Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Για την συγκυρια: Η επιλεκτικη εμφαση-λογοκρισια των ΜΜΕ, τα σκανδαλα των Τραπεζων τζαι το πλαισιο του περιγυρου

Ατε επιστροφη στην καθημερινοτητα, με φοντο ενα ενδιαφερον τριμηνο...

Σημερα, 23/8, στες εφημεριδες υπηρχαν 2 ενδιαφεροντα στοιχεια:
1.  Το ενα εν παρουσιαση της επισκεψης του Γιαγκ Κι, του κινεζου επενδυτη για το αεροδρομιο Λαρνακας.Το κλιμα εν πιο ηπιο σε σχεση με πριν λλιες εφτομαδες. Φωναζουν τζαι οι σκαλιωτες τζαι οϊ μονο, οπως θα δουμεν.

2. Που την αλλην υπαρχουν αναφορες για ερευνα για την Uniastrum. Την ρωσικη τραπεζα που αγορασεν η Τραπεζα Κυπρου, τζαι για την οποια υπηρχε διαφωνια Σταυρακη-Ορφανιδη: ο Σταυρακης επροσπαθησεν να πεισει τον Ορφανιδη να καθυστερησει την αγορα λογω της πτωσης των τιμων. Ο Ορφανιδης εν εδεχτηκεν. Η εσωτερικη αναφορα της Τραπεζας Κυπρου δειχνει διαφορες τζαι μυστηριες διαδρομες της τραπεζας.
Να το δουμεν τζαι τουτον.
Αλλη μαυρη τρυπα;

 Το περασμενο διμηνο οι Τραπεζες τζαι τα προβληματα τους επιμεναν να επανεμφανιζονται παρα τις εναγωνιες προσπαθειες της πλειοψηφιας των ΜΜΕ να συγκαλυψουν το θεμα.
Διοτι απλα εν η αιτια. Ακομα τζαι οι ευρωπαιοι λαλουν το με διαφορους ευγενικους η μη τροπους:
οπως "κοιταξετε την Ιρλανδια".
Τι κριση εισιεν η Ιρλανδια;
Ατε να δουμεν...:)
Μεχρι τζαι ο αρχιεπισκοπος αρκεψεν να καταλαβει, η τουλαχιστον να μιλα με την γλωσσα της λογικης [καποτε..:)] - εχτες ειπεν μας οτι "Εχασε το 60% των εσοδων της εκκλησια λογω τραπεζων" [συμφωνα με τον τιτλο του φιλελευθερου - ανκαι στο κειμενο αναφερονται τζαι τα ξενοδοχεια], τζαι οτι "η κριση δεν ειναι κυπριακη αλλα παγκοσμια"..
Κοιτα να δεις...:)

 Γεωπολιτικη καταγραφη: Ανατολικα, Δυτικα τζαι γυρον...
Επειδη εν να εχουμε μια περιοδο οπου θα παιζουν διαφορα - τοπικα τζαι του περιγυρου- εν καλα να ξεκινησουμεν που μερικα στοιχεια για τον περιγυρο:
Δυτικα πρωτα: Η Πολωνια βιωνει μια εντυπωσιακη εσωτερικη μεταμορφωση διαθεσης/mood: 68% εν εναντια στο να ενταχθει η χωρα τους στο ευρω, τζαι μολις 25% εν υπερ. Πριν λλια χρονια το ποσοστο υπερ της ενταξης ηταν 60%. Η Πολωνια εσιει αναπτυξη, εστω τζαι μειωμενη, οπως τζαι οι υπολοιπες χωρες της Ε.Ε. εκτος ευρω [εκτος που την Ουγγαρια].
Ειμαι κακος α;
Πρωτη λοιπον ερωτηση. Ηταν αραγε σωστον που ενταχθηκαμεν στο ευρω ετσι βιαστικα βιαστικα;
Η πολωνικη ηγεσια, λαλει το economist, εν διχασμενη - με ετσι αντιδραση του κοσμου, αλλα τζαι την αβεβαιοτητα στην ευρωζωνη, το ρισκο εν μεγαλο, αλλα υπαρχει τζαι η σκεψη οτι αν [τα μεγαλα αν] η ευρωζωνη καταφερει τα τζαι συγκροτηθει καπως ομοσπονδιακα, τοτε μπορει να κοψει εξω η Πολωνια. Για καλον τζαι για κακον παντως, οι Πολωνοι αρκεψαν να βαλλουν τα αφκα τους σε διαφορα καλαθκια: ξαφνικα ο προεδρος τους ειπεν οτι η σκεψη συμμετοχης στην αμερικανικη αντι-πυραυλικη ασπιδα ηταν λαθος.
Ακουεται σαν μια πασα στην Ρωσια, που ταιρκαζει τζαι με την συναντηση των big chief παπαδων των 2 χωρων.
Η Ρωσσια εν εμπορικος συναιτερος, επενδυτης, προμυθευτης ενεργειας.
Φιλικη αρκουδα παλε;..:)
Αμα εισαι στα συνορα ανακαλυπτεις αναποφευκτα την γεωπολιτικη.

Δυτικη κοπωση επισης: Οι Ολλανδοι αρκεψαν επισης να κρυανισκουν, συμφωνα με μια αναλυση του reuters για τες επομενες εκλογες.
Η υποστηριξη για συμμετοχη στην Ε.Ε. εππεσε που το 76% στο 58% σε 2 χρονια.
Χμ..
Παντως ποδα η ανησυχια εν οι "νοτιοι". Ενδεχεται να εν τζαι ενας τροπος να εξορκιστει ο φοος. Διοτι οπως τζαι η Γερμανια, η Ολλανδια εν εξαγωγικη οικονομια. Τζαι το προβλημα εν πως θα διατηρθει το εσωτερικο κρατος ευημεριας.
 Τζαι η Ολλανδια εν εσιει "προβληματα" υποτιθεται. Απλα καμνει λιτοτητες τζαι αρκεψεν η δυσφορια.
Τα προβληματα επιστρεφουν.
Μια συγκριση αριθμων: Συμφωνα με τις εκτιμησεις κυβερνητικων οργανισμων το ελλειμα  φετος θα ενι 3.8%, ενω η κυβερνηση υποσχεθηκεν οτι θα το κατεβασει στο 2.9%. Αλλες εκτιμησεις λαλουν οτι του χρονου μπορει να εν 4.6% . Το κομμα των σοσιαλιστων, που φαινεται να το παιζει ΣΥΡΙΖΑ, τζαι προηγειται στην δημοσκοπησεις, απορριπτει νεες περικοπες/λιτοτητα - ο ηγετης τους ειπεν: "εν θα με φοητσιασουν μερικοι τυποι στες Βρυξελλες".
Γενικα παντως οι αριθμοι φαινονται να εν σαν τους κυπριακους. 3-4% ελλειμα. Για να μεν ξηχανουμεν τα συγκριτικα μεγεθη: Αλλου μαχουνται να φτασουν εστω στο 5-6%.
Τζαι οι ολλανδοι εν εχουν τες τρυπες των τραπεζων.
Γιατι εσιει μερικους που αγωνιζονται νυχτα μερα να στρεψουν στην προσοχη στο Δημοσιο που θα πληρωσει τα σκανδαλα τζαι την ανικανοτητα [για να το πουμεν ηπια] των τραπεζιτων.
Μερικοι συμπεριφερουνται παντες τζαι το Δημοσιο επρεπε να οικονομα για να εσιει αποθεμα να ξηλασπωσει τες τραπεζες.
Εν γινεται κοπελλια - ακομα τζαι να εκαμναμεν κοντρα λιτοτητα παλε οι τραπεζες θα εζητουσαν ποσα που εν περα που την λογικη για την οικονομια μας: αμα εχουμεν 18 δις εθνικο εισοδημα τζαι ηδη ακουονται αριθμοι του στυλ 10 δις για τες τραπεζες, τοτε προφανως θελουν το μισο εθνικο εισοδημα.
Μπορειτε να δειτε τζαι χωρες οπως η Ισπανια που μαχουνται μαχουνται αλλα ακομα τζιαμαι ενι.
Καποιοι γυρευκουν να κλωτσησουν την μαππα αλλου.
Εν καλα που ηρταμεν ως δαμαι να συζητησουμεν μαζι με την υπολοιπη Ε.Ε. μετρα που μπορει να εν τζαι ισορροπημενα - τζαι που να αποδιδουν στες τραπεζες τα χρεη τους..
Αλλα τζαι για να δουμεν τες εναλλακτικες δυνατοτητες τζαι πιθανοτητες..
Στο μελλλον τουτα..:)

Το οτι η Ε.Ε. τριζει εν ενδιαφερον σε τουτο το πλαισιο. Οπως τζαι οι αναδυομενοι παικτες γυρον.
Οποτε το τι θα καμωμεν, εν τζαι τοπικο τζαι ευρωπαικο - ισως τζαι με ευρυτερο αρωμα γεωπολιτικης.
Θα δουμεν.

Ανατολικα η συγκρουση στην Συρια διευρυνεται - στην Τουρκια [με τους Κουρδους] τζαι στο Λιβανο.
Τζαι ο νεος προεδρος της Αιγυπτου συζητα με την Τεχερανη.
Ενδιαφερον επισης.
Οπως τζαι το γεγονος οτι η Ρωσσια παιζει σε διαφορα ταμπλω - μια σαφης θεση για την Συρια, σχεσεις με το Ισραηλ..Δαμαι ενεν η φιλικη αρκουδα, εν το "ξανθο γενος".

Ερκεται τζαι η Κινα..λαλουν..:)

Τζαι απο οτι ακουσα εχτες διαφοροι εδιαμαρτυρηθηκαν για την χρηση των βασεων υπερ των ισλαμιστων ανταρτων στην Συρια. Μπορουμε να ανοιξουμεν τζαι το θεμα της Συριας. Να δουμεν ινταλως κωδικοποιηται για τοσους μηνες μια αντιπαραθεση με πολλαπλες προεκτασεις οϊ μονο για την Συρια, αλλα τζαι για την περιοχη ολοκληρη οπως δειχνουν οι προεκτασεις ηδη. Η συγκρουση ισλαμιστων τζαι κοσμικης κοινωνιας, των μοναρχιων του κολπου τζαι των ιστορικων τους αντιπαλων στον αραβικο κοσμο, διαφορων κοινοτητων με αξονα τις θρησκευτικες διαφοροποιησεις [λ.χ. η κατασκευασμενη εικονα της διαμαχης σουννιτων-σιητων τζαι αλλων - αναμεσα τους τζαι των χριστιανων] που εκφραζουν γεωπολιτικες διαμαχες [λ.χ. Σαουδικη Αραβια-Ιραν], κλπ...
Τα ΜΜΕ "μας" εμειναν στο "κακο καθεστως" - "καλοι ανταρτες".
Με τουτην την λογικη, βεβαια, καλα καμνουν οι εγγλεζοι που τους βοηθουν..οξα τωρα εξυπνησαν μερικοι;
Εν τζαι η Τουρκια παικτης..
Ως τζαι αρχιεπισκοπος ειπεν το πριν μηνες..
Στην Συρια εν πολλα πιο περιπλοκο το σκηνικο..
Η Γεωπολιτικη της Μεσης Ανατολης ενεν για απλοικα σχηματα ασπρου-μαυρου..
Θα το δουμεν τζαι τουτο..
Τζαι οσοι νομιζουν οτι οι αυταρχικες μοναρχιες επιχορηγουν αδολα "δημοκρατικα" κινηματα, μαλλον εν θωρουν...:)
Τζαι εν προσπαθουν καν να καταλαβουν την ρευστοτητα του κοσμου ανατολικα μας -που εσιει επισης προοπτικες τζαι κινδυνους οπως το ευρω δυτικα...

Τα κυπριακα ΜΜΕ: ενα θεαμα που γινεται σχεδον αστειο στην επαναληψη του
Σε τουτο το πλαισιο τα συμβατικα κυπριακα ΜΜΕ εν φημιζουνται ουτε για την αντικειμενικοτητα ουτε για την διειδυτικοτητα τους.
 Ενα κολπο που ξερουν να καμνουν σαν σε αναπαραγωγη, εν να κατασκευαζουν υστεριες για να συγκαλυφκουν θεματα τζαι να προωθουν τα συμφεροντα που θελουν οι ιδιοκτητες τους - τζαι στο βαθμο που μπορουν, η ελιτ της αρχισυνταξιας.

Η πιο λογικη σταση απεναντι στην πλειοψηφια των ΜΜΕ σημερα εν να ρωτα καποιος/α: 
εχουν τουτον το τιτλο σημερα για να εξυπηρετησουν τι;
Τα ΜΜΕ εν μεταδιδουν ειδησεις, 
εν μερος της προσπαθειας να κατασκευαστουν γεγονοτα.

Εν ενδιαφερον να παρακολουθει καποιος ινταλως κατασκευαζεται η υστερια τζαι τα "γεγονοτα".
Ο Πολιτης, ας πουμεν, σε μια φαση, καπου μεταξυ 2004 τζαι 2009 μπορει να πει καποιος οτι εφκαλεν τζαι θεματα, που οιαλλοι ελογοκριναν - αρα ελειτουργαν καπως για το "δημοσιο καλο".
Τωρα, αντιθετα, μοιαζει να παραγει "σκανδαλα" επι παραγγελια. Τζαι να καμνει γαργαρα διαφορα. Μπορει να ηταν τζαι πριν ετσι. Αλλα επειδη τοτε επαιζεν τζαι ενα ρολο διαφοροποιησης που τα αλλα ΜΜΕ, ελειτουργαν, δομικα εστω, τζαι σαν χωρος ελεγχου.

Μια απλη συγκριση των "σκανδαλων" που αθθυμαται αμα τον βολευκει,
τζαι της αβασταχτης σιωπης του Πολιτη τουτες τες ημερες, απεναντι στο σκανδαλο Σαρρη λ.χ., αλλα τζαι στα τοσα αλλα που εχουν να καμουν με τες τραπεζες,
εν μαλλον επιβεβαιωση οτι το φιασκο με τα "λαπορτα" την περασμενη ανοιξη, ηταν απλα συμπτωμα τζαι οϊ ανικανοτητα κατανοησης ποιοι εμπλεκουνταν τζαι ποιος αποφασισεν [για οσους εν το αθθυμουνται ο Πολιτης εφκηκεν παλε με θεαματικο τιτλο για σκανδαλο του στυλ "το προεδρικο σβηνει λαπορτα" για να μαθουμε καθ' οδον οτι τα λαπορτα εσβηνεν τα ο γενικος εισαγγελεας τζαι αφορουσαν βουλευτη του Δησυ - προεκλογικη επιλογη του υποψηφιου του Πολιτη για τες εκλογες].

Τζαι φυσικα η κραυγαλεα σιωπη του Πολιτη για την συγκρουση συμφεροντων του Ν. Παπαδοπουλου σαν δικηγορου της Λαικης τζαι σαν επικεφαλης της επιτροπης οικονοικων της βουλης που αποφασιζεν για την Λαικη, ηταν αποκαλυπτικη.
Καποια σκανδαλα καταπινει τα με ανεση, ενω καποια αλλα τραβα τα που τα μαλλια. Εχουν τζαι οι ιδιοκτητες συμφεροντα κοινως.
Τζαι τωρα φαινουνται τζαι με το παραπανω.

Να δουμεν λλιον συγκριτικα το σκηνικο τουτον του Αυγουστον.

Ξαφνικα ανακαλυφτηκεν η τασιηνοπιττα αρχες του Αυγουστου, ενω εφαινετουν οτι η επενδυση στο αεροδρομιο εκοντευκεν να κλεισει.
Η σουμα της ειδησης ηταν οτι ο Ιερωνυμιδης, που ηταν σαν πρεσβυς στην Κινα τζαι εφτιαξε την σχεση με τον κινεζο επενδυτη, ευκολυνε τον να προχωρησει με τις επενδυσεις του στην Κυπρο.
Ατε ρε....
Στα συγκεκριμενα: Ο Πολιτης [σαν μερος της βιομηχανιας του θεαματος τζαι λογοκρισιας πκιον] εφκαλεν θεμα οτι η γυναικα του Ιερωνυμιδη ηταν στην εταιρια του κινεζου επενδυτη μεχρι την υπογραφη της συμφωνιας με το κρατος. Η πρωτη λογικη σκεψη εν οτι τουλαχιστον τουτη επαραιτηθηκεν αμα εκοντεψεν η φαση της συμφωνιας με το κρατος.
Ο Ν. Παπαδοπουλος, σαν συγκριση, ας πουμεν;
Εν ηταν τζιαμαι τζαι επεμενε να μπουν τζαι δικοι του στο Συμβουλιο της Λαικης;
"..Ειπεν κανενας τιποτε;
ανοιξαν στομαν γιε μου;"
Λαλει τζαι ο Λιπερτης στο ποιημαν του για τους τοκογλυφους.

Ιντα ωραια σιωπη α;

Τελος παντων. Μπαινει θεμα τι καμνει η οικογενεια δημοσιων λειτουργων; Ενδιαφερον. Να το κρατησουμεν - αλλα να ελεχθει γενικα..
Οξα..εν παει ετσι;..:)
Υπαρχουν κατι ωραια δεδομενα που πασιν πισω στο τελος της δεκαετιας του 1990: στο σκανδαλο του χρηματιστηριου [ποιες οικογενειες εσυμμετειχαν στην κλοπη;],
 σε εταιρειες που εσυμμετειχαν οικογενειες υπουργων που φαινονται να φτανουν μεχρι τον Τσοχατζοπουλο ας πουμεν...
Τζαι φυσικα θα ηταν καλα να διερευνηθει η αδειοδοτηση της Ηλιος..
Η το αλλο ενδιαφερον: ιδιοκτητες γης που αγωνιζονται στην βουλη εναντια στην φορολογηση της μεγαλης ακινητης περιουσιας.
Συγκρουση συμφεροντων; 

Χωρις να ξερω τζαι πολλα που την ιστορια του Ιερωνυμιδη, υπηρχε, που την αρχη, μια εστιαση που εφαινετουν τραβημενη. Εκατσα να δω - ειπαμεν αμα φωναζουν πολλα, τοτε κατι αλλο θελουν να πουν/φκαλουν. Η πρωτη σκεψη ηταν να διερευνηθει βεβαια το θεμα - αλλα με προεκτασεις σε ουλλους. Ας πουμε γινεται να φκαινει ο Κενεβεζος τζαι να μιλα για διαπλοκη;
Αντραπου τζαι λλιον λεβεντη μου..
 Πε του κορη Αιμιλια...:)
Δευτερη σκεψη υστερα καθως εκοιταζα τα κειμενα με το ανακατωμα των ειδησεων για να δημιουργηθει θεμα: Εν εξεραν οι πολιτικοι που τους εφιλοξενησεν ο Ιερωνυμιδης στην Κινα, οτι εν τζηνος που εφτιαξεν την σχεση με τον Κινεζο επενδυτη; Ενεν στοχος να φερουμεν επενδυσεις που την Κινα;
Τζαι αφου η Κινα λειτουργα με κρατικες επενδυσεις ειτε μεσω εταιρειων ειτε ατομων, προφανως χρειαζουνται σχετικα ατομα.
Τουτος εσιει προσβαση σε κρατικες τραπεζες, τζαι εκαμεν λαθος ο Ιερωνυμιδης;

Το σκηνικο εμυριζεν υποπτα τζαι η εικονα εγινετουν σιηροτερη αμα την εθωρες σε πλαισιο - τζαι στην εξελιξη της.
Το πολιτικο section του Φιλελευθερου [για να μεν ξηχανουμεν το αλλο συμμετεχοντα στην κατασκευη του θεαματος] τον Μαρτη επαρουσιαζεν τον κινεζο επενδυτη σαν μελος επιχειρησης με "16,000 εργαζομενους και γραφεια σε τρεις ηπειρους". Τοτε βεβαια ηταν επενδυση Σιακολα, οποτε ηταν καλη..:)
Τελος του Μαη [31η] τζαι τουλαχιστον 2 φορες τον Ιουνη [16 τζαι 21] εισιεν δακρυβρεχτα κειμενα γιατι η κυβερνηση, ο υπουργος κλπ, καθυστερουν την επενδυση.
Με τον Κουλια να κατηγορα την κυβερνηση οτι βαλλουν τοσα ερωτηματα στον επενδυτη που εν σαν την "Γκεσταπο".
Καλαν, αν εισιεν τοση επιρροη ο Ιερωνυμιδης, γιατι εν εγινετουν η επενδυση στο αψε σβησε τζαι ο υπουργος επεμενε να ζητα στοιχεια;
Λογικα ο Φλουρεντζου εκαμνε καλα την δουλειαν του.

Τζαι ξαφνικα αρχες Αυγουστου, αλλαξεν αποτομα το φκιολιν τζαι λλιον ελειψεν να μας πουν, μερικοι, οτι εν απατεωνας ο επενδυτης.
Που ειναι το Μακαο, τι ειναι το Μακαο;
Αβασταχτη αχαπαροσυνη.
Εν ενα κυπαρισσι ρε κοπελια τζαι φκαινουν πανω οι κινεζοι τζαι θωρουν αν βρεσιει..:)

Το Μακαο εν οπως το Χονγκ Κονγκ. Καζινα τζαι κεφαλαια.
Οξα η Hermes εν καλη τζαι η κυβερνηση κακη..Χαριτωμενη αποφυγη καν αναφορας στην εταιρεια που εισηγηθηκεν το θεμα, την εποχη της υστεριας - διοτι η υστερια εισιεν στοχον, οϊ να χασουν τζαι οι ιδιοκτητες διαφημιση...

Εχουν τζαι χαζιν μερικοι χωρκανοι αμα τους πιανει ο μικρορατσισμος που εκληρονομησαν που τις φαντασιωσεις οτι εν εγγλεζοι σερ.."Καμνουν τους κινεζους" [τιτλος του φιλελευθερου]..
Δηλαδη οι κινεζοι ινταλως ενι λεβεντες;...:)
Εν καταλαβουν;..Μπα..
Μαλλον εν μερικοι δακατω που εν εκαταλαβαν ακομα..

Καθε υστερια των ΜΜΕ εσιει τζαι τα συμφεροντα πισω της
Μια πτυχη της υστεριας [γιατι οτι θεμα τζαι να υπαρχει σαφως εμπορεν να συζητηθει στις υπαρχουσες διαδικασιες αφου εν το υπουργειο που ανακαλυφκεν τα στοιχεια μεσα που την ερευνα του] ηταν σαφως προεκλογικη.
Εν εντυπωσιακο σε ιντα σημειο μπορουν να φτασουν μερικοι.
Ετσι που την μιαν εφταιεν ο υπουργος γιατι εν επιταχυνε την διαδικασια ως τον Ιουλη, 
τζαι ξαφνικα τον Αυγουστο παλε εφταιεν, γιατι η διακασια ηταν "υποπτη".
Τζαι υστερα εξυπνησαν ουλλοι αμα ο Κινεζος ειπεν οτι αποσυρει την επενδυση, τζαι ακουστηκεν μαλιστα οτι μπορει να την παρει τζαι Σερβια.

Υστερα που την εκρηξη της υστεριας, αρκεψεν μια προσπαθεια για λογικη αντιμετωπιση - με βασικο ερωτημα βεβαια ποιον ηταν το θεμα, τζαι γιατι εξεσπασεν ετσι δημοσιο θεαμα. Για να ειμαστεν τζαι δικαιοι το Σιγμα ηταν σχετικα νηφαλιο-ισοροπημενο, τζαι αξιζει επισης να αναφερτει οτι τζαι η Καθημερινη εσυρεν σποντες οτι η υστερια εκατασκευαστηκεν τζαι για εσωτερικα ανταγωνιστικα συμφεροντα.
Ετυχεν να δω τζαι ενα ημαιλ με επιστολη του Α. Λορδου για το θεμα - την οποια απευθυνει τζαι στο κομμα του, τον Δησυ. Εισιεν τζαιρον να ακουσω νουσιμη φιλελευθερη φωνη. Η προηγουμενη ηταν του Μαρκιδη. Ας εν τζαι τουτη.
Αποσπασμα που δειχνει οτι εσιει τζαι φιλελευθερους που μπορουν να καταλαβουν την γεωπολιτικη [τουλαχιστον την οικονομικη της διασταση] - τζαι φυσικα τα εσωτερικα διαπλεκομενα συμφεροντα ξερουν τα καλα..:)

"Η γκαφα ηταν ότι ο ΠΟΛΙΤΗΣ εδημοσιευσε σαν  πληροφορια- λαυρακι  ότι η συζυγος του Πρεσβυ εργοδοτειται από την Κινεζικη ομαδα που ενδιαφερεται. Η ‘’πληροφορια’’ βεβαια εδοθηκε από αντιπαλα οικονομικα συμφεροντα η και από αντιπαλη πολη που τα θελει όλα δικα της .
Εδημοσιευθηκε σαν μεγα σκανδαλο αυτή η ‘’πληροφορια’’ αγνοωντας την τεραστια ζημια που θα προκληθει στην Κυπρο ,σαν συνολο,εφ οσον  τετοιες επενδυσεις δεν ερχονται καθημερινα. Το τεραστιο οικονομικο ωφελος της Κυπρου από το ανοιγμα στους Κινεζους ,μεσω της επενδυσης αυτης , είναι πανομοιοτυπο με τις καθοδους αλλων σοβαρων αγορων των προηγουμενων 30 ετων ,αρχιζοντας από τους Λιβανεζους, τους Κουβετιανους, τους Αγγλους, τους Γιουγκοσλαβους και τους Ρωσσους. Οι Κινεζοι όμως δεν είναι μερικα εκατομυρια …Είναι δισεκατομυρια.
 Ο επομενος που πηρε την ‘’πληροφορια ‘’ και εσπευσε να διασωσει τα ηθη μας (!!!) ηταν ο  Αβερωφ Νεοφυτου. Ποιος σε καλεσε κυριε Αβερωφ?? Πριν να αρχισεις ειχατε συζητησει, σαν σοβαρο κομμα, τις συνεπειες της επεμβασης σου ?Ειχες ζυγισει το ‘’κερδος του κομματος’’ από την διαπομπευση της Κυβερνησης σε σχεση με την τεραστια ζημια που θα ακολουθουσε την, κατά πασα πιθανοτητα, παρορμηση σου ??
Τα ερωτηματα είναι πολλα .. Πραγματι υπαρχει αντιπαλη πολη (η Λεμεσος και μερικοι επιχειρηματιες )που δεν θελουν την επενδυση στην Λαρνακα για δικους τους ιδιοτελεστατους σκοπους? Σκοτωντας την Λαρνακα δεν σκοτωνουν την ολη επενδυση??Ποιος φυσικωτερος τοπος από το παλαιο ,αχρησιμοποιητο αεροδρομιο Λαρνακας? Τι κανει ο Δημαρχος και το Δημοτικο Συμβουλιο Λαρνακας ,της πιο υποβαθμισμενης πολης της Κυπρου?? Δεν είναι καιρος πια  να ανασηκωθουν και να πολεμησουν και αυτοι για την πολη τους ?"

Αν προσεξει καποιος λ.χ. στον Φιλελευθερο, η επιμονη σε αναφορες στο "ευρωπαικο ινστιτουτο" που εκλεισεν, μαλλον δειχνει οτι καποιοι μπορει να εθελαν να παει αλλου η επενδυση. Τζαι τα ονοματα που εμπλεκονται εχουν ενδιαφερον αλλα..αλλην φορα..

Το σκανδαλο που φαινεται να λογοκρινεται: η περιπτωση Σαρρη
Ας δουμεν τζαι το θεμα του Σαρρη - σαν συγκριτικο δειγμα για την λειτουργια των ΜΜΕ αλλα τζαι σαν τεκμηριο του τι υπαρχει στο τραπεζιτικο τομεα τζαι του τροπου που τα ΜΜΕ συγκαλυφκουν το.

Την Παρασκευη 17/8 οι 2 αριστερες εφημεριδες, η [καθημερινη] Χαρουγη τζαι η [εβδομαδιαια] Γνωμη, ειχαν ειδηση για θεμα διαπλοκης του Σαρρη οταν ηταν διορισμενος επικεφαλης της Λαικης. Οι κατηγοριες ηταν συγκεκριμενες: ο Σαρρης ενω ανελαβεν την Λαικη ηταν επιση μελος του Διοικητικου Συμβουλιου αλλων 8 επιχειρησεων/εταιρειων, δυο που τες οποιες ειχαν δανεια που την Λαικη. Η μια μαλιστα συμφωνα με την Χαραυγη εισιεν δανειο 100, 000 που τωρα εν "μη εξυπηρετουμενο".
Σε μια λογικη κατασταση, θα περιμενε καποιος οτι τα υπολοιπα ΜΜΕ θα ενδιαφερονταν να μαθουν ποιες εν οι εταιρειες, τι εγινε με τις 100, 000, κλπ.
Τζαι φυσικα να ρωτησουν τον Σαρρη να σχολιασει..κλπ..
Απολυτη λογοκρισια.
Αμα το συγκρινεις με την ιστορια Ιερωνυμιδη γινεται αστειο. Διοτι στην περιπτωση του Ιερωνυμιδη,αν επροσεχεν καποιος τες μερες που εκατασκευαζετουν η υστερια, τα παραπανω στοιχεια ηταν γνωστα που την Μαρτη η το αργοτερο που τον Μαιο, ενω η εμπλοκη της κ. Ιερωνυμιδου ηταν κατι που ανακαλυψεν το υπουργειο που εβρεθηκεν τζαι κατηγορουμενο γιατι επεμενε στην διερευνηση.
Αλλα στο κατω κατω, ο Ιερωνυμιδης εμπεκετουν σε μια επενδυση που θα ερκετουν Κυπρο. Θα δουμε τι  θα φκαλει η ερευνα [ακομα τζαι ο φιλελευθερος τες μερες της υστεριας επαραδεχετουν οτι ουσιαστικα ηταν δυσκολο να τεθει θεμα]   αλλα εν τζαι ηταν να πιασει λεφτα που την Κυπρο ο Κινεζος. Ηταν να φερει.
Ενω ο Σαρρης, αν οντως υπηρχαν δανεια σε εταιρεια στην οποια ηταν μελος του Δ.Σ. τζαι ηταν ταυτοχρονα Προεδρος της Λαικης, τοτε υπηρχε προβλημα "συγκρουσης συμφεροντων" σε βαρος του Δημοσιου - διοτι εν το Δημοσιο που εν να τα πληρωσει οπως παμεν.
Το οτι ηταν κραυγαλεα περιπτωση "συγκρουσης συμφεροντων" φαινεται οτι το εκαταλαβαν τζαι στην Κεντρικη Τραπεζα τζαι υποδειξαν το του Ορφανιδη. Ο οποιος σαν φιλος αντι σαν εποπτης,εστειλεν επιστολη, λαλει, τζαι ο Σαρρης αγνοησεν τον.

Το σκηνικο, μπορει τζαι να εμεινισκεν στην λογοκρισια αν δεν εκαμνε δηλωσεις ο Μ. Ολυμπιος του Πασεχα - ο οποιος ελαλεν για την εκθεση στα ελληνικα ομολογα που το 2010-11 οταν οι παραπανω οικονομικοι συντακτες ελογοκριναν τον. Τωρα ακουεται παραπανω. Εν τζαι μια φωνη που αθθυμιζει οτι τραβουμεν σαν κοινωνια, γιατι αφηκαμεν τες τραπεζες ανεξελεκτες υστερα που την κομπινα του χρηματιστηριου του 1999.
Επιασεν το το Ρικ. Τα αλλα ΜΜΕ, ουτε σε καθεστως δικτατοριας η εκτακτης αναγκης να ηταν.
Ουτε λεξη.
Εν θα ηταν καλα να δουμεν σε ποια ΜΜΕ εχουν δωσει δανεια οι τραπεζες - τζαι πως διανεμεται η διαφημιστικη πιττα;
Διοτι οι Τραπεζες τωρα θελουν Δημοσια στηριξη - αρα εν καλα να ξερουμεν ποιους εξαγοραζουν τζαι πως.
Η εστω τις πιθανες "συγκρουσεις συμφεροντων"..

Τελικα φαινεται οτι σε τουτην την χωρα ο υπογειος καθημερινος λογος λειτουργα - ετσι στις αρχες της εφτομαδας ο Σαρρης τζαι ο Ορφανιδης αναγκαστηκαν τζαι εφκαλαν ανακοινωση.
Προφανως ακουαν το ποτζει ποδα τζαι εν εξαφανιστηκεν με την λογοκρισια το θεμα.
Εν καλον τουτον.
Αν τζαι η συγκριση με την περιπτωση Ιερωνυμιδη ηταν εντυπωσιακη, ειπα να καρτερω να δω τι θα πει ο Σαρρης. Αν τζαι οικονομικα ποττε εν με επειθεν, για αλλους λογους, εθεωρησα οτι επρεπε να τον ακουσωμεν πριν να κρινουμεν.
 Η ανακοινωση του ηταν μια θλιβερη επιβεβαιωση με μια φτηνη υπεκφυγη. Ειπεν οτι επι προεδριας του εν εδοθηκαν δανεια.
Ρε κουμπαρε μα δουλευκεις μας;
Τα κειμενα ελαλουσαν οτι "υπηρχαν δανεια" οϊ οτι εδοθηκαν επι προεδριας σου. Δηλαδη εξερες οτι υπηρχαν τζαι ανελαβες;
Τζαι καλα γιατι εν απαντησες στον αλλο που σου εστειλεν εστω επιστολη για την τιμη των οπλων; Να εξηγησεις εστω στον φιλο σου που σε εκαλυφκεν γιατι ησουν σε 8 εταιρειες τζαι στην Λαικη τζαι ινταλως διαπλεκονται [ η δεν ] τα δεδομενα;
Ο Ορφανιδης ηταν μια απο τα ιδια. Τουτος ο τυπος εν μονιμα σε κατασταση αρνησης της πραγματικοτητας.  Ειπεν μας οτι "εν ολοκληρωθηκεν η ερευνα". Καλα ρε κουμπαρε, εστειλες του επιστολη, εγραφεν σε για 6 μηνες, τζαι τουτο θεωρεις το "ερευνα";
Μαλιστα.
Αυτα για τα τραπεζες - τζαι την ΜΜΕ.
Α ναι αναφερτηκαν καπως την δηλωση Σαρρη.
Δηλαδη κατ ' αντιστοιχιαν, θα επρεπε να καλυψουν την δηλωση Ιερωνυμιδη μονο;

Οι μεχρι τωρα τρυπες του σκανδαλου των τραπεζων:  
Τζαι επειδη συνεχιζω να υποψιαζομαι οτι οι θεαματικες αντιπαραθεσεις εχουν σαν υποστρωμα την συγκαλυψη των σκανδαλων των τραπεζων, να καμουμεν μιαν καταγραφη για τα μεχρι τωρα δεδομενα: τι εμαθαμεν εστω τζαι στα περιθωρια των διαρροων των ΜΜΕ τους τελευταιους 2 μηνες για τον τραπεζιτικο τομεα, που εκαταντησεν τοξικος οντως:
--Αρχικα ειπαν μας, ηταν να εβρουν τα χρηματα για ανακεφαλαιοποιηση. Υστερα, αμα εκοντεψεν η 30η Ιουνιου που ηταν η καθορισμενη ημερομηνια που την Ε.Ε. για την ανακοινωση των αναγκων ανακεφαλαιοποιησης, η Λαικη [με τον Σαρρη] ειπεν μας οτι θελει 1.8 δις, τζαι η Τραπεζα Κυπρου μισο δισ.
--Στην πρωτη αποπειρα να φανει που εχαθηκαν τοσα λεφτα το περιοδικο in business εισιεν μια αναφορα στα δανεια που εδινουνταν στο Δ.Σ. της Λαικης μεχρι το 2011. Την περιοδο 2009-11 ειχαν δοθει σχεδον 1 δισ σε δανεια σε ατομα στο Δ.Σ. της Λαικης. Ζητουν μας, δηλαδη, να πληρωσουμε σχεδον το διπλασιο ποσο των εσωτερικων τους δανειων. Υστερα το ζητημα των δανειων [τζαι ποιοι τα επιαναν, με ιντα υποθηκες, εξασφαλισεις κλπ] εχαθηκεν παλε που την επικαιροτητα.
Τα ΜΜΕ ειχαν να κρυψουν διαφορα προφανως.
--Υστερα μεσα στο Ιουλη, μετα που αρκεψεν να φωναζει μια ομαδα εμπλεκομενων πολιτων, ανακαλυψαμεν ακομα μια τρυπα 1.4 δισ σε καταθεσεις που ειχαν μετατραπει σε αξιογραφα με διαδικασιες ππασα ππασα. Μερος τζηνου το ποσου εν τζαι που ταμεια συνταξεων. Ο κ. Σαρρης εν ηξερεν για τουτες τες διαδικασιες;
-- Τον Αυγουστο το θεμα των δανειων επανηλθε παλε παρα τις προσπαθειες λογοκρισιας: αρκεψαν να διαρρεουν φημες για δανεια που εδινουνταν δεξια τζαι αριστερα σε προυχοντες κλπ τα οποια εν εξυπηρετουνται. Ωσπου εφτασαμεν στο κερασακι στην τουρτα: στην αποκαλυψη οτι ο Σαρρης που εδιοριστηκεν να επιβλεψει ενα νοικοτζυρεμα στην τραπεζα ουσιαστικα ηταν εμπλεκομενος ηδη - αφου εσυμμετειχε σε Δ.Σ. εταιρειας που εισιεν δανειο, υπηρχεν "συγκρουση συμφεροντων" τζαι ενδεχομενως εισιεν ντε φακτο συμφεροντα να καλυψει συγκεκριμενα επισφαλη δανεια.

Εν εχω προθεση να εστιαζω στες τραπεζες. Απλα εν τοσο κραυγαλεο το θεμα, τζαι τοσο αστεια η προσπαθεια λογοκρισιας, που εν θεμα αρχης να δημοσιοποιουνται ουλλα.
Γιατι πρεπει να ξερουμεν, τζαι γιατι πρεπει να μπει ενα οριο τζαι ενας ελεγχος στες τραπεζες.
τζαι στες χρηματοδοτησεις τους στα ΜΜΕ. Διοτι εκτος που εβυθισαν την οικονομια στην κριση, υπονομευκουν τζαι την δημοκρατια.

Οσο για το πως θα αντιμετωπισουμεν την κριση - θα τα δουμεν καθ'οδον.
Υπαρχουν, ειπαμεν, τζαι η συναινετικη τακτικη [την οποια επροσπαθησαν να υπονομευσουν οι συνδεσμοι των εργοδοτων τζαι οι εκπροσωποι της στην επιτροπη οικονομικων τον Ιουλιο]
τζαι η ταξικη-κοινωνικη οπου η αντιπαραθεση θα εν τζαι εσωτερικη - τζαι με αξονα τα δικαιωματα των μισθωτων-εργαζομενων αλλα τζαι τα δικαιωματα των πολιτων σαν μερος του Δημοσιου το οποιον καποιοι θελουν να μετατρεψουν σε θυμα των τραπεζων.
Το μετωπο της "αρπακτης" τζαι το μετωπο της κοινωνικης λογικης.
Τζαι δαμαι τζαι στην Ευρωπη.
Τζαι οϊ μονον.

Μπαινουμεν σε μια ενδιαφερουσα εποχη.
Ας μεν βουρουμεν.
Να καταγραφουμεν οπως παμεν..:)

Υ.Γ.1.
Ο Μ. Μαυροματης αποχωρησεν που την Τραπεζα Κυπρου γιατι, λαλουν οι φημες, εδιαφωνησεν με τον το να μεν δωθει το ουλλον το εφαπαξ του τεως προεδρου της τραπεζας. Τζαι ο Μαυροματης παρα τες ταξικες μας διαφορες, εισιεν στιγμες νηφαλιοτητας περσι το καλοτζαιριν. Αλλα τωρα κ. Μαυροματη σαν να παιζεις σε δυο ταμπλω οξα εν η ιδεα μου; Δηλαδη οντως εσιεις ευαισθησια για την τηρηση των δεδομενων οξα εν ταξικο το θεμα - να τηρουνται οι συμφωνιες για τους αστους μονο;. Αυριο αμα καποιοι θελουν να κοψουν που εργαζομενους εσυ ιντα θεση εν να εσιεις;
Γιατι τζαι για τα ΜΜΕ αλλα τζαι για ουλλα τα αλλα, το θεμα εν η συγκριση. Τζαι το πλαισιο. Τοτε τα "γεγονοτα" τζαι "οι ειδησεις" φατσαρουν διαφορετικες.





32 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ένα δευτερεύον θέμα τζι ελπίζω να επανέλθω. Το ζήτημα της Ολλανδίας που το ξέρω λόγω παραμονής μου τζιαμέ για σχεδόν 2 χρόνια:

Το 2008 η πιο μεγάλη τους τράπεζα, η Fortis, εν έτοιμη να παττήσει τζι έρκεται το κράτος να καλύψει τα χρέη της. Μαζί με τη Fortis ήταν να πάει τζιε η ABN-AMRO μάλλον γιατί το 30% των μετοχών της ανήκουν στη Fortis. Αν δεν κάμνω λάθος η Fortis έshιει θυγατρική στο Βέλγιο της οποίας τα χρέη προφανώς εν εκαλύψαν οι Ολλανδοί τζι εδιαμαρτύρουνταν οι Βέλγοι.

Τότε εφάνηκε για πρώτη φορά πως το πράμα εννα αλλάξει στην Ολλανδία. Αρκέψαν οι περικοπές στην τριτοβάθμια με συγχωνεύσεις τμημάτων, σκέψεις ακόμα τζιε για συγχώνευση πανεπιστημίων, απολύσεις, επιβολή αύξησης του αριθμού των φοιτητών στα μάστερ π.χ. για να αυξηθούν τα έσοδα εις βάρος προφανώς της παρεχόμενης εκπαίδευσης κτλ. Τζιε έπονται τζιε χειρότερα τα οποία απλά δεν είχαν ανακοινωθεί τουλάχιστον ως πριν μερικούς μήνες.

Η ανεργία αυξάνεται, προτιμούνται πλέον οι ντόπιοι εργαζόμενοι ακόμα τζι αν εν underqualified σε σχέση με τους ξένους προκειμένου να κρατηθεί όσο το δυνατό πιο χαμηλά η ανεργία. Τούτο εν σημαντικό γιατί το Ολλανδικό σύστημα αν είχε ένα χαρακτηριστικό (πέραν που την γραφειοκρατία και ευθυνοφοβία μέχρι αηδίας) ήταν ο ορθολογισμός του. Ήταν να πιάσουν τζίνον που θα τους έκαμνε τη δουλειά τους καλύτερα. Not anymore!

Τζι ένα υστερόγραφο. Επρίσαν μας τα δακάτω για το ότι φταίσειν οι δημόσιοι υπάλληλοι, στην Ελλάδα οι δ.υ. τζιε η διαφθορά κτλ κτλ. Η Ολλανδία είχε ίσως το πιο ορθολογικό τρόπο λειτουργίας του πράματος τζιε πάλε εν σε κρίση. Τζιαμέ ποιος φταίει; (Η φαινομενικά εύκολη απάντηση ότι έχουν πολλές παροχές εν στέκει γιατί έχουν τζιε 40% φόρο εισοδήματος)

Eρυθρό Πρίσμα είπε...

Το σχόλιο πουπάνω εν δικό μου απλά καταλάθος εμπήκεν ανώνυμα!

zep είπε...

"Την περιοδο 2009-11 ειχαν δοθει σχεδον 1 δισ σε δανεια σε ατομα στο Δ.Σ. της Λαικης."

Ιντα ωραια.

Πιερωνουν τες δοσεις τους?

Ανώνυμος είπε...

Αν ήταν τα ΜΜΕ σωστά ενθα εδημοσιεύκαν ασχολίαστα το:

Ο κ. Ορφανίδης αναφέρει ακόμα ότι οι πρόσφατες εξελίξεις αναδεικνύουν επιτακτικά την ανάγκη διεξαγωγής ανεξάρτητης έρευνας για διακρίβωση των αιτιών που έφεραν την Κύπρο στη σημερινή δεινή θέση και προσθέτει πως θεωρεί «αναγκαία τη διεξαγωγή έρευνας υπό την αιγίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων ώστε να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία και η αξιοπιστία της διαδικασίας και του τελικού αποτελέσματος».

Ο δε Ορφανίδης μαντές τζαι έβαλεν σκοπόν να μεν αφήκει ίχνος σοβαρότητας πάνω του.

Hello Mr Orphanides... "δικηγόρος της Λαϊκής" λαλεί σου τίποτε.

μ.

Disdaimona είπε...

κάτι μου διαφεύγει μάλλον δαμέ...

ειπαμεν πως τα 1,8 δις που εζήτησεν και επηρεν η Λαική, αποκαλυφθηκεν εντελει ότι κατα το ημιση αφορουσαν δάνεια των μελών του Δ.Σ.

...αυτο που μου διαφευγει είναι το εξης: οταν το κρατος μελετησε το ενδεχομενο ανακεφαλαιοποιησης της Λαικής εν εζητησε τα δεδομενα της τραπεζας; δλδ απλα η Λαική εστειλεν ενα μπιλιεττο με το ποσον τζαι το κρατος ενεκρινεν το;

ή να το θεσω αλλιως...το δ.σ της Λαικης εκρυψεν απο το κρατος που ειχε παει αυτο το 1 δις που τωρα το ζητούσε;

εαν δηλαδη αυτο το 1,8 δις ηταν η αιτία να φεσωθει ο κυπριακος λαός με 10 δις, πώς ακριβως εγκριθηκε αυτη η ανακεφαλαιοποίηση και εντέλει "ποιός διοικει αυτο το κράτος"...:))

ο προεδρος ή ο διευθυντης της Κεντρικής Τραπεζας;

...σορυ αλλα κάτι μου διαφευγει για τη διαδικασια...δεν καταλαβαινω γιατι με αυτη την αποκάλυψη η εγκριση της ανακεφαλαιοποίησης της Λαικής γίνεται ακόμα πιο εγκληματική για τον κυπριακό λαο..

linopampakos είπε...

Ερυθρο Πρισμα,
ευχαριστω για τις πληροφοριες..
ωστε η πρωτη κρουση της λιτοτητας τζαι τζηκατω ηρτεν λογω τραπεζων - που το πρωτο κυμμα της κρισης..
Τωρα να δουμε ινταλως εν να αρθρωθει ο κοινωνικος λογος...

linopampakos είπε...

Disdaimona,
το ποιος "κυβερνα" εν σχετικο - το "κυβερνα" αφορα διαφορους τομεις, τζαι υπαρχει καταμερισμος εξουσιων τζαι ευθυνων..
ειπαμεν το τζαι για αλλα θεματα..:)

το οτι ο διευθυντης της κεντρικης εσιει αυτονομες εξουσιες, αλλα τζαι το οτι εκαμνε πλατες, σε σκανδαλα τζαι διαπλοκη, εν μαλλον εξοφθαλμο πκιον..ισως το εντιμο ερωτημα να ενι αν ο ορφανιδης εδημιουργησεν τοσα προβληματα λογω αδυναμιας να καταλαβει
η αν εισιεν καποια συμφεροντα..
Θα το δουμεν τζαι τουτο..
Ακομα εν εμαθαμεν λ.χ. αν αγορασεν τζαι η κεντρικη ελληνικα ομολογα οπως ερωταν ο πασεχα..
Εσει βαθος ο σακκος με τες τρυπες..

Τωρα για την ανακεφαλαιοποιηση τζαι τα δανεια..
θελει πλαισιο..
Το αρχικο προβλημα ξεκινα που την δομη της ε.ε. που βαλλει τες τραπεζες σε ενα νευραγλικο σημειο της διακινησης χρηματων στις χωρες της ευρωζωνης..
οποτε το ζητημα της ανακεφαλαιοποιησης που ετεθηκεν [σαν προιον της γνωσης οτι υπηρχαν τζαι υπαρχουν μαυρες τρυπες τζαι φουσκες στους λοαρακσμους των τραπεζων - λογω 2007-8 τζαι ευρυτερα],
εισιεν να καμει με την ας πουμεν "εξυγιανση" του τομεα διακινησης χρηματος - τουτος ο τομεας σε ανεξαρτητες χωρες εξαρταται που την πολιτεια/κρατος..για τουτον θωρεις χωρες οπως η σερβια να επανδιεκδικουν τον ελεγχο της κεντρικης..
η μερικοι μαρξιστες λ.χ. θελουν εθνικοποιηση των τραπεζων σαν μηχανισμων παραγωγης-διακινησης εθνικου πλουτου...
Σε ετσι πλαισιο, για να παμεν πισω στην ευρωπη τζαι την ανακεφαλιοποιηση, το ζητουμενο ηταν να μεν μπλεξουν οι τραπεζες..
Αμα εμπλεκαν οι πιθανοτητες να την γλυτωσει το Δημοσιο ηταν λλιες - διοτι η αδυναμι τους θα εδημιργαν ντε φακτο προβλημα στην Πολιτεια-κρατος οσον αφορα τα δικα του οικονομικα τζαι του κρατους..
Η κυπριακη περιπτωση που το μαιο του 2011 εν κλασικη για τουτο το φαινομενο τζαι αμα δημοσιοποιηθει ευρυτερα θα γινει υπολογιζω κλασσικο παραδειγμα για το πως οι τραπεζες μπορουν να εγκλωβισουν ακομα τζαι την πολιτεια..

Αν υπαρξει μια δημοσια κτακραυγη μπορει να γινουν προσπαθειες τζαι κινησεις..αλλα παλε [ανκαταλβω σωστα οτι λαλει το ερυθρο πρισμα για την ολλανδια η οπως εγινε στην ισλανδια] μπαινει θεμα πληρωμων σε ξενους επενδυτες η ξενες τραπεζες..

Η Λαικη ηρτεν αρχικα με αιτημα τα 1.8 δις για τα ελληνικα ομολογα υποτιθεται..φυσικα στο βαθος υπηρχαν οι φουσκες τζαι τα σκανδαλα τ αοποια εν εμπορουσαν να καλυφτουν..
Η δικη μου κατανοηση ηταν οτι τα αρχικα ποσα ηταν απλα για να μπουν στο μηχανισμο κρατικης διασωσης - αναλογα εκαμεν τζαι η τραπεζα κυπρου..
εξεραν οτι εθελαν παραπανω..αλλα ελπιζαν να τα πιασουν χωρις να εστιαστει η ιστορια πανω τους..
Επροσπαθησνα να καλυφκουνται..ετες 8 εταιρειες του Σαρρη λ.χ...η τα δανεια σε μελη του Δ.Σ...

Η εμπλοκη του κρατους γινεται σταδιακα..αμα υπαρχουν δανεια λ.χ. πρεπει να γινει ερευνα να φανει αν υπαρχουν διασφαλισεις τζαι αν εν εξυπηρετουμενα κλπ..
Το γιατι εδωθηκαν σε μελη του Δ.Σ., τι τα εκαμαν, τζαι αν τα πληρωνουν - η γιατι εν τα επιστρεψαν, αμεσως για να μεινει μονο η μιση αναγκη των 1.8 δις,
εν θεματα που προκυπτουν μεσα που την ερευνα..

Τζαι προφανως οι τραπεζες χρησιμοποιουν μια σειρα που μηχανισμους για συγκαλυψη..
Πρωτα τους δικηγορους τους στην βουλη..
Ενεν τυχαια η κατασταση στην επιτροπη οικονομικων..
Ενα αλλο τεκμηριο που μπορει να περασει τζαι στην δικη μας τζαι στην ευρωπαικη οικονομκη ιστορια σαν καθεστως "τραπεζοκρατιας" στην βουλη..
Ουτε ηταν τυχαια η αγωνια μερικων για το ποιοι θα εδιοριζουνταν στο συμβουλιο..

Υπαρχουν πολλα να κρυφτουν..υπογιες διαδρομες κεφαλαιων που την δεκαετια του 90..
Ερωτησεις που εν πρεπει να γινουν..

linopampakos είπε...

λ.χ:
εσιει κατι μερες που κυκλοφορα αλλο σκανδαλο με τα δανεια - εδοθηκαν λαλει δανεια σε ιρανους για να αγορασουν επαυλεις - τζαι ατε να τους ευρεις τωρα..
Ποιοι εδωσαν την αδεια [ η πως επαρακαμφθηκαν τα νομικα προβληματα];
Ποιος εν να καλυψει τα χαμενα δανεια;
Τζαι κυκλοφορουν διαφορα επισης για διαγραφη δανειων, κ.ο.κ.

Τζαι σημειωσε οτι εν ασχοληθηκα με οτι εν ανοιξεν ακομα το θεμα [εκτος νακκον η τροικα] το τι θα γινει με τα δανεια στην ελλαδα..μιλουμεν για ποσα περα που το ετησιο εθνικο εισοδημα..

Οποτε οι τραπεζες,αφου αποτυχαν, επροσπαθησαν τζαι προσπαθουν να φορτωθουν στο Δημοσιο - αλλα σαν ιδιωτικοι θεσμοι που αγοραζουν επιλεκτικα μηχανισμους κρατικων αποφασεων [επιτροπη οικονοικων της βουλης] τζαι δημοσιας συζητησης [καθεστωτικα μμε]..τζαι καμνουν το σταδιακα - αφου οι τρυπες αποκαλυπτουνται σταδιακα..

Τζαι καθ'οδον εχουν τα μμε [οπως ο χαριτωμενος ο "πολιτης"] που μολις εμφανιστει νεο σκανδαλο,
προσπαθουν να αλλαξουν θεμα..

Οποτε το ευρυτερο θεμα που μπαινει ενι να ανοιξει η συζητηση για την αιτια [τες τραπεζες] για να δουμεν τζαι τες πιθανες εναλλακτικες λυσεις..
Μπορουν λ.χ. να πουληθουν οσο πιο γληορα γινεται;
Διοτι η Λάικη εξελισσεται σε επικινδυνη κατασταση για την κοινωνια ολοκληρη λ.χ...
Εν οι τρυπες, εν τζαι η εξωφθλαμη διαπλοκη..

Οποτε ναι..το Δημοσιο οφειλει να επιμενει να μαθει τι εγινε..
Διοτι στο κατω κατω, εκτος που την πωληση,
μπορει να μπει τζαι θεμα αναδιαρθρωσης των χρεων των κυπριων πολιτων προς τουτες τες τραπεζες..
Γιατι δηλαδη να πληρωνουν μονο οι πολιτες;
Υπαρχουν κλειστες πορτες, που εν καλα να ανοικτουν..

Disdaimona είπε...

μπορεί να είναι χρήσιμη η πιο κάτω πληροφορία. το δημοσιο ζητά να μάθει αλλά ζητά να μάθει τωρα όχι εχτες όπως νομίζω επρεπε να πραξει...

http://newsite.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=102747#.UDc1q4ckEzY.twitter


τωρά για την διαπίστωση σου: Το αρχικο προβλημα ξεκινα που την δομη της ε.ε. που βαλλει τες τραπεζες σε ενα νευραγλικο σημειο της διακινησης χρηματων στις χωρες της ευρωζωνης..

...υπάρχει τζαι η άλλη άποψη πως το όλο πρόβλημα δεν ξεκινά που την δομή της ε.ε αλλα ξεκινά που το κοινό νομισμα το οποίο καθορίζει τζαι τη δομή της ε.ε τζαι ότι η δομή εν αλλασσει εφόσον υπάρχει το κοινό νομισμα...

αν θα βάλουμε μια γενική προβληματική για το ζήτημα : ευρωπη τζαι οικονομική πολιτική ισως να πρεπει να βάλουμε τζαι τουντη προβληματική μεσα - η οποία εν εντονη αλλα συνιστα τζαι μια κομβική διαφορα αναμεσα στη λεγομενη ευρωκεντρική αριστερα τζαι στην λεγομενη αντι-ευρωπαική αριστερα.

βεβαια η πρωτη "ξιχαννει" να συζητα το θεμα του σχεδιασμου κοινου νομισματος τζαι των δομων της ε.ε- αν εν το ιδιο πραμα...προτιμα να κατηγορα για εθνικισμο οσους το θυμουνται...

οποταν εν τζαι ζητημα στην τελική της διαμόρφωσης του "ερωτηματος" για το που θελουμεν να καταληξουμε ως προς τα συμπερασματα μας για την κατασταση με τες τραπεζες.

Ανώνυμος είπε...

stelios papalangi

Όπωσδήποτε στο θέμα του κινέζου φαίνεται ότι επαίξαν τζαι άλλα συμφεροντα.

Τζαι βεβαίως τα ΜΜΕ άλλα σκάνδαλα καταπίνουν τα αμάσητα τζαι για άλλα δημιουργούν υστερίες....

Καλόν θα ήταν να έχουμεν έγνοια να μεν γίνουμε σαν τα ΜΜΕ που την ανάποδη.

Γιατί αν για τον κινέζο ξεκινούμε με το ερώτημα: Εννα ασχολούμαστε τωρά αν θα φάει η γεναίκα του ιερωνιμίδη τζαι να χάσουμε την επένδυση ;

Τότε άμαν μας λαλούν τα ίδια του τύπου "μεν αρωτάτε τωρά προέχει η οικονομία"... "Με διαφωνείτε τωρά εν το κυπριακό".... "Μεν γυρέφκεται ευθύνες τωρά, προέχουν άλλα".... "να μεν του κανονίσουμε μια χαλάρωση, αφού έννα φέρει λίρες " ....έννα να αναγκαστούμεν να κρύφομεν τζαι μεις....


Τελος πάντων.
Εν θα μπω στο λούκκι τίνος το σκάνδαλο εν πιο μεγάλο, ή ποιου το σκάνδαλο προβάλεται παραπάνω ή να ζυγίζω αν ένα σκάνδαλο πρέπει να φκει ανάλογα με το όφελος της επένδυσης....

Το πιο λογοκριμένο ερώτημα είναι:
Πόσες δουλειές θα ανοίξουν , με τι μισθούς και τι όρους εργοδότησης.

Ανώνυμος είπε...

εξίχασες τον Σταυράκη που χάρισε 30 εκατομμύρια λίρες της New Marathon του Κατσουρίδη τζαι γίνικεν υπουργός Οικονομνικών

Ανώνυμος είπε...

Οι αναφορές είναι σωστές, ιδιαίτερα όσο αφορά τις αντιφάσεις για τον κινέζο. Ομως, θα προτιμούσατε να μην γραφτούν, να μην αποκαλυφθούν τα γεγονότα; Αυτό κι αν είναι λογοκρισία.
Και είναι το ίδιο να μιλάμε για το κράτος και για μιά ιδιωτική τράπεζα;
Παρεπιπτώντος,
για ποιά έρευνα στις τράπεζες μιλάτε;
Ερευνα υπό το καπέλο του Διοικητή της Κεντικής Τράπεζας που διόρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (καλός ή κακός διορισμός,δεν έχει καμία σημμασία), για μιά από τις δύο Τράπεζες στην οποία επικεφαλής τη κρίσημη περίοδο ήταν ο νυν υπουργός Οικονομικών που επίσης διόρησε ο Πρόεδρος;

Eρυθρό Πρίσμα είπε...

Γενικά η έκφραση της κρίσης παγκοσμίως ήταν άμεσα συνδεδεμένη με το τραπεζικό (χρηματοπιστωτικό) σύστημα. Στις ΗΠΑ με τα ακίνητα εν ήταν πάλε ζήτημα τραπεζών; Στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Ολλανδία...τζιε λογικά ο κατάλογος τελειωμό δεν έχει.

Πάντως ήταν αναμενόμενο να γίνει τούτο κάποτε. Εν γίνεται εδώ και πόσα χρόνια το πιο κερδοσκοπικο κομμάτι του κεφαλαίου να εν πουπάνω τζιε να μεν πιάσει τα όριά του κάποτε. Η κρίση βέβαια εν δομική πιστεύκω τζι έννεν απλά επειδή εν το "κακό" κερδοσκοπικό κεφάλαιο πουπάνω τζι όι το παραγωγικό (υπάρχουν τζιε τέθκιες απόψεις κυρίως που τη σοσιαλδημοκρατία) αλλά η τέθκια έκφραση του προβλήματος οφείλεται τζιε στο ζήτημα κερδοσκοπία/φούσκες/πλασματικό χρήμα-επενδύσεις.

Στην Κύπρο είχαμεν τζι άλλου τύπου φούσκα νομίζω, κάπως συνδυαστική. Η αξία της γης ανέβηκεν πλασματικά με μια ταυτόχρονα οικιστική ανάπτυξη. Ως εκ τούτου είχαμεν δάνεια εκατομ. ευρώ σε τούτο τον κλάδο για αγορά γης τζιε οικοδόμηση τους θεωρόντας πως επ' αόριστο έννα μοσχοπουλιούνται. Ήρτεν η διεθνής κρίση, η αγορά έκατσεν τέλλια, τα δάνεια εμείναν τζιαμέ, δίπλα στα χοράφκια τζιε τα χτίσματα. Εν θα επαραξενέφκουμουν αν μεγάλο τμήμα των μεγαλοοφειλετών των τραπεζών εν τέθκια δάνεια.

linopampakos είπε...

Disdaimona,
νομιζω τωρα ξεκινα η ερευνα, γιατι οπως γινεται συνηθως με τες τραπεζες, το βαθος των μαυρων τρυπων εμφανιζεται πιο αργα..
Οπως θα επροσεξες υπαρχουν τζαι μηχανισμοι αμυνας-συγκαλυψης των τραπεζων..τα εχτεσινα του πολιτη με τον καρυδα ηταν αποκαλυπτικα..

για τον διαλογο στην ευρωπη..
υποψιαζομαι οτι οι δυο τασεις που αναφερεις κινουνται σε ενα ρευστο τοπιο για τουτο οι επιλογες [τζαι οι προεκτασεις τους] ενεν ξεκαθαρες..
δηλαδη η ευρωκεντρικη αριστερα θωρει στο βαθος την ομοσπονδοποιηση, αλλα εν ηξερει πως θα φκει τουτο...τζαι αφου οπως εν η ευρωπη εν ενα μεταβατικο σχημα [για την ωρα] η κριση του απλα υπενθυμιζει τουτην την μεταβατικοτητα - τζαι οτι εφτασε στα ορια της ενδεχομενως που για τουτην την οπτικη σημαινει οτι εφτασε η ωρα για ενα "επομενο βημα"..
Που την αλλη η κριτικη προς την ευρωπαικη ενοποιηση-ευρω, μπορει να πιανει μεν τα προβληματα, αλλα υποψιαζομαι οτι δυσκολευκεται στο αλλο ακρο - στο να εισηγηθει τωρα συγκεκριμενες μορφες διεθνων οικονομικο-πολιτικων δικτυων που να λειτουργουν εναλλακτικα, τζαι αρα να εν η προοπτικη..
Εν σαν να εσιεις μια μισοανοικτη πορτα που για τους μεν κακως εν ανοικτη αφου το θεμα εν μπροστα τζαι οϊ πισω,
ενω για τους αλλους εν ανοικτη διοτι εκφραζει εναλλακτικες [εστω τζαι ασαφεςι τωρα] πιθανοτητες..

Υποθετω οτι η εικονα θα γινεται πιο σαφης τζαι που τες δυο οπτικες οσο περνα ο τζαιρος..τζαι ξεκαθαριζει που την μια η δομη της ε.ε. [με διαφορες ταχυττηες τζαι μορφες συνδεσης]
τζαι που την αλλη ξεκαθαριζουν τζαι οι αλλοι "παικτες" γυρον...

linopampakos είπε...

stelio,
υποθετω οτι η καταληξη σου λαλει οτι εν καλα να βαλουμε ετσι ζητηματα [γεωστρατηγικων επενδυσεων] στο πλαισιο τους - τζαι το τι καρτερουμεν, σαν συλλογικοτητα-δημοσιο, συγκεκριμενα...

Εσιεις δικαιο οτι εν καλα να υπαρχει σαφηνεια ομως γιατι σαν κοινωνια πρεπει να κτιζουμεν προς τα μπροστα..τζαι δαμαι νομιζω αρκεψαμεν να θωρουμεν τζαι ενα "νεο" [;] ειδος ρουσφεθκιου [ιδιαιτερης μεταχειρισης-προωθησης] μεσω των ΜΜΕ..

Στην προκειμενη περιπτωση νομιζω υπαρχουν 2 κριτηρια που εν καλα να εμπεδωθουν:
1. οι δημοσιες διαδικασιες: αφου το κυπριακο κρατος εκτιστηκεν σε ενα μεγαλο βαθμο στο ρουσφετι [τζαι της δεκαετιας του 60 αλλα τζαι πριν - οι διαμαχες του 1947-48 ηταν εκφραστικες] τοτε εν καλο να ενθαρρυνονται κινησεις στο δημοσιο που τηρουν ισομερεις διαδικασιες κλπ. Σε τουτον το πλαισιο, οπως τα εκαταλαβα τα γεγονοτα, ο Φλουρεντζου, σαν ο αρμοδιος υπουργος, εκαμεν οτι εμπορεν να ελεγξει την κατασταση, τζαι παρα τες [κατανοητες λογω του μεγεθους της επενδυσης] πιεσεις μεχρι τον Ιουλη. Το να φκαινει υστερα τζαι εν σκηνικο που τον κατηγορει, εν υποπτο το λλιοτερο,εν ενι;
Τζαι για φτηνη προεκλογικη καταναλωση, αλλα τζαι ευρυτερα..
Ο Λορδος εβαλεν μια υποψια κατω λ.χ...

2. Η ιση εφαρμογη των αρχων:
Οταν μπαινουν κατω καποια θεματα δημοσιας αρχης [λ.χ. συμμετοχη οικογενειακων προσωπων δημοσιων λειτουργων] τοτε τουτα τα θεματα πρεπει να εξεταζονται καθολικα τζαι για ουλλους.
Εν περιπαιξιμο να μας αποσχολει η γυναικα του ιερωνυμιδη που επαραιτηθηκεν στο κατω κατω,
τζαι να παιζουν πελλον για τον Ν. Παπαδοπουλο στην επιτροπη οικονοικων τζαι την σχεση του με την Λαικη. Τουτη η επιλεκτικη εστιαση εν μορφη ρουσφεθκιου - καποιοι εν υπερανω του νομου η των αρχων με τες οποιες κρινεται [τζαι χωρις να ξερουμεν αν κρινεται δικαια καν] καποιος αλλος;
Δηλαδη ωσπου ο Ιερωνυμιδης ευκολυνε τον κινεζο επενδυτη να μιλησει με την hermes ηταν οκ, τζαι υστερα [αμα η hermes ηταν στο background] εν ηταν;
Με βαση ποιο κριτηριο;
Αμα ηταν οι βουλευτες στο Πεκινο εν εξεραν, εν ηταν γνωστο οτι επροσπαθαν να φερει επενδυσεις ο ιερωνυμιδης; εν ηταν μερος της δουλειας του;
Επειδη εν ειμαι τζαι σιουρος τι προνoειται, τζαι τι κανονες υπαρχουν για ετσι θεματα,
εβαλα τζαι την επιστολη του Λορδου που μου εφανηκεν να μιλα σαν καποιος που ασχολειται με αναλογες διαδικασιες [επενδυσεων που εμπλεκουν δημοσιο τζαι ιδιωτικο τομεα οπως εν η περιπτωση με την κινα].
Εν τζαι ο Λορδος υποπτος;
Αμα θελουμεν επενδυσεις που την κινα πως θα πεισουμεν αν δεν φερουμεν καποιον μεσω του αρμοδιου εκπροσωπου της κυπριακης δημοκρατιας τζηκατω;
Θα δουμεν τζαι τι θα φκαλει η διερευνηση, αλλα ηδη η αντιδραση του πολιτη αλλα τζαι του πολιτικου κομμαθκιου στο φιλελευθερο, ηταν σαφως μη-ισοροπημενη - εν εφαμροζουν τα ιδια κριτηρια σε αλλες περιπτωσεις ξεκαθαρα.

Οποτε εν καλα να κρατουμεν την διευρυνση του δημοσιου ελεγχου,
αλλα τζαι την ισονομια - διαφορετικα εν σκετο ρουσφετι μεσα που τες εφημεριδες. Ο ταδε ιδιοκτητης του μεσου, η ο ταδε αρχισυντακτης, καμνει εκστρατεια για να εξασφαλισει καποιος προνομιακη μεταχειριση η απειλα καποιον οτι αν δεν γινει το δικο του εν να του καμνει επιθεση.

linopampakos είπε...

Ανωνηυμε 1,
εν ηξερω αν ο Σταυρακης "εχαρισεν" του Κατσουριδη. Αμα το τεκμηριωσεις θα εν καλα, τζαι να το δουμεν - διαφορετικα, εν σαν τον Καρυδα του Πολιτη: για να μετατοπισει τζαι τζηνος τις ευθυνες του, τζαι να αλλαξει ο πολιτης εμφαση που το σκανδαλο της ρωσικης τραπεζας,
ειπαν μας οτι ναναι..:)

Νομιζω οτι το προβλημα των τραπεζων παει πισω στην δεκαετια του 90 - οποτε νομιζω ηταν να εν καλα να γινουν ελεγχοι σε ουλλους που το 1998 [τουλαχιστον] τζαι δα.
Που τες μιζες των πυραυλων, ιδιαιτερα το χρηματιστηριο που ηταν ενα σημειο εφανηκεν οτι μεριδα της πολιτικης ελιτ εσυνεργααστηκεν με τες τραπεζες για ιδιωτικο ωφελος [να διερευνηθει η υποψια επισης αν εξεπληθηκαν μιζες μεσα που τζηνο το σκανδαλο], ωσπου να φτασουμεν δακατω..
Τζαι αν δεν το καμουν οι θεσμοι πρεπει να γινει που την κοινωνια - τζαι βεβαια τα ΜΜΕ οπως εν τωρα εν θα πολλοβοηθησουν..:)

Διοτι τα λεφτα που θα πληρωσουμεν τωρα εν προιον του τι εγινε την περιοδο μετα το 2009 - τζαι σαφως, η θεσμικη εμφαση πρεπει να εν δαμαι..
Αλλα οι πρακτικες μερικων [στον τραπεζιτικο τομεα τζαι στου περιξ] φαινεται να εξεκινησαν που τα τελη της δεκαετιας του 90...

Το δευτερο μερος του σχολιου σου, νομιζω εκφραζει μαλλον δικη σου προκαταληψη..Παλε εν θεμα τεκμηριων..
Ο Σταυρακης στο βιβλιο του αναφερει οτι εκτιμα το Κατσουριδη, ενω φαινεται οτι πιο στενη εν σχεση του με τον Αναστασιαδη [σελ.182]...τζαι με τον Τασσο απο οτι φαινεται ειχαν μια σχεση αλληλοεκτιμησης αφου ηταν ο πρωτος που επισκεφθηκεν μετα την υπουργοποιηση του [σελ. 36].
Εν ηταν τυχαιο ο Σταυρακης...
Ηδη ηταν στα υπο οψιν που τον Τασσο για διοικητης της κεντρικης, τζαι σαφως επαιξεν νευραλγικο ρολο στην διαμαχη με τον ν.παπαδοπουλο τζαι λιλληκα για την μοναδα απουγροποιησης που επαιξεν τζαι που τον αναστασιαδη προεκλογικα τοτε..
Οποτε μαλλον ηταν επιλογη κοινως αποδεκτη τοτε..βεβαια μερικοι ειχαν απωθημενα..:)..

linopampakos είπε...

Ανωνυμε 2,
Μα το θεμα εν τζαι εν τι εγραφτηκεν, αλλα πως..τζαι με ιντα εμφαση..
Δηλαδη αποκαλυφτηκεν κατι που εν εξερεν η διερευνηση του υπουργειου;
Αν ο στοχος ηταν να μας πουν οτι επροκυψαν νεα τεκμηρια, οκ...[μερικα ηταν θεματα του μαρτη τζαι του μαη by the way]..
Αλλα ηταν τουτος ο στοχος;
Δε τα πρωτοσελιδα τζηνης της εφτομαδας..

Οποτε το ερωτημα ενι -εκατασκευαστηκεν το θεμα για να πληροφορηθει το κοινο,
οξα εκατασκευαστηκεν ενα θεαμα τζαι μια υστερια για προκλογικους [για μερικους] τζαι αλλους οικονομικους [οπως λαλει ο λορδος αλλα ισως ευρυτερους] λογους;
Ο τροπος παρουσιασης των στοιχειων αγαπητε/η ηταν σαφως εστιασμενος οϊ στην ενισχυση της ελεκτικης διαδικασιας που υπηρχε [να πει ας πουμεν καλα καμνει ο υπουργος που ρωτα, να τον στηριξουμεν κλπ ], αλλα εκατασκευαζεν ενα θεαμα παραγνωριζωντας το τι υπηρχε ηδη..

Αναφερα σαν παραδειγμα την αποτομη αλλαγη στην καλυψη του φιλελευθερου..
Ενεν λογικο να περιμενεις καποια συνοχη στην καλυψη ενος τεθκιου θεματος ;
Ενεν υποπτο αμα ξαφνικα αλλασουν τα κριτηρια παρουσιασης του θεματος χωρις λογο;
Εγω τουλαχιστον που τζιαμαι εξακινησα..

Το κρατος τζαι μια τραπεζα εν διαφορετικα με την εννοια οτι το κρατος ανηκει στο δημοσιο, ενω η τραπεζα, εν "ιδιωτικος οργανισμος" που διαχειριζεται ομως μιαν δημοσια λειτουργια - αρα ανηκει καπως στο τομεα του δημοσιου ελεγχου..
για τουτον διοριζεται τζαι ο διοικητης της κεντρικης..

Οταν ομως φιλτατε/η μια τραπεζα αποτυγχαινει τζαι εν καμνει απλα χρεοκοπια, αλλα θελει να την σωσει το δημοσιο,
τζαι μαλιστα το προβλημα της [το αρχικο εστω], η εκθεση στα ελληνικα ομολογα,
εν η αιτια που αναφερουν οι οικοι αξιολογησης για υποβαθμιση της κυπριακης οικονομιας που το 2011,
τοτε ενεν καθολου ιδιωτικο ζητημα: η λαικη εν δημοσιο προβλημα πκιον, τζαι ζητα μας, σαν δημοσιο, χρηματα.
Προφανως λοιπον θα πρεπει να λειτουργουν οι κανονες του δημοσιου δικαιου [που επρεπεν να λειτουργουν ετσι τζαι αλλοιως - για τουτον οι υφισταμενοι του ορφανδιη ειπαν του για το προβλημα του σαρρη με τες αλλες εταιρειες], αλλα τζαι γιατι σε μια προβληματικη κατασταση, οπως η σημερινη,
περιμενεις οτι θα υπαρχει πκιον πιο σοβαρη εστιαση στις αρμοδιοτητες του καθενος..

Για την επιτροπη διερευνησης..
ειδα τον οικο που θα καμει την ερευνα σημερα στις εφημεριδες..
εσιεις λογο να πιστευκεις οτι ενεν καλος;..

Κατα τα αλλα η ταυτιση του δημητριαδη τζαι του σιαρλη εν εμπειρικο λαθος..εκφραζουν διαφορετικες λειτουργιες τζαι εκπροσωπουν διαφορετικες τασεις/εμφαση σε μια προσπαθεια..
Ο μεν σιαρλη εδιοριστηκεν για να καλυφκει ακριβως την συνδεση με την τραπεζες - να σου αθθυμισω οτι κατηγορουν την κυβερνηση που το 2009 οτι ενεν "ευαισθητη" [προφανως μερικοι εθελαν να τες καλυφκουν που παλια..:)]
με τες τραπεζες γιατι εν "αριστεροι" κλπ..
Υπαρχει ενα χαριτωμενα αποκαλυπτικο αρθρο του αβερωφ τοτε..
Αρα τουλαχιστον η κυβερνηση η ο προεδρος ηταν καχυποπτοι [που εν τεκμηριο μη εμπλοκης] απεναντι στο τομεα που εγινε φορεας μεταδοσης της κρισης...

Τζαι αμα δεις τες συζητησεις για τα "μετρα" το ειδος τους κλπ, υπαρχει μια σαφης προτιμηση των ΜΜΕ για τον σιαρλη [ακομα τζαι αμα ο αθρωπος εν πει τιποτε] λ.χ. παρα τον χριστοφια..
ενδιαφερον εν ενι;
Αν υπαρχει κατι για τον σιαρλη πε το να το δουμε..διαφορετικα εν ο συνδεσμος του προβληματικου τομεα με την κυβερνηση..

Ο δημητριαδης που την αλλη, εν τζιαμαι για να ξεκαθαρισει την εικονα τζαι η δικη μου κατανοηση για την επιλογη του, εν οτι ασχοληθηκεν τζαι με αναλογα προβληματα τραπεζων σε σχεση με το δημοσιο..

Οποτε ο διοικητης της κεντρικης θκιαλεει ενα ξενο οικο να καμει ερευνα...
Η δουλεια του υπουργου οικονομικων εν αλλη - μερος της τζαι η συνδεση με τον τραπεζιτικο τομεα..τζαι με δεδομενο οτι τζηνος ο τομεας ελεγχει [δαμαι εν ο δικηγορος της λαικης επικεφαλης] μερος της επιτροπης οικονομικων της βουλης, τζαι μια μεγαλη μεριδα των μμε [ακομα;],
τοτε εν τζαι καπως "συναινετικη" - με βαση τζαι τες επιλογες που εγραψα στο τελος του ποστ..

Εμενα φαινεται μου σαν ενα ειδος ισορροπιας..

ματιλτα είπε...

Είπαμε εν δκιεβάζουμε τες εφημερίδες γιατί βαρκούμαστε να μπάινουμε κάθε φορά στη διαδικασία να ανακαλύψουμεν αν υπάρχει αλήθκεια σε τζείνο που γράφουν.

Για τα οικονομικά βρίσκω ενδιαφέρων τα σχόλια στα blog του Stockwatch...

ένα παράδειγμα:

"Μα κύριε Ζένιο, μας λες ότι όλα ξεκίνησαν από ένα δημοσίευμα από τον Πολίτη και δεν θα πρέπει να φιμώσουμε τα ΜΜΕ. Να μου επιτρέψει να επισημάνω αυτό που όλος ο κόσμος ξέρει αλλά δεν μιλάει. ΜΜΕ και πολιτική είναι διαπλεκόμενα συμφέροντα ανα το παγκόσμιο, πόσο δε στην Κύπρο όπου γνωρίζουμε το ποιον του κάθε καναλάρχη και ιδιοκτήτη ΜΜΕ. Εδώ και 3 χρόνια γνώριζαν όλοι ότι οι τράπεζες μας πέρνουν στον πάτο και κόμματα, ΜΜΕ, ακαδημαικοί, επαγγελματικοί συνδέσμοι σαν συγχορδία προσπαθούσαν να να κάνουν πλύση εγκεφάλου στον κόσμο ότι για την κατάσταση της οικονομίας φταίνε αποκλειστικά τα δημοσιονομικά και ο μέσος δημόσιος υπάλληλος που αμοίβαιται με 2,000 ευρώ τον μηνα. Εδώ όλο το σύστημα προσπαθεί να καλύψει τις ανεπάρκειες του εποπτικού μας συστήματος και του πρώην διοικητιτή της ΚΤ.

Αθηνά όταν ένα ολόκληρο σύστημα βάλθηκε να μας κάνει το άσπρο μάυρο με προεξέχοντα τα αντιπολιτευόμανα κόμματα ως κύριοι εξφραστές αυτών των διαπλεκόμενων συμφερόντων που αναφέρθηκα πιο πάνω, τότε ναι υπάρχει θέμα στο αναζητήσουμε ποιους πραγματικά θα εξυπηρετούσε το θάψιμο της επένδυσης της phoinix στο παλιό αεροδρόμιο. Τα ίδια συμφέροντα που επέβελαν στα ίδια αντιπολιτευόμενα κόμματα με ηγέτες το δύδιμο Παπαδόπουλο-Αβέρωφ να ψηφίσουν για ανοικτούς αιθέρες εξυπηρετόντας συμφέροντα ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας την παραμονή της κατάθεσης από την Triple Five της πρότασής της για εξαγορά των Κυπριακών Αερογραμμών. Άλλη μια κίνηση για θάψιμο άλλης μιας επένδυσης στο βωμό συγκεκριμένων συμφερόντων.

Θα μπορούσα να παραθέσω μια σειρά τέτοιων παραδειγμάτων που οδηγούν στο συμπερασμα ότι συγκεκριμένοι βουλευτές και κόμματα εξυπηρετόντας συμφέροντα ιδιωτικών εταιρειών δεν διστάζουν να προβούν σε τέτοιες ενέργειες.
Βέβαια αυτά και άλλα πολλά τα ραντάρ του κου Ζένιου και για να είμαι δίκαιος πολλων άλλων δεν τα πιάννουν, ή δεν είναι μέσα στις επιλογές τους να τα θίξουν αφού κατά τους ίδιους δεν είναι αναγκασμένοι να αναλύουν τα πάντα αλλά αυτά που οι ίδιοι επιλέγουν.
Το θετικό είναι ότι σε αυτό το φόρουμ υπάρχει κάποιος αντίλόγος (όταν δεν γίνονται delete ποστ) οπότε κάποιος μπορεί να επισημάνει την μονόπλευρη ανάλυση κάποιων άρθρων."

http://blog.stockwatch.com.cy/?p=1348

linopampakos είπε...

Σχολιο σε σχολιο στον Πολιτη - για μια ελλογη δημοσια σφαιρα.
[σε ενα σχολιο στο "παρασκηνιο" του πολιτη, ΣΤΙς 25/8 ο "ΘΕΜΙς" σχολιασε το πιο πανω ποστ, οποτε ακολουθει μια διευκρινιστικη απαντηση]..

Αγαπητε ΘΕΜΙς,
κατ' αρχην η βασικη θεση δαμαι ενεν για "υστερικα ΜΜΕ" αλλα για κατασκευασμενες υστεριες. Αν ενα υποκειμενο [μμε η αλλο] εν υστερικο, εν μαλλον μια γενικη κατασταση - αντιθετα η κατασκευη ενος φαινομενου προυποθετει στρατηγικες κινησεις.

Εν ενδιαφερουσα η διατυπωση σου για την μετατοπιση που την οικονομικη [ας πουμεν που τον "Σιακολα" η την εταιρεια για να μεν προσωποποιουμεν] στην πολιτικη σφαιρα [το κρατος].
Η θεση ομως που εδιατυπωσα ενεν οτι αλλασει η σφαιρα της εμφασης διοτι αλλασει τζαι το καθεστως.Αντιθετα, ο στοχος της αναλυσης ηταν να καταδειξει τες αντιφασεις της παρουσιασης μεσα που συγκριτικες αναφορες. Οποτε σε περιπτωσεις οπου διασταυρωνεται ξεκαθαρα τον οικονομικο [λ.χ. δικηγορος της λαικης] με το πολιτικο [επικεφαλης της επιτροπης οικονομικων της βουλης] εν υπηρχεν καμια ευαισθησια.
Εν θα ελαλουν οτι υπαρχει συνδρομο παχυδερμιας - νομιζω εν επιλογες.
Διοτι αναγκαστικα, για να εχουμε αναλυση που να βασιζεται σε κοινα αποδεκτα κριτηρια, πρεπει να υπαρχει ενα συγκριτικο πλαισιο.
Το οτι το ενδιαφερον της Hermes συνεχισει να υπαρχει εν δεδομενο - το ενδιαφερον ενι οτι οι ερωτησεις τζαι η εστιαση της επιθεσης ενεν εκατευθυνθηκε [εστω τζαι] στην εταιρεια που στο κατω κατω εκαμεν την αρχικη συμφωνια τζαι η οποια εφκαλεν τζαι την πρωτη ανακοινωση μετα το δημοσιευμα του "πολιτη", αλλα στην πολιτεια την οποια εκπροσωπουσε ο Φλουρεντζου, ο οποιος με βαση τα οσα εχουμε δει επροσπαθησεν να τηρηθουν οι διαδικασιες.
Εν λαλω οτι εκαμε οτιδηποτε επιληψιμο η εταιρεια - απλα η συγκριτικη εστιαση εν ενδιαφερουσα. Οταν η εταιρεια ειπεν οτι ο Ιερωνυμιδης εσυμμετειχε σε συσκεψεις σαν φιλος του επενδυτη, αμφισβητηθηκεν;
Οϊ..το οτι ηταν στην συσκεψη της 10ης Μαιου γιατι ηταν διαφορετικο αφου το γραφειο τζαι η ιδιοτητα του, εν εμπλεκουνταν στην διαδικασια;
Γινεται να εν αποδεκτος σαν φιλος στο ενα πλαισιο τζαι οϊ στο αλλο;
Εν τα ΜΜΕ αγαπητε που εκαμναν σκοπιμη εστιαση τζαι αλλαγη κριτηριων αναλογως εμπλεκομενου.

Η αντιθεση της παρουσιασης της υποθεσης Ιερωνυμιδη με την παρουσιαση της υποθεσης Σαρρη, σαν συγκριτικο παραδειγμα, εν σαφης ελπιζω - διοτι τζηνο ηταν το βασικο συγκριτικο παραδειγμα.

Ομως επειδη ενεν σαφη ακομα τα δεδομενα, οι ερμηνειες τις οποιες εκατεγραψα για τις αντιφασεις που επαραγαν την στρατηγικη εστιαση αναφερουνται σε 2 κατευθυνσεις:
1. προεκλογικη σκοπιμοτητα
2. αλλα συμφεροντα - τα οποια εκφραζονται, σαν δειγμα, με την επιστολη Λορδου.
Υπηρχε δηλαδη τζαι πολιτικη τζαι οικονομικη ενδεχομενως αιτια για την κατασκευη της υστεριας.

Οσο για τα δεδομενα τα οποια αναφερεις. Το ζητημα ενεν η δημοσιοποιηση αλλα η επιλεκτικη εστιαση τζαι η αντιφατικη σταση. Θα ηταν πιο λογικο να τεθουν αρχικα για να συζητηθουν λογικα - τζαι οταν ετεθηκαν επρεπεν ουλλοι οι εμπλεοκμενοι [συμπεριλαμβανομενων τζαι των βουελυτων λ.χ. που επηαν στο πεκινο] να "ρωτηθουν" τα ιδια ερωτηματα.
Ο τροπος που ετοποθετηθηκαν, ομως, εσπρωχνε την συζητηση εκτος λογικου πλαισιου - στην κατευθυνση δημιουργια υστεριας για να συγκαλυφθουν ενδεχομενως κινητρα, αλλα τζαι για να διογκωθουν δεδομενα τα οποια σε αλλες περιπτωσεις θεωρουνται κατανοητα - ενω σε αλλες οταν υπαρχει κρυαγαλεα περιπτωση [διαπλοκης ας πουμε - αφου καπως ετσι υποτιθεται ηταν το θεμα] υπαρχει πληρης αποσιωπηση απο τα ιδια ΜΜΕ.
Μια ελλογη δημοσια σφαιρα απαιτει ισομερη αντιμετωπιση τζαι συνεπεια στην λογικη προεκταση μιας αρχης/θεσης.

linopampakos είπε...

Μερικα ερωτηματα για τον τροπο παρουσιασης των 4 θεματων που αναφερεις [τζαι αν θελεις μπορουμε να τα δουμε ξανα οταν εχουμε ολη την εικονα]:
1. Τι σημαινει "παριστατο"; εισιεν συμμετοχη στην διαδικασια των αποφασεων; Στες αποφασεις εμπλεκτουν ο υπουργος, ο γ.εισαγγλεας τζαι η διυπουργικη. Σωστον να δημοσιοποιηθει, αλλα τζαι να εξηγηθει γιατι ενεν καλα να συμμετεχει - τζαι γιατι η συγκεκριμενη συναντηση [για την οποια ο Κουλιας ειπεν την ατακα:"Μα ηρθε να επενδυσει ο ανθρωπος η τον φερατε για ανακριση στην Γκεσταπο;"..προφανως εν ηταν μια στημενη ιστορια..:)] ηταν διαφορετικη απο αλλες.
Εν ομως γνωστο τζαι δεδομενο οτι ο ιερωνυμιδης επροωθησεν την επενδυση, τζαι ενθαρρυνε τον επενδυτη. Τουτον εν προβλημα;
Οι βουλευτες που ειχαν παει πεκινο εν το εξεραν;
Ηταν λογικο να διαμρτυρονται οταν οι ιδιοι εσυμμετειχαν σε συναντηση που επισημοποιουσεν τις συγκεκριμενες σχεσεις;
Τζαι αναποφευκτα συγκριτικα: η επιτροπη οικονομικων η οποια διοριζει τζαι μελη του συμβουλιου της λαικης; Γιατι προεδρευει ο δικηγορος της τραπεζας;
Γιατι εν υπαρχει το ενα χιλιοστο της αναλογης ευαισθησιας;
Τζιαμαι υπαρχουν ξεκαθαρα οικονομικα συμφεροντα οϊ απλα επικλησεις σε φιλικες σχεσεις.
Αλλα..οπως βλεπεις..
Οποτε η εστιαση στην παρουσια σε μια συναντηση φαινεται μου ενδιαφερουσα μεν, αλλα υποπτα απομονωνμενη απο τα πλαισιο τζαι της εξωφθαλμα μη συνεπους στασης που τα ιδια ΜΜΕ σε αλλα, αναλογα η πολλα πιο ξεκαθαρα σκηνικα τζαι εμπελκομενους..
Προφανως με τις τραπεζες υπαρχουν τζαι οικονομικα συμφεροντα.

2. Η συζυγος ηταν στην εταιρεια τζαι επαραιτηθηκεν. Τουτον εν καλον. Να σου πω ποσοι εν επαραιτηθηκαν που θεσεις στις οποιες εμπλεκεται το συμφερον τους;..:)
Ασυνεπεια..
Αλλα προσπαθω να καταλαβω τα δεδομενα: Μπορει μια γυναικα επιχιερηματιας να ενι συζυγος ενος διπλωματη; Να το συζητουσουμεν επισης.
Οταν το "ευρωπαικο ινσιτουτο κυπρου" επροωθαν αναλογη επενδυση στην Λεμεσο [τελικα μπορει να ξερει κατι ο Λορδος;], εισιεν επικεφαλης του δ.σ. τον τοτε γενικο διεθυντης του υπουργειου εξωτερικων οπως εγραψεν ο φιλελευθερος. Ηταν τζαι τζηνον επιλιψημο;..Προφανως εν ηταν.
Το οτι η κυρια ιερωνυμιδη εν επιχιερηματιας [με εταιρειαν στη Σερβια τζαι το Λονδινο], τζαι μαλιστα που τζαιρον, απο οτι αντιλαμβανομαι, εν δεδομενο τζαι γνωστο.
Τζαι για να παραιτηθει σημαινει καταλαβει τζαι τα νομικα πλαισια.
Το αλλο ενδιαφερον με την κ. Ιερωνυμιδη εν οτι,απο οτι εκαταλαβα, η πληροφορια για την συμμετοχη της στην εταιρεια του του κ. Κι πριν την συμφωνια, επροεκυψεν μεσα που την επιμονη του υπουργειου για διευκρινησεις.
Λογικα ο Φλουρεντζου θα πρεπει να θεωρηθει δειγμα συνεπειας.
Θεωρεις οτι η εκστρατεια των ΜΜΕ αναγνωρισε την διαδικασια ερευνας;
Ηταν τζαι τουτο ενα που τα πρωτα πραγματα που μου εκαμαν εντυπωση.
Οποτε ποιος ηταν ο στοχος;

linopampakos είπε...

3. Αν δεν ενι αρκετο να δημοσιευτει μονο στην Κυπρο, προφανως εν κατι που αφορα τους υπαρχοντες κανονισμους. Θα πρεπει οι επενδυσεις να δημοσιοποιουνται σε ποιες γλωσσες τζαι χωρες; Ετσι τζαι αλλοιως εν ειχα την εντυπωση οτι τουτον ηταν το ζητημα. Αν υπαρχουν αλλοι ανταγωνιστες εν εξεραν; Εν ειχαν προσβαση στην Κυπρο;
Που θα τους εβρωμεν;
Δαμαι αννοιει υποθετω τζαι το θεμα ανταγωνιστικων συμφεροντων γενικα;
Εν ηξερω..προσπαθω να αντιληφθω που αλλου θα επρεπε να δημοσιοποιηθει;
Η κυπρος ενι ενας χωρος με ενδιαφερον απο διαφορες χωρες τζαι κεφαλαια - με πρσβεευτες τζαι εμπορικους ακολουθους...εν εχουν δικηγορους οι οποιοι ενδιαφρομενοι για να επενδυσουν δακατω;

4. Τι σημαινει ειναι "εμμισθος"; Προωθει τις επενδυσεις που την Κινα τζαι εν επιχειρηματιας. Προφανως 1000 ευρω τον μηνα ενεν ποσο το οποιο θα καθοριζαμεν σαν "εμμισθο". Μαλλον εφανηκεν πιο πειστικη η διατυπωση οτι ηταν "πληρωμη για υπηρεσιες".
Δηλαδη ο επικεφαλης ενος "ομιλου" οπως ελαλουσαν τα μμε τον Μαρτη ζει με τα 1000 ευρω για τες υπηρεσιες του που την Κυπρο;
Οξα ηταν να περιμενουμεν δωρεαν υπηρεσιες;
Ειλικρινα εν αποριες που σου γραφω γιατι εν καταλαβω την ερωτηση.

Ποιον ακριβως θα επρεπε να εχουμεν για να προωθει τις επενδυσεις;
Να του κοψουμεν τα 1000 ευρω τζαι να τα δωκουμεν αλλου;
Συμφωνα με τον συνδεσμο την δουλεια του καμνει την καλα - τζαι εν ακουσα κανενα να το αμφισβητησει. Αντιθετα υπηρχαν παραπονα οτι εν εδιευκρινηστηκεν οτι εσιει τζαι ρολο σαν συνεργατης στην αναζητηση επενδυσεων - τζαι τα λεφτα στο αεροδρομιο εν να τα πιασει που κινεζικες τραπεζες..
Η χρηση του αποσπασματος που το κειμενο του Λορδου εισιεν ακριβως σαν στοχο να ανοιξει την συζητηση τζαι στο ποιες εν οι συνηθεις πρακτικες - που εναν ατομο με εμπειριες.
Ναι τουτα πρεπει να τα συζητουμεν.
Αλλα ενεν εντυπωσιακο πως φωνες σαν του Λορδου εν ακουστηκαν καν τζηνες τις ημερες;

Οποτε αγαπητε Θεμις το θεμα εν ηταν η δημοσιοποιηση - το θεμα ηταν η επιλεκτικη εστιαση, τζαι η συγκριτικα ασυνεπης σταση.
Τουτα εν αντιφασεις.
Τζαι αν πρεπει να ενθαρρυνουμεν, οπως εγραψα τζαι του Στελιου πιο πανω, τα θετικα [οπως την ερευνα του υπουργειου],
εν καλα επισης να ενθαρρυνουμεν την καχυποψια για ετσι επιλεκτικες εκστρατειες που εν ρωτουν καν τα αυτονοητα τζαι εν στεκουν στην πρωτη συγκρτικη αναλυση.

Νασαι καλα.

Ανώνυμος είπε...

Hello therе, I dіsсovered your site via Google while ѕearching for а relаted matter, youг site got hеrе up, it
appears good. I have bookmarκed іt in my google bookmarκs.


Hello theгe, just changеd into аwarе of your weblοg via Google, аnd lоcated that it's really informative. I'm gоing tо bе careful for brussels.
I'll appreciate in case you proceed this in future. Lots of other people will likely be benefited from your writing. Cheers!

Also visit my web blog; paydayloansonlinet3.com
Also see my webpage - Payday Loans

Ανώνυμος είπε...

Very good article. I'm going through some of these issues as well..
Also see my webpage > latest epl transfer news chelsea

Ανώνυμος είπε...

Hello, I log on to your blogs daily. Your humoristic style is witty, keep it up!


Here is my web blog; have a peek at this site

Ανώνυμος είπε...

Hello, constantly i used to check blog posts here in the early hours in the break of day, for the reason that i love to gain
knowledge of more and more.

Also visit my web site; browse around this site

Ανώνυμος είπε...

Hi there, I discovered your site by way of Google while searching for a related topic,
your web site got here up, it seems to be great. I have bookmarked it in
my google bookmarks.
Hello there, simply was alert to your weblog thru Google, and found
that it's truly informative. I am going to be careful for brussels. I'll appreciate in the event you proceed this in future.
Lots of other people will be benefited from your
writing. Cheers!

my blog cashcases.webs.com

Ανώνυμος είπε...

bookmarked!!, I really like your blog!

Here is my web page ... pop over here

Ανώνυμος είπε...

I really like what you guys tend to be up too. This kind of clever work
and coverage! Keep up the good works guys I've incorporated you guys to my own blogroll.

my web page ympeg

Ανώνυμος είπε...

I used to be able to find good info from your blog articles.


my web blog - latschbacher

Ανώνυμος είπε...

I was able to find good info from your content.


Also visit my website :: emitter

Ανώνυμος είπε...

I must thank you for the efforts you've put in penning this website. I am hoping to view the same high-grade blog posts by you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my own blog now ;)

My web page :: urgentmeds

Ανώνυμος είπε...

If some one desires expert view on the topic of blogging
after that i recommend him/her to pay a visit this weblog, Keep up the
pleasant job.

Review my web blog :: nurath