Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Καφενειον "οι φημες"

- Μα θωρε κατασταση..Τωρα εφταιξαν τους οι φωτογραφιες..
- Ποιου; Ασε να πιουμεν το καφε τζαι υστερα αρκεφκεις την μουρμουρα..
- Ετο..Εσιει το τζαι η εφημεριδα..Ενοχλησεν τους εθνικοφρονες, λαλει, γιατι να βαλει το υπουργειο στην προσκληση για την Μπιεναλε, μιαν φωτογραφια που εσιει ενα πλοιο με κοτσιηνη σημαια, πισω που μιαν φοιντιζιαν..
- Δηλαδη εφταιξαν τους οι φοινιτζιες;
- Οϊ ..το πλοιον με την κοτσιηνην σημαια υποτιθεται εν τουρτσικο τζαι αρα..
- Αρα;. Απαγορευκουνται τα πλοια με κοτσιηνη σημαια γυρον που τον Κυπρο;..
- Παρετα το δουλεμα..Εν σοβαρη υποθεση..
- Οι εθνικοφορνες εν σοβαρη υποθεση;..Κυριε ελεησον τζαι ας ειμαι αθεος..Τουτοι παντα γυρευκουν μιαν καρεκλα, καποιον ρουσφετι...Οποτε το σοβαρο που το ειδες;..Καποιος η καποια εθνικοφρονου εθελεν να παει στην Μπιεναλε, εν την εθκιαλεξαν, ηταν να τσακρισει που το καγρι της, τζαι επιασεν τους παρεες της στα μιντια να καμει θεμα..Εν η πρωτη φορα;
-Φερε να δουμεν σιορ.. Α εν καλη φωτογραφια ρε ..Εξυπνος ο τυπος..Το πλοιον σαν να περνα..Εν ηξερεις ομως.. καρτερα, ερκεται, φευκει;..Ιντα που κουβαλα; Παιζει με διαφορες ερμηνειες..Τζαι ο φωτογραφος σαν να εν χωσμενος πισω που μιαν φοινιτζιαν σε σχεση με το πλοιο..τζαι αφου το θωρουμεν το πλοιο που την οπτικη του φωτογραφου, παιζουμε τζαι εμεις τουτον το παιχνιδι του θωρω επιφυλακτικα...Σαν συνθεση φαινεται να υπαρχει μια ισορροπια αναμεσα στην στατικοτητα της στιγμης που εγκλωβιζεται στο καδρο τζαι μια εν δυναμει κινηση - του πλοιου, του χωσμενου φωτογραφου, της θαλασσας που πελλαριζει με κυμματουθκια..
- Ιντα που το εφκαλε;
- Φημες..Αθθυμασαι την φαση που ηταν να φερουν ποτζιει κατι φοινιτζιες τζαι εφκηκεν η φημη οτι ηταν να εσιει αυκα κομπρας στες ριζες;..Εν που τζηνην την φαση η εμπνευση.. Το αγχος των ιθαγενων για το ιντα που γινεται γυρον, που απλωνεται οπως τες μουγιες πα' στα αππιθκια τα καλοτζαιρκα..
- Εν πολλα καλος ο τυπος, καλο..Κοιτα να δεις..Η φοινιτζια εν σαν το δακτυλο που χωνεται καποιος πισω του που την μερκαν μας εμας που θωρουμεν το πλοιο - θωρεις ηταν τζαι προφητικη η εμπνευση για τες αντιδρασεις, τες φημες που αναπαραγει η αρχικη φημη που εγεννησεν την εμπνευση..Η, σαν τεχνη, καταφερνει να αννοιει διαλογο με το κοινο..Αλλα τζαι ευρυτερα, στο διαλογο αναμεσα στην ντοπια φοινιτζιαν τζαι το εισαγωμενο ειδος με τα εν δυναμει αυκα κομπρας..Ας πουμεν- οι ανατολιτες ιθαγενεις με τες ντοπιες φοινιτζιες που φοουνται τες εισαγωμενες γιατι μπορει να κουβαλουν κομπρες, φιθκια..Το φιδι τζαι ο χαμενος παραδεισος που την μια..Τζαι που την αλλη οι μεσανατολιτες ιθαγενεις της Κυπρου που φοουνται την εισαγωγη της ανατολης, ακομα τζαι την μνημη των ριζων της ανατολης, τωρα που μαχουνται να ασπρισουν, να γενουν ευρωπαιοι..
- Τζαι τουτα τα τουβλα τωρα για ποιον πραμα διαμαρτυρουνται; Εχουν μιαν ερμηνεια, οκ..παρακατω;..Μπορουν να θεωρουν αμαρτημα το οτι επηεν ο αλλος ποτζιει για να φκαλει την φωτογραφια..Αλλα εισιεν καθε δικαιωμα να το καμει..Τζαι να κριθει το εργο του σαν τεχνη οϊ σαν πολιτικη προπαγανδα για την προικα της προσφυγοπουλλας ..
- Ναι αλλα θελουν η δικη τους να εν η μοναδικη τζαι οι αλλες να λογοκρινουνται..Η καρεκλα που ελαλουν..
- Ε..κατσε να δεις να το εβρω στην εφημεριδα..Εσιει τζαι την φωτογραφια εγχρωμη στο μπλογκ της η δρακουνα..Α ναι..Ετο.. λαλει οτι αμα εσιει το πλοιο τζιαμαι σημαινει οτι αποδεχεται την κατοχη..Τζαι επρεπεν να εσιει αλλον τιτλο για να καταλαβουν οι ξενοι οτι υπαρχει κατοχη..
- Τωρα σοβαρομιλας; Δηλαδη επειδη εν διπλα μας γεωγραφικα η Τουρκια πρεπει να εξαφανιστει τζαι το γεωγραφικο γεγονος οξα να απογορευσουμε του χαρτες;
- Ειδετε;..Αφου ελαλουν σας το..Εν μπορει να υπαρχει δικαιολογια για την βλακεια..Ινταλως τζαι εν εισηγηθηκαν να γενει τζαι καμια επιτροπη, με καμποσες καρεκλες, που να δια εθνικα αποδεχτα ονοματα στα εργα τεχνης;..Ιντα επιτροπην για τα τοπωνυμια εκαμαν..
- Εγω νομιζω οτι εν πολλα καλα που γινουνται τουτες οι κοντρες...Σιγα σιγα δημιουργειται εναν σκηνικο οπου τα αυτονοητα σταματουν...Τζαι οποιος τους καμνει τουτους τους τυπους να τσακρουν τζαι να αφριζουν, καμνει κοινωνικη συνεισφορα..
- Εθκιεβασες το κειμενο του Κωσταντινου στον Πολιτη τουτην εφτομαδα; Πολλα καλον..Εσιει το στο μπλογκ του Ανευ οριων..
- Παντως αμα το δεις σαν προεκταση της τεχνης στην καθημερινοτητα, σιουρα εν λειτουργικον..Εξεκινησεν που τες φημες σαν λεξη τζαι εμπειρια..Ηβρεν εναν καδρο που παιζει σημειολογικα μαζι με την λεξη..Τζαι αννοιεται σε αλλες ερμηνειες...Τζαι ετο που τωρα εμπλεξαν τζαι οι αλλοι να καμνουν πολεμο στην φωτογραφια παραγωντας νεες φημες..Το πλοιον εν κατοχη, ενεν πλοιο...Κουβαλα υποψιες..Κατασκευαζει υστεριες..Καλα εν τζαι τουτοι τελεια βλακες σιορ..Εν σαν να τους εβαλεν στο πλαισιο να κατασκευαζουν φημες για την ερμηνεια του εργου του..Παιζουν σε ενα παιχνιδι τζαι εν το καταλαβουν καν...Τζαι αφηνουν τον εργο να απλωθει στον χρονο..Οπως τζαι να το καμεις λλιοι ασχολουνται με την Μπιεναλε..Ε τωρα οι κυπριακες της φημες απλωθηκαν τζαι στα πρωτοσελιδα..Τζαι εν να μεινει στην ιστορια σαν ακομα ενα τεκμηριο..
- Δηλαδη εσου καρτερας τον Βαρναβα της Εδεκ, τον Μιχαηλιδη του φιλελευθερου, την σημερινη γενικως, το ευρωκο ..τζαι τον Τορναριτη..να καταλαβουν αμα παιζουν σε ενα παιχνιδι που τους εστησαν;
- Α εν τζαι ο Τορναριτης..Που ανεμομυλος ξεφτιλας οξα η ξεφτιλα του ανεμομυλου;
- Ιντα χαζιν εισιεν για τες διεθνεις εξετασεις στο πανεπιστημιο..Τοσον τζαιρον ηταν υπερ..Αμα τους εκαμεν πασαν ο χριστοφκιας την αναβολην, εβουρησεν να το παιξει εν ηξερω εν ειδα..αυριο συζητουμε..

- Μεν μου αθθυμιζεις τζηνους τους τυπους, της οελμεκ..Εν με ενδιαφεραν οι εξετασεις ως τωρα..Τωρα τερμα.. ειμαι υπερ των GCE..Αμα εν ετσι, να εβρουν αντιπελλον, να χασουν τζαι τα αφκα τζαι τα καλαθκια..Περκιμον το πανεπιστημιο προχωρησει μονο του να δουμεν ιντα που εν καμουν αμα εν εχουν εξετασεις για να εκβιαζουν..Τζαι του χρονου ας τες καταργησουν τελεια..
- Η οελμεκ εν ανεκδοτο ετσι τζαι αλλοιως..Εν τουτοι που οδηγησαν το δημοσιο σχολειο στην κριση τζαι τωρα μαχουνται, αυτονοητα, να μεν αλλαξει τιποτε γιατι φυτοζουν τζιαι οι ιδιοι στην μιζερια της κρισης..Ενεν τουτοι που τζαι για τα μαλλια των μαθητων τζαι για την στολη εσιηζουνταν να μεν γενει τιποτε τον τζαιρον του Πευκιου;..Τα βασανα τους εν πισω..Εν θα ερτει μια γενια μαθητων που εν γελα μαζι τους; Εν η νεα μου φαντασιωση.
- Προς το παρον καφκουν τα γραφεια των καθηγητων..
- Ενταξι ρε παιθκια, μεν εισαστεν υπερβολικοι...Εν τζαι εν ετσι ουλλοι οι δασκαλοι..Εν τουτον το κλαμπ της ηγεσιας των διευθυντων που το παιζει τζαι κομματικα..
- Γιατι η Ποεδ των δασκαλων εν καλλιτερη;..Ακου κοψιμο του νου τους αλλους τζαι να μεν φκαινει ενας να τους κραξει..Εφκαλαν λαλει τους μιτσιους εξω σε ενα σχολειο της Λεμεσου εξω για να διαμαρτυρηθουν για τους συμμαθητες τους που εν ατακτοι..
- Ελα ρε μαλακα..Σοβαρομιλας;..
- Ναι ετο στες 18 του Μαη..Εφυλαξα τζαι την εφημεριδα..Ετον τον τιτλο "Αποχη για τους ατακτους"..
- Θκιεβασε να δουμεν..
- Ακου ποια εν τα προβληματα των ατακτων.."Δεν μπαινουν στην ταξη εδω και πολυ καιρο, χρησιμοποιουν ποδηλατα η αλλα μεσα για να φευγουν ανα πασα στιγμη απο το σχολικο περιβαλλον, με αποτελεσμα να δημιουργειται προβλημα με την δικη τους ασφαλεια, αναρριχωνται σε ψηλα σημεια μεσα στο σχολειο, καταστρεφουν τις ηλεκτρικες εγκαταστασεις του σχολειου, πετουν επικινδυνα αντικειμενα, εκστομιζουν βωμολοχιες κτλ." ..
τουτα ειπεν τα ο προεδρος της ποεδ..
- Δηλαδη το προβλημα εν οτι φευκουν που το σχολειο τζαι εν ακουουν τους δασκαλους; Ατε εσπασαν τζαι καμιαν πριζα.. Οξα λαλουν ξιμαρολογια; Ατακτοι..Φοβεροι τουτοι οι τυποι..Εν εν τουτοι που πριν λλια χρονια ενεν εθελαν ειδικοτητες στα δημοτικα γιατι ταχα μου εν πολυδυναμοι; Ετους τζιαμαι..Να εβρουν τροπο επικοινωνιας με μωρα εν μπορουν..
- Ρε τουτοι εκαμαν απεργια τζαι εκατσαν εσσω να πιουν τον καφε τους με την ησυχια τους..Τζαι καρτερας;
- Δηλαδη, για να καταλαβω, οι αλλοι οι μιτσιοι, οι ατακτοι ας πουμε, ηταν τζιαμαι τζαι ηταν υποχρεοι να θωρουν τα αλλα τα μωρα να φωναζουν εναντιον τους;
- Εν ηξερω ρε κουμπαρε, εν γραφει..
- Φοβεροι παιδαγωγοι ρε τουτοι..
- Καλα ρε μπορει να ηταν πολλα τατσιζηες οι αλλοι..
- Ρε κουμπαρε μα σοβαρομιλας τωρα; Τουτον εν σκηνικο λυντσαρισματος..Μαζικης υστεριας..Να μαθαινεις τους μαθητες να καμνουν οι πολλοι επιθεση τους λλιους;..Εν καταγγελια που θελει η ποεδ η ιδια στην επιτροπο προστασιας του παιδιου..
- Δηλαδη καρτερας τζαι τιποτε αλλο που την ποεδ;..Μπορει να εν τζαι προεκλογικα, που ξερεις..

- Α ναι, εν τζαι οι εκλογες..
- Παντως εν σχετικα ευγενικοι οι πολιτικοι..Εν μας εζαλισαν πολλα τα αρχιδια με τουτην την ιστορια φετος..
- Εμενα τες ωοθηκες μου εταραξαν τες..Εν που εν ασχολησαι..Οι μισες πελλαρες που φκαινουν στην δημοσιοτητα, ειτε για τες εξετασεις, ειτε για την λογοκρισια της φωτογραφιας, εν προεκλογικα..Ε ναι ιντα εντυθηκεν την φουστανελλα ο Τορναριτης νομιζεις;..Επετειακα..
- Εν τζαι η υποθεση του Πουργουριδη..
- Πρεπει να τον παραδεχτω τουτον τον τυπο..Παραξενη πορεια που την ακροδεξιαν, στο Αγιον Ορος, στην ηθικη..Παραξενη διαδρομη για εμενα αλλα ενταξι εσιει συνεπεια το πλασμα τζαι αξιζει σεβασμον..
- Τζαι η ηγεσια του συναγερμου εκαταντησεν συνοικιακη μαζωξη σε χοροσπερδια εθνικοφρονων σωματειων για λλιους ψηφους που το ευρωκο..Εκαταδικασαν τον, ειπαν του να φυει που την θεση του..Αντροπη ρε, αντροπη..Ποση ξεφτιλα; Αλλα εν τζιαι θελω τιποτε αλλο..Να ξυπνησουν λλιοι φιλελευθεροι με τουτην την αθλιοτητα τζαι να καμουν αποχη, για να δουν τον νοστο..Να πιασουν 1% που το ευρωκο τζαι να χασουν 3% που τους αλλους..
- Εν τζαι εν μονοι τους..Νομιζω η Εδεκ εξακολουθει να εσιει τα πρωτεια..
- Ειπαμεν για τους φιλελευθερους τζαι αρπαχτηκες εσου; Τζαι υστερα λαλεις για τους ακελικους που ψηφιζουν αμυντικα..
- Ε ναι..Ατε τζηνοι στον συναγερμο μαχουνται να συναξουν ψηφους που οτι εβρουν, αλλα τουτοι της εδεκ;
- Τα ιδια..Εν θωρεις που ειπαν του Βαρναβα να μιλα πιο λλιον;
- Τιποτε σιορ..Ο Ομηρου, ο καημενος ο κ. Γιαννακης, που θωρει στον υπνο του τον κ. Βασο τον επιθεωρητη να τον καμνει τεττε, εμουρμουραν καμποσο με την ιστορια του Πουργουριδη..Τζαι οπως οι λογοκριτες εφτιαξεν ακομα μιαν μιση φημη..Γιατι λαλει να υποστηριξει ο Πουργουριδης μιαν ερευνα για το αν παραβιαζονται η οϊ τα δικαιωματα των μουσουλμανων στην Ροδο τζαι την Κω; Τζαι εξηχασεν να μας πει οτι τουτον εισηγειται το ενας σοσιαλιστης..
- Ε θωρεις τα αθρωπινα δικαιωματα τα δικα μας εν σαν την φοινιτζιαν πανω στην γη μπροστα που το πλοιο..Τα αθρωπινα δικαιωματα των αλλων εν πας στο πλοιο..Τζαι ειπαμεν το πλοιον πρεπει να λογοκρινεται..
- Καρτερας που την εδεκ συνεπεια..Ρε τουτοι καθουνται, που τα καλα, τζαι ακουουν τον Λυσσαριδη τζαι λαλουν του οτι εν ποιηση..Ιντα εβρεθην τζαι ενας να του μελοποιησει λαλει την ποιηση του..Παιδικη χαρα σκετη..Θελεις τζαι αλλα για το γενικο επιπεδο τους; Ιντα αν τους γελασει το ευρωκο τζαι φκαλει ευρωβουλευτη, εν να καμνω χαζιν ..
- Αγρια βιτσια ρε φιλε..Το ευρωκο;
- Ιντα εν θωρεις;..Ο βασικος τους ρολος πκιον εν να το παιζουν τοπικη αντιπροσωπεια της σοσιαλιστικης διεθνους..οπως οι εταιρειες αυτοκινητων..Αφου ως τζαι το δηκο εκοντεψα να το συμπαθησω..
- Επειδη θελουν να εχουν τζαι τζηνοι την πατεντα στο καταστημα;..
- Υπαρχει τζαι η αλλη εδεκ..Εσιει τζαι καλους υπουργους ας πουμεν..
- Μα ποσοι εμειναν που ταυτιζουνται πκιον με την εδεκ; Ετο εν εσεις που πατε συναισθηματικα τζαι ψηφιζετε τους την τελευταια στιγμη που συντηρατε τουτην την αθλιοτητα..Εν καλος τζαι εν κριμαν ο Ομηρου μισσιμου..Χεστηκαμε..Σκεφτου ιντα που ηταν τζαι ιντα που εκαταντησεν η εδεκ..Συγκρινε ρε, τοτες που ειμαστεν εμεις μαθητες την δεκαετια του 70 που εγινεν η προηγουμενη εκπαιδευτικη μεταρρυθμιση, τζαι εφκαιναμεν διαδηλωσεις για τον Σοφιανο...Εφανταστηκες τοτε να ακουες βουλευτην της εδεκ να λαλει οτι εν πρεπει να υπαρχει κριτικο πνευμα στα σχολεια γιατι εν μπορουν οι μαθητες να το καταλαβουν; Αμα σκεφτεις που τζηκατω ως δακατω, εν να καταλαβεις την διαφορα..
- Ε ναι αλλα ο Συλλουρης ηταν ο μονος που εσυρεν τζαι κατι μπηκτες για τους ξενους εργατες προχτες..
- Επριξετε μας τα..Ατε κανει..Ο Συλλουρης τζαι ο Βαρναβας... παντες τζαι εχουν διαφορα..
- Δηλαδη παλε εν να φκουν νουσιμοι οι ακελικοι γιατι ταρασσουν τα νευρα μας οι αλλοι;
- Ασε τζηνοι εν να βουρουν στες παραλιες να συναουν το προλεταριατο να μεν καμνει αποχη..

- Εγω οφειλω να καταθεσω την αβασταχτη ευτυχια μου που εξηφορτωθηκαμεν τον Βγενοπουλο..Εφυεν τζαι μονος του...Μια χαρα..Αμα παττισει την Λαικη ποτζιει να μεν ερτουν οι μετοχοι να τους σωσουμε εμεις οι φορολογουμενοι..
- Αστεια αστεια..εσιεις δικαιον..Ειδα το εχτες στην εφημεριδα..Εππεσεν η αξιολογηση της Μαρφιν διοτι τωρα εχασεν την σιουρκα οτι ηταν να την ξελασπωσει η κυπριακη δημοκρατια...
- Καλαν τζαι τουτη η ιστορια με τους αραβες ιντα που ενι; Δηλαδη αγκριστηκεν το κεφαλαιον του Ντουμπαϊ που εσιει για εξωφυλο τον Βγενοπουλο, επειδη ανοιξαμεν ακρες με το Καταρ;
- Να αρκεψω τωρα ποιος εφκηκεν να υπερασπιστει το Ντουμπαϊ;
- Φημες σιορ...Κατι περνα που τον γιαλον τζαι εμεις χωνουμαστεν πισω που τες φοινιτζιες..
- Εμεναν παντως αν με βαλουν να ψηφισω οικονομικη φατσα που εμπνεει εμπιστοσυνη στον κοσμο του θεαματος, σουρα ηταν να ψηφισω τον Σταυρακη παρα τον Βγενοπουλο..

- Εμενα η φοινιτζια του Σωκρατους αθθυμισεν μου μιαν σκηνη προχτες..Εκατεβαινα που την Τζιαμουα προς την Καθολικη, τζαι αριστερα, τζιαμαι που στριφκεις για τα σουβλακια του Κυπρου, εσιει εναν στυλλο της ηλεκτρικης..Παλια τζιαμαι εγραφεν εναν φεμινιστικο συνθημα αθθυμουμαι..Οπως ερκουμουν σαν να ειδα κατι πισω που το στυλλον..Αλλα εν εφαινετουν καλα..Αμα επερασα που διπλα, εγυρισα να δω..Ηταν ενας νεαρος..μελαχρινος..ασιατικο μελαχρινο παρα αφρικανικο.. ηταν ποπισω που τον στυλλον τζαι εθωρεν κλεφτα προς τα πανω, προς την τζιαμουα..Η προς την μερκα που εν η αστυνομια..Εφοατουν να μεν τον δουν αλλα σαν να εκαρτεραν τζαι καποιον, καποιαν..
Τζαι εφορεν μιαν ξιμασκαλη φανελλουα μεσα στην βροσιην..
Εμεναν για να ειμαι ειλικρινης η φωτο αθθυμισεν μου σκηνικο που φιλμ του αγγελοπουλου...αλλα να θωρεις την κατασταση που την οπτικη του πλοιου αντι της φοινιτζιας...

Κυριακή 10 Μαΐου 2009

περιθωριακες ειδησεις

Εσιει λλιον τζαιρον που λαλω να γραψω για τες [πολιτικες τζαι οικονομικες] μετατοπισεις που την παγκοσμια κριση..Εισιεν χαζιν η διασκεψη των G-20..αλλα τζαι μια σειρα που εκλογες..Αλλα οπως λαλει τζαι ο παραδοσιακος στιχος που αναστηθηκεν στο Ριζοκαρπασο..
"Ο κοσμος ουλλος τζι' αν χαθει
της Τζυπρου μη κακον της
γιατι πατω το χωμαν της
τζαι πιννω το νερον της"
Αποηχος μιας εποχης που ο τοπος/χωρος εν εβιωνετουν [μονο] σαν πολεοδομικα οικοπεδα...
Εχουμεν παραξενα βιτσια εμεις οι ιθαγενεις..Εναν αιωναν ολοκληρον εφκαλαμεν την στο να αντρεπουμαστεν να πουμεν οτι ειμαστεν κυπραιοι..ελληνες, τουρτσιοι, [της κυπρου βεβαιως, βεβαιως] ελληνοκυπριοι, τουρκοκυπριοι, ευρωπαιοι τωρα..τζαι παει..Οποτε αμα επρωτοακουσα τον στιχο εχαμογελασα..
Εχουμεν χαζιν..τζαι στον, εστω υπογειο, ερωτα μας με τον χωρο, την γη...
Στην αναζητηση μιας μεταμοντερνας ισορροπιας αναμεσα στην κοσμοπολιτικη εξωστρεφεια της γεφυρας τζαι την εσωστρεφεια της μοναξιας μας..
Ιστορικη παρενθεση: την φραση "η κυπρος για τους κυπριους" αρθωσεν την για πρωτη φορα ο Κυριλλατσος, ο εκπροσωπος των αδιαλλακτων εθνικιστων στο αρχιεπισκοπικο των αρχων του 20ου αιωνα..Απευθυνετουν στους τουρκοκυπριους βουλευτες τοτε..Η "αλλη κοινοτητα" εν η υπενθυμιση οτι εν ειμαστεν μονοι μας..στον χωρο..η μοναξια μας εσιει πληθυντικο...
Τζαι εν για τουτον που ο ιστορικος μας πλουραλισμος εν το δωρο της γεωγραφιας στην ιστορια...Για να μερωνουμε..τζαι μεσα τζαι εξω..
Με το χαμογελουιν της αυτοειρωνειας...Οπως τα πειραγματα των ποιηταρηων στα μερωμενα "παλιωματα" του ηχου...

Τζαι αποηχος παλε..των διαπλοκων του χριστιανισμου με το ισλαμ, του ερωτισμου της αφροδιτης που πλανιεται σαν εξοριστη ανεραδα, με τον πουριτανισμο του μονοθεισμου...λαλει ο τουρκοκυπριος που την Γαληνοπορνη στον παπα του Μοναστηρκου...
"Αποστολε Αντρεα μου
με το καμπαναρκο σου
μερωσ' μου την αγαπη μου,
τζαι μεν τον μισταρκο σου"

Εσιει 2 ειδησεις που νομιζω εν σημαντικο να καταγραφουν...τζαι γιατι εκφραζουν τζαι μιαν συνεχεια με θεματα που εκουβεντιαστηκαν δαμαι..τζαι επειδη μερικα θεματα αξιζουν..
για την ταινια "Ακαμας" του Π. Χρυσανθου
τζαι για την εκδηλωση στο Ριζοκαρπασο

Την πρωτομαγια στον "Πολιτη" στην σελιδα 24 εισιεν τον εξη τιτλο..
"Και ομως..ασκηθηκε λογοκρισια"..
Η ειδηση εν ηταν η ανακαλυψη της τασιηνοπιττας αλλα η δημοσιοποιηση του πορισματος της ερευνας της επιτροπου διοικησεως για την επιμονη της "Συμβουλευτικης επιτροπης κινηματογραφου" να λογοκριθει η σκηνη οπου ενας αγωνιστης της εοκα σκοτωνει καποιον στην εκκλησια...Η κατασκευασμενη υστερια τοτε εκουβαλησεν τον πτωμα του Παλληκαριδη παλε για να δικαιωσει την απαιτηση για λογοκρισια..
Ιδου το πορισμα που την ειδηση της εφημεριδας..

"Ειναι βεβαιο οτι η φορτιση [που προκαλεσε η συγκεκριμενη σκηνη της ταινιας λογω του θεματος της] μεταφερθηκε σε ολο το ευρος των σχεσεων του σκηνοθετη με την ΣΕΚιν. Ενεκα δε της δημοσιας συζητησης και της αρνητικης, εν πολλοις, δημοσιοτητας που αυτη προκαλεσε, κυριως ομως λογω της προσπαθειας της ΣΕΚιν να λαβει συγκεκριμενα μετρα λογοκριτικου χαρακτηρα, παραβιαστηκε το δικαιωμα καλιτεχνικης εκφρασης του κ. Χρυσανθου...
Η λογοκρισια ομως, προσβαλει εννομα αγαθα, οπως η ελευθερια της εκφρασης και του λογου..
Μια δημοκρατικη κοινωνια κατα την αντιπαραθεση ενος δικαιωματος που εκπηγαζει απευθειας απο το συνταγμα, οπως ειναι αυτο της καλιτεχνικης εκφρασης, με αλλες αξιες, οφειλει να στοχευει στην επικρατηση του πρωτου."
Κοιτα να δεις...

Εν τζαι εν παραξενο οτι υπηρξεν κατασκευασμενη υστερια στα ΜΜΕ..Το σημαντικο εν οτι υπαρχουν αθρωποι που εν τους φουνται..Ο Πανικκος Χρυσανθου εν εκερδισεν μια διεκδικηση..Ανοιξεν εναν ακομα παραθυρο..Η κυπριακη διανοηση δυστυχως εν εισιεν την συνεχεια που θα αρμοζεν στην ρηξη που επροκαλεσεν ο Τ. Ανθιας το 1930 οταν αφοριστηκεν. Τζαι ο ιδιος ο Ανθιας εμαλαθκιανεν - οπως του εγραφεν ειρωνικα ο "αρκατης-ποιητης" της δεκαετιας του 40, ο Χειμαρριδης..Εβρεθην τζαι ο Λεοντιος τζαι εφιλεψαν...Αλλα η κριτικη σκεψη εμεινεν στο περιθωριο..ιδιαιτερα υστερα που το 60 που επιβληθηκεν τζαι εναν καθεστως αυτολογοκρισιας..
Λαλεις να κοντευκουμεν παλε την στιγμη του νεου ανοιγματος;
[Για το εργο τζαι την σκηνη ειχα γραψει παλια, το 2007 που το ειδα, ενα σχολιο..δαμαι..συρμα στο computer: Ο «Ακαμας» του Πανικκου Χρυσανθου ]

Η δευτερη ειδηση εν που το ριζοκαρπασο..Τελικα υστερα που την λογοκρισια του θεατρικου [που τους διαχειριστες του "κυπριακου" στην Λευκωσια εναντια στην πλειοψηφια των αθρωπων του σχολειου τζαι της κοινοτητας] εγινεν μια δικοινοτικη εκδηλωση..με κυπριακη μουσικη..
"ελατε νε μερωσουμεν" ελαλεν ο στιχος μιας τ/κ ποιηταρισσας...αποηχος τζαι τουτος μιας εποχης που οι λεξεις εδιαχωριζαν το αθρωπινο που την υστερια των τραμπουκων..
να μερωσουμεν..
Ετο που μπορει να κουβαλα τζαι σοφιαν, εκτος που χιουμορ, η καταπιεσμενη μας ιστορια τζαι οι ηχοι της...
Το κυκλωμα της λογοκρισιας εκατσιαρισεν παλε..αλλα η εκδηλωση εγινεν.. σαν η φωνη ενος βιωματος που ακουστηκεν επιτελους..
Εχτες την κυριακη στον Πολιτη ηβρα μιαν ειδησουαν-σχολιο [στην στηλη "παρασκηνιο"] που δειχνει το βαθος μιας εμπειριας που λογοκρινεται..

"Δεν απηχθη Ε/Κ μαθητρια απο εποικο στο Ριζοκαρπασο οπως γραφτηκε σε καποιο εντυπο, αλλα οπως πληροφορειται η στηλη, κλεφτηκε. Η εν λογω 17χρονη ειχε σχεσεις με νεαρο Τουρκο εδω και μηνες, ζητησε μαλιστα νομιμοποιηση της σχεσης της, αλλα τοσο η οικογενεια της οσο και η οικογενεια του νεαρου αρνηθηκαν να συγκατατεθουν. Οι δυο νεαροι εξαφανιστηκαν απο το χωριο την Δευτερα του Πασχα για μια βδομαδα αλλα στην συνεχεια η Ε/Κ μαθητρια επεστρεψε στο Λυκειο Ριζοκαρπασου για να αποφοιτησει..."
Ενδιαφερον...πολλα ενδιαφερον..
Το μπλογκ αφιερωνει εναν κυπριακον τραουδιν [που το ακουσα περαστικα την περασμενη εφτομαδα τζαι εμεινεν μου ο ηχος σαν εσωτερικος αποηχος] στον απαγορευμενο ερωτα τους μιτσιους..
"Ελα να παμεν μουζουρου. Τζει!
Τζει στα βουνα τ' Ακαμα
που δυνν' ο ηλιος γληορα
μανα μου
Να ππεσουμεν ανταμα"
[το οιδοιποδειο καλεσμα στην μανα-ακομα τζαι στο ερωτικο περασμα της εφηβειας- εν τζαι τουτον μεσ' τα χαζια μας..]

Τζαι μιαν τζαι ειμαστεν στα ποτζιει...Η κυβερνηση του Ερογλου λαλουν οι εφημεριδες εν εβαλεν ουτε εναν εποικο υπουργο...Εν τζαι τουτοι αλοπως εθκικοφρονες που αντρεπουνται να πουν εν κυπραιοι...αλλα "..της Τζυπρου μη κακον της"..Λαλεις;
Παντως "υπουργον εξωτερικων" εβαλεν εναν τυπο της φρασεολογιας της "δικοινοτικης, διζωνικης ομοσπονδιας"..

Στα διεθνη - ετο αφου εν αντεχω..Στην Ελλαδα τζαι την Γερμανια επροσπαθησαν οι φασιστες [χρυση αυγη, νεοναζι] να καμουν πορειες εναντια στους ξενους, το κτισιμο τζιαμιου στην Γερμανια κλπ..Γενικα εναντια στον "κινδυνο" της "μολυνσης"..Τζαι εκατεβηκαν πολλοι παραπανω σε αντι-διαδηλωσεις..
Οπως ελαλουσαν τζαι οι ισπανοι "εν θα περασουν"..
Πρεπει να τους θωρουμεν πκιον στα μαθκια τζαι να ξερουν οτι ο κοσμος εν τους φοαται..
Γιατι οι τραμπουκοι πονταρουν στον φοο..

Η αντισταση εν θεμα ηθικης..τζαι αξιοπρεπειας...