Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

..οι φιλοι μου ειναι μαυρα πουλια..συρματα τεντωμενα

"... οι φιλοι μου ειναι μαυρα πουλια..
... οι φιλες μου ειναι συρματα τεντωμενα..
Ολοι οι φιλοι μου ζωγραφιζουνε με μαυρο χρωμα...
γραφουνε σε συνθηματικη γλωσσα.."
Κ. Γωγου, 3 κλικ αριστερα.

Ο χωρος της παλιας Λευκωσιας εκτος που χωρος κατοικιας μεταναστων, εν τζαι ενας χωρος που αρκεψεν να γινεται σημειο αναφορας για μια νεολαια που ζει στο συνορο..η νακκον παρατζιει που τα εσωτερικα συνορα - τα υλικα αλλα τζαι τα εγκεφαλικα, φαντασιακα..
Tα γκραφιτι εν απλα το σημαδι της νυχτερινης αυρας..

Το σαββατο το νυχτα, υστερα που ενα ανοιχτο παρτυ, η αστυνομια, προσπαθωντας προφανως να "δειξει την παρουσια της", να επανατονισει το αγχος της ταξης, εσυλλαβεν μερικους νεαρους προκαλωντας μιαν αντιπαραθεση....
Η αστυνομια λαλει οτι τους ετηλεφωνησαν οτι "γινεται φασαρια"- ηταν δυνατη η μουσικη ας πουμε..τζαι καλα ινταλως εβρεθηκαν τζιαμαι που πριν αστυνομικοι με πολιτικα που εσυλλαβαν καποιον, νακκον παρατζει, γιατι, λαλουν, εκαμνε "χρηση ναρκωτικων";..δηλαδη επηαν για την μουσικη, εφορησαν πολιτικα, εφακκουσαν γυρον των γωνιων, ηβραν εναν τυπο που ενομισαν οτι εκαπνιζεν χορτο τζαι επλακωσαν τον στο ξυλο;..
Καλαν αμα κοψουν εναν τυπο να πηαινει μονοδρομο πλακωνουν τον στο ξυλο;

Παραδοξη πρακτικη..αλλα ατε..εν η λογικη της αστυνομιας που αγκριζεται αμα τους λαλουν μπατσους..
Η αποψη τους μιτσιους εν σαφως πιο λογικη..Εγινετουν εναν παρτυ που εκτος που την χαρα της εκτονωσης εισιεν τζαι την διασταση της υπερασπισης της περιοχης που την εισβολη της αστυνομικης [τζαι οϊ μονο] βιας..θωρουν καποιους να δερνουν καποιον σε μιαν γωνια..Ηταν αθρωπινη αλληλεγγυη να αντισταθουν..

Ναι εν θεμα ατομικων δικαιωματων αμα η αστυνομια δερνει..
Αλλα τουτη η "σκηνη στον χωρο", των νεαρων γυρον που τον Μανωλη [το συμβολικο δεντρο/φυση-στην-πολη που λειτουργα σαν σημειο αναφορας του νεανικου χωρου των μεταμοντερνων "παιδιων με τα μαλλια τζαι με τα μαυρα ρουχα"] μπορει να εν τζαι κατι παραπανω..σαν αναδυση μια αλλης πραγματικοτητας στην οποια η επιθυμια διασταυρωνεται με το εφικτο της ιστορικης στιγμης..
Διοτι περα που την συγκεκριμενη αιτια, η συγκρουση εντασεται σε ενα ιστορικο πλαισιο..Τουτη εν η περιοχη στην οποια η αστυνομια εκαμεν, πριν λλιες εφτομαδες, μιαν επιχειρηση δημοσιου/τηλεοπτικου ελεγχου των μεταναστων σαν θεαμα για ενα κοινο που εψηθηκεν προηγουμενα να θελει επιδειξη "πυγμης για ταξη" εναντια στους "ξενους"..τοτε που επηαν να πιασουν 20-30 ατομα που εξεραν που ηταν [αφου ηταν πε τζαι καλα στοχευμενη επιχειρηση] τζαι επιασαν 150 πλασματα..οι αλλοι 120 ηταν για τες καμερες προφανως..
Οι μεταναστες σαν αποξενωμενες ατομικοτητες εμειναν αφωνοι..απρακτοι..σαν παγωμενη φωτογραφια στην κινηματογραφικη ροη..ακομα τζαι στην εκδηλωση διαμαρτυριας που εγινεν υστερα εν επηαν μαζικα..
Τουτην την φορα υπηρχε αντισταση στην παλια Λευκωσια..Ηταν κυπραιοι..αλλα κυπραιοι που ηταν τζιαμαι σαν πραξη συμβολικης αλληλεγγυης στους "Αλλους"..γιατι εν τζαι τουτοι νακκον "Αλλοι" εσωτερικα..Οποτε το οτι η εξεγερση της φανερωμενης εξεκινησεν που την υπερασπιση νου πλασματου [του Αλλου, του αγνωστου] που τον εδερναν μυστικοι αστυνομικοι σε μιαν γωνια, ηταν μια ιστορικα αποκαλυπτικη πραξη συλλογικοτητας που βιωνει τζαι εκφραζει την αλληλεγγυη σαν ηδονη τζαι σαν αξια..ανυποχωρητα...
Ηταν μια μορφη ιστορικης απαντησης στην επιθεση/σκουπα εναντια στους μεταναστες..σαν κοινωνικη αυτοαμυνα..

Η χαρα του αυτοδιαχειριζομενου παρτυ τζαι η αντισταση στην περιοχη της φανερωμενης μπορει να εν τζαι σημειο αναφορας για μιαν ευρυτερη ελπιδα..

Υ.Γ. Ακουσα οτι ενας αστυνομικος επροκαλεν τους νεαρους με το: "εισαστεν πουττοι"..το οτι οι κορουες τζιαμαι ηταν επισης εντονες στην αντισταση, μαλλον δειχνει οτι αλλασουν οι τζαιροι...

13 σχόλια:

rose είπε...

με αυτη την ελπίδα ζω και πάω "ως παρατζιεί"

και ενιοτε με βολτες στη φανερωμενη να αναπνέυω το άρωμα των "μαυρων πουλιων" :-)

λες να αλλαζουν τα πραγματα ???

μακαρι!

Ανώνυμος είπε...

Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΖΕΙ

1. Διεκδικούμε μια από τις λίγες πλατείες που έχει η πόλη μας. Για να δημιουργήσουμε το δικό μας στέκι έξω από τα κέρδη τους, για να κτίσουμε σχέσεις μεταξύ μας. Σχέσεις που βασίζονται στον άνθρωπο και όχι στο χρήμα.

2. Διεκδικούμε τη διασκέδαση μας. Την ελεύθερη διασκέδαση μας, έξω από μπαρ και κλαμπ που κάποιος πρέπει να ξοδέψει μέχρι και 50 ευρώ τη νύκτα για την είσοδο και τα ποτά. Έξω από τα μαγαζιά αυτά, όπου η κοινωνικοποίηση είναι μηδαμινή και ψεύτικη. Όπου σχεδόν τα πάντα είναι προκαθορισμένα και κάποιος πρέπει να είναι «ευπρεπής», «καλοντυμένος», «ευγενής» κτλ.

3. Διεκδικούμε αυτόν το δημόσιο χώρο για να εκφράσουμε τον αυθορμητισμό μας που έχει καταπιεστεί μέσα στα μαγαζιά. Θέλουμε να χορέψουμε, να τραγουδήσουμε, να ποδηλατήσουμε, να τρέξουμε, να πιούμε, να ζωγραφίσουμε, να σκαρφαλώσουμε. Να αφήσουμε τη ζωή να μας οδηγήσει εκεί που αυτή θέλει, έξω από κοινωνικά ταμπού και προκαταλήψεις.

4. Διεκδικούμε τους τοίχους για να εκφραστούμε. Για να πούμε όλα αυτά που δεν λέγονται και να ζωγραφίσουμε όλα αυτά που δεν ζωγραφίζονται. Επειδή η ποίηση βρίσκεται στους δρόμους.

5. Διεκδικούμε τον σεβασμό προς το χώρο. Για να καθαρίζουμε μόνοι μας τα σκουπίδια που αφήνουμε πίσω μας και να μην περιμένουμε από άλλους να το κάνουν για εμάς. Σεβασμός προς το χώρο σημαίνει σεβασμός προς τον ίδιο μας τον εαυτό.

6. Διεκδικούμε πίσω το χρόνο που μας έχει κλέψει η ρουτίνα. Σχολείο-φροντιστήριο-σπίτι, σπίτι-δουλειά-σπίτι. Καθημερινά μας ρουφούν την ενέργεια μας ενώ εμείς παραμένουμε παθητικοί θεατές καταφεύγοντας σε ψεύτικες απολαύσεις και ναρκωτικά όπως τηλεόραση, ιντερνέτ, στοιχήματα, γήπεδο, αλκοόλ και άλλες ουσίες παράνομες ή μη.

7. Διεκδικούμε το τώρα και το σήμερα. Ούτε το αύριο ούτε το χτες.

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΑΝΑΠΝΕΟΥΝ
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ

Κάποιοι/ες από Μανώλη

χριστιάνα είπε...

Είπες: "...σαν αναδυση μια αλλης πραγματικοτητας στην οποια η επιθυμια διασταυρωνεται με το εφικτο της ιστορικης στιγμης.."

Πράγματι, τα πιο προχωρημένα μυαλά της εποχής μας -τζιαι της κάθε εποχής- εν τζείνα που βλέπουν τες δυνατότητες ανάπτυξης (κοινωνικής/ανθρώπινης, όι εμπορικής) μέσα σε μιαν συγκεκριμένην ιστορική συγκυρία. Είπεν το τζιαι ο Χέγκελ!

islandanarchy είπε...

Οι δημόσιοι χώροι ανήκουν σε όλους

Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009, διοργανώνουμε φεστιβάλ διαμαρτυρίας για την επίθεση της αστυνομίας σε νεαρούς που διασκέδαζαν στην Πλατεία Φανερωμένης. Θεωρούμε ότι οι δημόσιοι χώροι ανήκουν σε όλους που τους χρησιμοποιούν, πολίτες και μετανάστες, άντρες και γυναίκες, νέους και γέρους ανεξάρτητα από την εθνικότητα τους, την εμφάνιση τους ή τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Η προσπάθεια της αστυνομίας να ποινικοποιήσει την παρουσία της νεολαίας στην Πλατεία της Φανερωμένης θα συναντήσει την αντίσταση μας. Θέλουμε ζωντανές πλατείες όπου οι άνθρωποι θα κοινωνικοποιούνται ελεύθερα. Η αστυνομική τρομοκρατία στην παλιά πόλη δεν θα περάσει.

Το φεστιβάλ που θα γίνει στην Πλατεία Φανερωμένης θα περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας, γκραφίτι σε καμβά, παράσταση δρόμου, προβολές και μουσική. Θα αρχίσει στις 17.00 το απόγευμα και θα συνεχιστεί μέχρι τις 12.00. Δεν θα υπάρχουν ομιλίες αλλά μερικές σύντομες παρεμβάσεις από νεαρούς/ες Κύπριους και μετανάστες που έτυχαν κακομεταχείρισης από την αστυνομία και δηλώσεις στήριξης στο δικαίωμα συνάθροισης στους δημόσιους χώρους από ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων.

Συνδιοργανωτές:
Νεολαία της Φανερωμένης
Κίνηση Πολιτών ALERT
Κίνηση κατοίκων Άγρυπνοι εντός των τειχών

Στηρίζει η
Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη και Αντι-ρατσισμό (ΚΙΣΑ)
Public spaces belong to everybody

On Saturday 17th October 2009, we organise a protest festival about the attack of the police on youth during a party at Phaneromeni Square. We believe that public spaces belong to all who use them, citizens and migrants, men and women, young and old irrespective of ethnicity, appearance or political beliefs. The attempt of the police to criminalise the presence of the youth in Phaneromeni Square will meet our resistance. We want alive squares where people can socialise freely. Police terrorism in the old town will not pass.

The festival will take place at Phaneromeni Square and will include photo exhibition, grafiti on canvas, street performance, film screenings and music. It will start at 17.00 in the afternoon and will finish at 12.00. There will be no speeches but a few short interventions by young Cypriots and immigrants that were mistreated by the police and statements of support concerning the right of assembly in public spaces by known people of the arts and letters.

Co-Hosted by:
Youth of Phaneromeni
Citizens initiative ALERT
Residents initiative Awake within the Walls

Supported by:

Action for Equality, Support, Antiracism, KISA

dokisisofi είπε...

Mporeite na mou peite ksana ti egine giati den ekatalava?
Diavasa to post kai den ekatalava se poio simeio akrivws mpainoun oi ksenoi. Esigxisete me.
( en thwrw tileorasi, den kserw ti egine, simpathate me)
Kai kati teleftaio. Sto festival tha eshei tziai koupes? :PP

Ανώνυμος είπε...

οι ξενοι [μεταναστες στην παλια λευκωσια] εν
1. το πλαισιο/background,
2. τζαι [σαν εικονα ανυπερασπιστων θυματων βιας] μερος της αμεσης αιτιας/ευαισθησιας που οδηγησε στην αντιδραση στην αστυνομικη βια...

1. αν δεν ειδες το σκηνικο, πριν λλιες εφτομαδες εγινεν μια επιχειριση της αστυνομιας εναντιον των μεταναστων..με τα καναλια σε κεντρικο ρολο - οϊ απλα στην μεταδοση εικονων αλλα τζαι στην κατασκευη του κλιματος τες προηγουμενες μερες..ειδα ενα ρεπορταζ του ρικ λ.χ. οπου ερωταν 4-5 πλασματα στην παλια λευκωσια που ελαλουσαν οτι "εν πειραζουν οι ξενοι αλλα εν πολλοι.." [σαν γενικη σουμα] αλλα η δημοσιογραφος εγεμωνεν τα κενα μεταξυ των μονταρισμενων αποσπασματων με ιαχες πανικου για "τρομο" κλπ κλπ..
ο "χωρος της φανερωμενης" [η ο "χωρος του μανωλη"] ετοποθετηκε [οπως φαινεται τζαι που τα γκραφιτι αλλα τζαι που τα κειμενα που εφκηκαν] εναντια στην επιχειρηση σκουπα..οποτε τα παρτυ ειχαν τζαι την διασταση να δοθει εναν ειδος ζωης στην παλια πολη - εναντια στην εικονα οτι εν "σκουπιδι που θελει σπουπα" με την μορφη της αστυνομικης βιας..
σε τουτον το ιστορικο τζαι σημειολογικο πλαισιο, η αντιπαραθεση του περασμενου σαββατου ηταν [ η εβιωθηκεν] τζαι σαν εναν ειδος συνεχειας- των αστυνομικων επιθεσεων στην περιοχη [εστω τζαι εναντια σε κυπραιους τωρα που εν πληρουν καποια κριτηρια - διοτι προφανως εν θα υπηρχε αναλογη σταση σε αλλους τοπους, με αλλους] αλλα τζαι σαν ενα ειδος αντιστασης σε ενα γενικοτερο κλιμα δαιμονοποιησης τζαι καταστολης...

2. η πιο αμεση αιτια.. τζηνην την εφτομαδα [πριν το σαββατο] καποιοι [ντοπιοι φασιστες λαλει η αναφορα στα blog] εδεραν μερικους μιτσιους [μεταναστες απο οτι εκαταλαβα - αφου εμιλουσαν τους αγγλικα] τζαι ελαλουσαν τους να φυουν που την κυπρο..οποτε η αμεση αντιδραση το σαββατο οταν μερικοι ειδαν τους καποιους [που ηταν τελικα αστυνομικοι με πολιτικα] να δερνουν καποιους επηαινεν πισω σε τζηνον το επεισοδιο..
υπαρχει αναφορα/ειδηση στο island anarchy [" φασιστες κτυπησαν 4 παιδια..."] για το επεισοδιο που επροηγηθηκε τζαι σχετικα σχολια..

Ανώνυμος είπε...

Υ.Γ.
εν ηξερω για τες κουπες..:)

dokisisofi είπε...

Ok..efxaristw poly gia tin enimerwsi..
Oso gia tis koupes, rwtw dioti den mou areskoun:PPP

ματιλτα είπε...

εν να έσιει σριλανκέζικα κάρι που την αρχιμαϊρενα την Μέλανι τζε την παρέα της. Οσον για τες κούπες εκάμναν πολλά ωραίες στην Σκάλα που επήενα μιτσιά να δω την νούνα μου. Που τα τότε εν εξαναήβρα έτσι κούπες.

Ανώνυμος είπε...

ishen je xortofagiko fai re dokisissofi.

Alla nai, eksiasa.

Esi pou ti mia vallis links gia organwsis zwon sto blog sou je pou tin alli paraggellis girous. Pantws kapws epies na ta sasis sto deftero post pou egrapses dame gia tes koupes, opotan tespa, as men se piannw pou ton laimo.

Oi ksenoi "kolloun" sti leksi pou onomazete Alileggii.
Toson apla.

Ανώνυμος είπε...

Αναφορα στην εκδηλωση
[blog νεκατωματα]

Saturday, October 17, 2009

Μαζική η συμμετοχή στο φεστιβάλ διαμαρτυρίας στην πλατεία Φανερωμένης

Το μήνυμα εδόθηκεν: η αστυνομική τρομοκρατία δεν θα περάσει.

Το φεστιβάλ είσιεν μεγάλη επιτυχία. Που τες 18.00 ως τες 23.00 είσιεν σταθερά γύρω στα 400 άτομα. Πρέπει να εδώκαν τον γυρό τους που τζιαμέ πάνω που 1000. Είσιεν άτομα που ούλλες τες ηλικίες, κυπραίους τζιαι μετανάστες. Η μουσική ήταν υπέροχη, ο δεκαεφτάχρονος "διασκεδαστής" έδωσεν ρέστα. Χορός, θετική ενέργεια, αίσθημα αλληλεγγύης στον αέρα. Πολλύς κόσμος επέρασεν που το τραπέζι με τες φωτογραφίες, τες αφίσιες τζιαι τα φυλλάδια. Άλλοι εθκιαβάζαν επί τόπου άλλοι επιάσαν τα μαζί τους. Το φαϊ που επουλούσαν οι μετανάστριες που την Σρι Λάνκα ήταν καλό τζιαι εξαφανίστηκεν σε λλιόττερο που 2 ώρες. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική: τζιαι οι ένστολοι τζιαι οι μυστικοί εκρατήσαν κάποιαν απόσταση τζιαι εν ανακατωθήκαν μέσα στον κόσμο. Μάλλον πρέπει να υπήρχεν πολιτική εντολή να μεν προκαλέσουν. Είσιεν τζιαι κάμερες που τον Αντένα τζιαι το Σίγμα που ήρταν τζιαμέ για να βιντεογραφήσουν τα αναμενόμενα επεισόδια. Οι παρεμβάσεις ήταν σύντομες τζιαι περιεχτικές, εδέσαν με το κλίμα τζιαι εχειροκροτηθήκαν. Το κεντρικό πανώ έγραφε "Είμαστε ο ανθός της Κυπριακής νεολαίας". Τζιαι το κομμάτι που εξεσήκωσεν ήταν που τα Μεθυσμένα ξωτικά.
"Σκατά σε όλους τους, γιατί δεν παίζουμε παιχνίδια με τους όρους τους ,
σκατά στα μούτρα τους, γιατί δεν μας φοβίζουν ούτε τα κουμπούρια τους"

Posted by gregoris at 2:35 PM 1 comments

Φωτογραφιες στο blog "island anarchy"
http://islandanarchy.forumotion.net/-f10/----t802-15.htm#2409

dokisisofi είπε...

ma eides re kalikantzare zwi tziai katastasi!

dokisisofi είπε...

parepiptontws ta idia elalen mou akrivws kai i evaggelia tziai akoma en evala noun
ts ts ts