Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

κουβεντες του καφενε

- Εσταματησαν τελικα στην Γαζα;
- Εκυρηχτηκαν εκεχειριες...Ο καθενας αυτονομα..Το Ισραηλ φαινεται να μασιεται να φκει εξω που το σκηνικο..Αμα κλεισει επισημα συφφωνια για τελος του πολεμου ιντα που εννα φανει; Οτι το ισραηλ εσκοτωσεν 1000 πλασματα για μια εκεχειριαν που ετσι τζαι αλλοιως εμπορεν να επιτευχθει;..Στρατιωτικα εν ετολμησεν να μπει στα πολεμικα καστρα της αντιστασης, τες κατοικημενες περιοχες..Επηενεν να μπει, εγινουνταν μαχες, ετραβαν πισω..Διοτι πκιον οι μαχες των πολεων εν δυσκολες..Το φαντασμα του Ιρακ πολασεδα..Οποτε αφου στρατιωτικη νικη εν υπαρχει, με το να κυρηξει μονομερη εκεχειρια εγλυτωσεν την αμεση διαπραγματευση που ηταν να φανει σαν υποχωρηση. Αν περασει τζαι στην κοινη τους γνωμη οτι εσταματησαν οι πυραυλοι που την Γαζα, τοτε μπορει να τους φκει τζαι εκλογικα..
- Ε ναι..αλλα θωρεις οι πυραυλοι εσυνεχισαν να ππεφτουν στο ισραηλ παρα τους βομβαρδισμους..Τζαι υστερα που την μονομερη εκεχειρια..
- Εν η εικονα της αντιστασης τουτη..Εσυραν πυραυλους για να πουν οτι η αντισταση εν δαμαι τζαι υστερα εκυρηξαν τζαι τουτοι εκεχειριαν..Οτι τουτα εν τα ορια του Ισραηλ πκιον..Να σκοτωνει με remote control αλλα επερασεν πκιον η εποχη του 1948 ται 67..Για την παλαιστινικη αντισταση εν παιξει σαν το Σταλινγκραντ της Γαζας..Αντισταση που φερνει το τελος του εμπαρκο..
- Εγω νομιζω οτι εν για τον Ομπαμα που το εκαμαν ρε κουμπαρε..Αλλα εν για να του δωκουν την ευκαιρια να επεμβει; Οξα για να τον εκβιασουν τζαι τελικα εν επαιξεν ο εκβιασμος;
- Τουλαχιστον τα 1000 παλαιστινιακα πτωματα επιασαν κανενα τοπο στες δημοσκοπησεις των τοπικων τους εκλογων;

-Αρκεψαν παλε δακατω..Ακουσες για την ιστορια με το μηνυμα του υπουργου τζαι την αναφοραν στο 63-64;
- Εφκαλεν μιαν ανακοινωση μια παραταξη, η "αλλαγη" στην οελμεκ ..Εν της δεξιας νομιζω..Εισιεν χαζιν η ανακοινωση τους..Επαιζαν το οτι η αναφορα σε παρανομες οργανωσεις τζαι ε/κ εξτρεμιστες εν εναντια στην επισημη θεση..Εν επιασαν ταχα μου την αναφορα στην εοκα β..Μονιμη στραβαρα τζιαμαι θωρεις..Αλλα εσυραν τζαι μιαν ενδιαφερουσα σποντουα..Ποιος εχρηματοδοταν τες μυστικες οργανωσεις που τζηνοι εταυτισαν τες με τους εξτρεμιστες του 63-64;...Εν να αντεξουν να ακουσουν για την ελληνικη πρεσβεια αραγες σου; Φυσικα μαλλον εθελαν να πουν για την οργανωση του Γιωρκατζη..Τζαι οτι ο Μακαριος εξερεν για την Οργανωση..Αλλα ηταν οντως παρανομη τζαι αντισυνταγματικη..Τζαι ο Κληριδης εν εξερεν; Οξα θελει η "Αλλαγη" κουβεντα για το ιντα που εκαμνεν τζαι με ποιους εσυνεργαζετουν ο Γιωρκατζιης; Οπως τζαι με την εοκα β, μαλλον κατσιαριζουν γιατι φοουνται την κουβεντα..
- Ο συναγερμος σαν εν ειπεν τιποτε;...Ιντα εν τζαι η δηλωση Πουργουριδη πριν λλιες εφτομαδες..Εν να δειξει..Ο Tορναριτιης κατι εμασαν παλε..
- Εν καλα που του εγραψαν στον πολιτη..Καθε εφτομαδα παιζει το τζαι αλλη εκδοχη τουτος...Φυσανεμης..
- Το πιο ωραιον χαζιν εν ο Μιχαηλιδης του Φιλελευθερου.. Ανακαλυψεν το Περρυ Αντερσον..Wow..Τζαι ατε δουλοπρεπειαν ο ιθαγενης για να πιασει λλιην σκονη δυτικης δικαιωσης..
- Τουτος φιλε μου οτι εβρει πασαρει το..Πραματευτης του αρπα-κολλα..
- Μα ποιον κειμενο του Αντερσον; Τζηνον που ηταν στο London review..; τζηνον που επαρουσιαζεν τα οκτωβριανα παντες τζαι εκαμναν πολιορκεια με πλοια οι εγγλεζοι; Ιντα η ημιμαθεια που καμνει παρελαση τζημεσα εν αντροπη για τον ιδιον τον Αντερσον..Περκιμον εσασεν τουλαϊστον τες πιο εξωφθαλμες πελλαρες του δυτικου βλεμματος που κρατει αιχμαλωτον ως τζαι τον Αντερσον..
- Σιγα που εν να καταλαβει τες αντιφασεις ο Μιχαηλιδης..Τουτος απλα γυρευκει φρασουες για να κολλα μαζι..Ιντα που καρτερας που εναν κολλητο του Καραμπελια που το παιζει οτι εν ηξερει οτι ο παρεας του υποστηριζεν την διχοτομηση που το 83; Οξα αραγες σου ο Μιχαηλιδης συφφωνα με τον Αντερσον στην αναλυση του - εκτος που τες ατακες που νομιζει οτι τον βολευκουν;..
- Ασχολησαι...
- Μα τζαι ο Ομηρου κατι ειπεν..
- Ανησυχησεν αμπα τζαι εμφανιστει υποπτη εκδοχη της πραγματικοτητας αλοπως, παλε..
- Οϊ ρε.. Ο καημενος ο Γιαννακης μαλλον εν τον Λυσσαριδη που σκεφτεται..
- Να μεγαλωσει σιορ..Αμαν πκιον με τουτον τον τυπο..Μονιμα με τον κηδεμονα του..Ειπαμεν σεβασμο κ. Γιαννακη..Αλλα τα γερημα υπαρχει τζαι μια ζωη που πρεπει να την ζησεις τζαι εσυ..

- Παντως σαν να αρκεψαν να λαλουν τζαι λλια θετικα που τες συνομιλιες;
- Κατι φκαινει..Ο αντενα εσιει χαζιν τζαι ας εκατσεν λλιον την μαππα κατω με την προπαγνανδα..Λαλουν τζαι οι θκυο οτι εγινεν προοδος τζαι στο τρειλερ του αντενα η ειδηση ηταν..Ανοικτα τα θεματα..
- Θεμα οπτικης γωνιας..
- Εν το καγρι του παπαφιλιππου, οξα..

- Τζηνη η ιστορια με την ενοποιησην στην μαππα εκολλησεν τελικα;
- Ετσι δειχνει ..Τωρα να δουμεν..
- Ε υστερα που τζαι που τα εχτεσινα στην μαππα, πρεπει να διασφαλισουν τουλαϊστον οτι ο ελληνοκυπριακος συνδεσμος διαιτητων εν θα ελεγχει την μαππα..
- Να μεν ελεγχουν την μαππα τζηνοι που τον ελεγχουν..
- Ενταξι μεν κολλατε με τον φουρπο..Μπορει να εκαμεν τζαι λαθος ο διαιτητης..
- Ναι ρε..Πε μας αλλονα..Εν λαθος οπως με τον Χαπεσιη..
- Ως γεγονος .Αμα τα καμνουν τουτα στην ομονοια, που εσιει τζαι κοσμον τζαι επιρροη στην εξουσια τους, οι μιτσιες ομαδες που εν να παν να σταθουν;
- Μπορει να εν τζαι κανενα κολπο για να εσιει σασπενς το πρωταθλημα..
-Τζαι υστερα εν να δωκουν κανενα πεναρτι της ομονοιας για να λαλουν οτι ετο γινουνται λαθη γενικα..Αλλα το κυκλωμα εν να εν τζιαμαι..
- Η σειρα του Αρη εν να αρκησει κουμπαρε..
- Μα τελικα εγιναν καμποσες φασαριες εψες...
- Ναι η τυπικη ιστορικη εικονα..Κατι τυποι με σηματα τουα αποελ επιτεθηκαν σε απομονωμενους τουρκοκυπριους..Ο τραμπουκος που εν να φκαλει την ψευτο μαγκια του; Στους αδυνατους τζαι τους ανυπερασπιστους..Τζαι υστερα στο ματς η ΜΜΑΔ εσυρνε δακρυγονα τζαι εδερνε τους ομονοιατες..Η τελος παντων ετσακωνετουν με τους ομονοιατες..Καπου το εξαναειδα τουτον το εργο..
- Τζαι ο αντενα στα νεα για τες επιθεσεις εναντιον των τουρκοκυπριων εν εγυριζεν η γλωσσα του να πει οτι ηταν αποελιστες..
- Παντως εισειν κοσμον που εβοηθησεν τους τουρκοκυπριους..
- Τζαι εν καλα να βρεθει τζαι κοσμος να τους αντισταθει τζαι πρακτικα τους τραμπουκους..
- Ε ο Μιχαηλιδης εν θα φκει να τους δικαιολογησει οπως την αλλην φορα με την επιθεση στην αγγλικην σχολη;

- Τελικα τουτη η ιστορια με τους μπατσους τζαι τον αλ καπονε, ιντα που ενι; Εκαταλαβεν κανενας;
- Σιγα ρε ..Παντες τζαι εν εξανακουσες..Φιλε μου ινταλως γινεται ξαφνικα να εξαφανιζουνται που την αγορα ουλλα τα μαλακα ναρκωτικα τζαι να προωθουν οι εμποροι τα σκληρα;..Ποιος πιανει τους μιτσιους τζαι αφηνει τους μιαλους;
- Ο καθενας με τον πονο του ρε κουμπαρε..
- Δηλαδη εσυ εν πιστεφκεις οτι τζηνοι της υκαν ιντα, που την λαλουν, εμπλεκουνται στα παρανομα κυκλωματα;
- Ξερω γω..Ενταξι..Σιουρα υπαρχουν κυκλωματα..Αμα σκεφτεις οτι την ε/κ δομη της αστυνομιας εφτιαξεν την ο Γιωρκατζιης..Παντως τωρα εν πιο ενδιαφερον φαση παρα τοτε που τον εγυρευκαν..
- Τζαι τουτος ο τυπος ο κιττας..Παραξενη φαση..
- Επροσεξες τζαι την φαση που εδεραν τους ξενους μεσα στην φυλακη τζαι κανενας εν ειπεν τιποτε;
-Καλαν τουτον που κολλα;..
-Στο κυκλωμα παρανομοι αστυνομια ...

- Ειδες το τελικα το φιλμ..τον τελευταιο γυρισμο;
- Ναι...
-Ε..ε;..
- Εμενα κατι εν μου εκατσεν στο τελος..Σαν να ηταν μια δεξια εκδοχη που καπου εξιλεωνεν την εοκα β..
- Οϊ ρε φιλε.. Αφου ουλλη η ιστορια εν μεσα που τα μαθκια τζαι τες λεξεις μιας τουρκοκυπριας που γινεται..
- Καπου επηεν να παιξει τζαι μια φαση μεταξυ της τζαι του μιτση;..Τζιαμαι που αγκαλιαστηκαν...
- Μαλλον εγουσταρεν τον ..αλλα ο αλλος ηταν κολλημενος με την καλαμαρου..
- Τελος παντων..ινταλως δηλαδη δειχνει τους τ/κ; Ετο.. εν τζιαμαι.. ποτιζουν τα φκιορα..
- Ε ;
- Εν τυχαιο;
- Ρε κουμπαρε τα φκιορα εν τυχαια;
- Αλλου για αλλου..ρε δειχνει ιντα που ετραβουσαν πριν το 74;
- Οκ εν τα δειχνει ..αλλα ενταξι υστερα που την φαση με τα φυλλαδια για την ενωση εσιει τον τυπο που γραφει στον τοιχο ταξιμ..
- Ε τζαι κανει;
- Ε μα εν τζαι εν να καμει πολιτικη αναλυση..Δειχνει μιαν θετικη εικονα των τ/κ..Πρωτα που ουλλα εν υπαρκτοι..Ασε που το σπιτι τους εν τζαι εναν ειδος καταφυγιου..Αθθυμισεν μου τον Κκιορογλου στον Βασιλη Μιχαηλιδη..Τζαι στο τελος, ναι ποτιζουν τα φκιορα..Συντηρηση μνημης; ..Τελος παντων δεξια εκδοχη παντως εν ενι..Αφου οι καλοι εν οι μακαριακοι τζαι οι αντιστασιακοι σιορ..Τζαι στα δικοινοτικα μαλλον εν η αριστερη εκδοχη..Επερνουσαμεν καλα, αλλα ηρταν τζαι ηβραν μας τα κακα..
- Καλαν ατε..Με τον εοκαβητατζιη;
- Μα εν τζαι εξιλεωνει τον..Αφου στο τελος προδωνει την εοκα β..Αφηνει τους αντιστασικους να φυουν, αρα προδωνει την εοκα β για τα μαθκια της Ποπης Αβρααμ..Που εν τζαι νακκον μεταφορικα η Κυπρος νομιζω..Τζαι θωρεις εκτελουν τον οι πραξικοπηματιες..
- Ναι αλλα πως ηταν προδοτης; Δειχνει το;..Οϊ ο Λουρας στο εργο..Στην πραγματικτοητα..Εν ηταν προδοτες τουτοι οι τυποι;..
- Ουλλοι; Εν τζαι νακκον ισοπεδωση τουτον.. Αφηνει μιαν ανοικτη σποντα στην αρκην για το ρουφκιανιο της εοκα β..Στην φαση που ηταν ερτουν οι καλαμαραες οι αντιστασιακοι τζαι πιανουν τους..
- Ναι αλλα χανεται στην ροη..Υστερα φκαινει οτι εισιεν οραμα ο τυπος ..Μπλα μπλα τζαι αρχιδια μπλε..
- Ε καλα ρε εισιεν τζαι κοσμο που ηταν κολλημενος..Το θεμαν ενι οτι η προδοσια εν το θεμα ουλλου του εργου..Σε διαφορες εκδοχες...Τζαι στο ερωτικο επιπεδο των ατομων τζαι στο πολιτικο..Θωρεις..Οι πρωταγωνιστες κανονικα, εν το ζευκαρι της καλαμαρους με το αρφο..Αλλα θωρεις ο αντιστασιακος, ο καλος στα πολιτικα, τελικα κερατωνει τον αρφο του..Στο ενα ερωτικο τριγωνο..Τζαι στο αλλο τριγωνο η μανα, καργα αντι-χουντικη, εν ο ποθος του εοκαβητζιη..Τζαι τζιαμαι παλε παιζει μια προδοσια στο προσωπικο..Γενικα διαρρεει μια λιμπιντο νομιζω..Που δειχνει την ατομικη προδοσια σαν προιον της μονογαμιας..
- Ου ου επηες πολλα μακρυα..για το εργον τουλαϊστον..
- Ο καθενας με το κολλημαν του..
- Ενταξι..Μα εν τζαι καμνει συνειδητη πολιτικην το εργο..Η πολιτικη εν εμπεδωμενη στο ιδιο το ιστορικο πλαισιο τζαι μαλλον πρεπει να την διαπραγματευτει το εργο.. Νομιζω εσιει εναν inclusive πλαισιο που καπου φορει τους ουλλους..Η εσιει διαφορα κομμαθκια που μπορει να ταυτιστει καποιος..Τζαι αρα ουλλοι, αριστεροι τζαι δεξιοι, τζαι ακομα τζαι οι αριστεροι τουρκοκυπριοι, μπορουν να εβρουν σημειο ταυτισης....Το ιδιον τζαι με τον ερωτισμον..Εν βαλλει το εργο το θεμα της μη-μονογαμιας..Αλλα καταγραφει τα προβληματα της μονογαμιας σε εναν κοσμο που η λιμπιντο διαρρεει..Τζαι ενεν ηθικιστικον το πλαισιο..
- Ε καλα τουτον μπορει να εν τζαι προβολη του σημερα στο τοτε..
- Ειχαμεν τζαι τοτες μιαν μιτσιαν ανοιξην τοτε νομιζω..Επιασεν μας τζαι λλιον το αερουιν της εποχης..Αλλα πισω στο πολτικο..Νομιζω ηταν εναν ειδος λογου που αφηνει ανοικτες πολλαπλες ερμηνειες..Τουτον που ελαλουσαμεν για την ιστορια..
- Conflict resolution σε κινηματογραφικην εκδοχην δηλαδη;
- Πιο κυπριακον..Σαν πλαισιο αθθυμισε μου τα σκετς των δεκαετιων 60-70... Σαν αφηγησεις ενοτητας η διαπραγματευσης των αλλαγων του εκμοντερνσιμου..Που εσυμπεριλαμβαναν τζαι τουρκοκυπριους..
- Υστερα που το 74..
- Λλιες αναφορες εισιεν τζαι πριν νομιζω..Η αφηγηση εισιεν εναν αγαπητικο τονο σε ενα ξενο κακο κοσμο..
- Κυριακην μεσομερι..
- Ε τελικα ηταν καλον εργο ρε παιθκια;
- Καλον κυπριακον χολυγουντ..Καλογυρισμενο σαν ταινια εποχης..
- Χμ
- Ε.. εδιαν βασην στην λεπτομερεια..Εμενα αρεσεν να θωρω την περιοδον του περασματος μου που την παιδικοτητα στην εφηβεια σαν αναλαφρη κινηματογραφικην εκδοχη..Αφου εμπηκα στην διαδικασια να θωρω τζαι τα καδρα στους τοιχους σαν παιχνιδι μνημης..Τζαι για διαπραγματευση του 74 εν ηταν ασιημη κινηματογραφικα... Εισιεν ενα χιουμορ που εδιαπλεκετουν με την τραγωδια..Σαν τζηνο που εβαλαν σαν στοιχειο οι Φλωριδης-Νικολαιδης στα εργα τους..
- Ε ναι..Τζαι σαν ηθοποια κατι ελαλεν..Τζαι νομιζω εν η πρωτην φοραν που ειδα τον Καυκαριδη τζαι την Μπεμπεδελη σε εργον μαζιν..

31 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

chakkare to email sou

Ανώνυμος είπε...

Οι επιθέσεις εν εγίνασιν που Αποελίστες/Εθνικιστές/Ρατσιστές/Νεοναζί/Ακροδεξιούς εγίνασιν που ''χούλιγκανς''. Για να σε χούλιγκαν σημαίνει πως α) δέρνεις τους οπαδούς άλλης ομάδας επειδή υποστηρίζουν την άλλη ομάδα β) οτι βρίσκεις μπροστά σου κάμνεις το λιλλίτσιη τζαι ζημιές του κουτουρού.
Το να κόφκεις γυρώ τζαι να γυρεύκεις αυτοκίνητα ΤΚυπρίων για να τα σπάσεις έννεν χουλικανισμός. Αθθυμίζει μου που εγεμώσαν την ΕΔΕΚ με σβάστικες τζαι στο ΡΙΚ εμιλούσαν για αναρχικούς τζαι οι πολιτικοί για ''αναρχικά στοιχεία''. Μόνο στη Κύπρο οι αναρχικοί γραφιττάρουν σβάστικες .

Ο Ομήρου τάχα μου εν εκατάλαβε πως ο Δημητριού μιλά για ούλλη τη διάρκεια εξουσιάς Μακαρίου τζαι κάμνει focus μόνο στο 63-64 άμπα τζαι παραδεχτεί πως το πραξικόπημα εμείς το εκάμαμε.

Ο τζιύρης της ''Αλλαγής''(που πάσσε μερικά κανάλλια εν επαρουσιάζαντο σαμπώς τζαι εν η θέση ολόκληρης της ΟΕΛΜΕΚ τζαι όι μόνο της Αλλαγής) εν ένα που τα μεγάλα λέσια των 60ς-70ς. Αλόπως εν προσωπικό το θέμα...

Ο Τορναρίτης εν πολιτικός των βαφτίσιων,των TV MANIA, που ννα πάει στο κεντρούι του χωρκάτη δεξιού στον Αγρό πέντε φορές το μήνα για να πκιάσει πέντε ψήφους(τζαι επειδή ξέρει πως ενναν τζιερασμένα που το μαγαζί), που ο νους του ε λλίος. Ιδεολόγος εν ένι ούτε του περνά να ένι, ανήκει στην πολιτική τάξη -βολέφτου ποδά-βολέφτου ποτζιύ-βαφτίσια ποδά-γάμος ποτζιύ-πιστεύκω το να-πιστεύκω το άλλο φτάννει να γεμώσει το πουντζιή μου τζαι το πσεφτόego μου(πως τάχα είμαι ο παsh πολιτικός). Άθρωπος που βάλλει τη σέκρετταρι να πκιάσει το παρπέρη να του πει συλληπητήρια για τη γεναίκα του που επέθανεν, έννεν άδρωπος. Λλίη τσίππα τζαι λλίην αντροπή

ΥΓ Αφόσο εν ''κουβέντες του καφενε'' ναν τζαι τα σχόλεια σε στυλ καφενέ. Κουτσομπολλιό καπάλη να κάμουμε το μπλογκ Τηλεώρες.

Ανώνυμος είπε...

Τότες, γύρω στο 93 νομίζω, είσεν στην Πόρταν της Αμοχώστου μιαν συζήτηση με ομιλητή ένα τουρκοκύπριο που επήρε το καθεστώς του Ντεχτάς στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πόξω που την είσοδο εσυναχτήκαν Φτωχόπουλος σου και Σια με πλακάτζ "Καλός Τούρκος νεκρός Τούρκος" τζε εγώ έκαμα για μιάν ακόμα φορά την παράσταση "είμαι τζε γω Τούρτσισσα" (αχ θε μου πότε εννάρτη η ώρα που έθθα μου διάτε η ευκαιρία να την κάμμω πκιον).
Την άλλη ημέρα ο Άριστος Μηχαιλίδης στο editorial του στο περιοδικό Σελίδες εξυμνούσε τον ΗΡΩΙΣΜΟ των πατριωτών αυτών που κρατούν την φλόγα της αντίστασης αναμένη κλπ κλπ κλπ μπούρδες που τότε ήταν απόλυτα αποδεχτές και μη αμφισβητίσημες από το mainstream media / παιδεία / Πολιτεία.
Οι κουκουλοφόροι που εχτές οργανωμένα έσπασαν 6 αυτοκίνητα τουρκοκυπρίων με τα πλάσματα μέσα τζε τα μωρά τους, αθρώπους που εν τους ξέρουν, εν τους εκάμαν τίποτε, φαντάζομαι αυτόν τον ηρωισμό θα ένοιωθαν. Τζε οι Μηχαλίδηες σου πόψε τζιμούνται ήσυχα, αφού εκάμαν το καθήκον τους προς την πατρίδα τζε τα ζιζάνια που εσπείραν, τζε που μέρα μπει μερα φκει ποτίζουν τα με μίσος, κάμμουν καρπούς.

Anef_Oriwn είπε...

Μάστρε Καφετζιή,

Μιαν τζιαι άνοιξες διάφορα θέματα ως “κουβεντες του καφενε” να πω τζιαι ‘γιώ δκυο-τρία λόγια:

1. Πρώτον, φαίνεστε μου ότι εν πάμε καθόλου καλά. Η Αστυνομία εν εκτός ελέγχου – δέρνει όποιον φτάσει, σύρνει δακρυγόνα τζιαι καπνογόνα τζιαι σικκιμέ (λαλεί) κάμνοντας τζιαι τους παsh παλλικαράες, τζιαμέ που έκαμεν έναν μήνα να έβρει τον Αλ Καπόνε!!!

2. Δεύτερον, ΟΛΟ το εθκικισταριό μαζί με φασίστες, φασίζοντες, κρυπτοφασίστες και κρυπτοεθνικιστές έχει κυριολεκτικά αφηνιάσει και δεν συμμαζεύεται ... Επιτίθενται σε ανυποψίαστους τουρκοκυπρίους (όπως εκάμναν τζιαι παλιά οι πολιτικοί τους πρόγονοι), βγάζουν αφρούς όχι μόνο για τα βιβλία της Ιστορίας αλλά για την Ιστορία γενικότερα (τι άραγε να φοβούνται αυτοί οι υπέρμαχοι του [αρχαιο]ελληνικού πνεύματος;), άστε που και οι μέθοδοι της Αστυνομίας είναι καθαρά φασιστικές! (Τι κι αν λενε πως έχουμε αριστερή κυβέρνηση – η αυταρχική φύση του αστικού κρατικού μηχανισμού ζει και βασιλεύει!)

3. Τρίτον και τελευταίο αλλά όχι αμελητέο: Για να ξεφύγουμε τζιαι λλίον που τα πολιτικοκοινωνικά, να πάμεν τζιαι νάκκον εις τον φούρπον για να σημειώσουνε ότι έφαεν τες τζιαι η ΟΜΟΝΟΙΑ (που το ΑΠΟΕΛ πάλαι). Μπορεί, η ομαδάρα να αδικήθηκε νάκκον που τον διαιτητήν (μες δκυο λόγια ο Τρύφωνας έκαμεν τα πίλιες τζιαι εν καλά – αν έχει επιτρόπους στην Διαιτησία με αρχίδια - να τον πέψουν έσσω του να θωρεί την μάππαν που την τηλεόραση – γιατί ας πούμεν εξεκίνησεν να δείχνει τζιήτρινες που παίκτες της ΟΜΟΝΟΙΑΣ αφού επικίνδυνα φάουλ εκάμναν τζιαι οι παίκτες του ΑΠΟΕΛ;), αλλά νομίζω ότι ο παρέας ο Τούτιτς έπαθεν την (ηττήθηκεν) ακόμα μια φορά (αφού δεν απέδωσε η τακτική του) που τον κοντοχωρκανόν του τον Γιοβάνοβιτς! Δεν μπορεί μια ΟΜΟΝΟΙΑ (με τη δυναμική που έχει φέτος λόγω της ποιότητας των παικτών της αλλά και κόσμου που την ακολουθεί) να μπαίνει στο γήπεδο με στόχο να μην χάσει, λες και είναι ο Ατρόμητος Γεροσκήπου ή το Παραλίμνι! (Σχεδόν καμιά επιθετική δραστηριότητα και πίεση κατά το πρώτο ημίχρονο – κανένα κερδισμένο κόρνερ σ’ όλο τον αγώνα!). Κι όταν οι εξελίξεις είναι τέτοιες (λόγω και της τακτικής του προπονητή) που του ανατρέπουν και το όλο πλάνο (αποβολή Ντικουμάνα, επίτευξη γκολ από το ΑΠΟΕΛ), τρέχα να τα σάσεις ύστερα!!!

4. Την ταινία (“Ο Γυρισμός”) εν την είδα γι’ αυτό δεν μπορώ να την σχολιάσω!

Anef_Oriwn
Δευτέρα 19/1/2009 – 7:21 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

ακουσα την ανακοινωση της οελμεκ το μεσομερι..τζαι ποψε εκατσα να ξανακουσω την τηλεοπτικη αναμεταδοση..
γενικα θεωρω τα λαξιματα των εθνικιστων τουτην την περιοδο συμπτωματα οτι κατι παει καλα..αλλα με την οελμεκ αρκεψα να νοιωθω τζηνον τον αισθημα του "μα καλαν εν αντρεπουνται οξα εν καταλαβουν ιντα που λαλουν;"

το πρωτο πραμα που μου καμνει εντυπωση εν η σιωπη των μη-εθνικιστων καθηγητων..καλα τουτα λαλει τα ηγεσια που την εφκαλαν καποιες συμμαχιες..αλλα εν εσιει κοσμον να τους πει οτι εν πρεπει να μιλουν εκ μερους του; επιασα τηλεφωνο εναν φιλο μου καθηγητη τζαι εμουρμουρουν του τζηνου..καπου πρεπει να εκτονωθει το πλασμα
" δηλαδη ρε κουμπαρε τουτες οι ρατσιστικες πελλαρες εν οι αποψεις της συντεχνιας σας; τζαι αβριον εν να θελετε τζαι συμπαρασταση στα συντεχνιακα; τζαι εσεις οι νουσιμοι εν θα φκαλετε μιαν ανακοινωση για τουτην την αθλιοτητα; Να διαχωριστειτε..αποχωρηστε σιορ..μα εν δυνατον να φκαινει μια ανακοινωση που ουσιαστικα αρνειται την υπαρξη της εοκα β τζαι των τ/κ θυματων του 64, τζαι να περνα στο ντουκου; "

να δουμεν ιντα που εν να φκει τες μερες που ερκεται..

αλλα να τα πιασουμεν με την σειρα..
η οελμεκ λοιπον, η ηγεσια της, εσιει αποφασισει φαινεται οτι για καποιον λογο πρεπει ο λοος τους να μετρα διπλα..διοτι τζαι τζηνοι πληρωνουν για την εκπαιδευση οπως τζαι οι αλλοι που εν ειμαστεν καθηγητες..τζηνοι βεβαια πληρωνουνται επισης αλλα φαινεται ότι θελουν να εχουν αποψη για το ιντα που εν λαλει ενας υπουργος σε μιαν ανακοινωση του..τζαι θελουν επισης να εχουν διαμορφωνουν τζαι την πολιτικη της μνημης...τιποτε αλλο ρε κοπελλια;
γιατι εν εχωμεν τζαι οι υπολοιποι τουτον το δικαιωμα;

να πεις εχουν γνωση για την ιστορια; μιλουμεν για ενα συστημα που βαλλει φιλολογους να διαδασκουν ιστορια τζαι αντι να κρυψουν, θελουν να εχουν τζαι ρολο λογοκριτη στες ανακοινωσεις...ατε τωρα..εν τζαι του γελασματου οπως τζαι να το δεις..

αλλα ακομα τζαι τουτον το θρασος εν ηπια μορφη, μπροστα στην βαθυτερη ουσια..
Διοτι αμα δει καποιος την ανακοινωση τοτε το ζητημα αλλασσει διασταση...η προσπαθεια παραποιησης τζαι λογοκρισιας εν το λλιοτερο..στο βαθος υπαρχει ουσιαστικα ενα φορτωμα της ευθυνης για τα εγκληματα της ακροδεξιας σε ολοκληρη την κοινωνια..διοτι ο κουτοπονηρος νομιζει οτι με την λογοκρισια εν να κλεισει ενα θεμα..εν να εξαφανιστουν τα θυματα..οπως τζαι οι ευθυνες..
αλλα ας πιασουμεν το κειμενο του υπουργου για να δουμε ινταλως εφκηκεν το "προβλημα" ..τζαι ιντα που εν μπορει η ηγεσια της οελμεκ να δει σαν συνεπαγομενο της αρνησης της να δεχτει τον ορο ε.κ εξτρμιστες..

ας αναλυσουμεν την επιμαχη παραγραφο..
στην δευτερη λοιπον παραγραφο της ανακοινωσης του ο υπουργος λαλει οτι ο μακαριος επροσπαθησεν να καμει την κυπρο ευημερουσα τζαι σεβαστη σαν ανεξαρτητο κρατος..στην επομενη προταση αναφερεται αναποφευκτα τζαι λογικα στα προβληματα.."αιματηρες περιπετειες και δικοινοτικες συγκρουσεις τις οποιες προκαλεσαν παρανομες και εξτρεμιστικες ελληνοκυπριακες και τουρκοκυπριακιακες οργανωσεις με αποτελεσμα να φτασουμε στην τραγωδια του 74"..υπολογιζει καποιος οτι για εναν φιλολογο [οπως εν οι «ιστορικοι» της οελμεκ] εν να εν καπως ευκολο να δει οτι υπαρχουν 2 ζητηματα ["αιματηρες περιπετειες", και "δικοινοτικες συγκρουσεις" και οι εσωτερικες αιτιες αποδιδοναι σε οργανωσεις με 2 χαρακτηριστικα ["παρανομες", "εξτρεμιστικες"]..υπαρχει σαφης αναφορα στο 74..τζαι για να μεν υπαρχει αμφιβολια στην αμεσως επομενη προταση το κειμενο αναφερεται στην εοκα β..[οπου οι οροι "παρανομη", "εξτρεμιστικη" ταιρκαζουν σαφως,εκτος τζαι αν η οελμεκ εν θεωρει την εοκα β παρανομη τζαι εξτρεμιστικη]..τζαι στην επομενη προταση εσιει τζαι την αναγκαια αναφορα για τον "τουρκικο αττιλα"..
οποτε ιδου..4 προτασεις που καλυπτουν την προσπαθεια για ανεξαρτησια /ευημερια, τα προβληματα, τα οποια συγκεκριμενοποιουνται στην εοκα β για το εσωτερικο των ε/κ, τζαι στον "αττιλα" στο εξωτερικο..

γιατι λοιπον κλανει η οελμεκ;
πιθανες ερμηνειες...
1. εν ηξερουν να θκιεβαζουν...η να ερμηνευκουν εναν κειμενο που εν νακκον διαφορετικο..αλλα ο υπουργος ειπεν οτι βασικα ακολουθει την δομη των προηγουμενων εγκυκλιων..οποτε ισως να τους βραχυκυκλωνει η εμφανιση νεων λεξεων.."εξτρεμιστης" ας πουμε; οξα εν η "επανενωμενη κυπρος" για ολους τους κατοικους της που τους εσυγχισεν;
2. απο 'σιει μουγιαν μουγιαζεται..επειδη φοουνται οτι εν να φκει αναφορα για το 63-64, ο νους τους με το "ε/κ εξτρεμιστες" επηεν αμεσως στα εγκληματα των ομαδων του σαμψων τοτε κλπ..γιατι εν επηεν ομως στην πιο απλη ερμηνεια - την εοκα β που ακολουθει στην επομενη προταση;
η αναφορα στο 63-64 εν κατι που μπορει να φκει σαν ερμηνεια - αλλα εμμεσα.. εν εστιαζεται στην ανακοινωση όπως η εοκα β…τζαι σφαγες ε/κ τζαι τ/κ που παρανομες τζαι εξτρεμιστικες ομαδες εγιναν τζαι το 74…
αλλα αμα καποιος θελει να κατασκευασει θεμα τραβα την ερμηενια που τον βολευκει τζαι ας φακκα η επομενη προταση..
3.ενοχλησεν τους η αναφορα στην εοκα β..μερικους πυ τζηνους σαφως..
4. βασικα καμνουν οπως την υκαν..θεωρουν οτι εν ενα ειδος κρατος εν κρατει τζαι θελουν να αποφασιζουν τζηνοι ακομα τζαι ιντα λεξεις εν να βαλει ο αλλος στην ανακοινωση του..

τουτα ουλλα μπορει να εν αποτελεσματα ημιμαθειας η πολιτικαντισμου αλα τορναριτη..αλλα εν τζαι εν δειγμα του ρατσισμου μερικων..μιαν ημεραν υστερα που «ξαφνικα» 6 αυτοκινητα τ/κ εδεχτηκαν επιθεσεις ,τουτοι της οελμεκ φκαινουν τζαι φωναζουν οτι εν υπηρχαν [τζαι εν υπαρχουν;] εξτρεμιστες..ναι ρε.. εσπαζαν οι τ/κ μονοι τους τα παραθυρκα τους προχτες..τζαι εππεφταν μονοι τους στους ομαδικους ταφους το 74..

αλλα εν τζαι πιο βαθυ το προβλημα..
σημερα η κυπριακη δημοκρατια παραδεχεται οτι οντως εσκοτωθηκαν αδικα τ/κ το 63-64..βρισκουμεν τζαι ταφους ποτζιει ποδα ακομα..οποτε η οελμεκ ιντα που λαλει; Αν δεν υπηρχαν οντως εξτρεμιστες τοτε, ποιος εκοτωσεν τα μωρα τζαι τους γερους που παραδεχουμαστεν ότι τους εξαφανισαν καποιοι ε/κ τοτε; Ποιος εκαμεν τες σφαγες πιο υστερα στην τοχνη τζαι την αλοα; αν δεν υπηρχαν εξτρεμιστες τοτε προφανως εν οι «νομιμες δυναμεις του κρατους»..διοτι οι νεκροι εν τζιαμαι..ειτε αναγνωριζουμε ότι καποιοι το εκαμαν, ειτε η ευθυνη εν συλλογικη τζαι ανηκει στην πολιτεια..

τζαι ωσπου το σκεφτομαι πρεπει να τους παρουμε δικαστηριο για διασυρμο..διοτι αν μια συντεχνια δημοσιων υπαλληλων σηκωνεται τζαι λαλει δημοσια το 2008 ότι οι φονοι των τ/κ το 63-64 τζαι του 74, εν εγιναν που "ανευθυνα, παρανομα, εξτρεμιστικα στοιχεια", τοτε διεκδικα ότι τα εγκληματα εγιναν με την εγκριση της πολιτειας..αρα υπαρχει συλλογικη ευθυνη ..
Τζαι πληρωνομεν τους τουτους τους τυπους να το παιζουν καθηγητες.…

Κατά τα αλλα ο τορναριτης γυριζει γυριζει σαν ανεμομυλος..σημερα εκαμεν δηλωσην ότι φταιει ο υπουργος..μανα μου τον..εν μπορει ο καημενος ο τορναριτης να αθθυμηθει ιντα που δηλωνει ο αρχηγος του κομματος του..ιντα που εδηλωσεν ο πουργουριδης πριν λλιες εφτομαδες..τζιαμαι εσυρεν το χαζοχαμογελουιν τζαι εκρυψεν..τωρα ειπεν να πει ότι φταιει ο υπουργος..ο πουργουριδης εν φταιει που ειπεν να ζητησωμεν συλλογικα συγνωμη;

Α ναι εμιλησεν τζαι ο παπας της παφου..βεβαια..τζαι ειπεν ότι «τραγωδια του 74» μπορει να σημαινει θεομηνια, μπορει να σημαινει οτιδηποτε..ναι σιορ..ως γεγονος..μπορει να σημαινει ότι εκουτσουφησεν ενας κυριος αντωνης πανω σε ένα στυλλον στα περα ορεινης..αραγες σου εν τζηνο η τραγωδια του 74;
Αλλα που κολλητο του τομμυ βου ιντα που καρτερας;

Ανώνυμος είπε...

ανευ,
για τον τουτιτς..μαππα..
ειδα το ματς [στην τηλεοραση]..εν συφφωνω με το λλιον που καταλαβω..πριν να αποβαλει τον παικτη της ομονοιας ηταν μοιρασμενο τζαι φοητσιαμενο το παιχνιδι τζαι που τες 2 μερκες..μαλλον αναμενομενο..
ε υστερα αφου ο διαιτητης αποφασισεν οτι το αποελ επρεπε να παιζει με αντιπαλο που να εσιει μονο 10 παικτες, ιντα που ηταν να καμουν;..ειπαν να κρατησουν αμυνα, εφααν γκολ..εφκηκαν μπροστα..παρολιγον..κλπ..
οποτε η αξιολογηση εν στην πιλαντζα..
συνεχιζει να δενεται σαν ομαδα, να αποκτα συνοχη..
εισιεν εναν που μπηκεν αλλαγη που μου εφανηκεν τζαι αρκετα καλος..οποτ ειδου τζαι οι προοπτικες..

Ανώνυμος είπε...

α ετην τζαι μιαν ανακοινωση εκπαιδευτικων που επιτελους υπερασπιζεται την δημοκρατια [εστω την αστικη] τζαι την κοσμικη κοινωνια απεναντι στον τραμπουκισμο..
διοτι κανενας εν πρεπει να ξιχανει την επιθεση στην αγγλικη σχολη..ηταν μια ασκηση εκφοβισμου..
η ανακοινωση της πλατφορμας εκπαιδευτικων..

" Λευκωσία, 16. 1. 2009
Πλατφόρμα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εκπαιδευτικών
ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟΣ
- Ελληνοκυπριακό Τμήμα -

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Οι σκοταδιστές τρομοκρατούν το English School – Προσπαθούν να εκφοβίσουν όλους μας

Πρόσφατα, όταν η Πλατφόρμα καταδίκασε έντονα το ρατσιστικό επεισόδιο εναντίον μαθήτριας με καταγωγή από άλλη χώρα, κάποιοι – με πρώτη-πρώτη δυστυχώς την ΟΕΛΜΕΚ – έσπευσαν να μας διαψεύσουν έμμεσα, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό ως «μεμονωμένο», και όχι ρατσιστικό αλλά περιστατικό «μαθητικής παραβατικότητας»! Οι προειδοποιήσεις μας ότι η προώθηση του θρησκευτικού σκοταδισμού και του εθνικισμού μέσα από το ελληνοκυπριακό σχολείο θα φέρνει στην επιφάνεια όλο και περισσότερα τέτοια φαινόμενα, από κάποιους έγινε προσπάθεια να κρυφτούν και πάλιν κάτω από το χαλί.

Ένα νέο περιστατικό όμως – και μάλιστα διαρκείας – έρχεται να επιβεβαιώσει τη θέση ότι, όταν ο εθνικισμός – ιδιαίτερα στο χώρο της παιδείας – αφήνεται να εκδηλώσει όλο του το εύρος, χωρίς απάντηση από τους δημοκρατικούς πολίτες, τότε θα μεταλλάσσεται σταθερά σε ένα πολυπλόκαμο τέρας, με ρατσιστικά, σκοταδιστικά και εκφοβιστικά πλοκάμια:
Μια ομάδα ανθρώπων με γνωστές απόψεις, κρυβόμενη πίσω από τίτλους του τύπου «ομάδα γονέων και αποφοίτων της Αγγλικής Σχολής», έχει ξεκινήσει εκστρατεία εναντίον εκπαιδευτικών που υπηρετούν στο σχολείο, επειδή με τις ενέργειές τους απομακρύνουν τάχα το σχολείο από τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη. Χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς απαράδεκτους, αλλά και μεθόδους μεσαιωνικές, στήνουν μια νέα ιερή εξέταση και αρχίζουν ένα ατέλειωτο κυνήγι μαγισσών. Έχουν φτάσει στο σημείο να ενθαρρύνουν το χαφιεδισμό: Σε μπλογκ που έχουν δημιουργήσει, καλούν τους μαθητές και τους γονείς τους να καταχωρούν καταγγελίες κατά συγκεκριμένων καθηγητών για τυχόν λόγους ή ενέργειές τους που δεν εμπίπτουν στα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη. Και ενώ χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να σπιλώσουν επιστήμονες, να φιμώσουν εκπαιδευτικούς και να τρομοκρατήσουν όλους τους υπόλοιπους, επικαλούνται ως προκάλυμμα ένα ψευδοφιλελευθερισμό ασύμβατο με τις τακτικές τους.

Είναι φανερό ότι πρόκειται για τη συνέχεια των ηθικών βανδαλισμών κατά της όποιας σκέψης για εκδημοκρατισμό και μεταρρύθμιση στα σχολεία μας. Κινούμενοι στο ίδιο υστερικό κλίμα, οι υπέρμαχοι της στασιμότητας έβαλαν τώρα ως στόχο ένα σχολείο που γι’ αυτούς αποτελεί κίνδυνο: Τα τελευταία χρόνια, με την ένταξη πολλών Τουρκοκυπρίων στο English School, αυτό το σχολείο τείνει να αποδείξει ότι είναι δυνατή η συμβίωση των δύο κοινοτήτων – παρά τις προσπάθειες των εθνικιστών στις δυο κοινότητες – και πως είναι δυνατό να υπάρξει και στον τόπο μας ένα κοσμικό σχολείο. Ένα σχολείο απαλλαγμένο από το μίσος, το φανατισμό, και το φονταμενταλισμό, αφοσιωμένο στον άνθρωπο και στη γνώση. Δυστυχώς, παρά το ότι η χώρα μας είναι ενταγμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το τριτοκοσμικό κατεστημένο του τόπου – και στις δύο κοινότητες – προσπαθεί να εμποδίσει τον ουσιαστικό εξευρωπαϊσμό των θεσμών.

Η Πλατφόρμα «Ενωμένη Κύπρος» εκφράζει ανεπιφύλακτα την υποστήριξή της προς τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στο σχολείο, και δηλώνει ότι θα τους συμπαρασταθεί απέναντι στους εκφραστές του μίσους και του εκφοβισμού.

Πρόσθετα, η Πλατφόρμα θεωρεί πως η απλή υποστήριξη στους συναδέλφους δεν είναι αρκετή. Καλεί λοιπόν το ΥΠΠ να αντιμετωπίσει το θέμα όχι κατευνάζοντας το θηρίο του εθνικισμού, αλλά με αποφασιστική θέση κατά του εθνικισμού και του ρατσισμού. Και επειδή οι περισσότερες από τις ελληνοκυπριακές εκπαιδευτικές οργανώσεις δεν πρόκειται να κάνουν τίποτε γι’ αυτό το «νέο μεμονωμένο επεισόδιο», καλούμε τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς να δράσουν κατά σχολείο. Να αντισταθούν σε κάθε εθνικιστική και ρατσιστική κίνηση σε όλα τα σχολεία, αλλά και να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε το ελληνοκυπριακό σχολείο να γίνει πράγματι κοσμικό, ένα σχολείο που να ενώνει και όχι να χωρίζει. Να ζητήσουν την απομάκρυνση όλων των φονταμενταλιστικών συμβόλων, και να παλέψουν κατά σχολείο ώστε το άτυπο – αλλά ισχυρό – εθνικιστικό πρόγραμμα να υποχωρήσει. Μόνο έτσι θα πειστούν οι τρομοκράτες ότι οι μέθοδοί τους δεν μπορούν να έχουν αποτέλεσμα."-

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΣΕ
(.....την εγκύκλιο Ο Τόμης Β)


Την περασμένη Κυριακή ο Αρχιεπίσκοπος δεν μπορούσε να είναι σαφέστερος. Επέκρινε δριμύτατα τον Υπουργό Παιδείας ότι με την εγκύκλιό του για τα ονομαστήρια του Μακαρίου επιχειρούσε παραχάραξη της ιστορίας. Ο κ. Χρυσόστομος αναφερόταν στο σημείο της εγκυκλίου που κάνει λόγο για το ρόλο εξτρεμιστικών οργανώσεων Ε/Κ και Τ/Κ σε προσπάθειες κατάλυσης του κράτους. Ο Αρχιεπίσκοπος είχε επιστρατεύσει και παροιμία για να στηλιτεύσει τη στάση του Υπουργού. "Η αλεπού εχώννετουν, αλλά η ουρά της εφαινόταν", είχε πει με νόημα ο προκαθήμενος της Εκκλησίας. Προχθές Δευτέρα, Αρχιεπίσκοπος και Υπουργός παρέστησαν σε εκδήλωση. Ο Ανδρέας Δημητρίου πλησίασε τον κ. Χρυσόστομο και εύλογα τον ρώτησε αν είχε διαβάσει την εγκύκλιό του. "Για να είμαι ειλικρινής δεν τη διάβασα" του απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος.

Εφημερίδα Πολίτης 21 Ιανουαρίου 2009

Ανώνυμος είπε...

Φιλελεύθερος νιόβρης 2006 για τον ξυλοδαρμό τουρκοκύπριου στο Englisg School

Ο 18χρονος, το τέρας!
ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Του Άριστου Μιχαηλίδη

Άκουγα τον διευθυντή του Παγκυπρίου Γυμνασίου να μιλά στο ΡΙΚ για τον μαθητή του, που συνελήφθη για το επεισόδιο της Αγγλικής Σχολής και, ομολογώ, τρομοκρατήθηκα. Γιατί συμπλήρωσε με τον πιο παραστατικό τρόπο την αποφασιστικότητα όλων των υπολοίπων να φορτώσουν στον 18χρονο την απελπισία τους. Έλεγε, ο διευθυντής, ότι επρόκειτο για ένα καλό παιδί, που δεν έδωσε ποτέ αφορμές... Αλλά, όταν η επίμονη Αιμιλία Κενεβέζου, του υπέβαλε ότι ένας καθηγητής δήλωσε ότι πέρσι αυτός ο μαθητής έψαχνε να διαβάσει κάποια ύποπτα βιβλία (υπάρχουν σήμερα ύποπτα βιβλία;) ο διευθυντής κόμπιασε, δεν τόλμησε να υποστηρίξει τον μαθητή του. Τώρα που τα μαθαίνουμε αυτά, είπε, θα το ψάξουμε... Την επομένη πληροφορήθηκα ότι ένας καθηγητής διέδιδε ότι ο μαθητής έγραφε συνθήματα στους τοίχους... Σήμερα κάποιος άλλος μπορεί να πει ότι ο μαθητής κατασκεύαζε και βόμβες!
Ρώτησα καθηγητές του. Μου είπαν ότι ο καθηγητής έλεγε ανοησίες, διότι όντως πρόκειται για ένα από τα καλά παιδιά του σχολείου, που δεν έχουν να πουν τίποτε σε βάρος του. Αλλά, ακούμε και διαβάζουμε αυτές τις μέρες τα χυδαιότερα. Χτες βλέπαμε και ρεπορτάζ από τα γραφεία μιας μαθητικής οργάνωσης, στην οποία φέρονται να ανήκουν πέντε από τους είκοσι μαθητές, σαν να ανακάλυψαν οι δημοσιογράφοι τη γιάφκα της 17 Νοέμβρη, που έβγαλε παρακλάδια στην Κύπρο. Έχουν και ύμνο, έλεγαν, σε ρυθμό ραπ, ως να είναι αυτό το στοιχείο που τους ενοχοποιεί και ιδού, εδώ είναι οι εγκληματίες, να επιτεθούμε όλοι μαζί στη γιάφκα και να της βάλουμε φωτιά, μαζί με τους μαθητές.
Όσοι έχουν ή είχαν, παιδιά 16 και 18 χρονών, ας σκεφτούν για δεύτερη φορά όσα ακούνε αυτές τις μέρες εναντίον των μαθητών, που προκάλεσαν τα επεισόδια. Ας το σκεφτούν βάζοντας το δικό τους παιδί στη θέση αυτού του 18χρονου, που βρίσκεται φυλακισμένος, επειδή μάλλον νόμιζε, όπως νομίζουν όλοι οι 18χρονοι, ότι ο κόσμος όλος είναι δικός του και μπορεί να τον ανατρέψει μαζί με την παρέα του, από τη μια στιγμή στην άλλη. Ίσως αυτοί, να αντιληφθούν περισσότερο από τους υπόλοιπους, τι κατάφερε η κοινωνία μας εναντίον των παιδιών της. Ίσως σκεφτούν, ότι αυτός ο 18χρονος δεν διαφέρει από τα δικά τους παιδιά, που κάποια στιγμή στη ζωή τους έκαναν μια μεγάλη ανοησία, παρασυρμένοι από την ανώριμη φύση τους. Ναι, αυτός έκανε κάτι πολύ κακό και έτυχε να είναι μερικούς μήνες μεγαλύτερος από τους άλλους, γι΄ αυτό θα πληρώσει μάλλον για όλους. Αλλά, δεν είναι αυτός το τέρας του εθνικισμού (ούτε καν ξέρουν τον όρο όσοι τον χρησιμοποιούν) για να του φορτώσουμε με τόση ευκολία όσες αμαρτίες κάναμε σ΄ αυτό τον τόπο τα τελευταία πενήντα χρόνια.
Προς Θεού, ηρεμήστε, επαναλαμβάνουμε. Το πρόβλημα είναι αλλού.

Ανώνυμος είπε...

εσιει χαζιν οντως ο τομμυς...αλλα η σταση του εν τζαι χαρακτηριστικη της ουλλης υστεριας..εν σαν να τους πατουν εναν κουμπι τζαι αρκεφκουν να λαλουν εναν ποιημα χωρις να ενδιαφερονται καν να θκιεβασουν το ζητουμενο..
η σταση της σεμελιδου [της οελμεκ] οταν εβαρεσεν υποχωρησιν στες αρκες της εφτομδας ηταν χαρακτηριστικη..ειπεν [στον αστρα] οτι ανησυχουσαν οτι μπορει να υπηρχαν "παρερμηνειες" με την διατυπωση του υπουργου..τωρα δηλαδη ο υπουργος ελαλεν τα καλα [ατε σχετικα καλα] αλλα τα γερημα μπορει να σκεφτουν οι μιτσιοι λαθος πραματα..μαλιστα… τουτη εν καθηγητρια που θα ενθαρρυνει την κριτικη σκεψη να πουμεν;..εν τζαι προεδρος των καθηγητων..
να σκεφουνται μονο την μια τζαι σωστη εκδοχη οι μαθητες..τζαι για τουτον η οελμεκ αποφασισεν να πει του υπουργου να λογοκρινει το μηνυμα του..
παντως αν ειδεν κανενας το μηνυμα της οελμεκ ας το βαλει καπου σε κανενα μπλογκ να δουμεν ιντα που νομιζουν οι της ηγεσιας της οελμεκ [η οποια σαφως εν εκπροσωπει ουλλους τους καθηγητες αφου ηδη μια παραταξη, η προοδευτικη, αποστασιοποιηθηκε] οτι εν η "σωστη" ιστορια...ακουσα οτι υστερα που την σεμελιδου στο ραδιο ηταν ο δρουσιωτης που της ειπεν τζαι λλια για την δικην της αγνοια για τα ιστορικα γεγονοτα με βαση τα οσα ειπεν..ακομα τζαι την εμπλοκη του οηε από ότι ακουσα εισιεν τα μπερδεμενα στον νου της ινταλως εγινεν..
αλλα ξερει την «σωστην» εκδοχην…

ο τομμυς εν εθκιεβασεν την εγκυκλιο [τζαι σιγα αμπα τζαι κατσει να θκιεβασει ιστορια τουτος..να θκειβασει γενικως δηλαδη] τζαι η ηγεσια της οελμεκ εν ηξερει οτι για να φκαλουμεν αποψη για την ιστορια εν καλα να ξερουμεν τζαι ιντα που κυκλοφορα στες σχετικες επιστημες τουτην την περιοδο..αραγες σου οι πολλαπλες ερμηνειες εν μερος η οϊ συγχρονης ιστοριας σαν επιστημονικης μεθοδου;
τζαι για να μεν εστιαζω στην προεδρο που μιαν φοραν την ακουσα..μαλλον εκφραζει αποψεις [τζαι] αλλων..εσιει εναν τυπον [νομιζω λαλουν τον ταλιαδωρο] που εσιει ιδιαιτερον χαζιν..

α ο μιχαηλιδης...σημερα εσιει τζαι μιαν απαντηση του στο ρ. κατσαιουνη που του εγραψε ενα σχολιο για την αρπα κολλα αποπειρα του με το κειμενο του αντερσον..τζαι φαινεται ότι το εκραξαν τζαι αλλοι αν κρινει κανενας που την αναφοραν του στα σχολια που επιασεν…
ο κατσιαουνης στην εχτεσινη χαραυγη απαντησεν του μιχαηλιδη με αναφορες στο κειμενο του αντερσον..τζαι η βασικη αιχμη εν οτι ο μιχαηλιδης πιανει αποσπασματα που τον βολευκουν τζαι καμνει οτι εν θωρει οτι το κειμενο εν εναντια στην λογικη που ο ιδιος θελει να φκαλει σε σχεση με την εγκυκλιο του υπουργου..
η δομη του κειμενου του κατσιαουνη εν σαφης τζαι κινειται σε 3 σταδια..
1. αφου ο μιχαηλιδης κουντα την συζητηση πισω στην εοκα, ο κατσιαουνης υποδεικνευει [με αναλογα αποσπασπασματα] ότι ο αντερσον θεωρει τον αρχηγο της εοκα, τον γριβα, συνεργατη των ναζι στην δεκαετια του 40 τζαι αναφερει οτι στην κυπρο εκαμνεν αντικομμουνιστικο αγωνα τον τζαιρον της εοκα..
2. υστερα [αφου το θεμα εν η εγκυκλιος τζαι η συνδεση της με το 63-64] παραθετει έναν αποσπασμα του αντερσον που αναφερεται στην ε/κ «επιθετικοτητα» τζαι ατιμωρησια για τα εγκληματα του 63-64..
3. τζαι υστερα για να του αθθυμιζει τζαι νακκον την πραγματικτοητα, υποδεικνευει του ότι τζαι στην εφημεριδα που δουλεφκει ο μιχαηλιδης, την ιδιαν ημερα που εγραψεν το αρπα-κολλα κομματι του, υπηρχεν αναφορα σε τ/κ ομαδικο ταφο..

ιντα που απαντα ο μιχαηλιδης;..typical..
1.κλωτσα την μαππα εξω [μα εν τζαι εν τουτο το θεμα, ατε καλε..]
2. ..αποφευγει το θεμα τζαι το τεκμηριο /αποσπασμα τζαι αλλασει κουβεντα…μετατοπιση συζητησης για να αποφευγει την γκαφα του προηγουμενου κειμενου τζαι την αποκαλυψη ότι η αναφορα του εν αποσπασματικη τζαι παραπλανητικη για το θεμα..
3. μουγγαμαρα..σιωπη..μπροστα στα πτωματα…αμα τα λογοκρινουμε θα παψουν να υπαρχουν εν η λογικη του μιχαηλιδη…

1. πρωτα για την αναφοραν για τον γριβα
«δεν θα ειχαμε κανενα προβλημα να αναφερθουμε σε αυτά αν το θεμα μας ηταν το ακελ η ο γριβας..»
..ε ατε γραψε ρε τσιακο..προφανως θεωρει οτι οι αναγνωστες του εχουν αλζαχαιμερ τζαι εν αθθυμουνται ιντα που γραφει αμα προκυψει θεμα ακελ-εοκα..
οϊ σιορ..εν θα εισιεν προβλημα..απλα εν εγιουτισεν..
διοτι υπαρχουν 2 πιθανοτητες απεναντι στο αποσπασμα που του παραθετει ο κατσιαουνης..ειτε να πει ναι συφφωνω...ο γριβας ηταν χαφιες των ναζι..τζαι η εοκα εκαμνε αντικομμουνιστικο αγωνα..ειτε εν συφφωνα αλλα εν μπορει να το πει..διοτι αν πει οτι ο αντερσον δαμαι λαλει πελλαρες τοτε γιατι να μεν λαλει τζαι για αλλα;
αλλα ο κ. αριστος θελει τον αντερσον σαν δυτικο πεπλο νομιμοποιησης.. «ενας βρετανος απαντα στον υπουργο παιδειας» εν ο δυτικολαγνος τιτλος του πρωτου του κειμενου..οποτε κρυφκει για τα αλλα που λαλει ο αντερσον για την εοκα..που αν τα ελαλεν καποιος κυπραιος ο μιχαηλιδης ηταν να φκαλει παλε σπυρκα..τζαι ηταν να μασιεται να κουρτιζει την εθνικοφρων υστερια….αλλα δαμαι θελει να το παιξει ότι ηβρεν αριστερον που συφφωνα μαζι του – οποτε για να τσιαττισει κοφκει/λογοκρινει οσα εν τον βολευκουν..τζαι αμα του τα υποδεικνειουν καμνει ότι εν καταλαβει…

αλλα γιατι ενεν θεμα ο γριβας [εν ηταν ο αρχηγος της εοκα; Εν εσιει σημασια ο ρολος του;] αφου εν ο ιδιος ο μιχαηλιδης που επηρεν την συζητηση στην εοκα; ιντα λαλει μας τζαι το μαργαριταρι «..ο γριβας που ολιγον μας ενδιαφερει τι εκανε στην γερμανικη κατοχη»..ωστε ετσι α; ολιγον; Δηλαδη αν ηταν οντως συνεργατης των ναζι εν σημαινει τιποτε για τον αγωνισταρα/ελληναρα μιχαηλιδη;
Αραγε εν ασχετον επισης ότι ο γριβας ηταν τζαι συνεργατης των εγγλεζων το 44 στα δεκμβεριανα..τζαι ότι οι χιτες της κυπρου το 48 ηταν περηφανοι συενργατες της αποικιακης αστυνομιας; Τζαι τουτον εν τεκμηριωμενο [που τον κατσιαουνη στο βιβλιο του για την διασκεπτικη] που τες τοτε εφηεμριδες της δεξιας..τους προγονους του μιχαηλιδη..
Αραγες σου οι εγγλεζοι το 44 τζαι το 48 εν ηταν ιμπεριαλιστες; Τζαι εγιναν μονον την δεκαετιαν του 50;
τζαι καλαν οι γερμανοι στην ελλαδα του 40 εν ηταν σε ιμπεριαλιστικην αποστολη;
Παπια ο κ. αριστος…
τζαι αφου ταχα μου ενδιαφερουν τον οι ε/κ τον μιχαηλιδη [στο τελος του σηεμρινου του κειμενου θελει να το παιξει υπερασπσιτης των ε/κ..πιανεται οποθεν εβρει το πλασμα στην απελπισια] αραγες σου ο σαββας μενοικου, ο μιχαλης πετρου εν ηταν ελληνοκυπριοι; Εν ηταν εγκληματα σε βαρος ελληνοκυπριων τζηνα;
Εν της παπαθκιας τα ξυλα..

2. Αλλα ας ερτουμεν στο δευτερο θεμα/σταδιο του επιχιερηματος του κατσιαουνη…στο «θεμα» όπως το προσδιοριζει ο μιχαηλιδης [«οι δικοινοτικες συγκρουσεις του 63 και η συζητηση που προκαλεσε ο υπουργος..» ] που εν χαρακτηριστικο της στρατηγικης της μετατοπισης του θεματος για να παραχθει
δαιμονοποιηση με ευκολες ατακες, χωρις τεκμηρια ..
Ας δουμεν πρωτα ινταλως εφτασεν το θεμα στην εοκα..η αναφορα του υπουργου εν ηταν για την εοκα..για την περιοδο πριν το 60 απλα αναφερει ότι ο μακαριος ηταν ηγετης του αντιαποικιακου αγωνα των ε/κ..τζαι εξοριστηκεν.. η επομενη παραγραφος [στην οποια αναφερονται οι εξτρεμιστικες οργανωσεις] εν σαφης ότι αναφερεται στην περιοδο 60-74..

Εν υπαρχει καμια αναφορα σε δικοινοτικα επεισοδια κλπ πριν το 60 στο κειμενο του υπουργου..εν ο μιχαηλιδης που καμνει δαμαι μιαν μετατοπιση, λαλωντας ψεματα, τζαι προσπαθει να ταυτισει τις «εξτρεμιστικες οργανωσεις» [της αναφορας του υπουργου] του 60-74 με την εοκα..
Οποτε οϊ μονο καμνει μιαν αποσπασματικη αναφοραν στον αντερσον αλλα ουσιαστικα το ατομο που θετει ζητημα για εοκα [τζαι τ/κ] εν ο ιδιος ο μιχαηλιδης..
Αννοιει το θεμαν της εοκα τζαι υστερα.. «ου μα ενεν τουτον το θεμα μας»..αμπα τζαι αναγκαστει να πει μιαν κουβεντα για τους δολοφονημενους αριστερους..

Τουτην την φοραν σαν απαντηση στο κατσιαουνη βαλλει ενα αποσπασμα του αντερσον που λαλει οτι ο γριβας ειπεν της εοκα να μεν σκοτωνει τ/κ..δαμαι ο αντερσον σαφως αγνοει τα γνωστα τεκμηρια..η επιστολη ανθιμου στον γριβα τζαι η απαντηση του γριβα τον γεναρη του 1958 [την οποια δημοσιευσε ο σπυρος παπαγεωργιου στην κυπριακη θυελλα] εσιει ειπωθει τζαι γραφτει τοσες φορες που μονο η ικανοτητα του ατομου που παραποιοα αποψεις, να κοροιδευκει ακομα τζαι τον ευατον του, μπορει να εξηγησει την δηθεν αγνοια του μιχαηλιδη..

Αλλα να ερτουμεν τζαι στο 63 οπου ο μιχαηλιδης σιωπα ενοχα..τζαι ελπιζει ότι εν θα θκιεβασουν το κειμενο του κατσιαουνη οι αναγνωστες του...
διοτι ο κατσιαουνης βαλλει του εναν αυτουσιο αποσπασμα που τον αντερσον που λαλει..
"απο αυτο το ευφλεκτο υλικο αρχισαν οι συγκρουσεις του δεκβρη του 63, με μεγαλυτερην την επιθετικοτητα της ελληνικης πλευρας, την οποια ο μακαριος δεν εμποδισε, ουτε τιμωρησε".
Ου δουλειαν κυριε αριστε..τουτα ιντα που ενι; αγγλικη συνομωσια αραγες σου; μα λαλει ξικουτσουλα ο ηρωας σου [εσυ τον εθκιαλεξες για νομιμοποιηση] οτι εισιεν παραπανω επιεθτικοτητα η ε/κ κοινοτητα..τζαι οτι εν ετιμωρηθηκεν..οι τιμωριες παν για εγκληματα αν δυσκολευκεσαι με την ερμηενια του αγγλικου κωδικα ...
αραγες σου η οελμεκ ιντα που ηταν να πει;
δηλαδη τωρα που το σκεφτομαι ο υπουργος εν ειπεν καν 63-64..τουτος ο καλος εγγλεζος του μιχαηλιδη λαλει οτι καποιοι ε/κ επρεπεν να τιμωρηθουν για ότι εγινεν τοτε..
δαμαι η κεταππα με τις ατακες για την εοκα εν μπορει να χρησιμοποιηθει αφου ο μιχαηλιδης εδεσμευτηκεν ότι ο αντερσον εν καλος..τζαι ας λαλει με σαφηνεια [ότι οι ε/κ επιτεθηκαν στους τ/κ τζαι ότι υπαρχουν ατιμωρητα εγκληματα] τζηνα που φοαται [υποτιθεται] ότι μπορει να εννοα ο υπουργος..
δαμαι εν μπορει να εξαργυρωσει την μικροτητα των ψεματων του με μεγαλα λογια για τους νεκρους της εοκα..οποτε σιωπα..

3. τζαι φυσικα αγνοει την σποντα που του συρνει ο κατσιαουνης στο τριτο μερος/σταδιο του κειμενου του οτι στην εφηεμριδα που ο ιδιος εν διευθυντης συνταξης, υπηρχεν την ιδια ημερα με το κειμενο του ειδηση για ομαδικο ταφο 6 τ/κ βοσκων στην περιοχη λαρνακας..
ετο τι θελει να αποφυει ο κ. αριστος...
τζαι μασα τα..τζαι κολλα ασχετα των ασχετων..
ετα τεκμηρια..στην εφημεριδα που δουλευκεις..εν ψεματα; Ποιος τους εσκοτωσεν; Αν δεν ηταν «παρανομοι» τζαι «εξτρεμιστες» ποιοι ηταν; Το κρατος;
Φυσικα εν να κρυψει..

τζαι για να το θεσουμε ευρυτερα το θεμα.. σημερα ενεν η εγκυκλιος πκιον [τζιαμαι το μονο ισως ενδιαφερον πκιον εν το «πονημα» της οελμεκ] αλλα το οτι εγιναν 6 επιθεσεις σε αυτοκινητα τ/κ κατα την διαρκεια τουτης της υστεριας..η κοινωνια μας εν ετσι..προφανως κοινωνιολογικα κατι εγινεν τζηνες τες ημερες για να νοιωθουν τουτοι οι τραμπουκοι ανετα να καμνουν ετσι πραμτα στο κεντρο της λευκωσιας...οπως τοτε με την επιθεση στην αγγλικη σχολη που η "σημερινη" εκαλιεργησεν την υστερια με τις εικονες..τωρα ο μιχαηλιδης εν μερος της βιομηχανιας υστεριας που επαραξεν το ρατσισμο σαν δημοσιο θεαμα ..τ/κ εναντιον εοκα..ετσι το εμεταφρασεν..ετο κειμενο του σαββατου τζιαμαι μεσα στο πλαισιο της συζητησης..

τοτε με την επιθεση στην αγγλικη σχολη ο μιχαηλιδης για να καλυψει τα καλα παιθκια τζαι της νεοφασιστικης εθνικοφροσυνης [που ηταν τζαι της βιολογικα παιθκια της αστικης ταξης απο οτι λαλουν] επαιξεν το εν κριμαν τα μωρα..εστιασεν σε εναν τζαι επαιξεν το εν κριμαν..οκ εμεις εν τζαι ειμαστεν σαν τζηνον ..να το καταλαβουμεν..τζαι για να πεισει τοτε ειπεν οτι εν αδικον να πληρωσει ενας μιτσης τα εγκληματα τζαι λαθη [αμαρτιες] της κοινωνιας μας των τελευταιων 50 χρονων..
"Ναι, αυτός έκανε κάτι πολύ κακό και έτυχε να είναι μερικούς μήνες μεγαλύτερος από τους άλλους, γι΄ αυτό θα πληρώσει μάλλον για όλους. Αλλά, δεν είναι αυτός το τέρας του εθνικισμού (ούτε καν ξέρουν τον όρο όσοι τον χρησιμοποιούν) για να του φορτώσουμε με τόση ευκολία όσες αμαρτίες κάναμε σ΄ αυτό τον τόπο τα τελευταία πενήντα χρόνια."

πριν πενηντα χρονια..δηλαδη που την δεκαετιαν του 50;..ποιες αμαρτιες; Εγιναν λαθη/αμαρτιες τοτε κ. αριστε; μα καλαν τωρα με τον αντερσον εν λαλεις τα αντιθετα;

αλλα τοτε ο στοχος του αρπα κολλα τζαι της αποσπασματικης αναφορας ηταν αλλος..τζαι τωρα αλλος ..
αρπα-κολλα...

Ανώνυμος είπε...

ΟΕΛΜΕΚ

Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού
κ. Ανδρέα Δημητρίου
Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού
Λευκωσία.

Θέμα: Μήνυμα Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού
για τον Εθνάρχη Μακάριο

Έντιμε κύριε Υπουργέ,

Εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας για σημεία που υπάρχουν στη δεύτερη
παράγραφο και αναφέρονται στις διακοινοτικές συγκρούσεις και τα
οποία επιδέχονται παρερμηνείες. Πιστεύουμε ότι σε κείμενα που
απευθύνονται στους μαθητές, κατά κύριο λόγο, πρέπει να είμαστε
προσεκτικοί σε ό, τι αφορά την ερμηνεία της ιστορίας μας.
Κάνουμε έκκληση όπως το επίμαχο σημείο «διακοινοτικές συγκρούσεις,
τις οποίες προκάλεσαν παράνομες και εξτρεμιστικές Ελληνοκυπριακές
και Τουρκοκυπριακές Οργανώσεις» αφαιρεθεί και σταλεί διορθωτική
ανακοίνωση.
Η Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Ελένη Σεμελίδου Κώστας Χατζησάββας
Λευκωσία, 15 Ιανουαρίου 2009.
Αρ. πρωτ. 011-62.2009
Τ.Κ. 22159, 1518 ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590
ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550
E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Ανώνυμος είπε...

ΟΕΛΜΕΚ

Ε Ξ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Κ Α Ε Π Ε Ι Γ Ο Ν

Προς Διευθυντές / Διευθύντριες
Μέσης, Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης

(με την παράκληση όπως διαβαστεί σε
συνεδρία του Καθηγητικού Συλλόγου)
Θέμα: Διευκρινιστική απάντηση στο Μήνυμα του Υπουργού
Παιδείας και Πολιτισμού για τη Μνήμη Εθνάρχη
Μακαρίου.


Αγαπητοί συνάδελφοι / συναδέλφισσες,

Με αφορμή το Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού για τη μνήμη του
Εθνάρχη Μακαρίου, η Οργάνωσή μας είχε εκφράσει τη διαμαρτυρία της προς τον
Υπουργό Παιδείας για σημεία που υπάρχουν στη δεύτερη παράγραφο του μηνύματος
και αναφέρονται στις διακοινοτικές συγκρούσεις και τα οποία επιδέχονται
παρερμηνείες. Η ΟΕΛΜΕΚ έκανε έκκληση όπως το επίμαχο σημείο αφαιρεθεί και
σταλεί διορθωτική ανακοίνωση.
Δυστυχώς ο Υπουργός Παιδείας δεν προχώρησε στη διόρθωση του Μηνύματος και ως
εκ τούτου, προς αποκατάσταση της αλήθειας, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:
Στην περίοδο από το 1960‐1974 η Κυπριακή Δημοκρατία, υπό την προεδρία του
Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, πέτυχε μια σημαντική οικονομική και κοινωνική πρόοδο.
Ιδιαίτερα στους τομείς της Εκπαίδευσης, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας.
Την ίδια περίοδο, η Κυπριακή Δημοκρατία, παρά την υπόσκαψή της από ξένες
δυνάμεις, υπήρξε ένα από τα πιο δραστήρια μέλη του Κινήματος των Αδεσμεύτων.
Παράλληλα, όμως, ο κυπριακός λαός στο σύνολό του βίωσε αιματηρές και βίαιες
συγκρούσεις. Στα πρώτα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας (1960‐1963) η Τουρκία
εξόπλισε την εξτρεμιστική οργάνωση των Τουρκοκυπρίων Τ.Μ.Τ., η οποία έθεσε κάτω
από τον πλήρη έλεγχό της την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Έτσι, στις 20/12/1963
επιχείρησε να καταλάβει στρατηγικά σημεία σε όλη την Κύπρο για τη μεθόδευση της
διχοτόμησης. Με παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών τερματίστηκαν οι διακοινοτικές
συγκρούσεις μεταξύ των νομίμων αρχών της κυπριακής δημοκρατίας και της
εξτρεμιστικής τουρκοκυπριακής οργάνωσης Τ.Μ.Τ, οι οποίες όμως οδήγησαν στην
αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων από όλα τα όργανα και τους θεσμούς της Κυπριακής
Δημοκρατίας και τον αυτοεγκλωβισμό των τουρκοκυπρίων σε θύλακες.
Δυστυχώς, αργότερα, ακραία εθνικιστικά στοιχεία της ελληνοκυπριακής κοινότητας, με
την ενθάρρυνση μάλιστα ξένων συμφερόντων, οργάνωσαν τις παράνομες οργανώσεις
Εθνικό Μέτωπο και ΕΟΚΑ Β΄, που στόχο είχαν την ανατροπή του Μακαρίου υπό το
πρόσχημα του αγώνα για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Τελική κατάληξη όλων
αυτών ήταν το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών με την στήριξη της
ΕΟΚΑ Β΄ και τις μυστικές υπηρεσίες των Αγγλοαμερικάνων στις 15 του Ιούλη του 1974.
Δόθηκε έτσι το πρόσχημα στην Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο και να υλοποιήσει σε
μεγάλο βαθμό το στρατηγικό της στόχο για πλήρη στρατηγικό έλεγχο της Κύπρου.
Με θλίψη σημειώνουμε ότι τον τελευταίο καιρό συστηματικά επιχειρείται, από
Κύπριους και ξένους, να εξισωθούν ως προς τις ευθύνες για τις διακοινοτικές
συγκρούσεις οι νόμιμες δυνάμεις του κράτους που αγωνίστηκαν για την προάσπιση της
Κυπριακής Δημοκρατίας με τις δυνάμεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Τ.Μ.Τ. και της
ΤΟΥΡ.ΔΥ.Κ. (Τουρκική Δύναμη Κύπρου), που επιχείρησαν να επιβάλουν με τη δύναμη
των όπλων το διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων.
Με λύπη μας παρατηρούμε επίσης ότι επιχειρείται με έμμεσο τρόπο η απόδοση ίσων
ευθυνών για τα τραγικά γεγονότα του 1974 στην Κυπριακή Δημοκρατία, την ηγεσία και
το λαό της όσο και στο βαθύ κράτος της Τουρκίας και τις εξτρεμιστικές
τουρκοκυπριακές δυνάμεις.
Γι αυτό η ΟΕΛΜΕΚ θέλει να τονίσει για μια ακόμη φορά ότι δε θα δεχθεί η ιστορική
παιδεία να μετατραπεί σε πολιτικό εργαλείο που στόχο θα έχει την εξυπηρέτηση
συγκεκριμένων πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Η Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Ελένη Σεμελίδου Κώστας Χατζησάββας

Λευκωσία, 19 Ιανουαρίου 2009.
Αρ. πρωτ. 103-77.2009
Τ.Κ. 22159, 1518 ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590
ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550
E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Anef_Oriwn είπε...

Ήδη ο Ανώνυμος πιο πάνω έχει παραθέσει (αυτούσια) τα κείμενα των περιβόητων ανακοινώσεων της πλειοψηφίας της ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ, τα οποία κάποιος μπορεί να εντοπίσει στο site της Οργάνωσης (link: http://www.oelmek.org/dnn/). Τα μηνύματα του Υπουργού Παιδείας (καθώς κι άλλο ενδιαφέρον υλικό σχετικά με το όλο θέμα) θα βρείτε στο blog της Evas Neocleous (link: http://evaneocleous.blogspot.com/), ενώ την ανακοίνωση της “Προοδευτικής” στο blog teachershistorybook (link: http://teachershistorybook.blogspot.com/).

Εκείνο όμως, που εγώ ψάχνω (αλλά δεν έχω βρει ολόκληρο το κείμενο – μόνο απόσπασματα) είναι την (εμπνευσμένη) ανακοίνωση του κονκλαβίου των “Συνδέσμων Αγωνιστών”, με την οποία οι εν λόγω εθνοπατέρες βκάλλουν την ΕΟΚΑ Β΄ “κούππαν άππανην” [από το πραξικόπημα]!!! (Λαλούν τα κοπέλια στην ανακοίνωση τους, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στη “Σημερινή” – link: http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/115338: “… η ΕΟΚΑ Β' δεν είχε ανάμειξη [στο πραξικόπημα] δεδομένου ότι είχε διαλυθεί ουσιαστικά μετά το θάνατο του Διγενή, που συνέβη στις 27 Ιανουαρίου 1974, δηλαδή έξι μήνες πριν από το πραξικόπημα…”).
“Κόρακας κοράκου δεν βγάζει μάτι”!!!

Θα επανέλθω για κάποια άλλα επί μέρους ζητήματα ...

Anef_Oriwn
Παρασκευή 23/1/2009 – 3:50 μ.μ.

Anef_Oriwn είπε...

Λινοπάμπατζιε,

Τον Ταλιαδώρο (της “Αλλαγής”, που αναφέρεις στο κείμενο σου) είχαν τον (μαζί με άλλους) μια νύχτα στην τηλεόραση (νομίζω ήταν σε τζιείνον το πρόγραμμα της απαυτής, της Χαραλαμπίδαινας, που το παίζει, τελευταία, τζιαι παsh δημοσιογράφαινα), σε μια συζήτηση για τα βιβλία της Ιστορίας τζιαι ίshα που εν έφκαλλεν αφρούς που το στόμα του (ο Ταλιαδώρος). Στην ίδια συζήτηση ελάμβανε μέρος και ο Τάκης Χατζιηγεωργίου του ΑΚΕΛ, αλλά οφείλω να πω ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση (ο Τάκης) με εξέπληξε (αρνητικά), με τη γαλαντομία που επεδείκνυε απέναντι στο εν λόγω κοπέλι (απέφευγε την σύγκρουση μαζί του). Άποψη μου είναι ότι με την τροπή που έχουν πάρει να πράματα χωρίς μετωπική σύγκρουση με την «κατεστημένη και επιβαλλόμενη γνώση» (που λαλεί τζιαι η άσπονδη φίλη ηDokisisofi) τα πράματα ουδόλως θα τζιυλήσουν παρακάτω!

Πάντως την μεγαλύτερη πλάκα (απ’ όλους αυτούς) έχει την ο “εθνικός φωστήρας” Λάζαρος Μαύρος. ( Ο φίλος σου ο Αρ. Μιχαηλίδης εκπέμπει τζιαι μια σοβαροφάνεια). Ο “στρατοστρηνιασμένος” Λλλου Μμου – Λ.Μ. (η λέξη στρήνα εν που τον “οίστρο” που βκαίνει;), μάshεται απεγνωσμένα εδώ τζιαι μήνες να μας αποδείξει ότι αφού την περίοδο 1963-64 η εφημερίδα του ΑΚΕΛ “Χαραυγή” εν έγραψε για δολοφονίες (σφαγές) αμάχων τουρκοκυπρίων (από Ελληνοκύπριους σοβινιστές), τούτες (Δ)ΕΝ ΕΓΙΝΑΝ!!! Τελευταίο δείγμα τέτοιας γραφής το χτεσινό στην στήλη του στη “Σημερινή”. (Τα χνάρια του τα ακολούθησε επάξια σήμερα και η “Ποντικοφυλλάδα”): “… ΣΚΟΠΙΜΩΣ προβάλλονται ΠΡΩΘΥΣΤΕΡΑ τα θύματα, μεταξύ των οποίων αθώοι και άμαχοι, των εκατέρωθεν συγκρούσεων του 1963-64. Για να επιβληθεί ο ΨΕΥΔΗΣ ισχυρισμός του νυν Υπουργού Παιδείας, ότι «οι διακοινοτικές ταραχές προκλήθηκαν», δήθεν, «από τη δράση της τρομοκρατικής σοβινιστικής τ/κ ΤΜΤ κ α ι εξτρεμιστικών, σοβινιστικών κύκλων στην ε/κ κοινότητα» («Χ» 18.1.09). Ιδού και η δήθεν «απόδειξη»! Κατά πώς την σκαρφίζεται η νυν «Χαραυγή»: «Στα πηγάδια που βρέθηκαν οστά και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA δεν αυτοκτόνησαν από μόνοι τους Τ/κ που αγνοούνται από την περίοδο του '63. Δολοφονήθηκαν από Ε/κ», έγραψε χθες η «Χ», 21.1.09. Οι μόνες δολοφονίες που υπήρξαν από το 1960 που εγκαθιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία, μέχρι την Τουρκανταρσία του 1963, ήσαν οι δολοφονίες των δύο ηρωικών Τ/κ αντι-Ντενκτασικών δημοσιογράφων, Αϊχάν Μουσταφά Χικμέτ και Αχμέτ Μουζαφέρ Γκιουρκάν, εκδοτών της εβδομαδιαίας τ/κ «Τζουμχουριέτ», στις 23 Απριλίου 1962, που τις διέπραξε η ΤΜΤ του αρχιδολοφόνου και αρχιστασιαστή Ντενκτάς, όπως τον αποκαλούσε και η τότε «Χαραυγή». Αυτά τα ΓΕΓΟΝΟΤΑ μπορεί να τα διαβάσει ακόμα και ο νυν Υπουργός Παιδείας, στο λεύκωμα με τον τίτλο «Θύματα Φασιστικής Τρομοκρατίας», που εξέδωσαν το 1965, εκ μέρους της «Πατριωτικής Οργάνωσης Τούρκων Κυπρίων», οι κ.κ. Ιμπραχίμ Χ. Αζίζ και Νουρεττίν Μ. Σεφέρογλου και το διένειμε ως επετειακή ανατύπωση, δωρεάν στους αναγνώστες της, η «Χαραυγή», μόλις πριν από τέσσερα χρόνια, Απρίλιο του 2005, στα 40χρονα από τη δολοφονία των Καβάζογλου και Μισιαούλη που διέπραξε 11 Απριλίου 1965 η ΤΜΤ.
Σ Υ Ν Ε Π Ω Σ , τα εκατέρωθεν «οστά στα πηγάδια», ήσαν αποτέλεσμα, συνέπεια και παράγωγα της Τουρκανταρσίας, η οποία τα προκάλεσε και όχι «οι λόγοι που την προκάλεσαν». Τα παρήγαγε. Δεν την παρήγαγαν.” (link: http://www.sigmalive.com/simerini/columns/iristho/115895).
Μα καλά ρε Λάζαρε, αυτούς (που τα οστά τους ανακαλύπτονται σε πηγάδια) ποιος/ποιοι τους σκότωσαν; Άσε το ψάρεμα σε θολά νερά, που για να μας πάρεις στην Λεμεσό μας ταξιδεύεις μέσω Τροόδους και Πάφου!!!
Όμως με τη ίδια αυτή Λαζάρεια λογική να διερωτηθώ κι εγώ αν τα θύματα (νεκροί και δολοφονημένοι ελληνοκύπριοι) της τουρκικής εισβολής αποτελούν “συνέπεια και παράγωγα” του χουντοφασιστικού πραξικοπήματος που προκάλεσε την τουρκική εισβολή;

Anef_Oriwn
Παρασκευή 23/1/2009 – 4:30 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

thanks ανωνυμε/η για τες ανακοινωσεις της οελμεκ..

τελικα εν καλλιτερη η εικονα της σεμελιδου..εν ππου την αρκην που ετραβαν πισω.. στην πρωτη ανακοινωση..εβαλαν μονο το θεμα της παρερμηνειας..τζαι εν ειχαν τον αφρον του ταλιαδωρου..
αλλα ο αυταρχισμος αυταρχισμος..να αλλαξει ο υπουργος την διατυπωση..
τουπε α;

η ανακοινωση που εννα θκιεβαστει για να "σασει" την εικονα, εσιει χαζιν - για την εικονα των καθηγητων μεσης εκπαιδευσης, ε/κ εννοειται..φυσικα επιασεν το ποϊν τους ο δρουσιωτης τζιαμαι..
μα τοση αχαπαροσυνη;
λαλουν
"Έτσι, στις 20/12/1963
επιχείρησε να καταλάβει στρατηγικά σημεία σε όλη την Κύπρο για τη μεθόδευση της
διχοτόμησης. Με παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών τερματίστηκαν οι διακοινοτικές
συγκρούσεις μεταξύ των νομίμων αρχών της κυπριακής δημοκρατίας και της
εξτρεμιστικής τουρκοκυπριακής οργάνωσης Τ.Μ.Τ, οι οποίες όμως οδήγησαν στην
αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων από όλα τα όργανα και τους θεσμούς της Κυπριακής
Δημοκρατίας και τον αυτοεγκλωβισμό των τουρκοκυπρίων σε θύλακες.
Δυστυχώς, αργότερα, ακραία εθνικιστικά στοιχεία της ελληνοκυπριακής κοινότητας, με
την ενθάρρυνση μάλιστα ξένων συμφερόντων, οργάνωσαν τις παράνομες οργανώσεις
Εθνικό Μέτωπο και ΕΟΚΑ Β΄,..."

να παραβλεψουμε την βλακωδη εικονα πραξικοπηματος [τα απωθημενα μερικων προφανως] για τες φασαριες.."να καταλαβει στρατηγικα σημεια σε ολη την κυπρο"..παω στοιχημα οτι νομιζουν ακομα οτι υπηρχε το κρυφο σχολειο..
αραγε εν ακουσαν ποττε για το φονικο που ηταν το εναυσμα;
τουτοι εν να διδαξουν ιστορια κυριοι/ες..

οι φασαριες εξεκινησαν τον δετζερβη τζαι τοτε ενεν ο οηε που επαρεμβηκε αλλα οι εγγλεζοι..οι εγγυητες..μπορει να πουν " ε καλα σιορ.."..οϊ εν νευραλγικο για το ιδιο το επιχιερημα/ανησυχιες της οελμεκ [οτι παραβιαζεται η επισημη θεση τζαι οτι εξισωνεται η κυπριακη δημοκρατια με την τμτ]..
ο καφκας τους επομενου 2 μηνες ηταν αν θα εμεινισκαν οι εγγλεζοι τζαι θα αποκτουσαν την ομπρελλα του νατο..τζαι με τες αναλογες ενισχυσεις..που τα συμμαχα νατοικα κρατη, ελλαδα τουρκια..ας πουμεν..
ο μακαριος [τζαι τουτον εν σαφως ενα ιστορικο τεκμηριο της προσφορας του] αρνηθηκε την νατοικη δυναμη τζαι εκαταφερεν να ερτει δυναμη του οηε..τουτα εν τα γεγονοτα..
ομως η οελεμεκ αγνοει τα τζαι υπονομευκει σαφως τζαι την "επισημη θεση"..
λαλει οτι οι φασαριες εσταματησαν με την παρεμβαση του οηε..λαθος..εν που την παρεμβαση των εγγλεζων..το να θεωρουνται οι εγγλεζοι η νομιμη διεθνης δυναμη αμφισνητηται η τοτε [τζαι διαχρονικη] θεση της ε/κ κοινοτητας..
αν δεν αρεσκει σε καποιον η επισημη θεση να το πει..αλλα να κατσιαριζει τζαι να εσιει τοσην αγνοια..

οσο για την επομενη προταση οικειοποειται την αναφορα στην εοκα β [καλως] αλλα παλε λαλει ψεματα..συφφωνα με τα αρχεια του δικου μας [επισημου κλπ] υπουργειου εξωτερικων υπηρχαν νεκροι που τα τοτε..στο αγιο βασιλειο...ποιος εσκοτωσεν τζηνα τα μωρα τζαι τους γερους; το κρατος; τουτον που πληρωνει τους καθηγητες;

τζαι φυσικα το να πεις τις λεξεις "σχεδιο ακριτας" σημαινει..θα αρχισουν τα συμπτωματα πανικ αττακκ..τζαι ακολουθωντας το πραδεγιμα της μακαριακης ελιας, να μεν κουρτιζουμεν την μιζερια...αλλα παλε.. ενεν ο τεως [τζαι ηγετης της εθνικοφροσυνης εστω τζαι αν ο ιδιος εν φιλελευθερος] προεδρος γλαυκος κληριδης που το επαραδεχτηκεν;
προεδρος που εδιορισεν την κλαιρη..

Ανώνυμος είπε...

ανευ,
στες αρκες του νιοβρη που εισειν ακομα μιαν εκδοχη της βιομηχανιας της υστεριας [τοτε αν αθθυμασαι καποιοι στα γραφεια της εδεκ επαθαν παρακρουση τζαι ενομιζαν οτι εκδοθηκαν νεα βιβλια ιστοριας] εκαμαν εναν γυρον ποδα 2-3 εθνικοφρονες..
εν που τα τοτε που καμνουν copy-paste τες ατακες..τζαι πιο παλια..φανταζομαι εχουν μιαν κκεταππα με ατακες [αποσπασματα εκτος πλαισιου] τα οποια συρνουν αναλογως της περιστασης..
οποτε για να μεν σχολαιζω παλε τα ιδια ξαναβαλω το κομματι..εν τοτε που εδημοσιευσεν τζαι ο κωσταντινου την φαση με του αγνουμενους τ/κ..
οσο για την χρηση της αριστερης ατακας..αν το ακελ ηταν επισης στραβο στον πονο των τ/κ τοτε ιντα που ανησυχει ο μαυρος [σιερετουμεν];..
οξα ξερει οτι η θεση ενος κομματος τζαι ενος κινηματος εν θεμα μιας ευρυτερης τοποθετησης τζαι οϊ μιας παραγραφου ποτζει ποδα εκτος πλαισιου;
μα ξερει;
μπορει να εν τζαι η ανικανοτητα καποιου να δει αναλυτικα περα που εναν αποσπασμα με το οποιον φκαλει μισος σαν επαγγελμα..
περα που την μουττη του που λαλουμεν στο χωρκον..
εν τζαι τουτον μια δουλεια

ξερεις τους στιχους..
"βγηκε λοιπον σεργιανι
το χαφιεδοτσουρμο
αυτοι που αποτελουνε
τον εθνικο κορμο"

η απαντηση/σχολιο..τοτε τζαι τωρα..
αφου τα ιδια μασουν..

ωπα ...ιντα που γενεται παιδακια της εθκινοφροσυνης; αποφασισατε να φκαλετε την ημιμαθεια περιπατο;
μανα μου σας
ατε να δουμε..

κυριε ntillo...εν τουρτσικο κολπο να λαλεις οτι καποιοι εφκαλαν ανακοινωνση για ενα ψεμα; ασιολε ελληνισμος..γουσταρει πολλα το ψεμα η γαλανολευκη σου κουμπαρε; εν οπως τους εθνικοφρονες δοσιλογους της κατοχης [που εν τζαι η κουβεντα που σε επειραξεν αλοπως] που αμα τους εφκαλαν οι εγγλεζοι παλε στην εξουσια, επαιζαν το αχαπαροι για την συνεργασια με την κατοχη..

κοντη μνημη οξα το επιλεκτικο ψεμα εν βολικον; οι συνεργατες των ναζι πατριωτες..ετην αναλογια κυριε ntillo..να θκιεβαζεις για το ψεμα τζαι να λαλεις "α παναγια μου οι τουρτσιοι τζαι οι φιλοι τους"..
προφανως μερικοι εμαθαν την εθνικη λαφαζανιαν να την τρων σαν τες κουννες...καλο μασημα..εν σαπημενες παντως..εν τες θωρεις;

οξα αρεσκει τους [τους εθνικοφρονες/ελληνοπληκτους] αραγε σου η "μαγκια" του να πολεμουν 4 με 1 τζαι να καμνουν χαρουες οτι νικουν; σιγα ηρωες..τζαι εν να ππεσει ο εκτορας που τα τειχη της τροιας που τον φοον του..

οξα αραγες σου επειραξεν σε κυριε ntillo η αναφορα στον ραδιοφωνικο χαφιε;...που πουλα αγωνες χωσμενος πισω που τοιχουθκια...ξερεις εχουμεν τζαι αλλα κολπα αμα θελει το καταστημα..ακουσα προχτες οτι το νουμερο ηταν σε κουβεντα με τον καραμπελια.. τον αγωνισταρα που αλλασει φεσιν αναλογως συφεροντως.. αμα βολευκει θελει να δωκει την βορεια κυπρο στην τουρκια..τζαι αμα εν βολευκει παιζει το αγωνας αφεσωτος..αληθκια ξερεις οτι ο κεμαλ ελαλεν οτι το φεσι οι τουρτσιοι εμαθαν το που τους ελληνες;
ιντα που μπορει να σημαινει αραγε τουτον στους αγωνες της εθνικης λαφαζανιας [τζαι που τες 2 πλευρες του αιγαιου];

αλλα τωρα σιγα που η ελληνοπληξια εσιει αναγκη την ιστορια..το ποιημα να παπαγαλιζουν τζαι επιασεν τους ο καϊλες με την αληθκεια..αφου ετσι τζαι αλλοιως οπως εχουν παραδεχτει με παθος τουτον τον μηνα [thanks guys] προτιμουν το ψεμα παρα την αβολη αληθκεια..ειπαν το, εγραψαν το..ιντα που αλλον να καμουν τα πλασματα για να καταλαβουμε;..φοουνται αμπα τζαι εμφανιστουν αβολα τεκμηρια..αληθκιες που εν ταιρκαζουν..τζαι υστερα αν τους πιασει panic attack?
τζαι ινταλως εν να στελλουν παρελαση το ψεμα με το οποιο εμαθαν να ζιουν;
οποτε φορα το φεσι που σας ταυτιζει με τον κολλητο σας που την αλλην μερκαν, τον ντεκτας, ntillo μου.. βαθκια.. να μεν ακουεις.. να μεν θωρεις..γιατι υπαρχει παντα ο κινδυνος να ερτει να σε ευρει η αβολη αληθκια...
τζαι αμα τελικα στησουν τον ανδριαντα του ανωνυμου ε/κ εθνικοφρονα στην αγκυρα [που τους εκαμεν τοσες πασες] εν να σε καλεσουν μεν ανησυχεις..

ανωνυμε 1..μαλιστα..ειπεν το ιχσαν αλη.. παρακατω..βοηθεια στον μακαριο σε μιαν στιγμη που ο αγωνας που επαιζετουν ηταν η διατηρηση της ανεξαρτησιας/κυριαρχιας [τζαι που την αγκυρα τζαι που την αθηνα] τζαι ο αλη εθεωρεν οτι ο μιαλιτερος κινδυνος ηταν ο ντεκτας στην κοινοτητα του..ηταν απομονωμενος αλλα επροσπαθεν να αρθρωσει καποιον λογον εστω τζαι βοηθητικον του μακαριου..αν τζαι οπως γραφει στα απομνημνευματα του το κρατος απλα επαρακολουθαν [στην καλιτερη περιπτωση] την πιεση πανω στους τ/κ..
ηρωικη μοναξια..γιατι οι διαθεσιμες επιλογες για τους αλλους τ/κ ηταν πιο λλιες...οξα εσιεις την εντυπωση οτι οι εθνικοφρονες ηταν να του δειξουν κατανοηση τζηνου αν ειχαν την ευκαιρια να εφαρμοσουν τα πλανα του "ακριτα"..οξα εν υπηρχεν το σχεδιο; ατε να δουμε τωρα ποσο ψεμα χρειαζεται ενα πλασμα για να μπορεσει να νοιωσει τζαι νακκον αντροπην...οι τ/κ εν καλοι μονο σαν προπαγανδα προς τα εξω, για μερικους...

αλλα γιατι να μιλουμε με γενικες δηλωσεις;..αν ο ιχσαν αλη εβοηθησεν την κυπριακη δημοκρατια σε μια δυσκολη στιγμη ατε να δουμε ποσον πραγματικον σεβασμο στην τ/κ κοινοτητα [στους τ/κ σαν πλασματα τζαι οϊ σαν πιονια η αορατα οντα βολικα που την μιαν τζαι εν δυναμει θυματα του σχεδιου ακριτας που την αλλη] δειχνουν οσοι χρησιμοποιουν την δηλωση του..εισιεν εχτες ενα ωραιο κειμενο ο κ. κωσταντινου για τους νεκρους τ/κ του 63-64..οϊ που τες τ/κ πηγες..που τες πηγες του υπουργειου εξωτειρκων της κυπριακης δημοκρατιας..παρε φιλτατε ανωνυμε να δουμεν αν κρατει το στομασιη σου..γιατι οι ατακες εν μουχτι:
οικογενεια ραχμι απο λιβερα [21/12/63]..πατερας,μανα και 5 παιδια - ηλικιας 15, 11,6,5, 2 χρονων..
η λεβεντια α; "εξαφανιστηκαν" λαλει το υπουργειον μας..ανοιξεν η γη τζαι εκαταπιεν τους τα γερημα..οξα εν οπως τους αλλους που νομιζουν μερικοι οτι εππεφταν μονοι τους στον ομαδικο ταφο της αλοα το 74;..
αλλα να συνεχισουμε για το θρασος να αμφισβητουνται οι νεκροι..2 ηλικιωμενοι 80 χρονων "χαθηκαν στα χωραφια"..κοιτα να δεις..απο τον αγιο βασιλειο "εξαφανιστηκαν" 12 τ/κ...εππεσε πολλης αερας φαινεται τοτε..
μπορει καποιος να θκιεβασει το εξαιρετικο στο υφος σχολιο του κωσταντινου αν ενδιαφερεται..

ηταν γενοκτονια; τι σημαινει γενοκτονια;
το θεμα εν ενι αν εγιναν τζηνα τα εγκληματα..εγιναν..αν καποιοι εν θελουν να το παραδεκτουν, εσιει κοσιηνο που λαλουμεν στην κυπρο [καποτε καμνει για την αντροπη αμα την εσιει ο αλλος ..καποτε, ομως, καμνει τζαι για οταν εθελοτυφλει καποιος..οταν επρεπε να αντρεπεται τζαι εν το καταλαβει]..
η περιπτωση του ιχσαν αλη μαλλον επρεπε να αθθυμιζει στους ε/κ ποσον αποθεμα τ/κ καλης θελησης υπηρχεν..τζαι ποσον αγωνιστηκαν μερικοι ε/κ να το εξαντλησουν..τζαι ευτυχως εν τα εκαταφεραν..

ανωνυμος 2..εσιεις χαζιν..αθθυμηζισεις μου τον ραδιοφωνικο χαφιε στες προσπαθειες να ποφευκει την ουσια τζαι να κλωτσα την μαππα εξω..ασε που το αποσπασμα εν απλη αντιγραφη..τοση φτωσεια στην προπαγανδα πκιον;..τα ιδια αναπαραγετε για πανω που δεκαετια..εν εβαρηθηκετε να παπαγαλιζετε το παραλογο τζαι το ανοητο;..
ομως αφου το βαλεις τζαι δαμαι να το σχολιασουμε..το χαζιν εν χαζιν..ατε να δουμε

την χαραυγη πρωτα που ουλλα ιντα που την βαλεις δηλαδη;..εν το φυλο συκης της αθλιοτητας της εθνικοφροσυνης τωρα; [στον πιο πανω - ας πουμε διαφορετικο- ανωνυμο οι ακελικοι ηταν οι κακοι..τωρα εν καλοι; ατε να δουμε]..
τους αριστερους που την μια επαιζαν τους οι εθνικοφρονες ..εσκοτωναν τους με πετρες,εφκαλαν τα μαθκια τους [ναι αλλη δολοφονια την ιδια νυχτα με την δολοφονια του μενοικου], αλλα τωρα για να δικαιολογηθουν τα εγκληματα εναντιον των τ/κ "α ναι οπως ειπεν τζαι η χαραυγη.." καλον..try another one..
παμε παρακατω που το κολπο να χωνεται καποιος πισω που αλλους [σαν τα τοιχουθκια] για να δικαιολογα εγκληματα.. ιντα που λαλει η ειδησουλα;..οτι η χαραυγη εγραψεν οτι εξεθαφτηκαν πτωματα..τζαι οτι τουτον ηταν τροφη για προπαγανδα..αλλα αμα ξερει κανενας τους κωδικες τους ακελικους..ποιος εδιαν ευκαιρια για προπαγανδα εν ανοικτο..σιουρα "οι στασιαστες" εκαμναν προπαγανδα τζαι οι ακελικοι που εμαχουνταν να στηριζουν την κ. δημοκρατια, ηταν εναντιον τους "στασιαστες" της τμτ [που εκαμνεν τα ιδια στους τ/κ συντροφους τους με οσα εκαμναν οι ε/κ δολοφονοι του μενοικου της εοκα στους αριστερους ποδα]..αλλα καποιοι εβοηθουσαν τους με το να ριφκουν πτωματα αβερτα σε ταφους..πλασματα που "εξαφανιζουνταν" οπως λαλει τζαι το υπεξ μας σημερα..
οσο για την ανακοινωση του κυβενρητικου εκπροσωπου εν τζαι ηταν αναγκη να γινει αναφορα στην χαραυγη..υπηρχεν τζαι αλλου..αλλα δαμαι η χαραυγη εν το φυλλο συκης ειπαμεν..τζαι η μαχη τα ιδια εισιεν αλλα..
αλλα για να ειμαστεν στο ιστορικο πλαισιο των τεκμηριων..
τιτλοι εφημεριδων που δειχνουν την αποχρωση στο τοτε κλιμα

24/12
Μαχη: νεαι φονικαι μαχαι
[στον υποτιτλο αναφερεται στην εκκληση μακαριου-κουτσιουκ]

χαραυγη: ο προεδρος και ο αντιπροεδρος καλουν οπως τεθει τερμα στις εχθροπραξιες
[στον υποτιτλο αναφερεται οτι το ακελ προσυπογραφει την εκκληση..
επιση:διπλα απο το ονομα της εφημεριδας υπαρχει το συνθημα: κανετε ζωη και πραξη τις εκκλησεις για ειρηνη]

25/12
μαχη: μεγαλη αντεπιθεσις
κατα των τουρκων
[στον υποτιτλο αναφερεται οτι κατεληφθη η ομορφιτα]

χαραυγη: συνεχισθηκαν και χθες οι μαχες στην πρωτευουσα
[στους υποτιλους αναφερεται με κεφαλαια αυτο που φαινεται να ειναι η κομματικη θεση "Γενικη επιθυμια να σταματησουν οι συγκρουσεις"

ο γενικος κωδικας της αναπαραστασης εσυνεχιστηκε..η μεν μαχη ετονιζε την συγκρουση τζαι το "νικουμεν"..τζαι εκατασκευαζεν επισης την επεκταση της επιθεσης [η εδικαιολογαν την "επιχειρηση" στην ομορφιτα] ενω η χαραυγη επαιζεν το "αναγκη για ειρηνη" - με εμφαση βεβαια στην κοινοτητα που εθκιεβαζε την εφημεριδα..αλλη ισορροπια δαμαι κατα συνεπεια..
οι ακελικοι γενικα εστιαζαν παραπανω στην διεθνη διασταση - ιμπεριαλισμος-αδεσμευτη ανεξαρτησια..τζαι παρα την ευαισθησια τους απεναντι στους τ/κ ηταν [δικαιολογημενα στο τοτε κλιμα ;] συναμενοι..που την μια εγινουνταν δηλωσεις η αναφορες για ε/κ "ανευθυνα στοιχεια" [εννοωντας τις επιθεσεις εναντια στους τ/κ], για "ανασφαλεια" που ενοιωθαν οι τ/κ [κατα συνεπεια], τζαι για το οτι επρεπε να ληφθουν μετρα να σταματησουν την "δραση τους" οι "ανευθυνοι"..που στο τοτε κλιμα ηταν οτι πιο τολμηρο υπηρχε για τα καπετανατα..αλλα σαφως εν τζαι εβοηθαν πολλα τους εξαφανισμενους τ/κ..στο τοπικο επιπεδο οι αριστεροι ειχαν παραπανω επιτυχια σε μερικες κοινοτητες στο να εμποδισουν επιθεσεις εναντια σε τ/κ..σε αλλες οϊ..

παντως εχουν τζαι μιαν ενδιαφερουσα ταυτιση οι αναφορες..τζαι ο κωστνατινου τζαι η χαραυγη αναφερονται στον αγιο βασιλειο..αραγες σου τωρα ιντα που να καμωμεν..να πιστεψωμεν τον κυβερνητικο εκπροσωπο τοτε οξα το υπουργειον εξωτερικων τωρα;

αρεσεν μου πολλα το οτι εκαλεσαν τον υπουργο υγειας [που την τ/κ κοινοτητα] να παρει τα πτωματα..ιντα ωραια η προπαγανδα εν ενι;..οπως τα πρωινα ραδιοφωνικα εμβατηρια των κολλημενων..οι αλλοι κλεισμενοι στους θυλακες τζαι οι ποδα να το παιζουν - "ε μα τζαι τουτοι σιορ εξαφανιστηκασιν"..ιντα πραμαν α;

να κλεισω με ενα σοβαρο σχολιο γιατι οι πιο πανω απαντησεις εν στο υφος που αρμοζει σε τζηνον που εγω νοιωθω σαν θρασος..αλλα αν καποιος που τους πιο πανω εισιεν τα σχολια με καλην προαιρεση ιδου τζαι εναν πιο νηφαλιο σχολιο [ειπαμεν να εχουμεν κατι για ουλλον το κοσμο]..
τζαι οι 2 κοινοτητες υποφεραν..οι τ/κ παραπανω το 63-64 γιατι ηταν πιο λλιοι σαν μειονοτητα..οι ε/κ παραπανω σαφως το 74 οταν εβρεθηκαν στην αδυναμη θεση..εν εσιει παλληκαρκες ο πολεμος..νικουν τζηνοι που εχουν οπλα τζαι αριθμους..τζαι οι τραμπουκοι παιζουν τους ηρωες πανω στα πτωματα των αδυνατων..ετσι εκαμναν οι τραμπουκοι/δοσιλογοι/χιτες στον ελληνικο εμφυλιο..τζαι ετσι εκαμναν τζαι αλλου - τζαι στην κυπρο..τζαι στες 2 κοινοτητες..
το να αμφισβητα καποιος τον πονο των τ/κ χρησιμοποιωντας την καλη θεληση του ιχσαν αλη να βοηθησει τον μακαριο να διατηρησει την κυπριακη δημοκρατια εν θρασος..οπως τζαι η χρηση της χαραυγης..ο καθενας οφειλει να πει την αποψη του χωρις να κρυφκεται πισω που τοιχουθκια..
θεμα μινιμουμ αξιοπροπειας..
εν εφταιαν σαφως ουλλοι οι ε/κ για οτι εγινε το 63-64..οπως εν εφταιαν ουλλοι οι τ/κ για οτι εγινεν που εθνικιστες τ/κ το 74..
μεσα στον πολεμο παιζουνται διαφορα..τζαι τοτε [63-64] για τους ε/κ επαιζετουν τζαι η διατηρηση της ανεξαρτησιας την οποιαν μολις ειχαν αποκτησει τζαι ειχαν φαηθει διαφοροι να την εξαφανισουν επισης πριν κλεισει τα 3-4 χρονια.. τζαι η υπονομευση της ανεξαρτησιας εναντια στην οποιαν αγωνιζουνται πολλοι ε/κ εκινδυνευε τζαι που την αγκυρα αλλα ιδιαιτερα που την αθηνα..η δικοινοτικη συγκρουση ηταν μια τραγωδια αλλα εν ηταν η μονη διασταση τζηνης της συγκρουσης..το ιδιο τζαι το 74..

αλλα δαμαι καποιοι προσπαθουν να δικαιολογησουν την δολοφονια 5 μωρων..
υγειαν ρε παιθκια..

Ανώνυμος είπε...

Σαν εκολυμπούσα στην πισίνα εχτές έπιασα κουβέντα με μιαν νεαρή μάμα. Ο γιός της πάει 5η δημοτικού τζε άρκερψεν όπως συνηθίζεται πλέον, που τα φέτος τα ιδιαίτερα για να κάτσει εξετάσεις του χρόνου για ιδιωτικό "ανώτερο". "Εθθα τον στείλουμε English School λαλεί μου.¨"Επειδή είπαν μου κάτι φιλενάδες μου ότι στο English School εν επιτρέπετε να φορείς σταυρό".

"Καλά επίστεψες? Τζε γιατί εν ερώτησες. Μπορείς να πιάσεις τηλέφωνο την γραμμαστεία του σχολείου τζε να ρωτήσεις- θέλω να μάθω αν επιτρέπετε να φορούν οι μαθητές σταυρούι στο σχολείο."

Εν ενδιαφέρον ότι τούτοι ούλλοι εντζε φορούν σταυρό anyway το οποίο ως προχτές ήταν πολλά ντεμοντέ τζε "χωρκάτικον". Λαλείς η μόδα ναν υποσυνήδητα ένας τρόπος να ξεχωρίζουν που τους τουρκοκύπριους.

Ματίλτα

Ανώνυμος είπε...

Η ταινεία ήταν καλή. Καλλύττερα να φαίνεται ο εοκαβητατζιής σαν πραγματικός άθρωπος παρά σαν ένας μονοδιάστατος "κακός". Τζιαι στην μιτσιάν Κύπρο πέρα που τες πολιτικές διαφορές ο άλλος πάλε ήταν χωρκανός σου. Εν οι χωρκανοί που εσφάξαν κόσμο τζιαι εσύραν τους μες τον λάκκο. Όπως τζιαι η αστυνομία παρουσιάζεται να λειτουργεί όι απλά κατασταλτικά αλλά πατερναλιστικά στη φάση με τες προκυρήξεις, σαν το δάσκαλο που σε τραβά που το φτιν να σε πάρει στο διευθυντή.

Γενικά έξυπνες πινελιές που κάμνουν κριτική της κυπριακής κοινωνίας πέρα που το στενό πλαίσιο των γεγονότων του 74.

Στέλιος

arkoudas είπε...

είδα μιαν διαφήμιση εχτές της colgate της οδοντόπαστας τζιαι το σλόγκαν στο τέλος ήταν 'συστήνεται από Ελληνες οδοντιάτρους'......τζιαι διερωτούμαι αν εκάμαν κανένα διαγωνισμό για οδοντιάτρους ή για τα πιο άσπρα δόντια τζιαι εφκήκαν πρώτοι οι καλαμαράες....η διαφήμηση εν που ελλαδα που έρκεται φυσικά (ακόμα μια φορά τα σκατά τους μυρίζουν ως δαπανω)τζιαι το νομικό πλαίσιο μπορεί τζιαι να μεν επιτρέπει αλλαγές που την κυπριακήν αντιπροσωπεία ή τζίνους που τα φέρνουν δαμέσα τέλος πάντων.. αν τα έφερνεν όμως κανένας αριστερός που τούτους που διαφωνούν με την ΟΕΛΜΕΚ να μπου ήταν να πει; έν πειράζει αν συμβάλλω στο εμπόριο της εθνολατρείας έσσω μου; έν αντιδεοντολογικόν αλλά εννε ψέματα; άν δώκει λλία κέρδη στο κόμμαν τζια γράψει έναν άρθρον εννα το αντισταθμίσει....;

Ανώνυμος είπε...

Λινοπάμπακε

για τον Σάββα Μένοικο είχα ακούσει κάτι μέσες άκρες κυρίως που σένα. Ήξερα για τα βάσανα που του κάμαν οι "εξολοθρευτές" της ΕΟΚΑΣ, αλλά εν πολλά πκιό συνκλονιστικό να σου τα περιγράφει ένας χωρκανός του μάρτυρας. Τζείνο που ένηξερα εν ότι ένας Λευκονιτζιάτης Ισμαήλ ίσε το θάρρος να σταθεί μπροστά που τους δολοφόνους τζε να προσπαθείσει να τον σώσει.Τζε για την πράξει τούτην επλήρωσενμε την ζωή του. Ο θεός να τους μακαρίσει τζε τους δκυό. Εν ήρωες του τόπου μας.

Ναν καλά η φιλενάδα η Sevgul που σκάφτει τζε κσιθάφκει την ιστορία όπως έγινεν τζε όι όπως έπρεπε να γίνετουν. ή εθέλαμεν να γίνετουν ή νομίζουμε ότι έγινε.....

Ματίλτα


ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ...


Πάμε στη Λάρνακα με τον Mehmet Tekoghul... Είναι ο γιος ενός Τουρκοκύπριου "αγνοουμένου", του Ahmet Mehmet Mono από το Λευκόνοικο. Σήμερα θα προσπαθήσουμε να συναντήσουμε κάποιους Ελληνοκύπριους που μπορεί να μας δώσουν πληροφορίες για τον πιθανό τόπο ταφής του πατέρα του.


Πάμε στο Μόντε Κάρλο, σε μια ψαροταβέρνα στην παραλία, και περιμένουμε έναν Ελληνοκύπριο από το Λευκόνοικο να έρθει να μας δει.


Σύντομα έρχεται, ψηλός, ξανθός με γαλανά μάτια και μας λέει ιστορίες από το Λευκόνοικο... Είναι σχεδόν "συγχωριανός" μου διότι ο πατέρας μου Niyazi ήταν από το Λευκόνοικο. Η οικογένεια του πατέρα μου ήταν κατ' ακρίβεια από την Ακανθού αλλά μετακόμισαν στο Λευκόνοικο και ο πατέρας μου μεγάλωσε εκεί, μέχρι που μετακόμισε στη Λευκωσία τη δεκαετία του '30.


Ο Ελληνοκύπριος από το Λευκόνοικο κάθεται μαζί μας και έχει χιλιάδες ιστορίες που μοιράζεται με τον Mehmet...
"Ο άντρας που σκότωσε τον πατέρα σου είναι ο ίδιος άντρας που σκότωσε τον Σάββα Μενοίκου το 1958" μας εξηγεί. "Όχι μόνο σκότωσε τον πατέρα σου και τον Μενοίκου, αλλά ήταν και δολοφόνος του Ismail Celal και αυτό οδήγησε όλες τις οικογένειες Τουρκοκυπρίων να εγκαταλείψουν το Λευκόνοικο..."


Μας λέει τα πιο κάτω:
"Ο Π. ήταν στην "Ειδική Ομάδα" της ΕΟΚΑ, ήταν ένας από τους "εξολοθρευτές". Εργαζόταν ως χασάπης και ήταν κακός άνθρωπος... Ο Σάββας Μενοίκου ήταν ένας από τους καλούς μου φίλους... Επειδή ο Σάββας ήταν στο ΑΚΕΛ, τον είχαν κηρύξει "προδότη" και τον κυνηγούσαν. Ο Π. μαζί με τους φίλους του Ζ. και Χ. έπιασαν μια μέρα τον Μενοίκου και τον έδεσαν πάνω σε ένα ευκάλυπτο στο χωριό. Τον βασάνισαν πολύ, του έριχναν πέτρες, έσβηναν τα τσιγάρα τους πάνω στο σώμα του. Είχαν βάλει μια μεγάλη πέτρα στην κοιλιά του και πηδούσαν πάνω στην πέτρα και κατουρούσαν πάνω του. Είχαν ακόμα καλέσει τους χωριανούς να έρθουν και να παρακολουθήσουν αυτά που έκαναν... Καθώς οι τρεις τους, ο Π., ο Ζ. και ο Χ. τα έκαναν αυτά, ένας Τουρκοκύπριος που εργαζόταν στο Σταθμό Ηλεκτρικής του Λευκονοίκου πήγαινε στο σπίτι του και περνούσε από εκεί. Όταν ο Ismail είδε τι έκαναν αυτοί οι τρεις στον Σάββα Μενοίκου, άρχισε να συζητά με τον Π.


"Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό σε έναν αθώο άνθρωπο! Δεν μπορείτε να τον βασανίζετε! Είναι ντροπή!" είχε πει ο Ismail. Όμως ο Π. του είχε απαντήσει "Γύρισε προς τον τοίχο και φύγε μακριά από εμάς!".
Αυτή ήταν η 23η Μαΐου 1958. Ο Π. είχε αποφασίσει ότι θα σκότωνε τον Ismail Celal... Ο Ismail όχι μόνο διαμαρτυρήθηκε για το βασανισμό του Μενοίκου, αλλά ο Π. φοβόταν επίσης ότι μπορούσε να πει κάτι στους Βρετανούς, αφού αυτός (ο Π.) ήταν ένας από αυτούς που έβαλαν κάποιες βόμβες στο Σταθμό Ηλεκτρικής στο Λευκόνοικο και ο Ismail εργαζόταν εκεί... Μετά από κάποιο καιρό, την 1η Αυγούστου 1958, ο Π. σκότωσε τον Ismail Celal. Ο Ismail ήταν ένας 38χρονος με τρία παιδιά. Υπήρχε μια γέφυρα κοντά στην είσοδο του Σταθμού Ηλεκτρικής και ο Π. είχε κρυφτεί κάτω από τη γέφυρα και καθώς ο Ismail πήγαινε στη δουλειά, τον πυροβόλησε στην πλάτη και τον σκότωσε.


Ο φόνος του Ismail Celal προκάλεσε αναταραχή στο χωριό. Μέχρι τότε, το Λευκόνοικο ήταν μεικτό χωριό αλλά μετά το φόνο του Ismail, οι Τουρκοκύπριοι συγχωριανοί μας φοβόντουσαν και έφυγαν από το Λευκόνοικο και πήγαν να ζήσουν στον Ψυλλάτο (Ipsillat), το Πλατάνι (Chinarli) και το Αρτέμι (Aridami). Έτσι ο Π. κατάφερε να βάλει το αίμα μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων που ζούσαν ειρηνικά μέχρι τότε. Βεβαίως η μεγάλη πλειοψηφία που δεν διαμαρτυρήθηκε για αυτό, βοήθησε αυτή την "πρώτη διχοτόμηση"...


Ο καιρός περνούσε... Οι Τουρκοκύπριοι από το Λευκόνοικο που είχαν γη και χωράφια φοβόντουσαν να έρθουν να τα σπείρουν. Όμως το 1964, ο μουχτάρης του Λευκονοίκου μίλησε με έναν από τους συγχωριανούς μας, τον Ahmet Mehmet Mono:
"Έλα να σπείρεις τα χωράφια σου, δεν θα γίνει τίποτε κακό! Το εγγυώμαι προσωπικά ότι είναι εντάξει" είχε πει.
Και ο Ahmet Mehmet Mono είχε πάει στο Λευκόνοικο στις 6 Μαΐου 1964 για να αγοράσει ένα εξάρτημα της θεριστικής του μηχανής και να βγάλει άδεια κυκλοφορίας για να μπορέσει να σπείρει τα χωράφια του. Στο μέσο του χωριού, ο Π. τον έπιασε και μαζί με τους φίλους του τον περικύκλωσαν κοντά στο ταχυδρομείο. Ο Π. πυροβόλησε τον Ahmet Mehmet Mono και αργότερα τον πήρε στο μέρος που λέγεται "Τσιλίγκα" στο Λευκόνοικο. Τον έθαψαν εκεί, στην όχθη του ρέματος.


Μετά την "εξαφάνιση" του Ahmet Mehmet Mono από το Λευκόνοικο, κάποιοι Τουρκοκύπριοι αποφάσισαν να πάρουν "εκδίκηση" γι' αυτόν και έπιασαν τον Κυριάκο Σολωμού και τον σκότωσαν. Ο Κυριάκος, που ήταν 40 χρονών, δεν είχε καμία σχέση με τους φόνους αυτούς. Ήταν ένας καλός άνθρωπος. Είχε μόλις κάνει επέμβαση στο πόδι του και πήγε στο κυνήγι. Πήγε να κυνηγήσει φασιανούς και τους πήρε στο γιατρό του σε ένδειξη εκτίμησης. Οι δύο Τουρκοκύπριοι από το Αρτέμι τον σκότωσαν με εφτά σφαίρες. Είχαν πάρει το κυνηγετικό όπλο του Κυριάκου και το έβαλαν κάτω από το πηγούνι του και τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν.


Ο φόνος του Ahmet Mehmet Mono είχε μεγάλο αντίκτυπο στους Τουρκοκύπριους του Λευκονοίκου που ήθελαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους ή απλά να πάνε να σπείρουν τα χωράφια τους. Φοβήθηκαν πολύ και αποφάσισαν να μην πάνε. Ο Π. είχε θυμώσει με τον μουχτάρη που έδωσε στον Ahmet Mehmet Mono την προσωπική του "εγγύηση" να έρθει και να σπείρει τα χωράφια του. Δεν ήθελε τους Τουρκοκύπριους να επιστρέψουν στο χωριό. Για να το διασφαλίσει, είχε σκοτώσει τον Ahmet Mehmet Mono. Το 1965, περίπου ένα χρόνο μετά το φόνο, τα σπίτια των Τουρκοκυπρίων στο Λευκόνοικο κατεδαφίστηκαν ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα επέστρεφαν...


Όμως και οι τρεις δολοφόνοι του Μενοίκου πέθαναν με παράξενο τρόπο - μεταξύ τους αυτός ο Ζ. που ήταν ένας από τους δολοφόνους του Μενοίκου, είχε πυροβοληθεί από τους Βρετανούς κοντά στο σημείο που είχε βασανίσει τον Μενοίκου. Ο Χ. πέθανε σε δυστύχημα, το τρακτέρ του τον πλάκωσε. Και ο Π., που είχε δολοφονήσει τον Μενοίκου, τον Ismail και τον Ahmet, είχε διαβήτη και ψηλή πίεση και παρέλυσε. Δεν μπορούσε να περπατήσει - το ένα από τα πόδια του το ακρωτηρίασαν και πέθανε τη δεκαετία του '80 υποφέροντας. Αυτές είναι οι ιστορίες των Ελληνοκυπρίων που δεν έφεραν τίποτε άλλο εκτός από συμφορά στο χωριό μας..."


Sevgul Uludag

Κωδικός άρθρου: 848919

ΠΟΛΙΤΗΣ - 25/01/2009, Σελίδα: 40

Ανώνυμος είπε...

ματιλτα,
για την αγγλικη σχολη...
να σου πω την αληθκια αν αρκεψουν να παιζουν με τα σταυρουθκια για να φκαλουν τον ρατσισμο τους [τζαι την βια που τον συνοδευκει], εν πειραζει..εν ανωδυνη εκτονωση..τωρα οι χριστιανοι λογικα επρεπε να εχουν προβλημα..αλλα τζηνοι συνηθως βοσκουν αλλου που τες ηθικες προεκτασεις..

εμπηκα τελικα στο σαιτ των εθνικοφρονων με φαντασιωσεις αγγλικου σερ..ναι ενταξι..τωρα εκαταλαβα το αισθημα που εδημιουργηθηκε..εν σαφως χαφιεδικη η νοοτροπια..αθθυμιζει μου τες εκστρατειες που εκαμναν οι ακροδεξιοι την περιοδο του μπους εναντια σε αριστερους η γενικα αμφισβητιες ακαδημαικους στις ηπα..τζαι εστιαζαν βεβαια σε πανεπιστημια τζαι πολιτειες που ενομιζαν οτι τους επερνε..η στρατηγικη εν αναλογη με τους εθνικοφρονες δακατω..εβαλαν φοιτητες να καταγραφουν ιντα που ελεετουν..τζαι υστερα επιαναν αποσπασματα ξικαρφωτα τζαι επροσπαθουσαν να εκατασκευασουν υστερια..σαν μηχανισμο εκφοβισμου..
αν ελαλεν καποιος κατι εναντια στο ισραηλ ηταν αντισημιτιστης..αν εκαμνε κριτικη στον ρατσισμο που οδηγησε στην εισβολη στο ιρακ ηταν "αντι-αμερικανος" αρα επρεπε να απολυθει..
τζαι το κουφο που ζητουν να καταργηθει μαθημα [το current affairs] εν αποηχος τζαι τουτος..

βεβαια τουτες οι εκστρατειες [εκτος που τα ριαλια πισω που τις εκστατειες χαφιεδισμου τζαι κατασκευης υστεριας] λειτουργουν τζαι σε ενα πλαισιο...τζαι νομιζω οτι εκοψαμεν καμποσο δρομο που την δεκαετια του 90 που η τρομοκρατια μεσω των επιθεσεων που τα μμε εφοητσιαζεν πολλην κοσμο..υπαρχουν αντιστασεις αλλα νομιζω υπαρχει τζαι μια ευρυτερη μετατοπιση που εσιει να καμει τζαι με μιαν ευρυτερη αλλαγη πλαισιου...

οποτε νομιζω οτι εσιει δικαιον ο ανευ..η μεταμροφωση που κυοφορειται τζαι στα υπογεια της κοινωνιας αλλα τζαι στες ιστορικες προοπτικες τζαι αναγκαιοτητες, εν θα ερτει απλα..πρεπει να το παλεψει ο κοσμος με το να ξηφοηθει...

ξερεις ιντα που ακουσα; μιαν ενδιαφερουσα εισηγηση..
αφου υπαρχει αγαλμα για τον μαθητη που αγωνιστηκεν, να γινει τζαι εναν αγαλμα στον καθηγητη της σχολης που εκφραζει το κριτικο πνευμα..στον δωρο λοιζου..ποιητης, νεκρος το 74 που την εοκα β..τζαι σιουρα εναν κριτικο πνευμα..
τζαι ετσι εν να θωρουν τζαι οι εθνικοφρονες τες προεκτασεις των εργων τους..

στελιο,
επροσεξα την τζαι εγω την σκηνη με τους αστυνομικους..
ενδιαφερουσα αναπαρασταση..

αρκουδα,
εν ηξερω αν εισιεν συγκεκριμενο στοχο η μπηχτη σου, αλλα εμενα εφανηκεν μου καλον σχολιον για το θεμα της επικαιροτητας που εν εσχολιασα συνειδητα - την εκλογη γ.γ. στο ακελ..
ξερεις.. το ζητημα εν εν οτι οι ακελικοι εν να εχουν προσβαση στην εξουσια..τουτα στον χωρο της εξουσιας μπορει να εν τζαι εξισορρποηση..τζαι η εμπλοκη του ακελ με την εξουσια να βοηθησει την κοινωνια να παει νακκον παρακατω..το θεμαν ομως για εναν χωρο/κινημα [αριστερα/λαικο κινημα κλπ] που εδιαμορφωθηκεν ιστορικα σαν φορεας οραματος κοινωνικης μεταμορφωσης, ενεν η εξουσια σαν ευκαιρια αλλα σαν κινδυνος..γιατι την εξουσια εν τζαι χειριζεσαι την μονο..απλωνεται τζαι τζηνη πανω σου αμα μπλεξεις μιτα της..
τζαι μεταμορφωνει τον κοσμο ανεπαισθητα..

Ανώνυμος είπε...

για τον μενοικο

"ολο θωρω μπροστα μου τα ματια του καθως με κοιταγε σαν πηγα κοντα του...Πως αστραψε το βλεμμα του, σα να μ' αγκαλιασε!..Ομως εγω κιοτεψα..Ποσο θα πικραθηκε σα με ειδε να φευγω..Τωρα με κυνηγουν κεινα τα ματια του γεματα παραπονο"

Γ.Φ. Πιεριδης, "Αουτο ντα φε" στο "σκληροι καιροι"

το διηγημα του πιεριδη εν αναφορα στην δολοφονια του μενοικου..τα πιο πανω λαλει τα ενας χωρκανος [που εδοκιμασε να τον βοηθησει αλλα υστερα εφοηθηκεν] στον παπα του χωρκου..
το λυντσαρισμα του μενοικου εσιει νομιζω 3 διαστασεις..
--το ειδος του εγκληματος..ο λιθοβολισμος μεχρι θανατου στην αυλη της εκκλησιας εν ενα εγκλημα που εν εν ευκολο να ξιχαστει..τζαι σιουρα αξιζει τζαι πρεπει να αναλυθει τζαι στα πλαισια της τοπικης ιστοριας αλλα τζαι της ευρυτερης πολιτιστικης - τοση βια; τοση αθλιοτητα;..πολιτικα αποτελει ουσιαστικα το κομβικο σημειο στο οποιο εσυμπυκνωθηκαν οι διαστασεις του εκφοβισμου [το φοου που αφησαν σαν κληρονομιαν οι μασκοφοροι] που την μια, τζαι της αντιστασης, της αρνησης να ξεχασουμε που την αλλη

--η αθλιοτητα των συνδεσμων αγωνιστων εοκας κλπ, τζαι των απολογητων τους εν εκφραστικη τζαι αποκαλυπικη δαμαι..να μεν αξιωθουν να πουν ενα συγνωμη; εναν "εγινεν λαθος"; ποσο καγριν; ποσην εσωτερικευμενη κατζια πρεπει να εσιει δημιουργησει η αναγκη για εξουσια που να μεν επιτρεπει ακομα τζαι ενα συγνωμη;..ο τουρκος ηθοποιος ειπεν οτι εσκοτωσεν αιχμαλωτο/ους τζαι οτι ενοιωσεν ασιημα υστερα..παραμυθκια αληθκια αλλο θεμα..τουλαχιστον εμετανοιωσεν η επαιξεν τζηνον τον ρολο στο θεαμα..τουτοι δακατω; εν εσκοτωσαν εναν αθρωπο ανυπερασπιστο; ο καραμανλης στην ελλαδα επηεν στον αη στρατη σαν ειδος συμβολικης συγνωμης..δακατω; αλλα νομιζω εσιει τζαι την χρησιμοτητα του η αδυναμια τους να αρθρωσουν μια λεξη απολογιας..εν να εν τζαι τουτον μερος μιας ιστοριας τεκμηριων που οτι τζαι να καμουν εν θα μπορουν να λογοκρινουν ..

-- η αλλη διασταση εν τουτη που πιανει ο πιεριδης..οτι ο μενοικος ηταν μονος του..οτι εισιεν κοσμο που εφοηθηκεν..που εν ετολμησεν..τζαι τοτε τζαι διαχρονικα..
λαλει ο παπας στο διηγημα για τον αλλο που παραμιλα που τες ενοχες γιατι εν εκαμεν κατι..γιατι εφοηθηκεν..γιατι εν επραξεν..
"ο παπα κυριακος αθελα του ενοιωθε ανυπομονια μπροστα σε τουτη την αδυναμη ψυχη, που τσακισε πανω στην κρισιμη στιγμη και τωρα ζητιανευει.
Ας βασταγε, ο ευλογημενος, κι ας τον χτυπουσν, ας τονε σκοτωναν. θα 'ταν καλυτερα του παρα ετσι που καταντησε."

τζαι ετο τελικα που εμαθαμεν οτι ετολμησεν να σταθει μπροστα στους τραμπουκους ενας τ/κ..ενας κυπραιος, χωρκανος, μουσουλμανικης καταγωγης..

η δουλεια που καμνει η σεφκιουλ για την προφορικη ιστορια εν κατι που ουτε νομιζω οτι εν υποψιαζουμαστεν ακομα την σημασια του..αμα η ιστορια σταματησει να εν λιβανισμα τζαι γινει κριτικη αναλυση..αμα μπουν στο προσκηνιο τζαι οι αποκλεισμενοι/λογοκριμενοι, τοτε τουτα τα κομμαθκια εν να εν μονοπαθκια κατανοησης..

τζαι τουτη η αφηγηση εκτος του οτι εστιαζει στους πρωταγωνιστες, προσθετει τζαι στοιχεια που ελειπαν στα οσα εξεραμεν [με την εννοια του ιντα που εν καταγραμμενο]..προφανως ο τ/κ επερασεν πριν μαζευτουν τζαι αλλοι..διοτι ηρταν τζαι αλλοι εκτος που τους 3..τζαι παιθκια του κατηχητικου της εθνικοφροσυνης..."αδολα νιατα"..
στο λευκονοικο υπηρχαν εντονες ταξικες συγκρουσεις που την δεκαετια του 40 ..τζαι μια μελλοντικη κοινωνικη ιστορια εν να χρειαστει να αναλυσει τζαι να καταλαβει..ινταλως λ.χ. στο χωρκον που αναπτυχθηκεν ο συνεργατισμος πριν δεκαετιες αναπτυχθηκε τοσο εντονος ταξικος ρατσισμος εναντια στους φτωχους; ..
αλλα το οτι υπηρχεν τζαι μια διασταση συγκρουσης γυρω που τα δικοινοτικα πρωτην φορα το ακουω..

τζαι η μορφη του μουχταρη που επροσπαθαν να ενθαρρυνει την επιστροφη των τ/κ εν επισης μιαν εικονα που αξιζει να εστιασει κανενας για να δει τους πολυλοκους δεσμους της τοτε κοινωνιας τζαι τες προσπαθειες αντιστασης στον εθνικισμο..ακομα τζαι που δεξιους-κεντρωους..

τζαι εκαμεν μου εντυπωση η αφηγηση η ιδια..του θανατου των ενοχων..σαν εναν ειδος θειας δικαιοσυνης στα πλαισια της λαικης κουλτουρας του τοτε..
οπως τζαι το ποιημα του λιασιδη για τον μιχαλη πετρου που παραπεμπει επισης σε εναν ειδος διασταυρωσης της ταξικης παλης με την λαικη πιστη/λαικο χριστιανισμο ..οπου ο νεκρος "λαικος αγωνιστης" γινεται εναν ειδος αγιου..
"γενιας γενιων εννα 'ρκουνται πουκατω να πεζευκουν,
σαν τζοινωνιαν τον δροσον σου να πιννουν, να δροσευκουν."

arkoudas είπε...

συμφωνώ απόλυτα λινοπάμπακε, εν εμπορούσε να τεθεί καλλύτερα το δίλημμα για την εξουσία μέσα σε λλίες γραμμές.....όμως τωρά (πολλά παρά πάνω που πρίν) προβληματίζουμε με το αν θα πάει η κοινωνία μπροστά με το (τους) ΑΚΕΛ (ικούς) στην εξουσία τζιαι μετά που 5/10 χρόνια που εννα χάσει την προεδρία όι μόνον εννα έρτει πίσω το μπρουμεραγκ αλλά εννά μείνει (τζι'άλλον) κουτσή η ιδεολογία.

υγ: καμιά μπηχτή κανένας (ανθρωπόμορφος) στόχος

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ
ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ παραπλανεί και παραχαράσσει
σπιλώνοντας τη μνήμη Μακαρίου

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Με αφορμή το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού για τη μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου, η οργάνωση μας, για άλλη μια φορά αυτο-εκτίθεται και συλλαμβάνεται αδιάβαστη και ανιστόρητη.
Με δεύτερη επιστολή της προς τους εκπαιδευτικούς προσπαθεί να κατηχήσει «ιστορικά», και να διορθώσει δήθεν τον Υπουργό ο οποίος αναφέρθηκε σε εξτρεμιστικές οργανώσεις Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων κατά την περίοδο 60 - 74 που οδήγησαν τον τόπο στην καταστροφή. Ως εκ τούτου η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών επισημαίνει:
 Η δεύτερη «επίμαχη» παράγραφος του μηνύματος του Υπουργού, ενυπάρχει και στο μήνυμα που απέστειλε πριν από δύο χρόνια ο αείμνηστος (τότε υπουργός) Πεύκιος Γεωργιάδης. Τότε καμιά αντίδραση. Τώρα γιατί;
 Η ανακοίνωση της ΟΕΛΜΕΚ θίγει την προσωπικότητα του Μακαρίου και σπιλώνει τη μνήμη του, αφού τον εξισώνει με τις εξτρεμιστικές ενέργειες καθιστώντας τον συνυπεύθυνο.
 Αρνείται την ύπαρξη εξτρεμιστικών Οργανώσεων την περίοδο αυτή, ενώ είναι γνωστό ότι λειτουργούσαν δεκατρείς τέτοιες οργανώσεις (μικρές ή μεγάλες) οι οποίες προέβησαν σε πάμπολλες δολοφονικές ενέργειες και σφαγές αμάχων. Τέτοιες οργανώσεις από τις μεγαλύτερες ήταν η ΕΟΚΑ Β’, Τ.Μ.Τ., Εθνικό Μέτωπο, Ακρίτας, Βολκάν, ΟΠΕΚ (Οργάνωση Προστασίας Ελλήνων Κυπρίων, ιδρυτής Σαμψών), ΑΣΕΠ (Αντικομουνιστικός Σύνδεσμος Εθνικής Νεολαίας, ιδρυτής Λαγοδόντης) κ.ά.
 Σφαγές αμάχων υπήρξαν και από τις δύο πλευρές. Η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ όμως δεν βλέπει σφαγές Τουρκοκυπρίων (Τόχνη, Κοφίνου, Ομορφίτα κ.ά).
 Και συνεχίζει η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ: «Έτσι, στις 20/12/63 επιχείρησε να καταλάβει στρατηγικά σημεία σε όλη την Κύπρο για τη μεθόδευση της διχοτόμησης. Με παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών τερματίστηκαν οι διακοινοτικές συγκρούσεις…». Απλά αναφέρουμε ότι κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία (20/12/63) δεν υπήρχαν Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο!
 Τέλος, η Κίνηση μας, ζήτησε από την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ, αφού θα προέβαινε σε εκτενή αναφορά και αποκατάσταση της αλήθειας, όπως έλεγε, να αναφερθεί και ο προδοτικός ρόλος του στρατηγού Γρίβα που ίδρυσε την ΕΟΚΑ Β’ και που στόχος της ήταν ο Μακάριος, αρνήθηκαν πεισματικά επικροτώντας τη στάση του και εξαίροντας τη δράση του.

Η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών πιστεύει πως, ενέργειες όπως αυτή της ΟΕΛΜΕΚ (μόνη από όλους τους φορείς των εκπαιδευτικών) δεν βοηθούν τα παιδιά μας να γνωρίσουν τα πραγματικά γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας τους, αλλά τα φανατίζει και τα αποπροσανατολίζει, την ώρα που γίνονται προσπάθειες για τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος που θα οδηγήσει σε μια επανενωμένη πατρίδα. Η γνώση της ιστορίας, η αυτοκριτική μας απέναντι στα λάθη μας, μάς βοηθά να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Η προσήλωση στο παρελθόν και οι μισές αλήθειες δε βοηθούν τον αγώνα που διεξάγουμε για λύση του προβλήματος μας που να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει το λαό.

Μας λυπεί φυσικά το γεγονός, ότι οι ενέργειες αυτές της ΟΕΛΜΕΚ προέρχονται από παρατάξεις που ανήκουν στο δημοκρατικό χώρο. Όπως είναι γνωστό, το κείμενο που στάλθηκε στα σχολεία από την ΟΕΛΜΕΚ κατατέθηκε από τη Νέα Κίνηση (ΕΔΕΚ) και ψηφίστηκε από τις υπόλοιπες παρατάξεις πλην της Προοδευτικής. Είναι φανερό ότι υπήρξαν κομματικές παρεμβάσεις και ενέργειες καθ’ υπαγόρευση. Είναι λυπηρό. Τέτοιες ενέργειες φέρνουν το συνδικαλισμό πολύ πίσω, σε δεκαετίες ξεπερασμένες.

Γενάρης 2009

Anef_Oriwn είπε...

Για τον φρικτό και μαρτυρικό θάνατο του Μένοικου, πέραν από το “Auto da fe” (που σημαίνει “στην πυρά” ή “στο πυρ το εξώτερο” – καταδίκη ιεροεξεταστική) του Γ.Φ. Πιερίδη, υπάρχει κι ένα (συγκλονιστικό) ποίημα του Τεύκρου Ανθία για τον Μένοικο (το οποίο μπορείτε να βρείτε στο link: http://aneforiwn.blogspot.com/2008/05/3-195559-1958.html, ενώ για τον ίδιο τον Τεύκρο Ανθία μπορείτε να ανατρέξετε στο link: http://aneforiwn.blogspot.com/2008/11/41.html).

Ο θάνατος του Μένοικου δεν ήταν απλά φρικτός, απάνθρωπος και αποκρουστικός, αλλά για όλ’ αυτά (και όπως είπα και πιο πάνω) ήταν ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟΣ!!! (Οι θάνατοι του Αυξεντίου, του Μάτση ή των τεσσάρων του Αχυρώνα, ήταν ηρωικοί και ήταν και επιλογή των πεσόντων – του Μένοικου ΔΕΝ ΗΤΑΝ!!!). Μόνο πωρωμένα εγωκεντρικά ανθρωποειδή (που ΔΕΝ εκτίμησαν ΠΟΤΕ την αξία της ζωής) μπορούσαν να διαπράξουν τέτοια αποτρόπαια πράξη!

Επίσης μαρτυρικός (για εκείνη την εποχή) ήταν και ο θάνατος του Παναγιώτη Στυλιανού “Αρκοπάναου” από την Αχερίτου τον οποίον “ματζιέλλεψαν” (κατάσφαξαν) με ξύλα πάνω στα οποία είχαν βάλει σπόντες (καρφοβελόνες), καθώς και ο θάνατος κάποιου άλλου (βοσκού) που πρώτα τον έπνιξαν (τον στραγγάλισαν) και μετά πήγαν και τον κρέμμασαν για να φανεί ότι δήθεν αυτοκτόνησε (σχετικά άγνωστη είναι αυτή η ιστορία την οποία ψάχνω)!!!
Το γεροντικό κονκλάβιο (ηγεσία) των Συνδέσμων Αγωνιστών έχει πάθει αυτιστική παράκρουση! Έχει μείνει (ζει ακόμα) στο καιρό της ΕΟΚΑ και της ΕΟΚΑ Β΄ (την τελευταία προσπαθούν να την βκάλουν τζιαι κούππαν άπαννη για το πραξικόπημα) και με την κεκτημένη δύναμη που τους δίνουν (ακόμα) διάφορα κέντρα εξουσίας και λήψεως αποφάσεων εξακολουθούν (προσπαθούν) να ερμηνεύουν την Ιστορία κατά το δοκούν κόβοντας και να ράβοντας (όπως είχαν συνηθίσει για χρόνια να κάνουν)!!!

Υ.Γ.: Μέρος της (παλαιότερης) δουλειάς της Sevgul Uludag υπάρχει στο βιβλίο της “Τα στρείδια έχασαν το μαργαριτάρι τους” (έκδοση 2005).

Anef_Oriwn
Τρίτη 27/1/2009 – 6:59 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

το μεσομερι ακουσα τον ιακωβου με το νεο χιτ των μιντια μας..αττιλας ολγκατς η κατι τεθκιο..ο ιακωβου ειπεν το αυτονοητο ..οτι δηλαδη το οτι εγιναν εκτελεσεις αιχμαλωτων ξερωμεν το διοτι γινονται εκταφες λειψανων..για να βοηθησουμε νακκον την συναισθηματικα φορτισμενη μνημη να προσγειωθει στην υλικη πραγματικοτητα: ξερετε ρε παιθκια οι νεκροι αγνουμενοι εν πλασματα που εσκοτωθηκαν συνηθως υστερα που επιαστηκαν αιχμαλωτοι..τζαι τους αιχμαλωτους διννουν τους..δηλαδη οπως ο 19χρονος μιτσης ο δικος ετσι τζαι οι βοσσιοι στο πετροφανι ηταν επισης διμμενοι..
υστερα ο ιακωβου αθθυμηθηκεν αλοπως αλλες εποχες τζαι εσυρεν μας τζαι μιαν προσθηκη στην ιστορια..ειπεν [καθως εμιλαν] οτι η εκτελεση εγινεν με διαταγη ανωτερου..εκτος αν ο κ. ιακωβου ξερει κατι παραπανω, τουτον [οτι εισειν διαταγες] εν νεον..στην συνεντευξη του που εδημοσιευσεν ο πολιτης ο τυποσ λαλει οτι εσκοτωσεν εναν 19χρονο αιχμαλωτο γιατι του εφτυσεν..τζαι μαλιστα αν δεν με γελα η μνημη μου λαλει οτι τζηνον τον 19χρονο ε/κ ειχαν τον διμμενον οι ε/κ..αφηκαν τον πισω διμμενον δηλαδη..αλλα τουτον ειμαστεν σιουροι οτι εν παραμυθιν..ειμαστεν; οπως τζαι το αλλο οτι εγενετουν ανταρτοπολεμος..τουτον εν σεναριο που την σειρα που παιζει απο οτι εκαταλαβα..
υστερα ειπεν οτι εν σεναριο..υστερα επαθεν αμνησια, εκαθαριζεν πατατες [αξιοπρεπεστατη ενασχοληση - ετσι την εφκαλα στον στρατο]..κλπ κλπ..
παντως οτι τον εδιαταξαν να το καμει εν ειπεν..η εν ειδα τελος παντων..

τζαι οπως ηταν ουλλοι ακομα στην τρελλη χαρα που ηβραν τουρκον να μισουν [το να αποκαλεις "κυνικη" μια ομολογια που ακομα τζαι ο σσυλουρης εκαταλαβεν-στην πρωτη του δηλωση- οτι ηταν "κριση συνειδησεως", η ετσι ρολον επαιζεν, εν νακκον φτηνη προπαγναδα πκιον] ξαφνικα πεφφτω με το ζαππιγκ στο μεγα..
α το σοβαρο καναλι με το μακρυ νουρο του τομμυ να φακκαν γυρον..
η ειδηση ηταν για μιαν συνεντευξη του ρολανδου κατσιανουνη οπου ελαλεν οτι τα εγκληματα εναντιον των τ/κ την περιοδο 63-64 εν τεκμηριωμενα..τζαι στο προσωπικο επιπεδο εκαμεν αναφορα [στην μνημη της ειδησης] στην απαγωγη τζαι εκτελεση 32 τ/κ στο βαρωσι μετα τον φονο 3 ε/κ στρατιωτικων..μαλλον ηταν διμμενοι οταν τους εσκοτωναν..μια τ/κ εφημεριδα που λαλειτε [η τ/κ μαχη ας πουμε] εφκηκεν τζαι ειπεν οτι ενας ε/κ καθηγητης παραδεχεται οτι σκοτωθηκαν τ/κ τζαι λαλει οτι εν αυτοπτης μαρτυρας..εν εν γραφικα ιδιοι οι εθνικιστες τζαι στες 2 πλευρες;..ψευτες..ο κατσιαουνης λαλει οτι εν τεκμηριωμενο που τον οηε τζαι την επιτροπη για τους αγνουμενους το οτι εγιναν εγκληματα..ενεν νεον..εν γνωστον, εν παραδεχεται τιποτε..ουτε λαλει οτι ειδεν τους 32..η τ/κ μαχη ετσι το κατασκευζει..
τζαι ποδα συνεχιζει το καναλι του τομμυ..

ο παρουσιαστης τζαι 2 τυποι στα παραθυρουθκια..το θεμα ενι οτι δωθηκε ευκαρια στους τουρκους να μας κατηγορουν..τζαι ποιος φταιει; ..τζηνος που ειπεν οτι εκαμαμεν φονους...
σαν να μου εσιει ομοιτητες παλε οξα εν ιδεα μου;

οποτε φκαλουν τζαι τον κατσιαουνη..τζαι λαλει τους "μα απλα ειπα ιντα που εν κατεγραμμενο" [εν ιστορικος ο αθρωπος]..
τζηνοι..
"ναι αλλα..δωσατε ευκαιρια..
βεβαια..εν γνωστα τουτα..ναι εβρεθηκαν ομαδικοι ταφοι στην οροκλινη τζαι σε 2-3 αλλους τοπους.."

ενω υπηρχε μια σαφης προσπαθεια δαιμονοποισησης, ξαφνικα σε μια σουρρελιστικη τηλεοπτικη στιγμη ο παρουσιαστης τζαι ο ενας τυπος στο παραθυρουιν δεξια αρκεψαν τζαι επαραδεχουνταν δημοσια [αλληλοσυμπληρωνοντας τζαι μιλωντας μεταξυ τους] που το καναλι το τομμυ οτι, ναι εγιναν εγκληματα..
"αλλα τζηνα ηταν διαφορετικα διοτι εν τα εκαμεν κανονικος στρατος οπως με τον αττιλα [ειπαν την λεξη παρανομοι..εξτρεμσιτες εν ειμαι σιουρος]..κοιτα να δεις..ο δημητριου τωρα δικαιωνεται..

τζαι οταν ο κατσιαουνης ειπεν τους τζαι το επομενο εκοψαν τον.. ειπεν τους δηλαδη οτι τζηνον που ελαλεν στην συνεντευξη ηταν ακριβως η ανγκη διαφοροποιησης του συνολου των ε/κ τζαι της πολιτειας που τα εγκληματα των εξτρεμιστων που φυσικα υπηρχαν...εν το επιχειρημα "μας" εμασιετουν να τους πει..
που το ανακαλυψαν τζαι τζηνοι παραμιλωντας στην τηλεοπτικη οθονη..

τζαι ο παρουσιαστης εκλεισεν βαιστικα..
"ναι ναι..ειναι κατανοητη η θεση σας"..

αλλαγη πλαισιου;

παντως εν γεγονος οτι τζηνος ο τυπος στην τουρκια [ η ο ρολος που παιζει] τουλαχιστον ενοιωσεν [ η λαλει οτι ενοιωσεν] ασσιημα..
χαλλοου εσιει κανενα δακατω ; τιποτε;

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ:

ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ?


Παρακολουθώντας τα διαδραματιζόμενα, σχετικά με τις ενέργειες της λεγόμενης "ομάδας πρωτοβουλίας" που απαρτίζεται από κάποιους γονείς και κάποιους απόφοιτους της Αγγλικής Σχολής, διαφαίνεται ότι οι προθέσεις σας διαφέρουν από εκείνα που λέτε δημόσια.
Φαίνεται ότι επιθυμείτε να επιβάλετε ή καλύτερα να 'νομιμοποιήσετε' τα προσωπικά σας πολιτικά πιστεύω, χρησιμοποιώντας τη δύναμη των μέσων μαζικής ενημέρωσης, δημιουργώντας έτσι, έναν δημόσιο θόρυβο που είναι απαγορευτικός στη διεξαγωγή ενός ουσιαστικού διαλόγου, για τα θέματα που εγείρετε.
Εν πρώτοις, η χρήση της ονομασίας englishschoolnews για την ιστοσελίδα σας, είναι παραπλανητική δίνοντας την εντύπωση ότι πρόκειται για επίσημη ιστοσελίδα του σχολείου, ενώ δεν είναι.
Αυτόβουλα, και χωρίς καμία συνεννόηση με την τεράστια πλειοψηφία των γονιών, έχετε αναλάβει μόνοι σας, δήθεν, να προασπίσετε το σχολείο από την πολιτικοποίηση που γίνεται από ορισμένους καθηγητές, οι οποίοι έχουν από εσάς διαφορετικές απόψεις.
Σας ρωτούμε: "Γιατί επιλέξατε τον αντιπερισπασμό αντί να θέσετε τις διαφωνίες και τους προβληματισμούς σας σε μιαν Έκτακτη Γενική Συνέλευση Γονέων;", "Γιατί ενσπείρετε τη διχόνοια ανάμεσα στους γονείς της σχολής και όχι μόνον;", "Γιατί δεν σέβεστε τους κανονισμούς που διέπουν τη λειτουργία του Συνδέσμου Γονέων;", "Γιατί διασύρετε και σπιλώνετε ορισμένους καθηγητές του σχολείου και γιατί αφήνετε μομφή εναντίον των διοικητικών οργάνων της σχολής;". Θα πρέπει να κάνετε δεύτερες σκέψεις και να αναθεωρήσετε την τακτική που έχετε επιλέξει για δημοσιοποίηση των διαφωνιών σας, γιατί ο τρόπος αυτός δεν είναι ούτε προς όφελος της σχολής αλλά ούτε και προς όφελος των παιδιών μας. Ως εκ τούτου, καλείστε να ακυρώσετε την προγραμματισμένη σας συνάντηση, έστω και την υστάτη, να σεβαστείτε και να τιμήσετε, τις δημοκρατικές διαδικασίες που σας προσφέρονται μέσα από το καταστατικό λειτουργίας του Συνδέσμου Γονέων, παρουσιάζοντας τις διαφωνίες και τους προβληματισμούς σας, ανοίγοντας έτσι έναν υγιή διάλογο μεταξύ των εμπλεκομένων. Η δημόσια συζήτηση που προγραμματίζετε σήμερα Τετάρτη, σε πολυτελές ξενοδοχείο της Λευκωσίας, στην παρουσία προφανώς και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, το μόνο που θα καταφέρει είναι να δυναμιτίσει το όλο κλίμα αλληλοσεβασμού και αποδοχής της διαφορετικότητας, που είναι η βάση λειτουργίας της σχολής πάνω από έναν αιώνα.
Θα δώσετε επίσης το μήνυμα ότι κάποιοι μαθητές της σχολής, που τυγχάνει να είναι Κύπριοι-Τούρκοι, δεν είναι ευπρόσδεκτοι στο σχολείο, εκτός και αν αυτός είναι ο πραγματικός σας στόχος, τον οποίον θα πρέπει ευθαρσώς να δημοσιοποιήσετε. Αν η πραγματική έγνοια σας είναι η σωστή ακαδημαϊκή και κοινωνική εκπαίδευση των παιδιών σας, τότε διερωτάται κανείς αν με αυτή σας τη στάση επιτυγχάνετε αυτό το σκοπό.

Πιθανή εμμονή σας στην τακτική που έχετε υιοθετήσει, θα έχει ως πιθανό αποτέλεσμα τη εκκόλαψη μίσους ανάμεσα στα παιδιά μας, με τις επακόλουθες συνέπειες.

Μήπως τελικά η πραγματική σας επιδίωξη, εκεί καταλήγει; Αν όχι, τότε θα σκεφτείτε σοβαρά την ακύρωση της προγραμματισμένης σας συνάντησης.

Γιώτα Αυξεντίου, γονιός, πρώην πρόεδρος Συνδέσμου Γονέων Αγγλικής Σχολής (2006-2008)

arkoudas είπε...

είδα τζίνο το πρόγραμμα της κενεβέζου τζιαι ήταν τζίνος ο χρίστος κληρίδης μεταξύ άλλων. Τζιαι επαναλμβάνει θκυό φορές (τζιαι εσυμφώνησεν ο άλλος ο Λουκαίδης πρώην του ΕΔΑΔ, που εμίλαν πιο μασσά ελληνικά που τον Νιαζί) ότι συμφιλίωση εν γίνεται να γίνει χωρίς να σταματήσει η κατοχή. Τούτον το επιχείρημα εννεν τυχαία που ξανακούεται τωρά. Διότι (όπως έκαμε τζιαι ο κληρίδης) νομιμοποεί τον παροξισμό για όσα είπεν ο ολγκατς (Τουρκική κατοχή - αίτιο) εις βάρος όσων γίνουνται δακάτω τωρά (εξτρεμιστικές οργανώσεις, σκοτωμοί, σπάσιμον αυτοκινήτων Τ/Κ κλπ - αιτιατό). Αλλά αφού τούτα ούλλα αρχίσαν πριν την κατοχή, ο Κληρίδης εν έσχιει αιτιατό, άρα ούτε αίτιο, άρα ούτε θεωρία. Εν γεγονός ότι τούτοι οι εύκολοι τζιαι οι γελίοι βρίσκουν φωνήν ακόμα που ακούεται. Τζιαι την επομένη έσχιει 25 άρθρα που τους διαλύουν αλλά η Κενεβέζου ούτε καν τους ρωτά γιατί άρση κατοχής πρώτα όπωσδήποτε. Επρεπε να το πει ο Νιαζί ότι η συμφιλίωση εν μέσον για την άρση κατοχής, τζιαι ούτε ολοκλήρωσεν, ούτε ακούετουν καλά γιατί εμιλούσαν που πάνω του.

gregoris είπε...

τζιαι το χάζιν ήταν που ο Λουκαίδης ελάλεν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ε/κ-τ/κ αλλά Κύπρου-τουρκίας. τζιαι λαλεί του ο Νιαζί, μα αφού εκάμαν τζιαι οι τ/κ εγκλήματα. έμεινεν τζιαι έχασκεν.

Ανώνυμος είπε...

ΨΗΦΙΣΜΑ

Εμείς, οι Γονείς μαθητών και Απόφοιτοι της Αγγλικής Σχολής, που συγκεντρωθήκαμε σήμερα την 28η Ιανουαρίου 2009 στο Ξενοδοχείο Χίλτον με σκοπό να μελετήσουμε το θέμα των πολιτικών παρεμβάσεων προς τους μαθητές της Σχολής από μερίδα καθηγητών, με την ανοχή της Διεύθυνσης και του Διαχειριστικού Συμβουλίου της Σχολής, συμφωνούμε ότι:

1. Η Σχολή πάντα ήταν και πρέπει να παραμείνει πολυπολιτισμική και ότι ουδέποτε είχε ούτε και πρέπει να αποκτήσει δικοινοτικό χαρακτήρα
2. Η Σχολή πάντα ήταν και πρέπει να παραμείνει Χριστιανική ως αναφέρεται στη Περί Αγγλικής Σχολής Νομοθεσία, ΚΕΦ 167, της Κυπριακής Δημοκρατίας
3. Η Σχολή πάντα ήταν και πρέπει να παραμείνει μακριά από την πολιτική
4. Η Σχολή πάντα σεβόταν και πρέπει να συνεχίσει να σέβεται την Εθνική καταγωγή όλων των μαθητών της
5. Η Σχολή πάντα ήταν και πρέπει να παραμείνει φιλελεύθερη σε νοοτροπία, χωρίς δογματισμούς και με σεβασμό στην αντίθετη άποψη
6. Η Σχολή ουδέποτε υπέφερε, ούτε και σήμερα υποφέρει, από φυλετικές διακρίσεις, ρατσιστικές συμπεριφορές ή θρησκευτικές διαφορές μεταξύ των μαθητών
7. Η Σχολή δεν μπορεί να αποτελέσει χώρο για πειραματισμούς σε θέματα επαναπροσέγγισης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ούτε μικρογραφία επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος, αλλά πρέπει να επικεντρωθεί στο έργο της ακαδημαϊκής και κοινωνικής μόρφωσης και εκπαίδευσης των μαθητών της.
8. Η Σχολή δεν μπορεί να αρνείται ότι στην Κύπρο εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα εισβολής και κατοχής
9. Εκπαιδευτικά προγράμματα τύπου Βορείου Ιρλανδίας, που βασίζονται σε ιδιάζοντα θρησκευτικά και άλλα προβλήματα που ισχύουν εκεί, δεν μπορούν να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση στην Σχολή

Για την προάσπιση αυτών των Θεμελιωδών Αρχών εξουσιοδοτούμε την Ομάδα Πρωτοβουλίας Γονέων και Αποφοίτων όπως προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, περιλαμβανομένης της επαφής με το Διαχειριστικό Συμβούλιο και τον Σύνδεσμο Γονέων της Σχολής, ώστε να εξασφαλιστούν τα εξής:

• Επικέντρωση της Σχολής στο ρόλο της ως ακαδημαϊκό και κοινωνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, αποστασιοποιημένο από την πολιτική
• Τερματισμός κάθε προσπάθειας επιβολής πολιτικών ή κομματικών θέσεων και απόψεων επί μαθητών και καθηγητών της Σχολής από οποιοδήποτε όργανο ή πρόσωπο ή προσκεκλημένο της Σχολής
• Τερματισμός των περιορισμών στον ελεύθερο λόγο και έκφραση των μαθητών και στην έκφραση της εθνικής ή θρησκευτικής τους ταυτότητας
• Επίδειξη του πρέποντα σεβασμού στον Εθνικό Ύμνο και τα Σύμβολα της Κυπριακής Δημοκρατίας
• Πραγματοποίηση των εορτασμών των εθνικών επετείων ως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα στη Σχολή.
• Διασφάλιση της συνέχισης της διδασκαλίας της Ιστορίας της Κύπρου και των Θρησκευτικών με τον τρόπο που γινόταν μέχρι πρόσφατα στη Σχολή
• Διασφάλιση της τήρησης των Δημοσίων και άλλων αργιών όπως τηρούνται μέχρι σήμερα στη Σχολή
• Σεβασμός προς το επίσημο Κράτος, τους θεσμούς και τα όργανα του.

Τέλος, αποδοκιμάζουμε την ενέργεια της Συντεχνίας καθηγητών της Σχολής να αποστείλει στους γονείς επιστολή με εκβιαστικά μηνύματα και υπαινιγμούς για απεργίες και πτώση του επιπέδου μόρφωσης. Καλούμε την μετριοπαθή πλειοψηφία του καθηγητικού προσωπικού, τους οποίους εκτιμούμε και εμπιστευόμαστε πλήρως, να παραμείνουν με αυτοπεποίθηση στις θέσεις τους πίσω από τις έδρες και να απομονώσουν την ρίζα του κακού που μαστίζει το σχολείο εδώ και τέσσερα χρόνια.

gregoris είπε...

Πλατφόρμα Ε/Κ και Τ/Κ εκπαιδευτικών 31 Ιανουαρίου 2009
Ενωμένη Κύπρος
[ε/κ τμήμα]

Με αφορμή το ψήφισμα της “Πρωτοβουλίας Γονέων και Αποφοίτων Αγγλικής Σχολής”

Καταρχάς θα θέλαμε να χαιρετίσουμε το ήπιο ύφος και την αναγνώριση κάποιων βασικών αρχών όπως η πολυπολιτισμικότητα στο ψήφισμα της “Πρωτοβουλίας Γονιών και Αποφοίτων της Αγγλικής Σχολής”. Επειδή όμως η Πρωτοβουλία φαίνεται να συνεχίζει να αντιτάσσεται στον εκσυγχρονισμό της Αγγλικής Σχολής και στις αναγκαίες μεταρυθμίσεις που προκύπτουν από το γεγονός της μαζικής παρουσίας Τουρκοκυπρίων μαθητών, θεωρούμε ότι πρέπει να απαντήσουμε στην ουσία των ζητημάτων που θέτει.

Στην όλη προσέγγισή της η Πρωτοβουλία υποπίπτει σε μια θεμελιώδη αντίφαση. Από τη μια αποδέχεται τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Αγγλικής Σχολής, όπως αυτός επαναδιαβεβαιώθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και από την άλλη ζητά στην ουσία εφαρμογή πρακτικών που αρμόζουν σε μονοκοινοτικό σχολείο. Πολυπολιτισμικότητα σημαίνει σεβασμός στη διαφορετικότητα, σημαίνει αρμονική συνύπαρξη των διαφόρων εθνοτικών και πολιστικών κοινοτήτων χωρίς μια από αυτές, έστω πλειοψηφική, να καθορίζει την κανονικότητα. Δεν νοείται πολυπολιτισμικότητα και ταυτόχρονα να κυριαρχούν τα ελληνο-χριστιανικά ιδεώδη, εκτός βέβαια και αν οι Τουρκοκύπριοι αντιμετωπιστούν ρατσιστικά ως δεύτερης κατηγορίας μαθητές. Το σεβασμό που απαιτούν για την “ελληνικότητα”, είναι μήπως έτοιμοι να τον δεκτούν για την “τουρκικότητα”; Επειδή η Αγγλική Σχολή δεν είναι ελληνορθόδοξη κοινοτική, αλλά χριστιανική, μη δογματική και, σύμφωνα με γνωματεύσεις δυο Γενικών Εισαγγελέων, δια-κοινοτική σχολή.

Η αντίληψη της Πρωτοβουλίας ότι διεξάγεται ένα πολιτικό πείραμα στην Αγγλική Σχολή είναι παραπλανητική και λανθασμένη. Στην Αγγλική Σχολή διεξάγεται μια εκσυγχρονιστική μεταρρύθμιση που λαμβάνει υπόψη της την αναδυόμενη πολιτική πραγματικότητα στην Κύπρο, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων το 2003. Αυτή τη στιγμή η Αγγλική Σχολή αποτελεί ένα από τα ελάχιστα μιχτά σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως τέτοιο αποτελεί μοντέλο ειρηνικής συμβίωσης και συνύπαρξης Ε/κ και Τ/κ μαθητών. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως μιχτό σχολείο χρειάζονται μια σειρά από μέτρα που να επιβεβαιώνουν και διασφαλίζουν τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των μαθητών διαφορετικής εθνοτικής καταγωγής και να μην αποκλείουν μια σημαντική μερίδα μαθητών, όπως π.χ. με τον ελληνικό εθνικό ύμνο ή με τις ελληνικές εθνικές γιορτές. Επειδή ο ρατσισμός υπάρχει τόσο στην κυπριακή κοινωνία όσο και στα σχολεία της -και η Αγγλική Σχολή δεν αποτελεί εξαίρεση-, η πολιτική απραξία, τόσο στο σχολείο όσο και στην κοινωνία ευρύτερα, αποτελεί στρουθοκαμηλισμό μπροστά στις υπαρκτές και καταγεγραμμένες σε επιστημονικές έρευνες ρατσιστικές συμπεριφορές.

Η Αγγλική Σχολή, όπως και κάθε σχολείο μιας δημοκρατικής κοινωνίας, οφείλει να δημιουργεί κριτικά σκεπτόμενους δημοκρατικούς πολίτες. Και εδώ βρίσκεται και η δεύτερη θεμελιώδης αντίφαση της Πρωτοβουλίας. Που από τη μια θέλει το σχολείο έξω από το πολιτικό γίγνεσθαι και από την άλλη προσπαθεί να επιβάλει τη δική της πολιτική αντίληψη για την κυπριακή ιστορία. Το σχολείο δεν βρίσκεται και δεν μπορεί να βρίσκεται έξω από την κοινωνία. Η διακοινοτική συμφιλίωση, ο αντι-ρατσισμός και ο αλληλοσεβασμός των κοινοτήτων δεν αποτελούν κομματικές θέσεις που επιβάλλονται, αλλά καθολικά αποδεκτούς πολιτικούς στόχους της κυπριακής κοινωνίας και πολιτείας που καλλιεργούνται και στο σχολείο. Αν η Πρωτοβουλία είναι το σύγχρονο χαρακτήρα της κυπριακής κοινωνίας που αντιστρατεύεται από την σκοπιά του “ελληνισμού”, ας το πει καθαρά χωρίς υπεκφυγές.

Τέλος η Πρωτοβουλία ας κατανοήσει ότι η διδασκαλία της ιστορίας της Κύπρου δεν αποτελεί τρόπο εθνικής κατήχησης και μέθοδο κρατικής προπαγάνδας, αλλά προσπάθεια κριτικής κατανόησης του παρελθόντος σε σχέση με το μέλλον της χώρας μας. Η μανιχαϊστική ιστορία του αγώνα του εθνικού υποκειμένου ενάντια στον προαιώνιο εχθρό όχι μόνο είναι επιστημονικά προβληματική αλλά και πολιτικά ξεπερασμένη. Η επιστήμη της ιστορίας βρίσκεται ήδη εδώ και δεκαετίες υπό διαδικασία αποεθνοποίησης τόσο στο ερευνητικό όσο και στο εκπαιδευτικό επίπεδο. Ιδιαίτερα μάλιστα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο εθνικισμός αντιμετωπίζεται ως ένα ιστορικό ρεύμα που έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Στην Κύπρο φαίνεται, οι εκφραστές του να επιμένουν έστω και συγκαλυμμένα να αναπαράγουν τα προτάγματα του.