Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Κυριαρχοι μυθοι, λογοκρισια της ιστοριας, τζαι η πιθανοτητα πολλαπλων ερμηνειων

"Σε γνωριζω, αγαπη"
[αφιερωμενο στον αγωνιστην της εργατιας Μιχαηλ Πετρου και θυμα των μασκοφορων την 21η του Γενναρη 1958]

Ορφανεμενε που μωρον που μαναν τζαι πατριδαν,
κουτσιλας φως τ' αμμαθκια σου τζι αγαπης νηλιον ειδαν,
μαυρες ψυσιες εκοψασιν το νημαν της ζωης σου,
τζι εφησες δκυο μωρα 'ρφανα. Την αγαπητιτζην σου!
Τζεινην που πρωτοδροσισεν την ξεραην καρκιαν σου!
Τζι' εκουντησεν τζαι ενικησες την πρωτινην σκλαβκιαν σου!
Τζι ητουν κοντα την δευτερην σκλαβκιαν σου να νικησεις

τζι οι σκουντροι της φτωχολογιας επαιξαν σε να σβησεις.
Τζι αντι να σβησεις εφεξες! Τζι ωσπου τζυλουν τα γρονια
στο μνημαν σο' 'ννα τζελαδουν σιλιαες Αηδονια!
Εναν δεντρον μισορανον τζαι νοσιερον εννα 'σαι

σαν πλασμα ολοζωντανον, 'μμα να γλυκοτζοιμασαι!
Γενιας γενιων εννα 'ρκουνται πουκατω να πεζευκουν,
σαν τζοινωνιαν τον δροσον σου να πιννουν να δροσευκουν.
Να ψαλλουν το νεκροσιμον του Πολεμοκασαπη
την ανοιξην της νεας ζωης, το σε γνωριζω Αγαπη!..."


Παυλος Λιασιδης, Ποιητικη συλλογη "Δωδεκα παρα δεκα"

Μαρτυρια του Γιαννη Κολανη για τα γεγονοτα στην Λυση τον Γεναρη του 1958,
[στο βιβλιο του Μ. Πουμπουρη "Μερες Δοκιμασιας"
]

"..Γυρω στις 7:45 ορμησαν μεσα τεσσερις ενοπλοι με καλυμενα προσωπα και ρωτησαν ποιος ειναι ο Γιαννης Κολανης. Μολις απαντησα με αρπαξαν απο τα μαλια και με ετραβηξαν βιαια εξω λεγοντας μου οτι ειμαι προδοτης. Εγω αντεδρασα αυθορμητα... "Η αριστερα δεν εχει προδοτες, αλλου να τους αναζητησετε." Με κτυπησαν με το οπλο στο κεφαλι...Τοτε ειπα σε αυτον που με κτυπησε. "Βγαλε την μασκα, πεταξε το οπλο και να κατσουμε σαν αντρες να μιλησουμε.." Πραγματικα εβγαλε την μασκα και το εκτιμησα...
[....ακολουθει η περιγραφη της δολοφονιας του Μ. Πετρου]

Μερικους μηνες μετα το επεισοδιο στην Λυση βρισκομουν στο Βαρωσι....Εστριψα το κεφαλι προς τα πισω και ειδα εναν νεαρο προσωπο τσοκολατι. "Με θυμασαι;" μου λεει ."Οχι" ηταν η απαντηση μου."Μα ειναι δυνατον να μην θυμασαι; Ειμαι αυτος που εβγαλα την μασκα οταν μου το ζητησες. και σε συγχαιρω για την τολμη σου." ... Αργοτερα εμαθα οτι ηταν ενας απο τους τεσσερις του Αχυρωνα του Λιοπετριου που σκοτωσαν οι εγγλεζοι. Μου ειπαν ηταν ο Παπακυριακου. Ο θανατος του μου προκαλεσε λυπη και συγκινηση ανεξαρτητα απο οσα εγιναν εναντιον μας εκεινο το βραδυ.."

Φαινεται να κλειει τζαι η τριτη φαση της συγκρουσης για την ιστορια..Οποτε αξιζει μιαν ανασκοπηση το σκηνικο..Η πρωτη συγκρουση τον σετεβρη εξεκινησε με μια επιθεση που ηταν σαφως κατασκευασμενη..Εισιεν παρθει αποφαση που τον προηγουμενο καλοτζαιρι να επεκταθει η εμφαση στην πολυπολιτισμικοτητα σε εμφαση στην καλιεργεια κουλτουρας συμβιωσης..Αρκεψαν τοτε να φωναζουν οτι " εν να ξαναγραφτει η ιστορια" [που εν ηταν θεμα] με εστιαση στο 63-64 τζαι την εοκα..Ηταν σαφες οτι η επιθεση εισιεν σαν στοχο να δαιμονοποιησει την εμφαση στην συμφιλιωση τζαι να εκφοβισει προκαταβολικα..
Η επιθεση εξιφουσκωσεν αλλα αφησεν ανοικτους λοαρκασμους..Υστερα ηρτεν μιαν φαση τον Νιοβρη οταν ο προεδρος της ΠΟΕΔ επιαεν γυρον τα μιντια για να καταγγειλει τον υπουργο τζαι το υπουργειο για τα κειμενα που τους εισηγηθηκαν στα πλαισια του διαλογου για την εμφαση στην συμφιλιωση..Εππεσεν παλε λλιον κατσιαρισμαν..Ο υπουργος ειπεν οτι τζαι τζηνος εν εσυφφωναν με το κειμενο, αλλα ηταν θεμαν της επιτροπης..Τελικα φαινεται οτι ελογοκριθηκεν το κειμενο..Που θα εμπορουσεν βεβαια να μπλοκαριστει τζαι στην επιτροπη για την επιλογη των κειμενων..Αλλα το δημοσιο κατσιαρισμα εσιει τζαι το στοιχειον του εκφοβισμου για την κατασκευη κλιματος σιωπης στον δημοσιο λογο..Αλλα πε τζαι ξαναπε, το θεμα αναποφευκτα αρκεψεν να εστιαζεται στο 63-64 τζαι στα δικοινοτικα..
Οποτε ηρτεν ο Δετζεβρης..Την δηλωση του τελους της χρονιας εκαμεν την ο Πουργουριδης οταν ειπεν στην βουλη οτι επρεπεν να απολογηθουμεν [σαν ε/κ κοινοτητα] στην τ/κ κοινοτητα για το 63-64..Επερασεν στο ντουκου..Αλλα αμα ο υπουργος εστειλεν την εγκυκλιο για τον Μακαριο ο μηχανισμος της εθνικιστικης υστεριας εκουρτιστηκεν παλε....Οπως τζαι στες αλλες 2 φασεις οι επιθεσεις ειχαν σαν στοχο να αποκλεισουν την πιθανοτητα να ειπωθει κατι..Να λογοκρινουν..Τουτην η φορα η επιθεση εσπασε τζαι στο τελος εξεφτελιστηκεν με την ανακοινωση της οελμεκ..
Τζαι παραλληλα με τουτα αρκεψεν να κατσιαριζει τζαι μια ομαδα γονιων στην αγγλικη σχολη εναντια στην πρακτικη του πρωτου μιχτου/δικοινοτικου σχολειου...Τζαι τουτον το κατσιαρισμαν στο σιιος των αλλων εκστρατειων ηθικου πανικου, εκινειτουν σε αναλογες ρητορικες κινησεις..

Τωρα [υστερα που την κοντρα του Γενναρη] φαινεται να κινουμαστεν σε ενα νακκον διαφορετικο πλαισιο..Τωρα υπαρχουν τ/κ νεκροι ακομα τζαι για τους μεχρι προσφατα λογορκιτες της ιστοριας..Πε τζαι να πεις για το 63-64 εφτασαν αναγκαστικα [αφου επιτελους αρκεψεν να ακουεται τζαι η αλλη αποψη] στην παραδοχη του ιστορικα αναποφευκτου γεγονοτος..Διοτι η παγιδα του εθνικιστικου λογου εν οτι υπερασπιζετουν/ται εναν δικτυ λογοκρισιας τοσο απολυτο που η απλη αντιπαραθεση [επιτελους] εφερεν την πραγματικοτητα στον δημοσιο λογο..Τζαι ιντα που ηταν να πουν αμα ακομα τζαι την ωρα που εφωναζαν οτι εν εγινεν τιποτε το 63-64 [που τους ε/κ εννοειται] αννοιεν ομαδικος ταφος τ/κ; Ποσα ψεματα μπορεις να πεις χωρις να αρκεψεις να γενεσαι γελοιος;..
Οποτε αλλαξαν φκιολι...Τωρα το θεμα ενι να μεν το λαλουμεν..Παραδειγμα ο Κ. Βενιζελος του φιλελευθερου..
"Εγιναν εγκληματα απο ελληνικης πλευρας; ασφαλως"...[στην στηλη του το Σαββατο]
Κοιτα να δεις ειλικρινεια η παρεα του Μιχαηλιδη..Ομως εν τζαι ενδιαφερον ινταλως συνεχιζουν με το ψεμα σαν εναν ειδος αυτονοητου τροπου γραφης.. Ιδου ο κ. Βενιζελος:
" Μολις βρεθηκε η Τουρκια σε δυσκολη θεση εσπευσε να κανει την εμφανιση της η "ρεαλιστικη ελιτ" για να ανακαλυψει και..εγκληματα στην δικη μας πλευρα."
Ιντα που να πεις; Η συζητηση για τους νεκρους τ/κ εν εγινεν υστερα που την υποθεση ολγκατς αλλα πριν, σε σχεση με το μηνυμα του υπουργου..Ψεμα ξεκαθαρο..Γιατι το καμνει ο δημοσιογραφος του φιλελευθερου;..Εν αθθυμαται; Επαθεν αμνησια για τες περασμενες 20 μερες; Οϊ..Καμνει το κλασικο κολπο της δαιμονοποιησης [τουτον που επροσπαθησεν να καμει τζαι το Μεγα με τον Κατσιαουνη]..Να ταυτιστει ενα θεμα/αποψη με τον "εχθρο/δαιμονα"..Οποτε οποιος λαλει κατι το διαφορετικο εν κακος/πρακτορας/υποπτος..
Η περιθωριοποιηση της αμφισητησης του κυριαρχου λογου που λαλει τζαι ο Τσομσκυ...

Η ατακα για μιαν "ρεαλιστικη ελιτ" εκφραζει μιαν στρατηγικη μετατοπισης της συζητησης ωστε να μεν φανει ποιος μιλα ουσιαστικα για λογοκρισια ..Λαλει, ο δημοσιογραφος, οτι η "ρεαλιστικη ελιτ" ειπεν για το 63-64..Ποιοι εν τουτοι;..Κανενα τεκμηριο, καμια αναφορα;...Ελιτ σημαινει η ομαδα που εσιει την εξουσια σε καποιοιν τομεα της κοινωνικης ζωης...Σιουρα οι πολιτικοι υστερα που την υποθεσην του ολγκατς εν ειπαν τιποτε για το 63-64..Ποια αλλη ελιτ; Η οικονομικη; Ειπεν τιποτε το ΚΕΒΕ;..
Απλα ο Βενιζελος θελει να γυρισει τον προβολεα στην αλλη πλευρα για να μεν φανει ο ρολος του σαν ενος λογοκριτη που θελει να συντηρησει την κυριαρχη ιδεολογια με βαση την οποια κοφκει τζαι ραφκει τα γεγονοτα.
Ιδου η αντιστροφη της πραγματικοτητας στο κυριαρχο θεαμα - να αναπαραγεις τον κυριαρχο λογο, να θελεις να λογοκριθουν οι αλλες αποψεις, τζαι να το παιζεις τζαι οτι εσυ αγωνιζεσαι εναντια σε ελιτ..

Στες "Μυθολογιες" ο R. Barthes αναλυει τον τροπο που η κυριαρχη ιδεολογια εμετατρεπεν/μετατρεπει το "ιστορικο" [ το βιωμα στην την ροη του χρονου, τζαι την ρευστοτητα των κοινωνικων θεσμων τζαι αντιληψεων] σε "φυσικο" [αιωνιο, αυτονοητο, ιερο]..
Ας παρουμεν λ.χ. την ανακοινωση των εθνικοφρονων γονιων στην αγγλικη σχολη..
Στην ανακοινωση τους παραθετουν 9 σημεια σε στυλ αρχων τζαι αλλα 8 σημεια σαν ειδος πρακτικων εισηγησεων..[η ανακοινωση μαζι με απαντηση της πλατφορμας εκπαιδευτικων υπαρχει στο τελος των σχολιων του προηγουμενου ποστ]..
Στο σημειο 1 λαλουν οτι συφφωνουν με την εμφαση στην πολυπολιτισμικη διασταση της σχολης αλλα εν εναντια στον "δικοινοτικο χαρακτηρα"..Η αλλαγη πλαισιου που εγινεν προσφατα φαινεται που την αποδοχη της πολυπολιτισμικης ταυτοτητας ενω η εναντιωση στην δικοινοτικοτητα εν το κουτοπονηρο..Σε μιαν κοινωνια η εναν ομαδικο πλαισιο το δικοινοτικο εν σαφως μια προοδος προς το πολυπολιτισμικο σε συγκριη με την ηγεμονικη επικρατηση τζαι προβολη της μιας ταυτοτητας...Τωρα αν οι εθνικοφρονες γονιοι εθελαν να πουν οτι εν πρεπει να τονιζεται οτι υπαρχουν 2 μεγαλες κοινοτητες [ε/κ-τ/κ] τζαι να θεωρουνται ουλλες οι πολιτιστικες παραδοσεις ισες [μαρωνιτες, αρμενιοι, μη-κυπριακης καταγωγης, αντι-εθνικιστες απο ε/κ η τ/κ κοινοτητα κλπ] να πεις οκ..Ενδιαφερον...Αλλα το αμεσως επομενο σημειο τονιζει [με αναφορα μαλιστα στην νομοθεσια] οτι η σχολη εν "χριστιανικη"...Αρα οι μη-χριστιανοι [μουσουλμανοι, μη-θρησκευομενοι /non believers που λαλει τζαι ο ομπαμα] πρεπει να κρυψουν τζαι να ξιχασουν τον πολυπολιτισμο..Τζαι το χριστιανικο που την ομαδα των εθνικοφρονων ερμηνευκεται να σημαινει "ορθοδοξο"/ ελληνορθοδοξο.. Ενας φιλελευθερος προτεσταντης λ.χ. θα ηταν πολλα πιο κοντα σε εναν κοσμικο παρα σε εναν οπαδο του τομμυ..
Ουσιαστικα η ανακοινωση διακυρησει κατι [πολυπολιτισμος] τζαι υστερα αναιρει το επιλεκτικα [μονο χριστιανικη εμφαση επιτρεπεται]...Τζαι η εικονα γινεται σαφης παρακατω.
Στο σημειο 3 θελουν την σχολη να μεινει μακρυα που την πολιτικη [η "πολιτικη" εν κατι κακο προφανως] αλλα στο σημειο 4 θελουν εμφαση στην "εθνικη καταγωγη"..Ε καλα η "εθνικη καταγωγη" ενεν πολιτικο θεμα; Οϊ για τους αστους που εμαθαν να φκαλουν ανακοινωσεις με τις αποψεις τους σαν το αυτονοητο κοινωνικο σωστο..
Αν καποιος εν νοιωθει ελληνας αλλα κυπραιος - ποια εν η εθνικη του/της καταγωγη; Εν θα τον καταπιεσουν αμα τον υποχρεωσουν να περασει τα παναϋρκα του ελληνικου εθνικισμου; Η αναποδα..Ακομα τζαι αν οι 2 κοινοτητες ηταν ομοιογενη μπλοκ οπως θα ηθελεν η εθνικοφροσυνη τζαι στες 2 κοινοτητες, εν να δικαιουνται [ με βαση την θεση για σεβασμο της εθνικης καταγωγης] οι τ/κ να εχουν τζαι τζηνοι την σημαια της τουρκιας; Οξα οι τουρτσιοι εν εχουν εθνικη καταγωγη;
Η μετατροπη των αποψεων μιας ομαδας σε κυριαρχες προυποθετει τον αποκλεισμο των αλλων τζαι την επιβολη της εκδοχης που της συφφερει σαν την αυτονοητη μοναδικη μυθολογια, την "φυσικη", μια τζαι μοναδικην, αληθκια..Οποτε οτι εν τους συφφερει εν πολιτικο τζαι προσωπικο τζαι οτι τους συφφερει εν αυτονοητο..
Στο τελος της ανακοινωσης τους λ.χ. λαλουν οτι το προβλημα εξεκινησεν πριν 4 χρονια τζαι επιμενουν να μεινουν η επανελθουν τα πραματα "ως συνεβαινε μεχρι τωρα"..Μα καλαν το "τωρα" ποτε ενι; Τζαι ποτε ξεκινα;.. Γιατι οι αλλαγες που εγιναν που το 1995 με την πιεση [εμμεση η αμεση] της Κλαιρης να εν το μετρο τζαι να μεν ενι οτι εκαμεν ο Πευκιος; Η οτι υπηρχεν τζαι πριν την Κλαιρη; Ποιος καθοριζει την "παραδοση"..Ιδου εναν ακομα κολπο της κατασκευης κυριαρχων μυθων. Η κατασκευη των παραδοσεων...
Ιντα γιατι εν πασιν πισω στον 18ο αιωνα που ο ιστορικος προγονος των κυπριων ιθαγενων εθεωρειτουν ο Χεττιμ ο αγγονας του Νωε; Η εκδοχη της ελληνικης καταγωγης των κυπριων χριστιανων εν πιο προσφατη...
Αλλα σιγα που τους ενδιαφερει η ιστορια...

Η ας παρουμε το μετρο 4 που θελουν σεβασμο "στον εθνικο υμνο" της κυπριακης δημοκρατιας..Ιντα χαζιν α; Τωρα τα κοπελλια καμνουν οτι εξιχασαν ιντα που λαλει το συνταγμα..Αμα ηταν να το παιξουν "χριστιανικο ιδρυμα" [με την ελπιδα να το σπρωξουν στα κρυφα στο "ορθοδοξο"] εβαλαν μας τζαι το κομματι της νομοθεσιας [τες γνωματευσεις ομως εξιχασαν τες βολικα]...Τωρα εν εβρισκαν τα καημενα τα πλασματα το συνταγμα, εστω μιαν αναφοραν στην λογικη του συνταγματος, η στην ιστορια, για να δουν οτι ο εθνικος υμνος του ελληνικου κρατους ενεν ο εθνικος υμνος της κυπριακης δημοκρατιας..
Αλλα ειπαμεν..Το επιχειρημα του κυριαρχου λογου στηριζεται στις επιλεκτικες αναφορες, στα ψεματα, τζαι στην προσπαθεια να μετατραπει η αποψη οσων θελουν να επιβληθουν σε κατι το φυσικο/αυτονοητο...

Να παμεν στο ποιημα του Λιασιδη σαν την αλλην θεσην - την θεσην που εκαταπιεστηκεν ιστορικα [τζαι λογω της ταξικης της καταγωγης] τζαι που νομιζω οτι μπορει να κουβαλα εναν πλαισιον ερμηνειας της αθρωπινης εμπεριας που εν πιο ανοικτον, πιο ρευστο...πιο νουσιμο [που λαλουν τζαι στο χωρκον μου] τζαι πιο πολυπολιτισμικο [αφου εν της μοδας τζαι με τους εθνικοφρονες αστους ο ορος τωρα]...
Η συζητηση για τους δολοφονημενους στο εσωτερικο μιας κοινοτητας [ε/κ η τ/κ] εν το ιδιο σημαντικη με τες αναφορες στις δικοινοτικες φασαριες..Διοτι οι πρωτοι νεκροι συνηθως ηταν ηταν στο εσωτερικο των κοινοτητων..Ο λογος του εξορισμου τζαι της λογοκρισιας των ενδοκοινοτικων αντιπαραθεσεων εν στρατηγικος - για να αποκλειστει η αναδυση μιας αλλης, καταπιεσμενης, ιστορικης πραγματικοτητας τζαι βιωματος..Του ιστορικα αβολου..
Οι "εσωτερικες" συγκρουσεις δειχνουν οτι ο διαχωρισμος του πληθυσμου σε 2 μονο κοινοτητες με βαση την θρησκεια εν ηταν η μονη διαθεσιμη επιλογη στες συλλογικες ταυτισεις κατα την διαρκεια του 20ου αιωνα..Εν υπηρχαν μονο ε/κ τζαι τ/κ στην κυπριακη ιστορικη εμπειρια..Υπηρχαν τζαι πλουσιοι τζαι φτωσιοι τζαι ταξικη παλη μεταξυ τους..Υπηρχαν τζαι φιλελευθεροι τζαι συντηρητικοι ..κλπ..Το 1908 οι ρωμιοι/ε/κ της Λευκωσιας ηταν τοσο τσακωμενοι που επροτιμησαν να φκαλουν τ/κ δημαρχο παρα να φκει αντιπαλος ε/κ...Το 48 οι εθνικοφρονες εθκιωξαν τους αριστερους που τα γηπεδα τζαι τα σωματεια αλλα η Τσεττιν Καγια επαιζεν μια χαρα στην κατηγορια/ομοσπονδια των εθνικοφρονων που "ειχαν κλεισμενη την ελλαδα μεσα τους"..

Πισω στο ποιημα του Λιασιδη..Ο Λιασιδης εγραψεν το υστερα που την δολφονια του Πετρου σαν συντροφος αλλα τζαι σαν χωρκανος του - τζαι σαν χωρκανος εξερεν τζαι ιντα που εγινεν..Επειδη υπαρχουν τζαι τα ντοκουμεντα με τις αναφορες του Σ. Παπαγεωργιου στες επιστολες των Γριβα-Ανθιμου ξερουμεν οτι τουτη η δολοφνια ηταν μερος μιας εκστρατειας εξαφανισης η αποκλεισμου της αριστερας που τες πολιτικες εξελιξεις..Το καλον του Γριβα εν οτι τα εγραφεν ξικουτσουλα.
Το ποιημα εν εναν τεκμηριο για το κλιμα γυρον που την δολοφονια/ιες..Για το ινταλως εβιωθηκαν που τους αριστερους η τουλαχιστον που μιαν πτερυγαν τους - διοτι σαφως εν υπηρχεν τοτε ενιαια αποψη αναμεσα στα λαικα στρωματα της αριστερας..Μια ταση ακολουθαν την ηγεσια τζαι την γραμμη της ενοτητας τζαι μια αλλη ηθελεν συγκρουση με τους "τραμπουκους"..
Αλλα ινταλως χρησιμοποιουμεν εναν τεκμηριο; Στην εθνικη αφηγηση η εμφαση εν στην μονοδιαστατη ερμηνεια..
Η λογικη της οελμεκ - να μην υπαρχουν κινδυνοι παρερμηνειων..Η η λογικη που ειδαμεν στην επιτροπη παιδειας της βουλης που τον Βαρναβα της ΕΔΕΚ τζαι το αλλον νουμερο τον εθνικοφρονα βουλευτη του ΔΗΣΥ, τον Θεμιστοκλεους..Ερωτησαν την διευθυντρια του σχολειου στο Ριζοκαρπασο να τους πει προβληματα τζαι αμα τους εκαμεν κριτικην, ειπαν της τζαι οι 2 οτι το προβλημα της εν η κατοχη..Τζηνον επρεπε να πει..Ουλλα τα αλλα απαγορευκονται..Αμπα τζαι..
Αλλα επειδη τα νοηματα διαρρεουν τελευταια, ο Βαρναβας εμεινεν να ακουετε σαν ενας κοινος λογοκριτης..
Αλλασσουν τα πλαισια..

Ας δουμε λοιπον το ποιημα σε ενα ανοικτο πλαισιο ερμηνειων..
Κατ' αρχην ιντα που εγινεν..Με βαση τις μαρτυριες φαινεται οτι μερικοι μασκοφοροι της εοκα επηαν στην Λυση για να σκοτωσουν ; /δερουν; καποιον Κολανη που ηταν γνωστος αριστερος..Ο λογος φαινεται οτι ηταν μια κοντρα που εγινεν την προηγουμενη εφτομαδα..Μια εκδοχη που ακουσα τζαι αρεσεν μου εν τουτη: στα μεσα του γεναρη οι αριστεροι εβαλαν ελληνικη σημαια στον συλλογο τους σαν υπενθυμιση της συλλογης υπογραφων του 50 στα πλαισια της εκστρατειας ενοτητας που ηταν τζαι η γραμμη της ηγεσιας του ακελ.. Καποιοι δεξιοι εσιησαν την η εσυραν την κατω..Κατι της εκαμαν τελος παντων...Γιατι οι αριστεροι, ως γνωστον, σαν αθεοι κλπ κλπ εν ηταν αρκετα "ελληνες"..Τουτον το φκιολιν εν που την δεκαετια του 20 που επαιζεν τζαι σαφως ηταν στο κεντρο της συγκρουσης του 48..Ο ελληνσμος εν ηταν απλα ταυτοτητα που εμαθαιναν οι κυπραιοι ιθαγενεις καθως εκμοντερνιζουνταν - ηταν η κυριαρχη ιδεολογια τζαι για να ανηκει καποιος σε τουτον το κλαμπ των προνομιουχων επρεπεν να εσιει καποιαν εγκριση που τους ελεγκτες εθνικων φρονηματων...Τζαι στην Μακρονησο τα ιδια...Ετσι τζαι αλλοιως δακατω εγινεν εισαγωγη..
Εφκηκεν τοτε ο Κολανης τζαι εβρισεν τους...

Οποτε οι μασκοφοροι την νυχτα της 21ης του Γεναρη ηρταν για να επιβαλουν πειθαρχια..
Ο Μιχαλης Πετρου ηταν ασχετος με το συγκεκριμενο θεμα αλλα σαφως τοπικο στελεχος της αριστερας..Ερκετουν τζηνην την ωρα στα καφενεια..Οι μασκοφοροι εσπρωχαν τους αριστερους να μπουν σε εναν καφενε..Οπου εισιεν ηδη γινει μια δολοφονια χωρις εξηγηση το 56..Αλλα τζαι στο κλιμα της εποχης, οι αριστεροι εστησαν ποϊν τζαι αρηνθηκαν να υπακουσουν..Αντισταθηκαν..Τζαι ο Πετρου..Ηταν μια δημοκρατικη αντισταση..Η υπερασπιση του δημοσιου χωρου του χωρκου που το "μαντρισμα"...
Καποιος μασκοφορος ερωτησεν τον Πετρου αν εν ο γραμματεας της ΠΕΟ στο χωρκο..Ο Πετρου ειπεν ναι...Οποτε επυροβολησαν τον τζαι εσκοτωσαν τον..
Η πιο προσφατη εκδοχη που ακουσα ηταν οτι εν οτι εξοστρακιστηκεν η σφαιρα..Το πιο πιθανο εν οτι επαιξαν τον σαν ειδος εκφοβισμου [αν ειχαν διαταγη για εκτελεση καποιου οπως φαινεται που τες επιστολες του Γριβα] η γιατι καποιος που τους μασκοφορους εχασεν τον ελεγχο..Αλλα απο οτι λαλουν οι μαρτυριες εν ηταν ενας πυροβολισμος..

Το ποιημα του Λιασιδη εν καταγραφει τα γεγονοτα αλλα το αισθημα..Υπαρχουν τουλαχιστον 4 σημεια στο ποιημα του που θα μπορουσαν να γινουν σημεια εστιασης για αναλυση της κοινωνικης τζαι πολιτιστικης ιστορια των λαικων στρωματων της κυπριακης κοινωνιας:
Η παραπομπη στην απελευθερωση που εκοντευκεν ["τζι ητουν κοντα την δευτερη σκλαβκια σου να νικησεις"] την οποια ο Λιασιδης εθωρεν ευρυτερα σαν το πλησιασμα της ιστοριας προς εναν ειδος "μεγαλου μεσομερκου"..
Ο προσδιορισμος των μασκοφορων σαν "σκουντρων της φτωχολογιας" που παραπεμπει πιο αμεσα στες τοπικες ταξικες συγκρουσεις...
Ο παραλληρισμος της μνημης της νεκρου συντροφου σαν εναν ειδος αγιασματος [θειας κοινωνιας/τζοινωνιας] οπου θα ερκουνται οι μελλοντικες γενιες να "πινουν να δροσευκουν"...
Τζαι η καταληξη που εν τζαι ο τιτλος..
"Σε γνωριζω, αγαπη"...
Η μετατοπιση που τον ελληνικο εθνικο υμνο εν εξωφθαλμη..Αλλα τζαι ενδιαφερουσα..Ο Λιασιδης εχωντας ζησει το ταξικο μισος τζαι την βια εναντιον των αριστερων/φτωχων απορριπτει με την σειρα του το ελληνικο ιερο της ανωτερης ταξης τζαι διακυρησει εναν νεον υμνον..Οϊ το "σε γνωριζω απο την κοψη του σπαθιου" κλπ αλλα το "σε γνωριζω αγαπη"...

Εχουμεν δαμαι, σε τουτην την ερμηνεια της ποιητικης αντιδρασης, εναν ιχνος της μεταλλαξης μορφων κυπριακοτητας τζαι της αναδυσης της "κυπριακης συνειδησης" στην αριστερα..Η της μεταλλαγης της πολιτικης παραδοσης της στηριξης της ανεξαρτησιας/αυτοκυβερνησης τζαι της διασταυρωσης της με την υπογεια λαικη τοπικη παραδοση...


Ομως υπαρχει τζαι μια αλλη διασταση..Ο δολοφονος..
Ο Κολανης λαλει οτι ο ενας μασκοφορος που εφκαλεν την μασκα τζαι εμιλησεν του υστερα ηταν ο Παπακυριακου που εσκοτωθηκεν στο Λιοπετρι, στον Αχυρωνα..
Αρα ηταν ηρωας..Τζαι για τους αριστερους [σαν αντιμπεριαλιστες] τζαι για τους δεξιους [σαν οπαδους της εοκα]..
Αν ομως ηταν ο Παπακυριακου που επυροβολησεν;
Ιδου το διλημμα τζαι το αμφιλεγομενο των ερμηνειων..Μπορει βεβαια να μεν εν ο Παπακυριακου που επυροβολησεν..Αν εν ετσι λυουνται οι αντιφασεις..
Αν ομως εν ο Παπακυριακου;
Γινεται τζαι ηρωας τζαι δολοφονος;
Γιατι να μεν γινεται; Γιατι πρεπει να υπαρχει μονον το ασπρο η το μαυρο; Ενας αθρωπος μπορει να υπακουσει σε μαλακισμενες διαταγες αλλα να εσιει το ηθος να φκαλει την μασκα μπροστα στον μελλοθανατο που θα εκτελεσει, η γιατι σαν αντρας τολμα να δει τον αλλον στα μαθκια σαν ισο...Η μπορει καποιος νεαρος να σιασιαρει τζαι να καμει λαθος..
Αλλα το ηθος ενος θανατου εν παντα τζιαμαι τζαι απαιτει να δουμεν την αθρωπινη εμπειρια στην ολοτητα της...
Τζαι εν ειμαστεν αγιοι..Ειμαστεν αθρωποι..
Ο Πετρου επεθανεν για τες ιδεες του..Αν δεν ηταν "ιδεολογος" εν θα ερισκαρε να σταθει μπροστα στους μασκοφορους..
Τζαι ο Παπακυριακου το ιδιο στον αχυρωνα..
Εν πολλα δυσκολο να τιμηθουν τζαι οι 2 σαν μερος μιας ιστοριας με πολλαπλες εκδοχες τζαι εμπειριες - που ολοκληρωθηκεν πκιον;

Μπορουμεν να εχουμεν ερμηνειες που να χωρουν τουτην την πολυπλοκοτητα; Τζαι την οργισμενη αντιδραση του Λιασιδη τζαι την εκκληση για ενοτητα της ηγεσιας της αριστερας;
Τζαι το ηθος της αντιστασης στον Αχυρωνα..Τζαι το δραμα του Σαμαρα που τους επροδωσεν γιατι εσπασεν που τα βασανιστηρια τζαι υστερα ηρτεν πισω για να τον εκτελεσουν;...
Γιατι εν θωρουμεν το μεγαλειο της αθρωπινης τραγωδιας τζαι του ηθους που φκαινει που την μη-αγνη εμπειρια της ιστοριας;

Διοτι μερικοι θελουν την ιστορια [την επιλεκτικη χρηση της] σαν μηχανισμο νομιμοποιησης της εξουσιας τους..Τζαι τωρα εν φαινεται να καταλαβαινουν καν οτι κλειει ενας ιστορικος κυκλος...
Τζαι μαλλον εν απολογισμον που πρεπει να καμωμεν πκιον..

Τουτος ο απολογισμος μπορει να εν να εν μια ιστορια πολλαπλων οπτικων..Οϊ των μυθων που θελουν να λογοκρινουν αλλα των ερμηνειων που θελουν να καταλαβουν..Τζαι που υπαρχουν σαν ημιτελη αποσπασματα που συμπληρωνουνται που αλλες εκδοχες..
Μπορει να υπαρξει ενα πλαισιο ιστοριας που εν θα εκφραζει απλα την εξουσια αλλα να εν ανοικτο στην πολλαπλη εμπειρια;

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

κουβεντες του καφενε

- Εσταματησαν τελικα στην Γαζα;
- Εκυρηχτηκαν εκεχειριες...Ο καθενας αυτονομα..Το Ισραηλ φαινεται να μασιεται να φκει εξω που το σκηνικο..Αμα κλεισει επισημα συφφωνια για τελος του πολεμου ιντα που εννα φανει; Οτι το ισραηλ εσκοτωσεν 1000 πλασματα για μια εκεχειριαν που ετσι τζαι αλλοιως εμπορεν να επιτευχθει;..Στρατιωτικα εν ετολμησεν να μπει στα πολεμικα καστρα της αντιστασης, τες κατοικημενες περιοχες..Επηενεν να μπει, εγινουνταν μαχες, ετραβαν πισω..Διοτι πκιον οι μαχες των πολεων εν δυσκολες..Το φαντασμα του Ιρακ πολασεδα..Οποτε αφου στρατιωτικη νικη εν υπαρχει, με το να κυρηξει μονομερη εκεχειρια εγλυτωσεν την αμεση διαπραγματευση που ηταν να φανει σαν υποχωρηση. Αν περασει τζαι στην κοινη τους γνωμη οτι εσταματησαν οι πυραυλοι που την Γαζα, τοτε μπορει να τους φκει τζαι εκλογικα..
- Ε ναι..αλλα θωρεις οι πυραυλοι εσυνεχισαν να ππεφτουν στο ισραηλ παρα τους βομβαρδισμους..Τζαι υστερα που την μονομερη εκεχειρια..
- Εν η εικονα της αντιστασης τουτη..Εσυραν πυραυλους για να πουν οτι η αντισταση εν δαμαι τζαι υστερα εκυρηξαν τζαι τουτοι εκεχειριαν..Οτι τουτα εν τα ορια του Ισραηλ πκιον..Να σκοτωνει με remote control αλλα επερασεν πκιον η εποχη του 1948 ται 67..Για την παλαιστινικη αντισταση εν παιξει σαν το Σταλινγκραντ της Γαζας..Αντισταση που φερνει το τελος του εμπαρκο..
- Εγω νομιζω οτι εν για τον Ομπαμα που το εκαμαν ρε κουμπαρε..Αλλα εν για να του δωκουν την ευκαιρια να επεμβει; Οξα για να τον εκβιασουν τζαι τελικα εν επαιξεν ο εκβιασμος;
- Τουλαχιστον τα 1000 παλαιστινιακα πτωματα επιασαν κανενα τοπο στες δημοσκοπησεις των τοπικων τους εκλογων;

-Αρκεψαν παλε δακατω..Ακουσες για την ιστορια με το μηνυμα του υπουργου τζαι την αναφοραν στο 63-64;
- Εφκαλεν μιαν ανακοινωση μια παραταξη, η "αλλαγη" στην οελμεκ ..Εν της δεξιας νομιζω..Εισιεν χαζιν η ανακοινωση τους..Επαιζαν το οτι η αναφορα σε παρανομες οργανωσεις τζαι ε/κ εξτρεμιστες εν εναντια στην επισημη θεση..Εν επιασαν ταχα μου την αναφορα στην εοκα β..Μονιμη στραβαρα τζιαμαι θωρεις..Αλλα εσυραν τζαι μιαν ενδιαφερουσα σποντουα..Ποιος εχρηματοδοταν τες μυστικες οργανωσεις που τζηνοι εταυτισαν τες με τους εξτρεμιστες του 63-64;...Εν να αντεξουν να ακουσουν για την ελληνικη πρεσβεια αραγες σου; Φυσικα μαλλον εθελαν να πουν για την οργανωση του Γιωρκατζη..Τζαι οτι ο Μακαριος εξερεν για την Οργανωση..Αλλα ηταν οντως παρανομη τζαι αντισυνταγματικη..Τζαι ο Κληριδης εν εξερεν; Οξα θελει η "Αλλαγη" κουβεντα για το ιντα που εκαμνεν τζαι με ποιους εσυνεργαζετουν ο Γιωρκατζιης; Οπως τζαι με την εοκα β, μαλλον κατσιαριζουν γιατι φοουνται την κουβεντα..
- Ο συναγερμος σαν εν ειπεν τιποτε;...Ιντα εν τζαι η δηλωση Πουργουριδη πριν λλιες εφτομαδες..Εν να δειξει..Ο Tορναριτιης κατι εμασαν παλε..
- Εν καλα που του εγραψαν στον πολιτη..Καθε εφτομαδα παιζει το τζαι αλλη εκδοχη τουτος...Φυσανεμης..
- Το πιο ωραιον χαζιν εν ο Μιχαηλιδης του Φιλελευθερου.. Ανακαλυψεν το Περρυ Αντερσον..Wow..Τζαι ατε δουλοπρεπειαν ο ιθαγενης για να πιασει λλιην σκονη δυτικης δικαιωσης..
- Τουτος φιλε μου οτι εβρει πασαρει το..Πραματευτης του αρπα-κολλα..
- Μα ποιον κειμενο του Αντερσον; Τζηνον που ηταν στο London review..; τζηνον που επαρουσιαζεν τα οκτωβριανα παντες τζαι εκαμναν πολιορκεια με πλοια οι εγγλεζοι; Ιντα η ημιμαθεια που καμνει παρελαση τζημεσα εν αντροπη για τον ιδιον τον Αντερσον..Περκιμον εσασεν τουλαϊστον τες πιο εξωφθαλμες πελλαρες του δυτικου βλεμματος που κρατει αιχμαλωτον ως τζαι τον Αντερσον..
- Σιγα που εν να καταλαβει τες αντιφασεις ο Μιχαηλιδης..Τουτος απλα γυρευκει φρασουες για να κολλα μαζι..Ιντα που καρτερας που εναν κολλητο του Καραμπελια που το παιζει οτι εν ηξερει οτι ο παρεας του υποστηριζεν την διχοτομηση που το 83; Οξα αραγες σου ο Μιχαηλιδης συφφωνα με τον Αντερσον στην αναλυση του - εκτος που τες ατακες που νομιζει οτι τον βολευκουν;..
- Ασχολησαι...
- Μα τζαι ο Ομηρου κατι ειπεν..
- Ανησυχησεν αμπα τζαι εμφανιστει υποπτη εκδοχη της πραγματικοτητας αλοπως, παλε..
- Οϊ ρε.. Ο καημενος ο Γιαννακης μαλλον εν τον Λυσσαριδη που σκεφτεται..
- Να μεγαλωσει σιορ..Αμαν πκιον με τουτον τον τυπο..Μονιμα με τον κηδεμονα του..Ειπαμεν σεβασμο κ. Γιαννακη..Αλλα τα γερημα υπαρχει τζαι μια ζωη που πρεπει να την ζησεις τζαι εσυ..

- Παντως σαν να αρκεψαν να λαλουν τζαι λλια θετικα που τες συνομιλιες;
- Κατι φκαινει..Ο αντενα εσιει χαζιν τζαι ας εκατσεν λλιον την μαππα κατω με την προπαγνανδα..Λαλουν τζαι οι θκυο οτι εγινεν προοδος τζαι στο τρειλερ του αντενα η ειδηση ηταν..Ανοικτα τα θεματα..
- Θεμα οπτικης γωνιας..
- Εν το καγρι του παπαφιλιππου, οξα..

- Τζηνη η ιστορια με την ενοποιησην στην μαππα εκολλησεν τελικα;
- Ετσι δειχνει ..Τωρα να δουμεν..
- Ε υστερα που τζαι που τα εχτεσινα στην μαππα, πρεπει να διασφαλισουν τουλαϊστον οτι ο ελληνοκυπριακος συνδεσμος διαιτητων εν θα ελεγχει την μαππα..
- Να μεν ελεγχουν την μαππα τζηνοι που τον ελεγχουν..
- Ενταξι μεν κολλατε με τον φουρπο..Μπορει να εκαμεν τζαι λαθος ο διαιτητης..
- Ναι ρε..Πε μας αλλονα..Εν λαθος οπως με τον Χαπεσιη..
- Ως γεγονος .Αμα τα καμνουν τουτα στην ομονοια, που εσιει τζαι κοσμον τζαι επιρροη στην εξουσια τους, οι μιτσιες ομαδες που εν να παν να σταθουν;
- Μπορει να εν τζαι κανενα κολπο για να εσιει σασπενς το πρωταθλημα..
-Τζαι υστερα εν να δωκουν κανενα πεναρτι της ομονοιας για να λαλουν οτι ετο γινουνται λαθη γενικα..Αλλα το κυκλωμα εν να εν τζιαμαι..
- Η σειρα του Αρη εν να αρκησει κουμπαρε..
- Μα τελικα εγιναν καμποσες φασαριες εψες...
- Ναι η τυπικη ιστορικη εικονα..Κατι τυποι με σηματα τουα αποελ επιτεθηκαν σε απομονωμενους τουρκοκυπριους..Ο τραμπουκος που εν να φκαλει την ψευτο μαγκια του; Στους αδυνατους τζαι τους ανυπερασπιστους..Τζαι υστερα στο ματς η ΜΜΑΔ εσυρνε δακρυγονα τζαι εδερνε τους ομονοιατες..Η τελος παντων ετσακωνετουν με τους ομονοιατες..Καπου το εξαναειδα τουτον το εργο..
- Τζαι ο αντενα στα νεα για τες επιθεσεις εναντιον των τουρκοκυπριων εν εγυριζεν η γλωσσα του να πει οτι ηταν αποελιστες..
- Παντως εισειν κοσμον που εβοηθησεν τους τουρκοκυπριους..
- Τζαι εν καλα να βρεθει τζαι κοσμος να τους αντισταθει τζαι πρακτικα τους τραμπουκους..
- Ε ο Μιχαηλιδης εν θα φκει να τους δικαιολογησει οπως την αλλην φορα με την επιθεση στην αγγλικην σχολη;

- Τελικα τουτη η ιστορια με τους μπατσους τζαι τον αλ καπονε, ιντα που ενι; Εκαταλαβεν κανενας;
- Σιγα ρε ..Παντες τζαι εν εξανακουσες..Φιλε μου ινταλως γινεται ξαφνικα να εξαφανιζουνται που την αγορα ουλλα τα μαλακα ναρκωτικα τζαι να προωθουν οι εμποροι τα σκληρα;..Ποιος πιανει τους μιτσιους τζαι αφηνει τους μιαλους;
- Ο καθενας με τον πονο του ρε κουμπαρε..
- Δηλαδη εσυ εν πιστεφκεις οτι τζηνοι της υκαν ιντα, που την λαλουν, εμπλεκουνται στα παρανομα κυκλωματα;
- Ξερω γω..Ενταξι..Σιουρα υπαρχουν κυκλωματα..Αμα σκεφτεις οτι την ε/κ δομη της αστυνομιας εφτιαξεν την ο Γιωρκατζιης..Παντως τωρα εν πιο ενδιαφερον φαση παρα τοτε που τον εγυρευκαν..
- Τζαι τουτος ο τυπος ο κιττας..Παραξενη φαση..
- Επροσεξες τζαι την φαση που εδεραν τους ξενους μεσα στην φυλακη τζαι κανενας εν ειπεν τιποτε;
-Καλαν τουτον που κολλα;..
-Στο κυκλωμα παρανομοι αστυνομια ...

- Ειδες το τελικα το φιλμ..τον τελευταιο γυρισμο;
- Ναι...
-Ε..ε;..
- Εμενα κατι εν μου εκατσεν στο τελος..Σαν να ηταν μια δεξια εκδοχη που καπου εξιλεωνεν την εοκα β..
- Οϊ ρε φιλε.. Αφου ουλλη η ιστορια εν μεσα που τα μαθκια τζαι τες λεξεις μιας τουρκοκυπριας που γινεται..
- Καπου επηεν να παιξει τζαι μια φαση μεταξυ της τζαι του μιτση;..Τζιαμαι που αγκαλιαστηκαν...
- Μαλλον εγουσταρεν τον ..αλλα ο αλλος ηταν κολλημενος με την καλαμαρου..
- Τελος παντων..ινταλως δηλαδη δειχνει τους τ/κ; Ετο.. εν τζιαμαι.. ποτιζουν τα φκιορα..
- Ε ;
- Εν τυχαιο;
- Ρε κουμπαρε τα φκιορα εν τυχαια;
- Αλλου για αλλου..ρε δειχνει ιντα που ετραβουσαν πριν το 74;
- Οκ εν τα δειχνει ..αλλα ενταξι υστερα που την φαση με τα φυλλαδια για την ενωση εσιει τον τυπο που γραφει στον τοιχο ταξιμ..
- Ε τζαι κανει;
- Ε μα εν τζαι εν να καμει πολιτικη αναλυση..Δειχνει μιαν θετικη εικονα των τ/κ..Πρωτα που ουλλα εν υπαρκτοι..Ασε που το σπιτι τους εν τζαι εναν ειδος καταφυγιου..Αθθυμισεν μου τον Κκιορογλου στον Βασιλη Μιχαηλιδη..Τζαι στο τελος, ναι ποτιζουν τα φκιορα..Συντηρηση μνημης; ..Τελος παντων δεξια εκδοχη παντως εν ενι..Αφου οι καλοι εν οι μακαριακοι τζαι οι αντιστασιακοι σιορ..Τζαι στα δικοινοτικα μαλλον εν η αριστερη εκδοχη..Επερνουσαμεν καλα, αλλα ηρταν τζαι ηβραν μας τα κακα..
- Καλαν ατε..Με τον εοκαβητατζιη;
- Μα εν τζαι εξιλεωνει τον..Αφου στο τελος προδωνει την εοκα β..Αφηνει τους αντιστασικους να φυουν, αρα προδωνει την εοκα β για τα μαθκια της Ποπης Αβρααμ..Που εν τζαι νακκον μεταφορικα η Κυπρος νομιζω..Τζαι θωρεις εκτελουν τον οι πραξικοπηματιες..
- Ναι αλλα πως ηταν προδοτης; Δειχνει το;..Οϊ ο Λουρας στο εργο..Στην πραγματικτοητα..Εν ηταν προδοτες τουτοι οι τυποι;..
- Ουλλοι; Εν τζαι νακκον ισοπεδωση τουτον.. Αφηνει μιαν ανοικτη σποντα στην αρκην για το ρουφκιανιο της εοκα β..Στην φαση που ηταν ερτουν οι καλαμαραες οι αντιστασιακοι τζαι πιανουν τους..
- Ναι αλλα χανεται στην ροη..Υστερα φκαινει οτι εισιεν οραμα ο τυπος ..Μπλα μπλα τζαι αρχιδια μπλε..
- Ε καλα ρε εισιεν τζαι κοσμο που ηταν κολλημενος..Το θεμαν ενι οτι η προδοσια εν το θεμα ουλλου του εργου..Σε διαφορες εκδοχες...Τζαι στο ερωτικο επιπεδο των ατομων τζαι στο πολιτικο..Θωρεις..Οι πρωταγωνιστες κανονικα, εν το ζευκαρι της καλαμαρους με το αρφο..Αλλα θωρεις ο αντιστασιακος, ο καλος στα πολιτικα, τελικα κερατωνει τον αρφο του..Στο ενα ερωτικο τριγωνο..Τζαι στο αλλο τριγωνο η μανα, καργα αντι-χουντικη, εν ο ποθος του εοκαβητζιη..Τζαι τζιαμαι παλε παιζει μια προδοσια στο προσωπικο..Γενικα διαρρεει μια λιμπιντο νομιζω..Που δειχνει την ατομικη προδοσια σαν προιον της μονογαμιας..
- Ου ου επηες πολλα μακρυα..για το εργον τουλαϊστον..
- Ο καθενας με το κολλημαν του..
- Ενταξι..Μα εν τζαι καμνει συνειδητη πολιτικην το εργο..Η πολιτικη εν εμπεδωμενη στο ιδιο το ιστορικο πλαισιο τζαι μαλλον πρεπει να την διαπραγματευτει το εργο.. Νομιζω εσιει εναν inclusive πλαισιο που καπου φορει τους ουλλους..Η εσιει διαφορα κομμαθκια που μπορει να ταυτιστει καποιος..Τζαι αρα ουλλοι, αριστεροι τζαι δεξιοι, τζαι ακομα τζαι οι αριστεροι τουρκοκυπριοι, μπορουν να εβρουν σημειο ταυτισης....Το ιδιον τζαι με τον ερωτισμον..Εν βαλλει το εργο το θεμα της μη-μονογαμιας..Αλλα καταγραφει τα προβληματα της μονογαμιας σε εναν κοσμο που η λιμπιντο διαρρεει..Τζαι ενεν ηθικιστικον το πλαισιο..
- Ε καλα τουτον μπορει να εν τζαι προβολη του σημερα στο τοτε..
- Ειχαμεν τζαι τοτες μιαν μιτσιαν ανοιξην τοτε νομιζω..Επιασεν μας τζαι λλιον το αερουιν της εποχης..Αλλα πισω στο πολτικο..Νομιζω ηταν εναν ειδος λογου που αφηνει ανοικτες πολλαπλες ερμηνειες..Τουτον που ελαλουσαμεν για την ιστορια..
- Conflict resolution σε κινηματογραφικην εκδοχην δηλαδη;
- Πιο κυπριακον..Σαν πλαισιο αθθυμισε μου τα σκετς των δεκαετιων 60-70... Σαν αφηγησεις ενοτητας η διαπραγματευσης των αλλαγων του εκμοντερνσιμου..Που εσυμπεριλαμβαναν τζαι τουρκοκυπριους..
- Υστερα που το 74..
- Λλιες αναφορες εισιεν τζαι πριν νομιζω..Η αφηγηση εισιεν εναν αγαπητικο τονο σε ενα ξενο κακο κοσμο..
- Κυριακην μεσομερι..
- Ε τελικα ηταν καλον εργο ρε παιθκια;
- Καλον κυπριακον χολυγουντ..Καλογυρισμενο σαν ταινια εποχης..
- Χμ
- Ε.. εδιαν βασην στην λεπτομερεια..Εμενα αρεσεν να θωρω την περιοδον του περασματος μου που την παιδικοτητα στην εφηβεια σαν αναλαφρη κινηματογραφικην εκδοχη..Αφου εμπηκα στην διαδικασια να θωρω τζαι τα καδρα στους τοιχους σαν παιχνιδι μνημης..Τζαι για διαπραγματευση του 74 εν ηταν ασιημη κινηματογραφικα... Εισιεν ενα χιουμορ που εδιαπλεκετουν με την τραγωδια..Σαν τζηνο που εβαλαν σαν στοιχειο οι Φλωριδης-Νικολαιδης στα εργα τους..
- Ε ναι..Τζαι σαν ηθοποια κατι ελαλεν..Τζαι νομιζω εν η πρωτην φοραν που ειδα τον Καυκαριδη τζαι την Μπεμπεδελη σε εργον μαζιν..

Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009

"Εν τζαι εζητησαμεν το φεγγαρι..."

Ποθεν να ξεκινησεις; Εσιει μιαν εφτομαδα που νοιωθω εναν βουβο θυμο. Ατε τζαι εγραψα δαμαι..Ενεν τζαι τουτον μια μορφη εκτονωσης; Γιατι να εκτονωθω; Θελω να διατηρησω τουτον τον θυμο..
Εψες εξεκινησεν τζαι η εισβολη στην Γαζα..Εσιει μηνες που την προετοιμαζουν..Οπως τζαι το επικοικωνιακο παιχνιδι οτι ταχα μου φταινει η χαμας..Τα τουνελ..Τζαι εσιει τζαι κοσμος που τους πιστευκει ακομα..

Εσιει χρονια που ταρασουν τα νευρα μου με το θεμα της Παλαιστινης..Οταν υπογραφτηκαν οι συφφωνιες την δεκαετια του 90 ημουν με τζηνους που ελπιζαν..Γιατι το παλαιστινιακο ενεν νευραλγικο ζητημα της γεωπολιτικης - ατε τζαι αποκτησουν ανεξαρτησια η Δυτικη Οχθη τζαι η Γαζα..Εν θα χασει το κεφαλαιο κανενα χωρο πολυτιμων πρωτων υλων. Αντιθετα μαλλον εν να ληξει ενας πελας. Εσιει 50-60 χρονια που η Δυση στηριζει το Ισραηλ τζαι τουτη η στηριξη βραχυκυκλωνει τες σχεσεις της με τους αραβες..Τζαι για το ισραηλ τζαι για τους αραβες, τζαι για τα νευρα οσων ειμαστεν υποχρεοι να παρακολουθουμε τουτον το διαρκες εγκλημα αλλα τζαι για την εξουσια [γενικως αλλα τζαι ειδικα των φιλοδυτικων αραβικων καθεστωτων], η λυση του παλαιστινιακου θα ηταν απλα εναν περασμα..παρακατω..
Τζαι ομως...
Οπως ειπεν τζαι ο Αραφατ, τοτε πριν να πεθανει πολιορκημενος στο αρχηγειον του στην Ραμαλλα "εν τζαι εζητησαμεν τον φεγγαρι...μιλουμεν για το ενα πεμπτο της γης μας μονον..τζαι ακομα τζαι τζηνον..."

Ο γειτονας μου που εν γυρω στα 70 αμα με ειδεν να ερκομαι που τον μπακαλη με πορτοκαλια, λαλει μου "εν γιαφιτικα;" Λαλεις να εν που την Γιαφφα που ερκεται το ονομα τους; Ποσοι αθθυμουνται την Γιαφφα; Ο Αραφατ τοτε πολιορκημενος παλε στην Βηρυτο στες αρκες της δεκαετιας του 80 εδιαν συνεντευξη σε εναν αμερικανικο δικτυο τζαι γυριζει αφοπλιστικα στην δημοσιογραφο τζαι λαλει της "να φυω που δαμαι, ναι..αλλα να παω που; Στο σπιτι μου στην Γιαφφα;" Η αλλη ουτε καν εκαταλαβε..

Τζηνον τον τζαιρον ημουν φοιτητης στην αμερικη. Υστερα που την σφαγη στους καταυλισμους Σαμπρα τζαι Σιατιλα [την σφαγην εκαμαν την οι φαλαγγιτες αλλα με την ενθαρυνση τζαι την διευκολυνση του ισραηλιτικου στρατου] εκαμαμεν μιαν προσπαθεια να φταχτει μιαν επιτροπη συμπαραστασης στους παλαιστινιους. Λογικα επρεπεν να εν ευκολο..Ειχαμεν επιτροπες αλληλεγγυης στο Ελ Σαλβατορ, στην Νικαραγουα..Τζαι ειχαμεν τζαι επιτροπες συμπαραστασης σε "ειδη υπο εξαφανιση". Τζαι ομως..Μονο η Amy αθθυμουμαι ηρτεν δειλα δειλα..Υπηρχεν ενας παραξενος φοος. Το να βριζεις το αμερικανικο κρατος ηταν σαφως πιο ευκολο παρα να βριζεις το ισραηλιτικο.

Ετυχεν τζηνον τον τζαιρον να εσιει μιαν ομιλιαν του Τσομσκυ. Βασικα ηταν συζητηση αλλα το οτι θα εμιλαν ο Τσομσκυ ελειτουργαν σαν πολος ελξης αφου ο Νοαμ εισιεν την φημη του εβραιου που κατηγορα το Ισραηλ. Λαλει μου η Amy "Πηαινε..Μπορει να καταλαβεις"..Γιατι ειπα της την απορια μου για τον αορατον φοο.
Αξεχαστην νυχτα. Ο Τσομσκυ εκαθετουν ηρεμος, κουλατος, με τα γυαλλουθκια του..Ενας ευγενικος κυριος που αμα αρκεψεν να μιλα αθθυμιζεν σου καθηγητη - που τζηνους που κρατουν το ενδιαφερον εννοειται - με την λογικη του συνεπεια τζαι την παραθεση των δεδομενων. Αλλα το κοζιν εν ηταν ο Νοαμ. Ηταν η εκρηξη γυρον μου. Σε μιαν φαση κατι ειπεν, κατι ενομισαν οτι εκαταλαβαν, ηρτεν η ωρα τους..Κατι τελος παντων..Τζαι αρκεψαν να φκαινουν πανω στα τραπεζια..Να ανεμιζουν ισραηλιτικες σημαιες, να φωναζουν συνθηματα..Εννοιωθες στον αερα μιαν βια..την βια του τραμπουκου..Η σκηνες που το Ζ του Γαβρα..
Τζαι ο Τσομσκυ να καθεται ηρεμος..να τους θωρει..Ηταν θλιψη αραγε στο προσωπο του οξα το αισθημα οτι επρεπε να τους τα πει;
"Πρεπει να αντρεπεστε που συμπεριφερεστε ετσι..Εμεις οι εβραιοι εχουμεν μιαν αλλη παραδοση..Εσεις εισαστεν οι απογονοι τζηνων που εζησαν που τα στρατοπεδα;"..
Εγιω επροσεξα οτι οσοι εφωναζαν ηταν η μειοψηφια..Αλλα οι αλλοι οι παραπανω εν ελαλουσαν τιποτε..Ο φοος τζαι η σιωπη..
Μονον ο Νοαμ εμιλαν τζαι απαντα τους..Τζαι τζηνοι αφριζαν..
Τζαι καθε λεξη λογικης τζαι καθε αφρισμα δικο τους ενοιωθα οτι εκερδαν εναν ποντο ελευθεριας..Αναπνοης..

Στο τηλεοπτικο κλιπ που το πλοιο που επηαινεν στο Ισραηλ η Ε. Θεοχαρους ειπεν σε μιαν φαση "οι εβραιοι..." Εμιλαν για το ισραηλιτικο πλοιο..Τζαι εν τζαι εν η μονη βεβαια..Νοιωθω να κλωτσω μεσα μου αμα ακουω την ταυτιση των εβραιων με το Ισραηλ. Οπως κλωτσω καθε φορα που ακουω οτι το 99 οι δυτικοι "εβομβαρδισαν την Σερβια"..Οϊ εν την [νεα] Γιουγκοσλαβια που εβομβαρδισαν..Τζηνη, η πολυπολιτισμικη κοινωνια, ηταν ο στοχος..
Εν αλλον πραμαν η εμπειρια του Ισραηλ τζαι αλλον η εβραικη παραδοση..Ιστορικα οι εβραιοι εκτος που εκφραστες του χρηματιστικου κεφαλαιου, εν τζαι μια πολιτιστικη παραδοση της "ερμηνειας των κειμενων", της μετακινησης/μεταναστευσης, της ρευστοτητας, του ανοιχτου οριζοντα τζαι κατα συνεπεια της ρηξης στην νεωτερικοτητα..ο Μαρξ, ο Φρουντ, ο Αινσταιν, ο Τροτσκυ, η Εμμα..
Ο δυτικος ρατσισμος εταυτισεν τους εβραιους με το χρηματιστικον κεφαλαιο [ "ο εβραιος σαν κεφαλαιοκρατης" στην ναζιστικη προπαγναδα] για να αποφυγει την ουσια του καπιταλισμου..Ο αντισημητισμος που εθωρεν στον εβραιο το "κεφαλαιο" ηταν "ο σοσιαλισμος των ηλιθιων" οπως τον αποκαλεσε ο ηγετης των γερμανων σοσιαλδημοκρατων τοτε...
Αλλα ταυτοχρονα υπηρχεν τζαι ενας πραγματικος λογος, γιατι ο φασισμος [στες διαφορες εκδοχες του] αντιπαθουσε τους εβραιους: γιατι οι εβραικες κοινοτητες σε πολλες χωρες ηταν πυρηνας ριζοσπαστισμου..Που τες Ηπα μεχρι την Νοτια Αφρικη..

Στο Ισραηλ η ρευστοτητα της εβραϊκης παραδοσης εγινεν κλουβι, εθνικο κλουβι..Στην αρκην το Ισραηλ εφτιαχτηκεν σαν μια κοινωνια που θα εκπληρωνε τα οραματα του δυτικου διαφωτισμου - εγκαταλειψεν ομως τις προσπαθειες/πιθανοτητα κοινης αραβοεβραϊκης πολιτεια..Η εσωτερικη του κουλτουρα ηταν ανθρωπιστικη τζαι σοσιαλδημοκρατικη - αλλα παλε σε σχεση μονο με τους εβραιους..Επετρεπε/ενθαρρυνε μαλιστα τζαι την δημιουργια κολλεκτιβων οπως τα κιμπουτζ..Το πρωτον σιοκ των αριστερων υποστηριχτων του ισραηλ ηρτεν το 56 οταν το Ισραηλ εσυμμετειχε στην προσπαθεια των αγγλοαμερικανων να ανακαταλαβουν το Σουεζ που εισιεν εθνικοποιησει ο Νασσερ..Αλλα η ισραηλιτικη κουλτουρα τζαι οι δυτικοι υποστηριχτες της επιμεναν να εθελοτυφλουν..Το ορομα της "αποκαταστασης του εβραικου λαου" εγινετουν σε βαρος αλλων αορατων αθρωπων, των παλαιστινιων..Μεχρι τζαι την δεκαετια του 70 δυτικοι διανουμενοι οπως τον Σαρτρ τζαι τον Φουκω ακομα εν επιαναν καθαρα το ιστορικο εγκλημα σε βαρος των παλαιστινιων.. Γιατι οι εβραιοι σαν ο ιστορικος "Αλλος" του ευρωπαικου ρατσισμου εγινεν πολος αναφορας για εναν μυθο τον οποιο εχειραγωγουσεν πκιον το ισραηλιτικο κρατος..Ο καταπιεσμενος εγινεν καταπιεστης τζαι εκουβαλαν μαζι του ουλλον το banality της εθνικιστικης αποβλακωσης..Τζαι η δυτικη Ευρωπη επαιζεν την παπια - ετσι τζαι αλλοιως σιγα σιγα ο δευτερος παγκοσμιος αντι να εν πολεμος με 20 εκατομυρια σοβιετικους νεκρους, αρκεψεν να εστιαζεται μονο στο εβραικον ολοκαυτωμα..Βολικον..

Στην ομαδαν που εκαμαμεν στο πανεπιστημιο εσυμμετειχαν τελικα μερικοι καθηγητες..Η βενταγια των εβραϊκων αποκλισεων..Ο ενας ηταν αριστερος σιωνιστης τζαι εθεωραν οτι επρεπε να ειμαστεν προσεκτικοι για να μεν αποξενωσουμε κοσμο..Ο αλλος αριστεριστης εμισαν με παθος το κρατος του ισραηλ σαν αποικιακο δημιουργημα..Τζαι ο τριτος, εναν γλυκον γερουιν, εμασιετουν να τους γεφυρωσει [μαζι με εμας τους μιτσιους που ειμαστεν ουλλοι ξενοι φοιτητες]...Ελαλεν μας ιστοριες που τους αναρχικους εβραιους στην γειτονια του τον τζαιρον που ηταν μιτσης..Εδειξεν μας τζαι εναν εργο με κατι γερουθκια που στην τριτην ηλικια εφκαλαν ακομα μια εβραικη αναρχοσυνδικαλιστικη εφημεριδα...

Τοτε, υστερα που την σφαγη στον Λιβανο τζαι τες φωτογραφιες στα ΜΜΕ, εππεσεν ενα σιοκ τζαι στο Ισραηλ τζαι στην αμερικανικη εβραικη κοινοτητα..Αθθυμουμαι ακομα το κειμενο του Woody Allen στην εφημεριδα..."θελετε να πειτε οτι τα χρηματα που εσυναα μιτσης για το ισραηλ ηταν για να χρηματοδοτουν ετσι σφαγες;"
Ξαφνικα οι παλαιστινιοι εταματησαν να εν αορατοι..Καποιοι "αραβες" που ετυχεν να εν τζιαμαι..Τζαι η φανταστιωση του ονειρικου κρατους του Ισραηλ επρεπεν πκιον να αντιμετωπισει την υλικην πραγματικοτητα..Εκαταπιεζεν..

Εγενηθηκεν μια ισραηλιτικη παραδοση αντιστασης που τζηνα τα γεγονοτα που εκφραστηκεν με το κινημα "ειρηνη τωρα" τζαι αλλες κινησεις..Που ακομα τζαι σημερα, στην υστερια, προσπαθουν να μιλησουν..Αλλα οσον επερνα ο χρονος τζαι η ισραηλιτικη κοινωνια εν εβρισκεν την δυναμη να παει μπροστα, η παρακμη αυξανεν την παρανοια..
Τους τραμπουκους..
Αθθυμουμαι τα επιχειρηματα που τα τοτε.."ειμαστεν εναν μιτσην κρατος τζαι οι αραβες εν τοσα κρατη.. εν εκατομυρια σαν πληθυσμοι".."ουλλοι συνομωτουν εναντιον μας".."εν υπαρχουν παλαιστινιοι, εν αραβες τζαι ας πασιν αλλου"...."Οϊ το Ισραηλ εν εκαμεν εγκληματα το 48..αμα μιλας για ισραηλιτικα εγκληματα εν σαν να κατηγορας τα θυματα των στρατοπεδων συγκεντρωσης" ..Που σου νεφκων που παεις..Τζαι παει τζαι παει..
Κατι αθθυμιζει εν ενι;
Τουτη η προπαγανδα που ανακυκλωνεν επιλεκτικα την ιστορια τζαι εκατασκευαζεν ενοχες, εγενναν τον φοο..Τζαι την σιωπη..
Εν που τα τοτε που αρκεψα να υποψιαζομαι οτι εθνικοι μυθοι εχουν την ιδια δομη..Τζαι την ιδια λειτουργιαν παντου..
Τζαι αμα εζησα τα 90'ς στην Κυπρο ημουν σιουρος πκιον...

Τζαι οι παλαιστινιοι..Σαν τους "ινδιανους/ιθαγενεις" της περιοχης μας..Καποιοι ευρωπαιοι εκαμαν εναν εγκλημα εναντια στους εβραιους, τζαι εκριθηκεν οτι εν καλα να εχουν τα πλασματα εναν κρατος..Τζαι επασαραν τους στην περιοχη των αραβων..Η ευκολυναν τους..
Οι παλαιστινιοι εν το υπολοιπο ενος ρατσιστικου εγκληματος που συνεχιζεται..Η Δυση θωρει τους αραβες σαν κατι το υποδεεστερο..Τουτη η υποτιμηση εν κτισμενη με διαφορους τροπους αλλα η καταληξη της εν η μετατροπη των ιθαγενων της παλαιστινης σε περιττους αθρωπους τζαι των αραβων σε ημιβαρβαρους..Τον 19ο αιωνα, λαλει ο Said στο orientalism, οι αραβες επαρουσιαζουνταν σαν "σεξουαλικα εκφυλοι" που το δυτικο πουριτανικο βλεμμα η την δυτικη λαγνεια..Ειτε για την πολυγαμια στο χαρεμι, ειτε για τον γυναικειο ερωτικο χορο, ειτε για τον αραβα εραστη..Εναν αιωνα μετα, οι αραβες εχουν κωδικοποιηθει σαν ανεραστοι πουριτανοι..Η ανατολη κατασκευαζεται που την δυση για να προσδιοριζεται η τελευταια σαν ανωτερη..

Ετους νεκρους..Εφαντατηκετε να σκοτωνουνταν μωρα στην δυση τζαι να επερναν ετσι; Ιντα πριν λλιον τζαιρον εν εχαθηκεν εναν μωρο στην πορτογαλια τζαι εμαχουνταν για μηνες τα ΜΜΕ; Ενω τα μωρα των αραβων εν φτηνα..

Γιατι γινεται τουτη η σφαγη; Γιατι το ισραηλ σαν κοινωνια βρισκεται πκιον σε πανικο..Τοτε την δεκαετια του 80 οταν η κυριαρχη ιδεολογια ηρτεν σε επαφη με το εγκλημα επαθεν σοκ..Αλλα τοτε εισιεν ακομα το πανω σιερι το ισραηλ..Σημερα; Η ηττα στο ιρακ εν τζαι ηττα του ισραηλ τζαι του φιλο-ισραηλινου λομπυ στις ηπα..Η ηττα στον λιβανο..Ακομα τζαι το φιασκο της Γεωργιας το καλοτζαιριν εισιεν τα στοιχεια της ισραηλινης αποτυχιας - ο στρατος που εκαταρρευσεν εισιεν εκπαιδευτει που "ισραηλιτες ειδικους"..Ετα τζιαμαι πουκουπα..Τζαι η αμερικανικη στηριξη σουζεται..Υπαρχει τζαι τζηκατω πκιον μια συζητηση για τους λογους της στηριξης του ισραηλ...
Τζαι στον πανικο η κοινωνια γυρευκει ασφαλεια..Η ηθικη παει περιπατο πκιον...Στες εκλογες του φερβαρη μπορει να φκει ο Νετανιαχου οποτε οι μη-ακροδεξιοι προσφερουν στο πανικοβλητο κοινο των ισραηλινων ψηφοφορων, παλαιστινιακα πτωματα..
Οι τραμπουκοι απεναντι στον Τσομσκυ..
Τζαι ωρες ωρες σκεφτομαι οτι οτι καλα τζαι να μας αφησεν ο μονοθεισμος [την εννοια της ενιαιας δικαιοσυνης ας πουμεν] μπορει να εχουν εξαντληθει πκιον τα ορια του...Αραγες τουτες οι θυσιες αθρωπων εν μοιαζουν με την επιθυμια του ενος τζαι μοναδικου θεου για θυσια του Ισαακ στην παλαια διαθηκη ; Σαν υστατη απαιτηση υποταγης..

Τζαι τουτη η θεαματικη σφαγη εκτος που προεκλογικη εν τζαι εν εναν ειδος κατασκευασμενης κρισης για τον νεον αμερικανον προεδρο..Ετο λοιπον κυριε Ομπαμα που σου στρωνουν τον δρομο με πτωματα [αφου εν εχουν πκιον τζαι τιποτε αλλον] για να καμεις παρεμβαση..
Εν να σοθ επιτρεψει η καρεκλα να αθθυμιηθεις το χρωμα σου;

Μπορει να το θκιεβασει τουτον το ποστ τζαι να πει καποιος/α "μα καλαν ρε κουμπαρε οι παλαιστινιοι εν εκαμαν λαθη;"
Λαθη;
Μα ιντα επιλογες ειχαν;
Οκ θα επροτιμουν να ηταν το Λαικο Μετωπο για την Απελυθερωση της Παλαιστινης στην θεση της Χαμας..Παρακατω..Ηταν να αλλαξει τιποτε; Ο Αραφατ ηταν της Χαμας; Γιατι πεθανεν πολιορκημενος;
Ετην δυτικην οχθη με τον Αμπας να συμπεριφερεται σαν εγκαθετος..Οκ εν τους σκοτωνουν σαν του στρουθους..Αλλα εσταματησεν ο εποικισμος; Εσταματησαν να τους εξευτελιζουν; Να τους δερνουν;
Το Ισραηλ υποχωρει συνεχως διοτι χανει στις συγκρουσεις [πολιτικα, πολιτιστικα αλλα τζαι στρατιωτικα] πκιον τζαι εκτος που τους δυτικους κανενας εν πιστευκει τες πελλαρες με τες οποιους χειραγωγουνται τα δυτικα ακροατηρια..Αναγκαστηκεν να αναγνωρισει οτι υπαρχουν παλαιστινιοι υστερα που 40 χρονια τζαι τωρα προσπαθει να τους γελασει στον χωρο που εννα τους δωθει..Η μικροπρεπεια..Το Ισραηλ εμαθεν να παιζει τον ρολο του εκφοβιστη της περιοχης - αφου ουσιαστικα ο ρολος του ηταν μη-οικονομικος [απορροφα παρα δια ριαλια στην δυση] εκατασκευαστηκεν το ρατσιστικον προτυπο του να υπαρχει εναν κρατος που να νικα τους αραβες για να μαθουν να εχουν "σιηφτην την κκελε"..Ε ουτε τουτον λειτουργα πκιον...Μπορει να εν οι homemade πυραυλοι της χαμας, μπορει να εν οι επιθεσεις αυτοκτονιας [που ας ελπισουμεν οτι εν θα ξεκινησουν παλε, αλλα αμα ξεκινησαν εν σε τουτες τες ημερες που πρεπει να γυρευκουν οι δυτικοι τα αιτια]...Αλλα εν το Ισραηλ που σταδιακα φαινεται σαν μια κοινωνια που δυσκολευκεται να αφησει τες αποικιακες φαντασιωσεις τζαι να εγκλιματιστει στην υλικη πραγματικτοητα του χωρου της...Τζαι οι εμμεσοι συμμαχοι του [το καθεστως του Μουμπαρακ στην Αιγυπτο, η μοναρχια στην Ιορδανια, οι σαουδαραβες] αρκεψαν να φαινουνται σαν ο αλλος πολος της τοπικης γεωπολιτικης της εξουσιας: Δυση-ισραηλ-τα συντηρητικα αραβικα καθεστωτα...

Η πιο συγκεκριμενη εισηγηση - "αν εδεχουνταν οι παλαιστινιοι τοτε το 2000..".. Ο καημενος ο αραφατ [τζαι εν τζαι συμπαθω τους πολιτικους] ιντα που ηταν να πει σε ουλλον τζηνον τον κοσμο [που φαινεται οτι επερισσευκεν για το δυτικο βλεμμα] στους προσφυγικους συνικοισμους του Λιβανου, της Γαζας, της Ιορδανιας..
"Ξερετε εννα τους δωκουμεν τζαι ουυλλην την Ιερουσαλημ;"
Παλε ο ρατσισμος..Οι ισραηλιτες για ιστορικους λογους θελουν την Ιερουσαλημ. Τζαι εν μπορει να πειστει η κοινη γνωμη.. Οι αλλοι θωρεις εν εχουν ιστορικους λογους..Τζαι ουτε κοινη γνωμη αλοπως
"Εν τζαι εσητησαμεν τον φεγγαρι.."

Η τραγωδια των παλαιστινιων εν οτι εγιναν το συμβολο της φαντασιωσης της αραβικης ενοτητας..Η ιστορια τους εν η ιστορια ενος συνολου που αναγκαστηκεν να αυτοπροσδιοριστει μεσα στην ροη, την ρευστοτητα..Να γινουν παλαιστινιοι για να υπαρξουν, να διαχωτριστουν που την φαντασιακη ενοτητα που τους εθελεν ταχα μου αδελφους με τους σειχηδες..
Οπως το ειπεν ο Said ...
"Υπαρχουμε; Ιντα αποδειξη εχουμεν;
..ποτε εγιναμεν ενας λαος; Ποτε εσταματησαμεν να ειμαστεν;
..οξα ειμαστεν στην διαδικασια να γινουμε;"
Τζαι στην διαδικασια συγκροτησης του υπολοιπου σε συνολο με αυτοσυνειδηση αποκαλυφκεται η δομη της νεοαποικιακης εξουσιας...

Το ισραηλ για να αντιμετωπισει την παρακμη μετα το 2000 εξαπελυσεν [παραλληλα με τις ΗΠΑ] μια νεα εκστρατεια καταστολης τζαι οι παλαιστινιοι απαντησαν με μια σειρα επιθεσεων αυτοκτονιας...Αμα εκατσεν το ττοζιν, εκερδισεν τες εκλογες η χαμας..Τωρα το ισραηλ εσιει παραπανο "γιατι να ψηφισουν την χαμας;"..Διοτι θωρεις για να δεχτει το ισραηλ να καμει παραχωρησεις πρεπει να βρεθουν οι ψηφοι στην βουλη τους, ενω για τους παλαιστινιους..Να μαθουν να ψηφιζουν σωστα..
Οξα αν εκλεξουν οι ισραηλινοι τον Νετανιαχου που εν ρατσιστης δικαιουται καποιος να τους βομβαρδισει;

Σημερα οι παλαιστινιοι εν οι "εβραιοι" του αραβικου κοσμου..Ανεστιοι, ρευστοι..Ανοιχτοι..Το παλαιστινιακο τραυμα ηταν η πληγη που επυροδοτησεν το πρωτο ρευμα εξεγερσεων στον αραβικο κοσμο τες δεκαετιες του 50 τζαι του 60..
Τζαι τοτε οι δυτικοι τζαι το ισραηλ εμμεσα εστηριζαν τους ισλαμιστες εναντια στους κοσμικους αντιιμπεριαλιιστες τζαι τους κομμουνιστες..Σημερα εν οι ισλαμιστες το προβλημα..Στον "Φρανκεσταιν" το "τερας" καταληγει να σκοτωνει την οικογενεια του δημιουργου του γιατι νοιωθει μοναξια..Προδομενος..
Α ναι οι αμερικανοι λαλουν το [υστερα που το 2001] blowback..

Οι αραβες εν υποχρεωμενοι να ζιουν ακομα με φουδαρχικα καθεστωτα...Τζαι την δυση ενοχλουν την οσοι αντισταθηκαν στους εμιρηες..Ο εκμοντερνισμος της Συριας τζαι της Λιβυης..Οϊ τα εμιρατα τζαι οι καστες τους..
Αλλα ο κοσμος αλλασσει..Μπορει ο "αραβικος δρομος" να μεν εσιει εκραγει ακομα..Αλλα πουκατω σιγοκρουζει..Ηδη οι αραβικες τηλεοπτικες εικονες [εστω τζαι των καναλιων των σειχηδων] εχουν χαλασει το σχεδιο για κλειστο κυκλωμα πληροφορησης που επροσπαθησεννα κατασκευασει το ισραηλιτικο σχεδιο..
Το αραβικο κεφαλαιο τζαι το αραβικο "πληθος" εν το επομενο κεφαλαιο της ιστοριας στην περιοχη μας..Τζαι τουτον το "πληθος' εν να εν νεανικον...Τζαι ισως τουτον να επρεπε να εν το θεμα του ποστ - ινταλως εν να διαμορφωθουν οι συγκρουσεις στον αραβικο κοσμο στην νεα πολυπολικη πραγματικοτητα του παγκοσμιου συστηματος..Ομως το τραυμα της παλαιστινης καθυστερα ιστορια..Ισως για να μας αθθυμιζει την υπαρκτην αθλιοτητα..Αλλα τζαι ισως γιατι το υπολοιπο [οι παλαιστινιοι σαν το περισσευμα στην νεοαποικιακη δομη τηε εξουσιας] εν τζηνον που διαρρεει...

Εν να ξαναερτει η ιστορια να ζητησει τα ρεστα της..
Τουτον το μισος ουλλον που γεννα τουτος ο εξευτελισμος νομιζουν οτι εν να εξαφανιστει;
Το ισραηλ βομβαρδιζει τες επιλογες του μελλοντος του..
Γιατι οι σταυροφοριες καποτε τελειωνουν..Οπως λαλει τζαι ο Μιχαηλιδης...
"το νιν ανταν να τρωει την γην
τρωει την γην θαρκεται
μα παντα τζηνον τρωεται τζαι τζηνον καταλιεται"
Τουτη εν η ιστορια της Δυσης στην Ανατολη...

Υ.Γ. 1 Για το πως εξεκινησαν τα προσφατα γεγονοτα εσιει μιαν καλην αναφορα ο "Ανευ Οριων" [στα links διπλα]. Για την κατασκευη του κλιματος της επιθεσης που το ισραηλ εσιει εναν καλο κειμενο αγγλικης εφημεριδας στα τελευταια σχολια του προηγουμενου ποστ για το "αερουιν της εξεγερσης". Τζαι εναν επισης καλον κειμενο για την κατασταση στην Γαζα. Στα αγγλικα ομως.

Υ.Γ. 2. Μπορει τζαι λλιον ασχετον μπορει τζαι οϊ: Ο Καρογιαν, ειπεν το ραδιο, εφκαλεν ανακοινωση οτι εστειλεν πισω στον Ταλατ το καλαθι δωρον που του εστειλεν για την πρωτοχρονια γιατι εγραφεν "προεδρος" τζαι στα προιοντα εισιεν ετικετες οτι ηταν προιοντα του ψευδοκρατους [ειδες; ενεν καλος μικροαστος ο Ταλατ, αλλοπως αφηκεν τζαι τες τιμες πανω]..Ποσην ξεφτιλα πκιον; Ποση αγενεια; Ποσον πολιτικαντισμον; Εστειλαν σου εναν δωρον ρε κουμπαρε..Πεταξε το αν δεν το θελεις..Στειλε μηνυμα οτι ευχαριστας αλλα ξερετε εν μπορω να τα χρησιμοποιησω γιατι εν τηρειται το πρωτοκολλο τζαι please την αλλην φορα να δειξεις αναλογην ευαισθησια..Στειλε σιουσιουκο που εν εσιει ταπελλες παραγωγης..
Τζαι αν το δημοσιοποιησει ο αλλος μιση αντροπη δικη σου τζαι μιση δικη του...
Αλλα εν το στελεις πισω με ανακοινωση στα ΜΜΕ..
Τοση αγενεια πκιον για μερικους ακομα ψηφους στες εσωκομματικες εκλογες;..
Το συνδρομον να εν "αορατοι οι αλλοι...
Εν να μου πειτε ιντα που σου εφταξεν τζαι ο Καρογιαν τωρα...Πελλαρες περαστικες..Μπορει να ειμαι αφορμολοημενος...Αλλα μπορει να εχω τζαι δικαιον οτι τουτη η ιστορια να μιλουμεν μονο με βαση το δικο μας ακροατηριο [τζαι να προσβαλουμεν τον αλλο εστω τζαι χωρις να το σκεφτουμε] εν μερος μια λογικης που εν καλα να δουμε τες συνεπεις της...