Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Ενα ταξιδι στην βορεια Κυπρο: στο χρονο, στες απροσμενες συνεπειες, τζαι στον καθρεφτη που η Κυπρος θωρει τον εαυτον της σαν συνολο

Το περασμα στην βορεια Λευκωσια ηταν σχεδον τυπικο  - οπως αμα κοφκεις εισητηρια για την μαππα η για να μπεις σε σινεμα. Οι δυο κυριες που εκοιταζαν τις ταυτοτητες ηταν ευγενικες - επροσεξα ομως οτι το κοσμημα που εκρεμετουν στον λαιμο της μιας, εισιεν το σχημα του μισοφεγγαρου. Ενας φιλος μου επροειδοποιησεν με οτι θα εθωρουν πολλα παραπανω τουρτσικες σημαιες που το 2004 που ειχα ξαναπαει. Οποτε εθεωρησα οτι ηταν μαλλον μερος του νεου σκηνικου που εφερε η εκλογη του Ερογλου.

Βορειοανατολικα το 2012 με τα μαθκια του 2004
Η διαδρομη προς την Λευκωσια τζαι υστερα προς τον καμπο της Μεσαοριας εν μερει επιβεβαιωσεν τον φιλο μου, αλλα επροσεξα επισης οτι υπηρχε τζαι μια αισθητη αλλαγη στο χωρο, που το 2004. Τοτε η βορεια κυπρος εμοιαζεν σαν μια περιοχη που εφκαινεν που ενα ειδος ιστορικης καραντινας - αντιθετα τωρα εν υπηρχε τζηνο το αισθημα. Ενταξει, επαρατηρησα μαλλον με χιουμορ οτι εν ειχαν καταφερει ακομα να γεμωνουν τα round about τζαι τα ενδιαμεσα των δρομων διπλης κατευθυνσης με φκιορα κλπ οπως στην νοτια κυπρο, αλλα η γενικη εικονα των σπιθκιων, των διαφημισεων τζαι του χωρου αρκεψεν να αθθυμιζει την εικονα ποδα. Ακομα τζαι οι σημαιες. Εισιεν παραπανω που το 2004 οντως στην Λευκωσια, αλλα εν μερει ηταν τζαι τα παναυρκα της επετειου. Αλλα επροσεξα επισης οτι υπηρχαν τζαι σε συγκεκριμενους χωρους - γενικα σε κυβερνητικα κτιρια, αλλα τζαι σε ουλλες τες πεζινες. Υπηρχαν επισης σε μερικα καταστηματα, τζαι πιο λλιες σε σπιθκια η κτιρια. Εν μου εφανηκεν ιδιαιτερα παραξενο. Το να θωρω την ελληνικη σημαια ποδα εν ενα παραδοξο που εμαθα να το αντιμετωπισω με ειρωνικη συγκριτικη διαθεση: αν καποιος βαλει σημαιαν αλλης χωρας προφανως εκφραζει κατι που εν ενδιαφερει η ισως τζαι αντιπαθουν οσοι εν το καμνουν. Αμα εθωρουν καμιαν πεζινα χωρις σημαιες εσκεφτουμουν λ.χ. οτι μαλλον καποιος δισπιρκασμενος εκατεβασεν τες.

Η Μεσαορια ηταν μια πρωτογνωρη εμπειρια. Πολλης χωρος οφκιερος ενεν κατι που εν συνηθισμενο στην Κυπρο. Ισως τζαι γιατι εν ειχα παει παρα 1-2 φορες στην ανατολικη Κυπρο πριν το 74...Αθθυμιζεν μου καπως τες περιοχες της Λεμεσου, της παιδικης μου ηλικιας, αμα εσυνααν το σιταρι, αλλα παλε σε ετσι περιοχες εισιες το Τροοδος σαν ενα βαθος καπου κοντα. Ποτζει υπηρχεν βεβαια ο Πενταδακτυλος αλλα εμοιαζεν με ενα βουνο που ηταν παραλληλο με τον καμπο παρα σαν μια οροσειρα που εισιεν βαθος.
Ειχα χασει τον χαρτη που αγορασα το 2004 που εισιεν τζαι τα ελληνοκυπριακα τζαι τα τουρκοκυπριακα ονοματα των χωρκων ετσι εμαχουμουν αρχικα να ταυτιζω 2 χαρτες. Αλλα επειδη τα παραπανω χωρκα ηταν αγνωστα, επροσεχα παραπανω τον καμπο. Υπηρχεν ενα αισθημα απλωματος που εμενα τουλαχιστον εβοηθαν με να χαλαρωνω παρα την πυρα του καλοτζαιρκου. Τα χωρκα ηταν μιτσια. Αρκεψα να προσεχω ενα παραδοξο ειδος κτιριου - κατι ασπρα τζαμια. Οι σημαιες ελλιανικσαν πκιον αλλα τουτα τα ασπρα τζαμια που ηταν εξοφθαλμα ξενα προς την τοπικη αρχιτεκτονικη εφαινουταν σαν την μουγια μεσα στο γαλα. Αλλα αφου ελλιοστευκαν οι σημαιες ειπαν να μεν πολλοασχοληθω.

Απροσμενες Συνεπειες
Τα 2 χωρκα που αναποφευκτα εστιασα αφου ηταν τζαι τα πιο ευδιακριτα στον χαρτη ηταν το Λευκονοικο τζαι το Τρικωμο.Αμα εμπηκαμεν του Λευκονοικου, επιασα τον ευατον μου να γυρευκει την εκκλησια. Το ματι μου εισιεν ηδη εστιασει στο ονομα "Γουφες" στον ελληνοκυπριακο χαρτη - το χωρκο του Σαββα Μενοικου που εδολοφονησαν οι εοκατζηες με μια συγκεντρωση λιθοβολισμου στην αυλη της εκκλησιας του Λευκονοικου το 1958. Γιατι ηταν αριστερος.  Εθελα να δω αν ο πλατανος που εδησαν πανω τον Μενοικο ηταν ακομα τζιαμαι. Αν τζαι εν ασχολουμαι ιδιαιτερα με νεκροταφεια, τον ταφο του Μενοικου, νοιωθω οτι πρεπει να τον εβρω καποτε τζαι να παρω λλια φκιορα. Εν που τα γεγονοτα που μου εμαθεν η κυπριακη καθημερινοτητα εναντια στην λογκρισια του επισημου λογου. Η αρνηση υποταγης του Μενοικου τζαι ο θανατος του, η ηρωικη μοναξια τζαι η δειλια οσων εν εκαμαν τιποτε τζηνη την νυχτα, εν που τζηνες τες στιγμες που διαμορφωνουν μιαν αλλην κυπριακοτητα - βαθυτερη τζαι σοφοτερη. Στο χωρκο βεβαια τωρα υπηρχαν τουρτσικες τζαι "τουρκοκυπριακες" σημαιες. Να εκαταλαβαν αραγε, εστω τζαι χρονια μετα, οι δολοφονοι τζαι οσοι εχαζοπαρακολουθουσαν την υστερια, οτι η 20η Ιουλιου ηταν συνεπεια τζαι τζηνου του Μαη του 1958, οταν μερικοι εσκοτωναν ακομα τζαι αθωους γειτονες, η περαστικους, οπως ο Μενοικος, γιατι ειπαν τους, καποιοι κατι;...
Αθθυμηθηκα τες ελληνοκυπριακες εφημεριδες τζαι την καταντια τους τα τελευταια χρονια.
Στο νου μου εγυριζεν ακομα ενα παραξενο αισθημα - εν δικαιοσυνη τουτο; Εν ενι, γιατι αν αν ηταν θα επρεπε να τιμωρηθουν μονο οι ενοχοι - οι αθλιοι τζηνης της νυχτας που εθωρουσαν ενα αθρωπο να σκοτωνεται με τες πετρες, τζαι εν ειπαν τιποτε, εν εκαμαν τιποτε.
Οι δειλοι τζαι τα εθνη τους.
Στο Τρικωμο εσυνεχιζε η ιδια σκεψη. Το χωρκο του Γριβα. Εσκεφτηκα ποσο αστειο ενι το συνθημα των υστερικων "η κυπρος ειναι ελληνικη". Οσο τζαι να φακκουν πανω κατω μαντρωμενοι σε καποια κερκιδα, οπως ηταν αλλωστε τζαι η αυλη της εκλλησιας του Λευκονοικου το 1958, εν μπορουν να εξορισουν την πραγματικοτητα - την πραγματικοτητα που εφτιαξεν τζαι συντηρα η αδυναμια τους να καταλαβουν οτι με την υστερια γινονται, εστω τζαι σαν αθελητη συνεπεια, οργανα οσων θεωρουν αντιπαλους. Εθωρουν τους μιτσιους μεσα στο δρομο, τζαι πισω τους κατι χαλασμενα σπιθκια τζαι εσκεφτουμουν την διασταυρωση του παρελθοντος τζαι του μελλοντος. Οι ελληνοκυπριοι θα μαθουν, αν δεν εμαθαν, οτι τουτη η Κυπρος, εν να διαφορετικη πκιον τζαι η υστεριες των φυλαδων τζαι των φανατικων εν μπορουν να αλλαξουν τιποτε. Οπως αλλωστε τζαι ο φανατισμος οσων ανεμιζαν σημαιες αλλων χωρων στην βορεια κυπρο.
Ενοιωσα οτι εμπαινα σε ενα αλλο χρονο.

Κυπριακη σκηνη
Αμα εφκηκαμεν του χωρκου εκατσαμεν σε ενα κεντρο να φαμεν. Το γκαρσονι, εν εφαινετουν να ξερει εγγλεζικα, οποτε στο τελος εφωναξεν μια κοπελλα που μας εξηγησεν με ανεση. Εν ερωτησα αλλα στο μυαλο μου το ντροπαλο, αλλα καπως αποφασιστικο επισης, γκαρσονι εφαινετουν μου να εν που την Τουρκια, ενω η ανετη κυρια με τα εγγλεζικα πρεπει να ηταν Τουρκοκυπρια. Εν δυνατον να εν καποιος νεαρος τουρκοκυπριος τζαι να μεν ξερει εγγλεζικα;..
Η Κυπρος τζαι οι μνημες της.
Οπως ετρωαμεν ξαφνικα ακουεται ενα χοχοϊν πισω μας. Σταματα ενα αυτοκινητο τζαι ενας τυπος σε "απταιστην κυπριακην" φωναζει καποιου:
" Μα ρε κουμπαρε τουτον τον γερημο που τον ηβρες τζαι εφερες τον;.."
Ακολουθα ενα χαμογελαστο γελουιν τζαι συνεχιζει..
" Εν ανηψιος μου.."
Ο αλλος, στο τραπεζι μπροστα μας εγελασεν τζαι εσιερετησεν τον, ενω ο διπλανος του, απαντησε του, σε κυπριακη επισης, με τουρκοκυπριακη προφορα.
Διπλα μας ηταν ενα χωραφι. Ενα μονοπατι οδηγαν καπου τζαι στο βαθος εφαινετουν θαλασσα.
Κυπρος.

Καρπασια: συνορα του χωρου τζαι του χρονου
Ο δρομος για την Καρπασια αρκεψεν να δειχνει οτι εμπαιναμεν σε αλλη περιοχην. Το ομοιομοφρο τοπιο στην Μεσαορια εισιεν αρκεψει να με κουραζει. Εστω τζαι τηρωντας τες αναλογιες, αθθυμιζεν μου την Ιοwa στην αμερικη - με τες τεραστιες εκτασεις πρασινου καμπου με καλαμποκι. Στην αρκην εν εντυπωσιακο. Υστερα σκεφτεσαι τζαι την λειτουργικοτητα ["Ανταν γιωρκησει η Μεσαρκα.." που ελαλεν τζαι η παραδοσιακη κουβεντα] τζαι στο τελος πληττεις που την επαναληψη.
Βεβαια τον σιημονα θα εισιεν αλλην γοητεια.
Αλλα ο ηλιος οπως τζαι η γη εν ενιαια, τζαι εν να εν παντα ετσι, στην Κυπρο.
Τζαι ηταν Ιουλης τζαι πυρα.
Η Καρπασια εφαινετουν να εσιει διαφοροποιηση. Το πρασινο ηταν θαμνοι αλλα υπηρχε τζαι μια διακυμανση του εδαφους.
Ειχα ξαναερτει μιτσης πριν το 74 αλλα εν αθθυμουμουν πολλα πραματα.
Στην οικεια γεωγραφια της μνημης, τοπιο αθθυμιζεν μου την περιοχη που παεις που την Λεμεσο στην Παφο.

Εφτασαμεν στην Γιαλουσα, τζαι υστερα, αφου εστριψαμεν για την Αγια Τριαδα, εφκηκαμεν παλε στην θαλασσα. Η παραλια, μικρα κολπουθκια με σπιθκια ποτζει ποδα, αθθυμιζεν βορεια κυπρο - που την Πολη Χρυσοχους ως τον Πυρκο. Εκανονισαμεν να μεινουμεν σε ενα τουρκοκυπριο που την Τηλλυρκα που επηεν προσφυγας στην Καρπασια.
Ο δρομος προς το Ριζοκαρπασο εδιαν πκιον με σαφηνεια την εικονα οτι ειμαστεν σε μιαν αλλη περιοχη σε σχεση με οτι ειχαμεν δει πριν. Το Ριζοκαρπασο ηταν εντυπωσιακο - τεραστιο απλωμα. Απο οτι μου ειπεν ενας τουρκοκυπριακος τζαι πριν τον πολεμο εισιεν πανω που 2000 κατοικους. Πανω που το κεντρο του χωρκου ηταν τα σχολεια. Τα "σχολεια" για τα οποια τοσα τζαι τοσα ακουσαμεν. Η Ελενη Φωκα τζαι τζηνη η θλιβερη ιστορια εκμεταλευσης - ιντα που απεγινε αραγες τζηνη η γυναικα;
Τζαι υστερα πριν 1-2 χρονια ο μαθητικος δικοινοτικος ερωτας 2 μιτσιους που εφτασεν ποδα σαν υστερια. Υποθετω το να βρισκεσαι, σαν υπαρξη, σε ενα χωρο που χρησιμοποιηται για να κατασκευαζονται φαντασιακες υστεριες, λειτουργα απομυθοποιητικα.
 Η πραγματικοτητα σαν απελευθερωτικη εμπειρια.
 Το σχολειο αθθυμιζεν παλιο σχολειο σε χωρκο του Τροοδους. Πεφκος, τζαι φοντο το χωρκο που κατω.
Στο κεντρο του χωρκου σαν να ειδα τζαι ενα ελληνοκυπριακο ονομα στους καφενεδες.

Ο Αγιος Φιλωνας: τζαι μια ιστορια λογοκρισιας
Οπως εφευκαμεν εβρεθηκαμεν στην παραλια του Αγ. Φιλωνα. Ηβραμεν κατι γερμανους τζαι εδωκαν μας το πλαισιο. Υπαρχουν μερικοι τοιχοι ενος ναου που πρεπει να ηταν εντυπωσιακος καποτε - ιδιαιτερα με φοντο την παραλια. Τζαι κατι αποσπασματα με σχηματα που πλακακια σαν ψηφιδωτα.
Η αρχαια Καρπασια παρακαλω. Το λιμανι κεντρο των Φοινικων στην Ανατολικη Κυπρο.
Προφανως καμια ελληνοκυπριακη αφηγηση εν θα το εγραφεν - δαμαι ο Χριστοφιδης, διανουμενος της εποχης του τζαι υπουργος παιδειας, ελογοκρινε το ακομα τζαι σε συνεδριο. Ιδου η περιφημη αναφορα του γεωγραφου Σκυλακα:
"Κατα την Κιλικια ειναι η νησος Κυπρος και οι πολεις σ' αυτην οι εξης: η Σαλαμις Ελληνικη..η Καρπασεια, η Κερενεια, η Λαπηθις των Φοινικων, οι Σολοι...το Μαριον Ελληνικες, η Αμαθους [ οι κατοικοι της ειναι ντοπιοι αρχαιοι]...Υπαρχουν κι' αλλες στο εσωτερικο μη Ελληνικες."

Τζαι η χαριτωμενη εκδοχη του κ. Χριστοφιδη, τοτε στα 80'ς που ηταν τζαι υπουργος παιδειας.
"Κατα δε Κιλικιαν εστι νησος Κυπρος και οι πολεις εν αυτη αιδε: Σαλαμις ελληνις, Καρπασια, Κερυνεια, Σολοι, Λαπηθος."
 [Απο την ομιλια του σε Διεθνες συνεδριο το 1986 - δημοσιευμενη στο "The History of the Greek Language in Cyprus"]
Ινταλως εξαφανιζουνται οι προβληματικες λεξεις α;
Για να αθθυμουνται μερικοι οτι την λογοκρισια εξεκινησαν την καποιοι πιο παλια...
Τζαι ηρτεν τζαι ηβρεν τους παλε σαν απροσμενη συνεπεια..

Προς τον Αποστολο Αντρεα: το παρκο της φυσης τζαι η ακρα της Κυπρου
Η διαδρομη προς τον δρομο για τον αποστολο Αντρεα εισιεν κατι γοητευτικα νοσταλγικο. Εσιει οντως χρονια να δω ζωα, αγελαδες ας πουμε, δημενα κατω που δεντρα. Μια μιτσια, με ενα χαρουμενο προσωπουιν, εκαμεν μας παναϋριν αμα την εσιερετησαμεν, ενω ο αρφος της εφαινετουν πιο συγκρατημενος με τους περαστικους "ξενους".
Υποθεσα οτι ηταν που την Τουρκια. Ετσι ειχα ακουσει για αρκετους που τους κατοικους της περιοχης.
Οι τουρκοκυπριοι προσφυγες, οι ελληνοκυπριοι που εμειναν, τζαι οι μεταναστες που την Τουρκια.
Καμποσα ασπρα τζαμια οπως την μουγιαν μεσ' το γαλα. Σ ενα δρομο εισιεν τζαι οδον στο ονομα του Ερτογαν.

Οπως εκοντευκαμεν στην ακραν την Κυπρου εφαινετουν οντως σαν "παρκο". Λοφουθκια, δρομοι παλιοι, σπιθκια αραια σαν αποθηκες η σαν μαντρες..Μπορει καποτε να εκατοικουσαν τζαι οικογενειες. Οπως τα εθωρουν εσκεφτηκαν οτι εμοιαζαν με σκηνικο του φαρ ουεστ - παντες τζαι ηταν ραντσα με αποθηκες. Ελειπαν βεβαια τα συνορα της ιδιοκτησιας, τζαι τα αλογα. Εκαρτερας οτι σ καποιαν φαση θα εθωρες μιαν ταπελλα με το ονομα "Χασανπουλλης" - η "Μιτας" τζαι ας ηταν που την αλλη μερκαν της Κυπρου.

Αλλα εισιεν γαυρουθκια πολλα.
Ανετοι. Επερπατουσαν με τζηνο το μοναδικο στυλ ηρεμιας που εχουσιν. Εβρεθηκεν τζαι ενας χωρος για τουτους. Υποθετω αν δεν εζησε καποιος την εμπειρια τουτων των ζωων στα κυπριακα χωρκα εν δυσκολο να καταλαβεις το βαθος των μαθκιων τους. Η το λογοπαιγνιο του ασυνειδητου του Ντεκτας οταν ειπεν, σαν εθνικοφρονας, την ατακα "Το μονο κυπριακο στην Κυπρο εν οι γαροι της". Τζαι τζηνη η φωτογραφια με τον γαρο που τον φορτωνουν σε πλοιο για εξαγωγη.

Αθελα μου αθθυμηθηκα την περιοχη των βασεων στην Λεμεσο. Αθελα, γιατι εν που τζηνα τα αδιεξοδα της λογικης σκεψης στα οποια μπαινεις αναγκαστικα μερικες φορες στην Κυπρο. Οι εγγλεζοι, τζαι οι βασεις τους, πρεπει να φυουν - αλλα το οτι τζηνη η περιοχη εν εγινε τσιμεντουπολη ξενοδοχειων, οφειλεται στον περιορισμο της αναπτυξης. Μολις επηα πισω τζαι ειδα τον παρεα, τον τουρκοκυπριο, λαλω του:
"Πρεπει να καμωμεν κατι να σωθει τουτη η περιοχη υστερα που την λυση".
Αθθυμηθηκα οτι το πλανο που εσυζηθκιετουν στες συνομιλιες ηταν να κυρηχτει η περιοχη "παρκο" η καπως δικοινοτικη. Υποθετω αν δεν καμει λαθκια ο Νταουνερ τουτο πρεπει να εν μεσα στην τουρκοκυπριακη προσφορα για το εδαφικο.
Αλλα ατε να παμε παρακατω.

Επιστροφη: ο Αποστολος Αντρεας σαν αλληγορικη αφηγηση για το κυπριακο
Ο Αποστολος Αντρεας εν το σημειο αναφορας της παιδικης σχολικης μου εκδρομης πριν τον πολεμο. Το μονο που μου αθθυμιζε τζηνη την φαση ηταν το στροντζυλο κτισμα που εισιεν βρυσες. Κατα τα αλλα το σκηνικο αθθυμιζεν κυπριακο. Ο παρεας μου ο τουρκοκυπριος εισιεν μου πει:
"Τωρα να δεις που οι φανατικοι ποτζει τζαι ποδα εν να τον αφηκουν να ππεσει για να εχουν να λαλουν."
Εν τζαι πως με απασχολουν ιδιαιτερα οι θρησκειες. Ετσι τζαι αλλοιως αν το επαιρνα ετσι το θεμα, με την εννοια του ιερου, μαλλον θα με ενδιεφερεν ο ναος της Αφροδιτης πανω στον οποιον εκτισαν οι χριστιανοι το μοναστηρι τους, αλλα τελος παντων, εν τζαι ο Αποστολος Αντρεας κατι σαν το Τεκκε της Λαρνακας στην τοπικη κουλτουρα. Ενα σημειο αναφορας των δυο μεγαλων θρησκειων που εφερε το η τυχη, οξα η μοιρα που λαλει τζαι ο Προεδρος, να ππεσουν στην λαθος μερκα. Παντες τζαι η γεωγραφια εσυνομωτησεν εναντια στην υστερια τζαι τους πολεμους των εθνικοφρονων.

Εδωκα ενα γυρον. Στο πανω μερος υπηρχε ενα κτισμα που του εκαμαν συντηρηση τα Ηνωμενα Εθνη τζαι εφαινετουν μια χαρα - οπως τα τειχη της Λευκωσιας. Πιο κατω εισιεν ενα αλλο κτιριο που το εσυγκρατουσαν διαφορες οικοδομικες σκαλωσιες. Εμοιαζεν με αθρωπο που ηταν το σιερι του/της στο γυψο. Κατι σαν τζηνο το κομματι γυρον που την πρασινη γραμμη που καρτερα την λυση - που την δεκαετια του 90. Τζαι πιο κατω ηταν η εκκλησια. Ο παπας εκαθετουν ανετος στην πορτα τζαι εκουβεντιαζεν. Η εκκλησια μεσα εν εφαινετουν να εσιει προβληματα. Βεβαια οπως ερκουμαστεν ειχαμεν δει τζαι καλλιτερες, πιο διατηρημενες, εκκλησιες - αλλα οπως μου εξηγησεν ενας κυριος, που απο οτι εκαταλαβα ηταν της επιτροπης για το μοναστηρι, το προβλημα που υπηρχεν εν ηταν με την εκκλησια αλλα με το εκκλησουιν, που εν τζαι ο ιστορικος ναος, πιο κατω - τζαι φυσικα τα κομμαθκια με τες σκαλωσιες πιο πανω.
Ηταν ευγενικος - αν τζαι αμα τον ερωτησα γιατι εν τα βρισκουν να σαστει το γερημο το κτισμα εκλωτσησεν ευγενικα την μαππα παρακατω.
Αρεσεν μου ομως η εισηγηση του:
"Θωρεις τζηκατω που φαινουνται κατι νησουθκια; Εν η ακρα της Κυπρου. Πηαινετε αν εσιετε ωραν. Εσιει κατι αστυνομικους αλλα μεν εσιεις εννοια, εν καλα πλασματα."
Ακολουθησα την συμβουλη του.
Εισιεν οντως ενα φυλακιο αλλα με φωνη με ακροαση - με αστυνομικοι με στρατιωτες.
Μονο κατι κουρκουταες εβουρουσαν ποτζει ποδα.

Φοβερα πετρωματα οπως τα διαβρωνει η θαλασσα.
Ενας διαλογος της φυσης καταγραμμενος στην πετρα.
Σε ενα που τα νησουθκια ηταν παρακρισμενα καμποσα πουλια.
Με κυπριακο εκαταλαβαν με τιποτε.
Η Γεωγραφια.

Η Κυπριοποιηση
Ακουσα ενα τυπο που επουλαν πραματα εξω που το μοναστηρι. Εισιεν ενα γλυκο προσωπο που εσυνοδευκεν τον εμπορικο τονο της φωνης του. Σε μια φαση ενας μιτσης εθελεν να αγορασει ενα χτιν με το χτοσιεριν, τζαι ο πωλητης/πραμτευτης εμασιετουν να τον πεισει οτι εν το χρειαζεται, τζαι οτι ηταν ακριβο. Ηταν οντως ευγενικο που την μερκα του. Οι γονιοι του μιτση, αφου ευχαριστησαν τον αθρωπο για την καλοσυνη του, απλα εγορασαν του το του μιτση. Μορφες κυπριακης εκφρασης.

Επιασαν κουβεντα.
Τελικα πανω στην κουβεντα ο πωλητης/πραματευτης λαλει:
"Εγω εγεννηθηκα Κυπρο, αλλα οι γονιοι μου Τουρκια"
Σε απταιστην κυπριακη.
Να του πεις οτι εν κυπραιος;
Ινταλως;
Αλλα ετο που τουτο το ανοιγμα υστερα που το 2003, εστω τζαι το παζαρι του παναϋρκου, η εστω η κουβεντα με τους λλιους ελληνοκυπριους στην Καρπασια, ξαναδημιουργουν κοινους κυπριακους ηχους.
Λιη παρηορκα βεβαια για τους εθνικιστες, αλλα εμενα εφανηκεν μου σαν η αναποφευκτη νικη της γεωγραφιας πανω στην υστερια.
Οπως τα πουλια στο νησουιν.
Οπως εφευκαμεν, εσταματησαμεν σε μια παραλια που μας εισιεν πει μια φιλη μας.
Εν ειμαι της θαλασσας - αλλα αν ηταν να θκιαλεξω παραλια να γεννηθει ηΑφροδιτη, τουτη επρεπε να ενι.

Το κυπριακο με κρασι τζαι ψαρι: μορφες κυπριακοτητας
Μια νυχτα εκατσαμεν με τον παρεα μου τον τουρκυπριο τζαι επιασαμεν την κουβεντα. Ινταλως ηρτεν ο αθρωπος που την μια μερκα της βορειας κυπρου, την Τυλληρκα, στην αλλην, το Καρπασι.
"Μολις γενει ειρηνη, εγιω εν να παω πισω στο χωρκο μου."
Ακουα τον τζαι εχαμογελουν. Εγω ειχα φυει που το χωρκο μου, τζαι εν ειχα καμια διαθεση να παω να ζησω σε μια μιτσιαν κοινοτητα. Τουτος εζουσεν με το παραπανο μιας χαμενης γης. Οπως τους ελληνοκυπριους προσφυγες. Ο χαμενος παραδεισος. Ισως τζαι το αισθημα μιας αδικιας που πρεπει να κλεισει με ενα συμβιβασμο - ενα αισθημα δικαιου.
Μπορει.

Στην αρκην ερωτησεν με για την λυση.
Εν του ειπα το αισιοδοξο μου σεναριο γιατι τζηνος εφαινετουν πιο ψημενος που μενα οτι στο επομενο καντουνι μπορει να εμφανιστει η λυση.
Ερωτησεν με για τον Χριστοφια. Λαλω του:
"Με τον Χριστοφια αλλαξε για παντα το κυπριακο για τους ελληνοκυπριους. Πρωτη φορα ενας προεδρος ετολμησεν να πει στην ελληνοκυπριακη κοινοτητα τι συζητουμεν στις συνομιλιες, τζαι τι εν το ρεαλιστικο. Οπως για την εκ περιτροπης..Τωρα εν υπαρχουν δικαιολογιες πκιον..Εν γενναιος αθρωπος..Εκαμεν τζηνο που επρεπε.."
"Εκαμαν του πολεμο ομως..Τζαι τζηνη η ιστορια με το Μαρι..εφανηκεν μου προβοκτασια...Ομως γιατι εν εκαμεν συμφωνια με τον Δησυ να το λυσει..τζαι επεμενε με τον Δηκο.."
Εχαμογελασα παλε καθως εθωρουν το φεγγαρι πισω που τα συννεφα.
"Που να σου εξηγω" ειπεν τζαι ο Μπιθικωτσης σε μιαν φαση.

"Οπως λαλω τζαι ποτζει ρε φιλε "θκιεβαζεις Πολιτη τζαι πιστευκεις τον θεμας"....Παει τζαι τζηνο το παραμυθι..μαλλον ελαλουσαν το για να καμνουν αντιπολιτευση για να ευκολυνουν τον Συναγερμο...τωρα βουρουν να στρωνουν χαλια του Δηκο που ως εχτες ηταν κακο γιατι ηταν με τον Χριστοφια.."
 Εν εξερα οτι ηδη εστρωναν χαλια μεχρι τζαι στο Ευρωκο.
Εσυνεχισα αλλο μαλλον απροθυμα...Εν εθελα να του πω οτι μερικοι που επουλουσαν φουμαρα το 2004 ηταν λαφαζανηες τζαι οτι ο νους τους ηταν αλλου..Ετσι τζαι αλλοιως τζαι ο Ερτογαν, που την δικη τους την μερκα, εισιεν αλλαξει πκιον σαν εικονα - καποτε εχρησιμοποιαν τους τ/κ για να τα βαλει με τον στρατο, ενω τωρα επαιζεν το απαιτητικος δερβεναγας απεναντι  στους "επιχορηγουμενους" του τ/κ "κρατους ευημεριας" ...

"Εν περιπλοκη η ελληνοκυπριακη πολιτικη..τζαι ο κοσμος που εν στο κεντρο..Τζαι ο συναγερμος εν τζαι εν ενα κομμα, εν 2-3 κομματα σε ενα..αν η μια πτερυγα θελει λυση, τζαι εσιει τζαι καλον κοσμο τζιαμαι.. η αλλη εν θελει - η για να το πουμε αλλωσπως μερικοι εν απογονοι τζηνων που εθελαν να σας σφαξουν καποτε. Το καλο με τον Χριστοφια εν οτι εσυσπειρωσεν την αριστερα γυρον που την λυση τζαι σε μια φαση πριν το Μαρι εφανηκεν να φτιαχνεται τζαι μια πλειοψηφια λυσης  με κομμαθκια τζαι που το κεντρο τζαι με τους φιλελευθερους του συναγερμου..
Ας πουμεν οτι εγιναν τα βηματα του νου...καποια στιγμη εν να εν πιο ευκολο να παρπατηθουν παλε

Παρακατω, εν να δουμεν..
Αλλα...μπορει να εν τζαι καλα που ηρταν ετσι τα πραματα..να ξερουμεν σε ποιους μπορουμεν να βασιστουμεν... εφανταστηκες να ηταν τουρκοκυπριος προεδρευων τοτε με το Μαρι;...
Μερικοι που τζηνους που εμπιστευτηκαμεν το 2004 φιλε μου εν αξιζαν..στην καλλιτερη περιπτωση ηταν δειλοι..στην σιηροτερη ψευτες..

Οσο για τες προβοκατσιες η ποιοι εκμεταλευτηκαν την κατασταση, εν τζαι ηταν μονο οι εθνικιστες η καποιοι για αντιπολιτευση..Μεν ξηχανεις οτι εξεραν που τα περσι οι τραπεζιτες οτι τα ειχαν καμει γερημια...Αλλα ..."
Εβαρκουμουν να μιλω για την ελληνοκυπριακη πολιτικη. Ετσι τζαι αλλοιως αφου η Τουρκια εν φαινεται να καμνει κινηση τωρα, θα ερτει το κυπριακο σαν πακετο μετα τες εκλογες.
Τζαι τοτε..
Μπορει να εσιει τζαι χαζιν.
Ετσι ται αλλοιως ειμαι σιουρος, οϊ μονο για τες απροσμενες συνεπειες, αλλα τζαι για το οτι η Ιστορια επιστρεφει τζαι οτι "ολα εδω πληρωνονται"..
Αλλα..αλλην φορα για τουτα..

Ταξιδι στο χρονο
Εγυρισαμεν την κουβεντα πισω στο χωρκο του. Στα Κοτσινα.
Ηταν κατακλυσμος. Οι λεξεις ηταν σχεδον ασυγκρατητες. Σχεδον - γιατι αναποφευκτα αφου εμιλαν με ε/κ υπηρχε τζαι μια σχετικη κωδικοποιηση. Αν τζαι ειπα του οτι μονο με το "κυπραιος" ταυτιζομαι, νομιζω οτι στη αναζητηση επικοινωνιας, υπαρχουν λεκτικοι τζαι νοητικοι χαρτες μεσα που τους οποιους καμνουμεν τες διαδρομες μας..

Εξεκινησε με ενα χαμογελο τζαι ενα χαρτη: "Ξερεις, εγω νομιζω οτι εμεις ειμαστεν οι πιο ελληνες σε τουτο το νησι".
Το δικο μου χαμογελο εισιεν μαλλον να καμει με το πως η εννοια "ελληνες" εισιεν γινει πκιον οπως το λαστιχο - φορει τα παντα. Στην ορολογια του φιλου μου εσημαινεν " ρωμιοι - ορθοδοξοι χριστιανοι".
Εφερεν μου ενα μεσαιωνικο χαρτη, σαν τα τεκμηρια που κουβαλλουμεν παντα εμεις οι κυπραιοι για να αποδειξουμεν την αληθκεια μας - την μερικη μας αληθκεια που καταπιεζεται.
Οντως καπου τζιαμαι που εν τα Κοτσιηνα σημερα, υπηρχε το ονομα "Ελενη".
Η αφηγηση λοιπον, η αφηγηση που την ακουε σαν παραμυθι της στετες του που τον τζαιρον που ηταν μιτσης, ηταν οτι οι κατοικοι των Κοτσιηνων ηρταν στην Κυπρο την εποχη της Αγιας Ελενης, τζαι του γιου της. Επηα να του κατι για τον Λεοντιο Μαχαιρα, την ιστορια του αρχιμανδριτη Κυπριανου, αλλα ποιος προκαμνει το συννεφο;
Συμφωνα με την γιαγια, λοιπον, η αγια Ελενη εζητησεν "νουσιμο" κοσμο για να το φερει στην Κυπρο, τζαι ο γιος της, ο Κωνσταντινος, ειπεν της, με μια ενδιαφερουσα αυτοειρωνεια στο εσωτερικο της αφηγησης:
"Μανα, μα εξηχασες οτι οι νουσιμοι εν εναντιον μου, τζαι εβαλα τους φυλακη;"
Στο τελος επιασαν φυλακισμενους που την Τηλο τζαι εφεραν τους στα Κοτσιηνα.
Η αφηγηση της γιαγιας.
Μαλλον εφαινετουν ποσο γοητευμενος ημουν που το ιστορια σαν παραμυθι, αλλα προφανως τζαι επιφυλακτικος, σαν καθε κυπραιος που εμαθεν να κοσιηνιζει τες αφηγησεις σαν εκδοχες, οποτε εγινεν πιο συγκεκριμενος στην αφηγηση τζαι την τεκμηριωση:
"Πρεπει η τελικη αλλαγη θρησκειας να εγινε τον τζαιρο που εκρεμασαν τον επισκοπο..."
"Το 1821;"
"Καπου τζιαμαι..λαλουσιν οτι εκρεμασαν ενα προυχοντα που τα Κοτσιηνα...καπου τζιαμαι εγινεν η οριστικη αλλαγη..Η στετε μου ελαλεν - αφου επληρωναμεν του φορους τζαι αφου ο Θεος εν ενας, γιατι να πληρωνουμεν διπλα; Τελικα εγελασαμεν τους φοροεισπρακτορες.."
Εχαμογελαν με την σοφια των χωρκανων του απεναντι στο δογματα των φανατικων.
Αρεσεν μου που ειχα τζαι τεκμηριο να ψαξω αμα ετελειωναν οι διακοπες.
Καθως εγυρνα κρασι, επρολαβεν με..
"Τζαι ξερεις..κοντα στο σπιτι μου ειχαμεν ενα εκκλησουιν της Αγιας Ελενης τζαι εκαμναμεν παναϋριν καθε Μαη.."
Αρεσκει μου αμα σε προκαμνει ο αλλος..
Οποτε εγυρισα τζαι εγω στα δικα μου χαρκια..
"Για τον Γιαουρ Ιμαμ..ιντα που ελαλουσαν;"
"Α..μα εσου ξερεις παραπανω..."
Ακολουθησε μια παραξενη σιωπη..
Σιωπη Λινοπαμπακων;
"Ξερεις το χωρκο που με γοητευκεν παντα εν τα Βροισια...αμα το δεις πανω στο χαρτη εν το πιο απομακρυσμενο χωρκο της Κυπρου..Τζαι απο οτι φαινεται ηταν λινοπαμπακοι..τουλαχιστον τοτε το 19ο αιωνα.."
"Να σου πω κοσμο να μιλησεις αν θελεις..."
Εγραψε μου ονοματα τζαι τηλεφωνα...
"Ιντα που σημαινει το τουρτσικο ονομα του χωρκου;.."
"Τζιαμαι που συναεται το νερο.."
Βροϊσια..Νερο..
Αλλα τζαι η Αφροδιτη εν εφκαινε που το νερο;...

Ιντα που εμπορεν να σημαινει ενας ναος της θεας του ερωτισμου στο κεντρο ενος δασους;

Η εποχη του "κακου": οι φασαριες
Ο φιλος μου ομως ηθελεν να παει πισω στην Ιστορια του 1963-64..στο "κακο"..
Η δικη του αναμνηση ηταν ποτζηνα τα φρικτα σκηνικα που χαλουν μια ροη που εκοντευκεν να με παρασυρει τζαι εμενα στο παραμυθι..
"Μια ημερα τοτε, 2 μιτσιοι δικοι μας επηαν να φερουν αλευρι...επιασαν τους καποιοι που τον Πυρκο..εσκοτωσαν τους, εκοψαν την κκελε τους τζαι επαιζαν μαππα με τες κομμενες κκελλεες.."
Υπηρχε για πρωτη φορα ενα παραπανο στο τονο της φωνης του..
Ηρτα πισω...
Η βιαιοτητα της παραδοσιακης καθημερινοτητας...τζαι οι φημες της..
Εσυνεχισεν..Συμφωνα με τες τοπικες αφηγησεις, τζαι την μυθολογια τους, η διαμαχη με τον Πυρκο εν ηταν προσφατη...
"Τζηνοι του Πυρκου ηταν φοροσυλλεκτες τον τζαιρον των οθωμανων...Τζαι που πριν ηταν με τζηνους που ειχαν εξουσια..Εν για τουτο που εν ετσι τζαι το ονομα..Εισιεν Πυρκο τζιαμαι.."
Ειρωνικη στροφη της αφηγησης - οι φανατικοι ελληνοκυπριοι του 1963-64 ηταν συνεργατες των κατακτητων, ενω οι τουρκοκυπριοι ηταν τα θυματα της φορολογιας..
Εθωρουν το φεγγαρι με το μαθκια του κρασιου, που μου εσερβιρεν ενας αθεος μουσουλμανος, τζαι εσκεφτουμουν ινταλως εδιασταυρωθηκαν η βια του εθνικισμου με τις παραδοσιακες διαμαχες των χωρκων μιας περιοχης...
Τζαι  σημερα οι χωρκανοι της περιοχης που καποτε εσφακτηκαν, μαχουνται να συνεργαστουν για να φκει η περιοχη που την απομονωση..
Η κουβεντα ηρτε στο ανοιγμα του Λιμνιτη - αφου ελοαρκαζαμεν να παμεν τζαι ποτζει..
"Ναι..τελικα εγκλωβιστηκαν τζαι τζηνοι", ειπεν ο φιλος μου αμα του ειπα οτι τελικα οσοι τους επιτεθηκαν το 1963-64 επιαστηκαν στην παγιδα των συνεπειων των πραξεων τους το 74..

Οι παραξενες διαδρομες του εκμοντερνισμου
Υστερα ο φιλος μου εσυνεχισεν με την πορεια της κοινοτητας του..τζαι του ιδιου..
"Ξερεις με ουλλα του τα κακα ο Ντεκτας εκαμεν τζαι ενα καλο...Αφου εγκλωβιστηκαμεν στα χωρκα μας, εκανονισεν να παμεν να σπουδασουμεν..Επηαμεν Τουρκια..νεοι..με ανοικτο νου..Τοτε στην Τουρκια στα πανεπιστημια επικρατουσεν η αριστερα..τζαι οι μαοικοι...Εν για τουτο που οι τουρκυπριοι δασκαλοι τζαι καθηγητες εν αριστεροι...Ερκουνται που τζηνη την κατασταση..Στους κυπραιους εισιεν πολλην επιρροη το κομμουνιστικο κομμα...αλλα εγω ημουν με τους μαοϊκους..."
Εκαμαμεν καμποση κουβεντα για το μαοϊκο κινημα στην Τουρκια τοτε, τη συζητηση για το ενοπλο τζαι την "μαζικη παλη", τζαι υστερα ηρταμεν παλε στο χωρκον μας...
"Το 76 εμεις στα Κοτσιηνα ειμαστεν ακομα εγκλωβισμενοι..Εξεσηκωθηκαν οι γεναιτζες τζαι εβαλαν τα με το στρατο..θελουμεν να ζησουμεν τζαι εμεις..ιντα ζωη το τουτη;..Τελικα εφεραν μας στο Καρπασι..."
Για το παρεα μου ο τονος της αναφορας στην μεταφορα εκουβαλαν τζαι ενα αισθημα πικρας..
"Ναι αλλα...εν τζαι κοντινο το κλιμα στα χωρκα σας.."
Εχαμογελασεν τζαι αρκεψεν να μου λαλει για το ψαρεμα...

Την αλλην ημερα εξυπνησα το πρωι τζαι υστερα που δεκαετιες ηθελα να δω το χαραμα του φου..Τον ηλιο να φκαινει..

Γεωπολιτικη Παρενθεση
Σε μια παραλια εισιεν ενα κατασκευαστει ενα λιμανι για πλοια πολυτελειας. Αμα ερωτησα, ειπαν μου οτι εν τους Ισραηλιτες. Εν ηξερω αν εν για τα πλοια η για το λιμανουιν που ηταν η αναφορα, αλλα ξαφνικα  το κεφαλαιο της περιοχης εξαναεμφανιστηκεν τζαι στον βορρα..
Οι ιθαγενεις μαχουνται με τα εσωτερικα τους τζαι γυρον ο κοσμος συνεχιζει...

Καπου ειχα θκιεβασει πριν λλιους μηνες οτι υπηρχε τζαι συζητηση στην βορεια Κυπρο για το οτι ηταν να κτιστει εβραϊκη Συναγωγη. Υστερα μολις ηρτα, εμαθα για μια κατασκηνωση εβραιων στην πρασινη γραμμη..
Ενδιαφερον. 
Βεβαια τα συνομωτικα μας μυαλα ατροφησαν τελευταια. Εξαρταται τζαι ποιος πληρωνει προφανως.

Κατα τα αλλα καποιοι εσιασιαραν για να παρουσιασουν την συμμαχια με το Ισραηλ σαν ενα ειδος σωτηριας κινησης υστερα που το καφκα Ισραηλ-Τουρκιας.
Η καποια ΜΜΕ συμπεριφερουνται οπως τα αμερικανικα - τουλαχιστον τζηκατω εσιει αμερικανικο λομπυ. Μπορει τζαι δακατω...You never know..

Παντως οϊ μονο η γεωγραφια αλλα τζαι τα συμφεροντα του κοσμου γυρον μας ενοποιουν τον χωρο παρα τες φαντασιωσεις μερικων.
Το θεμα μαλλον ενι ιντα ρολο εν να παιξουμε εμεις οι ιθαγενεις.

Ο παρεας μου, ο τουρκοκυπριος, επεμενε οτι οι κατοικοι ενος χωρκου στην Τυλληκρα ηταν χριστιανοι που ειχαν ερτει που την Συρια τον τζαιρον των σταυροφοριων. 

Κανταρα: η αισθητικη του χωρου τζαι η σημειολογια της μυθολογικης μνημης
Οπως εφεφκαμεν που την Καρπασια επερασαμεν που την Κανταρα. Η ανοδος αθθυμιζεν Τροοδος. Αμα εφτασαμεν στην εισοδο του καστρου, υπηρχαν 2 ατομα που εκαθουνταν κατω που ενα δεντρο γυρευκοντας λλιη δροσια. Οταν ηρτεν  ο ενας για να πληρωσω το εισιτηριο ερωτησαν τον στα αγγλικα. Το προσωπο του εδειχνε αμηχανια. Εδοκιμασα κυπριακα. Εχαμογελασεν αμηχανα:
 "Ξερει λλια ελληνικα.." ειπεν τελικα.."Τραπεζουντα" επροσθεσε με ενα σχεδον ενοχο αλλα αφοπλιστικο υφος...
Φανταζομαι τα κυπριακα/ελληνικα θα τα εμαθεν στην Κυπρο, αλλα ηταν ενδιαφερον οτι εχρησιμοποιησεν την καταγωγη του, σαν ειδος εξηγησης..
Ο κυπριακος ηχος σαν ειδος μειγματος που απλωνεται, σαν τοπικη παραγωγη συνθεσης αποσπασματων..Οπως τζαι με τον Γιουσουφ στον Αποστολο Αντρεα.

Το καστρο αθθυμισεν μου το διαχωρισμο που εισιεν καμει καποτε ενας γκεϊ φιλος μου αναμεσα στην Κυπρο τζαι την Κρητη. Η Κανταρα εφανηκεν μου να εσιει το υφος των Κρητικων βουνων. Αποτομα τζαι κοφτα. αρσενικα οπως τα ελαλεν ο Ηλιας. Ο Αγιος Ιλαριωνας, οπως τον αθθυμουμουν που το 2004 που ειχα παει, σαν να ηταν πιο ηπιος, πιο μαλακος - μπορει να ηταν τζαι το ανοιγμα προς την Τζερυνεια που τον εκαμνε πιο προσιτο σε ενα καμπο, σε ενα χωρο χαϊδευκει την θαλασσα..Θηλυκος κατα τον διαχωρισμο του Ηλια.

Το καστρο της Κανταρας εμοιαζεν με στεμμα σε ενα αγριο βουνο - ενα καταφυγιο.
Μπορει να μεν εν τυχαια τζαι η μυθολογια τους. Εχουν τζαι τα θκυο, οπως καθε τι στην Κυπρο μια μυθολογικη δοση θυληκοτητας - ταυτιζουνται με την Ρηγαινα. Ομως στον Αγιο Ιλαριωνα ο μυθος της Ρηγαινας απλωνεται τζαι στην θεα με τα "παραθυρα της Ρηγαινας" αλλα τζαι με τους μυθους πριν την χριστιανικη περιοδο:
"Καστελλιον του θεου του Ερωτος. Ειναι εις την κορυφην του ορους της Τραμουντανας κατα την Κερυνιαν, υψηλον, και δυσκολον εις το να ανεβει τινας εις αυτον...λεγουσι πως οι διαβολοι εκατοικουν σε αυτο.."
[Αναφορα στο καστρο του Α. Ιλαριωνα: Αρχιμανδριτης Κυπριανος, Χρονολογικη Ιστορια της νησου Κυπρου]

Αντιθετα η Κανταρα εν ταυτισμενη παραπανω με την ιστορια των ορθοδοξων μοναχων που επροσπαθησαν να καμουν μοναστηρι τζιαμαι κοντα, τζαι στο τελος εβρεθηκαν σε κοντρα με τους καθολικους για τα "αβατα μυστηρια" του αν το ψουμι που κοινωνουν στην εκκλησια πρεπει να εν ζυμωμενο η οϊ...Ατε να φκαλεις ακρη με τον φανατισμο για το ψουμι, που εν ηταν καν θεολογικη συζητηση - ο καφκας ηταν θεμα ιστορικης ερμηνειας: αν οι εβραιοι την ημερα του Μυστικου δειπνου ειχαν προζυμι η οϊ στο ψουμι..
Φυσικα η μυθολογικη εστιαση των γεγονoτων εσιει τζαι την γεωπολιτικη της διασταση - η ιστορια των 13 μοναχων εν τζαι εν σημειο αναφορας για την συγκρουση Ανατολης τζαι Δυσης στην Κυπρο - η της τοπικης αντιστασης στην Δυση.
Εστω τζαι για το ζυμωμα του ψωμιου σαν συμβολικο σημειο.
Η  λεξη Κανταρα εν αραβικη - εν που την αραβικη λεξη για το "οχυρο".Τζαι αν γενικευσουμεν την "Κρητικη Ματια" του Καζαντζακη στην "Αναφορα στον Γκρεκο", για την "αρσενικη διασταση" της καταγωγης του, ισως να εκφραζει τζαι μια διασταση τουτων των ροτσων που κρεμουνται μονες τους στο κενο:
"Το σοϊ του κυρου μου αποσερνει απο ενα χωριο...που το λενε Βαρβαρους....[εκει μαντρωσαν οι βυζαντινοι] σε μερικα χωρια οσους Αραβιτες απομειναν απο την σφαγη....Σε τετοιο χωριο ριζωσαν οι πατροπρογονοι μου, κι ολοι τους εχουν αραβιτικα ψυχικα σουσουμια: περηφανοι, πεισματαρηδες, λιγομιλητοι, λιγοφαγοι, μονοχνοτοι, στερνιαζουν μεσα τους χρονια τον θυμο η την αγαπη, σωπαινουν, και ξαφνου τους καβαλαει ο δαιμονας και ξεσπουν φρενιασμενοι."

Τζερυνεια: Συντηρωντας λεμονιες μπροστα στα βορεια ανοιχτα συνορα

Ο δρομος προς την Τζερυνεια αθθυμιζεν Λεμεσο. Τζαι ωσπου εκοντευκαμεν αθθυμιζεν Γερμασογεια. Μπλοκ διαμερισματων. Μιτσια χωρκα ομοιομορφων κτιριων. Οι αγελαδες κατω που τα δεντρα της Καρπασιας ηταν πκιον νοσταλγικη μνημη.

Γευμα ηταν σε ένα εστιατοριο εξω που την Τζερυνεια. Η θαλασσα στο background, αλλα χωρις να φαινεται, νεα κτιρια, μεχρι τζαι γρασιδι στην αυλη. Τζαι οι typical κυπραιοι – για καποιον συναισθηματικο λογο ο ιδιοκτητης φαινεται ότι αγωνιζετουν να σωσει μια λεμονια που εφαινετουν να τα επαιξεν. Εβαλεν της περιτοιχισμα, τζαι εμοιαζεν σαν ένα συμβολικο κεντρο, στο εστιατοριο, παρα το ότι θα εμπορουσεν απλα να την κοψει – η απουσια της μαλλον θα εταιρκαζεν παραπανω με το υπολοιπο σκηνικο. Αλλα ειπαμεν..καποιες ριζες, καποιες νοσταλγιες.
Καποιον αδιστακτο κυπριακο πεισμα.
Το γκαρσονι εμιλαν εγγλεζικα. Επειδη εισιεν διαφορα κυπριακα φαγια, επροσπαθουσαμεν να δουμεν ποιο εν πιο χαρακτηριστικο της τουρκοκυπριακης κουζινας. Οποτε ο μιτσης αμεσως λαλει μας να περιμενουμεν τζαι εφερεν μας τον ιδιοκτητη: «He talks Cypriot».
Παντες τζαι ειμαστεν μια φαρα με μυστικους κωδικες.
Στο ραδιο επαιζεν ενας σταθμος με ξενα τραουθκια τζαι μια τυπισσα που εμιλαν εγγλεζικα. Το ολο πακετο των ηχων.

Η Τζερυνεια ηταν πολλα πιο σουλουπωμενη που το 2004. Εφαινετουν σαν μια πολη με αυτοπεποιθηση ενώ το 2004 εμυριζεν αβεβαιοτητα αν οϊ τζαι λλιον κομπλεξ.
Εσταθηκα στο περιπτερο τζαι εθωρουν τες εφημεριδες. Διπλα εισιεν καταστηματα με αντικες, τζαι ένα άλλο, με ειδη new age. Κυπρος βορεια τζαι νοτια.
Αμα εισαι στην Τζερυνεια εισαι καταδικασμενος νομιζω να συγκρινεις θκυο εικονες - τζηνη των ΜΜΕ τζαι του επισημου λογου τζαι την εμπειρια που βιωνουν οι αισθησεις σου. Αμα ηρτα ποδα ηβρα μια σελιδα των ημερων τοτε με τιτλο: "Η Κερευνεια δεν εχει πια ψυχη.."
Τζαι υποτιθεται οτι το κειμενο αναφερετουν σε οτι ειχα μπροστα μου;
Αμα η προπαγανδα φτασει σε ετσι σημειο εν μπορει καν να ερμηνευσει την απλη φυσικη αναπολνη ουτε την οραση.

Οποτε ηταν αναποφευκτο να βρεθω στην μεση της συγκρισης: η κατασκευασμενη εικονα τζαι η πραγματικοτητα της Τζερυνοιας.
Η λεμονια του εστιατορα.

Εσκεφτηκα ότι εισιεν μερες να ακουσω τα νεα τζαι τες ειδησεις του νοτιου χωρκου της χωρας μας.

Εθωρουν την θαλασσα της Τζερυνειας στο λιμανουιν. Βαρκες, πλοια. Καποιοι αλλαξαν την εικονα μιας πολης γιατι εθελαν να επιβαλουν την δικη τους εξουσια το 74. Οι απροσμενες συνεπειες.
Αν τζαι εξυπνουν πρωι, τζηνες τες ημερες που ημουν βορεια Κυπρο, εν εκαταφερα να δω τα παραλια της Τουρκιας. Πρεπει να εν καπου ποτζει εσκεφτηκα.
Αθθυμηθηκα μια σκηνη μια νυχτα στην Λευκωσια, οπως επαρπατουσαμεν μια παρεα νακκον παρατζει που το θεατρο. Επερπατουσαμεν στο δρομο τζαι που πανω μας, ενα τυχουιν, ηταν η "αλλη" μερκα - αλλες σημαιες. Ταχατες αλλο σκηνικο. Στον κοσμο των αρρωστων, αλλον "κρατος"...

Λαλω νου φιλου μου, που φοαται την διχοτομηση καθε φορα εν πασιν καλα τα πραματα:
"Καλα ρε κουμπαρε..ινταλως εν να χωριστει τουτη η πολη;...Δηλαδη τουτον το δρομουιν τζαι τουτο το τοιχουιν, εν να εν τα συνορα Τουρκιας τζαι Ε.Ε.;" 
Ηταν τοσο αστειο που εχαμογελασεν τζαι τζηνος.
Αν δεν κλεισει το κυπριακο με ομοσπονδιακη λυση, οπως εσιει καθοριστει στες συγκλισεις που εγιναν τα τελευταια χρονια, τοτε η βορεια κυπρος θα συνεχισει να εσιει ανοικτα συνορα με την Τουρκια, τζαι θα πολλυνισκουν τα ασπρα τζαμια...Οι μεταναστες μπορει να κυπριοποιηθουν, ομως ενα παλλοιριακο κυμμα θα αλλαξει για παντα στην εικονα...
Θα αλλαξει η πλειοψηφια τζαι η μειοψηφια στην Κυπρο.

Καταλαβουν το μερικοι στην ποδα μερκα;
Οξα νομιζουν οτι εν να σβησουν την βορεια Κυπρο που τον χαρτη με το να κλειουν τα μαθκια τους;
Το μοναστηρι του Αποστολου Αντρεα εν εππεσε αλλα εν με τες σκαλωσιες. Ο Χριστοφιας μπορει να εκαταφερεν να φκαλει την Κυπριακη Δημοκρατια που την απομονωση [τζαι τους ε/κ] αλλα στην Ευρωπη, υπαρχουν δεδομενα που απλα εν παγωμενα αν καποιοι υπαναχωρησουν παλε: οπως το 1993 [για να αθθυμουστεν τζαι τες τεραστιες ευθυνες του συμπαθεστατου Γλαυκου τζαι της καρεκλας του] οπως το 2004.
Μπορει η Β. Κυπρος να αποκτησει αυτονομη σχεση με την Ε.Ε.  Τζαι αφου η Τουρκια εν σημαντικη για την Ε.Ε. μαλλον η υπαρξη ενος μαλακου συνορου εν δεδομενη. Ηδη συζηθκιεται στην Ευρωπη ειδικο καθεστως βιζας για τους ουρκους πολιτες - για να δεχεται τζαι η Τουρκια πισω τους λαθρομεταναστες.
Χωρις λυση, χωρις ομοσπονδιακο ελεγχο των βορειων συνορων, απλα θα αλλαξει η πληθυσμιακη αναλογια.
Τζαι οπως η 15η του Ιουλη εκαμεν το Τρικωμο, Iskele, ετσι τζαι οι συνεπειες καθε νεας βλακειας, θα εν τζιαμαι...

Που την αλλη καθε προβλημα τζαι καθε δυσκολια ισως να εν τζαι ευκαιρια.
Αμα το σκεφτεις παρα την τραγωδια του 1974 αντεξαμεν.
Επερασαμεν που την νοτια Λευκωσια τζαι εφκηκαμεν στον Τροοδος.
Τα ηπια βουνα.
Η ιδια Κυπρος.


Graffiti Wall: αναπαραστασεις των ε/κ ΜΜΕ
Αμα ηρτα ποδα επερασα καμποσε μερες αποφευκωντας τα ΜΜΕ. Πολλα υγιεινο.
Εκαμα ενα ζαππιγκ στο ιντερνετ να δω ιντα που κυκλοφορα. Τα ιδια. 
Ωσπου εσυγκρινα τες αντιδρασεις μου με την επισκεψη στην βορεια Κυπρο ειχα την αισθηση οτι ποτζει ειχα μπει σε ενα φιλμ με καφε χρωμα που τελικα εγινε ρεαλιστικο. Ποδα ηταν σαν να εμπαινα που την πραγματικοτητα σε ενα κοσμο αντεστραμενων αναπαραστασεων. Οποτε τα πιο κατω σχολια ενεν αφηγηματικα αλλα αποσπασματικα - σαν προσπαθειες επιστροφης στην πραγματικοτητα απο τις οθονες. Αθθυμηθηκα ενα αποσπασμα που ενα κειμενο του 19ου αιωνα που εχρησιμοποιηθηκεν στο βιβλιο η "Η κοινωνια του Θεαματος"
"...η εποχη μας.. προτιμαει την εικονα απο το αντικειμενο, το αντιγραφο απο το πρωτοτυπο, την αναπαρασταση απ την πραγματικοτητα, αυτο που φαινεται απο αυτο που πραγματικα υπαρχει.."
Σε ετσι περιπτωσεις νομιζω οτι το χασμα αναμεσα στην πραγματικοτητα τζαι την αναπαρασταση εκφραζει τζαι ενα ειδος κρισης που κυοφορει, εστω τζαι χωρις να γινεται αντιληπτο συνειδητα ακομα μια μεταμορφωση.
Εβρεθηκα τζαι σε 2 εκδηλωσεις με κοσμο που νοιωθει να δισπιρκα. Ειδα τζαι την εκδηλωση στις 19 του Ιουλη στο Προεδρικο, που εσιει πκιον την δικη της ιστορικη σημασια σαν μερα αντιστασης - στην χειραγωγηση των ΜΜΕ τζαι σε αλλα που εν να κατανοηθουν με τον χρονο.
Σαν να κατι κινειται κατω που την επιφανεια.
Εν να δειξει..

Αναζητωντας τες υλικες ριζες 3 αποσπασματων που τον κοσμο του ε/κ θεαματος.


Υ.Γ. 1:  Οι τοπικοι wannabe "Τροικανοι" τζαι το αγχος των ΜΜΕ: 
 Πριν την υποβαθμιση των Fitch, τζαι την ντε φακτο πκιον προσφυγη στον Μηχανισμο Στηριξης, η πλειοψηφια των ΜΜΕ, επροσπαθεν ηρωικα να αποφυγει τις ευθυνες των τραπεζων. Στις 2 Αυγουστου λ.χ. ο Φιλελευθερος εισιεν πρωτοσελιδο οτι τα επιτοκια στην Κυπρο "ειναι στα υψη".
 Ατε ρε..τζαι το 2011 που σας το ελαλεν ο Χριστοφιας, που ηταν τα ΜΜΕ; Α ναι..ανησυχουσαν γιατι εμιλαν ανοικτα...Τζιαμαι το βραβειο παραπλανησης επιασεν το ο Πολιτης τοτε.
Ο αλλος τιτλος, στο πρωτοσελιδο του Φιλ. ηταν για τα ταμεια προνοιας που επενδυθηκαν στην κομπινα των αξιογραφων των τραπεζων.
Τζαι ο Ορφανιδης τοτε ετυλιεν κουπεπια;
Να αθθυμισω οτι ο Μ. Ολυμπιος του Πασεχα που εφωναζεν επισης που το 2010 εν εδημοσιευκετουν με την δικαιολογια οτι εκπροσωπουσε οσους ηταν οι "χαμενοι του 1999".
Προφανως εισιεν δικαιο.
Τζαι ενεν ουτε αριστερος ουτε ακελικος.
Τοσο μονοδιαστατα εχουν καταντησει τα ΜΜΕ.

Τζαι το κλιμα της λογοκρισιας καλα κρατει σε μερικους: μπορει να εξεκινησαν που την εθνικη λογοκρισια αλλα συνεχιζουν απτοητοι με την λογκρισια υπερ των τραπεζων..Ο διευθυντης συνταξης του Φιλελευθερου, λ.χ., ο Α. Μιχαηλιδης, φιλος του μοναδικου ελληνα πολιτη, του Καραμπελια, που εισηγηθηκεν, που το 1983 να δωθει [ετσι παντες τζαι εν χωραφι δικο του] η Βορεια Κυπρος στην Τουρκια, "για να κλεισει το ζητημα", αγκριστηκεν με την υποψηφια Μακαρια, γιατι, ως τζαι η Μακαρια εκαταλαβεν οτι υπαρχουν ευθυνες ευρυτερες για το σκανδαλο των τραπεζων τζαι την οικονομικη κριση. Το σχολιο του κ. Αριστου ηταν γραφικο στην αποκαλυπτικοτητα του τονου του:
 "Τι συμβαινει Μακαρια;"
Ουτε ο "Nονος" [στο φιλμ] να ηταν.

Δηλαδη: εκατασκευασαμεν σε τζαι τωρα παιζεις το ανεξαρτητη τζαι καμνεις τζαι κριτικη;
Ο σκιτσος, alter ego του κ. Αριστου, προς το παρων διεκδικα το παγκοσμιο βραβειο του μοναδικου σκιτσογραφου που υπερασπιζεται τες τραπεζες: Mr. Πιν. 
Παντως η προσφατη προσπαθεια του Φιλελευθερου, εστω τζαι στα πλαισια της οικονομικης κρισης,
να διαχωρισει ακομα παραπανω
το δευτερο μερος, την 'Πρωτη γραμμη",
 που την υστερια του πολιτικου section, εν καλη.
Αμα υπολογισεις οτι τζαι το οικονομικο section εν συγκριτικα, με τες αλλες
φυλλαδες, ισορροπημενο
τοτε ο Φιλελευθερος, τουλαχιστον, εσιει κατι να δεις,
αμα χρειαζεσαι τες κολλες του πολιτικου section για να τυλιξεις παλια αμπαζουρ...

Για να αθθυμουμαστεν τη λογοκρισια με την μεθοδο της μετατοπισης: 
πριν την προσφυγη στο Μηχανισμο, ειχαμεν
πρωτα την προσπαθεια καλυψης των τραπεζιτων,
τζαι υστερα την επιμονη σε ειδικα "μετρα".
Ακομα τζαι οι οικοι αξιολογησης λαλουν που το 2011, οτι εν λογω των τραπεζων που εμπλεξαμεν. Ειπεν το τζαι τη τροικα τωρα. Ειπαν το τζαι ο stantard and poor's εχτες.
Αλλα αμα οι τραπεζιτες εκβιαζουν τα ΜΜΕ με τις διαφημισεις  - κοφκουν τζαι τα ΜΜΕ την αλλη αποψη. Εγραψεν το τζαι ο Ολυμπιος στο stockwatch για τον Πολιτη τζαι την Καθημερινη: εκοψαν τους σχολιογραφους που καμνουν κριτικη στες τραπεζες.  

Οποτε υστερα αρκεψεν το φκιολιν των μετρων που δεν επαρθηκαν:
εν λογοκρινομενη ερωτηση ποιοι εν εγκριναν τα μετρα φορολογησης του πλουτου το 2010;
Η εννοια "μετρα" εσημαινε μονο "μετρα λιτοτητας" για τους μισθωτους.
Αν το θεμα εν θεμα λογικης, τοτε τα τεκμηρια τζαι για τες τραπεζες τζαι για το αδιεξοδο της λιτοτητας εν ξεκαθαρα.
Ετον τζαι τον economist που δινεται κομπους, ο καημενος, τον τελευταιο τζαιρο να εξηγησει γιατι εν αποδιδει η λιτοτητα:
 "Οι χειροτεροι εφιαλτες εν τζηνοι που τους οποιους εν μπορεις να ξυπνησεις. Απλα ρωτηστε την Ισπανια. Περσι το κοστος δανεισμου της κυβερνησης εκτοξευτηκε...Που τα τοτε η η Ισπανια ηταν οσο καλη οσο τζαι οι υποσχεσεις της, τζαι η κυβερνηση του Μ. Ραχοϊ εκοψεν προυπλογισμους, απελευθερωσεν την αγορα εργασιας...τζαι ομως παρα τες προσπαθειες τζαι τον πονο, η Ισπανια εν φαινεται να μπορει να αποφυγει το αισθημα της καταδικης τζαι της καταστροφης.." [economist, σ. 7]

Τζαι πιο κατω σε μια παρενθεση υστερα που την παραδοχη οτι χρειαζεται τζαι "αναπτυξη" [μα εν ηταν σοσιαλιστικη λεξη τουτη μεχρι πριν λλιον;] λαλει: "Το να γινουν πιο ηπια τα μετρα λιτοτητας εν προτεραιοτητα [ η Ισπανια δειχνει ποσο αυτοκαταστροφικα μπορουν να γινουν].."..
Wow που λαλουν τζαι οι αμερικανοι..Γαργαρα επιπεδου..

Δακατω..το χιουμορ της επαναληψης:
Το πιο χαρακτηριστικο κειμενο που ηβρα ηταν του Σ. Ιακωβιδη  στην Σημερινη. Τιτλος: "Πνιγομαστε και οι βολεμενοι προειδοποιουντην ..Τροικα"
Το πλαισιο. Ο Ιακωβιδης εν που τους πολλα πατριωτες. Ελληνας με θαυμαστικα. Τζαι το 2004 μαζι με την παρεα του στην αρχισυνταξια του Φιλελευθερου επαιζαν το αγωνιστες εναντια σε ουλλο το κοσμο. Οποτε η γραφικοτητα εν αποκαλυπτικη. Ξαφνικα παει η αγωνιστικοτητα - το 2004 εν υπηρχεν φοβος, τωρα οτι μας πουν οι δυτικοι. Τοτε ηταν ελληνας - τωρα η λεξη ελληνας εβρωμισεν τα γερημα. Εγινεν "αναρχοσυνδικαλιστικη":
"Με απλα λογια, για να καταλαβαουν καποιοι εργατοπατερες, που ζουν σε αλλους πλανητες και αναπετασαν τα λαβαρα της ..αντιστασης και των δυναμικων... κινητοποιησεων: Εμεις πνιγομαστε! Εμεις καλουμε σε βοηθεια. Και η Τροικα ηρθε να μας σωσει."
Καλα το 2004 κ. Σαββα: ενεν εμεις που εθελαμεν να μπουμεν στην Ευρωπη τζαι εγελασαμεν τζαι του Φερχοϊχεν;  Τοτε ηταν καλα γιατι ηταν ο Τασσος τζαι το τοπικο κεφαλαιο, που χρηματοδοτει την εφημεριδα, ελπιζεν να το παιξει καπως, ενω τωρα που εφααεν τα μουτρα του, εκλιπαρει;
Τζαι γιατι να μπλεξουμεν ουλλοι για τες Τραπεζες;
Η λεξη Τραπεζες εν υπαρχει στο κειμενο. Τι σου καμνει η γερημη η διαφημιση. Τι μπορει να σου πει ενας αρχισυντακτης υπερασπιζωντας τα συμφεροντα του ιδιοκτητη.Ξαφνικα αλλασει ως τζαι εθνος:

Συνεχιζει λοιπον ο τεως αγωνιστης:
"Η Κυπρος δεν εχει καθολου περιθωρια διαπραγματευσης αφου η οικονομια μας ειναι στα σκουπιδια και οι αγορες εκλεισαν για εμας. Προχθες εμφανιστηκαν και εδω νοσηρα φαινομενα ελληνικου αναρχοσυνδικαλισμου και της γνωστης ξερομαγκιας."
Υποταγη τζαι ξερον ψωμιν.

Καλον. Την "Ελλαδα θελετε", αλλα οϊ να σας μπλεξει με τα συμφεροντα των μαστορων, εν ενι;
 Οχι "ξερομαγκιες".Μονο μαγκιες χλωρες προφανως.
Τζαι για πετρες ουτε λεξη εννοειται...

Παντως το αναδυομενο συνδικαλιστικο μετωπο τζαι οι κινησεις πολιτων εναντια στο τραπεζιτικο κατεστημενο τζαι τα οργανα του εν η ελπιδα του μελλοντος. 

Υ.Γ. 2: Εφτα υφυπουργεια ρουσφετι τζαι βαλε..
συμπεριλαμβανομενης, τωρα, τζαι την καλυψης του κ. Ντινου - τζαι οϊ μονο.
Γιατι θεωρουν γκαφα τα ΜΜΕ το οτι επιασαν την λιστα που δειχνει που ανηκουν οι διορισμενοι στα Δ.Σ. των ημικρατικων τζαι τι νομιζει το Ακελ, σαν κυβερνητικο κομμα, η καποιοι στο προεδρικο που του αξιολογουν, για τζηνους;
 Πρωτον εν καταγραμμενο οτι το κυβερνων κομμα εν διοριζει μονο δικους του - αλλα τζαι που κομματα που του καμνουν αντιπολιτευση.
Τζαι επιπλεον το Προεδρικο ανανεωνει θητειες μελων που στο Ακελ εν θεωρουν οτι προσφερουν κλπ - που την δικη του, εστω, οπτικη γωνια. Ενεν τεκμηριο οτι οι διορισμοι γινονται με ευρυτερα κριτηρια;
Να δουμεν τωρα την αλλη μερκα;
Τι χαρα..
Ιντα που ηταν το επιχειρημα στο νομοσχεδιο του Δησυ για να διοριζει η νεα κυβερνηση τα Συμβουλια;
Τα 7 υφυπουργεια του Αναστασιαδη σε τζαιρο κρισης, που το κομμα του εκαταψηφιζεν προυπλογισμους ακομα τζαι για τα νοσοκομεια, ιντα ρολο παιζουν; Εν να λιοστεψουν το κρατος οξα εν να αυξησουν το κοστος;
Αν εσιει κανενα που αμφιβαλει οτι τζηνη η προκηρυξη ηταν η πρωτη διακηρυξη ρουσφετολογικης προεκλογικης προφανως καμωνεται την αθωοτητα. Που εν υπαρχει.

Διοτι αλλωστε να μεν ξεχνουμεν οτι τα σκανδαλα, οπως το "ευχαριστω για ολα Ακη" επιστρεφουν. Τζαι τοτε ο συμπαθης κ. Γλαυκος εστηριξεν το Κατσιαριστρα, οπως τζαι ο κ. Αναστασιαδης σαν ηγετης του κομματος του Προεδρου.
Τζαι τωρα αναλογα θα καμει αν τα εβρει με το Δηκο.
Οποτε αν μερικοι θελουν την ευπρεπεια του ψεματος, μπορουν να την εχουν - τζαι να μεν ασχολουνται με τες μιζες. Αν αντιθετα θελουν να ξερουν οι πολιτες τι  γινεται μαλλον πρεπει να δημοσιευκουνται ουλλα τα κομματικα εγγραφα για ετσι θεματα. Σε 2 περιπτωσεις  [τουτην τζαι την αλλη με το ημαιλ του Α. Κυπριανου] εφανηκεν οτι σαφως οι ακελικοι εν επιβαλουν στο κρατος τα δικα τους.
 Οι υπολοιποι με τα 7 υφυπουργεια τζαι βαλε;
Να πουμεν επισης οτι στο σκανδαλο Τσοχατζοπουλου θα πρεπει να εμπλεκονται τζαι οι τοτε υπουργοι αμυνας αφου εν για πυραυλους που μιλουμεν τζαι οί για τοματες;
Ιντα σιγη που την "Αληθεια" α ; 

Υ.Γ. 3: Τι συμβαινει πισω που τες κλειστες πορτες της επιτροπης οικονομικων;

Ενα σκανδαλο που μερικοι θελουν να καλυψουν: οταν η τροικα ρωτα για τον κ. Φιλιππου αλλα τζαι για το ρολο του στα γιουγκοσλαβικα κεφαλαια του δικηγορικου γραφειου Παπαδοπουλου.
Εγραφεν στες 29 Ιουλιου το Αθηναικο Βημα στην σελ. 16 του ενθετου για την οικονομια:
"Αναστατωση επικρατει και στην Λαικη Τραπεζα, η οποια εχει πλεον κρατικοποιηθει. Συγκεκριμενα απο το νησι πληροφοριοδοτες της στηλης αναφερουν οτι η Τροικα δεν βλεπει με καλο ματι την παρουσια του Ανδρεα Φιλιππου στο Διοικητικο της Συμβουλιο καθως βρισκοταν στη διεθυνση εποπτειας της κεντρικης Τραπεζας της Κυπρου στις αρχες της προηγουμενης δεκαετιας,οταν ξεσπασε το σκανδαλο με το ξεπλυμα χρηματος απο το καθεστως Μιλοσεβιτς."

Αρα Νικολακη;
Εκαρτερας τους, τζαι τωρα θελουν να μαθουν για τες υπογειες διαδρομες του δικηγορικου σου γραφειου;
Χμ...:)

Ο κ. Φιλιππου ενεν ο τυπος για τον οποιο εγινεν καφκας, τζαι εκαθυτεραν για μιαν ημεραν η διαδικασια τοτε που ηταν να μπουν τα μελη που ηταν να διορισει το κρατος στο Δ.Σ. της Λαικης;
Ετο ιντα που εγραφεν ο Φιλελευθερο τοτε, τελη του Μαη:
""Κατα την πολυωρη συνεδρια στην βουλη η διαμαχη επικεντρωθηκε στο ονομα του κ. Φιλιππου, πρωην αξιωματουχου της Κεντρικης τραπεζας, με το Δημοκρατικο Κομμα να τον επιβαλει ανκαι ηταν εκτος λιστας του υπουργειου οικονομικων και το ΑΚΕΛ να αντιτιθεται σφορδρα."
Ποια συμφεροντα υπηρχαν στον διορισμο του;
Για να καλυψει δικηγορικο γραφειο Παπαδοπουλου παλιες υπογειες δοσοληψιες;

Να καρτερα καποιος που τα πρωτοσελιδα των ΜΜΕ να ασχληθουν με ετσι θεμα θα ηταν υπερβολικο ενεν ενι;

Οποτε ετο τζαι το δικτυο που μπλοκαρει την Δημοσια Σφαιρα στην ε/κ κοινοτητα:
Τραπεζες- Δικηγορικα γραφεια-ΜΜΕ.



52 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Η αρνηση υποταγης του Μενοικου τζαι ο θανατος του, η ηρωικη μοναξια τζαι η δειλια οσων εν εκαμαν τιποτε τζηνη την νυχτα, εν που τζηνες τες στιγμες που διαμορφωνουν μιαν αλλην κυπριακοτητα - βαθυτερη τζαι σοφοτερη"

Πρέπει να γραφτεί μια ιστορία δισταγμών του ατομικού, μια ιστορία των όσων εν εγίναν λόγω δειλίας τζιαι συνενοχής. Του ενός. Του ανθρώπου. Τζιαμαί εν που παίζεται η δύναμη της συλλογικότητας.
Όσο για τη λήθη του συλλογικού και τη σοφία της, επέτρεψε μου πάλε να θεωρησω υπεύθυνη την ιδιοτέλεια και την κακία του ιδιωτικού.

Disdaimona είπε...

ωραιότατο το κείμενο. εν θέλω να σχολιασω κάτι, εν πολλά προσωπικό, αλλά αν δεν το ξερεις κουβαλά τζαι πολλά ενοχικά συναισθήματα μέσα...

το ενα που τούτα μπορει να έσιει να κάμει με τον τόπο, λέω το σαν λεμεσιανή που ζει στη λευκωσία, τζαι εν μοιρασμενη, εν παραξενο το πως αλλάσει η αισθηση του βορρα αμα ζεις δαμε αντί στη λεμεσό...νομιζω εφανηκε τουτη η διαφορα που εναν αιφνιδιασμό συναισθηματων...που π.χ εγω δεν μπορω πλεον να νοιωσω αμα παω στα κατεχομενα, διότι εν δαμε παντα τα κατεχομενα σαν εικονα..

το αλλον εν η αναφορα στον Ντεμπορ...έτο που η διακοπή απο τη ροη του χρόνου,υποτιθεται το καλοτζαιρι, μας εφερε στο ίδιο λημερι...αυτο που βλεπουμε στο ιντερνετ εν αντανακλαση του αποσπασματικού τροπου με τον οποιο σκεφτόμαστε...ο νους μας τζαι αρα τα αποτυπωματα του εν σαν το ζαππινγκ πκιον που καμνουμεν στην τηλεοραση...μπορεί μια "αιφνιδιαστική" εμπειρία, οπως το να ξαναπαεις μετα που τοσα χρόνια να ελειτουργησεν σαν ενθύμηση του εαυτού πέραν που το θέαμα στο οποιο εγκλωβιζει η ενασχοληση με τα κοινα...να μεν το παρω τζαι στη διαφορά της μαζικής κουλτουρας που χαρακτηριζει πλεον ακόμα τζαι τες ανησυχίες μας σε αντίθεση με τες βιωμενες αντιθεσεις όπως ηταν η συνομιλια σου με τον τ/κ...

αυτά...δημιουργουμεν αντισωματα...ο καθενας απο άλλο δρόμο, αλλά φαινεται πως αναδύεται τζαι μια πιο συλλογική ανάγκη για απαλλαγή από το θεαματικό.

εχαρηκα που εχάρηκες.

ματιλτα είπε...

Βροϊσσια -(α)φρο(δ)ϊσσια ?

Anef_Oriwn είπε...

Εγώ απλώς μια ματιά έριξα στο κείμενο για την ώρα. Θα το διαβάσω πιο μετά με την ησυχία μου. Όμως διάφορα [βασικά σε σχέση με την Καρπασία], μου φαίνονται πολύ γνωστά και οικεία, όπως, ας πούμεν, η αναφορά στον Άγιο Φίλωνα, [κάπου εκεί είναι και η Παναγία η Αφέντρικα], όπου πολλοί ελληνοκύπριοι πάνε για ψάρεμα…
Διάφορα από μια επίσκεψη μου στην Καρπασία έγραψα κι εγώ παλαιότερα στην ανάρτηση μου με αρ. 6/2010 [στα “Σχόλια Ιστολόγου” – link: http://aneforiwn.blogspot.com/2010/02/62010.html]...

linopampakos είπε...

Ανωνυμε,
συνηθως θα υπερασπιζουμουν την συλλογικοτητα σαν την προεκταση [τζαι ισως την δικαιωση] της "ηρωικης μοναξιας"...
του Μενοικου στην Κυπρο..η του ΠΛουμπιδη στην Ελλαδα..
Αλλα παλε..δαμαι υπαρχει οντως τζαι το θεμα μιας ιστοριας "δισταγμών του ατομικού, μια ιστορία των όσων εν εγίναν λόγω δειλίας τζιαι συνενοχής"..
Που αναποφευκτα τονιζει τζαι την επιλογη οσων εν υποτακτηκαν...

Ναι ..εσιεις δικαιο..εν καλα να δουμε τζαι τουτες τες στιγμες..
Νομιζω οτι "συλλογικη ληθη" ομως εν υπηρξε..εγω εγεννηθηκα το 60 τζαι εμαθα το που μιτσης..τζαι εν ημουν σε χωρους [ειτε γεωγραφικους ειτε γραφειοκρατικους] που να μπορουν να το εξηγησουν..
Τζαι στη λογοτεχνια εν μια στιγμη στην οποαια εστιαστηκαν μερικες μερικες που τες καλλιτερες πεννες της χωρας μας..
Το τελος του "Αουτο ντα φε" του Γ.Φ. Πιεριδη, εν μια καλη αρχη για τουτην την ιστορια που εισηγησαι.
"Ολο θωρω μπροστα μου τα ματια του καθως με κοιταγε σαν πηγα κοντα του..Πως αστραψε το βλεμμα του, σα να μ' αγκαλιασε!...Ομως εγω κιοτεψα..Ποσο θ απικραθηκε σα με ειδε να φευγω..Τωρα με κυνηγουν κεινα τα ματια του γεματα παραπονο.."
Τζαι η σωτηρια ενεν στο αθρωπο που εν ετολμησεν, αλλα στο χωρο..
Ναι..ισως να χρειαζεται τζαι μια ιστορικα των ατομικων στιγμων..

linopampakos είπε...

Disdaimona,
λαλεις α;..:)
σε ενα βαθμο εν η ιδια κατασταση με τον κωδικα του τουρκοκυπριου που νομιζει οτι μιλα σε ελληνοκυπριο..καποιες διαδρομες των λεξεων μπροστα στες ευαισθησιες ενος ανωνυμου κοινου..
Νομιζω οι λεξεις ειχαν αναγκη ισορροπιων, παρα το αισθημα..
Θελει αλλο λλιην σκεψη..
Αλλα ναι η αντιθεση της εμπειρια με το αποσπασμα του θεαματος ηταν εντονη - τζαι αποκαλυπτικη..
Αφου τζιαμαι εννοιωσα οτι εχουμε τζαι ενα συγκριτικο πλεονεκτημα οσοι εν ειμαστεν σε τζηνους που θα επρεπε να νοιωθουν ενοχοι..:)
Καποτε σκεφτομαι οτι η ειρωνεια της ιστορια, το cunning of history, αλλα με γεωγραφικη αυρα, εν οτι μερικοι εν μπορουν να ζησουν τουτες τες εμπειριες ποτζει..γιατι το 74 βαρει..

linopampakos είπε...

Ματιλτα,
εν ειμαι σιουρος ινταλως εξεκιναν το ονομα - με Β η Φ - για τους ιδιους του χωρκανους..τωρα να δουμεν ιντα μνημη εμεινεν..το χωρκον εκαταστρεψαν το οι ε/κ εθνικοφρονες το 64..Μαλλον οι ιδιοι με τους οπιους τα εισιεν ο παρεας μου στην αφηγηση του ποστ..

Στο βιβλιο του Ν. Κληριδη "Χωρια και Πολιτειες της Κυπρου" αναφερεται σαν "Βροϊσια" - παρα με αρχικο Φ..
Αναφερει οτι το ονομα καταγεται που το αρχαιο "Αφροδισια" [χωρις ιδιαιτερη τεκμηριωση περα που το οτι στην αρχαιοτητα καποιοι εκαμναν δωρεες δαση στην Αφροδιτη] τζαι οτι εκατοικοιτουν που λινοπαμπακους..
Το οτι εκατοικουτουν που λινοπαμπακους εν γνωστο..Το οτι ομως το τουρκοκυπριακο ονομα εισιεν να καμει με το νερο πρωτη φορα το ακουσα - συμφωνα με τον Κληριδη εν στην "κοιλαδα του ποταμου του Πυργου" οποτε ενεν παραξενο να εσιει να καμει με το νερο η ονομασια που το εδωκαν οι κατοικοι..

Το ερωτημα, τζαι η γοητεια του, ενι ινταλως τζαι πως τουτοι οι τυποι σε τουτο το χωρκο, μεσα στη μεση του τιποτε, στην ακρα του κςντρου ενος δασους, εγιναν λινοπαμπακοι..
Αμα δεις το χωρκο ειναι να απορεις αν εφταναν τζηκατω φοροεισπρακτορες - οπως ας πουμε στα Κοτσινα..

Παντως οι χωκρανοι απο οτι μου ειπεν, εχουν μια κοινοτικη επαφη οσοι εν στην Αγγλια, ενω οσοι εν στην Κυπρο επαιξαν ενα σημαντικο ρολο στο ανοιγμα του Λιμνιτη..
Δασος της Αφροδιτης η σοφια των ιθαγενων;...
Μπορει τζαι τα θκυο..:)
Αμα καταφερουμεν να εχουμεν τζαι τες αφηγησεις των γιαγιαδων τζηνου του χωρκου, μπορει να εν αποκαλυπτικο..:)

linopampakos είπε...

Ανευ,
τωρα να δω τζαι τη δικη σου εμπειρια ρε φιλε..:)

Anef_Oriwn είπε...

Κι άλλες εμπειρίες και βιώματα εδώ http://aneforiwn.blogspot.com/2011/04/392011-2003.html

Disdaimona είπε...

εθκιαβασα προχτές στο ΦΒ ενός φίλου το πιο κάτω:

«Τα πλατάνια της Θεσσαλονίκης (που ήταν πάρα πολλά) τα κόψαμε, γιατί από κάτω συνήθιζαν να κάθονται οι Τούρκοι και εμείς τα αποκαλούσαμε «τουρκόδεντρα». Το ίδιο κάναμε με τους μιναρέδες, τις συναγωγές, τα εβραϊκά νεκροταφεία, το φραγκομαχαλά, και πολλά άλλα αξιόλογα στοιχεία της ταυτότητας της πόλης. Έτσι ημιξυπόλυτοι, καθοδηγούμενοι από μισαλλόδοξους και τυχάρπαστους εθνο-κάφρους, καταστρέψαμε την άλλοτε κοσμοπολίτικη Θεσσαλονίκη».

Ηλίας Πετρόπουλος


...μοιάζετε με τον Πετροπουλο...δηλαδή τουντο κείμενο εγώ θα το έβαλλα ως διαπραγματευτικό χαρτί σε αυτό που αποκαλούμε "περιεχόμενο λύσης"...

...όχι δεν υπάρχει σε ευρύτητα αυτή η οπτική, δαμέ εσεις εμιλησετε για τον 19ο αιώνα...τωρά η επαναπροσέγγιση έχει για πολλούς ως βασικό περιεχόμενο τη συνεργασία της ΟΕΒ με τους επιχειρηματίες της Τουρκίας...

έννεν ιστορία...εν ενα επίπλαστο πλαίσιο αλληλοσυμφερόντων...εννεν συνάντηση "ενοχων" ούτε συνάντηση "συνενόχων"...ούτε αναζητά κανένας την "κοινοτητα" του άλλου...

τζαι ο Μένοικος εν ένα θύμα της ιστορίας...εν σαν να κάποιοι εθέλαν να κάμουν μια μαζική δολοφονία, αλλα την εκαμαν ενάντια σε ενα προσωπο...εν το ίδιο καποτε...

όπως κάποιοι την εκάμαν με τον κόψουν τα δεντρα. σαν να τζαι η ιστορία πρέπει να ξεχαστεί...

αλόπως τουτον που ειπε ο Φουκουγιάμα για το Τέλος της Ιστορίας, κατά βάθος να σημαίνει πως ο άνθρωπος πρέπει να απωλέσει τη διαχρονικότητα της ύπαρξης του τζαι να παραμείνει ένα σημαδι ανυπεράσπιστο στο χρονο του Κεφαλαιου...έτσι τζαι το περιεχομενο της ΔΔΟ για κάποιους...έτσι τζαι τα δέντρα κάπου αλλού..

Disdaimona είπε...

οπόταν, και εξαιτίας σου και του κειμένου, νομίζω θα καταληξω τζαι στον ορισμό του Ηρωα, πως εν κάποιος που στο πρόσωπο του έγινε μια μαζική δολοφονία.

τζαι πως πέραν αυτού του ορισμού, εν υπάρχει κανένας ως Ήρωας.

Ανώνυμος είπε...

Ταπεινή μου άποψη:το κείμενο είναι εξαιρετικής σημασίας γιατί παρόλο που εν ένα "διήγημα" προσωπικής εμπειρίας εντούτοις διά με σαφήνεια μιαν ευρύττερη προοδευτική προοπτική για τα πράματα.
Απλά θέλω να κάμω τζαι εγώ μια παρατήρηση προς προβληματισμό:Οι ερωτήσεις του φίλου τουρκόφωνου κυπραίου αντικατοπτρίζουν ένα μεγάλο πρόβλημα της αριστερας στην Κύπρο που δεν καταφέρνει να εξηγήσει τι θέλει τζαι τι κάμνει στην άλλη κοινότητα. Ενώ ο Χριστόφιας απέδειξε με τον καλλύττερο τρόπο ότι σέβεται τζαι στηρίζει την πολιτική ισότητα όϊ με λόγια αλλά με πράξεις (ο πρώτος που το κάμνει), εντούτοις ακόμα τζαι οι προοδευτικοί Τουρκοκύπριοι δεν το έχουν κατανοήσει όπως θα έπρεπε κατά την γνώμη μου. Νομίζω δαμέ έχουμε αρκετή δουλειά να κάμουμε, με ιστορική σημασία νομίζω.

matilta είπε...

Οι αναρτήσεις σου εν όπως το βάλσαμο Λινέ - κάμνουν την πιλάντζα να γέρνει προς το αισιόδοξο τζαι ταυτόχρονα φωτίζουν τον δρόμο.

Που ήμουν στο Λονδίνο εγνώρισα έναν συνομήλικο που τα Βροϊσια. Τον Ζεκια. Που εγίνηκεν η αιτία να πάμε η παρέα σε πρωτομαγιάτικη πορεία στο Λονδίνο τζαι νακούσω για πρώτη φορά τουρκοκύπριους να φωνάζουν «TURKISH TROOPS OUT OF CYPRUS” – (είδες το βλέμμα του Σενερ την ώρα που εσήκωσε το πανό στο Κούριο?)

Εμίλαν συχνά για τα Βροϊσια. Νομίζω ήταν «ελληνόφωνες»? Είσιεν λαλεί αγριόσοιρους σε τούτο το πιο απομακρυσμένο χωρκό της Κύπρου. «Επέρνα με τα στους ρωμιούς» ελάλεν μου (στον Κάμπο αν αθυμούμε καλά) «τζαι μεις ετρώαμεν τα αγρινά». Ο παππούς του έκαμεν 2 χρόνια φυλακή επειδή εσκότωσε την γεναίκαν του άμα την ήβρεν με άλλον. «μπράβο για δικαιοσύνη» ελάλουν του εγώ «επέρασεν την υπόλοιπη του ζωή κλαίοντας την που την έχασεν – αγάπαν την»

Εμεινεν μου το “Politicians are a can of worms” που εσυνήθιζε να λαλεί. ‘Αμαν έρκετουν στην Κύπρο έπιανεν τον το παράπονο. «Μεν τα βάλλεις με το Ντεχτάς» ελάλεν του η μάνα του. «Ήταν καλλύτερα πριν? Τωρά τουλάχιστον τζοιμούμαστε την νύχτα χωρίς το φοο» - Ηταν θύλακας τα Βροϊσια τζαι για πολλήν τζαιρό ήταν περικυκλωμένα με οπλισμένους ελληνοκύπριους . Είσιεν τζαι αιματηρά επεισόδια - ινταλως ήταν να είσαι μωρό ή μάνα τζαι να ζιείς σε θύλακα άραγε σου λινέ?

Εμήνισκε σε κάτι εργατικές πολυκατοικίες στο ανατολικό Λονδίνο. Ερκεται τωρά στον νου μου ντυμένος γκαρσόνι -εδουλευκεν για να φκάλει τα έξοδα των σπουδών του. Είσιε πολλήν μεράκι - μαζί με την φοιτητική ομάδα του Αγώνα εκάμναν διάφορα - κινηματογραφικό φεστιβάλ με ταινίες του Γκιουνέϊ, κάτι φοβερά πάρτυ με ζωντανή μουσική, … μέσα σε 2 χρόνια ο Αγώνας εγίνετουν πρώτη δύναμη στους Κυπραίους φοιτητές της Βρετανίας. Ο Ζεκιάς εμφανίστηκεν στην Γενική συνέλευση των φοιτητών Βρετανίας τζαι εζήτησεν να γίνει μέλος. Αμμά αρνηθήκαν του με την δικαιολογία ότι εν είσιεν κυπριακό διαβατήριο. ΑΚΕλικοί συμφοιτητές εψάχναν τρόπους να κρατήσουν τους ψήφους του Αγώνα χαμηλά. Εξάλλου πόθεν ως τα πόθεν να κατεβάζει ο Αγώνας τουρκοκύπριους - έννεν αποκλειστικότητα του δική τους τούτη? Ο Ζεκιάς ένοιωθεν προδομένος – κάτι σαν την Sevgul μετά που το δημοψήφισμα. Ημουν σε τζείνη την συνέλευση. Οι συναγερμικοί ήταν αποκλεισμένοι γιατί ήταν η εποχή των «πατριωτικών δυνάμεων», οι ΔΗΚΟϊκοί εδιούσαν φανταχτερά το παρόν τους αφού επέφταν τα τηλεφωνήματα που την Κύπρο ότι η ψήφος στην Αναγέννηση εξασφάλιζεν θέση στην Κυβέρνηση.
Τες προοπτικές που ανοίουνταν με το γίνουντε οι τουρκοκύπριοι φοιτητές μέλη της Κυπριακής Οργάνωσης σχεδόν κανένας εντες εθωρούσεν. Μετά που λλίον τζαιρό εμαθεν τα καθέκαστα τζαι ο Λυσσαρίδης τζαι έβαλεν τα πράμματα στην «σωστή εθνική τους θέση». Εμπήκεν θέμα στο κόμμα για τα καμώματα του Αγώνα Αγγλίας που εσυνεργάζετουν με τους με τους Τούρκους τζαι εδώθηκεν τέλος σε ένα που τα τελευταία αριστερά σκιρτήματα της ΕΔΕΚ….

Εθθα ξεχάσω ένα ζευκάρι συγγενείς του, που μου εγνώρισέν μου ο Ζεκιάς . Κάτι όμορφα πλάσματα που εκάμαν μιαν μικρογραφία κυπριακού περβολιού μεστην καρκιάν του Λονδίνου. Τα κλιματόφυλλα που μου εκόψαν εν το έκαμνεν η ψυσιή μου να τα πετάξω τζαι εγινήκαν η αιτία να μάθω να κάμω κουπέπια. ..

Αντζιελοσιασμένη Μάγισσα είπε...

Μάνα μου Λινέ τζι' έραψες πουπανωσέντονο με πουκατωσέντονο τζιαι ντουβέ μαζίν, αλλά χαλάλιν! :)

Προφανώς η "ηρωϊκή μοναξιά τζιαι η δειλία όσων εν εκάμαν τίποτε τζιην' τη νύκταν..." εν που τζιείνα που μεινίσκουν. Ιδιαίτερα το δεύτερον, εν τζιείνον που λαλούμεν διαχρονικόν. "...η δειλία όσων εν εκάμαν τίποτε τζιην' τη νύκταν...", αν τούτον πάρει τζιαι γεννικόττερην διάστασην τζιαι πιο καθημερινή, εν ανατρισιαστικόν ως προς τες συνέπειες που έσιει.

".. σε κυπριακήν .. με τ/κ προφοράν" τζιαι ".. σε άπταιστην κυπριακή" - Ενδιαφέρον. Πάντα έκαμνε μου εντύπωσην. Ό,τι πρόθεμαν τζιαι να έχουν τα κυπριακά που μιλούμεν, αποκαλούμεναν τα κυπριακά σκέττα με διευκρινηστικόν τζιείνον για την άλλη γλώσσα. Αν ακούσεις Τ/Κ, κυπριακά εννά που τα τ/κ, όπως ακριβώς τζιαι οι Ε/Κ, τζιαι τα "άλλα" εν τα ε/κ ή τ/κ αναλόγως.

Τον τζιαιρόν που ο Ντεκτάς έπεμπεν Τ/Κ στην Τουρκία να σπουδάσουν επικρατούσεν η αριστερά στα πανεπιστήμια σημειώννεις. Αναλογίστου αντίστοιχα ήντα μπου εγίνετουν στα πανεπιστήμια της Ελλάδας τζιαι ποιούς επέμπαν που τους Ε/Κ (εξήασα τζιείν' τον τζιαιρόν μόνον "Έλληνες" είσιεν η Κύπρος) τζιαι αμέσως έρκεται πατσαρκά η απάντηση για το χάλιν.

Την πρωτιάν της συναγωγής έπιαν την η Σκάλα. Λειτουργά μια εδώ τζιαι 5-6 χρόνια. Με κανονικό ραβίνο τζιαι τα ούλλα της.

Οι wannabe τοπικοί τρωει-κανεί παλεύκουν το εν αλήθκεια που το 2011 τουλάχιστον, με τον Ορφανίδη πιο πιθανά ν' απλώννει τραχανάν παρά να τυλίει κουπέπια γιατί επολλοάπλωσεν τον τζι' επιτήσαν του τζι' οι μούγες. Όπως λαλείς τζιαι τούτον θέλω να κρατήσω "το αναδυόμενο συνδικαλιστικό μέτωπο τζιια οι κινήσεις πολιτών ενάντια στο τραπεζιτικό κατεστημένο τζιαι τα όργανα εν η ελπίδα του μέλλοντος". Προλαβαίννουν, όμως;!

Ανώνυμος είπε...

Εθκιάβασά σε μόλις το ανέβασες. Τζιαι είχα τζιαι έχω ένα σωρό πράματα να σχολιάσω, για τον βορρά, για τους τόπους, για τους ΤΚς, για τες παρατηρήσεις σου. Αλλά εσκέφτηκα πως αν το θκιαβάσει ο Χριστόφιας τούτον τον κείμενον θα πανηγυρίσει: "εγέλασα ακόμα τζιαι του πιο έξυπνου θεωρητικού της αριστεράς! Νομίζει πως η ανικανότητα η αχαπαροσύνη τζιαι το αλλοπρόσαλλον μου έχουν ιδεολογικήν βάσην!" - θα έλεγε.
Τζιαι άμαν το σκέφτουμουν τούτον 3 ημέρες, είπα πως για τα πολλά, μακάρι να είχαμεν την ευκαιρίαν να τα πούμεν με μπύραν τζιαι κρασίν στη δροσιά του βουνού ή πάνω στο κύμμαν, αλλά δαμαί μεν περιμένεις άλλο σχόλιο. Η μόλυνση δεν με αφήνει να αντιδράσω ορθολογιστικά τζιαι ψύχραιμα.

Ανώνυμος είπε...

Μαγισσα,
εξαρταται για ποιον πραμα εν η ερωτηση αν "προλαβαινουν", αλλα για το μελλον στο οποιο αναφερουμουν, προκαμνουν...
Ηδη εσιει βαρος η συσπειρωση..
τζαι το μελλον εν μακρυ, τζαι μαλλον αποκαλυπτικο..
Εν να δειξει

linopampakos είπε...

Στροβολιωτη,
ρε φιλε νομιζω οτι αμα γεννηθουν οι λεξεις μεσα στο νου, η στον οργανισμο μας γενικα, εν τζαι μπορουν - τελικα εν να φκουν..οποτε αμα σου ηρταν διαφορα με την αφηγηση στο ποστ,
εν να τα δουμε ποτζει ποδα..:)
Εκαμαμεν την διαδρομη..

Αρεσεν μου η σκεψη για την μπυρα η το κρασι..
ξαφνικα επιασα τον εαυτο μου να σε φανταζομαι τζαι εσενα στην κουβεντα μας με τον παρεα τον τουρκοκυπριο..
Ηταν να εν ενδιαφερον..πολλα...
Ενταξει το κομματι με την συζητηση για την επανασταση, τους μαοικους τζαι την "μαζικη παλη", εμπορεν να μεν σε εφτιαχνε, αλλα που ξερεις;..
μπορει να επαιζεν τζαι νοσταλγικα..:)

Γενικα εν μια κουβεντα που μπορει να γινει..
ποδα ποτζει..
Εφανταστηκες ενα woodstock στα Βροϊσια;
Εκουρτισεν με η Ματιλτα mε την εικονα του τουρκοκυπριου στο Λονδινο..

Αλλα τζαι αλλου..με μπυρα η κρασι που λαλεις τζαι εσυ...
Η Ιστορια εν να ερτει να μας εβρει..:)
νομιζω, αλλα για να μεν ακουομαι μονο αισιοδοξος, τζαι ελπιζω..

Για τον Χριστοφια..
Εξαναειπαμεν τα..σε τουτο το σταδιο/συγκυρια διαφωνουμεν..νομιζω αδικας τον, τζαι πολλα μαλιστα,
αλλα υποψιαζομαι οτι αδικας τζαι μερικες διαστασεις της αναλυσης σου..
Ιδιαιτερα αμα δεις με ποιους τα εβαλε..
τελος παντων..

Η δικη μου θεση/αναγνωση εν οτι η Ιστορια θα τον δικαιωσει τζαι στο κυπριακο τζαι στην ειλικρινεια που εβαλεν στο τραπεζι - σαν στοιχειο της δημοκρατικης πρακτικης..
για να πιασω διαστασεις που εν κοντα στην ευαισθησια σου..
Εν να δουμεν..:)
Τωρα ειμαστεν σε διαδρομη..τζαι οι οπτικες μπορει να εν αποσπασματικες..

Τζαι ειπαμεν.. εσιει τζαι μιαν αντιφαση η διατυπωση..
ειτε εν τα καταφερνει,
ειτε καταφερνει τα - αν μας πειθει [διοτι εν γινεται να μας γελα αφου εν τον ξερουμεν προσωπικα, τζαι τα κριτηρια εν ιστορικα τζαι κοινωνικα]...
οποτε ειτε εν καταλαβουμεν οσοι τον θεωρουμεν μια ιστορικη προσωπικοτητα,
ειτε καταλαβουμεν..:)

Τελος παντων..εν θα το λυσουμε τωρα..
Θα επανελθουμεν..
Λαλω να παω για λλιες μερες στα νοτια βουνα τωρα..
Μπορουμε να δουμεν τον δεκαπενταουστο τζαι παραδοσιακα [πριν τους πολεμου των "εθνων"], αλλα τζαι στην φαση των νεωτερων αργιων των εργαζομενων,
σαν μια κυπριακη στιγμη του "peace brother/sister"...:)
Μπορει..
Εν μας εφκηκεν το 1960..
Αλλα τα γερημα εν τζαι εφταιεν η ημερομηνια..
Αν δεις τον "Ακαμα" του Π. Χρυσανθου, εκουβαλαν μεσα της μια "χαμενη ανοιξη"..
σε παραλιες οντως
τζαι σε βουνα με ποταμους..
Μπορει να μας φκει την επομενη φορα..:)

linopampakos είπε...

Τζαι 3 σχολια για τα ΜΜΕ σημερα, 7/8, για τα αποσπασματα του θεαματος - τζαι τες διαρροες του:

1. Η λογοκρισια - ινταλως λογοκρινεται ο Πουτιν που το πρωτοσελιδο:
Ο Φιλελευθερος εισιεν ενα σχετικα ηπιο πρωτοσελιδο - με μια λογοκρισια που εσπαζεν κοκκαλα. Ουτε ενας τιτλος, τιτλουιν ..κατι σιορ..για την συνομιλια Χριστοφια-Πουτιν, τζαι την επισκεψη του δευτερου..Ποση εμμονη [ η επιχορηγημενη προθεση] μπορει να εσιει καποιος/α για να καμνει ετσι λογοκρισια; Διοτι οτι τζαι να νομιζεις, ο προεδρος της Ρωσιας, τζαι ιδιαιτερα ο Πουτιν, εν ειδηση με οποιονδηποτε δημοσιογραφικο κριτηριο. Επιπλεον, αμα υπο συζητηση εν τζαι το διακρατικο δανειο το οποιο θα επηρεασει τζαι τα δεδομενα των διαπραγματευσεων με την τροικα - τζαι αρα τζαι τα οικονομικα δεδομενα- εν κατι παραπανω που ειδηση.
Αλλα..
Υποβαθμιση ναι. Αλλα φαινεται οτι παρα την λογοκρισια της διευθυντικης ομαδας, επιμενει καπως η παλια δημοσιογραφικη λογικη.
Ετσι υπαρχει μια προταση στο τελος του κυριως αρθρου [που εν για τες τραπεζες], ενα κειμενο στην σελιδα 6, τζαι μια πιο σοβαρη αναφορα στο οικονομικο μερος - αλλα ειπαμεν τζηνο εν αλλο ευαγγελιο.
Κυκλοφορουν τζαι φημες για το ιδιοκτησιακο καθεστως του φιλ. αλλα επειδη εν φημες, ας τες κρατησουμε..

2. Μια μιτσια εσωτερικη διαρροη:
Ο Πολιτης σημερα συνεχιζει το σκανδαλο που εφκαλεν η Χαραυγη την κυριακη, οτι εδοθηκαν δανεια προς ατομα [αθλητικους παραγοντες τζαι αλλους προυχοντες] τζαι υστερα εδιαγραφηκαν.. Ο Πολιτης βεβαια εν το εσιει πρωτοσελιδα [αν ηταν θεμα με δημοσιους υπαλληλους ατε,αλλα δαμαι εν της αγορας τα ξυλα], αλλα τουλαχιστον ψαχνει η αναφερει το στο οικονοικο του μερος - ενω τα αλλα ΜΜΕ, γαργαρα τζαι ξερο ψωμι..Περα που την αναφορα για τις ερευνες που καμνει η κεντρικη, υπαρχουν τζαι αναφορες για πιο παλια φαινομενα που εκθεσεις της κεντρικης.
Εστω τζαι μισοδοτιην εν ενα βημα.

3. Αποπειρες Μετατπισης:με ετσι δεδομενα εσιει τζαι ΜΜΕ που εν αναφερουν ακομα το σκανδαλο των τραπεζων:
Απο οτι φαινεται παμε για διερευνηση των τραπεζων απο διεθνη οργανισμο. Τζαι μια εισηγηση ενι να δημιουργηθει "Bad Bank" για την αντιμετωπιση των ελλειματων, των προβληματικων δανειων κλπ των τραπεζων.
Ειχαμε, ταχα μου, "ξαφνικα" κριση γυρον που τες 30 Ιουνη που ηταν η ευρωπαικα καθορισμενη ημερομηνια για ελεγχο των τραπεζων..για να φανουν τα προβληματα ανακεφαλαιοποιησης..
Εν ηταν καθολου παραξενο. Ηταν δεδομενο για οποιον επαρακολουθαν τες τραπεζες τζαι την υπο εξελιξη κριση μετα τα ελληνικα ομολογα.
Τζαι τωρα σκεφτουμαστεν οτι μαλλον εν να χρησιμοποιηθει η μεθοδος bad bank για να αντιμετωπιστουν τα προβληματα τους..που εν μεθοδος για αντιμετωπισης τραπεζιτικων κρισεων σε συστημικο επιπεδο..

Τζαι στη Ιρλανδια, για να εχουμε συγκριτικο μετρο, στην κλασικη περιπτωση χωρας της ε.ε. που οδηγηθηκε σε κριση λογω των τραπεζων, ζητειται λοαρκασμος που τα ηγετικα στελεχη της Anglo Irish Bank - της πετρας του σκανδαλου.
Μεχρι τζαι στην Γερμανια, εγραφαν οι εφημεριδες το σαββατοκυριακο, αρκεψαν να φωναζουν εναντια στις τραπεζες τζαι οι σοσιαλδημοκρατες.

Στην Κυπρο μερικα ΜΜΕ προσπαθουν ακομα να καλυψουν την αιτια αλλα τζαι τες προεκτασεις της κρισης.
Εν καλα να κρατουν τζαι λλιην πισινη.
Το σκανδαλο των αξιογραφων μπορει να ηταν μονο η αρχη.
Κανενα Μεσο ακομα εν εξηγησε τι εγινε με τον Φιλιππου στην Λαικη.
Σπαζει κοκκαλα η "πληροφορηση"...:)

Ανώνυμος είπε...

Διαβάστε λοιπόν και κάτι που να μη συμφωνεί μαζί σας (και που να μην πρόκειται πάντοτε για κάποια μπαρούφα κομματάρχη ή λόγια ορισμένων προσώπων ή ομάδων που απλά θα ανασύρουν τις δικές σας σπόλυτες, κολλημένες και συχνά ανιστόριτες αντιλήψεις.

http://savvaspavlou.wordpress.com/

Είναι δύσκολο, σχεδόν ανυπόφορο, να σου μιλάει κανείς με επιχειρήματα, λογικά για πράγματα που σε εξαγριώνουν, όπως ελληνικότητα της Κύπρου κι όπως ανίκανος, αστοιχείωτος πρόεδρος -όταν πρόκειται γι αυτόν που υποστηρίζεις.
Όμως υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να δεις πράγματα, πέρα από τη μύτη σου. (Στην προκειμένη περίπτωση πέρα από αυτά που σε γαλούχησαν και σε φανάτισαν).


Ν.Ρ.

Ανώνυμος είπε...

stelios papalangi

Σε μια παραλία της κρήτης πριν 4 μέρες η συζήτηση ήταν αν η παραλία που είμασταν μοιάζει με το κούριο ή το λειτνις μαιλ.

Άτε τζαι ο Λινός... Εν σαν τη Λεμεσό... εν σαν το τρόοδος... εν σαν τη γερμασόγεια..... εν σαν το δρόμο λεμεσού - πάφου.....


Σύστημαν που έχουμεν πάντως άμαν δούμε κάτι άλλο να ψάχνουμε να εβρουμε με τι δικό μας μοιάζει.

Που τη μια σκέφτεσαι: πόση διαφορά τοπίου να έβρεις σε ένα νησί δύο επί δύο.... Άμαν είσαι δε, τζαι προκατελημένος υπερ των "κοινών" των"ομοιτήτων" βλέπεις τα ούλλα να μοιάζουν μεταξύ τους.....

Που την άλλη σκέφτεσαι: εφκήκεν ο λεμεσιανός έξω πόσω του, τζαι νομίζει ότι εν ούλλα σαν τη λεμεσό.... Όπως ένα τουρκοκύπριο που εγνωρίσαμεν στη τζερύνια που μας ελάλεν "σαν τη λεμεσό εν έσσιει" ... :-)))))


Αν τζαι έσσιει τζαιρό να πάω.... τίποτε στον πενταδάλτυλο δεν μου εθύμιζε τρόοδος.... Μάλλον εγώ εγύερφκα να τα δω "μοναδικα" αντί "μοιαστά" τζαι έτσι μου εφανήκαν.....

ματιλτα είπε...

"Εδώκαν η ΕΔΕΚ το βραβείο Δώρου Λοΐζου στον Αντρέα Παστελλά, τον άθρωπο που στο πραξικόπημα έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στην Χούντα"
είπεν μου φανερά αναστατωμένος, ο Σοσιαλιστής - ιστορικό μέλος της ΕΔΕΚ.

Γράφει Σάββας Παύλου, ανώτερος υπάλληλος του Υπουργείου Παιδείας, για τον Ανδρέα Παστελλά:

«Πριν από μερικά χρόνια, ως μέλος της Επιτροπής για τα Αριστεία Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών, επιχειρηματολόγησα υπέρ της απονομής του Αριστείου Γραμμάτων στον Ανδρέα Παστελλά. Για την ποιότητα του ποιητικού του έργου, για τη στιβαρότητα των φιλολογικών του μελετών, για τη συμβολή του στην ευρύτερη πνευματική και πολιτιστική ζωή του τόπου, για το ήθος του.»

Να τους σιαίρεσαι τζαι τους δκυό αγαπητέ Ν.Ρ.

Eρυθρό Πρίσμα είπε...

Πριν λλίες ημέρες είπα μιας τζι εβρέθηκα στην Κύπρο να πάω ένα περίπατο στη Λευκωσία. Τζιαμε εβρέθηκα με ένα παρέα ιστορικό. Η διαπίστωση ήταν πως όσοι ασχολούνται με το Κυπριακό (ο τομέας του) εν ασχολούνται παρά με την πολιτική ιστορία. Η διαδρομή που Νότο προς Βορρά τζιε οι όποιοι παραλληλισμοί/προεκτάσεις εδώκαν ένα ψήγμα του τι θα εμπόρεν να φκει στον αφρό που σοβαρές ανθρωπολογικές/κοινωνιολογικές έρευνες τζι εν γένει μελέτες κοινωνικής ιστορίας για τούτο τον τόπο.

Ανώνυμος είπε...

Στες αυλάες των Αρχιερέων, μαζί με τους τοκογλύφους μετεξελισσόμενους σε τραπεζίτες πολλά φκιόρα ευδοκιμήσαν. με το κατάλληλο λίπασμα:

"Σάββας Παύλου
Φιλόλογος- Συγγραφέας
Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου"

Ανώνυμος είπε...

Κατά τα άλλα, μελετήθηκαν τα κείμενα του ανθρώπου χωρίς προκατάληψη :) Ούτε λασπολογίες, ούτε κίτρινοι ψίθυροι..


Ο κύριος Ανδρέας Παστελλάς είναι ένας πολύ καλός ποιητής και άνθρωπος. Προσθέτω ότι διαθέτει και φοβερό χιούμορ.

Τους χαίρομαι και τους δύο, όσο δεν φαντάζεστε, ευχαριστώ.


Ν.Ρ.

linopampakos είπε...

stelio,
σε χαιρετω..

εν τζαι εσιεις αδικο, αλλα εν τζαι εν μονο κυπριακο συνδρομο - γενικα νομιζω κρινουμεν με μετρο αξιολογησης τες οικειες εμπειριες - ειτε για ομοιοτητα ειτε για διαφοροποιηση [αναζητωντας τα ανομοια/μοναδικοτητες που λαλεις]..

τωρα αν εμεις οι κυπραιοι στην καθημερινοτητα μας εχουμεν οντως μια εξτρα ταση κυπροκεντρικης αξιολογησης [σηκωνει συζητηση, αλλα ας πουμε ετσι ενι] τοτε, που ξερεις, μπορει να εν τζαι ενα ειδος υποσυνειδητης αντιδρασης το "σαν την κυπρο εν εσιει",
σε τοσες κυριαρχες [οπως τες εθνικες] ιδεολογιες που εμαχουνταν για δεκαετιες να μας αποξενωσουν που τον χωρο "μας"...:)

Παντως ο λεμεσιανος στην τζερυνεια αρεσεν μου..:)

Αν θελεις να σου πω τζαι την "αμαρτια" μου, που την αθθυμηθηκα αμα εθκιεβασα το σχολιο σου: οταν επηα για πρωτη φορα αμερικη, ενα που τα πιο συχνα ερωτηματα [των αμερικανων] ηταν ιντα διαφορες εθωρουν που την κυπρο...
η αυθορμητη απαντηση ηταν..
" Οι δρομοι εν πιο πλαθκιοι..."
Μονο τουτο..
τζαι μιλουμεν για αρκες της δεκαετιας του 80..
Μπορει να ηταν τζαι οτι εκαρτερουσαν αλλα ["μα ιντα που νομιζουν", ελαλεν μια σρι λανκεζα φιλεναδα μου, "οτι κατοικουμεν πανω στα δεντρα;"], αλλα ηταν τζαι το οτι μετρουμεν με το γνωστο κουβαλωντας το στο δειν..

Αλλα για να ειμαστεν τζαι νακκον δικαιοι με το ποστ, ξεκινα με την αναζητηση της οικειοτητας στην συγκριση, για να δει την διαφοροποιηση των 2 οροσειρων..
οί ομως σαν αποτελεσμα των τωρασινων [των τελευταιων δεκαετιων] αλλα των πιο διαχρονικων τζαι μυθολογικων..για να ξαναεβρει το ενιαιο με εσωτερικη πολλαπλοτητα..
τωρα που το ξαναθκιεβαζω νομιζω η υποσυνειδητη προθεση κατα τζει παει..
σαν αναζητηση του ενιαιου υποστρωματος που συμπεριλαμβανει το διαφορετικο,
αλλα που μεινισκει ενιαιο.:)

linopampakos είπε...

Ν.Ρ.,
1. Εν τζαι πολλοκαταλαβω αγαπητε/η γιατι εν συζητας το θεμα που θελεις να θιξεις τζαι παραπεμπεις στις κοινοτυπιες τζαι τα για δεκαετιες επαναλαμβανομενα κλισε του σ. παυλου.
Αν ανακαλυψες τωρα την τασιηνοπιττα, εν τζαι εν ειδηση...
Επειδη ομως οντως υπαρχει πιθανοτητα να δει το πλασμα τα πραματα περα που την μουττη του, ετο τεκμηριο μεσα στο κειμενο τζαι συζητα το..
Αν υποθεσουμε, δηλαδη, οτι ενα που τα σημεια που σε ενοχλησαν ηταν η αναφορα του αρχαιου γεωγραφου σκυλακα, ειτε πε μας πως να το ερμηνευσουμεν,
ειτε..
Να τον λογοκρινουμε;
Σαν να λαλει οτι στην αρχαιοτητα υπηρχαν διαφορες ομαδες πληθυσμου [κατι σαν τες κοινοτητες που λαλουμεν σημερα];
τζαι απο οτι βλεπεις εν ο τοτε υπουργος παιδειας που το ελογοκρινε..
Το "σαλαμις ελληνις" ακουεις το σαν κλισε..αλλα τες αλλες πολεις..την αμαθουντα ας πουμε;
ειδες που εκοπηκεν η λεξη;
ειδες που κοφκουνται γενικως οι "αβολες" [για την εξουσια του βαθεως κρατους τζαι των καρεκλων] λεξεις;
Θωρεις;
καποιοι καμνουν λογοκρισια, τζαι κατασκευαζουν τα ψεματα που
"γαλουχουν τζαι φανατιζουν" μερικους φιλτατε/η..:)

Τζαι αν νομιζεις οτι ο Σκυλακας ηταν ο μονος, το μονο που εσιεις να καμεις ενι να δεις τες αρχαιες αναφορες στην κυπρο..εκαμε μια συλλογη ο χατζηιωαννου τζαι εν εκδοση της αρχιεπισκοπης..
Ψαξε να δουμε ποσα ψεματα, αναπαραγονται στα σχολεια...
Κοιταξε τζαι για τον κιμωνα, εσιει χαζιν..
Οποτε, αν θελεις συζητουμεν το τζηνο το θεμα - με τεκμηρια, τζαι οϊ αερολογιες του στυλ σ. παυλου κλπ κλπ.

2. Τον σ. παυλου εχω τον ακουστα που παλια, τζαι ειδα κειμενα του. Μια ζωη κλαιεται για να πιανει καρεκλες. Τα κειμενα του συνηθως [μπορει να εξαιρεουνται μερικα που αναφερονται σε λογοτεχνικα κειμενα γιατι τζιαμαι εν αναγκασμενος καπως να αναφερεται σε τεκμηρια] εν αναπαραγωγες κλισε, χωρις ιχνος μεθοδολογιας [καποια μεθοδου μεσ απου τη οποια μπορει να ελεγχθει η διαδικασια του επιεχιρηματος τζαι η επιλογη δειγματος] η τεκμηριωσης. Απλα λαλει κατι τζαι αρπασει οτι εβρει [λεξεις κλισε λ.χ.] τζαι οτι αθθυμηθει, τζαι συρνει το στο κειμενο. Η συγκολητικη ουσια εν η δαιμονοποιηση καποιου η καποιων. Ξεκινα με καποιο κλισε που τα ψεματα ειτε των σχολειων [οπως οσα θα μπορουσες να ανακαλυψεις στο σημειο 1] τζαι υστερα φτιαχνει φαντασιακους αντιπαλους, τζαι καμνει πολεμους μονος του.
Το πιο αστειο εν η εμμονη του να το προσπαθει να κατηγορησει αλλους για τον εξοφθαλμο ρατσισμο του. Εν τζαι τουτο ισως μια αναγκη αναγνωρισης καταλοιπο μιας αλλης εποχης τζαι κατατωγης για το ατομο - καποτε, την δεκαετια του 70, ηταν αλλου.
Δαμαι εκαταντησεν.
Για να μεν γενικολουμεν: εμπηκα στο σαιτ του τζαι εισιεν παλε ενα νεροβραστο κειμενο οπου επαναλαμβανει παλε οσα ελαλεν που την δεκαετια του 80 για τους τ/κ. η αναπαραγωγη των λεξεων εν θλιβερη, αλλα η ευθυνη εν αλλου.
Κοιταξε το. θωρεις εστω τζαι ενα τεκμηριο; απλα διακυρησει κατι που το πιστευκουν οι εθνικιστες τζαι υστερα φκαλει κυρυγμα μισους πανω στο φαντασιακο σκιαχτρο που εφτιαξε.
Να του πεις για τον ελτζιν, την σεφκιουλ, κλπ; μα ιντα νοημα εσιει;
αφου εν κυρηγμα που καμνει εν τζαι εν αναλυση.
Θα εμπορεν λ.χ. να πει οτι εν υπαρχουν καν τουρκοκυπριοι, οτι στην βορεια κυπρο κατοικουν εσκιμωοι κλπ.

linopampakos είπε...

[συνεχεια]
Αν νομιζεις οτι εν το μοναδικο κειμενο τζαι απλα γενικευκω, κοιταξε ενα αλλο κειμενο του που την δεκαετια του 1990 στο βιβλιο "ελλαδος φθογγον χεουσα". Το κειμενο εν για τους κινδυνους, ταχα μου, που αντιμετωπιζει η ελληνικη στην κυπρο. Σημειωσε οτι ο καφκας τοτε εξεκινησε που την προσπαθεια μερικων να εξαφανισουν την κυπριακη ακομα τζαι που τα τοπονυμια [λ.χ. λατσια, αγλαντζια κλπ]..Ιντα που καμνει στο κειμενο; Μιλα για οτι μπορεις να φανταστεις εκτος που να τεκμηριωνει τη θεση του - τζαι να αντιμετωπιζει το ζητημα που εγεννησε τη συζητηση. Διοτι αν η ελληνικη εχρησιμοποιητουν τοτε για να καταπιεστει ακομα τζαι ενας κυπριακος ηχος οπως το λατσια, τοτε το να φκαινει καποιος τζαι να λαλει οτι κινδυνευκει η "καταπιεζεται" που το κρατος η ελληνικη ηταν κουφο.
Ο σ. παυλου εν εκαμεν αναλυση - εκατασκευασεν ενα φαντασιακο εχθρο τζαι αρκεψε το φκιολιν των κλισε.
Λαλω σου για το συγκεκριμενο γιατι εκαμεν μου εντυπωση τζαι η παρουσιαση του - ετυχε να ειμαι στο ακροατηριο μιας συζητησης οπου ενας ερωτησεν τον γιατι εν μιλα τζαι για την σχεση πιεσης [να το πουμε ευγενικα] της ελληνικης εναντιον της κυπριακης τοτε. Τζαι ερωτησεν τον αν δεχεται την θεση του μ. χριστοδουλου οτι η κυπριακη εν γλωσσα;
Η αποκαλυψη του ατομου ηταν χαρακτηριστικη.
Αφου αρκεψεν, αρχικα, να φωναζει εναντια σε καποιον αλλον, για κατι ασχετο, στο τελος εφανηκεν οτι εν εξερεν καν την θεση του μ. χριστοδουλου [που ηταν ο θεωρητικος της ελληνοποιησης των τοπονυμιων τζαι την ουλλη θεσης την οποια υποτιθεται υποστηριζεν ο σ. παυλου]..Τζαι ας ηταν το κειμενο του στο ιδιο βιβλιο μαζι με το κειμενο του χριστοδουλου, οπου [εξανα]λαλεν οτι η κυπριακη εν εν δυναμει η ντε φακτο γλωσσα..
Ο σ. παυλου εκατηγοραν φαντασιακους η μη νεοκυπριους,
ενω ο συμμαχος του ελαλεν ακριβως οτι υποτιθεται επολεμαν..
Η διαφορα του Μ. Χριστοδουλου που τους προπαγμανδιστες του μισους τζαι των φτηνων δαινομοποιησεων, εν οτι ο χριστοδουλου εσιει αποψη την οποια προσπαθει να τεκμηριωσει.
Μπορεις να διαφωνησεις με τις προεκτασεις των εισηγησεων του, αλλα τα κειμενα του εν χρησιμα ακομα τζαι για καποιον που διαφωνα μαζι του.

Οποτε αν θελεις ελληνοκεντρικες αποψεις που να σηκωνουν τζαι λλιον βαρος, ισως να εν καλα να συνεχισεις το ψαξιμο.
Διοτι ο διαλογος των οπτικων εν χρησιμος. Αλλα των οπτικων που σεβουνται τον αλλο, τζαι καταλαβουν τον ντε φακτο πλουραλισμο του χωρου - τζαι τωρα τζαι ιστορικα. Διαοφρετικα η υστερια απλα αναπαραγει ενα κλιμα για να καλυφκονται οσοι εν εχουν επιχειρηματα. Η οσοι εχουν ενοχες για το 74...
Οποιος εν σεβεται την πραγματικοτητα ερκεται τζαι βρισκει τον.
[για να μεν εχουμεν παρεξηγηση: ο σ. παυλου μπορει να εσιει καταντησει θλιβερος απολογητης επαναλαμβανομενων κλισε, αλλα την δεκαετια του 70 εξεκινησεν αλλωςπως.. Κριμα αλλα..]

Αν θελεις να δεις τζαι την πολιτικη υποκρισια που παραγει η εμμονη στις αναπαραγωγες που προτιμουν το φτηνο κυρηγμα,
κοιταξε την υιοθεσια του καραμπελια που ενα κυκλο που επροσπαθησεν να εξωραισει τον εθνοχουντικο λογο υστερα που το 74: κοιταξε τι ελαλεν ο καραμπελιας [στο περιοδικο του την ρηξη] το 1983 για την κυπρο..ελαλεν να παραχωρηθει η βορεια κυπρος στην τουρκια για να κλεισει το ζητημα.
Ψιλοαπατεωνας θα ελαλεν καποιος κρινωντας συγκριτικα. Αλλα ατε, στην αθηνα επαιζεν το καπως για να αναγνωριστει ηγετουλης στο χωρο τοτε - τζαι τι ειναι η κυπρος για το νου ενος καραμπελια;.
Δακατω ηταν [τζαι προφανως ενι] τοση η αναγκη μερικων για κλισε που τον υιοθετησαν. Τζαι ετσι φωναζουν για αγωνες δακατω, ενω καλουν τον καραμπελια [μεχρι τζαι σημερα] να τους μιλα για αγωνες τζαι ελληνισμους..
Φαιδροτητες..
τζαι φτηνες ιστοριες αγαπητε/η..
Αλλα εκφραστικες..

3. Χιουμορ αγαπητε/η μπορει να ειχαν τζαι διαφοροι που εστηριξαν την χουντα. Αλλα τα γερημα, εν τζαι διας τους βραβειο που εδημιουργηθηκεν στο ονομα του πολυτεχνειου, εν ενι;
οποτε..

ματιλτα είπε...

Με την φιλενάδα που είπε το θρυλικό "το μόνο που πιστεύκουμε πκιον που τες εφημερίδες εν τες αγγελίες θανάτου" εμιλούσαμεν εψές για το σκάνδαλο των δημοσιογράφων που παίρνουν οδηγίες απευθείας που τες Τράπεζες για το ποιές στήλες εννα μείνουν τζαι πκοίοι εννα κοπούν.

Εκαταντήσαν το ανέκδοτο του καλοτζαιρκού με τα πρωτοσέλιδα τους που ξεσιεπάζουν σκάνδαλα - οι "εφημερίδες σκάνδαλο".

ματιλτα είπε...

Οσον αγορά το βραβείο Δώρου Λοίζου εν όπως τα λαλείς.

Που εκατάντησε η ΕΔΕΚ. Να διά το βραβείο σε τζείνο που υποστήριξεν τους δολοφόνους του. Τζαι που εν εζήτησε συγγνώμη.

Ανώνυμος είπε...

Είναι θλιβερό το σχόλιο σου λ.π.
Τι να σου απαντήσω άραγε; Θα μπορούσα κι εγώ να ..μεθοδολογήσω κατά το δικό σου τρόπο και να αρχίσω να σε χαρακτηρίζω (κι εγώ δεν έχω ένα παράδειγμα να ανασύρω από την φτωχή μου υποκειμενική κρίση ούτε συμπεράσματα χρωματισμένα από κόμμα που τυχόν προσκυνώ), εδώ είναι τα κείμενα σου και τα σχόλιά σου: σου επιστρέφω λοιπόν το κλισεδιάρης, το ρατσιστής, το ανιστόρητος κι ...επινοώ το συκοφάντης, ζητώντας συγγνώμη από αυτούς που ανάμειξα εδώ χωρίς τη θέλησή τους αλλά κι από σένα γιατί δεν το κάνω με χαρά να χαρακτηρίζω κανέναν.

Ένα από όσα κατάλαβα, είναι πως βέβαια δεν μπήκες στον κόπο να διαβάσεις τίποτα. Οι ετικέτες έτοιμες από καιρό άλλωστε...

Άσε τα υπονοούμενα για το '74. Το ύστατο επιχείρημα των αλλιώς φανατισμένων έτσι το βλέπω εγώ.

Όσο για την γλυκύτατη κυπριακή διάλεκτο της ποίησης και των παππούδων μας, συχνά κακοποιείται στις μέρες μας από αστοιχείωτους νεοκύπριους, κι εσύ ακόμα θα πρέπει αυτό να το παραδεχτείς.

linopampakos είπε...

Ανωνυμε,
φανταζομαι εισαι ο Ν.Ρ.
Προφανως εν εσιεις σχολιο, ουτε απαντηση. Διοτι εν σου ειπα απλα γενικολογα σχολια. Ηταν συγκεκριμενες αναφορες τες οποιες μπορεις να ελεγξεις.
Νακκον μεθοδολογια εν καμνει κακο...:)..Βοηθα να γινεται η συζητηση αντι να πετασσουνται λεξεις για να αποφευγουνται θεματα συζητησης κλπ..

Αναφερα 3 στοιχεια - το κειμενο του Σκυλακα [τζαι σχετικη πηγη για αλλες αρχαιες αναφορες] αν θελεις μια συζητηση για το αντικειμενο του ποστ.
Τζαι 2 αναφορες σε κειμενα του σ.π. τον οποιον εσυ εβαλες στην συζητηση.
Αν σε ενδιαφερει μπορω να σου δωσω τζαι σελιδες για το βιβλιο ενω το ποστ μπορεις να το δεις ευκολα.
Αν δεν ξερεις ποιοι ενι σεφκιουλ ο ελτζιν κλπ,
η ο καραμπελιας, μπορεις επισης να το ψαξεις.
Οποτε νομιζω να μεινουμε δαμαι.
Προφανως εν εσιεις κατι να πεις, τζαι απλα ανακυλωνεις λεξεις για να αποφυγεις το θεμα.
Οσο για το 74..Μα νομιζεις οτι να εν ετσι τα δεδομενα σημερα, αν δεν ηταν η 15 του Ιουλη;
Μεν εκτιθεσαι για αλλους.

Οσο για την "γλυκυτατη", να συμφωνησουμεν οτι ηταν..
τζαι κατ' εμενα ενι τζαι σημερα...:)
Οσο για την "κακοποιηση" εν ειμαι σιουρος τι εννοας, οποτε εν θα εσυμφωνουσα ετσι χωρις διευκρινηση.. διοτι τουτο [ η κωδικοποιηση μιας δηθεν κακοποιησης] μπορει να εν τζαι νακκον μια τρυπουα οπως τζηνες που κατασκευαζουν τζαι για τα ελληνικα οσοι θελουν να κατηγορουν καποιους οτι εν μιλουν καλα κλπ.
Τζαι υστερα να κατασκευαζουν υστεριες.
Εγω ειμαι της αποψης οι γλωσσες/γλωσσικες εκδοχες εξελισσονται τζαι μαλλον θα πρεπει να θωρουμεν τον πλουτο τους, τζαι την γλυκυτητα τους, στην ροη [τες νοσταλιγιες της τζαι τες προοπτικες της] τζαι το πλαισιο τους.
Αλλα τουτα αλλην φορα.
Νασαι καλα.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ εδκιάβασα ως τζιαμαι που αναφέρτηκεν το Μαρί τζιαι ο ανεκδιήγητος...η συγκίνηση μου εμετατράπηκε σε νεύρα τζιαι τζιαμαί που επήες να αποκτήσεις μιαν αξία στα μάθκια μου εσιωνώστεις στα τάρταρα. Παναγία μου είσαι που τα πιο κολλημένα άτομα που κυκλοφορούν...κρίμα ρε φίλε...ένιωθα πως εθκιάβαζα κάτι όμορφο.
Υ.Γ. Η Ελένη Φωκά ήταν πέρσι τον Ιούλιο στο προεδρικό δακρυσμένη σαν εμένα... Γι΄αυτό μπήκα στον κόπο να σου γράψω.

linopampakos είπε...

Ανωνυμε,
αν ηταν μαζι σου η καημενη η γυναικα ποξω που το προεδρικο, προφανως εν εκαταλαβεν τιποτε ακομα για το ινταλως μερικοι, τζαι ιδιαιτερα τα ΜΜΕ, χρησιμοποιουν μερικους - τζαι πως η ιδια ηταν συμπτωμα του πως χρησιμοποιουνται ανθρωποι για να κατασκευαζονται φτηνα θεαματα τζαι να πιανουν καποιοι καρεκλες.
Εσενα ηταν η πρωτη σου φορα που σε εκαμναν θεαμα; γιατι σαν να ακουεσαι ακομα να ζεις με την φαντασιωση που σου εκολλησαν.

Για το Μαρι εχω γραψει αρκετες φορες, τζαι μπορει να ξαναγραψω αλλα αν δεν εκαταλαβες ακομα τι εγινε τζαι ινταλως τα ΜΜΕ εκατασκευασαν το ψεμα τζαι την υστερια,
θελεις πολλην κουβεντα..:)
Ετσι για προλειανση τσακαρε τα εξωφυλα του φιλελευθερου τζαι του πολιτη τοτε να δουμεν αν εβρεις ποσα ψεματα γραφουν.
Να καμουμε κουβεντα αν θελεις..ετσι τζαι αλλοιως τα τεκμηρια εν τζιαμαι πκιον..τζαι ποιοι/ποιος εν εδιαταξαν εκκενωση..τζαι ποιοι/ποιος εδωσαν "οδηγιες" να πασιν οι μιτσιοι τζιαμαι..τζαι για τα υπολοιπα..οπως το απων στεγαστρο...

Αλλα αν δεν εισαι στην φαση να τα ακουσεις μπορεις να θκιεβασεις τις περσινες κουβεντες στο μπλοκ..
Τζαι αμα χαλαρωσεις λαλουμεν τα..

Που τζιαμαι τζαι τζει οτι εκολλησεν που το κειμενο, καλον ενι αγαπητε.

Δηλαδη το αγχος τζαι το κολλημα σου εν ο Χριστοφιας; Τζαι εκολλησες στο σχολιο του τουρκυπριου οξα στο σχολιο οτι εβαλεν την αληθκεια για το κυπριακο στο τραπεζι;
Εν ενδιαφερον ποιο ενοχλει εν ενι;..:)

Τζαι, στο κειμενο, κατα τα αλλα, ετζυλαν με την αναφορα στον Μενοικο τζαι τες αθελητες συνεπειες των υστεριων τζαι ιδιαιτερα των εθνικων; Κατι γινεται..:)
Μπερδεμενο ισως - αλλα αμα συνδεσεις τα κομμαθκια εν να δεις.
Εκαταλαβες την κουβεντα για το Ριζοκαρπασο τζαι οτι ενας εφηβικος ερωτας αναμεσα σε νεαρους διαφορετικων κοινοτητων, εμεταφραστηκεν ποδα σαν εθνικη υστερια;
Αν το εκαταλαβες, τζαι εν εσιεις αποριες για τα ΜΜΕ, τοτε μαλλον πρεπει να εισαι πιο καχυποπτος φιλτατε..
Γιατι η ιδια μηχανη μισους εδουλευκεν τζαι πριν το 74 τζαι περσι τζαι προπερσι..

Αλλα για να τζυλας με το κειμενο,εστω τζαι ως ενα σημειο, κατι κινειται προφανως..:)
Μπορει να εν συμπτωματα ξηκολληματος, που ξερεις.
Ατε με το καλον να καταλαβεις οτι εξω που το προεδρικο τοτε το 2011, εγινετουν ενα τσιρκο για να εχουν θεαμα τα μμε, τζαι για να καλυφκουν, αναμεσα σε αλλα, τα σκανδαλα των τραπεζων.

Θα επανελθουμε τζαι σε τουτα.
Αλλην φορα

σε χαιρετω.

ακελοελαμιτης είπε...

καλη προσπαθεια βρωμοτουρκε ακελικε.υιοθετεις πληρως την βρωμομογγολικη εποικη προπαγανδα 1.οι πυρκωτες ολοι λες ρε βρωμοτουρκε ησαν φοροεισπρακτορες των αδελφων σου.τιποτε αλλο?2.ποιοι μιτσοι ταχατες εσφαχτηκαν που μαςονοματα ποτε δεν λετε γιατι απλα δεν εγινε ποτε αυτο που λες.οπως και με το πολυτεχνειο.ουτε ενας νεκρος αλλα σεις τα κομμουνια καμνετε γιορτες για ανυπαρκτους νεκρους και λυπαστε επειδη εφυγε η χουντα με την οποια το ακελ τα πηγαινε μια χαρα.ειδα και εγω τον ασλανιδη στην ομονοια.ημουν και εγω στην δεξιωση στο προεδρικο οταν εκπληκτος ειδα το ακελ να ερχεται καμαρωτο.συνεχιστε ετσι με τις ψευτιες σας και συντομα οταν σας ανατρεψουμε θα σας κρεμασουμε

Ανώνυμος είπε...

Προς τον πιο πάνω ανώνυμο ονόματι Χρήστο Κωνσταντίνου. Απειλές εναντίων της ζωής κάποιου εν δικάσιμες τζαι αρκετές για να σε βάλουν μέσα. Ειδικά άμαν εν κατά συρροή όπως οι δικές σου στα μλοκσ τζαι αλλού.

Δαλίτης.

linopampakos είπε...

ανωνυμε ["χρηστο κωνσταντινου" κατα τον δαλιτη]

μα που εξηπεσες ποδα ρε κουμπαρε;..
εσιεις χαζιν..
ομως το να φκαλει καποιος τα απωθημενα που την παιδικη του ηλικια εν τζαι εν καλη ιδεα μεταξυ μας..διοτι το να σου βρωμουν "αλλοι" γενικα [ομαδες ανθρωπων, "εθνη" ολοκληρα ας πουμε] ξερεις, μαλλον τον προβλημα εν της μουττης σου..τζαι αφου συνηθως σε ετσι περιπτωσεις το αηπιν ενεν βιολογικο,
μαλλον εν να εσιει να καμει με το σταδιο της παιδικης ηλικιας που μαθαινει το μωρο toilet training..μαλλον καπου επκολλησες τζηκατω κουμπαρε τζαι νομιζεις οτι το αγχος για τα κακκα σου [τα σκατα σου δηλαδη] φκαινει που το περιβαλλον..
Εν το δικο σου αγχος - χαλαρωσε τζαι ξηκολλα..
Εν τζαι εν εναγκη να βουρας σε ψυχαναλυση..εν να θελεις καμποσα ριαλια με ετσι κολλημα.
Οποτε καλλιτερα προσπαθησε να μεν φκαλεις ετσι ευκολα περιπατο το κολλημα σου - ενταξει εκαταλαβαμεν σε..που τζιαμαι τζαι τζει γινεται τζαι νακκον..:)
Αυτα για τα κολλημα της μουττης σου..

Κανονικα ηταν να το σβησω το σχολιο γιατι εν ασυναρτητο τζαι ανοητο στην αγνοια του, σχολιο, τζαι αν εισαι ο τυπος που φακκα γυρον ποδα καθε 2-3 μηνες, μπορεις να εισαι πιο σοβαρος..
αλλα επειδη σου απαντησε ο δαλιτης να το αφηκω..
Οποτε 2 σχολια ετσι για την λογικη των ζητηματων - περα που το πρωκτικο αγχος της μυτης..

1. αμα θκιεβαζεις ενα κειμενο εν καλα να διαχωριζεις τα τεκμηρια..αμα λ.χ. τζηνος που γραφει θελει να τεκμηριωσει βαλλει αποσπασμα τζαι βιβλιογραφια - οπως ας πουμε με τα ψεματα του χριστοφιδη στην αναφορα του στον σκυλακα..
αν που την αλλη εν μαρτυρια, αφηνεται οπως ειπωθηκε - ειτε σαν τεκμηριο, ειτε σαν μερος της καθημερινης αφηγησης..
Αν ομως εσιεις απορια για τες "παλληκαρκες" μερικων ε/κ την περιοδο 64-74 τα στοιχεια εν ξεκαθαρα...
Συμφωνα με την καταγραφη του Πατρικ στο "Political geography and the cyprus conflict" [ενα που τα πιο ολοκληρωμενα εργα για την περιοδο] το 1963-67 εσκοτωθηκαν 419 τ/κ τζαι 215 ε/κ..δηλαδη τα ατομα της μιτσιας κοινοτητας [του ενος πεμπτου] ηταν σχεδον διπλασια που τα θυματα της μεγαλης κοινοτητας..
προφανως μερικοι επαιζαν τα παλληκαρκα επειδη οι ε/κ ειχαν το πανω σιερι - ηταν παραπανω απλα..
Το να νικας αμα εσιεις αναλογια 4-1, εν ευκολο - τζαι μαλλον μερικοι επρεπε να ντρεπουνται..
Ωσπου εφεραν το 74..τζαι υστερα επηαν στα βουνα της νοτιας κυπρους να χωστουν..Η συνεχισουν σαν τους κρετινους τις σαφες στην αλοα η την τοχνη δινωντας ετσι δικαιολογια την τουρκικη εισβολη - τζαι προελαση..
Οϊ μονο ψευτοπαλληκαραες αμα ειχαν απεναντι τους ανυπαρασπιστους, αλλα τζαι ηλιθιοι - αμα δεις οτι εσυνεχιζαν σχεδον σαν πρκιατορες της τουρκιας τζαι υστερα που την 15 του ιουλη..

Για να σε βοηθησουν να δεις τζαι τα της περιοχης της βορειοδυτικης κυπρου, τζαι τα εγκληματα, δε το φιλμ " το τειχος μας" των πανικου χρυσανθου τζαι νιαζι κιζιγλγιουρεκ...
τζαι στο "αττιλας 74" του κακογιαννη εν να δεις τον "λεβεντη" της εθνικοφρουσνης να χωνεται στο βουνα του τροοδους..

2. για την χουντα που την ειδες, αλλα τελικα εν μπορεις να το τεκμηριωσεις κλπ [ωστε ησουν τζαι στο προεδρικο α;..:)], να το δουμεν νακκον λογικα..
τζαι υστερα στα τεκμηρια αν το τραβα ο οργανισμος σου..
Πρωτα η λογικη απεναντι στερς πελλαρες τζαι την ασυναρτησια:
που την μια αμφισβητας ακομα τζαι τους νεκρους του πολυτεχνειου - καλα γιατι εν θωρεις τα τεκμηρια της δικης - 15 "επισημα ανακοινωθεντες νεκροι", 3 "πληρως βεβαιωθεντες", 16 "βασιμως προκυποντες" τζαι αλλοι "πιθανολογουμενοι" - οιεπισημα γνωσθεντες τραυματιες ηταν 1103..
καλα εν θελεις καν να μαθεις τζαι λαλεις πελλαρες που σου ειπαν;..
Τοσο αστειος θελεις να εισαι;
τζαι υστερα βρωμα σου κατι;..:)

αλλα αν η χουντα ηταν "καλη", εσυ γιατι τραβας σκορσο για την υποδοχη του ασλανιδη;
οξα την μια εισαι υπερ της τζαι την αλλη εναντιον;
Τελος παντων..εισιεν θυματα το πολυτεχνειο - Τεκμηριωμενα..

linopampakos είπε...

Παμεν στον ασλανιδη τωρα τζαι την υποθεση της συνδεσης των 2 πρωταθληματων..
Ξερεις ιντα που εγινε περα που τες αερολογιες;
αμα θελεις ψαξε τις εφημεριδες της εποχης..
οταν η ηρτεν στην κυπρο το 1967 για να προωθησει την προσαρτηση, η αντισταση των κυπραιων [γενικα αν τζαι σε διαφορετικες ρητορικες μορφες] ηταν ενδιαφερουσα..ενω αρχικα εφερεν καμποσα μετρα [αναμεσα τους τζαι η καταργηση της κοπ λ.χ.]
στο τελος οι κυπραιοι ποτζει ποδα, εκαταφεραν να περιορισουν τα μετρα στην "συμμετοχη στο ελληνικο πρωταθλημα"..

Για το κλιμα μπορεις να δεις ποιες εφημεριδες εσιηζουνταν για να επικρατησει η χουντα στην κυπρο..
Μπορεις να δεις τζαι το κλιμα τζαι του κωδικες μιας συζητησης στην βουλη τοτε για τες ελληνικες παρεμβασεις στην κυπρο - τζαι το παραξενο τροπο διατυπωσης της "διαμαρτυριας"..

Τζαι, για να ερτουμεν πισω στην μαππα, πως εκφραζαν διαφορες ομαδες τις επιφυλαξεις τους..
Ας πουμε με λευκη ψηφο..
Ψαξε να δουμε..:)
Τζαι συγκρινε αν θελεις την σταση διαφορων ομαδων..σε ενα θεμα που εισιεν να καμει με τον ασλανιδη αλλα τζαι με την αυτονομια του κυπριακου ποδοσφαιρου..
Θελει νακκον ερμηνεια, αλλα αμα το ψαξεις αν να δεις..:)

Αν ξερεις, αφου λαλεις οτι ανακατωνεσουν, τοτε πε μας να δουμε..
Μπορεις να κοιταξεις τζαι τις εφημεριδες το φθινοπωρο του 1967..

Βοηθημα: Γενικα οι κυπριακες ομαδες εγυρευκαν δικαιολογια να αποφυγουν τις πιεσεις ασλανιδη, αλλα μερικες ηταν πιο αποστασιοποιημενες μεσα στα πλαισια του τοτε κλιματος..
Τζαι επιμεναν σε θεσεις..
ειπαμεν αμα τα εβρεις να τα πουμεν..

τεκμηρια φιλτατε..:)
ταδε συναντηση, ταδε θεση, συγκριτικα ελαλεν οτι...
Διοτι εν καταγραμμενα ..τζαι το κλιμα ηταν επισης δεδομενο..

Οποτε αν θελεις ψαξε το τζαι κουβεντιαζωμεν το..
αλλα με τεκμηρια τζαι οϊ αερολογιες..

ατε,
τζαι περαστικα με τις φαντασιωσεις..

Ανώνυμος είπε...

Αφαίρεσες τα σχόλια μου!!! Γιατί, επειδή εν αλήθεια;;;; Έπρεπε να τα αφήσεις αν ήσουν μάγκας! Αλλά τι να περιμένεις από έναν άνθρωπο που κρύβει τις απόψεις του πίσω από ψευδώνυμα;;;;; Είσαι bloger ρε φιλε. Έπρεπε να ήσουν επώνυμος.

Ανώνυμος είπε...

ρε ανωνυμε που πανω μου.. απλα να σου επισημανω οτι αν δεν το παρατηρησες γραφεις τζαι εσυ με ψευδωνυμον..!!! ενιξερω αν εσυ εχεις δικαιωμα στην ανωνυμια ενω ο υπολοιπος κοσμος οϊ αλλα ως σημερα εγω ηξερα οτι η ανωνυμια εν δικαιωμα ουλλων..!!!

Ανώνυμος είπε...

Στα μπλοκς που εν επώνυμα γράφω επώνυμα φίλε μου! Τζιαι κανεί εξυπνάδες. Ο δήθεν φωστήρας Λίνος αφαίρεσε τα σχόλια μου. Προκαλώ τον να τα βάλει αννέν μάγκας, τζιαι να τα σχολιάσει...ο χώρκατος. Τούτον ήταν το Θέμαν οχι η ανωνυμία. Αλλά τα Εδονόπουλα το πρώτο που μαθαίνουν είναι να αλλάζουν θέμα... Γιαυτό λοιπον να το αλλάξουμε . Φυσικά ο Λίνος εν λαλεί ότι εν με την ΑΕΛ μήπως και σταματήσει η χρηματοδότηση που το προεδρικό. Άλλα λόγια δκιε παπά. Κάπως έτσι λειτουργάτε..νεοκυπριοπουλάκια!

Ανώνυμος είπε...

θα ήθελε να πει ο στερημένος, σορρυ συγχισμένος εννοώ

Ανώνυμος είπε...

Δεν πάει η ομόνοια Ευρώπη

linopampakos είπε...

Ανωνυμε,
στερημενε τζαι πονεμενε μου..
επηρα το κομπιουτερ να το σασουν οποτε τωρα ειδα το σταδιακον αλλα αποκαλυπτικο στρηπ τηζ σου..
ατε για να μεν παραπονιεσαι να αφηκω το νεο ποστ για αυριο, για μια ακομα αποπειρα σχολιου..συνηθως αμα περνα τουτο το συνδρομο που δαμαι, φωναζει βριζει, τζαι παντα στην αισιοδοξια ελπιζουμεν οτι κατι κολλα στο τελος..

Να το καμωμεν οργανωμενα να μεν συγχιζεσαι..
Γιατι εσβησα ενα χαζο κατεβατο κομπλεξικου βρισιματος:
οπως μπορεις να δεις τζαι ο ιδιος, αμα θκιεβασεις τι γραφεις, εν αρθρωνεις επιχειρημα..φωναζεις, τζαι αμα σου πουν αποδειξε το, κλωνεις τζαι αλλασεις θεμα βριζωντας..
τζαι φτου που αρκης τα ιδια σαν την ανακυκλωση μιας αδυναμιας..
Οποτε γιατι απορεις αμα σου σβηνουν ετσι χαζομαρες;
Εν χατηρι που σου καμνουν τζαι πολλα καλα καμνεις που γραφεις ανωνυμα - με ετσι υποσυνειδητο σε δημοσια θεα..:)

Αφαιρεσα ενα χαζο σχολιο σου προχτες γιατι οπως ειπα τζαι στον προηγουμενο ανωνυμο [ειτε εισαι εσυ ειτε οϊ - αντζαι εισαστε στο ιδιο μηκος μη-επιχιερηματος] αμα το σχολιο εν ανοητο τζαι χωρις επιχειρηματα αφαιρω το..
Αν εσιεις κατι να πεις, πε το σαν επιχειρημα τζαι τεκμηριωστο ..
Πε ας πουμε..ειπες το τζηνο τζαι διαφωνω διοτι..
Μπορεις;
Ετο θεμα..

Αν υποθεσω οτι εισαι το ατομο που συνεχιζεις με τα της μαππας κλπ ετο που καταληγεις..:)
Τζαι εν τζαι εν προβλημα η μαππα..αλλα εν νακκον εκτος θεματος - καταλαβεις το εν ενι;..
Αλλα ατε για να μεν φανω ακαταδεκτος...Γιατι εισαι σιουρος οτι εν ειμαι με τον αρη δηλαδη;..:)
Τζαι αφου συρνεις οφκιερα να πιασεις γεματα μπορει να ειμαι που την κοτσινοτριμθκιαν, τον καμπο η τον μονιατη...
Καποιοι ειναι..οξα τζηνοι ενεν χωρκατοι;..:)..
Καημενουλη μικροαστουλη μου..

Επειδη επαρεμβηκε τζαι ο αλλος ο ανωνυμος τζαι ειπεν σου για την αντιφαση με την ανωνυμια, αναγκαστικα εν να τα αφησω για το χατηρι του..:)

Ατε να καμουμεν τζαι μιαν πιο σοβαρη αναφορα στην ανωνυμια σαν αποπειρα συζητησης:
νομιζω οτι αμα ο κοσμος γραφει σε μπλογκς μπορει να θκιαλεει ψευδωνυμα η την ανωνυμια για πολλους λογους..να σου πω 3 τζαι να παιξουμε προπο για πιο λογο γραφεις εσυ ανωνυμα:
1. εν τον/την ενδιαφερει να εμφανιστει με το ονομα του/της..θελει απλα να εκφρασει μιαν αποψη [ η απωθημενο οπως εσυ]..
2. μπορει να θελει με ενα ψευδωνυμο να το δημιουργησει ενα ειδος αφηγησης...
3. μπορει να θεωρει οτι το ιντερνετ λειτουργει με αλλους κανονες εκφρασης στο συνορο του ιδιωτικου τζαι του δημοσιου που λειτουργουν τα μπλογκς η αναλογοι τροποι εκφρασης..

Για να ερτουμεν τζαι στο προκειμενο..αν θελεις κουβεντα σαν υποκαταστατο της ψυχαναλυσης εν τζαι εν κακο..γινεται..
απλα εν καμνει ο τοπος δαμαι..:)
αν ομως εσιεις κατι να πεις για το ποστ πε το..
το να πετασσεις επιθετα που εκφραζουν τις ανασφαλειες σου εν τζαι οδηγα πουποτε..

Γραψε επιχειρημα χωρις χαζομαρες,η επικαλεστου καποιον τεκμηριο - ειπα σου [αν εισαι ο ανωνυμος που γραφει σαν εσενα] λ.χ. να δεις το τι εγινε το φθινοπωρο του 67 στα ποδοσφαιρικα..
Καμια απαντηση;
Ξερεις;
Οξα απλα πετασσεις οτι ακουσες τζαι αμα σου πουν τεκμηρια βριζεις τζαι αλλασεις θεμα;

linopampakos είπε...

Τζαι η αναποφευκτη παρατηρηση για το κομπλεξ που καμνει περιπατο [σαν τεκμηριο του τι συμβαινει αμα οι λεξεις πετασσουνται σαν βρισιες αντι σαν σημεια συζητησης]
Ιντα αποκαλυπτικη λεξη το "χωρκατος" εν ενι;..
Το κομπλεξ του ιθαγενη που προσπαθει να μεν εν ο εαυτος του
σε
Δημοσιο θεαμα..εκθεμα..
Τζαι εσενα λεβεντη μου ποθεν καταγουνται οι γονιοι σου, οι παππουες σου, οι γιαγιαες σου;
Στα μαθκια των δυτικων [βαλκανιων η παρατζει - στο βαθος υπαρχει παντα το κομπλεξ του εθνικοφρονα που θελει να γινει σερ]
που προσπαθεις να φτασεις,
παντα χωρκατος θα εισαι ,
εστω τζαι εν το υιοθετησες τζαι πετασσεις το ποτζει ποδα..
Αβαστακτο κομπλεξ των μικροαστων..
Περαστικα.. πολλα..
Τζαι εννοιολογικα τα γερημα η παγιδα στην οποια επηες τζαι εγκλωβιστηκες εν πολλαπλη - ακομα τζαι την αποπειρα του Μαυρατσα [στο βιβλιο του] να θελεις να επικαλεστεις [με την οποια διαφωνω ετσι τζαι αλλοιως] εν μπορεις, γιατι εκολλησες με το αντι-νεοκυπριος [οτι τζαι αν εκαταλαβες οτι εννοεις με τζηνο..αλλο κομπλεξ του εθνικοφρωνα "σερ" ποτζει]..

Οξα εν η γλωσσα που σε ενοχλει;..αλλου σε τρωει τζαι αλλου κνιθεσαι φιλτατε..εγραψα πιο πανω για ενα αναλογο συνδομο..οποτε..
θκιεβασαι τζαι λλιον [γενικα εννοω] τζαι εν να καταλαβεις..

Οποτε..θεματα υπαρχουν..
Επιχειρηματα..τεκμηρια..;

Υ.Γ.
Ατε τζαι ενα πειραγμα για τα κλισε αφου εκατσαμεν να γραψουμεν:
Μα αλλαξεν το κλισε με την χρηματοδοτηση της γιουνοπς;..τσ..τσ..

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλη μας τιμή που ασχοληθήκατε μαζί μας με δισέλιδο αφιέρωμα και τόσα τραντακτά επιχειρήματα!!

linopampakos είπε...

My pleasure..:)

Ανώνυμος είπε...

Είπε σου κανένας ποττέ ότι εν κόμπλεξ επίσης να γράφεις στην κυπριακή διάλεκτο;; Που τα πιο μεγάλα μάλιστα!!! Δεν είσαι ούτε ποιητής ούτε πεζογράφος, πάρτο χαπάρι. Και μιλώ καθαρά πρακτικά. Ειναι κουραστικό να διαβάζει κανείς πολιτικές ή άλλες θέσεις στα κυπριακά. Επίσης, λυπούμαι, γίνεσαι γελοίος ακριβώς όταν αναγκάζεσαι να χρησιμοποιήσεις την κοινήν ελληνική διότι δεν βρίσκεις ανάλογες λέξεις στα κυπριακά. Anyways να σε χαίρονται οι θαυμάστριές σου, υπάρχουν σοβαρότερα μπλοκ για μας τους υπόλοιπους.

linopampakos είπε...

Παλε;..:)

παλε εμεινες που επιχειρηματα τζαι αρκεψες το φκιολιν του φωναζω για να καλυψω την αδυναμια;...
Παντως το συνδομο του να λαλεις του αλλου οτι ενι τζηνο που φοασαι, εν σταθερο σε αρκετα που τα σχολια σου..οποτε τζαι ονομα να μεν βαλλεις..

για το θεμα της γλωσσας που ηδη ειπαμεν τα, κοιταξε τα πιο πανω σχολια-διαλογους,
τζαι πε μας για τον χριστοδουλου, ας πουμεν..:)
προσεξε τα κριτηρια..ζαττιν [κακη λεξη α;..:)] εν τζηνο που μετρα...

Το να γραφεις στην γλωσσα σου φιλτατε εν ανεση
τζαι δικαιωμα..
Οπως τζαι το να γραφεις σε αλλες-ξενες γλωσσες που εμαθες θελωντας η μη..
Οι λεξεις εν λεξεις..
Αν εμαθες να νοιωθεις κομπλεξ για την γλωσσα της στετες σου, νομιζω εν εκφραστικο που μονο του.
Τι αλλο να σου πει καποιος εκτος που περαστικα δηλαδη;
Λαλουν το τζαι εσωτερικευση της καταστολης..
Οξα εν σου αρεσκει σε ετσι εκδοχη;..

Θελεις να λογοκρινεις στο βαθος εν ενι;..:)

Τα γερημα..
εν τα εκαταφερε/αν/ετε..κλπ κλπ..

Τζαι τωρα εισαι τζαι αναγκασμενος να την θκιεβαζεις, τζαι να καμνεις τζαι σχολια..
Υπαρχει ενας μαζοχισμος οτι τζαι να πεις, στο να θκιεβαζεις κατι που ταχα μου ενοχλεισαι..
Οξα εν καμια κρυφη επιθυμια;
Ατε δοκιμασε τζαι εσυ..η κυπριακη εν ακκανει..ασε που μπορει να εβρεις λεξεις που εν χωσμενες μεσα σου για δεκαετιες..

Υπαρχει τζαι η Ιστορικη δικαιοσυνη..

Η γλωσσα εν ανοικτη..πιανει τζαι πλαθει..τζαι ελληνικα τζαι εγγλεζικα..τζαι αλλα..
τζαι, οπως εδειξεν τζαι η τοπικη ιστορια, χωνεται αμα βρεθει μπροστα στην καταστολη,
τζαι επανεμφανιζεται,
τζαι συνεχιζει να κυκλοφορα υπογεια αμα την καταπιεσουν
τζαι να εξελισσεται...
οπως αλλωστε τζαι πολλες αλλες μορφες επιθυμιας..

Υ.Γ.
Τουτη εν η τελευταια απαντηση. Τα επομενα σου σχολια θα αφαιρουνται αν συνεχιζεις με το ιδιο κλισε.
Εκλεισεν ο κυκλος,
οτι εκολλησεν εκολλησεν..
υγειαν..:)


ματιλτα είπε...

Να ρωτήσω τον ανώνυμο ποιά θεωρεί πιό σοβαρά μπλοκς - όι για τίποτε άλλο (αφού περί ορέξεως κολοκυθόπιτα) - απλώς που περιέργεια.

Επίσης γιατί το royal "WE" ("εμείς οι υπόλοιποι") - εν ομάδα που σχολιάζει ανώνυμα?

Τζαι τέλος αφού εν κόμπλεξ το να γράφει κάποιος κυπριακά, γιατί γράφεις τα τζαι συ στα σχόλια σου - οξά εν το συνειδητοποιάς ότι το κάμνεις?

Ανώνυμος είπε...

Εσύ είσαι μια που τις θαυμάστριες έννεν;:)
Εγώ κάποτε γράφω και κυπριακά προφερόμενες λέξεις διότι εν έχω κόμπλεξ. Εν θα κάτσω να γράψω χρονικό ή να αναπτύξω θέσεις στα κυπριακά γιατί σέβομαι εκείνον που διαβάζει και δεν θέλω να τον δυσκολεύω, εν τόσο απλό το πρακτικό θέμα που εν καταλάβω γιατί ξαναρωτάς. Τέλος πάντων, βαρκούμαι ρε Ματίλτα. Με τούτο το μπλοκ και με άλλα παρόμοια, τα αυτονόητα κατάντησαν θέματα υψίστης σημασίας. Όσο για σένα Λίνο ή παίζεις το βλάκας ή είσαι εν εκάταβα ακόμα.
Υ.Γ Ναι, είναι μέγιστο κόμπλεξ γιατί το κάμνετε για να τονίσετε πως είστε κυπραίοι και όχι ελληνοκύπριοι...και χαιρεται και ότι εκόλλησεν εκόλλησεν.

ματιλτα είπε...

Αφού θέλεις να μιλήσουμε για κόμπλεξ – κάποιοι εν έχουν κόμπλεξ να γράφουν τζείνα που μιλούν ….

Μπορεί τζαι να τους ενοχλεί να διαχωρίζουν τες λέξεις που φκαίνουν που μέσα τους, σε σωστές τζαι λάθος αναλόγως του αν φιγουράρουν σε συγκεκριμένα λεξικά.
Η διαδικασία της λογοκρισίας των λέξεων τζαι των ήχων μπορεί να αντικόφκει την ροή της σκέψης τους τζαι να τους κάμνει να νοιώθουν ότι εν εκφράζουνται ελεύθερα….

Εσένα γιατί σε ενοχλεί?

Το ότι δυσκολεύκεσε να τα δκιεβάζεις, ναι τούτο καταλάβω το. Συνήθως ξεπερνιέτε (αλλά όι πάντα) άμαν τα δκιεβάζεις για λλίο τζαιρό.

Σιερετώ τζαι γω....

Ανώνυμος είπε...

Hello everyone, it's my first visit at this site, and post is really fruitful for me, keep up posting these articles.
My webpage: football news latest results