Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

..στην πορεια

Ηταν ωραια εμπειρια η δικοινοτικη εκδηλωση της τεταρτης..τζαι προσωπικα δηλαδη...οι διαδηλωσεις, τζαι η πρωτομαγια, εν οι συγκεντρωσεις που θωρω παλιους συντροφους/ισσες...στο background παιζει το τραουδιν της χαρουλας
"Τιποτα δεν παει χαμενο..
...και χτες μεσ΄ την πορεια περνουσε γελαστος"
Σε μια μεριδα των γνωστων μου υπηρχε τζαι το αγχος ποσοι ηταν να ειμαστεν...η ιδεα οτι επειδη εφκαλεν ανακοινωση η πεο ηταν να ερτουν οι αριστεροι εργατες εφανηκεν μου αναχρονισμος..σημερα το κοινο των νυχτερινων διαδηλωσεων εν λλιοτερο οι εργαζομενοι τζαι παραπανω η νεολαια...εισιεν παντως τζαι κοσμο πιο μεγαλης ηλικιας που εν ηταν [τζαι με βαση την σημειολογια της εμφανισης] του χωρου της εξωθεσμικης αριστερας που εκαθιερωσεν τουτες τες εκδηλωσεις..
Εισιεν κοσμον..

Αμα εφτασαμεν στο γηπεδο, στην μεση της πρασινης γραμμης, no man's land κλπ, τζαι αρκεψαν να ενωνουνται οι πορειες ηταν φανερο οτι οι ε/κ ηταν ειτε πιο πολλοι ειτε αναλογοι με τους τ/κ...η εξισοσροπηση των ποσοστων των 2 πορειων εν επισης καλο σημειο για τες διεργασιες ποδα..εστω το χαλαρωμα των ακελικων...
Μια φιλεναδα μου που επαναπατριστηκεν που την Αθηνα λαλει μου..
- Θελω να τους δερω τους αριστερους..
- Γιατι;
- Για το 2004..
..Το μονο που μου ηρτεν, υστερα που λλιην κουβεντα, ηταν η ατακα του Σαρτρ..
- Χωρις τουτους εν υπαρχει ελπιδα...
Η τ/κ αριστερα ηρτεν οργανωμενη...
Διαφορα μπλοκς..αθθυμισεν την ελληνικη αριστερα στες τελετες του πολυτεχνειου...η ειρωνεια της γεωπολιτικης..διοτι..κλπ..
Σε μιαν φαση επιασα ενα φυλλαδιο ..ηταν στα τουρτσικα αλλα εισιεν πανω τες φατσες του Μαρξ, του Εγκελς του Λενιν τζαι του Σταλιν...
- Οππα λαλω στην διπλανη μου..εν μαοικοι αλοπως τουτοι..
- Οϊ ρε..αφου εν εχουν την φατσα του Μαο..ξερω, εκαμα μαοικη..της ππσπ..λαλεις να εν του Εμβερ Χοτζα;
- Μπορει να εν αυτονομο αποσπασμα του κυπριακου κομμουνισμου..θωρε ποδα εχουν το σφυροδρεπανο του ΚΚΚ τζαι την χρονολογια 1926 που εγινεν το πρωτο συνεδριο...

Η διαδικασια της μαζωξης ηταν ενδιαφερουσα...σιγα σιγα ο κοσμος εκατσεν στες κερκιδες αλλα εισιεν τζαι κοσμο που εστεκετουν, εβρισκεν γνωστους...πανω στες κερκιδες ειχαν μπει τα πανω...τζαι τζηνο με τους 4 πλην του πεμπτου μαζι με τους δασκαλους, τους "ρεφορμιστες" κλπ κλπ...ηταν σαν ενα πλουραλιστικο φεστιβαλ της ενιαιας κυπριακης αριστερας..
Τζαι τουτον εκαμεν με να χαθω στην ιστορια..απεναντι εν ενας δρομος..ετσι απλα πανω που το τειχος...Επροσεξα οτι εισιεν τζαι μπλοκ με κουρδους..φατσα του Οτσαλαν..φαινεται να χαλαρωνει οντως η διαχωριστικη γραμμη τ/κ αριστερας τζαι κουρδοφωνων τουρκων πολιτων που εν μεταναστες στην βορεια κυπρο...στην φωτογραφια της πρωτομαγιας αθθυμουμαι τους πανω στο τειχος...

Οι οργανωτες ηταν σε αλλην φαση..εφκαλαν ομιλιες...επρεπε να εσιει οθονες τζαι καζαντι..εικονα παναυρκου μεταμοντερνου...το οτι ο κοσμος εκατσεν παρα το αυτονοητο μπλα μπλα, εφαινεστουν μου σαν να εθελαν να συνεχισει τζαι αλλο..οϊ οι ομιλιες..το feeling, η ηδονη η η προοπτικη της, της συλλογικοτητας...

Σαν εφευκαμεν, τζιαμαι στο θεατρο, στο round about, επερπατας σε ενα δρομο τζαι που πανω ηταν οι κακες σημαιες..σαν μερος του ντεκορ..
- Καλα, λαλω του λευκωσιατη που ηταν μαζι μας, με ετσι αποστασεις συνυπαρξης ινταλως φανταζουνται τουτοι που εχουν την φαντασιωση, οτι εν να καμουν διχοτομηση, 2 κρατη, ο καθενας τα κουτουθκια των λεγκο του κλπ; αφου εν ενας δρομος...
- Συρνουν πετρες, λαλει μου, καθε νιοβρη στην φαση ψευδοκρατος κλπ....
- Ε καλαν, μιαν ημερα τον χρονο να τους την καθιερωσουμε...αλλα οντως νακκον πιο απομερα...
Καλαν που εν να κτισουν τειχος; εσυνεχισα να σκεφτομαι..
Παρακατω, στο καντουνι, εν η εκκλησια που εμεινεν ο παπας τζαι νακκον παρατζει η συνεργατικη των μαρωνιτων αν αθθυμουμαι καλα..οι συνοριακες μας κοινοτητες..ε οποτε εν καλα που ηρτεν ο παπας..ανοιξεν ακομα μιαν πορτα επανωνεσης που εν μπορουν να την κλεισουν οι εθνικσιτες...

κατα τα αλλα..εννοειται ιντα που νομιζω για τον νετανιαχου τζαι για τον αμπας, αλλα εν καλα να προχωρησει κατι..γιατι εν μονο τζιαμαι..εν ευρυτερο τουτο το καθεστως "εκτακτης αναγκης".....

5 σχόλια:

Anef_Oriwn είπε...

«Χωρις τουτους εν υπαρχει ελπιδα...» - Ποιους όμως;
Ωραίο θέμα για συζήτηση! Ανατρέπει τα αξιώματα και τον εγωκεντρισμό όσων είδαν εν μια νυχτί του εαυτούς τους επαναστάτες ή κατόχους της απόλυτης επαναστατικής αλήθειας!

Disdaimona είπε...

Εν να ξεφύγω λίο που τη διάθεση της ανάρτησης σου...εμένα κάμνει μου αρνητική αίσθηση το γεγονός πως είμαστε μισό βήμα πριν τη διχοτόμηση, αλλά η έννοια μας τζαι ο καηλές μας είναι να αυτοαναλυούμαστε τζαι να αυτολογοκρινούμαστε αμπα τζαι πούμε κάτι για τον α ή τον β. Λες τζαι σε 200 χρόνια εν να έσιει κάποια σημασία αν εγώ τρώω σουβλάκια με τον Στέφανο τον Στεφάνου για παράδειγμα τζαι αναζωπυρώνω την θετική μου στάση για το ακελ τζαι για τες προθέσεις του.

Εν θα συμφωνήσω μαζί σου σημερα για το τσιτάτο του Σάρτρ ότι "χωρίς τούτους εν υπάρχει επλίδα" τζαι εννοώ ούλες τες πολιτικές δυνάμεις. Ποιά ελπίδα;

Εν τραγικό για μένα να συμβαίνει η διχοτόμηση τζαι εμείς να αλληλοονομαζόμαστε εγωκεντρικοί όπως λέει ο Ανευ ή κάτοχοι της αλήθκειας.

Ενοχλεί με απεριόριστα η έγνοια των ακελικών να σώσουν το όνομα του κόμματος τη στιγμή που χάνεται η υπόθεση της Κύπρου.Για ποιού τον εγωκεντρισμό μιλούμε τελικά;Τα τρισέγγονα μας ποιός τα ερώτησεν;

Προσπαθώ που τα εχτές να σου απαντήσω στο μήνυμα σου αλλά δεν με αφήνει το google.Ελπίζω να τα καταφέρω σήμερα...

Ανώνυμος είπε...

ανευ,
το πλαισιο της ατακας..
ο σαρτρ ειπεν την καπου στα τελη της δεκαετιας του 40, αρχες των 50'ς..για να κατανοηθει το πλαισιο του πρωτου μερους πρεπει να αθθυμηθεις οτι τοτε το κ.κ. στην γαλλια [μαζικο, εργατικο τζαι με την αυρα της αντιστασης]εκατηγοραν τον υπαρξισμο του σαρτρ [που ηταν επισης αντιαστασιακος, αλλα αρθρωνε ενα αριστεριζωντα λογο που τοτε εφτιαχνε την υποδομη για την δεκαετια του 60] σαν "ατομικισμο", "αρνητισμο", "βολονταρισμο" "αναρχιζων" κοκ..
οποτε η ατακα ηταν..
"αν οι κομμουνιστες εχουν δικαιο, ειμαι ο πιο μοναχικος ανθρωπος στον κοσμο, αν ομως οι κομμουνιστες εχουν αδικο τοτε δεν υπαρχει ελπιδα"
τζαι για την μη-ελπιδα εμιλαν για τα συλλογικα της αθρωποτητας τοτε..το αποικιακο, την ειρηνη...

οποτε οπως καταλαβαινεις για δακατω εννοουν τους αριστερους - νοτια τζαι βορεια..ενταξι η φιλη μου εννοαν τους ακελικους που εψηφισαν οϊ.. επαιζα με την φραση για να δωκω το κλιμα..
νομιζω οτι η ιστορια τζαι η κοινωνικη δυναμικη δειχνουν προς την κατευθυνση που εθεσε το ζητημα του συλλογικου ο σαρτρ..η αριστερα εν μια κοινωνικη μεριδα [τζαι ταξικα αλλα τζαι πολιτιστικα] που εν πιο ευαισθητη τζαι στο ζητημα της ανοχης του Αλλου γενικα, αλλα τζαι στην κυπριακη περιπτωση, στες δυναμικες της επανενωσης τζαι της συνυπαρξης...μπορεις να πεις εν μερος της ιστοριας της κυπριακης αριστερας [σαν συνολου] ο κωδικας του ενιαιου χωρου της κυπρου..

τζαι εν πανω σε τουτην που μπορει να στηριχτει η επανενωση σαν ευρυτερη διαδικασια..το οτι που την δεκαετια του 90 ο χωρος της επαναπροσεγγισης εσιει διευρυνθει τζαι προς τον φιλελευθερο χωρο της δεξιας εν επισης πολλα σημαντικο..τζαι εν ο αλλος χωρος ο οποιος εν κοινωνιολογικο στηριγμα της διαδικασιας..

τωρα για τες διαφορες του ευρυτερου χωρου με την θεσμικη αριστερα..ενταξι..εν γνωστα..τζαι νομιζω οτι στους τ/κ εν πιο εντονα..ιδιαιτερα στ ζητημα των κυπριων-μη κυπριων..για τουτον επαιξα με την αναφορα "του επαναπατρισμου που την αθηνα" τζαι με τες τασεις των τ/κ αριστερων..

η αριστερα εν τζαι χωρος ευρυτερος..τζαι χωρις την εξωθεσμικη της διασταση εν μπορει να συντηρησει την ιστορικη της συνειδηση..

Ανώνυμος είπε...

disdaimona,
εσιεις δικαιον ..ειμαστεν σε διαφορετικη διαθεση..:)..
να σου πω την αληθκια,εκτος που την γνωστη πκιον αισιοδοξια μου [αλλην φορα για τες υπαρξιακες της ριζες] δυσκολευκομαι να δω την κυπρο διχοτομημενη..εν για τουτο που αμα δεις την αναφορα μου καπου φευκει προς την ειρωνεια για τα lego/κουτουθκια των εθνικιστικων φαντασιωσεων..

οποτε οι"τουτοι" εν τζαι οι αριστεροι..αλλα τζαι οι φιλελευθεροι..

τωρα το οτι παιζουν κριτικες για το ποιος εσιει δικαιον [παραπανω δικαιον..:)] στον χωρο της αριστερας, ε αφου εν επαναστατικο σπορ..ειπαμεν να ξεφωρτοθουμεν τον θεον πριν 200 χρονια τζαι εκολλησαμεν στην αναπαραγωγη των ρασων του τα γερημα..για τουτον αρεσεν μου ετσι πολλα που ηταν ουλλοι συναμενοι τζαι επαιζεν η πολυχρωμια..τζαι το απροσμενο/απροσδοκητο..ο σταλιν, οι κεντροαριστεροι , οι αναρχικοι..στον μαη του 68 εισιεν ενα τειχο στην σορβωνη που ηταν ακριβως ετσι..φατσα μαο, σταλιν τζαι συνθηματα "κατω η εξουσια"..
αν εν αναγκη να εχουμεν "θειο" για καποιο διαστημα ας εν πολυθεικο τουλαχιστον..
ιντα υστερα που το εγραψα εσκεφτηκα οτι το πιο αιρετικο ηταν το "καζαντι τζαι οι οθονες"...

ειδα το τελικα το σχολιο ποτζει...οποτε να συνεχισω τζιαμαι για τον συνοριακο χωρο τζαι γιατι το σωμα/χωρος εν νακκον δυσκολο να διαιρεθει..

Disdaimona είπε...

Εγώ να δεις πόσο αισιόδοξο άτομο είμαι,ούτε που έψαξα το λογο,διότι αρέσκει μου,τζαι ταιρκάζει τζαι με το γινάτι μου για τούτο που λέμε καλό...συμφωνώ για τα υπόλοιπα της πολυχρωμίας,στη Λευκωσία εν πιο εύκολο να τη βιώσεις τζαι λογω των συνόρων,τούτον εν το μόνο μείον που βρίσκω της Λεμεσού.

Αλλά δεν ήρτα για να τα πω τούτα. Ήρτα να πω ότι μου ανοίεις φάλιες! Αρχίζω να ξαναθκιαβάσω μετά που πόσα χρόνια ξανά τους Σατανικούς στίχους,ήδη άρχισα το.Ατε,ήβρες ένα κουμπί μου να με κουρτίζεις για πράματα!