Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Η υποσχεση μιας τουρκυπριας φεμινιστριας...


Κοιτα να δεις που εσυγκινηθηκα στα 50 μου τζαι μεσα στον Αουστο...
"Υποσχομαι...
να εργαστω στο τουρκοκυπριακο κοινοβουλιο 
για ουλλους οσους κατοικουν την Κυπρο, ανεξαρτητα που την  γλωσσα τους, την θρησκεια τους, τη φυλη τους, το χωρο γεννησης τους, την κοινωνικη τους ταξη, την ηλικια τους, την φυσικη τους ικανοτητα, το φυλο τους η την σεξουαλικη τους κατευθυνση,
 με στοχο να δημιουργηθει ενα περιβαλλον δικαιοσυνης τζαι ισοτητας, 
που θα αντικαταστησει την κουλτουρα της συγκρουσης τζαι της βιας με μια κουλτουρα βασισμενη στην ειρηνη τζαι την συμφιλιωση, 
ενω θα μεινουμεν ταυτοχρονα αφοσιωμενοι στις αρχες της Δημοκρατιας, της Κοινωνικης Ευημεριας, των Ανθρωπινων Δικαιωματων τζαι Ελευθεριων, τζαι της θεσμοθετησης μιας Ομοσπονδης Κυπριακης Πολιτειας."
 Dogus Deya's, "στελεχος του φεμινιστικου κινηματος" που εκλεγηκε τουρκοκυπρια βουλευτης.
Στην "ορκομωσια" της νεας τουρκοκυπριακης βουλης,στις 12 Αυγουστου 2013 
επροτιμησεν να δωκει την δικη της υποσχεση στην κοινοτητα της τζαι στον υπολοιπο πληθυσμο της χωρας, αντι το καθιερωμενο ορκο...

Εσυγχιστηκαν μερικοι λαλει τζαι εσταματησεν καπως τζαι η διαδικασια..
Ειπωθηκεν μια αληθκεια τζαι ενα οραμα..
Ενα βημα μπροστα.
Ιστορικο.

14 σχόλια:

zakos είπε...

Που λόγια εχορτάσαμεν .
Στην πράξην μπορεί να γινεί κάτι ?

Aceras Anthropophorum είπε...

Zako η μεγάλη πλειοψηφία εσταματήσεν τζιαι τα λόγια πιλέ. Χωρίς λόγον δεν υπάρχει νόηση.

Anef_Oriwn είπε...

Zakos,
Θέλει όμως τόλμη, τσαμπουκά, αντικομφορμισμό και να ‘σαι ριζοσπάστης στην πράξη για να πεις τα λόγια που είπε η τουρκοκύπρια!

zakos είπε...

Που ανθρωπιστικής πλευράς λαλείτα πολλά ωραία τζιαί εν σημαντικό κάποιοι να τα λαλούν !!!
Το υπόσχομαι να εργαστώ σημαίνει έργα τζιαί τζιαμέ ξεκινούν τα δύσκολα . Καρτερούμεν .

Σολιάτης είπε...

Κάποιοι ανοίγουν δρόμους, φτάνει ν' ακολουθήσουν κι άλλοι.

linopampakos είπε...

ετσι τζαι αλλοιως ειμαστε στην μεση μιας διαδικασιας,
εστω τζαι αν εν με διακοπες..:)
Εν να δειξει...
Εγινεν παντως ακομα ενα βημα..

Μπολσεβίκος είπε...

Αυτός είναι ο Αριστερός λόγος. Έτσι έπρεπε να μιλά και το κόμμα μας το ΑΚΕΛ, και να μη φοβάται.

Aceras Anthropophorum είπε...

Τωρά που το σκέφτομα ρέ Ζακο, τι σημαίνει δηλαδή πράξεις; Άμα μια δράση που θέλει τόσην τόλμην όσην δεν είσιεν κανένας αριστερός εκλελεγμένος βουλευτής μέχρι σήμερα τζιαι που έσιει απτόν αποτέλεσμαν να συγκινεί τζιαι να εμπνέει συντρόφους που την άλλην κοινότηταν, δεν είναι πράξις, τότε η πράξις δεν σημαίνει το ίδιον πράμαν τζιαι για τους θκυό μας.

Σσυφφωνώ με τον Λινό ότι είμαστεν στα μέσα του δρόμου.

zep είπε...

Στην πραξη μπορουν να γινουν πολυ λιγα, γιατι οι ανθρωποι που σκεφτονται σαν την φεμινιστρια ειναι πολυ λιγοι.

Η ανθρωποτητα ειναι μια χαμενη υποθεση

linopampakos είπε...

zep,
εν τζαι μπορω να πω ρε φιλε οτι η ανρθωποτητα εσιει σοφια..ο τροπος μαλιστα που μαθαινει για τις συνεπειες των συλλογικων πραξεων εν πολλα αργος σε σχεση με τις ανακαλυψεις που εκαμεν τεχνολογικα..
οποτε που την μιαν σαν βιολογικο ειδος ειμαστε νακκον μαννοι..
αλλα πιανουν μας τζαι κατι γληοραδες ωρες ωρες..
αλλες φορες εν συλλογικες οι γληοραδες,
τζαι αλλες φορες ξεκινουν ατομικες, μιτσιες ομαδες, μειονοτητες..τζαι τσουπ..
αλλασει η εικονα..

μπορει να ειχαμεν μια αρχη..
τζαι ειμαστεν τζαι καθ'οδον,
οπως νομιζω τουλαχιστον..

μισογεματο ποτηρι..:)

Αντζιελοσιασμένη Μάγισσα είπε...

Μα έσιει όριον ηλικίας η ευσιγκινησία; Για να ξέρω πόσα χρόνια έχω ακόμα:)

Αν δεις τα μηνύματα πας τον τοίχον της στο φμπ, εννά ρτεις να μου κάμνεις παρέα να κλαίμεν δκυο μέρες - εννά λύσουμεν τζιαι το υδατικό θέμα :)

Αντζιελοσιασμένη Μάγισσα είπε...

Ήρτα πάλε. Είχα δημιουργικές εμπνεύσεις ποτζιεί στο Φούλλληηηη που γίνεται κουβέντα για το ίδιον θέμα τζιαι είπα να τες εκφράσω τζιαι ποδά αφού η συζήτηση εν έτζιυσεν τούν' τες πτυχές. Οπότε κάμνω απλώς κκόπυ πέϊστ τζιαι εξερώ τζιείνα που αφορούσαν τον ποτζιεί μπλοκκοδεσπότη (τελικά μετά την πολύμηνην αποχήν ξεσαλώννω πόψε):

"Ήνταμπόν; Εσυντονιστήκαμεν ομαδικώς; :) Αγαπητά μου παιδιά, η Ντοούσς έσιει μιαν ιστορία στο θέμαν ειρήνη τζιαι επανένωση - Επρωτοστατούσεν στους δρόμους που το 2000. Τη καμπιάνια του "ειρήνη εδώ και τώρα" (Barishemensimdi)έτρεχεν την τότε ως φοιτήτρια. Λαλώ το για την ιστορία.

Ως φεμινίστρια (για πολλύν κόσμο σκληροπυρηνική) φκαίνει αβίαστη η αναγνώριση της πατριαρχικής κυριαρχίας στο λόγο, στην πράξη στους θεσμούς, στες δομές. Ψουμίν της να το διαπιστώσει στον καθιερωμένον όρκο. Ακριβώς για τούν΄το λόγο της ήταν 'εύκολο' να εντοπίσει τζιαι τες άλλες ηγεμονικές φράσεις τζιαι ύφος εξού τζια η αναφορά σε ανθρώπινα δικαιώματα, η συμπερίληψη μορφών διάκρισης στο δικόν της λόγο.

Άμαν δείτε το βίντεο με τη συγκεκριμμένη σκηνή (εν αναρτησμένο ποτζιεί στο λημέρι μου) που στο 2.06 ξεκινά να μιλά, εστιάστε σε δκυο σημεία χαρακτηριστικά μη λεκτικής συμπεριφοράς. Μόλις οι αντράες οι πολλά βαρείς τζι΄ασήκωτοι κατευθύνουνται προς το μέρος της σηκώνει το σιέριν της τζιαι προτείνει το προς τα μπρος = ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΩΡΑ! Άμαν συνεχίζουνται τα καλαπαλίκκια των μίσιη μου θιγμένων (που για μέναν απλή επιβεβαίωση των λόγων της ήταν) γυρίζει πίσω προς τον προεδρεύοντα= Εεε κάμε επιτέλους τη δουλειά σου τζιαι βάλε τάξην.

Η ίδια εξήγησεν ότι η πρόθεσή της ήταν να εκφράσει τη συνείδησήν της=ξισιέπασμαν του ηγεμονικού, ιεραρχικού τζιαι ελιτιστικού ύφους του καθεστωτικού όρκου. Τζιαι εν ελιτιστικός τζιαι ούλλα τα υπόλοιπα γιατί εν διακριτικός.

Όπως εσχολιάστηκεν αναφορικά με την αντίδρασήν της, στην ποδά βουλή τέθκοια "έκτροπα" εν γίνουνται. Μόνον περιχαρίσματα στοχοποιώντας συγκεκριμμένη "ράτσα" γυναικών, έκφραση ομοφοβίας τζιαι λοιπές ενδείξης ανασφάλειας τζιαι επίδειξης "δύναμης" τζιαι "εξουσίας". Το ότι ο διακριτικός λόγος κτυπά κότσιηνο στη βουλή τζιαι στες δηλώσεις 'αξιωματούχων' -τρομάρα τους - θα το επεξεργαστούμεν εγώ τζι΄εγώ εν ευθέτω χρόνο γιατί τριβιτζιάζουμεν εδώ τζιαι μήνες.

Για μέναν εν επιλεκτικά απομωνομένη η συζήτηση για το έναν κομμάτιν της επικαιροποίησης του λόγου της Ντοούσς τζιαι αναφέρουμαι στο κομμάτιν της επανένωσης. Λέγοντας τούτα εν μειώννω της σημαντικότητάν του. Επισημαίνω -όπως ακριβώς τζιαι η πρόθεση της Ντοούσς - να επισύρω την προσοχή τζιαι στα άλλα σημαντικά στα οποία αναφέρτηκεν: έσιει τζιαι ταξικήν διάστασην ο λόγος της, έσιει τζιαι δικαιοσύνην τζιαι ισότηταν, έσιει τζιαι δημοκρατίας, έσιει τζιαι ανθρώπινα δικαιώματα τζιαι ελευθερίες, έσιει τζιαι αρχές ειρήνης - με τούτα ούλλα καλλιεργημένα σε κουλτούραν. Τζιαι μια επανένωση με τούτα να εξαιρούνται, πως εννά εν επανένωση πραγματική τζιαι όϊ πλασματική τζιαι πως εννά περιλαμβάνει τζιαι τη συμφιλίωση.

Οπότε, επειδή αντιλαμβάνουμαι ότι οι προθέσεις σας εν γνήσιες, προτρέπω σας να ξαναδκιαβάσετε τον όρκο συνείδησης της Ντοούσς, τούν' τη φορά έχοντας υπόψην τζιαι τα που πάνω. Τζιαι να δείτε τες εικόνες ούλλες που σχηματίζουνται.

Τες καληνύκτες μας (που τα καλά τούν' την στράτα)

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο της συμπατριώτισσας μας Άξια!!!

ΝεοΚύπριος είπε...

Ναι φίλε μου. Μπράβο της ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΙΣΣΑΣ μας. Έτσι ρεαλιστικό και εμπνευστικό λόγο, εκφράζουν ανθρώποι που βλέπουν πέρα από την μύτη τους. Είναι καιρός να περάσουν τα μηνύματα για μια νέα ομόσπονδη Κύπρο και να σταματήσουν τα κενά συνθήματα του τύπου "κυπριακός ελληνισμός" από την μια και η εξάρτηση των κατεχομένων που την Τουρκία από την άλλη. Κύπριοι είμαστε όλοι.