Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Καφενειον "οι φημες"

- Μα θωρε κατασταση..Τωρα εφταιξαν τους οι φωτογραφιες..
- Ποιου; Ασε να πιουμεν το καφε τζαι υστερα αρκεφκεις την μουρμουρα..
- Ετο..Εσιει το τζαι η εφημεριδα..Ενοχλησεν τους εθνικοφρονες, λαλει, γιατι να βαλει το υπουργειο στην προσκληση για την Μπιεναλε, μιαν φωτογραφια που εσιει ενα πλοιο με κοτσιηνη σημαια, πισω που μιαν φοιντιζιαν..
- Δηλαδη εφταιξαν τους οι φοινιτζιες;
- Οϊ ..το πλοιον με την κοτσιηνην σημαια υποτιθεται εν τουρτσικο τζαι αρα..
- Αρα;. Απαγορευκουνται τα πλοια με κοτσιηνη σημαια γυρον που τον Κυπρο;..
- Παρετα το δουλεμα..Εν σοβαρη υποθεση..
- Οι εθνικοφορνες εν σοβαρη υποθεση;..Κυριε ελεησον τζαι ας ειμαι αθεος..Τουτοι παντα γυρευκουν μιαν καρεκλα, καποιον ρουσφετι...Οποτε το σοβαρο που το ειδες;..Καποιος η καποια εθνικοφρονου εθελεν να παει στην Μπιεναλε, εν την εθκιαλεξαν, ηταν να τσακρισει που το καγρι της, τζαι επιασεν τους παρεες της στα μιντια να καμει θεμα..Εν η πρωτη φορα;
-Φερε να δουμεν σιορ.. Α εν καλη φωτογραφια ρε ..Εξυπνος ο τυπος..Το πλοιον σαν να περνα..Εν ηξερεις ομως.. καρτερα, ερκεται, φευκει;..Ιντα που κουβαλα; Παιζει με διαφορες ερμηνειες..Τζαι ο φωτογραφος σαν να εν χωσμενος πισω που μιαν φοινιτζιαν σε σχεση με το πλοιο..τζαι αφου το θωρουμεν το πλοιο που την οπτικη του φωτογραφου, παιζουμε τζαι εμεις τουτον το παιχνιδι του θωρω επιφυλακτικα...Σαν συνθεση φαινεται να υπαρχει μια ισορροπια αναμεσα στην στατικοτητα της στιγμης που εγκλωβιζεται στο καδρο τζαι μια εν δυναμει κινηση - του πλοιου, του χωσμενου φωτογραφου, της θαλασσας που πελλαριζει με κυμματουθκια..
- Ιντα που το εφκαλε;
- Φημες..Αθθυμασαι την φαση που ηταν να φερουν ποτζιει κατι φοινιτζιες τζαι εφκηκεν η φημη οτι ηταν να εσιει αυκα κομπρας στες ριζες;..Εν που τζηνην την φαση η εμπνευση.. Το αγχος των ιθαγενων για το ιντα που γινεται γυρον, που απλωνεται οπως τες μουγιες πα' στα αππιθκια τα καλοτζαιρκα..
- Εν πολλα καλος ο τυπος, καλο..Κοιτα να δεις..Η φοινιτζια εν σαν το δακτυλο που χωνεται καποιος πισω του που την μερκαν μας εμας που θωρουμεν το πλοιο - θωρεις ηταν τζαι προφητικη η εμπνευση για τες αντιδρασεις, τες φημες που αναπαραγει η αρχικη φημη που εγεννησεν την εμπνευση..Η, σαν τεχνη, καταφερνει να αννοιει διαλογο με το κοινο..Αλλα τζαι ευρυτερα, στο διαλογο αναμεσα στην ντοπια φοινιτζιαν τζαι το εισαγωμενο ειδος με τα εν δυναμει αυκα κομπρας..Ας πουμεν- οι ανατολιτες ιθαγενεις με τες ντοπιες φοινιτζιες που φοουνται τες εισαγωμενες γιατι μπορει να κουβαλουν κομπρες, φιθκια..Το φιδι τζαι ο χαμενος παραδεισος που την μια..Τζαι που την αλλη οι μεσανατολιτες ιθαγενεις της Κυπρου που φοουνται την εισαγωγη της ανατολης, ακομα τζαι την μνημη των ριζων της ανατολης, τωρα που μαχουνται να ασπρισουν, να γενουν ευρωπαιοι..
- Τζαι τουτα τα τουβλα τωρα για ποιον πραμα διαμαρτυρουνται; Εχουν μιαν ερμηνεια, οκ..παρακατω;..Μπορουν να θεωρουν αμαρτημα το οτι επηεν ο αλλος ποτζιει για να φκαλει την φωτογραφια..Αλλα εισιεν καθε δικαιωμα να το καμει..Τζαι να κριθει το εργο του σαν τεχνη οϊ σαν πολιτικη προπαγανδα για την προικα της προσφυγοπουλλας ..
- Ναι αλλα θελουν η δικη τους να εν η μοναδικη τζαι οι αλλες να λογοκρινουνται..Η καρεκλα που ελαλουν..
- Ε..κατσε να δεις να το εβρω στην εφημεριδα..Εσιει τζαι την φωτογραφια εγχρωμη στο μπλογκ της η δρακουνα..Α ναι..Ετο.. λαλει οτι αμα εσιει το πλοιο τζιαμαι σημαινει οτι αποδεχεται την κατοχη..Τζαι επρεπεν να εσιει αλλον τιτλο για να καταλαβουν οι ξενοι οτι υπαρχει κατοχη..
- Τωρα σοβαρομιλας; Δηλαδη επειδη εν διπλα μας γεωγραφικα η Τουρκια πρεπει να εξαφανιστει τζαι το γεωγραφικο γεγονος οξα να απογορευσουμε του χαρτες;
- Ειδετε;..Αφου ελαλουν σας το..Εν μπορει να υπαρχει δικαιολογια για την βλακεια..Ινταλως τζαι εν εισηγηθηκαν να γενει τζαι καμια επιτροπη, με καμποσες καρεκλες, που να δια εθνικα αποδεχτα ονοματα στα εργα τεχνης;..Ιντα επιτροπην για τα τοπωνυμια εκαμαν..
- Εγω νομιζω οτι εν πολλα καλα που γινουνται τουτες οι κοντρες...Σιγα σιγα δημιουργειται εναν σκηνικο οπου τα αυτονοητα σταματουν...Τζαι οποιος τους καμνει τουτους τους τυπους να τσακρουν τζαι να αφριζουν, καμνει κοινωνικη συνεισφορα..
- Εθκιεβασες το κειμενο του Κωσταντινου στον Πολιτη τουτην εφτομαδα; Πολλα καλον..Εσιει το στο μπλογκ του Ανευ οριων..
- Παντως αμα το δεις σαν προεκταση της τεχνης στην καθημερινοτητα, σιουρα εν λειτουργικον..Εξεκινησεν που τες φημες σαν λεξη τζαι εμπειρια..Ηβρεν εναν καδρο που παιζει σημειολογικα μαζι με την λεξη..Τζαι αννοιεται σε αλλες ερμηνειες...Τζαι ετο που τωρα εμπλεξαν τζαι οι αλλοι να καμνουν πολεμο στην φωτογραφια παραγωντας νεες φημες..Το πλοιον εν κατοχη, ενεν πλοιο...Κουβαλα υποψιες..Κατασκευαζει υστεριες..Καλα εν τζαι τουτοι τελεια βλακες σιορ..Εν σαν να τους εβαλεν στο πλαισιο να κατασκευαζουν φημες για την ερμηνεια του εργου του..Παιζουν σε ενα παιχνιδι τζαι εν το καταλαβουν καν...Τζαι αφηνουν τον εργο να απλωθει στον χρονο..Οπως τζαι να το καμεις λλιοι ασχολουνται με την Μπιεναλε..Ε τωρα οι κυπριακες της φημες απλωθηκαν τζαι στα πρωτοσελιδα..Τζαι εν να μεινει στην ιστορια σαν ακομα ενα τεκμηριο..
- Δηλαδη εσου καρτερας τον Βαρναβα της Εδεκ, τον Μιχαηλιδη του φιλελευθερου, την σημερινη γενικως, το ευρωκο ..τζαι τον Τορναριτη..να καταλαβουν αμα παιζουν σε ενα παιχνιδι που τους εστησαν;
- Α εν τζαι ο Τορναριτης..Που ανεμομυλος ξεφτιλας οξα η ξεφτιλα του ανεμομυλου;
- Ιντα χαζιν εισιεν για τες διεθνεις εξετασεις στο πανεπιστημιο..Τοσον τζαιρον ηταν υπερ..Αμα τους εκαμεν πασαν ο χριστοφκιας την αναβολην, εβουρησεν να το παιξει εν ηξερω εν ειδα..αυριο συζητουμε..

- Μεν μου αθθυμιζεις τζηνους τους τυπους, της οελμεκ..Εν με ενδιαφεραν οι εξετασεις ως τωρα..Τωρα τερμα.. ειμαι υπερ των GCE..Αμα εν ετσι, να εβρουν αντιπελλον, να χασουν τζαι τα αφκα τζαι τα καλαθκια..Περκιμον το πανεπιστημιο προχωρησει μονο του να δουμεν ιντα που εν καμουν αμα εν εχουν εξετασεις για να εκβιαζουν..Τζαι του χρονου ας τες καταργησουν τελεια..
- Η οελμεκ εν ανεκδοτο ετσι τζαι αλλοιως..Εν τουτοι που οδηγησαν το δημοσιο σχολειο στην κριση τζαι τωρα μαχουνται, αυτονοητα, να μεν αλλαξει τιποτε γιατι φυτοζουν τζιαι οι ιδιοι στην μιζερια της κρισης..Ενεν τουτοι που τζαι για τα μαλλια των μαθητων τζαι για την στολη εσιηζουνταν να μεν γενει τιποτε τον τζαιρον του Πευκιου;..Τα βασανα τους εν πισω..Εν θα ερτει μια γενια μαθητων που εν γελα μαζι τους; Εν η νεα μου φαντασιωση.
- Προς το παρον καφκουν τα γραφεια των καθηγητων..
- Ενταξι ρε παιθκια, μεν εισαστεν υπερβολικοι...Εν τζαι εν ετσι ουλλοι οι δασκαλοι..Εν τουτον το κλαμπ της ηγεσιας των διευθυντων που το παιζει τζαι κομματικα..
- Γιατι η Ποεδ των δασκαλων εν καλλιτερη;..Ακου κοψιμο του νου τους αλλους τζαι να μεν φκαινει ενας να τους κραξει..Εφκαλαν λαλει τους μιτσιους εξω σε ενα σχολειο της Λεμεσου εξω για να διαμαρτυρηθουν για τους συμμαθητες τους που εν ατακτοι..
- Ελα ρε μαλακα..Σοβαρομιλας;..
- Ναι ετο στες 18 του Μαη..Εφυλαξα τζαι την εφημεριδα..Ετον τον τιτλο "Αποχη για τους ατακτους"..
- Θκιεβασε να δουμεν..
- Ακου ποια εν τα προβληματα των ατακτων.."Δεν μπαινουν στην ταξη εδω και πολυ καιρο, χρησιμοποιουν ποδηλατα η αλλα μεσα για να φευγουν ανα πασα στιγμη απο το σχολικο περιβαλλον, με αποτελεσμα να δημιουργειται προβλημα με την δικη τους ασφαλεια, αναρριχωνται σε ψηλα σημεια μεσα στο σχολειο, καταστρεφουν τις ηλεκτρικες εγκαταστασεις του σχολειου, πετουν επικινδυνα αντικειμενα, εκστομιζουν βωμολοχιες κτλ." ..
τουτα ειπεν τα ο προεδρος της ποεδ..
- Δηλαδη το προβλημα εν οτι φευκουν που το σχολειο τζαι εν ακουουν τους δασκαλους; Ατε εσπασαν τζαι καμιαν πριζα.. Οξα λαλουν ξιμαρολογια; Ατακτοι..Φοβεροι τουτοι οι τυποι..Εν εν τουτοι που πριν λλια χρονια ενεν εθελαν ειδικοτητες στα δημοτικα γιατι ταχα μου εν πολυδυναμοι; Ετους τζιαμαι..Να εβρουν τροπο επικοινωνιας με μωρα εν μπορουν..
- Ρε τουτοι εκαμαν απεργια τζαι εκατσαν εσσω να πιουν τον καφε τους με την ησυχια τους..Τζαι καρτερας;
- Δηλαδη, για να καταλαβω, οι αλλοι οι μιτσιοι, οι ατακτοι ας πουμε, ηταν τζιαμαι τζαι ηταν υποχρεοι να θωρουν τα αλλα τα μωρα να φωναζουν εναντιον τους;
- Εν ηξερω ρε κουμπαρε, εν γραφει..
- Φοβεροι παιδαγωγοι ρε τουτοι..
- Καλα ρε μπορει να ηταν πολλα τατσιζηες οι αλλοι..
- Ρε κουμπαρε μα σοβαρομιλας τωρα; Τουτον εν σκηνικο λυντσαρισματος..Μαζικης υστεριας..Να μαθαινεις τους μαθητες να καμνουν οι πολλοι επιθεση τους λλιους;..Εν καταγγελια που θελει η ποεδ η ιδια στην επιτροπο προστασιας του παιδιου..
- Δηλαδη καρτερας τζαι τιποτε αλλο που την ποεδ;..Μπορει να εν τζαι προεκλογικα, που ξερεις..

- Α ναι, εν τζαι οι εκλογες..
- Παντως εν σχετικα ευγενικοι οι πολιτικοι..Εν μας εζαλισαν πολλα τα αρχιδια με τουτην την ιστορια φετος..
- Εμενα τες ωοθηκες μου εταραξαν τες..Εν που εν ασχολησαι..Οι μισες πελλαρες που φκαινουν στην δημοσιοτητα, ειτε για τες εξετασεις, ειτε για την λογοκρισια της φωτογραφιας, εν προεκλογικα..Ε ναι ιντα εντυθηκεν την φουστανελλα ο Τορναριτης νομιζεις;..Επετειακα..
- Εν τζαι η υποθεση του Πουργουριδη..
- Πρεπει να τον παραδεχτω τουτον τον τυπο..Παραξενη πορεια που την ακροδεξιαν, στο Αγιον Ορος, στην ηθικη..Παραξενη διαδρομη για εμενα αλλα ενταξι εσιει συνεπεια το πλασμα τζαι αξιζει σεβασμον..
- Τζαι η ηγεσια του συναγερμου εκαταντησεν συνοικιακη μαζωξη σε χοροσπερδια εθνικοφρονων σωματειων για λλιους ψηφους που το ευρωκο..Εκαταδικασαν τον, ειπαν του να φυει που την θεση του..Αντροπη ρε, αντροπη..Ποση ξεφτιλα; Αλλα εν τζιαι θελω τιποτε αλλο..Να ξυπνησουν λλιοι φιλελευθεροι με τουτην την αθλιοτητα τζαι να καμουν αποχη, για να δουν τον νοστο..Να πιασουν 1% που το ευρωκο τζαι να χασουν 3% που τους αλλους..
- Εν τζαι εν μονοι τους..Νομιζω η Εδεκ εξακολουθει να εσιει τα πρωτεια..
- Ειπαμεν για τους φιλελευθερους τζαι αρπαχτηκες εσου; Τζαι υστερα λαλεις για τους ακελικους που ψηφιζουν αμυντικα..
- Ε ναι..Ατε τζηνοι στον συναγερμο μαχουνται να συναξουν ψηφους που οτι εβρουν, αλλα τουτοι της εδεκ;
- Τα ιδια..Εν θωρεις που ειπαν του Βαρναβα να μιλα πιο λλιον;
- Τιποτε σιορ..Ο Ομηρου, ο καημενος ο κ. Γιαννακης, που θωρει στον υπνο του τον κ. Βασο τον επιθεωρητη να τον καμνει τεττε, εμουρμουραν καμποσο με την ιστορια του Πουργουριδη..Τζαι οπως οι λογοκριτες εφτιαξεν ακομα μιαν μιση φημη..Γιατι λαλει να υποστηριξει ο Πουργουριδης μιαν ερευνα για το αν παραβιαζονται η οϊ τα δικαιωματα των μουσουλμανων στην Ροδο τζαι την Κω; Τζαι εξηχασεν να μας πει οτι τουτον εισηγειται το ενας σοσιαλιστης..
- Ε θωρεις τα αθρωπινα δικαιωματα τα δικα μας εν σαν την φοινιτζιαν πανω στην γη μπροστα που το πλοιο..Τα αθρωπινα δικαιωματα των αλλων εν πας στο πλοιο..Τζαι ειπαμεν το πλοιον πρεπει να λογοκρινεται..
- Καρτερας που την εδεκ συνεπεια..Ρε τουτοι καθουνται, που τα καλα, τζαι ακουουν τον Λυσσαριδη τζαι λαλουν του οτι εν ποιηση..Ιντα εβρεθην τζαι ενας να του μελοποιησει λαλει την ποιηση του..Παιδικη χαρα σκετη..Θελεις τζαι αλλα για το γενικο επιπεδο τους; Ιντα αν τους γελασει το ευρωκο τζαι φκαλει ευρωβουλευτη, εν να καμνω χαζιν ..
- Αγρια βιτσια ρε φιλε..Το ευρωκο;
- Ιντα εν θωρεις;..Ο βασικος τους ρολος πκιον εν να το παιζουν τοπικη αντιπροσωπεια της σοσιαλιστικης διεθνους..οπως οι εταιρειες αυτοκινητων..Αφου ως τζαι το δηκο εκοντεψα να το συμπαθησω..
- Επειδη θελουν να εχουν τζαι τζηνοι την πατεντα στο καταστημα;..
- Υπαρχει τζαι η αλλη εδεκ..Εσιει τζαι καλους υπουργους ας πουμεν..
- Μα ποσοι εμειναν που ταυτιζουνται πκιον με την εδεκ; Ετο εν εσεις που πατε συναισθηματικα τζαι ψηφιζετε τους την τελευταια στιγμη που συντηρατε τουτην την αθλιοτητα..Εν καλος τζαι εν κριμαν ο Ομηρου μισσιμου..Χεστηκαμε..Σκεφτου ιντα που ηταν τζαι ιντα που εκαταντησεν η εδεκ..Συγκρινε ρε, τοτες που ειμαστεν εμεις μαθητες την δεκαετια του 70 που εγινεν η προηγουμενη εκπαιδευτικη μεταρρυθμιση, τζαι εφκαιναμεν διαδηλωσεις για τον Σοφιανο...Εφανταστηκες τοτε να ακουες βουλευτην της εδεκ να λαλει οτι εν πρεπει να υπαρχει κριτικο πνευμα στα σχολεια γιατι εν μπορουν οι μαθητες να το καταλαβουν; Αμα σκεφτεις που τζηκατω ως δακατω, εν να καταλαβεις την διαφορα..
- Ε ναι αλλα ο Συλλουρης ηταν ο μονος που εσυρεν τζαι κατι μπηκτες για τους ξενους εργατες προχτες..
- Επριξετε μας τα..Ατε κανει..Ο Συλλουρης τζαι ο Βαρναβας... παντες τζαι εχουν διαφορα..
- Δηλαδη παλε εν να φκουν νουσιμοι οι ακελικοι γιατι ταρασσουν τα νευρα μας οι αλλοι;
- Ασε τζηνοι εν να βουρουν στες παραλιες να συναουν το προλεταριατο να μεν καμνει αποχη..

- Εγω οφειλω να καταθεσω την αβασταχτη ευτυχια μου που εξηφορτωθηκαμεν τον Βγενοπουλο..Εφυεν τζαι μονος του...Μια χαρα..Αμα παττισει την Λαικη ποτζιει να μεν ερτουν οι μετοχοι να τους σωσουμε εμεις οι φορολογουμενοι..
- Αστεια αστεια..εσιεις δικαιον..Ειδα το εχτες στην εφημεριδα..Εππεσεν η αξιολογηση της Μαρφιν διοτι τωρα εχασεν την σιουρκα οτι ηταν να την ξελασπωσει η κυπριακη δημοκρατια...
- Καλαν τζαι τουτη η ιστορια με τους αραβες ιντα που ενι; Δηλαδη αγκριστηκεν το κεφαλαιον του Ντουμπαϊ που εσιει για εξωφυλο τον Βγενοπουλο, επειδη ανοιξαμεν ακρες με το Καταρ;
- Να αρκεψω τωρα ποιος εφκηκεν να υπερασπιστει το Ντουμπαϊ;
- Φημες σιορ...Κατι περνα που τον γιαλον τζαι εμεις χωνουμαστεν πισω που τες φοινιτζιες..
- Εμεναν παντως αν με βαλουν να ψηφισω οικονομικη φατσα που εμπνεει εμπιστοσυνη στον κοσμο του θεαματος, σουρα ηταν να ψηφισω τον Σταυρακη παρα τον Βγενοπουλο..

- Εμενα η φοινιτζια του Σωκρατους αθθυμισεν μου μιαν σκηνη προχτες..Εκατεβαινα που την Τζιαμουα προς την Καθολικη, τζαι αριστερα, τζιαμαι που στριφκεις για τα σουβλακια του Κυπρου, εσιει εναν στυλλο της ηλεκτρικης..Παλια τζιαμαι εγραφεν εναν φεμινιστικο συνθημα αθθυμουμαι..Οπως ερκουμουν σαν να ειδα κατι πισω που το στυλλον..Αλλα εν εφαινετουν καλα..Αμα επερασα που διπλα, εγυρισα να δω..Ηταν ενας νεαρος..μελαχρινος..ασιατικο μελαχρινο παρα αφρικανικο.. ηταν ποπισω που τον στυλλον τζαι εθωρεν κλεφτα προς τα πανω, προς την τζιαμουα..Η προς την μερκα που εν η αστυνομια..Εφοατουν να μεν τον δουν αλλα σαν να εκαρτεραν τζαι καποιον, καποιαν..
Τζαι εφορεν μιαν ξιμασκαλη φανελλουα μεσα στην βροσιην..
Εμεναν για να ειμαι ειλικρινης η φωτο αθθυμισεν μου σκηνικο που φιλμ του αγγελοπουλου...αλλα να θωρεις την κατασταση που την οπτικη του πλοιου αντι της φοινιτζιας...

35 σχόλια:

Diasporos είπε...

"Ζητείται Ελπίς"

dokisisofi είπε...

εισαι δικός μας!
φοβερό το κειμενάκι, έβαλες και γυναικείο πόλο στο διάλογο, εύγε παιδί μου απόλαυσα σας!
όσον αφορά τη φωτογραφία είναι ή αντίθεση που το κάνει καλλιτεχνικό. Όταν ακούς "ρουμορς"ο νους σου πάει στο "ψέματα". Και όμως η κατοχή εν τζιαμαί τζιαι δεν θα αρκήσει να ποσσιεπάσει που τες φοινικούες.
Η δική μου ερμηνεία τούτη.
Καληνύχτα σου τζιαι να'σαι καλα!

Diasporos είπε...

δοκη

ή σημαίνει κρυφκούμαστε πίσω που τη φοινικούδα (δεντρό που δέν μπορεί να κρύψει τίποτε, σάν το δάκτυλο δηλαδή) τζιαι η κατοχή περνά που μπροστά μας ανενόχλητη.

Anef_Oriwn είπε...

Δάσκαλε,
Shερετούμεν!
(Το “Δάσκαλε” καμιά σχέση δεν έχει με όσα θα πω πιο κάτω για τους δασκάλους).

Πάλι μας έμπασες με τις ωραίες κουβέντες σου στην ατμόσφαιρα του καφενείου όπου συζητιούνται διάφορα της τρέχουσας επικαιρότητας – εστίασες όμως (ως συνήθως) την προσοχή σου στις εξάρσεις του επανακάμπτοντα εθνικισμού (με σοσιαλίζον και μη προσωπείο).

Άρεσε μου πολλά η κουβέντα που είπες “… Τζαι οποιος τους καμνει τουτους τους τυπους να τσακρουν τζαι να αφριζουν, καμνει κοινωνικη συνεισφορα…”, αλλά πρέπει αν ‘shεις τζιαι βλατζιήν του καμήλου ή να ‘σαι κολοκασόφυλλον!

Θέλεις να πεις ότι μέσα σ’ αυτή τη βολεμένη κάστα των δασκάλων τζιαι των καθηγητάδων μπορούν να ξεμυτίσουν κι αντιφρονούντες και αιρετικοί που δεν θα ακολουθούν το ρεύμα; Κι ότι αυτά τα “ζιζάνια” θα συμβάλουν στο να δημιουργηθούν (εκ των έσω μέσα στην ΠΟΕΔ και την ΟΕΛΜΕΚ) τέτοιες συνθήκες και καταστάσεις που οι εκπαιδευτικοί μας αν αναπτύξουν επιτέλους μια κριτική, φιλελεύθερη κι αντικομφορμιστική (για να μην πω κι αντιεξουσιαστική) στάση και συμπεριφορά; Να σημειώσω ότι οποιεσδήποτε κινήσεις και πρωτοβουλίες γίνονται ή αναλαμβάνονται ως επί το πλείστον από νεοεισερχόμενους καθηγητές και δάσκαλους (το μεράκι των νέων φαίνεται) για αλλαγή νοοτροπίας, προσκρούουν στα τείχη του συντεχνιασμού των εκπαιδευτικών οργανώσεων και συνθλίβονται από τις γραφειοκρατικές τυπικότητες των παλαιοτέρων (στην υπηρεσία) ή/και των διευθύνσεων των σχολείων!
Να φανταστείς ότι οι συνδικαλιστές της ΠΟΕΔ και της ΟΕΛΜΕΚ (και νομίζω και της ΠΑΣΥΔΥ, των δημοσίως υπαλλήλων) πληρώνονται από το κράτος (από τον εργοδότη τους) για να συνδικαλίζονται και μάλιστα κάποιοι αποσπούνται και απασχολούνται στις δυο αυτές οργανώσεις σε εργάσιμο εκπαιδευτικό χρόνο!!!

Πέραν τούτων, υποθέτω ότι θα έχεις κάνει συζητήσεις με εκπαιδευτικούς για ποικίλα θέματα. Όταν μιλούν μαζί σου (και δη οι δάσκαλοι του Δημοτικού), τουλάχιστον ΕΓΩ έχω την αίσθηση (όταν προσπαθούν να μου πουν ή να μου εξηγήσουν κάτι που κατα τη γνώμη τους είναι περίπλοκο, ή/και να προβάλουν/επιβάλουν τις θέσεις τους), συμπεριφέρονται λες και έχουν να κάνουν με παιδιά του Δημοτικού!

Η άλλη κουβέντα σου (δηλ. τα λόγια σου) “…Εμενα η φοινιτζια του Σωκρατους αθθυμισεν μου μιαν σκηνη προχτες...” , εμένα μου εθυμήσαν κάτι άλλο πιο ρομαντικό και όμορφο – το ωραιότατο (παρά την παραλία) φοινικόδασος στο Βάι (στην ανατολική Κρήτη). Η περιοχή διαθέτει μια ωραία παραλία με τις φαινικές να αποτελούν τα φυσικά σκιάδια (αντι ομπρελών) για τους κολυμβητές (με τα μπικίνι, τα μονοκίνι ή τα τρικίνια), αλλά παράλληλα και ερωτικές “χώστρες” (για τους πιο τολμηρούς και ερωτύλους όταν μάλιστα παει να σουρουπώσει!)
[Να φανταστείς ότι κάποιοι ελληναράδες είχαν εκφράσει την ηλιθιότητα ότι το φοινικόδασος αποτελεί ξένο σώμα για το φυσικό παραδοσιακό περιβάλλον της περιοχής και ξένο προς το ελληνικό πολιτισμό (μια και οι φαινικές αποτελούν πολύ πιθανόν αραβικό κατακτητικό κατάλοιπο) και υπαινίσσονταν ότι έπρεπε να εξαφανιστεί ...
Προσωπικά επισκέφτηκα την περιοχή (για μερικές μόνο ώρες) στις αρχές του Σεπτέμβρη του 2001 – λίγες μέρες πριν την περιβόητη 11η Σεπτεμβρίου και τις επιθέσεις κατα των Δίδυμων Πύργων].

Anef_Oriwn
Δευτέρα 25/5/2009 – 8:40 μ.μ.

Anef_Oriwn είπε...

Υ.Γ. (Στην προηγούμενη προσπάθεια για ανάρτηση των σχολίων μου δεν έγινε δυνατό να αναρτηθούν όλα καθώς έβγαινε μήνυμα το ήταν μεγάλο το κείμενο):

Ο διαλογικός αφηγηματικός τρόπος με τον οποίο ενίοτε γράφεις τα κείμενα των post ΣΟΥ (όπως αυτό εδώ, καλή ώρα), έχει εμπλουτίσει τους προβληματισμούς μου καθώς σκέφτομαι να δώσω ένα νεο στυλ στα δικά μου γραπτά (όσα δεν αποτελούν αναδημοσιεύσεις από τον έντυπο Τύπο).
Σκεφτούμε να εισαγάγω στα γραπτά μου διάφορους τύπους τζιαι τύπισσες που να έχουν αμιγή κυπριακά ονόματα, όπως ας πούμεν ο Στασής ο Πουρκός, ο Shαλής ο Αππηιτούρκας, ο Παναούτσσιος ο Αρκορούφητος, ο Κίμης ο Τουπεshης, η Αλισαβού η Παshοκώλα, η Κουρνέλλια του Τσιρίπιλλου, η Μαριάκκα η Λοττάρενα ... Οι τύποι αυτοί συναντιούνται στον καφενέ του χωρκού ή στην γειτονιά (το “στενό” όπως θυμάμαι πως ελαλούσαν κάποτε πιο παλιά, τη σύναξη για κουβέντα κυρίως των γυναικών το απόβραδο, έξω από κάποιο σπίτι της γειτονιάς) τζιαι θα φιλοσοφούν τα τρέχοντα μ’ ένα (βιωματικό) διαλεκτικό τρόπο!!!
Όμως θέλει επεξεργασία η υπόθεση!!!

Anef_Oriwn
Δευτέρα 25/5/2009 – 8:44 μ.μ.

Aceras Anthropophorum είπε...

Τελικά ο τύπος επαρήξεν άσιλα τέχνην σχεδόν άθελα του.

dokisisofi είπε...

τί σημαίνει "παρήξεν";

το λεξικάκι σου τί λαλεί;

( σόρρυ Ακέρας αλλά εχρώστουν σου το)

Ανώνυμος είπε...

διασπορε,
σε χαιρετω..ενδιαφερον το "ζητειται ελπις" σαν πιθανος τιτλος..σαν σχολιο για το οτι χωνουμαστεν πισω που το δακτυλο/φοινιτζια; η, αν το διευρυνουμεν τζαι νακκον - μπορει ο φοος να κουβαλα μεσα του τζαι την επιθυμια για αποδραση;

dokisisofi,
να εισαι τζαι εσυ καλα..απο οτι μαλλον θωρεις, ηρτεν νακκον παραγγελια τουτη η ιστορια με τες φημες, υστερα που κομματι του εκο που εμπνευσεν το μπλογκ σου..
πιθανη ερμηνεια..
εγω παντως, οπως μπορεις να φανταστεις, βαρω προς την ερμηνεια του φοβου των αορατων..

ανευ,
μα κοφκει τα αμα εν μεγαλα τα κειμενα; ε ιντα που εν να καμω με τους σιδηροδρομους αμα πολλυνουν οι λεξεις;
τελος παντων..αμα προκυψει θωρουμεν..

ε τζαι οι δασκαλοι/καθηγητες μπορουν να βοηθησουν..αλλα εν ηξερω καλα [εκτος που την δημοσια εικονα τζαι τα αποσπασματα προσωπικων γνωριμιων] ιντα που κυκλοφορα ποτζει..μεχρι στιγμης φαινεται μια βαθκια δομη που εν θελει να ταραξει φυλλον γιατι φοαται για την εξουσια της..
..
εγω πονταρω στους μαθητες τζαι στην εποχη..υποψιαζομαι οτι η νεα τεχνολογια εν να τους οδηγησει σε πολλα βαθυτερη κριση απο οτι υποψιαζουνται..εσιει τζαι χαζιν συνειρμικα που η ποεδ αποφασισεν να κλειωσει τα κομπιουτερ τζαι να μεν τα χρησιμοποιουν..γιατι θελει κατι βεβαια..αλλα ταιρκαζει, σαν εστω τυχαιος, συνειρμος..

οι νεαροι δασκαλοι/ες για τους οποιους εχω μια περαστικη εικονα, διουν μου παραπανω την αισθηση του φοητσιασμενου/αγχωμενου..οι πιο μεγαλης ηλικιας εν αλλου..μακρυα..
για τους καθηγητες/τριες..σπλιτ εικονα..η δημοσια της οελμεκ ταιρκαζει με μιαν διασταση..εσιει κοσμο σαφως που αγωνιζεται που την αλλη - τζαι πολιτικα αλλα τζαι με το παθος που αποδιδουμεν στον αθρωπο που θελει να βοηθησει τους μιτσιους να μαθουν να σκεφτουνται..αλλα εσιει τζαι κοσμον [πολλην] που μου δια το αισθημα του "βαρκουμαι"...
μπορει αμα εμπλακουν σε μιαν διαδικασια να ξυπνησει κατι μεσα τους τζαι να φκει πουπανω..μπορει να εν τζαι η αθεραπευτη αισιοδοξια μου..αλλα εν τζαι οι συνθηκες..αμα αλλασει το εδαφος κατω που τα ποθκια σου..

εν καλη ιδεα το στενο..εσιει τζαιρον που σκεφτομαι τουτην την υποθεση με τες πολλαπλες φωνες..τζαι ιντα που καμνεις τες λεξεις τους..τζαι προφανως εν ειμαστεν οι μονοι που το σκεφτουμαστεν..σαν να εν μερος των πειραματων στα μπλογκς..η τζηνων που κυκλοφορουμεν..
υ.γ. δυσκολευκουν με οι συνειρμοι του "δασκαλου"..

ασερα
ενεν τυχαια δουλεια απο οτι εκαταλαβα που την συνεντευξη του στον φιλελευθερο..αλλα σε ετσι ειδους τεχνη το τυχαιο εν σημαντικο..γυρευκεις στην καθημερινοτητα μια στιγμη να την "αιχμαλωτισεις" στο φιλμ, να την καδραρεις σαν εναν ειδος αισθητικης δηλωσης/πραξης..για εναν αισθημα, μιαν εννοιαν που σου εκολλησεν..οποτε αφου πιανεις το τυχαιο καδραρεις το τζαι ονομαζεις το, αν το φερει η συγκυρια οπως δαμαι, το "τυχαιο-που εγινε- τεχνη" ξαναγυριζει στην καθημερινοτητα για μια νεα διαδικασια..

Ανώνυμος είπε...

Η ευθυνη του πανεπιστημιου για τουτην την κατασταση στην ΠΟΕΔ τζαι την ΟΕΛΜΕΚ ποια ενει?

Ποσοι αποφοιτοι του εν μελοι τουτον των οργανωσεων?

Τι εκαμναν τοσον τζαιρον?

Ανώνυμος είπε...

πολλα καλη ερωτηση "χωρικε"..
το πανεπιστημιο μπορει να εν μια ελπιδα λογω της θεσμικης του θεσης [της αυτονομιας του]..μπορει να δημιουργησει ακομα εναν πολο στην συζητηση για την εκπαιδευση γενικα [τζαι οι εξετασεις εν απλα μερος τουτης της κουβεντας] για να μεν μεινισκει η κοινωνια [τζαι οι προοπτικες] εγκλωβισμενη στες κλικες της οελμεκ τζαι της ποεδ..
αλλα λαλεις τζαι εσου..εσιει 10-15 χρονια που φκαλει αποφοιτους..εκαμαν διαφοραν;
εν ηξερω γιατι εν εμπλεκομαι τζαι ηταν να εν καλα να μαθουμε αν λ.χ. εδημιουργηθηκαν νεες κινησεις που τους αποφοιτους του τοπικου πανεπιστημιου κλπ...

αλλα σαν δημοσια εικονα εν φαινεται γενικα το πανεπιστημιο να εξεφυγεν που την φοβια/καθεστως επιτηρησης που του επιβαλλαν με την δημιουργιαν του στες αρκες του 90..οποτε υπαρχει τζαι η πιθανοτητα οτι απλα αναπαραγει το υπαρχον οσον αφορα τους εκπαιδευτικους...

υπαρχει τζαι αλλη διασταση..μπορει εναν πανεπιστημιο να αλλαξει μια "νοοτροπια" [εμπεδωμενη τζαι σε οργανωτικες δομες] αμα τουτοι ουλλοι της οελμεκ επερασαν που την αθηνα-θεσσαλονικη κλπ σε περιοδους αμφισβητησης στην ελληνικη κοινωνια κλπ τζαι στους παραπανω εν φαινεται να εκολλησεν τιποτε;

μπορει να χρειαζεται παραπανω χρονος για να φανει αν θα καμει αλλαγη το τοπικο πανεπιστημιο; οξα το ζητημα εν να ανοιξουν οι ευρυτερες συζητησεις/αντιπαραθεσεις στην δικην μας κοινωνια διοτι οι ελληνικες αναζητησεις λ.χ. για τους παραπανω φαινεται οτι εβιωθηκαν σαν "ξενα-δικα τους" προβληματα...

υπαρχει τζαι το φαινομενο της οργανωτικης κουλτουρας που αναπαραγεται..
αλλα παντα υπαρχει τζαι εναν σημειο μεταλλαγης..περκι κοντευκομεν..

Anef_Oriwn είπε...

Μήπως η ίδια η κοινωνία μας (η κυπριακή) με τες δομές που έχει αναπαράγει κι ανακυκλώνει τούτα τα φαινόμενα τζιαι τούτες τες νοοτροπίες;

Anef_Oriwn
Τρίτη 26/5/2009 – 10:25 μ.μ.

Anef_Oriwn είπε...

Λόγω μια έμμεση σχέσης που έχω με την Εκπαίδευση και με τους εκπαιδευτικούς και η οποία (σχέση/επαφή) δεν έχει να κάνει μόνο με τη θήτευση μου σε Συνδέσμους Γονέων (Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης) – άλλη πονεμένη ιστορία γενικώς αυτοί οι Σύνδεσμοι – είμαι σε θέση να γνωρίζω (σε κάποιο βαθμό) πρόσωπα και καταστάσεις με αποτέλεσμα να γίνομαι όλο και πιο απαισιόδοξος για το μέλλον! Κάποιες φορές μάλιστα σχηματίζω και την εντύπωση ότι οι οργανώσεις των εκπαιδευτικών λειτουργούν είτε αυτιστικά είτε εγωκεντρικά!

**********
Αναφορικά με το δογματικό εθνοκεντρικό τρόπο με τον οποίο σκέφτονται και λειτουργούν οι πλείστοι των εκπαιδευτικών θα παραθέσω πιο κάτω ένα σχετικό κειμενάκι που αλίευσα πριν 2-3 χρόνια. Τούτο ετοιμάστηκε από καθηγητές για μια εκδήλωση (που έγινε σε σχολείο) με την ευκαιρία της Ημέρας για τις Ευρωπαϊκές Γλώσσες.

Ακολουθεί το κείμενο [με δικά μου σχόλια εντός αγκύλων]:

“Η Κύπρος είναι μια γραφική [κατάσπαρτη με παραδοσιακούς οικισμούς, πετρόκτιστα σπίτια και στενά δρομάκια] Ελληνική [σε ποιο νομό του ελληνικού κράτους ανήκει;] Μητρόπολις [όπως λόγου χάριν να πούμε, λέμε Μητρόπολις Ζακύνθου, αλλά με δικό μας ντόπιο Μητροπολίτη] στη Μεσόγειο Θάλασσα [πως ξεκόψαμε κι εμείς εδώ;]. Είναι ένας γεωγραφικός [για να μην ξεχνιόμαστε υπάρχει και θρησκευτικός] παράδεισος [μια και τον παράδεισο τον έχουμε εδώ, σπίτι μας γιατί να το αναζητάμε στη μετά θάνατο ζωή;] με μυριάδες [δηλ. εκατομμύρια] αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία, με μοναστήρια [αυτά και αν αποτελούν attraction, όμως ξέχασαν τους μεγαλοπρεπείς νεόκτιστους ναούς] και βυζαντινές [και θαυματουργές και κλαίουσες φυσικά] εικόνες και αμφιθέατρα με μελωδική ακουστική [όπου παρουσιάζονται όπερες ειδικά για τους εργαζομένους]. Το βασικό [υπάρχουν και άλλα, που δεν είναι βασικά και σημαντικά] της χαρακτηριστικό είναι η γαστρονομία της [είμαστε και κοιλιόδουλοι εμείς οι κύπριοι και βασικά το φαΐ, και κυριολεκτικώς και μεταφορικώς, έχουμε στο μυαλό μας] με τον μουσακά, τη σούβλα και τη ζιβανία [επίσης και τα κουπέπια, τα μακαρόνια του φούρνου, τα αφέλια και την τσαμαρέλλα] Η ειδυλλιακή ατμόσφαιρα [δανική για ρομάντζα]και οι φιλόξενοι άνθρωποι προσελκύουν πληθώρα τουριστών [και καλλιτέχνιδων] κάθε χρόνο” [με κάποιες τουρίστριες και πολλές καλλιτέχνιδες να παντρεύονται και να μένουν μόνιμα στην Κύπρο συμβάλλοντας και στην αισθητική βελτίωση του DNA μας, με τα παιδιά που φέρνουν στο κόσμο].

Anef_Oriwn
Τρίτη 26/5/2009 – 10:50 μ.μ.

Aceras Anthropophorum είπε...

Ωραίος ο καβενές σας κοπέλια. Το τελευταίον του άνεφ εν φυρμός. Δοκησίσοφη εγώ έχω ελαφρυντικά για τες κοτσάνες που ξεστομίζω στα Ελληνικά, έσιει 19 γρόνια που τα μιλώ ελάχιστα τζιαι θα θκιαβάζω σχεδόν καθόλου (εκτός που το ίντερνετ).

Λινοπάμπατζιε τελικά εν βίτεο οξά εν φωτογραφία το έργον;

Ματίλτα είπε...

Σιαιρετώ τζε γω τον καφετζή τζε τους θαμώνες.

Ήμασταν 3 ημέρες στην Καρπασία. Εμήναμε στον Πασίαμμο, στα ξύλινα σπιτούδκια του Τέκκου του Κούρδου με την κούκλα την γεναίκα του που μιλά τα Ελληνικά που έμαθεν που τους Ελληνοκύπριους του Ριζοκάρπασου. Κοντά του δουλεύκουν μια μιτσιά που το Τουρκμενιστάν που μιλά 6 γλώσσες, ο μάειρας που το Αρζεπαιζιάν, τζε γκαρσόνι μια 60άρα εγγλέζα φυσιολάτρης.

Ήπιαμεν τον καφέ μας στον τούρτζικο καφενέ του Ριζοκαρπάσου, τζε ερωτούσαν οι κόρες μου που εν οι γιεναίτζιες. Εγοράσαμε τζε ψήσαμε ένα μινέρι 7 κιλά που τους ψαράες του Απόστολου Αντρέα που μινήσκουν στα τζελιά του μοναστηρκού.
Εν επροσκύνησα την χάρη του τζε φέρω το βαρέως, γιατί εν ταμένη η μάνα μου που τον τζαιρό που τον είδε όρομα τζε έγειανε το μάτι του αρφού μου.

Λαλούσιν ότι εν η πιό μεγάλη παραλία της Μεσογείου τζε δαμαί γεννούν 200 χελώνες τον χρόνο. Η ομορφκιά του τόπου κόφκει σου την ανάσα. Είδα πουλιά τζε φυτά που ενεξαείδα αλλού ασέρα.

Πίνοντας Εφές τζε ρακί, ήρτεν η κουβέντα στην τούρτζικη σημαία της φρεγάτας. Εν είμαι σύουρη αν το έθελεν ο καλλιτέχνης, ένεσιει τζε πολλήν σημασία -τούτο που ανάδειξεν, εν ο φόος του Ελληνοκύπριου για τον τούρκο. Εν ο ίδιος φόος που τον σταματά που να πηαίνει να θωρεί την ομορφκιάν της Καρπασίας. Τζε΄όσον πκιό καθαρόαιμος Ελληνοκύπριος ένι, τόσο πκιό έντονος ο φόος. Που τους 8 ενήλικες της παρέας που επήαμεν μόνο ένας ήταν Ελληνοκύπριος - τζε τζείνος απόφοιτος του English School. Εν για τούτον που μου διά ελπίδα το σμίξιμο τζε το ανακάτωμα με άλλον γιαίμα, ένθεν και ένθεν.

Το άλλο κοινό της παρέας εν ότι τα κοπελλούδκια μας εν ούλλα του σχολείου Highgate. Ήμασταν ούλλοι εξαντλημένοι που την ιστορία τζε μουδκιασμένοι με την απόφαση του Δήμου Λευκωσίας της περασμένης εφτομάς: να κλείσει όι μόνο το γυμνάσιο, αμμά τζε το δημοτικό τζε το νηπιαγωγείο που λειτουργούν που το 1993. Ομόφωνη μάλιστα, που σημαίνει ότι έπεσεν γραμμή τζε που το ΑΚΕΛ.

Ο φόος του Ελληνοκύπριου που ελαλούσαμε. Αμά τζε η απίστευτη δύναμη που έχουν οι 10-20 οικογένειες που εν η εξουσία στούντον τόπον, τζε είχαμεν την ατυχία να έχουμε κάποιους που τούτους γείτονες. Τζε που ανοίξαν τα σαλόνια τους στην "λαϊκή" Δήμαρχο τζε αποθάμμασε. Μαντές τζε μέθυσε με την κοινωνική καταξίωση που της εδώκαν.

Εννα πάρει 20 χρόνια να ξαναγίνει έτσι σχολείο στην Κύπρο είπεν ο Helikar. Η τάτσα φίλοι μου εν παν στην Ελένη.

Anef_Oriwn είπε...

Μ’ όλο το θάρρος (τζιαι μια τζιαι είμαστεν τζιαι σε καφενείο – τούτο του παρέα του Λινού) θα ήθελα να σχολιάσω λίγο τα γραφόμενα της αγαπητής Ματίλτας, (τζιαι ας μου επιτρέψει να την τζιεράσω τζιαι έναν μαχαλλεπίν με παγωτόν του τριανταφύλλου για την μαγκιά της να πάει και να διανυκτερεύσει στα κατεχόμενα. (Τι προδότρα το ιερών και των όσιων θα την έχουν πει οι εθνοκάφροι και τι πουλημένη!) Κι εμένα μ’ αρέσει η ιδέα να περάσω 2-3 μέρες εκεί, αλλά παραμένω σταθερά στην ιδέα ακόμα!
Ερχόμενος στα γραφόμενα της Ματίλτας (και κυρίως αυτά για την Καρπασία – Ο Παshίαμμος εν τζιείνη η μεγάλη “παρθένα” (από κτίσματα) παραλία κάπου μεταξύ του Μοναστηρκού του Αποστόλου Αντρέα και του Ριζοκαρπάσου;), εφέραν στον νου ενθύμησες από τη πρώτη επίσκεψη μου στη περιοχή (μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων), που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη του Πάσχα (30 τ’ Απρίλη του 2003 – είχε προηγηθεί επίσκεψη μου σε μεγαλοχώρι της Μεσαορίας και στην Κερύνεια την Μεγάλη Παρασκευή 25 του Απρίλη) ... Και οι ενθύμησες οδήγησαν τη σκέψη μου σε συνειρμούς διάφορους:

1. Έχω ήδη σημειώσει τη μαγκιά της Ματίλτας να τολμήσει να κάνει διακοπές στα κατεχόμενα. Κάποιοι ίσως πουν ότι λειτούργησε έτσι γιατί δεν κατάγεται απ’ εκεί (δεν ξέρω, ίσως και να κατάγεται) ή γιατί δεν έχει περιουσία εκεί και γι’ αυτό δεν φορτίζεται συναισθηματικά. Μπορεί αν ισχύει κι αυτό ...
Όμως τούτο μου δίνει την ευκαιρία να πω (ακόμα μια φορά) ότι οι ατομικο-ιδιοκτησιακές σχέσεις (τα ζητήματα της ιδιοκτησίας και της περιουσίας) αποτελούν στην πράξη και τα μεγαλύτερα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν για να γίνει εφικτή η εξεύρεση λύσης στο κυπριακό. Ποιος κατείχε πριν περιουσία στα κατεχόμενα και ποιος θα την κατέχει τελικά! (Για το πάπλωμα εν ο καφκάς). Όλα τ’ άλλα περί κινδύνων της ελληνικότητας μας και τα παρελκόμενα τους αποτελούν το ιδεολογικό περιτύλιγμα του περιουσιακού και της απόρριψης της όποιας συμβιβαστικής πρότασης.

2. Όπως είπα και πιο πριν, στην Καρπασία (και στον Απόστολο Αντρέα) πήγα για πρώτη φορά (στη ζωή μου γενικά0 στες 30 τ’ Απρίλη του 2003 οικογενειακώς και συνοδεύοντας μια φιλική μας οικογένεια που είχε καταβολές από χωριό της περιοχής (η κοπέλα φίλη μας καταγόταν απ’ εκεί και είχε κάνει και δυο χρόνια, αμέσως μετά τον πόλεμο εγκλωβισμένη – ήταν μαθήτρια του Γυμνασίου τότε. Η εμπειρία ήταν συγκλονιστική – τα δάκρυα έτρεχαν αβίαστα από τα μάτια ολονών μας. Κι όχι μόνο λόγω της επίσκεψης στο γενέθλιο κατεχόμενο χωριό αλλά και κατα τη συνάντηση, τ’ αγκαλιάσματα και τα φιλιά της κοπέλας με τες τουρκούες φίλες που είχε κάνει κατα την εποχή του εγκλωβισμού (το χωριό είχε κατοικηθεί από εποίκους από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας).

3. Όταν ακούω ή διαβάζω όλους αυτούς τους ακραιφνείς ελληναράδες (που προσωπικά δεν τοςυ θεωρώ καθόλου γραφικούς γιατί εν πολλοί που τους βάλλουν ‘φτιν) να μιλάνε για χαμένες πατρίδες (και να αναφέρονται στη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη, τον Πόντο, την Βόρεια Ήπειρο, την Ανατολική Ρωμυλία), διερωτούμαι αν με τη στάση τους θέλουν να συμπληρώσουν στον κατάλογο των χαμένων (ελληνικών) πατρίδων γράφοντας σ’ αυτόν και την Βόρεια Κύπρο ... Φαίνεται ότι προτιμούν (και χωρίς πολλούς ενδοιασμούς) να βλέπουν τη Βόρεια Κύπρο μέσα από παλιές φωτογραφίες που φυλάουν σε οικογενειακά άλμπουμ παρά να αποτελέσει κομμάτι μιας κοινής πατρίδας ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων ...

Anef_Oriwn
Τετάρτη 27/5/2009 – 9:00 μ.μ.

dokisisofi είπε...

Συγνώμη αν δεν ξερεις τί σημαίνει "συγχαρίκια" δεν φταίω εγώ.
Μάνι-μάνι να με πει και αστοιχείωτη χωρίς ελαφρυντικά.
Λ.π. συγνώμη που μεταφέρω κουβέντα από αλλού, αλλά του Ακέρας εγελάσαν του στο λεξικό.

Ανώνυμος είπε...

ανευ σιερετω,

εν που τα προχτες που εθκιεβασα το σχολιο σου για την κρητη που γυριζει μες τον νουν μου ο καζαντζακης..σημερα ηταν κουραστικη μερα τζαι αφου εν τραβω να καμω τιποτε αλλο ποψε, εγειρα στον καναπε να φτιαχτω με λλιον θκιεβασμα/μετροφυλλημα.. επιασα παλε την "αναφορα στον γκρεκο" να εβρω τες [μυθολογικες] αραβικες ριζες της "κρητικης ματιας"..για την υπερασπιση του φοινικοδασους..
"...Ο προπαππος μου, τον νοιωθω ακομα ολοζωντανο μεσα στο αιμα μου, θαρρω αυτος ειναι απ' ολους ο πιο ζωντανος μεσα στο αιμα μου.. εδεσε συντροφια με κουρσαρους Αλγερινους κι αλωνιζε τα πελαγα...
[..]..οταν ο αυτοκρατορας του Βυζαντιου Νικηφορος Φωκας πηρε πισω το δεκατο αιωνα την Κρητη απο τους Αραβες,μαντρωσε σε μερικα χωρια οσους Αραβιτες απομειναν απο τη σφαγη, και τα χωρια αυτα ονομαστηκαν Βαρβαροι. Σε τετοιο χωριο ριζωσαν οι πατροπρογονοι μου,κι ολοι τους εχουν αραβιτικα ψυχικα σουσουμια: περηφανοι, πεισματαρηδες, λιγομιλητοι, λιγοφαγοι,μονοχνοτοι...Δεν ειναι η ζωη για αυτους το ανωτατο αγαθο μα το παθος"..
τζαι σκεφτομαι τον "καπεταν μιχαλη"..εν αραγε το οιδοιποδειο του γιου με τον πατερα, η το επος της κρητης; οξα εν το σημειο της διασταυρωσης του "ελληνικου..και του αραβιτικου";
εμενα σαν κυπραιο παντα εγοητευκεν με, η συγκριση του Καζαντζακη με τον Μιχαηλιδη..η αμιλητη συγκρουση των αντρων στον καπεταν μιχαλη τζαι η συνομωσια των ιθαγενων [ ο κκιορογλου τζαι τα σχεδια του] στον Μιχαηλιδη..

για την εκπαιδευση θελει κουβεντα παραπανω..αλλα κοιταξε..εκτος που τες συντηριτικες δομες τζαι στιγμες, υπαρχουν τζαι οι αλλες..
οι μεγαλες αντιπαραθεσεις στην κυπρο οδηγουν σε αλλαγες - μπορει οϊ αμεσως αλλα οι αλλαγες γινουνται.. ιστορικα [τους τελευταιους 2 αιωνες θα μπορουσα να επιχειρηματολογησω]οι αλλαγες γινονται υστερα που εντονες αντιπαραθεσεις, αλλα [τελικα] φαινουνται σαν εναν ειδος μεταρρυθμισης παρα σαν ριζικη ρηξη..χωρις ομως την ρηξη σε ενα σταδιο εν μπορει να προχωρησει η επομενη φαση της μεταρρυθμισης..τζαι οικονομικα [δε τες απεργιες του 48 για να με πω για τες εξεγερσεις του 18-19 αιωνα], τζαι πολιτιστικα [η ρηξη των 20'σ με κλασσικο παραδειγμα τον ανθια], τζαι πολιτικα [ειτε για την εξωτερικη πολιτικη,ειτε για την αποδοχη της ανεξαρτησιας, ειτε..]..
οποτε σε ετσι περιπτωσεις οπως η εκπιδευτικη μεταρρυθμιση, εν μπορω να πω οτι ειμαι αισιοδοξος η απαισιοδοξος με βαση την συγκυρια..εν μια συγκρουση/αντιπαραθεση η οποια εν γινεται μονο γιατι θελει μια πτερυγα της κοινωνιας..εν μια "αναγκαιοτητα" [αν χρησιμοποιησουμε τουτην την ορολογια] η οποια για να βιωθει θελει τις συγκρουσεις της..οπως λαλει τζαι ενας τυπος στον καφενε του ποστ, "για να σταματησουν τα αυτονοητα"..
τζαι τουτη η μεταρρυθμιση ενεν η πρωτη.. η πιο προσφατη που επερασαμεν ηταν του σοφιανου στα 70'σ..τζαι εγιναν αλλαγες τοτε..τζαι τουτη τωρα..που εν ο πευκιος που την εξεκινησεν [ομολογω οτι εσυμπαθουν τον..εισιεν εναν ειδος τσαπατσουλιας στον δημοσιο image του που μου εφαινετουν "ανατρεπτικο" χωρις προσπαθεια]..τζαι αμα θωρω τωρα μιτσιους με μαλλια τζαι πιο χαλαρα ρουχα, αθθυμουμαι που εμαχουναστεν που τα 70'σ..
τζαι ο δημητριου τωρα παιζει σε μιαν συγκρουση που εν αναποφευκτη αλλα εν τζαι εν κατ αναγκη μονο οτι φκαινει/κατασκευαζεται σαν ειδηση..γινουνται τζαι αλλα που προχωρουν την κοινωνια..

ενταξι ελπιζουμεν να μεν παρει τοσο τουτη η μεταρρυθμιση οσον επηρεν η νομιμοποιηση των μαλλιων..υπαρχουν νομιζω τζαι κοινωνικες δυναμεις αλλα τζαι κοινωνιολογικες [τζαι τεχνολογικες οπως λαλω συχνα] δυναμικες που εν νακκον δυσκολο να τες αγνοησει καποιος..

τελικα επιασεν με ο περιορισμος..οποτε ατε να το κοψω 2 κομμαθκια..ξερει κανενας/καμια ινταλως φευκει τουτος ο περιορισμος; οξα να καμωμεν την αναγκη προκληση;

Ανώνυμος είπε...

η συνεχεια...

ασερα,
απο οτι εκαταλαβα που την συνεντευξη του στο φιλελευθερο ο τυπος εκαμε εναν "ευρυτερο εργο" που στην αρχικη του προθεση ονομαζει το "ντοκυμαντερ"..ειδα τζαι το σχολιο του τζοσουα στην δρακουνα που λαλει οτι εν βιντεο το εργο..απο οτι εκαταλαβα [γιατι υπαρχουν τζαι διαφορες εστιασεις της φωτο με την φοινιτζιαν τζαι το πλοιον] πρεπει να εν μερος μια σειρας εικονων..που μπορει να ειδωθει τζαι σαν βιντεο αλλα τζαι σαν χωριστες φωτος οπως τουτο το καδρο που εθκιαλεχτηκεν για την προσκληση..
εξαρταται ινταλως θελει να καμει την παρουσιαση του ο τυπος..υποθετω οτι τα φιθκια, οι κομπρες τζαι οι φοινιτζες εν να υπαρχουν με καποιαν μορφη σαν παραπομπες αν οϊ σαν αναπαραστασεις..

παντως τουτη η φωτογραφια/καδρο εσιει τζαι την δικη της ιστορια/φημη πκιον..

γεια σου ματιλτα,
εχω να παω καρπασια που τον τζαιρον που ημουν μιτσης τζαι επηαμεν με το σχολειο λλιον πριν τον πολεμο..
ομορφη εικονα..
ασε να δουμε περκι τα καταφερω το καλοτζαιρι να μετακινηθω που την διαδρομη νοτια τζαι βορεια λεμεσος...

νοιωθω μιαν θλιψη με τουτην την ιστορια με το highgate..που εν που σενα που την εμαθα τζαι νοιωθω σιγα σιγα να ταυτιζομαι τζαι ας μεν ειδα καν το κτιριο ποττε μου..

τωρα εν να πρεπει να γινει γενικοττερη μετακινηση;
υπαρχει περιθωριο χρονου οξα ουλλα στο τωρα;

τουτη η "ομοφωνια" στο δημοτικο συμβουλιο, εν μονο η επιρροη των "κατοικων-εναντιον-του παρκιγκ" [ας τους πουμεν ετσι]; οξα παιζει τζαι νομικο πατημα σαν ειδος πιεσης;
εν υπαρχει που το σχολειο η που τους γονιους καποιον νομικο σημειο αντιπερισπασμου; σαν να μου ειδα μιαν αναφορα σε κατι..σε καποιον αλλο σχολιο σου, οξα εν η ιδεα μου;
[αν εισαι εξανλτημενη με τουτην την ιστορια μεν ασχοληθεις με τες ερωτησεις μου..απλα εν τουτο το αισθημα της αδυναμης ταυτισης που τες γεννα]

dokisisofi,
εν ενταξι.:)

Ανώνυμος είπε...

το site για το έργο της Μπιενάλε

http://www.cyprusinvenice.org/

Ματίλτα είπε...

Ανεφ,
Ευχαριστώ για το τζιέρασμα.
Ο πασίαμμος εν τζείνη η περιοχή που περιγράφεις αμέσως πριν τον Απόστολο Αντρέα.
Εψές είδα την ταινία "οι Κυπραίες" που αρκεύκει με μιαν σκηνή όπου μια πρόσφυγας πάει στο χωρκό της τον Άγιο Αμβρόσιο Τζερύνιας. Τζε έκλεεν με τον τρόπο που περιγράφεις τζε που βίωσα τζε γώ την πρώτη φορά που επήα στο χωρκό μου. Μαντές τζε εν συνάμενες στρώσεις πολλές θλίψης τζε πληγής τζε αννοίει ένα παράθυρο τζε φκαίνει τζε φκαίνει τζε εν τελειώνει. Στο τέλος όμως εν λυτρωτικό τζε αφήνει σε με την αίσθηση ότι μπορείς να αναπνέεις πκιό βαθκιά.
Δείτε την ταινία εν ίσως η καλλίτερη που είδα για την σύγχρονη ιστορία του τόπου. Άρεσεν μου μια μεγάλη γεναίκα πρόσφυγας που μηνίσκει στο σπίτι της Ζεχράς στην Λάρνακα που obviously εν επέρασεν πουπάνω της ο οδοστρωτήρας της κυρίαρχης ιδεολογίας τζε επεξεργάζεται με ένα λαϊκό τζε άμεσο τρόπο το ¨Δίκαιο¨ τζε το τι εστι το ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ.

Λινοπάμπακε για την ομοφωνία των Δημοτικών Συμβούλων βασικά δαμαί πιστεύκω έχουμε να κάμουμε με την προσπάθεια να προστατεύσει ο ένας τον άλλο στην διαδικασία του δούνε και λαβείν, που εν η σχεδόν μόνιμη επωδός στον Δήμο Λευκωσίας. Τούντην φορά εν οι Συναγερμικοί που εθέλαν να το κλείσουν, γιατί όπως είπε τζε ο Πρόεδρος τους μήνες πριν σε ένα γονέα, εν πολλά δυνατοί οι γείτονες που ενοχλούνται τζε εν μπορεί το κόμμα να μεν τους εξυπηρετήσει. Οι υπόλοιποι δημοτικοί Σύμβουλοι εκάμαν τους πλάτες για δίαφορους λόγους - γιατί ούλλοι δέχονται την παντοδυναμία τούτων των οικογενειών, γιατί χρειάζουνται τους Συναγερμικούς που εννα έρτει η δικοί τους σειρά να δοθεί Πολεοδομική Άδεια κανενού δικού τους, γιατί θεωρούν το σχολείο ΞΕΝΟ επειδή εν εκτός του ορισμού του εθνικού κορμού - τουρκοκύπριοι αφρικάνοι σριλανκέζοι εγγλέζοι....

Εννα επανέλθω – έσιεις δίκαιο ότι εκουράστηκα αμμά θέλω να γίνει η συζήτηση γιατί τα θέματα που τζίζει εν αφορούν μόνο το Highgate. Τζε γιατί όπως είπεν ο Τάκης Χατζηδημητρίου του οποίου τα αγγονούδκια φοιτούν στο Highgate πρέπει
«να ξέρουν όσοι ψηφίζουν να κλείσει ένα σχολείο ότι γράφουν για την ιστορία της πόλης και τη δική τους μια μαύρη σελίδα»

Ματίλτα είπε...

α τζε άνεφ.....

οι χελωνούες που δείχνει η ταινία ΟΙ ΚΥΠΡΑΙΕΣ, τζε τα μακρινά τζε κοντινά πλάνα της παραλίας εν που τον Πασσίαμμο. Ελαλούσαν μου οι σκηνοθέτριες - μιά καλαμαρού τζε μιά ιρακινή ότι επείαν τζε τζείνες να μείνουν στον Τέκκο το Σάββατο αμμά ήταν ούλλα τα σπιτούδκια γεμάτα. Νοιώθω ότι έννεν τυχαίες οι συμπτώσεις

Ανώνυμος είπε...

Δεν ανήκω στην παρέα σας και μπήκα εδώ πρώτη φορά .Είμαι εκπαιδευτικός μέσης εκπαίδευσης και κάθε φορά που διαβάζω τα σχόλια για μας, η θλίψη μου μεγαλώνει. Γιατί, δυστυχώς αληθεύουν.Δουλεύω πάνω από 20 χρόνια και οι νοοτροπίες που περιγράφετε είναι σταθερές και αναλλοίωτες, λες και ο χρόνος στην εκπαίδευση μένει στατικός..

Θα σας εξομολογηθώ ότι ασφυκτιώ από την πρώτη μέρα διορισμού μου μέχρι σήμερα. Η ιστορία είναι ιστορία συγκρούσεων -σε ατομικό επίπεδο πάντα, γιατί όποιος το αποφασίσει αυτό, το ξέρει πως θα είναι μια μοναχική πορεία.Συλλογικότητες που αντιδρούν και παλέυουν για κάτι πιο σύγχρονο και προοδευτικό είναι ανύπαρκτες.

Ο εθνικισμός στην εκπαίδευση δε διαφέρει απ΄αυτόν που όλοι βιώσαμε ως μαθητές. Τα πατριωτικά κηρύγματα, η ανάδειξη της ελληνικής φυλής ως μοναδικής, η ελληνοκεντρική ερμηνεία των πάντων όσων συνέβησαν στην ανθρωπότητα και όσων συμβαίνουν σήμερα.

Ο αυταρχισμός και η επιβολή πάνω στα παιδιά, η ισοπέδωσή τους μέσα από εξόντωση οποιασδήποτε πράξης αμφισβήτησης του συστήματος, των καθηγητών, ακόμα και των πιο ανούσιων λεπτομερειών της σχολικής ζωής.

Άκόμα κι αυτή τη στιγμή ψηφίζουμε στους καθηγητικούς συλλόγους αν τα παιδιά στην εκδρομή θα φορέσουν χρωματιστό μπλουζάκι ή βερμούδα. Αφήστε το μαλλί, το σκουλαρίκι, για τα οποία οι Κύπριοι εκπαιδευτικοί έχουμε αναλώσει άπειρες ώρες των λεγόμενων "παιδαγωγικών συνεδριάσεων" που θα έπρεπε να συζητούν όλα τα ουσιαστικά ζητήματα του σχολείου ,με ανάλυση, ερμηνεία και να χαράζουν την πολιτική του σχολείου με συγκεκριμένους στόχους, πάντα με παιδαγωγικά κριτήρια.. Κανένα άλλο ζήτημα δεν έχει απορροφήσει για δεκαετίες τόση φαιά ουσία και δεν υπερβάλλω! Η πλήξη μου, ο θυμός μου, δεν μπορούν να περιγραφούν.

Απερίγραπτες οι μάχες στις συνεδριάσεις κάθε τριμήνου, όπου αποφασίζεται η διαγωγή! Οι Κοσμίες και ο έρωτας των Κυπραίων καθηγητών να επιβάλλουν την εξουσία τους με αυτό το μέτρο , το οποίο οι μαθητές που έχουν τα προβλήματα παραβατικών συμπεριφορών-με υπόβαθρο χίλια δύο κοινωνικά, οκονομικά, ψυχολογικά, οικογενειακά προβλήματα- έτσι κι αλλιώς την Κοσμία τους την έχουν γραμμένη!

Αφήστε τις τελικές συνεδριάσεις για εξαγωγή αποτελεσμάτων, όπου η μάχη δίνεται- και σας λέω είναι μοναχική, όπως του Δον Κιχώτη_ για το να βοηθηθούν τα παιδιά, να τους δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία, να μη χάσουν το τραίνο, να μην απορριφθούν και εγκαταλείψουν το σχολείο, να μην καταδικαστούν στη στασιμότητα!

Αν και ο διευθυντής συμπίπτει να είναι της αυταρχικής σχολής, κινδυνεύεις να κατασπαραχτείς! Στις δύο δεκαετίες που δουλεύω, λίγες είναι οι στιγμές που αισθάνεσαι στο χώρο εργασίας ότι είσαι με συναδέλφους, με αλληλεγγύη, με συναντίληψη..Είσαι ο παρίας, είσαι ο μαθητοπατέρας, είσαι αυτός που χαλάει τη σούπα , τη σύμπνοια στον αυταρχισμό, την οικοδόμηση του σχολείου τους χωρίς κραδασμούς..Είσαι η παραφωνία.

Πας στο σπίτι και εκτός από την κούραση, την ψυχική δύναμη που έχεις σπαταλήσει στις τάξεις- γιατί κάθε διδακτική περίοδος είναι ένα δόσιμο, όταν ζεις αυτό που κάνεις κι όταν έχεις την έννοια σου αυτό που κάνεις να είναι ζωντανό, φρέσκο, ενδιαφέρον, να βγαίνει μέσα από επικοινωνία με τους μαθητές- εκτός απ΄αυτό , τα νεύρα σου είναι στο ζενίθ, η θλίψη και η μοναχικότητα φοβερή, γιατί σε κάνουν να νιώθεις μόνος και απομονωμένος, να νιώθεις μειοψηφία συνεχώς.

Ένας εκπαιδευτικός που διαφωνεί με τις ομοφωνίες τους, είναι διαφορετικός, είναι παρίας και αυτό το πληρώνει ακόμα και με απόμόνωση και με πισώπλατα μαχαιρώματα, συνήθως με προεξάρχουσα τη διεύθυνση του σχολείου. Εννοείται ότι για να διαλέξεις αυτό το δρόμο, έχεις προαποφασίσει ότι έχεις γραμμένες τις εκθέσεις του διευθυντή, τη βαθμολογία του επιθεωρητή και έχεις αρνηθεί να υπηρετήσεις το σύστημά τους από θέση διευθυντική. Επιλέγεις συνειδητά ότι δε θέλεις ούτε δόξα ,ούτε το χρήμα της προαγωγής.

Ανώνυμος είπε...

(Συνεχίζω, δεν το πήρε όλο)

Είσαι το μαύρο πρόβατο και αυτό σας ομολογώ ότι έχει βαρύ κόστος στην κυπριακή εκπαίδευση, αλλά έχει και τη γοητεία του, γιατί αισθάνεσαι κάθε στιγμή ότι δε θάθελες να γίνεις ένας απ΄αυτούς.

Και ,δυστυχώς, στα τόσα χρόνια που βλέπω τις νέες γενιές να μπαίννουν στη εκπαίδευση, κανένα ριζοσπαστικό πνεύμα δεν έρχεται. Είναι καταθλιπτικό το πώς αυτά τα παιδιά είναι ενσωματωμένα απ΄την πρώτη μέρα σε αυτό το σύστημα, πόσο καλές προδιαγραφές διαθέτουν γι΄αυτή την άμεση ενσωμάτωση! Και φτάνεις εσύ, ένας ...αρχαίος να τους καλείς να φανούν λίγο πιο μοντέρνοι, να αφήσουν τη νοοτροπία του εξουσιαστή, τη νοοτροπία της τιμωρίας, της στολής,του κουρέματος, της απόβολής,της Κοσμίας. Και προπάντων, να πουν ένα σταθερό, επεξεργασμένο ΟΧΙ στις αυθαιρεσίες των διευθυντών και να πάψουν να αυτολογοκρίνονται για μια ζωή, με το ...όραμα της προαγωγής.

Πώς να είναι κανείς αισιόδοξος ότι θα γίνει η όποια μεταρρύθμιση, με τέτοιες νοοτροπίες;

Η μόνη ελπίδα θα ήταν τα παιδιά. Μα κι αυτά, η Κυπριακή κοινωνία μαζί με την εκπαίδευση που περνά σαν οδοστρωτήρας από πάνω τους και τους συντηριτικοποεί, τα έχει κάνει προσαρμοστικά, καλά παιδιά, που προσδοκούν το βαθμό, τις εξετάσεις, τη σπουδή που θα τους πάει στα γρήγορα λεφτά και στην καριέρα..

Μόνη ελπίδα οι απόκληροι. Αυτοί που δεν έχουν να χάσουν τίποτα, που δεν τους καρτερά το λαμπρό μέλλον, ο μπαμπάς με τα κονέ, με τον πολιτευτή που υπόσχεται..Μα αυτούς τους έχουμε σιωνώσει στις τεχνικές, και τους υποσχόμαστε και κει ότι το μέλλον τους καρτερά...

Δεν περιμένω απ΄τις ηγεσίες ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ. Είναι απολιθώματα, όργανα του κράτους εφ όρου ζωής, πλην αυτής της περιόδου, που δεν κυβερνά η δεξιά που τους πατρωνάρει μια ζωή και που της κουβαλούν ψήφους και προάγουν τη συντηρητική και εθνικιστική ιδεολογία της στα σχολεία.

Τώρα έμαθαν για πρώτη φορά να...βγαίνουν και στο δρόμο, με τα Κούτσι το Αρμάνι, το τακουνάκι, το πουκαμισάκι Πόλο και να...φωνάζουν συνθήματα! ΄Ημαρτον κύριε! Αυτά τα αποκήρυσσαν με βδελυγμία πάντα και τα θεωρούσαν αλητήρια και αναρχικά, μη καθωσπρέπει για δάσκαλους και καθηγητές!(με αυτό δεν εννοώ ότι δεν υπάρχουν λόγοι να κινητοποιείται κανείς και ότι δεν έχει πρόβλημα η εκπαίδευση.)

Έχει τεράστια προβλήματα η εκπαίδευση, μα ένα και κυριότερο, είναι ότι οι εκπαιδευτικοί δεν είναι εις θέση να συμβαδίσουν με σύγχρονες αντιλήψεις...Τους παρήγαγε ένα συντηρητικό, αυταρχικό σύστημα, αντίστοιχα αυτοί παράγουν τέτοια παιδιά, και οι νέες γενιές εκπαιδευτικών, περίπου τα ίδια διαιωνίζουν.

Πελεκάμε και καλουπώνουμε τα μυαλά των μελλοντικών Κύπριων πολιτών, που τους θέλουμε υπάκουους, πειθαρχημένους στις εξουσίες, εθνικιστές, ξενοφοβικούς, αδιάφορους για ό,τι συμβαίνει γύρω τους -σαν εμάς-και πολύ περισσότερο για ότι συμβαίνει στον πλανήτη. Τα υπόλοιπα, για πατριωτισμούς, δεν ξεχνώ κλπ είναι φούμαρα, αφού κανένας εκπαιδευτικός δε διακινδύνεψε τίποτα από την προσωπική και οικογενειακή του ευημερία και ανέλιξη, για αυτό που εννοούν ως..πατρίδα, για την οποία μιλούν στα παιδιά 15 φορές την ημέρα..
(Όχι πως οι υπόλοιπες τάξεις ή κοινωνικές ομάδες διακινδύνεψαν τίποτα, αλλό αυτό είναι θέμα άλλης συζήτησης, εδώ μιλάμε για τους εκπαιδευτικούς)

Σας έβγαλα απ΄το θέμα σας ίσως. Ίσως πείτε, ο καθένας με τον πόνο του. Μα πιστέψετέ με , υπάρχει μια μικρή μερίδα εκπαιδευτικών που έχουν όραμα, είναι ιδεολόγοι, ευσυνείδητοι, ανοιχτόμυαλοι, μα είναι μειοψηφία, χωρίς συλλογική έκφραση. Αισθάνονται ως αουτσάιντερς και σηκώνουν μοναχικά το σταυρό τους, δίνοντας καθημερινά μικρές ή πιο μεγάλες μάχες, που έχουν να κάνουν με τη σύγκρουση της προοδευτικής-δημοκρατκής αντίληψης για το σύγχρονο σχολείο, με τις δυνάμεις της συντήρησης, του αυταρχισμού, του εθνικισμού και του αποκλεισμού..

Οικοδεσπότη,συγγνώμη για την κατάχρηση.

Ανώνυμος είπε...

αγαπητε ανωνυμε,
εν εφκαλες τιποτε τζαι κανενα που "το θεμα"..
εισαι μεσα..τζαι παμεν οπου παει..
να σου πω την αληθκεια παρα το αισθημα πικρας [;κουρασης;] που φκαινει σε καποιες φασεις στην αφηγηση σου, ενοιωθα, οπως σε εθκιεβαζα, μιαν γλυκαδα αισιοδοξιας..

ωρες ωρες αμα γνωριζω μιτσιους [περα που την επιφανειακη επαφη] εχω το αισθημα οτι υπαρχουν οντως αντι-σωματα/αντισταση στα σχολεια τζαι στην κοινωνια..κατω που τον κυριαρχο λογο..
σκεφτομαι οτι μπορει να εν τζαι προβολη..αλλα οπως σε εθκιεβαζα τζαι εφανταζουμουν σε να μασιεσαι σε αιθουσες συνεδριασεων να φκαλεις ακρη [κατι μου αθθυμιζει το σκηνικο αλλα ατε αστο] ενοιωθα εναν χαμογελουιν να αναδυεται..

η αληθκια ενι ειμαι τζαι σε εναν κλιμα ιστορικης γλυκαδας ποψε.. ερκομαι που μιαν ταινια μικρου μηκους του η.δημητριου "γραμματα χωρις παραληπτη" που βασιζεται στο βιβλιο "χρονικο των 10 ημερων" της αγαπης μολυβιατη-βενεζη..
το εργο [σαν δημιουργια] δια σου το αισθημα της αλλαγης..τζαι για το οτι εγινεν, αλλα τζαι για τις αντιδρασεις του κοινου..
η αντισταση της αθρωπινης εμπειριας στον πολεμο..ο Κεμαλλετιν που σωζει την Αγαπη τζαι ονομαζει την Ζεχρα [το ονομα της αρφης του που εσκοτωσαν οι ελληνες στρατιωτες] αντι να παρει εκδικηση..
η αντισταση του αθρωπου μεσα στην μαζικη υστερια..

Εν να μου πεις ξερουμεν το οτι γινουνται/υπαρχουν ετσι ιστοριες στην καθημερινοτητα - που ισοπεδωνεται στις μεγαλες αφηγησεις των εθνων τζαι των κρατων τους...ναι αλλα ετο που φκαινουν σιγα σιγα..
Αμα επηεν τελικα πισω η Αγαπη στο παλιο της σπιτι στο Αιβαλι, ηβρεν μιαν τουρκαλα [προσφυγα που την ελλαδα;], τζαι εκλαιαν μαζι..
οπως τα λαλει πουπανω η ματιλτα..μπορει να εν καθαρση το κλαμα οντως..

ειδα τζαι τες φωτογραφιες για την εκδηλωση για τους αγνουμενους στην πλατφορμα..τζαι παλε εδιασταυρωθηκεν η ειδηση [ το κομματι της καθημερινοτητας σαν ελπιδα] με ενα βιβλιο του δρουσιωτη για τους αγνουμενους που εθκιεβαζα προσφατα..για τοτε που ηταν τζαι τουτο το θεμα ενα ζητημα στο οποιον απαγορευετουν να θετεις ερωτησεις, τζαι που τοοποιον εφκαλαν καποιοι υπεραξια..
προχωρουμεν..εστω τζαι αργα..

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας, πρώτην φοράν αφήνω μπλοκοεπώνυμον σχόλιον, αλλά τον καφενέν τούτον θκιαβάζω τον που τζιαιρόν, αφού μου τον εισηγήθηκεν η Ματίλτα.
Πολλά ωραία! Πολλά ωραία εικονική πραγματικότητα.
Είναι καταφύγιον, ώρες, ώρες.
Ανεφ: προτιμούν να χάσουν παρά να μοιραστούν - έγραψα το κουλτουριάρικα πριν τζιαιρόν, πριν να καταλάβω πόσον μέσα έππεσα.

Ανώνυμος είπε...

γεια σου στροβολιωτη,
λαλεις;
τοσο καγρι; [να χασουν παρα να μοιραστουν]..
οξα αραγες σου προτιμουν να χασουν οι αλλοι [που την κοινοτητα "τους", η τζαι η κοινοτητα σαν συνολο, η τζαι η ευρυτερη κοινωνια της Κυπρου] αλλα να διατηρησουν τζηνοι οτι εχουν σαν ειδος "καρεκλας" στην διαχειριση του "προβληματος" των αλλων..
διοτι, νομιζω, εν τζαι παιχνιδι εξουσιας στο εσωτερικο καθε κοινοτητας το κυπριακο..

συφφωνω παντως οτι τον στιχο του τραουθκιου
"ζωη που δεν μοιραζεται ειναι ζωη κλεμενη",
εν μπορουν να τον καταλαβουν..

Aceras Anthropophorum είπε...

Ματιλντα τζιαι που εν να παν τα μωρά του χρόνου σχολείο; Τα 500 μωρά εν να ξανάβρουν τους συμμαθητές τους οξά εν να σκορπιστούν ποτζιεί ποδά; Τζιαι οι καθηγητες; Πόσος κόσμος δουλεύκει τζιειαμαί; Πού εξανακούστηκεν να κλείσει άρον άρον σχολείο; Εδώ το εργοστάσιο μπαταριών στην Λακατάμεια τζιαι εκάμαν δέκα χρόνια να το κλείσουν που εσκορπούσε μόλυβδο τζιαι επεθάνισκεν ο κόσμος που τον καρκίνο.

Ματίλτα είπε...

Ασέρα φίλε για σου,

εδκιέβασα το σχόλιο σου τζε έπιασε με το κλάμα.

Η θλίψη εν απέραντη γιατί χάνουμε ένα σχολείο πού όμοιό του εν έσιει στην Κύπρο, αμμά παραπάνω γιατί εν εκαταφέραμε να προστατέψουμε τούντες παιδικές ψυσιές. Ξέρω ότι εκάμαμεν ότι εμπορούσαμε αλλά ακόμα νοιώθω την ευθύνη απέναντί τους. Τζε ο θυμός με τους Δημοτικούς Άρχοντες μεγάλος γιατί εν ενοιώσαν τούντην ευθύνη.

Το σχολείο έσιει γύρω στα 400 μωρά τζε 80 εργοδοτούμενος στους οποίους εδοθήκαν ήδη απολύσεις. Η ομόφωνη απόφαση του Δήμου εν εστάληκε ακόμα επίσημα στο Σχολείο αμμά είπα μας την προφορικά. Ήταν κυριολεκτικά πόμπα που ανατίναξε ότι έμεινε που που το morality της σχολικής κοινότητας που εβίωσε ένα ολόκληρο χρόνο ανασφάλειας τζε πολέμου. Γιατί ποττέ εν έμπαινε θέμα για το δημοτικό τζε το νηπιαγωγείο που λειτουργούν τζιαμέ που το 93. Είσιε τζε το Δημοτικό κάποια Πολεοδομικά θέματα όι όμως σοβαρά – ποτζείνα που έχουν ούλλα τα κτίρια άμα τα ψάξεις τζε η Δήμαρχος εδιαβεβαίωσε τους γονιούς ότι εν κινδυνεύει. Το πρόβλημα ήταν το Γυμνάσιο που του είχαν πέρσι απορρίψει την άδεια τζε εζητούσαμε προσωρινή άδεια για ένα χρόνο 'ώσπου να μεταφερτεί στις πρώην καλογριές κοντά στην πόρτα της Πάφου. Υπογράφηκε τζε ενοικιαστήριο έγγραφο τζε εκάμναμεν χαρούες γιατί οι Καλογριές εν πάνω στην πράσινη γραμμή τζε εν να διευκόλυνε τους Τουρκοκύπριους. Μάλιστα εβολιδοσκοπήθηκαν τα Ηνωμένα έθνη για να χρησιμοποιά το σχολείο την τάφρο που εγίνηκε η Πρωτομαγιάτικη δικοινωτική εκδήλωση για να παίζουν τα μωρά μάππα.

Μετά την απόφασην, το σχολείο έκλεισε άρον άρον συμφωνία με δύο ιδιωτικά σχολεία για να μεταφερτεί τζιαμέ τζε να χρησιμοποιεί μέρος των χώρων τους. Όμως ο παραπάνω κόσμος εσκόρπισεν γιατί εννεν σύουροι αν θα είναι viable τζε γιατί φοούνται την πιθανότητα παραπάνω αναστάτωσης τζε αβεβαιότητας που ετσάκισε φέτος τα μωρά, τους εργαζομένους τζε τις οικογένειες τους.

Η αρχηγός των πολέμιων του σχολείου εν μια γεναίκα γνωστού χρηματιστή, γύρω στα 50 που μινήσκει 600 μέτρα μακριά που το σχολείο. Εμέτρησε τα γονιός του σχολείου τζε επείεν τζε έδειξεν τα της Δημάρχου μαζί με τον τοπογραφικό χάρτη της περιοχής. Δηλαδή ούτε θωρεί ούτε ακούει το σχολείο που το σπίτι της τζε εν χρειάζεται να είσαι σοφός για να καταλάβεις ότι ένεν η οχληρία το πρόβλημά της, αλλά ο ρατσισμός, ο κοινός τζε ο κοινωνικός. Ερώτησε την μια γονιός πκιόν εν τω πρόβλημά της τζε απάντησε ότι περνά μπροστά που το σχολείο με το αυτοκίνητό της. Η γεναίκα τούτη αφιέρωσε 2 χρόνια που την ζωή της για να κλείσει το σχολείο- εσύναεν υπογραφές, επήενεν τζε ανακάτωνε στο Υπουργείο Παιδείας, ‘εβαλλε δικηγόρους τζε εκπροσώπησε τους πολέμιους στην Πολεοδομική Επιτροπή του Δήμου που εξέταζε τις άδειες του σχολείου. Τζε προφανώς εκινήσαν τζε τα γνωστά νήματα της διαπλοκής.

Το θέμα έννεν η αρρώστια του καθενού, στο κάτω κάτω πάντα εννά έσιει αρρώστους ανάμεσά μας. Το θλιβερό ένι ότι οι Δημοτικοί Άρχοντες επέλεξαν να εξυπηρετήσουν τον κάθε άρρωστο, τον κάθε εθνικιστή τζε ρατσιστή, αντί να προστατέψουν 400 μωρά τζε 80 εργαζόμενους. Είδαν γονιοί με τα μμάθκια τους την Δήμαρχο να την αγκαλιάζει τζε να την φιλά στο πέρας μιας Κοινοτικής Συνέλευσης, στην οποίαν η γεναίκα του χρηματιστή (η οποία παρεπιμπτόντως εν έσιει μωρά η ίδια)ισιεν εξαπολύσει ακόμα μιαν επίθεση εναντίων του σχολείου.

Στο ερώτημα σου Λινοπάμπακε για δικαστική αγωγή. Ναι εννα κάμουμε τζε θα το πάρουμε all the way αν χρειαστεί – δηλαδή στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο. Μιλούμε με δικηγόρους τζε φαίνετε ότι εννά γίνουν τζε προσωπικές αγωγές εναντίων της Δημάρχου, του Προέδρου της Πολεοδομικής Επιτροπής, τζε του Δημοτικού τους Μηχανικού. Φαίνετε ότι πέρα που την νομιμότητα των διοικητικών πράξεων, η αγωγή εννα επικεντρωθεί τζεσε θέματα όπως discrimination /harassment τζε της προστασίας των παιδιών.

Ανώνυμος είπε...

Ματιλτα

Ρωτατε ενα δικηγορο κατα ποσον γινετε να καμεται γραπτες καταγγελειες για καθε παρανομο κτισμα, δημοσιο, δημοτικο τζαι ιδιωτικο (Η κυπρος εν γεματη που πολεοδομικες παρανομιες) τζαι μετα να βασιστε την υποθεσην σας στο δικαιο τις ισοτητας. Για ουλλα για κανενα.

Ανώνυμος είπε...

Άνω κάτω έγιναν στο Δήμο Λευκωσίας
ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΙΔΙΩΤΗΣαρχιτέκτονας έθεσε θέμα εκμετάλλευσης της θέσης του δημοτικού μηχανικού Λευκωσίας κ. Φαίδωνα Νικολάου, για ίδιον όφελος. Το ζήτημα ανάγεται στο 2006 και αφορά υπόθεση η οποία εκκρεμεί ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας. Ο ίδιος ο κ. Νικολάου ετοιμάζεται να απαντήσει με αγωγή λιβέλου εναντίον της αρχιτέκτονα, με αφορμή επιστολή που αυτή απέστειλε και διανεμήθηκε στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η δήμαρχος Λευκωσίας κ. Ελένη Μαύρου ανέφερε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου ότι θα επικοινωνήσει με το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, αφού η συγκεκριμένη υπόθεση εκκρεμεί εδώ και καιρό χωρίς να έχει μέχρι σήμερα ληφθεί οποιαδήποτε
απόφαση ως προς το κατά πόσον προκύπτουν ή μη, ποινικά αδικήματα εναντίον του κ. Νικολάου. Πάντως, από το περιβάλλον του δημοτικού μηχανικού υποστηρίζεται ότι οι καταγγελίες σχετίζονται με τα της διαδοχής τουστο Δημαρχείο.

Η υπόθεση επανήλθε στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια ενοριακής δημοτικής συνέλευσης που έλαβε χώρα στον Άγιο Ανδρέα στις 15 Μαΐου. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, η αρχιτέκτονας ισχυρίστηκε ότι υπέβαλε καταγγελία εναντίον του δημοτικού μηχανικού που εκκρεμεί ενώπιον του ΤΑΕ. Η δήμαρχος ζήτησε στοιχεία και η δικηγόρος απέστειλε επιστολή στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποίαισχυρίζεται επίσης ότι προώθησε και καταγγελία εργολάβου εναντίον συγκεκριμένης υπαλλήλου του Δήμου Λευκωσίας στη δήμαρχο Λευκωσίας.

Η επιστολή της δικηγόρου θα διαβιβασθεί και στο Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο, μέλος του οποίου τυγχάνει ο κ. Νικολάου.
Ο ίδιος ο κ. Νικολάου ανέφερε στον «Φ», ότι αυτοί που τον καταγγέλλουν, πιθανώς να τον θεωρούν υπεύθυνο για το γεγονός ότι δεν εκδόθηκαν κάποιες άδειες οι οποίες δεν μπορούσαν να εκδοθούν και γι’ αυτό αντιδρούν με τον τρόπο που αντιδρούν.

25/05/09 Φιλελεύθερος

dokisisofi είπε...

Λινοπάμπακε παραγγελιά:
μια μέρα να βάλεις τους παρέες σου να μας ξεναγήσουν στη Λεμεσό καντούνι-καντούνι να σχολιάζουν τί θωρούν. Έτσι παρεϊστικα, διαλογικά. Σκέφτου το. Θα είναι σπουδαίο.

ματιλτα είπε...

Χωρικέ
το θέμα της ισότητας που επισημαίνεις αποτελεί κατά την άποψη μου ένα που τα σοβαρά θέματα που εγείρονται.

Να δώσω ένα παράδειγμα που τα πολλά:

Πρόσφατα εκατεδαφίσαν την νεοκλασική κατοικία Λουκούδη στην οδό Σεβέρη. Έγραψε σχετικά η εφημερίδα Πολίτης:

“ Σύμφωνα με το Δήμο Λευκωσίας, πριν από αρκετό καιρό δρομολογήθηκε η διαδικασία για να ανακηρυχθεί η συγκεκριμένη κατοικία σε διατηρητέα…
Σύμφωνα με τον κ. Ασπρή, ο Δήμος έχει το δικαίωμα να κινηθεί δικαστικά εναντίον του διαχειριστή της οικίας. Όπως μας εξήγησε όμως, ο Δήμος δεν έχει τέτοια πρόθεση.”

Ας συγκρίνουμε τι έπραξε ο Δήμος πριν 3 χρόνια όταν η διεύθυνση του σχολείου Highgate εκατεδάφισεν μιαν εφαπτόμενη οικοδομή για να μεγαλώσει την αυλή τζε να μπορούν τα μωρά να παίζουν μάππα.

-Ο Δήμος Λευκωσίας εκίνησε αγωγή εναντίων του σχολείου απαιτώντας να ξαναχτιστεί το κτίριο.
-Εξασφάλισε δικαστικό διάταγμα που απαγόρευε στα μωρά να κάμνουν γυμναστική τον χώρο επειδή η κατεδάφιση ήταν μη εγκεκριμένη.
-Επέβαλε που μόνο του διοικητικό πρόστιμο 15λ.κ. για κάθε μέρα ώσπου να την ξαναχτίσουν! ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ έσιει εκτελεστεί τέθκιου είδους διοικητική πράξη.

Τζε να ήθελεν η διεύθυνση να το ξαναχτίσει ενιμπόρει γιατί εν υπάρχει αποτύπωση του χτιρίου, ούτε σχεδιαστική ούτε φωτογραφική. Έτσι εγκλωβίστηκε το σχολείο σε μία δυσμενή κατάσταση που την οποίαν ήταν σχεδόν αδύνατη η οποιαδήποτε λύση.

Τζε για πουπανπρίτζι εφκαίναν τζε οι δημοτικοί Συμβούλοι τζε ανακαλιούνταν: «αμάν … εκατεδαφίσαν Διατηρητέα οικοδομή…»
Το ότι η οικοδομή εν ήταν διατηρητέα ούτε εν δυνάμει διατηρητέα εν λεπτομέρεια που εν χωρεί στην μεθοδευμένη δαιμονοποίηση του σχολείου, την αναγκαία δηλαδή προεργασία, για να μπορεί πκιό εύκολα να αποτελειωθεί.

Ανώνυμος είπε...

εν καλη η λογικη του χωρικου...
"..το δικαιο τις ισοτητας. Για ουλλα για κανενα."

τζαι αν εν τουτον που σημαινει τζαι η αναφορα του κειμενου του φιλελευθερου, πολλα καλα..
διοτι πρεπει να μπει τζαι εναν συγκριτικον οριον δικαιοσυνης ακομα τζαι στις περιπτωσεις των [κατανοητων - χρονικα η αλλως πως] παρεκκλισεων..

αν αναγνωριζεται οτι η τυπικη εφαρμογη του νομου εν μπορει να εν απολυτη [για μιαν σειραν απολογους της καθημερινοτητας η της πρακτικης], τοτε προφανως καποιος/οι κρινουν τις περιπτωσεις που μπορει να γινει παραβλεψη η οϊ..τζαι [λογικα] πρεπει να υποκεινται στην συγκριτικη αξιολογηση..

τζαι αν υπαρχουν τεκμηρια οτι τα κριτηρια εφαρμογης της "κατανοησης" εχουν να καμουν με κινητρα αλλα, περα απο τα πολεοδομικα, τοτε..
τοτε μπορει να εν δικαιοσυνη ο χρηματιστης με τους φιλους του να χρειαστει αλλο λλια χρονια για να αθθυμουνται τον "αγωνα του παρκιγκ"..
τζαι για να μεν ξαναυπαρξει...

dokisisofi,
φαινεται οτι η τελευταια παραγραφος,εν τζαι ρεαλιστικη εικονα της περιοχης;
εν καλη σκεψη..ασε να δουμεν..

dokisisofi είπε...

εγώ που ούλλο το κείμενο, μόνο την παράγραφο την τελευταίαν αγάπησα.
Σκέφτου το, θα πείς και τα κακώς έχοντα τα των κτιρίων που λαλούν δαμέ οι φίλοι σου

κι αγνάντευε... είπε...

Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον όλη τη συζήτηση. Κρίσιμα τα θέματα που τίθενται... Με συγκίνησε η Ματιλντα, γιατί, ως εκπαιδευτικός, νιώθω τον πόνο της και των πόνο των παιδιών. Φίλε συνάδελφε ανώνυμε, δεν έχουν ισοπεδωθεί όλα στα σχολεία. Ναι, πολλές φορές μοιάζει να αγωνιζόμαστε μόνοι μας, αλλά η δύναμή μας είναι οι μαθητές και ό,τι εισπράττουμε από αυτούς. Θα μείνω ως εδώ.