Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Η Λαϊκη Δημοκρατια της Γερμανιας σαν αντι-μυθος

" Επανασταση στην DDR.
Ειχα κουραστει πλεον να ελπιζω και μου ηρθαν ολα εξισου ξαφνικα, οπως και στους ακριβους μου παλιοφιλους, τους διεφθαρμενους γερους στο Πολιτικο Γραφειο. Η ιστορια μας αφηνει πεταμενους αριστερα, εμας τους αντιπαλους του χθες, και κατ' αρχην στριβει αποτομα δεξια...
.....
..[Ομως] το φτωχικο κοριτσι απο την Ανατολη δεν ειναι και τοσο φτωχο. Μεσα στο σοσιαλιστικο στρατοπεδο η DDR ηταν μεχρι τωρα ο παραδεισος της ευημεριας. Και ακομα ανηκει σε εκεινο το μικρο club των υπερπλουσιων, και μαλιστα σε ενα κοσμο που πειναει και διψαει. Οποιος λοιπον το σκαει με το Trabi του στην χωρα των Mercentes σωζεται - απο το ογδοο στο τριτο πλουσιοτερο κρατος της γης. Ετσι λοιπον ο Χονεκερ και οι υποκριτες του αυθαδιαζουν με την μιση αληθεια: η DDR, μια χωρα σε ανθιση.."

Βολφ Μπιρμαν [ποιητης, διαφωνων, αριστερος πολιτης της Λαικης Δημοκρατιας της Γερμανιας, DDR], "Ενας θλιβερος επιλογος για την Λ.Δ. της Γερμανιας", 1989.

Ου καϊσιη..Ο ομπαμα εν επηεν στο βερολινο για το παναυριν με τον τοιχον..ντομινο τζαι μουσικες..οι ροτσες ελειψαν οποτε τζηνον το εμποριο επεριοριστηκεν...
Τζαι υστερα υπαρχει τζαι η ostalgie..
Στες αρκες του οκτωβρη μια επιτροπη εκαμεν εκκληση να σταματησει η νοσταλγια για την Λαικη Δημοκρατια της Γερμανιας..

Το 99 [10 χρονια υστερα που την δημοκρατικη εξεγερση που εχειραγωγηθηκεν σε προσαρτηση] 40% των ανατολικογερμανων [συφφωνα με αρθρο του CNN τοτε] ελαλουσαν οτι επερνουσαν καλλιτερα στην ΛΔΓ..τωρα, 20 χρονια υστερα, το ποσοστο εν 57%..Η ερευνα [απο οτι εκαταλαβα ηταν κοινωνιολογικη με συνεντευξεις, παρα μια απλα δημοσκοπηση] εδημοσιευτηκεν το περασμενο καλοτζαιρι τζαι απλα επιβεβαιωσεν την ευρυτερη ταση..που εφανηκεν τζαι στες εκλογες - παρα το θεαματικο κλιμα των "20 χρονων" κλπ κλπ..το κομμα της "αριστερας" [των κομμουνιστων] επιασεν 26% στα κρατιδια της ανατολικης γερμανιας - τζαι η περιοχη γυρον που το ανατολικο βερολινο ηταν σαφως κοτσιηνη - οπως επαρατηρησεν σε ενα σχετικο αρθρο το BBC..τζαι προφανως ενεν μονο οι ψηφοφοροι του "αριστερου" κομματος που "νοσταλγουν"..

Το πιο ενδιαφερον, στην προσφατη ερευνα, παντως ηταν οτι η πλειοψηφικη ταση αναμεσα στου μιτσιους ηταν νοσταλγικη..στους μιτσιους δηλαδη που αν εφτασαν την ΛΔΓ ηταν μωρα..η ηταν ακομα σπερματοζωαρια τζαι ωαρια...
Η μετατροπη της μνημης σε ειδος μυθου..
Ισως τουτον να εν η ιστορικη-μακροπροθεσμη προσφορα της σοσιαλιστικης γερμανιας...η μνημη του αλλου, του διαφορετικου, της αλλης προοπτικης..ανυποταχτα, σαν μνημη, ενσωματωμενη στο συλλογικο υποσυνειδητο μιας κοινωνιας πολου στον πυρηνα του παγκοσμιου συστηματος...
Λαλει ενας νεαρος [σε συνεντευξη στην ερευνα]..
"Στην ΛΔΓ εν εμπορες να ταξιδεψεις στην Δυση γιατι απαγορευετουν..σημερα εν απαγορευεται, αλλα αμα εν εσιεις χρηματα, παλε εν μπορεις να ταξιδεψεις..οποτε αλλαξε το κριτηριο αλλα παλε υπαρχει ο περιορισμος.."

Το πρωι της 9/11 το bbc εισιεν, επετειακα, μια διεθνη δημοσκοπηση ..για τον καπιταλισμο της "ελευθερης αγορας" τζαι την διαλυση της σοβιετικης ενωσης..
Ο καπιταλισμος της ελευθερης αγορας εσιει "σοβαρα προβληματα" οπως εσχολιασεν τζαι ο αναλυτης του καναλιου της τεως βρετανικης αυτοκρατοριας..μεχρι τζαι το 43% των γαλλων θεωρουν οτι εν "θανασιμα λανθασμενος" τζαι πιστευκουν οτι χρειαζεται "αλλον συστημα".. ενω η αλλη μεγαλη μεριδα πιστευκει οτι "εσιει προβληματα" που πρεπει να λυθουν με "ρυθμιση" τζαι "μεταρρυθμιση"..
Ασιολε..η "νικη του καπιταλισμου" να γιορταζεται με νοσταλγια, σκεψεις για αλλο συστημα τζαι συντριπτικες πλειοψηφιες για "αλλαγη/μεταρρυθμιση"...

Αλλα στην ερωτηση για την σοβιετικη ενωση [αν ηταν καλα που εδιαλυθηκεν] τα πραματα εν πιο αποκαλυπτικα..στες δυτικες-ευρωπαικες χωρες υπαρχει μια σαφης πλειοψηφια οτι ηταν καλο..στην χιλη [οι οποιοι προφανως εβιωσαν τον τελος του ψυχρουυ πολεμου σαν το χαλαρωμα της αμερικανικης πιεσης/παρεμβασεων] τζαι την νιγηρια υπαρχει οριακη πλειοψηφια..αλλα που τζιαμαι τζαι τζει το "χαος"..ινδονησια, αιγυπτο...κοιτα να δεις που το ισλαμ νοσταλγει τον κομμουνισμο σαν γεωπολιτικη δυναμη..η ινδονησια με το πραξικοπημα της δεκαετιας του 60, τζαι η αιγυπτος με μιαν ελιτ τζαι ενα κρατος που πιανει πολλα ριαλια που την αμερικη για να συντηρει μια δουλοπρεπεια..πιο εκλεπτυσμενης που τους σαουδαραβες..
Παντως εν θα εχουν το θρασος οι δυτικοι να μας πουν, ελπιζουμεν, οτι την ιστορικη νικη των αιγυπτιων το 56 [με την επανοκειοποιηση του σουεζ] εκαμαν τους την δωρο οι δυτικοι...προφανως παρα τον Μουμπαρακ οι Αιγυπτιοι αθθυμουνται...
Διοτι εχουν τζαι θρασος το πλασματα - οι δυτικοι τζαι οι απολογητες τους..τουτοι που αφηκαν την ισπανια το 36-39 να γινει πειραματοζωο του αξονα για τον β παγκοσμιο, τζαι να σφαχτει μια γενια, λαλουν τωρα "α φταιει ο σταλιν" για τον χιτλερ...
Κουφαλες...
Τζαι αγκριστηκαν γιατι ο χριστοφκιας αθθυμισεν τους το..

Πισω στην δημοσκοπηση..καλαν η ρωσια - οπου η νοσταλγια εν γνωστη τζαι κατανοητη πκιον..αλλα η ουκρανια της πορτοκαλιας μπλα μπλα;
Στην ουκρανια ουτε 40% εν θεωρουν καλο την διαλυση της σοβιετικης ενωσης..
Τζαι σε μιαν αλλη δημοσκοπηση 62% των βουλγαρων νοσταλγουν...

Εβαλα στο search "nostalgia east germany"
...το πιο γλυκο [σαν περιγραφη που αθθυμιζεν παραξενα κυπρο] ηταν εναν μυθιστορημα μιας μιτσιας τοτε..που αφου επερασεν σαν εφηβεια τους εξευτελισμους του να πρεπει να δυτικοποιηθει, νοιωθει σημερα οτι κατι εχαθηκεν...

Αλλα ηταν δυνατον η κληρονομια του Μπρεχτ να εχανετουν ετσι;
Μα ο Πικασσο ηταν στραβος;
:)

Για να πω την αληθκια τουτο το ποστ εφανταζουμουν το διαφορετικα..εθελα να πω/γραψω μιαν ιστορια για τον φιλο μου τον Ραλφ..αλλα παλε η Ιστορια ερκεται τζαι εν μας αφηνει να αγιασουμεν..

Σημερα το πρωιν, της επετειου της εξεγερσης που εφωναζεν "εμεις θελουμεν να μεινουμε, ειμαστε ο λαος", ηβρα την τσιαντα που μου εφερεν ο Ραλφ δωρο..με το σημα συμβολο της ανατολικης γερμανιας..τζαι εκυκλοφορουν με τζηνην ουλλη μερα..
Τελικα λαλει μου ενας τυπος..
"Καλαν γιατι την κρατεις..σημερα ειδικα;"
" Ετσι..αρεσκει μου η αισθητικη του μοντερνισμου εναντια στην αισθητικη του σουπερμαρκετ.."
Τζαι ετσι τζαι αλλοιως η ανατολικη γερμανια, οπως λαλει τζαι ο ραλφ, ηταν η γερμανια που αντιμετωπισεν το ναζιστικο παρελθον, που εσυμπαρασταθηκεν στους φτωχους του τριτου κοσμου..ηταν ηθικα καλλιτερη επιμενει..
Αλλα, λαλει, το 68 εδωσεν [στην διαδικασια της αφομοιωσης των αποσπασματων του] το αισθητικο πλεονεκτημα στην δυση..
Τζαι οσοι ειδαν το " Η ζωη των αλλων" καλα καμνουν να δουν [ξανα] την "Χαμενη τιμη της Κατερινα Μπλουμ" για την αστυνομοκρατια της δυτικης γερμανιας την δεκαετια του 70.. που διασταυρωνεται με το θεαμα σαν μηχανισμο καταστολης...

Αφου εκαλισιεφτηκα, να προσπαθησω περκι περιγραψω καπως τον Ραλφ..σαν ιστορικο αποηχο..η σαν το πλαισιο της αλλης γερμανικης παραδοσης...που πλανιεται σαν το φαντασμα του Καρολου τζαι της Ροζας...σαν νοσταλγια του μελλοντος..

Ο Ραλφ εσιει κατι που το πνευμα του Μεφιστοφελη στον Φαουστ...
"Το πνευμα ειμαι που παντα αρνιεται!
...
Αν του περνα τ' ανθρωπου, του μωρου αυτου κοσμου,
πως κατι ειναι ακεραιο - μερος ειμαι εγω
του μερους, ολο που ηταν αρχικα,
μερος του σκοτους που γεννησε το φως.."

Αλλα εν εναν πνευμα της αρνησης στην σκια του Χεγκελ..
Εν δεμενος/ταυτισμενος/φτιαγμενος/αθεραπευτα ερωτευμενος με την Ιστορια..

Την πρωτη φορα που τον εσυναντησα ηταν σαν ειρωνικος-σαρκαστικος αποηχος μυθιστορηματων που τες σοσιαλιστικες χωρες.. διαφωνουντων..του Μπουλγκακωφ τζαι του Κουντερα..στην ειρωνεια τζαι των θκιο υπηρχε κατι μοντερνιστικα σοσιαλιστικο..το οτι η αισθητικη των καθεστωτων εμεινε κολλημενη στην μικροαστικο καθωσπρεπισμο του 19ου αιωνα, οπως ειπεν τζαι ο Φουκω, ηταν τζαι μια αιτια της ανατροπης/πτωσης...αλλα η ειρωνεια του μικροαστου καταναλωτη στο "Ο Μετρ τζαι η Μαργαριτα", τζαι ο αθωος πολυγαμικος ερωτισμος του αρσενικου ηρωα στον Κουντερα, εφενουνταν μου προιοντα της επαναστασης..η οποια ηταν βεβαια οικονομικα σοσιαλιστικη, αλλα πολιτιστικα ηταν μοντερνιστικη..
Ο Ραλφ επεμενε [τζαι επιμενει] οτι η συμπτωση της εμφανισης του Dada τζαι της ρωσικης επαναστασης, εν ηταν τυχαια..

Ο Ραλφ αποκτησε υλικη υποσταση την δεκαετια του 90..
Εγνωρισα τοτε κοσμο που ηταν που τες τεως, πκιον, σοσιαλιστικες χωρες τζαι εμεινισκεν στην κυπρο..πολωνο-γερμανικης φασης/εκδοχης..
Καπου τζιαμαι, στα βλεμματα που εσυμπληρωναν με ενα παραδοξο τροπο τις ανολοκληρωτες φρασεις του λογου, σε μιαν εποχη που ο κυριαρχος λογος επεμενεν οτι ηταν το τελος της ιστοριας, ειδα μιαν ειδηση για τον μυθικο αρχηγο των ανατολικογερμανικων μυστικων υπηρεσιων, τον Μ. Wolf, τον "ανθρωπο χωρις προσωπο" ο οποιος υστερα που το τελος του ψυχρου πολεμου αρνηθηκε να συνεργαστει ειτε με το "ενωμενο-υστερα-που-την προσαρτηση" γερμανικο κρατος, ειτε με υπηρεσιες αλλων χωρων [των ηπα λ.χ.] που εθελαν πληροφοριες για τα δικτυα επαφων του.
Εν επουληθηκεν..
Τζαι ηταν που τα ατομα που ηταν στις διαδηλωσεις το 1989..

Που τζηνην την φαση, της δημοκρατικης εξεγερσης στην ανατολικη γερμανια, εφυλαξα ενα βιβλιο με μαρτυριες που συμμετεχοντες..το "we were the people"..
Εφανηκεν μου θλιβερο οντως που μια εξεγερση που εκαμε εναν πληθυσμο να νοιωσει οτι επιτελους ηταν κυριος του εαυτου του ["ειμαστε ο λαος" ελαλεν το συνθημα της αυτο-οργανωσης του δρομου που αφοπλισε την Σταζι] οδηγηθηκεν στην αυτοαναιρεση - Τζαι εγινεν/εκαταληξεν/εκαταντησεν στο "Ημασταν ο λαος"..
Μια επαρχια πκιον...που επρεπε να υποβληθει, που τους νικητες, σε τελετες εξευτελισμου για να σβηστει η μνημη..
Αλλα οσοι εθκιεβασαν τζαι εκαταλαβαν τον Μακιαβελι πρεπει να ξερουν οτι "αμα ενας λαος ζησει την ελευθερια του" [με καποιο τροπον εστω] "..παντα θα θυμαται τζαι θ αγραφει στα λαβαρα του την μνημη.." τζηνης της στιγμης..

Η προσαρτηση εγινεν με ιλλιγιωδη ταχυτητα..ακριβως για να μεν καταλαβουν οι ανατολικογερμανοι..ετσι η πιο ανεπτυγμενη οικονομια της ανατολικης ευρωπης εξηλωθηκεν..
Εν θα εμπορουσεν να μπει σαν χωριστη κοινωνια στην Ε.Ε;...οπως η τσεχια; οπως εκαμαν οι αλλες ανατολικοευρωπαικες χωρες;..
Οϊ.. γιατι εμπορεν να παρει αλλους δρομους ο "λαος" που ανακαλυψεν τον εαυτον του στους δρομους σαν συλλογικοτητα που αυτοκαθοριζεται...

Εφανταστηκα τον Ραλφ να γραφει σε ενα αγαλμα του Μαρξ το γκραφιτι που ειδα σε μιαν εφημεριδα..
"Την αλλην φοραν εν να τα καταφερουμε καλλιτερα Καρολε"...

Το ξηλωμα της ανατολικης Γερμανιας εισιεν σαν στοχο την κατασκευη του μυθου οτι ο σοσιαλισμος απετυχε, οτι ο καπιταλισμος εν το "φυσικο" συστημα..οποτε η "νοσταλγια της ανατολης", η ostalgie, εν τζαι εναν ειδος αντιστασης στον ηγεμονικο μυθο..ενας αντι-μυθος..

Ο Ραλφ εν παντα πολλα πιο αισιοδοξος που εμενα..τζαι για τους "μυθους" η ερμηνεια του εσιει τζαι κατι που τον Σορελ εκτος που την απομυθοποιηση του Μπρεχτ..
Η ανατολικη γερμανια, λαλει, οϊ μονο υπηρξεν αλλα τζαι ηταν με τα δεδομενα που εισιεν, τζαι στα οποια εκινειτουν, μια συγκριτικα ευημερουσα κοινωνια..οπου η οικονομια εν εκαθοριζεν την ζωην..για τουτον τζαι η νοσταλγια εστιαζεται [ταχα μου τυχαια, ταχα μου αθωα] στο "μια ζωη χωρις αγχος"..

Το οτι ηταν να επανενωθουν οι 2 κοινωνιες [ η ανατολικη τζαι η δυτικη] ηταν αναποφευκτο λαλει, λογω γεωγραφιας σαν υλικου δεδομενου..Σαφως η δυση εχρησιμοποιησεν το κεφαλαιο που συσσωρευκει για αιωνες στη ρασιη του υπολοιπου πλανητη για να εξαγορασει τους πληθυσμους της ανατολικης ευρωπης..στο τελος του παραμυθκιου, η διαδικασια ανατροπης του κρατικου σοσιαλισμου εισιεν παραπανω να καμει με τις απαιτησεις των βρυξελων παρα με εσωτερικα οικονομικα προβληματα..

Το ξεπουλημα ηταν λογικο λαλει ο Ραλφ..θα ηταν παραλογο να ηταν διαφορετικα..
Παρα την ανατροπη που διαχεεται σαν αναρχικη αρνηση στην σταση του, εν βαθκια ριζωμενη στον Μαρξ η αισθητικη τζαι η λογικη του..

Αλλα η επανασταση εν ηταν μονο η βιωμενη εμπειρια ενος συστηματος που ελειτουργουσεν χωρις να βασιζεται στο κερδος σαν κινητηρια αρχη/αξια, τζαι η προοπτικη που εγκλωβιστηκεν πολιτικα στο αυταρχικο μονοκοματικο κρατος..
Ο Ραλφ θωρει την επανασταση σαν μια ιστορικη διαδικασια της Μεγαλης Διαρκειας..να απλωνεται που την γαλλικη επανασταση τζαι να διαχεεται σε ουλλες τες κοινωνικες σφαιρες..
Στην πολιτικη με το δημοκρατικο κινημα, στην οικονομια με το σοσιαλιστικο, στην κουλτουρα με τον μοντερνισμο τζαι στην καθημερινοτητα με τα κινηματα που την δεκαετια 68-78...
Σ ε τουτον το πλαισιο ο κρατικος σοσιαλισμος ηταν ενα ρηγμα στην μυθολογια του καπιταλισμου σαν του φυσικου συστηματος, αλλα εμεινεν αιχμαλωτος της αστυνομοκρατιας σαν μηχανισμου αμυνας απεναντι σε σε εναν αντιπαλο που εμαθεν σαφως που τες εξεγερσεις στην δυση την δεκαετια του 60 τζαι του 70..Η ανατροπη του σοσιαλισμου εγινεν με αριστερη μεταμοντερνα αισθητικη..
Η μεταμοντερνα αμφισβητηση, εστω τζαι χειραγωγημενη, ανετρεψε εναν σοσιαλισμο που επετυχεν στον εκμοντερνισμο τζαι εχασεν την εικονα του μελλοντος..οπως καποτε ο κρατικος σοσιαλισμος απερριπτε την αστικη δημοκρατια..
Σε καποια φαση εν να συγχρονιστουν τα επαναστατικα ρευματα, λαλει μου ο Ραλφ αμα με θωρει να δυσπιρκω την ωρα που θωρω το κονιακι να λειφκει...

"Ο Σορελ στους "προβληματισμους πανω στην βια" λαλει οτι κανενα κινημα εν μπορει να συγκροτηθει αν δεν εσιει συλλογικους μυθους..οπως ηταν παλια η γενικη απεργια..σημερα οι συλλογικοι μυθοι εν μπορουν να λειτουργησουν παρα σαν μορφες απομυθοποιησης του θεαματος.."

Καλα, λαλω του, η νοσταλγια ιντα ρολο παιζει;

"Σημερα", λαλει μου, " η ενσωματωση της DDR λειτουργα τζαι σαν εναν ειδος ωρολογιακης βομβας..Εν μπορει πκιον το συστημα να πει, ετσι εν τα δεδομενα..ετσι οπως περνα ο χρονος, η αισθηση οτι υπηρχεν τζαι μια αλλη μορφη κοινωνικης οργανωσης, μια αλλη καθημερινοτητα, εν να φυει που το πεδιο της προσωπικης μνημης τζαι εν να γινει εναν ειδος συλλογικου αντι-μυθου..."

Εθκιεβασα οτι Μερκελ την νυχτα της πτωσης του τοιχου εκαμνε σαουνα..τζαι η κ. Αντζη εν εθελεν να φυει..ηταν τζαι στην ακαδημιαν επιστημων του ανατολικου βερολινου, απο οτι ελαλεν το αρθρο..κοιτα να δεις..οι γερμανοι εχουν πρωθυπουργο μιαν τυπισσα που εμορφωθηκε, τζαι ηταν ουσιαστικα διανοουμενη στην σοσιαλιστικη γερμανια..τζαι βολεψακιας βεβαια...αφου που την ακαδημιαν εβρεθηκεν στην αυλη του Κολ...
Αλλα εν επισης γεγονος οτι η νομοθεσια τζαι η εμπειρια των γυναικων στην ανατολικη γερμανια ηταν σαφως πολλα πιο απελευθερωτικη...τουλαχιστον σε σχεση με τον ιστορικο αγωνα για ισοτητα των 2 φυλων...
Ερωτικα, λαλει ο ραλφ, καμια που τες 2 γερμανιες εν εφτανεν την Βαιμαρη του μεσοπολεμου...

Οπως τον ακουα, εσκεφτηκα οτι εμεις οι κυπραιοι [ισως τζαι με τους ιρλανδους τζαι τους μαλτεζους] να ειμαστεν, να πρεπει να γινωμεν, η ενσωματωμενη φωνη των αλλων, των τεως αποικιοκρατουμενων, που ενι οι γειτονοι μας γεωγραφικα για βαλουμεν τζαι την υλικη πραγματικοτητα του ραλφ στην εξισωση...
Τζαι εν καλα να αθθυμουμαστεν οτι περα που τα θεαματα, εν δυσκολο να μεν προσδιορισεις την αποικιοκρατια σαν το μεγαλυτερο εγκλημα των τελευταιων 4 αιωνων..αν μιλουμε με ορους της συνολικης ανθρωποτητας...
Καποιος πρεπει να συντυσιει τζαι για τουτα..

"Ενας που τους νεους πολιτιστικους ηρωες της Ανατολης εν ενας λογοτεχνης που εγεννηθηκεν στην Δρεσδη, ο Ingo Shulze, ο οποιος κατηγορα την Δυση οτι συμπεριφερεται "παντες τζαι η ελευθερια εν εναν δωρο που μας εκαμαν".
Μερικα που τα επιχειρηματα του ακουονται αιρετικα αλλα φαινονται να αποκτουν ενα ευρυ ακροατηριο.
Λαλει οτι, για πολλους αθρωπους, τα βασικα της ζωης κατω που τον δαιμονοποιημενο τωρα σοσιαλισμο της Ανατολικης Γερμανιας - οπως η εργασια τζαι η κοινωνικη προνοια- ηταν καλλιτερα απο το τι ακολουθησε τζαι οτι ελευθερια χωρις κοινωνικη δικαιοσυνη εν εν καθολου ελευθερια.
Προκαλει την ενωμενη Γερμανια να καμει τουτην την συζητηση τωρα, γιατι εν εγινεν πριν 20 χρονια. Η Ανατολη απαντα."
[East Germany answers back, BBC, 31/10/2009].

Την νυχτα στες ειδησεις ειδα οτι οι παλαιστινιοι εκαμναν εκδηλωσεις εναντια στους τοιχους που εκτισεν το ισραηλ..μια αλλη ειδηση ηταν για τους τοιχους που εκτισαν οι αμερικανοι στο ιρακ..παραξενο ινταλως που τουτοι καμνουν τοσες χαρουες αμα ππεφτουν τα δικα τους τειχη, κτιζουν τζαι στηριζουν τοιχους δεξια τζαι αριστερα εκτος δυσης..
Τζαι εμεις βεβαια τα δικα μας..

Θωρεις, λαλει μου Ραλφ, η ερμηνεια εν ανοικτη..
Οπως τζαι ο προσδιορισμος της ανατολικογερμανικης εξεγερσης...σαν μερους της ιστορικης εμπειριας της ΛΔΓ/DDR...

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ω ρε γμτ.Εξαιρετικό το άρθρο σου.

Ανώνυμος είπε...

Δε συμφωνώ με όλα που γράφεις αλλά ποιός νοιάζεται; Διάβασα ένα αριστούργημα!

gregoris είπε...

που τα καλλίττερα σου κείμενα. ιδιαίτερα χρήσιμο στην περιρέουσα νεοφιλελεύθερη ατμόσφαιρα που προσπαθεί να μας πείσει ότι ο υπαρκτός σοσιαλισμός ήταν κόλαση
τωρά για τη θεωρητική έννοια της "νοσταλγίας" παρά τες μεταμοντέρνες της συμπαραδηλώσεις (σχετικοποίηση, αποσπασματικότητα, παραλογισμός) νομίζω ότι έπιασες την που τα τζέρρατα. ο αντι-μύθος εν μπορεί παρά να εν η ορθολογιστική ρήξη με το θέαμα τζιαι η νοσταλγία για τον υπαρκτό σοσιαλισμό εν μπορεί παρά να αναφέρεται στο μέλλον
"την άλλη φορά εννά τα καταφέρουμεν καλλίττερα κάρολε"

Μαππατζιης είπε...

Ειμουν στη Γερμανια προχτες στα 20χρονα, το παραπανω καρκασιαλλικι για το τειχος καμνουν το οι αμερικανοι τζαι οι εγγλεζοι παρα οι γερμανοι.

''Ο Ραλφ επεμενε [τζαι επιμενει] οτι η συμπτωση της εμφανισης του Dada τζαι της ρωσικης επαναστασης, εν ηταν τυχαια..''

τζαι ινταλως το στηριζει τουτον ο Ραλφ?


ΥΓ
Τζαι αφου ειμαι που ειμαι ο Μαππατζιης, ενδιαφερετε κανενας για πποστ περι μαππας τζαι τη καταντια των ομαδων της GDR? (που παλε θωρεις το μυθο του καπιταλισμου)

Τζαι ο Σταγκε που ηταν προπονητης του Απολλωνα τη τελευταια φορα που επιασε το πρωταθλημα ηταν εμμισθος της Σταζι.

Ανώνυμος είπε...

ο ραλφ λαλει οτι το dada ηταν το αποκορυφωμα μιας διαδικασιας αναπτυξης του μοντερνισμου οπως η ρωσικη επανασταση ηταν εναν αποκορυφωμα τζαι περασμα του σοσιαλιστικου κινηματος..
τζαι τα 2 κινηματα [πολιτιστικο το ενα, πολιτικο-οικονομικο το αλλο] ειχαν περιπου την ιδια ιστορια..αναδυθηκαν που την ηττα της εξεγερσης του 1848 [ο μοντερνισμος στες υπογειες αναζητησεις του μπωντλερ τζαι ο σοσιαλισμος στην πρωτη διεθνη των μαρξ-μπακουνιν] τζαι εγενηθηκαν σαν υπαρκτες οντοτητες την δεκαετια του 1870 - ο μοντερνισμος με τον ρεμπω στην ποιηση τζαι τον σουρρεαλισμο στην τεχνη, τζαι ο σοσιαλισμος, υστερα που την εμπειρια της κομμουνας, με τα εργατικα-σοσιαλδημοκρατικα κομματα τζαι με τα αναρχικα κινηματα....

η παραλληλη χρονικη συγκυρια εσιει να καμει, λαλει ο ραλφ, με την ταυτοχρονη κριση της ιεραρχιας σε 2 κοινωνικες σφαιρες - την οικονομια τζαι την κουλτουρα...
αν ο σοσιαλισμος αμφισβητουσε την ιεραρχια σαν ανισοτητα στην οικονομια, ο μοντερνισμος αμφισβητουσε [τζαι για τουτον το dada ηταν τζαι εναν ειδος αποκορυφωματος] το ολιστικο πλαισιο της ιεραρχιας - την ιδια την εννοια του ιερου..σαν του απροσιτου-ανωτερου που νομιμοποια την ανιστοτητα στην βαση της αρνησης της εμπειριας - τζαι της ηδονης που παραγει..

ετσι η αναποφευκτη κριση του μεταβατικου συστηματος που εγκαθυδριθηκε τον 19ο αιωνα, με τον πρωτο παγκοσμιο πολεμο, οδηγησε σε 2 ταυτοχρονες εκρηξεις, 1916, 1917..
με τουτην την εννοια ο μοντερνισμος ηταν για τον σοσιαλισμο, οτι ηταν ο διαφωτισμος για την δημοκρατικη επανασταση εναν αιωνα πριν..

εν ηξερω για το ιντα που εγιναν οι ομαδες της ανατολικης γερμανιας..εγω θα εθκιεβαζα με πολλην ενδιαφερον ενα ποστ για τες ομαδες της ΛΔΓ σημερα..οντως εχω την περιεργεια..υπαρχουν ομαδες στην ανατολη που λειτουργουν τζαι σαν νοσταλγια; οξα εγορασαν τες ουλλες;
συνηθως η μαππα εκφραζει τζαι ετσι υπογειες τασεις..

για τον σταγκε..νομιζω εξαναειπαμεν τα..εν ηξερω ιντα που εκαμνε στην σταζι, αλλα νομιζω μαζι του υπηρχεν τζαι εναν απωθημενο γιατι εισιεν παει στο ιρακ η κατι τεθκιο...
παντως στην λεμεσο που ηταν, εππεσεν [τυχαια;] να εν τζαι η περιοδος που ο απολλωνας εκαμνε εκστρατεια εναντια στον ρατσισμο...

αμα ξαναδιασταυρωθω με τον ραλφ να ρωτησω..:)

Ανώνυμος είπε...

Mappatzi en to gnorizo touto pou lalis alla en mporo na men to pistepso giati
PIOS EFIVRE TO KAPITALISMO?
I ameriki stin amerikaniki ipiro kai i agglia stin evropi.
Ara???

Ανώνυμος είπε...

Το Goodbye Lenin εν ωραία ταινία για τούτην την περίοδο. Ο μιτσής στην προσπάθειαν του να μεν προκαλέσει καρδιακό της σοσιαλίστριας μάνας του δημιουργεί μιαν εικονική πραγματικότητα στην οποία ο Χόνεκερ παραιτείται, τα σύνορα αννοίουν τζιαι οι δυτικοί περνούν στην ανατολική γερμανία σαν πρόσφυγες που θέλουν να ξεφύγουν που τον καπιταλισμό.

Στέλιος

Ανώνυμος είπε...

διορθωση/διευκρινηση του ραλφ..
..ο μοντερνισμος [στην τεχνη-ζωγραφικη] εμφανιζεται την δεκαετια του 1870 με τον ιμπρεσιονισμο [τζαι ολοκληρωνεται σαν πολιτικο-πολιτιστικη συνθεση με τον σουρρεαλισμο την δεκαετια του 1920]...

Ανώνυμος είπε...

"simera pethkia mou tha milisoume gia ta kapare tou 1800, narkotikes ousies opws to apsenti, tis poutanes, ta prwta digmata queer art, je pws epireasan touta oulla spondilota jino pou emine gnwsto stin istoria tis texnis ws The Impressionists".

e re glentia :D

na dis intalws siwpoun oulloi je prosexoun me etsi introductory line, en eshi lathos :D

Ανώνυμος είπε...

ysterografo: kale mou, eriksa mia matia twra je sta alla sxolia panw, me ton anonimo/anonimi panw apo ton Stelio xrisimopioume sxedon idia typografia. En na mperdepsoume ta mpoutia mas sto telos haha. Lalis na arkepsw na grafw "Ellinika"? lol

*mitsokamma sou*

*kamni fatsoua ilektroniki*

Ανώνυμος είπε...

ε σιουρα εν catchy beginning..:)

αλλα δια τζαι το πλαισιο [η την "αυρα" του πλαισιου] της ευρυτερης ιστορικης διαδρομης του μοντερνισμου...