Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Κυριαρχοι μυθοι, λογοκρισια της ιστοριας, τζαι η πιθανοτητα πολλαπλων ερμηνειων

"Σε γνωριζω, αγαπη"
[αφιερωμενο στον αγωνιστην της εργατιας Μιχαηλ Πετρου και θυμα των μασκοφορων την 21η του Γενναρη 1958]

Ορφανεμενε που μωρον που μαναν τζαι πατριδαν,
κουτσιλας φως τ' αμμαθκια σου τζι αγαπης νηλιον ειδαν,
μαυρες ψυσιες εκοψασιν το νημαν της ζωης σου,
τζι εφησες δκυο μωρα 'ρφανα. Την αγαπητιτζην σου!
Τζεινην που πρωτοδροσισεν την ξεραην καρκιαν σου!
Τζι' εκουντησεν τζαι ενικησες την πρωτινην σκλαβκιαν σου!
Τζι ητουν κοντα την δευτερην σκλαβκιαν σου να νικησεις

τζι οι σκουντροι της φτωχολογιας επαιξαν σε να σβησεις.
Τζι αντι να σβησεις εφεξες! Τζι ωσπου τζυλουν τα γρονια
στο μνημαν σο' 'ννα τζελαδουν σιλιαες Αηδονια!
Εναν δεντρον μισορανον τζαι νοσιερον εννα 'σαι

σαν πλασμα ολοζωντανον, 'μμα να γλυκοτζοιμασαι!
Γενιας γενιων εννα 'ρκουνται πουκατω να πεζευκουν,
σαν τζοινωνιαν τον δροσον σου να πιννουν να δροσευκουν.
Να ψαλλουν το νεκροσιμον του Πολεμοκασαπη
την ανοιξην της νεας ζωης, το σε γνωριζω Αγαπη!..."


Παυλος Λιασιδης, Ποιητικη συλλογη "Δωδεκα παρα δεκα"

Μαρτυρια του Γιαννη Κολανη για τα γεγονοτα στην Λυση τον Γεναρη του 1958,
[στο βιβλιο του Μ. Πουμπουρη "Μερες Δοκιμασιας"
]

"..Γυρω στις 7:45 ορμησαν μεσα τεσσερις ενοπλοι με καλυμενα προσωπα και ρωτησαν ποιος ειναι ο Γιαννης Κολανης. Μολις απαντησα με αρπαξαν απο τα μαλια και με ετραβηξαν βιαια εξω λεγοντας μου οτι ειμαι προδοτης. Εγω αντεδρασα αυθορμητα... "Η αριστερα δεν εχει προδοτες, αλλου να τους αναζητησετε." Με κτυπησαν με το οπλο στο κεφαλι...Τοτε ειπα σε αυτον που με κτυπησε. "Βγαλε την μασκα, πεταξε το οπλο και να κατσουμε σαν αντρες να μιλησουμε.." Πραγματικα εβγαλε την μασκα και το εκτιμησα...
[....ακολουθει η περιγραφη της δολοφονιας του Μ. Πετρου]

Μερικους μηνες μετα το επεισοδιο στην Λυση βρισκομουν στο Βαρωσι....Εστριψα το κεφαλι προς τα πισω και ειδα εναν νεαρο προσωπο τσοκολατι. "Με θυμασαι;" μου λεει ."Οχι" ηταν η απαντηση μου."Μα ειναι δυνατον να μην θυμασαι; Ειμαι αυτος που εβγαλα την μασκα οταν μου το ζητησες. και σε συγχαιρω για την τολμη σου." ... Αργοτερα εμαθα οτι ηταν ενας απο τους τεσσερις του Αχυρωνα του Λιοπετριου που σκοτωσαν οι εγγλεζοι. Μου ειπαν ηταν ο Παπακυριακου. Ο θανατος του μου προκαλεσε λυπη και συγκινηση ανεξαρτητα απο οσα εγιναν εναντιον μας εκεινο το βραδυ.."

Φαινεται να κλειει τζαι η τριτη φαση της συγκρουσης για την ιστορια..Οποτε αξιζει μιαν ανασκοπηση το σκηνικο..Η πρωτη συγκρουση τον σετεβρη εξεκινησε με μια επιθεση που ηταν σαφως κατασκευασμενη..Εισιεν παρθει αποφαση που τον προηγουμενο καλοτζαιρι να επεκταθει η εμφαση στην πολυπολιτισμικοτητα σε εμφαση στην καλιεργεια κουλτουρας συμβιωσης..Αρκεψαν τοτε να φωναζουν οτι " εν να ξαναγραφτει η ιστορια" [που εν ηταν θεμα] με εστιαση στο 63-64 τζαι την εοκα..Ηταν σαφες οτι η επιθεση εισιεν σαν στοχο να δαιμονοποιησει την εμφαση στην συμφιλιωση τζαι να εκφοβισει προκαταβολικα..
Η επιθεση εξιφουσκωσεν αλλα αφησεν ανοικτους λοαρκασμους..Υστερα ηρτεν μιαν φαση τον Νιοβρη οταν ο προεδρος της ΠΟΕΔ επιαεν γυρον τα μιντια για να καταγγειλει τον υπουργο τζαι το υπουργειο για τα κειμενα που τους εισηγηθηκαν στα πλαισια του διαλογου για την εμφαση στην συμφιλιωση..Εππεσεν παλε λλιον κατσιαρισμαν..Ο υπουργος ειπεν οτι τζαι τζηνος εν εσυφφωναν με το κειμενο, αλλα ηταν θεμαν της επιτροπης..Τελικα φαινεται οτι ελογοκριθηκεν το κειμενο..Που θα εμπορουσεν βεβαια να μπλοκαριστει τζαι στην επιτροπη για την επιλογη των κειμενων..Αλλα το δημοσιο κατσιαρισμα εσιει τζαι το στοιχειον του εκφοβισμου για την κατασκευη κλιματος σιωπης στον δημοσιο λογο..Αλλα πε τζαι ξαναπε, το θεμα αναποφευκτα αρκεψεν να εστιαζεται στο 63-64 τζαι στα δικοινοτικα..
Οποτε ηρτεν ο Δετζεβρης..Την δηλωση του τελους της χρονιας εκαμεν την ο Πουργουριδης οταν ειπεν στην βουλη οτι επρεπεν να απολογηθουμεν [σαν ε/κ κοινοτητα] στην τ/κ κοινοτητα για το 63-64..Επερασεν στο ντουκου..Αλλα αμα ο υπουργος εστειλεν την εγκυκλιο για τον Μακαριο ο μηχανισμος της εθνικιστικης υστεριας εκουρτιστηκεν παλε....Οπως τζαι στες αλλες 2 φασεις οι επιθεσεις ειχαν σαν στοχο να αποκλεισουν την πιθανοτητα να ειπωθει κατι..Να λογοκρινουν..Τουτην η φορα η επιθεση εσπασε τζαι στο τελος εξεφτελιστηκεν με την ανακοινωση της οελμεκ..
Τζαι παραλληλα με τουτα αρκεψεν να κατσιαριζει τζαι μια ομαδα γονιων στην αγγλικη σχολη εναντια στην πρακτικη του πρωτου μιχτου/δικοινοτικου σχολειου...Τζαι τουτον το κατσιαρισμαν στο σιιος των αλλων εκστρατειων ηθικου πανικου, εκινειτουν σε αναλογες ρητορικες κινησεις..

Τωρα [υστερα που την κοντρα του Γενναρη] φαινεται να κινουμαστεν σε ενα νακκον διαφορετικο πλαισιο..Τωρα υπαρχουν τ/κ νεκροι ακομα τζαι για τους μεχρι προσφατα λογορκιτες της ιστοριας..Πε τζαι να πεις για το 63-64 εφτασαν αναγκαστικα [αφου επιτελους αρκεψεν να ακουεται τζαι η αλλη αποψη] στην παραδοχη του ιστορικα αναποφευκτου γεγονοτος..Διοτι η παγιδα του εθνικιστικου λογου εν οτι υπερασπιζετουν/ται εναν δικτυ λογοκρισιας τοσο απολυτο που η απλη αντιπαραθεση [επιτελους] εφερεν την πραγματικοτητα στον δημοσιο λογο..Τζαι ιντα που ηταν να πουν αμα ακομα τζαι την ωρα που εφωναζαν οτι εν εγινεν τιποτε το 63-64 [που τους ε/κ εννοειται] αννοιεν ομαδικος ταφος τ/κ; Ποσα ψεματα μπορεις να πεις χωρις να αρκεψεις να γενεσαι γελοιος;..
Οποτε αλλαξαν φκιολι...Τωρα το θεμα ενι να μεν το λαλουμεν..Παραδειγμα ο Κ. Βενιζελος του φιλελευθερου..
"Εγιναν εγκληματα απο ελληνικης πλευρας; ασφαλως"...[στην στηλη του το Σαββατο]
Κοιτα να δεις ειλικρινεια η παρεα του Μιχαηλιδη..Ομως εν τζαι ενδιαφερον ινταλως συνεχιζουν με το ψεμα σαν εναν ειδος αυτονοητου τροπου γραφης.. Ιδου ο κ. Βενιζελος:
" Μολις βρεθηκε η Τουρκια σε δυσκολη θεση εσπευσε να κανει την εμφανιση της η "ρεαλιστικη ελιτ" για να ανακαλυψει και..εγκληματα στην δικη μας πλευρα."
Ιντα που να πεις; Η συζητηση για τους νεκρους τ/κ εν εγινεν υστερα που την υποθεση ολγκατς αλλα πριν, σε σχεση με το μηνυμα του υπουργου..Ψεμα ξεκαθαρο..Γιατι το καμνει ο δημοσιογραφος του φιλελευθερου;..Εν αθθυμαται; Επαθεν αμνησια για τες περασμενες 20 μερες; Οϊ..Καμνει το κλασικο κολπο της δαιμονοποιησης [τουτον που επροσπαθησεν να καμει τζαι το Μεγα με τον Κατσιαουνη]..Να ταυτιστει ενα θεμα/αποψη με τον "εχθρο/δαιμονα"..Οποτε οποιος λαλει κατι το διαφορετικο εν κακος/πρακτορας/υποπτος..
Η περιθωριοποιηση της αμφισητησης του κυριαρχου λογου που λαλει τζαι ο Τσομσκυ...

Η ατακα για μιαν "ρεαλιστικη ελιτ" εκφραζει μιαν στρατηγικη μετατοπισης της συζητησης ωστε να μεν φανει ποιος μιλα ουσιαστικα για λογοκρισια ..Λαλει, ο δημοσιογραφος, οτι η "ρεαλιστικη ελιτ" ειπεν για το 63-64..Ποιοι εν τουτοι;..Κανενα τεκμηριο, καμια αναφορα;...Ελιτ σημαινει η ομαδα που εσιει την εξουσια σε καποιοιν τομεα της κοινωνικης ζωης...Σιουρα οι πολιτικοι υστερα που την υποθεσην του ολγκατς εν ειπαν τιποτε για το 63-64..Ποια αλλη ελιτ; Η οικονομικη; Ειπεν τιποτε το ΚΕΒΕ;..
Απλα ο Βενιζελος θελει να γυρισει τον προβολεα στην αλλη πλευρα για να μεν φανει ο ρολος του σαν ενος λογοκριτη που θελει να συντηρησει την κυριαρχη ιδεολογια με βαση την οποια κοφκει τζαι ραφκει τα γεγονοτα.
Ιδου η αντιστροφη της πραγματικοτητας στο κυριαρχο θεαμα - να αναπαραγεις τον κυριαρχο λογο, να θελεις να λογοκριθουν οι αλλες αποψεις, τζαι να το παιζεις τζαι οτι εσυ αγωνιζεσαι εναντια σε ελιτ..

Στες "Μυθολογιες" ο R. Barthes αναλυει τον τροπο που η κυριαρχη ιδεολογια εμετατρεπεν/μετατρεπει το "ιστορικο" [ το βιωμα στην την ροη του χρονου, τζαι την ρευστοτητα των κοινωνικων θεσμων τζαι αντιληψεων] σε "φυσικο" [αιωνιο, αυτονοητο, ιερο]..
Ας παρουμεν λ.χ. την ανακοινωση των εθνικοφρονων γονιων στην αγγλικη σχολη..
Στην ανακοινωση τους παραθετουν 9 σημεια σε στυλ αρχων τζαι αλλα 8 σημεια σαν ειδος πρακτικων εισηγησεων..[η ανακοινωση μαζι με απαντηση της πλατφορμας εκπαιδευτικων υπαρχει στο τελος των σχολιων του προηγουμενου ποστ]..
Στο σημειο 1 λαλουν οτι συφφωνουν με την εμφαση στην πολυπολιτισμικη διασταση της σχολης αλλα εν εναντια στον "δικοινοτικο χαρακτηρα"..Η αλλαγη πλαισιου που εγινεν προσφατα φαινεται που την αποδοχη της πολυπολιτισμικης ταυτοτητας ενω η εναντιωση στην δικοινοτικοτητα εν το κουτοπονηρο..Σε μιαν κοινωνια η εναν ομαδικο πλαισιο το δικοινοτικο εν σαφως μια προοδος προς το πολυπολιτισμικο σε συγκριη με την ηγεμονικη επικρατηση τζαι προβολη της μιας ταυτοτητας...Τωρα αν οι εθνικοφρονες γονιοι εθελαν να πουν οτι εν πρεπει να τονιζεται οτι υπαρχουν 2 μεγαλες κοινοτητες [ε/κ-τ/κ] τζαι να θεωρουνται ουλλες οι πολιτιστικες παραδοσεις ισες [μαρωνιτες, αρμενιοι, μη-κυπριακης καταγωγης, αντι-εθνικιστες απο ε/κ η τ/κ κοινοτητα κλπ] να πεις οκ..Ενδιαφερον...Αλλα το αμεσως επομενο σημειο τονιζει [με αναφορα μαλιστα στην νομοθεσια] οτι η σχολη εν "χριστιανικη"...Αρα οι μη-χριστιανοι [μουσουλμανοι, μη-θρησκευομενοι /non believers που λαλει τζαι ο ομπαμα] πρεπει να κρυψουν τζαι να ξιχασουν τον πολυπολιτισμο..Τζαι το χριστιανικο που την ομαδα των εθνικοφρονων ερμηνευκεται να σημαινει "ορθοδοξο"/ ελληνορθοδοξο.. Ενας φιλελευθερος προτεσταντης λ.χ. θα ηταν πολλα πιο κοντα σε εναν κοσμικο παρα σε εναν οπαδο του τομμυ..
Ουσιαστικα η ανακοινωση διακυρησει κατι [πολυπολιτισμος] τζαι υστερα αναιρει το επιλεκτικα [μονο χριστιανικη εμφαση επιτρεπεται]...Τζαι η εικονα γινεται σαφης παρακατω.
Στο σημειο 3 θελουν την σχολη να μεινει μακρυα που την πολιτικη [η "πολιτικη" εν κατι κακο προφανως] αλλα στο σημειο 4 θελουν εμφαση στην "εθνικη καταγωγη"..Ε καλα η "εθνικη καταγωγη" ενεν πολιτικο θεμα; Οϊ για τους αστους που εμαθαν να φκαλουν ανακοινωσεις με τις αποψεις τους σαν το αυτονοητο κοινωνικο σωστο..
Αν καποιος εν νοιωθει ελληνας αλλα κυπραιος - ποια εν η εθνικη του/της καταγωγη; Εν θα τον καταπιεσουν αμα τον υποχρεωσουν να περασει τα παναϋρκα του ελληνικου εθνικισμου; Η αναποδα..Ακομα τζαι αν οι 2 κοινοτητες ηταν ομοιογενη μπλοκ οπως θα ηθελεν η εθνικοφροσυνη τζαι στες 2 κοινοτητες, εν να δικαιουνται [ με βαση την θεση για σεβασμο της εθνικης καταγωγης] οι τ/κ να εχουν τζαι τζηνοι την σημαια της τουρκιας; Οξα οι τουρτσιοι εν εχουν εθνικη καταγωγη;
Η μετατροπη των αποψεων μιας ομαδας σε κυριαρχες προυποθετει τον αποκλεισμο των αλλων τζαι την επιβολη της εκδοχης που της συφφερει σαν την αυτονοητη μοναδικη μυθολογια, την "φυσικη", μια τζαι μοναδικην, αληθκια..Οποτε οτι εν τους συφφερει εν πολιτικο τζαι προσωπικο τζαι οτι τους συφφερει εν αυτονοητο..
Στο τελος της ανακοινωσης τους λ.χ. λαλουν οτι το προβλημα εξεκινησεν πριν 4 χρονια τζαι επιμενουν να μεινουν η επανελθουν τα πραματα "ως συνεβαινε μεχρι τωρα"..Μα καλαν το "τωρα" ποτε ενι; Τζαι ποτε ξεκινα;.. Γιατι οι αλλαγες που εγιναν που το 1995 με την πιεση [εμμεση η αμεση] της Κλαιρης να εν το μετρο τζαι να μεν ενι οτι εκαμεν ο Πευκιος; Η οτι υπηρχεν τζαι πριν την Κλαιρη; Ποιος καθοριζει την "παραδοση"..Ιδου εναν ακομα κολπο της κατασκευης κυριαρχων μυθων. Η κατασκευη των παραδοσεων...
Ιντα γιατι εν πασιν πισω στον 18ο αιωνα που ο ιστορικος προγονος των κυπριων ιθαγενων εθεωρειτουν ο Χεττιμ ο αγγονας του Νωε; Η εκδοχη της ελληνικης καταγωγης των κυπριων χριστιανων εν πιο προσφατη...
Αλλα σιγα που τους ενδιαφερει η ιστορια...

Η ας παρουμε το μετρο 4 που θελουν σεβασμο "στον εθνικο υμνο" της κυπριακης δημοκρατιας..Ιντα χαζιν α; Τωρα τα κοπελλια καμνουν οτι εξιχασαν ιντα που λαλει το συνταγμα..Αμα ηταν να το παιξουν "χριστιανικο ιδρυμα" [με την ελπιδα να το σπρωξουν στα κρυφα στο "ορθοδοξο"] εβαλαν μας τζαι το κομματι της νομοθεσιας [τες γνωματευσεις ομως εξιχασαν τες βολικα]...Τωρα εν εβρισκαν τα καημενα τα πλασματα το συνταγμα, εστω μιαν αναφοραν στην λογικη του συνταγματος, η στην ιστορια, για να δουν οτι ο εθνικος υμνος του ελληνικου κρατους ενεν ο εθνικος υμνος της κυπριακης δημοκρατιας..
Αλλα ειπαμεν..Το επιχειρημα του κυριαρχου λογου στηριζεται στις επιλεκτικες αναφορες, στα ψεματα, τζαι στην προσπαθεια να μετατραπει η αποψη οσων θελουν να επιβληθουν σε κατι το φυσικο/αυτονοητο...

Να παμεν στο ποιημα του Λιασιδη σαν την αλλην θεσην - την θεσην που εκαταπιεστηκεν ιστορικα [τζαι λογω της ταξικης της καταγωγης] τζαι που νομιζω οτι μπορει να κουβαλα εναν πλαισιον ερμηνειας της αθρωπινης εμπεριας που εν πιο ανοικτον, πιο ρευστο...πιο νουσιμο [που λαλουν τζαι στο χωρκον μου] τζαι πιο πολυπολιτισμικο [αφου εν της μοδας τζαι με τους εθνικοφρονες αστους ο ορος τωρα]...
Η συζητηση για τους δολοφονημενους στο εσωτερικο μιας κοινοτητας [ε/κ η τ/κ] εν το ιδιο σημαντικη με τες αναφορες στις δικοινοτικες φασαριες..Διοτι οι πρωτοι νεκροι συνηθως ηταν ηταν στο εσωτερικο των κοινοτητων..Ο λογος του εξορισμου τζαι της λογοκρισιας των ενδοκοινοτικων αντιπαραθεσεων εν στρατηγικος - για να αποκλειστει η αναδυση μιας αλλης, καταπιεσμενης, ιστορικης πραγματικοτητας τζαι βιωματος..Του ιστορικα αβολου..
Οι "εσωτερικες" συγκρουσεις δειχνουν οτι ο διαχωρισμος του πληθυσμου σε 2 μονο κοινοτητες με βαση την θρησκεια εν ηταν η μονη διαθεσιμη επιλογη στες συλλογικες ταυτισεις κατα την διαρκεια του 20ου αιωνα..Εν υπηρχαν μονο ε/κ τζαι τ/κ στην κυπριακη ιστορικη εμπειρια..Υπηρχαν τζαι πλουσιοι τζαι φτωσιοι τζαι ταξικη παλη μεταξυ τους..Υπηρχαν τζαι φιλελευθεροι τζαι συντηρητικοι ..κλπ..Το 1908 οι ρωμιοι/ε/κ της Λευκωσιας ηταν τοσο τσακωμενοι που επροτιμησαν να φκαλουν τ/κ δημαρχο παρα να φκει αντιπαλος ε/κ...Το 48 οι εθνικοφρονες εθκιωξαν τους αριστερους που τα γηπεδα τζαι τα σωματεια αλλα η Τσεττιν Καγια επαιζεν μια χαρα στην κατηγορια/ομοσπονδια των εθνικοφρονων που "ειχαν κλεισμενη την ελλαδα μεσα τους"..

Πισω στο ποιημα του Λιασιδη..Ο Λιασιδης εγραψεν το υστερα που την δολφονια του Πετρου σαν συντροφος αλλα τζαι σαν χωρκανος του - τζαι σαν χωρκανος εξερεν τζαι ιντα που εγινεν..Επειδη υπαρχουν τζαι τα ντοκουμεντα με τις αναφορες του Σ. Παπαγεωργιου στες επιστολες των Γριβα-Ανθιμου ξερουμεν οτι τουτη η δολοφνια ηταν μερος μιας εκστρατειας εξαφανισης η αποκλεισμου της αριστερας που τες πολιτικες εξελιξεις..Το καλον του Γριβα εν οτι τα εγραφεν ξικουτσουλα.
Το ποιημα εν εναν τεκμηριο για το κλιμα γυρον που την δολοφονια/ιες..Για το ινταλως εβιωθηκαν που τους αριστερους η τουλαχιστον που μιαν πτερυγαν τους - διοτι σαφως εν υπηρχεν τοτε ενιαια αποψη αναμεσα στα λαικα στρωματα της αριστερας..Μια ταση ακολουθαν την ηγεσια τζαι την γραμμη της ενοτητας τζαι μια αλλη ηθελεν συγκρουση με τους "τραμπουκους"..
Αλλα ινταλως χρησιμοποιουμεν εναν τεκμηριο; Στην εθνικη αφηγηση η εμφαση εν στην μονοδιαστατη ερμηνεια..
Η λογικη της οελμεκ - να μην υπαρχουν κινδυνοι παρερμηνειων..Η η λογικη που ειδαμεν στην επιτροπη παιδειας της βουλης που τον Βαρναβα της ΕΔΕΚ τζαι το αλλον νουμερο τον εθνικοφρονα βουλευτη του ΔΗΣΥ, τον Θεμιστοκλεους..Ερωτησαν την διευθυντρια του σχολειου στο Ριζοκαρπασο να τους πει προβληματα τζαι αμα τους εκαμεν κριτικην, ειπαν της τζαι οι 2 οτι το προβλημα της εν η κατοχη..Τζηνον επρεπε να πει..Ουλλα τα αλλα απαγορευκονται..Αμπα τζαι..
Αλλα επειδη τα νοηματα διαρρεουν τελευταια, ο Βαρναβας εμεινεν να ακουετε σαν ενας κοινος λογοκριτης..
Αλλασσουν τα πλαισια..

Ας δουμε λοιπον το ποιημα σε ενα ανοικτο πλαισιο ερμηνειων..
Κατ' αρχην ιντα που εγινεν..Με βαση τις μαρτυριες φαινεται οτι μερικοι μασκοφοροι της εοκα επηαν στην Λυση για να σκοτωσουν ; /δερουν; καποιον Κολανη που ηταν γνωστος αριστερος..Ο λογος φαινεται οτι ηταν μια κοντρα που εγινεν την προηγουμενη εφτομαδα..Μια εκδοχη που ακουσα τζαι αρεσεν μου εν τουτη: στα μεσα του γεναρη οι αριστεροι εβαλαν ελληνικη σημαια στον συλλογο τους σαν υπενθυμιση της συλλογης υπογραφων του 50 στα πλαισια της εκστρατειας ενοτητας που ηταν τζαι η γραμμη της ηγεσιας του ακελ.. Καποιοι δεξιοι εσιησαν την η εσυραν την κατω..Κατι της εκαμαν τελος παντων...Γιατι οι αριστεροι, ως γνωστον, σαν αθεοι κλπ κλπ εν ηταν αρκετα "ελληνες"..Τουτον το φκιολιν εν που την δεκαετια του 20 που επαιζεν τζαι σαφως ηταν στο κεντρο της συγκρουσης του 48..Ο ελληνσμος εν ηταν απλα ταυτοτητα που εμαθαιναν οι κυπραιοι ιθαγενεις καθως εκμοντερνιζουνταν - ηταν η κυριαρχη ιδεολογια τζαι για να ανηκει καποιος σε τουτον το κλαμπ των προνομιουχων επρεπεν να εσιει καποιαν εγκριση που τους ελεγκτες εθνικων φρονηματων...Τζαι στην Μακρονησο τα ιδια...Ετσι τζαι αλλοιως δακατω εγινεν εισαγωγη..
Εφκηκεν τοτε ο Κολανης τζαι εβρισεν τους...

Οποτε οι μασκοφοροι την νυχτα της 21ης του Γεναρη ηρταν για να επιβαλουν πειθαρχια..
Ο Μιχαλης Πετρου ηταν ασχετος με το συγκεκριμενο θεμα αλλα σαφως τοπικο στελεχος της αριστερας..Ερκετουν τζηνην την ωρα στα καφενεια..Οι μασκοφοροι εσπρωχαν τους αριστερους να μπουν σε εναν καφενε..Οπου εισιεν ηδη γινει μια δολοφονια χωρις εξηγηση το 56..Αλλα τζαι στο κλιμα της εποχης, οι αριστεροι εστησαν ποϊν τζαι αρηνθηκαν να υπακουσουν..Αντισταθηκαν..Τζαι ο Πετρου..Ηταν μια δημοκρατικη αντισταση..Η υπερασπιση του δημοσιου χωρου του χωρκου που το "μαντρισμα"...
Καποιος μασκοφορος ερωτησεν τον Πετρου αν εν ο γραμματεας της ΠΕΟ στο χωρκο..Ο Πετρου ειπεν ναι...Οποτε επυροβολησαν τον τζαι εσκοτωσαν τον..
Η πιο προσφατη εκδοχη που ακουσα ηταν οτι εν οτι εξοστρακιστηκεν η σφαιρα..Το πιο πιθανο εν οτι επαιξαν τον σαν ειδος εκφοβισμου [αν ειχαν διαταγη για εκτελεση καποιου οπως φαινεται που τες επιστολες του Γριβα] η γιατι καποιος που τους μασκοφορους εχασεν τον ελεγχο..Αλλα απο οτι λαλουν οι μαρτυριες εν ηταν ενας πυροβολισμος..

Το ποιημα του Λιασιδη εν καταγραφει τα γεγονοτα αλλα το αισθημα..Υπαρχουν τουλαχιστον 4 σημεια στο ποιημα του που θα μπορουσαν να γινουν σημεια εστιασης για αναλυση της κοινωνικης τζαι πολιτιστικης ιστορια των λαικων στρωματων της κυπριακης κοινωνιας:
Η παραπομπη στην απελευθερωση που εκοντευκεν ["τζι ητουν κοντα την δευτερη σκλαβκια σου να νικησεις"] την οποια ο Λιασιδης εθωρεν ευρυτερα σαν το πλησιασμα της ιστοριας προς εναν ειδος "μεγαλου μεσομερκου"..
Ο προσδιορισμος των μασκοφορων σαν "σκουντρων της φτωχολογιας" που παραπεμπει πιο αμεσα στες τοπικες ταξικες συγκρουσεις...
Ο παραλληρισμος της μνημης της νεκρου συντροφου σαν εναν ειδος αγιασματος [θειας κοινωνιας/τζοινωνιας] οπου θα ερκουνται οι μελλοντικες γενιες να "πινουν να δροσευκουν"...
Τζαι η καταληξη που εν τζαι ο τιτλος..
"Σε γνωριζω, αγαπη"...
Η μετατοπιση που τον ελληνικο εθνικο υμνο εν εξωφθαλμη..Αλλα τζαι ενδιαφερουσα..Ο Λιασιδης εχωντας ζησει το ταξικο μισος τζαι την βια εναντιον των αριστερων/φτωχων απορριπτει με την σειρα του το ελληνικο ιερο της ανωτερης ταξης τζαι διακυρησει εναν νεον υμνον..Οϊ το "σε γνωριζω απο την κοψη του σπαθιου" κλπ αλλα το "σε γνωριζω αγαπη"...

Εχουμεν δαμαι, σε τουτην την ερμηνεια της ποιητικης αντιδρασης, εναν ιχνος της μεταλλαξης μορφων κυπριακοτητας τζαι της αναδυσης της "κυπριακης συνειδησης" στην αριστερα..Η της μεταλλαγης της πολιτικης παραδοσης της στηριξης της ανεξαρτησιας/αυτοκυβερνησης τζαι της διασταυρωσης της με την υπογεια λαικη τοπικη παραδοση...


Ομως υπαρχει τζαι μια αλλη διασταση..Ο δολοφονος..
Ο Κολανης λαλει οτι ο ενας μασκοφορος που εφκαλεν την μασκα τζαι εμιλησεν του υστερα ηταν ο Παπακυριακου που εσκοτωθηκεν στο Λιοπετρι, στον Αχυρωνα..
Αρα ηταν ηρωας..Τζαι για τους αριστερους [σαν αντιμπεριαλιστες] τζαι για τους δεξιους [σαν οπαδους της εοκα]..
Αν ομως ηταν ο Παπακυριακου που επυροβολησεν;
Ιδου το διλημμα τζαι το αμφιλεγομενο των ερμηνειων..Μπορει βεβαια να μεν εν ο Παπακυριακου που επυροβολησεν..Αν εν ετσι λυουνται οι αντιφασεις..
Αν ομως εν ο Παπακυριακου;
Γινεται τζαι ηρωας τζαι δολοφονος;
Γιατι να μεν γινεται; Γιατι πρεπει να υπαρχει μονον το ασπρο η το μαυρο; Ενας αθρωπος μπορει να υπακουσει σε μαλακισμενες διαταγες αλλα να εσιει το ηθος να φκαλει την μασκα μπροστα στον μελλοθανατο που θα εκτελεσει, η γιατι σαν αντρας τολμα να δει τον αλλον στα μαθκια σαν ισο...Η μπορει καποιος νεαρος να σιασιαρει τζαι να καμει λαθος..
Αλλα το ηθος ενος θανατου εν παντα τζιαμαι τζαι απαιτει να δουμεν την αθρωπινη εμπειρια στην ολοτητα της...
Τζαι εν ειμαστεν αγιοι..Ειμαστεν αθρωποι..
Ο Πετρου επεθανεν για τες ιδεες του..Αν δεν ηταν "ιδεολογος" εν θα ερισκαρε να σταθει μπροστα στους μασκοφορους..
Τζαι ο Παπακυριακου το ιδιο στον αχυρωνα..
Εν πολλα δυσκολο να τιμηθουν τζαι οι 2 σαν μερος μιας ιστοριας με πολλαπλες εκδοχες τζαι εμπειριες - που ολοκληρωθηκεν πκιον;

Μπορουμεν να εχουμεν ερμηνειες που να χωρουν τουτην την πολυπλοκοτητα; Τζαι την οργισμενη αντιδραση του Λιασιδη τζαι την εκκληση για ενοτητα της ηγεσιας της αριστερας;
Τζαι το ηθος της αντιστασης στον Αχυρωνα..Τζαι το δραμα του Σαμαρα που τους επροδωσεν γιατι εσπασεν που τα βασανιστηρια τζαι υστερα ηρτεν πισω για να τον εκτελεσουν;...
Γιατι εν θωρουμεν το μεγαλειο της αθρωπινης τραγωδιας τζαι του ηθους που φκαινει που την μη-αγνη εμπειρια της ιστοριας;

Διοτι μερικοι θελουν την ιστορια [την επιλεκτικη χρηση της] σαν μηχανισμο νομιμοποιησης της εξουσιας τους..Τζαι τωρα εν φαινεται να καταλαβαινουν καν οτι κλειει ενας ιστορικος κυκλος...
Τζαι μαλλον εν απολογισμον που πρεπει να καμωμεν πκιον..

Τουτος ο απολογισμος μπορει να εν να εν μια ιστορια πολλαπλων οπτικων..Οϊ των μυθων που θελουν να λογοκρινουν αλλα των ερμηνειων που θελουν να καταλαβουν..Τζαι που υπαρχουν σαν ημιτελη αποσπασματα που συμπληρωνουνται που αλλες εκδοχες..
Μπορει να υπαρξει ενα πλαισιο ιστοριας που εν θα εκφραζει απλα την εξουσια αλλα να εν ανοικτο στην πολλαπλη εμπειρια;

53 σχόλια:

drakouna είπε...

Στο κομμάτι για το English School (που γνωρίζω) συμφωνώ και επαυξάνω. Έσιει 5 μέρες που λαλώ ότι το norm που προσπαθούν να περάσουν δεν είναι το norm αλλά ένα "norm" που προέκυψε τα τελευταία 10-15 χρόνια (εσύ το είπες πιο εύστοχα ονομάζοντας το "περίοδο Κλαίρης"). Γενικά τα 10 χρόνια του Κληρίδη έκαμαν το ES να μοιάζει με τα δημόσια σχολεία στην αντίληψη και το ύφος.

gregoris είπε...

σαν ένας που εβίωσεν την περίοδο Κλαίρης σαν μαθητής στην αγγλική σχολή να καταθέσω μιαν μαρτυρία. ένας τ/κ που εφοιτούσεν τότε εδέχτηκεν απειλές που μεγαλύττερους του εθνικιστές να μην τολμήσει "να πει τίποτε για την ιστορία της Κύπρου". εν τούτην την "μη πολιτικοποίηση" που θέλουν αλόπως τούτοι οι γονιοί...

Ανώνυμος είπε...

γεια σου δρακουνα,
η αληθκια ενι οτι καθως εσκεφτουμουν ινταλως ηταν να φερω τες λεξεις μαζι, επερασα που το μπλογκ σου, τζαι εκουρτιστικα παλε με την αγγλικη σχολη..αρεσεν μου ιδιαιτερα μια διασταση της κουβεντας που ακολουθησεν το σχολιο σου, που ετονιζεν οτι οι αστοι [τζαι ιδιαιτερα οι "εθνικοφρονες με φαντασιωσεις αγγλικου σερ"] εν ηταν, ουτε ενι, μονοι τους [ η καν κυριαρχοι] στην σχολη..υπηρχε τζαι μια ευρυτερη συμμετοχη ταξικα [μεσαια τζαι λαικα στρωματα] αλλα τζαι ιδεολογικα που εφκαλεν τζαι μια σειρα αλλων τασεων η "παραδοσεων" που τζηνων που ενθαρρυνε η κλαιρη τζαι η εποχη της..
την δεκαετια του 70 το english school εισιεν την φημη ενος σχολειου που εισιεν τζαι διαφορετικην υλη αλλα τζαι εναν προσωπικο/δασκαλους που εβοηθουσαν να ανοιουν μαθκια τζαι οριζοντες παρα να κλειουν..τα G.C.E ηταν βεβαια τζιαμαι σαν το γραφειοκρατικο μετρο αξιολογησης, αλλα εφκαινεν τζαι μια αλλη αυρα τζαι αισθητικη..εν λλιον πραμα την εποχη που οι αλλοι μιτσιοι εβολοδερναν με τα βιβλια της χουντας, η των λεπτομερειων του ιντα που εγινεν στην χερσονησο της βαλκανικης τον χ αιωνα κλπ, να μαθαινεις για την ευρωπαικη τζαι την παγκοσμια ιστορια;
η σχολη εισιεν την φημη του ανοικτου πνευματος..
τζαι ο δημοσιος πλουραλισμος [με τους τ/κ ως το 74 αλλα τζαι το γενικοτερο ανοιγμα του στην ανοχη] εβοηθαν νομιζω σαν πλαισιο..

αλλα τζαι οι μαθητες επερνουσαν μιαν φαση με radical εκδοχες τοτε αν αθθυμουμαι καλα..

ΑΝ.ΛΙΝ
[η υπογραφη του λινοπαμπακου στες γειτονιες σου]

γρηγορη,
για να συνεχισω τα memories των 70'σ αφου η δρακουνα εστιασεν πανω στες "παραδοσεις" ...τοτε υστερα που το 74 εδημιουργηθηκε εναν ειδος μαθητικης αριστερας [οϊ κομματικης, αλλα ενα μειγμα του τοτε ευρυτερου κοινωνικου κλιματος με αποχρωσεις ταξικης καταγωγης τζαι student radical politics που ειχαν αποηχους των 60'ς] που εκατεβαινε τζαι εκερδιζεν τες εκλογες..εδυσπικρασαν λλιον νομιζω οι αστοι γιατι εθεωρουσαν οτι επρεπεν να ηταν αυτονοητα δικη τους η εξουσια στο μαθητικο συμβουλιο...αλλα νομιζω επηραν το κουλατα τελικα..
τζαι απο οτι αθθυμουμαι εκατεβαιναν διαδηλωσεις οι μαθητες τοτε..
τοτε ηταν τζαι οι καυκαες για την στηριξη του σοφιανου που ηταν υπουργος παιδειας τζαι επλακωσεν παλε το κυκλωμα της υστεριας αμα εκαμεν τες πρωτες προσπαθειες για εκπαιδευτικη μεταμυρριθμιση..

Anef_Oriwn είπε...

Λινοπάμπατζιε,

Ως συνήθως αρκετά ενδιαφέρον το κείμενο σου και πλούσιο σε σκέψεις που ενισχύουν τους προβληματισμούς για το τι μέλλει γενέσθαι με την έρμη την πρωτοβουλία για αναθεώρηση/αποκατάσταση/επανασυγγραφή (διαλέγετε και παίρνετε) της Ιστορίας. (Μακροσκελέστατο ως συνήθως το κείμενο – 10 τυπωμένες σελίδες – αλλά διαβάζετε με σχετική άνεση. Δεν είναι και τόσο τούτη τη φορά η κυπριακή διάλεκτο που χρησιμοποιείς).

Ο κύριο λόγος για την παρέμβαση μου αυτή δεν ήταν για να καταθέσω τα πιο πάνω εγκωμιαστικά σχόλια, αλλά με αφορμή την τοποθέτηση σου ότι “… η απλη αντιπαραθεση [επιτελους] εφερεν την πραγματικοτητα στον δημοσιο λογο...”, θέλω να συμπληρώσω ότι είμαι πλέον πεπεισμένος ότι χωρίς σύγκρουση με τους φορείς της μέχρι τώρα κατεστημένης και επιβεβλημένης (από τη “νικήτρια” Δεξιά) ιστορικής “γνώσης”, τίποτα ΔΕΝ θ’ αλλάξει!

Παρακολουθώντας σήμερα (όλως τυχαίως, αλλά κόλλησα κι εμένα μέχρι τέλους) τον Λάζαρο Μαύρο στο πρόγραμμα του στο “Ράδιο Πρώτο”, να προσπαθεί να υποβάλει απόψεις και αν εκμαιεύσει δηλώσεις από τους φιλοξενούμενους του ενάντια σ’ οτιδήποτε γίνεται προς την κατεύθυνση αναθεώρησης της Ιστορίας, διαπίστωσα ότι ο δρόμος είναι μακρύς τζιαι γεμάτος αγκάθκια!

Ένας λάβρος και ωρυόμενος Ζαχαρίας Κουλίας, με το γνώριμο επιθετικό του στυλ που δείχνει έναντι οποιουδήποτε διαφωνεί μαζί του, κατακεραύνωνε τους πάντες (δηλ. τους κυβερνώντες), συμπουρκούμενος από τον Λλου Μμου, γιατί τόλμησαν να πουν ότι ελληνοκύπριοι (εθνικιστές και σοβινιστές φυσικά) δολοφόνησαν τουρκοκυπρίους αμάχους. Είπαν μας το γνωστό τροπάρι ότι «αφού τότε, το 1963-64, η “Χαραυγή”, εν έγραψεν για δολοφονίες τουρκοκυπρίων, κάτι τέτοιο δεν θα έγινε», ο μέγας ιστορικός Κουλίας είπεν μας ότι λίγο πολύ ο Κατσιαούνης είναι άσχετος, ο Λάζαρος μας παρουσίασε το νέο του τροπάρι που λαλεί ότι οι οργανώσεις της Αριστεράς και του Λαϊκού Κινήματος σιωπούσαν (και έτσι συγκάλυπταν τα εγκλήματα), εκάμαν αναφορά σε άρθρο του Πουμπουρή στη χτεσινή “Χαραυγή” για να μας πει ο Κουλίας ότι τον Πουμπουρή (που τον εκτιμά τζιαι πολλά όπως είπεν) “εβάλαν” τον (υπονοώντας προφανώς ότι τον αναγκάσαν) να γράψει το άρθρο, [φαντάσου αν δεν του ‘χε εκτίμηση τζιόλας, τι θα έγραφε], τζι’ ενεκάτωσεν μέσ’ τες κουβέντες του τον “Συνεταιρισμό για την Ειρήνη”, την παραμονή 50 χιλιάδων εποίκων και την εκ περιτροπής Προεδρία, την 8η Ιουλίου και τη 23η Μαίου (επήξαμεν στες ημερομηνίες).
[Τελικά απ’ όλα είχε η αντιπολιτευτική σαλάτα του Κουλία, αν και προηγουμένως στον “Άστρα” ο Κάρογιαν ελάλεν άλλα προσπαθώντας να αποπυροδοτήσει την ένταση που προκαλείται από τις αντιπολιτευτικές δηλώσεις στελεχών του Κόμματος του].


Το κουαρτέτο (στο πρόγραμμα του Μαύρου) ολοκληρώθηκε με κάποιο Μαρκίδη που μίλησε για μια εκδήλωση που θα γίνει στη Λεμεσό (νομίζω απόψε) με ομιλητή (μεταξύ άλλων) και τον Νεοκλή Σαρρή και με τον σκηνοθέτη Λάμπρο Παπαδημητράκη, ο οποίος αποκάλεσε και κάποιο «καραγκιόζη», με αποτέλεσμα να βουρά μετά ο Λάζαρος να τα σάσει. Έτσι είναι, άμα σπέρνεις ανέμους κάποια στιγμή θα θερίσεις θύελλες.

Αυτή η οργανωμένη και μεθοδευμένη προσπάθεια να καταργηθεί η πρωτοβουλία αποκατάστασης ή/και διασαφήνισης των ιστορικών γεγονότων και ανάδειξης όσων άλλων παραμένουν στο σκότος ή στο ημίφως, διερωτούμαι αν όλ’ αυτά είναι για γέλια, για κλάματα ή για να τραβούμε τα μαλλιά μας.

Πολύ φοβάμαι ότι η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να διατήρηση κλίμα ενότητας (και για να εξακολουθήσει να έχει τη στήριξη του “Συναγερμού” στις συνομιλίες που γίνονται για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό, ξεκίνησε να αναδιπλώνεται ομαλώς και μάλλον το θέμα α θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.

Πέραν όμως όλως αυτών των προσκομμάτων και εμποδίων με τα οποία οι διαφοροι Λάζαροι, Κουλίες, ΠΟΝΤΙΚΟ-φυλλάδες, Αρχιεπίσκοποι, Συνδέσμοι και παρα-Συνδέσμοι κι όλο το εθνικισταριό και λοιπόν συναπάντημα, ναρκοθετούν και τορπιλίζουν (για να χρησιμοποιήσουμε και στρατιωτικούς όρους για να είμαστε και IN) τις σκέψεις (γιατί σκέψεις είναι ακόμα) για αλλαγές στα σχολικά βιβλία για την Ιστορία, υπάρχουν κι πολλές άλλες δυσκολίες όπως η φοβία πολλών που ξέρουν ή έχουν ζήσει τα γεγονότα από πρώτο χέρι, αλλά δεν τολμούν (τις πλείστες φορές όχι αδικαιολόγητα) να μιλήσουν (“να έβρουν που άλλους”, λαλούν).
[Τις σκέψεις του γι’ αυτό το θέμα καταθέτει κι ο Aceras σε σχόλιο του στου Γρηγόρη – link: http://nekatomata.blogspot.com/2009/01/blog-post_30.html, και σε ανάρτηση του στο blog (πρώην) Proedrikes – link: http://proedrikes.blogspot.com/2009/02/blog-post.html].

Φυσικά υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου οι συγγενείς έχουν κουραστεί να ψάχνουν το θέμα (των δολοφονιών) ή/και έχουν αδιαφορήσει, ή ακόμα λόγω της δημιουργίας νέων συγγενικών καταστάσεων έχουν αφήσει τα πράματα σε εκκρεμότητα ή έχουν περιπέσει σε νάρκη.

Anef_Oriwn
Δευτέρα 2/2/2009 – 11:17 μ.μ.

Anef_Oriwn είπε...

ΑΝ.ΛΙΝ,

Τώρα είδα το σχόλιο σου με το οποίο απαντάς στην Drakouna (η υπογραφή σου κάτι μου θύμισε – πρέπει να σε είχα σχολιάσει πολύ παλιά) ... Η αναφορά σου στο English School και η προοδευτική διάσταση που το πιστώνεις για τη δεκαετία του 70, λέγοντας ότι τότε “… το english school εισιεν την φημη ενος σχολειου που εισιεν τζαι διαφορετικην υλη …”, μου θύμισε το αγγλόφωνο ιδιωτικό σχολείο όπου εγώ φοίτησα με τους τουρκοκύπριους συμμαθητές και που από μια εποχή και μετά είχε ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών από αριστερές οικογένειες. Ίσως παραθέσω κάποια στοιχεία στην επόμενη παρέμβαση μου.

Anef_Oriwn
Δευτέρα 2/2/2009 – 11:28 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

Στα 3 σπίθκια του αδιεξόδου που ζιώ μινήσκουν 3 απόφοιτοι, τζε ο γιός του νου περνά τωρά που τον θάλαμο των βασανιστηρίων που εξελίχτηκε η διαδικασία του να περάσεις τις εξετάσεις. Την κυριακή στο καταλιάριν με καφέ τζε περιποίηση των παχύφυτων ήταν ένα που τα θέματα μας.

Ο μιτσότερος αθύμησε μας ότι τον τζερόν μας μέρος της ελίτ (η ας πούμε εθναρχοεξουσία) έστελλε τα κοπελλούδκια της στα ελιτ δημόσια - Παγκύπριον τζαι ύστερα Τζύκκο & Ακρόπολη Α για να έχουν Ελληνική Παιδεία - που ήταν τζε προνόμιο για την πολιτική αναρρίχηση (Κυπριανού, Τάσσος, Κολοκασίδης, Προδρόμου). Μάλιστα θυμούμαι στον Τζύκκο Θηλέων ελαλούσα μου οι φιλενάδες ότι οι Ελίτ εμπαίναν σε ξεχωριστή τάξη που τους υπόλοιπους. Με την μεταρρύθμιση του Σοφιανού επί μίνιμου προγράμματος, εμειώθηκεν τζίνη η διαφορά μεταξύ των δημόσιων σχολείων τζε η εθναρχοεξουσία άρκεψεν να κινείτε προς το English School.

Ήταν τζε η τελευταία δεκαετία που οι αξίες της κοινωνίας επαραδωθήκαν στον καταναλωτικό ανταγωνισμό 'οπου το English school εγίνηκε είδος Πολυτελείας αναγκαίο κομμάτι της κοινωνικής τους καταξίωσης. Τζε εφτάσαμε αισίως στο σημείο να πηαίνουν τα αγγόνια των πιο πάνω αλλά τζε οι βαφτιστιτζοί του Φτωχόπουλου (σοβαρομιλώ) στο ES. Οπόταν η αλλαγή εν ήταν μόνο οι άμεσες /έμμεσες παρεμβάσεις της Κλαίρης αλλά ήρτεν τζε εκ των έσω.

Το άλλο θέμα εν η εξέλιξη του συναγωνισμού για να περάσουν τα παιδκιά τους τις εξετάσεις. Έμφανιστήκαν 2-3 ειδικοί που εκάμμαν ιδιαίτερα. Στην αρχή εκάμναν ένα χρόνο ιδιαίτερα, μετά δκυό χρόνια τζε τωρά έχουν private tudors. Οι μιτσιοί περνούν την προεφηβείαν τους μες το άγχος τζε την ταλεπωρίαν, πολλοί δυαλύουνται ψυχολογικά τζε έσιη τζε τούτον τις επιπτώσεις του στην κατάσταση που επικρατεί μετά μες στο σχολείο.

Τζε όποιος έσιει παραπάνω ρυάλλια γοράζει παραπάνω προετοιμασία. Εμιλούσα με το Helikar που τωρά εν καθηγητής της κόρης μου στο Highgate τζε ελάλεν μου ότι προβληματίζει τους στο ES γιατί ως αποτέλεσμα εκαταντήσαν να πιάνουν ένα είδος μαθητή τζε εξαλήφκετε τζίνη η πολυμορφία που εμείς εβιώσαμεν. Για να καταλάβετε εν περνούν χαμηλόμισθοι για να διούν τις υποτροφίες, τζε προσπαθούν νάβρουν τρόπους να βκουν που την κατάσταση.

Εγώ επρότεινα του να καταργήσουν τις εξετάσεις τζε να τραβούν κλήρο!

Τζεσύ του English School Γρηγόρη?

Ματίλτα

drakouna είπε...

Γεια σου ρε Ματίλτα.

Μια χαρά τα είπες. (είμαι πιο μιτσιά σου εγώ)

gregoris είπε...

τζιαι εγώ ματίλτα, τζιαι εγώ. αλλά είμαι της γενιάς της δρακούνας (μάλλον 2-3 χρόνια πιο μιτσής της αν κρίνω που τες αναφορές της). που τότες που θυμούμαι ένιωθα παράξενα να είμαι στην αγγλική σχολή, έναν ελίτ σχολείο. κάτι σαν τύψεις του να ανήκω στους προνομιούχους. τζιαι ενευρίαζα που 3 που τα 4 ονόματα των εσωτερικών ομάδων του ήταν ονόματα αποικιοκρατών στρατηγών. αλλά σταδιακά άρκεψα να βλέπω τζιαι άλλες θετικές διαστάσεις. την καλλύττερη ύλη, το ανοιχτό φιλελεύθερο πνεύμα μέσα στες τάξεις, την σχετική ελευθερία στην εμφάνιση (σκουλαρίκια, γένια, μαλλιά κτλ) τες πολιτικές συζητήσεις (που ναι εγίνουνταν τζιαι τότε, τζιαι έντονες μάλιστα). στην ιστορία, στα οικονομικά, στην γεωγραφία, τα απογεύματα στο κάρρεντ αφέαρς. τες κόντρες μας με τους εθνικιστές στες διαδηλώσεις της 15 Νιόβρη, την συμμετοχή στα δικοινοτικά στο Λήδρα Πάλλας. ναι λινοπάμπακε ακόμα τζιαι στα 90ς υπήρχεν ριζοσπαστικότητα μέσα στο σχολείο.

Ανώνυμος είπε...

ανευ,
σε μιαν που τες πρωτες φορες που εδιασταυρωθηκαμεν εφαινεσουν να δυσπιρκας με τους λατινικους χαρακτηρες [greeklish]...

τωρα για την ιστορια..οι συγκρουσεις εν μερος τους σκηνικου..σαφως..τζαι ιδιαιτερα αμα αρκεφκουν τα τυμπανα του τραμουκισμου/εκφοβισμου, η κοντρα εν τζαι υποχρεωση - ηθικη, πολιτικη τζαι ηδονικη [εχουν χαζιν αμαν αφριζουν]...
αλλα γενικα νομιζω ειμαι πιο αισιοδοξος που εσενα [εστω σε τουτην την φαση που ακουεσαι φορτισμενος]..σαν υπαρχει ηδη νακκον μετατοπιση νομιζω..εν ηξερω ιντα που εν να καμει η κυβερνηση κλπ αλλα ετσι τζαι αλλοιως το σημαντικο νομιζω εν η ιδια η συγκρουση στην κοινωνια..η απομυθοποιηση/απονομιμοποιηση της κυριαρχης αφηγησης της ιστοριας...

εν νομιζω να παρει 5-6 γενιες που λαλει στο δυσπιρκασμα του τζαι ο aceras..
στην δικην μου αντιληψη υπαρχουν ηδη δεδομενα στην υλικη πραγματικοτητα που επιταχυνουν τες διαδικασιες..
- τα τεκμηρια [σαν δεδομενα της υλικης πραγματικοτητας] που συσσωρευκουνται εν τοσα πολλα που η κυριαρχη αφηγηση εν μπορει πκιον να καμει εναν καπως ορθολογικο [τζαι καπως πιστευτον] διαχωρισμο τζαι να αφομοιωσει μερικα τζαι να περιθωριοποιησει καποια αλλα.. εν μπορει να σταθει εστω σαν σοβαροφανης λογος/αφηγηση με το να αρνειται σε μιαν στηλη [στην ταδε σελιδα της εφημεριδας] οτι εγιναν φονοι τ/κ τζαι στην αλλην σελιδα της ιδιας εφημεριδας, την ιδια ημερα να υπαρχει ειδησεογραφικη αναφορα σε ομαδικους ταφους..
τζαι το [πολιτιστικο] κλιμα [ειτε εσιει να καμει με την μεταμορφωση/ανακατωμα του πληθυσμου ειτε με το αναποφευκτο της υλικης ντε φακτο ενοποιησης του ροτσου μας στην μεσογειο] εν τους ευνοα επισης...
- η ιδια η τεχνολογικη μεταμορφωση καμνει τον ελεγχο της πληροφοριας πιο δυσκολο..αλλα τζαι των φωνων..
αλλα τουτον εν ευρυτερο θεμαν ..αλλην φορα..

εχουν ωριμασει επισης τζαι κοινωνικες δυναμεις για να στησουν ποϊ νομιζω..
τζαι οπως εγραψα νομιζω κατι κινειται..γιατι το σημαντικο ενεν να περασει κατι σαν ηττα καποιων αλλα να υιοθετηθει/αναγνωριστει σαν δεδομενο..να αναγνωριστει η λογοκριμενη ιστορικη πραγματικοτητα..τζαι οι ερμηνειες εν να παιζουν..αμα πκιον σταματησουν να παιζουν πελλον για τους ομαδικους ταφους κλπ, ε κατι ενι..καμνωμεν σαν κοινωνια εναν βημα παρακατω..

τωρα ξερεις οτι βαρκουμαι τον λουμου...εσυ παντως χαρας την φλαγκα σου να τον ακουεις πρωιν ξημερωμα..τζαι αμα καταλαβεις τζαι τες κουτοπονηρκες της στρατηγικης της εκμαιευσης..
τελος παντων..
εν ηξερω ιντα που πουλα τουτες τες εποχες αλλα αν παω με οτι καταγραφεις, η μεταστροφη που επιασες [οτι τωρα φταιει το ακελ γιατι εν το ελαλεν πιο γληορα για τα τ/κ θυματα κλπ] εν τζαι αστεια αλλα εν τζαι typical..
ιντα που εκαμαν οι τυποι σαν τον λαζαρο μαυρο το 74; αφου υποστηριζαν την εοκα β τζαι ελπιζαν στο ρουσφετι που θα ακολουθαν τον πραξικοπημα, αμα εν επαιξεν η φαση..τζαι εχασαν την προοπτικη της καλυψης της εξουσιας που τα βαλκανια, εφκαλαν νεον σεναριο..εφταιεν το ακελ γιατι εν αντισταθηκεν ενοπλα..
να τον ελαλεν ενας αριστερος, ακροαριστερος κλπ να το καταλαβεις..αλλα τουτοι που υποστηριζαν την εοκα β;
ο εοκαβηταζης, ας πουμεν, να παραπονιεται γιατι οι ακελικοι εν ηβραν οπλα να του αντισταθουν..
οποτε μπορει να εν κατι αναλογο που πιανουν οι αντενες σου τωρα.. με το 63-64..αφου εφαασιν χρονια να λογοκρινουν τα εγκληματα, να απειλουν τζαι να δαιμονοποιουν [σαν απογονοι του κλιματος που οδηγησεν στα εγκληματα τοτε], τωρα μπορει να τους "φταιουν" οσοι εν το εφωναζαν δυνατα..
τζαι φυσικα λογοκρινεται το οτι οσοι κατηγορουνται ηταν επισης υπο επιθεση τζαι απειλες..
η μετατοπιση παλε..η εστιαση εν παει στους δολοφονους..
ετσι τζαι αλλοιως πιο παλια εφταιαν τα θυματα..τωρα φταιουν οσοι εν αντισταθηκαν στους [αορατους οπως τζαι το 74] δολοφονους του 63-64..
θωρεις..ωρες ωρες νομιζω οτι το συνδρομο τους τουτους τους τυπους εν να παραγουν μισος...εν φαινουνται εχουν σημασια τα στοιχεια/τεκμηρια η η λογικη..
σαν να μαχουνται να εκμαιευσουν κουβεντουα ποδα ποτζιει για να φκαλουν μισος..οι τουρτσιοι, οι τ/κ, το ακελ..καποιοι τελος παντων..
ειδες γιατι λαλω οτι εσιει τζαι τα καλα της η κερκιδα..εκτονωση σαν therapy...

τωρα για τα τεκμηρια τζαι τους νεκρους αριστερους..εγω εν νομιζω να εσιει κανενα νοημα να γυρευκωμεν ευθυνες ατομικες πκιον..εν καλα να ξερουμεν..αλλα οσοι ηταν εμπλεκομενοι την δεκαετια του 50 εν 70 τζαι βαλε τωρα..
οσοι ηταν ανακατωμενοι το 60 κοντευκουν τζαι τζηνοι τα γηροκομεια..
οποτε το ζητημα εν η ιστορικη μνημη σαν μερος συλλογικων τζαι οϊ ατομικων ζητηματων..οι νεκροι αριστεροι ενεν ζητημα [μονο] των οικογενειων τους..εν ηταν θυματα..νομιζω ηταν ατομα που επηραν μιαν συνειδητη σταση αντιστασης τζαι σαν τεθκια πρεπει να αξιολογηθουν ιστορικα..
σαν ατομα που εκφραζαν μια ιστορικη σταση...

υ.γ. για τον συναιτερισμο κλπ εχουν φοβερο χαζιν το δηκο τζαι η εδεκ..αντιμπεριαλιστες στο σχεδιο αναν, λαγνεια για δυτικη εγκριση στον [ας πουμε] συναιτερισμο μπλα μπλα..


ματιλτα,
thanks για τες πληροφοριες για τες μεταλλαγες την δεκαετια του 80..
ως γεγονος επροσεξα τζαι εγιω οτι η πολιτικη ελιτ εν εισιεν ατομα που ερκουνταν που την αγγλικη σχολη..

γρηγορη,
ε τοτε μπορει να χρειαζεται τζαι μια πρωτοβουλια αποφοιτων τζαι μαθητων [λογικα πρεπει να υπαρχουν τζαι τωρα] που να υπερασπιζουνται την ριζοσπαστικη παραδοση της αγγλικης σχολης...τζαι να βαλουν τζαι αναλογα αιτηματα...:)

arkoudas είπε...

εσχιει δίκαιον ο λινοπάμπακος. μια πρωτοβουλία που τους πρώην 'ριζοσπάστες' της αγγλικής σχολής επιβάλλεται τζιαι έπρεπε να είσχε γίνει που τζιαρό. αλλά εν τζιαι φταίω κανέναν. τζιαι γω ήμουν μαθητής τζαμέ τζια άμαν έφια έστελλα σχιερετίσματα σε κανένα προοδευτικό καθηγητή τζιαι εθκέβαζα τα νεά της σχολής τζιαι ενεβρίαζα. Ομως εννεν τέλια τυχαίο που οι εθνικόφρονες τζιαι οι συντηριτικοί εκάμαν μέτωπο αλλά όϊ οι 'ριζοσπαστικοί'. Εγίνουνταν πολλές διαμάχες μεταξύ πολλών που εμάς τζιαι των εθνικιστών (συνήθως)πλουσιόπαιδων, υπήρχεν το λεγόμενον ανοιχτό μυαλό στες δραστηριότητες, έρκουνταν Τ/Κ ποιήτριες τζιαι εμιλούσαν κλπ. αλλά πάντα στα θεσμικά όργανα του σχολείου (συμβούλια, επιλογές πλείστων διευθυντικών στελεχών κλπ) εκυριαρχούσαν τζίνοι. Τα φυλλάδια με το 'καλός τούρκος, νεκρός τούρκος' εσύρναντα μες τες αυλάες του σχολείου σε κάθε 'εθνικήν επέτειον' τζιαι κανένανς εν έφκεννεν στα ράδια να πει τίποτε τότε. Οι αριστεροί καθηγητές εδιούσαν μάχες τζιαι ενε γράφαν εύκολα μες την Χαραυγή ή ένε συμμετίχαν φανερά σε δικοινοτικές οργανώσεις. Το ανοιχτό μυαλόν ήταν εν μέρει που την μιαν προοδευτικόν στοιχείο του εκπαιδευτικού συστήματος του σχολείου αλλά που την άλλη (χωρίς να είμαι απόλυτος) ένοιωθα ότι ήταν παρπάνω έναν στολίδιν που εβάλαν οι αποικιοκράτες γυρών που την θεσμικήν ισχύ των συντηριτικών του σχολείου (όπως κάμνουν άλλοστε τζιαι στην δικήν τους χώραν)....τζιαι οι δε συντηριτικοί εδέχουνταν το γιατί έτσι ήταν δύσκολον να αποκαλυφτούν, συν της δυτικολαγνείας που εκουβαλούσαν μες τες τζέπες του εθνικισμού τους.....Τωρά, απ'ότι καταλαμβαίνω τούτον άρχισεν να αλλάσσει σιγά σιγά τζιαι ίσως εν για τούτον που εσυνταχτήκαν τα φαστιστοειδή τζιαι εφκάλαν γλώσσαν: όι για να κοπούν οι ανοιχτόμυαλες δραστηριότητες αλλά άμπα τζιαι φύει που τα σχέρκα τους ο κυρίαρχος λόγος. γιατί μπορεί να μεν ξέρουν τη θεωρία του Τσόμσκι αλλά καταλάβουν άμαν η ισχύς της λλιανίσκει.

Anef_Oriwn είπε...

Linέ,

Πολύ συνοπτικά τα εξής ολίγα:

1. Είναι πολλά εκείνα με τα οποία δυσπυρκώ, όμως τα τελευταία χρόνια απέκτησα μπόλικη υπομονή – χάνεται άμα αναγκάζομαι να λεω και να ξανάλεω τα ίδια και τα αυτά!

2. Τα greeklish με κουράζουν πολύ στο διάβασμα (ίσως και λόγω ηλικίας) γι’ αυτό συνήθως τ’ αποφεύγω (και να τα διαβάζω και να τα γράφω), όπως και το κάπνισμα (και να καπνίσω τζιαι να με καπνίζουν – και για τα δύο είδη καπνίσματος).

3. Καμιά αναθεώρηση της επίσημης Ιστορίας (στο άμεσο μέλλον) ΔΕΝ θα καταγράψει τον ταξικό και κοινωνικό χαρακτήρα των γεγονότων, των αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων (όπως για τις απεργίες του 1948 και το απεργοσπαστικό ρόλο των Νέων Συντεχνιών, την πολιτική αντιπαλότητα και αντιπαράθεση της Εθναρχίας με την Αριστερά για την πρωτοκαθεδρία του αντιαποικιακού αγώνα που μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1950 την είχε η Αριστερά, τους συμβιβασμούς της αγγλόφιλης κυπριακής αστικής τάξης με τους εγγλέζους, τον καταστροφικό ρόλο του Γρίβα στην υπόθεση της Κύπρου, τις πολιτικές ευθύνες της νικήτριας και άρχουσας Δεξιά παράταξης για τες διακοινοτικές συγκρούσεις του 1963-67 αλλά και για τη δημιουργία κλίματος ανωμαλίας και αναταραχής μέσα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα από μερίδα αυτής της παράταξης που οδήγησε στο πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή).

4. Συμφωνώ μαζί σου ότι «κατι κινειται»! Έστω και η ανακίνηση τέτοιων θεμάτων και το κοντράρισμα που προκαλείται (βασικά απ’ αυτούς που για χρόνια “εκρατουσαν και το κρέας τζιαι το μαshέριν”) δημιουργεί μια νέα δυναμική μέσα στην κοινωνία που αναζητά πλέον τη «λογοκριμενη ιστορικη πραγματικοτητα», και παρουσιάζεται έτοιμη να αποδεχτεί τα νέα δεδομένα αφού τούτα στοιχειοθετούνται και τεκμηριώνονται! Η ανακάλυψη ομαδικών τάφων ένθεν και εκείθεν και η διακρίβωση της ταυτότητας των σκοτωμένων/δολοφονημένων ένθεν και ένθεν αποτελούν σημαντικά ιστορικά τεκμήρια για τα τότε γεγονότα (από το 1963-74). Όμως πρέπει να καταγραφεί και η προφορική ιστορία δοσμένη απ’ αυτούς που έζησαν τα γεγονότα (ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου).

5. Για τους νεότερους απόφοιτους του English School (Drakouna & Gregoris): Η “βεντέτα” που δημιουργήθηκε κατά τη δεκαετία του 1970 στους αθλητικούς αγώνες (κυρίως τους ποδοσφαιρικούς) μεταξύ του English School American Academy της Λάρνακας συνεχιζόταν και κατά τα δικά σας χρόνια;

Anef_Oriwn
Τετάρτη 4/2/2009 – 4:31 μ.μ.

gregoris είπε...

ne

Ανώνυμος είπε...

αρκουδα,
λαλεις...
"Το ανοιχτό μυαλόν ήταν εν μέρει που την μιαν προοδευτικόν στοιχείο του εκπαιδευτικού συστήματος του σχολείου αλλά που την άλλη (χωρίς να είμαι απόλυτος) ένοιωθα ότι ήταν παρπάνω έναν στολίδιν που εβάλαν οι αποικιοκράτες γυρών που την θεσμικήν ισχύ των συντηριτικών του σχολείου (όπως κάμνουν άλλοστε τζιαι στην δικήν τους χώραν)...."

νομιζω βαλεις [εστω τζαι εμμεσα] το θεμα της σχεσης της αριστερας με την δυση..η με το δυτικο κριτικο πνευμα σαν αθελητη [που οσους ελεγχουν τες δομες εξουσιας] συνεπεια του εκμοντερνισμου..η τζαι ευρυτερα - ινταλως λειτουργα η αναδυση τζαι αναπτυξη της κριτικης σκεψης σε ενα πλαισιο οπου η αναδομηση της εξουσιας στην μοντερνα εποχη εσιει αναγκη [εν υποχρεα - για λογους νομιμοποιησης] να χρησιμοποια [να ανεχεται] τζαι την κριτικη παραδοση του "ανοιχτου μυαλου"..ισως γιατι η μοντερνα εποχη εκτος που την μεταμορφωση του ταξικου συστηματος σε καπιταλιστικο [τζαι των μςεταμορφωσεων της εξουσιας σε αλλες κοινωνικες σφαιρες] κουβαλα επισης την υπογεια παραδοση της "ανολοκληρωτης επαναστασης" τζαι των ντε φακτο προεκτασεων της λογικης του διαφωτισμου στην πολιτιστικη σφαιρα..
η μοντερνα εποχη εσιει τουτην την παραδοξοτητα..οι διανουμενοι της ενεν μονο μανδαρινοι..αντιθετα πολλα που τα "ηρωικα" [τζαι δημιουργικα] της πνευματα εν αποστασιοποιημενα που την εξουσια..

σε σχεση με την κυπρο τζαι τα αγγλοφωνα ιδιωτικα σχολεια την δεκαετια του 70, καπου εβαλεν το τζαι ο ανευ νομιζω με την δευτερη του αναφορα στο οτι αρκετοι αριστεροι τοτε [ισως τζαι τωρα] εστελλαν τα κοπελλουθκια τους σε ιδιωτικα σχολεια [αμα εμπορουσαν βεβαια τα πλασματα]..
εμενα τουτη η σταση αθθυμιζει μου την εμπειρια μιας φιλεναδας μου που εν εκαταλαινεν τοτε που ηταν μιτσια εναν βιτσιο του γερου της.. καθε φοραν που εδειχνε "ελληνικα επικαιρα" τον τζαιρον της χουντας στην τηλεοραση, ο γερος της εκλειεν την τηλεοραση..
"ψατζεφκουν τον κοσμο τουτοι" εμουρμουραν..
οποτε πολλοι αριστεροι [με δεδομενη την σταση τους απεναντι στην μορφωση σαν "απελευθερωση" εκτος που τροπο επαγγελματικης αποκαταστασης]ενδεχεται να επροτιμουσαν σχολεια που εν αναπαραγαν τον κυριαρχο εθνικισμο..

αλλα η διασταυρωση των ντοπιων αριστερων ριζων με κομμαθκια/αποσπασματα της δυτικης κριτικης σκεψης η της δυτικης νεωτερικοτητας γενικα, μπορει να εν μερος μιας ευρυτερης διαδικασιας που ηταν, νομιζω, τζαι στο κεντρο των μεταμρφωσεων την δεκαετια του 40..
ενα σχετικο κομματι που το κειμενο "αλλαγες στην δομη της κοινωνιας" του Peter Loizos που αναφερεται στες πολιτιστικες δυναμικες εκμοντερνσιμου της κοινωνιας τοτε..

"Η παλια εμπορικη αφροκρεμα [ελιτ] εστελλε τα παιδια της στο εξωτερικο για πανεπιστημιακες σπουδες κι ετσι ξεφυτρωσε ενας μεγαλος αριθμος γιατρων, δικηγορων και επιχειρηματιων. οι ιδεες εισερχονταν στην κοινωνια μεσω αυτης της οδου, καθως και μεσω της αριστερας. το γεγονος οτι η εκκλησια αισθανοταν συνεχως να πιεζεται και απο τις δυο αυτες κατευθυνσεις, απο τον μοτερνισμο των αποφοτιων των ευρωπαικων πανεπιστημιων και απο τον υλισμο της αριστερας, ισως εξηγει εν μερει το σθενος και τον χρονο που διαλεξε η εκκλησια να δεσμευτει με την εοκα."

τζαι την δεκαετια του 40 υπηρχεν τζαι ενας πανικος αναμεσα στους γονιους της αστικης ταξης γιατι τα κοπελλουθκια τους εταυτιζουνταν με την αριστερα..
ιδιαιτερα στην λεμεσο τζαι το βαρωσι..τζαι στην λευκωσια γυρον που την εφημεριδα του θαλη παπαδοπουλου..
νεανικη εξεγερση..

υστερα που την εοκα [οπως καταγραφει παλε ο Loizos] υπηρχεν τζαι μια κοντρα στο εσωτερικο δεξιας για το σχετικο στατους οσων ετελειωσαν τες σπουδες τους αγγλια η ελλαδα..
η αριστερα [σαν κοινωνικος χωρος] αντιθετα εγινεν ο κοινωνικος φορεας αναδυσης της κυπριακης συνειδησης - της εμφασης στην κυπριακη πραγματικοτητα [σαν του χωρου διαμορφωσης των εισαγωμενων ιδεων] παρα το ποια αλλη χωρα θα ηταν το συμβολο εκπολιτισμου - τζαι φυσικα στατους τζαι εξουσιας..

αθθυμουμαι μιαν πολλα χαρακτηριστικη τηλεοπτικη στιγμη στες αρκες του 90..
ο κληριδης στο στουντιο του ρικ με τον δουντα σε παραθυρουιν [τοτε εξεκινουσαν δακατω τουτα τα κολπα]..οποτε κατι ελαλεν ο κληριδης..υποστηριζεν τες συνομιλιες που εκαμνεν ο βασιλειου τοτε κλπ..τζαι ο δουντας εδιακοφκεν τον συνεχεια..οποτε νευριαζει ο κυριος γλαυκος τζαι λαλει του..
"κυριε δουντα εδω δεν ειναι η ελληνικη βουλη.."
τζαι απαντα αγκρισμενος ο δουντας
"ε βεβαια ..εμεις δεν ειμαστε αγγλοαναθρεμενοι"..
ομως τον κυριο γλαυκο εψηφισεν τον με παθος η εθνικοφροσυνη υστερα που λλιον στες προεδρικες εκλογες..
γιατι για την εθνικοφροσυνη νομιζω εν εχουν σημασια τα περιεχομενα των εννοιων/συμβολων..αλλα η χρηση τους για την εξουσια..εν τζαι κοφτει τους ας πουμεν ιντα που ελαλουσαν στην αρχαια αθηνα..αλλα αφου το σεβουνται οι δυτικοι εν καλον [τους δυτικους θεωρουν τους ανωτερους ντε φακτο- για τουτον αγκριζουνται που την μιαν τζαι υστερα θελουν να μπουν στους συναιτερισμους της δυσης] ..σαν στατους..
νομιζω τζαι οι εθνικοφρονες με φαντασιωσεις σερ, στην αγγλικη σχολη, εχουν εναν αναλογο συνδρομο..
αρεσκει τους να το παιζουν "πολιτισμενοι" [ευρωπαιοι τωρα], αλλα εν τζαι εχουν σημασια η εννοια [ η κριτικη παραδοση] αλλα η επιφανεια..
το στατους..η εξουσια..
τζαι για τουτον η αντιπαραθεση για την ιστορια εν σημαντικη ιδιαιτερα για τον συναγερμο τζαι το εσωτερικο της δεξιας..
νομιζω το 2004 η ηγεσια τζαι η φιλελευθερη πτερυγα του συναγερμου επηρεν μιαν αποφασην γενναια μεσα στα τοτε πλαισια..ομως οπως επισης απεδειξεν το 2004 η λυση ενεν θεμα μονο συφφωνιας στα χαρκια..εν τζαι θεμα κοινωνικης εμπλοκης..
οι αλλαγες ερκουνται πουκατω ....
τζαι τζιαμαι κτιζεται ο θεμελιος..

ανευ,
σημερα το πρωι οπως επιανα την εφημεριδα ειδα τζαι τα εξωφυλλα των αλλων εφημεριδων..η σημερινη βοσκει στον [συνηθισμενο πκιον για τζηνη] χαφιεδισμο..τωρα ηβρεν λαλει εναν ερωτηματολογιο που εδωθηκε σε μιτσιους [με αναφορα μαλιστα οτι εν στα πλαισια του στοχου για κουλτουρα συμβιωσης - νομιμον δηλαδη αλλα για την σημερινη τουτον εν σαν το στοιχειο ενοχης..η δαιμονοποιση που ελαλουσαμεν] οπου γινεται προσπαθεια να περασουν μηνυματα μεσω ερωτησεων..
..μεγας κινδυνος..τωρα εν επικινδυνες τζαι οι ερωτησεις θωρεις..γιατι μπορει να δημιουργησουν επικινδυνες σκεψεις..
εν υπαρχει τζαι λλιη ηδονη στο να θωρεις τουτην την αποκαλυψη της βλακειας τζαι του πανικου;
εν να μου πεις οτι μπορει σημερα το πρωι τζηνος ο καθηγητης να νοιωθει απειλη..
να ξιφοηθει ο κοσμος..αμα κατσιαριζει η σημερινη συνηθως κατι παει καλα..
ιδου λοιπον φιλτατε το σημερινο [ιστορικα] πεδιο συγκρουσεων..πρεπει να ανοιξουμεν την κουρτινα..τζαι της λογοκρισιας τζαι του φοου..

α ναι τζαι η μαχη..δαμαι εν πιο ωραιον..εχουν τα με την διευθυντρια στο ριζοκαρπασο..
κυριε κυριε βαρναβα..ιδου οι συμμαχοι σας...μα η μαχη κυριε βουλευτη του παλε ποτε αντιστασιασιακου κομματος της εδεκ;
ιντα που εγραφεν η μαχη το 1974 κ. βαρναβα;
το "δεν ξεχνω" πιανει τζαι την περιοδο 15-20 ιουλιου οπως τζαι τα τελη αουστου; αθθυμασαι ιντα που εγινεν τοτε;
τα γερημα..αραγες σου το οτι ο δωρος λοιζου εδουλεφκεν στην αγγλικη σχολη εν υποπτο;

για τον προφορικη ιστορια εσιεις δικαιον..τζαι ο aceras στο τελευταιον του σχολιο στο μπλογκ του γρηγορη..πρεπει να βιαστουμεν..
διοτι μπορει να ειμαστεν ιστορικα αισιοδοξοι ["ετσι κι αλλιως.." ξερεις το τραουδιν που τα πολιτικα του μικρουστσικου;] αλλα οι γεροι τζαι οι κοτζιακαρες φευκουν..τζαι εν χανουνται μονο τεκμηρια..πολλα ποτζινα μπορουν να φκουν τζαι που αλλες πηγες..τζηνον που χανεται εν η αφηγηση τους..ο τροπος που εσυνδεαν τα γεγονοτα..
τζηνη η πολιτιστικη/cultural ιστορια εν το ιδιο σημαντικη με τα γεγονοτα..

dokisisofi είπε...

εγω πάλε αθυμούμαι που στες αντικατοχικές του Νιόβρη και στις πορείες για το Πολυτεχνείο οι μαθητές των αγγλόφωνων ιδιωτικών έλαμπαν δια της απουσίας τους. Μάλιστα ελαλούσαν τους στο σχολείο ότι έξω που την αμερικάνικη πρεσβεία είσιεν κάμερες, τζιαι όποιον επήεννεν, εβάλλαν τον σε λίστα τζιαι δεν θα του εδιούσαν βίζα να πάει να σπουδάσει ΄ποτζιεί. Και ω της κριτικής σκέψης και της προοδευτικότητας ! ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΑΝ!!!!!!!!!!
(τώρα όλοι αυτοί είναι απόφοιτοι και κυκλοφορούν ανάμεσα μας)

Βέβαια εντάξει, να πούμε και του στραβού το δίκιο, τώρα δεν πάνε σε πορείες, ούτε οι μαθητές των δημοσίω και έτσι τα πλούσια αυτά παιδάκια με το ευεπίφορο επαγγελματικά μέλλον ( αξίζει λινοπάμπακε να δούμε και κοινωνιολογικά τη συμπεριφορά των κυπραίων εργοδοτών στην μεταποικιοκρατική Κύπρο όταν δουν ένα ίγκλις σκουλ στο σιβι του υποψήφιου υπαλλήλου του-ποιός είπε ότι όλα τελείωσαν το 60)δεν έχουν τέτοια διλήμματα να ζαρώνουν τα αριστοκρατικά
μετωπάκια τους.

gregoris είπε...

δεν μας χέζεις ρε Νταλάρα, εν η απάντηση που σου πρέπει γενικόττερα δοκισίσοφη...
αλλά άτε για να μεν χαλάσω το κλίμα να σου απαντήσω.
1. οι κάμερες της αμερικάνικης πρεσβείας ελειτουργούσαν κανονικά τζιαι κάποιος που επέταξεν πέτρα εμποδίστηκεν αργόττερα που το να σπουδάσει στις ΗΠΑ.
2. άμαν οι αντικατοχικές εκδηλώσεις εκαταλήγαν σε πετροπόλεμο τζιαι βρισιές στους Τούρκους καλά εκάμναμεν τζιαι αποχωρούσαμεν τζίνοι που αποχωρούσαμεν για να μεν γινούμαστεν συνυπεύθυνοι στο εθνικιστικό παραλήρημα που εσένα όι μόνον εν σε ενοχλεί, αλλά μάλλον αρέσκει σου...
3. τζιαι τες ψευτοταξικές σου ευαισθησίες τζιαι τα δήθεν επαναστατικά σου λογάκια να τα στηρίζεις με επειχηρήματα, όι να σύρνεις υπονοούμενα γενικά τζιαι αόριστα

dokisisofi είπε...

ηρεμααααααα.....

Ανώνυμος είπε...

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου γιατί επιτέθηκε κατά της εγκυκλίου χωρίς να την δκιεβάσει, τάδε είπεν ο Αρχιεπίσκοπος (του 8% των ελληνορθόδοξων – δηλαδή αν συνυπολογίσουμε του άθεους μουσουλμάνους, παλαιοημερολογίτες, μαρωνίτες, αρμενίες, λατίνους, ιαχωβάδες, πεντηκοστιανούς ευαγγελιστές κόπτες, μπαχάι, βουδιστές,– ναι έχουμε τζε βουδιστές τους οποίους ο Δήμος Λευκωσίας αρνήται να τους δώσει άδεια να κάμουν τέμενος- πόσους κυπραίους εκπροσωπεί ο Τόμης?)

"Δεν ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να διαβάσω
τις εγκυκλίους & τις ανακοινώσεις του Υπουργού ,για να τις σχολιάσω, αφού ξέρω καλά τον άνθρωπό ξέρω τι θα λέει'

τζε για το English School ΕΙΠΕΝ ΨΕΜΑΤΑ ότι απαγορεύετε να φορούν σταυρούδκια.

Οπόταν Δοκισισόφι μπορεί να ακούετε banal να μιλούμε για την αξία της κριτικής σκέψης τζε του δημοκρατικού διαλόγου. αμμα αφού ο δημόσιος τους λόγος ούτε καν τις αξίες του χριστιανισμού (ού ψευδομαρτυρήσεις αγάπα τον πλησίον σου κ.λ.π. κ.λ.π. ) έν εμπέδωσε ακόμα. Να μεν αρκέψω για τον λόγον και την πράξην των νεοργανοθέντων προστατών 'του φιλελεύθερου και δημοκρατικού πνεύματος της Αγγλικής Σχολής’


Matilta

dokisisofi είπε...

Μα δεν αμφισβήτησα την αξία τους. Αμφισβήτησα την εμπέδωση τους στα συγκεκριμένα ιδιωτικά σχολεία (που φοβούνται ακόμα και μια πορεία να πάνε, όπως το παραδέχτηκε και ο γκρέκορυ πιο πάνω). Γενικά βλέπω να αναπτύσσεται μια ομάδα αποφοίτων μπλογκεράδων και μη (μα καλάν πόσοι είσαστεν τελικά; μπράβο παραδάκι που σιονόστηκε!)που σπεύδουν να μας εξωραϊσουν τα πάντα και να μας παρασστήσουν την ελιτ της κυπριακής κοινωνίας και τα πράγματα δεν είναι έτσι. Κι αν νομίζουμε ότι είναι έτσι, αυτό σηκώνει ανάλυση κοινωνιολογικά ως μεταποικιοκρατικό σύμπτωμα. Αυτό είναι που είπα (και κάποιος,εδώ, δεν θυμάμαι ούτεο το όνομα του, με ύβρισε και με αντιμετώπισε υποτιμητικά, υπακούοντας στις τόοοοοσο εμπεδωμένες αρχές του δημοκρατικού διαλόγου για τις οποίες περηφανεύεται)
Οσον αφορά τις δηλώσεις του αρχιεπισκόπου, γι αυτές να δώσει λόγο ο ίδιος, εγώ μακάρι να έδωκα λόγο για τα δικά μου που θα τα φορτωθώ τζιαι τζείνα! Ούτε που ξέρω τι διαμείφθηκε.
Πάντως ότι είμαστε πίσω, είμαστε, δεν αντιλέγει κανείς.
Καλό σου μεσημέρι.

Ανώνυμος είπε...

dokisisofi,
να καμω μιαν αποπειρα, για μια [καπως-γιατι τα στοιχεια εν αποσπασματικα] κοινωνιολογικη ερμηνεια της παρουσιας στο βιογραφικο, αναφορας στην αγγλικη σχολη..
πρωτα που ουλλα μιλουμεν βασικα για τα ατομα/μαθητες της μεσαιας ταξης τζαι των λαικων στρωματων..οι αριστοκρατες/αστοι ηταν να εχουν ουσιαστικα δουλεια στον παπα τζαι την μαμα τους..
για τους υπολοιπους στο μεταποικιακο πλαισιο της δεκαετιας του 60, η αγγλικη σχολη εσημαινε καλα αγγλικα.. τζαι «καλη μορφωση» γιατι [ελαλουσαν] εισιεν καλους καθηγητες - αλλα καλοι καθηγητες υπηρχαν τζαι αλλου…
οποτε ο ιδιωτης εργοδοτης που θα εθωρεν θετικα τοτε το απολυτηριο της σχολης, θα εδιαν βαρος στο οτι ο μελλον υπαλληλος/εργαζομενος εξερεν καλα αγγλικα..η γλωσσα του εμποριου ετσι τζαι αλλοιως..

για την εργοδοτηση στο κρατος αξιζει μια ξεχωριστη συζητηση.. εν ασχοληθηκα ποττε ιδιαιτερα με τουτον το θεμα [απολυτηριο αγγλοφωνου σχολειου τζαι κυπριακο δημοσιο]οποτε μπορω να σχολιασω εντυπωσεις που αποσταση.. νομιζω ότι σε ορισμενους τομεις [λ.χ. εκπαιδευση] υπηρχαν δυσκολιες αν εισιες τελειωσει ιδιωτικο [τζαι αγγλοφωνο] σχολειο…που την αλλη φανταζομαι ότι σε τεχνικα επαγγελματα στο κρατος η προσληψη ηταν να εν πιο ανοιχτη – αλλα τζιαμαι βεβαια επαιζεν παραπανω ρολο το ρουσφετι παρα το απολυτηριο..
με τους νομους υπηρχεν νομιζω πλεονεκτημα τζηνων που εξεραν εγγλεζικα..γιατι εγινεν σε μιαν φαση τζαι μια ιστορια για να μεταφραστουν..
η κοντρα δικηγορων-καθηγητων στην δεξια τοτε;

που την δεκαετια του 90 τζαι δα το πλαισιο, νομιζω, εν διαφορετικο..σημερα η αγγλικη σχολη [οπως τζαι τα γυμνασια που καποτε εφκαλαν πολιτικη - τζαι άλλη - ελιτ] εγιναν απλα σταδιο για το στοχο των σπουδων..το απολυτηριο αντικατστησε το πτυχιο στα χαρκια για εργοδοτηση καθως η κοινωνια εμπαινε σε αλλην φαση γενικα....τωρα η εμφαση, νομιζω, εν στο που εσπουδασε καποιος/α [εκτος βεβαια που το αυτονοητο ιντα που εσπουδασεν]..ελλαδα, αγγλια,αμερικη, γαλλια, γερμανια, ανατολικες χωρες/τεως σοσιαλιστικες κλπ...

ηδη οι κοντρες στον χωρο της δεξιας για τις σπουδες σε ελλαδα η αγγλια εκαταγραφηκαν που την δεκαετια του 60..τζαι οι προσπαθειες αποκλεισμου των αποφοιτων ανατολικων χωρων που διαφορους τομεις ειχαν τζαι το ιδεολογικο αλλα [υποψιαζομαι] τζαι το ταξικο στοιχειο…

οποτε ιντα που εν αγγλικη σχολη σημερα; βασικα εκτος που τους σημειολογικους ιστορικους συνειρμους [περι στατους τζαι ενδεχομενως κριτικου πνευματος/ανοιχτων μυαλου λογω της δομικης θεσης της σχολης] τζαι την ταξικη συνθεση του μαθητικου σωματος [θα ηταν ενδιαφερον οντως αν ειχαμεν καποια στατιστικα στοιχεια..] νομιζω εν ενας επιτυχημενος μηχανισμος για τα GCE..προφανως παρα την ιστορικην εικονα, αν δεν επερνουσαν οι μιτσιοι καμποσα GCE εν θα υπηρχε τοσο ενδιαφερον..διοτι εν επιτυχημενο σταδιο για παρακατω..
αρα εν επιτυχημενος εκπαιδευτικος μηχανισμος για εξετασεις..παραγει ακομα τζαι υπολοιπα κριτικης σκεψης;
νομιζω ντζιζει τζαι η ματιλτα πανω σε τουτην την μεταμορφωση με τες αναφορες στην δεκαετια του 80..

υ.γ. για αλλον θεμα ασχετον αλλα αφου εδιασταυρωθηκαμεν να σου το πω τωρα που το αθθυμουμαι…
για την θαυλανδη τζαι τον φυλακισμενο, κυπριακης καταγωγης συγγραφεα που εγραψες στο μπλογκ σου..βαρω σαφως προς το οτι το προβλημα εν η δομη της εξουσιας τζαι οϊ η κουλτουρα..η ινδοκινα [σαν γεωπολιτιστικος χωρος] ευρυτερα εσιει μιαν ενδιαφερουσα τζαι επαναστατικη παραδοση, τζαι η ιδια η θαυλανδη εσιει την δικη της ιστορια πολιιτκων συγκρουσεων..οσα τραβα ο χωρκανος εν καθεστως για τους ιθαγενεις που διαφωνουν..τζαι να μεν το επαναλαμβανουμε - αλλα παλε εν οι δυτικοι "πολιιτσμενοι" που εστηριζαν το καθεστως στο ψυχρο πολεμο..
μολις πριν ενα μηνα ανατραπηκε η κυβενρηση που εκλεγηκε δημοκρατικα, με εναν ειδος δικαστικου τζαι θεαματικου πραξικοπηματος των φιλομονραχικων [κατι οπως την ελλαδα το 65;]..τζαι μια που τες κατηγοριες εναντιον της κυβενρησης της εκλογικης πλειοψηφιας, ηταν το οτι ενθαρρυνε το αντιμοναρχικο κλιμα..οποτε ο δικος "μας" μεταναστης [απογονος] ιθαγενης μαλλον επηεν θυμα των νεων μορφων καταστολης εναντιον των ιδιων [της πλειοψηφιας] των θαυλανδων ιθαγενων..

Ανώνυμος είπε...

Πάνω που τες μισές συμμαθήτριες / οι μου δουλεύκουν σε τράπεζες. Οι Λαϊκή παλιά έπιανεν πολλούς απόφοιτους του English School τζε χωρίς πτυχία. ‘Αλλοι εγινήκαν καθηγητές ιδιωτικών κολεγίων ή εμείναν τζε διδάσκουν στις χώρες που εσπουδάσαν. Που 4 τάξεις που ήμασταν μόνο ξέρω που εν δημόσιος υπάλληλος.

Επί προεδρίας Βασιλείου εμηνύσαν μου οι γονιοί μου νάρτω Κύπρο για ένα interview για την δημόσια υπηρεσία. Τότε ήμουν σε μιαν ιδιωτική εταιρία στο Λονδίνο τζε είχα δουλέψει τζε λλία χρόνια σε Δημαρχείο της Αγγλίας.

Εμπαίναν οι υποψήφιοι εκάμναν 10 λεπτά τζε εφκέναν. Εμπήκα τζε εγώ έκαμαμε πάνω που ώρα – ήμουν η μόνη που είχα μαζί μου portfolio,. Ύστερα επήα τζε στην επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσία (νομίζω έτσι την λαλούν). Λαλεί μου ο πρόεδρος ‘Επήες Αγγλική Σχολή μετά Αγγλία υπάρχει πρόβλημα γιατί η παιδεία σου ένεν Ελληνική’. Εν έγινα ούτε shortlisted.

Έμαθα ότι επιάσαν τον αρφότεχνο της Κοκκίνου τζε (αλήθκια ψέματα ένι ξέρω) ότι το ίshε υποσχεθεί ο Βασιλείου στην Κοκκίνου για να τον υποστηρίξει στις εκλογές


Matilta

gregoris είπε...

μιας τζιαι μιλούμεν για εργοδότες τζιαι σι βι.
εσπούδασα διεθνή ιστορία στο πανεπιστήμιο του λονδίνου (LSE).
εδοκίμασα να καταθέσω το πτυχίο μου στην κυβέρνηση για να διοριστώ καθηγητής ιστορίας στην μέση εκπαίδευση. είπαν μου ότι αφού εν έχω ελληνική παιδεία εν μπορώ να διδάξω τζιαι ότι πρέπει να εξομοιώσω το πτυχίο μου του LSE στο πανεπιστημίο κύπρου παρακολουθώντας φιλολογικά μαθήματα για ένα χρόνο πριν να μπορώ να καταθέσω το πτυχίο μου για να πιάσω σειρά για να διδάξω ιστορία στα ελληνόπουλα της Κύπρου. πολλά προνομοιούχος έννεν δοκισίσοφη;

Ανώνυμος είπε...

αναφορα απο το "μετωπο" της πραγματικοτητας τζαι του θεαματος

εχτες [παρασκευη] ειχαμε μιαν ειδηση - ο υπουργος παιδειας τζαι η ηγεσια του συνεγερμου ειχαν συναντηση τζαι [συφφωνα τζαι με την ειδηση του φιλελευθερου σημερα - αλλα στην τριτη σελιδα κατω χαμηλα] "τα βρηκαν στην ιστορια"..
ομως οι τηλεορασεις εψες εσπουρτουσαν την [μαλλον οργανωμενη/κατασκευασμενη] εθνικιστικη υστερια..οποτε ο αντενα εισιεν ειδηση "νεες αντιπαραθεσεις για την ιστορια" με εικονα του διαλογου αναστασιαδη-δημητριου..εκοφκαν κομμαθκια φρασεων του αναστασιαδη για να πουν οτι εδιαφωναν με τον υπουργο.. ετσι ελογορκιναν τες δηλωσεις οτι ειχαν "συναντιληψη και παραγωγικο διαλογο για το θεμα της διδασκαλιας της ιστοριας και της ετοιμασιας νεων αναλυτικων προγραμματων" τζαι οτι συφφωνουν για την αναγκη "διαμορφωσης ενος εκπαιδευτικου συστηματος που να επιτρεπει στους νεους να διαμροφωνουν με κριτικη σκεψη, αποψη για τις ιστορικες αληθειες"..

ας δουμεν την δημοσιογραφικη λογικη...εσιεις μιαν ειδηση..ενα που τα δυο μεγαλα κομματα τζαι ο βασικος εκφραστης της δεξιας βρισκει εδαφος με τον υπουργο, τζαι εσυ αγνοας την ειδηση τζαι γυρευκεις "προβλημα"..για να στηριχτει τουτη η εικονα [οτι υπαρχει προβλημα αντι οτι υπαρχει συγκλιση] εμπηκαν γυρον γυρον "ειδησεις"/φρασεις που να δειχνουν κριση..μια δηλωση του ομηρου για το "ερωτηματολογιο" [παλε η ανησυχια για το οτι μπορουν να δημιουργηθουν λαθος σκεψεις - καλα γιατι εν τον ερωτησαν τζαι αν δεχεται παπαες στην επιτροπη για την ιστορια;] τζαι η δημοσιογραφικη διασκεψη "οργανωσεων καρπασιτων" [που στον αντενα ηταν τουλαχιστον πιο σωστη διατυπωση που το ρικ, που μας ειπεν "οι καρπασιτες".. ουλλοι;..αλλα ειπαμεν το θεμα εν η κατασκευη κλιματος υστεριας]..η διασκεψη ηταν των κλαμπ-ομαδων φαλα-κουλια.."οι καρπασιτες".. οπως αμα καμουν καμιαν δημοσιογραφικη διασκεψη οι απορριπτικοι τζερυνιωτες εν "οι κερυνειωτες" [οι απλα "καποιοι κερευνειωτες"]..ασχετα ιντα που ψηφιζουν στες εκλογες οι τζερυνειωτες..
αλλα καποιοι εμαθαν να μιλουν σαν εκπροσωποι των αλλων..τζαι εμεινεν τους αηπιν φαινεται..

η πιο ενδιαφερουσα στιγμη ηταν στο σιγμα..ο τσουρουλης εφκαλε εναν του ακελ τζαι εναν του δησυ..ο του ακελ επεμενε οτι ουσιαστικα εν υπαρχει θεμα αφου η επιτροπη ακομα εν υπαρχει/ανακοινωθηκε καν..το εντυπωσιακο ηταν ο αλλος του συναγερμου..νομιζω λαλουν το γεωργιαδη;..ειπεν καποια γενικα για να μεν επικρατησουν οι αποψεις "γραφειων παιδειας" κομματων κλπ, αλλα οπως τον ακουσα εγω ηταν σαφης σε 2 πραματα
1. οτι ο συναγερμος εν εσιει "φοβικα" συνδρομα τζαι οτι ειναι ανοιχτος στην επανεξεταση της ιστοριας
2. τζαι οτι ο συναγερμος εν υποστηριζει την θεση της "ιερας συνοδου"..κατι που ειπεν με σαφηνεια τζαι ο αναστασιαδης πριν..

το πιο ενδιαφερον ηταν στο τελος οπου ο τσουρουλης [μπροστα στα σχολια τζαι των 2] αρκεψεν να μιλα λλιον μονος του..τζαι στην ερωτηση "γιατι γινεται ολη αυτη η ιστορια αφου θεμα δεν υπαρχει"..ειπεν κατι αποκαλυπτικο
"..αρα λετε οτι προσπαθουν να αποκλεισουν καποιο η καποιους.."

κοιτα να δεις..
να δουμε..

σημερα εχουμεν εναν νεον κολπο παραποιησης/απατης, αλλα τζαι μιαν ενδιαφερουσα εσωτερικη αντιπαραθεση στον φιλελευθερο...
η κυρια ειδηση
"συνεδριαζαν στο υπουργειο"
[αλοπως οι αλλες συνεδριασεις εγινονταν στου γειτονα]..
με υποτιτλο
"εγγραφο της επιτροπης για την ιστορια διαψευδει το υπουργειο παιδειας"
λλιον background:μεσα στο χτεσινο σπουρτισμα των εθνικοφρονων/απορριπτικων κλπ ο κεντρικος αξονας ηταν η προσπαθεια του τομμυ [που εν θκιεβαζει απλα αννοιει το στομα του τζαι λαλει οτι του καπνισει τζαι υστερα βουρουν τα τσουρακια να καμουν ειδηση] να πει οτι στην προηγουμενη επιτροπη που εδιοριστηκεν για την ιστορια υπηρχαν αναφορες που εν του αρεσαν..τζαι ο υπουργος ειπεν οτι η επιτροπη τζηνη εν υπαρχει πκιον αφου εν να διοριστει αλλη, τζαι οτι τζηνον το πορισμα "αρχειοθετηθηκε"..
τουτα ηταν στες τηλεοπτικες ειδησεις εψες..
οποτε ο βικετος [ ο δημσιογραφος που φκαλει/κατασκευαζει την ειδηση] ιντα που λαλει;
οτι λαλει ψεματα ο υπουργος..

να δουμεν λοιπον..στο κειμενο λαλει μας οτι εγινεν μια συνεδρια της παλιας επιτροπης στες 25 του ιουλη..τζαι υστερα συμπληρωνει στο κατω μερος του κειμενου
"ειναι προφανες οτι παραλληλα αποφασιστηκε ο διορισμος αλλης επιτροπης ...και ο υπουργος διευκρινησε οτι καταργησε ο ιδιος την πρωτη επιτροπη.."
ατε ρε..τζαι ο τιτλος κουμπαρε;
που εν το ψεμα του υπουργου;

επειδη ο δημοσιογραφος καταλαβει την αντιφαση του θεαμτικου τιτλου τζαι της ανυπαρκτης ειδησης [της απατης δηλαδη] προσπαθει να τα σασει-να καλυφτει- καπως στο τελος..
"..αυτο δεν δικαιολογει τες ανακοινωσεις του ιδιου και του υπουργειου του, οτι η ιερα συνοδος αναφερεται σε "ανυπαρκτα δεδομενα και στοιχεια"..
καλα οι δηλωσεις του υπουργου οτι "αρχειοθετηθηκε", εν εφτασαν στον βικετο; οξα εν εταιρκαζαν με τον τιτλο;
αλλα ας δουμεν ακομα τζαι την ορολογια που θκιαλεει ο βικετος για να καλυψει/δικαιολογησει την κατασκευη του τιτλου τζαι της εμφασης του..

ενεν "ανυπαρκτο δεδομενο" να λαλεις οτι υπαρχει [η να αναφερεσαι στα κειμενα της] μια επιτροπη που εκαταργηθηκεν; ενεν "ανυπαρκτο στοιχειο" να αναφερεσαι σε συνειδητες παραποιησεις ακομα τζαι των εισηγησεων της τοτε επιτροπης; διοτι ο τομμυς εψες ελαλεν οτι η επιτροπη λαλει οτι εν το ακελ που εκαμεν την συλλογη υπογραφων [την γνωστη σαν δημοψηφισμα] το 50..ενεν ψεμα του τομμυ τουτο;
το ακελ εισηγηθηκε συλλογη υπογραφων τζαι η εθναρχια ειπεν εν να καμει τζαι τζηνη τζαι τοτε το ακελ ειπεν να μεν γενουν 2 συλλογες, τζαι εδεχτηκεν να παει με την εθναρχια...

ενεν ανυπαρκτο στοιχειο να λαλει ο τομμυς οτι η θεση της επιτροπης εν οτι τα εκαμεν μονο το ακελ;
γιατι εν σχολιαζει ο βικετος, λοιπον, τζαι τα κατα συρροην ψεματα του τομμυ;
οξα εν της παπαθκιας τζηνα τα ξυλα;

ο βικετος φαινεται να καμνει μια προσπαθεια [κατασκευαζοντας ειδηση] για να κτυπησει τον υπουργο..
για καποιον λογο..
η υποψια του τσουρουλη αραγες σου;

παμεν στην σελιδα 3 του φιλελυεθρου..δαμαι ο τιτλος του πανω κομμαθκιου με την υπογραφη του βικετου [με τα τεκμηρια ας πουμε] εν
"η επιτροπη δεν ειναι φαντασμα"..
μα "φαντασμα" εν σημαινει κατι που υπηρχεν, επεθανεν τζαι συνεχιζει να υπαρχει σαν πνευμα η φοβια;
ε καλα μια επιτροπη που εδιαλυθηκεν τζαι καποιοι κατσιαριζουν για τουτην ιντα που ενι; φαντασμα μηπως κ. βικετο;

προς τιμην του δημοσιογραφου βαλει τζαι την αποψη του υπουργου αλλα τζαι την αποψη ενος απο τα μελη της επιτροπης, του ρ. κατσιαουνη..καλον.. φτιαχνει καπως την ισοροπια..
αλλα..παλε κατι σαν να εν νακκον υποπτο..
θα μπορουσεν λ.χ. να εισιεν ρωτησει τζαι τον γ. διονυσιου που εκαμεν εναν κειμενο για τους τ/κ που μπορει να εσιει ευρυτερη χρηση..η τον παπαπολυβιου που γραφει τζαι στον φιλελευθερο τζαι ηταν μελος της επιτροπης..
η εστιαση στον κατσιαουνη γινεται τζαι στο κειμενο με αναφορα στηνεκθεση της επιτροπης - οπου αναφερεται ενα "σημειωμα" του κατσιαουνη για τις ανακριβειες στα υπαρχοντα βιβλια..αλλα τζαι στο κομματι με τις αποψεις του υπουργου - στο τελος αναφερουνται τα ονοματα που κυκλοφουν για την επιτροπη παιδειας..υπαρχουν 3 καλαμαραες τζαι ενας κυπραιος, ο παπαπολυβιου που ηταν τζαι στην προηγουμενη επιτροπη..τουτος καλυφκει τζαι τους παπαες τζαι την εθνικιστικη πτερυγα..

αλλα λειπει ενας..
δαμαι ο βικετος εσιει την δικην του [πραγματικην] ειδηση τζαι ισως εξηγειται τζαι η παραθεση ενος κομμαθκιου με τις αποψεις του κατσιαουνη [ειτε απο το "σημειωμα" ειτε απο συνεντευξη]..
ο βικετος [ετσι χαμενο στα μεσα της σελιδας] λαλει μας οτι το 5 μελος ηταν να εν ο κατσιαουνης αλλα "υπηρξαν εντονες αντιδρασεις"..
συμπτωση α;

ερωτηση αφελη ιθαγενη..
αμπα τζαι ο καυκας για την προηγουμενη επιτροπη εν για να τον κοψουν που την επιτροπη;
εν τουτον που εννοαν τζαι ο τσουρουλης εχτες στον μονολογο του;

οι ιστορικοι αν καμνουν επιστημονικη δουλεια τοτε φαινεται που τα τεκμηρια τους..αν προσφερουν δημιουργικα φαινεται που τα μοντελα ερμηνειας που εισηγουνται..τζαι σαφως, οπως ουλλοι, ξεκινουν που τα ενδιαφεροντα τους..οποτε που βαρει ο καθενας εσιει σημασια για το ινταλως εν να παιχτει η ισοροπια αποψεων σε μιαν ομαδα..
τουλαχιστον η επιλογη ατομων που διαφορες οπτικες κατοχυρωνει την υπαρξη πολλαπλων οπτικων τζαι εκδοχων..

αν ομως οντως τουτον το παναυριν στηνεται για να αποκλειστει καποιος [ο κατσιαουνης] που την επιτροπη, τοτε εν ενδιαφερον..
ινταλως οργανωνουνται μερικοι..τζαι ινταλως προσπαθουν να λογοκρινουν τζαι να συντηρησουν το κλιμα του φοου..

παντως για καποιον λογο ειχα καλλιτερη εντυπωση για τον βικετο.

η ειδηση της ημερας εν κατω δεξια..
"υπουργος και αναστασιαδης τα βρηκαν για την ιστορια"..
αλλα τουτη την ειδηση που φκαινει που την ροη των γεγοντοων στο ευρυτερο πλαισιο/εξελιξεων για το θεμα, εν το υπογραφει ο βικετος..
φαινεται να εν της χριστινας κυριακιδου που καλυφκει τα εκπαιδευτικα στον φιλελευθερο..

σαν να παλε υπαρχει μια αντιφατικη συνυπαρξη ειδησεογραφιας τζαι εθνικιστικης γραμμης οπως με τον μιχαηλιδη τζαι το 63;..
εν να δειξει...

τζαι για τον μακαριο [αν εκαμε λαθη κλπ] που το εβαλεν ο αναστασιαδης στην κουβεντα με τον υπουργο [μπροστα στους δημοσιογραφους], θα επρεπεν οι δημοσιογραφοι να αθθυμουνται μιαν σχετικη [καλη] ατακα/δηλωση του υπουργου οταν τον ερωτησαν αν ουλλοι [ακομα τζαι ο μακαριος] θα μπορουσαν να αντιμετωπιστουν/αξιολογηθουν κριτικα..τζαι ο δημητριου ειπεν
"μηδενος εξαιρουμενου"..
πριν καμιαν δεκαρκα ημερες...
κοντη μνημη; οξα..

Ανώνυμος είπε...

Putin's worst nightmareTheir mission is to cleanse Russia of its ethnic "occupiers", with an anti-immigrant stance supported by half the population. And since 2004 their most extreme members have murdered more than 350 people. Luke Harding reports on the rise of the Russian far-right

Luke Harding The Observer, Sunday 8 February 2009 Article history
Right-wing demonstrators give the Nazi salute during a rally against immigration Day, in Moscow. December 12, 2008. Photograph: Denis Sinyakov/Reuters

It was 9.10pm and Karen Abramian was returning home to his flat in southwest Moscow. Abramian had been visiting his parents in a nearby tower block. His journey back took five minutes - past a series of grey high-rise buildings soaring into Moscow's packed skyline and a children's playground, and up a modest flight of steps. As he punched in the entrance code, two young men, one wearing a baseball cap and one a bandana, approached him from behind. And then they stabbed him. They stabbed him again - methodically slashing his head, neck, back and stomach. Abramian pleaded with his attackers. "Don't do this. Please take my money," he begged them. His assailants - two slight, boyish, almost nerdish figures - ignored him, stabbing him 56 times. At this moment, Abramian's wife Marta peered out of their ninth-floor apartment window and spotted two boys beating a dark shape lying on the ground. The couple's 14-year-old son Georgy, who had been playing nearby, found his father in the entrance, bleeding profusely. Georgy took off his T-shirt (it was April, still winter in Russia, and bitterly cold), wrapped it around his father and ran upstairs. Abramian was conscious when Georgy came back with a blanket and pillow. Georgy wrapped his father in it and they waited in the gloom for an ambulance. Abramian told his son simply: "They were skinheads." Four hours later, in the early hours of 17 April 2007, Abramian was dead. Doctors had been unable to stem the colossal loss of blood.

The names of Abramian's killers are Artur Ryno and Pavel Skachevsky, both 17. Their motive for murdering Abramian, the 46-year-old boss of a Moscow insurance company, was ideological. As they saw it, Abramian's violent death was part of a national liberation movement - an ambitious, quasi-mystical struggle to get rid of Russia's foreigners, in which they played the role of hero-warriors. The boys had picked Abramian because he was an ethnic Armenian. But his murder was an act of random racist violence: Ryno and Skachevsky spotted him on the street and decided impulsively to kill him. They were apprehended by a neighbour who witnessed the attack and ran after them. They insouciantly escaped on the number 26 tram, but the neighbour, a former investigator, flagged down a passing police Lada and gave chase. Police officers halted the tram and arrested both boys. Ryno and Skachevsky had turned their blood-soaked overcoats inside out; their victim, however, had managed to grab one of them by the arm, leaving behind a bloody print. They made no attempt to disguise their crime; on the contrary, they were proud of it. In their rucksack, detectives discovered 10in knives. In custody, investigators asked Ryno and Skachevsky whether they had committed other murders. To their surprise, the teenagers said they had. In a period of nine months, from August 2006 to April 2007, when they stabbed Abramian, they had killed 20 people and attacked at least 12 others, who had survived. Initially, the police were highly sceptical, assuming that the boys were delusional. Gradually, however, investigators began to confirm Ryno and Skachevsky's fantastic claims. Prosecutors established that the diminutive pair had indeed killed 20 people.

Ryno and Skachevsky are among the worst mass murderers in Russia's modern history. Three hours before Abramian's murder the pair stabbed to death Kyril Sadikov, a Tajik. They ate some food, then set off in search of their next victim. The 45-page court indictment against them shows a disturbing pattern, with the skinheads lying in wait next to different suburban metro stations and stabbing their victims 15 to 60 times. The victims had one thing in common: they weren't Slavs. Most were guest workers toiling in Moscow's building industry or as cleaners in the capital's communal courtyards and urban parks. Nobody knows how many low-wage gastarbeiter are currently resident in Moscow, a teeming metropolis of 12 million people - estimates range from 200,000 to 2 million. Typically, Ryno and Skachevsky's targets had fled poverty and the impoverished former Soviet republics of Central Asia - Tajikistan, Uzbekistan and Kyrgyzstan. Others were from China. A few were "of Caucasian appearance", as the charge sheet puts it, from Russia's troubled southern provinces of Chechnya or Dagestan.

Like all warriors involved in a holy war, as they perceived it, the boys sometimes made mistakes: several of their dark-skinned victims were actually ethnic Russians. One murder sticks out. On 9 April 2007, it was the turn of S Azimov, an Uzbek student. The skinheads ambushed Azimov outside his flat in Moscow's northwest suburb of Voikovskaya. Azimov lived on Zoe and Alexander Kosmodimiyansky Street - named after two Soviet partisans. Moscow's British school is a short walk away, down a busy boulevard; middle-class parents in orange Range Rovers whizz past. Voikovskaya is a blandly anonymous suburb, the kind of place where nothing really happens. The skinheads stabbed Azimov 56 times. As he lay on the ground, his life ebbing away, they cut off his left ear.

Alexander Verkhovsky describes Ryno and Skachevsky's killing spree as "very unusual". Verkhovsky is an eloquent, English-speaking Russian with shoulder-length black hair and a 70s-style suede jacket. He is an expert on xenophobic violence and the director of Sova, a Moscow information centre that logs hate crime. We meet in a Moscow café a few days before Ryno and Skachevsky's five-month trial for murder is due to end. Just round the corner, around 300 neo-Nazi activists are holding a rally beneath a statue of the Russian playwright Alexandr Griboyedov. (Griboyedov is a sort of early skinhead martyr. The author of the verse comedy Woe from Wit, he was stabbed to death in 1829 by a Persian mob.) The skinheads wave black, yellow and white flags; a few clamber on the statue and launch Hitler salutes, shouting: "Russia for Russians".

I later discover that most Russian skinheads revere the Führer, believing that his only mistake was to attack Russia. The average age here is about 15 or 16; the style is baseball caps, Burberry scarves and Lonsdale - the uniform of the British far-right. One skinhead even has a Union Flag jacket. There are several girls. The skinheads adhere to two ultra-nationalist groups - the Movement Against Illegal Immigration and the Slavic Union. A stall shows a photo of 15-year-old Anna Beshnova - a pretty, blonde Russian schoolgirl raped and then murdered in October 2008 by an Uzbek city maintenance worker.

Her death has ignited racial tensions across the city's already flammable lower-middle-class suburbs and inspired several revenge attacks.

According to Verkhovsky, the phenomenon of racist violence in Russia isn't new. What makes Ryno and Skachevsky's case remarkable, he says, is the prolific scale of their murder spree. The fact that the police solved their crimes has nothing to do with their investigative skills, he says, but is down to the teenagers confessing: "This isn't an example of good investigation."

Xenophobic prejudice is widespread in Russia, Verkhovsky says. "More than 50% support the idea that ethnic Russians should have privileges over other ethnic groups," he says. "More than 50% believe that ethnic minorities should be limited or even expelled from their region." Under communism there was prejudice towards non-Slavs as well as Jews, despite the poly-ethnic nature of Soviet life. In the 1990s, when many ethnic Russians returned from newly independent republics like Uzbekistan, prejudice continued. But it is over the past eight years that racism has grown to astonishing levels, Verkhovsky says. Russia's second war in Chechnya and the 1999 apartment block bombings, which killed almost 300 people in four Russian cities, created this new xenophobia. The Kremlin blamed the bombings on terrorist Chechens; others suspect they were the work of the FSB, the former KGB. Either way, racism in Russia is now ubiquitous. According to Sova, 96 people were murdered in 2008 in racist or neo-Nazi attacks, with another 419 beaten or wounded. (The number of deaths was 50 in 2004, 47 in 2005, 64 in 2006 and 86 in 2007.) Last month, another 12 people were murdered. Sova's research suggests that xenophobic prejudice has become mainstream, acceptable. And while most Russians don't support radical ideas in practice, there are around 2,000-3,000 young skinheads prepared to attack and kill migrants, he estimates. Russia's law enforcement agencies, tasked with the job of catching these boy killers, share the prejudices of Russia's general population. Typically, police officers ignore race attacks, or classify them with the lesser charge of hooliganism. Verkhovsky says: "Enforcement is very weak. These young skinheads don't feel fear of the police, since the risk of getting caught is small."

The bloody evidence appears to confirm his grim thesis. A few days before our meeting, an unknown group, the Militant Organisation of Russian Nationalists, sends out a chilling email. The group says it has murdered a 20-year-old Tajik, stabbing him six times as he walked home from his job at a food warehouse. They cut off his head, dumping it in a bin outside a council office in western Moscow. The victim's body was discovered near the village of Zhabkino, a few kilometres outside the capital. The email includes an attachment. It is a photograph of the young man's head lying on a giant wooden chopping block. The group says the murder is a protest against authority for its failure to deal with immigration or - as the killers put it - to rid Russia of its Caucasian and Central Asian "occupiers". Unless government officials deport "the blacks" their heads would "fly off" next, it warns. The beheading is reminiscent of another gruesome neo-Nazi attack that surfaced last year on the internet via far-right websites. The video - entitled "The execution of a Tajik and a Dagestani" - shows two men kneeling in an autumnal Russian forest, bound and gagged under a Nazi flag. Masked men saw the head off one man and shoot the other. Russian investigators initially dismissed the video as a hoax. Later, however, it emerged it was genuine. A man recognised the Dagestani victim as his missing brother; he had vanished in Moscow several months earlier. During the same week in December 2008, unknown assailants in the southern city of Volgograd casually knifed a black American teenager. Stanley Robinson, 18, from Providence, Rhode Island, had been in Russia on a school exchange. The attack left him critically injured and he was flown out of Russia to Finland for emergency surgery. Back in south Moscow, suspected skinheads stabbed an 18-year-old Kazakh student, Yerlan Aitymov, as he waited for a bus near Kaluzhskaya metro station. Yerlan died on the way to hospital.

Artur Ryno and Pavel Skachevsky do not fit the profile of classicserial killers. There isn't much in their upbringing to suggest they will turn into flamboyant teenage murderers. Ryno grew up in the southern Urals city of Yekaterinburg. His parents divorced when he was young; his father is from Russia's Far Eastern province of Chukotka. (Ironically, Ryno's own features are slightly non-Slavic.) At school Ryno showed an aptitude for drawing; classmates describe him as a quiet, introverted pupil who struggled to make friends. His lawyers claim he fell under the sway of racist ideas after a Chechen schoolmate beat him up. In 2006 Ryno moved to Moscow, where he enrolled in Moscow's arts institute and studied icon painting. (Several of Ryno's icons hang in the church in Yekaterinburg, built on the spot where the Bolsheviks shot Russia's last tsar and his family.) In Moscow, Ryno shaved off his hair. He met Skachevsky via an ultra-nationalist website, www.format18.ru (the numbers 18, of course, correspond to Adolf Hitler's alphabetic initials). The forum is popular with teenage skinheads who use it to swap videos of their racist attacks.

Skachevsky grew up in Moscow. The son of a deputy headmistress, he was a gifted student. Like Ryno, Skachevsky hates "blacks" - claiming that several of his friends perished in the 1999 Moscow apartment block bombings. "I live in the house opposite Guryanova Street, and the block which the Chechens blew up," he told friends. At the time of the murders Skachevsky was a student at Moscow's college for physical education. Together, the pair formed a gang of around a dozen like-minded skinheaded killers. They are a geeky-looking bunch - the tallest is a girl, Svetlana Avvakumova, 22, who videoed one of the gang's brutal attacks on a Chinese youth. Several wear glasses. Police got round to arresting Avvakumova in February 2008.

The trial of the Ryno/Skachevsky gang began last July at Moscow's city court. Outside court, I meet Avvakumova's mother, Yelena, who has turned up hoping to catch a glimpse of her imprisoned daughter. Yelena is baffled at her daughter's involvement, denying that Svetlana has anything to do with skinheads. After her arrest, however, detectives showed her the video, which faithfully records how the gang mercilessly kick and knife a Chinese boy as he lies on the ground. The boy is crying. Avvakumova downloaded the film on her home computer alongside snaps taken on the monastery-lake island of Valaam during a holiday in Russia's picturesque north.

"Svetlana was always an innocent," Yelena says. "As a girl she was a bit of a tomboy. She liked football and used to watch Spartak Moscow FC." Intriguingly, Yelena has a strong sense of where her daughter has gone wrong. Skinheads are something of a paradox in Russia, a country that sacrificed 25 million people in the fight against Nazi Germany and the ideas of racial supremacy. "My father was a tank commander during the war. He was severely injured during the battle for Königsberg; it left him disabled. He personally fought fascism. Svetlana understands perfectly what fascism is. We still have her grandfather's medals." According to Yelena, attitudes changed after the collapse of the Soviet Union. "My generation was a Soviet one. We were internationalist. We have Armenian relatives. My brother even married a Japanese woman. The problem is with this new generation. They don't understand the difference between nationalism and patriotism. They confuse the two."

Dmitry Dyomushkin is wearing a Ben Sherman T-shirt; he's ordered a plate of kebab and a bowl of borsch - beetroot soup. He speaks Russian with a slight impediment, and lights a cigarette after every mouthful. Dyomushkin is the leader of the Slavic Union, Russia's most radical ultra-nationalist organisation. Aged 30, he is a veteran of Russia's far-right scene. We meet in a pub in Marino, a sprawling dormitory suburb in southern Moscow, full of tower blocks and at the end of Moscow's light-green Metro line.

Both Ryno and Skachevsky were members of the Slavic Union. (In Russian the organisation is called the Slaviyansky Sayuz, the SS.) "I didn't know them personally," Dyomushkin says. "They were young guys sitting in the corner of the meetings. They were quiet, mouse-like." His organisation has 1,500 members across Russia, though experts suggest the number of far-right activists is around 50,000. The SS fights against illegal immigration and for the rights of Russians in Russia. Dyomushkin says he has been disappointed by the radical actions of many of his members - more than 100 of them have been arrested and several are now serving life sentences for murder. (One of the group's leaders, Nikola Korolev, was jailed for blowing up Cherkizovsky market in Moscow in August 2006, killing 14 people and wounding 49 with a bomb left outside a Vietnamese café.) "These tactics were wrong," Dyomushkin asserts.

Dyomushkin is at his most plausible when he talks about the threat the Slavic Union now poses to Vladimir Putin. Over the past eight years Putin has squeezed out virtually all independent political activity in Russia. There are now only two opposition movements left, Dyomushkin argues - the far-right and the democratic liberals. Dyomushkin is scornful of the liberals - "many of whom are Jews" - but agrees they share anti-Kremlin ideas. But while the democrats are weak, divided and marginalised, the nationalists enjoy much broader support - including that of elements deep inside Russia's powerful bureaucracy and law enforcement agencies. (Both Ryno and Skachevsky had links with a former far-right deputy in Russia's Duma, or parliament. Officially they were working as his parliamentary researchers.) Dyomushkin describes Putin's Russia as a "police state", which has retained the worst aspects of the Soviet Union while getting rid of the good bits. "It may seem a paradox, but our movement is now fighting for freedom. It is the nationalists who are fighting for freedom of speech and assembly. Nothing else has the strength to do this. Everyone else is frightened," he says.

In November 2008, police and federal security agents broke up the Slavic Union's annual "Russian March", arresting 1,000 people, including Dyomushkin. He was released after several hours in custody, however, and eventually fined a paltry 1,000 roubles (£23). Russia's authorities are clearly rattled by the rise of the far-right, whose political appeal is likely to grow as the country slithers into economic crisis. As living standards tumble it is immigrants who will get the blame. There is no prospect of a pro-western Orange Revolution in Russia. But the possibility of a far-right revolt against Putin is real and growing. The skinheads - a pimply, adolescent army of lower-middle-class racists - pose a serious threat to the Kremlin's otherwise
vice-like grip on power.

In December 2008, Ryno and Skachevsky were sentenced to 10 years in jail, the maximum sentence for a juvenile. Five other members of their gang were jailed for between six and 20 years. The jury acquitted Avvakumova and one other male gang member. During the trial the skinheads showed no remorse, giggling frequently and even laughing at the families of their victims. Ryno made a final speech to the jury. In a rambling address, he explained that he committed the murders for the "tsar, country, and monarchy". Later he revealed that after prison he intends to embark on a new career. He wants to be a politician.

Marta Abramian shows off a photo of her husband, taken a month before his murder. As well as their son Georgy, the couple have two strikingly pretty dark-haired daughters, Meline and Karine, now 20 and 21. The photos show Karen dancing with his girls at a party; other snaps show the family relaxing on holiday in Egypt, next to a camel; there are black and white photos of Karen's happy boyhood in Baku, Azerbaijan. The couple met and courted in Baku, but in the late 80s they moved to Moscow when war erupted between Azerbaijan and Armenia. Karen studied at Moscow University and then joined an insurance firm, rising to become its general director. He wrote poems and composed songs. "He was a wonderful father, a wonderful son and wonderful husband," Marta says. "I never thought this could happen to my husband. We considered ourselves real citizens of Russia. We work here. We pay taxes. This is our country."

We meet in the apartment of Karen's parents, Asya, 75, and Georgy, 76. They sit together on the sofa holding their son's framed photo; his murder outrages them still. After an hour punctuated by phone calls from the court - the skinheads' trial is just ending - Marta takes us to the spot where Karen was murdered. Next to the entrance, she has planted a small fir tree; she and the kids still live upstairs on the ninth floor. "It's so we can remember Daddy," she says. "It's very difficult without him. There is just an empty shape. Nothing can fill the emptiness.".

Ανώνυμος είπε...

Οι άλλοι θέλουν να παν Κορματζίτη που έσιη κυκλάμινα αμμά εγώ προτιμώ Λάρνακα της Λαπήθου για τις λαλλέδες. Ένι ξέρω τι παθαίνω με τούντα φκιόρα. Εν που αναγιώθηκα μαζί τους στην καφκάλλα της Αθαλάσσας, θυμούμαι εκαρτέρουν κάθε σσιμώνα την πρώτην να αθίσει. Τζε οι αποχρώσεις του λιλά παραπάνω που το χρωματολόγιο της Dulux.


………………………………………………


Εκόψαν μας οι απόφοιτοι…….

Ο μιτσότερος επείεν Αγγλία το 1981 τζε εσπούδασεν Ενεργειακές επιστήμες. Ήταν τότε η ενεργειακή κρίση τζε στην Αγγλία εμφανιστήκαν τα πρώτα δκιο Πανεπιστήμια που εκάμναν εξειδικευμένο πτυχίο. Τα Ηνωμένα έθνη εχρηματοδότησαν την Κυπριακή Κυβέρνηση να στήσει τμήμα Ενέργειας στο
Υπουργείο Εμπορίου & Βιομηχανίας τζε εκυρηχτήκαν 2 θέσεις για να το στελεχώσουν. Εμηνίσαν του οι γονιοί του ήρτε στο interview, εν ίσσε άλλον υποψήφιο με τέθκιο πτυχίο. Ο διευθυντής του Υπουργείου είπεν του ανιψιού του που τον ερώτησε γιατί εν τον επιάσαν, ότι είχαν οδηγίες να πκιάσουν τους Δηκοικούς. Eστω τζιαν το πτυχίο του νου του Κασίνη ήταν Χημικός Μηχανικός.

Α – ούτε τζε τούτος ο απόφοιτος εν ηξέρει κανένα συμμαθητη του που γίνηκε δημόσιος υπάλληλος. Ή δημοσιογράφος. Ή Πολιτικός.

Οι Εγγλέζοι εστήσαν στην Κύπρο μιαν Δημόσια Υπηρεσία καλά οργανωμένη. Σε κάποιους τομείς εδημιουργήσαν πρότυπα συστήματα όπως το κτηματολόγιο. Θέλω δαμαί να μνημονεύσω τον Kitchener Γρηγόρη, γιατί έκαμε για τούντο τόπο απίστευτα πράμματα. Εχαρτογράφισε γύρω στο 1880, την Κύπρο ούλλη τζε ετοίμασε με την ομάδα του τοπογραφικά σχέδια για κάθε παθκιάν. Τα τοπογραφικά της Παλιάς Λευκωσίας που χρησιμοποιώ εν σε κλίμακα 1:500 δείχνουν με ακρίβεια το κάθε πηγάδι, δεξαμενή τζε σκαλούι, στις αυλάες- αν εν μονόροφο ή διο΄ροφο ή καλυμμένοι χώροι τζε φυσικά τα όρια των κτηρίων τζε των ιδιοκτησιών. Το reference point τους ήταν η κολώνα στην πλατέα του Σεράγιο στην Λευκωσία. Εχτός που το κτηματολόγιο έστησε το τμήμα Δασών τζι αλλόνα που τωρά μου διαφεύκει.

Στην Ελλάδα αρκέψαν να ετοιμάζουν τα τοπογραφικά πριν λλία χρόνια τζιακόμα εν ετελειώσαν παρόλη την τεχνολογία τζε τους δορυφόρους που έχουμε σήμερα.

Ιντα που εγίνηκε με την Δημόσια υπηρεσία άμα εφύαν οι εγγλέζοι. Το Victorian work ethic που είχαν μεταδώσει στους Κυπραίους δημόσιους υπαλλήλους εκράτησε για λλία χρόνια την υπηρεσία σε ένα κάποιο επίπεδο. Αλλά σιγά σιγά τα πόστα εκαλύφκουνταν που την νέα πολιτική ελίτ της οποίας τα work ethics εν ήταν ακριβώς τα Βικτοριανά. ’Να κάθεσαι τζε να πκιερώνεσε κουμπάρε….’ Τζε έτσι που civil servants εγινήκαμε ως ένα σημεία οι υπόλοιποι servants στους civil… Η συμπεριφορά της OEΛMEK συνοψίζει την νέα τάξη πραμάτων
Θυμούμαι ένα καλό συμμαθητή μου που ελάλεν όποιαν πέτρα της εξουσίας σηκώσεις εν νάβρης πουκάτω την ΕΟΚΑ. Της εθναρχίας συμπεριλαμβανομένης λέω εγώ που ήταν τζε ΕΟΚΑ. Τούτοι λοιπόν ήταν οι κυρίαρχοι οι οποίοι επέβαλαν Ελληνοχριστιανική παιδεία τσε είχαν σχεδόν πλήρη έλεγχο της κρατική μηχανής, τωνMedia τσε της πολιτικής σκηνής.

Πως εννάτουν άραγε σήμερα αν δεν αποκλείουνταν οι απόφοιτοι των ιδιωτικών σχολών που τον δημόσιο τομέα. Αν εμπορούσαν εκτός που φιλόλογοι να εδιδάσκαν ιστορία στα κοπελλούδκια μας τζε πτυχιούχοι ιστορικοί που το London School of Economics. Θα απειλούμασταν άραγε με πρόστιμα που την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον μαύρο μας το χάλι στις εκπομπές τζε στην χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα εχρειαζούμασταν μιαν κάσιαν άχρηστα έγγραφα τζε φλάγγαν καμήλου για μιαν άδειαν οικοδομής.


Matilta

gregoris είπε...

matilta, ναι μεν ο Kitchener εχαρτογράφησεν αναλυτικά την Κύπρο στα νιάτα του όμως αργόττερα έγινεν ο σφαγέας του Σουδάν τζιαι εκέρδισεν τζιαι τον τίτλο του Λόρδου για τις υπηρεσίες του στον Βρετανικό ιμπεριαλισμό. πρέπει να βλέπουμεν συνολικά τον ρόλο κάποιου στην ιστορία της ανθρωπότητας πριν να τον τιμούμεν με το να διούμεν το όνομα του σε ενδοσχολική ομάδα.

Ανώνυμος είπε...

συνεχεια αναφορων/αποσπασματων που τα μμε..

ποκαθεται το ττοζι..

αξιοσημειωτο..εχτες ο αντενα εισιεν αναμεσα στες 2 πρωτες ειδησεις την αναφορα για την επιθεση τραμπουκων στο τ/κ-μουσουλμανικο κοιμητηριο στα πολεμιθκια..ναι εν ειπεν ποιοι πιθανον να ενι κλπ..αλλα εν αξιοσημειωτο οτι το επροβαλε..

φιλελευθερος σημερα το πρωι..
κατω μερος πρωτης σελιδας..μιτσης τιτλος..ο παπαπολυβιου τζαι 2 [νομιζω] αλλοι που την παλια επιτροπη διαχωριζουν την θεση που τον κατσιαουνη [εν αθθυμουμαι αν τον αναφερει ονομαστικα]..μαλιστα ..περι ηθους λογος..να εισαι σε επιτροπη μαζι με καποιον..να τον δαιμονοποιουν τζαι εσυ να φκαινεις τοτε, σαν ενας φτηνος χαφιες την περιοδο του μακαρθισμου, τζαι να λαλεις .."οί οϊ εγω εν ηφταιω"..
τζαι καλα "ιστορικοι" που φοαστε την σκια σας..
εν ψεμα οτι ο κυπριανος εκαταδικασεν του μασωνους;ιντα αν θελετε να σας στειλουμεν τζαι το αποσπασμα [εγω ηβρα το σε ενα βιβλιο του λυμπουριδη, εν τζαι εν τιποτε μυστικο..δημοσιευμενο..τζαι σε εφημεριδες].. εν ηταν ταυτισμενοι οι μασωνοι με την φιλικη εταιρεια; [κοιταξετε λ.χ. την επιχιερηματολογια του καταλανου στις αρχες του αιωνα για τον αφορισμο..ξερετε τον καταλανο εν ενι;].
εν εξαναπροεκυψεν μασωνικο ζητημα την περιοδο 1900-1910 [στο τοτε αρχιεπισκοπικο];..με αιχμες παλε των μη εθνικιστων/πραδοσιακων/ρωμιων εναντια στους εθνικιστες για μασωνια;
εν εχρησιμοποιθηκεν ο αφορισμος του κυπριανου τοτε που τους κερυνειακους;

οξα εν ξερετε ιντα που εκαμνε ο κυπριανος το 1804; τζηνα εν τα ειπεν ο κατσιαουνης..
ο παπαπολυβιου ξερει; οξα;
ξερει ινταλως εξιφορτοθηκεν τον γερον αρχιεπισκοπον ο κυπριανος;

το να πεθανει καποιος εσιει την αξια/σημασια του..τζαι οι απαγχονισμοι του 1821 εχουν σαφως την ιστορικη σημασια τους - αλλα θελουν τζαι τα ερμηνευτικα τους πλαισια..τζαι ο κυπριανος τζαι ο "κκιορογλου"..

αλλα το να λογοκρινει καποιος την ιστορια εν αλλο θεμα..
αληθκια ο πατριαρχης εν αφορισεν τους επαναστατες του 21;..πρεπει να ξιχαστει/λογοκριθει επισης επειδη επισης εκτελεστηκε;
ε ατε κοπελλια της σημερινης ..βουρατε στην αθηνα να σωσετε τον γρηγοριο που τες ανακοινωσεις του..

το γιατι το εκαμεν ο κυπριανος εν θεμα ερμηνειας [ ο ιδιος θεωρειται τζαι εκφραστης - εν μερει τουλαχιστον - του διαφωτισμου]..
το ζητημα δαμαι εν η λογοκρισια του να λεγεται καν κατι οτι εγινε..
ατε να δουμεν αν θα περασει τζαι τουτη η λογοκρισια..
που εν τζαι ανοητο βεβαια..διοτι..αφου αννοιουν το θεμα σε ετσι εποχη..αργα η γληορα ενα να διαχυθει...

στην σημερινη..
η υστερια εναντιον του κατσιαουνη συνεχιζεται αλλα στες μεσα σελιδες ..θωρουν τον ορομα τουτοι..
καγρι; προσωπικο; οξα εχουν αναγκη ψυχολογικη το να φκαλουν μισος/επιθετικοτητα;
ρε παιθκια.. δωστε κανενα γυρον σε κανενα σεξ shop..τιποτε χειροπεδες στην κρεβατοκαμαρη σας..μπορει να βοηθησουν ξερετε...

νομιζουν αραγες σου οτι με το να λογοκρινουν ενα πλασμα εξαφανιζουν τα στοιχεια οξα την ερμηνεια;
μα εν αθθυμουνται ποσο ρευστα εν τα πραματα;..ενας τυπος που εμασιετουν να σιησει την κυπριακη σημαια το 1974, ετυλιετουν την το 2004..

το μεγα ποψε..
επιασα το τελευταιο σχολιο του παρουσιαστη..οτι το πιο υποτιμητικο σχολιο για το ερωτηματολογιο "το ειπε ο υπουργος" οταν ειπε οτι εν "ερασιτεχνικο"..
ε τζαι ιντα που επρεπε να ηταν δηλαδη,επαγγελματικο ; μα εν ηταν σε σχολειο;
αλλα πε μου ποιος μιλα..
"επαγγελματιες" στην αναπαραγωγη της φωνη του μαστρου τους..
"επαγγελματισμος"..
ακριβως οπως τον βικετο...

βρεσιει ποξω..ατε περκι φυει η σκονη...

παντως τουτη η υποθεση με την ιστορια εσιει οντως ενδιαφερον..
στο τελος που τα λαξιματα των εθνικα ορθων εν μπορει να φκει τζαι βιβλιο λογοκριμενων κειμενων..
ως τωρα εχουμε 2
1. το διηγημα του γεωργιαδη
2. τον αφορισμο των μασονων που τον κυπριανο

οι εξτρεμιστικες οργανωσεις εν ελογκριθηκαν τελικα..

gregoris είπε...

το διήγημα του Γεωργιάδη εδημοσίευσεν το η πλατφόρμα στο τελευταίο καλέμι. υπάρχει ον λάιν στο μπλογκ της http://platformaenomenikipros.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

Από την Εφημερίδα Sunday Mail

Matilta


Sunday Mail's Coffee shop - Light hearted commentary about History, the English Scholl etc, with a wasp's sting

IT'S ALL A BIG CONSPIRACY


CONSPIRACIES to de-Hellenise our kids and turn them into multicultural, Turk-respecting zombies who are unable to resist an unfair and unjust settlement are being uncovered with alarming frequency.

Hacks, radio demagogues, teachers, deputies, the Archbishop and the English School parents are putting up a brave fight but there are too many fronts to defend and resources are stretched.

And this time, the conspirators are not evil foreigners but members of the government and Akelite enforcers, determined to rewrite our history, discredit our patriotism and turn us all into guilt-ridden, psychological wrecks.

Comrade Presidente kicked off this cowardly campaign, several months ago when he announced out of the blue that the collapse of the bi-communal state was not exclusively the fault of the Turks. Nobody took it seriously, thinking that it was just another one of his many random declarations that expire within 24 hours. We were wrong, as subsequent events have shown.

Education Minister Andreas Demetriou, who is very much his master's voice, repeated this sentiment verbally and then included it in the circular he sent schools on the occasion of Mak's name-day. Greek Cypriot and Turkish Cypriot extremist organisations were to blame for the fighting between the two communities of 1963-64, he wrote, omitting to mention the official truth about the Turkish rebellion.

His refusal to retract his statements despite the outcry he had provoked was the first sign that our government is determined to distort history by promoting the myth that we Greek Cypriots were also to blame for the inter-communal troubles of the past.

By challenging our history of victimhood and total innocence, the conspirators hoped to impose feelings of guilt on us and thus make us more accepting of the unfair settlement the saintly comrade is negotiating.

But it will take a lot more than a ministerial circular to crush our spirit and destroy our unwavering belief that nothing is ever our fault.

TOP COLUMNIST of Phil Aristos Michaelides, who together with Lazaros Mavros is valiantly resisting the conspiracies to lay any blame on Greek Cypriots, tried unsuccessfully to put an end to the debate by introducing an academic analysis of the events of the past.

Two weeks ago he quoted a couple of paragraphs from a book by the English Marxist historian Perry Anderson, that laid the blame for the troubles on the British. Aristos' conclusion was that the British were to blame for everything and therefore the Greek Cypriots were free from fault.

He concluded his article in slightly dogmatic fashion: "These are historical truths. The rest is hot air."

THIS DID not stop another Cypriot Marxist historian and Akelite Rolandos Katsiaounis from writing an article with the hot air version of history. Katsiaounis, who describes himself as former lecturer of Greek History at Oxford University, is one of the government's co-conspirators, with instructions to re-educate the public.

Katsiaounis was the guy who was taken to the English School by the do-gooder Leftie teachers to speak on the occasion of independence day and infuriated parents. His version of events also blames extremist Greek Cypriots for the inter-communal troubles while extolling the virtues of the workers' movement, which was always united and working for the good of the country. I am surprised none of the wealthy, middle class parents kicked up a fuss about his pro-proletarian rubbish.

But I digress. Katsiaounis wrote an article responding to Aristos, in which he quoted excerpts from Anderson's book that showed General Grivas in a bad light and sent it to all the papers. Most papers published it, but not Phil. As Aristos explained this week, after being accused by Katsiaounis of practising censorship, Phil had never received the letter as it had been sent to the wrong email address - there was historical proof of this.

Would he have published it if it had been sent to the right email address? I would hope not. A serious paper like Phil could not possibly publish the views of a hot-air historian - it has to maintain its standards.

THE IRONY is that these two do not essentially disagree on who is to blame for our troubles. As Katsiaounis said in an interview given to Haravghi this week: "I consider the Cyprob a problem of imperialist intervention. This involved the Anglo-Americans and their local agents - that is, the extremist organisations and their offshoots - attacking the Cyprus Republic with the aim of dissolving it."

Alright, so he also blamed the American imperialists, but the only point on which he really disagrees with Aristos, is that Greek Cypriots were also to blame for what happened, but not "as a whole". The workers, who were members AKEL and the party's leadership could not be blamed for anything and that is a historical truth.

WHEN IT comes to defending historical truth and resisting the conspiracies to distort our history, nobody does it better than OELMEK, the union of state secondary school teachers. The union also issued a statement attacking the Education Minister's circular and filling us in on what had actually happened in the '63-'64 period.

The only problem was that the union announcement contained some glaring mistakes, as Makarios Droushiotis pointed out in an article in this paper last week. Our teachers issued an announcement calling on the minister not to distort our history, and tried to correct him by citing facts that were blatantly incorrect.


They invented a Turkish attack on December 20, 1963 that never took place and spoke of UN intervention several months before the peacekeepers had arrived on the island.

Perhaps the union was making an industrial relations point - the collective agreement makes it clear that distortion of history is the exclusive right of members of OELMEK.

HUMILIATED union leaders tried to defend their ignorance. One top dog said, "we did not attempt to write detailed historical facts in the announcement". Nobody said the announcement was lacking in detail - but it was lacking in accurate facts.

Another union boss conceded that the announcement did not "accurately convey historical facts ... but our intention was to express our disagreement with the minister and not to present the historical facts."

But if it was not the intention of the teachers to present 'historical facts', how did these appear in the announcement? I suspect the Anglo-American imperialists put them there, because it could not have been the fault of teachers, bravely fighting to prevent the distortion of our history.

A GROUP of School parents held a public meeting on Wednesday night to discuss ways of blocking the government's efforts to carry out its multicultural experiments, which they fear would eventually de-Hellenise their kids and make them want to peacefully co-exist with Turkish Cypriots.

The meeting decided that the school should remain multicultural and never become bi-communal. It also demanded that it should remain a Christian school and not carry out "experiments of on issues of rapprochement between Greek Cypriots and Turkish Cypriots."

To be fair, the parents explained how they wanted this multicultural character to be maintained in a resolution issued by the meeting: "Display of the necessary respect to the national anthem and the symbols of the Cyprus Republic; the holding of celebrations of national holidays as in the recent past; observation of public and other holidays; preservation of the teaching of the history of Cyprus and religion as it had been taught in the past."

If a Christian school that observes all Greek national holidays, sings the Greek national anthem can be christened multicultural, then I am a black, Marxist, Buddhist monk.

OUR ESTABLISHMENT has originally thought the parents group were fighting against dogmatic positions of the do-gooder Leftie teachers at the school which had come under the control of AKEL apparatchiks, but the meeting has revealed how wrong we were.

What these guys want is for the school to pretend that there are no Turkish Cypriots there. This is why they want everything to be done as it had been done in the "the recent past" - the recent past being when there were no Turkish Cypriots at the school.

Are they seriously suggesting that Turkish Cypriots will have to sing the Greek national anthem and join celebrations for the March 25? Perhaps this is why they are opposed to rapprochement taking place at the school.

The parents should have the guts to say what they really want, instead of coming up with all this nonsense about a multicultural school. In truth they want to make no allowance for the 10 per cent of the students who are from a completely different cultural background.

THE HEADMISTRESS of the secondary school in the occupied Karpas has also been conspiring to de-Hellenise her students and has come under attack from the defenders of our history.

Ms Lucy Lysandrou was slammed in an article by EDEK deputy Giorgos Varnavas for allowing a rather liberal play to be staged at her school by a theatre group "illegally" funded by USAID.

Varnavas got the bit about the illegality wrong, as USAID has government approval for its funding. But she was attacked anyway because the play presented issues of national identity and culture in relative, post-modernist terms. The play had been staged in other state schools as well but only Ms Lucy was criticised.

This is when the chairman of the Karpasia co-ordinating committee Nikos Falas entered the fray. He alleged that Ms Lucy had made the schoolkids sing carols in Turkish (is this possible?) to guests which included Turkish settlers, during the festive season. Among the guests, he alleged, was the man who murdered Tasos Isaac in 1996.

I shall say no more because I am informed that the headmistress' lawyer is preparing libel suits.
George Georgiou

Ανώνυμος είπε...

Τζε ένα άρθρο που τον Κουμουλλή των Οικονομικών

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ:

ΜΙΑ ΟΑΣΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ



Η λεγόμενη Πρωτοβουλία Γονέων και Αποφοίτων της Αγγλικής Σχολής αποδύθηκε τις τελευταίες εβδομάδες σε μελοδραματική ιερεμιάδα για την έλλειψη "φιλελεύθερου" κλίματος στην Αγγλική Σχολή (ΑΣ) Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι ο τρόπος που η Πρωτοβουλία αντιλαμβάνεται τον φιλελευθερισμό υποδηλώνει μια αναχρονιστική χρηστομάθεια και γκροτέσκα ημιμάθεια.
Η ΑΣ έχει συγκεντρώσει μύδρους κριτικής για τη μη ανάκρουση του Ελληνικού Εθνικού Ύμνου στη γιορτή της ανεξαρτησίας της Κύπρου. Ας εξετάσουμε, όμως, τα πράγματα ορθολογιστικά : σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, εκτός από την Ελληνική, το επίθετο "Κρατικός" και όχι "Εθνικός" τοποθετείται πριν του ουσιαστικού "Ύμνος". Ένα κράτος συνήθως αποτελείται από πολλές εθνικές ομάδες κι έτσι το αρμόζον επίθετο είναι "κρατικός". Οφείλαμε κι εμείς να είχαμε τον δικό μας κρατικό ύμνο (όπως έχουμε και τη δική μας σημαία) διότι, είτε το θέλουμε είτε όχι, δεν είμαστε ένας νομός της Ελλάδος, αλλά ένα ανεξάρτητο κράτος. Θεωρώ τη χρησιμοποίηση του Ελληνικού Εθνικού Ύμνου από την Κυπριακή Δημοκρατία μια ανωμαλία που έπρεπε να είχε διορθωθεί προ πολλού. Η ανωμαλία γίνεται πιο χτυπητή όταν ανακρούεται ο Εθνικός Ύμνος στις επετείους της ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ανεξαρτησίας (!) αφού το ανάκρουσμα του Ύμνου υποδηλώνει εξάρτηση κι όχι ανεξαρτησία. Πιστεύω και οι πιο μικρόνοες "εθνικόφρονες" να αντιλαμβάνονται το οξύμωρο σχήμα. Η ΑΣ πρέπει να επαινεθεί που στάθηκε σ΄ αυτή την περίπτωση η Alma Mater του φιλελευθερισμού.
Ένα άλλο θέμα που καίει την Πρωτοβουλία είναι η κατάργηση της διδασκαλίας της "9ης Ιουλίου" του Βασίλη Μιχαηλίδη. Κανένας δεν μπορεί να μειώσει, ούτε κατά ένα γιώτα, την ποιητική συνεισφορά του Β Μιχαηλίδη και δεν γνωρίζω τους λόγους που δεν διδάσκεται η "9η Ιουλίου". Όμως, η διδασκαλία της 9ης Ιουλίου συντείνει στην παραχάραξη της Ιστορίας, αφού ωραιοποιεί και ηρωοποιεί τον κλήρο κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Καιρός είναι να αποκαλύψουμε την αλήθεια, εξηγώντας στους μαθητές ότι οι ανώτεροι κληρικοί κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ήτανε δωσίλογοι. Αναλογίζομαι : διδάχτηκε ποτέ κανένας μαθητής στα Λύκεια ότι δύο μόλις μέρες πριν την Επανάσταση, δηλαδή στις 23 Μαρτίου 1821, διαβάστηκε στην εκκλησία του Πατριαρχείου αφορισμός κατά των εξεγερμένων Ελλήνων, ή ότι αφορίστηκαν οι Ρήγας Φεραίος, Υψηλάντης, Κολοκοτρώνης κι άλλοι ηγέτες της Επανάστασης; Αυτά δεν τα γράφουν αριστεροί ιστορικοί, αλλά "ακραιφνέστατοι" Έλληνες ιστορικοί όπως ο Π. Πιπινέλης, που διετέλεσε και Υπουργός της Χούντας. Σταχυολογώ από τη σελίδα 42 του βιβλίου του Πιπινέλη, Πολιτική Ιστορία της Ελληνικής Επαπνάστασης, Παρίσιοι1927. "...ο ανώτερος κλήρος διολίσθησε μακράν της εθνικής συνειδήσεως, έμεινε ξένος προς το πενθούν και πάσχον έθνος...και κατέστη φυσικός σύμμαχος των Τούρκων και της ιθαγενούς ολιγαρχίας." Εν κατακλείδι, η διδασκαλία της "9ης Ιουλίου" ισχυροποιεί τον πιο μεγάλο εθνικό μύθο. Είναι αυτός ο φιλελευθερισμός που οραματίζεται η Πρωτοβουλία;
Παραπονούνται, επίσης, οι της Πρωτοβουλίας ότι κάποιος καθηγητής που διδάσκει Current Affairs αναφέρεται στις ωμότητες που διέπραξαν Ελληνοκύπριοι. Τι θέλετε, αγαπητοί γονείς, να λέει τη μισή αλήθεια όπως στα άλλα σχολεία; Η ΑΣ είναι, ίσως, το μόνο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Κύπρο που διδάσκει τις αγριότητες ΟΛΩΝ, όχι μόνο των "άλλων", και γι' αυτό αξίζει συγχαρητήρια. Όλοι, ανεξαιρέτως, οι μαθητές αγνοούν παντελώς τα εγκλήματα των Ελληνοκυπρίων στην Τόχνη, Μάραθα, Αλόα και Σανδαλάρη. Λόγω των ενοχών μας είναι ταμπού να μιλάμε γι' αυτά τα εγκλήματα. Αυτό όμως το ταμπού θρυμματίστηκε στην ΑΣ και φαίνεται ότι αυτό ενοχλεί μερικούς. Είναι ανεπίτρεπτο ένας καθηγητής να δαιμονοποιεί τους Τουρκοκύπριους και να αγιοποιεί τους Ελληνοκύπριους όταν περιγράφει τις αγριότητες της πρόσφατης ιστορίας της Κύπρου. Αντίθετα, η εξιστόρηση άγριων εγκλημάτων μπορεί να είναι η αφορμή για να συζητηθεί το πόσο λίγη από την ανθρώπινη αλληλεγγύη απομένει σε καιρούς βίας και πολέμου και πόσο επείγει οι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι να επιτύχουν μια λύση που να διασφαλίζει την ειρήνη.
Γιώργος Κουμουλλή
Πρώην καθηγητής Αγγλικής Σχολής

Ανώνυμος είπε...

σιύλλο που λάσσει μεν τον φοάστε.

Ανώνυμος είπε...

Thanks for your personal marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you may be a great author.
I will be sure to bookmark your blog and will often come back in
the future. I want to encourage one to continue your great work,
have a nice holiday weekend!
Also visit my website : direct download movies

Ανώνυμος είπε...

eigen bijdrage zorgverzekering 2013 vergelijking ziektekosten wat is
een zorgverzekering korting zorgverzekering
Also visit my web site http://www.studentenzorg.org

Ανώνυμος είπε...

Then release with an image map based on the pain of menstrual periods, particularly calcium,
magnesium may be why the procedure.

Here is my web blog ... menstrual cramps days after period
Look at my web page : menstrual cramps days after period

Ανώνυμος είπε...

Since the early stage. And right now, get a clearer picture of what is a viable options.
For many of these drugs have side effects like bleeding, which is a string; hold again, these issues that need to find and effectively?

The most obvious symptoms will depend on the floor and clasp your hands, arms, palms etc.

If muscles tire and then pull your shoulders and engage in exercise and
low nerve pain.

Feel free to visit my web page :: back pain clinic Dunlevy
Also visit my weblog ... back pain clinic Dunlevy

Ανώνυμος είπε...

This leads to extremely efficacious Carpal Tunnel' ebook, availkable at the Ball-shaped Endorse Attention internet site. In that location are steps that ditches, slits dug by the repairer to help the flow rate of rainfall into the ditch.

My blog post: Matlock carpal tunnel specialist
my web page :: Matlock carpal tunnel specialist

Ανώνυμος είπε...

It isn't uncommon for small foods you are and are not allowed to eat, it is forever better to consult your physician or a qualified nutritionist ahead opting for any of the aforementioned snacks.

my site: natural treatment for yeast infection
Feel free to visit my web page natural treatment for yeast infection

Ανώνυμος είπε...

They are overwhelmingly almost all people with rheumatoidarthritisor
lupus. We are no better or worse your life at some point, it can be made with organic systems,
including the antibiotic protocols prescribed for lupus
at bay. Joint pain can be debilitating. I love to talk to a study in 1992.


Also visit my blog Fultonham Lupus Specialist

Ανώνυμος είπε...

But he renowned they also affected in cholesterol inlet beyond 500mg per day own slight additional event on the rakehell level.


Review my page; high treatment cholesterol hdl hyperalphalipoproteinemia
my web site > high treatment cholesterol hdl hyperalphalipoproteinemia

Ανώνυμος είπε...

Of course of instruction as blogging has taken over keyword software to help you with your missionary post.


my blog :: click here
Also see my website :: click here

Ανώνυμος είπε...

Aω, thiѕ was an incrediblу nice роst.
Finding thе time аnd actual effort to generate a top notch article… but
what can I say… I pгocraѕtinate a ωhole lot anԁ never sеem to get
nеarly anything donе.

my blog: houston garden centers spring tx

Ανώνυμος είπε...

Your own artіcle feаtuгes veгifіed
helρful to me. Ιt’s really useful and you really
aгe obνiously ѵery κnowledgеablе in this гegion.
You have got popped my eyes to different thoughts abоut this matter ωith intriquing, notable anԁ reliаble
сontent.
Also visit my site : buy Valium

Ανώνυμος είπε...

Hi to all, how is all, I think every one is getting more from this website, and your
views are good for new users.

Feel free to surf to my site; denton

Ανώνυμος είπε...

Great blog you have got here.. It's hard to find quality writing like yours these days. I truly appreciate people like you! Take care!!

my page :: http://parkgateprimary.org.uk

Ανώνυμος είπε...

Asking questions are truly fastidious thing if you
are not understanding something entirely, except this post presents nice understanding even.



my page miroverve

Ανώνυμος είπε...

Hmm is anyone else experiencing problems with the pictures on this blog loading?

I'm trying to determine if its a problem on my end or if it's the blog.
Any feed-back would be greatly appreciated.

Feel free to visit my homepage ... aging process

Ανώνυμος είπε...

Genuinely when someone doesn't understand then its up to other people that they will help, so here it takes place.

Have a look at my web-site; click here

Ανώνυμος είπε...

Attractive section of content. I just stumbled upon your weblog
and in accession capital to assert that I acquire
actually enjoyed account your blog posts. Any way I'll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently quickly.

Check out my website - inquieto

Ανώνυμος είπε...

I have been surfing online more than three hours
lately, but I never found any interesting article like
yours. It's beautiful worth enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made excellent content material as you did, the net will probably be a lot more useful than ever before.

Look into my homepage; low back pain

Ανώνυμος είπε...

Woah! I'm really enjoying the template/theme of this site. It's simple, yet effective.

A lot of times it's very difficult to get that "perfect balance" between user friendliness and visual appeal. I must say you have done a awesome job with this. Additionally, the blog loads extremely quick for me on Opera. Superb Blog!

Take a look at my site: free penile enlargement

Ανώνυμος είπε...

Wallsend laser treatment rosacea

my homepage - rosacea laser treatment Garcia

Ανώνυμος είπε...

Link exchange is nothing else but it is just placing the other person's webpage link on your page at suitable place and other person will also do same in support of you.

Also visit my web blog; dermasis

Ανώνυμος είπε...

Everything is very open with a precise description
of the issues. It was definitely informative. Your website is extremely
helpful. Many thanks for sharing!

Also visit my webpage ... natural cellulite treatment

Ανώνυμος είπε...

I just could not go away your website prior to suggesting that I really enjoyed the usual
info an individual provide on your guests? Is gonna be back frequently in order to check up on new posts

My website: virility ex