Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Οταν το λομπι των Τραπεζων προσπαθει να μετατοπισει τις ευθυνες για την κριση, ενω μερικοι καμνουν "υπογεια" πολεμικη στη πιθανοτητα Διακρατικου δανειου


Τελικα  σημερα, 27/6, ανακοινωσε τζαι η Τραπεζα Κυπρου οτι θελει "στηριξη" - τουτη ξεκινα που το μισο δισεκατομυριο. Η Λαικη αν αθθυμαστε εξεκινησε που το 1.8 δισ τζαι προχτες οι Fitch ειπαν μας οτι τελικα μαλλον εν να φκουν κατ' αρχην στα 4 δισ οι αναγκες - τζαι θωρουμεν. Αρα με την τραπεζα Κυπρου ξεκινουμε που το 1 δισ τζαι θωρουμεν..
Μαλιστα.
Τζαι εννοειται οτι πρεπει να εβρουμεν, εμεις σαν Δημοσιο, τζαι φορολογουμενοι πολιτες, λεφτα να σωσουμεν τες Τραπεζες καποιων.
Αν ηταν μονο τουτο θα επεριμενα να ολοκληρωθει η ιστορια ως τες 30 του μηνα τζαι υστερα να σχολιασω - αλλα εσιει 2 μερες [υστερα που την ανακοινωση για προσφυγη στον Μηχανισμο] που το λομπυ των Τραπεζων αμολυθηκε στα ΜΜΕ να μας πεισει οτι "τελικα ξερετε το βασικο προβλημα ενεν το Τραπεζων εν του κρατους"..
Απον αντρεπεται και παλιν.. 

Να δουμεν για να αθθυμουμαστεν, διοτι ειτε τουτη η ιστορια θα παει συναινετικα
 ειτε θα γυρισει ταξικα - τζαι οσοι πουλουν τες λουβανες των Τραπεζων τωρα, να το αθθυμουνται..
Διοτι οση σκονη τζαι να συρουν τωρα, η πραγματικοτητα εν τζιαμαι τζαι θα επανελθει - τζαι οϊ μονο για σους διαφωνουν μαζι τους αλλα τζαι για οσους τους ψηφιζουν ακομα.
Τζιαι η οργη των εξαπατημενων εν δυσκολο σεναριο...
Οφειλουμεν να αντισταθουμε στη προσπαθεια να μας φορτωσουν ες ζημιες τους - τζαι να απαιτησουμε τζαι λογοδοσια τζαι επιτελους ελεγχο τουτου του τομεα, του τραπεζιτικου, που εκαταντησε τοξικος.
 Να μαθουμε λ.χ. σε ποια μελη του Δ.Σ. της Λαικης εδοθηκαν δανεια υψους 1 δισ[1] [δηλαδη τα μισα απο οσα μας ζητουν] την περιοδο 2009-2011..Τζαι ιντα ριαλια εκαμναν διαφοροι τοτε στην εταιρεια - δικηγοροι, συμβουλοι κ.ο.κ
Αν εσιει κατι καλο τουτη η διαδικασια ενοποιησης του ελεγχου των τραπεζων στην Ε.Ε. εν το οτι μπορει να φκαλει στην επιφανεια τουτα τα σκανδαλα Διαπλοκης που βραχυκυκλωνουν οϊ μονο την οικονομια αλλα τζαι την πολιτικη στην Κυπρο ...
Καποιοι λειτουργουν σαν λομπι των τραπεζων...τζαι εν μπορει να εν που αγαθοεργια...
Τζαι τουτο βεβαια πιανει τζαι τα ΜΜΕ που εσιει ενα χρονο που μαχουνται να κουντησσουν το σκανδαλο των ομολογων [τζαι τωρα των δανειων] παρακατω...
Αλλα η πραγματικοτητα παντα επιστρεφει...

Να πιασουμεν τα πραματα με την σειρα. 
Σε ουλλες τες διεθνεις αναφορες εν ξεκαθαρο οτι η  κυπριακη οικονομικη κατασταση εν αποτελεσμα της μεταφορας της κρισης που την Ελλαδα μεσω των ελληνικων ομολογων που αγορασαν οι Τραπεζες, τζαι τωρα αρχιζει να φαινεται τζαι το προβλημα των δανειων που εδιουσαν στην Ελλαδα.  Τζαι αξιζει να αθθυμουμαστεν ότι οι  Τραπεζες επιασαν 2-3 δισεκατομυρια με κρατικη διευκολυνση που την Ευρωπαικη Κεντρικη Τραπεζα με την υποσχεση ότι θα εδιουσαν χαμηλοτοκα δανεια στην Κυπρο – τζαι αντι τουτο προφανως εδιουσαν δανεια αλλου.
Θα πληρωσουμε τζαι αθετηση υποσχεσης τελικα;
Μπορει καποιος να ξεκινησει που το BBC  τζαι να παει οπου αλλου θελει - η Κυπρος εν νεο ειδος θυματος της τραπεζιτικης κρισης: εν θυμα μεταδοσης της κρισης αντι επεκτασης εσωτερικου προβληματος εστω των τραπεζων [οπως ας πουμε η Ιρλανδια η η Ισπανια].

Να δουμε λοιπον τζαι την αναφορα του οικου Fitch την Δευτερα που επιταχυνε την διαδικασια υποβολης αιτησης στον Μηχανισμο τζαι η οποιος καταγραφει τζαι την αιτια αλλα τζαι λειτουργα τζαι σαν τεκμηριο για την δυσκολια του κρατους να δανειστει με βαση το τι χρειαζονται οι τραπεζες για να σωθουν:
«Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης των Fitch, η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου είναι το αποτέλεσμα της ουσιαστικής αύξησης κεφαλαίου που ο οίκος πιθανολογεί ότι θα απαιτηθεί από τις κυπριακές τράπεζες, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμησή που είχε εκδώσει τον Ιανουάριο του 2012.
Αυτό, συμπληρώνεται, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έκθεση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών, Κύπρου, Λαϊκής και Ελληνικής Τράπεζας, σε επιχειρηματικά και ιδιωτικά δάνεια και κατά δεύτερο λόγο στην αναμενόμενη επιδείνωση της ποιότητας των εγχώριων στοιχείων ενεργητικού.
Εξάλλου, ο Fitch εκτιμά ότι πέραν του 1,8 δις ευρώ που απαιτείται για την Λαϊκή Τράπεζα, θα χρειαστούν επιπρόσθετες ενισχύσεις κεφαλαίου προς τις κυπριακές τράπεζες, το ύψος των οποίων δύναται να φτάσει τα 4 δις ή το 23% του ΑΕΠ».

Δηλαδη: εξω οι νεες εκκλησεις της Τραπεζας Κυπρου, υπολογιζαν οτι θα χρειαστει το ενα τεταρτο, 23%,  του εθνικου εισοδηματος για να ξηλασπωσουν οι Τραπεζες. 
Που εν να τα εβρωμεν ρε κοπελλια τουτα;
Τζαι αντι  τουλαχιστον να κρυψουν, φκαινουν οι δικηγοροι τους στα ΜΜΕ τζαι στην Βουλη τζαι λαλουν φταιει το κρατος, φταιουν τα δημοσιο-οικονομικα.
Απον αντρεπεται..

Συγκριση μεγεθων [ η ινταλως τα ΜΜΕ καμνουν οτι εν θωρουν τον ελεφαντα στο σαλονι τζαι φωναζουν για τον λυμπουρο στην αυλη]:
Η Κυπρος εβαλεν σαν στοχο το 2.5% σαν ελλειμα φετος που εν που τα χαμηλα της Ε.Ε. Εππεσεν καπως εξω λογω της υφεσης [αρα της μειωσης εσοδων] τζαι μαχουμαστεν να βρεθουν 200 εκατομμυρια για να ειμαστεν στο 2.5% - για το Δημοσιο που στο κατω κατω ανηκει μας ουλλους με βαση τις υπηρεσιες του.
Η Τραπεζα Κυπρου των κ.κ. Τριανταφυλλιδη, Πολυβιου κ.ο.κ θελει ξαφνικα 500 εκατομυρια [2.5 φορες οσα λειπουν που τον υπολογισμο του δημοσιου ελλειματος] τζαι επερασεν στα ψιλα των εφημεριδων. 
Μοιραζεται μαζι μας τα κερδη η Τραπεζα Κυπρου;
Οξα εμοιραζετουν τα η Λαικη;
Το 2010 εζητησαν τους να πληρωσουν λλιο παραπανω φορο τζαι εβαλαν τους δικηγορους τους στην βουλη τζαι απορριψαν το.  Τοτε ειχαν κερδη.

Φυσικα το σκανδαλο παει βαθυτερα: Ενεν μονο οτι τα παραπανω ΜΜΕ καμνουν σχεδον καμπανια για να φορτωθουν οι ζημιες των τραπεζων στο Δημοσιο, χωρις ελεγχο - στο βαθος υπαρχει τουτο το μνημειωδες σκανδαλο στην νεωτερη κυπριακη πολιτικη ιστορια που εν η παρουσα επιτροπη οικονομικων της Βουλης. Εν εχω αμφιβολια οτι υπαρχουν αξιολογα ατομα τζιαμαι. Αλλα ωσπου καμνουν τους τυφλους τζαι τους βωβους στην κωμικη παρουσια του σκανδαλου Νικολα Παπαδοπουλου, εν ουλλοι συνυπευθυνοι.
 Πριν λλιες εφτομαδες σε μια εκδηλωση της ΕΔΕΚ στην Λεμεσο για τον κριση τραπεζων ερωτηθηκε ο Ν. Νικολαιδης της ΕΔΕΚ για την παρουσια ενος «δικηγορου της Λαικης» στην επιτροπη που αποφασιζει για την διασωση κλπ της Τραπεζας. Οπως το εθεσε ενας ακροατης:
"Δηλαδη αμα παω εγω στο δικαστηριο γιατι εν πληρωνω ενα χρεος, εν να βαλω τον δικηγορο μου δικαστη; Διοτι τουτο καμνετε με το να εσιετε τον Παπαδοπουλο τζιαμαι αμα συζητατε για την Λαικη τζαι τες τραπεζες.."
Ο, κατα τα αλλα συμπαθεστατος, κ. Νικολαιδης εμασησεν τα τζαι ειπεν μας το αμιμητο: "Ξερετε ειπεν μας στην αρχη ο Ν. Παπαδοπουλος οτι εσιει επαγγελματικες σχεσεις με την Λαικη τζαι ερωτησεν μας αν εσιει καποιος ενσταση..."
Φοβερο. Ξερουν το τζαι επισημα θεμας. Παραδεχουνται το.
Θελω πολλα να βρεθει μια ομαδα ακτιβιστων δικηγορων να ξεκινησει που την Κυπρο τζαι να φτασει στες Βρυξελλες για τουτην, τζαι άλλες αναλογες, ιστορια. Πρεπει να υπαρχει ένα αισθημα καπου «συγκρουσης συμφεροντων» τζαι ευθιξιας. Σε τουτο η Ε.Ε. τζαι οι θεσμοι της μπορει να εν χρησιμοι.  Μπορει να περασει τζαι το «πουθεν εσχες’ των βουλευτων.
Η κωμωδια που καθουμαστε τζαι θωρουμεν: φκαινει ο «δικηγορος της Λαικης», που μια οικογενεια με ιστορικες σχεσεις με την Τραπεζα, τζαι φωναζει, ας πουμε, γιατι εν επηρεν το κρατος μετρα: Δηλαδη ρε κουμπαρε που την Στρακκα να φυλαωμεν το 25% του εθνικου εισοδηματος για τες τραπεζες; Οξα για τα προσωπικα σου συμφεροντα;
Πολλα αππωμενο μωρο αναγιωσες κυρια Φωτεινη. Εξηγα του λεβεντη σου οτι αλλο το σπιτι σας τζαι αλλο η χωρα ολοκληρη. Σε τουτο προφανως ο καημενος ο Τασσος εν τα επηεν καθολου καλα.
Αμα οι τραπεζες εχουν ετσι εκπροσωπους εν λογικο να αναδυθει σιγα σιγα τζαι η απαιτηση "να πουληθουν να ησυχασουμεν"..

Διοτι εν τζαι εν τωρασινο το προβλημα. Το 1999 οι τραπεζες εποπτευσαν μια μαζικη κλοπη στο σκανδαλο του Χρηματιστηριου – παλε με μια διαπλοκη των ΜΜΕ τζαι των δικηγορων με επενδυτικες στες οποιες επαιζαν τζαι πολιτικοι. Το ότι εν εγινε τιποτε για τζηνη την ιστορια, εφερε μας στα σημερινα. Σημερα συρνουν ολοκληρη την οικονομια στην κριση. Αν δεν μπει ελεγχος οτι πλεονεκτηματα τζαι να εσιει ο τομεας για το συλλογικο καλο, αναποφευκτα εν να αρκεψουμε, που την οπτικη του μεσου πολιτη, να μετρουμε παραπανω αρνητικα παρα θετικα. Διοτι μπορει λ.χ. να εκαμεν λεφτα η οικογενεια Παπαδοπουλου με τες υπογειες σχεσεις της με τα γιουγκοσλαβικα κεφαλαια τοτε. Τζαι μπορει καποιοι αλλοι να εμεσολαβησαν με το αζημίωτο στις μετακινησεις των μιζων Τσοχτζοπουλου. Αλλα οι υπολοιποι τι φταιωμεν;
Χρειαζεται ελεγχος τζαι λογοδοσια - ιδιαιτερα για την συγκρουση συμφεροντων αναμεσα σε πολιτικους-δικηγορους τζαι ΜΜΕ.
Εκτος που τον Νικολακη τζαι τα χαζα νουμερα του, ειχαμεν τζαι τα ΜΜΕ ..Ξαφνικα ηβραν νεα πιππιλα: Μα τζαι το κρατος χρειαζεται να πληρωσει τα χρεη του, του χρονου,  του αλλου χρονου - αρα εν ευρυτερο το προβλημα.
Ατε ρε..
Οϊ κοπελλια, απλα προσπαθειτε να αλλαξετε θεμα που την αιτια της κρισης.
Οπως εν το συστημα στην Ευρωζωνη εν μπορει να τυπωνει λεφτα το κρατος αρα δανειζεται - ειτε που αγορες ειτε που αλλου. Το οτι υπαρχουν δανεια του Δημοσιου που πρεπει να ξοφληθουν με αλλα δανεια ενεν παραξενο - εν μερος του συστηματος. Προνοειται τζαι ένα ποσοστο δημοσιου χρεους γυρω στο 60%. Τζαι για τουτον τα κρατη πουλουν ομολογα. Το δικο μας προβλημα εξεκινησε την ανοιξη του 2011 οταν αρχισεν να γινεται φανερο, τζαι να μας το λαλουν τζαι οι "οικοι αξιολογησης", οτι η "εκθεση των κυπριακων τραπεζων στα ελληνικα ομολογα" ηταν μεγαλη τζαι αρα η ελληνικη κριση θα εμεταφερετουν στην Κυπρο. Ο Ορφανιδης ηταν ακομα τοτε στην κοσμαρα του οτι εν θα εγινετουν το "κουρεμα". Οτι μας γραφουν οι Fitch τωρα εφαινετουν που τα τοτε. Οι τραπεζες εν εκαμαν τιποτε - εκτος ισως που την προσπαθεια μερικων [για να μεν τους αδικουμεν ουλλους στες τραπεζες] να φορτωσουν εμμεσα την ευθυνη στο Δημοσιο.

Η ανακοινωση των Fitch εν διπλο τεκμηριο: δειχνει τζαι το τι φταιει τωρα για την ενταξη στον Μηχανισμο αλλα τζαι το οτι το Δημοσιο εν μπορει να αντλησει που τες αγορες διοτι φοουνται ουλλοι ποσο εν να εν το πραγματικο κοστος που τες ζημιες των τραπεζων για το Κυπριακο Δημοσιο. Που το 70% δημοσιο χρεος μπορει να παμε, λογω τραπεζων, στο 100%.
Αρα εν ψεμα οτι θα παμε για τα δημοσιο-οικονομικα στο Μηχανισμο - θα παμε για τες τραπεζες τζαι για το γεγονος οτι το να τες γλυτωσουμε επιβαρυνει ηδη την εικονα του Δημοσιου χρεους. Τζαι τζιαμαι θα εξεταστουν ουλλα - τζαι ο ελεφαντας στο σαλονι τζαι ο λυμπουρος στην αυλη.
Το οτι μπορει να γλυτωσουμεν τα δυσκολα μετρα εν γεγονος γιατι τα στοιχεια της οικονομιας [εκτος τραπεζων] εν καλα - αλλα εμπλεξαμεν, σαν δημοσιο, για τα προβληματα αλλων, ιδιωτων.
Ουλλοι οι ξενοι δημοσιογραφοι καταλαβουν το.
Μερικοι δικοι μας, ομως, καμνουν οτι εν θωρουν τα δεδομενα.
Ας πουμε τυχαια.
Καμνω χαζιν τζαι το πως προσπερνουν τα δεδομενα μερικοι - για να μετατοπιστει το θεμα που τες τραπεζες γυρευκουν λ.χ. τες αναγκες του κρατους του χρονου τζαι του αλλου χρονου αλλα ξηχανουν ιντα που μας χρωστουν ηδη οι Τραπεζες.. Αμα εν να πιασουμεν τον προϋπολογισμο των επομενων χρονων, τοτε οκεϋ να δουμε τες πιθανοτητες χρηματοδοτησης αφου τελειωσουμεν με τις τραπεζες - αλλα ποιος εν να πληρωσει τα δισεκατομυρια σε χρεογραφα του 2009, που εφωναζεν το λομπι των τραπεζων να δωθουν στα "ιδρυματα", τοτε; Τελος του 2012 τελειωνουν - 
οξα μερικοι βαλλουν τα τζαι τζηνα στο Δημοσιο λοαρκασμο;

Χωρις το προβλημα των Τραπεζων, η Κυπρος με 2.5-3% ελλειμα τζαι 70% δημοσιο χρεος εν θα εισιεν προβλημα.
Εν ξεκαθαρο τζαι οποιος αμφιβαλει ας το δει συγκριτικα με αλλες ευρωπαϊκες οικονομιες
Το οτι η κυπριακη κυβερνηση καταφευγει που τα περσι τζαι σε εναλλακτικους τροπους δανεισμου, οπως ο διακρατικος, εμενα φαινεται μου τζαι σωστο τζαι σοφο με βαση τα δεδομενα. Πρεπει , οταν μπορουμεν, να βρισκουμεν εναλλακτικους τροπους μεχρι να ξεκαθαρισει το τοπιο στις τραπεζες, για να επανελθουν τα οικονομικα δεδομενα στην πραγματικη οικονομια τζαι οϊ στα χρεη των τραπεζων.
Δημοσια εν εφκηκεν κανενας ανοικτα να παει εναντια στην συναψη διακρατικου δανειου - ετσι τζαι αλλοιως ακομα τζαι το λομπι των τραπεζων θα εμπορεν να ευκολυνθει που μια εξωτερικη βοηθεια. ο Σαρρης επηεν στην Κινα λ.χ. Αλλα υπογεια τζαι εμμεσα εξεκινησε μια διαδικασια, που μαλλον εισιεν τζαι εξωτερικη στηριξη, για αμφισβητηση του διακρατικου δανειου: το διακρατικο δανειο λαλει μπορει να εισει ορους, να αμφισβητα την "εθνικη κυριαρχια". 
Δαμαι τωρα γελας οξα φυλαεις το στο αρχειο ανεκδοτων;
δηλαδη ο δανεισμος που τες "αγορες" η που τον ευρωπαικο μηχανισμο ενεν με ορους;
Τελικα δηλαδη αμα οι κινεζοι αγοραζουν τα αμερικανικα ομολογα τι καμνουν; Εν καμνουν ενα διακρατικο δανειο στους αμερικανους; Αμα ζητουν οι κεντροευρωπαιοι παραπανω επενδυσεις τζαι βοηθεια των ρωσων τζαι των κινεζων στην κριση χρεους τι καμνουν; Εν ζητουν ουσιαστικα κρατικα δανεια τζαι επενδυσεις;
Πριν λλιες μερες που τους εκλιπαρουσαν να βαλλουν παραπανω χρηματα στα διεθνη ταμεια, τι ηταν;
Οξα το ζητημα ενι ποιος διαχειριζεται το δανειο;
 Να περιμενουμε ως την Παρασκευη τζαι το σαββατοκυριακο να δουμε πως θα διαμορφωθει τα ευρυτερα πλαισια τζαι μετα ισως να εν καλα να γινει τζαι μια αναφορα τζηνου που μου εφανηκεν, εμενα τουλαχιστον, σαν μια εκστρατεια υποταγης μερικων στον Μηχανισμο πριν καν γινει η αιτηση.
Αλλα τζαι ενα ευρυτερο σκηνικο γυρω που τα διακρατικα δανεια, τες πιθανοτητες τζαι την δυναμικη τους.
Διοτι η χαζοχαρουμενη ερωτηση του γερμανου δημοσιογραφου εξω που το προεδρικο, για το αν "πουλιεται η κυπρος" απαντηθηκε μεν που τον Χριστοφια, με την αναφορα στην αξιοπρεπεια των ιθαγενων, αλλα ινταλως εβρεθηκεν η ερωτηση τζιαμαι;
Μηπως εκαλιεργησαν την καποιοι;
Διοτι εν τζαι μερικοι γερμανοι χειραγωγισιμοι προφανως.
Επειδη το κλιμα στην συναντηση των πολιτικων της Τριτης, τζαι υστερα, εφανηκε να ηταν συναινετικο,  να περιμενουμε να δουμε. Η συναινετικη εκδοχη για το «συλλογικο καλο» εν η πιο χρησιμη.

Παντως το μπλογκ εν σαφως υπερ των πολλαπλων επιλογων, τζαι υπερ των διακρατικων δανειων, σε ετσι περιοδους, στο βαθμο που εν εφικτα, 
τζαι για στρατηγικους λογους 
τζαι γιατι μπορει να εν πιο καθαροι οι οροι αμα εν ανακατωνονται αλλοι στες εσωτερικες ταξικες σχεσεις μιας κοινωνιας. 

Διοτι το σιασιαρισμα μερικων να μπουμε στον Μηχανισμο τζαι να εχουμε μνημονια κλπ, μπορει να επηγαζεν τζαι που μιαν προσπαθεια καλλιεργειας πανικου τζαι εσωτερικης πιεσης στο υπαρχον κοινωνικο συμβολαιο - εσιει κοσμο που θελει ακομα επιθεση στους μισθωτους...
Για τουτον εν καλα που εν ο Χριστοφιας τζιαμαι - τζαι οτι εκπροσωπει σαν ατομο με ιστορικη συνειδηση.
Τζαι για να βαλλει στην διαπραγματευση ευρυτερους ορους τζαι πλαισια, οπως τα διακρατικα δανεια, αλλα τζαι για να διευρυνει τες συζητησεις προς το κοινωνικα δικαιο.
Καμνει μου τζαι εντυπωση τουτο το αγχος με τον εταιρικο φορο...
Ο.κ. καταλαβω οτι οι δικηγοροι [της βουλης η ευρυτερα] εχουν το αγχος των πελατων τους. Αλλα, οπως τους ειπεν τζαι ο Σταυρακης που το 2010, εν θα παθουν τιποτε αν παει που το 10 στο 11% ο εταιρικος φορος.
Αν θα μεινει ετσι ο φορος για «το κοινο καλο» ο.κ.
αλλα αν η επιλογη ενι η επιθεση στα δικαιωματα των εργαζομενων για να μαζευτουν λεφτα για την τραπεζα του οποιου Νικολακη, τοτε ας αυξησουν τον εταιρικο φορο, τζαι ας χασουν ο δικηγοροι τες εταιρειες-μαϊμου όπως τζηνες του Τσοχατζοπουλου.
Αν το κεφαλαιο [που εν δικη του ευθυνη η κριση] συνεργαστει με την υπολοιπη κοινωνια μπορει να γλυτωσει τζαι διαφορα που τες επιθεωρησεις της Ευρωπης - διοτι ετσι μαννοι που ενι μια μεριδα των αστων μας, περκι να νομιζουν οτι ο μηχανισμος εν να λειτουργει μονο εναντιον των εργαζομενων
Εν καταλαβουν οτι οι ευρωπαιοι αστοι μυριζουνται «φαϊ» κερδων δακατω επισης – που τα μεριδα των κερδων των τοπικων αστων..Ετσι εν τζαι το σεναριο με τον εταιρικο φορο – τζαι αν θελουν συμπαρασταση μερικοι εν καλα να αθθυμουνται σε ποιους μιλουν…τζαι ινταλως μιλουν...
Εν ειχαμεν ποτε μας πολλους εξυπνους αστους - μερικες μοναδες ισως..αλλα παρακατω - ετην ιστορια τους, ετες εφημεριδες τους..κουτοπονηρες χαζομαρες...Ατε να μεν αρκεψω..Ειπαμεν, να μεινουμε στο γενικο της εν δυναμει συναινεσης για το «κοινο καλο» αφου εχουμε ένα χωρο που εν η πηγη του πλουτου μας – τζαι ηδη οι εργαζομενοι επροσφεραν ειπαμεν…

Μια μιτσια υπενθυμιση, παντως, για την κατανοηση της γεωπολιτικης της οικονομιας [περα που την προειδοποιηση οτι αμα ξυπνησουν οσοι εν θυματα εξαπατησης, εν να εν δυσκολη κατασταση για οσους εκαλιεργουσαν το ψεμα]:  αν μετα τις προεδρικες του 2013 αποφασισει καποιος να οδηγησει την Κυπρο στην απολυτη δουλοπρεπεια προς την Δυση, τοτε τι θα σημαινει η αποσυρση των ανατολικων [ρωσικων τζαι αλλων] κεφαλαιων;
Μερικοι ισως να πρεπει να μαθουν τζαι αλλες πρωτευουσες τζαι αλλες πρεσβειες..
Αλλα για τουτα μετα.

 Υ.Γ. 1. Για τους δημοσιογραφους να καμω τζαι μια θετικη αναφορα – η παρουσιαση που τον Πιμπισιη, στον Φιλελευθερο, των χαζοχαρουμενων εκδοχων, ηταν συνεπης τζαι αξιοπρεπης. 




[1] Τα στοιχεια εν που αρθρο του inbusiness βασισμενο στες ετησιες εκθεσεις της Λαικης.

36 σχόλια:

Αντζιελοσιασμένη Μάγισσα είπε...

Άτε εννά κάμω την αρκή! :) Καλησπερίζω!

Έσιει ένα - δκυο πραματούθκια που εν τα πολλοκαταλάβω: Πριν ανάμιση μήναν η Τράπεζα Κύπρου εδημοσιοποιούσεν κέρδη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων "Τα κέρδη πριν τις προβλέψεις για το α' τρίμηνο του 2012 ανήλθαν σε 219 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 25% έναντι του α' τριμήνου του 2011."

http://www.sigmalive.com/news/local/488645

Λλίον πιο ύστερα, εγίνετουν αναφορά για την αγορά ξενοδοχείου "Η τιμή πώλησης του ξενοδοχείου ήταν 15.7εκ." με αναφοράν "Μέσω πώλησης ξενοδοχείου στην Τράπεζα Κύπρου επιχειρεί η Louis Plc να μειώσει τον δανεισμό της."

http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/business/495862

Βάσει των πιο πάνω, μιλούμεν για έναν ποσόν της τάξης των 234.7 εκ.

Τωρά αιτείται η συγκεκριμένη τράπεζα προσωρινή στήριξην που το κράτος υψους 500 εκ. ( http://www.sigmalive.com/news/local/502139) που προφανώς εν έξερεν πριν 1-1.5 μήναν ότι θα τα εχρειάζετουν. Εεεε εν τούτον που εν καταλάβω.

Τζιαι διευκρινίζω ότι έν' νναιν τυχαίον που τα λινκς πιο πάνω εν του ίδιου "οίκου".

Έχω τζι' άλλες ερωτήσεις τζιαι μιαν τζιαι εξεκίνησα τζιαι λαλώ εννά συνεχίσω:

1. Δηλαδή τωρά, αν έναν που τα μέτρα, εν η αύξηση του εταιρικού φόρου σε ποσοστόν πάνω που 1% (που ήταν η παλαιότερη πρόταση), ήντα μπου εννά γινεί στη Βουλή;

2. Αν τεθεί θέμαν διαπλεκόμενων συμφερόντων, ας πόύμεν, ήντα μπου εννά γινεί;

3. Αν ζητηθούν πίσω σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τα δάνεια που εδοθήκαν σε μέλη του δ.σ. της τράπεζας ήντα μπου εννά γινεί;

4. Αν τεθεί θέμαν προσαρμογής του κτηματικού αντί στες τιμές της δεκαετίας του '80, στες σημερινές, ποιοι εννά αντιδράσουν;

5. Ο κος. Αθ. Ορφανίδης πριν λλίες μέρες ότι ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο εν σε πολλά καλήν κατάσταση γιατί "εθωρακίστειν που κλυδωνισμούς" λόγω ένταξης στην ευρωζώνη τζιαι λόγω της εποπτείας του τραπεζικού συστήματος. Έν έχει γνώσεις οικονομικών για να κρίνω αν' νναιν αυθεντία όπως εχαρακτηρίζετουν ή όϊ. Τα προηγούμενα επιχειρήματα τι σχέσην έχουν με τη σημερινήν κατάσταση των τραπεζών που δει τα εν τα δει το ΑΚΕΛ τζιαι το ό,ποιον ΑΚΕΛ που είσιε φαωθεί να μεν ημπούμεν στην ΟΝΕ - όπως είπεν ο κος Ορφανίδης - η οκκά τετρακόσια τωρά.

6. Εν' νναιν λλίον οξύμορον η Λαϊκή μετά που τούτον ούλλον να "διατηρεί γραφείο αντιπροσωπείας της Λαϊκής Τράπεζας στο Πεκίνο λειτουργεί από το τέλος του 2011 και στεγάζεται στην καρδιά του Επιχειρηματικού Κέντρου του Πεκίνου, στο γνωστό World Trade Centre της Κίνας"; http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/services/495919

Άτε εννά σταματήσω, παρόλον που οι απορίες μου εν πολλές. Πάρα πολλές.

Αντζιελοσιασμένη Μάγισσα είπε...

Στο "Έν έχει γνώσεις οικονομικών για να κρίνω" εννοουσα εν ΕΧΩ ..... γλωσσική παραδρομή για κάποιο λόγο

ματιλτα είπε...

Η γιός της αρφής (τζαι συνέτερου στο δικηγορικό γραφείο) του Πολυβίου, που συνδέουντε με την Τράπεζα Κύπρου που σιήλλιες πάντες, εν παντρεμένη με την "Louis". Νομίζω τζαι ένας που τους Λούηες ήταν στο Δ.Σ της Κύπρου.

Μα εν ούλλοι συγγενείς μεταξύ τους τούτοι της Τράπεζας Κύπρου?

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου παραπλανείς!

«Χωρίς το πρόβλημα των Τραπεζών, η Κύπρος με 2.5-3% έλλειμμα τζαι 70% δημόσιο χρέος εν θα εισιεν πρόβλημα.»

Ούτε το ένα ούτε το άλλο είναι στατικά. Και η προβολή των δυο στο μέλλον χωρίς δημοσιονομική αναδιάρθρωση δείχνει *αδυναμία* να πληρώνουμε τα χρέη μας, με δεδομένους τους ελάχιστους ρυθμούς ανάπτυξης που επίσης προβλέπονται.

Δε θα ήταν πολύ έξυπνο αν κάποιος μας δάνειζε για δέκα χρόνια *γνωρίζοντας* πως σε πέντε χρόνια ας πούμε, δεν θα παράγουμε αρκετά για να πληρώσουμε τα χρέη μας.

Παραπλανείς και σε ένα άλλο ζήτημα: άλλο η αγορά ομολόγων της Αμερικής από τους Κινέζους από το παζάρι, και άλλο το διακρατικό δάνειο.

Τέλος, φυσικά και έχουν επιδεινώσει, ή αν θέλεις επιταχύνει το πρόβλημα οι τράπεζες, αλλά τελικά η ουσία είναι η δυνατότητα (ή μη) του κράτους να αντεπεξέλθει σε κάποια ανάγκη που προκύπτει από το σύστημα το οποίο διαχειρίζεται.
(έχω πολλά άλλα να πω, αλλά τελειώνει ο χρόνος μου!)

linopampakos είπε...

καλημερα μαγισσα,

ανακοινωσαν "κερδη" μεν, αλλα αμα αφαιρεσεις διαφορα τα "λειτουργικα" κερδη [οπως τα λαλει μια αλλη ανταποκριση] εν πιο κατω:

"Τα κέρδη μετά τη φορολογία και εξαιρουμένης της μεταβολής στην εύλογη αξία σχετικών παραγώγων αντιστάθμισης Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) και της σχετικής αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης ανήλθαν σε 99 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 33% σε σχέση με 74 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2011."

Το που επηαιναν τζαι πως επενδυουνταν τα κερδη εν ενα ενδιαφερον σημειο οντως..

Γενικα Εππεσαν εξω...
Στες 20 του ιουνη οι εφημεριδες ειχαν αναφορα για συνελευση των μετοχων της τραπεζας κυπρου,
οπου ανακοινωσαν διαφορες περικοπες...

Αλλα προσεξε οτι τζαι η προβλεψη τους τοτε φιανεται να ηταν οτι εγυρευκαν 200 εκατομυρια..
"έχουμε περιορίσει τις ανάγκες κεφαλαίου του Συγκροτήματος για κάλυψη των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών στο ποσό των 200 εκατ. ευρώ"..
τελικα ηρταν τζαι θελουν 500 εκατομυρια....

Παντως στην συνελευση του ιουνη τουτοι τουλαχιστον εν ειχαν αμφιβολια οτι το προβλημα ηταν τα ελληνικα ομολογα αλλα τζαι οι ευρυτερες επιπτωσεις που την ελληνικη οικονομια..
Τζαι η "αισιοδοξια" ερκετουν που τες ευρυτερες τασεις στην οικονομια [τουρισμο μεχρι φυσικο αεριο]...

Τα ερωτηματα σου, νομιζω εν σαφη τζαι "θα δειξει"..:)

Παντως οπως δειχνουν τζαι τουτα τα στοιχεια, παρα το οτι υπηρχε βελτιωση της ροης κεφαλαιων, οι εκτιμησεις ηταν λαθος [αν θελεις για στοιχεια για το πως εκτιμαν τζαι ο ορφανιδης το σημειο 5] τζαι αρα το να μαθουν να λειτουργουν σε ενα πλαισιο κοινωνικου ελεγχου,
εν να τους καμει καλο...

Το θεμα της επιστροφης δανειων [σημειο 3], εν επισης ενδιαφερον...

οσο για το σημειο 6..για την λαικη στην κινα..μπορει να εν τζαι ανοιγμα στο μελλον της..
Το οτι ετσι επεκτασεις εν να πρεπει να πουληθουν αν κοψει μεσα η τραπεζα εν ενα - αν ομως επενδυσουν οι κινεζοι στην λαικη εν αλλο..

Γενικα ομως το να χρησιμοποιησουν οι τραπεζες τα περιουσιακα τους στοιχεια εν επισης κατι σημαντικο - το οποιο θα μπει αργα η γρηγορα κατω..

linopampakos είπε...

Ματιλτα,
τζαι ποτζει σχεση;
οντως μια παραξενη δομη "οικογενειακων" σχεσεων...:)
τωρα να δουμεν αν αλλαξαν καπως τα πραματα που τον τζαιρον που ο πολυβιου ηταν τζαι στο Δ.Σ., τζαι δικηγορος με μισθο, τζαι με εισοδηματα αγωγων..τοτε φαινεται να εφκαλε το δικηγορικο γραφειο μονο του αναλογα λεφτα με οσα τους λειπουν τωρα...
" Το σύνολο των αμοιβών που καταβλήθηκαν στο γραφείο Χρυσαφίνης & Πολυβίου από το Συγκρότημα κατά το 2005 ανήρχετο σε £402 χιλ. (2004: £365 χιλ.)"

Disdaimona είπε...

καλημέρα,

μπορεί να εισαι και πολλά επιεικής στην αναλυση...

..υπάρχει και μια αποψη που λέει, πως δεν υπηρχε ουτε μια στο εκατομμύριο να το γλυτωσουμε το Μνημόνιο εξαιτίας της φύσης της κυπριακής οικονομίας...

τουτεστιν, εφόσον η κυπριακή οικονομία έχει στηριχθεί στην υπερεπέκταση του τραπεζικού της συστηματος - ως παραδεισος εταιριών και καταθετών - με ποσά υπερπολλαπλάσια του ΑΕΠ, δεν υπηρχε καμια απολύτως περίπτωση σε κατάσταση κρίσης του τραπεζικού συστήματος [ όπως στο υφισταμενο γενικευμένο κρισιακό αδιέξοδο παγκοσμίως ] να μπορούσε το κυπριακό κράτος να καλύψει το ρίσκο ή τις πιθανές ζημιές...

φαίνεται εντελώς γελοία η σταση της αντιπολίτευσης περί άρρωστου δημοσίου και αναγκαιότητας ιδιωτικοποιήσεων, οταν όλο το συστημα της υποτιθεμενης ευμάρειας της κυπριακής οικονομίας καθόταν ευθυς εξαρχής σε μια ορολογιακή βόμβα...

φαίνεται ακομα πιο γελοία η αντιληψη της αντιπολίτευσης πως με επέκταση του τραπεζικου συστηματος, διαφύλαξη του εταιρικού φόρου, μη φορολογιση του πλουτου, περαιτερω ιδιωτικοποιήσεις..διασφαλιζουμε λεει την οικονομία μας...

προφανως είναι καιρός ή ίσως να ειναι και αργα να αντιληφθουμε πως τα χρόνια των παχιων αγελαδων ετελειωσαν και ίσως ειναι καιρός να καταλαβουμε πως όταν λεμε πως οι αντιφασεις του καπιταλισμου δεν είναι αποφευχθεες δεν λεμε λουβάνες...

ο βαθμος επικινδυνοτητας της εγχωριας δεξιας καθως και της ευρωπαικής, δηλαδη όλων των μελών του ΕΛΚ που σχεδιαζουν και την οικονομία της Ε.Ε - ο οποιος δε οφειλετε σε κανενα γινατι της Μερκελ ουτε καμιαν αμπαλατοσυνη του Αβερωφ τζαι του Νικολάκη, είναι καθαρα αποικιοκρατικής μορφής διαχείρηση πολιτικών ζητημάτων με προσχημα την κρίση.

καποιοι αποφασίσαν να μας "αγορασουν" τζαι καποιοι αποφασισαν να κάμνουν τους "μεσίτες" με τα αναλογα οφέλη και ποσοστα...

linopampakos είπε...

αγαπητε μου στροβολιωτη,

οϊ ρε φιλε..με παραπλανω με τιποτε..αντιθετα για το ελλειμα τζαι το δημοσιο χρεος ακριβολογω, ενω για τη κινεζικη θεσμικη επενδυση στις ηπα, καμνω κατ' αναλογια αναφορα

Ακριβολογωντας για το δημοσιο χρεος τζαι το ελλειμα:
αν δεν υπηρχε το προβλημα των τραπεζων τζαι η κυπρος ηταν με τα στοιχεια που εσιει τωρα για το ελλειμα τζαι το δημοσιο χρεος, τοτε γιατι ηταν να εσιει προβλημα με τες αγορες η ηταν να προσφυγει σε οποιονδηποτε μηχανισμο;
Για να απαντηθει η ερωτηση πρεπει να γινει συγκριση αναποφευκτα:

ετα μερικα συγκριτικα στοιχεια με παραπομπες σε κειμενα εφημεριδων - ΜΜΕ ειτε του κεφαλαιου ειτε καπου ποτζει..:):

ΕΛΛΕΙΜΑ
ενα μοντελο του βορρα η ολλανδια - υπολογιζεται να εσιει ελλειμα 4.6% του χρονου,
ενω ο ετερος του κεντροευρωπαικου αξονα, η γαλλια 3.9%..
αλλα ενεν εκτος αγορων - ηταν να εν κουφο να ενι..
τα στοιχεια εν που αρθρο της wall street journal:
http://online.wsj.com/article/SB10001424052702303978104577363990386619350.html

Τζαι σημειωσε οτι στην κυπρο ειχαμε τζαι καλην επιδοση το 2010 με σαφη πτωση κατω του 6% [5.3%],
ενω φετος μετα το double dip της παγκοσμιας οικονομιας, συζητουμεν για ποσοστα 2.5 με 3% τζαι κατι..τζαι ειπαμεν ατε να μεινουμε στο κατω του 3%...
Προφανως ενεν τουτο που μας δυσκολευκει με τες αγορες..
οπως αλλωστε καταλαβουν τζαι οι θεσμικοι επενδυτες [οπως τα κρατικα ταμεια]..

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ
δε τα στοιχεια που το αρθρο του BBC
http://www.bbc.co.uk/news/business-16290598
γερμανια 77%
γαλλια 97%
ιταλια 129%
παλε προφανως εν παιζει το δημοσιο χρεος για να εν μια χωρα εκτος αγορων..

Η ισπανια [72% το πιο χαμηλο που τους πιο πανω] εσιει προβλημα [αλλα ενεν εκτος αγορων] λογω των τραπεζων τζαι των επενδυσεων τους [στο εσωτερικο -ενω στην κυπρο εν μεταφερομενο]...

Να σου αθθυμισω επισης οτι το κυπριακο κρατος ευημεριας μπορει να βελτιωθει σημαντικα αμα συγκριθει με το βορειοευρωπαικο...:)

Αρα φιλε μου συγκριτικα εν ειμαστεν εκτος αγορων γιατι προοπτικα ο δημοσιος τομεας εσιει προβληματα..ετσι προβληματα, τζαι παραπανω εχουν τζαι οι αλλοι..
αλλα εμεις ειμαστεν εκτος αγορων λογω των τραπεζων..
Ετσι λαλει η συγκριση τζαι αν διαφωνεις πε μου το να δουμε..

Κατ'αναλογια: η θεσμικη επενδυση

Αν η Κινα εν αγοραζεν σταθερα, σαν θεσμικος επενδυτης [σαν κρατος δηλαδη οϊ σαν καποιο ταμειο, εταιρεια κλπ] τα αμερικανικα ομολογα θα ηταν συχνα ερμαιο των κερδοσκοπων επισης..Η Κινεζικη επενδυση αν τζαι εν γινεται με την μορφη του επισημου δανειου,
μπορει να θεωρηθει εμμεση μορφη δανειου αφου:
1. σαν κρατος εν σταθερος θεσμικος επενδυτης [εν τουτο που λαλω στο κειμενο οτι οι οροι του εν πιο ξεκαθαροι]. αρα το αμερικανικο δημοσιο βασιζεται πανω του, ενω τζαι το κινεζικο δημοσιο μπορει να καμει συστασεις [οπως τζαι εκαμε] στην αμερικη να προσεχει τα οικονομικα της γιατι εσιει επενδυσεις τζηκατω σε ομολογα κλπ..
εν εμμεση μορφη διακρατικης συνεργασιας τζαι διασφαλισης..

2.ενα ειδος κρατικης παρεμβασης/ταμειου διατηρει την ισοροπια στην προσφορα τζαι την ζητηση - ρυθμιζει εμμεσα την αγορα, το πλαισιο μεσα στο οποιο γινεται το δανειο. αν αυριο οι κινεζοι σταματησουν να αγοραζουν σταθερα αμερικανικα ομολογα, η αρχισουν να τα πουλουν τοτε σαφως θα επηρεασουν την αμερικανικη οικονομια. εν το καμνουν [ακομα τζαι αμα τους ζημιωνουν καπως οι διακυμανσεις του δολαριου η η χρηματικη επεκταση της κεντρικης τραπεζας των ηπα] διοτι υπαρχουν στρατηγικα συμφεροντα ευρυτερα.

προφανως λοιπον ακομα τζαι η αγορα θελει τα κρατικα της ταμεια.

linopampakos είπε...

disdaimona,
η αρχικη θεση σου εν πιθανη τζαι σηκωνει συζητηση..
το οτι αφου το κεφαλαιο επενδυσε σε ενα μοντελο διευρυνσης του τραπεζιτικου τομεα, θα κατεληγε σε κριση,
εν οντως πιθανο..
εξακολουθω να πιστευκω, ομως, οτι εν ηταν αναποφευκτο..
ομως εσιεις δικαιο οτι ηταν μια δομικη ταση που θα οδηγουσε σε προβλημα - το οτι οι τοπικοι διαχειριστες των τραπεζων εν εμπορουσαν να δουν περα που την μουττη τους ομως, επισης γεγονος..
οποτε αν υπαρχει μια στιγμη αποκαλυψης εν διπλη:
1. για το τοπικο κεφαλαιο, εν τα ορια των αντιληψεων του μπροστα στην πραγματικοτητα..τζαι ενδεχομενως η αναγκη να μαθει τζαι νακκον γεωπολιτικη αντι απλα να αντιγραφει...
2. για την κοινωνια εν το θεμα του ελεγχου ενος τομεα που αρκεψεν να γινεται επικινδυνος...
οποτε εν ανοικτο ζητημα νομιζω..τζαι προππτικες...

για την ευρυτερη διαμαχη στην ευρωπη, ναι ενεν θεμα το γινατι της μερκελ..
αλλα υπαρχει νομιζω διαφοροποιηση δυναμικων..
που την μια η ιδια η πορεια ομοσπονδοποιησης εν διχασμενη αναμεσα στες αναγκες του "κοινωνικου μοντελου" [ατε πε το σισιαλδηκρατικο-κευνσιανο] τζαι την πιεση για λιτοτητα που θελουν οσοι θεωρουν οτι μπορει να κερδισουν χρονο [το διδυμο που αναφερεις εν το θεωρω σοβαρο ζητημα σε ευρωπαικο πλαισιο, εν απλα τοπικο copy paste, δειγμα των "περιορισμενων αντιληψεων" ακομα μιας μεριδας της αστικης ταξης που ανεχεται τους να μιλουν εκ μερους της..διοτι εχουν τζαι τουτοι ευθυνες ακομα τζαι για τα συμφεροτνα της ιδιας της αστικης ταξης λογω της βλακειας του 2010]..

πισω στο ευρωπαικο: εν νομιζω να εν εφικτη μια ευρωπη με μονο νεοφιλελευθερη ενοποιηση [ακομα τζαι ο ικονομιστ καταλαβει το πκιον νομιζω]..
οι τριγμοι εν να εν τοσο εντονοι που το κερδος [αν υπαρξει] θα εν αμφιβολο τζαι σιουρα βραχυβιο..

στην ευρυτερη αντιπαραθεση, οι εγγλεζοι μπορει να μεινουν ποξω παρακολουθωντας - αναζητωντας ισως ενα ρολο "κυπρου" πκιον στον ατλαντικο..
αλλα ασε να δουμε το σκηνικο των ημερων τζαι ξαναλαλουμεν τα..

νομιζω σαν κυπρος παιζουμεν τα χαρκια μας καλα σε ενα δυσκολο αλλα εν δυναμει τζαι ενδιαφερον περιβαλλον..
αλλα τζαι για τουτα νομιζω παλε να δουμε το σκηνικο που θα διαμορφωθει δημοσια..

Disdaimona είπε...

δεν ειναι δική μου θέση..:)

ως γνωστον εμεις ειμαστε λαθρεπιβατες στον κόσμο των οικονομικών.

είναι μια αποψη που διαβασα τζαι εφανηκε μου ισορροπημενη, οπωσδηποτε παντως εν μια αριστερη αποψη...:)

για το ζητημα των ισορροπιών την ευρώπη, που ειναι τζαι ενα τεραστιο θέμα, καποια ίχνη εδωσε μας τζαι ο Τριανταφυλλιδης σήμερα με ενα αρθρο για τη συνοδο κορυφης

http://disdaimona.blogspot.com/2012/06/blog-post_28.html

επισης αριστερη αποψη...:)

λογω του οτι εχω καλη μνημη θυμουμαι πως αυτα που λεει εδω ο Τριανταφυλλιδης, μπηκαν στο τραπεζι προ τριετιας και ως "αντιδρασεις" για τες δυνατοτητες διαχείρισης της κρισης με ενα κευνσιανό πισωγύρισμα...

παντως οι αναλυσεις με στοιχεια και αριθμούς ετσι τζαι αλλιως ειναι επειγουσες και αναγκαιες, ανεξαρτήτως των εξελιξεων, γιατι ίσως να ειναι μια ευκαιρία για μια "ανατομία" των τοπικών οικονομικών εγκληματων.

ματιλτα είπε...

To 2004 υπήρχε παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας λόγω του conflict of interest που επροέκυπτε ως αποτέλεσμα της διπλής ιδιότητας του Πολυβίου ως μέλους του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου τζαι ταυτόχρονα νομικού της συμβούλου. Εν έτσι που αναγκάστηκε η Κύπρου να δημοσιοποιήσει τις αμοιβές που έπιασε το δικηγορικό γραφείο του Πολυβίου - £402 χιλ. το 2004.

Όπως εγράφτηκεν τζαι αλλού τούτο εν μόνο το πάγιο που έπιανεν ο Πολυβίου που την Τράπεζα. Για τις αγωγές το γραφείο του πιάνει τα δικηγορικά απευθείας που τους εναγόμενους. Η Κεντρική Τράπεζα επανήλθε με ανακοίνωση τζαι εζητούσε την δημοσιοποίηση ούλλων των αμοιβών. Οι εφημερίδες εγράφαν τότε για σύνολο πέριξ 3 εκατομμυρίων τον χρόνο, αμοιβές του γραφείου Πολυβίου που προκύπτουν με την σχέση του με την Τράπεζα Κύπρου. Κάτι ανάλογο ελαφρώς πιό κάτω, λαλούν ότι έπκιανεν τζαι το δικηγορικό γραφείο Τάσσου Παπαδόπουλου, νομικού συμβούλου της Λαϊκής.

Η οικογενειοκρατία τζαι οι σχέσεις πολιτικών, δικηγορικών γραφείων τζαι τραπεζών αναγκαστικά εννά φκουν στο φως τωρά που μάχουντε οι τράπεζες να βάλλουν το σιέριν τους πιο βαθκιά στην πούγκα μας. Τζαι εννά φανεί η απίστευτη διαπλοκή με την επιτροπή οικονομικών η οποία εξηγά γιατί ως σήμερα εν ετέθηκε τέρμα στις ατασθαλίες των Τραπεζών που τους νομοθέτες (όπως υπερχρεώσεις 13% για τα καθυστερημένα δάνεια τζαι υφαρπαγές που τους εγγυητές). Εννα φανεί τούτο που ελαλούσεν ο σύνδεσμος Εγγυητών που τες ααρχές της δεκαετίας του 2000, ότι δηλαδή η Επιτροπή Οικονομικών ελητουργούσεν ως παράρτημα των τραπεζών.

Ανώνυμος είπε...

Λινέ, το αξιόχρεο μιας χώρας (ενός ατόμου, μιας εταιρείας) καθορίζεται από μια σειρά παραμέτρων, με κορυφαία αυτή της αξιοπιστίας. Αυτή την παράμετρο ο Χριστόφιας την έχει εξισώσει με το μηδέν.
Καμιά χώρα δεν είναι ίδια με την άλλη, συνεπώς ουδέν σχόλιο για τα παραδείγματα που αναφέρεις.
«αν δεν υπηρχε το προβλημα των τραπεζων τζαι η κυπρος ηταν με τα στοιχεια που εσιει τωρα για το ελλειμα τζαι το δημοσιο χρεος, τοτε γιατι ηταν να εσιει προβλημα με τες αγορες η ηταν να προσφυγει σε οποιονδηποτε μηχανισμο;»
Γιατί πάσχουμε από έλλειψη αξιοπιστίας. Όλοι μας οι υπολογισμοί τα τελευταία χρόνια για το έλλειμμα έπεσαν έξω. Ακόμα και φέτος, χρειαζόμαστε καμιά 200ρια εκατομμύρια – μέχρι στιγμής, ο υπουργός που καταλαβαίνει μάσιεται να τα έβρει, ο πρόεδρος που είναι άσχετος, λέει δεν χάθηκε ο κόσμος! Με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, με τα γελοία μέτρα που πήρε στη βουλή η κυβέρνηση, επαναλαμβάνω, και μακάρι να είμαστε καλά να διαψευσθώ, πριν το τέλος του χρόνου θα θέλουμε και άλλα, χειρότερα μέτρα, ανεξαρτήτως του τι θα γίνει με τις τράπεζες.

Φυσικά και οι Κινέζοι θέλουν να έχουν λόγο για την Αμερική, με τα πολλά ομόλογα που κρατούν. Και ναι, είναι δυνατόν σε κάποιες περιπτώσεις να χρησιμοποιούνται αυτά για επιρροή, ή για άλλους έξω – οικονομικούς λόγους. Φαντάσου λοιπόν πόσο ο κίνδυνος αυτός πολλαπλασιάζεται στην περίπτωση διακρατικού δανείου ενός γίγαντα με ένα νάνο, και για ποσό που μπορεί να φτάνει μέχρι και το 40% του ΑΕΠ.

linopampakos είπε...

στροβολιωτη,
με ολο τον σεβασμο εφατσησεν σου ο ηλιος νομιζω φιλε μου..
ειπα σου στοιχεια τζαι εμπορες να καμεις συγκρισεις,
τζαι αντι επιχειρηματα
εσυ απαντας μου στο επιπεδο της πλακας..
να αθθυθουμεν τζαι τον κουλια του 2004 με τες συνωμοσιες τζαι τες πρεσβειες;..:)..ουπς..εν αλλον που εκατηγοραν..
θωρεις;..ενεν βολικο καν τουτο το επιπεδο..

νομιζω η εννοια για την αξιοπιστια εν μαλλον μετατατοπιση που τα στοιχεια που σου εβαλα..
που την ειδες ρε φιλε μιου τουτην την υποθεση της δηθεν αξιοπιστιας, εκτος που τες πελλαρες οσων εν θελουν να μιλουν για το σκανδαλο των τραπεζων;
ειδες εσυ θεμα αξιοπιστιας σαν κυριαρχο θεμα σε καμιαν εκθεση -ενεν παντα για τες τραπεζες τζαι το κινδυνο που την ελληνικη κριση που μιλουν;
οξα οι αλλες κυβερνησεις της ευρωπης εν βαλλουν στοχους τζαι υστερα αναθεωρουν τους;

φαντασου δηλαδη να πιασουμεν την αξιολογηση της αξιοπιστιας της τραπεζας κυπρου που ηταν σιουρη οτι ηταν να τα εβρει ουλλα, τζαι οτι ελειπαν της μονο 200 εκατομυρια, πριν ενα μηνα,
τζαι ξαφνικα λειπουν της 500...
σπουδαια μαθηματικα για τραπεζιτες α;..
αξιοπιστια;...:)
θωρεις ιντα αστειο επιχιειρημα;
δαμαι εσιεις μπροστα σου το περιπεξιμο μιας τραπεζας που μας εμπλεξε τζαι εσυ βουρας να εβρεις ευθυνες αλλου..

η αναφορα σου στον Χριστοφια ηταν ανοητη, τζαι ελπιζω να το καταλαβαινεις τωρα, για τουτο εν θα συνεχισω για τζηνο ..ενεν του επιπεδου σου..
τζαι εν κριμα που καταληγεις σε ετσι δικαιλογιες για να δικαιολογησεις ευθυνες αλλων..
Μακαρι να εκαταλβαιναν τζαι οι υπολοιποι πολιτικοι το μισο του οσον καταλαβει ο Χριστοφιας...

πισω στα στοιχεια: να τα πιασουμεν αριθμητικα για να δεις οτι τζαι ενα καλο πλασμα σαν εσενα πεφτει ετσι θυμα του να λαλει κουβεντες που εν στεκουν..

αξιοπιστια τα τελευταια χρονια:
το 2010 ειχαμεν πει να ριξουμε το ελλειμα κατω που τα 6%..
εππεσεν..ναι η οϊ;
επεσεν στο 5.3%
να σου αθθυμισω ποιοι εγιναν ρεζιλι με τις προβλεψεις τοτε;
ουτε η κυβερνηση ουτε ο σταυρακης..

αν θελεις ατομα που εν εχουν εμπιστοσυνη, ψαξε να δεις ποιοι εκαμαναν ετσι εκτιμησεις τοτε...
αρα καμνεις λαθος φιλε μου..
το 2010 ειμαστεν μεσα..

το 2011 ειμαστεν εκτος οπως τζαι ουλλη η ευρωπη αλλα οϊ σιηροτερα..
ψαξε να δουμε..
τζαι στοιχεια..
οϊ κουβεντες επιπεδου "αλήθειας" τζαι της αλλης γραφικης φυλλαδας ...:)
τωρα ειμαστεν στο λλιον πανω που το 3% τζαι φαινεται σου οτι εν παραξενο..
ιντα η γαλλια εν να εσιει 3.9%..
οι fitch ετσι τζαι αλλοιως, ενομιζαν λαλουν οτι ηταν να φκει στο 3%..
εν αναμενομενα..
αλλα ατε να το συρουμε κατω..

οποτε που το ειδες [εκτος που οσους εχουν αναγκη να καμνουν προεκλογικη πριν την ωρα της], οτι εν εχουμεν σαν χωρα αξιοπιστια;

εν λαθος φιλε μου τουτο...
διαφορετικα αποδειξε το..
οσο τζαι να γυριζει το θεμα,
παντα η αληθκεια εν να εν τζιαμαι..
εν οι τραπεζες..

linopampakos είπε...

οσο για την ανησυχια σου για τα διακρατικα..
αμα δυο αντιπαλοι [κινα-ηπα] βρισκουν ισοροπια, γιατι ξαφνικα εσυ που πιστεφκεις τζαι στο win-win για το κυπριακο επιασεν σε η καχυποψια;..
εν νακκον αντιφατικο;
αν εν επικινδυνη φιλε μου η συνεργασια, τοτε γιατι εμπηκαμεν στην ευρωπη;
ενεν νανος με γιγαντα τζιαμαι;
θωρεις;..:)
εν εσιει συνεπεια το επιχειρημα σου..
εν θεμα να εχουμε συγκριτικο μετρο..
αν λοιπον οι κινεζοι επνδυσουν οπως τζαι οι ρωσοι, μπορει να εχουν συμφεροντα να διατηρησουν την τοπικη οικονομια..
η να δουελψουν μεσα που τουτην..
οπως μπορει να καμουν τζαι αλλοι..

ενω στροβολιωτη μου η απιστευτη ανικανοτητα εν αλλου..τζαι εν τζηνη που μαχονται μερικοι να αποφυγουν..
των τραπεζιτων τζαι των περιξ τους..
εν τζηνη η αξιοπιστια που εχαθηκεν..
τζιαι εν τζηνα τα λαθη που απειλουν την κυπρο..

τζαι εν για τουτο που γινεται η συζητηση τωρα..
γιατι κοντευκει η 30 ιουνιου για την ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζων..
τζαι προφανως καποιοι εν μπορουν να τα φκαλουν περα,
τζαι θελουν βοηθεια..

οποτε ας ειμαστεν ειλικρινεις..
αν θελεις να δεις την πραγματικοτητα..
ετην..
τζαι να αθθυμασαι..
οι κινεζοι τζαι εν τζαι ενδιαφερονται να πιασουν τα μεριδια του τοπικου κεφαλαιου ..εχουν δικα τους..
αλλοι εν που θελουν να σας [εννοιωντας οτι τζαι εσυ βουρας να υπερασπιστεις οσους εφταιξαν] παιξουν μονοτερμα..:)..

τζαι ο χριστοφιας εν τζαι εσας που μαισιεται να γλυτωσει..

αμα ξηκολλησεις φιλε μου το τα κλισε,
τοτε θα δεις το πλαισιο..
το να φκουμεν που τα προβληματα, μπορει μεν να γινει συλλογικα
αλλα η εποχη των φτηνων κλισε επερασεν..
αν θελεις ενοχους, εν η αγορα που απετυχεν δαμαι..
το ρισκο των επενδυτων των τραπεζων..
αν ηταν μαγκες της αγορας
επρεπε να κυρηξουν χρεοκοπια..
εν
τολμουν..
οποτε..
αφηστον σιαρλη να καμει οτι μπορει να τους σωσει..
να τους σωσουμε ισως..:)
αλλα δε τε την πραγματικοτητα..
με τεκμηρια..
καλο μεσημερι..

Ανώνυμος είπε...

Λινέ, είσαι η πιο πλήρης, σοβαρή και αναλυτική και θεωρητική φωνή της αριστεράς στην μπλοκόσφαιρα. Επιπροσθέτως έχεις και τον καλύτερο τρόπο, και κάνεις τη διαλεκτική πράξη. Ο Χριστόφιας βρίσκεται περίπου στο 20% σου στο πρώτο, και στο 3% σου στο δεύτερο.

Μην υποτιμάς τον εαυτό σου προσπαθώντας να στηρίξεις έναν άνθρωπο παντοιοτρόπως αποτυχημένο. Μπορεί ο κομουνισμός να προάγει την ισότητα, αλλά η φύση θα συνεχίσει να κάνει κάποιους έξυπνους και κάποιους βλάκες.
Η αξιοπιστία είναι το νούμερον ένα κριτήριο για όσους πρόκειται να δανείσουν ριάλια. Για αξιοπιστία είχε μιλήσει και ο Κίκης και ο Σιαρλή και ξώπετσα ο Πανίκος. Ούτε αγνοώ, ούτε υποτιμώ το ζήτημα των τραπεζών, και για να σου το θέσω ανάποδα, ακόμα και αν βρισκόμασταν στο ΑΑΑ αναφορικά με τα δημοσιονομικά σκέττα, το μέγεθος προβλήματος των τραπεζών θα μας έσπρωχνε σε χαμηλότερα επίπεδα αξιοπιστίας.
Η τράπεζα Κύπρου πράγματι φάνηκε αναξιόπιστη.
Δεν πρόκειται να μπω σε συγκριτική συζήτηση με αριθμούς γιατί δε θα βγούμε πουθενά. Γιατί αν δεν παραδέχεσαι πως η αξιολόγηση και η αξιοχρεωσύνη επηρεάζεται και από το έλλειμμα, και από το χρέος, και από τις πράξεις των κυβερνώντων, και από την προβολή όλων αυτών στο μέλλον, και από τις ανάγκες κάλυψης των συνταξιοδοτικών ταμείων, του ΓΕΣΥ, των τραπεζών, και συνολικά όλων των υποχρεώσεων ενός κράτους, ε, τι να πούμε;

Στην ΕΕ και στον μηχανισμό μπαίνουμε με διαφανείς όρους, με ξεκάθαρες πρόνοιες. Που λίγο πολύ ισχύουν για όλους, και στόχο έχουν πέραν της κάλυψης των ταμειακών αναγκών, και την ταυτόχρονη διόρθωση των δημοσιονομικών , των τραπεζικών κλπ – ακριβως ότι μας λέει τώρα η τρόικα μας δηλαδή – έστω και αν ο Χριστόφιας που ξέρει καλύτερα από όλους, κακομουτσουνιάζει. Η Κίνα και η Ρωσία ενδιαφέρονται μόνο να μεγιστοποιήσουν τα λεφτουδάκια τους, και ας πάει στ΄ ανάθεμα η οικονομία μας – όπως ας πούμε έδρασε η Λαϊκή με τα ελληνικά ομόλογα.
Είναι παράπλευρη συνέπεια η ανάγκη τους να διατηρήσουν και καλά την οικονομίας μας, αφού κάτω από τις παρούσες συγκυρίες είμαστε το υπ αριθμόν ένα πλυντήριο για τα ρωσικά ριάλια. Αν ήταν να χρησιμοποιήσω την παιδική λογική του Χριστόφια, εγώ πιστεύω παραπάνω στην «αγάπη» της Μέρκελ παρά στην «αγάπη» του Πούτιν.

Τον ήλιον αντέχω τον, αλλά εκλάδεψα έναν δαχτύλιν μαζί με την ρίγανη, τζιαί δυσκολεύκουμαι στο πληκτρολόγιο.

νεος είπε...

"Μην υποτιμάς τον εαυτό σου προσπαθώντας να στηρίξεις έναν άνθρωπο παντοιοτρόπως αποτυχημένο"

Εκατάλαβες;

Anef_Oriwn είπε...

«Η Κίνα και η Ρωσία ενδιαφέρονται μόνο να μεγιστοποιήσουν τα λεφτουδάκια τους, και ας πάει στ’ ανάθεμα η οικονομία μας…» --- Ενώ, ας πούμεν η Γερμανία, νοιάζεται για ‘μας κι όχι για τα «λεφτουδάκια» της!!!

Ανώνυμος είπε...

«Η Κίνα και η Ρωσία ενδιαφέρονται μόνο να μεγιστοποιήσουν τα λεφτουδάκια τους, και ας πάει στ’ ανάθεμα η οικονομία μας…»

Ο strovoliotis θα αρνηθεί και τον καπιταλισμό αν χάσει ακόμη λίγο τα λόγια του.

linopampakos είπε...

στροβολιωτη,
περαστικα για το δακτυλο ρε φιλε..:)

ευχαριστω για την φιλοφρονηση..υπερβαλεις λογω αμοιβαιας συμπαθειας..:)

αλλα στο βαθμο που εσιεις δικαιον για την εκτιμηση σου στην αναλυση δαμαι,
εσιεις τζαι μια μεγαλη αντιφαση μεσα στα σιερκα σου..:)
εγω [με οση αξιοπιστια μου πιστωνεις] θεωρω τον Χριστοφια εντυπωσιακο τοσο στην αναλυση οσο τζαι στην ικανοτητα του να κινειται γεωπολιτικα τζαι οϊ μονο..
τζαι εν το λαλω για την συζητηση δαμαι..ουτε εξεκινησα ετσι το 2008..
αλλα ειμαι υποχρεωμενος, με βαση τα τεκμηρια, να του το αναγνωρισω.. τζαι στην αναλυση του, τζαι στην στρατηγικη του..
Οποτε;...:)
Μαλλον εν τον θωρεις αντικειμενικα νομιζω...

πριν να καταληξω στον Χριστοφια ομως [γιατι ενεν το θεμα δαμαι] μερικα σχολια για τα ζητηματα που μας αφορουν στην παρουσα συζητηση...

1. σιερομαι για την αναγνωριση του προβληματος των τραπεζων..σιερομαι σαν πολιτης που βασιζομαι στο οτι οι νουσιμοι πολιτες [αριστεροι, φιλελευθεροι που τους ενιδαφερει το κρατος δικαιου, οι δεξιοι κλπ] εχουμε κοινα συμφεροντα να απαιτουμεν ελεγχο πανω σε τουτους του μηχανισμους διαθεσης/διαχειρισης κεφαλαιων, τες τραπεζες, - που στην χωρα μας ειτε εν εχουμεν ακομα ικανους διαχειριστες,
ειτε εν τοση η διαπλοκη που θελουν ενα γερο σουσμα,
ειτε πρεπει να μπουν αυστηρα ελεγκτικα ορια πκιον - τζαι σαν κοινωνια να δουμεν τα ορια τζαι τες προοπτικες τουτου του τομεα..
διοτι που κινητηρας αναπτυξης, εκαταντησαν πηγη κινδυνου..
μπορει να εσιει δικαιον τζαι η δυσδαιμονα οτι εν πηγη δομικου κινδυνου..
αλλα, θωρεις , ειμαι ετοιμος να δεκτω μια συμβιαστικη φορμουλα μεχρι να αποφασισει η ιστορια ποτε θα περασει η ανθρωποτητα στο επομενο ορθολογικο σταδιο αναπτυξης..:)..
Ετσι τζαι αλλοιως σε εμας εν πιεστικο μεν το θεμα, αλλα εν τζαι ευρωπαικο..οπως φαινεται τζαι οπως γινεται τζαι κατανοητο..

2. αξιοπιστια..συγνωμη αλλα δαμαι εν αποδεικνυεις τιποτε διοτι αποφευγεις τα τεκμηρια/στοιχεια με αστηρικτες υποθεσεις, τζαι μεινισκει εντελως μετεωρη οποιαδηποτε αξιωση επιχιερηματος..
να τα δουμεν αναλυτικα..
οκ... εσιεις ενα κολλημα με το κυριο που το δικωμο
[που ορθολογικα για εσενα αποδιδω το σε - η τζαι σε- μη-οικονομικους παραγοντες, οπως η θεωρια της "μη-επισπευσης της λυσης του κυπριακου" το 2010, αλλο θεμα ομως, παρακατω - τζαι οπως καταλαβαινεις τουτο αννοιει αλλο θεμα που οδηγα τζαι σε αντιφαση με αλλους που εν τον συμπαθουν για το ακριβως αντιθετο - για το οτι επροχωρησεν, λαλουν, πολλα],
αλλα [για να ερτουμεν πισω στο θεμα] εν τζαι αποδεικνυει τιποτε η δικη σου δυσφορια, για να πετασσεσαι που ενα αισθημα στην ατεκμηριωτη διεκδικηση οτι υπαρχει προβλημα αξιοπιστιας..
Γιατι υπαρχει προβλημα;
πως τεκμηριωνεται;
Αντιθετα θα μπορουσε να πει καποιος οτι η σαφης εκτιμηση αρκετων ξενων ηγετων προς το ατομο του προεδρου,
αλλα τζαι οικονομικων συμφεροντων προς την κυπριακη οικονομια, δειχνουν αξιοπιστια..

linopampakos είπε...

Αλλα τζαι παλε τουτα εν γενικα..
να δουμε συγκεκριμενα στοιχεια της συγκυριας του τωρα..
οι βασικοι παραμετροι αξιολογησης [ετσι λαλουν οι εκθεσεις τζαι τα αναλυτικα κειμενα στον διεθνη τυπο] εν το δημοσιο χρεος τζαι το ελλειμα που εν καπως "αντικειμενικα δεδομενα" τζαι οι τασεις/δυναμικες..
τζαι σε τουτα, οπως θωρω τα στοιχεια, η κυπρος εν αξιοπιστη..τζαι κινειται, οπως επροσπαθησα να δειξω πιο πανω, μεσα στο ευρωπαικα πλαισια..

να γινουμεν πιο εμπειρικοι - εστιασω στον οικο που εκαμεν την αξιολογηση τουτην την εφτομαδα:
τους fitch [τζαι αντιλαμβανεσαι οτι εχω μεν τις επιφυλαξεις μου για το τι αξιολογουν οι οικοι, αλλα για λογους κοινης βασης συζητησης να τα δουμεν]...
λοιπον τον γεναρη ο οικος εγραφεν για την προπβλεψη για 2.5% ελλειμα:
"while fitch doesn't see this target as realistic, forcasting at least 3%, the underlying fiscal stance is encouraging as is the fact that the measures were passed by a clear majority in the parliament" ["παρα το οτι οι fitch εν θεωρουν τουτο το στοχο ρεαλιστικο, υπολογιζωντας ελλειμα τουλαχιστον στο 3%, εντουτοις ειναι ενθαρρυντικο το πλαισιο της τασης για τα δημοσιο-οικονομικα [underlying fiscal stance] οπως ειναι και το οτι τα μετρα περασαν με καθαρη πλειοψηφια στην βουλη".
Που σημαινει:
Α. ο στοχος του 2.5% εν ηταν ο ιδιος το μετρο αξιολογησης, αλλα το σημαντικο ηταν η "προθεση" [ το γενικο πλαισιο] - ο οικος επεριμενε [τζαι με βαση την υφεση λογικα] οτι θα υπηρχεν αποκλιση, αλλα εκρινε την προθεση [την γενικη ταση που την κυβερνηση] "ενθαρρυντικη" τζαι επικροταν την..

Σαφως η "προθεση" [underlying fiscal stance] εν αλλαξε...
τζαι αν πεσουμε που το 6% στο 3% "καλα θα ενι" λαλει τζαι ο fitch που το γεναρη [οπως φαινεται τζαι πιο πανω],
εκτος που τον Χριστοφια..:)
η μαλλον ειπεν το ο fitch πρωτα..
τοτε ο fitch εν μας υποβαθμισε παραπανω παρα το οτι εκαταλαβαινε οτι στο υπαρκτο πλαισιο θα υπηρχαν δυσκολιες...διοτι ξερουν οι "οικοι" οτι οι υπολογισμοι εν ενα αλλα τα δεδομενα εν αλλο..

ειδες ινταλως κατασευαζονται οι υστεριες;..αμα τον ειπαν οι fitch ηταν σαν να μεν το προσεξε κανενας, ενω υστερα..εκατασκευαστηκεν το παραμυθι οτι το 2.5% εν ιερο..
ενταξει να πεσουμε στο 2.5%, η να προσπαθησουμεν,
αλλα οί να κατασκευαζουν μερικοι μυθους για την "αξιοπιστια"
τζαι υστερα να μαχουνται να κτιζουν τζαι
"τοπικες" [δηλαδη με βεληνεκες σοβαροτητας το χωρκο μας τζαι τα ΜΜΕ του] ρητορικες πανω στους κατασκευασμενους μυθους... εν οπως τες θεωριες συνομωσιας των εθνικιστων, αν αθθυμασαι..:)
αμα βολευκει αθθυμουνται τες,
αμα οϊ, οπως θεωρεις, κλειουν τζαι μαθκια τζαι αυτια..:)

Β. ακομα πιο σημαντικο εν το δευτερο στοιχειο που αναφερει σαν "ενθαρρυντικο" ο οικος αξιολογησης...το οτι τα μετρα επερασαν με πλειοψηφια στην βουλη κλπ..διοτι υστερα που το καλοτζαιρι, τζαι ας μεν καμωνονται οι πολιτικοι της αντιπολιτευσης οτι εν το καταλαβουν διοτι οι αναφορες εν τζιαμαι στες αξιολογησεις των "οικων", κρινονται τζαι τζηνοι ..αμα, ας πουμε, προχωρουν μετρα επικροτουνται,ενω αμα υπαρχει κολλημα [που την βουλη λ.χ., η την επιτροπη οικονομικων] εν τζαι θεμα, αμα θελεις τον ορο που επασαραν, "αξιοπιστιας" δικης τους..ειδες ινταλως γυριζει η μαππα;..:)
εγω θα ελαλουν με βαση τους ορους της εκθεσης που συζητουμεν - εν θεμα "ενθαρρυντικων" η μη δυναμικων..
η συναινεση του δεκζεβρη λ.χ. ηταν ενθαρρυντικη..[αλλα να αθθυμουμαστεν οτι τα μετρα για την φορολογηση του πλουτου που τα τοτε εκκρεμουν..]...
οι υστεριες μερικων του αυγουστου εν ηταν..
φαινεται τζαι στες αξιολογησεις που τα περσι - κοιταξε τα κομμαθκια που εβαλεν ο αντιπολτιευομενος στο προηγουμενο ποστ..

linopampakos είπε...

οποτε, αν καταλαβουν οι πολιτικοι ηγετες, οπως εφανηκαν να καμνουν, υστερα που την συναντηση της αρχης της εφτομαδας, τοτε θα προχωρησουν με συναινεση..
οι αντιπολιτευτικες παραστασεις στην επιτροπη οικονομικων, σιουρα εν βοηθουν....

για να το δεις τζαι ευρυτερα οτι η "αξιοπιστια" εν θεμα μυθου, κοιταξε τζαι την ανταποκριση για την προσφατη αναφορα των fitch - αφου αναφερουν οτι ο στοχος του "3%" [τζηνοι ετσι το εκωδικοποιησαν - αντι 2.5%, χωρις καμια ελλειψη αξιοπιστιας] φαινεται τους δυσκολο να επιτευχθει, προσθετουν:
"παρολα αυτα..η δημοσιο-οικονομικη προσαρμογη που απαιτειται για την σταθεροποιηση του δημοσιου χρεους της κυπρου κρινεται ως "μετρια" σε σχεση με αλλες περιπτωσεις στην ευρωπη."
Ειμαστεν σαν καλυτερη κατασταση που αλλους σαφως...
Οπως θωρεις φιλε μου, εν υπαρχει θεμα αξιοπιστιας..
εν μυθος που εκατασκευαστηκεν τζαι αν μου επιτρεπεις μερικοι θελουν να προκαλουν προβληματα "αξιοπιστιας" [να σου αθθυμισω τες παραστασεις του μαρτη του 2011; οξα τις προσπαθειες μερικων για κατασκευη πανικου;..]..
ελπιζω οτι η νουσιμη "μας" πλευρα θα επικρατησει..

τελος παντων να τα πουμε αλλην φορα για τα μετρα..
διοτι εν τζαι ο αχταρμας των αντιφασεων οσων απλα μιλουν για να λαλουν κατι..
εμενα που τες συστασεις της κομισιον λ.χ. αρεσκει μου τζηνη που λαλει οτι πρεπει να αυξηθουν οι χαμηλες συνταξεις..:)
οποτε, φιλε μου καλε, πρεπει να δουμεν τζαι την ισοροπια λιτοτητας τζαι αναπτυξης εν ενι..:)
διοτι εσυ τουλαχιστον καταλαβαινεις ελπιζω οτι το να θελεις αυξηση επενδυσεων για την αναπτυξη τζαι να μεν εγκρινεις εσοδα εν νακκον προβλημα μαθηματικον..
για να αυξηθει ο βατ επηρεν 6 μηνες ..τζαι ας ηταν εισηγηση πρακτικη της αντιπολιτευσης απο οτι ακουστηκεν..
οποτε..

3. Για τους ξενους τες επενδυσεις τζαι λεφτα μας..
Μα ρε φιλε μου οι ρωσοι τζαι οι κινεζοι ποια λεφτα μας εν να πιασουν;
να μεινουμεν σε οτι θωρουμεν για να εχουμε βαση συζητησης με τεκμηρια..
οι κινεζοι θελουν να επενδυσουν σε φιλικο περιβαλλον για να εχουν προσβαση στην ευρωπαικη αγορα..θα αφησουν λεφτα, εν προκειται να πιασουν..
οι ρωσοι τα τελευταια χρονια στηριζουν την οικονομια μας, τζαι εν φκαλουν λεφτα που εμας..αφηνουν λεφτα δακατω, ειτε με τον τουρισμο, ειτε με εταιρειες, ειτε με κεφαλαια..ποθεν φκαλουν λεφτα που την κυπρο;
στα ρωσικα μμε οι αναφορες για πιθανο δανειο παραπεμπουν στο οτι 22% των επενδυσεων στην ρωσια γινεται μεσω κυπρου..
αρα η κυπρος λειτουργα τζαι σαν χωρος διακινησης ρωσικων κεφαλαιων..για δικα τους συμφεροντα, στα ορια ευρωπης τζαι μη ευρωπης..
εν πιανουν που εμας, αφηνουν σε εμας..
παραπεμπω σε τζαι στην κουβεντα που ειχαμεν τον αυγουστο του 2011 οταν ο ικονομιστ εθεσεν το καθαρα το θεμα, τζαι εν εμιλαν καθολου για κυπριακα λεφτα που πιανουν..:)..
αντιθετα το περιοδικο του βρετανικου κεφαλαιου αναγνωριζεν οτι οι ρωσοι μπορει να δωσουν τζαι αλλα στην κυπρο γιατι καμνουν δουλειες μεσω της - οϊ αντλουν χρηματα που την κυπρο..
ιντα ως τζαι η τραπεζα κυπρου αναφερει κερδη που την ρωσια στο λινκ που εβαλεν η μαγισσα πιο πανω..
Αντιθετα, τζηνο που εννοουν πιο πανω για μερικους δυτικους [οτι εν τζηνοι που μπορει να απειλησουν τα τοπικα συμφεροντα], δε το με τον εταιρικο φορο - αν μπορεσουν μερικα δυτικα κρατη θελουν να πιασουν το ρολο τζαι εταιρειες off shore που τοπικους δικηγορους τζαι αστους λ.χ...
εν δυτικες εταιρειες που ερκουνται στην κυπρο τζαι εκτοπιζουν κυπριακες αν θελεις να το δεις τζαι ετσι..
ενεν θεμα καλων η κακων..
εν δομικο - αφου ειμαστεν στην ευρωπη, οι κινεζοι τζι οι ρωσοι με ιστορικα καλες σχεσεις θελουν να χρησιμοποιουν την κυπρο σαν βαση/οριακο σημειο για εμποριο κλπ με την ευρωπη [εν μπορουν να εκτοπισουν τα κυπριακα συμφεροντα - θελουν να συμμαχησουν μαζι τους],
ενω οι ευρωπαιοι λογικα θα εθελαν να επεκταθουν στην κυπρο σαν οριακο σημειο του δικου τους χωραφκιου..

linopampakos είπε...

τζαι η ιστορια εν ξεκαθαρη οτι σε ετσι τοπους διασφαλιζεις τα συμφεροντα σου με τις πολλαπλες επαφες..
ιντα τζαι το μοντελο της αγορας [που εν μυθος σημερα οπως σου ειπα τζαι σε αλλες κουβεντες μας- γιατι εν λειτουργα σε ιση βαση στον καπιταλισμο] εν προυποθετει ακριβως την υπαρξη πολλαπλων συμμετεχοντων για να υπαρχει επικερδης αναπτυξη τζαι καταμερισμος εργασιας, τιμων κλπ;

το να θωρεις την γεωπολιτικη εν νευραλγικο...
τζαι πολιτικα τζαι οικονομικα..

Υ.Γ.
Για τον Χριστοφια:
ελπιζω τα πιο πανω σαν πλαισιο να βοηθουν να κατανοηθει η συνεισφορα του ανθρωπου..
αλλα να εστιασω ετσι στο τελος σε 2 σημεια..συνειδητα εν θα μιλησω [γιατι νομιζω εν αυτονοητο, αλλα τζαι γιατι ειπαμεν το στο προηγουμενο ποστ τζαι παει σε αλλη κατευθυνση το θεμα] σε οτι αναφερω συχνα, οτι ο Χριστοφιας με κοστος επιθεσεων εναντιον του [που πολλα τζαι διαφορα συμφεροντα], τολμα τζαι υπερασπιζεται τα συμφεροντα της πλειοψηφιας της κοινωνιας τζαι των εργαζομενων..

στα αλλα
1. φυσικο αεριο τζαι κυπριακη οικονομια του μελλοντος..
εν γινεται να λαλεις οτι εν "αποτυχημενος" ο αθρωπος-πολιτης-προεδρος που εκαταφερεν να φερει τις ερευνες για φυσικο αεριο σε καλη καταληξη..εν ιστορικη η συνεισφορα του τζαι μονο το βαρος της επικαιρης καθημερινοτητας μπορει να καμνει καποιον να μεν το θωρει τωρα..
αλλα ιστορικα εν ηδη δεδομενο νομιζω..
χρωστουμεν στο ρολανδη τη φαντασιωση-εισηγηση,
στο τασσο την επιμονη να διαπλεκει το θεμα με την πολιτικη,
τζαι στον Χριστοφια το οτι εκαταφερεν να φερει τα γεωπολιτικα δεδομενα ετσι ωστε οταν εγιναν οι ερευνες, τζαι οι ανατολικοι τζαι οι δυτικοι ηταν μαζι "μας" [σαν κυπριακη δημοκρατια] - τζαι να σου αθθυμισω που ειμασταν το 2008, αλλα τζαι ιντα χρονος ρευστος ηταν το 2011..να μεν αθθυμισω τζαι τα εσωτερικα μας...:)
Εκαταφερεν να εμπελξει θετικα μαζι μας αραβες,ισραηλιτες, ρωσους, αμερικανους, ευρωπαιους τζαι κινεζους ..
εν δεδομενη η επιτυχια τζαι προιον μιας στρατηγικης χρονων..που εγινε τζαι με την συνεργασια αλλων...αλλα ηταν τζαι προιον μιας γεωπολτιικης εικονας..
εν μπορει, επισης, να μεν θωρεις [σε ιστορικο πλαισιο] οτι το κυπριακο κρατος ευημεριας του μελλοντος
που θα χρηματοδοτειται που το φυσικο αεριο, θα αποδοσει στον χριστοφια την ιστορικη τιμη που αξιζει σε ενα καινοτομο τζαι δημιουργο νεων πλαισιων,
που οϊ μονο υπερασπιστηκεν την λογικη τζαι αισθητικη της αλληλεγγυης του κρατους ευημεριας, αλλα εδουλεψε τζαι για την πηγη μελλοντικης χρηματοδοτησης του..

τζιαι να σου αθθυμισω οτι για το φυσικο αεριο,
εκινηθηκε αμεσως ανοικτα τζαι δημοσια να αφησει ανοικτη την πορτα στους τ/κ - τζαι γιατι το πιστευκει αλλα τζαι γιατι πολιτικα ηταν το στρατηγικα αναγκαιο..τζαι επρεπε να γινει δημοσια ..τζαι ας ηταν δεδομενο οτι η χαζη χορωδια μερικων πολιτικων τζαι αρθρογραφων θα ελαλεν τα κλισε της..

2. στο κυπριακο...
αθθυμηθου που ηταν η κυπριακη δημοκρατια επι τασσου, τζαι που εν σημερα..
δαμαι εφτασαν στο σημειο να δυσκολευκουν την τουρκια στην ισλαμικη διασκεψη..
αλλη φορα μπορει να τα ξαναπουμε για την επιτυχια κλπ στις συγκλισεις [που φτιαχνουν το υποστρωμα της λυσης - εστω κατ' εμενα] η για το οτι η κοινωνια εβρεθηκεν τελικα μπροστα στα δεδομενα [διαφωνουμεν με τον τροπο, τζαι σεβομαι την διαφωνια, οποτε να αφηκουμεν τουτην την διασταση - για την λειτουργικοτητα της "ειλικρινειας"- αλλην φορα]...
Αλλα το οτι η κυπριακη δημοκρατια εκαταφερεν να φυει που το καθεστως των 2/3 του 2004-08 με κινδυνο αναγνωρισεων "μεσογειακης ταιβαν" που ανατολη τζαι δυση,
ναι εν επιτυχια..
τζιαι συνδεεται τζαι με το πιο πανω σημειο..
τζαι με ανοιγμα στους τ/κ..

το πως εν να το διαχειριστουμεν [σαν συλλλγικοτητα - οι ε/κ αναγκαστικα σε τουτο το σταδιο] τουτο στο μελλον, εν ανοικτο θεμα..
αλλα οτι ειχαμεν μια σαφη βελτιωση εν νομιζω να εν υπο αμφισβητηση με μια οποιαδηποτε καλοπιστη αξιολογηση..το οποιο αφηνει επισης κληρονομια...που θα επαναδιεκδικειται ακομα τζαι αμα εν σε κινδυνο..:)
οπως τζαι η κληρονομια της συλλογικοτητας στην οικονομια..:)

linopampakos είπε...

Τζαι ετσι οπως τελειωνω 2 σχολια οπως ακουω τα νεα..
---αν οντως οι αποφασεις της ε.ε. ενι ο διαχωρισμος της βοηθειας για τες τραπεζες που το δημοσιο χρεος, εν σου φαινεται οτι εν καλο πλαισιο;..
τζαι οτι ειμαστεν σε καλλιτερο πλαισιο διαπραγματευσης τωρα;
τζαι ηταν τζαι στοχος..:)
[ξερω εν γενικο το σχολιο - αλλα εν μια πρωτη σκεψη..τζαι νομιζω οτι η προεκταση της ταιρκαζει στο πιο πανω πλαισιο - τζαι μπορει να εβοηθησεν ευρυτερα το ρωσικο δανειο του 2011..

--η ισπανια επερασεν λαλει μετρα λιτοτητας..για συρει το ελλειμα που το 8.9% στο 5.3% ..
εμεις ακομα τζαι στο σιηροτερο σεναριο ειμαστεν κατω του 4%...
ειπαμεν 2.5.-3% αλλα με συναινεση τζαι στο πλαισιο..

παλε εφτασαμεν μεσομερι..
νασαι καλα..

ματιλτα είπε...

Τωρά μάλιστα! Η Κίνηση "Πολίτες μπροστά" οργάνωσε συζήτηση με θέμα:

"Το Νομικό Πλαίσιο το οποίο διευκολύνει στη σημερινή του μορφή τη συντήρηση του κυπριακού κατεστημένου" με ομιλητές τον Πόλυ Πολυβίου και τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο.

Εσύ τι λαλείς Λινέ? Είναι σε θέση ο Πολυβίου να γνωρίζει για το κυπριακό κατεστημένο και τη συντήρηση του?

Ανώνυμος είπε...

Το ψυχογράφημα των τραπεζητών που κάμνει η Guardian έσιει χάζιν. (το έναυσμα εν οι ματσαράγκες των golden boys της Barclays)

Τίτλος:

Too much testosterone, too much confidence: the psychology of banking
The emails between bankers involved in the rate-setting scandal reveal a sexualised and illicit tone – like secret lovers. They also point to a deeper truth about the psychology of organisations

Ένα απόσπασμα:

"The banking problem is multifaceted: it's an ethical problem, an incentive problem and a regulation problem. But above all, it's a problem of having too many over-confident people in the same room.

A group of people high on the same combination of sex, power and risk is bound to make the already very confident feel dangerously invincible, and untethered from any legal or ethical obligation. There was too much confidence on the Barclays trading floor, just as there has been – and somehow continues to be – in the boardroom.

The traders thought they could get away with cheating, while the board seem unable to see what the fuss is about.

People talk about the "confidence crisis" in banking as if the problem is there's too little of it. The real problem is the opposite."

http://www.guardian.co.uk/business/2012/jun/30/banking-psychology-testosterone-confidence-sex

linopampakos είπε...

Φαινεται οτι ο Λιλληκας αποφασισε να προσφερει αποκαλυπτικη ψυχαγωγια Ματιλτα...:)
Διοτι εκτος που το ανεκδοτο να μιλα [χωρις βεβαια να το παραδεχεται] ενας εκπροσωπος του κατεστημενου για το βιο τζαι την πολτιεια του προσωπου τζαι της φαμιλιας του,
μπορει η ολη παρασταση να εν τζαι αποκαλυπτικη των χρηματοδοτων του Λιλληκα..

1. Το να μιλησει ο Πολυβιου για "συντηρηση του κατεστημενου" νομικα, θα ηταν οντως ενδιαφερον αν η ολη παρουσιαση ηταν βιογραφικη - να εμιλαν για τον ευατον του, την καταγωγη του, τζαι το ολο οικογενειακο πλεγμα των επιχειρησεων τζαι εξουσιων στο οποιο εμπλεκεται..
Πως ο ιδιος λ.χ. εκπροσωπα τζαι εκφραζει σαν ατομο ουλλη την διαπλοκη που χαρακτηριζει το κυπριακο πολιτικο-οικονομικο κατεστημενο..Τοτε που του επιασεν το ποϊ μια μετριοτητα οπως ο Χριστοδουλου [αλλος διαπλεκομενος], ο Πολυβιου επαιζεν στους ακολουθους ρολους:
---Να εν δικηγορος της Τραπεζας Κυπρου,
--να εν γαμπρος του Προεδρου του Δ.Σ. της τραπεζας [του Σ. Τριανατφυλλιδη] ...
--να εν επισης ο ιδιος μελος του Δ.Σ....φυσικα εν εδιασταυρωσεν το μυαλο του, ας πουμεν, η εννοια της διαπλοκης τζαι εν δικηγορος τα γερημα..:)..ασε την εννοια κατεστημενο..

Τζαι αμα δεις τες οικογενειες που διασταυρωνουνται στο προσωπο του [Χρυσαφινηες, Τριαναταφυλληδιες] εν σαν το συλλλογικο βιογραφικο του κατεστημενου με διασυνδεσεις με αρχιεπισκοπους, εγγλεζους, τραπεζες [τζαι τοκογλυφους λαλουν οι φημες] που τον τζαιρο της αποικιοκρατιας..
οποτε για να μιλα ενας τετοιος τυπος για κατεσημενο,
μαλλον εν τζαι πολλοκαταλαβει την εννοια της αντιφασης - οπως τα copy paste που εισιεν στο κειμενο του για το μαρι για τα μμε [οτι ελεγχουνται που καποιους], την ιδια ωρα που ηταν συνειδητο οργανο της πλειοψηφιας των μμε [αρα ηταν τζαι ο ιδιος μερος τζαι οργανο του ελεγχου αν εκαταλαβαινε τι αντιγραφε - αλλα καταλαβει;],
η την κραυγαλεα διαφορα με την υποθεση της ηλιος κλπ - τζιαμαι νομικιστικα μαλλον εκαταλβαινε αλλα επιαζεν να εκφρασει διαφορετικα συμφεροντα...

2. Για να τον εσιει τζιαμαι ο Λιλληκας μπορει να δειχνει τζαι οτι ο γιωργακης θελει να το παιξει τζαι υποψηφιος του λομπι των τραπεζων - ο γιωργακης θα πουλησει τα παντα στους παντες για μια καρεκλα..:)..αποδειξεν το περιτρανα περαν πασης αμφιβολιας που το 1990..υποστηριξεν τα παντα,αναλογως συμφεροντων..

οποτε αφου εριξε την απαραιτητη αιτηση υποταγης στον αρχιεπισκοπο [οτι θα προσπαθησει να γεφυρωσει το κενο αναμεσα "σε πολιτες τζαι ιεραρχες"], τωρα σαν να προσπαθει να πιασει γλυψιμο που τους τραπεζιτες;
διοτι που την μιαν εσιει το ν. παπαδοπουλο, δικηγορο της λαικης να του καμνει φραξια μεσα στο δηκο, τωρα παιζει τζαι με τον δικηγορο της τραπεζας κυπρου, τον πολυβιου;

3. η παρουσια του βενιζελου αξιζει επισης να σχολιαστει..ατε να μεν πουμεν για το ατομο [ποθεν εξεκινησεν τζαι που παει], να το δουμεν σαν φιγουρα στον κοσμο της εξουσιας..εν μερος της αρχιυνταξιας του φιλελευθερου, τζαι με δεδομενη την κρυφη, αλλα που φαινεται νομιζω, στηριξη του λιλληκα που τον α. μιχαηλιδη, τζαι την ταση των σερτη-κουνναφη, ο λιλληκας τζαι τα συμφεροντα που πισω του, εχουν καλη προσβαση για προβολη..
τωρα αν το εγκρινει ο πατιχης η οϊ εν να φανει..
ο βενιζελος βεβαια δημοσια γενικολογει, αλλα η παρουσια του στο πανελ με τον εκρποσωπο του κυπριακου κατεσημενου, εν ισως ενδεικτικη..
αξιζει τζαι μια μιτσια αναφορα στην σχεση τους..ο βενιζελος υποστηριζεν την λογοκρισια της ερευνας της αστυνομιας για το μαρι που το τζαιρο των ερευνων περσι - τζαι τουτο βεβαια θα εν μερος της δημοσιογραφικης του βιογραφιας οσο τζαι να γενικολογει - ηταν υπερ της λογοκρισιας..τετοια δημοσιογραφια..
τζαι για οποιον επαρακολουθαν την διαδικασια, ιδιαιτερα στην περιοδο της καταθεσης χριστοφια, ηταν σαφες οτι ο πολυβιου επαιζεν με τον φιλελευθερο για να κατασκευαζει κλιμα..
ηταν πολλα κουφο να ηταν τυχαια μερικα πρωτοσελιδα..συμπτωση σκεψεων για κειμενα τζαι με την ιδια ταση παραπαλνησης;
σε μια δικη θα ηταν τεκμηριο εναντια στο ερευνητη για διαπλοκη με τα μμε σε δημοσια ερευνα...

linopampakos είπε...

εσιει ριζες η διαπλοκη..:)

απλα ο βενιζελος ερκεται που αλλο πλαισιο, τζαι προσπαθει να κινηθει καπως, στο σκηνικο του κατεστημενου..
ενω ο πολυβης εν τοσο βουτηγμενος στο κατεσημενο που νομιζει οτι εν θωρουμε ουτε οι υπολοιποι..
εσιει κατι κωμικο η αστεια υποκρισια, η η δηθεν αχαπαροσυνη, με την οποια εκτιθεται..

Εν το μεταξυ, αφου οι πολιτικοι εφκαλαν ανακοινωσεις για τις φορολογικες τους δηλωσεις [αμα ετεθηκεν θεμα],ακουσε κανενας να εκαμαν τζαι οι δικηγοροι αναλογες δηλωσεις αφου εισιεν γραφτει τζαι πρωτοσελιδα μαλιστα οτι μερικοι που τους πιο μεγαλους φοροφυγαδες ηταν "μεγαλοδικηγοροι" ...

Ο Πολυβιου τζαι οι περιξ;
εδημοσιοποιησεν τες φορολογικες του/τους δηλωσεις;

Υγειαν..:)

linopampakos είπε...

Ανωνυμε,
καλη αναφορα..αντι ψυχογραφημα θα το αποκαλουν νευρωση..αλλα ενταξει..
ετσι αναφορες εν σημαντικες στο οτι καταγραφουν τζαι ενα επιπεδο δυσφοριας..
τζαι φαινεται οτι απλωνεται ευρυτερα δυσφορια..οϊ μονο με τους τραπεζιτες αλλα τουτοι εν πιο αμεσος στοχος ετσι εποχη..
αλλα πιανει ευρυτερα τζαι την διαπλοκη που κατασκευαζει κατεστημενα...
Στον ικονομιστ λ.χ. σημερα εθκιεβαζα για μια δημοσκοπηση που think tank, που εν κοντα στους συντηρητικους, που ηβρεν οτι
74% του πληθυσμου, εν πιστευκουν οτι υπαρχει αξιοκρατια στην βρεταννια -
τζαι μονο 21% πιστευκουν οτι υπαρχει..
αμα αρκεψαν να αγκριζουνται τζαι οι εγγλεζοι..:)..

Σε ενα αλλο κειμενο πριν λλιο τζαιρο ειχα θκιεβασει οτι οι "πλουσιοι" τζαι οι "τραπεζιτες" εν που τες λλιοτερο δημοφιλεις [ή πιο "αντιπαθεις";] ομαδες στο παρον κλιμα..

matilta είπε...

Κατακρίβειαν εν που τον τζαιρό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που είχαν οι συγκεκριμένες οικογένειες εξουσία, ριάλλια, ακίνητα τζαι υπερδικαιώματα. Όι μόνο στην αγγλοκρατία που αναφέρεις. Ο "παππούς" τους ο Σωφρόνιος ήταν αρχιεπίσκοπος που το 1865 ως το 1900:

"Κύπρος: Αναδρομές στο παρελθόν" του Γλαύκου Χρίστη.

866: Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΧΟΡΗΓΕΙ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

Σημαντικό γεγονός επί τουρκοκρατίας ήταν η χορήγηση προνομίων στον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Σωφρόνιο από τον σουλτάνο Αμπντούλ Αζίζ, τον Φεβρουάριο του 1866. Μερικά από τα 45 άρθρα του Βερατίου θα μεταφέρουμε πιο κάτω:

-Κανένας, χωρίς την υψηλή διαταγή μας, να μην αρπάσει από τα χέρια του εκκλησίες και μοναστήρια που βρίσκονται από την αρχαιότητα στην κατοχή του αρχιεπισκόπου.

-Από οποιονδήποτε και από οπουδήποτε ο αρχιεπίσκοπος ή οι διάδοχοί του έχουν να παίρνουν έσοδα της περιφέρειάς τους, που αντλούν από την αρχαιότητα, βάσει του βερατίου αυτού οι αρχές να τους παρέχουν τη βοήθειά τους.

-Οταν θέλουν να περάσουν μέσα από επικίνδυνη περιοχή, μπορούν, για να κάνουν το ταξίδι πιο άνετο, να φορούν ρούχα λαϊκού. Και σε ώρα ανάγκης, όταν μεταφέρουν όπλα για ασφάλεια της ζωής τους και για να αποφεύγουν τον κίνδυνο, δεν θα παρεμποδίζονται με κανένα τρόπο από τους επαρχιακούς διοικητές και τους αρχηγούς του στρατού ή άλλες αρχές.

-Απαγορεύεται στους επιθεωρητές τελωνείων, τους διευθυντές τους κι όλους γενικά να προβάλλουν την παραμικρότερη απαίτηση από αυτούς που μεταφέρουν τον καρπό αμπελιών που καλλιεργεί ο αρχιεπίσκοπος για τη δική του χρήση και άλλων προϊόντων που από αρχαιότητος συνηθίζουν οι χριστιανοί να του προσφέρουν, όπως κρασί, λάδι, μέλι κτλ.

-Ολα τα βακούφικα κτήματα των εκκλησιών που βρίσκονται κάτω από τη δικαιοδοσία του αρχιεπισκόπου, τα αμπέλια, οι κήποι, οι φάρμες, τα χωράφια, τα βοσκοτόπια, τα ιερά πηγάδια, οι μύλοι, τα κοπάδια και η άλλη εκκλησιαστική περιουσία βρίσκονται κάτω από την αποκλειστική κυριότητα και τον έλεγχο του αρχιεπισκόπου και κανένας δεν μπορεί να επεμβαίνει σ` αυτά.

-Οταν σύμφωνα με τα θρησκευτικά τους έθιμα τιμωρήσουν κάποιο με αφορισμό, οι δικαστικές αρχές δεν θα επεμβαίνουν με οποιοδήποτε τρόπο.

-Οταν πεθάνουν μητροπολίτες, επίσκοποι, καλόγηροι και καλόγριες χωρίς κληρονόμους, ό,τιδήποτε τους ανήκει περιέρχεται στην κυριότητα του αρχιεπισκόπου."

http://palio.antibaro.gr/national/xrisths_kupros.php

ματιλτα είπε...

Επρόσεξες ότι ο Σουλτάνος επροστάτευε ακόμα τζαι τους αφορισμούς της εκκλησίας του Σωφρόνιου (την στιγμή που επολεμούσε την λατρεία άλλων χριστιανικών εκκλησιών).
«Όταν σύμφωνα με τα θρησκευτικά τους έθιμα τιμωρήσουν κάποιο με αφορισμό, οι δικαστικές αρχές δεν θα επεμβαίνουν με οποιοδήποτε τρόπο.»

Λαλείς ναν τούτη η οικογενειακή "παράδοση" του που έκαμε το "παιδί" να αφορίζει με έτσι confidence τζαι με μιαν υποψίαν σαδισμού. Εγώ με εψήφισα τον, με ιδιαίτερη αγάπη του έχω του νυν προέδρου της Δημοκρατίας. Αμμά άμαν άκουσα το Πολυβίου να δκιεβάζει το πόρισμα τζαι να επαναλαμβάνει ξανά τζαι ξανά τζαι ξανά τζαι ξανά...(μαντές τζαι εν είσιεν τελειωμό το άχτιν του) το όνομα του Χριστόφια ως του απόλυτα υπευθύνου εφρίκαρα - ίσως με ενόχλησε τζαι μιαν διαστροφή που έπιανα που το παραλήρημα.

Ανώνυμος είπε...

Χαμός στην Αγγλία με τα σκάνδαλα των τραπεζών. Ακόμα ένα άρθρο της Guardian:

Title:
A real banking inquiry would expose a sector beyond control

Απόσπασμα:

Over the past 10 months I have interviewed dozens of people working in finance in London and if I had to name one thing that this investigation did not do, it is restore confidence. External accountants explained how nobody at the major banks can have a complete overview any more – they have become simply too big. Well before RBS ran into deep trouble, IT consultants painted a truly terrifying picture of banks' software operations. Forget too big to fail or too big to rescue, IT and accountancy interviewees said. We need to talk about too big to even manage.

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/joris-luyendijk-banking-blog/2012/jul/03/banking-inquiry-sector-out-of-control

Ανώνυμος είπε...

Τι είναι Σωκράτη, ο καλός 'Λευκωσιάτης';

του Δημήτρη Δημητρίου


Έλεγα ότι δεν θα χρειαστεί να γράψω επιστρέφοντας από την τριήμερη αποστολή στο Στρασβούργο που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Κύπρου.

Ακριβώς γιατί θεωρούσα ότι ένιωσα, ίσως για πρώτη φορά, πως με είχαν καλύψει πλήρως οι επίσημες τοποθετήσεις και δηλώσεις. Δηλώσεις από όλους τους φορείς.

Ο Πρόεδρος και η ομάδα του έβλεπα ότι έκαναν φοβερή δουλειά και η ομιλία του στην ολομέλεια ήταν ίσως η καλύτερη του ομιλία στην τελευταία 5ετία. Οι ευρωβουλευτές μας, και οι έξι, έκαναν άριστες τοποθετήσεις και το κλίμα στους διαδρόμους ήταν εξαιρετικό.
Ιδιαίτερα μετά την πληρωμένη απάντηση του Ιωάννη Κασουλίδη στον Βρετανό ευρωβουλευτή, Watson, αναφώνησα μέσα μου, "Επιτέλους! Πάμε καλά και ενωμένοι!".
Το ίδιο ακριβώς έπραξε και η Ελένη Θεοχάρους, ο Κυριάκος Μαυρονικόλας, η Αντιγόνη Παπαδοπούλου και ο Τάκης Χατζηγεωργίου, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι η μικρή μας Κύπρος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει μέγεθος περίπου όσο το ένα τέταρτο του Βερολίνου ή το ένα δέκατο του Λονδίνου σε πληθυσμό. Παρόλα αυτά αναλαμβάνουμε επί ίσοις όροις την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης ως ισότιμο μέλος με τα υπόλοιπα 26 ευρωπαϊκά κράτη.

Σκέφτηκα οτι ίσως έτσι να ήθελα να ήταν η κατάσταση γι΄αυτό και τα έβλεπα όλα "Κυπριακά", θετικά και ρόδινα.

Αμέσως μετά ήρθαν οι δηλώσεις Σουλτς που εκθείαζαν το έργο προετοιμασίας της Προεδρίας μας αλλά και την όλη παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο και άρχισα να πείθομαι ακόμα περισσότερο...

Ακολούθως βρίσκω τυχαία την ανταποκρίτρια ενός διεθνούς ΜΜΕ με έδρα το Παρίσι στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εδώ είμαστε λέω, δεν γίνεται, κάτι αρνητικό θα έχει να μας πει. Την ρώτησα λοιπόν πως της φάνηκε η όλη παρουσία...

"Ξέρεις", μου λέει, "εμείς ερχόμενοι σε καθημερινή επαφή με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους Ευρωβουλευτές έχουμε συνηθίσει σε μια τελείως διαφορετική γλώσσα... Για πρώτη φορά εδώ και καιρό ακούσαμε ένα λόγο Προεδρίας άμεσο, χωρίς ξύλινη γλώσσα με συγκεκριμένους στόχους και προτεραιότητες. Με εντυπωσίασε πόσο ενωμένοι είσαστε σαν γροθιά! Ακούγοντας τους Ευρωβουλευτές σας, από άλλες κομματικές ομάδες να υποστηρίζουν τόσο θερμά τον Πρόεδρο τους, το χαρήκαμε! Πολιτικός πολιτισμός οι Κύπριοι, μου είπαν και φίλοι ανταποκριτές από άλλα ευρωπαϊκά μέσα".

Και ύστερα άνοιξα το Facebook.

Ένιωσα να ζω σε παράλληλο σύμπαν, όπου η Κυπριακή αποστολή πήγε στο Στρασβούργο και όχι μόνο τα έκανε θάλασσα αλλά η ντροπή ήταν τόσο μεγάλη ώστε θα πρέπει οικειοθελώς να αποχωρήσουμε από την Ένωση. Ίσως να τους παραχωρήσουμε και τον Protaras μιας και τους υποσχεθήκαμε θάλασσα και ήλιο...

Σχόλια και δηλώσεις "ανώνυμων" και "επώνυμων" με όλες τις έννοιες που κατακεραύνωναν την παρουσία της Κυπριακής αποστολής σε τόνους που πραγματικά με έκανε να νιώθω πως ίσως να έπρεπε να κάνω ακουογράφημα Δευτέρα πρωί-πρωί. Μια μεμψιμοιρία χωρις προηγούμενο!

Ανώνυμος είπε...

συνέχεια......

Δεν τίθεται θέμα αριστεράς, δεξιάς και κεντρώου χώρου. Αυτό που απέδειξαν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του Κυπριακού λαού είναι ότι άμα θέλουν μπορούν. Και μπορούν πολύ καλά μάλιστα! Αυτό όμως που σίγουρα δεν έχουν καταφέρει είναι να μεταφέρουν αυτόν τον πολιτικό πολιτισμό, που λένε οι φίλοι μας στα διεθνή μέσα, και παίρνουν μαζί τους στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, αλλά δεν τον μεταλαμπαδεύουν πίσω στην Λευκωσία. Στον βωμό τον σκοπιμοτήτων κάποιοι επώνυμοι και ανώνυμοι σπέρνουν την διχόνοια και χύνουν δηλητήριο, γιατί ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ... ε όχι, δεν πρέπει! Διότι σε μια από τις σημαντικότερες στιγμές τις Κυπριακής Ιστορίας, φαίνεται να ξεκινάμε άριστα! Το σημαντικότερο, φαίνεται ότι ξεκινάμε άριστα και ενωμένοι, όλοι μαζί ας το απολαύσουμε για 6 μήνες τουλάχιστον. Η Κυπριακή παρουσία στο Στρασβούργο έδειξε οτι μπορούμε να είμαστε μέλος της Ευρώπης χωρις να χρειάζεται να ζητιανεύουμε την Ευρωπαϊκή αύρα. Στην τοποθέτηση της, η Κυπριακή Προεδρία δεν έκανε καμία αναφορά -και καλά έκανε- στην Τουρκία. Αυτό και μόνο προκάλεσε θετική αίσθηση διότι αποδείξαμε οτι δεν είμαστε εκεί για να λύσουμε μόνο τα δικά μας προβλήματα, αλλά όλης της Ευρώπης και παρ'όλα αυτά έδωσε το έναυσμα για να αρχίσουν οι ξένοι φίλοι μας να μιλάνε για το Κυπριακό Πρόβλημα και τις Τουρκικές προκλήσεις.

Ας ακολουθήσουμε την Πολιτεία του Πλάτωνα και τον Σωκράτη και ας γίνουμε καλοί "Αθηναίοι", "Λευκωσιάτες" και "Ευρωπαίοι" όπως μας θύμισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ας μην αφήσουμε τις δυνάμεις του "Διαίρει και Βασίλευε", όπως είπε και ο ευρωβουλευτής μας, Ιωάννης Κασουλίδης, να μας αποτρέψουν από μια πετυχημένη Προεδρία που θα μας βάλει πιο βαθιά στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Γράφει: Δημήτρης Δημητρίου

http://cyprusnews.eu/demetris-demetriou/379150-2012-07-06-10-53-56.html

Ανώνυμος είπε...

I loved as much as you'll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.
My webpage : auburn football news

Ανώνυμος είπε...

I could not resist commenting. Very well written!

Feel free to surf to my webpage - vegas bailbondsman

SARAH WILLIAMS είπε...

Sky εταιρεία κόσμου δανείου, δίνουμε από τα δάνεια με επιτόκια σε 0f 3%.
 

Καλή σας μέρα, κύριε / κυρία am.

Είμαστε μια ιδιωτική εταιρεία, και να προσφέρουμε τα δάνεια με χαμηλά επιτόκια, ντετερμινιστική εξόρυξης το ποσό του δανείου είναι μεταξύ $ 2.000 έως 100 εκατομμύρια όροι του δανείου σε δολάρια τα δάνεια για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων: ακμή / επέκταση των επιχειρήσεων ανταγωνιστική.

Προσφέρουμε μια ποικιλία των δανείων

Προσφέρουμε μια ποικιλία των δανείων
* Προσωπικά δάνεια (ασφαλισμένων και ανασφάλιστων)
* Επιχειρηματικά Δάνεια (ασφαλισμένων και ανασφάλιστων)
* Δάνειο Ενοποίηση

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο που αφιερώσατε για να διαβάσετε αυτήν την αγγελία.
Για περισσότερες πληροφορίες και έρευνες, να στείλετε ένα email για να μας σήμερα στο
skyworldloanfirm@gmail.com

Ή μπορείτε να τι app μου από αυτόν τον αριθμό: 2348162022629.
    Ευχαριστώ για το χρόνο σας και ανυπομονώ να ακούσω από εσάς

Sarah Williams.