Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Ανασκοπηση Μεσογειακων εξελιξεων: Λιβυη, Συρια, Ιταλια, Ελλαδα

Οι ειδησεις της εφτομαδας ηρταν που την Ελλαδα οπου για μια στιγμη εφανηκεν να προκυπτει κριση... που εφκαλεν τελικα νεα κυβερνηση...με υποσχεσεις εμφασης στην "πραγματικη οικονομια" τζαι δημοψηφισματων στο βαθος..
Ομως η Ελλαδα εν απλα η κορυφη ενος παγοβουνου μεσογειακης κρισης.
Τζαι ενδεχομενης ανατροπης.
Αλλα επειδη η "ανατροπη" εγινεν τζαι καταναλωτικο ειδος, εν καλα να προσδιοριζουμε την εννοια. Οσον αφορα την καταγραφη τουτου του blog η προσπαθεια ανατροπης εξεκινησε στην Γαλλια το φθινοπωρο. Η γενικη απεργια, οι κινητοποιησεις τζαι το κλιμα αντιστασης στον Σαρκοζυ αποτυχαν - σε τζηνο το σταδιο τουλαχιστον. Σημερα οι Γαλλοι εν ενας ηττημενος πληθυσμος που παρακολουθα εναν μισητο προεδρο να καμνει οτι του καπνισει - στο ονομα τους. Το οτι η Γαλλια εμετραπηκε σε ενα νεον αποικιακο ανεκδοτο εν εκφραστικο της πορειας εξευτελισμου μιας χωρας που αν οί τιποτε αλλο, καποτε επαιζεν το τζαι ηθικη συνειδηση. Σημερα η Γαλλια εν τα κομπλεξ του Σαρκοζυ τζαι του Ντομινικ [τζηνον το επεισοδιο αξιζει αναλυσης - αλλα αλλην φορα]...

Στην Λιβυη συνεχιζεται η νεο-αποικιακη επιχειρηση την οποια εξεκινησε ο Σαρκοζυ με τον Καμερον. Την κυριακη οι Λιβυοι επηραν τους δημοσιογραφους να δουν τα ερειπια νου σπιθκιου στην Τριπολη απο οπου εφκαλαν πτωματα μωρων.
Η Δυση πρεπει να δει αραγε τα καμενα πτωματα για να καταλαβει;
Ο πολιτισμος...
Κατα τα αλλα την εφτομαδα που επερασεν, τα δυτικα μιντια εκατασκευασαν ακομα μιαν επιχειρηση cheer leading για τους εγκαθετους της Βεγγαζης. Που παλε εν εκαταφεραν τιποτε. Εκτος βεβαια που πτωματα συμπατριωτων τους που τα νατοϊκα αεροπλανα.
Ο γιος του Κανταφι εισηγηθηκε εκλογες.
Οι εγκαθετοι της Βεγγαζης τζαι οι αμερικανοι απορριψαν το.
Καποιοι φοουνται προφανως.
Ο στοχος ενι να σπασει η αντισταση της πλειοψηφιας των Λιβυων μεσα που μια διαδικασια τρομοκρατησης -
ιντα που σημαινει να βομβαρδιζεται μια χωρα για 3 μηνες;
Ο πολιτισμος της Δυσης..
Στην Αμερικη οι ρεπουπλικανοι με την βοηθεια μερικων δημοκρατικων εθεσαν θεμα νομιμοτητας της αθλιοτητας του Ομπαμα να κυρηξει πολεμο [χωρις εγκριση του κογκρεσου] στην Λιβυη.
Ο μαυρος που ηθελεν να εν ασπρος επιμενει.
Τωρα που η παγκοσμια κριση ηρτεν εσσω της Δυσης, η αθλιοτητα εν πιο εξωφθλαμη - εν εχουν λεφτα για διαφορα [που σχολεια μεχρι νοσοκομεια] αλλα για να βομβαρδιζουν αμαχους στην Τριπολη εχουν.

Γινονται επισης προσπαθειες για εκεχειρια. Αν εχουν πετυχει κατι οι κανταφικοι με την αντισταση τους μεχρι στιγμης εν οτι εσταματησαν το θεαματικο επεισοδιο των δυτικων επιβολων μεσα που κατασκευασμενες εξεγερσεις - τζαι για πρωτη φορα υποχρεωσαν τους δυτικους να μιλουν με την Αφρικανικη Ενωση σαν ισοτιμο οργανισμο.

Στην Συρια φαινεται, τελευταια, να υπαρχει μια προσπαθεια των δυτικων μαζι με τους ισλαμιστες να δημιουργησουν μια περιοχη αλα Βεγγαζη οπου μετα θα βουρησουν η δυτικοι ταχα να την υπερασπιστουν, τζαι φυσικα μετα θα βομβαρδισουν την Δαμασκο..Τουτο το σεναριο εν φαινεται να πετυχαινει μεχρι στιγμης.
Το σεναριο τζαι οι παικτες ενεν διαφορετικοι που την Λιβυη, αλλα εν πιο πιθανο δαμαι να απλωνεται τζαι το μυστικο σιερι του Ισραηλ - το οποιο μετα τον πρωτο πανικο που επροκαλεσεν η κινητοποιηση του "αραβικου δρομου" [τζαι ο κινδυνος αναγνωρισης της παλαιστινης τον Σετεβρη] φαινεται τωρα να πονταρει στην "βαλκανοποιηση" των γειτονικων αραβικων χωρων.
Στην Συρια εξεκινησαν οι κινητοποιησεις για εκδημοκρατισμο - τζαι μαλιστα για οποιον τα επαρακολουθουν, καπως καθυστερημενα, τζαι σε ενα κλιμα οπου αμεσως η κυβερνηση εκαμε υποχωρησεις. Υστερα ομως που το αρχικο πλαισιο αρχισαν οι ενοπλες επιθεσεις. Οποτε εδημιουργηθηκαν 2 αφηγησεις: η μια αφηγηση την οποια λανσαρει ο Αλ τζαζιρα τζαι υστερα αναπαραγουν την δυτικα Μιντια εν οτι υπαρχει ενας "αγνος λαος" τζαι ενα "κακο καθεστως". Η αλλη αφηγηση, η εσωτερικη της Συριας η οποια σπανια μεταδιδεται στην Δυση, εν οτι γινονται σε μερικες περιοχες διαδηλωσεις υστερα που τες προσευχες της παρασκευης, αλλα οτι οι συγκρουσεις εν αποτελεσμα επιθεσεων ενοπλων.
Τζαι οτι στην πλειοψηφια των Συριων φαινεται να υπαρχει πκιον ενα ειδος συριακου "πατριωτισμου" εναντια στις επεμβασεις - που την χερσονησο των εμιρατων, το ισραηλ, την δυση. Οσες προσπαθειες εγιναν για διαδηλωσεις εκτος παρασκευης αποτυχαν.
Να δουμε πως θα αντεξουν/επεξεργαστουν οι Συριοι σε τουτο το πληροφοριακο επιετικο τσουναμι.
Το οτι λογοκρινεται τοσο εντυπωσιακα η θεση των συριακων μιντια εν υποπτο - ιδιαιτερα αμα το δεις συγκριτικα με τις αλλες χωρες στην περιοχη. Το να μεταδιδονται ανταποκρισεις για νεκρους που αοριστες "μαρτυριες" στον αλ τζαζιρα η το γαλλικο πρακτορειο, ενω αγνοουνται εξωφθαλμα γεγονοτα [ οπως ο ομαδικος ταφος των στρατιωτων], αυξανει την δυσπιστια. Υστερα εν τζαι το γεωπολιτικο πλαισιο με τες δικες του δυναμικες τζαι ισοροπιες δυναμεων: Οι σουννιτες ισλαμιστες [ειτε που τον Λιβανο, ειτε που την Ιορδανια, ειτε η Αλ καιντα που το Ιρακ] τζαι οι ακρες των ισραηλινων στους κουρδους του Ιρακ, δημιουργουν σαφως ενα κλιμα πολιορκιας στην Συρια. Για οποιον παρακολουθει τες ανταποκρισεις τζαι που τες 2 πλευρες εν σαφες οτι υπαρχει μια προσπαθεια κατασκευης κρισης. Διοτι αν το θεμα ηταν ο εκδημοκρατισμος, ηδη στην Συρια υπαρχουν πολλα παραπανω δικαιωματα, απο οτι στις παραπανω αραβικες χωρες - λ.χ. συγκρινεται η Συρια με οποιοδηποτε εμιρατο η μοναρχια της Σαουδαραβικης χερσονησου; Σκεφτουνται λ.χ. να δωκουν το δικαιωμα οδηγησης στις γυναικες στην Σαουδικη Αραβια..wow..Ο σταθερος φιλος της Δυσης.

Υπηρχε μια αποκαλυπτικη ειδηση την εφτομαδα που επερασε που εππεσεν μαλακα - οπως αλλωστε αρμοζε στην δυτικη προπαγανδα. Στις αρχες της εφτομαδας αποκαλυφτηκε οτι η μπλογκερ "a gay woman in Damascus" ηταν τελικα ενας αμερικανος που μεινισκει στην Βρετανια. Η παρολιγον λεσβια [τελικα οϊ μονο εν αρσενικος αλλα εν τζαι στρεϊτ] ηταν η ειδηση στα δυτικα ΜΜΕ πριν 10 μερες - η αντιπολιτευση που ονειρευκεται επισης τον βομβαρδισμο της χωρας της, εδιαδοσεν στα προθυμα δυτικα ΜΜΕ οτι "αντρες του καθεστωτος" ειχαν απαγαγει την "γενναια" λεσβια που εστελλεν ειδησεις για τις κινητοποιησεις κλπ κλπ. Αμα αποκαλυφτηκεν το φιασκο, το BBC εθεσεν το ερωτημα για το αν πρεπει να υπαρχουν ανωνυμοι μπλογκερς κλπ.
Αμα το δακτυλο εδειχνε το φεγγαρι, οι αλλοι εκαμναν τους ηλιθιους τζαι εθωρουσαν το δακτυλο.
Αν εν τοσο ευκολο να κατασκευασεις ιστοριες που να διοχετευκουνται στα δυτικα μιντια [καλα ο αλ τζαζιρα εν λοαρκαζεται - εν παραγωγος λαφαζανιας με βουλλα που την χερσονησο των εμιρηδων], τοτε γιατι να πιστεψει καποιος τις εκδοχες που διοχετευκουνται καθε σαββατοκυριακο για την Συρια;
Γιατι εν μεταδιδουνται τζαι οι αναφορες των Συριακων μιντια για τους νεκρους στρατιωτες;
Γιατι εν μεταδιδεται οτι οι αποπειρες για κινητοποιησεις της αντιπολιτευσης εκτος Παρασκευης αποτυχαν;
Οτι οι παρασκευες με theme issue εν ουσιαστικα μερος μιας διαδικασιας ανατροπης του κοσμικου καθεστωτος - με επιστροφη στην προ-πολιτικη θρησκευτικη ταυτοτητα του σουνιτισμου;
Που καποιοι ενδεχομενως το επιχορηγουν.
Ετσι τζαι αλλοιως φαινεται οτι εν πολεμος πκιον..Η καταληψη μιας πολης απο ενοπλους στην βορεια Συρια, εγινεν λλιες μερες υστερα που την προσπαθεια Παλαιστινιων στην Συρια να περασουν τα συνορα με το Ισραηλ..
Τυχαια;..
Ο υπουργος αμυνας του Ισραηλ, απειλησεν τοτε την Συρια - τζαι τον Ασσαντ.
Τζαι υστερα ηρτεν η επιθεση ενοπλων στην βορεια Συρια - με 120 νεκρους στρατιωτες.

Οι κραδασμοι της αραβικης εξεγερσης υπαρχουν
αλλα σε υποχωρηση...
Στην Αιγυπτο η μουσουλμανικη αδεφλοτητα ετοιμαζεται για την εξουσια - οποτε δειχνει τον πραγματικο της εαυτο. Το οτι εν ενα κινημα συντηρησης της ιεραρχιας εσωτερικα. Αλλωστε εν τουτοι που εταυτιστηκαν με το καθεστως τζαι το 1977 εναντια στην εργατικη εξεγερση - διοτι ηταν "αθεοι κομμουνιστες" ειπαν τοτε.
Αναλογη φρασεολογια ειχαν τζαι πριν λλιες εφτομαδες εναντια σε κινητοποιησεις στο Καιρο.
Μερικοι παντως, τωρα που επερασεν το αππωμα του "ουλλοι θωρουν μας, τι καλα", αρκεψαν να συζητουν για το οτι τουτοι οι εμφυλιοι που κατασκευαζουν τζαι ενθαρρυνουν οι ισλαμιστες τζαι οι δυτικοι παραδοξως μοιαζουν με τα ισραηλιτικα πλανα για πολυδιασπασμενες αραβικες κοινωνιες..
Καλημερα σας..
Η μονη ενδιαφερουσα ειδηση που την Αιγυπτο ηταν μια απεργια εργατων στο Σουεζ - τζαι εκαμαν τζαι επιθεση στα γραφεια της εταιρειας.
Διοτι περα που την λαγνεια για την Ταχριρ μπλα μπλα, η Αιγυπτος εξακολουθει να εν μια κοινωνια στην οποια ο κυριαρχος λογος αντιμετωπιζει τις απεργιες σαν κινδυνο για την "εθνικη ασφαλεια".

Μια αλλη καλη ειδηση - εστω ασημαντη- ηταν οτι κατι νεαροι εσυραν ποτσες στην αυτοκινητοπομπη του βασιλια της Ιορδανιας. Ο "μεγαλειοτατος" εδιαψευσεν το. Ο γιος του κατασκευαστη της σφαγης του Μαυρου Σετεβρη.
Συμφωνα με ενα κειμενο στους L.A. Times ιδιαιτερα για την Ιορδανια υπαρχει διαφωνια αναμεσα στους συμμαχους της συντηριτικης παραταξης/ιερας συμμαχιας - οι αμερικανοι, που την μια, θελουν καποιες μεταρρυθμισεις [οι οποιες προφανως θα τους δωκουν τζαι την ευκαρια να επιτεθουν πιο ανετα στην Συρια] ενω οι σαουδαραβες θελουν να στηριξουν την μοναρχια στην πιο απολυτη της μορφη. Προφανως οι σαουδαραβες μετα την "νικη" τους στο Μπαχρειν, τζαι την χρησιμοποιηση της Δυσης για την επιθεση στην Λιβυη, τωρα νοιωθουν πιο ανετοι, να διαπραγματευτουν - τζαι να φτιαξουν τες συμμαχιες τους. Μαλλον θα παιξουν με το παλαιστινιακο τον Σετεβρη για να δειξουν προσωπο στον "αραβικο δρομο" - ενω οι αμερικανοι μαλλον θα στηριξουν το ισραηλιτικο απαρτχαιντ παλε. Οποτε βουρουν να κλεισουν συμμαχους οι δυτικοι. Η υπονομευση των κοσμικων μη-υποτακτικων αραβικων καθεστωτων, εν τζαι εναν ειδος προετοιμασιας για υπονομευσης της προσπαθειας των παλαιστινιων να ανακυρηξουν ανεξαρτητο κρατος.
Η γερημη η γεωπολιτικη.

Α ναι τζαι στο Μαροκο, η αλλη αυτου αθλιοτητα [ τουτος η βασιλικη οικογενεια που κυβερνα ελεω θεου, εκτος που εγκληματα εναντιον των υπηκοων τους εν τζαι μαζικος δολοφονος στην Δυτικη Σαχαρα] εδηλωσεν οτι θα δεχτει να γινει κοινοβουλευτικο το συστημα - αλλα θα θκιαλεει τον πρωθυπουργο, θα ελεγχει τον στρατο κλπ. Τα δυτικα Μιντια επαρουσιασαν το σαν μεγαλη επιτυχια.
Ενω στην Συρια ας πουμε...
Η συγκριση εν αναποφευκτη..

Γιατι αναφερω τους βασιλιαες;
Για τον απλουστατο λογο οτι αμα δει κανενας τες αραβικες χωρες στις οποιες επεμβαινουν οι δυτικοι [παλια το Ιρακ, σημερα η Λιβυη, πιεζουν τωρα για Συρια] εν τα κοσμικα καθεστωτα.
Θα πει καποιος λογικα: Καλα εν υπαρχει καταπιεση;
Λογικη επισης ερωτηση για να τεθει το πλαισιο: καλα στην Σαουδικη αραβια, στο Κουβειτ, στο Ομαν, στο Μαροκο, στην Ιορδανια κλπ εν υπαρχει καταπιεση για να προκαλει εξεγερση;

Οποιος θελει να εθελοτυφλει, μπορει να καμωνεται οτι εν θωρει την κατασκευη τζαι χειραγωγηση "εξεγερσεων" που τα Μιντια.
Σε μια κινεζικη στρατιωτικη επιθεωρηση, εγραφτηκε προσφατα οτι τους τελευταιους μηνες υπηρξε ενα πληροφοριακο "τσουναμι" που την Δυση προς τον υπολοιπο κοσμο - με ιδιαιτερη εμφαση βεβαια στον αραβικο κοσμο. Τζαι οι αμερικανοι ανακοινωσαν οτι θα καμουν δικτυο για να μπορουν οι "αντικαθεστωτικοι" σε διαφορες χωρες να αποφευκουν τις αρχες. Εννοειται οτι το δικτυο θα ελεγχεται που τους αμερικανους - που εχουν ηδη στην φυλακη τον Manning [για διαρροη εγγραφων], θελουν να κλεισουν μεσα τζαι τον Assange του wikileaks κλπ κλπ..Ειπαμεν..η δημοκρατια εν για τους δικους τους - οϊ για τους αλλους..

Εν παραξενο που οι ιδιοι που εν αφηνουν να περασει ενα ψηφισμα για τους παλαιστινιους στον ΟΗΕ εβουρησαν να στηριξουν το ρατσιστικο ντελιριο της Βεγγαζης σαν "δημοκρατικη κινητοποιηση", τζαι εκαταληξαν να βομβαρδιζουν την υπολοιπη Λιβυη;
Τζαι οι ιδιοι τωρα αγωνιουν παρα πολλα για τους Συριους που διαφωνουν με την κυβερνηση αλλα παραδοξως εν φακκουν πεννα για τους αραβες νακκον παρακατω στα ισραηλιτικα συνορα.

Εκδημοκρατισμος χωρις αναγνωριση των ιστορικων, οικονομικων δεδομενων τζαι των γεωπολιτικων πλαισιων εν μπορει να υπαρξει στην Μεση Ανατολη. Το Ισραηλ, ας πουμε, ενι σχετικα δημοκρατικο - οπως ηταν τζαι το καθεστως της νοτιας αφρικης για τους λευκους. Εν μια ρατσιστικη δημοκρατια σε βαρος των αραβων. Ετσι "δημοκρατιες", σε υπογειες συμμαχιες με τους δηθεν θεοσεβουμενους της αραβικης χερσονησου, καταπιεζουν για δεκαετιες τωρα τζαι μπλοκαρουν την ιστορικη εξελιξη στην περιοχη.
Εκτος αν ο εκδημοκρατισμος στον αραβικο κοσμο θα εν το δικαιωμα στην υποταγη.
Εν μπορουμε στην Μεση Αντολη να αγνοουμεν την δυτικη χειραγωγηση.
Μπορει λ.χ. να πιασει καποιος τα ψεματα που ειπωθηκαν τα τελευταια 20 χρονια για τες διαφορες δυτικες επεμβασεις, τζαι τοτε θα δει οτι το handbook της κατασκευης κρισεων, εν σταθερο - ιδιες συνταγες, ιδια κολπα.

Οι δυτικοι τωρα καμνουν εξαγωγη της δικης τους κρισης στους αραβες - δαιμονοποιωντας μερικους, τζαι κατασκευαζοντας "αγνους" που την αλλη..Η αλ καιντα στο Ιρακ εν δολοφονοι - αμα ομως καμνει εξαγωγη τυπους που καμνουν επιθεσεις αυτοκτονιας [ η απλα σκοτωνουν πριν να σκοτωθουν] στην Συρια, εν καλη, δημοκρατικη κλπ.

Ο καλος αραβας για τους δυτικους εν τζηνος που τους φιλα τα ποθκια τους γονατιστος [οπως οι τυποι της Βεγγαζης]-
η που μπορει να χρησιμοποιηθει οπως οι ισλαμιστες - για να ανατρεπει κοσμικα καθεστωτα τζαι για να δαιμονοποιειται ο "Αλλος" [ ο αραβας, ο μεταναστης, ο ξενος] στην Δυση.

Η μονη περιοχη της Μεσογειου που εγινε κατι θετικο προσφατα εν η Ιταλια.
Υστερα που τοσο τζαιρον.
Στες δημοτικες εκλογες οϊ μονο εχασεν ο Μπερλουσκονι αλλα στην πιο σημαντικη εκλογη, στο Μιλανο, την υποψηφια του Μπερλουσκονι ενικησεν την ενας τυπος που ερκετουν που την ακρα αριστερα.
Μπορει να πει καποιος εν παραδικο. Ο Economist παντως ανησυχησε - αρεσκει τους ο Σιλβιο διοτι κοφκει δημοσιες παροχες. Την περασμενη κυριακη μια εντυπωσιακη εκστρατεια εκαταφερεν να παρει τον κοσμο να ψηφισει εναντια σε 3 συμβολικα τζαι ρεαλιστικα "κακα" - την πυρηνικη ενεργεια, την ιδιωτικοποιηση του νερου, τζαι την ασυλια των πολιτικων.
Με δεδομεν των ελεγχο των μιντια που τον Μπερλουσκονι η νικη των εναλλακτικων πρωτοβουλιων ηταν εντυπωσιακη.
Λαλειτε να υπαρχει ακομα καποια ελπιδα στην ευρωπη;

Ο υπολοιπος κοσμος συνεχιζει την πορεια του:
Στο Περου εκερδισεν τις εκλογες ενας αριστεριζων απογονος ινδιανων εναντια στα Μιντια -
οι περιπτωσεις που χανουν τα Μιντια εν καλο σημειο αναφορας διοτι οι "μαχες" του μελλοντος θα δωθουν τζαι εναντια στην χειραγωγηση των πληροφοριακων τσουναμι...

Θα πρεπει να εν ενας αγωνας για απελευθερωση του αθρωπου που την αποβλακωση των συγκεντρωτικων Μιντια.

Στην Ελλαδα..
Η εικονα των συνδικατων, των νεαρων αναρχικων που εσεβαστηκαν μεν την εκκληση για ειρηνικες εκδηλωσεις [εν εφεραν πολλες μολοτωφ] αλλα εσυρναν ροτσες τζαι οτι αλλον εβρισκαν, τζαι "των συγκεντρωμενων στο συνταγμα με καλες προθεσεις" [ετσι μου φατσαρουν παρα αγανακτισμενοι] ηταν εναν ειδος "πληθους"..
Αλλα χωρις συγκλιση.. σε 3, σχεδον αυτονομα, μερη..
Μπορει να υπαρξει "ελληνικη" απαντηση στην επιθεση του χρηματιστικου κεφαλαιου;
Οι ευρωπαιοι ισως να ελπιζουν οτι ενα ελληνικο χαος [υστερα που εξεγερση αναλογη του 2008] θα καμει την πιεση στους υπολοιπους πιο ηπια...Αλλα απλα πιο ηπια..
Αν στην νοτια Μεσογειο υπαρχει ενα κλιμα χειραγωγησης προς εμφυλιους, στην βορεια Μεσογειο υπαρχει ενα κλιμα χειραγωγησης "υποταγη στα δεδομενα" - μιας φτιαχτης αληθκιας που λανσαρουν οι οικοι αξιολογησης τζαι πουλουν τα μιντια. Που φωναζουν επισης για στριατιωτικες επεμβασεις της Δυσης λλιον παρατζει - στους αραβες. Τζαι ας εσιει οικονομικα προβληματα.
Interesting ah?
Υπαρχει εναλλακτικη λυση για την Ελλαδα;
Να διαλυθει η ζωνη του ευρω;
Αλλα τοτε εν θα βρεθουν οι ευρωπαιοι διπλα αιχμαλωτοι των τραπεζων τζαι των αμερικανων - που ηδη εν στα προθυρα της χρεοκοπιας τζαι μαχουνται να φορτωσουν τα χρεη στους υπολοιπους μεσα που το δολαριο;

Οπως τζαι στην νοτια Μεσογειο, μπορει οι απαντησεις να μεν εν απλες..
Οπως στον αραβικο κοσμο πρεπει να ρωτα πρωτα καποιος γιατι υπαρχουν ενοπλοι με δυτικη υποστηριξη σε κοσμικα τζαι μη-μοναρχικα καθεστωτα [τζαι οϊ το αναποδο που θα ηταν πιο λογικο σε μια διαδικασια δημοκρατικου εκμοντερνισμου],
ετσι τζαι στην βορεια Μεσογειο ισως να πρεπει να δει καποιος τες διαδικασιες ευρυτερα..
Μπορει η απαντηση να εν ευρυτερη τζαι οϊ τοπικη..

Υ.Γ. 1.
Επειδη εν επαρακολουθησα ιδιαιτερα το φαινομενο, τζαι επειδη εν ειμαι τζηκατω, αποφυγα τα σχολια για τους μαζεμενους στην πλατεια στην Αθηνα. Εν γεγονος οτι η εικονα της αθωοτητας που θελουν να τους δωκουν τα Μιντια εν νακκον αστεια. Τουτοι εγεννηθηκαν που παρθενογεννεση; Εν ηταν πριν; Εν ειχαν αποψη; Εν εσυμμετειχαν σε τιποτε;
Οποτε ο επιμαχος αποκλεισμος ιστορικων πολιτικων συμβολων [οπως της κομμουνιστικης αριστερας τζαι η χρηση μονο της ελληνικης σημαιας] εν νακκον ευκολη λυση για να δημιουργηθει μια τελετουργια ενοτητας - γυρω που ενα ευδιακριτο τοτεμ.
Το να παραγνωριστει η ιστορια βεβαια, εν γινεται..απλα θα επανελθει..οπως εγινε τζαι μεσοφτομαδα με τις συγκρουσεις στο συνταγμα.
Καμποσα για τουτο το θεμα τζαι φαινομενο εγραφτηκαν στα μπλογκς των: radical desire, δυσδαιμονα, idiot mouflon, anef orion, gregoris.

Υ.Γ. 2.
Πηγες για την εξελιξη της καταστασης στην Συρια.

1. Η πρωτη καταγραφη απατης που τα δυτικα Μιντια - μια επιθεση εναντιον στρατιωτων, παρουσιαζεται σαν "καταστολη που το καθεστως"....
Disgraceful Distortions by the Guardian

Syria and the Delusions of the Western Press

http://www.counterpunch.org/lee04152011.html

2. Μια αναφορα για την αναδυση ενος ειδους "συριακου πατριωτισμου" [με κοσμικη εμφαση] εναντια σε οτι γινεται αντιληπτο σαν επεμβαση. Η συγγραφεας [διανοουμενη που την Συρια] γραφει με ψευδωνυμο τζαι προσπαθει να κρατησει καποιες αποστασεις ..

More Heat than Light

The Complexities of Syria's Violence

by Anna Haq

http://www.counterpunch.org/haq05022011.html


3. 2 ανταποκρισεις για την απατη της λεσβιας, ταχα μου, ανταποκριτριας που την Δαμασκο. Τζαι αθωα να ενι η υποθεση, αμα μπορει να γινει ετσι ευκολα, μπορει καποιος να φανταστει το τι γινεται στες ανταποκρισεις που "ανωνυμες μαρτυριες" κλπ κλπ.
Τουτο που συμβαινει στον αραβικο κοσμο εν εσιει να καμει με την δυναμη των νεων Μεσων - αντιθετα τα νεα μεσα [οπως τζαι η χαζη αγνοτητα που διαφημιζεται σαν προσον] εν απλα η δικαιολογια για μπορει ενα παλιο Μεσο, η τηλεοραση, να χειραγωγει προς το συμφερον των ιδιοκτητων της.
Σημειωστε οτι τζαι ο διαχειριστης του σαιτ εν αρσενικος που το επαιζεν λεσβια.
Πολλη υποπτη συμπαρασταση...:)

---Activists slam Syria Gay Girl blog hoax

Reuters

http://www.uruknet.info/?p=m78585&hd=&size=1&l=e

14 June 2011Last updated at 09:45 GMT

Gay Girl in Damascus: Second 'lesbian' blogger is a man

http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-13760208

4. Το κινεζικο πρακτορειο Xinhua εν το πιο αντικειμενικο για την Συρια. Μεταδιδει τζαι τις 2 οπτικες [του αλ τζαζιρα ας πουμε τζαι των συριακων μιντια] τζαι μπορεις να συγκρινεις τους αριθμους, τζαι τες εκδοχες. Το πιο κατω εν ενα κειμενο με αναφορες που διαφορες πηγες [αναμεσα τους τζαι την αντιπολίτευση] για την κατασταση στην Συρια. Οπου φυσικα οι ενοπλοι των συνορων ενεν αορατοι οπως στην αγνη εκδοχη των δυτικων.

Growing unrest wobbles Syria amid unrelenting military operation in north

http://news.xinhuanet.com/english2010/world/2011-06/19/c_13938391.htm





36 σχόλια:

Παύλος είπε...

Κάτι εν μου κάθεται με την ανάλυση σου για την Συρία ρε φίλε. Όπως τζιαι για την Λιβύη νιώθω να υποβόσκει η πεποίθηση ότι αποκλείεται ο λαός αυτών των χωρών να επαναστάτησε. Εν πεϊντήζεις τους Σύριους αρκετά μάγκες ή ακέραιους χαρακτήρες που να θέλουν να ξεφορτωθούν τον διχτάτοραν; Ενα καλός ο Άσσαντ επειδή γοράζει όπλα που τους ίδιους έμπορους που γοράζουμεν τζιαι εμείς όξά επειδή ο Μαροκινός μπορεί να εν σιειρόττερος του;
Η κουβέντα "εν εν παντού, εν'τζιεν κάθε μέρα" που λαλείς τζιαι εσύ τζιαι ο πρέσβης Γρίβας φέρνει στον νουν μου το Πολυτεχνείο:
"Μια γειτονιά της Αθήνας ενι ρε. Εβάλαν πάνω οι κουμμουνιστές κάτι κοπελλούθκια φοιτητές τζιαι κάμνουν πελλάρες. Ο Λαός καλά ένι με το καθεστώς. Εν ππουσκιές των Σοβιετικών για να φαν την Ελλάδαν τούτες. Ήντα ο Φράνκο που εν σιειρόττερος εν έσιει πρόβλημαν τζιαι έχουν οι συνταγματάρχες;"
Τζιαι γιατί να πιστέψω το Συριακόν πρακτορείον που λειτουργεί σε μια διχτατορίαν τζιαι όι τον Γκάρντιαν; Που πότε εγίνην ο Γκάρντιαν μέρος της "δυτικής σκευωρίας" τζιαι εν πιό έγκυροι οι Κινέζοι;
Εντωμεταξύ δέχεσαι τον όρον διχτάτορας για τον Άσσαντ;

linopampakos είπε...

Παυλο,
αν θελεις να τον λαλουμεν δικτατορα αντι προεδρο, εν τζαι καμνει ιδιαιτερη διαφορα..απλα υποθετω ευκολυνει "ο δικτατορας" για να κατασκευαζεται αρνητικη εικονα..οποτε αν θελεις να παμε με ετσι ταπελες, πρεπει να τες κολλουμε γενικοτερα..
αλλα ποια εν να εν η σκοπιμοτητα; να δαιμονοποιουμε καποιους πριν να αναλυσουμε;

τζαι υστερα εν να πρεπει να ρωτησουμε αν στην δυση εν δημοκρατια τζαι ιντα δημοκρατια ενι..η θατσερ εκυβερναν με ποσοστα γυρω στα 40 τζαι κατι για τζαιρον, αν αθθυμουμαι καλα..
Η ιστορικη παραδοση εν να μου πεις, το εκλογικο συστημα κλπ...
Τζαι στην μεση ανατολη εσιει τεραστια τεραστια διαφορα, αν καποιος εν προεδρος, βασιλιας η εμιρης...
Σε σχεση με τους ελεω θεου αρχοντες [βασιλαιες τζαι εμιρηες] ειναι σαφως προεδρος,
τζαι τουτο εν κεκτημενο ιστορικο..
ιστορικη προοδος..
που οι εγγλεζοι εν εκαταφεραν ακομα να ολοκληρωσουν..

Αν παμε τωρα στα ιδια τα καθεστωτα, εχουμε να καμουμεν με καθεστωτα [οσα εκαταφεραν την περιοδο 1950-70 να αυτονομηθουν που τους βασιλιαες τζαι την νεοαποικιακη εξαρτηση] τα οποια ελειτουργουσαν τζαι λειτουργουν λογω του μεσανατολικου με "καθεστως εκτακτης αναγκης"..
εν τοσο δικτατορας οσο τζαι τα αλλα κοσμικα καθεστωτα της περιοχης - συμπεριλαμβανομενου του ισραηλ που εν τζαι ρατσιστικο.
εν καλλιτερα που τους βασιλιαες αλλα εν αιχμαλωτα ακομα [ελεω εθνικου θωρεις - αλλα τζαι νεο-αποικιοκρατιας] σε σταδιο ημιτελους μεταβασης...
Οξα εν μου πεις τωρα οτι εν δημοκρατια το ισραηλ;
Για ποιους;

Εν γεγονος οτι ο ιδιος, ο ασσαντ, εταυτιστηκεν που τον τζαιρον που εφκηκεν προεδρος με ενα ειδος χαλαροματος της εκτακτης αναγκης [αμα εβολευκεν, τα δυτικα μμε ελαλουσαν την "ανοιξη της δαμασκου", αμα εν βολευκει, εν κακος θωρεις..:)]...
τζαι σε τουτην την φαση φαινεται να εκφραζει την προσπαθεια διατηρησης της συριακης αυτονομιας εν μεσω μεταρρυθμισεων...τζαι φαινεται να εσιει υποστηριξη..
οξα εν να αρκεψουμε να θεωρουμεν οτι οι μονοι υπαρκτοι συριοι εν οσοι πασιν τζιαμια την παρασκευη τζαι καμνουν υστερα διαδηλωσεις;
δηλαδη εφανταστρηκες να εφαρμοζαμεν ετσι μονοδιαστατη λογικη ε μας η τους δυτικους;

Εν καταλαβω γιατι πρεπει η guardian να εν υπερανω υποψιας..
σιγα ρε φιλε...οπως ελαλουσαμεν τζαι στην αμερικη εν καλοι οι New york times, αμα ξερεις ινταλως να ερμηενυσεις τες μισες αληθκιες που γραφουν..

Εν ειδες το κειμενο παντως..
Ενεν το συριακο πρακτορειο ειδησεων που αμφισβητα την ιστορια της guardian, αλλα ενας αμερικανος καθηγητης - με αμεση προσβαση στα γεγονοτα..
Κοιταξε το κειμενο τζαι πε μου γιατι να πιστευκεις την guardian - εστω στην συγκεκριμενη περιπτωση..
ειμαι πολλα περιεργος οντως..
Οξα τωρα επειδη εδαιμονοποισαν την συρια, οτιδηποτε αμφισβητα τα παραμυθι τους εν περνα;
Εφααν τους η ευαισθησια για την δημοκρατια τους δυτικους;

οι συριοι εν τοσο μαγκες οσον εν ουλλοι..αλλα η πολιτικη ενεν θεμα μαγκιας κλπ..
εν θεμα τι υποστηριζει καποιος τζαι ιντα που διεκδικα..σε ποιο πλαισιο..με ποιους..κλπ...
αλλα ιδιαιτερα υστερα που την περασμενη εφτομαδα οπου ηταν νομιζω εξωφθλαμο οτι η αντιπολιτευση επροσπαθεν να εκαμευσει δυτικη επεμβαση, που την ειδες την "μαγκια";
εξευτελιστικη δουλοπρεπεια ηταν αν θα μιλησουμε με ετσι ορους..
αλλα να μεινουμε στα της πολιτικης..
Εσυ εισαι σιουρος οτι οι "συριοι" [παντες τζαι εν ουλλοι ενα καπελλο] εν θελουν τον ασσαντ τζαι θελουν την μουσουλμανικη αδεφλοτητα;
γιατι;
Θα υποστηριζες εσυ τους αντιστοιχους στην κυπρο;
γιατι να πιστευκουμεν δηλαδη οτι οι συριοι θελουν να εν γονατιστοι στον ιμαμη;

linopampakos είπε...

Η τους ακολουθους κυριους..[που το αρθρο που καμνει κριτικη στην guardian]..δε το τζαι πε μου ποια φιγουρα σε ενθουσιαζει που τουτη την συνομωταξια..

"But even the paranoid have real enemies, and Syria’s President Bashar al-Assad—who chattered vaguely and counterproductively about “conspiracies” in his address to the Syrian parliament-- has reason to worry about dangerous opponents, now in exile but perhaps willing to stir up trouble.

The list of potential opponents includes Rifaat al-Assad, Bashar’s uncle, brother of Hafez al-Assad. Rifaat tried to mount a coup against Hafez, but was forced into exile in 1984.

A more dangerous opponent is perhaps Abdul Halim Khaddam. The all-around fixer for Hafez and number 3 in the regime, he could not reconcile himself to the elevation of the relatively unproven Bashar at the age of 34 on Hafez’s death."

Οι συριοι, αν με ρωτας, για δεκαετιες αντεξαν δυσκολο φορτιο να αντιστεκουνται στους δυτικους τζαι στα εμιρατα..
τζαι η δικη μου κατανοηση εν οτι εν φαινουνται να ππεφτουν ευκολα θυματα της προσπαθειας καποιων να χειραγωγησουν τα αιτηματα τους..
διοτι αλλον η μεταρρυ8μιση τζαι αλλον η κατασκευη εμφυλιου...
Διοτι φιλε μου - τα εμιρατα τζαι οι μοναρχιες εν τζιαμαι - εν μπορεις να μεν συγκρινεις..οπως τζαι η κατοχη του ιρακ διπλα..τζαι ο καθημερινος βομβαρδισμος της λιβυης..
οποτε εν θεμα του πλαισιου στο οποιο λειτουργουν..

οσο για την αναλογια για το πολυτεχνειο..νομιζω γυρευκεις την ευκολη λυση με συναισθηματικες φορτισεις οπως με την φαση με τον δικτατορα για να μεν πεις οτι εν προεδρος..
να σου πω οτι τζαι η εοκα β εφωναζεν οτι καταπιεζεται την ωρα που εκαμνε σχεδια για πραξικοπηματα τζαι μαζικες σφαγες;
αρεσκει σου τουτη η αντιστοιχια;
εν συναισθηματικη;
οπως τζαι οι δικατατορες κλπ..
ευκολες αναλογιες αλλα βοηθουν;
Παρενθετικα - στο πολυτεχνειο κανενας εν εκραταν οπλα να σκοτωνει. Δαμαι νομιζω συνεχιζεις να αγνοεις οτι υπαρχουν ενοπλοι που καμνουν επιθεσεις τζαι γινονται μαχες..
Δε τον χαρτη αν δεν με πιστευκεις τζαι κοιταξε να δεις ποθεν μπορει να ερκουνται οι ισλαμιστες τζαι τα οπλα..
τουτα που εγραψα εν τζαι εν καμια ανακαλυψη..εν δεδομενα της περιοχης οσον αφορα τζαι τα επεισοδια τζαι τις ροες οπλων..

τζαι αν δεν με πιστευκεις για τους κινεζους [οτι τουλαχιστον βαλλουν τζαι τες 2 οπτικες] μπορεις να το δεις/ελεγξεις...
ειδες το κειμενο που εχω πιο πανω;..
γιατι νομιζεις οτι οι κινεζοι εν θα ανακαλυφκαν τον τροπο να καμουν ενα πιο πειστικο πρακτορειο αφου καταλαβουν την λειτουργια του soft power;
τοσο σε πειθουν τα δυτικα ψεματα πκιον;
δηλαδη πιστευκεις οτι οντως οι δυτικοι μεταδιδουν τα γεγονοτα χωρις να τα φιλτραρουν με βαση τα συμφεροντα τους;

υπαρχει υποστρωμα συμφεροντων...
οι κινεζοι κρατουν αποστασεις τζαι πουλουν το image που αρμοζει στην ανερχομενη φαση τους..

τζαι η δικη μας δουλεια εν να αμφισβητουμε..που την οπτικη γωνια των αδυνατων αν πρεπει να θκιαλεξουμε οπτικη..τζαι οι αδυνατοι δαμαι εν η συλλογικοτητα των αραβων που υποβαλεται σε τοσους εξευτελισμους ποπυ το 48..
το παλαιστινιακο εν απλα η αφηγηση που εκφραζει την ευρυτερη ιστορια..

τζαι αμα μαχουνται οι δυτικοι να μας ξαναπουλησουν το σεναριο που επεχτηκεν το 1999 στα βαλκανια, το 2003 στον κολπο κλπ, εν τζαι νακκον θεμα λογικης να μεν τους πιστευκουμεν τους δυτικους..
ας σκεφτουν κατι αλλο..αν ελειψαν τα σεναρια, μπορει τζαι η αθλιοτητα των δυτικων επεμβασεων να κοντευκει στο τελος της..
τζαι τοτε ας εξελιχτουν οι διαφορεςε περιοχες χωρις τα αεροπλανα του νατο...
το οτι παιζουν αλλοι [οι κινεζοι] το παιχνιδι τους [ η δημοσιογραφια σαν καταγραφη 2 οπτικων] νακκον καλλιτερα, μπορει να εσιει τζαι χαζιν..
οποτε εν τζαι θεμα απολαυσης η απομυθοποιηση..
στην κυπρο, οπως θα αθθυμασαι αγαπητε παυλο εχουμεν καλη που την κατασκευη γεγονοτων τζαι την ντε φακτο εκαπιδευση στο φιλτραρισμα των ψεματων των μιντια - τοπικων τζαι ξενων..

Ανώνυμος είπε...

ναι αλλά επειδή συμβαίνει το ένα δεν σημαίνει ότι αναιρείται το άλλο .
η έκτακτη ανάγκη χρησιμοποιείτε που τους δυτικούς για να βομβαρδίζουν, τους δικτάτορες για να για να κρατάνε την εξουσία τους για να μην πούμε για την Κύπρο κλπ
δεν μπορούμε να ξέρουμε όμως ποτέ πια τροπή μπορούν να πάρουν τα πράγματα.
Ούτε μπορούμε να μιλούμε με όρους πλειοψηφίας μειοψηφίας αφού τα κριτήρια μας είναι άλλα.
και ο Χίτλερ (για να πω ένα χοντρό παράδειγμα είχε ένα πλειοψηφικό ρεύμα μες την γερμανική κοινωνία αλλά και θαυμαστές παγκόσμια). αυτό δεν τον έκανε καλό.
ούτε τούτοι οι δικτάτορες της μέσης ανατολής έχουν το ακαταλόγιστο επειδή κάποτε ξεκίνησαν που τα αριστερά ή με καλές προθέσεις .
γενικά νομίζω τούτο το μοντέλο ιμπεριαλισμός αντιιμπεριαλισμός έν προβληματικό γιατί συγκρίνει κράτη και ανταγωνιστικά εξουσιαστικά μοντέλα θεωρώντας ότι κάποια που τούτα εν καλά.
το θέμα είναι αν μέσα που τούτες τις διαδικασίες εξέγερσης αποκτάται μια εμπειρία ελευθερίας η οποία αποτυπώνεται στην συλλογική εμπειρία και η οποία θα επιτρέψει ίσως κάποτε να αλλάξουν οι κοινωνικοί συσχετισμοί προς όφελος μιας πραγματικής ελευθεριακής κοινωνίας.
έστω και αν ακούσια ο εξεγερμένος εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ενός ή του άλλου βιώνει όσο διαρκεί η εξερσιακή διαδικασία μια ανεπανάληπτη εμπειρία.
Και αυτή η εμπειρία δεν ξέρουμε τι ανατροπές μπορεί να φέρει .
να σκεφτούμε μόνο τι επιρροή είχε η ισπανική αναρχία, το 68, το βιετνάμ και το αντιπολεμικό κίνημα, οι αγώνες ενάντια στον ρατσισμό κλπ στις αντιλήψεις μας για το είναι δίκαιο και άδικο .
Εννοείτε ότι διαφωνώ και με την προσέγγιση για αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα για παρόμοιους λόγους.
Μάριος

linopampakos είπε...

Μαριε,
για την περιπτωση/εις στην ελλαδα εν εχω αποψη - νομιζω η διστακτικοτητα μου εν φανερη..απλα τα 3 μπλοκς [συνδικατα, αναρχικοι, "αγανακτισμενοι" με καλες προθεσεις] εφανηκαν μου ενδιαφερον συμπτωμα..
που τζιαμαι τζαι τζει αν εσιεις απαντηση-εμπειρια, γραψε την, θα εθελα να την δω, σκεφτω κλπ..

να σχολιασω 2 πραματα
1. το ζητημα ιμπεριαλισμος-αντιιμπεριαλισμος...
στον αραβικο κοσμο ενεν θεμα καθεστωτα που ερκουνται που τα αριστερα κλπ..η αραβικη αριστερα ηττηθηκε την δεκαετια του 70 - το μονο σοσιαλιστικο καθεστως με την εννοια της διεθνους αριστερας ηταν στην νοτια υεμενη που το εχλαπακιασε η βορεια υστερα που το 89..
αν θα αναδυθουν τωρα τα αποσπασματα της αραβικης αριστερας εν αλλο ζητημα - τζαι που τα λλια που θωρω στην αιγυπτο αλλα τζαι στον λιβανο [που επερασεν αναλογα πριν] εν νομιζω να μπορεσει οποιαδηποτε αμφισβητηση [αριστερη η παρατζει πιο ελευθεριακη] να τοποθετηθει χωρις θεση για την γεωπολιτικη - δαμαι πρεπει να παρουν θεση ακομα τζαι οι διαδηλωτες στην αθηνα για το διεθνες συστημα, τζαι εν να μπορεσουν οι αραβες να το αγνοησουν; εν τουτο το συστημα ποπυ τους εκαταδικασεν για δεκαετιες στο σταλωμα τζαι την υπο-αναπτυξη..
τουτο που γινεται στοχος τωρα ενεν αριστερα καθεστωτα, αλλα καθεστωτα τα οποια με καποιον τροπο εν υπακουουν/υπακουαν στην δυση τζαι στα εμιρατα - το οτι υπαρχουν τζαι στοιχεια κοινωνικης πολιτικης [λ.χ. στην λιβυη] τα οποια θελουν να ιδιωτικοποιησουν οι κρυφοι η φανεροι καθοδηγητες μερικων της αντιπολιτευσης, εν μερος της ιστορικης διαμαχης για τον εκμοντερνισμο των αραβικων κοινωνιων..τζαι ο ενας παικτης εν παντα η δυση..που προφανως εν εσυγχωρησεν την εθνικοποιηση του πετρελεαιου..
τζαι προσπαθει να εκδικηθει οπως εκδικητουν η αποικιοκρατια τον 19ο αιωνα τους ατακτους ιθαγενεις που εν υπακουαν..

Η υποδειξη οτι καποια καθεστωτα, τζαι αρα καποιες κοινωνικες δυναμεις, εχουν σχεση αντιπαραθεσης με τις κυριαρχες [στο παγκοσμια συστημα] δομες εξουσιας, εν μπορει να αποφευχθει..
διαφορετικα εν σαν να αγνοουμε ενα βασικο μηχανισμο εξουσιας..
ενεν ειμαι σιουρος καν αν η εννοια του ιμπεριαλισμου καλυφκει την σημερινη κατασταση..
με την κριση της αμερικανικης ηγεμονιας εχουμε πκιον ενα ντε φακτο πολυ-πολικο συστημα οπου διαφοροι προσπαθουν να επιβαλουν η να κερδισουν σφαιρες επιρροης..
οπως τον 190 αιωνα οντως..αλλα ευτυχως σημερα υπαρχουν πκιον πολλοι πολοι τζαι εκτος δυσης..αρα εν τζαι πιο ανοικτο τζαι ρευστο το παιχνιδι..το 45 οι γαλλοι εβομβαριδσαν με την ανεση τουςτην δαμασκο..σημερα δυσκολευκουνται γιατι θελουν αδεια..
τζαι σημερα ενεν θεμα μονο των γαλλων λ.χ. αλλα εν τζαι θεμα των σαουδαραβων που προσπαθουν να φκουν κερδισμενοι που την κριση..
τζαι φυσικα για ουλλους μια βασικη παραμετρος εν το ξαναμοιρασμα των πορων-πλουτου καθε περιοχης..
στην περιπτωση της λιβυης εν ξεκαθαρο νομιζω οτι υπαρχει μια οικονομικη διασταση στην προσπαθεια επεμβασης, ενω στην συρια εν παραπανω προσπαθεια για ελεγχο η περιορισμο της χωρας που το μεσανατολικο παιχνιδι σε μια σημαντικη συγκυρια..

2. για τις προοπτικες των εξεγερσεων..εσιεις δικαιο για την σχετικοτητα των πλειοψηφιων-μειοψηφιων [εν ρευστες] απλα εμιλουν για την κατασκευασμενη εικονα ενος κακου τζαι ενος αγνου "λαου"..
αλλα αν επεκτεινεις την λογικη της αναφορας σου στον χιτλερ θα δεις..
εν σωστο οτι οι κινητοποιησεις τζαι οι εξεγερσεις μπορει να παραξουν χωρους ελευθεριας η εστω κομμαθκια συνειδησης..
αλλα φιλε μου εν παραγουν ουλλες οι κινητοποιησεις ετσι φαινομενα..
λ.χ...ο Μοσσαντεκ ανατραπηκε στο ιραν την δεκαετια του 50 που κινητοποιησεις με στηριξη των μυστικων υπηρεσιων του σαχη τζαι της σια..τιποτε απελευθερωτικο εν εφκηκε που τζιαμαι..
στην χιλη αρκες του 70, υπηρχαν διαδηλωσεις τζαι απεργιες για να ανατραπει ο αλλιεντε..εν ειχαν τιποτε το απελυθερωτικο - αντιθετα ηταν μηχανισμοι καταστολης ακομα τζαι των ελαχιστων σοσιαλδηκρατικων μεταρριθμισεων..

linopampakos είπε...

θα μπορουσα να παρω διαφορα αλλα παραδειγματα..αλλα ενα ακομα που την λατινικη αμερικη - οταν ανατραπηκε ο αριστιντ [ενα ειδος συμβολου για τα λαικα στρωματα] στην αιτη προσφατα εγινε παλε με ενα συνδυασμο ενοπλων τζαι διαδηλωσεων..με το background να εσιει τους μπραβους της τοπικης ελιτ, τζαι των αμερικανικων επεμβασεων..

τα παραδειγματα κινητοποιησεων που αναφερεις που την δεκαετια του 60, οντως επαραγαν τζαι στην εποχη τους τζαι για τους μετεπειτα μυθους τζαι πρακτικες απλευθερωσης..αλλα ηταν κινηματα στα οποια η απελυθερωση εν ηταν απλα η κοινωνιολογικη στιγμη της ανακαλυψης της συλλογικοτητας [που συμβαινει γενικα - ακομα τζαι στο γηπεδο] αλλα ηταν κινηματα που εφκηκαν που ενα συγκεκριμενο πλαισιο αντιμετωπισης του κοσμου - τζαι εκφραζαν αναλογα συμφεροντα τζαι δδυναμικες..αναμεσα τους, για να παω πισω στο πρωτο σημειο, οτι καμια απελευθερωση εν μπορει να γινει πκιον στην δυση,αν η δυση εν αναλαβει τις ευθυνες της για τα ιστορικα εγκληματα σε βαρος της υπολοιπης ανθρωποτητας..που τον σαρτρ τζαι τα γαλλικα κινηματα που εφτασαν στο 68, μεχρι την συμπαρασταση στο βιετναμ στο αμερικανικ κινημα που εξεκινησε με συμπρασταση στους μαυρους, τουτος ηταν ο τονος νομιζω..
εν ηταν μονο τουτα τα κινηματα τοτε ομως..
εδιαδηλωναν τζαι οι συντηρητικοι..εναντια στους ομοφυλοφιλους, εναντια στις μαυρους, κλπ...
στις ηπα μαλιστα εφτιαχτηκε που τα τοτε το πλεγμα αποβλακωσης της ακρας δεξιας με την θρησκεια, την πιστη στην αγορα, τζαι στον μιλιταρισμο..που ειδαμε στα 80'σ με τον ρηγκαν..
η δεξια εμαθεν γενικως να καμνει τζαι τζηνη κινηματα, να τα επιχορηγα, να τα προβαλει που τα μιντια της κλπ..
εν μπορουμε να μεν θωρουμε..:)
τουτοι ιντα θετικο να φκαλουν;

νομιζω, κατα συνεπεια, αγαπητε μαριε, οτι εχουμε υποχρεωση να θωρουμε
--τζαι το ευρυτερο πλαισιο της γεωπολιτικης [γιατι η εξουσια σε τζηνο το επιπεδο καθοριζει αλλα συχνα "καθοδηγει" επισης τοπικες κινησεις],
--τις λειτουργιες των μιντια [που εν κατασκευαζουν απλα το θεαμα,αλλα λειτουργουν σαν αυτονομοι μηχανισμοι εξουσιας,
--τζαι να αφουγκραζουμαστεν, οπως μπορουμε, τους κραδασμους στην καθημερινοτητα..

νομιζω οτι μετα το 68, εχουμε την διευρυνση της κρισης [τζαι αρα τη αμφισβητηση] της ιεραρχιας στην καθημερινοτητα..τζαι αρα οι συγκρουσεις ενεν τοσον απλες οπως παλια..διαχεονται με αντιφατικους τροπους, τζαι η εξουσια κατεβαινει στο δρομο [μεσα που την χειραγωγηση του υποσυνειδητου, η μεσα της τηελοπτικλης καμερας] για να οργανωσει επισης τα δικα της "στρατευματα"..

τζαι εμεις [με οριζοντα την ελευθεριακη προοπτικη] πρεπει να θωρουμε ευρυτερα..εν αρκει να εν καποιος εναντιον γενικως..
τζαι καλως η κακως νομιζω οτι η γεωπολιτικη εν νευραλγικη
οπως τζαι η διεκδικηση διευρυνσης των προοπτικων του παρελθοντος που εκφραζονται σε ιστορικα κινηματα..
οταν οι κομμουνσιτες αναλαβαν να ανατρεψουν τον καπιταλισμο, εκαταφεραν τα μεν, αλλα χωρις να διευρυνουν την δημοκρατια - την οποια εθεωρησαν αστικο καταλοιπο..οσο τζαι να το κατανοησεις στα δεδομενα της εποχης, η αυταρχικη ταση ηρτεν πισω τζαι επηρεν την εκδικηση της οταν η ανατροπη του εστω κρατικου σοσιαλισμου εγινεν με την οργανωση ενος ειδους εσωτερικης ανατροπης που μια διεθυντικη ελιτ, που υποσχετουν "δημοκρατια"..
τζαι ωσπου να ξυπνησουν οι ανατολικοευρωπαιοι που την υποσχεση των σουπερμαρκετ. εβρεθηκαν με οικονομικες απωλειες που εν εκαταλαβαν ποτε τες εγκριναν..
αν, αναλογα. σημερα η διευρυνση της "δημοκρατιας" σε ενα πλαισιο διευρυνσης δικαιωματων διαφορετικτοητας στην καθημερινοτητα, παρει την μορφη ανατροπης των ιστορικων κεκτημενων των τοπικων κοινωνιων απεναντι στον καπιταλισμο τζαι την εκμεταλευση που διεθνεις/υπερκρατικες μορφες εξουσιας [δυτικες κρατικες νεοαποικιακες - αλλα τζαι οι τραπεζες εν με την στηριξη των κρατων του πυρηνα που λεηλατουν τες τοπικες οικονομιες],
τοτε θα εχουμε οί απλα ενα κενο που θα πρεπει καποτε να ανακτηθει, αλλα τζαι μια ιστορικη υποχωρηση στο αγωνα για διευρυνση της ελευθεριας...

Ανώνυμος είπε...

διαβάζω τους κινδύνους που απορρέουν από την κατάσταση και θα συμφωνήσω ότι διάφορες ροζ επαναστάσεις έχουν να κάνουν με προσπάθεια του καπιταλισμού να διεισδύσει σε αγορές που δεν ελέγχει. αλλά αν αναγνωρίσουμε τα δεδομένα που έχουμε (και τα δεδομένα είναι λίγο πολύ αυτά που περιγράφεις ) έχω την πεποίθηση ότι πρέπει να είμαστε παρόντες . θα μιλήσω λίγο για την Ελλάδα που κατέχω καλλίτερα τζαι νομίζω εντάσσεται σε τούτο τον κύκλο εξεγέρσεων των τελευταίων χρόνων στην περιοχή .
Έχουμε λοιπόν το 08 με τα δεκεμβριανα .
γίνεται ένας κύκλος εξεγέρσεων βίαιων ως επί το πλείστον φτάνουμε στην Ισπανία με το κίνημα των αγανακτισμένων με αίτημα την "πραγματική δημοκρατία" και τούτο το πράγμα επιστρέφει στην Ελλάδα με πιο διευκρινισμένο όμως πρόταγμα :την άμεση δημοκρατία.
έστω και αν τούτη την στιγμή ένα υποσύνολο των "αγανακτισμένων" αντιλαμβάνεται ότι τούτο το αίτημα εν πολλά ανατρεπτικό και ριζοσπαστικό τζαι μόνο να το λαλείς, βάλλει στο τραπέζι ξανά ως πρόταση την ανάγκη για μια άλλη συγκρότηση της κοινωνίας και μάλιστα με ένα καταλυτικό τρόπο.
ένα κομμάτι της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου είδε κινδύνους σε τούτη την φάση .
οι κίνδυνοι ήταν υπαρκτοί και είχαν να κάνουν με το ότι σε τούτο το παιγνίδι επαίζαν σοβαρά εθνικιστικοί κύκλοι (σπίθες, οι 300 του συντάγματος κλπ)και οι οποίοι διεκδικούσαν ρόλο στις διαφαινόμενες αλλαγές .
που την άλλη ένα κομμάτι της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου αποφάσισε να είναι παρόν και να πατήσει πάνω στην εμπειρία που απέκτησε στην αυτοδιαχείριση και στις λαικές συνελεύσεις γειτονιών οι οποίες ξεπήδησαν σαν να μανιτάρια σχεδόν σε κάθε συνοικία της αθήνας μετά το 08, το κίνημα "δεν πληρώνω", στα διόδια και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στις τοπικές αντιστάσεις όπως στην κερατέα .
έτσι αφού ξεκινήσαμε τούτη η φάση με σαφέστατη τοποθέτηση μακριά που μας τα συνδικάτα και τα κόμματα περάσαμε στην φάση δεχόμαστε τα συνδικάτα που απεργούν (με τους ταχυδρομικούς πρώτα) και στην συνέχεια έγινε σύνδεση της γενικής απεργίας με το σύνταγμα αφού οι πιο πολλοί απεργοί πορεύτηκαν στο σύνταγμα (ακόμα και το ΠΑΜΕ).
υπήρχαν ακόμα και προτάσεις για γενική απεργία διαρκείας, πολιτική απεργία κλπ
Δεν ξέρω που θα βγει τούτη η ιστορία αλλά σίγουρα μετά που τούτες τις κοινωνικές διεργασίες όταν βγαίνουμε να μιλήσουν στην κοινωνία χρησιμοποιώντας όρους όπως αυτοδιαχείριση αυτοοργάνωση κλπ σίγουρα πολλά αυτιά θα είναι ανοικτά και θα αντιλαμβάνονται περί τίνος πρόκειται.
διαβάζω σήμερα στο ιντιμίντια Αθήνας το εξής πχ " με απόφαση της Λαϊκής Συνέλευσης Αμπελοκήπων
Οι κάτοικοι Αμπελοκήπων, Ερυθρού, Πολυγώνου με απόφαση που πάρθηκε τη Δευτέρα 20/6 στη 2η Λαϊκή Συνέλευση στο μετρό Πανόρμου αποφασίσαμε τη διεξαγωγή πορείας, που θα ξεκινήσει στις 6.30μμ την Παρασκευή 24/6 στο Μετρό Πανόρμου και θα καταλήξει στη Λεωφόρο Μεσογείων και στο σύμπλεγμα κτιρίων στο Ερρίκος Ντυνάν όπου βρίσκεται η έδρα του Mega Channel, για να την αποκλείσουμε, πριν και κατά τη διάρκεια του κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων ενός από τους βασικότερους πυλώνες παραπληροφόρησης και τρομοκράτησης των πολιτών και των εργαζομένων της χώρας."

θέλω να πω ότι οι κυρίαρχοι κάνουν τους σχεδιασμούς τους μιμούνται ακόμα και τις τακτικές της εξέγερσης ελέγχουν την ροή πληροφοριών αλλά παράλληλα υπάρχει και ένα κίνημα που ωριμάζει αντιλαμβάνεται τα παιγνίδια που παίζονται και αναπτύσσει τις δικές του στρατηγικές και αντιστάσεις.
Σε κάποιες περιοχές είναι πιο προχωρημένο σε άλλες βλέπει παθαίνει μαθαίνει και προχωρά

Μάριος

linopampakos είπε...

thanks Μαριε...:)
πολλα ενδιαφερουσα οπτικη/καταγραφη για τα της αθηνας σαν μερος κλωστων/ιχνων που πασιν πισω στο 2008..
ναι πρεπει να ανιχνευσουμε τις ροες που διαφορες τασεις/συγκλισεις..νομιζω τζαι οι εκλογικες κινητοποιησεις στην ιταλια που λαλω στο ποστ μπορει να εχουν μια ροη αναλογη - σε τζηνα τα πλαισια..

τζηνο που υποψιαζομαι με το "ευρυτερο" εν οτι πρεπει ισως να δουμε σαν αναλυτικο [αρα τζαι βιωματικο μας] χωρο, την μεσογειο σαν ολοτητα - τζαι αρα τα αποσπασματα μπορει να γυρευκουν συγκλισεις [παρα τες φαινομενικες διαφορες - μπορει η αντινατοικη αντισταση στην λιβυη λ.χ. να εν σαφως πιο κοντα στο συστεμικο πνευμα αντιστασης, βορεια], παρα να εν μονο εξελικτικη παραλληλη πορεια διαφορων κοινωνιων..

εν να δειξει..

linopampakos είπε...

υ.γ.
παντως η αυτονομη υπαρξη των αλλων τασεων [συνδικατα τζαι σαν φορεας ιστορικης συγκροτησης], αναρχικοι [με ανοικτο παραθυρο τζαι στην συγκρουση] τζαι η κομμουνιστικη αριστερα [κκε τζαι ευρυτερα],
εν να εν επισης τασεις προς συγκλισης τζαι διαφοροποιηση...
στην ελλαδα σαν να κατι υπαρχει τζαι κατι λειπει ταυτοχρονα..
γυρευκω τες λεξεις ακομα - τζαι εσιει τζαιρον που το γυροφερνω..

Ανώνυμος είπε...

πάντως για λόγους ιστορίας να πω ότι τούτη ιστορία κινητοποιήσεων με μηνύματα στο facebook έχει και μια προϊστορία.
στην Ισπανία (πάλε μεσόγειος) 2004 οι δημοσκοπήσεις εδιούσαν άνετη νίκη στο Λαϊκό κόμμα και στον Αθνάρ με +7.
Ωστόσο τρεις μέρες πριν τις εκλογές γίνονται οι βομβιστικές επιθέσεις σε τρένα στη Μαδρίτη λόγο της συμμετοχής της ισπανίας στον πόλεμο του Ιράκ.
Το αντιπολεμικό κίνημα κάνει μια πρωτοφανή καμπάνια με τηλέφωνα εξωθώντας τον κόσμο να ψηφίσει.
Ελαλούσαν μου φίλοι μου ότι επηγεν κόσμος να ψηφίσει που δεν εψήφισε ποττέ.
το αποτέλεσμα(βομβες+τηλέφωνα) ήταν να βγει ο θαπατέρο και η Ισπανία να φύγει που το Ιρακ
Ο Αθνάρ προσέφυγε και στο εκλογοδικείο καταγγέλλοντας ότι η εκστρατεία που τα τηλέφωνα συνεχίστηκε και την ημέρα των εκλογών αλλά έχασε.Το Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε το 42,27% έναντι 37,70% και με μια από τις ψηλότερες προσελεύσεις ψηφοφόρων

Μαριος

the Idiot Mouflon είπε...

@Λινοπάμπακο Σύρμα

Θέκιου για την διαφήμιση, να στείλω τσιεκκούδι οξά wire transfer ;

Ανώνυμος είπε...

και αλλη μια κουβέντα και θα σιωπήσω.
είναι σημαντικό ότι από όλη αυτή την κινητοποίηση των αγανακτισμένων δεν αναδύθηκε κάποιο πρόσωπο ή πρόσωπα που να θεωρούνται η ηγετική ομάδα (ή κατι τέτοιο)
τούτο μπουρδουκλώνει τους κρατικούς πολλά.
εν μπορούν να διαπραγματευτούν
εν μπορούν να εκβιάσουν
η μόνη μορφή που αναδύθηκε ήταν ο Λουκάνικος των εξαρχείων ο αδέσποτο σσύλλος που ακολουθεί τους αναρχικούς στις διαδηλωσεις
http://www.youtube.com/watch?v=vrBb75yDeFg&playnext=1&list=PL3DFEA689B4922DE7

Μάριος

linopampakos είπε...

Αγρινε,
το τσεκκουιν εσιει την χρηση οτι μπορει να βοηθησει να καταλαβουν [οι γνωστοι..:)] οτι η ενισχυση της ζητησης εν λειτουργικος τροπος για αντιμετωπιση της κρισης - κευνσιανη..

αλλα το wire transfer εσιει κατι που την αισθητικη της εποχης...:)

linopampakos είπε...

Μαριε,
για να το παρουμε ενα βημα πιο πισω ιστορικα [αλλα νομιζω συνδεονται σαν πρακτικες που διαχεονται..βενεζουελα -ισπανια] η αντισταση τζαι ανατροπη του πραξικοπηματος εναντια στον τσαβεζ το 2002 [αναμεσα δηλαδη στην εισβολη στο αφχανισταν τζαι στο ιρακ], εσυντονιστηκε μεσα που μυνηματα με φορητα τηλεφωνα...
ουσιαστικα τα φορητα ελειτουργησαν σαν μηχανισμοι επικοινωνιας οταν τα συγκεντρωτικα μαζικα μεσα [τηλεοραση ραδια] επεσαν στον ελεγχο των πραξικοπηματιων..
εκαταφεραν μεσω τηλεφωνων να συναξουν 100,000 εξω που το προεδρικο..τζαι με την βοηθεια καποιων στρατιωτικων μοναδων, ανατρεψαν το πραξικοπημα..

Παύλος είπε...

Καλησπέρα!
Η δημοκρατία εν κάτι μετρήσιμο τζιαι όι σχετικό. Στην Συρία υπάρχει μόνο ένα κόμμα (όπως τζιαι στην Κίνα) το οποίο μονοπωλεί την εξουσία. Λείπουν πάρα πολλές παραμέτροι που χαραχτηρίζουν μιαν δημοκρατίαν τζιαι πουπάνω υπάρχει τζιαι η κατάσταση εκτακτου ανάγκης που σημαίνει αστυνομικό κράτος. Για μέναν εν αυτονόητο ο κόσμος να θέλει παραπάνω ελευθερία τζιαι ήταν αναμενόμενο να την απαιτήσει μετά που είδεν τι έγινε στην Τυνησίαν τζιαι την Αίγυπτο. ( Τούτα που έδωσεν στην αρκήν ο Άσσαντ εθεωρηθήκαν λλία τζιαι ανούσια) Σίουρα τα πράματα εν πιο περίπλοκα αλλά τούτον εν κάτι πολλά βασικόν που δεν μπορούμε να αγνοήσουμεν τζιαι να το θάψουμεν με διάφορες θεωρίες συνομωσίας του καπιταλισμού κλπ.
Ο ρόλος της Συρίας στο μεσανατολικόν εν είμαι σίουρος αν εν θετικός. Όπως τζιαι δαμαί τον Άσσαντ συμφέρει τον η εθνικιστική υστερία για να κρατά την εξουσίαν.
Ούτε πιστεύκω ότι το Ισραήλ εν το απόλυτον κακόν, τζιαι ούτε το πόσον κακόν ή καλόν εν το Ισραήλ, ούτε το πόσον μας αρέσκει η δική μας δημοκρατία εν εν ο πήχης που μετρά την δημοκρατίαν ή την ελευθερίαν αν προτιμάς στη Συρία.
Να σημειώσω επίσης ότι υπερτιμάτε λλίον την δυνατότηταν του καπιταλισμού να κάμνει απίστευτα πράματα "για να ανοίξουν αγορές". Εννεν πολλά πιο εύκολον να υποθέσουμεν ότι οι Ρώσσοι τζιαι οι Κινέζει κανονίζουν τράμπες με όπλα αξίας δισεκατομυρίων με τον Άσσαντ τζιαι ότι προτιμούν την αντιπαράθεσην με το Ισραήλ τζιαι τις αδιαφανείς διαδικασίες ενός κράτους σε "κατάστασην εκτάκτου ανάγκης";

Anef_Oriwn είπε...

Παύλε,

Ανεξαρτήτως του τι λαλεί ο Blogοδεσπότης Λινός για τα τεκταινόμενα στη Συρία, κι αφού κατ’ εσένα η δημοκρατία δεν είναι «κάτι σχετικό» [αλλά προφανώς ούτε κι απόλυτο, αλλά ούτε κι άσχετο] κι αφού είναι «κάτι μετρήσιμο» μπορείς να μας παραθέσεις μερικά μετρίσιμα στοιχεία [εκτός κι αν είναι αμέτρητα και δεν ξέρεις ποιο να μας πρωτοπείς!]...
Από την άλλη γιατί να μας απασχολεί το ότι «στην Συρία υπάρχει μόνο ένα κόμμα (όπως τζιαι στην Κίνα) ...»; Εδώ οι λεγόμενοι “Αγανακτισμένοι” στην Ελλάδα θέλουν και επιδιώκουν την κατάργηση ΟΛΩΝ των κομμάτων [να μην υπάρχει ούτε ένα!], το ένα της Συρίας θα διευκολύνει τα πράματα. Είναι ο πολυκομματισμός μετρήσιμο στοιχείο δημοκρατίας; Καλά το να βάζει ο Μιχάλης Σοφοκλέους [υποψήφιος του ΔΗΣΥ στις πρόσφατες βουλευτικές] 20 αυτο-διαφημιστικές ταμπέλες και να μην βγαίνει βουλευτής, και να βγαίνει ο Στυλιανίδης [ίσως με καμιά ταμπέλα] είναι αυτό «παράμετρος» δημοκρατίας; Και τέτοια ταμπελλοποίηση εγώ [λέμε τωρα] τι τσιάνσις έχω;

Κι αυτή η ζητούμενη από του Σύριους «παραπάνω ελευθερία» [γα πολιτική δραστηριοποίηση], από που πηγάζει; Μήπως από την ανάγκη για περισσότερη ελευθέρια στην οικονομία [για περαιτέρω ανάπτυξη ή αναδιάρθρωση των ατομικών οικονομικών δραστηριοτήτων]; Οξά πιστεύκεις ότι οι τυχόν «τράμπες» των Ρώσσων τζιια των Κινέζων με όπλα, εν νεν καπιταλιστικό παιγνίδι;

linopampakos είπε...

Παυλο,
καλημερα.
εν να εστιασω τζαι εγω κατ αρχην στο "μετρησιμο" της δημοκρατιας...
νομιζω εν πιο ευκολο να δουμε την δημοκρατια εξελικτικα - τζαι συγκριτικα σε καθε εποχη, τζαι στο πλαισιο των συνθηκων καθε περιοχης.

ας πιασουμε ας πουμε 2 βασικα κριτηρια αξιολογησης
- την ισοτητα των πολιτων
-τζαι την υπερασπιση των δικαιωματων των μη-πλειοψηφιων [διαφορετικων ατομων, κοινοτητων, ομαδων συγκεκριμενων επιλογων κλπ]..
που τον 17ο αιωνα μεχρι τα μεσα του 20ου η βασικη εμφαση των δημοκρατικων κινηματων ηταν η ισοτητα - τζαι για τουτο ο προσδιορισμος της δημοκρατιας σαν αντιθετο της μοναρχιας η των κληρονομικων δικαιωματων που προυποθετει η αριστοκρατια [ η στην αραβικη περιπτωση, τα εμιρατα κλπ] εν θεμελιακη..για τουτο επανερχομαι στην συγκριση με τις μοναρχιες - αν εν εκδημοκρατισμος τουτον που θωρουμεν/γινεται, εν κουφο να μας μεταδιδουν τα καναλια των εμιρηδων/βασιλαιδων για δημοκρατικες εκδηλωσεις - αλλα μακρυα που τες δικες τους πλατειες, χωρους κλπ...υποπτο to say the least..

τουτος ο κυκλος του εκδημοκρατισμου [με εμφαση στην ισοτητα] σχεδον ολοκληρωθηκε παγκοσμια αλλα σαφως εν εκλεισεν..καποιοι εχουν λορδους, αλλοι βασιλιαες κλπ..τζαι εν αναφερομαι καν στες νεες μορφες εξουσιας που εδημιουργησεν ο καπιταλισμος..
οποτε αμα μιλουμε για εκδημοκρατισμο εν λογικο να κοιταζουμε αν μερικα ιστορικα δεδομενα υπαρχουν - τζαι προφανως φιλε μου στον αραβικο κοσμο μονο οι μισες κοινωνιες εκαμαν ακομα ολοκληρο το βημα που την κληρονομικη ανισοτητα των βασιλικων-αριστοκρατικων καθεστωτων προς την πολιτικη ισοτητα..
η συρια εκαμεν το..το μαροκο, η ιορδανια, η σαουδικη αραβια, το κουεβιτ κλπ, εν το εκαμαν..σε διαφορα σταδια...διοτι εσιει τζαι χωρες που εν αναγνωριζεται καν η πολιτικη ισοτητα ανδρων-γυναικων λ.χ. [τζαι οϊ λογω ισλαμ - αλλα λογω "παραδοσης" βολικα διαρτηρημενης η κατασκευασμενης οπως στον ουαχαμπισμο της σαουδικςη αραβιας]..

αν πιασουμε το αλλο κριτηριο [την ανοχη τζαι το οριο μπροστα στα δικαιωματα του ατομου, της μειοψηφιας κλπ - που μαχουμαστεν να γινουν κατανοητα τζαι δακατω με τες συζητησεις για την ομοσπονιδα κλπ],
τοτε η εμφαση στην κοσμικη κοινωνια [στην μη-κυριαρχια μιας θρησκευτικης ομαδας λ.χ.] εν προυποθεση για να διεκδικηθουν τζαι αλλα δικαιωματα..τζαι σε τουτον η συρια ανηκει στις αραβικες κοινωνιες που εκαμαν ιστορικα βηματα εκμοντερνισμου - υπηρξε ανεχτικη κοινωνια [στα δικαιωματα πολλαπλων θρησκειων, γυναικων κλπ] συγκριτικα διοτι ενι κοσμικη..η εμφαση στο "συριακο πατριωτισμο" προσφατα εν inclusive - εσιει να καμει με την ταυτοητα του συριου πολιτη οϊ του σουννιτη, του αλεβιτη, του κουρδου η του αραβα..
τζαι αμα προσεξεις το υποστρωμα των επικρισεων [αλλα τζαι την λογικη των κινητοποιησεων που τα τζαμια] η εμφαση της αντιπολτιευσης παιζει με την επιθυμια της σουννιτικης μουσουλαμνικης αδελφοτητας [τζαι των συμαμχων της γυρον] για επιβολη νεου πλαισιου - που θα γυριζει πισω στις θρησκευτικες ταυτοητες..τζαι επειδη η περιοχη μας εζησεν τουτο το τραυμα τζαι το εγκλημα στο ιρακ, εν νομιζω να εν σοφο να σιωπουμε αμα θωρουμεν αναλογες κινησεις..

linopampakos είπε...

συγκριση: το οτι η εισβολη στο ιρακ ηταν εγκλημα μπορει να το δει καποιος που διαφορες οπτικες, αλλα σαφως η εξαθλιωση της θεσης των γυναικων [σε σχεση με οτι υπηρχε επι του καθεστωτος του σανταμ - του μπααθ του ιρακ που ηταν αλλη πτερυγα που τζηνη της συριας] τζαι των μη πλεοψηφικων θρησκευτικων ομαδων [συμπεριλαμβανομενων τζαι των χριστιανων] εν εξωφθλαμη..
οπως τζαι η εξαθλιωση με την διαφθορα τζαι την ημιδιαλυση του κρατους ευημερειας που εισιεν δημιουργηθει...εστω τζαι υπο εμπαρκο..

να ξαναγυρισουμε στην ευρυτερη εικονα..αν δουμε εξελικτικα το ολο σκηνικο τοτε μπορουμε ενδεχομενως να δουμε την δημοκρατια σαν κατι υπο διαμορφωση - οπου ο ιδανικος στοχος θα ενι ενα μοντελο αμεσης δημοκρατιας διαμεσολαβημενης με την ηλελτκρονικη τεχνολογια τζαι δημοψηφισματα...
ομως σαφως εν ειμαστεν τζηκατω..εστω τζαι αν ο στοχος μπορει να εν τζηνος αν ταυτιστουμε με μια ελευθεριακη προοπτικη ιστορικα..

εσυ βαλλεις το ζητημα του πολυκαομματισμου σαν κριτηριο..μετρισιμο εν ενι, αλλα τζαι σαν κριτηριο παιζει αν με ρωτας..αλλα ναι στο παρον ιστορικο σταδιο, ο πολυκομματισμος εν ενα ειδος εκφρασης των διαφορων σε μια κοινωνια..αλλα ευκολα χειραγωγισιμος - οπως εν τζαι τα κοινοβουλια των βασιλιαδων [σε μερικα αραβικα κρατη - η στην δυση λλιο πιο παλια..μολις το 60 στην ελλαδα λ.χ.]..
στις ηπα υπαρχει ενα δικομματικο συστημα το οποιο ουσιαστικα λειτουργα οπως το επιργραψε τζαι ο τσομσκι σαν ενα ειδος μονοκομματικου καθεστωτος με 2 παραλλαγες..
στο τοπικο επιπεδο στις ηπα υπαρχει διαχυτη ευκαιρια συμμετοχης - ακριβως γιατι εν ομοσπονδια τζαι υπαρχει αποκεντρωση..ομως οσο προχωρα η πολιτικη προς την ουασιγκτον ουσιαστικα τα περιθεωρια στενευκουν τζαι οι υποψηφιοι εν τζηνοι που εγκρινει ενα αορατο φιλτρο του συστηματος που εισει να καμει τζαι με τις αποψεις [beleive it or not τζαι με την σεξουαλικη συμεπριφορα] αλλα πανω που ουλλα αν καποιος εν αρεστος στο κεφαλαιο για να επιχορηγησει την εκστρατεια του/της..τζαι να την προβαλει μεσα που τα μιντια του κεφαλαιου..
συγκινε αν θελεις με το ιρανικο μοντελο [για να μεν νομιζεις οτι ειμαι τζαι φανατικος αντι-ισλαμιστης λογω της καχυποψιας μου για την μουσουλαμνικη αδελφοτητα κλπ]..
τζιαμαι εν εσιει κομματα..σαφως γινονται εκλογες ομως τζαι υπαρχουν διαφορες τασεις στο κοινοβουλιο..τωρα λ.χ. υπαρχουν 3 τασεις..η αντιπολιτευση [που υιοθετησε το πρασινο χρωμα στες τελευταιες προεδρικες - που εχασεν], οι συντηρητικοι οπαδοι του ιερατειου, τζαι οι οπαδοι του αχμαντινετζαντ [που εν σε κοντρα με τους πιο συντηρητικους του ιερατειου]...προφανως υπαρχει δημοκρατια αν το κριτηριο εν η υπαρξη πολλων τασεων..
δαμαι το φιλτραρισμα εν γινεται με βαση τις επιχορησγησεις αλλα με αποκλεισμους υποψηφιων που μια επιτροπη..
- αν θελεις τζαι μια συγκριση για τα δυτικα μμε: οταν εγινουνταν οι διαδηλωσεις αμφισβητησης της εκλογης αχμαντινετζαντ, τα δυτικα μμε επαρουσιαζαν τον ραφσανζανι [πρωην προεδρο τζαι που τους πιο διεφθαραρμενους μουλλαες] σαν παραγοντα εκδημορατισμου - ενω η υποστηριξη στον αχμανιτζαντ μεσα που σαφως πολλα πιο μεγαλες διαδηλωσεις που τζηνες της φιλοδυτικης αντιπολιτευσης επερναν στο ντουκου..

για τες τασεις τζαι τζαι τα κομματα μπορεις επισης να δεις την κινεζικη περιπτωση αναλογα..
στο το εσωτερικο του κομμουνιστικου κομματος στην κινα υπηρχαν τζαι υπαρχουν διαφορες τασεις [τζαι τοπικα τζαι στο συνολο της χωρας - αλλα στο πλαισιο του εκμοντερνσιμου σαν πλαισιου αναφορας]..τζηκατω οι πολλαπλες τασεις για οποιον επαρακολουθησε λλιον την πολιτιστικη επανασταση υπηρχαν που την δεκαετια του 50..

οποτε νομιζω αγαπητε παυλο, το να κρινουμε μιαν δημοκρατια [με κριτηρια της ισοτητα, την προστασια των διακωιματων, αλλα τζαι την αναγνωριση πολλαπλων τασεων], χρειαζεται να δουμε τα δεδομενα σε πλαισιο..γεωπολιτικο τζαι ιστορικο..

linopampakos είπε...

στην συρια λ.χ. εν υπαρχει εναν μονο κομμα..ουσιαστικα υπαρχει ενα ειδος "μετωπου" στο οποιο ηγεμονικο εν το κομμα μπααθ..το "μετωπο" εν εναν ειδος συγκροτησης που εκωδικοποιησεν τις δυναμικες της συριακης κοινωνιας την περιοδο 60-80..ισως τζαι προς το 90..
το κομμουνιστικο κομμα λ.χ. συμμετεχει σε τουτο το μετωπο [σε μιαν φαση εδιαφωναν, υστερα επανηλθει κλπ], ενω στο ιρακ ηταν παρανομο αφου ηταν σε κοντρα με το μπααθ του σανταμ..
προφανως σημερα η συριακη κοινωνια κινειται προς νεα ανοιγματα..καπου εξεκινησαν με την "ανοιξη της δαμασκου το 2000..υστερα ηρταν οι πολεμοι- στο αφαχναισταν τζαι το ιρακ με αμεσες τοτε απειλες εναντιον της συριας - τζαι αμα ππεφτουν πυραλοι γυρον τους εν λογικο οι μηχανισμοι αμυνας - αλλα τζαι συντηρησης των καθεστωτων εκτακτης αναγκης να ενισχυονται..

ποιο πρεπει να εν το προτυπο για την συρια;
προφανως ο αραβικος κοσμος θα πρεπει να εβρει τες δικες του ισορορπιες, τζαι τροπους συμμετοχης..
οποτε εν πιο λογικο να δει καποιος τα δεδομενα σαν διαδικασιες εκδημοκρατισμου..
τζαι το να αντιγραψουν την δυση για να εχουν ειτε τον δικεφαλο μονοκομματισμο του κεφαλαιου στις ηπα, ειτε φαινομενα τυπου σαρκοζυ η μπερλουσκονι στην ευρωπη,
εν τζαι εν θεματα για να ασχοληθεις μαζι τους τζαι να τα στηριξεις κλπ κλπ - τζηνα εν προτυπα διαφορετικης χειραγωγησης του πληθυσμου, προβληματικα τζαι για την δυση την ιδια πκιον..
εν εχω απαντηση αν νομιζεις οτι παω καπου..εγραψα το τζαι το ποστ..εχω την ασιθηση οτι η ευρωπη εν εσιει απαντησεις πκιον...
αλλα κατι θα αναδυθει..
τζαι θελω να ελπιζω οτι η αξιοπρπεεια του αραβικου κοσμου, θ αναδειξει τα διεκς του μορφες συμμετοχης, σερβασμου της διαφορετικτοητας, τζαι πλουραλισμου..
παραπλησιες ισως με αλλου..αλλα με προοπτικη..οϊ να εν το δυτικο μοντελο χειραγωγησης το ιδανικο..
εχουν να μας πουν κατι διαφορετικο οι αραβες;
υποθετω θα μπορουσες να δεις την ενασχοληση μου τζαι με τουτην την ερωτηση..
το να χειραγωγουντια μερικοι εν ευκολο..εξαναειδμαεν το εργο..τζαι αλλου..

η θεση σου οτι απλα οι συριοι αντιγραψαν οτι εγινε στην τυνησια τζαι την αιγυπτο, εν στεκει ρε φιλε..ναι οι κινητοποιησεις τζηνες ελειτουργησαν σαν ειδος θεαμτικου επεισοδιου τζαι για αλλες κοινωνιες που τα ειδαν μεσω τηλεοοασης..
αλλα το ερωτημα ενι - γιατι στην συρια τζαι οϊ στην ιοραδανια διπλα;
γιατι οϊ στην χερσονησο των εμιρατων - τζαι τζηκατω η μονη περιοχη που σχεδον γινεται εμφυλιος εν το μονο κοσμικο καθεστως, στην υεμενη..
υπαρχουν οι εξης λογικες ερμηνειες..
1. οι βασιλειες τζαι τα εμιρατα εν καλλιτερα, η αποβλακωνουν τους πολιτες του πιο αποτελεσματικα, οποτε εν τολμουν να αμφισβητησουν..
2. αμα εξεκινησε να γινεται κατανοητο τι εγινε στην τυνησια, τζαι αρκεψεν να απλωνεται ενα ειδος επικοινωνιακου πυρετου κινητοποιησεων, τοτε τα τηλεοτπικα καναλια [ιδιαιτερα ο αλ τζαζιρα που μεχρι την αιγυπτο επαιζεν το αμφισβητηση] ξαφνικα εστιασεν στα κοσμικα καθεστωτα..ετσι οι κινητοποιησεις στο ιρακ,το ομαν, το μαροκο, η σφαγη στο μπαχρειν κλπ επερασαν στα μαλακα..αμα εγινε βιαια εκκαθαριση της πλατειας στην μοσουλη ουτε που ακουστηκεν..
την ιδια ωρα που ο αλ τζαζιρα τζαι τα δυτικα καναλια εφκαλαν οτι τους ελαλουσαν οι αντιπαλοι του κανταφι στην λιβυη [τζαι εκατασκευαζαν κλιμα για ψηφισμα στον οηε], εμπλοκαριστηκεν φαινεται τα γερημα το τηελφωνικο κεντρο προς το μπαρχρειν την ωρα που οι σαουδαραβες εκαμναν εισβολη..με φορητα τηλεφωνα με τιποτε..blackout κανονικο..τζαι το μπαχρειν εν διπλα που το καταρ που εν η εδρα του αλ τζαζιρα..
εν δυσκολο να με τα δεις τουτα αμα τα ψαξεις αγαπητε παυλο..

linopampakos είπε...

οι αραβες εκινητοποιηθηκαν..για διαφορα..τζαι με φοβο/ανησυχια απεναντι στες ξενες επεμαβσεις τζαι το κινδυνο εμφυλιου οπως εδειξεν η υποχωρηση των κινητοποιησεων στην αλγερια..
τα μιντια εθκιαλεξαν που να εστιασουν..
τζαι εκατασκλευσαν κρισεις τζιαμαι που εβολευκεν..τους ιδιοκτητες των μιντια..
μεν υποτιμας τα μιντια..εν πολεμικες μηχανες..αλλα ευτυχως ενεν μονοι τους πκιον..

κοιταξε τα εχτεσινα..υστερα που την ομιλια του ασσαντ στο πανεπιστημια [για τις μεταρρυθμισεις ] τζαι την νεα αμνηστια εγιναν μαζικες διαδηλωσεις υπερ του..του ιδιου, του καθεστωτος, της υποσχεσης μεταρυθμισεων κλπ...
στο euronews ως εψες εν εισιεν τιποτε..ενω αν τους εστελεν ενα φαξ [χωρις αποδειξη χωρις τεκμηρια] μια πηγη της αντιπολτιευσης θα ηταν πρωτη ειδηση..
εν ενι;

για το ισραηλ..
εν ειμαι σιουρος οτι καταλαβω ακριβως ιντα που εννοας για τον εθνικσιμο στην συρια - σε σχεση με το ιραηλ φανταζομαι..
εν γεγονος οτι η συρια εκινηθηκε τζαι στην εξωτερικη της πολιτικη με βαση το κρατικο της συμφερον τζαι μια ευρυτερη λογικη συνυπαρξης αραβων διαφορετικων θρησκειων..λ.χ. υποστηριξε τους δεξιους χριστιναους στον λιβανο την δεκαετια του 70..υστερα τους σιητες στον νοτιο λιβανο..
που το ιρακ εφιλοξενησε τον Μαλικι οταν ηταν εξοριστος, τζαι τωρα εν χωρος εξοριας εκατονταδων χιλιαδων ιρακινων - σουνιτων, οπαδων του μπααθ..αλλα ενδεχομενως τζαι αλλων..
ομως ηταν ενα που τα καθεστωτα που εκρατησεν μια σταση μη-υποταγης απεναντι στην δυση τζαι το ισραηλ..
τζαι πολλα καλα εκαμεν..
εκτος που το οτι το ισραηλ κατεχει τα υψωματα γκολαν, το ισραηλ εν σαν ενα αποικιακο μορφωμα με στοχο να καλιεργα ενα ειδος υποταγης στους αραβες..σιουρα εν εξικηνησεν ετσι..αλλα ηταν τα πλανα τζαι τα ονειρα του σοσιαλδημοκρατικου ισραηλ του 1948, τζαι αλλα σημερα που εσιει υπουργο εξωτερικων ενα φτηνο ρατσιστη οπως τον λιπερμαν..νομιζω η καμπη ηταν την δεκαετια του 80..
σημερα ετους..
ενα κρατος που αντι να προσπαθει να μειωσει τον ρατσισμο του [οταν δηλωνεται το ισραηλ με σιλιαες αραβες-παλαιστινιους πολιτες σαν "εβραικο κρατος" - αντι σαν κοσμικο κρατος των πολιτων του] αυξανει τον - απαιτωντας συμβολικες πραξεις υποταγης που τους παλαιστινιους - με απειλες, παρακαλω, για μαζικη εκδιωξη..
αμα δεις επισης το πως συμπεριφερονται στους παλαιστινιους της δυτικης οχθης [ο αποκλεισμος, ο ελεγχος του νερου, η εκδιωξη απο εδαφη κλπ] θυμιζει οντως τες περιοχες των μαυρων στην νοτια αφρικη..
αν το ισραηλ θελει την δυτικη οχθη τοτε να καμει κοσμικο μη-εθνικο κρατος..αν δεν θα δωσει δικαιωματα στους παλαιστινιους να τους αναγνωσρισει το δικαιωμα της ανεξαρτησιας..
ο νετανιαχου θελει τα ουλλα δικα του..

linopampakos είπε...

αν ηταν μονο η καταπιεση των παλαιστινιων θα ηταν τουλαχιστον τοπικο..οπως εμαθαμεν που το wikileaks οι μυστικες υπηρεσιες του ισραηλ ηταν σε συντονισμο με το βασιλικο κρατος του μαπαχρειν λ.χ. για την καταστολη εσωτερικα τζαι ευρυτερα..οπως επιαξεν ρολο το ισραηλ τζαι στην εισβολη στο ιρακ..τζαι οπως αποκαλυφτηκεν που την αιγυπτο ελεγχε ουσιαστικα ακομα τζαι τα συμβολαια παροχης φσυκου αεριου που την αιγυπτο..
το ισραηλ θελει να το παιζει καημενο μωρο στα μαθκια των δυτικων τζαι εξουσια στα μαθκια των αραβων..
οποτε η αντισταση εν αναποφευκτη δαμαι..
το θρασος λ.χ. με το οποιο το ισραηλ ζητα να βομαβριδιστει το ιραν για το πυρηνικο του προγραμμα, ενω το ιδιο το ισραηλ εσιει πυρηνικα οπλα εν εκφραστικο..

ευρυτερα..
για το οτι ο καπιταλισμος χρειαζεται αγορες - ειτε νεες χωρες, ειτε εσωτερικες [οπως εγινε με την διαχυση του λαιφσταιλ στην δυση] εν συστεμικο ρε φιλε..τζαι κουβεντιαζπωμεν το αν θελεις σε αλλην φαση, γιατι ετραβησεν μακρυα νομιζω το σχολιο τωρα..

οσο για τα οπλα κλπ..εν εχωμεν κανενα τεκμηριο οτι οι ρωσοι [οπως εν τωρα] εχουν την ικανοτητα δυνατοτητα να πουν στους συριους να αρνηθουν μια καλη συμφωνια στο μεσανατολικο για τα πουλουν οπλα..
εν το ισραηλ που κωλοβαρα μπροστα σε μιαν λυση- τζαι το γιατι αξιζει να το δει καποιος [οπως τζαι την αργη διαδικασια ξυπνηματος των αμερικανων - εστω της ελιτ- για το θρασος του ισραηλιτκου λομπυ]..παλε σε αλλον πλαισιο..
το οτι οι ρωσοι ομως θωρουν πκιον τα συμφεροντα τους εν δεδομενο..
τζαι οι κινεζοι..
απλα οι δευτεροι επενδυουν σε αλλους τομεις - παρα στον πολεμο..οπως φαινεται που τες κινησεις τους..

ματιλτα είπε...

Μιλώντας για τους λόγους για τους οποίους πρέπει να είμαστε προσεχτικοί στην προσπάθεια που "ανώτερες δυνάμεις" να δημιουργήσουν καταστάσεις μέσω των "αγανακτισμένων....

'Άκουσα σήμερα ότι στην διαδήλωση ενάντια στις πολιτικές παρεμβάσεις στα της Αγγλικής σχολής δήλωσε ότι θα είναι παρών και ο Νικόλας Παπαδόπουλος!!!!

Παύλος είπε...

Επιστρέφω τωρά που ηύρα τζιαρόν.
Επιμένω ότι η δημοκρατία εν μετρήσιμη. Δεν θα πολυλογήσω για πράματα που υποθέτω γνωρίζετε (ελεύθερες εκλογές, διαχωρισμός εξουσιών, διαφάνει, ελευθερία του τύπου κλπ). Δείτε αυτό το λίνκ:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_freedom_indices

Τζιαι ξαναμιλούμεν...

linopampakos είπε...

γεια σου Παυλο,
επειδη λοαρκαζω να γραψω αλλο κανενα ποστ, θα γραψω ενα κατ'αρχην σχολιο τζαι αν θελεις κουβεντιαζουμεν το δαμαι η σε αλλο ποστ παρακατω το θεμα των κριτηριων-αξονων αξιολογησης τζαι ποιος αξιολογα τι..

με βαση το λινκ υπαρχουν μερικοι αξονες που καποιοι θεωρουν βασικους για να φτιαχνουν "τυπους καθεστωτων"..
ομως [τζαι τουτον ηταν το ευρυτερο επιχειρημα μου στα πιο πανω σχολια] τουτοι οι αξονες εν σχετικοι - εξαρταται ποιος τους καμνει, τζαι τι μετρα..
αν προσεξεις λ.χ. οι 2 βασικοι αξονες που αναφερει στην αρχη ο ενας εν του economist τζαι ο αλλος του wall street journal..οι εννοιες της ελευθεριας για τουτους προφανως βαρουν προς την ευκολια του κεφαλαιου [ αμα δεις το λινκ για τα κριτηρια του εκονομιστ λ.χ. λαλει - "economic living standard has not been weighted as one criterion of democracy"]..
οτι βαλλει εμποδια στο κεφαλαιο θα εν εμποδιο σε civil liberties του ατομου ιδιοκτητη του κεφαλαιου - αλλα προφανως εν θα εχουν κριτηρια για την δικαιωμα στην ζωη, η την δικαιη κατανομη εξουσιας η αλλων μορφων κοινωνικης συμμετοχης που αφορα την τεραστια πλειοψηφια..
λ.χ. λαλει ενα κριτηριο για ελευθερη εκφραση των μμε..τουτο σημαινει να υπαρχει τυπικα ελευθερια εκφρασης, τζαι που τζιαμαι τζαι τζει να μπορει ο καθε ιδιοκτητης να δημοσιευκει οτι θελει..
υπαρχει ομως κριτηριο για το ποσο συγκεντρωτικα εν τα μμε, η ποση λογοκρισια καμνουν για τα συμφεροντα τους;
πως θα αξιολογησεις λ.χ. τα αμερικανικα μμε για την περιοδο προετοιμασιας του πολεμου του στο ιρακ το 2003..εσυμμετειχε ενεργα στα ψεματα η wall street journal..τωρα εν να μας καμνει τζαι το αξιολογητη;..:)
η..λαλουν διαφθορα..που σημαινει κατι σαν κακοι τριτοκοσμικοι γραφειοκρατες..ομως οι τραπεζιτες που οδηγησαν στην παγκοσμια οικονομικη κριση εν ηταν/ενι διεφθαρμενοι;..αν τζηζνοι εν ηταν διεφθαρμενοι τοτε η λεξη εχασερν το νοημα της..αλλα τουτοι οϊ μονο εν τιμωρουνται αλλα εν θεωρουνται καν διεφθαρμενοι για τα εντυπα που αναφερει το λινκ σαν "αξιολογητες - τουτα τα εντυπα μαλιστα αναπαραγαν τζαι τα ψεματα τους τζαι σαφως την υπερασπιση τους...

ενα στοιχειο που αναφερεται συχνα [εκτος των πιο πανω κριτηριων] εν το οτι στην αμερικη υπαρχει το μεγαλυτερο ποσοστο στον κοσμο φυλακισμενων σε σχεση με τον πληθυσμο..

αμα δεις το λινκ στο freedom house θα δεις επιλεκτικη ευαισθησια - καμια αναφορα λ.χ. στο βιετναμ..τζαι υπαρχουν καταγγελεις οτι λειτουργα σαν οργανο του νατο τζαι το 2005 εισιεν τζαι πρωην αρχηγο της cia επικεφαλης..

πιννουν οξα εν πιννουν νερο τα κριτηρια τζαι οι αξιολογητες;

Disdaimona είπε...

...νομίζω ότι στη σημερινή συζήτηση θέλω να δηλώσω "ηλίθια".

αδυνατώ εντελώς να κατανοήσω - τζαι ας βοηθήσει κάποιος να τα καταφέρω - πως έφτασεν ο οποιοσδήποτε "επαναστατικός λόγος" να πείθετε τζαι να προσπαθεί να πείσει τζαι άλλους ότι η ύπαρξη του facebook τζαι των τηλεφώνων, τουίτερ κλπ "ανεξαρτητοποιήθηκεν" τζαι "πράττει" εξ ονόματος του επαναστατικού υποκειμένου.

πως εφτάσαμεν δηλαδή στο σημείο, να εντάξουμεν στα "επαναστατικά όπλα" τους τρόπους επικοινωνίας πόσο δε μάλλον να βλέπουμε στους τρόπους επικοινωνίας τζαι τες καθαυτό δυνατότητες του ίδιου του "επαναστατικού λόγου".

αδυνατώ να το καταλάβω, όταν ξέρω ότι προχτές θκυο και εκατομμύρια έλληνες επατήσαν ταυτόχρονα έναν κουμπούι για να ψηφίσουν το επόμενο greek idol. πολλά παραπάνω που μια συγκέντρωση στο σύνταγμα...

αδυνατώ επίσης να το καταλάβω όταν ακούω πως επίκειται αλλαγή του συντάγματος μέσω facebook.

όταν εμείς οι ίδιοι λέμε π.χ "όχι άλλος αρχιεπίσκοπος στη τι βι" πως λέμε ταυτόχρονα "περισσότερη δημοκρατία μέσω τουίτερ".

τζαι καλά γιατί η τι βι εσιει καναλάρχη ενώ το "τουίτερ" εν "άναρχο;!;!".

κατανοητό, πως ένα μέσο μπορεί να γίνει "προπαγανδιστικό όπλο".
τζαι φυσικά έναν όπλο διαθέσιμο για την προπαγάνδιση του οποιουδήποτε σκοπού.

πότε όμως μια προπαγάνδα - που εγώ αποδέχομαι τζαι στες θετικές της συνδηλώσεις - εν εσιει πρόγραμμα, αρχήν, συντονισμό, στόχευση;

που πότε εταυτίσαμεν την ίδια τη χρήση του μέσου ως "απελευθερωτική;" ή τα αποτελέσματα της, όπως είναι το κάλεσμα σε μια σύναξη/διαμαρτυρία/συγκέντρωση ως πράξη που μας απελευθερώνει που κάτι;

που πότε η διαδήλωση εταυτίστηκεν με τον ορο "λαϊκή διαδήλωση;" ούτως ώστε να "αποκοιμίζουμε" το γεγονός πως αν φτάσαμε στο σημείο να χρειαζόμαστε ένα τουίτερ για να διαδηλώσουμε αυτό υποδηλώνει πως ΗΔΗ η κοινωνία είναι οργανικά ξηλωμένη χωρίς σύνδεση, συνοχή, και ουσιαστική εργατική,λαϊκή οργανωτική δύναμη τζαι δομή.

...κάμνουμεν τρεις τούμπες "ελευθεριακότητας" στον αέρα, για να προσγειωθούμεν σε ένα έδαφος πλήρους αντιστροφής της πραγματικότητας τζαι των αδιεξόδων της.

στο τέλος διαδηλώνουμεν εναντίον του εαυτού μας "έξω οι οργανωμένες δομές που μας εφτάσαν στο σημείο να κάμνουμεν επανάσταση μέσω του κομπιούτερ"...η απελπισία του δυτικού νευρωτικού υποκειμένου.

εν να μου πείτε, μα το δυτικό νευρωτικό υποκείμενο, είμαστεν εμείς τζαι εν το μόνο που έχουμε.

σωστό. τζαι σωστό πως πρέπει να αρκέφκουμεν που το σημείο που βρισκούμαστε. όι όμως να αρκέφκουμεν που την "παρθενογένεση της επιθυμίας".

που τζείνο δηλαδή που μας έμαθεν ο Καστοριάδης. Πόσο μάλλον, όταν μιλούμεν για την ελλάδα - όπου το φαντασιακό - εμείς γεννήσαμε τη δημοκρατία και εμείς γυρνάμε τη πλάτη στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα επειδή έχουμε ΗΔΗ κάτι ανώτερο αυτής (που είναι η αρχαία ελλάδα, τρομάρα μας) - η φεττιχοποίηση της κινηματικής δράσης και της "ιστορικής στιγμής" ως ΑΝΑΙΡΕΣΗΣ της ίδιας της ιστορικότητας - και όλων των μορφοποιημένων δράσεων της ιστορικότητας αυτής - που μας οδηγεί;

σε ένα χυδαίο αντι-ντετερμινισμό και αντι-ιστορικισμό.

καθόλου στη διαλεκτική αντίληψη της ιστορίας, που έτσι τζαι αλλιώς επετάξαμεν προ πολλού που το παράθυρο.

λες τζαι η ιστορία εν μια αρρένα, όπου οι φασίστες τζαι εμείς διεκδικούμεν την ηγεμονία με τα ίδια όπλα.

τζαι όι ακριβώς το αντίθετο μέσω της πάλης των αντιθέτων ΓΙΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ!

Τα περιεχόμενα - δεν μας λέει τούτη η λογική - ποιά σχέση έχουν με τες φόρμες;

...νομίζω πως ακόμα τζαι ο ουτοπικός σοσιαλισμός ήσιεν καλύτερη επαφή με την παραγματικότητα, τζαι πως ο δυτικος νευρωτικος "επαναστάτης", εν πίσω που τον 18ο αιώνα...

όσον τζι αν ξέρει να τσιλλά ταυτόχρονα τα κουμπουθκια.

Disdaimona είπε...

τζαι ένα μεζεδάκι...

το αν το ΠΑΜΕ οδήγησε την διαδήλωση προς το σύνταγμα, τιμά το ΠΑΜΕ τζαι όι το σύνταγμα.

το σύνταγμα, αν ήσιεν συνέπεια, εν θα εχρησιμοποίαν τούτο το γεγονός για να προσδώσει περιεχόμενο στον εαυτό του, αλλά ήταν να μιλά για προσπάθεια καπελωματος, όπως ελάλεν που την αρχή, τζαι στη βάση του πως αυξησεν τα εκλογικά ποσοστά του!

όι κάθε εφτομάδαν άλλην οπτική, ανάλογα με τες επιταγές του καιροσκοπισμού της δράσης.

Disdaimona είπε...

τζαι ακόμα ένα μεζεδάκι...


ο λόγος που είμαστε πίσω που τον 18ο αιώνα εν γιατί ο 18ος αιώνας εν εμαθήτευσεν στην Αποδόμηση,ούτε ήσιεν ως "επαναστατικό εγχειρίδιο" το Επιτήρηση και Τιμωρία.

είμαστε το παράγωγο της εποχής μας, εγκλωβισμένοι στα δικά της θεωρητικά κελευσματα, αλλά νομίζουμε πως είμαστε "υπερ-ιστορικές υποκειμενικότητες" και οι φορείς του υποτιθέμενου "νέου".

είμαστε ένα παρελθόν που αδυνατεί να οραματιστεί το μέλλον αλλά διεκδικεί να είνα το μέλλον το ίδιο.

έναν ακαδημαϊκό εγχείρημα, που τωρά ήβρεν την ευκαιρία να σπάσει την ακαδημαϊκή του ανία τζαι να νοιώσει της αύρα της "λαϊκής δύναμης" που εστερήθηκεν μιαν ζωήν μες τα πανεπιστήμια...

Disdaimona είπε...

Ως εκ τούτου είμαστεν η τελευταία καρικατούρα του επαναστατικού υποκειμένου, τζαι η τελική μας κατάληξη θα είναι η εύκολη καταφυγή στο "αδιέξοδο παρελθόν μας".

Το κακομαθημένο άδοξο και αδιέξοδο παρελθόν μας.

Μολότωφ και πάλι μολότωφ μπείμπυ. Αφού κάμουμεν μια τρύπα μέσα στο νερό, θα τα κάψουμε τζαι θα πάμε πάλε σπίτι μας αφού περάσουμε μια βόλτα από τη συνέλευση της γειτονιάς γιατί πιθανό στη συνέλευση της γειτονιάς εν θα εν ήδη κομμένο τζαι το απλήρωτο ρεύμα...

linopampakos είπε...

Disdaimona,
..σιημαρος [χειμαρος κατα την ελληνικη] ρε φιλεναδα..:)
εσκεφτηκα να το αφηκω για να κλεισουμε με τουτο..αλλα τελικα πρεπει να υπερασπιστω την ιστορικη παραδοση της αισιδοξιας - εστω τζαι αν το ποστ ενεν κατ' αναγκη τζηνης της αισθησης..

αμα βαλουμε τα σχολια σου με φοντο τον "ανθρωπο με την καμερα" του βερτωφ τζαι την ποιηση του μαγιακοφσκι, μοιαζει μεν ενα ειδος ανυποχωρητου μοντερνιστικου παθους [με τον κομμουνισμο να εν η πολιτικη προεκταση του μοντερνισσμου] εναντια σε ενα ειδος θεαματικου [αντι του φουτουριστικου-βιωματικου του βλαδιμηρου] συννεφου πανω που το "πραγματικο" τζαι την Ιστορια..

αρεσαν ιδιαιτερα 2 σχολια..
οτι 2 εκατομυρια εψηφισαν το greek idol κλπ...
τζαι το "δυτικη νευρωση" [χωρις τον "επαναστατη" γιατι τουτον εν πιο περιπλοκη εννοια νομιζω - τζαι πιο πλουραλιστικη]..αλλα η νευρωση τουτη εν παραξενη..παραγει οϊ μονο αλλοτριωση αλλα τζαι ποιηση αποδρασης..τωρα ομως; σαν να ελειψεν κατι;..ελπιζουμεν οϊ..

παντως οφειλω να πω οτι εσιει τζαι η μολοτωφ την ποιηση της..οπως εσιει τζαι την ιστορικη της καταβολη..
που εν ταυτιζεται καθολου με τα κουμπουθκια..:)..

μπορει τζαι ο γκαντι - να εσιει μιαν ποιηση σνα συμβολο σε κινωνιες τζαι κινηματα..αλλα..

παντως δακατω [στην κυπρο] η ιστορικη μας μεταμορφωση που τα 1920'ς ως τα 1960'ς, εισιεν τζαι την βιαια αντιδραση των απεργων του 48, των οργισμενων εργατων του 58, τζαι της "κοκκινης φρουρας" του 1930,
αλλα τζαι την μη-βιαια "πολιτικη ανυπακοη" των μαζικων κινηματων των 40'ς..την ντε φακτο καταληψη χωρων..δημοσιων η κοινωνικων..

σκεψη-επεκταση για την επικοινωνια..
το οτι οι επαναστασεις βασιζουνται τζαι στην εφευρεση νεων τεχνολογιων επικοινωνιας ενεν παραξενο που μονο του..τα μεσα παραγωγης μπορει να διευρυνουν τοσο την υλικη οσο τζαι την κοινωνικη παραγωγη/αλλαγη/μεταμορφωση...
η απελευθερωση [του μελλοντος που μπορει να εν τζαι στο παρον αλλα λογοκρινομενο]
εν να χρειαστει τζαι την τεχνολογια που μας απαλλασει που την καταπιεση της δουλειας/εκμεταλλευσης,
αλλα τζαι την απαλλαγη που την διαμεσολαβηση στην πολιτικη συμμετοχη..

linopampakos είπε...

ιστορικα μπορει να πει καποιος οτι οι δημοκρατικες αστικες επαναστασεις [1789-1848] εβασιστηκαν στον εντυπο λογο/εφημεριδες,
ενω ο σοβιετικος μοντερνισμος ισως να μεν εν τυχαιο που εκφραστηκεν τοσο αποκαλυπτικα [τζαι σε μια γλωσσα που κουβαλα ποιηση για το μελλον] στον κινηματογραφο..
ο φιντελ τζαι το ραδιο..
τζαι η τηλεοραση τζαι το 68..αλλα την τηλεοραση εν την ελεγχε το κινημα...
το παραδοξο με την τωρασινη φαση [στα δικα μου μαθκια] εν τουτο: ιστορικα νομιζω εισιεν καποιον δικαιο ο Μακλουαν οταν ελαλεν οτι καθε νεο ανερχομενο [προς την ηγεμονια] μεσο, μετατρεπει το προηγουμενο/α μεσο/α σε περιεχομενο του..ο πλατωνας λ.χ. γραφει μεν αλλα σε διαλογο [την μορφη του προφορικου λογου]..
η αρχικη κινηση προς τον κινημαοτγραφο γινεται με το θεατρο/λογοτεχνια σαν περιεχομενο..κλπ
ομως σημερα [σε τουτην την φαση] το παλιο μεσο [η τηλεοραση] μετατρεπει το νεο [την ηλεκτρονικη επικοινωνια που περιλαμβανει τζαι το ιντερνετ ευρυτερα] σε περιεχομενο τζαι μαλιστα χειραγωγισιμο..
Μπορει η απαντηση για την φαινομενικη ανωμαλια/διαφορα να εσιει να καμει με την κοινωνια του θεαματος που αναδυθηκε σχεδον ταυτοχτρονα με την διαχυση νεων τεχνολογιων πιο αμεσης επικοινωνιας τζαι ενοποιησης του πλανητη - που το χολλυγουντ τζαι δα..
το θεαμα κτιζει πανω στην διαχυση της αλλοτριωσης...
Ομως η Ιστορια, σαν τις δυναμικες του υλικου υποστρωματος, θα επανελθει..
σαν την "στερνη κραυγη"
που λαλει τζαι ο μαγιακοφσκι οταν εγραφε το 1916..
"κοιμαται η οικουμενη
ακουμπωντας το τεραστιο αυτι της
πανω στο χερι της το ολοστικτο
απ' τα τσιμπουρια των αστρων"

Η διαλεκτικη των μεσων [της χειραγωγησης που την μια για να καθυστερα η απελευθερωση, αλλα τζαι η ανατρεπτικη διαρροη που κουβαλα μεσα το "οραμα των αστρων" ταυτοχρονα]
εν μερος της συγκρουσης καθως κομματι κομματι η τεχνολογια απαλλασει τους αθρωπους που τους περιορισμους τζαι ταυτοχρονα ακομα τζαι η εμπορευματικοποιηση υποχρεωνει τους [που λαλει τζαι ο καρολος] να δουν "..με νηφαλιο ματι τη θεση τους στην ζωη τζαι τες αμοιβαιες σχεσεις τους."

οποτε ..αν η κοινωνιολογικη [επιστημονικιζουσα] αισιοδοξια που θωρει προς το μελλον εν αρκει,
μπορει να βοηθα τζαι η ποιηση σαν αφουγκρασμα..
"εκει που το ανθρωπινο βλεμμα τσακιζεται ανημπορο
βλεπω να καταφθανει των πεινασμενων στρατηλατης,
φορωντας το ακανθινο στεφανι της επαναστασης
το 1916"
Οι κραδασμοι..
το 1916..που το νταντα στην ρωσια σαν προφητικος αποηχος..

τζαι σημερα η πεινα ενεν μονο σωματικη [του στομασιου]
εν τζαι της κοινωνικοτητας..
τζαι η διαλεκτικη αναζητηση,
εν τζαι παραξενη..

οπως λαλουμεν παντα..εννα δειξει..

Ανώνυμος είπε...

θυμούμαι δισδαιμόνα που είμουν μιτσής στο χωρκό την δεκαετία του ογδόντα ανακάλυψα στο ράδιο το "μέρα μεσημέρι" μια εκπομπή της ελληνικής ραδιοφωνίας στα βραχέα. Για μένα που σπάνια φεύγαμε που το χωρκό και οι πληροφορίες σπάνια έφταναν αποκαλύφτηκε ένας νέος κόσμος.άλλαξε το τρόπο που σκεύτουμουν την αισθητική μου την μουσική που άκουα και με διαμόρφωσε εν μέρη στο τι έγινα τελικά.
κάπως έτσι φαίνεται να δουλεύκει το ιντερνετ στο σημερινό παγκόσμιο χωριό.
και είναι μέσα σε τούτα τα πλαίσια που το αναφέρνουμε και όχι ως ανεξάρτητο και αυτονομημένο που τις κοινωνικές διεργασίες.
Η επικοινωνία και συγκοινωνία είναι βασικοί παράγοντες ιστορικά στην διαμόρφωση των αντιλήψεων που υπάρχουν.
πολλές απόψεις στην εποχή του ιντερνετ διαμορφώνουνται που μπλόκερ σαν εσένα .
τούτοι οι μπλοκερ μπορεί να μην βγήκαν ποτέ στον δρόμο . Δεν ξέρεις ποτέ αν είναι άντρες ή γυναίκες γκέι ανάπηροι άσπροι μαύροι ή σε πιο μέρος του κόσμου είναι.
και όμως είναι εκεί ως εικονικές περσόνες και συν διαμορφώνουν την κοινή γνώμη.
Δεν είναι παράξενο λοιπόν που και τα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα χρησιμοποιούν το ιντερνετ εκτεταμένα .
Οι Ζαπατίστας πχ είναι μια επιτυχημένη περίπτωση ενός ελευθεριακού κινήματος το οποίο κατάφερε να επιβιώσει στήνοντας μέσω ιντερνετ ένα παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης ανατρέποντας έτσι τους τοπικούς συσχετισμούς δυνάμεων οι οποίοι ήταν εναντίον του.
αλλά νομίζω ότι είναι η αντίληψη που έχεις για την μορφή οργάνωσης που μπορεί να έχει ένα επαναστατικό κίνημα, αυτό που πραγματικά σε ξενίζει και σε κάνει "επιφυλακτική" και επιθετική .
Αλλά αυτό είναι μια άλλη μεγάλη κουβέντα και την οποία δεν σκοπεύω να κάνω μαζί σου και μάλιστα σε ξένο μαγαζί.
θα παραπέμψω μόνο στον "κράτος και επανάσταση" στο κεφάλαιο για την Παρισινή κομμούνα
Ο Μαρξ παρόλο που πρόβλεψε την αποτυχία της εξέγερσης την καταγράφει ως σημαντική
"ο Μαρξ έβλεπε μια ιστορική πείρα τεράστιας σημασίας, ορισμένο βήμα προ ς τα μπρος της παγκόσμιας προλεταριακής επανάστασης, ένα πραχτικό βήμα, πολύ σπουδαιότερο από χιλιάδες προγράμματα και συζητήσεις"
http://www.marxists.org/ellinika/archive/lenin/works/1917/staterev/ch03.
Μάριος

Ανώνυμος είπε...

Κατι για την ελλαδα που εμενα που ειμαι δαμε τζαι βλεπω τι γινεται. τζαι στην πλατεια επιεννα ,τζαι τις συνελευσεις ακουα.Εναν πραμα αντιπροσωπευτικο του τι εγινε σημερα στη ψηφιση ηταν να βλεπω να μιλουν μεσα στη βουλη για τους πολλους που βρισκονται εξω τζαι πως εν κατα κυριο λογο κουκουλοφοροι τζαι σπαζουν τζαι συρνουν τζαι τα συνηθισμενα.Φυσικα να ακουω τζαι τα καναλια να αναφερνουνται στο ιδιο πραμα τζαι να τα δειχνουν σε απευθειας μεταδοση. Αλλα να χρησιμοποιησω ενα αποσπασμα που την ανακοινωση τους σημερα αφου αναπνευσαν ληγμενα χημικα του αλλου κοσμου.

Τζαι οι κουκουλοφοροι που βλεπετε στα δελτια εν τζαι τζεινοι κατα το πλειστον ιδιοι με τους απεναντι απλα εν φορουν στολη....

Εν ξερω που εν η αληθκεια για το καπελλομα που λαλουν ουλλοι αν τζαι εμπορουσα να διακρινω απευθειας τα φερεφωνα που τους απλους ανθρωπους που εμιλουσαν ο καθενας το εναμισι λεπτο του μπροστα που μενα τζαι αλους τοσους.Οι κουβεντες που ακουσα εν καμποσες τον τελευταιο μηνα τζαι που καμποσος. Κατι που εν ειμαι συνηθισμενος γιατι ως τωρα εν μετρημενοι τζινοι που ακουα να φκαινουν να λαλουν τις αποψεις τους.Καποιοι που εχουν καποια θεση πιο πολλα τζαι καποιοι που τους βουρουν που πισω οι καμερες επειδη εν πιο ομορφοι που μας.Απλα θελω να πω οτι εν κατι διαφορετικο που εγινε στην ελλαδα τουτην τη φορα, τζαι λαλω ελλαδα επειδη εσυμμετειχαν που παντου,ακομα και εκτος ελλαδας.

Ανώνυμος είπε...

http://www.tvxs.gr/news/ελλάδα/οι-αγανακτισμένοι-για-την-«εκκένωση»-της-πλατείας-συντάγματος

Ανώνυμος είπε...

This is my first time visit at here and i am in fact impressed to
read everthing at alone place.
Also visit my blog : tmj side effects

Ανώνυμος είπε...

This is my first time visit at here and i am in fact impressed to
read everthing at alone place.
my web site - tmj side effects

Ανώνυμος είπε...

Studies have shown injections to treat in the past several days of technologies, it retracts and causes the greatest source of
the vertebrae with metal hardware. In all of your thighs, knees bent.

I took this prescription escapes UR and/or the lower back muscles.

Sit in a Jacuzzi isn't the best methods of meditation called 'mindfulness'. Some type of nerve pain are1. Also, make sure that you get along with mobility.

Feel free to visit my page Chatham back Pain doctor
Also visit my page :: Chatham back pain doctor