Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Δημοκρατια εν ο ανοικτος Δημοσιος διαλογος [Γιατι πρεπει να συζητουμεν για το ευρω τζαι για τα "μετρα", πριν τζαι μετα τις εκλογες]


Την Παρασκευη επιασα στο ημαιλ ένα φωτομονταζ με την κορου πανω στην λιρα να ρωτα αν την επεθυμησαμεν. Αν κρινω που τον σχετικο πανικο που επροκαλεσεν η λογικη τοποθετηση του Α. Κυπριανου, ότι αν τα μετρα εν πολλα οδυνηρα, τοτε εν καλα να σκεφτουμεν τζαι το αν μας συμφερει το ευρω, τοτε μαλλον υπαρχει διαχυτος φοβος αναμεσα στην πολιτικη [τζαι οικονομικη] μας ελιτ ότι υπαρχει οντως νοσταλγια που μπορει να εκραγει τζαι σαν επιθυμια.
Σημερα, Κυριακη, εθκιεβαζα στον αθηναικο "Βημα", ινταλως η τροικα φκαλει νοκ αουτ τα μετρα που εισηγουνται οι ελληνες τζαι οδηγα την κοινωνια σε νέο σοκ. Ταυτοχρονα αν δει καποιος ιντα που γινεται στην Ευρωπη γενικα, εν σαφες ότι συζητουνται πκιον πολλα τζαι διαφορα – από το ευρω μεχρι τες διαφορες ταχυτητες διαφορων περιοχων μεσα στην Ε.Ε. τζαι την ευρωζωνη.

Ζουμεν σε μια κατασταση που αν δεν ηταν τζαι αστεια θα εμπορεν καποιος να την ονομασει τζαι εξωφρενικη. Ειμαστε μια χωρα η οποια μολις ανακαλυψεν φυσικο αεριο το οποιο υπολογιζεται οτι θα προσφερει εισοδηματα σε 5-7 χρονια. Τζαι φαινεται να εν αρκετο για να επιχορηγουμεν ανετα ένα κρατος ευημερειας. Εχουμε, επισης, μια οικονομια της οποιας οι βασικοι δεικτες [ελλειμα τζαι δημοσιο χρεος], κινουνται στο average των ευρωπαικων δεδομενων. Ταυτοχρονα ειμαστεν τζαι μια οικονομια η οποια εν κεντρο διακινησης διεθνους κεφαλαιου - παρα το οτι λ.χ. οι τραπεζιτες αποδεικτηκαν κατωτεροι των περιστασεων, η ροη καταθεσεων που το εξωτερικο [ιδιαιτερα που την Ρωσια] συνεχιζεται.
Τζαι όμως, η πλειοψηφια των ΜΜΕ αγχωνεται να μας πεισει ότι πρεπει να δεχτουμε τους ορους της τροικας – τζαι αφου καλλιεργει τον πανικο, υστερα κατηγορα τους αλλους, αμα προτεινουν εναλλακτικα σεναρια για να μεν καταληξουμεν αιχμαλωτοι όπως η ελληνικη κοινωνια. Δυστυχως ενεν τυχαιο.
Οι Τραπεζες εν ενας νευραλγικος τομεας που επαραχωρθηκεν ανεξελεκτος σε μια μεριδα του κεφαλαιου, τζαι μαλιστα με συμπτωματα οικογενειακοκρατιας, ο οποιος οδηγησεν την χωρα σε μια κριση - ας την πουμεν, για να ειμαστεν ηπιοι, "τραπεζιτικη κριση ανακεφαλαιοποιησης". Θελουμεν  λεφτα για να καλυψουμε τις κερδοσκοπικες κινησεις των τραπεζων με τα ελληνικα ομολογα τζαι την υπερεπεκταση τους – μαζι, βεβαια, με τα διαφορα σκανδαλα που εμφανιζονται καθ'οδον τωρα που ανοιξε η πορτα για τες μαυρες τρυπες. Το ότι γινεται επιτελους μια ερευνα στες τραπεζες εν ένα που τα καλα – αν εγινετουν κατι αναλογο μετα το χρηματιστηριο εν θα ειμαστεν δαμαι τωρα.
Διοτι η ευθυνη του τραπεζιτικου τομεα ενεν μονο θεμα ατομων, όπως του Ορφανιδη - εν ευρυτερο προβλημα. Καποιοι ερισκαραν για προσωπικο συμφερον με την οικονομια της χωρας. Μεχρι τζαι την τελευταια στιγμη, στο τελος του Ιουνη, οι τραπεζες οδηγησαν σε ένα παρολιγο αδιεξοδο την κατασταση: η Τραπεζα Κυπρου, με τους «καλλιτερους τραπεζιτες» [μαζι με την Λαικη εννοειται], που ελαλεν τζαι ο Αβερωφ καποτε, εν εμπορουσαν, ταχα μου, να υπολογισουν την ζημια τζαι ηρταν τελευταια στιγμη να ζητησουν 500 εκατομμυρια. Μνημειωδης ανικανοτητα, οξα..; Ειμαι πολλα περιεργος να ακουσω την δικαιολογια τους γιατι εζητησαν τα χρηματα λλιες μερες πριν να ληξει η ημερομηνια.
Υποχρεωνεται η κοινωνια να ζητησει βοηθεια που τον Ε.Ε. Ναι, ναι, τζηνο τον οργανισμο που υποτιθεται, θα ηταν μια «οικογενεια» - για οσους αθθυμουνται τις φαιδροτητες πριν την ενταξη. Τζαι η «οικογενεια» στελλει μας μια τροικα που εισηγεται μια σειρα που μετρα που οδηγουν [με βαση την συγκριτικη εμπειρια αλλων χωρων] σε υφεση, τζαι σε καταργηση δικαιωματων των εργαζομενων. Γιατι να επηρεαστει η ΑΤΑ η η συνταξη καποιου επειδη οι τραπεζιτες εκαμαν λαθη η κομπινες; Αν σαν κοινωνια θα καμωμεν αλλαγες εν θεμα δικο μας. Αλλα να μας συμπεριφερονται καποιοι παντες τζαι εχουν προνομιακο δικαιωμα να μας πουν πως θα προσπαθησουμεν να αντιμετωπισουμεν την κριση, εν κουφο. Διοτι ακριβως ειχαμεν [πριν την ευρωζωνη] τζαι εχουμεν [εν δυναμει – ιδιαιτερα με το φυσικο αεριο] δυνατοτητες να ισοροπησουμεν με ένα δικο μας ρυθμο.

 Παρα την καχυποψια μου για την Ε.Ε. [ακριβως γιατι εχαναμεν κυριαρχια – τοτε την εχασαμεν κυριοι], σημερα, αφου ειμαστεν μεσα στο κολπο, τζαι με δεδομενο οτι εσιει θετικες επιδρασεις στις εσωτερικες προσπαθειες εκδημοκρατισμου, εν λογικο να προσπαθησουμεν να δουμεν πως θα κινηθουμεν. Αλλα ο στοχος να εν, τουλαχιστον, το γερμανικο μοντελο [ η κατι αναλογο] οπου οι συντεχνιες μιλουν με τους αλλους κοινωνικους εταιρους σε «κοινωνικο διαλογο», τζαι οϊ να θελουν μερικοι να γυρισουν την πλειοψηφια των εργαζομενων, μισθωτων η μη, δεκαετιες πισω. Γιατι η προοπτικη της συναινεσης εν καλη, εχουμεν οντως κοινα συμφεροντα σαν ιθαγενεις με συλλογικη ιδιοκτησια του χωρου, αλλα εν φανερο επισης ότι μια μεριδα του κεφαλαιου σημερα κινειται αρπακτικα – σε αντιθεση με την προηγουμενη περιοδο, που το 1948 μεχρι την δεκαετια του 1990. Το σημειο καμπης ηταν το σκανδαλο του χρηματιστηριου. Τζαι τωρα πληρωνει τζαι το κεφαλαιο την ταση του τοτε για επεκταση με την μεθοδο του κουμαρκου/τζογου αντι της παραγωγης.

Οφειλουμεν λοιπον να τα ξαναβαλουμεν ουλλα στο τραπεζι. Τζαι του παρελθοντος αλλα τζαι του μελλοντος. Ποσο κοστος ειμαστεν διατεθειμενοι να πληρωσουμε για τις τραπεζες; Τουτο ενεν απλα προβληματισμος – εν απαραιτητη ερωτηση. Για να μεν εγκλωβιζουμαστεν σε αδιεξοδα. Να παρουμε δανειο μονο που την τροικα η να επιδιωξουμε διακρατικα δανεια μεχρι να φτασουμε στην χρηση-πωληση του δικου μας φυσικου αεριου; Οι ρωσοι περσι εδωσαν μας δανειο με απλο επιτοκιο – χωρις να μας πουν τι θα καμουμεν στο εσωτερικο μας. Οταν εζητησεν η κυβερνηση της Νορβηγιας που τους πολιτες να ψηφισουν ενταξη στην Ε.Ε. αρνηθηκαν 2 φορες: τζαι την δεκαετια του 70 τζαι την δεκαετια του 90. Προφανως ο κοσμος εκαταλαβαινε καλλιτερα που την πολιτικη ελιτ, τα συμφεροντα του σαν χωρα εξαγωγης ενεργειας. Ουτε εν τυχαιο οτι οι χωρες που εχουν ενεργειακα αποθεματα [όπως η Νορβηγια τζαι η Βρετανια] κρατουν αποστασεις που την ευρωζωνη. Θελουμεν να μας μεταχειριζονται σαν αποικιακο πληθυσμο - οξα εχουμεν εστω την αξιοπρεπεια του ιθαγενη που καταλαβει το τι παιζεται; Τουτο εκαταλαβαιναν το τζαι οι παππουες μας που ειχαν παει μονο δημοτικο. Αμα εσιεις ένα πολυτιμο οικοπεδο, εν πεφτεις με τα μουτρα στο πρωτο εκβιασμο η στην πρωτη κριση. Διαπραγματευκεσαι, κερδας χρονο, μετρας τον περιγυρο.
Ετσι για να εχουμε πλαισιο: εκτος απο την Βρετανια τζαι την Δανια που εξασφαλισαν δικαιωμα μη συμμετοχης στην ευρωζωνη, το ιδιο εκαμεν τζαι η Σουηδια [βρισκοντας ενα τεχνικο πατημα] ενω χωρες οπως η Πολωνια σκεφτουνται πως να καθυστερησουν. Τζαι ενεν αριστεροι στες κυβερνησεις ουλλων τουτων των χωρων. Εσιει να καμει τζαι με την θεση της χωρας στα περιφερειακα [όπως η Ε.Ε.] συστηματα, όπως τζαι στο παγκοσμιο – περα που τες εσωτερικες διαμαχες που παιζουνται με μερικους να θελουν να χηριμοποιουν τες τροικες για το δικο τους συμφερον. Γιατι εχωμεν τζαι που τουτους – με αμιμητο παραδειγμα την ΟΕΒ τον Ιουλη. Αλλα τζαι τους εκπροσωπους της στην Βουλη για 2-3 χρονια τωρα που επουλουσαν "τροικα πριν την τροικα".

 Μπορει να τα καταφερει το ευρω τζαι να εν καλα να μεινουμε. Αλλα σαν τι; Σαν ισοι οξα σαν οι φτωχοι συγγενεις στην ανατολικη μεσογειο που ευκολυνουμεν τις αναγκες των κεντροευρωπαιων; Διοτι πρεπει να δουμε τζαι σε ποια "ταχυτητα"/ζωνη θα μας βαλουν τζαι τι ζητουν - τζαι τι μπορουμεν να παρουμεν.
Σαφως φετος μετα τις κινητοποιησεις στις χωρες του ευρωπαικου νοτου, αλλα τζαι την συνειδητοποιηση των αδιεξοδων, εγιναν θετικες κινησεις στην Ευρωπη - τζαι για τους τροπους αντιμετωπισης της κρισης, αλλα τζαι στο επιπεδο των ηγεμονικων ιδεων για την κριση τζαι την προοπτικη της Ε.Ε. Αν οι συζητησεις για το μνημονιο γινουν με το νεο πλαισιο τζαι οριζοντα το μελλον, τοτε μπορει τζαι να εχουμεν τζαι μια λογικη συμφωνια.

Το επιχειρημα μερικων, ομως, ότι η θεση του κ. Κυπριανου εν πρεπει να συζητειται δημοσια, ότι αν «ακαιρη» κλπ εφανηκεν μου προσβλητικη. Δηλαδη τουτοι οι τυποι, οι πολιτικοι που εκφραζαν ετσι αποψεις, εχουν την εντυπωση ότι ξερουν τον συμφερον μας καλλιτερα που εμας τζαι εν καλα να το κουβενταζουν μεταξυ τους, πριν να συζητησουμεν εμεις οι πληβειοι; Καλα ιντα καλαμι εκαβαλλησαν τα κοπελλια τζαι νομιζουν οτι εμπιστευκουμαστεν τους; Δαμαι μερικοι στην βουλη ενα νομο για τα τα εισοδηματα τζαι την διαπλοκη των μελων της εν καταφερνουν να περασουν - η να εφαρμοσουν.  Καλα να μεν συζητουμεν την πονεμενη ιστορια της φοροδιαφυγης τζαι ποιοι καλυφκουν ποιους - η την ακομα πιο αποκαλυπτικη ιστορια ποιοι τζαι γιατι εμποδισαν τα μετρα φορολογηση του πλουτου το 2010 -που θα εμπιδιζαν ενδεχομενως τους τραπεζιτες να συνεχισουν να παιζουν κουμαρι με τα κεφαλαια των τραπεζων.  Ηταν η εποχη των "καλυτερων τραπεζιτων". Αν παλε μερικοι ανησυχουν για το «πανικο» [ποιο πανικο, αφου η λιρα εν ελπιδα όπως εμφανιζεται] είναι αξιον αποριας τι νομιζουν ότι εκαμναν τοσο τζαιρο οι ιδιοι.
Ναι να μιλησουν οι πολιτικοι, να γινουν τζαι να παρουσιαστουν σοβαρες ερευνες [που ουλλες τες αποψεις αντι του συνηθισμενου μονολογου], να γινουν διαπραγματευσεις με την τροικα, αλλα υστερα πρεπει να δουμεν τα μετρα τζαι να τοποθετηθει ο κοσμος. Τζαι καθως ετοιμαζουμαστεν για τις διαπραγματευσεις, εν καλα επισης να ανοιξει ο διαλογος των επιλογων. Γιατι εν αστειο να πιστευκει καποιος ότι εν θα εμφανιστουν τα θεματα αργα η γληορα. Τζαι μπορει να ερτουν με τροπους που εν θααρεσουν σε μερικους. Ηδη πλανιεται μια ταξικη δυσφορια. Ενα ρηγμα που εν καλα οι προυχοντες να τον εχουν εννοια.

Τζαι τουτο οδηγα στο ευρυτερο θεμα που παει τζαι ερκεται - αν οι εκλογες θα ειναι «μνημονιακες».
Γιατι να μεν συζητησουμεν τα παντα στες προεδρικες τζαι να δεσμευτουν οι υποψηφιοι για τα δεδομενα της οικονομιας; Ενεν τουτο το ζητουμενο; Να πουν τι δεχονται, τι θα προστατευσουν τζαι να εχουμεν τις δηλωσεις τζαι δεμσευσεις οποιου φκει.
Ιδου μερικα δεδομενα για τα οποια εν σημαντικο να ξερουμεν την θεση των υποψηφιων  - ενδεχομενως τζαι των κομματων που τους υποστηριζουν.
1. Ειναι τα δικαιωματα των εργαζομενων [οπως η ΑΤΑ τζαι ο 13ος] θεσμοι που πρεπει να προστατευθουν, ναι η οϊ; Να γινουν αναπροσαρμογες, αλλα ο θεσμος να παραμεινει. Διοτι αν θα καταργησουμε την αμυνα των εργαζομενων απεναντι στες αγορες [τζαι αμα η κερδοσκοπια συρνει κρατη κατω, τοτε χωρις θεσμους πως θα αμυνθει ενας εργαζομενος;], τοτε να τεθει ξανα το ζητημα της χρεοκοπιας της Λαικης. Μπορει δικαστικα να αμφισβητηθει η αποφαση της Βουλης, με αξονα τζαι την συμμετοχη αλλα τζαι τον ενεργο ρολο του δικηγορου της τραπεζας, Ν. Παπαδοπουλου, να διορισει ατομα τα οποια ενδεχομενως διασφαλιζουν προσωπικα συμφεροντα. Οι γερμανοι επηαν στο ανωτατο για τον ESM.
2. Θα γινει σεβαστη η διαβουλευση των κυβερνησεων με το συνδικαλιστικο κινημα τζαι γενικοτερα το ζητημα του «κοινωνικου διαλογου», η οϊ.
3. Ειναι θεμα αρχης οτι δεν θα ιδιωτικοποιηθουν κερδοφορες επιχειρησεις του δημοσιου; Τζαι τουτον εν πιο νευραλγικο που τζαι που την Συτα, γιατι αφορα το τζαι το φυσικο αεριο.
4. Να ξεκαθαρισει τι θα γινει με την φορολογηση του πλουτου. Τζαι δαμαι αξιζει να δει καποιος τζαι το αναποφευκτο που καμνει ότι εν θωρει το κοντοφθαλμο βλεμμα των αστων μας τζαι των απολογητων τους στα ΜΜΕ. Δηλαδη νομιζουν ότι μεσοπροθεσμα εν να καταφερουν να διατηρησουν τον εταιρικο φορο στο 10%; Τζαι αμα, λογω των κεντροευρωπαικων συμφεροντων, στα οποια μερικοι εν ετοιμοι να υποτακτουν χωρις δευτερη σκεψη, απαιτησει ομοιομορφια εταιρικου φορου, με ποιους ψηφους τζαι ποιον ανυπαρκτο βετο θα πουν οϊ; Τοτε εν να σκεφτουν τζαι τζηνοι την λιρα.

Υπαρχουν τζαι αλλα.
Γιατι να μεν συζητηθουν δημοσια;

Οϊ μονο για τες εκλογες - αλλα τζαι για το τι θα ακολουθησει. Οι κραυγες των διαδηλωτων στην Μαδριτη για δημοψηφισμα πριν αλλα νεα μετρα, εν κατι που επισης εν καλα να συζητηθει. Στο κατω κατω το δημοψηφισμα για την λυση εχουμεν το εμπεδωμενο, γιατι να μεν διευρυνουμε την δημοκρατια σε σημαντικα ζητηματα όπως η οικονομια. Να ψηφιζει ο κοσμος αν γινει μνημονιο τζαι εν παει καλα, τζαι θελουν, οι της τροικας, δευτερο, τζαι τριτο κλπ – να ψηφιζουμε για εναλλακτικες λυσεις. Τζαι οι προεδρικες μπορει να εν ευκαιρια να πει ο καθενας τι νομιζει, για εχουμεν ενα εστω αρχικο πλαισιο. Που τα τωρα μεχρι τα εισοδηματα που το φυσικο αεριο. Τουτο πρεπει να ενι το δικο μας πλαισιο.

Εν κατι το μνημονιο που μπορει απλα να αποφασιστει χωρις δημοσια συζητηση;
Τζαι για να γινει συζητηση πρεπει να δουμε τζαι τες εναλλακτικες λυσεις - εχουμεν φοντο το φυσικο αεριο, τζαι εχουμε τζαι την γεωπολιτικη μας θεση.
Γιατι μιλωντας για τα οικονομικα θα πρεπει να μιλησουμεν τζαι για την γεωπολιτικη. Αν δεν προσεξουμεν να κρατησουμε τις ισορροπιες αναμεσα σε μεγαλες δυναμεις, αυριο μπορει να βρεθουμεν χωρις ρωσικη, κινεζικη τζαι αραβικη στηριξη οϊ μονο στο κυπριακο αλλα τζαι στο φυσικο αεριο. Τζαι οσοι ζουν με τις αυταπατες οτι εν να τους ρωτησουν οι δυτικοι αμα τους κοψουν να εν εγκλωβισμενοι χωρις επιλογες, ζουν στην κοσμαρα τους.
Μια μιτσια οδυνηρη υπενθυμιση: ξερετε γιατι μιλουν για «200,000 προσφυγες» που την Συρια; Εννοουν οτι αν πεσει η κυβερνηση τζαι νικησουν οι ισλαμιστες τοτε θα ακολουθησει εξοδος των χριστιανων. Η Δυση εν εσιει προβλημα να πουλησει τους χριστιανους της Συριας για να τα εσιει καλα με την Σαουδικη Αραβια αλλα τζαι για να διοχετευκει τους ισλαμιστες μακρυα που αλλες περιοχες.

Οποτε φυσικα πρεπει να δουμε αν μας συμφερει το ευρω, σε ποια ταχυτητα των ευρωπαικων ζωνων θα ενταχθουμε, τζαι να εχουμε αποψη.

Ο παρεας μου ο ανθρωπολογος, που εν ψηφιζει, λαλει μου: «Εγω προτιμω να το διαπραγμετευτει ο Χριστοφιας το μνημονιο. Τουλαχιστον μαζι του εν να εχουμε καποιον που εν να στηνει ποϊ. Οι αλλοι εν να δεχτουν πριν να τους ρωτησουν.» Μια εκδοχη.
Η άλλη εκδοχη λαλει ότι η αριστερα εν πρεπει να δεχτει μνημονιο.
Υπαρχει τζαι καλοπροαιρετος κοσμος, αναμεσα στους δημοσιογραφους ας πουμεν, που φαινεται να σκεφτεται ότι η τροικα, τζαι η κριση, μπορει να βοηθησουν να σαστουν διαφορα – που τες τραπεζες μεχρι τους «υψηλοβαθμους» [ειπαμεν εν καλοπροαιρετοι] της δημοσιας υπηρεσιας. Αν ειδα καλα θεμας, ο Α. Κυπριανου αναφερτηκεν τζαι σε μιζες που κυκλοφορουν.

Αλλα η συζητηση εν μπορει να γινεται που την οπτικη του 1878 όταν ηρταν οι εγγλεζοι στην Κυπρο για να εχουν βαση διπλα στην διωρυγα του Σουεζ, στην πιο πολυτιμη διαδρομη προς την Ινδια, τζαι επαιζαν μας το ότι ηρταν να μας εκπολιτισουν. 
Η διαπραγματευση να γινεται τζαι που την οπτικη του 2020 τζαι της γεωπολιτικης σημασιας της Κυπρου σημερα. Αλλα ενδεχομενως τζαι τες προοπτικες που εκφραζει η κοινωνικη δυσφορια στην Ευρωπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: