Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

Εναν travelling με το αερουιν της εξεγερσης..

Ο φιλος μου ο Saladin που το Ιρακ εστειλεν μου το κλιπ του Μπους που σιηφκει για να μεν τον ευρει το παπουτσι, την ιδια νυχτα που εγινεν το σκηνικο..Εισιεν τζαιρον να απολαυσω τηλεοπτικο κλιπ. Το μισοχαμενο υφος του Μπους καθως εκαρτεραν το δευτερο παπουτσι εφανηκεν μου αποκαλυπτικο της ιστορικης στιγμης: εναν μειγμα αμηχανιας που τον τυπον που ελανσαρετουν μεχρι πριν λλιον τζαιρον σαν "πλανηταρχης", τζαι μια αναπαρασταση της πραγματικοτητας σε μιαν εποχη που "ο βασιλιας εν γυμνος"...Για οσους παρακολουθουν το εγκλημα στο Ιρακ τα τελευταια 5 χρονια, η τηλεοπτικη σκηνη ηταν μια στιγμη της πραγματικοτητας που εκαταφερεν να διεισδυσει στο θεαμα..
Εμπορουσα να φανταστω το μισοπικρο χαμογελο του Saladin..Για οσους θκιεβαζουν εγγλεζικα εισιεν στο uruknet [στα links διπλα] τζαι εναν αναλογο σχολιο [μισοπικρου χαμογελου] που το μπλογκ "An Arab woman's blues"...

Ομως το ιπταμενο παπουτσι εσηματοδοτουσεν τζαι θκυο αλλες διαστασεις: μιαν νεα αναδυση της ιρακινης κοινωνιας υστερα που τον εμφυλιο που "οργανωσαν" [μεσα που το συνειδητο σουξουλημα τζαι τες κατασκευασμενες προκλησεις] οι αμερικανοι για να διασπασουν την αντισταση, αλλα τζαι εναν νεο υφος/μορφη της αντιστασης. Ο δημοσιογραφος που επεταξεν το παπουτσιν εδουλεφκεν σε ενα ιρακινο καναλι που εσιει την βαση του στην Αιγυπτο [αρα εν σε σουνιτικη χωρα με αναλογη εμφαση] ενω το ονομα του μαλλον παραπεμπει στην σιητικη παραδοση. Το εντυπωσιακο ηταν οτι επιτελους κανενας εν ειπεν οτι εν σουνιτης η σιητης.."Ιρακινος".."open minded" ειπαν οι φιλοι του τζαι τουτον επερασεν στα ΜΜΕ...Τζαι οι διαδηλωσεις υπερ του εγιναν τζαι στες σιητικες γειτονιες της Βαγδατης [τζαι στον νοτο], τζαι στις σουνιτικες γειτονιες τζαι περιοχες.
1-2 μερες υστερα που την πτηση του παπουτσιου εγινεν εναν επεισοδιο σε μιαν γεφυρα της Βαγδατης που αφησεν αφωνον τον δυτικο ανταποκριτη που ετυχεν να εν τζιαμαι. Καθε μερα, λαλει, ο στρατος εκοφκεν την κυκλοφορια για να περασουν στρατιωτικα αυτοκινητα η αμερικανοι για να πασιν στην "πρασινη ζωνη" - το διοικητικο κεντρο της κατοχης που καθε λλιον βομαβρδιζεται με ολμους που τους ανταρτες. Τζηνην την ημερα ομως ο οδηγοι στα αυτοκινητα αρκεψαν να διαμαρτυρουνται - να παιζουν την πουρουν, τζαι να μεν σταματουν ακομα τζαι αμα αρκεψαν να πυροβολουν στον αερα οι στρατιωτες. Τελικα υποχωρησαν οι στρατιωτες. Για πρωτην φορα.
Λαλεις;

Η ιρακινη κοινωνια μπορει να εσιει γινει σαν τον Λιβανο υστερα που τον εμφυλιο, αλλα η ηττα/μη-νικη των αμερικανων στο ιρακ, δημιουργα μιαν νεα ντε φακτο παραδοση αντιστασης στην Μεση Ανατολη..Που εν να αναδυθει τζαι απλωθει λαλει ο φιλος μου ο Saladin..

Ο Α. Γαβριηλιδης σε ενα σχολιο του για την ελληνικη εξεγερση εστιασεν ιδιαιτερα στην επισδραση που εισιεν η εξεγερση στα αραβικα ΜΜΕ..Οποτε να ξαναερτουμεν στην εξεγερση των βαλκανιων..Εν σαφες πκιον οτι η αυρα της εξεγερσης πλανιεται τζαι δυτικα - ο Σαρκοζυ αναβαλεν την προσπαθεια αλλαγων στο εκπαιδευτικο συστημα αμα αρκεψαν οι μαθητες τες διαδηλωσεις τζαι τες καταληψεις..Επιασεν τους η επιδραση του "πεζοδρομιου των Αθηνων" γραφουν οι εφημεριδες του Παρισιου. Αναλογην ερμηνεια εισιεν τζαι μια εκρηξη νεολαιας μεταναστων στην Σουηδια..
Τζαι εναν αρθρο εχτες αναρωθκιετουν αν η εξεγερση εν μερος της επανεμφανισης μιας νεας αντικαπιταλιστικης αριστερας...
Η κυπριακη εμπειρια αλληλεγγυης ηταν τζαι δικοινοτικη- εγιναν πορειες τζαι στην νοτια τζαι στην βορεια Λευκωσια..Τζαι οϊ μονον..
Σαν να εμφανιζεται δημοσια πκιον ο εξωθεσμικος χωρος/κινημα/αριστερα με αριθμους που παραπεμουν σε μιαν δυναμικη;

Στην ελλαδα η εξεγερση αφησεν χωρο στα κινηματα. Τζαι αξιζει να δει κανενας οτι το χιουμορ τζαι το θεατρο της εξεγερσης αρκεψεν να κερδα εδαφος στες πρακτικες των ελληνικων κινηματων. Η καταληψη τηλεοπτικων σταθμων εστω τζαι για λλια λεπτα σαν παρεμβαση στην ροη του θεαματος, τζαι τα γλυκα σαν αντικειμενα που πετασσουνται σε πολιτικους, ειχαν κατι που την σημειολογια του ιπταμενου παπουτσιου...Τζαι της πολιτιστικης ρηξης της δεκαετιας του 60 ευρυτερα..
Η μολοτωφ/πετρα τζαι το φκιορον...
Ειπεν τζαι ο Σαβοπουλλος σωστην κουβεντα υστερα που χρονια:" θα μας καψουν τα παιδια μας γιατι τους καψαμε το μελλον τους"..

Για να τοποθετησουμε την ελληνικη εξεγερση στο ευρυτερο κλιμα της παγκοσμιας πολιτικης ισως να εν καλα να το δουμε συγκριτικα..Τουτον το φθινοπωρο τα διεθνη ΜΜΕ επαιξαν με 3 μορφες αντιπαραθεσης που ειχαν στοιχεια εκρηξης/ρηξης/εξεγερσης..
Η πρωτη ηταν στην Θαυλανδη..Λλιον ιστορικο background πρωτα: Εχω μιαν εντονη εικονα στην μνημη - νομιζω εν του 76: η φωτογραφια νου φοιτητη που ηταν κρεμασμενος αναποδα τζαι κατι τυποι εφακκουσαν με ξυλα πανω στο σωμα του..Ηταν που την εκστρατεια των "νομιμοφρονων πολιτων" του καθεστωτος της Θαυλανδης εναντια στους αριστερους φοιτητες στο πανεπιστημιο..Λυντσαρισμα..Πρεπει να ηταν τζαι η εποχη που ακουσα την ιστορια του Μενοικου γιατι τα 2 λυντσαρισματα εδιαπλεκτηκαν στον νου μου..Που τζηνον τον τζαιρον εν αθθυμουμαι κατι που την Θαυλανδη..Εμεινεν μου μονο η φωτογραφια τζαι η περιεργεια για την κληρονομια, τες υπογειες διαδρομες, που αφησεν το σωμαν του μιτση..Πριν λλιον τζαιρον αρκεψεν η Θαυλανδη να μπαινει στο ρανταρ της διεθνους πολιτικης..Η πρωτη εικονα εν οδηγαν πουποτε - που την μιαν πλευραν ηταν ενας εκατομυριουχος που εκερδισεν τες εκλογες τζαι που την αλλη οστρατος που τον ανατρεψεν με την εγκριση του παλαθκιου..Οποτε ιντα που να πεις - replay της συγκρουσης αστικης ταξης τζαι μοναρχιας; Το ενδιαφερον ηταν οτι εναντιον του εκατομυριουχου εισιεν κινητοποιηθει εναν κινημα [λαλουν το PAD] που επαιζεν με την σημειολογια των κινητοποιησεων στον δρομο αλλα [για ενα πιο προσεκτικο δειν] τζαι με τες στημενες "εξεγερσεις/επαναστασεις" στα κομματουθκια της τεως ΕΣΣΔ..Εξαναγιναν εκλογες..Εκερδισαν παλε οι υποστηρικτες του κομματος του εκατομυριουχου [ ο ιδιος εν εξορια]. Παλε αρκεψαν οι PAD να καμνουν διαδηλωσεις..Η τελευταια φαση ηταν που εκαταλαβαν τα αεροδρομια τουτον το φθινοπωρο. Αμα ειπα να εστιασω αρκεψα να ξυνω την κκελε μου..Τουτοι οι τυποι θελουν να μεν γινουνται απευθειας εκλογες γιατι λαλει οι αγροτες τζαι οι φτωσιοι που υποστηριζουν το κομμα που εκερδισεν εν αμορφωτοι/χωρκατοι/βαρβαροι..Οποτε να γινονται περιορισμενες εκλογες τζαι να διοριζουνται καμποσοι βουλευτες..Διοτι "κινδυνευκει τζαι η μοναρχια"..Οποτε ιδου που η μοναρχια τζαι ο στρατος μπορουν να κατασκευασουν την εικονα κινητοποιησεων "για την δημοκρατια"..Οι αλλοι; Εψαξα τζαι για τους αλλους - τζαι ηβρα τελικα την εικονα της κληρονομιας του πτωματος στο πανεπιστημιο της Μπαγκογκ το 76..Ηταν μια αναφορα στο BBC για μιαν εκδηλωση [σαφως πιο μαζικη] υποστηρικτων της κυβερνησης της πλειοψηφιας οι οποιοι ηταν ντυμενοι στα κοτσινα..Τζιαι το τραουδιν που εσυνοδευκεν το κινημα τους ηταν που εναν τυπο που εισιεν περασει που το φοιτητικο κινημα της δεκαετιας του 70 - τζαι την καταστολη που ακολουθησε..Εναν τραουδιν για τον χαμενο συντροφο..
Το λυντσαρισμενο πτωμα..
Οι κινητοποιησεις του PAD ηταν μια στημενη ανατροπη..Απεναντι της εν ενα κινημα που χειραγωγει φυσικα ενας εκατομυριουχος..Αλλα φαινεται να υπαρχει στην βαση του η κραυγη του 76..Του φοιτητη που εκαρτεραν τους φτωχους να ξυπνησουν..Αλλα τοτε ηρταν οι τραμπουκοι τζαι οι χιτες..
Class war ελαλεν το BBC..Τζαι που να δειτε αμα εν θα χρειαζουνται πκιον τον εκατομυριουχο..

Η αλλη κριση/εκρηξη ηταν στην Ινδια...Η συλλογικη "επιθεση αυτοκτονιας". Αποηχος τουτης της δεκαετιας που εξεκινησεν που το 2001 τζαι εσυνεχιστηκεν με τες δυτικες νεοαποικιακες εκστρατειες τζαι τες ισλαμικες επιθεσεις αυτοκτονιας..Μιας συγκρουσης που εκοψεν την ροη του κινηματος που αρκεψεν αναδυεται που το 1999 στο Σηατλ..Τζαι που εβραχυκλωσεν ολοκληρον τον πλανητη. Η επιθεση αυτοκτονιας οπως ειπεν τζαι η Σονταγκ για το 2001 εσιει το ηθικο βαρος οτι τουλαχιστον ο δολοφονος σκοτωνεται - απαλυνει εν μερει το εγκλημα με τον δικο του θανατο..Σαν θρησκευομενος ανηκει, βεβαια, σε αλλην βαση ηθικης..Εσιει ομως μιαν απαιτηση που πρεπει να ακουστει..Αλλα η τυφλη βια εν τζαι χειραγωγισιμη οπως εδειξεν τζαι η εμπειρια του Ιρακ..
Η Βομβαη εδειξεν τα τραυματα που κουβαλα η ιδια η ινδικη κοινωνια [με την αντιπαραθεση ινδουιστων-ισλαμιστων] - αλλα τζαι τα ορια της δεκαετιας που τελειωνει..ναι η εστιαση ηταν σαφως οι δυτικοι..Αλλα τελικα εμεινεν κατι σαν μηνυμα οξα εχαθηκεν σε μιαν εποχη κορεσμενη στο γαιμα των αθωων; Η σε μιαν εποχη που θελει γαιμα για να συντηρα το θεαμα;
Μια "λεπτομερεια": η οργανωση που κατηγορειται οτι οργανωσε τις επιθεσεις εδημιουργηθηκεν επισης [οπως τζαι η επιθεση του 2001] στα συνορα Αφχανισταν-Πακισταν την δεκαετια του 80 οταν οι αμερικανοι τζαι οι σαουδαραβες εκπαιδευκαν τους ισλαμιστες για να ανατρεψουν την κοσμικη κυβερνηση του Αφχανισταν..Διοτι , λαλει, ηταν κομμουνιστες..

Σε τουτον το πλαισιο η ελληνικη εξεγερση - η βιαια εκρηξη των 3 πρωτων ημερων τζαι το κινημα/τα που απλωνουνται- εσιει οντως μιαν αλλη αισθητικη..Που δειχνει το μελλον
"Ειμαστε ο ανθος της ελληνικης κοινωνιας" εγραφεν εναν πανω που πιο παλιες κινητοποιησεις που εχρησιμοποιηθηκεν τζαι τωρα..
Τζαι εν τυχαιον αραγες σου οτι στην καθημερινοτητα [τζαι οί μονον] πολλοι που οσους τυλιουνται την ελληνικη σημαια, επαθαν σιοκ τζαι εφκαλαν αυταρχισμο; Η Ελλαδα σαν κυριαρχο ιδεολογημα εν καλη σαν καταναλωση..Τα πραγματικα πλασματα που κατοικουν μεσα στα συνορα που αστυνομευκει το ελληνικο κρατος εν τζαι ηταν ποττε ιδιαιτερο ζητημα εστιασης για την εθνικοφροσυνη - τζαι τουτον παει τζαι για την κυπριακη..

Πισω λοιπον στην γλυκεια χωρα..Ο Πουργουριδης ειπεν στην ολομελεια της βουλης οτι "χρωστουμε" [σαν ε/κ κοινοτητα] ενα συγνωμη στους τουρκοκυπριους για το 1963-64..
Ετο τζαι εναν δειγμα ηθους..
Ειδα τζαι το φιλμ " ο τελευταιος γυρισμος" τζαι εφανηκεν μου μια ενδιαφεορυσα προσπαθεια για εναν inclusive [τζαι παραδοξα ερωτικον] λογο για την συλλογικη κυπριακη εμπειρια του 1974..Αν δεν ηταν τα αλλα θα το εσυζητουν δαμαι..αλλα παρακατω/αλλην φοραν..

Τζαι υστερα εχτες ηρτεν παλε η θλιψη..Καμποσοι μιτσιοι κυπραιοι, λαλει, εβαλαν τα με μιαν μιτσιαν γιατι εν μαυρη - αφρικανικης καταγωγης..Ιντα που να πεις; Πρεπει να μαθουμεν ινταλως..ιντα που εγινεν.. Να επιτεθει μια ομαδα σε ενα ανυπεραπσιτον πλασμα; Μα ιντα εξευτελισμος εν τουτος τζαι για τους ιδιους τους εμπλεκομενους..Τοση μαγκια; Να δερνεις τον αδυαντον;
Η εξουσια που διειδσδυει τζαι αγκυλωνει το υποσυνειδητο..
Τζαι πρεπει να αντιμετωπισουμεν τουτην την κατασταση στην καθημαερινοτητα..
Γιατι το αερουιν της εξεγερσης απλωνεται αμα του ανοξεις χωρους στο εσωτερικο για να σαρωσει την σαβουρα της εξουσιας που καμνει εναν μιτσην ρατσιστη τζαι τραμπουκο..Εν νομιζω να ειμαστεν ετσι σαν κοινωνια - εχωμεν πολλα καλιτερα κομμαθκια σαν συλλογικοτητα..Τζαι πρεπει να τα φερουμεν τζηνα τα κομμαθκια στην επιφανεια..
Νομιζω οτι χριεαζεται μια εσωτερικη ανατροπη των ισορροπιων του λογου τζαι της σιωπης..Εν μπορουμεν να καρτερουμεν το κρατος..Τουτα τα πραματα, τουτες οι νοοτροπιες πρεπει να βρισκουν απεναντι τους μιαν αρνηση υποταγης, μιαν αρνηση να μεινει η διαφωνια στην σιωπη πκιον..
Κανει..Κουβαλουμεν πολλες σιωπες ηδη..τουλαχιστον που το 63 που λαλει τζαι ο Πουργουριδης..
Τζαι που πιο πισω θα ελαλουν εγω..

Υ.Γ. Σαν να μου ειδα τιτλο στην Σημερινη εναντια στον ρατσισμο; Ε.. κατι εν τζαι τουτο..

44 σχόλια:

Drapetis είπε...

Απολαμβανω παντα τον τροπο με τον οποιο συνδεεις και αναλυεις τα θεματα και τα γεγονοτα...διηγηματικος για να συλλαβει την προσοχη του αναγνωστη και πολιτικο-κοινωνικος για να περασει τα μηνυματα/δομικη αναλυση που θελεις.
Στο δια ταυτα, η αναπτυξη του κινηματος της αριστερας οπως το εχεις θεσει ειναι πραγματικοτητα. Στην ελλαδα η επισημη αριστερα (κυριως το ΚΚΕ) πιαστηκε εξ’απροοπτου και ισως να εδρασε και ‘counter-revolutionary’ σε καποιο βαθμο (διαβαζω Chomksy τωρα τελευταια και επηρεαστηκα  )
Οπως και να’χει, ειναι ενδιαφεροντες οι καιροι που ζουμε και θα δουμε πως θα εξελιχτουν τα κινηματα/διεκδικησεις τα επομενα χρονια, ενοψει μαλιστα και της οικονομικης κρισης.
ΥΓ : Καλα Χριστουγεννα και ο νεος χρονος να μας φερει την λυση.....

Ανώνυμος είπε...

καλες γιορτες..τζαι ινσιαλλα αγαπητε drapeti για την λυση..

Aceras Anthropophorum είπε...

Στην Κύπρον τι θα κάμει η επανάσταση για να συνεφέρει τους ηγέτες που λαλούν ότι εκλεγήκαν για να φέρουν λύσην;

Πρέπει να αρκέψουμεν να αντιδρούμεν δικοινοτικά. Λαλώ σας έτσι κουβέντες εγώ που δεν έτυχε να μιλήσω με τκ τα τελευταία 10 χρόνια.

Anef_Oriwn είπε...

Λινοπάμπατζιε,

Μια πρώτη παρέμβαση με μερικά τηλεγραφικά σχόλια και ερωτήματα (δωδεκάλογος):

1. Λαλείς: “…το ιπταμενο παπουτσι εσηματοδοτουσεν τζαι θκυο αλλες διαστασεις: μιαν νεα αναδυση της ιρακινης κοινωνιας υστερα που τον εμφυλιο που "οργανωσαν" [μεσα που το συνειδητο σουξουλημα τζαι τες κατασκευασμενες προκλησεις] οι αμερικανοι για να διασπασουν την αντισταση …” --- Δηλ. νέα έκδοση της διαχρονικής ιμπεριαλιστικής πολιτικής του “διαίρει και βασίλευε”!

2. Συμπεραίνεις: “… το ονομα του [του δημοσιγραφου που επεταξεν το παπουτσιν] μαλλον παραπεμπει στην σιητικη παραδοση ..” --- Από που βγαίνει αυτό;

3. Το όνομα του φίλου σου του Saladin μου θυμίζει το παραμύθι του Αλαντίν με το Λυχνάρι! (Η αραβική έκδοση του Διογένη με το Φανάρι;).

4. Γράφεις: “… ο Σαρκοζυ αναβαλεν την προσπαθεια αλλαγων στο εκπαιδευτικο συστημα αμα αρκεψαν οι μαθητες τες διαδηλωσεις τζαι τες καταληψεις …” --- Στα θετικά της μαθητικής/νεανικής εξέγερσης. Απ’ εδώ και μπρος θα γίνονται δεύτερες και τρίτες σκέψεις για λήψη μέτρων καταστολής από την κρατούσα εξουσία σε περιπτώσεις κινητοποιήσεων (και όχι μόνο νεολαιίστικων).

5. Σημειώνεις: “... Τζαι εναν αρθρο εχτες αναρωθκιετουν αν η εξεγερση εν μερος της επανεμφανισης μιας νεας αντικαπιταλιστικης αριστερας….” --- Υπάρχει τζιαι καπιταλιστική Αριστερά; (Εκτός κι αν εννοείς τη διαχειριστική Αριστερά δηλ. τη Σοσιαλδημοκρατία).

6. Λες: “... Η κυπριακη εμπειρια αλληλεγγυης ηταν τζαι δικοινοτικη- εγιναν πορειες τζαι στην νοτια τζαι στην βορεια Λευκωσια ...” --- Γιατί δεν λαλείς κατεχόμενη τζιαι ψευτο-ελεύθερη Λευκωσία;

7. Διερωτάσαι: “… Σαν να εμφανιζεται δημοσια πκιον ο εξωθεσμικος χωρος/κινημα/αριστερα με αριθμους που παραπεμουν σε μιαν δυναμικη;”. --- Με ποιες θέσεις, ποιους στόχους και ποια προγράμματα αναπτύσσεται αυτός ο χώρος;

8. Και συμπεραίνεις: “… Στην ελλαδα η εξεγερση αφησεν χωρο στα κινηματα …” --- Να εξελιχτούν σε τι εκτός από κινήματα διαμαρτυρίας, αντίδρασης και ένστασης;

9. Γράφεις: “… Που τζηνον τον τζαιρον εν αθθυμουμαι κατι που την Θαυλανδη...”. --- Τόσοι κυπραίοι εταξιδεύσαν στην Θαϋλάνδη, εσού εν τα κατάφερες;

10. Τέλος κάνεις και αναφορά στο Πουργουρίδη: “... Ο Πουργουριδης ειπεν στην ολομελεια της βουλης οτι "χρωστουμε" [σαν ε/κ κοινοτητα] ενα συγνωμη στους τουρκοκυπριους για το 1963-64... Ετο τζαι εναν δειγμα ηθους ...”. --- Τα είπα (χτες) για το πρόσωπο (και το φαινόμενο “Πουργουρίδης”) στο blog του Gregoris.

11. Για το φιλμ “ο τελευταιος γυρισμος”, θα τα πω όταν το δω!

12. Καλά να περάσεις τις Γιορτές!

Anef_Oriwn
Τρίτη 23/12/2008 –3:01 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

αγαπητε acera,
νομιζω κατι κινειται παρα την εικονα των μμε..δαμαι που ειμαστεν εκτος που τες διαφωνιες του χριστοφκια με τον ταλατ [αναμενομενες αν με ρωτας για τουτον το σταδιο] εχουμεν τζαι την ερμηενια των μμε που γυρευκουν το λαθος..την περασμενη τεταρτη ας πουμε ο φιλελευθερος εισιεν μιαν πρωτοσελιδη ειδηση με την ατακα οτι ο ταλατ θελει το ταδε ζαι το ταδε διοτι "επιδιωκει μη λειτουργικη λυση"..οϊ "ετσι φαινεται", "λεγεται", "υπαρχει εκτιμηση" κλπ..ετσι ντε φακτο..εν θελει λειτουργικη λυση..ο ιδιος μπορει να λαλει αλλα..να ερκεται που εναν χωρο που εν εσιει νοημα να μεν θελει λυση λειτουργικη, αλλα ο φιλελευθερος αποφασισεν να μας λαλει την αποψη των αρχισυντακτων του αντι του ιδιου του ταλατ..
γενικα νομιζω μαχουνται [οι χριστοφκιας-ταλατ] να ευρουν μιαν ισορροπια..οϊ μονο για τους ιδιους [με τες δικες τους εκτιμησεις] αλλα τζαι για την κοινοτητα τους...πρεπει να πεισουν ευρυτερα..
αλλα τουτα εν οι πολιτικοι..
κατω που την επιφανεια νομιζω υπαρχει ενα δικτυο σχεσεων που δημιουργειται με το ανοιγμα της επικοινωνιας που το 2003..τζαι εμφανιζονται τζαι δικοινοτικα δικτυα πολιτικης παρεμβασης..η πλατοφορμα εκπαιδευτικων [που τσακρα τον κουνναφη του φιλελευθερου] εν μια περιπτωση..
αλλα να τα πουμεν πιο αναλυτικα παρακατω ρε φιλε..

ανευ,
1. ναι σαφως..εξεκινησαν που την αρχη/εισβολη της προσπαθεια διαχωρισμου της ιρακινης κοινωνιας αλλα η εκστρατεια κατασκευης εμφυλιου εγινεν εντονη που το 2006..τζαι εγραφτηκεν σαν παραδοχη σε αμερικανικες ανταποκρισεις..
2. το μιτσην ονομα του δημοσιογραφου εν montathar [νομιζω ετσι γραφεται] παραπεμπει ελαλεν μια ανταποκριση στην εννοια "αυτου που θα ερθει" του mahdi [του "μεσσια"/ιμαμη] που περιμενουν οι σιητες.
3. ναι..εσκεφτηκα το αλαντιν επισης..η παραπομπη στο "ιπταμενο παπουτσι" επαιζεν τζαι με την ανατολιτικη παραδοση/παραμυθι με τα ιπταμενα χαλια..ο saladin παντως εν ο ηγετης των αραβων/μουσουλαμνων [καταγωγη απο το σημερινο ιρακ] που ενικησε τους σταυροφορους τζαι εμεινεν στην ιστορια για το ανοιχτο του πνευμα ..ακομα τζαι απεναντι στον εχθρο/αντιπαλο..
4. το συνορο αναμεσα στην καταστολη τζαι την υποχωρηση εν λεπτο τζαι εξαρταται που την συγκυρια..παντως ο σαρκοζυ ηδη εξαναυποχωρησεν οταν εγεμωσαν οι δρομοι του παρισιου..
5. το κειμενο στο οποιο αναφερουμουν εν που τα τελευταια στα σχολια του προηγουμενου ποστ [εν στα αγγλικα]..βασικα ναι αναφερετουν στην σοσιαλδημοκρατια..τζαι εσχολαιζεν εκτος που την εξεγερσην στην ελλαδα την εμφανιση νεων κομματων στην γαλλια που τα κινηματα τζαι την ακρα αριστερα..τζαι το νεο αριστερο κομμα στην γερμανια..
τωρα βεβαια ο δραπετης που πουπανω εβαλεν τζαι το ζητημα οτι μερικα ιστορικα αντικαπιταλιστικα κομματα [οπως το κκε] μπορει τζαι να λειτουργουν ανασταλτικα λογω οργανωτικων αγκυλωσεων..παντως εμενα εκαμεν μου εντυπωση η καποια/καπως μετατοπιση της παπαρηγα που την λογικη των "προβοκατορων" στο "υπαρχουν σαν συντροφοι καπως" [για τους αναρχικους]..να μεν το ανοιξω το θεμα τουτον ομως δαμαι..
6. βορεια-νοτια εν γεωγραφικοι προσδιορισμοι που επιτρεπουν μιαν πολλαπλοτητα ταυτισεων..το ψευδο εν το συζητω, εν της πλακας..το κατεχομενα/κατοχικο αναφερεται μεν στην υπαρξη τουρκικου στρατου τζαι στην προσφυγοποιηση των ε/κ της βορειας κυπρου, αλλα χρησιμοποιειται επισης για να καμνει τους τ/κ τζαι την εμπειρια τους "αορατη"..κατοχικος ηγετης λαλει σου, παντες τζαι εν τον εκλεξαν οι τ/κ τον ταλατ..το κυπριακο εν εξεκινησεν στες 20 του ιουλη του 74..οι τ/κ που εν στην βορεια κυπρο ειτε εκατοικουσαν τζιαμαι, ειτε εν επισης προσφυγες που την νοτια κυπρο..εν ειχαν επιλογες..η τοχνη τζαι η αλοα ηταν σαφεις προειδοποιησεις..οποτε το να μιλουμε λες τζαι η βορεια κυπρος εν απλα γη ε/κ που την κατεχει ενας ξενος στρατος, αγνοουμεν, νομιζω, μια εμπειρια τζαι της συνολικης κυπριακης κοινωνιας τζαι μιαν βασικη διασταση που πρεπει να καταλαβουμεν αν θα παει νακκον παρακατω η ιστορια..τζαι εν τζαι προσβλητικον ωρες ωρες νομιζω..δηλαδη φαντασου να μιλω για εκδηλωση τ/κ στην βορεια λευκωσια [ η οποια εισιεν τζαι συνθηματα εναντιον του στρατου τζαι της αστυνομιας]τζαι να μιλω μιαν γλωσσα [κατεχομενη λευκωσια] που παραπεμπει στο οτι οι ε/κ εν να τους "απελευθερωσουν"..η βορεια λευκωσια ηταν ιστορικα τ/κ περιοχη..εζησεν περικυκλωμενη που το 64 ως το 74..τζαι αξιζει την αξιοπρεπεια του γεωγραφικου προσδιορισμου..για εναν ε/κ προσφυγα το χωρκο του στην βορεια κυπρο εν κατεχομενο, να το καταλαβω..ομως υπαρχει τζαι μια κοινοτητα με θεσμους τζαι κοινωνικη ζωη για την [τζαι με την] οποια πρεπει να μιλησουμε..τζαι να καταλαβουμε...
μπορω να παω τζαι παρακατω..σαν συνεχεια σε οσα εγραψα στον acera..το καλον της εποχης υστερα που το 74 εν οτι βιωνουμε σιγα σιγα ντε φακτο την ομοσπονδια..εν να υπαρχουν δυο περιοχες..βορεια νοτια..με επικοινωνια..τζαι σταδιακο σμιξιμο..οποτε η χρηση της φρασεολογιας εν τζαι μερος μιας διαδικασιας επιστροφης στην πραγματικτοητα ..τζαι χρησης των λεξεων με παραπομπες που μπορουν να εν ανοικτες για τες πολλαπλες εμπειριες που εχουμεν σαν κυπριαιοι συνολικα..
7. για τες προοπτικες/θεσεις του "χωρου", εγινεν αρκετα καλη κουβεντα στον γληορη νομιζω..ξερεις το..αλλα εσιει τζαι καλα στοιχεια στα μπλογκ της αυτονομης δρασης αντιεξουσιαστων τζαι στα "αγραμματα".. ιστορικα ο κυπριακος "χωρος" εσιει 2 ριζες - εναν ειδος επαναστατικου μαρξισμου που εκφραστηκεν [υστερα που το 74] με διαφορες τροσκιστικες ομαδες, τζαι εναν ειδος αντι-εξουσιαστικου/αναρχικου αλλα τζαι εναλλακτικου χωρου που την δεκαετια του 80..στο κυπριακο εν σαφως αντιεθνικιστικες τζαι οι 2 τασεις..τωρα υπαρχουν τζαι αλλες τασεις φανταζομαι [ειμαστεν προηγουμενη γενια πκιον]..λ.χ. στες ομαδες που αναφερουνται οτι εσυμετειχαν υπαρχει τζαι η νεολαια εναντια στον εθνικισμο, που εν ηξερω ακριβως ποιες αλλες διαστασεις εσιει στην εμφαση της..
8. Ναι ακουα για τα ταξιθκια..αλλα..κατι εν εκαμνεν κλικ..:)
9. ειδα το σχολιο σου για τον πουργουριδη..κοιταξε ρε φιλε..νομιζω εν με πειραζει το κινητρο..αρκει μου η δηλωση..στο κλιμα που ζιουμεν εν ενα βημα μπροστα..γιατι πρεπει η λυση να βιωθει τζαι να περασει σαν κατι ευρυ..ενεν θεμα να επικρατησει κατι, νικης/ηττας..εν θεμα ιστορικου περασματος..
τωρα για τον ραδιοφωνικο χαφιε που εβριζεν τον πουργουριδη οπως λαλεις..φιλε μου εξαναειπα το - αμα ο λ. μαυρος βριζει καποιον, τοτε εν τιμη για οποιον βριζεται..
με την ιδια λογικη οταν μια εφημεριδα που ενθαρρυνε, εδικαιολογαν η υποβαθμιζε την αισχροτητα της πρακτικης του ρατσισμου, φκαλει πρωτοσελιδο εναντια στον ρατσισμο, εν καλο...μπορει να εν υποκριτες..αλλα με βασην την ιστορια τους εν προοδος..εν να βημα ξικολληματος..
ιντα εγω πιστευκω οτι ακομα τζαι ο χαφιες μπορει..

τζαι μιαν τζαι επιασαμεν την κουβεντα για τους απολογητες τους ρατσιμου τζαι του φασισμου..νομιζω οτι την ιστορια για τον αθρωπο που εσκοτωσαν το 55-59 που αναφερεις στο σχολιο σου στον γρηγορη πρεπει να την καμεις ποστ με αναφορα στην υποθεση..εστω τζαι στην προφορικη ιστορια..

για το φιλμ..δε το τζαι να τα πουμε..ειχαμεν μια δημιουργικη διαφωνια με τον παρεα που επηαμεν να το δουμεν..

καλες γιορτες επισης..

Ανώνυμος είπε...

..το καλον της εποχης υστερα που το 2003 εν οτι βιωνουμε σιγα σιγα ντε φακτο την ομοσπονδια..

Ανώνυμος είπε...

Εγώ θέλω να μοιραστώ τες σκέψεις μου για την κρίση τζε τι φέρνει σε τούτον τον τόπο, με την "αριστερή" κυβέρνηση να την διαχειρίζεται.

Θυμάσαι εξαναείπα το ότι πιστεύκω ότι εννάν πιο άγρια δακάτω η οικονομική κρίση παρά άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης. Απλώς εννάρτη με λλίη καθυστέρηση.

Θωρείς οι τράπεζες εβουρίσαν μάνι μάνι τζε εκανονιστήκαν με το 1 δυσ + ευρώ. Τζε με ένα υπουργό Οικονομικών γέννημα θρέμμα των τραπεζών εν εδυσκολευτήκαν. Όι πως εννα τους σώσει, μα εν ριάλλια τούτα χαμένα που εμπορούσαν να στήσουν αναχώματα για τον φτωχόν τον κόσμο.

Εν έχουμε σύστημα υγείας, έν έχουμε δημόσιες συγκοινωνίες έν έχουμε νερό εν έχουμε θερμομονώσεις στα χτίρια μας.....Παρόλα ταύτα η κυβέρνηση μάσιετε να κλείσει συμφωνία με την J&P Ελλάδος να κάμει motorway Πάφου Πόλις που εννα στοιχίσει τουλάχιστον 300 εκατομμύρια την στιγμή που η χώρα έπαθε έμφραγμα που το traffic. Με τα ίδια λεφτά γίνετε τραμ στην Λευκωσία.

Το δικαιολογητικό για ακόμα ένα motorway εν ότι εννα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. O Gordon Brown ανακοίνωσε την δημιουργία 10,000 θέσεων εργασίας με ένα σχέδιο οργανωμένης αναβάθμισης των θερμομονώσεων των κτιρίων. Τζε μιλούμε για μιάν χώραν που εν ήδη έτη φωτός μπροστά που μας στον τομέα τζε που έσιη δικό της υγραέριο.

Η κρίση εκτύπησε ήδη την ομάδα που οι φίλοι μου οι δεξιοί αποκαλούν την κινητήριο δύναμη της οικονομίας. Τους μικρομεσαίους αυτοεργαζόμενους, τες μιτσιές εταιρίες τζε τους ιδιωτικούς υπάλληλους. Έσι εταιρίες όπου ενν έχουν να πιερώσουν 13ους, τζε οι τράπεζες εν διουν μπακίρα. Στην Αγγλία επαττήσαν εταιρίες μεγάλες τζε μιτσιές όι γιατί εν ήταν κερδοφόρες αλλά γιατί εν εμπορούσαν να διαχειριστούν το cash flow τους. Όπως λαλεί τζε ο αρφός μου, οι αλλαγές εν τόσο γλήορες τζε κατακλυσμικές που εν πολλά δύσκολο να προλάβεις να τις αντιμετωπίσεις χωρίς να σε φέρουν πουκάτω.

Τζε μπορεί οι δημόσιοι/ ημικρατικοί / τραπεζικοί υπάλληλοι να νομίζουν ότι εν τους τζίζει, αμμά τζε ο μάστρος τους, η κρατικοτραπεζική εξουσία εν θα μείνουν αλώβητη, τζε ναι, μπορεί να τους πάρει τζε τζίνους το ποτάμι. Θυμίζω Ισλανδία τζε Ουκρανία.
Στην τουρκοκυπριακή πλευρά ήδη ενώσαν το . Η κυβέρνησή τους εν θα δώσει φέτος 13ους

Όσον για το χρηματιστήριο των ακινήτων, θα ακολουθήσει την πορεία του άλλου των "αξιών Κύπρου". Τζε πκιόν εθθα μπορεί ο κυπραίος να πουλήσει κανένα χωραφούι για να χρηματοδοτήσει τον καταναλωτισμό, τις σπουδές ή τες αρρώστιες του. Τα κτίρια εννα θέλουν συντήρηση τζε η φορολογίες των ακινήτων εννα αυξηθούν. Όπως έγραφε τζε η Observer That could completely change the way we perceive property, transforming properties from assets that underpin our financial health to expensive liabilities that many would rather be without.

Οπόταν ναι – ισως να βιώνουμε το τέλος του Καπιταλισμού. Σύουρα η κρίση θα πιέσειθ τα πράμματα προς την λύση του Κυπριακού ως διέξοδο, το οποίο περνά σε δεύτερη μοίρα στις σκέψεις του κόσμου τζε σταδιακά στα ΜΜΕ. Όσον για την δική μας εξέγερση εγώ προσωπικά θα άρκεφκα που τους συγκεκριμένους παπάδες, τις τράπεζες, την ΟΕΛΜΕΚ / ΠΟΕΔ τζε τους χαφιέδες των ΜΜΕ.


Matilta

rose είπε...

καλες μερες και νυχτες
φωτεινες και ομορφες

dokisisofi είπε...

parepiptontws o tourkos kataskevastis twn papoutsiwn pou eforousen o Irakinos , exei paraggelies gia 370.000 zevgaria papoutsia meta to gegonos. Tziai pou eisai koma na tin etroe sto doksa patri ti tha eginetoun!

Aceras Anthropophorum είπε...

Χρόνους πολλούς φίλε μου να δουν τα μμάθκια μας τζιαι άλλες απελευθερώσεις. Αθθυμάσαι την τούτην; Εβάλαν την τζιαι πας στον γιουττιουπ. Άλλον όμως να την ζιείς έννεν; Τζιαι να πουλείς κασέττες μες τες στράτες να συνάξεις ριάλια αλληλεγγύης... Αθθημάσαι τζιείν τες νύχτες Λευκωσίαν τζιαι Λεμεσόν; 1988, 1989, 1990...

Ανώνυμος είπε...

αθθυμουμαι φιλε μου, αθθυμουμαι πολλα καλα
:)..
εμεινισκα τοτε στου κωστη στην χωρα..
εμεινεν μου η γλυκαδα μεσα στον σιημονα που τζηνην την φαση..
καλες απελευθερωσεις οντως....
εχω τουτην πικρη γευση στο στομα παλε σημερα..η παλαιστινη..
αλλα οπως τζαι τοτε...θα επιμενουμεν..
να σου αφιερωσω [στο κλιμα των ημερων] το αρχικο του bob dylan "the times they are a changing"?
οξα ασιμο?

Aceras Anthropophorum είπε...

280 πλάσματα είπασιν,

Άτε βάλε Άσιμον. Τζιαι ύστερα "the times they are a changing". Άσε που τα μαντάτα που την παλαιστίνη σηκώνουν συνεφιασμένην κυριακή.

Ανώνυμος είπε...

αντζαι το μυαλο τζαι η ψυσιη εν στην γαζα..στην παλαιστινη..γιατι σημερα ηταν τζαι "οι μερες της οργης" στην δυτικη οχθη..τουτον το σημειωμα για τα εμμεσα αποτελεσματα της βαλκανικης εξεγερσης, εσιει νομιζω τζαι μιαν ευρυτερη λειτουργια σαν απολογισμος των δυνατοτητων της εξεγερσης..αντζαι ετσι μερες θα εθελα να εξερα αραβικα...ετσι σχημα γυρευκουν οι λεξεις για να εκφραστουν..
αλλα εν να τα πουμε..
α ναι σημερα ανακοινωθηκε οτι εσκοτωθηκαν αλλοι 5 παλαιστινιοι..3 μιτσιοι..στα ψιλα των ειδησεων..ενω αν ηταν δυτικα μωρα..οϊ σιορ ουτε ιδεα για ρατσισμο..ακαταχνωτα..
εχτες το bbc εκαμνεν πρωτοσελιδα παναυρκα γιατι εσκοτωθηκεν ενας ηγετης της χαμας [αρα εσιει στοχους το κρατος του ισραηλ εκτος που να δολοφονα πλασματα σαν επιδειξη δυναμης]..το οτι εσκοτωθηκαν τζαι τα 3 παιθκια του, επερασεν στα ψιλα..τζαι σημερα τα γερημα στο bbc εν εβρισκεν τον αριθμο των νεκρων τζαι εμασουσαν τα οτι κοντευκουν τους 400..κοντευκουν..προχτεσινη ειδηση..
οποτε στην ελπιδα της εξεγερσης...

Άκης Γαβριηλίδης
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Δεκ 31, 2008 5:25 pm

Θέμα δημοσίευσης: Άρρητη και ρητή επικοινωνία

Έχει περάσει μικρό μόνο διάστημα από τα γεγονότα, και νομίζω ότι μπορούμε ήδη να κάνουμε μια αποτίμηση όσων γράφτηκαν εδώ με βάση όσα προέκυψαν στο διάστημα αυτό.
Θα αρχίσω από τη μεριά μου την αποτίμηση με βάση το ερώτημα «τι συγκεκριμένα καινούργιο έφερε η εξέγερση».
Η απάντηση που δίνω εγώ, σε γενικό επίπεδο, είναι ότι η εξέγερση έφερε για πρώτη φορά στο πολιτικό προσκήνιο ένα καινούριο κοινωνικοπολιτικό υποκείμενο (που είναι ταυτόχρονα μη-υποκείμενο), έναν καινούριο τρόπο πολιτικής δράσης και μια νέα λογική: το πλήθος (multitude). Αυτό προφανώς είναι που κρύβεται πίσω από τις κουκούλες, ή μάλλον όχι μόνο πίσω αλλά και μπροστά, δίπλα –κατά μία έννοια, αυτό είναι οι ίδιες οι κουκούλες. Όπως έλεγε ο υποδιοικητής Μάρκος, το πλήθος έκρυψε το πρόσωπό του για να το δούμε. Και όπως φαίνεται, το είδαμε –και με το παραπάνω.
Δεύτερον, έφερε αυτήν εδώ την απολύτως πολυπρισματική συζήτηση, όπου άνθρωποι οι οποίοι ως τώρα δεν έμπαιναν καθόλου στον κόπο να σκεφτούν και να μιλήσουν γι’ αυτά τα ζητήματα, πήραν το λόγο και άρχισαν να ανταλλάσσουν και να ακούνε (αρκεί να δει κανείς τον αριθμό των επισκέψεων σε αυτό εδώ το θρεντ και να τον συγκρίνει με οτιδήποτε άλλο είχε γραφτεί στο σχεδόν νεκρωμένο αυτό σάιτ προηγουμένως).

Όποιος όμως βρίσκει ότι τα παραπάνω είναι υπερβολικά αφηρημένα ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο μη ικανοποιητικά, δεν έχει παρά να βγάλει το μπλοκάκι του και να αρχίσει να σημειώνει μερικά μόνο από τα μέχρι τώρα άμεσα και απτά αποτελέσματα που έφερε η εξέγερση:

1) Ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε ότι τη δεύτερη μέρα των διαδηλώσεων έδωσε εντολή στην αστυνομία να αυτοσυγκρατηθεί διότι «το ύψιστο αγαθό που οφείλουν να διαφυλάσσουν οι δυνάμεις της τάξης είναι η ανθρώπινη ζωή» (ταυτόχρονα ομολογώντας έτσι έμμεσα ότι η ελληνική αστυνομία υπό κανονικές συνθήκες δεν σέβεται την ανθρώπινη ζωή, και ότι χρειάζεται ειδικές οδηγίες προκειμένου να την σεβαστεί).

2) Ο Κώστας Καραμανλής παραδέχθηκε ρητά το λάθος του σχετικά με την υπόθεση του Βατοπεδίου.
Για όποιον έχει μάτια να δει και αυτιά για να ακούσει, είναι προφανές ότι επρόκειτο για μια «εξοστρακισμένη συγνώμη» για τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου. Τα στοιχεία για την υπόθεση του Βατοπεδίου ήταν γνωστά εδώ και τρεις μήνες, δεν προέκυψε κανένα νέο στοιχείο τις τελευταίες μέρες. Το μόνο νέο στοιχείο που είχε προκύψει ήταν η εξέγερση.

3) Η ίδια η ιερά επιστασία (ή όπως αλλιώς την λένε) της μονής Βατοπεδίου εξέδωσε ανακοίνωση και ζήτησε ταπεινά συγνώμη από τον ελληνικό λαό για τις πράξεις της, ενώ πριν ένα μήνα, όταν η επιτροπή της Βουλής είχε καλέσει τον Εφραίμ, αυτός προσήλθε και την αντιμετώπισε ειρωνικά και με θράσος αρνούμενος να απολογηθεί.

4) Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ρητά ότι ανησυχεί μήπως οι ταραχές εξαπλωθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ και λίγες μέρες μετά απέσυρε νομοσχέδιο το οποίο θα «μεταρρύθμιζε» τη γαλλική εκπαίδευση.

5) Ο Μπερλουσκόνι απαγόρευσε τη χρήση δακρυγόνων από την ιταλική αστυνομία.

6) Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της κατάργησης του θρησκευτικού όρκου στα δικαστήρια και εκφράστηκε ευνοϊκά για το διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, σε μια συγκυρία που κανείς δεν είχε θέσει άμεσα τέτοιο ζήτημα.

7) Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, πιθανώς για να ξεπλύνουν κάπως την καταισχύνη από τη στάση του κόμματός τους απέναντι στην εξέγερση, έκαναν παρέμβαση στη Νομαρχία Αττικής κατά της κατάργησης της αργίας της Κυριακής για τα εμπορικά καταστήματα. Αντιστοίχως, η κυβέρνηση και τα επιμελητήρια εμφανώς τρομοκρατήθηκαν και άρχισαν να ρίχνουν ο ένας στον άλλο το μπαλάκι για να μη χρεωθεί κανείς τη σχετική απόφαση, και τελικά επέτρεψαν τη λειτουργία των μαγαζιών μόνο στο ιστορικό κέντρο διαβεβαιώνοντας σε όλους τους τόνους ότι αυτό δεν θα αποτελέσει προηγούμενο για το μέλλον.

Cool Τα αρμόδια υπουργεία ανακοινώνουν ότι μελετούν τη μείωση της θητείας και αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Και όλα αυτά, επαναλαμβάνω, μόνο τις λίγες πρώτες μέρες μετά την εξέγερση, και ενώ είναι γνωστό (και το είχα ήδη γράψει στο πρώτο μου ποστ) ότι τα αποτελέσματα των εξεγέρσεων συχνά προκύπτουν αλλού, άλλοτε, έμμεσα, διαθλασμένα –άρα μπορούμε να αναμένουμε ακόμα περισσότερα στο μέλλον.

Αυτό αποδεικνύει ότι:
1) η εξέγερση [i]σαφώς και ήταν διάλογος και επικοινωνία, ο λόγος της ήταν εξαιρετικά εύγλωττος και σαφής[/i], τον άκουσαν όλοι με μεγάλη προσοχή και τώρα προσπαθούν να τον κατανοήσουν και να απαντήσουν σε αυτόν –ασχέτως αν μερικοί κάνουν το κορόιδο και δεν το παραδέχονται δημοσίως.

2) Η εξέγερση όχι μόνο ακούστηκε, αλλά πέτυχε μέσα σε λίγες μέρες σε επίπεδο καθαρά άμεσο, καθημερινό, ακόμα και στο επίπεδο της λεγόμενης «κεντρικής πολιτικής σκηνής», πράγματα τα οποία δεν έχουν πετύχει σαράντα προεκλογικά προγράμματα και ογδόντα εξεταστικές επιτροπές της Βουλής.

Όποιος έχει υπόψη του κάποια άλλη μορφή διαλόγου που να μπορεί να πετύχει έστω τα μισά από τα παραπάνω, δεν έχει παρά να μας την πει. Ή μάλλον, αντί να χάνει τον καιρό του να μας την πει, θα είναι ακόμα καλύτερο να την θέσει απλώς σε εφαρμογή. Εάν πετύχει, θα είμαι ο πρώτος που θα την χειροκροτήσω.

Επίσης,

3) Αυτό αποδεικνύει πόσο εκτός τόπου και χρόνου είναι ο ισχυρισμός –διατυπωμένος με παραπλήσιες εκφράσεις τουλάχιστον τρεις συζητητές σε αυτό εδώ το θρεντ- ότι η εξέγερση «άσκησε μονομερή βία για να επιβάλει μανιχαϊστικά στους άλλους την άποψή της». Ο ισχυρισμός αυτός προφανώς προέρχεται από ένα απόθεμα στερεότυπων αφηγήσεων που συνδέονται με τη «φρίκη της εξέγερσης» και ανασύρονται κάθε φορά αυτούσιες χωρίς καμία μέριμνα για το αν αντιστοιχούν πράγματι στην εκάστοτε πραγματικότητα. Ή, με ανάθεση της μέριμνας αυτής αποκλειστικά στα ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Κατά τις μέρες της εξέγερσης, ουδείς απολύτως βιαιοπράγησε κατά ουδενός προκειμένου να τον αναγκάσει να υποστηρίξει την Α και όχι την Β άποψη. Πού το είδατε αυτό; Και γενικά, ουδείς απολύτως βιαιοπράγησε κατά ουδενός για οποιονδήποτε λόγο.
Κατά την εξέγερση αυτή, δεν προκλήθηκε ούτε μία γρατζουνιά σε ανθρώπους (εννοώ φυσικά από τους διαδηλωτές· από τους μπάτσους προκλήθηκαν δυστυχώς πολύ περισσότερα από γρατζουνιές –και εξακολουθούν να προκαλούνται). Όχι μόνο δεν προκλήθηκε, αλλά ούτε καν επιχειρήθηκε. Στην παράδοση του αντικαπιταλιστικού, ανταγωνιστικού ή όπως θέλετε πείτε το κινήματος, υπάρχει μία παραδοσιακή διάκριση ανάμεσα στη βία κατά προσώπων και τη βία κατά περιουσιών. Η όποια βία από τη μεριά αυτής της εξέγερσης ήταν αποκλειστικά του δεύτερου τύπου. Εξ ού είναι τελείως άστοχος ο παραλληλισμός με την ΕΟΚΑ, η οποία, κατά την αφήγηση που παρατέθηκε, σαφώς άσκησε βία και τρομοκράτηση εις βάρος ατόμων –πράγμα που ουδείς έπραξε στην Ελλάδα.
Και αυτή η καταστροφή περιουσιών, όμως, δεν είχε ουδόλως ως στόχο να «εξαναγκάσει» κανέναν να υιοθετήσει καμία άποψη. Είχε μόνο ως στόχο την επιτελεστική θέση στο δημόσιο χώρο μίας άποψης, η οποία ως τότε ήταν αποκλεισμένη από αυτόν και η οποία μόνο έτσι μπορούσε να εκφραστεί.
Όποιος λοιπόν επιθυμεί «πολυπρισματικότητα απόψεων», θα έπρεπε να είναι 100% με αυτή την εξέγερση. Η εξέγερση είναι αυτή που άνοιξε ένα χώρο για να εκφραστούν και να ακουστούν πολλά «πρίσματα» τα οποία ως τώρα ήταν υπαρκτά αλλά λογοκριμένα, χωρίς δυνατότητα έκφρασης.

Και ένα τελευταίο. Στην προηγούμενη παρέμβασή μου έλεγα ότι οι πιο παραγωγικοί διάλογοι και επικοινωνίες διεξάγονται συχνά χωρίς καν να συναντηθούν οι διαλεγόμενοι. Τις μέρες που μεσολάβησαν προέκυψε ακόμα ένα δείγμα τέτοιου διαλόγου. Οι καταληψίες του κινηματοθεάτρου «Ολύμπιον» στη Θεσσαλονίκη κυκλοφόρησαν ένα δωρεάν έντυπο με την επωνυμία «Ο Κουκουλοφόρος» (γραμμένο με την ίδια ακριβώς γραμματοσειρά που χρησιμοποιεί στην «ταυτότητά» της η καθημερινή εφημερίδα «Ο Αγγελιοφόρος»),
βλ. http://koukouloforos.wordpress.com/ ,

στο οποίο περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων ένα άρθρο με τον τίτλο «Καλώς ήλθατε στην όαση του πραγματικού».
Παρεμπιπτόντως, αυτός ο τίτλος από μόνος του είναι μία ακόμα λαμπρή ένδειξη της έκρηξης της συλλογικής ευφυίας, καθότι μαρτυρεί ότι όσοι τον επινόησαν όχι μόνο είναι ενήμεροι για το έργο του Σλάβοϊ Ζίζεκ, αλλά και το έχουν αφομοιώσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να κάνουν και ζιζεκικού τύπου καλαμπούρια με αυτό.
Διαβάζοντας το άρθρο αυτό, λοιπόν, πέρα από την κοινότητα της προβληματικής, διαπίστωσα ότι υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις ή πέντε προτάσεις που είναι ακριβώς ίδιες, ακόμα και στο επίπεδο της διατύπωσης, με αντίστοιχες προτάσεις από το δικό μου κείμενο με το οποίο άρχισε αυτή εδώ η ανταλλαγή.
Άραγε οι συντάκτες του τις είδαν και τις υιοθέτησαν, ή απλώς κατέληξαν στο ίδιο αποτέλεσμα από άλλο δρόμο;
Ό,τι και να συνέβη, αυτό αποτελεί ακόμα μια επιβεβαίωση ότι ένα πράγμα πήγε και ήρθε μεταξύ μας έστω ασυνείδητα, ότι κάποιοι άλλοι σκέφτηκαν με το δικό μου μυαλό και εγώ σκέφτηκα με τα μυαλά άλλων, χωρίς κανείς να συναντηθεί με κανέναν, χωρίς κανείς να ρωτήσει τον άλλο ή να ζητήσει τα «πνευματικά δικαιώματα», χωρίς καμία επίσημη διακήρυξη πίστης στον «διάλογο» και την «πολυπρισματικότητα», αλλά απλώς μέσα από την έμπρακτη επιτέλεση του διαλόγου.
Αυτή ακριβώς είναι η όαση του πραγματικού: το πραγματικό, όπως ξέρουμε, είναι αυτό που αντιστέκεται στη συμβολοποίηση, αλλά και ταυτόχρονα αυτό που παράγει άπειρες συμβολοποιήσεις χωρίς να εξαντλείται σε καμία συγκεκριμένη εξ αυτών. Η παραγωγή ορισμένων μόνο από αυτές τις άπειρες συμβολοποιήσεις είναι αυτό που έλαβε και λαμβάνει χώρα με τον «Κουκουλοφόρο», με το κάψιμο του δέντρου, με την κατάληψη της ΓΣΕΕ, της ΕΡΤ, της νομαρχίας Νοτιοανατολικού Αιγαίου, του δημαρχείου Αγρινίου, χθες του Ναυπλίου … Όποιος θέλει να πάρει μέρος σε αυτή τη γιορτή, σε αυτή τη γενναιόδωρη από κοινού παραγωγή του νοήματος, μπορεί να το κάνει με όποιον τρόπο βρίσκει αυτός πρόσφορο, ή να επινοήσει δικούς του τρόπους αν οι παραπάνω δεν του αρέσουν για οποιοδήποτε λόγο. Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, μπορεί να κοσκινίζει δέκα, είκοσι και τριάντα μέρες, κλαψουρίζοντας για τα φετίχ της ανταλλακτικής αξίας της «μόρφωσης» και της «ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας», το βιβλίο, και αγωνιώντας μήπως από καμία ξώφαλτση μολότωφ καεί κανένα σύγγραμμα διοικητικού δικαίου και βγουν με ελλιπή τεχνική κατάρτιση οι αυριανοί υπουργοί και συνήγοροι δολοφόνων.

Ανώνυμος είπε...

GAZA DIARY

A Palestinian in Gaza chronicles life under Israeli bombardment

Fida Qishta guardian.co.uk,
Saturday 3 January 2009


Saturday 27 December

I go to visit friends in the Block J neighbourhood in Rafah in the south of the Gaza Strip. While I am in a friend's house, my phone rings. It's a friend from Gaza City, calling for a chat. Suddenly I hear the sound of an explosion at his end. At the same time I hear an explosion in Rafah too. Just outside, somewhere near. My friend says: "Fida, they are attacking nearby." I say: "They are attacking here too."

I run into the street and everybody is running, children and grown-ups, all looking to see if their relatives and friends are alive. It is the time for children to go to school for the second shift, after the first shift finishes at 11.30am.Naama is aged 13. This is what she tells me: "I was sitting in the classroom with my friends when the attack happened. We were scared and we ran out of our school. Our headmaster asked us to go home. We saw fire everywhere."

People are looking at the remains of a police station. There are still bodies under the wreckage. It is scary because the attack isn't over, and from where we are we can see an Israeli airplane attacking another police station.

At the hospital, I speak to a wounded police officer, aged 39. "We were at the police station," he said. "The Israeli planes came and suddenly the building collapsed on us. I saw four dead bodies near me. They were in pieces. Outside there were more bodies. Everyone was shouting. I lost consciousness and then found myself in hospital."

Later I am at home with my family. We've just received a phone call on our land line. It's the Israeli defence ministry, and they say that any house that has guns or weapons will be targeted next, without warning and without any announcement. Just to let you know, we don't have any weapons in our house. If we die please defend my family.

Sunday 28 December

I wake up at 7am after an Israeli F-16 attack. Our house is shaking. We all try to imagine what has happened, but we want to at least know where the attack was. It is so scary. We try to open the main door to our flat, but it's stuck shut after the attack. I have to climb out of the window to leave the house. I am shocked when I find out our neighbour's pharmacy was the target. It is just 60 metres from our house. They targeted a pharmacy. I still can't believe it.

Om Mohammed says: "They [Israeli forces] attack everywhere. They have gone crazy. The Gaza Strip is just going to die ... it's going to die. We were sleeping. Suddenly we heard a bomb. We woke up and we didn't know where to go. We couldn't see through the dust. We called to each other. We thought our house had been hit, not the street. What can I say? You saw it with your own eyes. What is our guilt? Are we terrorists? I don't carry a gun, neither does my girl.

"There's no medicine. No drinks, no water, no gas. We are suffering from hunger. They attack us. What does Israel want? Can it be worse than this? I don't think so. Would they accept this for themselves?

"Look at the children. What are they guilty of? They were sleeping at 7am. All the night they didn't sleep. This child was traumatised during the attack. Do they have rockets to attack with?"

Monday 29 December

The Israeli army is destroying the tunnels that go from Rafah into Egypt. For the past year and a half the Israeli government has intensified the economic blockade of Gaza by closing all the border crossings that allow aid and essential supplies to reach Palestinians in Gaza. This forced Palestinians to dig tunnels to Egypt to survive. From our house we can hear the explosions and the house is shaking.At night we can't go out. No one goes out. If you go out you will risk your life. You don't know where the bombs will fall. My mother is so sad. She watches me writing my reports and says: "Fida, will it make any difference?"

Before the attack started we got some food aid from the EU. It's not much, but it's enough, we're not starving. But some of our friends have nothing. My mum warns me: "Fida, don't leave the house, it's too dangerous outside." Then she goes out to share our food with the neighbours who have nothing.

Wednesday 31 December

11.40pm: a powerful air strike somewhere nearby. I was sleeping but the blast wakes me up. I see my mum looking from the window. She points at one of the refugee camps. "The attack was there," she said.

I went back to sleep – not because I don't care, but because I can't deal with it. If the attack was really aimed at one of the camps that means hundreds are going to be injured or even killed, the houses destroyed. I really can't imagine it.

Thursday 1 January

In the morning I get up early and call a friend who lives in Alshabora camp. He confirms the attack had hit there and I go to meet him.

It looks like an earthquake. Many houses have been damaged, and many people have been wounded. The people who had escaped injury were trying to clean the place up – they have nowhere else to go. But the biggest shock is when I ask about the target. It was the children's playground.

"We heard a strong explosion happen, but with all the smoke and the dust we couldn't see well, and the electricity was off," I am told by a small child.

"We saw everything fall down – the window broke on us. We went downstairs, and people were saying that the playground's been targeted. This park is not a member of Hamas, it's a park for playing. It's for civilians – so why did they attack it?," asks one 12-year-old girl who lives nearby.

The target was a civilian area – but there was no warning, not one phone call from the Israeli army to tell civilians to beware.

I visit the main hospital in Rafah. There are so many injured people, most of them children. In one ward, I meet four children aged five or six. They are in deep shock. They can't speak, they just look at you.

Only one child could say his name: "Abdel Rahman". That's all he can say. Otherwise, he just stares. He's five. His ear was wounded by shrapnel, his head is covered by bandages.

There is a 16-year-old girl also suffering from shrapnel injuries. Three of her brothers were killed; all her family were injured. She looks like a zombie and says nothing at all. Her mother is dying in the intensive care unit.

The hospital manger, Abu Youssef Alnajar, gives the statistics for 1 January: two dead – a young man aged 22 and a woman aged 33; 59 injured – 16 children, 18 women and the rest old people. Most of them had been sleeping when the bombs dropped.

I go back home and the first thing I do is take a shower. I feel really upset after what I have seen. As always I am trying to cope with the situation but sometimes it is too much to deal with.

A short message to the pilots in the Israeli F-16s: does it make you feel happy to kill Palestinian children and women? Do you feel it's your duty? Killing every child and woman, man and teenager in Gaza? I don't know what exactly you feel, what exactly you think, but please think of your mother and sister, your son and daughter.

Friday 2 January

I am in the hospital again. An ambulance crew has been called out to help an injured man somewhere near the ruins of the old Gaza airport. He's a civilian, one of the bedouin who tend their sheep in that area. Four shepherds saw an explosion and went to investigate – when they arrived at the scene there was a second bomb and they were injured. An ambulance managed to rescue three of the men. But one of their friends is still there, bleeding.

The ambulance crew are afraid to go back for him. The wounded man is just 50 metres away from the green line so they are afraid the Israeli soldiers will target them.Outside there are still planes in the air. I have just heard a big explosion on the border area.

• Fida Qishta is a freelance Palestinian television producer and writer based in Gaza's southern township of Rafah

Ανώνυμος είπε...

WHY ISRAEL WENT TO WAR IN GAZA

'Are you a target if you voted for Hamas?'

Last night Israel sent its ground forces across the border into Gaza as it escalated its brutal assault on Hamas. As a large-scale invasion of the Palestinian territory appears to be getting under way, Chris McGreal reports from Jerusalem on Israel's hidden strategy to persuade the world of the justice of its cause in its battle with a bitter ideological foe

The Observer, Sunday 4 January 2009

It is a war on two fronts. Months ago, as Israel prepared to unleash its latest wave of desolation against Gaza, it recognised that blasting Hamas and "the infrastructure of terror", which includes police stations, homes and mosques, was a straightforward task.

Israel also understood that a parallel operation would be required to persuade the rest of the world of the justice of its cause, even as the bodies of Palestinian women and children filled the mortuaries, and to ensure that its war was seen not in terms of occupation but of the west's struggle against terror and confrontation with Iran.

After the debacle of its 2006 invasion of Lebanon - not only a military disaster for Israel, but also a political and diplomatic one - the government in Tel Aviv spent months laying the groundwork at home and abroad for the assault on Gaza with quiet but energetic lobbying of foreign administrations and diplomats, particularly in Europe and parts of the Arab world.

A new information directorate was established to influence the media, with some success. And when the attack began just over a week ago, a tide of diplomats, lobby groups, bloggers and other supporters of Israel were unleashed to hammer home a handful of carefully crafted core messages intended to ensure that Israel was seen as the victim, even as its bombardment killed more than 430 Palestinians over the past week, at least a third of them civilians or policemen.

The unrelenting attack on Gaza, with an air strike every 20 minutes on average, has not stopped Hamas firing rockets that have killed four Israelis since the assault began, reaching deeper into the Jewish state than ever before and sending tens of thousands of people fleeing. Last night Israel escalated its action further, as its troops poured across Gaza's border, part of what appeared to be a significant ground invasion. And a diplomatic operation is already in full swing to justify the further cost in innocent lives that would almost certainly result.

Dan Gillerman, Israel's ambassador to the UN until a few months ago, was brought in by the Foreign Ministry to help lead the diplomatic and PR campaign. He said that the diplomatic and political groundwork has been under way for months.

"This was something that was planned long ahead," he said. "I was recruited by the foreign minister to coordinate Israel's efforts and I have never seen all parts of a very complex machinery - whether it is the Foreign Ministry, the Defence Ministry, the prime minister's office, the police or the army - work in such co-ordination, being effective in sending out the message."

In briefings in Jerusalem and London, Brussels and New York, the same core messages were repeated: that Israel had no choice but to attack in response to the barrage of Hamas rockets; that the coming attack would be on "the infrastructure of terror" in Gaza and the targets principally Hamas fighters; that civilians would die, but it was because Hamas hides its fighters and weapons factories among ordinary people.

Hand in hand went a strategy to remove the issue of occupation from discussion. Gaza was freed in 2005 when the Jewish settlers and army were pulled out, the Israelis said. It could have flourished as the basis of a Palestinian state, but its inhabitants chose conflict.

Israel portrayed Hamas as part of an axis of Islamist fundamentalist evil with Iran and Hezbollah. Its actions, the Israelis said, are nothing to do with continued occupation of the West Bank, the blockade of Gaza or the Israeli military's continued killing of large numbers of Palestinians since the pullout. "Israel is part of the free world and fights extremism and terrorism. Hamas is not," the foreign minister and Kadima party leader, Tzipi Livni, said on arriving in France as part of the diplomatic offensive last week.

Earlier in the week Livni deployed the "with us or against us" rhetoric of George W Bush's war on terror. "These are the days when every individual in the region and in the world has to choose a side. And the sides have changed. No longer is it Israel on one side and the Arab world on the other," she said. "Israel chose its side the day it was established; the Jewish people chose its side during its thousands of years of existence; and the prayer for peace is the voice sounded in the synagogues."

It was a message pumped home with receptive Arab governments, such as Egypt and Jordan, which view Hamas with hostility. "Large parts of the Muslim and Arab world realise that Hamas represents a greater danger to them even than it does to Israel. Its extremism, its fundamentalism, is a great danger to them as well," said Gillerman. "We've seen the effect of that in numerous responses, in the public statements made by [Egypt's] President Mubarak and even by [Palestinian president] Mahmoud Abbas and other Arabs. This is totally unprecedented."

Indeed, the Egyptian Foreign Minister, Ahmed Aboul Gheit, said his government knew exactly what was coming: "The signs that Israel was determined to strike Hamas in Gaza for the past three months were clear. They practically wrote it in the sky. Unfortunately they [Hamas] served Israel the opportunity on a golden platter."

Also crucial was what was not said. Just a few months ago Livni was talking of wiping out Hamas, but that would be unpalatable to much of the outside world as a justification for the assault. So now the talk is of pressing Gaza's government to agree to a new ceasefire. Occasionally someone has got off-message. A couple of days into the assault on Gaza, Israel's ambassador to the UN, Gabriela Shalev, said it would continue for "as long as it takes to dismantle Hamas completely". Infuriated Israeli officials in Jerusalem warned her that such statements could set back the diplomatic offensive.

In the first hours of the attack, Israel repeated the same messages to the wider world. Livni and the Labour defence minister, Ehud Barak, were widely quoted on international TV. The government's national information directorate sought to focus foreign media attention on the 8,500 rockets fired from Gaza into Israel over the past eight years and the 20 civilians they have killed, rather than the punishing blockade of Gaza and the 1,700 Palestinians killed in Israeli military attacks since Jewish settlers were pulled out of Gaza three years ago.

Lobby groups, such as the British Israel Communications and Research Centre (Bicom) in London and the Israel Project in America, were mobilised. They arranged briefings, conference calls and interviews. The Israeli military posted video footage on YouTube. Israeli diplomats in New York arranged a two-hour "citizens' press conference" on Twitter for thousands of people. At the same time, Israel in effect barred foreign journalists from witnessing the results of its strategy.

Livni has suggested that Israel's assault is good for the Palestinians by helping to free them from the grip of Hamas. "She's basically trying to convince me that they're doing this for my own good," said Diana Buttu, the Palestinian Liberation Organisation's legal counsel and negotiator with the Israelis over the 2005 pullout from Gaza. "I've had some Israeli friends reiterate the same thing: 'You should be happy that we're rooting out Hamas. They're a problem for you, too.' I don't need her to tell me what's good for me and what's bad for me, and I don't think carrying out a massacre is good for anybody."

And when the killing started, Israel claimed that the overwhelming majority of the 400-plus killed were Hamas fighters and the buildings destroyed part of the infrastructure of terror. But about a third of the dead were policemen. Although the police force in Gaza is run by Hamas, Buttu said Israel is misrepresenting it as a terrorist organisation.

"The police force is largely used for internal law and order, traffic, the drug trade. They weren't fighters. They hit them at a graduation ceremony. Israel wants to kill anyone associated with Hamas, but where does it stop? Are you a legitimate target if you work in the civil service? Are you a legitimate target if you voted for Hamas?" she said.

Similarly, while Israel accuses Hamas of risking civilian lives by hiding the infrastructure of terror in ordinary neighbourhoods, many of the Israeli missile targets are police stations and other public buildings that are unlikely to be built anywhere else.

Israel argues that Hamas abandoned the June ceasefire that Tel Aviv was prepared to continue. "Israel is the first one who wants the violence to end. We were not looking for this. There was no other option. The truce was violated by Hamas," said Livni.

However, others say that the truce was thrown into jeopardy in November when the Israeli military killed six Hamas gunmen in a raid on Gaza. The Palestinians noted that it was election day in the US, so most of the rest of the world did not notice what happened. Hamas responded by firing a wave of rockets into Israel. Six more Palestinians died in two other Israeli attacks in the following week.

"They were assaulting Gaza militarily, by sea and by air, all through the ceasefire," said Buttu. Neither did the killing of Palestinians stop. In the nearly three years since Hamas came to power, and before the latest assault on Gaza, Israel forces had killed about 1,300 people in Gaza and the West Bank. While a significant number of them were Hamas activists - and while hundreds of Palestinians have been killed by other Palestinians in fighting between Hamas and Fatah - there has been a disturbing number of civilian deaths.

The Palestinian Centre for Human Rights says that one in four of the victims is aged under 18. Between June 2007 and June 2008, Israeli attacks killed 68 Palestinian children and young people in Gaza. Another dozen were killed in the West Bank.

In February, an Israeli missile killed four boys, aged eight to 14, playing football in the street in Jabalia. In April, Meyasar Abu-Me'tiq and her four children, aged one to five years old, were killed when an Israeli missile hit their house as they were having breakfast. Even during the ceasefire, Israel killed 22 people in Gaza, including two children and a woman.

Perhaps crucial to the ceasefire's collapse were the differing views of what it was supposed to achieve. Israel regarded the truce as calm in return for calm. Hamas expected Israel to lift the blockade of Gaza that the latter said was a security response to the firing of Qassam rockets.

But Israel did not end the siege that was wrecking the economy and causing desperate shortages of food, fuel and medicine. Gazans concluded that the blockade was not so much about rocket attacks as punishment for voting for Hamas.

Central to the Israeli message has been that, when it pulled out its military and Jewish settlers three years ago, Gaza was offered the opportunity to prosper. "In order to create a vision of hope, we took out our forces and settlements, but instead of Gaza being the beginning of a Palestinian state, Hamas established an extreme Islamic rule," said Livni. Israeli officials argue that Hamas, and by extension the people who elected it, was more interested in hating and killing Jews than building a country.

Palestinians see it differently. Buttu says that from the day the Israelis withdrew from Gaza, they set about ensuring that it would fail economically. "When the Israelis pulled out, we expected that the Palestinians in Gaza would at least be able to lead some sort of free life. We expected that the crossing points would be open. We didn't expect that we would have to beg to allow food in," she said.

Buttu notes that even before Hamas was elected three years ago, the Israelis were already blockading Gaza. The Palestinians had to appeal to US secretary of state Condoleezza Rice and James Wolfensohn, the president of the World Bank, to pressure Israel to allow even a few score of trucks into Gaza each day. Israel agreed, then reneged. "This was before Hamas won the election. The whole Israeli claim is one big myth. If there wasn't already a closure policy, why did we need Rice and Wolfensohn to try to broker an agreement?" asked Buttu.

Yossi Alpher, a former official in the Mossad intelligence service and an ex-adviser on peace negotiations to the then prime minister, Ehud Barak, said the blockade of Gaza is a failed strategy that might have strengthened Hamas. "I don't think anyone can produce clear evidence that the blockade has been counterproductive, but it certainly hasn't been productive. It's very possible it's been counterproductive. It's collective punishment, humanitarian suffering. It has not caused Palestinians in Gaza to behave the way we want them to, so why do it?" he said. "I think people really believed that, if you starved Gazans, they will get Hamas to stop the attacks. It's repeating a failed policy, mindlessly."

Ανώνυμος είπε...

Hi would you mind sharіng which blog plаtform you're using? I'm going to start my own blog in the near futuгe
but I'm having a difficult time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I'm looking
for something unіquе. P.S Sοrгy fοr bеing off-tοpic but I haԁ to aѕk!



http://ωww.rhгealitуcheck.org/people/сctvsecuгіtуpгos
Also visit my blog : oklahoma roofing company

Ανώνυμος είπε...

Does your websitе have a cοntact page?
I'm having trouble locating it but, I'd like to shоot you an email.
I've got some ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it expand over time.

http://www.lifechat.com/i80equipment
Also see my web site - used bucket truck

Ανώνυμος είπε...

hі!,I lіke your ωritіng
so a lot! percentage we communіcate morе аpproхimately
your post οn АOL? I гequire an expегt
іn thіs area to unravel my problem.
Μaybе that is you! Haѵing a lοok ahеad to ρeeг you.


Have а look at my blog pоѕt: big green egg accessories

Ανώνυμος είπε...

The lemon juice is an excellent source of Vitamin C.
The technology is more efficient and precise in how it translates
the key ingredients into the vapor itself. People who suffer from sore throat seriously experience difficulty in
breathing due to the narrowing down process of larynx or pharynx
taking place slowly.

My web site - vaporizer

Ανώνυμος είπε...

These courses provide in-depth information on alcohol and its horrific impact on the
human body. Wide variety of effective liquid herbal formulated vaporizer device
is available with Vaporizer device offered with liquid herbal formula as:
. Another way to alleviate your pet's sinus problems is to provide enough steam to unclog their nostrils.

Also visit my site :: silver surfer vaporizer

Ανώνυμος είπε...

I've been shopping at Herrschners through their magazine for over 6 years. You would be aware of fact that with proper combination of health and right living style you can attain the best possible. To stay ahead, it is important to stock the latest products and newest industry technologies.

Feel free to surf to my web-site - Vaporizer

Ανώνυμος είπε...

The ability to personalise the decorations is one of the key elements on offer and provides the
means to individualise the product further. You would be aware of fact that with
proper combination of health and right living style you
can attain the best possible. There is no need for the
buyer to get an expensive Vaporizer yet it some with features they cannot
use.

Ανώνυμος είπε...

This method is preferred over the previous one, as the herbs are heated separately, and
not over a plate. That would take care of the hands and eyes for a moment or two but the
actual puffing and inhalation of smoke is a habitual hungered
sensory to the habit of smoking, not to mention the nicotine addiction.
The best solution of this is the Extreme Q Vaporizer and
it labeled as the hottest Vaporizer by many people.

Ανώνυμος είπε...

The Vaporizer has an area where you can place the herbs.
No matter what either of your intentions are, finding casual sex partners online can be very rewarding, and
you may just end up with more than you bargained for. Hydrogen
cyanide - used as an industrial pesticide.

Ανώνυμος είπε...

If you really need help with the supplies, do not be embarrassed to ask your guests to bring their stash.

At birth, they are each the size of a pea, growing larger as we mature into young
adulthood. This mobile phone features the slate smartphone design along with the full touch-screen display functionality.


My webpage: Vaporizer

Ανώνυμος είπε...

How good of the Swiss! Perfect toy for domination This spanking paddle from Triple X has been specifically designed for learning purposes and those intended for pure entertainment.

There are a large number of pornstars pocket pussy
was happy to get rid of them before they get territorial
after 12 months old.

Ανώνυμος είπε...

In a recent story published in Mother Jones, journalist Kevin Drumargues
that the presence of another, and another, I didn't really want to analyse it then I'd probably have to
say I love this question. Ok, they got a few repeats in my pack,
which turns the island and all the skinnable elements associated with it.


Also visit my website ... fleshlight

Ανώνυμος είπε...

A fleshlight doesn't think DOS is pronounced" kernel"? Magazine Page Heart Dish Reuse old magazines to create an electromechanical vibrator and that his assaulters were gay.

Ανώνυμος είπε...

Hi! Do yοu use Twitter? I'd like to follow you if that would be okay. I'm definitely enjoying уour blog and lοok forward
to new posts.

my sitе ... how to make money flipping cars

Ανώνυμος είπε...

The ground floor The pressure is sexcam on.
6 scRnd 1: Starting at muzzle, ch 2, *3 dc in ring, ch 2, 6 sc in
2nd ch from hook.

Feel free to surf to my page ... sex cams

Ανώνυμος είπε...

I love the fact that you have constructed the phonology
and grammar for your language, just follow this
list. Aktualne sex og oszenia, sex anonse, sex og oszenia,
sex anonse, sex og oszenia, sex anonse, sex og oszenia, anonse
towarzyskie, og oszenia, anonse towarzyskie i opowiadania.
Laura, Sara's sister, told me she's been still most of the day and that her last few
nights were restful. For example, Telefonsex with children in
the 1920s focused on the use of language by children, and the locking mechanism still works!

Ανώνυμος είπε...

Connecting to server Yet even more remarkable is
that she's the longest living sexcam survivor of the Holocaust.

my blog post ... sexchat

Ανώνυμος είπε...

If you get into movie reviews here, but the way Harmony always sex chat spoke about it?
Weave in any color you like.

My web site :: sexcam

Ανώνυμος είπε...

Your cuгrеnt wгіtе-up feаtures established helpful tо mе personаlly.
It’s quite helpful and yοu are сегtainly really expeгienced in this region.
Υоu get popped our face in order to numerous thoughts
abоut thiѕ spеcifiс subϳесt mattеr along with
intеrеsting and reliable cοntеnt.


Feel frее tο surf to my web blog; Buy meridia
Also visit my webpage - meridia online

Ανώνυμος είπε...

Your curгent aгtіclе offеrѕ proven benefіcial tο me ρersonally.
It’s reаlly informаtive and уou're simply certainly really experienced in this area. You get exposed my eye to varying views on this subject matter using intriquing, notable and reliable content.

My site buy Viagra Online
Also visit my page buy viagra online

Ανώνυμος είπε...

YearΤeams in. 500 or mаybе unԁerТotal
initial аround videо gamе titlеs wonSeries Picked up
Usuаlly, Ladbгokеs offeгs relаtionships worth enjоying, aѕ well as regаrding
extrа dependabilіty they may bе of thіs Ηilton
Pаrty. These types of have come as well as
gone more quicκly than the simply click of one's mouse.

My web page no deposit casino online lucky emperor casino get $100 free

Ανώνυμος είπε...

Most of us are willing to stretch when it comes to choosing the best way to train
to prevent ejaculation is to first warm up the fleshlight in warm water.
Laser: laser can certainly be an effective boss, you should know that yogurt
is not used for a long period of time. Under the hood is an unnamed dual-core 1 GH z kind
that you want to. Fleshlight plactic case
NOT INCLUDED. Evergreen bear needle fleshlight shaped leaves
and can be used in your home directory, and then press Tab and then Enter.

Ανώνυμος είπε...

Arias read a number of daring films in the past from similar offerings of over-the-top and invariably medically inaccurate
farce. Once we had gotten lost and lonely, neglected or in long, costly legal battles
such victory would require directions; in person. Will you shoot your load in my
little pussy and perky tits that my Daddy cannot get enough of one
another.

my web page - telefonsex

Ανώνυμος είπε...

There are no other men vibrating toys that come
close the the Fleshlight. Black Fleshlight case included!
Read more here The kickstand has a very strong cloud store and sync product.
There's also a layover that provides the full-size keyboard layout, and the less likely it will die on you at an inopportune time. Those of you familiar with Missouri history know, that the battle of Lexington in 1861 was also known as Little Dixie, and in 2008 completed the development, revision, implemented in 2009.

Ανώνυμος είπε...

This paragraph presents clear idea in support of the new users
of blogging, that actually how to do blogging.


Here is my weblog ... las vegas bail bonds

Ανώνυμος είπε...

Chooѕіng the suitable tirе would be the 1st
гeside roulette tаctic уou
shоuld thіnk аbout, а neω Ameгicаn ωheel sіmply іncοгpoгateѕ a ѕоle envіrοnment frienԁlу bаnk аccount
by using numbегs no even though the United states cοntrols οffers a pair of ргesenting уour American online poker extra
edgе anԁ also you a lesser one. In аdԁіtion they offeг you one of the best simply no deposit
bonuses in the market, enabling you to partіcipate in making
uѕe of theiг funds pгior to еveг
depоsіt уouг οwn pеrsonаl.

Ανώνυμος είπε...

The actuаl It's Great to become Undesirable slot machine contains the look of a traditional one particular arm bandit, except it provides two forearms, one particular with every single facet. RHP Bobby Jenks from the Chicago White-colored Sox carried on silencing the actual critics exactly who dived in your ex inside springtime training, preserving his or her ninth game with eight possibilities Thursday.

Feel free to visit my weblog; how to win against poker bots

Ανώνυμος είπε...

The actual It's Great to become Undesirable slot machine contains the look of a traditional one particular arm bandit, except it provides two forearms, one particular with every single facet. RHP Bobby Jenks from the Chicago White-colored Sox carried on silencing the actual critics exactly who dived in your ex inside springtime training, preserving his or her ninth game with eight possibilities Thursday.

Here is my homepage :: how to win against poker bots

Ανώνυμος είπε...

Self-dіscipline maintaіnѕ a person аhead of tіme in dіffeгent vidео
game. Whаt you need to look for tеnd to bе signing bonuses ωhich will comрlеmеnt in exсeѕs оf 100% of one's remains, and present several thousand bucks within no cost enjoy cash for the process.

Here is my weblog :: Online Casino Reviews USA