Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Η γεωπολιτικη της οικονομιας: τα ρωσικα κεφαλαια τζαι η κυπριακη οικονομια

Τουτην την εφτομαδα το περιοδικο economist εισιεν ενα κειμενο με αναφορα στην κυπρο τζαι την γαλλια στα πλαισια της συζητησης για την εξαπλωση της "κρισης του χρεους"..
Η Κυπρος εσιει μια πιεση λογω της εκθεσης των τραπεζων στην ελληνικη κριση, λαλει το κειμενο, αλλα το οικονομικο πλαισιο εν καλο - αφου το ελλειμα ηταν γυρω στα 5%..
Αντιθετα η Γαλλια μπορει να μεν εσιει μεν αμεση πιεση, αλλα με ενα δημοσιο χρεος γυρω στο 80% [στην Κυπρο εν γυρω στο 60%], κινδυνευκει να μπει τζαι τζηνη στον κατακλυσμο αν χρειαστει να στηριχθουν οικονομιες οπως η Ισπανια τζαι η Ιταλια..
Οποτε ο τιτλος του κειμενου εν εκφραστικος.".ο νανος τζαι ο ισχυρος" [the midget and the mighty]..Η ευρωπη ολοκληρη, που διαφορες κατευθυνσεις κινδυκευκει με την κριση του χρεους - η για να το βαλουμε σε ενα ευρυτερο πλαισιο, που την πιθανοτητα η παγκοσμια οικονομικη κριση να παρει μια στροφη προς την υποτροπη - το double dip σεναριο..Πισω στο 2005 τζαι φτου που αρκης δηλαδη..
Ειπαμεν, το αορατο χερι των αγορων που, ταχα μου, "ρυθμιζει τα ουλλα λογικα"..
Καλαν..:)
Τωρα εβουραν η ευρωπαικη κεντρικη τραπεζα να σασει τες ζημιες του αορατου σιερκου - που προφανως εποτζημηθηκεν - αν υπηρξε ποτε...

Η υποτιμηση των Ηπα που τους standard and poors, εισιεν ενα "καλο" [στο πλαισιο μιας ιστορικης συγκρισης] - καθως η δυση χανει την ηγεμονια της τζαι στην οικονομια οι μηχανισμοι κερδοσκοπιας αρκεφκουν τωρα να εφαρμοζουνται πανω τους...ετσι αντι να παρακολουθουμε τες κρισεις του χρεους στο Μεξικο, την Μαλαισια κλπ, τωρα θα βιωσουν τζαι οι ευρωπαιοι τον καταναγκασμο στον οποιο υποβαλλονταν οι μη-δυτικες οικονομιες τα τελευταια 30 χρονια..Ετσι μπορει να ξυπνησουν...
Για οποιον επροσεχε τις εξελιξεις, ουσιαστικα την πρωτη υποβαθμιση των ΗΠΑ εκαμεν την ο κινεζικος οικος αξιολογησης, ο οποιος εθεωρησεν την συμφωνια για το χρεος στις Ηπα, απλα αναβολη παρα λυση του προβληματος..
Οποτε τωρα ποιος εσιει ιδεοληψιες αραγε;
Ιδου οι Ηπα, η χωρα που σταθερα κοφκει τους φορους για τον πλουτο, τζαι τες παροχες για τα μεσαια τζαι λαικα στρωματα..τα αδιεξοδα, αντι να λυονται, εμφανιζονται σιηροτερα καθε φορα..
Διοτι απλα, χωρις εισοδηματα που τον σωσσωρευμενο πλουτο το κρατος θα χρωστα, ιδιαιτερα ενα κρατος που αναλωνεται να καμνει αποικιακες τζαι αλλες εκστρατειες, για να στηριξει τες επενδυσεις του κεφαλαιου του - που πληρωνει αυξανομενα λλιους φορους, τζαι που λογικα προτιμα να επενδυει στο εξωτερικο..

Σε τουτο το πλαισιο αξιζει να καταγραψουμε την θεση του economist για την σχετικη σταθεροτητα της κυπριακης οικονοιας τζαι τις βασεις της..
Αφου καταγραφει τα προβληματα των τραπεζων, καμνει μιαν ενδιαφερουσα παραπομπη στην γεωπολιτικη...
"Μπορει ομως να ερθει βοηθεια και εξω απο την ευρωζωνη. Λογω βολικων τραπεζιτων και συμφωνιες διπλης φορολογιας, η Κυπρος λειτουργει για αρκετο χρονο τωρα σαν ενα ειδος κομβου για τις επιχειρησεις στην ρωσια, με εισοδηματα να ρεουν ελευθερα διαμεσου..εταιρειων στο νησι προς θυγατρικες σε αλλα μερη. Το μεγεθος του εμποριου ειναι τετοιο που η μικρη κυπρος φαινεται στις επισημες στατιστικες σαν η μεγαλυτερη πηγη ξενων επενδυσεων για την Ρωσια. Παρα μια μικρη εκροη τον Ιουνιο, οι καταθεσεις απο πηγες εξω απο την ευρωζωνη ειναι ακομα διπλασιες απο οτι ηταν πριν 5 χρονια. Μερικα δισεκατομυρια ευρω σε ανταλαγμα για κυπριακη σταθεροτητα μπορει να ειναι μια καλη τιμη για τις ρωσιεκς εταιρειες. "Ειναι ενα μεγαλο προστατευτικο τειχος/buffer το οποιο ειναι δυσκολο να μετρηθει" ειπε ο Benjamin Young των Standard and Poors."

Γιατι εσιει σημασια ο ecοnomist σε τουτον το πλαισιο; Διοτι ο ecοnomist συνηθως εσιει την οπτικη οτι λειτουργα η αγορα - τζαι τελευταια βεβαια αναλωνεται να εξηγα γιατι εν λειτουργα με βαση το προτυπο..αλλα ταυτοχρονα το περιοδικο εσιει τζαι μιαν οπτικη ρεαλιστικης αντιμετωπισης της πολιτικης...η επιδραση λ.χ. των επενδυσεων που γινονται για γεωπολιτικους, η αλλους στρατηγικους [οικονομικους η πολιτικους] λογους, εν κατι που προσπαθει να ενταξει στην αναλυση του..
Τζαι αρα δαμαι εχουμε τζαι μιαν εμμεση παραδοχη, οτι λειτουργουν τζαι αλλοι παραγοντες εκτος που τες "αγορες" τζαι τους πανικους τους..

Σε τουτον το πλαισιο, οπως ελαλεν τζαι ο Σταυρακης για 3 χρονια, η κυπριακη οικονομια εσιει γερες βασεις, αλλα τζαι μπορει να αντλει κεφαλαια χαμηλοτοκα οπως εκαμεν για τα 60 εκ. τουτον τον χρονο που ρωσικες πηγες - η μελλοντικα αλλες - εκτος ευρωζωνης τζαι εκτος δημοπρασιας των αγορων..
Προφανως κανενας εν αγαπα κανενα σε τουτον τον ρευστο κοσμο.
Επειδη ομως ιστορικα τζαι πρακτικα η Κυπρος αναπτυσετουν με την χρησιμοποιηση της συνοριακης γεωγραφικης της θεσης, ας ερτουμεν στο προκειμενο ..
Οταν τον Ιουλη τα αλαλαζοντα μιντια υποβαλαν οτι ταχα μου εμπορεν η Κυπρος να πιασει τα πυρομαχικα του Ιραν κλπ [σε ενα πλαισιο στο οποιο εμπλεκετουν τζαι η Ρωσια], τζαι να τα καταστρεψει παντες τζαι ειμαστεν υπερδυναμη [δαμαι οι αμερικανοι εκωλωσαν να τα πιασουν οι ιδιοι - γιατι εν τα επιασαν αφου ταχα μου ηταν ευκολο;], η οικονομικη διασταση εξατμιστηκε..
Η πολυ-πολικη πολιτικη της κυπριακης δημοκρατιας, εκαταφερεν να μεταφερει στην Κυπρο ξενα κεφαλαια, τα οποια μαλιστα εκαλυψαν τζαι τις αναγκες του δημοσιου, αλλα τζαι τα λαθη των τραπεζων τζαι της κεντρικης στο να τους ελεγχει..

Να πουμε τους ρωσους να φυουν κοπελλια;
Δαμαι αναγνωριζει τζαι ο economist οτι η γεωπολιτικη εσιει τζαι οικονομικες διαστασεις..
Οξα νομιζουν μερικοι οτι εν πολλα δυσκολο, να βρεθει αλλος χωρος τοπος ρωσικων επενδυσεων η ροων;

Καθως ο κοσμος του κεφαλαιου συνεχιζει να σουζεται - τζαι θα σουζεται αφου υπαρχουν πκιον κεφαλαια που κινουνται με μονο στοχο την κερδοσκοπια - ειτε θα υπαρξει ρυθμιση, ειτε η κριση θα συνεχισει..τζαι θα συνειχσει ωσπου να περασει τουτη η ηγεμονικη βλακεια των δηθεν "αυτοριθμιζομενων αγορων"...
Τζαι μπροστα στην αναποφασιστικοτητα του Ομπαμα να συγκρουστει με τους φανατικους του νεοφιλελευθερισμου στις Ηπα, στην Ε.Ε. κατι φαινεται να κινειται προς την ρυθμιση..
Αλλα ακουεται τζαι ο αποηχος πκιον της ταξικης διεκδικησης..
Οξα μερικοι προτιμουν να παμεν προς το μοντελο της χρεωκοπιας του αγγλοσαξονικου νεοφιλελευθερισμου, αντι προς το κεντροευρωπαικο/σκανδιναβικο μοντελο του κρατους προνοιας;
Πριν λλιον τζαιρον στην Καλιφορνια οι ιδιωτικες εταιρειες ηλεκτρισμου εκοψαν μεσα, τζαι εκοφκαν το ρευμα χωρις να εσιει προηγηθει εκρηξη..ωσπου να τες σωσει η πολιτεια..που φορτωνεται χρεη, για τα κερδη μερικων...

Οι κινητοποιησεις στο Ισραηλ με συνθημα την "κοινωνικη δικαιοσυνη" τζαι το "κρατος ευημεριας", εν ενδιαφερουσα στιγμη - ρευστη ακομα διοτι εν να δουμε αν θα καταφερουν να τους χειραγωγησουν τα μιντια, η οπως εγραψε τζαι ο Avineri, αν θα κατασκευασουν [ η εξουσια η τα μιντια] καμιαν κριση σε καποια συνορα..
Οι εκρηξεις βιας στο Λονδινο εν επισης αποηχοι των υπογειων ταξικων ρευματων...που οταν αναδυθουν θα εκφρασουν μιαν οργη αναλογη με τον χρονο που επηρεν να γινει κατανοητη..

Υ.Γ.
Εγινε μια αναφορα στον δημοσιο λογο για την κατανομη του πλουτου - 8%, λαλει, ελεγχει το 50% του πλουτου στην Κυπρο..εν καλλιτερα που το σκηνικο που 20% ελεγχει το 80%, αλλα εν καλα να θωρουμεν την συγκριτικη διαφορα - το 82% εσιει τον ιδιο πλουτο με το 8%..
Ο πλουτος παραγεται που την εργασια τζαι σε ενα θεσμικο πλαισιο που το επιτρεπει..τζαι οπως το φυσικο αεριο [αν υπαρχει] εν να εν συλλογικος πλουτος, το ιδιο τζαι τα πλεονεκτηματα της γεωγραφικης μας θεσης, εν μερος των συλλογικων μας δικαιωματων..
Τζαι αναλογα πρεπει να γινονται τζαι οι αποφασεις για την "συναινεση".
Ατε να μεινω δαμαι...για να δουμεν το αισθημα "ευθυνης", "υπευθυνοτητας" κλπ κλπ..

Στο σχολιο του gregori [http://nekatomata.blogspot.com/]
υπαρχει τζαι ο τονος της ταξικης συνειδησης...που καρτερα τζαι τζηνη καθως διαχεεται...
Εν να δειξει...



25 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι πολλα προφανη τουτα που γραφεις.
Αλλα εννα το ξαναπω.
Πολλους αλλου τους τρωει.

(οι 82% αλλα 92%.Κομα σιηροττερα δλδ.Τζιαι να σιει πολιτικους που να αρνουνται μπροστα στα μαθκια μας να πιερωσει ο πλουτος τζιαι καποιοι να πιεννουν στη καλπη κουφοι τζιαι τυφλωμενοι)

Andreas

Ανώνυμος είπε...

Πολλά φοούμε πως τουν την φορά εννα μας κνήσουν ακριβώς τζαμε που μας τρώει. Στην περιοχή της τζιέπης μας.

Anef_Oriwn είπε...

Ρωτήθηκε απόψε ο νέος Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας τι θα κάμει η Κυβέρνηση αν η πλειοψηφία της Βουλής δεν εγκρίνει [όπως υποβάλλουν και υπαινίσσονται κάποιοι, όπως ας πούμε τ’ αγγονούιν του Λεβέντη, το Παπαδοπουλλούιν, που επιτέθηκε και πάλι του Προέδρου!] το πακέτο μέτρων για την Οικονομία που συμφωνήθηκε μεταξύ της Κυβέρνησης και των συνδικαλιστικών Οργανώσεων [ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ και ΠΑΣΥΔΥ]. Ο Υπουργός λόγο πολύ είπε ας αναλάβει ο καθένας τες ευθύνες του μετά για το τι μέλει γενέσθαι;
Εν τζιαι τούτα τα πλάσματα καταλάβουν τι παει να πει πανεργατική παναπεργία στο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, για να αναλάβει και το κεφαλαίο και οι πολιτικοί τους εκφραστές μέρους του [οικονομικού] βάρους από την καπιταλιστική κρίση;

linopampakos είπε...

andreas,
σωστος.
8%-92% εχουν το ιδιο μεριδιο πλουτου..
τωρα προφανως μερικοι θα εθελαν να μεγαλωσουν την διαφορα..
αλλα ανκριων που την ξαφνικη ευαισθησια του νικολακη να απευθυνθει στους δημοσισους υπαλληλους, προφανως καπου κυκλοφορα οτι οι δικηγοροι των εταιρειων δουλευκουν μεσα στην βουλη χωρις να εν καταγραμμενα τα συφμεροντα που εκπροωσπουν..
τωρα να δουμε..

linopampakos είπε...

ανευ,
επειδη ειπα να καρτερω να διαμορφωθει η εικονα γενικα, λαλω να περιμενουμε λλιον..να δουμεν την εικονα που διαμρφωνεται..
τζαι στο κατω κατω, τα συμφεροντα εν τζαι εν μονο οσων εργαζονται..εννα τραβα τζαι το κεφαλαιο τα δικα του με ετσι αντιπροσωπους..:)

αλλα να το καταγραψουμε..
το εχτεσινο ηταν το τριτο επεισοδιο οπου νικ παπαδοπουλος τζαι αβερωφ ουσιαστικα καμνουν οτι μπορουν την ημερα που επεικειται αξιολογηση για να την σιηροτερεψουν..
η πρωτη φορα ηταν τον μαιο..αλλα ο σταυρακης εισειν πει ηδη που τον μαρτη οτι καποιοι εκινουνταν στα ορια να θελουν να καμουν κακο στην οικονομια για πολιτκαντικους λογους..τοτε ηταν προεκλογικα..τζαι ξαφνικα εξηχασαν τζαι τα λλια οικονομικα που αθυμουνταν - την ψυχολογια της αγορας..ταχα μου
η δευτερη φορα ηταν οτι εφκηκαν θεαματικα που την συναντηση με τον υπουργο οικονομικων προσφατα..
τωρα παναϋρκα στην βουλη..
ποσο δυσκολος εν ο διαλογος;
θελουν τοσο πολλα να επιτεθει το κεφαλαιο στες συντεχνιες;
τραβα ετσι συγκρουση το κεφαλαιο; οξα οι εμπορικοι ακολουθοι στην βουλη φωναζουν για το θεαμα;
να περιμενουμε να δουμε..

ομως το σχολιο για τον νικ παπ εν αναποφευκτο..εξαναειπα το αλλα να καταγραψουμε την νεα οιδοιποδεια υποτροπη..
οτι χρεος εισιεν ο γερος του στην κοινωνια, θα το πληρωσει με τεραστιους τοκους λογω του γιου του απο οτι φαινεται - παει φυρι φυρι να μας αποδειξει οτι ο γερος του εν εισιεν ιδεα ποιον αχαπαρο εβαλεν στα βουλη τοτε επειδη ηταν γιος του - "αχαπαρο" οϊ γενικα, αλλα σε σχεση με οτι ο ιδιος ο τασσος εθεωρεν σημαντικο για τζηνον σαν αποψεις τζαι πολιτικη..
ιδου..
ο νικ εφροντισεν με τες συνταγες του λιλληκα να μετατρεψει τον τασσο σε αντιπαθη στην αριστερα τζαι η προσφατη μαννη συμεπριφορα του οδηγα τα πραματα παρακατω - τζαι οσον τζαι να μεν το καταλαβει τζαι μεριδα του κεντρου αρκεφκει να αποστασιοποιηται που τον τασσο αφου ο ιδιος ο γιος του εκαμεν το σουρωτηρι για πολιτκιαντισμο..
οι εδεκιτες εχουν τον για μαϊτανο που το 2001 ετσι τζαι αλλοιως - τζαι ας λαλουν [ατε να τους συναξει τζαι τζηνους ο γιαννακης, τζαι ιντα ξερω, φυλλορουουν κ. ομηρου]..
οι δεξιοι εν αλλου..
οποτε ο τασσος αυξανομενα γινεται
πολιτικος χωρις καν υπερασπιση..
ο νικολακης ολοκληρωνει τον εξευτελισμο του σε νεον επιπεδο τωρα..
1. οικονομικα τζαι κοινωνικη πολιτικη.
ο τασσος εθελεν να περασει στην ιστορια σαν δημιουργος του κυπριακου κρατους ευημεριας - η εστω της εμπεδωση του συστηματος κοινωνικων ασφαλισεων..
με ετσι γιον, παει τζαι τζηνο..
2. εξωτερικη πολιτικη
η αλλη διασταση του τασσου [που εκολιαντιριζαν τζαι οι απορριπτικοι μεχρι προσφατα] ηταν η πολυ-πολικη εξωτερικη πολιτικη - ..παει τζαι τουτο..ξαφνικα οι απορριπτικοι εν εχουν λεξη να πουν για την αμερικανικη πρεσβεια..
παντα ετσι ηταν βεβαια..
αλλα εν καλα να θωρεις ακομα ενα μυθο να φευκει..
αλλα κ. τασσο αξιζες κατι καλλιτερο..αλλα ..
να δουμεν αν σωθει τιποτε που τες πελλαρες του μιτση...

για την οικονομια..
να δουμε..
λογικα θα πρεπει να μιλησουν οι νουσιμοι..τζαι αμα κατσει το ττοζιν να γινει κατανοητο, οτι τα συλλογικα συμφεροντα εν το πλαισιο των κερδων του 8%..
να δουμεν..

τζαι να δουμεν ποσοι θα στηριξουν μιαν επιθεση εναντια στα δικαιωματα τους,
που θεσμους [τα κομματα] που επερασαν μιαν αμφισβητηση ηδη [εν ηταν τουτο το μετεκλογικο theme; που τον αλλο μηχανισμο που αξαξιωνεται, τα μιντια],
που ατομα [οπως βουλευτες] οπου μερικοι [ ο κουλιας θα μεινει διαχρονικο παραδειγμα] αποδειξαν οτι αγοραζονται τζαι πουλιουνται δημοσια σαν θεαμα [που την αρχιεπιεσκοπη - αλλα τζαι που αλλους προφανως..λογω συναινεσης να μεν το ανοιξουμεν τουτο..]...
εχουμεν τζαι το νουμερο περδικη..ενα τυπο που διαρρεει στους καναλαρχες τζαι τους ιδοκτητες, πληροφοριες που ως τζαι ο βαρναβα της εδεκ επαρεδεχτηκεν οτι μπορει να ευκολυνουν μερικους σε δικες μετα..
βολικος ο γιωργακης..
εν δυνατον να μεν εσιει αζημειωτον;
αλλα ατε..
αφου τους εχουμεν..να δουμεν τζαι το επιπεδο της σοβαροτητας..

linopampakos είπε...

ανωνυμε,
αν θα προσπαθησει το κεφαλαιο [ η οι αντιπροσωποι] εξαρταται..τζαι που εμας..:)

linopampakos είπε...

Τζαι να γυρισουμε πισω στο παγκοσμσιο πλαισιο..που εν τζαι το ουσιαστικο για την κατανοηση..
σχολιο που το κινεζικο πρακτορειο ειδησεων...
"Standard & Poor's historic downgrade of U.S. debt is, at best, a correct but belated decision, and underscores the urgent need to reform the global rating system which is unfairly dominated by debtor countries."
Η ιστορικη υποβαθμιση των Ηπα που τους Standard & Poor's, ειναι, στην καλλιτερη περιπτωση, μια σωστη μα καθυστερημενη αποφαση, που υπογραμιζει την επειγουσα αναγκη για μεταρρυθμιση του παγκοσμιου συστηματος αξιολγοησης το οποιο κυριαρχειται σε ανισο/αδικο βαθμο που τες χωρες που χρωστουν."

σχολια
1. οι κινεζοι επιμενουν οτι η υποβαθμιση των ηπα επρεπε να εισιεν γινει πιο πριν ηδη..ξοδευκουν στους πολεμους [για τες εταιρειες πουεν πληρωνουν φορους], τζαι ζουν με χρεος..
σημεια της μετατοπισης τεκτονικων πλακων..

2. η εμφαση τζαι ο διαχωρισμος χωρων που χρωστουν τζαι χωρων που δανειζουν, εν ενδιαφερον..προφανως εσιει χωρες τζαι πολιτειες που εχουν στοκ για επενδυσεις..
αρα ενεν μονο επενδυτικα ταμεια πουδιαχειριζονται οι κερδοσκοποι..
υπαρχει τζαι εναν αλλον υποστρωμα, που οπως αναγωνρισεν τζαι ο economist λειτουργα παραλληλα με την "αγορα", τζαι τελικα μπορει να την καθορισει..
ποσο μακρυα ηταν η εποχη που εδανειζαν οι δυτικοι μονο;
η ρευστοτητατης εποχης..
που εν το πλαισιο της συζητησης - ευρυτερα..

α ναι στην αγγλια λαλουν τωρα οτι εν να χρησιμοποιησουν στρατο στους δρομους..καποιος σχολαιστης ειπεν σε μιαν φαση να φερουν τον στρατο που το ιρακ να καταστειλει τις εξεγερσεις/riots..
η κατασκευη του τριτου κοσμου σαν χωρου επεκτασης [στρατιωτικης τζαι οικονομικης] των δυτικων, γυριζει πισω τωρα..οπως ελαλεν τζαι ο τσομσκυ μερικοι φαινονται να πασιν προς τριτοκοσμικο στατους [ου γριστος δυτικολαγνοι..:)..της δυσης των αυταπτων εννοειται οϊ της αλλης..]..τωρα εν να καμνουν τζαι αναλογη καταστολη των υπολοιπων που ππεφτουν πκιον σαν "περιττα" στρωματα του πληθυσμου;

τωρα τουτη η αγρια νεολαια απλα εκαμεν επιδειξη για 3-4 μερες [μπρορει τζαι παραπανω..]..την αλλην φορα;
τωρα να δουμεν ινταλως εν να αναδυθει η ιστορικη κουλτουρα της βρετανικης εργατικης ταξης..
τζαι αν θα αθθυμηθουν οι φιλελευθεροι τον ρουσβελτ αντι τα τσιπιτος των χαζων μοντελων των νεοφιλελευιερων..

matilta είπε...

Πριν λλίους μήνες έπκιαεν το μάτι μου τυχαία συζήτηση στην Ελληνική Βουλή – (την τηλεόραση έκοψα την σχεδόν τέλλεια – ούτε έβαλα αποκωδικοποιητή).

Εμίλαν ο Γιώργος – η μια πλευρά εχειροκρόταν με ενθουσιασμό / η άλλη εκουκούμωνε.
Εμίλαν ο Σαμαράς αντίθετη συμμετρία.

Ότι τζαι αν ελέετουν το pattern του χειροκροτήματος προδιαγραμμένο
Λαλώ του Γιάννη –έν έχουν ελπίδα.

Άτε τωρά τζαι το δίδυμο. Προδιαγραμμένη η υστερική τους αντίδραση σε ότι μα ότι γίνει.
Σήμερα το πρωί με την γορίλλα στο μάτι αντιλωσιάστηκα άμαν άνοιξα το ράδιο τζαι εμπούκαρε μες στο σπίτι μου η φωνή του Αβέρωφ. Κάτι μεταξύ παουρίσματος , ανακαλιάσματος, γελοίας (αλλά όχι αστείας) θεατρικής παράστασης τζαι ομιλίας που τις σκοτεινές περιόδους της δεκαετία του 60.

Εσκέφτηκα, αφού εν της μόδας να κινούν αγωγές στους πολιτικούς, γιατί εν ζητώ τζαι γω του φίλου μου του Μάριου του δικηγόρου, να τους αγγαλέσει τζαι να βκάλλει δικαστικό διάταγμα που να του απαγορεύει να μιλά στα ράδια. Πιστεύκω εν θα δύσκολο να αποδείξει ότι ο λόγος του συνιστά unbearable οχληρία. Ή τουλάχιστο να αναγκαστούν να βάλουν μιαν προειδοποίηση πριν που κάθε του συνέντευξη, όπως στα τσιγάρα:

"το κάπνισμα προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος" – "η ακόλουθη συνέντευξη πιθανών να διαταράξει την ηρεμία του κάθε νοήμονα αθρώπου".

Disdaimona είπε...

καλημέρα.

παρόλο ότι αποκομμένη που τον πολιτισμό, εκατάφερα να δω τα νέα στο BBC για τις εξεγέρσεις στην Αγγλία.

κάποιος οικονομικός αναλυτής έκαμεν λόγο για κατάρρευση της ευρωζώνης ως τον Νιόβρη, δεδομένου τζαι του μεγέθους τους χρέους της ιταλίας, που εν ίσο λέει με το χρέος της ελλάδας, της ιρλανδίας τζαι της πορτογαλλίας μαζί.

εν τω μεταξύ ο κόσμος φλέγεται. να σκεφτούμεν ότι η πορεία των οικονομικών εν πολλά συνδεδεμένη με τα εσωτερικά των χωρών της ευρωζώνης τζαι ότι η ανάφλεξη εμφυλίων συγκρούσεων σε πολλά σημεία στο χάρτη, κάμνει ακόμα πιο ασταθή τη προσπάθεια να μείνουμε στην αναλυση των αριθμών.

πάλε εν οι πολιτικές λύσεις που εν να καθορίσουν τες οικονομικές εξελίξεις, αλλά αδυνατω να δω την εικόνα μες το παγκόσμιο πλαίσιο, γιατί κανένας δεν ξέρει την τροπή που θα πάρουν και σε ποια χώρα τα πράματα.

εύχομαι στην κύπρο, να μειώσουμε τις φωνές για "αδιαμεσολάβητα" τζαι να εντείνουμε τες φωνές για τα διαμεσολαβημένα συμφέροντα των εργαζομένων, μέσω των συντεχνιών τζαι μιας αναδιοργάνωσης που τα κάτω.

έτσι που μακρυά, σαν να θωρώ πως η ευρύτερη αριστερά άρκεψεν τζαι μαζέφκει δυνάμεις...

Ανώνυμος είπε...

Η αριστερα που κοπτετε για την εργαθκιαν εκροστην της πασυδη, που θελει να συνεχησουν να εχουν παχουλες συνταξεις τα υφησταμενα μελοι της χωρις να συνησφερουν οπως του υπολοιπους, τζαι εδεκτηκεν το οπως εδεκτηκεν η εισφορα απο των δημασιων απο κλιμακωτη αναλογα με τον μισθο να γινει οριζοντια επισης εδεκτην να μπειηει το κοσμου αλλο 2% ΦΠΑ τζαι ουλλοι οι νενοι που θα μπουν να πιερωνουν.

Ζητω η διακαιη κοινωνια

Xwrikos

Ανώνυμος είπε...

AAAAAAAAAAxaxaxaxaxa.
Εισιε τζιαιρο να βαλω ετσι γελιο.
Το 2% εν ο μαστρος σου που το επροτεινε.
Ναι , στα μετρα του συναγερμου, οταν ο συναγερμος μετα που 200 χρονια τουρτζικα αποφάσισε οτι πρεπει να να παρουσιασει(επιτέλους) συγκεκριμενα μετρα για την οικονομια.
Α ρε χωρικε.
Ως τζιο μαστρος σου αφηκε σε μονο.
Αχαχαχαχαχα

Andreas

linopampakos είπε...

χωρικε,

εσιεις πολλα παραξενη [φαινομενικα..:)] κατανοηση του ιντα που σημαινει δικαιοσυνη..ακουεις πολλα τους δικηγορους [αυτοκλητους η μη] του κεφαλαιου αλοπως..

3 στοιχεια δικαιοσυνης.

1. δικαιοσυνη στην εποχη μας σημαινει οτι εν συμπεριφερεσαι στους εργαζομενους παντες τζαι εν δουπαροικοι τζαι αποφασιζεις τι θα καμεις για τους μισθους τζαι τες συνταξεις τους, χωρις να μιλησεις μαζι τους..
με τα συλλογικα τους οργανα..
διοτι αμα το κρατος σαν εργοδοτης [διοτι πρεπει να εργοδοτησει για να καμει τα εργα τζαι τες υπηρσιες που πρεπει να προσφερθουν/εσιει αναγκη το κοινο] συμπεριφερτει οπως υποβαλαν οι νικ παπα τζαι ο αβερωφ εξ αργακας, τοτε στον ιδιωτικο τομεα [που οι εργοδοτες εχουν ξεφυει στην οικοδομικη τζαι την ξενοδοχειακη λ.χ.] εν να αποφασιζουν τζαι διατασουν..
μπορει να εισαι προνομιουχος εργαζομενος η του 8% ρε χωρικε , αλλα εν εσιει να καμει με την δικαιοσυνη τουτη η λογικη..

η πρωτη σημαντικη πολιτικη διασταση τουτης της γελοιας αντιπαραθεσης για μετρα που εσυμφωνηθηκαν ηδη, εν οτι καποιοι εν θελουν να εγκρινουν εστω μετα που συζητηση τα μετρα οι ιδιοι οι εργαζομενοι..
οσοι νομιζουν οτι εν δικαιοσυνη να αποφασιζει τζηνος που εσιει το κεφαλαιο χωρις να σεβεται τα θεσμια του κοινωνικου συμβολαιου τζαι της εργασιας στην κυπρο, σαν να εν εκαταλαβεν..ειτε ιντα που εν η δικαιοσυνη γενικως, η η κατασταση δαμαι ειδικως..

2.τα παραπανω μετρα αφορουν την εισφορα των δημοσιων υπαλληλων. οι οποιοι με αισθημα ευθυνης, εδεχτηκαν..προσφερουν 3% τζαι θα προσφερουν τζαι στο ταμειο χηρων κλπ..
που τζιαμαι τζαι τζει τα αλλα μετρα που εσυμφωνηθηκαν [σαν προιον της συναινεσης ολων - τζαι το υπολοιπο παει για δευτεορ πακετο] ηταν η αρχη της μεταφορας του συνταξιοδοτικου των δημοσιων υπαλληλων στο ταμειο κοινωνικων ασφαλισεων, που εν επαναστατικη μετατοπιση για το πιο μακροχρονιο ζητημα των συνταξεων των δημοσιων υπαλληλων..
γιατι καμωνεσαι χωρικε οτι εν προσφερουν οι δημοσιοι υπαλληλοι;

για το κεφαλαιο ατε εμπηκε ο φορος για τες καταθεσεις τζαι τες εταιρειες...

προστατευκουνται τα αδυνατα στρωματα..
ενεν δικαιο τουτο;

αλλα πε μας να δουμεν ποσα θα προσφερει το 8% που ελεγχει το 50% του πλουτου - τζαι ιδιαιτερα ποιοι κωλοβαρουν που τα περσι το καλοτζαιρι να περασουν οι νομοι για τον πλουτο ..τζαι ο νομος για την ακινητη περιουσια;..
τζαι αν το
θωρεις, α; ..:)
εστιασες στον γενικο φορο, που εν συγκριτικα μιτσης γιατι εν γενικος, τζαι αγνοησες οτι οι δημοσιοι εγραζομενοι προσφερουν..
ακουεσαι παντες τζαι φκαινεις που το κεβε..
τζαι οπως σου λαλει τζαι ο αντρεας ισως να πρεπει να σκεφτεςι ποιοι [τζαι αν τους συμπαθας η οϊ] προτεινουν κατι πριν το παιξεις τζαι κριτικη...

linopampakos είπε...

3. η δικαιοσυνη απαιτα επισης να αποκατασταθει η εννοια του δημοσιου εργου..τα πλασματα της αηκ απο οτι ειδα εβουρουσαν να σασουν τα πραματα με ευσυνειδησια..
ακουσα οτι στο τμημα υδατων επροσφεραν εκτακτη εργασια χωρις μισθο...
το τοι εν εργαζομενοι τζαι για ετσι υπηρεσιες παντα πληρωνει καποιος - εκτος αν εννοιεις οτι εν θα πρεπει να τες εχουμε..
η ατηκ [για να παρω τον ημικρατικο οργανισμο που λιμπιζονται μερικοι] παραγει εργο τζαι αφηνει τζαι στο κρατος..

το να εστιαζει καποιος σε μερικες εκατονταδες/α υψηλομισθους, ειναι μια στρατηγικη για να παραβλεπεται οτι προσφερεται εργασια την οποια χρειαζεται η κοινωνια..

ειδαμεν τους ιδιωτες που ειχαν αδεια για παροχη ηλεκτρισμου ποσον εβοηθησαν..:)..

τζαι τουτη η εστιαση εν τζαι υποκριτικη..διοτι οι υψηλοβαθμοι εν τζαι οι ηλκιωμενοι που μερικοι μαχουνται να τους κρατησουν στις θεσεις τους ως τα 65 τζαι παρατζει..
διοτι προφανως εν του κομματος τους..τζαι ιντα πραμαν α; - τζηνοι που τα εχουν με τους υψηλομισθους ταχα μου, ξαφνικα εν φιλοι τους στο οριο συνταξης..

τζαι ακομα τζαι αν περασουν νομοι για τους υψηλομισθους, οι πολτικο-οικονομικοι σου "παρεες" [που εν παραπλησιος ο λογος σας] χωρικε πονταρουν οτι τζηνοι οι παρεες τους [ οι υψηλομισθοι], εν θα δεχτουν τζαι εν να καταφυγουν στο ανωτατο..
ενω για τους υπολοιπους εργαζομενους στον δημοσιο τομεα, υπαρχει η απλοικη αλλαγη εμφασης της δημοσισγραφιας του "πολιτη"..
να βρισκει ενα δεντρο για να προσπαθησει να αποκρυψει το δασος..
εστιαζει σε υψηλομισθους του δημοσιου, αλλα τα γερημα εν τα καταφερνει να ευρει ποιους θωρει μπροστα της η γιωκρατζη που εν πληρωνουν φορους..
μια πολη εν - τζαι τζηνη "μιση" για μερικους με αλληλοθορισμα..ποσα κοκτειλ γινονται που παει η γιωρκατζη;..:)

ατε να δουμε εν τω μεταξυ..οσα μας χρωστα ο τομμυς εν να τα δωκει τωρα;
...σε μιαν φαση πριν λλιες εφτομαδες εφυεν του τζαι ειπεν κατι σαν "εισφορα"..
αλλα..

θελεις να δεις τζαι το βαθος της δικαιοσυνης..
οι δημοσιοι υπαλληλοι ενεν καν του κομματος η της παραταξης του χριστοφια..για τους γωνστους ιστοπρικους λογους..τζαι μεσα στους δημοσιου υπαλληλους υπαρχουν τζαι ατομα που τον πολεμουν ας πουμε..
αλλα σαν προεδρος υπαρασπιζεται την αρχη του κοινωνικου συμβολαιου..
ξερεις μερικοι τον ιουλη εβουρησαν να δαιμονοποιησουν για να μεν φκει στην επιφανεια η ευθυνη του στρατου [μιας δομης με παραδοξη - μη συνταγματικη καν ιστορια/νομιμοποιηση] ενω τωρα ξαφνικα πασιν να τους φταιξουν ουλλοι οι δημοσιοι υπαλληλοι..
εν τοσο αστειες οι μετατοπισεις αμα τες δεις λογικα, που καμια εννοια δικαιοσυνης εν μπορει να στηριχτει σε ετσι ανεμομυλο..
διοτι οπως τζαι να ορισεις την δικαιοσυνη, η λογικη εν βασικο κριτηριο..

τζαι φυσικα τουτα εν τα θωρεις επισης χωρικε..
δηλαδη εν θελεις να τα δεις για να πουλησεις δαμαι, φτηνες λεξεις με την ..εμμονη..:)

εχω τζαι μιαν ευρυτερη σκεψη..
γιατι οι βουλευτες εν καμνουν αναλογικα περικοπες [με βαση τις προσφορες των δημοσιων υπαλληλων] στον μισθο τους;
τζαι υπαρχει βεβαια τζαι το θεμα διαπλοκης συμφεροντων...

Ανώνυμος είπε...

Lino,

Αντιλαμβανομε την δυσκολιαν που εχει καποιος, ο οποιος αποφασιζει αν του αρεσκει κατι αναλογος με το ποιος το λαλει, να καταλαβει ότι δεν ειμαστεν ουλλοι ετσι οποταν συγχωρω σου (ειμε λαρτζ αδρωπος) που νομιζεις ότι συμφωνω με ουλλα οσα λαλει ο αβερωφ τζαι ο παπα.

Ώστε δικαιοσυνη σημερα είναι να καθετε ο εργοδοτης (ενός οργανισμου που παει κατά βαρβαρον)με τον εργαζομενον (ο οποιος δεν καμνει με σωστα την δουλειαν του π.χ τους φορους εν δημοσιοι υπαλληλοι που πρπει να του συναουν αφου εσιει τοσα χρωστουμενα δικαιουμε να λαλω ότι εν καμνουν την δουλειαν τους ) τζαι να αποφασιζουν ότι για να συνεχεισουν να πιανουν τες αυξησεις τους τζαι τες συναταξεις τους εννα βαλουν φορους. Τουτους που θα πιερωσουν τους φορους ποιος τους αρρωτησεν? Ποιος τους εκπροσωπησεν? Τζαι αν μεν δεκτουν να πιερωνουν φορους? Γιατι οι εργαζομεινει πρεπει να συνενεσουν τζαι οι υπολοιποι όχι?
Διαφωνω να μπει οποισδηποτε φορος αν δεν κλεισει πρωτα το θεμα με τες συνταξεις τζαι τα ωφεληματα του δημοσιου τομεα(τζαι πολιτικους τζαι κυβερνητικους). Όπως διαφωνω να μπει οποιοςσδηποτε φορος στις εταιριες αν πρωτα το κρατος δεν νομημοποιηση τον τζογο τζαι να τον φορολογηση ή αν δεν καμει εκστρατεια τζαι μεσα σε έναν μηνα κλεισει τα ουλλα τα παρανομα. Διαφωνο τζαι με το εξηκοστον πεμπτον που θα μας φωρτωσει τον κάθε ανικανο για άλλη μιαν διετιαν όπως καλη ωρα μας εκαμεν ο χριστοφκιας με τους διαφορους ανικανους συνταξιουχους φιλους του που μας εμπηξεν.
Το δεφτερον πακετον μετρον θελω το να μιλα για την αναδιοργανωσην της κρατικης μηχανης τζαι την ετοιμασιαν μια φορμουλας υπολογισμου της ατα η οποια θα περιλαμβανει βασικα πραγματα (τροφη, φαρμακα, ρευμα, νερο, τηλ, στεγη, ιντερνετ,δημοσιες μεταφορες, ενδυση υποδηση)για να χρησημοποιητε για τις αυξησεις στον δημοσιο τομεα σε θεσεις οι οποιες είναι δυσκολο να μετρηθει η παραγωγηκοτητα(π.χ τηλεφωνητρια, προσωπικη βοηθος κλπ). Σε θεσεις που μπορει να μετρηθει η παραγωγηκοτητα η ατα δεν πρεπει να δινετε αλλα ο μισθος να εχει να κανει με την παραγωγηκοτητα(π.χ ενας λειτουργος του κτηματολογιου ποσες μεταβηβασεις εκανε κλπ). Η Ατα μπορει να χρησημοποιητε και για τον καθορισμο τον κλιμακων εισδοχης καθως και για το υψος του αφορολογητου εισοδηματος.
Θελω έναν κρατος που οι κυβερνητικοι εννα καμνουν σωστα την δουλειαν τους τζαι οι πολιτικοι το ιδιον. δεν εχω προβλημαν να πιερωννω φορους τζαι 30 τζαι 40 τζαι 50 για να γινουντε εργα τζαι να πιενενι ο τοπος ομπρος. Εχω προβλημαννα πιερωνω φορους τζαι να τα τρων τζαι να διοριζουν το κάθε ασχετον η να εχω τουτον το επιπεδον δημοσιας υπηρεσιας ΞΕΡΩ ΤΖΑΙ ΤΡΩΩ ΤΑ ΚΑΛΥΤΤΕΡΑ ΠΟΥ ΛΟΟΥ ΤΟΥΣ.
Θελω ένα κρατος αριστερον με αγοραν φιλελευθερη.



Χwrikos γεμματος απο εμμονες οτι ο χριστοφιας δεν ειναι θεος.

ΥΓ. Για το θεμα τον ψηλομισθων τζαι ότι δεν εχει τετοιους ακελικους η αν εχει είναι λιγοι να σε ενημερωσω ότι εχασες επεισοδια. Εννεν σωστον να λαλουμεν ονοματα μες τα βλοκκια ομως εννεν?

xwrikos

Ανώνυμος είπε...

Βασικα θελεις ενα πραμα δικο σου.
Ο αννανστασιάδης που κολλα?
Ουτε καλυψη εν του παρεχεις.
Αχχχ.Καημενε...


Andreas

Ανώνυμος είπε...

Τα ρωσικά κεφάλαια, εκτός από την γεωπολιτική-στρατηγική θέση της Κύπρου, εκμεταλλεύονται και την χαμηλή εταιρική φορολόγηση (είτε των λεγόμενων off-shore προ-ένταξης στην Ε.Ε. είτε γενικότερα όλων μετά την ένταξη). Η κυβέρνηση Χριστόφια, με τα μέτρα που λαμβάνει, αναιρεί την φορολογική ελάφρυνση που μέχρι τώρα, οι εταιρίες αυτές, απηλαύοντο. Οι συνέπεις; Απρόβλεπτες... Ας περιμένει ο Economist και κάθε ένας από εμάς, αντί να κινηθούν τα ρωσικά κεφάλαια προς Βουλγαρο-Αλβανία μεριά, να στηρίξουν επιπροσθέτως την κυπριακή οικονομία

Ανώνυμος είπε...

Εν ακουσα κανενα να μιλά αμαν η κυβερνσηση εδιευθετησε την διπλη φορολογηση.
Τωρα εγιναν ουλλοι ειδικοι.
Τωρα καμνει μας η Ρωσσια , και για επενδυσεις αλλα και για ΤΟΥΡΙΣΜΟ.
Εννοειται...
Και εννοειται ,εν ουλλοι οι αλλοι που ανεπτυξαν ιδιαιτερες σχεσεις με την ρωσσικη αγορα.Όι η αριστερα.

Για τες φορολογιες , εννοειται, φταιει η κυβερνηση.

Ασχετως αν τον φπα επροτεινε τον ο δυση.Ναι τουτοι που ελαλουσαν με περισσειο λαικισμο "ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΑ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ".
Και γω υπερ της αυξησης του φπα ειμαι αλλα εν τζι υπηρξα διγλωσσος πας τες τοποθετησεις μου.
Ουλλοι φταισεις (και φταιμε) για το οτι εδτασαμεν σε τουντο οριακο σημεια.
Καποιοι ομως παραπανω

Andreas

Ανώνυμος είπε...

Ρε φίλε, μπορείς να παραθέσεις έστω και ένα στοιχείο που να αποδεικνύει πως οι ρώσοι έδωσαν έστω και την παραμικρή σημασία στο ζήτημα με το πλοίο;

Εκτός φυσικά της διαχρονικής τους συμπεριφοράς να διαιρούν και να διχάζουν τους δυτικούς αντιπάλους τους…

Υπάρχει επίσης οποιοσδήποτε νούσιμος άνθρωπος που να πιστεύει πως οι άγριοι καπιταλιστές της Ρωσίας ξεπλένουν τα χρήματα τους στην Κύπρο για οποιοδήποτε άλλο λόγο πολιτικό, θρησκευτικό ή αγαπητικό;;;

Το ευέλικτο μας τραπεζικό σύστημα τους κρατά εδώ, γι’ αυτό και η κορυφαία ανάγκη να το διατηρήσουμε υγιές, and that’s it!

Εννοείται βεβαίως πως πρόκειται για μια οπορτουνιστική μη βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα που θα κάνει φτερά με την πρώτη οικονομική σσσιπεθκιά.

matilta είπε...

"POWER CONTROL" by Hadjimike

http://www.youtube.com/watch?v=mRqpzEGXONA&feature=share

linopampakos είπε...

ατε ηρταμε που τα βουνα..
στες απαντησεις...:)

χωρικε,
ε οϊ σιορ..εν νομιζω φυσικα οτι συφφωνας με ουλλα οσα λαλει το "διδυμο" που λαλει τζαι η ματιλτα..
κοφκει ο νους σου παραπανω, τζαι ας εσιεις εμμονες ..τζαι οπως τζαι να το καμεις τον παπα εν το συμπαθας ντε φακτο λογω κυπριακου..αλλα τζαι τουτον να μεν ηταν, λαλει τιποτε που ενεν copy paste του εξ αργακας;
τζηνο συμπαθας τον..αλλα νομιζω οτι παλε καταλαβεις οτι τζαι τουτος απλα πετασει ατακες..εν εσιει βαθος, ..
εξυπηρετα..:)

ξεκινας που μιαν υποθεση σε παρενθεση που εν τραβα..
ιντα που σημαινει παει κατα "βαρβαρων" η κυπριακη πολιτεια;..εσιει ενα συνταξιοδοτικο που το αθθυμηθηκαμε τωρα, τζαι λογω κρισης τζαι λογω του οτι εν τζαιρος να το δουμεν..αλλα μερικοι καμνουν το κολπο για πανικο..
η κυπριακη πολιτεια εσιει πιο λλιον δημοσιο χρεος που το μεσο ευρωπαικο τζαι παρα το οτι εσιει τομεις που εν λειτουργουν καλα [λ.χ. στρατος-μαρι, τμημα φορων]εντουτοις εσιει μια προσφορα στο κοινο η δημοσια υπηρεσια που εν αρκετα καλη με τα δεδομενα..το θεσμικο πλαισιο της κυπρου εν τζαι ενας που τους λογους των επενδυσεων στην κυπρο..
οποτε να κουλαρουμε τον οιστρο..
δαμαι [σε τουτες τες [προτασεις - που επαναλμαβνω εσυνφωνησαν τες] ξεκινα η αλλαγη που το συνταξιοδοτικο..

ναι για το τμημα φορων, συμφωνω απολυτα οτι πρεπει να γινει κατι -καπως η πολιτεια να το διερευνησει [αλλα θωρεις δαμαι η αυτονομια των κρατικων δομων εν αυτονοητη - ισως γιατι ευκολυνει μερικους;] ..τουτοι οι τυποι εδηλωσαν χωρις αντροπη οτι εν μπορουν να αξιολογησουν το χρεος του τομμυ ..ακομα τζαι υστερα που την δηλωση του τομμυ οτι εν πληρωνει ακομα τζαι αν αποφασισει δικαστηριο..
..τζαι η φοροδιαφυγη εν απλα το ευρυτερο πλαισιο - εν τζαι εμενα τζαι τον γειτονα που καμνουν οτι εν βρισκουν..εν σε κοκτειλ παρτυ που τους θωρει η γιωρκατζη..
η μιση εικονα του "πολιτη"..

παμεν ομως στο νευργαλγικο σημειο της διασταυρωσης των φορων με την δικαιοσυνη..
αν θελουμε δημοσιες υπηρεσιες πρεπει να εχουμε πολιτεια τζαι η πολιτεια χρηματοδοτειται που την φορολογια..
εξαρταται λοιπον ινταλως εν η φορολογια..αφου ουλλοι απολαμβανουμεν τα οφελη του θεσμικου πλαισιου, τοτε η προσφορα των φορων πρεπει να εν αναλογη των εισοδηματων..αμα καποιος εσιει μεγαλο κεφαλαιο [το 8%] τζαι οι τραπζες/εταιρειες [σαν οργανισμοι] πιανουν παραπανω που το θεσμικο πλαισιο, αρα πρεπει να προσφερουν παραπανω..
εν απλη λογικη μορφη της δικαιοσυνης..
αν εσυ εισαι χαμηλομισθος [ας πουμε] θα πληρωσεις πιο λλια τζαι εν λογικο να ζητας που την τραπεζα να πληρωσει παραπανω ...τζαι διοτι θωρεις τωρα η πραγματικη αιτια του φοβου, ενεν το δημοσιο αλλα τα ελληνικα ομολογα των τραπεζων [για να μεν ξεχανουμε το πλαισιο]..
διοτι [τζαι ο χαζος ο παπα ειπεν το τζαι μονος του] θελουν να εσιει ριαλια το κρατος για να σωσει τες τραπζες..
εδιουσαν ομως αναλογο ποσοστο στο δημοσιο οιτραπζες πριν;
καποιοι εμαχουνταν να μεν φορολογηθουν..που τα περσι το καλοτζαιρι..
εμπορικοι ακολουθοι..

οποτε το να λαλεις οτι εν ερωτησαν τους φορολογουμενους εν παραπλανητικο..οι φορολογουμενοι ενεν ενα ενια μπλοκ οπως οι ψηφοφοροι..τζιαμαι το θεμα εν αναλογικο [8-92% ας πουμε] τζαι οπως λογικα καταλαβαινεις, οι πολλοι εχουν κινητρο υπερ της φορολογιας του πλουτου..
που εσυ κλωτσας..με δικαιολογιες..

οποτε νομιζω οτι γενικοτερα αλλασεις εμφαση για να μεν φανει οτι εν ο πλουτος που εν θελει να πληρωνει..
το να ρωτησεις την συντεχνια σε οποιονδηποτε τομεα για κατι που αφορα τους εργαζομενους εν θεσμικο πλαισιο - τζαι η πολιτεια που μεσολαβα για να στηριξει τουτο το πλαισιο [στην δουλεια μου στην δουλεια σου αν εισαι τζαι εσυ εργαζομενος στον ιδιωτικο τομεα] εν μπορει να το παραβιαζει αμα αφορα τους δικους της εργαζομενους..
εν θεμα απλης αναλογικης δικαιοσυνης..
αμα το παραβαιζσει σημαινει δια το δικαιωμα στο κεφαλαιο στον ιδιωτικο τομεα να παραβιαζει επισης..

linopampakos είπε...

τζαι αν εισαι εργαομενος με μεσες απολαβες, τοτε σαφως κινδυνευεκις αμα αυριο ο μαστρος/εταιρεια πει..ξερετε λογω κρισης παπαλα το ταδε τζαι ταδε επιδομα, δικαιωμα κλπ..
εν πολλα δυσκολο ρε χωρικε να δεις την αυτονοητη διασυνδεση του θεσμικου πλαισιου;
εν νομιζω..
απλα κλωνεις..

μεν καμωνεσαι λ.χ. οτι εν καταλαβεις οτι ηδη επροσφεραν οι δημοσιοι υπαλληλοι..
επροσφεραν..
το ζητουμενο εν αν θα πρεπει να συζητα η οϊ η συντεχνια - ησυγκεκριμενη τζαι γενικοτερα σαν συλλλογικοτητα των εργαζομενων....
τζαι λογω του ρολου της πολιτειας αλλα τζαι λογω της συνεισφορας δημοσιου εργου εν σημαντικο να μιλησουν ουλλοι..
διοτι φορολογουνται τζαι οι δημοσιοι εργαζομενοι αναλογικα..
αν γινει επιθεση εναντια σε δικαιωμα εργατικο καπου ανοιγει τον δρομο για γενικοτερη επιθεση στα δικαιωματα [τζαι το αναλογο αισθημα δικαιοσυνης]...

οσο για τα ωφεληματα..να σου πω οτι ο τυπος που εσιεις εμμονη [ ο χριστοφιας]εν ο μονος που επηρεν προσωπικη πρωτοβουλια;
η βουλη κωλοβαρα το..

στην αναφορα σου στο δευτερο πακετο εσιει ενα πιο εποικοδομητικο κλιμα..
παντως η υποθεση με τον τζογο εν περιπλοκη..να σου αθθυμισω ιντα που ειπεν ο ιωνας [που σαν χριστιανος συντηρητικος εθελεν να περασει το νομοσχεδιο] του αβερωφ;
λαλει του
"η καθυστερηση οφειλεται σε συμφεροντα"..
εμιλαν του αβερωφ. τζαι ηταν τζαι που το κομμα του - ως τζαι τζηνος..εθαψαν το τα μιντια..:)..

η ατα εν ιστορικο κεκτημενο..ρυθμιζει την αγορα για την τεραστια πλειοψηφια..
τζαι θα πρεπει να λειτουργα..να δουμεν τες εισηγησεις για την αναπορσαρμογη για υψηλομισθους..
αλλα εσυ σαν να την εξαφανιζεις..:)
πισω που την ροη των λεξεων εχω την αισθηση οτι ο στοχος εν να ευκολυνθει το κεφαλαιο, με μετατοπιση της ευθυνης..

ενω ειναι οι τραπεζες βασικα που μας εφεραν δαμαι, τωρα μαχουνται να καλιεργησουν κλιμα πανικου κλπ για να επιτεθουν στην εργασια δημοσια τζαι ιδιωτικη...

δικαιον ενι να υπαρσπιστεις την εργασια που προσφερει εργον..
βεβαια ακομα τζαι στο πλαισιο της συζητησης το θεμα ενι αν καταλαβεις οτι η φορολογια του εργαζομενου προυποθετει τον μισθο του - δηλαδη πρεπει να παρει μισθο [με προσαυξεις κλπ] για να μπορει να δωσει..τζαι για να πιασει το κεφαλαιο πρεπει να εσιει ελεγχο γιατι απλα αμα εν το ελεγχεις θα εμπορεν να ξηλωσει οϊ την πολιτεια, την κοινωνια την ιδια..
αμα δεις το καταντημα των ηπα που εφαρμοζουν περικοπες στο δημοσιο που τα 1980'σ τζαι ευκολυνουν το κεφαλαιο εν να δεις..
βασικα τουτη εν η αιτια της κρισης..:)
τζαι εμεις πρεπει [σαν μιτσια κοινωνια σε οριακο γεωγραφικο σημειο] να προφυλαχτουμε που τες ζημιες που προκαλει τουτη η απλοικη νοοτροπια οτι η επιθεση στο δημοσιο λυει τιποτε..

τζαι σε μια δικαια κοινωνια,ειπαμεν,η προσφρα να εν αναλογικη..
για να υπαρχει αλληλεγγυη..

υ.γ. συμφωνω οτι οι τεχνικες μονοφθλαμης δημοσιογραφιας αλα "πολιτη", εν τζαι παραπληνικτες τζαι απλα φτηνη χειραγωγηση..
το θεμα εν τα στατιστικα..

linopampakos είπε...

Σοφρονιου,

νομιζω εισαι αδικος η καμνεις οτι εν θωρεις τζαι ο αντρεας απαντησε σου..ενεν τυχαιο που αναφερει τα τελευταια 5 χρονια το περιοδικο..:)
αν το θεμα ηταν απλα να πασιν καπου τα κεφαλαια τζαι να βρεθουν διεφθαρμενοι τραπεζιτες, θα εμπορεν να παει ηδη το ρωσικο κεφαλαιο που την βαλτικη μεχρι τα βαλκανια..
αλλα [ιδιαιτερα μετα την ενισχυση του κρατικου τομεα μετα το 1998 με τον πουτιν σαν συμβολο] εν σαφες οτι υπαρχουν τζαι γεωποπολιτικα κριτηρια..

ο χριστοφιας ενθαρρυνε οντως τουτην την ροη κεφαλαιου, κτιζωντας σε διαχρονικες δομες - της πολυπολικης εξωτερικης μας πολιτικης..

στην αλβανια εν εσιει νοημα να παει το ρωσικο κεφαλαιο γιατι εν εκτος ε.ε...
τζαι εν ρευστο τοπιο..
η βουλγαρια θα ηταν πιθανη..αν ηταν πιο σταθερη..αλλα εν πιγκ πογκ..
οποτε φιλτατε, αν σε πιασει ανησυχια για τα ρωσικα κεφαλαια, μαλλον σκεφτου ποιοι καμνουν οτι εν θωρουν γιατι επιλεχτηκεν η κυπρος τζαι τι σημαινει γεωπολιτικη..
η που την μιαν φταιει τους ο χριστοφιας γιατι ενεν μονο δυτικο-στροφος, τζαι που την αλλην βασιζουνται στες επενδυσεις των μη-δυτικων..

οσο για τον φορο των εταιρειων.. νομιζω οτι το συγκριτικο πλαισιο [ευρωπαικης φορολογιας] που αναφερε τζαι ο σταυρακης πριν, τζαι το γεωπολιτικο που αναφερει ο economist εν εκφραστικα..
ενεν δαμαι για κατι μικροποσα..
ενα buffer εν επενδυση..:)

linopampakos είπε...

στροβολιωτη,
νομιζω η ρωσικη εμπλοκη εν αυτονοητη λογω της θεσμικης εμπλοκης του συμβουλιου ασφαλειας.

συμφωνα με τις τοτε εκδοσεις του φιλελευθερου [αρχες, 1-10 φερβουαριου 2009]
οταν εγινονταν οι συζητησεις τζαι οι πιεσεις για το πλοιο, η κυπριακη κυβερνηση [για να αντιμετωπισει τις πιεσεις ηπα-ισραηλ να το παιξει χωροφυλακας των χωροφυλακων για τα πλοια στην περιοχη - ιδου το ευρυτερο προβλημα] κατεφυγε [αναγκαστικα τελικα] στον οηε..στο συμβουλιο ασφαλειας..
τζαι που τα τοτε το θεμα ηταν να εγκρινει το συμβουλιο ασφαλειας κατι..
διοτι υπηρχαν τα αυτονομα συμφεροντα ιραν , συριας κλπ, αλλα σαφως τουτοι εν εφταναν μεχρι το συμβουλιο ασφαλειας [στην ισλαμικη διασκεψη ναι, τζαι ηταν αλλος πελας τζηνος - οϊ του παροντος]..
ο σχετικος παικτης [τζαι χωρα ιδιοκτησιας του πλοιου]στο συμβουλιο ασφαλειας εν η ρωσια..τζαι η ρωσια εσιει [αμα δεις την ολη συζητηση για το πυρηνικο προγραμμα του ιραν - διοτι τζηνο εν το ευρυτερο πλαισιο] αμεσα στραηγικα τζαι οικονομικα συμφεροντα στο ιραν..
οποτε δεχεται καποιες κυρωσεις [εναντιον του ιραν] με το ζορι, αλλα ειναι τζαι οικονομικος εταιρος του ιραν..
οποτε ειχαμε που την αρχη μιαν διαπλοκη με τις ευρυτερες διαμχες στην περιοχη μας..
διαπλοκη που μας εμεινε..
διοτι αν οι αμερικανοι εν ετραβουσαν πισω [να δωθει εστω πισω στο ιραν το φορτιο ας πουμε] τοτε γιατι οι αλλοι στο συμβουλιο ασφαλειας, να δεχτουν την θεση των αμερικανων;

σημειωσε οτι τοτε τζαι η αγγλια τζαι η γαλλια επικροτησαν την κυπριακη κινηση [οπως τζαι ουλλα τα κομματα - εκαλα δηλωσεις αναστασιαδη-περδικη στο προηγουμεν ποστ]...

με την ρωσια ξεκινας με το αφοριστικο "αγριος καπιταλισμος" που εν οδηγα πουποτε...
μια νουσιμη [αρα ρεαλιστικη] αναλυση θωρει τα δεδομενα..
η φαση τους αγριου καπιταλισμου στην ρωσια ηταν η περιοδος γελτσιν..
με τον πουτιν τζαι υστερα η πολιτεια επανηλθεν - τζαι στην διαχειριση των μεγαλων πορων της οικονομιας..τζαι αρα υπαρχει τζαι κατευθυνση κεφαλαιων..
η ρωσια εν μια επισης [ξανα..:)] "αναδυομενη παγκοσμια δυναμη" [βεβαια ως τωρα ακομα κτιζει πανω στην σοβιετικη κληρονομια τζαι τες πρωτες υλες, αλλα εν σαφως πιο δεικδικητικη παρα πριν το 1998] η οποια μετρα τα συμφεροντα της..
κομπιναδοροι αλα κοντοροφσκυ, εν παιζουν τοσο πκιον..
οποτε ναι..φυσικα υπαρχει γεωπολιτικη συσχετιση..
εν καθεται να αποφασισει ενας τυπος, αλλα ενα πλεγμα συμφεροντων, οδηγα σε αναλογες πολιτικο-οικονομικες κινησεις [ η θρησκεια εν εσιει σημασια - οι κινησεις του τομμυ λ.χ. προς ρωσια εν οικονομικο-πολιτικες νομιζω επισης..αλλα να δουμεν]...

κοσμος τζαι κεφαλαια ρεουν..διχτυονται τζαι ενισχυονται..

ενεν μονο το τραπεζιτικο μας συστημα που τους εκλυει..
ετσι τζαι αλλοιως η ροη τζαι η ταση εξεκινησεν που παλια - τζαι τζηνο που εν σαφες εν οτι ο χριστοφιας εκινηθηκεν σοφα να ενισχυσει τες σχεσεις με την ρωσια σαν ενα εξωτερικο παραγοντα που μας βοηθα [στα μετρα των αμοιβαιων συμφεροντων] τζαι πολιτικα τζαι εμμεσα οικονομικα..
οπως ειπα τζαι στο σοφρονιου πιο πανω,αν ηταν για κομπιναδορους τραπεζιτες εβρισκαν τζαι αλλου..τζαι αναλογα [με την δικη σου θεση] αν ηταν για ενα καλο τραπεζιτικο συστημα εβρισκαν τζαι αλλου..
δαμαι εσιει αλλον βαθος..τζαι διακλαδωσεις..

ναι..αμα καποιοι καμωνονται οτι εν τους ενδιαφερει η θεση/σταση της ρωσιας εν να αλλαξουν φκιολι τζαι οι ρωσσοι [οι μεγαλοι πολιτικο-οικονομικοι επενδυτες διοτι το πλαισιο εν τζιαμαι] γιατι απλα ενεν θεμα αγαπης οι διεθνεις πολιτικο-οικονομικες σχεσεις..
δε την κατασταση με την ουκρανια τζαι την τιμη του φυσικου αεριου..
συγκρινε θελω να πω το κλιμα πριν τζαι μετα τον γιανουκοβιτς..

Ανώνυμος είπε...

Λινο

Οι δημοσιοι υπαλληλοι δεν προσφερουν, ειναι μια γαγραινα για την κυπριακη κοινωνια (το μαριν εν ενδικτικο της ικανοτητας τους, το κολανιν πιανει πολους λιμενικο,αστυνομια,πυροσβεστικη,ΑΗΚτελωνειο,πολιτικη αμυνα τμημα επιθεωρησης εργασιας, εθνικη συμφοραν,υπεξ)οι μονοι που εκαμαν σωστα την δουλεια τους φαινεται ναν το τμημαν εμπορικης ναυτιλιας. Τζαι δεν τους κανει δεν καμνουν με την δουλειαν τους σωστα ΕΙΝΑΙ TZAI ΜΙΑ ΜΗΧΑΝΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. ( ελα να βρεθουμεν μιαν ημεραν στην δουλειαν να σου δειξω τι εννοω στην πραξη)
Ε Το λιοττερο που δεχουμε, ειναι τουτοι, να πιερωνουν οτι πιερωνουν ουλλοι και να φορολογουνται οπως ολους τους αλλους, διαφορετικα δεν ειναι δικαιη κοινωνια. Οσον για το κρατος που παει καταβαρβαρον με το χαμηλο δημοσιον χρεος πε μου να δουμεν ποσα χρωστει το κρατος στο ταμειων κοινωνικων ασφαλισεων?
αμαν ακουεις εταιριαν παει ο νους σου στο κεφαλαιον. Εννεν ετσι Λινο, εσιει τζαι εταιριες που ιδιοκτητες τους βγαζουν πολυ λιγοτερα απο οτι ενας υπαλληλος του δημοσιου τζαι διατρεχουν τζαι το ρισκον να τα χασουν ουλλα αν δεν καμουν καλα την δουλεια τους τζαι αν δεν παει καλα η οικονομια (οπως τζαι οι μεγαλες εταιριες) ενω οι κυβερνητικοι θελουν τες αυξησεις τους θελουν τα αφορολογητα τους θελουν να μεν εχουν ευθυνες τζαι ας παει του βροντου οι οικονομια. Εχει 3 χρονια παμεν πισω πισω τζαι τουτοι εχει τρια χρονια πιανουν αυξησεις τζαι εδεκτικαν να κοψουν για τρια χρονια κατι λιγοτερο απο την αυξηση μια χρονιας (3%) και να βαλλουν 1.κατι στο ταμειο για χηρες και ορφανα (λαβε υποψην ότι ο ιδιωτικος τομεας αυξησε την ηδη την συνεισφορα του στο ταμειο κοινωνικων ασφαλισεων κατά 1% από το 2009. )
Θκιαβαστο αρθρον το εκτεσινο του εξ αργακας, Εκαταφεραν τζαι εκαμαν τον να φαινεται οτι τον κοφτουν παραπανω τα προβληματα της κοινωνιας στο συνολο της απο οτι το χριστοφιαν/ακελ που αποφασιαν να παιξουν εναν ρολο προστατη τον υφησταμενων δημοσιων υπαλληλων. ενταξει, καπου πρεπει τζαι τουτοι να εβρουν ψηφοφορους, ειχαν που ειχαν μειωση στις βουλευτικες, μετα τα σκατα που εκαμαν με το μαριν αντιλαμβανεσε οτι εν απελπισμενοι. Εδοκιμασαν το τρικ με τα πραξικοπημα επεισαν τον σκληρο πυρινα τους, Εδοκιμασαν να μιλησουν για το κυπριακο και για πολεμιους της λυσης εφαν τα μουτρα τους, οποταν εδοκιμασαν να το γυρισουν στην νεοφιλευλευθερην επιθεσην τζαι να ψαρεψουν τις συντεχνιες. Ε απο οτι φαινεται εξαναφαν τα μουτρα τους εξαναχασαν την κοινη γνωμη τζαι στο τελος να συρνουν πισω τζαι η συντεχνιες (βλεπε ΦΠΑ ΣΕΚ και ΠΑΣΥΔΗ) τζαι βουρα ο κικης οπως τον πελλον.

Οσον για τον τζογον φυσικα και ειναι συμφεροντα για αυτον και δεν εγκρινω την σταση του προεδρου που τα προστατευει κρυμενος πισω που την ηθηκην.

την ατα δεν την εξαφανισα, οχι πως θα με ενιαζεν να την εξαφανισω αν εθεωρουν οτι εν προσφερει. Απλα την επεριγραψα σε γενικες γραμμες πως εγω θα την ηθελα στην παρουσα φαση)

Α τζαι ατυχησες παλε, ουτε τον αβερωφ συμπαθω.


Xwrikos

the Idiot Mouflon είπε...

Λίνο... μια άλλη οπτική:

http://hlithioagrino.blogspot.com/2011/08/ruskie-dollar.html