Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Το κυπριακο σαν απωθημενο της προεκλογικης περιοδου [τα ψεματα, η επιστροφη στο παρελθον τζαι η πραγματικοτητα που εν θα εξοριστει με το ρουσφετι]

Λογικα θα επρεπε να ξεκινησω που την οικονομια. Αλλα επειδη εγινε τζηνο το σκηνικο με το δημοσιευμα της Χουριετ, νομιζω εν καλα να εστιασουμεν λλιον στο κυπριακο - τζαι τες συνεπειες των ρητορικων τοσο για την λυση οσο τζαι για την δημοκρατια.Γιατι το κυπριακο εν σαν ενα απωθημενο που διαπλεκεται με διαφορες μορφες της δημοσιας ζωης, τζαι θα ερτει να μας εβρει αναποφευκτα, μετα τες εκλογες.
Τζαι επειδη οτι ειπωθει εν ξηχανεται ευκολα, εν καλα να δουμε τζαι τες προκτασεις τζαι τες συνεπειες.

The big picture: Το πολιτικο-οικονομικο πλαισιο στον πλανητη
Να ξεκινησουμεν ομως με τες ειδησεις των ημερων για την πολιτικη οικονομια του πλανητη - το πλαισιο στο οποιο κινουμαστεν τζαι στο οποιο θα κινηθουμεν. Τζαι για το κυπριακο, τζαι για την οικονομια..
Στο διεθνες οικονομικο σκηνικο, λοιπον, αρκεψεν παλε να πλανιεται ενα κεϋνσιανο συννεφο που λαλει οτι χωρις κρατικες η κεντρικες παρεμβασεις η "αγορα" εν τραβα παλε:
 Στην Κινα, την "ατμομηχανη της παγκοσμιας αναπτυξης", η κυβερνηση ανακοινωσε νεες επενδυσεις σε υποδομες.
Στις Ηπα [τον τεως ηγεμονα σε παρακμη] η πτωση του ρυθμου δημιουργιας θεσεων εργασιας φερνει πιο κοντα μια νεα παρεμβαση της κεντρικης τραπεζας με "χαλαρωση" της παροχης χρηματων στην αγορα - βασικα με την αγορα ομολογων τζαι χρεογραφων.
Στο club της wannabe "μεγαλης δυναμης", της Ε.Ε. αποφασισαν οτι τελικα η κεντρικη τραπεζα μπορει να αγοραζει ομολογα κρατων μελων. Ατε ρε...:)
Τζαι στο Βλαδικοστοκ ο Πουτιν εμφανιζεται σαν εκπροσωπος της μεγαλης δυναμης που μπορει να εν ενδιαμεση της ανατολης τζαι της δυσης - αλλα που μπορει να παιζει τζαι μονη της.
Το αφιερωμα στον economist τουτην την εφτομαδα εστιαζει στην δημιουργια κρατων ευημερειας στην Ασια. Αλλοι ξηλωνουν τζαι αλλοι στηνουν. Εν τζαι τουτον ενα συμπτωμα της μεταοπισης γεωπολιτικης δυναμης στο παγκοσμιο συστημα.
Καποτε οταν εξεκιναν το κυπριακο μετα τον δευτερο παγκοσμιο, τζαι η πορεια προς την ανεξαρτησια, [την οποια μερικοι εμποϋκοταραν για να συντηρησουν την παραδοσιακη τους εξουσια νακκον παραπανω - τζαι εφτασαμεν στα δικοινοτικα τζαι τες επεμβασεις], η παγκοσμια δυναμικη ηταν το τελος της αποικικρατιας.
Σημερα η ροη συνεχιζεται με μετατοπισεις εκτος Δυσης.
Οπως τζαι τοτε, τουτον το πλαισιο θα καθορισει το μελλον - τζαι το δικο μας.
Αλλα μπορει οπως τζαι τοτε μερικοι να γυρευκουν το εχτεσινο δακτυλο αντι να θωρουν το σημερινο φεγγαρι.

 Η συζητηση για το δημοσιευμα της Χουριετ, τζαι οι ρητορικες των ψεματων τζαι των συνομωσιων
Ας δουμεν λοιπον τα του χωρκου μας σημερα.
Η συζητηση για το δημοσιευμα της Χουριετ εισιεν 2 διαστασεις για τες οποιες εν εμπορουν να αποφασισω αν εν αστειες απλα, οξα αν εν τζαι θλιβερες σαν καταντια. Επειδη ειμαι αισιοδοξος, θα πονταρω οτι τζηνο που φαινεται ηδη [το ψεμα] θα επανελθει, αργα η γληορα, σαν απαιτηση συνεπειας.
Να τα πιασουμεν με την σειρα:
Το ψεμα. Το οτι ο ηγετης του Συναγερμου λαλει διαφορα σε διαφορους υποθετω εν γνωστον. Σε τουτην την φαση πκιον, για να ειμαι ειλικρινης, εν ειμαι καν σιουρος αν ο κ. Αναστασιαδης θελει η πιστευκει κατι, η αν απλα θελει να φκει προεδρος γιατι εν η προσωπικη του φαντασιωση. Τοσον τζαιρον λ.χ. ο Δησυ υποτιθεται υποστηριζεν κατι σαν την "χαλαρη ομοσπονδια" [τζαι εν τουτα που λαλει τζαι Αναστασιαδης αμα βρισκεται με εκπροσωπους δυτικων πρεσβειων - τζαι για τουτο τα ειπεν τζαι στην Φλωτρ], "διευρυμενες" συνομιλιες [που λλιον πολλα εν προθερμανση για πολυμερη διασκεψη], τζαι κυκλοφορα τζαι η θεση για "τουρκικες εγγυησεις στην βορεια κυπρο". Τωρα ξαφνικα επειδη θελει να κλεισει συμφωνια με το Δηκο, οι 3 θεσεις εχουν εξαφανιστει.
Ειτε ο συναγερμος εν επιστευκεν σε ετσι θεσεις
τζαι αρα αλλαξεν τες,
ειτε λαλει ψεματα τωρα για να πιασει τους ψηφους μερικων δηκοικων.
Η αν θα το δουμεν ευρυτερα: αν εκλεγει ο Αναστασιαδης θα ενι στην μεση πιεσεων  που τους δυτικους στους οποιους υποσχεται υποχωρησεις,
τζαι στους απορριπτικους τους οποιους υποσχεται τα αντιθετα.
Ναι οι πολιτικοι λαλουν [τζαι] ψεματα. Αλλα ειχαμεν καμει σαν κοινωνια προοδο που την εποχη του πολιτικαντισμου του
"αλλα λαλω" -"αλλα καμνω",
"αλλα λαλω στο εξωτερικο" τζαι "αλλα στις εσωτερικες δημοσιες δηλωσεις".
Τωρα γυριζουμεν πισω σε αλλες δεκαετιες - με μια ειρωνικη διαφορα.
Τωρα ουλλοι ξερουν οτι εν ψεματα τζαι η ειρωνεια τζαι το χιουμορ εν μαλλον ευδιακριτα παντου.

Μια εν δυναμει εξουσια που προσπαθει να νομιμοποιηθει με τα ψεματα, θα προσπαθησει να επιεβιωσει
ειτε με το ρουσφετι, που θα εν περιορισμενο λογω Ευρωπης [δημοσιοοικονομκου πλαισιου],
ειτε με την κλοπη δημοσιου πλουτου που θα προκαλεσει οργη που εν θα ξεχαστει ευκολα - οπως το χρηματιστηριο η οι σκεψεις μερικων για ξεπουλημα δημοσιου πλουτου .
Νομιζω εν θλιβερη την επιλογη του Αναστασιαδη να υιοθετησει ετσι ρητορικη. Εν σαν εν εμαθεν τελικα πολλα ουτε που το 74, τζαι σιουρα ουτε που το 2004. Τζαι μαλλον μοιαζει παραπανω σαν δικηγορος  που προσπαθει να καμνει θεαματικες παραστασεις, παρα σαν ο τυπος που θα εσπρωχνε την ε/κ δεξια ενα βημα παρακατω - οπως εφανηκεν καποτε. Εσκεφτουμουν οτι τζηνο που επροσπαθησεν να καμει ο Α. Κωνσταντινιδης στην Αληθεια καποτε, ισως να εβρισκεν τζαι την εκφρασην του στην ηγεσια του Δησυ...
Oh well...Ωσπου τραβα το πλασμα, τζαι υστερα η πραγματικοτητα φερνει τον λοαρκασμο των απροσμενων συνεπειων.

Η φτηνια της ρητορικης για "τουρκικη προπαγανδα" τζαι η "σιωπη των αμνων". Μπορει τζαι να μεν ασχολουμουν με το θεμα των δημοσιευματων της Χουριετ, αν σε τζηνο το μικροπανικο που επροκληθηκεν στο επιτελειο του Αναστασιαδη, εν ειχαμεν την ξαφνικη επιστροφη στην "εποχη των σπηλαιων" - την ρητορικη των "φιλοτουρκων" τζαι της "τουρκικης προπαγανδας". Μια συντομη αναφορα στα γεγονοτα: Αρχικα το επιτελειο του Δησυ, εν ειπεν τιποτε, υστερα εστειλεν ξαφνικα ανακοινωση στην μεση των δελτιων ειδησεων των 8 τζαι ειπεν μας οτι τουτα εν τουρκικη προπαγανδα. Την αλλη ημερα ο Αναστασιαδης εσυρεν μας τζαι την ατακα για την "φιλοτουρκη" κυρια. Τζαι υστερα ηρτεν τζαι το νουμερο, ο Αβερωφ, να μας πει οτι εν συνομωσια.
Τζηνη η εκκωφαντικη σιωπη των πρωτοσελιδων του Πολιτη τζαι της Αληθειας, υστερα που τουτην την ατακα, μπορει να ονομαστει δικαιως "Η Σιωπη των Αμνων".  Γιατι ο Αναστασιαδης, αν επροσεχες τα λογια του την κυριακη, εμασαν τα τζαι λλιον ["ειναι γνωστες οι θεσεις" ειπεν in passing ας πουμε], ενω η αθλιοτητα της ρητορικης της "τουρκικης προπαγανδας εν ηταν μονο γελοια [ η Φλωτρ επροσπαθησεν με διευκρινησεις να βοηθησει τον Αναστασιαδη, τζαι ο δημσοιογραφος της Χουριετ εν τυπος που συνηθως θα επροβαλαν οι 2 εφημεριδες της καποτε φιλελευθερης δεξιας], ηταν τζαι αποκαλυπτικη.
Να υπενθυμισω λοιπον. Για 4 τζαι χρονια το μονιμο σεναριο στηλων, κειμενων, σχολιων τζαι κλαματων της φιλελευθερης δεξιας ηταν γιατι ο Χριστοφιας τζαι το Ακελ συνεργαζονται με το Δηκο [το πλειοψηφικο η επισημο Δηκο] που εν απορριπτικο, αφου το Ακελ λαλει οτι θελει λυση.
Να ελαλεν τωρα η δεξια οτι ξερετε, τελικα τουτη η πτερυγα του Δηκο εν οντως πιο μετριοπαθης [τζαι να καταλαβουν εστω οτι εν να συνεχισουν στο δρομο που εξεκινησεν ο Χριστοφιας για να δημιουργηθει η πλειοψηφια της λυσης] να πεις "οκ"..
Αλλα να μας φκαινουν ξαφνικα αφωνοι τζαι αλαλοι αμα τους βριζει ο ας πουμεν ηγετης τους;...:)
Δεν βρεχει κυριοι...τζαι κυριες...
Ενεν η ρητορικη της τουρκικης προπαγανδας που ελογοκρινε τα παντα - μεχρι τζαι την ερευνα για τους αγνουμενους;
Υγειαν.

Ενεν θεμα ηθικης - εν θεμα συνεπειων.
Ποια διαφορα εισιεν η ατακα της "περιρρεουσας" του Τασσου που την ατακα για την "τουρκικη προπαγανδα", οταν εσυζητηθηκεν ενα κοινως γνωστο θεμα οπως οι θεσεις του Δησυ;
Καμια.
Η ατεκμηριωτη κατηγορια οτι καποιος εξυπηρετα ξενα συμφεροντα για να λογοκριθει μια αποψη.
Αν καποιοι ανεχτηκαν τωρα την "τουρκικη προπαγανδα" σαν τροπο αμυνας να μεν απορουν αυριο για το επιπεδο γελοιοτητας στο οποιο θα φτασει ο δημοσιος λογος - τζαι τον τροπο που θα αντιμετωπιζονται.
Τζαι να το αθθυμουνται βεβαια αμα ερτει να τους εβρει - διοτι ετσι πρακτικες εν τζαι μεινισκουν ενα τοπο...:)
Σε ενα κειμενο του για την δεκαετια του 1960 ο Μ. Ατταλιδης απορουσε γιατι εν εμφανιστηκαν "κριτικες οπτικες" στην Κυπρο - τζαι η αναφορα εφαινετουν να πηαινει παραπανω στο γιατι η αστικη ταξη η εστω μια φιλελευθερη διανοηση εν αρθρωσε ενα διαφορετικο λογο μεσα στα τοτε πλαισια.
Η απαντηση εν δαμαι  - ακομα τζαι σε τουτην την προεκλογικη.
Αθθυμηθηκα ενα αποσπασμα που το Schumpeter που μου εφαινετουν να ταιρκαζει:
"Χωρις την προστασια καποια μη αστικης ομαδας, η αστικη ταξη εν πολιτικα χαμενη τζαι ανικανη [helpless] τζαι οϊ μονο εν μπορει να ηγηθει ενος εθνους αλλα εν μπορει καν να προστατευσει τα δικα της ταξικα συμφεροντα."
Τζαι τοτε που εχωνετουν στα ρασα, η που εγυρεκεν ταχα μου οιδοιποδεια, η τζαι σημερα... 

Γιατι εν καλα ετσι τζαι αλλοιως που εφυαν ετσι θεσεις
Το ειρωνικο, για τουτο τουλαχιστον το σημειωμα, εν οτι εγω εν τζαι εχω προβλημα με τες παρεμβασεις του Δηκο. Αντιθετα - το οτι αποσυρθηκεν [εστω τζαι προεκλογικα] το τριπτυχο "χαλαρη ομοσπονδια-τουρκικες εγγυησεις στην βορεια κυπρο-νατολαγνεια" εν καλο.
Η "χαλαρη ομοσπονδια" εν μια συνταγη για χαλαρα βορεια συνορα. Αν ενα νευραλγικο σημειο για την επιταχυνση της λυσης εν η μεταναστευση που την Τουρκια, τοτε προφανως πρεπει να υπαρχει μια ισχυρη δικοινοτικη ομοσπονδιακη διοικηση για να εποπτευκει τζαι τα βορεια συνορα.
Διαφορετικα με μαθηματικη ακριβεια οι ε/κ θα γινουν μειοψηφια στην Κυπρο.
Αν συνδυαστει η θεση για "χαλαρη ομοσπονδια" με "τουρκικες" [αντι διεθνεις ας πουμε] εγγυησεις στην βορεια κυπρο, ουσιαστικα εν σαν να παραχωρειται στρατιωτικο δικαιωμα στην Τουρκια στο βορειο μερος της Κυπρου [στο οποιο λογικα θα κατοικουν τζαι μη-τουρκοκυπριοι οσον περνα ο τζαιρος] - τζαι σε οτι εμπιπτει στα κοινα συμφεροντα αφου θα δινεται στην Τουρκια ρολος επιτηρητη των τουρκοκυπριων. Τζαι αφου σε μια λυση το φυσικο αεριο θα βοηθα στην λυση [ειπεν το τζαι η Φλωτρ που επροσπαθησεν να βοηθησει τον Αναστασιαδη, ειπεν το τζαι ο Χεηγκ που ηρτεν τζαι ειδεν τον, τζαι εν να εν στις "διευρυμενες" αν γινουν] η παρουσια του τουρκικου στολου νοτια της Κυπρου [τουτο εγινεν ηδη διοτι η Αιγυπτος εν εδιαμαρτυρηθηκεν] σημαινει οτι οι "εγγυησεις" θα απλωνουνται τζαι γυρον.
Οποιος νομιζει οτι εν δυνατον να υπαρχει λυση χωρις τουρκικες εγγυησεις εν καταλαβει τες ευιασθησιες της ιστορικης εμπειριας των τουρκοκυπριων - οποιος ομως θελει να παραχωρησει στην Τουρκια η στο Νατο [στο οποιον η Τουρκια ειναι ο βασικος παικτης στην περιοχη] , μονομερη δικαιωματα στην βορεια Κυπρο, εν καταλαβει επισης τες δυναμικες της περιοχης, ουτε την ιστορια.
Τζαι αμα συνδυαστουν οι μονομερεις [αντι οι διεθνεις] "εγγυησεις", με την πραγματικοτητα της Ανατολικης Μεσογειου - οτι δηλαδη η Τουρκια εν ο επιτηρητης του ΝΑΤΟ στην περιοχη, τοτε προφανως αν η Κυπρος προσπαθησει να προσεγγισει το Νατο, εν σαν να καμνει αιτηση παραδοσης στην στρατιωτικη επιτηρηση του τουρκικου στρατου.
Επειδη εν θελω να ακουομαι υπερβολικος να αθθυμισω οτι τες 2 φορες που η Κυπρος αφεθηκε στην απολυτη δικαιοδοσια του Νατο, η Τουρκια [τζαι οϊ οι τουρκκυπριοι] ηταν σαφως κερδισμενοι:
Το 1955 στην Τριμερη Αγγλιας, Ελλαδας, Τουρκιας, η Τουρκια απεκτησεν παλε για πρωτη φορα δικαιωμα στην Κυπρο μετα το τελος της οθωμανικης αυτοκρατοριας.
Τζαι το 1974 για 5 μερες [15-20 Ιουλη]  το Νατο εισειν απολυτο ελεγχο στην Κυπρο - τζαι η Τουρκια εκαταφερεν να φτασει μεχρι την Λευκωσια....
Εν απλα μαθηματικα - η Ελλαδα ενεν αντιστοιχη [ειτε σαν μεγεθος, ειτε σαν αποσταση, ειτε ..κλπ] της Τουρκιας. Τζαι αρα καθε συμμετοχη στο ΝΑΤΟ, απλα θα δια στην Τουρκια παραπανω δικαιωματα.
Η πραγματικη δυναμη της κυπριακης πλευρας, τζαι των ελληνοκυπριων ειδικα, ηταν παντα η διεθνης εμπλοκη - ετσι επηεν το κυπριακο στον ΟΗΕ πριν το 1960, ετσι εν εγινε εισβολη πριν το 74, ετσι εκαταφερν η Κυπρος να εβρει τα ποθκια της μετα το 74.

Σκεψεις για τες πιθανες απροσμενες συνεπειες
Οποτε το οτι ο Δησυ αποσυρε, τουλαχιστον επισημα, τζηνες τες θεσεις εν καλο.
Οπως τζαι η δεσμευση οτι εν θα γινουν ιδιωτικοποιησεις τζαι οτι ο Δησυ αποδεχτηκεν την "μεικτη οικονομια".
Αλλα οπως ειπεν τζαι ο Μ. Κυπριανου οι διακυρηξεις εν τζαι δεσμευκουν εναν προεδρο. Ετσι ελπιζουν προφανως τζαι οι φιλελευθεροι.
Η λογικη υποψια οτι εν φαινεται να τους πειραζει η πιθανοτητα να λαλει ψεματα ο υποψηφιος τους για προεδρος εν ενδιαφερουσα.
Ωσπου να ξυπνησουν παλε οδυνηρα. Διοτι ο Δησυ εδεισεν μονος του τα ποθκια του. Τζηνη ουλλη η υστερια εναντιον της αριστερας την περιοδο 2011-12 θα ερτει πισω με αλλο στοχο οποια τζαι αν εν τα αποτελεσματα των εκλογων. Συντομα η νακκον μετα.

Οπως τζαι τα κολπα στην βουλη τζαι αλλου.
Οτι σπερνεις θα θερισεις.
Αρα εκτος που τα ψεματα του Αναστασιαδη [τζαι αν, αραγε, λαλει ψεματα τζαι στους φιλελευθερους;...:)] θα υπαρχει οντως ενα πλαισιο οπου πολλα πραματα θα εν ασταθη - τζαι παλε ανεξαρτητα που το αποτελεσμα.
Λογω κεκτημενης ταχυτητας.
Ποιος να πιστεψει ποιον σε μια κυβερνηση που εστηθηκεν με υποσχεσεις υφυπουργειων τζαι πληρη αναιρεση θεσεων του υποψηφιου;

Ηδη η πρωτη εξωφθαλμη συνεπεια εν οτι η συμμαχια Δησυ-Δηκο εν ενα επιχειρηματικο ντηλ για τις καρεκλες. Επερασεν ετσι ακομα τζαι στους "δικους τους".
Μεχρι τζαι ο αρχιεπισκοπος αρκεψεν να μιλα για μιζες.
Εν ειπεν υφυπουργεια που ηταν το πρωτο αυτοκαρφωμα τουτης της διαδικασιας.

Back to the future: σεναρια για το κυπριακο μετα τις εκλογες
Μετα τες εκλογες,  η Τουρκια θα καμει τες κινησεις της στο κυπριακο - ειτε εν το ανοιγμα του Βαρωσιου, ειτε η καταθεση του χαρτη που καθυστερα που τα περσι το φθινοπωρο κλπ. Η καθυστερηση φαινεται οτι εσιει σαν στοχο να προσπαθησει η Τουρκια να κερδισει παλε [οπως την περιοδο 2004-08]  το πανω σιερι - ειτε με λυση που να βολευκει, ειτε με αναγνωριση του τ/κ συνιστων κρατιδιου κλπ στην Ε.Ε. - οπως θελει τζαι η κυρια Φλωτρ.

Μπορει να υπαρξει λυση χωρις την αριστερα;

Μπορει  βεβαια να πει καποιος οτι τιποτε εν θα γινει "παλε" στο κυπριακο...

Να καταγραψω 3 πιθανοτητες σαν το πλαισιο...

1. Σεναριο λυσης: Το κυπριακο, αντικειμενικα, εν κοντα σε λυση με βαση την  διαδικασια που υπαρχει..Λογικα ο επομενος προεδρος, θα πρεπει να διαχειριστει την διαδικασια υποβολης του χαρτη που την τουρκοκυπριακη πλευρα..Τζαι τις αναλογες διαπραγματευσεις..σε τζηνο το πλαισιο μπορουν να κλεισουν τζαι το περιουσιακο τζαι το θεμα των εποικων/μεταναστων [βεβαια τα ανεκδοτα μερικων, τζαι των Δησυ-Δηκο οτι εν δεχουνται ουτε καν την εισηγηση του Τασσου για 50, 000 εποικους/μεταναστες, εννοειται οτι εν φρουτο φτηνης καταναλωσης στο παζαρι των ψεματων]...Αν υποθεσουμεν οτι προχωρα η διαδικασια, υπαρχει μια εν δυναμει πλειοψηφια στηριξης μιας λυσης πμε βαση τα οσα εγιναν τζαι οσα εδιαχυθηκαν στην κοινωνια τα προηγουμενα χρονια..Η οποια βεβαια σουζεται πκιον..αλλα..

2. Αποτυχια των συνομιλιων με ευθυνη την ε/κ πλευρας - ντε φακτο αναγνωριση τ/κ οντοτητας: Υπαρχουν 2 τροποι να ναυαγησουν οι μεχρι τωρα προσπαθειες με ευθυνη των ε/κ: ειτε με αποσυρση θεσεων που θα οδηγησει σε αδιεξοδο, ειτε με  ενα σχεδιο λυσης που εν θα περασει παλε που δημοψηφισμα.
Αν η ελληνοκυπριακη πλευρα αρκεψει να  αποσυρει θεσεις που τες υπαρχουσες συγκλισεις, χωρις να εσιει υπαλλακτικες προτασεις που να αποδεχεται η τουρκοκυπριακη [λ.χ. το θεμα της εκ περιτροπης προεδριας], τοτε λογικα θα επιστρεψει το σκηνικο οντως στην φαση της περιοδου 2004-08 με την λογικη οτι οι ε/κ εν μη-συνεργασιμοι τζαι αθετουν τον λογο τους οπως το 2004. Θα επιστρεψει η ευρωπαικη πιεση [με την παλια πλειοψηφια φιλελευθερων-πρασινων-σοσιαλιστων] για απευθειας εμποριο, τζαι  θα προωθηθει το τ/κ κρατιδιο σαν μελος της περιφερειας της ευρωπης. Τουτο θα προωθησει μεν ενα ειδος ντε φακτο λυσης που τα κατω αλλα τζαι που τα εξω: θα επιτρεψει, ενδεχομενως, τζαι την πραγματοποιηση των σιηροτερων φοβων των ε/κ  - αλλαγη πληθυσμιακης αναλογιας,  αναγνωριση τουριστικου, τραπεζιτικου τζαι πολιτικου οργανισμου στην βορεια κυπρο με ανταγωνιστικη θεση απεναντι στην νοτια.

Ο αλλος τροπος εν μια προβληματικη λυση  με  αδυναμο κεντρικο κρατος, νατοϊκες [αντι διεθνεις] εγγυησεις κλπ που θα  καμουν μεγαλη μεριδα της αριστερας να μεν το ψηφισει, οποτε...Ακομα τζαι αν επερναν ομως θα ηταν μια θνησιγενης κατασταση οπως το 60..Αλλωστε οσοι εφωναζαν καποτε γιατι τοτε ο Μακαριος,ας πουμεν, εμιλαν για ενωση ενω ηταν προεδρος ανεαρτητου κρατους, εν εχουν παρα να ακουσουν τον Αναστασιαδη το 2012, να επαναλαμβανει τον ιδιο ρυθμο με αλλες λεξεις, για να καταλαβουν οτι τζηνο που εγκλωβιζει εν η ρητορικη μιας νοοτροπιας που νομιζει οτι η ελιτ θα αποφασισει πισω που την πλατη του κοσμου τζαι υστερα θα τον εκβιασει η καπως ετσι, να αποδεκτει..Ετσι ενομιζεν τζαι ο Κληριδης..Τζαι τζηνος με καλες προθεσεις τζαι τραγικες συνεπειες..Ο σημερινος του απογονος εν εσιει πκιον την δικαιολογια ομως..Αν υποθεσουμε βεβαια οτι τουτος εν ο στοχος του.

3.Αποτυχια συνομιλιων με κοινη ευθυνη η με ευθυνη της τουρκικης πλευρας:
 Η τουρκικη πολιτικη ελιτ, προφανως εν ενθουσιαστηκε με την ικανοτητα του Χριστοφια να αλλαξει το διεθνες κλιμα τζαι να φτιαξει διεθνεις συμμαχιες που οδηγησαν τζαι στην ανακαλυψη του φυσικου αεριου παρα τις αντιδρασεις της Τουρκιας. Οποτε τωρα καρτερα να ξαναδοκιμασει να ανακτησει εδαφος - προς διαφορες κατευθυνσεις. Το πιο λογικο εν οτι η Τουρκια εν να το παιζει ανοικτη προς λυση, χρησιμοποιωντας τον χαρτη για το εδαφικο η/τζαι το ανοιγμα του Βαρωσιου.
Ενας τροπος να καθυστερησει την διαδικασια εν να καμνει κινησεις που να προκαλουν διαμαχες στους ε/κ τζαι καθυστερησεις. Η αλλη πιθανοτητα ενι να νοιωθει το τουρκικο κρατος αρκετα δυνατο ωστε να αγνοησει πληρως την Κυπριακη Δημοκρατια. Τζαι τουτο το θα γινει μονο αν απομονωθει η Κυπριακη Δημοκρατια.
Η βασικη παραμετρος δαμαι εν οι διεθνεις σχεσεις την Κυπριακης Δημοκρατιας. Αν εγκλωβιστει η Κυπριακη Δημοκρατια στην θεωρια της μονομερους ταυτισης με την Δυση, τοτε η Τουρκια θα ελεγχει πληρως της γεωπολιτικη περιοχη. Οι σχεσεις της με το Ισραηλ θα φτιαξουν αργα η γληορα [ετσι τζαι αλλοιως τι Ισραηλ εσιει συμφεροντα τζαι στην βορεια τζαι στην νοτια Κυπρο], η Ρωσια αν φανει οτι η Κυπρος γινεται οργανο του Νατο, θα στραφει στον πιο αξιοπιστο δυτικο παικτη στην περιοχη, την Τουρκια, οποτε τουτο το σεναριο μαλλον σημαινει οτι η Τουρκια θα νοιωθει την ανεση να επιβαλει τους ορους της.

Το κυπριακο, η λυση του τζαι οι δυναμικες της επανενωσης περα που τα προεκλογικα
Το φυσικο αεριο , οι γεωπολιτικες συμμαχιες τζαι η Ευρωπαικη Ενωση ηταν/ενι τα βασικα ατου της Κυπριακης Δημοκρατιας. Το πιο αδυναμο, σημερα εν η Ευρωπαικη Ενωση - τζαι γιατι η Τουρκια εν πιεζεται πκιον [ειτε οικονομικα ειτε λογω εκδημοκρατισμου] να επιταχυνει, ουτε υπαρχει καμια μεγαλη υποσχεση στο βαθος - μαλλον η Τουρκια αν ενταχθει θα εν σε ενα ειδος ειδικου καθεστωτος. Οποτε η Τουρκια θα ηταν ευτυχης η συζητηση για το κυπριακο, να εμεταφερετουν στον Νατο, αντι στον ΟΗΕ, η στις σχεσεις της με την Ε.Ε., οποτε θα εκαθοριζεν η ιδια το παιχνιδι τζαι για το κυπριακο - τζαι για το φυσικο αεριο.

Οι γεωπολιτικες συμμαχιες εν το δυνατο σημειο της Κυπριακης Δημοκρατιας σημερα, τζαι το σημειο στο οποιο πονταρει η Τουρκια οτι θα αδυνατισει με μιαν διακυβερνηση της δεξιας με την οντως "ιδεοληπτικα" δυτικολαγνη αντιληψη της πολιτικης [τζαι την συνακολουθη αδυναμια κατανοησης της γεωπολιτικης] που εχουν οι εκπροσωποι της.  Για να ειμαι ειλικρινης οσες φορες επροσπαθησαν να πιασω μια εικονα για την γεωγραφικη εικονα του πλανητη που εσιει ο Αναστασιαδης, εμεινα με την εντυπωση ενος ατομου που εν ασχοληθηκεν ποτε του με το θεμα.

Το φυσικο αεριο οπως τζαι η γεωγραφια του νησιου εν το υλικο [γεωγραφικο τζαι οικονοικο] πλαισιο το οποιο "καταδικαζει" στην συμβιωση.
Ο ιστορικος φορεας εν διπλος - εν οι πολιτικες δυναμεις, τζαι η καθημερινοτητα που υστερα που τες ντε φακτο αλλαγες του 2003 τζαι μετα,  βιωνει ηδη μιαν Κυπρο του μελλοντος.

Το θεμα ενι με ποιους ορους θα διαμορφωθει το μελλον.

 Graffiti Wall
Υ.Γ. Νομιζω σε λλιον θα πρεπει να μπουμε τζαι στην συζητηση για το ινταλως θωρουμεν τζαι οικονομικα το μελλον. Για τουτο εξεκινησα με τες διεθνεις εξελιξεις. Θα εμπορουσα να προσθεσω οτι σουζεται τζαι η Ουγγαρια για το αν θα δεχτει τους ορους του ΔΝΤ. Αλλα ειπα να μεινουμεν στο κυπριακο - σαν μερος του ολου.
Αναποφευκτα ομως τζαι 2 σχολια για την τοπικη οικονομια:

1. Η ερευνα για τες τραπεζες σαν προσπαθεια ελεγχου αλλα τζαι σαν μορφη ιστορικης δικαιοσυνης:
 Το οτι η κριση, τζαι τα σκανδαλα, των τραπεζων εφτασαν στην επισημη Δημοσια Σφαιρα - μεχρι τζαι η Αληθεια εισιεν τεκμηρια για το πως αγοραστηκαν τα ελληνικα ομολογα που την Τραπεζα Κυπρου - εν καλο. Τζαι το οτι προχωρα η ερευνα εν θετικο οϊ μονο για λογους δικαιοσυνης, αλλα τζαι για να μπει ενας βαθμος ελεγχου σε ενα τομεα που απειλα την κοινωνια ολοκληρη. Το οτι αποκαλυφκεται η διαφθορα [υπαρχουν αναφορες για 5% προμηθεια στην αγορα των ομολογων λ.χ. τζαι διαφορα μυστηρια δανεια] εν θετικο. Αλλα εν πιο θετικο οτι αποδιδεται τζαι δικαιοσυνη για οτι εγινε το 1999 στο χρηματιστηριο. Τουτοι οι τυποι, που εκαταληξαν να συρουν την οικονομια στην κριση μεσω των ελληκων ομολογων τζαι του κουμαρκου που επαιζαν με τα χρηματα των τραπεζων, εδοκιμασαν τοτε μια κλοπη σε βαρος της κοινωνιας. Σημερα φαινεται ποσο σαθρο ηταν το πλαισιο τζηνων που υποστηριζαν τοτε οτι ηταν ταχα οι "εξυπνοι" που εγελασαν τους "αλλους". Ειδα στον "Ανευ Οριων" οτι μεχρι τζαι ο Αναστασιαδης εκαμεν δηλωση υπερ της ερευνας. Εν  ηξερω ποσο ειλικρινης ηταν, αλλα ενταξει ..καταγραφεται στα θετικα οτι η κοινωνια αρκεφκει να συνηδητοποιει τι εγινε, τζαι ετσι αναγκαζεται τζαι ο δημοσιος λογος να τοποθετειται αναλογα.

2. Ποσα στοιχιζει ενα computer κ. Ορφανιδη; Για την υφαρπαγη δημοσιας περιουσιας τζαι την αποκρυψη στοιχειων
Η προσπαθεια του Ορφανιδη να δικαιολογησει την υφαρπαγη των υπολογιστων η των σκληρων δισκων εν αποκαλυπτικη. Το ατομο που ταχα μου εθελεν να περικοψει τες δημοσιες δαπανες, επιασεν δημοσια περιουσια, επηρεν την σπιτι του, τζαι αμα του ειπαν να την επιστρεψει, εκαμνε τζαι κουτζια, τζαι στο τελος εφκαλεν του σκληρους δισκους των κομπιουτερ. Τι να πεις; Ποσο μισθο επιανεν ο Ορφανιδης σιορ; Αν εθελεν προσωπικο κομπιουτερ εν εμπορεν να αγορασει ενα; Τζαι η αφαιρεση των σκληρων δισκων εκτος που μικροτητα, εν τζαι μια ενδεχομενη ενδειξη οτι κατι εθελεν να κρυψει η να εξαφανισει.
Εγενουνταν διαφορα κολπα προφανως στην Κεντρικη τοτε.
Να αθθυμισω οτι το σκανδαλο των παραλιων στο Παραλιμνι ανακαλυφτηκε με ελεγχο του λογισμικου. Η ερευνα στα κομπιουτερ εν μερος της ηλεκτρονικης εποχης. Οποτε εν να εν ενδιαφερον να το δουμε τι ρολο επαιζαν τοτε μερικοι λειτουργοι στην Κεντρικη ...

3. Η ιστορικη στιγμη, τζαι μια αναλογια, για το τραπεζιτικο κατεστημενο τζαι τα σκανδαλα του:
Μια ενδιαφερουσα διατυπωση για  την κατασταση του τραπεζιτικου κατεστημενου τζαι την ιστορικη διαστασης της ερευνας για τις τραπεζες τζαι τα σκανδαλα τους.
"Στην Κυπρο το τραπεζιτικο κατεστημενο αποτελει ιερατειο που λειτουργει με την αρχη της σικελικης ομερτα. Επρεπε να υπαρξει παγκοσμια οικονομικη κριση, επρεπε η Ευρωπαικη Ενωση να φτασει στα προθυρα της διαλυσης, επρεπε η Ελλαδα να πεσει στον Καιαδα, και επρεπε η Κυπρος να κοιταζει την αβυσσο και η αβυσσος να την κοιταζει πισω, για να σπασει και στην Κυπρο το καρκινωμα της τραπεζιτικης ομερτα και ασυλιας...
Το ζητουμενο σημερα σε καθε ευνομουμενη Πολιτεια ειναι η διαφανεια και η ευθυνοδοσια ολων. Τα αδυτα και τα ιερατεια εφεραν την σημερινη καταντια στον τοπο. Αυτα πρεπει να εκλειψουν."
Μ. Ευρυβιαδης, Τυπος και ευθυνοδοσια, Φιλελευθερος, 9/9..σελ.5.
Το κειμενο ξεκινα με ενα επεισοδιο την δεκαετια του 90 οταν εκινδυνεψε να απολυθει ο συντακτης βαρδιας του Φιλελευθερου επειδη δημοσιευσε την ειδηση [απο την εκθεση του ΔΝΤ] οτι υπηρχαν 5 δισ δολλαρια σε καταθεσεις κυπριων στο εξωτερικο - κατι που ηταν παρανομο. Εκινδυνευσε ο συντακτης τζαι οϊ οι καταθετες.
 "Προκληθηκε τοτε μεγαλη εσωτερικη ταραχη στην λευκωσιακτικη τραπεζικη νομενκλατουρα, τηνυπερανω νομων και κανονισμων ολιγαρχικη ταξη της Κυπρου και στους ανερχομενους νεοπλουτους."
Ο συγγραφεας νομιζει οτι η κατασταση σημερα εν καλλιτερη, επειδη εδημοσιετηκαν λλια στοιχεια - αλλα θωρει τα πραματα που αποσταση αφου εν στο εξωτερικο.Αν ηταν δακατω θα εθωρεν οτι η πλειοψηφια των ΜΜΕ αγωνιστηκεν ηρωικα για που τα περσι να λογοκρινει το σκανδαλο των τραπεζων - με το αζημειωτο. Αν τελικα εφτασαμεν στην ερευνα τζαι στες αναγκαστικες διαρροες, εν προοδος μεν, αλλα εν ηταν κατι που εθελαν μερικοι.
Ο συγραφεας φαινεται να κινειται προς την απορριπτικη μερκα του δημοσιου λογου, αλλα εσιει, τουλαχιστον, μια συνεπεια στην αναλυση: περσι μετα το Μαρι ηταν ο μονος αναλυτης στον Φιλελευθερο που αθθυμισεν το ινταλως εφτασεν στην Κυπρο [τζαι με ιντα εκβιασμους] το φορτιο. Τουλαχιστον ηταν συνεπης στην ρεαλιστικη γεωπολιτικη αναλυση τζαι την καχυποψια του. Εν επισης ο μονος που εθεσε το θεμα της Συριας σαν γεωπολιτικου ζητηματος, σαν ενα ειδος πολεμου εναντιον του κοσμικου καθεστωτος στα πλαισια του αραβικου κοσμου, τζαι εστιασεν τζαι στις αντιφασεις της Δυσης απεναντι στους ισλαμιστες.
Οποτε η αναλυση του για τες τραπεζες παραπεμπει, με επιφυλαξη,  στες αναλογιες των απροσμενων συνεπειων του τραπεζιτικου σκανδαλου, με το πραξικοπημα της 15ης Ιουλιου.Διαφορετικα δεδομενα βεβαια αλλα... Interesting.
Τζαι για την διαχυση της κατανοησης για το σκανδαλο των τραπεζων,
 τζαι για τες ιστορικες αναλογιες [που μπορουν να μπουν τζαι σε ευρυτερο πλαισιο],
αλλα τζαι για το ινταλως αλλασει η εικονα σε "συντομο χρονικο διαστημα" που λαλουν...:)


12 σχόλια:

Woofis είπε...

Οι αναρτήσεις σου φίλε εν σχεδόν πάντα ενδιαφέρουσες διότι βάλλουν (ή προσπαθούν περί τούτου) μιαν διεθνήν οπτικήν πριν μπουν στα εσωτερικά.
Να πω ότι παρότι για την ώραν ο Αναστασιάδης εν ο πιο ελκυστικός εκ των τριών για λλόου μου (κυρίως λόγω 2004 αλλά τζιαι υποστήριξης προς Χριστόφια το 2008) ΔΕΝ έσιει καπαρωμένην τη ψήφο μου, λόγω της συμπεριφοράς του εσχάτως. Ίδωμεν.
Αλλά φίλε τζιαι συ τζιαι ούλλοι σχεδόν οι φίλτατοι αριστεροί μπλόγκερς τζιαι σχολιαστές έσιετε ένα μεγάλον αϊπιν: ζητάτε ιδεολογικές υπερβάσεις αλλά αρνείστε να κάμετε τες δικές σας (π.χ. δαίμονας ΝΑΤΟ/ Αμερικανοί και σία, "άγγελοι" ή έστω "δικοί μας" σοβιετικοί, κινέζοι, αδέσμευτοι κλπ.)
Ο "αναστασιαδόπληκτος" Δρουσιώτης λαλεί δαμέ πολλά για την χώραν/ πρώην ένωσην χωρών τζιαι τες "θέσεις αρχής" της στο κυπριακόν. Καλόν θκιάβασμαν:

http://www.makarios.eu/cgibin/hweb?-A=4484&-V=analysis

Άρα γιατί να "δαιμονοποιώ" το ΝΑΤΟ; Οι άλλοι εκάμαν μας (ή εν έκάμαν τίποτε) κάτι καλλίττερον; Κοινώς, εν συμφέροντα παντού τζιαι καλόν θα ήταν να αποφεύγουμεν τες "δαιμονοποιήσεις". Αν τζιαι δαμέ πρέπει να πω ότι μια που τες κουβέντες που με ενοχλούν είναι η ευνοϊκή στάση ΔΗΣΥ προς ένταξη μας στες νατοϊκές δομές. Είμαι εναντίον.

Όσον αφορά την ιστορίαν με τη Χουρριέτ. Προσπαθώ να σας καταλάβω πραγματικά. Κάποιαν στιγμήν εκατηγορούσετε τους απορριπτικούς ότι υιοθετούν δημοσιεύματα των τούρκων εναντίον του Χριστόφια αλλά τωρά σιήζετε τα μαγιώ σας εναντίον του Αναστασιάδη κάμνοντας το ίδιον. Εν έτσι που διάτε το καλόν παράδειγμαν;
Γεννικώς, τζιαι όσον αφορά τη στάση σας για το ΔΗΚΟ, πάλε καλόν θα ήταν να μεν ρίχνετε πέτρες ζώντας σε γυάλλινα σπίθκια. Τζιαι η ανακοίνωση πλαισίου αρχών λύσης έννεν αρκετή για εξιλέωσην. Όπως φαντάζουμαι ξέρεις, οι "συνδιαλλαγές" για την κατάκτησην της εξουσίας γίνουνται πίσω που κλειστές πόρτες (οξά εν τζιαι τούτον ίδιον της "δεξιάς";).

linopampakos είπε...

Αγαπητε Woofis,
εν καμποσο το χατηρι σου αν μεν βαλεις να θκιεβαζω Δρουσιωτη [εθκιεβαζα τον παλια, εσιει 1-2 χρονο που δεν..:)] - αλλα ενταξει, θωρω τα σχολια σου τζαι μπορω να επιστρεψω την αβροτητα τζαι τα κομπλιμεντα σχεδον αυτουσια..:)

Πριν τον Δρουσιωτη στα ποδα..
Συγνωμη ενεν θεμα υπερβασης η οϊ η θεση για το διεθνες πλαισιο..εν εσιει σημασια αν εν ρωσοι, κινεζοι η αλλοι που εμπλεκουνται μαζι με τους δυτικους..το σημαντικο ενι οτι χωρις να υπαρχουν διαφορετικες δυναμεις, τζαι αρα να μπορει η κυπρος [οποιος τζαι να εν ο προεδρος] να κινηθει, τι θα ειμαστεν; ενα κουνουπι..
Σε μιαν κουβεντα στην ελλαδα λαλει μου ενας τυπος - "γιατι ενδιαφερονται για εσας τοσοι;..ουτε ενα εκατομυριο δεν εισαστε"
"ναι..αλλα εν τζαι για εμας το θεμα..εν για το οικοπεδο.."

Ο μονος λογος που η κυπρος εν εμετατραπηκεν σε επαρχια, αποικια κλπ, εν ακριβως γιατι υπαρχουν αντικρουομενα συμφεροντα..
Εν τα εφευραμεν εμεις τουτα τα συμφεροντα - εν προιον του χωρου, της γεωγραφιας μας, τζαι ειμαστεν υποχρεωμενοι η καταδιακσμενοι να τα διαχειριστουμεν..

Εν για τουτο που εσταμτησεν η τουρκια το 74 τζαι εν ηρτεν απλα λεμεσο..οπως εκαμεν η ινδονησια με το τιμορ λλια χρονια μετα..
η γιατι εν εκαμεν επεμβαση που το 64...
Αν νομιζεις οτι εν θεμα αριστερων δεξιων καμνεις λαθος..Δε τον Κληριδη - για τον οποιον οπως εγραψα τζαι αλλες φορες ειχα ενα soft spot παρα τες διαφωνιες μου: αμα αποφασισε να βαλει σε εφαρμογη το σεναριο του για το ενεργο ηφαιστειο [ασχετον αν εδιαφωνουν] που εστραφηκε;
εν εστραφηκεν στη ρωσια;
στην καπιταλιστικη ρωσια..ο μακαριος επισης δεξιος, το 64 εστραφηκεν στην σοσιαλιστικη ρωσια..

Τζαι τουτη η διαμαχη [η γεωπολιτικη] ενεν θεμα επιλογης φιλε μου - ειμαστεν δαμαι. Τζαι ειμαστεν υποχρεοι να θωρουμεν ιντα που γινεται γυρον μας.
Εν μπορεις, ας πουμε, να εισαι στην ερημο τζαι να μεν φροντιζεις να εσιεις νερο.
Τωρα παλε κινειται η περιοχη μας, αλλα τζαι το παγκοσμιο συστημα.
Ενεν θεμα των παλιων αντιπαλων του ψυχρου πολεμου.
Αν σημερα υπαρχει μετακινηση πολιτικης τζαι οικονομικης δυναμης ανατολικα [ετην μερκελ ξανα στο πεκινο], τοτε πρεπει να δουμεν ινταλως τοποθετειται η χωρα τζαι ο χωρος μας..
Παραδειγμα: οταν ο χριστοφιας εφτιαξεν μια σχεση με τον εμιρη του καταρ, εν υπηρχε ιχνος ιδεολογικης σχεσης, εκτος ισως οτι εν πιο φιλελευθερος ο καταρινος που τους αλλους εμιρηες. Αλλα η κινηση περα που τες προσωπικες της διαστασεις ηταν σωστη, γιατι ανοιεν τις σχεσεις της κυπρου με μια μεριδα του αραβικου κοσμου.
Για να ειμαστεν τζαι ξεκαθαροι - εγω εν συμπαθω τους εμιρηες, οπως εν συμπαθω τον ρατσισμο μια πτερυγας του ισραηλ απεναντι στους παλαιστινιους.
Αλλα αμα καμνω γεωπολιτικη αναλυση, τουτες οι επιλογες ερκουνται υστερα.
Τζαι σημερα η ρωσια αμα το δεις προσκετικα παιζει με διαφορους παικτες στην περιοχη μας - τζαι με το ισραηλ λ.χ. αλλα τζαι με την συρια..κλπ
Τζαι ο Μακαριος εξεκινησεν δεξιος τζαι εκαταληξεν στους αδεσμευτους γιατι εν ο νασσερ που τον εστηριζεν.
Μετα που το 74 εν οι αραβικες χωρες που αποροφουσαν τες κυπριακες εξαγωγες για να γινει η ανοικοδομηση..

Αλλο η γεωπολιτικη [που εσιει να καμει με τη αναγνωση συμφεροντων τζαι δυναμικων σε ενα συστημα η υποσυστημα] τζαι αλλο οι προτιμησεις.

Σε τουτο το πλαισιο η κριτικη μου για το Νατο αν προσεξεις το κειμενο, εν ξεκινα με τα εγκληματα κλπ του Νατο. Ουλλη η αναφορα εστιαζει στα απλα δεδομενα των συμφεροντων τζαι των δυναμεων. Η Τουρκια εν ο μεγαλος νατοικος παικτης στην περιοχη. Αν η κυπρος μπει σε σχεση εξαρτησης που το Νατο, τοτε αυτονοητα η Τουρκια θα γινει ο επιτηρητης της - εκτος αν νομιζεις οτι η ελλαδα μπορει να παιξει καποιον αλλον ρολο. ..
νομιζω τα παραδειγματα που αναφερνω για το 1955 τζαι το 74 εν εκφραστικα..
Οταν η Κυπρος εν σε ενα παιχνιδι οπου το γηπεδο ανηκει στην τουρκια, τοτε προφανως θα χασει.
εν τζαι δυσκολο να το δει καποιος.
Ο Μακαριος εκαταλαβεν το που το 59-60..
Τζαι αμα δεις τες συζητησεις στο συμβουλιο ασφαλειας εν παλε σαφεις οι θεσεις.

linopampakos είπε...

Για την Χουριετ..
σορρυ γουφυ μου αλλα εν καταλαβω ποιος εσιηζεν ποιον μαγιω..
εγω εν ειπα οτι οι απορριπτικοι υιοθετουν δημοσιευματα των τουρκων κλπ για οτιδηποτε..
Αν καποιος τουρκος δημοσιογραφος εγραφεν κατι που εν θεση του χριστοφια [ η οποιουδηποτε] τζαι τζηνος αρνητουν το, τοτε θα ελαλουν τα ιδια.
Θεωρω οτι οι πολιτικοι πρεπει να προσπαθουν να εν ειλικρινεις - τζαι επειδη η δουλεια τους εν το επιτρεπει απολυτα [αμα το δουμεν ρεαλιστικα] τοτε οι επιλογες ενι
ειτε να προσπαθουν τζηνοι να μεν λαλουν ψεματα,
ειτε, συμπληρωματικα, να απαιτουν οι πολιτες να λαλουν την αληθκεια .

Η υποθεση με την τουρκικη προπαγανδα εν πονεμενη ιστορια ρε φιλε..
Καθε φορα, αν αθθυμασαι, που επροκυπτε μια αβολη υποθεση "φτου εν τουρκικη προπαγανδα"..
ποθεν να ξεκινησω;..που τες πρωτες σφαγες τ/κ το 64 τζαι τον ομαδικο ταφο;
"τουρκικη προπαγανδα.." ειπεν η επισημη μας ανακοινωση τζαι μερικοι μεχρι το 2010 επιμεναν στο ψεμα ...
τζαι υστερα τα ιδια μετα το 74..

Οσο για τις προεκλογικες "συνδιαλλαγες"..
Το να συνεργαστουν κομματα εν κατανοητο..Αλλα να θωρουμεν τζαι το πλαισιο.
Αν ο δησυ εκατεβαινε με τις θεσεις του [ η επροσαμροζεν τες καπως για ενα ευρυτερο κοινο αφου εν προεδρικες],
τζαι στο δευτερο γυρο εκαμνε υποχωρησεις κλπ,
θα ηταν κατανοητο.
Να προσπαθησει τωρα να τα ευρει με καποιους, παλε οκ..
αλλα να πετασει ξαφνικα οτι υποτιθεται οτι υπερασπιζεν,ως τωρα, εν νακκον weird..
Σαν να υπαρχει ενα ειδος διψας για κατι..:)..
ουτε καν φαινεται να συζητα..
Ατε πε εν πειραζει [αφου οπως εγραψα εγω προτιμω που εφυεν οτι εφυεν, αν τζαι βεβαια πιστωνω το στον Καρογιαν],
αλλα...
υπαρχουν 2 προβληματα
1. Η συνεργασια με το "μετριοπαθες δηκο" ενεν κακο πραμα..εγραψα το τζαι τον τζαιρον που ηταν με το ακελ, τζαι νομιζω οτι μια μεριδα του μετριοπαθους δηκο εν μεσα στην "πλειοψηφια της λυσης" [μαζι με αριστερους τζαι φιλελευθερους]..
αλλα τοσον τζαιρον τζηνοι που εκαμναν κριτικη στους ακελικους, ηταν ψευτες;
Διοτι εν πολλα πραματα που σαν να αλλασουν σε μια νυχτα..:)
Υπαρχει μια κραυγαλεα ασυνεπεια αγαπητε μου γουφι στες εφημεριδες που αναφερα..
τζαι το ζητημα ενεν ποιος τους πιστευκει ετσι τζαι αλλοιως - αλλα με βαση την ευκολια που οτι εδαιμονοποιουσαν εχτες [τον καρογιαν ας πουμεν]τωρα καμνουν συμφωνια τζαι εν περιμενουν τον δευτερο γυρο καν, εν εσιεις την αισθηση - "καλα γιατι να τους πιστεψω ξανα σε οτιδηποτε τουτους τους τυπους;"
Γιατι εμουρμουρουσαν πριν;
Πραμγατικα ενδιαφεραν τους οσα ελαλουσαν οξα ηταν απλα κουβεντες για να διασπασουν την τοτε συμμαχια;
Διοτι υπαρχουν τζαι ιστορικες εκκρεμοτητες που πρεπει να διευκρινιστουν - οπως το τι εγινε στις αρχες του 2010..
Αν θα εχουμε μια λυση εν καλα να ξερουμεν τζαι σε ποιους μπορουμεν να βασιστουμεν μεν τζαι ποιοι εν απλα...[ατε να με πω κατζια..:)]

2. Νομιζω οτι η ρουσφετολογια εν τοσο κραυγαλεα τωρα που απλα γελοιοποια τζαι την διαδικασια..πρωτα ειχαμεν τα "υφυπουργεια" [σε περιοδο κρισης που τους οπαδους της λιτοτητας..:)], υστερα ειχαμεν το αναστασιαδη να παραιτειται [ταχα μου , κατ' εμενα εστω] που τα προεδρικα του καθηκοντα - θα βαλει αντιπροσωπους, θα βαλει να τον ελεγχουν κλπ..
Τουτα εν σαν να προσπαθει καποιος ειτε να πει οτι οσα ελαλεν ως τωρα εν ειχαν σημασια,
ειτε σαν να προσπαθει να γελασει καποιου...
Εν θωρω αλλη λογικη ερμηνεια για τουτην την σταση ειπα - ξηειπα..

linopampakos είπε...

Περι Δρουσιωτη..
Εν λλιον πονηρουλης ο δρουσιωτης αμα θελει να καμει επιεχειρημα κρυφκωντας την παραπανω που την μιση εικονα.
Κοιταξε την αναφορα του για το σχεδιον Ατσεσον. Χαριτωμενο.
Αν μου επιτρεπεις η "παιδικη χαρα" της δηθεν γεωπολιτικης αναλυσης.
Το σχεδιο Ατσεσον εν ηταν σχεδιο ενωσης - ηταν σχεδιο που θα εδιαν νομιμα στην τουρκια το δικαιωμα να φερει στρατο στην κυπρο, να αποκτησει την ιδιοκτησια μιας βασης που θα ηταν ενα μεγαλο μερος του υπαρχοντος ηδη καταλλειμενου χωρου στην βορεια κυπρο - τζαι ταυτοχρονα θα εφτιαχνε τζαι τες συνθηκες για να επεκταθει παρακατω.
Βασικα εξαναγυριζεν την κυπρο πισω σε καθεστως αποικιας μοιρασμενης αναμεσα σε βρετανια-τουρκια-ελλαδα.
Για ενα τυπο σαν τον δρουσιωτη ου εγραψεν τζαι βιβλια για το πως η ενωση ηταν ενα κολπο ου εχρησιμοποιησαν μυστικες υπηρεσιες τζαι αλλοι, τωρα ξαφνικα να μας φκαινει οτι ταχα μου η ενωση ηταν απλα τζιαμαι, εν αστειο...
Αμα την εχρησιμοποιαν ο μακαριος λ.χ.ηταν κακο, ενω τωρα ...:)

Να μου επιτρεψεις να πω οτι ο δρουσιωτης δαμαι εν συνειδητα που παραπλανει, γιατι εν μπορει να μεν ξερει.
Απλα θελει να φορτωσει ευθυνες αλλου, να δαιμονοποιησιε τζαι νακκον τη ρωσια αφου ηρτεν ο ρωσος προεδρος τζαι εμπορεν να φκει η εικονα του χριστοφια, της ρωσιας κλπ,
οποτε τραβα οτι ευρει μπροστα του..
εισειν τζαι καλλιτερες στιγμες..
στο παρελθον..στο μελλον εν ηξερω..:)

Η ρωσια εν εκαμεν τιποτε παραπανω απο το να ακολουθησει την γενικη πολιτικη της - που αν θελεις να την δεις τζαι γεωπολιτικα παει πισω στην πολιτικη της ρωσιας που τον 18ο αιωνα..
1. σαν σοβιετικη ενωση εισιεν θεση να προωθει το τελος της αποικικρατιας..ελπιζεν σε συμμαχους αλλα ηταν γενικη η θεση της - ακομα τζαι αμα εν εισιεν συμφεροντα αμεσα η ιδεολογικα..τζαι ο ρολος της στην περιοχη μας ηταν σημαντικος αν δεις την κριση του σουεζ το 56..τζαι τοτε οι ηπα ακολουθησαν την ρωσια/εσσδ γιατι ακριβως εθελαν τζαι τζηνοι να τελειωνει το παραμυθι με τες ευρωπαικες αποικιακες δυναμεις..[τουτο ο δρουσιωτης εν το εκαταλαβεν ποτε του]
Τοτε η εσσδ υποστηριζεν τις θεσεις της κυπρου στον οηε, εστω τζα αν για ενα διαστημα, οι ε/κ εθελαν ενωση που εσημαινε προσαρτηση στο κρατος της μακρονησου [την τοτε ελλαδα]..
Υστερα οταν ο μακαριος εκαταλαβεν οτι ο μονος τροπος για τελειωσει η αποικιοκρατια αλλα τζαι η εξαρτηση ηταν η συμμαχιες εκτος δυσης [με τους αραβες, τους αδεσμευτους κλπ] τοτε οι ρωσοι εβοηθησαν παραπανω..
Αλλα εν αστειο [τζαι εν που τες δυσκολες στιγμες του δρουσιωτη σαν δημοσιογραφου που διεκδικα μια καποια αναλυτικη συνεπεια - εστω οπως τον ευρυβιαδη τζαι ας διαφωνων μαζι του] να αποδιδεται ευθυνη σε οσους εν εξω του χωρου..
Οι ατακες του για την τυλληκρα η για την κοφινου το 67 εν δειγμα της κακης του "δημοσιογραφιας"..
Δηλαδη ο μακαριος εδιαταξεν το γριβα;..
ενταξει...
καποια σοβαροτητα εν θα εβλαφτεν..
Το σχεδιο ατσεσον επανηλθε που το 66, τζαι η χουντα εθελεν να προωθησει μια συμμαχια με την τουρκια που την μιαν,
αλλα τζαι να ξηφορτωθει την ανεξαρτησια της κυπρου που την αλλη..
Για δικα της επισης συμφεροντα [επροσεξες οτι στην αναλυση του, ξαφνικα οϊ μονο η λεξη "ενωση" αλλα τζαι η χουντα κλπ απαλλασουνται που τα συμφεροντα που εκφραζαν τζαι επροωθουσαν;]..
Το να καμωνεται καποιος οτι καμνει αναλυση τζαι να μεν θωρει οτι ουσιαστικα καποιοι επροσπαθουσαν να επιβαλουν κατι σε ενα πληθυσμο, εν αστειο..
Εγω αγαπητε μου γουφι θεωρω την ανεξαρτησια ενα ιστορικο επιτευγμα - εστω τζαι αν επηρεν χρονο να το παρουμεν χαπαρι σαν κοινωνια..
Λογικα ο δρουσιωτης καταλαβει το, αλλα αμα μπλεξει στις εμμονες του..
Ενεν τουτος που εγραψεν το "η εισβολη της χουντας στην κυπρο";..
ιντα που εκαμεν αμα εχρησιμοποιησεν τζαι ο χριστοφιας την λεξη "εισβολη";..:)
..Οι ..αμνοι που ελαλλουσαμεν..εν εσυμφερεν τζιαμαι..
θωρεις;..
Κουντα διαφορα αποσπασματικα για να βολευκουν οτι εν η φαση που θελει να υπερασπιστει..αναλογως εποχης..

linopampakos είπε...

Η κοιταξε το μαραγαριταρι του για το 74..ηταν να γινει ενωση τα γερημα τζαι η σοβιετικη ενωση εν εμποδισεν την εισβολη..εδωσε "συγκαταθεση"..
τουτο εν πιο αστειο τζαι που παιδικη χαρα..
ενταξει να πει το ψεμα του το πλασμα, αλλα με νακκον μετρο..:) Σε λλιον εν μας πει οτι εφταιαν οι Ινδιανοι που τους εκατακτησαν, τζαι εσκοτωναν τους, οι λευκοι...
Αμα κολλησει ο δρουσιωτης δυστυχως...

Δηλαδη..ειχαμεν για 5 μερες απολυτη κυριαρχια του νατο στην κυπρο [αγγλια στες βασεις, ελλαδα πραξικοπηαμ, τουρκια - τουρδυκ τ/κ θυλακες τζαι νακκον παρατζει τα πλοια]...
τζαι ηταν να επεμβει ο ηγετης του συμφωνου της βαρσοβιας, του αντιπαλου μπλοκ, σε ενα σκηνικο περιοχης υπο την καταληψη του νατο, την εποχη του ψυχρου πολεμου;
[οι Ηπα που ηταν τοτε ο αδιαμφισβητητος ηγετης του Νατο, τζαι εκαθοριζεν αποφασεις, φαινεται οτι εκαμνε λευκαριτικο κεντημα τζαι εν εμπορεν να ασχοληθει..τα γερημα..:)]

Η σοβιετικη ενωση, η σουηδια, η κινα, η ινδια κλπ εμπρουσαν να παρεμβουν οσο η κυπρος ηταν τζαι ειναι μια χωρα που εξαρταται που τον οηε [τζαι τουτον επροσπαθησεν να καμει ο μακαριος το 64 τζαι απλα ο δρουσιωτης μασα τα για να μεν το παραδεχτει]...
οταν ομως το νατο ηταν τζιαμαι, ηταν καθαρη η θεση του..
αφηκεν την τουρκια [τον επιτηρητη της περιοχης] να καμει εισβολη, απαγορευσεν στην ελλαδα να καμει τιποτε [θα εχανε ετσι τζαι αλλοιως - παντως οσο μαλακας τζαι αν ηταν ο ιωαννιδης επροσπαθησε να καμει επιστρατευση - που απετυχε]..
τζαι ..βουαλλα...
20 ιουλη κλπ..

Η ρωσια απλα εν εκαμεν τιποτε, διοτι εν εμπορεν να καμει..
Ανεμπορεν να παρεμβει θα επαρεμβαινεν για το πραξικοπημα..
Οποτε το λογικο συμπερασμα ενι - κρατατε τους πολλαπλους συμμαχους, χρειαζονται..τζαι μαλιστα να εχουν τζαι συμφεροντα ναι..
Γιατι να παει καποιος κοντρα στην τουρκια σημερα στην περιοχη μας, χωρις συμφεροντα;
Ακομα τζαι με λυση, χρειαζουαμαστεν [τζαι οι 2 μεγαλες κοινοτητες] πολλαπλες ακρες..

Τις 2 προηγουμενες φορες που επαρεμβηκε η ρωσια στην περιοχη [το 56 στο σουεζ, τζαι το 64 στην κυπρο για να αποτρεψει την εισβολη] υπηρχαν αλλες συνθηκες πουθ το 74..
τζαι προφανως μολις εφυεν το πραξικοπημα αλλαξαν τζαι τα δεδομενα..

Οποτε να μου επιτρεψεις να πω οτι ο δρουσιωτης εν τεκμηριωνει τιποτε..
απλα καλυφκει το οτι υπηρχεν μια προσπαθεια καταλυσης της κυπριακης δημοκρατιας, ακριβως γιατι το κυπριακο εγινε σημειο τριβης αναμεσα σε ελλαδα τζαι τουρκια [για εσωτερικα δικα τους προβληματα που τα εξαγαν στην κυπρο τζαι υστερα εξαναεπιστρεψαν πισω - ιδιαιτερα στην ελλαδα]
αλλα τζαι γιατι οι κατοικοι της κυπρου [οι ε/κ σε μεγαλο βαθμο αφου οι τ/κ εκγλωβιστηκαν] αρκεψαν να διεκδικουν την ανεξαρτησια σαν καλλιτερη λυση [παρα τζηνη που τους ειχαν μαθει στα σχολεια κλπ] για το συλλογικο τους καλο..
τζαι μεν μου εις οτι αμφιβαλεις οτι εν καλλιτερα που ειμαστεν ανεξαρτητοι..:)
Σε τουτο το πλαισιο η ρωσια, η αιγυπτος κλπ εκινηθηκαν αναλογα..
Οπως αν προσεξεις η γαλλια τζαι η γερμανια κινουνται καποτε μαζι τζαι καποτε διαοφρετικα μεσα στο δυτικο μπλοκ, τζαι στο νατο [οτι εμεινεν τζαι που τουτον] σε σχεση με τους αμερικανους τζαι τους εγγλεζους..

Το να ειμαστεν ρεαλιστες σημαινει να θωρουμεν γυρον με βαση τα συμφεροντα τζαι τες ισοροπιες, αλλα να θωρουμεν τζαι τα συμφεροντα στο εσωτερικο..:)

Ανώνυμος είπε...

Λινοπαμπακε, εαν το 2003 ψηφησες τον Τασσο, το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι να το βουλλωνεις ως ενδειξη καποιου ειδους ευαισθησιας αλλα και μετανοιας.Εαν οχι, τοτε προτου κατηγορησεις τον Νικο Αναστασιαδη για οτιδηποτε σε σχεση με το Κυπριακο, πρεπει πρωτα να απολογηθεις για τα πεπραγμενα του κομματος σου τα τελευταια δεκα χρονια.Εκτος τζιαι εαν ακομα εν επηρες ειδηση, οτι το κομμα σου φερει τεραστια ευθυνη για το γεγονος, οτι σημερα το κυπριακο ειναι πλεον χαμενη υποθεση.

Νικαρος for president

linopampakos είπε...

οπαδε του νικουθκιου που θελει καρεκλα,

μα αππωθηκαμεν στον αυταρχισμο που τα τωρα φιλτατε;
εν να γελασουμε καλα στην συνεχεια..:)
τσαμικο σε σαλονι..κατα το σιρακικον..αναστοwhat?

επειδη εν ειμαι ακελικος υποθετω οτι εν αναφερεσαι σε εμενα..
αλλα αν ημουν, νομιζω οτι οι αριστεροι στην εξουσια, εσωσαν πολλα που αλλοι θα τα εξηλωναν,
τζαι εφτιαξαν μιαν υποδομη που αλλοι εν θα υποψιαζουνταν...
οξα εν να θελεςι τζαι συγκριση - οπως τοτε που..αθθυμασαι εν ενι;..:)

οσο για το 2004, εγω εψηφισα ναι..
αλλα οφειλω να παραδεκτω οτι μια μεριδα οσων εψηφισαν μαζι μας,
μαλλον ηταν περαστικοι,
της ωρας, για να καμουν ειτε κομματικο ειτε αντιπολιτευτικο καθηκον..
εγω ημουν με τζηνους που το επιστευκαμεν...
Ενταξει ενομισαμεν οτι ο αναστασιαδης, ηταν κυριος νικος που εισιεν καταλαβει κατι...
απο οτι φαινεται, τωρα, τα τελευταια 2 χρονια, τζαι αν κρινουμε τζαι που μερικους οπαδους, μαλλον... προς παρασταση..
who knows..εν να φανει...
οποτε καμνουμε τζαι χαζιν αμα θωρουμεν το κλωσμα..
να δουμεν ομως..εσιει μπροστα χρονο...
αλλα οι επιλογες τωρα εν σε ποιους εν να πει/λαλει ψεματα..
εν τζαι καταλαβεις το ανεκδοτο εν ενι;
κερκιδα ολε..

κατα τα αλλα η ιστορια εν μπροστα..
με ενα ενδιαφερον παιχνιδι..
you will see...
να ξαναρτεις ποδα αμα δεις τον ερτογαν..η την φλωτρ να ζητουν ρεστα..που οποιον εκλεγει...
γιατι..ειπαμεν περα που τες προσωπικες φαντασιωσεις, τζαι τες αναλογες φουσκες, υπαρχουν τζαι αλλα δεδομενα - που εν αλλασουν..
ερκουνται τζαι βρισκουν μας..

τζαι να τασει ο δικος σου τα γερημα τα υφυπουργεια...:)..
εν τζαι μπορουν να εξορισουν την ιστορια η την πραγματικοτητα παντως..
ερκουνται ενδιαφεροντα επεισοδια..

αν θελεις ευθυνες by the way μπορεις να ψαξεις τζαι τους πρωτους μηνες του 2010..ηταν επισης αποκαλυπτικον αμα προσεξεις τις μετατοπισεις..
με ελαφρα πηδηματακια..
του δημοσιου λογου μερικων..
τζαι των απολογιων μερικων αλλων..
που συνεχιζουν την την σιπωη των αμνων...:)

Εν να τα ξαναπουμεν λοιπον..
Τζαι μαλαθκιανε λλιον με την υποταγη στο ψεμα του νικουθκιου..
οτι φουσκωνει, εν φουσκα..
Κατσε να δεις ιντα που εν να δειξει..
προς το παρων...
φανταζεσαι εν ενι;
οποτε ατε να μεν το πουμεν... :)

Ανώνυμος είπε...

stelios papalangi

ένα λεπτό ρε λινέ,

(τες προεκλογικές κωλοτούμπες του νίκου εσχολιάσα τες αλλού. Το ερώτημα εν στη κρίση τζαι των ναινέκων/φιλελευθερων τζαι των δηκοικών εν δυνάμει ψηφοφόρωντου, αν πιστέφκουν ότι τις παραχωρησεις που έκαμεν στο δηκο, τελικά θα τις τηρήσει.... Οι αντιφάσεις πάντως φκάλουν αμμάτι τζαι θυμίζουν καρεκλαγορά τύπου ακελ-δηκο ή πιο παλίες αντίστοιχες)


Κάμνεις στο κείμενο κάποια άλματα που δεν δικαιολογούνται.

Η χαλαρή ομοσπονδία όπως είπα τζαι αλλού - μπορεί να εν τζαι βοηθητική ως προς τη λύση. Το πρόβλημα είναι ότι ο νίκος δεν όρισεν ποττέ τι θα αποκεντρωθεί τζαι τι όχι, αν τζαι βρίσκεις κάποια αποσπάσματα σε άρθρα των παρατρεχάμενων. Όποταν σοβαρή συζήτηση επί της πρότασης δεν μπορείς να κάμεις. Τζίηνο που εγώ αντιδρώ πάντα εν η εκ των προτέρων απονομιμοποίηση ότι εν "τούρτζική θέση".

Με δεδομένο τα πιο πάνω (αν δεν είναι λέεις μου) που το ήβρες τούτο:

"Η "χαλαρη ομοσπονδια" εν μια συνταγη για χαλαρα βορεια συνορα. Αν ενα νευραλγικο σημειο για την επιταχυνση της λυσης εν η μεταναστευση που την Τουρκια, τοτε προφανως πρεπει να υπαρχει μια ισχυρη δικοινοτικη ομοσπονδιακη διοικηση για να εποπτευκει τζαι τα βορεια συνορα."


1. Υπάρχει κάπου πρόταση ότι στη χαλαρή ομοσπανδία του αναστασιάδη που να λαλεί για τον έλεγχο των συνόρων ;
Φτάνεις σε ένα αυαίρετο συμπέρασμα ότι χαλαρή ομοσπνδία = χαλαρά σύνορα,που πρέπει να μας πεις πόθεν το ήβρες.

2. θεωρείς ότι η συγκράτηση της μετανάστεσυης εν θέμα "εποπτείας" των συνόρων;


3. Αν το σχέδιο περιλαμβάνει ποσοστώσεις - εν καλυφκούμαστεν ;


Τζαι ξαναεξήγα μου το τούτον τζαι εν το εκατάλαβα

"Οποιος νομιζει οτι εν δυνατον να υπαρχει λυση χωρις τουρκικες εγγυησεις εν καταλαβει τες ευιασθησιες της ιστορικης εμπειριας των τουρκοκυπριων - οποιος ομως θελει να παραχωρησει στην Τουρκια η στο Νατο [στο οποιον η Τουρκια ειναι ο βασικος παικτης στην περιοχη] , μονομερη δικαιωματα στην βορεια Κυπρο, εν καταλαβει επισης τες δυναμικες της περιοχης, ουτε την ιστορια."

Όποταν ποια εν η πρόταση ;
Αν οι τκ εν δέχουνται χωρίς εγγυήσεις, τζαι ούτε μεις δεχούμαστεν να έσσιει η τουρκία, ποιά εν λύση ;


Καθώς επίσης τζαι τούτο εν ευθαίρετο

"Τζαι αφου σε μια λυση το φυσικο αεριο θα βοηθα στην λυση [....] η παρουσια του τουρκικου στολου νοτια της Κυπρου [...] σημαινει οτι οι "εγγυησεις" θα απλωνουνται τζαι γυρον."


Ε, όχι δεν σημαίνει.
(μπορεί να σημαίνει : να τους πουλάς αέριο, μπορείς να κάμεις αγωγό, μπορείς να τους κανονίζεις μια πιο φτηνή τιμή, μπορείς να στήσεις κοινά επιχειρηματικά συμφέροντα, μπορείς μπορείς κλπ κλπ πόθεν ως τα πόθεν εκατάληξες ότι τούτο σημαίνει ότι οι εγγυήσεις θα απλώνουνται τζαι στο νότο;)
Εν εντελώς αυθαίρετο.

Θυμίζει την υστερία που εστήθηκε τότε για το βιβλίο της πραξούλας. Ότι θέλει να δώκει τα γκάζια στους τούρκους.

linopampakos είπε...

γεια σου Στελιο,
καλες ερωτησεις...ειτε αμεσως μετα τες εκλογες ειτε νακκον μετα, μαλλον εν να βρεθουμεν μπροστα σε αναλογες κουβεντες υποθετω..οποτε εν σαν να καμνωμεν προθερμανση..:)

1. για την "χαλαρη ομοσπονδια"..
για να ειμαι ειλιρινης ο ορος εν ασαφης [για τουτον αλλωστε εσυνδεσα τον τζαι με τα αλλα 2 - εγγυησεις, νατο- για να προσδιορισω το πλαισιο]..η ασαφεια ξεκινα που οτι υποτιθεται οτι εν το αντιθετο της - δηλαδη υποτιθεται οτι τζηνο που συζητουμεν [το 77, στις ιδεες γκαλι, στο σχεδιο αναν, τωρα στες συγκλισεις] εν "ισχυρο κεντρικο κρατος";..να μου επιτρεψεις να πω οτι επειδη γινεται μια συμφωνια αναμεσα σε δυο κοινοτητες με διαφορετικες αντιληψεις, τουτο που φκαινει εν ενας συμβιβασμος που διατηρει εναν ειδος ενοτητας, δινωντας τζαι αυτονομια ταυτοχρονα..
με ισχυρο με αδυναμο..εν μια καλη ομοσπονδια..
Δηλαδη εν να εχουμεν τες λαφαζανιες του λουκαιδη, οτι ενεν αρκετα ομοσπονδια τοι συζητουμεν, τζαι τωρα μερικοι που θελουν τον ψηφο του, εν να θελουν λλιοτερην;..:)

Οποτε η εμφανιση της εννοιας εν νακκον υποπτη - εν ειδα κατι στο οποιο να εστιαζεται η κριτικη [οτι κατι σε οτι συζητουμεν, η εσυζητησαμεν εν πολλα "συγκεντρωτικο" , ισχυρον κλπ] για να παμεν σε κατι "χαλαρο"..
Υστερα, εσιει τζαι κατι κουβεντες που λαλεις, "μα θελουν τζαι λαλουν τα οξα φευκουν τους"..
Μπορει να μου εμειναν μερικες ατακες κουφες που συζητησεις στο μπλογκ της επανενωσης, αλλα ατε πε ηταν γενικη κουβεντα..
Πριν λλιες εφτομαδες εισιεν λ.χ. μια συνεντευξη του νιαζι σε μια τ/κ εφημεριδα οπου ελαλεν οτι η θεση του συναγερμου/αναστασιαδη εν κατι σαν δυο παραλληλα κρατιδια κλπ..
ενταξει ο νιαζι ενεν ο αναστασιαδης, αλλα εν θα μας πουν ελπιζω οτι εν τζαι τουρκικη προπαγανδα..
Υποθετω εναν οριο υπαρχει εν ενι;

Τζαι ενεν μονο τζηνο..
Σαν να πλανιεται μια αντιληψη [που εν την θεωρω σοβαρη αλλα πλανιεται..:)] οτι αφου εν δυσκολη λυση, να το παιξουμεν "2 κρατη"..
τζαι εν το λαλουν εθνικσιτες που το παιζουν απορριπτικοι [που ζουν στο εσωτερικο τους ζουν αλλη σχιζοφερεια που οδηγα σε αδιεξοδο] σημειωσε..αμα πεις - καλα "ινταλως εν να χωρισετε την κυπρο σε τουτην την φαντασιωση;" γυριζωμεν στην παιδικη χαρα που ελαλουν του γουφι πιο πανω - παντες τζαι αμα κλεισει ο αλλος τα μαθκια του, εν να εξαφανσιτει η γεωγραφια, τα δεδομενα της γεωπολτικης κλπ..
Αμα η βορεια κυπρος εν να εν μεσα στην ευρωπη, τι να χωρισεις;..
Δυο κρατη σε 2 μαχαλαλες κατα τα ευρωπαικα δεδομενα [βαρωσι, λευκωσια];
Οποτε υπηρχε μια ασαφης περιρεουσα περι χαλροτητας που εν καλα που εκοπηκεν..
τωρα να πουμεν τζαι μπραβο του δηκο;
Θωρεις;
εν τζαι αστειο..
Αλλα ατε τουτο παει στο τι λαλει ο δημοσιος λογος, τι λαλει η ελιτ αλλου κλπ..
Αλλο θεμα..

Πιο ουσιαστικα: επειδη εν ειμαστεν στην μεση του τιποτε, η στην κορυφη των βουνων, για να αγνοουμεν το περιβαλλον μας, εβαλα κατω το θεμα της μεταναστευσης [εποικων κλπ] - τζαι γιατι εν σημαντικο σημειολογικα στην συγκεκριενη του εκδοχη [εποικοι, πληθυσμιακη αναλογια κλπ]..
Μια ομοσπονδια [ισχυρη η απλα κανονικη] εν να ελεγχει τα συνορα, διαβατηρια, ιδιαιτερα το θεμα της ιθαγενειας κλπ.
Το "χαλαρο" σεναριο πως θα εξασφαλισει ετσι ελεγχους;
Αμα η ομοσπονδιακη δομη εν διακοσμητικα χαλαρη, ινταλως εν να καθοριζει, η εν να ελεγχει;
Ειδαμεν ηδη οτι τζαι με τα υπαρχοντα δεδομενα, υπηρχεν μια διαφορα ταλατ - ερογλου στο θεμα..
Αυριο [με βαση την εμπειρια οπως την καταγγελουν, εστω, οι τ/κ αριστεροι] μια τ/κ δεξια διοικηση του βορειου κρατιδιου εν να μπορει να καμνει κολπα οπως εγγραφες ψηφοφορων [αρα παραχωρηση ιθαγενειας] πριν τες εκλογες;
Ποιος θα του ελεγχει;

linopampakos είπε...

Πιο συγκεκριμενα: πολλα καλα λαλεις για τες ποσοστωσεις - η επιτυχια να κωδικοποιηθει το 4-1 ενα εξαιρετικο.
Να σου πω οτι αμα αρκεψαν να μουρμουρουν για τες συγκλισεις της 29 Ιανουαριου του 2010, αρκεψα να απορω αν καταλαβουν τι λαλουν [οσοι τα ελαλουσαν];
Θεωρησε τζηνη την συζητηση σαν ενα ειδος υποπτου στοιχειου στον δημοσιο λογο. Σαν να καποιοι εθελαν να φυουν οι ελεγχοι της διακινησης που το ομοσπονδο κρατος τζαι να πασιν στα κρατιδια.
Ε αμα παν τζιαμαι ινταλως εν να ελεγχεται η μεταναστευση;
Δαμαι ενα ιστορικο ομοσπονδο κρατος, οπως οι ΗΠΑ, εσιει κοντρα η τοπικη πολιτεια, στην αριζονα ας πουμε, με την ομοσπονδη για τα δικαιωματα κλπ των μεταναστων. Εσιει χωρες στην ευρωπη που τες θωρουν με το μισο τους στες βρυεξελες για το μεταναστευτικο. Τζαι το κερασακι - για να λειτουργησει η τουρκια σαν ειδος buffer εν να αποκτησουν τζαι δικαιωματα βιζας οι τουρτσιοι πολιτες [που τες βρυξελες παλε]..
Αρα;
Χωρις "ισχυρο' κεντρικο ομοσπνδο μηχανισμο, οπως εν ηδη συμφωνημενο, τρεχα γυρευε ιντα συμφωνιες θα καμνει η βορεια διοικηση με βρυξελες τζαι αγκυρα..
Τζαι εν σου λαλω ..για το ειδικο καθεστω της τουρκιας στο μελλον..

Εν σημαντικο, νομιζω, να καθοριστει οτι σε μια σειρα που θεματα εν να υπαρχει ομοσπονδιακη δομη που εν να τα ελεγχει..
Εστιασα στην μεταναστευση γιατι ηταν μονιμο ρεφρεν του ηγετη του δησυ πριν, αλλα τζαι γιατι η ευκαιρια με τις συμφωνιες για ποσοστωση εν πολλα καλη..ηταν τζαι στο σχεδο αναν - τζαι εγινε ακομα καλλιτερη..
Αν το χασουν τουτο οι ε/κ, εν να εν σιηροτερο που οτι εχασαν το 48 τζαι εβρεθηκαν με τουρτσικες εγγυησεις τζαι επεμβατικα δικαιωματα 10 χρονια μετα..
Διοτι το επιχειρημα μου φιλε μου ενεν θεμα επιθυμιας δαμαι - εν θεμα συνεπειων..

Το οτι εν να αλλαξει ο τοπικος πληθυσμος [τζαι εν να κυπριοποιηθει ενα μερος του νεου στο μελλον] εν ενα - το οτι εν καλα να ρυθμιστει ωστε να μεν εχουμεν ουτε υστεριες, αλλα ουτε τζαι αλλαγες που θα αλλαξουν ειτε τες ισοροπιες που μπορει να κτισει η λυση, εν αλλο ,
τζαι εν αναγκαιο..
Ακριβως γιατι εζησαμεν τζαι φασεις δυσκολες με μερικες γειτονικες χωρες για να το πω ηπια..

Νομιζω οτι αμα εστιασει ο κοσμος στην εποχη που ζιουμεν,
εν να δει οτι τουτο το ζητημα εν νευραλγικο - τζαι οτι,ειρωνικα, η λυση εν ευκαρια για ρυθμιση..
Το αλλο που εν να ρυθμιζει,αναποφευκτα, το κεντρικο κρατος εν το φυσικο αεριο τζαι την οικονομια - αλλα πιο κατω τουτο..

Οποτε αν το "χαλαρη ομοσπονδια" ηταν απλα μια αντιπολιτευτικη ατακα, η αν ηταν κατι σαν διευκρινηση οτι εν να υπαρχουν δυο ζωνες με αυτονομια, οκ..
Αλλα νομιζω οτι μερικοι απλα εσυρναν το χωρις να θωρουν τες συνεπειες..
Χωρις κεντρικο ομοσπονδο πλαισιο σε μερικα θεματα, εν μπορει να προχωρησει η διαδικασια ουτε να λειτουργησει..
Οι συνεπειες θα τα φερουν πουκουπα..

Για τες εγγυησεις..
Κοιταξε ρε Στελιο..ακομα τζαι αν πεισουμε [σαν "ε/κ κοινοτητα" ας πουμεν] τους τ/κ αριστερους τζαι κεντροαριστερους κλπ οτι εν χρειαζουνται τουτσικες εγγυησεις, τοτε οι αλλοι μισοι εν να θελουν διοτι θα αθθυμουνται τι επερασεν η κοινοτητα τους το 63-74..
Αρα καποιας μορφης τουρτσικη εγγυηση θα υπαρχει..ουτε η ευρωπαικη ενωση [χριστιανικο κλαμπ θα σου πουν] ουτε το συμβουλιο ασφαλειας [εν εσιει ουτε μουσουλαμνικη ουτε τουρκοφωνη χωρα μονιμο μελος ακομα θα σου πουν] εν τους καλυφκουν.
Αρα η τουρκια θα παιξει τον ρολο που διεκιδκα ηδη περιφερειακα τζαι παγκοσμια - περιφερειακη μεγαλη δυναμη..
Που την αλλη πλευρα, για τους ε/κ η ελλαδα σιουρα εν μπορει να βοηθησει πρακτικα, η ευρωπαικη ενωση εν αμφιβολη [δε ινταλως αλλασουν θεσεις τζαι στασεις στην μεση ανατολη τον τελευταιο χρονο - η πιο παλια στο γιουγκοσλαβικο] οποτε για τους ε/κ αναποφευκτα οι εγγυησεις του συμβουλιου ασφαλειας, τζαι ιδιαιτερα των μη δυτικων μελων του [που αν απροθυμα να εγκρινουν επεμβασεις] εν νευραλγικη..

linopampakos είπε...

Αρα πρεπει να βρεθει ενας συμβιβασμος φορμουλα που να εμπλεκει του διεθνεις παικτες ετσι ωστε η κυπρος να εν εγγυημενη διεθνως..
Διαφορετικα ο καθε ιωαννιδης οπως το 74 [τζαι καποια αλλη εκδοχη της χουντας τζαι των συμφεροντων που εκφρςζεν] θα θελει να καμνει επεμβαση [με πραξικοπημα διαφορων μορφων],τζαι ο καθε ετζεβιτ [τζαι τασ αναλογα συμφεροντα] θα καμνει πολιτικη καριερα συμπληρωντας την κινηση του αλλου..

Για το φυσικο αεριο..
Μπορει να το ειπα βιαστικα..
Εννοω οτι οι τ/κ εχουν οικονομικα συμφεροντα με το φυσικο αεριο - οϊ η τουρκια...τζαι επειδη εν στον νοτο που εβρεθηκεν προς το παρων δημιουργειται ακομα ενα συμφερον για επανενωση..
Τζαι αναποδα - ντε φακτο συμφεροντα για εμπλοκη σε κοινο πολιτειακο πλαισιο οπως η ομοσπονδια..
Ας πουμεν θα εμπορεν να πει ενας βαρωσιωτης [ας πουμε χωρις συλλογικη συνειδηση..συμβαινει ..:)] "να παω εσσω μου, στην περιουσια μου, τζαι εν με κοφτει για τα υπολοιπα"..
Οποτε θα εμπορεν τζαι ενας αναλογος τουρκοκυπριος να πει "πιαστε το βαρωσι τζαι κανει"..
Ομως τωρα εκτος που τα θρησκευτικα συμβολα [λ.χ. τεκκες,αποστολος αντρεας που εππεσαν σε "λαθος" μερκα], εν τζαι το φυσικο αεριο..
Οι τ/κ εν θα ανταλλαξουν γη με κυριαρχια μονο, αλλα τζαι με συμμετοχη σε κοινο πλουτο..
Αυξανονται τα "κοινα"..:)..που διαπλεκονται μαλιστα..οι ε/κ εχουνσυμφεροντςα στην βορεια κυπρο τζαι στα βορεια συνορα,
τζαι τωρα τζαι οι τ/κ στον νοτο..
Εν οπως το ανοιγμα στο Λιμνιτη..Ξαφνικα δενει μαζι κοσμο...που χρειαζεται το ανοιγμα για δικο του συμφερον - που γινεται κοινο..

Αν μερικοι ε/κ πασιν να το παιξουν δυσκολοι, τοτε ερκεται τζαι η πραγματικοτητα..
η ευρωπη που την μια,
η κληρονομια του δικοιν0τικου θεσμικου πλαισιου της κυπριακης δημοκρατιας που την αλλη,
τζαι η γεωγραφικη μας περιοχη που κλειει το πλαισιο..

Να εστριασω κλειωντας στο τελευταιο:
Αλλασει η περιοχη μας σημαντικα..
Τζαι εν καλα να μαθουμε να ζιουμεν στο νεο πλαισιο..
Η τουρκια ενεν το απομονωμενο φιλοδυτικο κοσμικο κρατος απογονος των οθωμανων πκιον..
Η παρουσια στα νοτια της κυπρου του τουρκικου στολου,
ηταν εκφραστικη του νεου της ρολου στον αραβικο κοσμο - οι σχεσεις της με την αιγυπτο λ.χ. εν ηταν παλια οπως προδιαγραφονται τωρα για το μελλον..
Το οτι εγιναν οι ερευνες τζηνο το φθινοπωρο του 2011, παρα τα οσα εγινουνταν γυρον, τζαι παρα το νεο ρολο της τουρκιας, ηταν ισως η πιο σηαμντικη γεωπολιτικη επιτυχια της κυπρου μετα το 74.
Εκρατησαμεν τες σχεσεις με τους αραβες, ανοιξαμεν στο ισραηλ - τζαι ενω ο κοσμος αλλασεν , εβρθηκαμεν να ειμαστεν παικτες παρα το μεγεθος.
Αλλα τωρα, στο μελλον, εν θα παιζουμεν μονοτερμα εμεις με τους αραβες. Η τουρκια διεκδικα ρολο επισης
Οποτε η διεκδικηση των τ/κ οτι εχουν δικαιωμα στο φυσικο αεριο, ενεν μονο θεμα να το αναγνωρισουμεν εμεις σαν ε/κ - εν κατι που εν σαφες τζαι στον περιγυρο μας..Θεωρουν το τζαι αλλοι, θελω να πω λογικο..
Αρα πρεπει να παιξουμεν το παιχνιδι της δικοινοτικςη κυπριακης δημοκρατιας σχεδον με θρησκευτικη ευλαβεια για φκουμεν τζαι κερδισμενοι - η εστω να παιξουμεν με ενα παικτη οπως η τουρκια..

Γραφω το συχνα - παρα τα οσα γινονται στις σχεσεις ισραηλ - τουρκιας, το ισραηλ εσιει συμφεροντα τζαι στην βορεια τζαι την νοτια κυπρο...:)..
σαν παραδειγμα..

Η υστερια εναντιον της πραξουλας τοτε ηταν υποκρισια..τζαι ο κασινης εισηγηθηκεν αναλογα..
κανενας εν ειπεν να δωθει στην τουρκια φυσικο αεριο - το θεμα εν η μεταφορα..

Η αρχικη διατυπωση στην χουριετ εισιεν μια προταση που θα εμπορεν να παρεξηγηθει - οτι εννοαν να εσιει τζαι η τουρκια συμφεροντα..αλλα λλιον πιο κατω ηταν σαφες οτι αναφερετουν στους αγωγους..
τζαι ηταν που τα καλα της υποθεσης οτι εν ειχαμεν υστερια για την διατυπωση..:)


Ντίνος είπε...

Περί κυπρου:
Όσο αφορά τη σύμπραξη ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ ασφαλώς και το ΔΗΚΟ, για να μεν διαλύσει είπε να πάει με ΔΗΣΥ. Πάντα χωρούν τούτοι. Και το ΑΚΕΛ με το ΔΗΚΟ έννε για τες καρέκλες που έκαμε 9 χρόνια? κανένα κοινό γενικώς.
τζιαι γω πιστεύκω πως ο αναστασιάδης είναι ο καλύτερος για προεδρία.
όσο αφορά κυπριακο:
Εκείνο που εκατάλαβε ο αναστασιάδης και που ακόμα πολλοί δεν εκατάλαβαν, είναι πως λύση δεν υπάρχει. Αυτό γιατί δεν θέλουμε λύση. Είμαστε ένας κομπλεξικός λαός που φοάται τα πάντα, πόσο μάλλον να ζήσει με τούρκους. Αυτό το γονίδιο του ραγιά θέλει ακόμα λλίες γενιές για να αφανιστεί. Και να μας πουν πως φεύκουν όλοι οι τούρκοι, κάτι θα έβρουμε να το απορρίψουμε. Επομένως η λύση είναι η διχοτόμηση.
Την ευκαιρία (ισως την μονη,οπου ισως και να υπηρχε μια δυναμικη-τωρά πάππαλλα) την είχαμε το 2004, όμως το ακέλ με το προδοτικό όχι του τσιμέντωσε τη διχοτόμηση.
Ετσι στηρίζω αναστασιάδη, επειδή είναι ο μόνος που του βαρούν και (με εξαίρεση φούλη) έχει καλή ομάδα γυρώ του.