Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Οι ευθυνες του Ορφανιδη τζαι των τραπεζιτικων κυκλωματων

 Τελικα ο Ορφανιδης μεσω Σαρρη, εδιαρρευσεν οτι εισιεν στειλει επιστολη στες τραπεζες το Mαρτη του 2010 για το κινδυνο των ελληνικων ομολογων. Εν ευχαριστο οτι εκαμε τζαι την  εστω μεταφραση, του τι ελαλουσαν οι δημοσιες συζητησεις στα ΜΜΕ..
Eιπεν τους, συμφωνα με τον Φιλελευθερο, ότι η εκθεση των τραπεζων σε ελληνικα ομολογα
 «είναι σημαντικη..με αποτελεσμα να επηρεαζεται αρνητικα το υψος των διαθεσιμων επιτοκικων κεφαλαιων. Με την επιστολη ζητουσε να ενημερωθει για την στρατηγικη  που ακολουθουσαν οι τραπεζες και τα μετρα που λαμβανονταν για την αντιμετωπιση των κινδυνων».
Εν λαλει ιντα που του απαντησαν, ιντα που εκαμεν ο ιδιος τζαι τελικα εφτασαμεν που τους «κινδυνους» στην κριση.
Τι εκαμεν σαν εποπτης;

Yπαρχουν 3 ομαδες ερωτηματων για την συμμετοχη του κ. Ορφανιδη στο προβλημα των τραπεζων [να μεν το πουμε «σκανδαλο» για τον ιδιο, αφου δαμαι, ας πουμε, εν λαθος εκτιμησεις η πολιτικης, παρα μπονους] :

1. Αφου ο ιδιος εισιεν εισηγηθει την παροχη του δανειου στες τραπεζες μεσω των τριετων χρεογραφων, τι εκαμε για να δωκουν οντως οι κυπριακες τραπεζες χαμηλοτοκα δανεια σε τοπικες επιχειρησεις - oπως εισηγητουν οτι θα εγινετουν αν οι τραπεζες επιαναν το δανειο; Οξα μηπως ενθαρρυνε με την σιωπη η την under the table ενθαρρυνση την επενδυση σε επενδυσεις ρισκου [κουμαρι κατα την κυπριακη] στην ελλαδα;
Εκαμε λαθος προβλεψη; Τοτε εσιει προβλημα..
Επροσπαθησε να ξεγελασει την κυβερνηση που εισιεν ενδοιασμους; Εσιει επισης μεγαλο προβλημα τζαι σε τουτη την πιθανοτητα.
Εν να αναλαβει την ζημιαν τωρα που αντι χαμηλοτοκα δανεια, εφτασαμεν στο να γυρευκουμε τροπο να περιορισουμε την ζημια στες τραπεζες;

2. Οταν οι τραπεζες αρχισαν να αγοραζουν ξανα ελληνικα ομολογα το 2010, τι εκαμε - τζαι περα που την προεδοποιηση. Εκαμνε απλα traffic τζαι επαρακολουθαν; Πρεπει να απαντηθει πρωτα το ερωτημα του Πασεχα αν εσιει τζαι η ιδια η κεντρικη ελληνικα ομολογα - τζαι ποτε εγοραστηκαν. Τζαι για τες τραπεζες εν ακομα αιωρουμενο ποιο μηνα/ες του 2010 αγορασαν τα ομολογα ξανα. Υστερα, εν σαφες οτι ο διοικητης της κεντρικης, εσιει εξουσιες που την διουν επιρροη: οταν λ.χ. ο Μ. Σαρρης αντικαταστησε τον Βγενοπουλο, οι αναφορες στις εφημεριδες [οπως το αθηναικο Βημα] εμιλουσαν για κινησεις του Ορφανιδη. Τζαι ουλλοι ειδαμεν τον Ορφανιδη να καμνει δημοσια κριτικη για την οικονομια την ανοιξη του 2011, αλλα εν τον ειδαμεν να καμνει τα ιδια το 2010 για τες τραπεζες αμα εθωρεν τις αγορες ελληνικων ομολογων. Επιλεκτικη χρηση παρεμβασεων; Τοτε υπαρχουν ευθυνες για την μη-παρεμβαση. Ηταν μερος των καθηκοντων του να αποτρεψει το προβλημα.

3. Αν ευσταθει οτι οντως επιεζεν τζαι εσυμβουλευκεν τες τραπεζες να μεν αγορασουν κυπριακα ομολογα, τοτε προφανως εκινηθηκεν τζαι προς το μποϋκοταρισμα της πολιτειας στην οποια τωρα ερκουνται οι τραπεζες να τες βοηθησει. Χρειαζουνται τζαι δαμαι εξηγησεις. Τζαι σοβαρες εξηγησεις για το ινταλως θωρουν στον τραπεζιτικο τομεα την σχεση τους με τη πολιτεια τζαι τους φορολογουμενους: αν το δημοσιο χρεος θα επιβαρυνθει από τους τραπεζιτες, τοτε θα πρεπει να εξηγησουν….

Τζαι για να ειμαστε ξεκαθαροι,
εξηγησεις χρειαζουνται που ουλλην την ηγεσια τζαι τες ελιτ που εμπλεκουνται στο τραπεζιτικο τομεα.
Μαζι με τες διαπλοκες τους στην βουλη.

Ένα ακομα παραδειγμα που τες επιλεκτικες παρεμβασεις του κ. Ορφανιδη:
Επροσεξα την Παρασκευη στην εφημεριδα οτι μια θυγατρικη τραπεζα της Τραπεζας Κυπρου, η Uniastrum υποβαθμιστηκε επισης που τους Moodys.
Αθθυμηθηκα την ιστορια που αφηγειται ο Σταυρακης για το ινταλως αγοραστηκε τελικα η τραπεζα με πολλα παραπανω κοστος γιατι ο Ορφανιδης, για αδιευκρινηστους λογους, αρνηθηκε να χρησιμοποιησει τον εποπτικο του ρολο τζαι να ζητησει που την τραπεζα επαναδιαπραγματευση αφου ειχαν ηδη καταρρευσει οι τιμες των μετοχων της.
 Ιδου τι γραφει ο Χ. Σταυρακης για τουτη την τραπεζα που χρειαζεται, σημερα, επισης «στηριξη», τζαι τι εκαμε/δεν εκαμε ο κ. Ορφανιδης:
"Τις τελευταιες μερες πριν απο την αποχωρηση μου απο την τραπεζα Κυπρου, ειχε αποφασιστει η εξαγορα της Uniastrum εναντι 420 εκατ. δολαριων. Προσωπικα, ημουν αντιθετος στην αποφαση αυτη  που πηρε η Διοικηση της Τραπεζας Κυπρου, παρα τις στενες μου σχεσεις με την Ρωσια. Λογω της υπουργοποιησης μου, μαλιστα απεφυγα να υπογραψω τη σχετικη συμφωνια. Η εξαγορα αυτη οπως συνηθιζεται, υποκειται στην τελικη εγκριση του διοικητη.
Η τελικη υλοποιηση της συμφωνιας πηρε αρκετο χρονο και εν τω μεταξυ κατερρευσαν οι τιμες των μετοχων και κατα συνεπεια η αξια της συγκεκριμενης τραπεζας. Τοτε αποφασισα να τηλεφωνησω στον διοικητη της Κεντρικης Τραπεζας. Κατα τη συνομιλια μας, που εγινε στην παρουσια του Χ. Πατσαλιδη, ημουν ιδιαιτερα προσεκτικος στον τροπο με τον οποιο μιλησα στον διοικητη: " Μην μας παρεξηγεις", του ειπα, " ξερω πως ειναι θεμα δικης σου αρμοδιοτητας. Αλλα αυτη η κινηση ειναι πολυ μεγαλη και οι αξιες των τραπεζων διεθνως εχουν μειωθει δραματικα. Εισηγηση μας ειναι οπως εκμεταλευτειτε τη 'δυναμη' της εγκρισης, για να πεισθουν οι πωλητες να μειωσουν την τιμη τους στα νεα δεδομενα της αγορας". Αν εγινετο αυτο, τοσο η τραπεζα οσο και η κυπριακη οικονομια, θα εξοικονομουσαν πιθανως δεκαδες εκατομυρια.
Η απαντηση που ελαβα κοφτη και απολυτη. Ο ιδιος μου ειπε, ως διοικητης, δεν παρεμβαινει σε τετοια θεματα. Ισως να ειναι αυτη η πολιτικη της μη παρεμβασης που δεν αποσοβησε τα τεραστια σημερινα προβληματα του τραπεζιτικου τομεα." [σελ.188]

Προφανως ο Σταυρακης εισιεν δικαιο.
Ο Ορφανιδης, ειτε παλε λογω κακης εκτιμησης, ειτε λογω προσωπικης εμπαθειας, αποφυγε να καμει κατι το οποιο λογικα είναι μερος των καθηκοντων του. Το ότι ο Σταυρακης προσπαθει να ερμηνευσει την σταση του σαν προιον ιδεολογιας [μη παρεμβαση] σαν να αποδιδει περισσοτερα από ότι αξιζει στην σταση του κ. Ορφανιδη νομιζω. Ο διοικητης της κεντρικης εισιεν παρεμβει ηδη αρκετες φορες όπως το 2009 όταν επαρεμβηκε για να παρουν οι τραπεζες το δανειο. Τζαι το 2011 [ενώ ηξερε ηδη το προβλημα στο δικο του τομεα] αμφισβητουσε τα δημοσια στοιχεια, τζαι  επαρεμβαινε για να ενθαρρυνει τις επιθεσεις εναντια στο Δημοσιο και να καλυψει ότι η πηγη του προβληματος της οικονομιας ηταν [τζαι ενι] το προβλημα των τραπεζων.
Τουτο εισιεν τζαι στοιχεια που δειχνουν μη-δημοσιο [αποφευγω την λεξη "ιδιοτελεια"] αισθημα-συμπεριφορα. Ακομα τζαι αν πουμε οτι εκαμε το για να καλυψει, εστω τον τομεα του, [αλλα παλε τζαι δικες του προσωπικες ευθυνες], τουτο εσημαινε οτι τα εφορτωνε το προβλημα [εν δυνατο να μεν το εκαταλαβαινε] σε αλλα μερη της κοινωνιας.

 Εν ηταν συνειδητο ψεμα τζηνη η παρεμβαση του, οτι ταχα μου το μεγαλο προβλημα ηταν το δημοσιοοικονομικο περσι,
αφου εισιεν δει τις εκθεσεις των οικων αξιολογησης
τζαι εξερεν επισης που πρωτο σιερι, σαν αρμοδιος,
 ότι στην πραγματικοτητα [τζαι με ουλλες τες αξιολογησεις] το μεγαλο προβλημα ηταν οι τραπεζες;

Ενας νηφαλιος δημοσιος διαλογος εν καλος τζαι αναγκαιος διοτι οι τραπεζες, εν εκτος ελεγχου –
να δουμεν ποσο ελεγχο μπορουμε να εχουμε.
Τζαι εννοειται τα συμφεροντα των επικεφαλης της επιτροπης οικονομικων ΔΕΝ ενι τα συμφεροντα του 99% του πληθυσμου.
 Η βουλη [μαζι με μεριδα των  ΜΜΕ – ενδεχομενως λογω συμφεροντων των ιδιοκτητων] εν βασικοι θεσμοι που προσπαθουν να καλυψουν το σκανδαλο. 

Υπαρχει όμως ηδη ένα νομικο ζητημα:
 κάθε νεα επιβαρυνση στο δημοσιο ειτε το ιδιωτικο τομεα για δημοσιο χρεος λογω των τραπεζων, θα πρεπει σιουρα να συνοδευεται που την διευκρινηση μερικων απλων σημειων – όπως:
 Ποιοι μεσα στις τραπεζες εκερδισαν, η επονταραν να κερδισουν, που τις αγορες ελληνικων ομολογων; Καποιοι επαναν μπονους για ετσι κινησεις;
Ποιοι πηραν τις αποφασεις
τζαι ποτε;

GRAFFITI WALL
1.      Γαργαρες: Η πιο ωραια ατακα του Καζαμια ηταν στους δημοσιογραφους, αμα τον ερωτησαν για το αν θεωρει οτι φταιει ο Ορφανιδης για το «σκανδαλο των τραπεζων»: "Ενομισα εν να μου πειτε οτι φταιει ο Χριστοφιας" απαντησε ειρωνικα...Φυσικα τα ΜΜΕ εκαμαν το γαργαρα..
που να ψαχνεις τωρα για αυτοκριτικη για την υστερικη, δηθεν δημοσιογραφια, του καλοτζαιρκου του 2011.
2.    Αποχαιρετισμος στην Πραξουλα: Ηταν καλα οντως που εβρεθηκεν μια γυναικα πολιτικος να «ηγηθει» την στιγμη της γεωτρησης, μεσα στο κλιμα της θεαματικης μυθολογιας της Αφροδιτης τζαι του Ομηρου...:)
3.  Τζαι δημοσιο ρουσφετι που την επιτροπη οικονομικων της βουλης: Οι Αβερωφ, Νικολακης τζαι Κουλιας, εκαταθεσαν προταση νομου για επεκταση του οριου αφυπηρετησης – μια νομοθεσια που εσιει σαν στοχο να παρατεινει την θητεια ακριβοπληρωμενων δημοσιων λειτουργων. Τζαι ετσι οι δηθεν ευαισθητοι για το δημοσιο ελλειμα θελουν να το πολλυνουν – τζαι ινταλως εν να πληρωθουν, υστερα, οι τραπεζες, δικηγορε της Λαικης;  Παντως το οτι ακομα τζαι η φοιτητικη οργανωση του Δησυ αντεδρασε  [ειπεν θα δει πως θα θεσει το ζητημα τζαι στο κομμα τους] εν καλο σημαδι οτι μπορει να ξυπνουν τζαι τα ευρυτερα συμφεροντα - περα απο τους πελατες μερικων στην επιτροπη οικονομικων..

4. Τζαι για να αθθυμουστεν [για ουλλους του εργαζομενους, ουλλων των συντεχνιων]: συμφωνα  με τα στοιχεια της Eurostat το εργατικο κοστος στην Κυπρο εν "στα χαμηλα της Ευρωζωνης": στην Κυπρο ειναι στα 16,5 ευρω σε συγκριση με 38,2 στο Βελγιο [σαν το πιο ψηλο] τζαι τη Ιταλια με 26,1 [το χαμηλο της ομαδας με τα ψηλα κοστη]. Στην ψηλη ομαδα συμπεριλαμβανεται τζαι η Γερμανια [29,1], η Αυστρια [ 28] τζαι η Ολλανδια [30,4] που εχουν καλη αναπτυξη. [Φιλελευθερος, 16/3]
   Αρα ο περιορισμος του κοστους, προφανως ενεν κριτηριο για το ινταλως παει μια οικονομια, αφου η οικονομικη κατασταση των ευρωπαικων χωρων εν καθοριζεται που το μεγεθος [ η την πτωση] του κοστους εργασιας.



12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ετο τελικα σιγα σιγα φανερωνετε οτι οι ευθυνες του ορφανιδη ειναι κατα πολυ λιγοτερες απο οτι του καταλογιζει το ακελ παντως πριν α γυρεφκεις εξηγησεις τζαι να καμνεις ερωτητματα εν καλα να βαλεις δαμε το νομοθετικο πλαισιον με τες εξουσιες του διοικητη τζαι που δικαιουτε να επεμβαινει τζαι που δικαιουτε να συμβουλεφκει.

Οι ευθυνες για την μη ορθη χρηση του δανειου που εδωκεν η κυβερνηση εν στην κυβερνηση που δεν εβαλεν ορους για την χρηση τον χρηματων ποθ εδιαν τζαι οχι στον διοικητη.

τζαι εναν τελευτεον, αφου οι τραπεζες εχουν ευθυνην για την κατασταση της οικονομιας ο διορισμος του σιαρλη διευθυντη της τραπεζας κυπρου σαν υπ. οικ εν οι επιβραβευση για τες ευθυνες του?

Xwrikos

linopampakos είπε...

χωρικε,
εσιει τζαι σιηροτερα δηλαδη;
θκιεβαστο ξανα χωρικε...απετυχε σε προβλεψεις [σαν επιστημονας], απετυχε σε εγκαιρη παρεμβαση σε τομεα της αποκελισιτκης του αρμοδιοτητας [σαν δημοσιος λειτουργος],απετυχε σε προστασια τζαι σαφως ηταν ασυνεπης..
τζαι αλλα;..:)

ο ιδιος επιεζεν για το δανειο..τζαι την ευθυνη για τες τραπεζες [τζαι στην εστω αορατη πιεση που μπορει να εξασκησει] παλε εν τζηνος που την εισιεν ..
απετυχε..
η ελαλεν ψεματα που την αρκη..
αρα;

ο σιαρλης εν για να συνεργαστουν η πολιτεια τζαι ο τραπεζιτικος τομεας που τα εκαμεν μανταρα..
την μια εν να θελεις ενοτητα τζαι την αλλη, να το παιζεις φταιουν ουλλοι, για να φυει η ευθυνη που το ορφανιδη τζαι οσους μας επεριπαιζαν;
αν ηταν ο σιαρλης σε θεση που επρεπε να παρει μετρα τζαι εν επηρεν πε μας να δουμε..

να ξεκινησει ερευνα λοιπον..
ποτε εγοραστηκαν, γιατι..κλπ..
ειπαμεν νηφαλια θεμας...:)

Ανώνυμος είπε...

Δεν θελω να φει η ευθυνη που τον διοικητην αλλα να παει σε οποιονδοιποτε την εχει. Το να συρνουμεν βαρελελες ισιαπανω αφου εν διοικητης της κεντρικης φταει για οτι καμοθν οι τραπεζες χωρις να ξερουμεν το πλαισιον με τα καθηκοντας τζαι τες εξουσιες του διοικητη εν λιον τραβημενον.

Επιμενο στο οτι την ευθυνη για το τι θα εκαμναν τα ριαλλια που τους εδωσεν το κρατος οι τραπεζες την εχει το κρατος που τα εδωσεν και δεν εβαλεν ορους για την χρηση τους.

Ολιγον με ενδιαφερουν οι ευθυνες του σιαρλη οι τραπεζες εχουν μετοχους ας παν να τες αναζητησουν. Απλα δαμε εσχολιασα πως ειναι δυνατον καποιος ο οποιος φταει της διευθυνσης των τραπεζων για την κριση (ακελ) να διοριζει ενα ανωτατον διευθυντικο στελεχος τραπεζας σαν υπουργον.

Ασε που η επιμονη για την ευθυνη του διοικητη εν τοθλαχιστον γελοια αμαν σκεφτης πως εισαστεν ποτζεινους που προσπαθητε να πεισετε οτι ο χριστοφιας δεν εχει ευθυνη για το μαρι.

xwrikos

linopampakos είπε...

χωρικε,
καμνεις το δικηγορο του ορφανιδη απλα εν εσιεις επιχειρηματα τζαι ετσι προσπαθεις να χωστεις πισω που το "μα εγω εν τζαι.."..
εν εξωφθλαμες οι ενοχες τζαι οι ευθυνες..οποτε προτιμας την γενικολογια..
τι σημαινει εν ηξερωμεν το πλαισιο κλπ;
ηταν ο εποπτης των τραπεζων ναι η οϊ;
εμπορεν να επιτηρει τις επενδυσεις, ναι η οϊ;
εκτος που μια επιστολη να του πουν τι καμνουν, τι αλλο εκαμε για να αποτρεψει τουτο το προβλημα στο οποιο εμπλακηκεν τζαι η υπολοιπη κοινωνια;
αμα ηταν να κατασκευαζει ψεματα για το ελλειμα εμπορεν μια χαρα να παρεμβαινε, αλλα να ελεξει τες τραπεζες εν εμπορεν;
ουτε με δημοσια ουτε με αλλη παρεμβαση;
ακομα τζαι αμα ηταν καθαρο πως θα ηταν ζημια οπως στο παραδειγμα του σταυρακη;

οξα να αθθυμουθουμε οτι ενθαρυνε τες τραπζες να μεν αγορασουν κυπριακα ομολογα;..τζαι τωρα μασιεται λαλειμε το υπουργειο οικονομικων να πεισουν την εκτ να αγορασει κυπριακα ομολογα; πολλα πειστικος τυπος α..:)

Πε μας να δουμε ινταλως μια κυβερνηση ηταν να ελεγχει τα επιτοκια των τραπεζων αμα ο αρμοδιος της κεντρικης επαιζεν πελλον;
σαν να καμνεις οτι εν καταλαβεις την εννοια της αρμοδιοτητας, οξα εν η ιδεα μου;..

Α ρε καημενε χωρικε..εππεσες τζαι στο επιπεδο του μαρι τωρα στην ελλειψη επιχειρηματων;..:)

ναι..να πουμε τζαι για το μαρι οποτε θελεις..Αλλωστε εγραψα τα που τα τοτε, τζαι εν αθθυμουμαι κανενα σχολιο που εσενα να αμφισβητα τα δεδομενα που εφκηκαν..οξα εν να μας το παιξεις τζαι λογοκριτης ερωτησεων..γιατι αθθυμασαι, ειχαμεν την τζαι τουτη την φαιδροτητα...
εν να δεις που εν καταγραφει τζηνο το σκηνικο που ακολουθησε την εκρηξη, σαν η πιο θεαματικη προσπαθεια χειραγωγησης..
αλλα τα τεκμηρια εν τζιαμαι..τζαι εν αλλασουν..
οπως τζαι η εννοια της ευθυνης αναλογως αρμοδιοτητας..

Ποιου ηταν ευθυνη να γινει το στεγαστρο;
Που επηαν τα λεφτα που εγκριθηκαν;
Ποιοι εν ασχοληθηκαν με τα δειγματα τον φερβαρη του 2011;
Θελεις να σου πω τζαι τι εγινε την εφτομαδα του Ιουλη, που εγινουνταν "μικρες εκρηξεις";..
τι δεν εκαμαν οι αρμοδιοι;..
τζαι ποιοι εδιαταξαν να πασιν οι μιτσιοι να σβησουν τα χορτα;
ποιος ηταν ο μαστρος που εφωναζεν κατα τον ταντη;
[πε μας..δαμαι η σε οποιον αλλο ποστ,αν εσιεις επιχειρηματα εκτος που καλυψη]..

προφανως, καμνεις οτι εν καταλαβεις ουτε δαμαι...:)
παντως ακομα τζαι με το αστειο δειγμα λαγνειας για τα "15 λεπτα δημοσιοτητας", την τηλεοπτικη παρασταση πολυβιου,
τζιαμαι εγιναν 2 ερευνες [την μιαν εννοειται, της αστυνομιας καποιοι φοουνται την..:)], τζαι ακομα τζαι επιλεκτικη αναφορα του κ. πολυβη, εν γεματη που τες ευθυνες που ειχαν οι αρμοδιοι..ξεκινωντας που το στεγαστρο..:)

να καμωμεν 2-3 ερευνες για τες τραπεζες επισης;
να καλεσουμε τζαι τους δικηγορους των τραπεζων, να δουμεν λλιον τζαι το ποθεν εσχες τους;..
τζαι ιντα που εγινε την περιοδο 2009-2011..
εχουμε σαφεις δημοσιες καταγραφες που τον Σταυρακη..
να δουμε τζαι τα αρχεια τους..

εσενα λοιπον που ταχα μου εν σε ενδιαφερει να καλυψεις τους ενοχους του σκαναδαλου που μας εφορτωνθηκεν,
θα πρεπει λογικα να ζητας να γινουν ερευνες,
αντι να γυρευκεις δικαιολογιες για να τις αποφυγεις..

Aceras Anthropophorum είπε...

Αν έθελεν να σπάσει τ΄@@ του επόμενου προέδρου ο Χριστόφκιας θα έπρεπεν να βάλει την Πραξούλα διοικητήν της ΚΤ. Θα έκαμνεν την δουλειάν σωστά, τζιαι θα έβαλλεν τον επόμενον πρόεδρον αν θα είναι δεξιός να τραβήσει όσα ετράβησεν τζιείνος με τον Τενόρον της δεξιάς ιδεολογίας Ορφανίδην που αντίν να θωρεί τα σκατένα του έθελεν να βάλει στην τάξην την Κυβέρνησην που δεν ήταν με τα νερά του.

Έχει πλάκαν πάντως είνταλως εχάθηκαν που τον δημόσιον διάλογον οι φωστήρες της ππαραοπιστίας, είτε βουλευτές είναι, είτε οικονομικοί αναλυτές της κάθε εφημερίδας του ... άτε να μεν ηβρίσω, της κάθε εφημερίδας το τόπου.

zep είπε...

Που την πρωτη ημερα επαιζε το παραμυθι: η κυβερνηση εκοψε τα ριαλλια για το στεγαστρο, ευτυχως που ο ηρωας εκαμεν εκκενωση τζιαι εσωθηκαν οι μιτσιοι, ο διοικητης επροειδοποιουσε με γραπτες επιστολες για το φορτιο.

Παραμυθκια για να τα τρων τουβλα χωρικειας νοημοσυνης τζιαι να τα λαλουν παρακατω.

Ο Ορφανιδης εφτασε στο σημειο να τους λαλει να μεν γοραζουν Κυπριακα ομολογα τζιαι μεις συζητουμε ακομα για τες ευθυνες του. Δηλαδη πιερωνει τον το κρατος για να το καταστρεψει.

Ανώνυμος είπε...

Λινέ, έχεις δίκιο.
Λοιπόν, να κρεμμάσουμεν τον Ορφανίδη και να αφήσουμε τις τράπεζες να παττήσουν.

ΟΚ;

Στροβολιώτης.

linopampakos είπε...

οϊ στροβολιωτη μου,
ουτε να τον κρεμασουμε ουτε τιποτε..
ετελειωσεν η θητεια του..
οσο για τες τραπεζες πρεπει να μαθουμε σαν κοινωνια τι καμνουν..πως το εκαμαν για να μεν την ξαναπαθουμε..
αν ενι να εχουμε μερικες τραπζες να ερκουνται στο δημοσιο να τες ξηλασπωσει, με το να βαλει την ρασιη [τζαι τους μισθους] μας πουκατω σαν ενεχυρο [με το να τους εγγυουμαστεν, να μεγαλωνει το ελλειμα τζαι υστερα να φωναζουν μερικοι για περικοπες],
ε τοτε ναι, ρε φιλε, πρεπει να γινει πιο διαφανο τζαι υπο ελεγχο το συστημα που λειτουργουν..
διαφορετικα να ξερουμεν πως εν ξενοι, να εχουν τα δικα τους προβληματα,
τζαι να δουμεν τζαι εμεις με ποιες τραπεζες θα λειτουργουμεν..

αλλα να μαθουμε τι εγινε..
εν τζαι θεμα δημοκρατιας...
ας συνεργαστουν τουλαχιστον τωρα τζαι να μεν καμωνουνται [ιδιαιτερα οι εκπροσωποι τους στην βουλη τζαι στα μμε] οτι εν που τον ουρανο, που πεφτει η κριση, τζαι να ζητουν αυριο "θυσιες" για τες ζημιες τους..

αν θα εν συλλογικη η προσπαθεια να εν συνολικη, τζαι να αναγνωριστουν τα δικαιωματα των πολιτων που εμπλεξαν χωρις να φταιουν..

Ανώνυμος είπε...

Ωραία! Χαίρομαι που δεν υιοθετείς δραστικές λύσεις :)

Τέλος με τούτον λοιπόν. Να εμπιστευτούμε το αλάνθαστο κριτήριο του προέδρου Χριστόφια, ο οποίος αναμφίβολα θα κάνει άλλο ένα επιτυχημένο διορισμό :)


Να γίνει τζιαι πιο διάφανο το σύστημα και να ενθαρρυνθούν και οι μέτοχοι να ζητούν λογαριασμό για τις πράξεις των διοικητικών συμβουλίων.

Πάει τζιαι τούτον.

Όμως η ουσία είναι μια: να στηρίξει το κράτος τις τράπεζες, ή όχι;

Πάντα αν χρειαστεί.

Κάτι που γίνεται πιο πιθανό μετά τα χθεσινά ανεπαρκή αποτελέσματα της έκδοσης νέου κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου.

Α, τζιαι μην ξεχνάς πως θυσίες από τους μισθούς μας (χωρίς πάλι να φταίμε), ζητά η Κυπριακή Δημοκρατία, και όταν δεν τα καταφέρνει ο *εργοδότης* Κυπριακή δημοκρατία να πληρώνει τους υπαλλήλους του. Αν υπάρχει μια στρέβλωση εδώ, έχει να κάνει με το γεγονός πως αν οποιοσδήποτε άλλος εργοδότης δεν μπορεί να πληρώσει τους υπαλλήλους του, η Κυπριακή Δημοκρατία σφυρίζει αδιάφορα.

Αντζιελοσιασμένη Μάγισσα είπε...

Με το χωρικόν κινούμαστεν στο ίδιον μήκος κύμματος! (Ννναι το επόμενον εν με τον Πόμπο!)

Που http://www.centralbank.gov.cy/nqcontent.cfm?a_id=8088

"Οι βασικές αρμοδιότητες της Κεντρικής Τράπεζας περιλαμβάνουν:

· την εφαρμογή των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

· την κατοχή, διαφύλαξη και διαχείριση των επίσημων συναλλαγματικών αποθεμάτων.

· την εποπτεία των τραπεζών.

· τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού συστήματος

· την προώθηση, ρύθμιση και επίβλεψη της ομαλής λειτουργίας των συστημάτων πληρωμών, εκκαθάρισης ή και διακανονισμού συναλλαγών.

. την προσφορά υπηρεσιών ως τραπεζίτης της κυβέρνησης."


Τζιαι (που http://www.centralbank.gov.cy/nqcontent.cfm?a_id=8130)

"Ο ρόλος της Τράπεζας

Η διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού συστήματος αποτελεί μια από τις κύριες αρμοδιότητες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, η οποία συνεισφέρει προς την επίτευξη του πιο πάνω στόχου, μεταξύ άλλων, μέσω της άσκησης μικρο-προληπτικής εποπτείας των τραπεζών, μακρο-προληπτικής εποπτείας, επίβλεψης των συστημάτων πληρωμών, εκκαθάρισης και διακανονισμού συναλλαγών και, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ενεργώντας ως ύστατος δανειστής ("lender of last resort") ή μέσω της εξυγίανσης τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Η μακρο-προληπτική εποπτεία εστιάζεται στην παρακολούθηση και αξιολόγηση της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού συστήματος ως σύνολο καθώς και στην εφαρμογή εργαλείων μακρο-προληπτικής πολιτικής με σκοπό, γενικά, τον περιορισμό της συσσώρευσης του συστημικού κινδύνου. Συμπληρώνει τη μικρο-προληπτική εποπτεία των μεμονωμένων χρηματοοικονομικών οργανισμών που ασκείται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και τις υπόλοιπες αρμόδιες εποπτικές αρχές του χρηματοοικονομικού συστήματος της χώρας."

Ούλλα τα πιο πάνω μπόρουν απλώς να λειτουργήσουν ως ένα check list για το τι εγίνειν τζιαι το τι εν εγίνειν.

Που έγκειται ο ρόλος του Ορφανίδη: Απλώς εν η ύψιστη αρχή -διοικητική - τζιαι εποπτική για την εφαρμογή των πιο πάνω τζιαι εύρυθμη λειτουργία τους.

Τζιειν' το "εποπτεία των τραπεζών" τζιαι "διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού συστήματος" σαν να τζιαι φκάλλουν μάτι;

Α μπα! Μάλλον εν η ιδέα μου! Ή καλλύττερα, η αν-ιδέα μου!

Disdaimona είπε...

έσιεις απόλυτο δίκαιο στροβ,

θυμούμαι καλά πως όταν αρρωστησα σοβαρά, όταν εμεινα χαμηλόμισθη, οταν επρεπε να στειλω σχολειο το παιδί μου, όταν εχρειάστηκε κομπιουτερ τζαι βιβλία, όταν εχρειαστηκα να πηαίνω καθημερινά στην Παφο να δουλεψω, όταν εχρειάστηκα φάρμακα για τη γιαγιά μου, οταν εχρειάστηκα φροντίδα για τους γέρους μου,

επήαινα στην τράπεζα τζαι εδίαν μου,

κάρτα υγείας, επίδομα γονεικό, επίδομα ανεργίας, στεγαστικές διευκολίνσεις, σχολεία, καλούς δρόμους, δωρεάν φάρμακα, τζαι σύνταξη.

εσιεις δίκαιο πως οι τράπεζες εν καλύτερος εργοδότης που τον εργοδότη κράτος!

διότι στο κάτω κάτω ο εργοδότης κράτος ζητά μου μόνο!!

ενώ οι τράπεζες είναι δίπλα μου!

καλάν!

ούτε σε επίπεδο καφενείου ρε Στρόβ εν θα μιλούμεν πκιον για το τραπεζικό σύστημα...να μεν αναφερθώ σε κανένα άλλο επίπεδο που εμπεριέχει τζαι την πολιτική αντίληψη!!!

linopampakos είπε...

στροβολιωτη,
εννοειται οτι εν ειμαστεν αιμοβοροι..ακαταχνωτα..:)..

για τες τραπεζες..
εν θεμα λογοδοσιας..αν ξεκαθαρισουν οι τραπεζες τι εγινε, τζιαι δημιουργηθει ενα πλαισιο λειτουργιας [με καποιος ελεγχο για να μεν ξαναεχουμε τα ιδια], τοτε το να τες "γλυτωσει" το δημοσιο,
μπορει να εν εφικτο..η κατανοητο αν τες δουμε σαν μερος του "συλλογικου"..τωρα αμφιβαλω, ομως, αν τες βιωνουμε, σαν κοινωνια, ετσι..
χαριτωμενες οι διαφημισεις..
αλλα..
χρειαζεται τζαι ουσια...

Πρεπει να γινει κατανοητο τζαι το κοστος..τζαι αν δεν γινει φιλε μου, μια εξηγηση-κατανοηση πριν, τζαι ανακαλυψει ο κυπραιος υστερα οτι του εφορτωσαν τα χρεη αλλων [των τραπεζων], νομιζω εννα δυσκολο σκηνικο..τζαι για τες τραπεζες..τζαι για τους περιξ..
δηλαδη αν θα εκτοξευθει το δημοσιο χρεος τζαι θα το χρησιμοποιουν για περικοπες κλπ,
τυποι οπως ο αβερωφ τζαι το poodle ο νικολακης, ε να το σκεφτουμε σιουρα..
εν σοβαρο να φορτωθει μια κοινωνια ενα χρεος, τζαι υστερα να πληρωνει γιατι το φορτωθηκε, χωρις να καταλαβουν οι πολιτες τι εγινε..

Αμα οι ζημιες εν πολλα μεγαλες, ας πουλησουν μερος της τραπεζας..εν γινεται να φορτωθει το δημοσιο τεραστια ζημια..ειμαστε μια μιτσια οικονομια..

Τζαι μεν ξηχανεις τζαι την διαπλοκη..εν τζαι εν θεμα μονο ηθικης - εν τζαι θεμα νομιμοποιησης ευρυτερα του πλαισιου μεσα στο οποιο λειτουργα τζαι η οικονομια τζαι η πολιτικη..
Αμα λ.χ. ο δικηγορος της λαικης, αγωνιζεται να κοψει που το δημοσιο [η να αυξησει το ρουσφετι στους κουμπαρους του παπα του, της μαμας του η του ιδιου] αναποφευκτα, προκυπτει το ερωτημα γιατι να με ενδιαφερει εμενα σαν πολιτη η λαικη τραπεζα αμα ο αντιπροσωπος της συμπεριφερεται με ετσι ιδοτελεια;
μπορει να πληρωσει η φαμιλια της στρακκας;..:)
[Σοβαρα τωρα τζαι κατ'αναλογιαν - νομιζω οτι το ζητημα της διαπλοκης στην επιτροπη οικονομικων, αλλα τζαι ευρυτερα, γινεται πιεστικα σκανδαλωδες..αν δεν μπορουν οι τοπικοι θεσμοι να χειριστουν ενα ζητημα διαπλοκης, μπορει να υπαρχει κανενα ευρωπαικο σχετικο πλαισιο..:)..οπως τζαι με τες τραπεζες, ετσι τζαι για την διαπλοκη, το εξωτερικο μπορει να εν τζαι αποκαλυπτικο οριο..]

Για την διαφορα του ιδιωτη εργοδοτη που το Δημοσιο, νομιζω εν σαφης η συγκριτικη απαντηση της Δυσδαιμονας..