Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Τα σκανδαλα του τραπεζιτικου συστηματος, η διαπλοκη πολιτικων- δικηγορων-MME τζαι η δημοσιογραφια που καμωνεται οτι βλεπει το δακτυλο τζαι εν θωρει το φεγγαρι

 "Ειναι κοινα αποδεκτο πως σε ολες τις οικονομιες που λειτουργουν με τους κανονες της ελευθερης αγορας, ειναι βασικη προυποθεση η υπαρξη ενος υγιους χρηματοπιστωτικου συστηματος...
..Εδω και χρονια υπαρχει αποφαση του ΑΚΕΛ να μην παρουσιαζονται εκπροσωποι του κομματος σε γενικες συνελευσεις χρηματοπιστωτικων ιδρυματων.Δυστυχως, ακομα και σημερα που κυβερνουν, συνεχιζουν να μην παρεβρισκονται στις γενικες συνελευσεις. Με αυτη την εμμονη τους σε παλαιες κομματικες αποφασεις, στελνουν ενα ξεκαθαρο μηνυμα. Οτι ακομα και τωρα που κυβερνουν, στελνουν εμμεσα το μηνυμα πως δεν εμπιστευονται το χρηματοπσιστωτικο μας συτημα...
Δυστυχως..γινεται μια συνεχης, συνειδητη προσπαθεια επιθεσης εναντια στον πυλωνα των χρηματοοικονομικων υπηρεσιων. Παραδειγματα πολλα. Το πιο προσφατο ειναι, πρωτον , η δημοσια τοποθετηση του ΑΚΕΛ για επιπροσθετη φορολογια."
Αβερωφ Νεοφυτου, "Το ΑΚΕΛ και το χρηματοπιστωτικο μας συστημα, Φιλελευθερος, 20/6/2010, σελ 55.

«Δανεια Μαμουθ σε μελη του διοικητικου συμβουλιου της Λαικης χωρις εξασφαλισεις»,
«Διαμαχες πρωην και νυν μελων του Δ.Σ. της Λαικης  για το αν ηξεραν για την αγορα των ελληνικων ομολογων»,
«Τασεις κερδοσκοπιας και τυχοδιωκτισμου στο τραπεζιτικο μας συστημα»,
 «Τελικα φαινεται ότι υπηρχαν και εδώ golden boys»,
«Καποιοι φαινεται ότι εχουν να κρυψουν πολλα στην Λαικη»
Τιτλοι εφημεριδων και δηλωσεων τον Μαιο του 2012, μετα την σχεδον καταρρευση της Λαικης Τραπεζας.

Η Ιδιωτικοποιηση των Κερδων τζαι η Κοινωνικοποιηση των Ζημιων: η κριση στην Λαϊκη σαν συμπτωμα
Όταν εξεσπασε η συνηδητοποιηση της κρισης της Λαικης, υπηρξαν 2 διαστασεις: η μια εισιεν να καμει με την ιστορικη ταση της κυπριακης κοινωνιας να γυρευκει την συναινεση την στιγμη της κρισης – η πλειοψηφια τζαι στην βουλη τζαι στην κοινωνια ενοιωσεν ότι ερκετουν μια μεταφερομενη μεν κριση, που θεσμους [όπως οι τραπεζες] που εφταιξαν, αλλα επρεπε να γινει κατι. Που την αλλην υπηρχε τζαι το θεμα των συνεπειων. Ο τονος του Σιαρλη εκωδικοποιαν την συναινεση. Όμως υπηρχεν τζαι ένα αισθημα οργης μεσα στην κοινωνια γιατι μια διαχυτη ταξικη συνειδηση εκωδικοποιησεν επισης ότι οι Τραπεζες εκαταρρεαν, με δικην τους ευθυνη, τζαι εζητουσαν να τις γλυτωσει το Δημοσιο. Για τουτον αλλαξεν αποτομα τζαι [σχεδον αστεια] ο δημοσιος λογος – ξαφνικα ουλλοι εθελαν ερευνα για τες τραπεζες, οι ευθυνες του τεως διοικητη εφανηκαν αυτονοητες, τζαι οσοι αγωνιζουνταν τα προηγουμενα χρονια, η μηνες, να συγκαλυψουν το σκανδαλο των τραπεζων, με την ανεξελεκτη επενδυση στα ελληνικα ομολογα, ξαφνικα αρκεψαν να γυρευκουν ενοχους – ο Αβερωφ Νεοφυτου λ.χ. ξαφνικα εγινε εχθρος του Βγενοπουλου. Αποστασεις εκρατησεν τζαι ο άλλος εμπλεκομενος στην συγκαλυψη, ο Ν. Παπαδοπουλος.
Ας δουμε λοιπον τι ελαλουσαν διαφοροι για τες τραπεζες - τζαι τον Βγενοπουλο – τοτε που οι τραπεζες εκαμναν κερδη – τζαι αρνουνταν να τα μοιραστουν με το Δημοσιο με ένα εστω μιτσην φορο.

Όταν ο Αβερωφ εγινετουν χαλι για να περπατουν οι τραπεζιτες [τζαι ο Βγενοπουλος] χωρις αμφισβητηση, χωρις φορους
Το πιο πανω χαριτωμενο τζαι αποκαλυπτικο αποσπασμα του Αβερωφ που κειμενο του 2010, εν λαλει, λ.χ. απολυτως τιποτε για τον κ. Βγενοπουλο –  ότι, ας πουμε, εν προβλημα η διαχειριση του στην Λαικη. Αντιθετα, κατηγορει τους ακελικους [με τες συνηθισμενες υπερβολες του Αβερωφ]  γιατι εν επηαιναν στες συνελευσεις του Βγενοπουλου. Γιατι ειχαν καχυποψια για τες τραπεζες. Ποιος εισιεν δικαιον τελικα Αβερωφ;  Οσοι ηταν καχυποπτοι τοτε με τες τραπεζες οξα οσοι εγυρευκαν γλυψιμο που τους μεγαλοπαραγοντες;
Στο κειμενο ο Αβερωφ υμνολογα την πρακτικη να δινονται δημοσια χρηματα για να σωθουν οι τραπεζες [την κοινωνικοποιηση των ζημιων δηλαδη], ενώ στην Κυπρο, όπως παρουσιαζει τα δεδομενα, η κυβερνηση εν εβοηθησεν τες τραπεζες, με «εξαιρεση» το «φθηνο χρημα» για τα οποιο εμεσολαβησε η κυβερνηση [μετα που πιεση δικη του τζαι των περιξ του] για να παρουν οι τραπεζες «2.2 δισεκατομυρια ευρω» που την Ευρωπαικη Κεντρικη Τραπεζα.
Τζαι πως θα τα πληρωσουν τωρα  σενιορ Αβερωφ;
Κατά τα αλλα στο κειμενο ο Αβερωφ εν φαινεται να υποψιαζεται καν το σκανδαλο των ομολογων που ηδη ηταν τοτε σε εξελιξη [η εξερεν το τζαι εκαλυφκε το] τζαι το μονο που φαινεται να τον απασχολουσε ηταν να μεν φορολογηθουν οι τραπεζες – αμπα τζαι χασουν οι μετοχοι [τζαι ο Βγενοπουλος εννοειται] κερδος. Σημερα η νεα ηγεσια της Λαικης λαλει ότι οι αγορες των ομολογων εν εγινουνταν με  τις προβλεπομενες διαδικασιες, ενώ η παλια ηγεσια λαλει ότι εν ψεματα τζαι ότι εξεραν. Αρα οσοι ηταν στες συνελευσεις, εγκριναν το θεαμα, πισω που το οποιο καποιοι επιαναν δανεια χωρις εγγυησεις [εμαθαμεν το τζαι τουτον τωρα], εκαμναν επενδυσεις για μπονους, τζαι καποιοι εν ενδιαφερονταν η εν εξεραν η εν ηταν σιουροι τι εγοραζαν τζαι που εγινονταν οι επενδυσεις που θα οδηγουσαν την τραπεζα στην καταστροφη. Πολλα παραγωγικες τουτες οι συνελευσεις παντως α;..:)
Όταν το «βαρυ πυροβολικο» του χρηματιστικου κεφαλαιου, οι τραπεζες, πασιν να εκλιπαρησουν που το Δημοσιο, εν μια επαναλαμβανομενη μεν, αλλα τζαι μια αποκαλυπτικη στιγμη στην οποια πρεπει να εστιασουμε: Αποκαλυφκει τον μυθο ότι υπαρχει «ελευθερη αγορα» που αυτορυθμιζεται – τζαι λειτουργα σαν στιγμη συνειδητοποιησης των πολιτων ότι τα δημοκρατικα δικαιωματα θελουν επεκταση. Για να καλυφκουν τζαι τους πολιτες εκτος που τες τραπεζες. Μπροστα στα μαθκια μας λοιπον η «ελευθερη αγορα» εγινε ρεζιλι, τζαι η «υγεια» του τραπεζιτικου συστηματος εκαταντησε αστεια σαν εννοια. Προφανως καποιοι ηταν πολλα αγχωμενοι που τα περσι για να συγκαλυψουν τουτο το χαος που ηταν ηδη γνωστο για οσους εθελαν να το δουν. Ετο λοιπον σε δημοσια θεα.
Ιδου λοιπον το ουσιαστικο ερωτημα το οποιο αναποφευκτα διεισδυει στην κοινωνια παρα τες προσπαθειες λογοκρισιας: Ποιοι εκαλυφκαν τζαι εκουκκουλωναν τα σκανδαλα των τραπεζων [τα ομολογα, τα δανεια, την διαπλοκη], τζαι γιατι καποιοι εφωναζαν τοσο εντονα να μεν επιβληθει ο φορος για τες τραπεζες τοτε; Εν θα ηταν βοηθητικο ακομα τζαι για τες τραπεζες αν εδεχουνταν τον Ιουνη του 2010 ένα φορο; Θα εδιουσαν τα χρηματα στο δημοσιο για να εχουν τζαι καποιο λογο να ζητουν τωρα βοηθεια – ενώ τοτε, χαρις στην βοηθεια μερικων στην βουλη, οι τραπεζες εδιατηρησαν τα χρηματα [τζαι τα κερδη τους], τζαι επενδυσαν τα – σε ελληνικα ομολογα. Τζαι ετσι αυξηθηκαν οι ζημιες. Φοβερα ικανη διαχειριση ως γεγονος..:)

Σκιαγραφηση ενός ιστορικου για το σκανδαλο των τραπεζων: η διαπλοκη τραπεζων, ΜΜΕ τζαι δικηγορικων γραφειων
Οι κυπριακες τραπεζες που την δεκαετια του 90 εν ανεξελκτες. Τζαι το οτι το πρωτο τους σκανδαλο, τζηνο του χρηματιστηριου του 1999, εσυγκαλυφτηκε, τζαι εν εστιαστηκεν καθολου στις Τραπεζες,  ηταν μερος της διαδικασιας για να φτασουμε δαμαι.
Τοτε τα ΜΜΕ σε συνεργασια με τες Τραπεζες εκατασκευασαν ενα κλιμα μαζικης υστεριας – τα ΜΜΕ αναπαραγαν τζαι οι Τραπεζες αφηναν να διαρρεουν ψεματα [ότι οι μετοχες τους θα ανεβαιναν, τζαι θα ανεβαιναν, τζαι οτι το χρηματιστηριο «παραγει» χρημα, τζαι ότι πελλαρα εμπορεν να σκεφτει η/ο κάθε μικροαστη/ος κουτσομπολα/ης] για να συνεχιζει η παραλογη ροη χρηματων –ωσπου ξαφνικα οσοι ηταν μεσα στο κολπο επουλησαν γληορα τζαι εμειναν οι υπολοιποι με σιερκα οφκιερα τζαι 2 σιειλη καμενα. Τζαι καθ’οδον εγινε τζαι ξεπλυμα διαφορων «μαυρων» ταμειων τζαι «βρωμικου χρηματος» - που θα τα μαθουμε ενδεχομενως τζαι τζηνα καπως μεσα που το σκανδαλο Τσοχατζοπουλου. Τζηνη η κλοπη του 1999 ηταν η αρχη ενός μικροαστικου μυθου ότι καποιοι εν οι «εξυπνοι» που εγελασαν τους υπολοιπους. Οποτε η σημερινη κριση, εν η εκδικηση της Ιστοριας – οι δηθεν εξυπνοι/ικανοι ερκουνται εκλιπαρωντας σωτηρια. Η φουσκα του «λαικου καπιταλισμου» εδιαρκεσεν λλιους μηνες. Σημερα ακομα τζαι ο economist απορει ιντα που απεγινε τζηνος ο μυθος – τζαι αντιθετα πασιν καλα πκιον οι δημοσιες τζαι οι κρατικες εταιρειες.
Εκαθουμουν τζαι ακουα μιαν συζητηση προχτες. Λαλει ενας: «Μα ακουσετε ποσα εχασεν ο ταδε που τες μετοχες της Λαικης;». Απαντα του ο άλλος: «Καλα να παθει». Οι πλουσιοι ενεν προτυπο πκιον – εν στοχος.
Οποτε ενεν τυχαιο οτι ο ΠΑΣΕΧΑ, ο οργανισμος των μικροεπενδυτων που εδημιουργηθηκεν  υστερα που τζηνη την οργανωμενη κλοπη του 1999, ηταν ο πρωτος που εθεσε θεμα για τα ελληνικα ομολογα των τραπεζων. Οι μικροεπενδυτες εκαταλαβαν το  - αλλα ποιες εφημεριδες εδημοσιευκαν τες ανακοινωσεις τους το 2011; Βολικη η λογοκρισια εν ενι; Το 1999 εφουσκωναν τα παντα, σημερα μασουν τα.
Ένα ακομα τεκμηριο της περιοδου της σιωπης για το σκανδαλο: Στις 16 του Απριλη του 2011 στον «Οικονομικο Φιλελευθερο» υπηρχε στα αριστερη μερκα της σελιδας μια ειδηση,σε στηλη, για ομιλια του Ορφανιδη που επεμενε, στην κοσμαρα του, ότι «Δεν είναι αναποφευκτη η αναδιαρθωση του χρεους». Διπλα η μεγαλη ειδηση, που επιανεν το υπολοιπο πλατος της σελιδας,  ηταν: «Ελληνικο σοκ αλλα διαχειρισιμο – ρισκα για την Κυπρο και κοστος μεχρι 2 δις ευρω από hair cut ελληνικου χρεους». Όταν σε ετσι το κλιμα ο διοικητης της Κεντρικης εσυντηραν αυταπατες ότι εν θα εγενετουν το κουρεμα, ποιες επιστολες να επικαλεστει; Ελαλεν ουσιαστικα στες τραπεζες, ακομα τζαι το 2011, «κερδοσκοπειστε τζαι κατι εν να γινει». Την ιδια ακριβως περιοδο που εκαλιεργαν, παρα τον ρολο του σαν δημοσιος λειτουργος, σκοπιμα κλιμα πανικου για το Δημοσιο, για τα κυπριακα ομολογα κλπ. Τζαι ο κ. Μ. Σαρρης της Λαικης, ενεν ακριβως κουππα απανη – συμφωνα με τον Χ. Σταυρακη ηταν δικη του επιλογη-εισηγηση ο Ορφανιδης, οποτε…Αλλα ενταξει εν σε δυσκολη δουλεια τωρα ο Σαρρης να μεν συμπεριφερτουμεν όπως καποιοι αλλοι περσι. Διοτι στο κατω κατω εν ειμαστε ουτε θελουμεν να ειμαστεν  σαν τζηνους.
Πισω στην Ιστορικη αφηγηση. Ενεν οτι απλα εμεγαλωνεν υπερβολικα ο τραπεζιτικος τομεας [που εσιει που μονος του τασεις για κατασκευη φουσκων] την δεκαετια του 90 – ηταν τζαι τουτον, αλλα ηταν τζαι η κραυγαλεα αδυναμια των εσωτερικων δομων του τραπεζιτικου κατεστημενου να διαχειριστει ετσι επεκταση. Η εσωτερικη του οργανωση εβασιζετουν σε μια δομη διαπλοκης οικογενειων, ρουσφεθκιου τζαι αλληλοεξυπηρετησεων. Το 2006, καθως ετοιμαζουμαστεν να μπουμεν στο ευρω, τζαι αρα υπηρχε τζαι καποια πιεση προσαρμογης, αποκαλυφτηκε λ.χ. οτι ο Π. Πολυβιου επαιζεν σε 2 ταμπλω στην Τραπεζα Κυπρου: το δικηγορικο γραφειο στο οποιο εσυμμετειχε εφκαλεν το 2005 πανω που 400, 000 λιρες που την Τραπεζα, ενω ο ιδιος ηταν τζαι στο Διοικητικο Συμβουλιο της Τραπεζας [τζαι επληρωνετουν τζαι για τζηνο], τζαι εφκαλεν τζαι αλλα λεφτα που τες αγωγες εναντιον οσων εκαθυστερουσαν να πληρωσουν δοσεις στην Τραπεζα . Ενας μεγαλοδικηγορος που τα εισοδηματα του μπορει να εφταναν μεχρι τζαι σε μερικα εκατομυρια που μιαν Τραπεζα. Οι δικηγοροι τζαι τα δικηγορικα γραφεια ενεν απλα τυχαιοι συνεργατες – φκαλουν πολλα λεφτα. Αμα δει καποιος λ.χ. τες αμοιβες των στελεχων της Λαικης που εδημοσειυσεν ο Πολιτης τζαι επροκαλεσαν την κοινη γνωμη, εν λλια μπροστα στα οσα φαινεται να επιανεν ο Πολυβιου το 2005 – τζαι, κατ΄αναλογιαν, τζαι το άλλο δικηγορικο γραφειο Μεγαλοδικηγορου, τζηνο του Παπαδοπουλου. Τζαι αμα σκεφτει καποιος ότι οι δικηγοροι λειτουργουν τζαι σαν νομικοι προστατες αλλα τζαι «συλλεκτες χρηματων» [όπως οι φοροσυλλεκτες τον 18ο αιωνα] για τες Τραπεζες, τζαι προσφατα τζαι σαν λομπι στην Βουλη υπερ των Τραπεζων, τοτε προφανως εν «οι βραχιονες» του τραπεζιτικου συστηματος. Τζαι εν μπορουν να εν εκτος διερευνησης. Ιδιαιτερα σε μιαν χωρα όπως η Κυπρος.
Ως τζαι ο Χριστοδουλου, που ηταν τοτε διοικητης της Κεντρικης, εθεσεν θεμα για τον Πολυβιου τζαι την διαπλοκη.
Σε τουτο το πλαισιο, τζηνη την περιοδο ανοιχτηκεν για πρωτη φορα καπως το θεμα της «οικογενειακοκρατιας» τζαι της «νομης της εξουσιας» στες τραπεζες. Το αλλο γραφειο των μεγαλοδικηγορων, του Τασσου Παπαδοπουλου, εποζαρεν σαν ο βασικος νομικος συμβουλος της Λαικης στο Annual Report του 2006 – κατω που το Δ.Σ. του Βγενοπουλου. Εσιει μιαν μεγαλη ιστορια διασυνδεσης του δικηγορικο γραφειο Παπαδοπουλου με την Λαικη. Με ιστοριες παραδοξων διαπλοκων μεταφορας κεφαλαιων «υπογεια τζαι εναρεια», [λαλουν διαφοροι] που την τεως Γιουγκοσλαβια λ.χ. – όπως τζαι σε διαφορες εταιρειες που διακινουν/εδιακινουσαν «παραξενα» χρηματα. Δυο που τες εμπλεκομενες εταιρειες στην υποθεση με το Βατοπαιδι, λ.χ. «οι offshore Rassadel και Madeus» αγοραστηκαν «από το δικηγορικό γραφείο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τασσου Παπαδοπουλου» [Wikipedia, σκανδαλο Βατοπαιδιου, μαρτυριες].

Σε μια χωρα με καπως υποτυπωδη ερευνητικη δημοσιογραφια,  η καπως υπαρκτη δεοντολογια των δημοσιων λειτουργων θα ετιθετουν ανοικτα τζαι δημοσια το ζητημα του σκανδαλου της συμμετοχης του Ν. Παπαδοπουλου στην επιτροπη οικονομικων σε θεματα που αφορουν την Λαικη Τραπεζα. Γινεται εναν ατομο με οικονομικα συμφεροντα, στην τραπεζα που επαττισεν να εν ταυτοχρονα μελος της επιτροπης που συζητα για να την βοηθησει με δημοσιο χρημα; Τιθεται το απλο ερωτημα για ποιους δουλευκει τουτο το ατομο – για την τραπεζα με την οποια εσιει ιστορικους οικονομικους δεσμους – οξα για το Δημοσιο για το οποιο εκλεγεται;  Ενεν το ιδιο ατομο που σε μια ολοκληρη σειρα παραδειγματων απεδειξε δημοσια την ταση του για ιδιοτελη συμπεριφορα: στο θεμα του τερματικου καυσιμων το 2007, τζαι σε μιαν σειρα ζητηματων αποκοπης κονδυλιων [Ρικ, αγγλικη σχολη, αρχη ραδιοτηλεορασης] για να ικανοποιησει την προσωπικη του ματαιοδοξια. Μακαρι να ωριμασει καποτε – αλλα τα προσωπικα ψυχολογικα συνδρομα του καθενος εν μπορει να γινονται θεατρικες παραστασεις σε επιτροπες της βουλης. Στην Ελβετια τζαι την Γερμανια επαραιτηθηκαν αξιωματουχοι γιατι επιασαν δανεια τζαι εν τα εδηλωσαν – εγινε δηλαδη ερευνα για τα οικονομικα τους συμφεροντα. Δαμαι ακομα τζαι ο Χασικος εθεωρησεν ότι επρεπε να αποσχει που μια ψηφοφορια για την ψηφιακη πλατφορμα γιατι ηταν εμπλεκομενος. Η Στρακκα εν καταλαβει την εννοια Διαπλοκη; Εν να ερτει να την εβρει.
Σε τουτο το πλαισιο η λογοκρισια εν εντυπωσιακη ακομα – που δειχνει τζαι το επιπεδο της διαπλοκης. Αλλα αναποφευκτα, θα ερτει τζαι δακατω η διαδικασια θεσμικου ελεγχου – εν τουτο που εν καταλαβουν μερικοι: οι απροσμενες συνεπειες της ευρωπαικης ενταξης θα ερτουν να ξηλωσουν αργα η γληορα τα κυκλωματα που εφτιαξεν το κυπριακο «βαθυ κρατος» - γιατι ακομα τζαι οι θεσμοι να μεν απλωθουν δακατω θα εμφανιστουν αναποφευκτα κινηματα πολιτων εναντια στην διαπλοκη που θα αξιοποιησει τους θεσμους της Ε.Ε.. προς τουτην την κατευθυνση. Οσο για τα καθεστωτικα ΜΜΕ ας απολαυσουν τουτο το υπεροχο θεαμα της αυτολογοκρισιας τους. Κανενα Μεσο εν ετολμησεν να ρωτησει το [εστω ευρυτερο] αυτονοητο - ποιοι δικηγοροι πολιτικοι εχουν συμφεροντα με τις τραπεζες. Δαμαι οι αλλαγες εν θα εν μονο αποτελεσμα των θεσμικων αλλαγων αλλα τζαι των τεχνολογικων που ηδη γινονται – με την αναδυση νεων μορφων επικοινωνιας που δημιουργουν ένα διευρυμενο πλαισιο μεταμοντερνας Δημοσιας Σφαιρας που θα προσπερνα τα υπαρχοντα ΜΜΕ. Όπως παλια την δεκαετια του 1960 ο προφορικος λογος εδιατηραν μιαν άλλη αληθκεια μπροστα στην λογοκρινομενη επισημη Δημοσια Σφαιρα.

Όταν τα ΜΜΕ προσπαθουν να αλλαξουν θεμα τζαι να μετατοπισουν την εμφαση: κατά το «αλλου τους τρωει και αλλου κνιθονται»
Στα μεσα της εφτομαδας, ενώ στην βουλη εγινουνταν οι συζητησεις για τον διορισμο νεου συμβουλιου της Λαικης [τζαι αρκεψεν να φαινεται η απροθυμια των εσωτερικων δομων να αφησουν την εξουσια τζαι τα προνομια που ειχαν], ειχαμεν ενα χαρακτηριστικο παραδειγμα της λειτουργιας των ΜΜΕ σαν μηχανισμων που προσπαθουν να μετατοπισουν την εμφαση για να αλλαξουν εστιαση στο θεμα -των τραπεζων στην συγκεκριμενη πειρτπωση. Ειδεν, ειπαν οι συνεργαζομενοι στην διαδικασια μετατοπισης, ο Αβερωφ, στο βιογραφικο καποιου Χατζηγιαννακη, ο οποιος ηταν υπο συζητηση για διορισμο στο Δ.Σ της Λαικης, το σημειωμα, "andros and his people"  τζαι αμεσως εβουρησεν να θεσει θεμα – «Αντρος» αρα «Αντρος Κυπριανου» αρα Ακελ..αρα..γενικα δηλαδη εν κακο το Ακελ, παντες τζαι εν το Ακελ που αγοραζεν τα ελληνικα ομολογα - για να αθθυμισουμε τζαι το λογο του αγχους του Αβερωφ, που εφακκαν πισκαλακια στες γενικες συνελευσεις όταν αγοραζονταν τα ομολογα τζαι εμοιραζονταν μπονους τζαι δανεια. Επιασεν τον η ευθιξια τον Αβερωφ τωρα;  Μανα μου ρε. Μακαρι να ηταν αληθκεια δηλαδη, αλλα..Μαλλον ειτε ο Αβερωφ στην απογνωση του εν λαφαζανης [αλλωστε εν γνωστο , ειδαμεν το τζαι τηλεοπτικα τον Δετζεβρη που εκαμωνετουν οτι εθωρεν, ταχα μου, την ΠΕΟ, οταν τον εβριζαν τα μελη της ΣΕΚ], ειτε ..
Ετσιμπησεν αρχικα η Καθημερινη [ενας Περσιανης που υποτιθεται εν τζαι νακκον πιο σοβαρος αλλα…], τζαι το πρωι της Πεμπτης ο Α. Μιχαηλιδης, ο διευθυντης συνταξης του Φιλελευθερους που μαλλον εβραζεν για μερες που εν εβρισκεν θεμα για αντιπολιτευση, αρπαχτηκε όπως ο πνιγμενος που τα μαλια: εγραψε τζαι κειμενο στην στηλη του τζαι αν κρινει κανενας που την αντιφαση αναμεσα στον τιτλο τζαι το κειμενο στο πρωτοσελιδο, μαλλον εβαλεν τζαι δικο του τιτλο στο πρωτοσελιδο. Τζαι ετσι εχουμε ένα τελειο τεκμηριο "δημοσιογραφιας της πλακας": το πρωτοσελιδο του Φιλελευθερου εισιεν υποτιτλο "χειρογραφο σημειωμα του Αντρου..».  Εκτος του ότι [όπως φαινεται στες φωτοτυπιες που διερρευσαν] ηταν δακτυλογραφημενο το γερημο το σημειωμα, ηταν τζαι προφανες ότι εγραψεν το καποιος άλλος οϊ ο οποιοδηποτε «Αντρος». Πασιν τζαι τα νοηματα των λεξεων τωρα  στον Φιλελευθερο. Λεξικο εναντια στον αγχος. Την επομενη η εφημεριδα, ο Διευθυντης συνταξης λογικα [ο Μιχαηλιδης], στα παραπολιτικα απολογηθηκε για «ασυγχωρητη αβλεψια» κλπ. Αμεσως αλλαξεν θεμα το κυκλωμα.
Το πιο αποκαλυπτικο σημειο όμως ηταν η αντιθεση αναμεσα στον τιτλο τζαι στο κειμενο: Διοτι συμφωνα με το κειμενο η πραγματικη διαμαχη εν ηταν για τον κ. Χατζηγιαννακη αλλα για καποιον κ. Φιλιππου:
"Κατα την πολυωρη συνεδρια στην βουλη η διαμαχη επικεντρωθηκε στο ονομα του κ. Φιλιππου, πρωη αξιωματουχου της Κεντρικης τραπεζας, με το Δημοκρατικο Κομμα να τον επιβαλει ανκαι ηταν εκτος λιστας του υπουργειου οικονομικων και το ΑΚΕΛ να αντιτιθεται σφορδρα."

Δηλαδη εγινε καφκας για τον Φιλιππου, τον οποιον υποστηριζεν το Δηκο, ο Ν. Παπαδοπουλος δηλαδη, ο δικηγορος της Λαικης, τζαι αντι να εχουμεν θεμα για τα συμφεροντα του δικηγορου της Στρακκας, ξαφνικα καποιοι εμετατοπισαν τον θεμα στον Χατζηγιαννακη. Τζαι ο Περσιανης, τζαι οσοι τον αντιγραψαν εκαμναν ότι θωρουν το  δακτυλο [μα ποιος εν ο Αντρος, γιατι εσιει το ιδιο ονομα με τον Κυπριανου, κλπ] για να αποφυγουν να δουν «το φεγγαρι» – την ουσια της κρισης των Τραπεζων, αλλα τζαι την διαπλοκη που ηταν μπροστα τους - ποιος εν ο Φιλιππου, γιατι επεμενουν μερικοι, τζαι ο δικηγορος της Λαικης, να μπει στο Συμβουλιο κοκ .
Το πραμα τελικα εγινε κωμικο - ο Ν. Παπαδοπουλος εφκηκεν τζαι ειπεν ηταν «καλες» οι επιλογες. Δηλαδη ο Α.Μιχαηλιδης, ο επικεφαλης του κυκλωματος εξυπηρετησης της Στρακκας [με αρθρα, παραπολιτικα τζαι καρτουνς] στον Φιλελευθερο ηταν εναντια στην επιλογη του γιου της Φαμιλιας; Συγχιση στο Μετωπο οξα στρατηγικη διασπορας ψεματων για να μεν ανοιχτει το θεμα του δικηγορου επικεφαλης της επιτροπης οικονομικων;  Αλλα η ρηξη ηταν ακομα πιο ενδιαφερουσα στην δεξια. Ενώ ηταν ο Αβερωφ που ανοιξε το θεμα, η «Αληθεια», η ημι-επισημη εφημεριδα του Δησυ, εφκαλεν νοκ αουτ την στρατηγικη του Αβερωφ. Την επομενη εγραφε τζαι πρωτοσελιδα:  " Ο διορισμος του κ. Μ. Χατζηγιαννακη στο συμβουλιο της Λαικης ειναι μια 100% σωστη επιλογη. Οχι μονο γιατι προκειταια για μια διακεκριμενη προσωπικοτητα με εμπειρια και τεχνογνωσια του αντικειμενου.."
Αδειασμα κανονικο που λαλουν στην πολιτικη. Ιντα ξερω Αβερωφακη – την μια εξευτελιζεσαι ο Αναστασιαδης με την ατακα για «αναλγησια», τωρα  φκαλουν σε νοκ αουτ ετσι… Η αληθκεια ενι ότι στο χωρο της δεξιας υπαρχουν τζαι ρευματα που εν πολλα διαφορετικα που το επιπεδο της ρουσφετολογιας του Αβερωφ – η ανακοινωση της Σεκ λ.χ. ηταν μια σαφης εκφραση της λαικης οργης για τες τραπεζες. Τζιαι η ηγεσια του ΠΑΣΕΧΑ, παλε εν στον Δησυ που προσκειται.

Τζαι τωρα; 
Η Πολιτεια οφειλει να προστατευσει τζαι τους Πολιτες, αλλα τζαι οι Πολιτες να διεκδικησουν την διευρυνση των δικαιωματων του Δημοσιου
Το πιο πρακτικο ηταν να αφησουν την Λαικη να χρεοκοπησει – η να την αγορασουν καποιοι οσα οσα. Τζαι η δευτερη επιλογη πρεπει να εν βασικη προτεραιοτητα στα πλαισια του σχεδιου για «διασωση» με την Πολιτεια να εν εγγυητης για να εβρει η Τραπεζα κεφαλαια. Οποτε ας πουλησουν κτιρια τζαι sporting clubs να φκουν πουπανω – η να συνηθισουνστην ιδεα ότι θα εχουν ξενους μεσα στα ποθκια τους.
Υπηρχαν 2 λογοι για να παρεμβει η Πολιτεια: οι καταθετες τζαι οι εργαζομενοι. Τζαι, υστερα, εν το ευρυτερο θεμα της κρισης - που μεταφερεται που την Ελλαδα..Διοτι εν πρεπει να υποτιμα καποιος το πλαισιο - η οξυνση της κρισης τζαι το φθινοπωρο τζαι τωρα εν αποτελεσμα της εισαγωγης της κρισης στην Κυπρο μεσω των τραπεζων. Το φθινοπωρο ηταν συγκαλυμενο – τωρα η συνδεση εν ξεκαθαρη, διοτι κοντευκουμεν το τελος του Ιουνη οπου θα πρεπει να γινει η ανακεφαλαιοποιηση.
Οποτε εχρειαζετουν σε τουτο το σταδιο μια παρεμβαση για να σταματησει η ταση για πανικο. Αλλα να ειμαστε ρεαλιστες: τα δανεια της Λαικης στην Ελλαδα εν εκτος συζητησης ακομα. Οποτε το ότι η μεγαλη [ισως τζαι η μονη] ελπιδα ενι να πουληθουν κομμαθκια της τραπεζας τζαι αναμενονται κινεζοι, ρωσσοι κλπ σαν σωτηρες, εσιει επισης την γραφικοτητα της για το μικροαστικο κομπλεξ. Αλλα αποκαλυφκει τζαι μια ιστορικη αληθκεια που μια μεριδα της αστικης ταξης εν εκαταλαβεν ακομα: ο τζαιρος που εγλυφαν στη Δυση ετελειωσεν, αλλασει ο κοσμος γυρον τζαι θα το διαπιστωσουν ακομα πιο οδυνηρα που τους μεγαλομετοχους της Λαικης αν επιμενουν να εθελοτυφλουν.
Αλλα που τζιαμαι τζαι τζει υπαρχει τζαι ενα ανοικτο ζητημα για τους πολιτες: Αμα η Πολιτεια παει τζαι βοηθα ατομα η οργανισμους οι οποιοι εκερδοσκοπησαν, αποτυχαν, τζαι  οδηγησαν την κοινωνια σε κριση,  τοτε το Δημοσιο εσιει ευθυνη τζαι για τους πολιτες επισης, τους οποιους βουρα ποπισω το γραφειο του κάθε Πολυβιου τζαι του κάθε Παπαδοπουλου για χρεη τζαι υποθηκες των Τραπεζων.
Το Δημοσιο εν υπευθυνο, στο ονομα της ισοπολιτειας, τζαι για τον καθε πολιτη, αφου προσπαθει να βοηθησει τες Τραπεζες. Διοτι προφανως πλεον οσοι ηταν καχυποπτοι με τες Τραπεζες αποδειχτηκεν ότι ειχαν. Σε τουτο το πλαισιο εν αναγκαιο να αρχισουν να δημιουργουνται ομαδες πολιτων που θα διεκδικησουν την ισοπολιτεια αλλα τζαι την νομικη αμφισβητηση του να εχουν οι τραπεζες προνομιακη μεταχειριση σαν οργανισμοι – με δικηγορους μεσα στην βουλη που συμμετεχουν σε αποφασεις που καλυφκουν τα συμφεροντα τους.
Λαλει ένα γκραφιτι που ειδα στο μπλοκ του Gregori  «Ξυπνα ηρθε η ωρα να ταϊσεις τις τραπεζες».      Ιστορικα κάθε φορα που καποια μορφη του χρηματιστικου κεφαλαιου στην Κυπρο επηαινεν να μεγαλοπιαστει [διοτι για να ειμαστεν ειλικρινεις αν ταιρκαζει σε καποιους ο ορος “αρχοντοχωρκατες”, τουτοι ενι], η αντιδραση της κοινωνιας οδηγαν σε κοινωνικη μεταμορφωση – τζαι στην αλλαγη του 18ου προς 19ο αιωνα [με τους φοροσυλλεκτες], τζαι που την δεκαετια του 1920 [με τους τοκογλυφους]. Εν θεμα χρονου, αλλα η αλλαγη εν δομικη τζαι αναποφευκτη. Τζαι στην Κυπρο τζαι ευρυτερα: όταν το κεφαλαιο το  Τραπεζων διευρυνει το πεδιο του [όπως στην Κυπρο μετα το 1990] τοτε η οικονομια μπαινει στην περιοδο της φουσκας – οπου το «χρημα» προσπαθει να επιβιωσει σαν βρυκολακας σε βαρος της «πραγματικης οικονομιας» – εκτος αν διαχειριζεται ξενα κεφαλαια όπως οι ελβετοι. Τουτο το σταδιο [της φουσκας των τραπεζιτικων επεκτασεων στο εσωτερικο] σηματοδοτα το ότι η κοινωνια περνα σε άλλο σταδιο. Παγκοσμια, σημερα λ.χ., σηματοδοτα το ότι οι μη-δυτικοι ειναι οι παραγωγοι του πλουτου πκιον, ενώ τοπικα καταγραφει πιεστικα πκιον ότι χρειαζουμαστεν ένα ελεγχο πανω σε ένα ανεξελεκτο φαινομενο – διοτι οι τοπικες Τραπεζες ενεν τοπικες πκιον, παιζουν με διεθνη κεφαλαια τζαι απλα χρησιμοποιουν την χωρα μας σαν βαση.  Αρα πρεπει να τες δουμε ετσι ανθα συνεχισουν με τουτο το πλαισιο: μισο-δικες μας μισο-ξενες τζαι να περιοριστει ο ρολος τζαι η εμπλοκη-διαπλοκη τους.

Τζαι το αιτημα για ελεγχο των τραπεζων τζαι του χρηματιστικου κεφαλαιου ενεν μονο κυπριακο θεμα πκιον – όπως φαινεται τζαι που την Ευρωπη αλλα τζαι που τες μετατοπισεις τζαι διεκδικησεις παγκοσμια για φορολογηση τζαι ελεγχο. Η καχυποψια για τες τραπεζες εν υγιης αμιφισβητηση. Τζηνοι που εχουν χρηματα σημερα για να επενδυουν στρατηγικα [τζαι με φοντο επενδυσεις σε ένα χρονικο οριζοντα αντι το γληορο κερδος] εν οι Πολιτειες που ελεγχουν τους πλουτοπαραγωγικους τους πορους.

Τα τελευταια 4 χρονια η Κυπρος, όπως μας ειπεν τζαι ο Σουλτς του Ευρωκοινοβουλιου [τζαι ιντα πραμα α; καταλαβει τα αγγλικα του Χριστοφια..μαλλον εν αλλοι, δακατω, που εχουν προβλημα αλλου..αλλη φορα τουτο..:)] στην Κυπρο ειχαμε ένα διαφορετικο μοντελο αμυνας στην κριση που αντεξε τουτα τα δυσκολα χρονια που ολοκληρες κοινωνιες  δυτικα μας εβρεθηκαν σε ένα φαυλο κυκλο αποσυνθεσης: ένα μοντελο «κοινωνικης συνοχης τζαι δικαιοσυνης». Τωρα εχουμεν μπροστα μας σε λλια χρονια, 3-5-7, τα εσοδα τζαι τες οικονομιες που το φυσικο αεριο.  Τζαι αναποφευκτα, όπως θα φανει, τζαι με την λυση – αλλα αλλην φορα τζηνη η διασταση.  Αρα η κοινωνικη συνοχη, η αλληλεγγυη μπροστα στην κριση, μπορει να μας φκαλει άλλο λλια χρονια για να ολοκληρωσουμεν την «πολιτεια της ευημερειας» – οποτε τες τραπεζες εν καλα πκιον να τες δουμε τζαι σε άλλο πλαισιο. Σαν μια ακομα βιομηχανια [σε μεγαλο βαθμο εξωστρεφη] που πρεπει να εξεταστει τζαι για τες «περιβαλλοντολογικες της επιπτωσεις» - όπως, εννοειται, θα καμωμεν τζαι για το φυσικο αεριο. Τζαι η εσωτερικη τους δομη τζαι οι διαπλοκες τους, εν τζαιρος να γινουν θεμα. Δημοσιο.
Εχτες ακουσα τζαι μια νεα ατακα – «ευτυχως που εν ο Χριστοφιας προεδρος» ειπεν ενας τυπος σε μια συζητηση όπως εκαρτερουσαμεν να ψηθουν τα σουβλακια. Τζαι οι αλλοι γυρον εμουρμουρμουρουσαν για πολιτικους, στην βουλη, που καλυφκουν τραπεζιτες, για την επιδειξη πλουτου των τραπεζων, για τα "μπονους" [εμπηκεν τζαι τουτη η λεξη στην καθημερινοτητα]. 
Κοιτα να δεις, λαλω, που απλωνεται η καχυποψια.
«Τουλαχιστον εν να μας πει την αληθκεια για ότι εγινε τζαι εν να σκεφτει τζαι τον κοσμο» εσυμπληρωσε ο τυπος με την ατακα.

Η ευρυτερη συζητηση ηταν για το αν εν καλα να δανειστουμε λεφτα που τον Μηχανισμο Στηριξης η να πιασουμε διακρατικο δανειο. Το ότι τζαι ο Αναστασιαδης εθεσεν εχτες θεμα να μεν μπουν οροι αν θα πιασουμε χρηματα που τον Μηχανισμο εν πολλα θετικο – τζαι μπορει να εν το πλαισιο για την συναινεση. Τζαι αν θα εν ο Κεραυνος [η οποιος άλλος] τελικα ο  υποψηφιος τους ενδιαμεσους εν καλα να εστιασει επισης στην «διασπορα κινδυνων» [όπως ειπαν προχτες ότι εκαμαν] στο εξωτερικο - τζαι να ξεκαθαρισει ότι εν υποστηριζει να φορτωθει η κοινωνια την ζημια. Γιατι το να ευκολυνουμεν [σαν Δημοσιο] τες τραπεζες να πιασουν βοηθεια –  εν μπορει να γινει με ένα τροπο που εν να χρησιμοποιηθει αυριο που τους δικηγορους του κεφαλαιου τζαι των τραπεζων για να ζητουν περικοπες που το κοινωνικο κρατος. Αν θα αυξηθει το Δημοσιο χρεος πρεπει να υπαρχει συναινεση για το ότι εν θα εμπλακουμε σε ένα φαυλο κυκλο λιτοτητας. Αν το διακρατικο δανειο εν πιο ξεκαθαρη επιλογη, όπως ηταν το ρωσικο δανειο, τζαι όπως εν τα δανεια των κινεζων γενικοτερα, τοτε να κινηθει η Πολιτεια προς ότι εν βολικο για το «κοινο καλο». Τζαι αν μερικοι φοουνται τους φορους που την Ευρωπη σε τραπεζες τζαι εταιρειες – καλημερα σας. Όλα εδώ πληρωνονται – ειπαμεν το τζαι εν να το αθθυμηθειτε. Αν ετηρουσαν τες δεσμευσεις στο Δημοσιο οι τραπεζες τζαι εδιοχετευκαν το «φτηνο χρημα» του 2009, στην κυπριακη αγορα, εν θα ηταν γονατιστοι να εκλιπαρουν τωρα.

 Η Ελλαδα, στην μεταμορφωση της στιγμης της απελπισιας, αποκαλυφκει διαφορα ενδιαφεροντα: εχτες εκυκλοφορησε ένα εγγραφο στο οποιο ενας ατζεντης δημοσιογραφος εισηγειται στο Τσοχατζοπουλο να του καμουν προβολη σε διαφορα ΜΜΕ με ανταλλαγμα ένα συμβολαιο 270,000 ευρω. Ο τυπος, με το ψευδωνυμο «Νικος» υποσχεται προβολη, με σχολια σε παραπολιτικες στηλες, αρθρα, δημοσκοπησεις κλπ. Μπορει λοιπον ο καθενας να δει τις συγκριτικες αναλογιες με την Κυπρο – ποσοι μικροι και μεγαλοι «Νικοι» υπαρχουν στα κυκλωματα προβολης των ΜΜΕ που μπορει να υποσχεθουν τα πιο πανω αλλα τζαι επιπροσθετα μπονους όπως πρωτοσελιδους τιτλους, καρτουνς κλπ.  
Η πληρης σχεδον λογοκρισια της διαπλοκης τραπεζων-βουλης εν κραυγαλεα που μονη της. Ηδη ο Κ. Λαζαριδης εισιεν θεσει το ζητημα της εξαγορας δημοσιογραφων όταν εκδιωχθηκε από την Λαικη το 2006. Τζαι όταν ο Βγενοπουλος εκαμεν τες καταγγελιες του πριν λλιες εφτομαδες, εφαινετουν να αφηνει μιαν απειλη αποκαλυψεων να αιωρειται. 

Θα δειξει – τζαι σε ετσι πλαισιο ο εκδημοκρατισμος της Δημοσιας Σφαιρας εν μερος της διαδικασιας διεκδικησης τζαι διευρυνσης των δημοκρατικων δικαιωματων που τους πολιτες.

19 σχόλια:

  1. Η εγκαθίδρυση του δεσποτισμού», Jean Paul Marat, 1792

    «Μερικές φορές ο ηγεμόνας, για να επιβουλευτεί την ελευθερία περιμένει τη στιγμή της εκδήλωσης μιας ανησυχητικής κρίσης, που έχει προετοιμάσει ο ίδιος· τότε, με το πρόσχημα της φροντίδας για τη σωτηρία του κράτους προτείνει καταστροφικά μέτρα, που τα καλύπτει με το πέπλο της αναγκαιότητας, του κατεπείγοντος, των περιστάσεων, της κακοδαιμονίας των καιρών. Εγκωμιάζει την αγνότητα των προθέσεών του, εκφωνεί μεγάλα λόγια για την αγάπη του δημοσίου συμφέροντος, διαλαλεί τη μέριμνα της πατρικής του αγάπης. Κι αν δει ότι υπάρχει δισταγμός για να γίνουν δεκτές οι προτάσεις του, βάζει αμέσως τις φωνές: Πώς, δεν θέλετε; Ε, τότε βγείτε μόνοι σας από την άβυσσο! Κανείς δεν έχει τη δύναμη να αντισταθεί, κι ο καθένας αφήνεται στο έλεος των πραγμάτων, παρ’ όλο που δεν έχει καμιά αμφιβολία γι’ αυτό που κρύβουν τα μέτρα αυτά, όπου κάτω από το όμορφο περίβλημα βρίσκονται τα πιο μοχθηρά σχέδια. Η παγίδα αποκαλύπτεται όταν δεν υπάρχουν πλέον χρονικά περιθώρια για να αποφευχθεί: τότε ο λαός σαν το λιοντάρι που πέφτει μέσα στα δίχτυα κρυμμένα κάτω από τα φυλλώματα, παλεύει για να τα σπάσει και το μόνο που καταφέρνει είναι να μπλέκεται περισσότερο».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. disdaimona,
    πολλα καλον..τελικα η χαρτογραφηση της κοινωνικης αντιπαραθεσης [πολιτικης, οικονομικης, πολιτισμικης] εν κωδικοποιημενη που το αρχικο σχημα της μοντερνας επαναστασης, της γαλλικης..
    αν υποθεσουμεν, λοιπον, οτι το παρον σχημα [ειτε σαν δομικο προιον, ειτε σαν συνωμοσια μερικων - προτιμω τζαι ταιρκαζει μου το πρωτο] με την κριση των τραπεζων, εν το πλαισιο της "ανησυχτικης κρισης",
    νομιζω οτι ταιρκαζει [για το κομματι της αντιστασης τζαι της προοπτικης - που εν το κομματι του μισογεματου ποτηρκου που με γοητευκει] ενα [πρωιμα μοντερνο] κομματι του Μακιαβελι, που ελαλεν [απο μνημης με προσαρμογη..:)]:
    "Οποιος γινει κυριαρχος μιας πολης που εζησε την ελευθερια, να ξερει οτι οτι τζαι να καμει..η πολη θα αθθυμαται παντα τζηνες τες στιγμες της ελευθεριας που εζησε, τζαι θα τες χρησιμοποια παντα σαν συμβολο, σαν μνημη, σαν σημαια της, για να διεκδικησει ξανα, τζαι να διευρυνει τα δικαιωματα τζαι την ελευθερια της.."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Η Πολιτεια οφειλει να προστατευσει τζαι τους Πολιτες, αλλα τζαι οι Πολιτες να διεκδικησουν την διευρυνση των δικαιωματων του Δημοσιου"


    ΠΡΙΝ να διεκδικησουν οι πολιτες διευρυνση των δικαιωματων του δημοσιου μετα που εφκηκεν στην εξουσιαν τζαι το ακελ τζαι τους ειδαμεν τζαι τουτους πως λειτουργουν νομιζω οι πολιτες καλα καμνουν να ζητησουν την ετοιμασιαν τετοιον νομον και κανονημσων οπου να υπαρχουν προσωπικες αστικες και ποινικες ευθυνες σε δημοσιους λειτουργους τζαι πολιτιακους αξιοματουχους. Ενα συστημαν που επιτρεπει την ατιμωρισιαν αυτων των ανθρωπων εχει αποδικτει οτι δεν μπορει να λειτουργησει και μετατρεπετε μεσω της καταχρησης εξουσιας απο τους δημιοσιους λειτουργους τζαι τους πολιτικους σε φασισμον/δικατοριαν με αρκετην δοση νεποτισμου τζαι φαινομενα οπως αυτα που ζουμε σημερα.
    -------------------------------
    "Γινεται εναν ατομο με οικονομικα συμφεροντα, στην τραπεζα που επαττισεν να εν ταυτοχρονα μελος της επιτροπης που συζητα για να την βοηθησει με δημοσιο χρημα; Τιθεται το απλο ερωτημα για ποιους δουλευκει τουτο το ατομο – για την τραπεζα με την οποια εσιει ιστορικους οικονομικους δεσμους – οξα για το Δημοσιο για το οποιο εκλεγεται;"

    τζαι ενας που εν μελος κομματος με το οποιο εχει ιστορικους οικονομικους δεσμου για πιον δουλεφκει για το κομμαν οξα για το δημοσιο το οποιον εκλεγεται/διοριζεται?

    xwrikos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το Ακελ βγηκε στην εξουσια για να παταξει τη διαφθορα και τη διαπλοκη. Εχει 4.5 χρονια τα εκανε πολυ χειροτερα. Οτι μας εκαναν οι προηγουμενοι μας τα κανει επι δυο. Τα υπολοιπα εν λεπτομερειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. χωρικε
    1. στο ενα εν εχω καμιαν διαιτερη διαφωνια, εκτος που την υπερβολη..αλλο η δικτατορια τζαι αλλο ο νεποτισμος με το ρουσφετι..που εν που το 60 που εγινε θεσμικο προβλημα..καποια ψιλοβελτιωση εγινε,αλλα..
    το να εχουν οι δημοσιοι λειτουργοι ευθυνη εν πολλα καλη ιδεα..αλλα καρτερας που τουτην την βουλη [που εξεκινησε με το φαινομενο κουλιας] να παιξει ευθυνη;..:)
    Δαμαι η διαπλοκη εφωναζεν για την επιτροπη οικονομικων, τζαι οϊ μονο η βουλη αλλα τζαι η πλειοψηφια των μμε εκαμνε γαργαρες..
    καρτερας τζαι που τουτα τα μμε;
    οποτε..εν ευρυτερο..τζαι εν καλα να το δουμεν ετσι..
    επερασαν απο οτι ξερεις τζαι κατι για το "ποθεν εσχες"..
    αλλα..ειδες τιποτε;
    ειπαν να καμουν τζαι επιτροπη για την διαπλοκη με μμε..
    καλαν..:)

    2. δαμαι εμπλεξες τα..αλλο η πολιτικη αλλο η οικονομικη σφαιρα - τζαι αλλον η σχεση τζαι η διαπλοκη τους..
    ενα κομμα [οποιον τζαι να ενι] εν οργανωση η οποια διεκδικα πολιτικο ρολο, εξουσια κλπ μεσα που την ψηφο..στην πολιτικη σφαιρα, θεωρουμεν οτι τουτοι οι οργανισμοι συγκεντρωνουν οσους ενδιαφερονται για ετσι δουλειες..
    οποτε που εν το παραξενο να εμπλεκουνται τουτοι στο δημοσιο;..
    αν δεν καμνουν καλα την δουλεια τους αντικατοπτριζει στο κομμα, στην οργανωση τους κλπ..
    το προβλημα πολλες φορες εν οι σιγανοπαπαθκιες που το παιζουν ταχα μου υπερανω τζαι ουδετεροι..
    ατε να μεν πουμεν..

    η τραπεζα αντιθετα εν εντελως διαφορετικο θεμα..ανηκει στον τομεα του "ιδιωτικου χωρου", οποτε τουτος ο οργανισμος εν μπορει να εσιει προνομιακη προσβαση - το καθεστως του εν αναλογο με μιας οικογενειας ενος ατομου κλπ ..
    αμα λοιπον ενας οργανισμος εσιει ιδιαιτερη προσβαση τοτε υπαρχει προνομιουχα μεταχειριση - δηλαδη εν να παω για ζητησω κατι [οπως η λαικη] τζαι ο δικηγορος που εκπροσωπει [τζαι πληρωνω τον] εν να εν μεσα σε τζηνους που θα αποφασιζουν..τζαι εν θωρεις το προβλημα;
    αν θελει η τραπεζα να συμμετεχει με εκπροσωπους στην πολιτικη να καμει κομμα τζαι να πει εμεις ειμαστεν το κομμα της λαικης, ψηφιστε νικολακη κοκ..ας πουμε..
    τουτο που εγινε τζαι στην επιτροπη οικονομικων τζαι αλλου οπου οι τραπεζες απλωνουν τα δικτυα τους, εν διαπλοκη θεσμων που πρεπει να εν χωριστοι αν θα λειτουργα [οσο καλλιτερα γινεται - στο παρον σταδιο] η δημοκρατια σαν καθεστως με ισοπολιτεια..
    τζαι ακριβως επειδη η οικονομια εν ευαισθητη περιοχη [διοτι ακριβως υπαρχει ο κινδυνος/πραγματικοτητα - λογω οικονοικης δυναμης- για εξαγορα] τοτε η ευαισθησια πρεπει να εν διπλη..ε αμα ερκεται τζαι η τραπεζα να ζητα βοηθεια που την πολιτεια, τοτε εν κραυγαλεο το θεμα να αξιολογουν την κατασταση [τζαι να την βοηθουν] ατομα που εχουν προσωπικα/ιδιωτικα συμφεροντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ανωνυμε,
    νομιζω προσπαθεις να αποφυγεις το θεμα..:)..μαλλον ενοχλει σε..

    στες τραπεζες εν φανερο ποιοι εμπλεκουνταν - αν σε ενδιαφερουν τα ιδεολογικα της κρισης..εν τζαι μπροστα σου οι δηλωσεις αν εθκιεβασες το ποστ...
    οπως τζαι στην βουλη εν φανερο ποιοι επροσπαθουσαν να αποφυγουν το φορο για τες τραπεζες..

    μπορουμε αν θελεις να μιλησουμε τζαι για το εβερεστ..
    αλλα..

    οπως εγραψα τζαι του χωρικου μια βελτιωση στη ρουσφετι της δημοσιας υπηρεσιας [σε σχεση με το 60, αλλα τζαι τα 90'ς] υπηρξεν..εξελικτικα..με προσπθειες διαφορων..για να το αφηκω πολιτικα γενικο να εχουν ουλλοι μερτικο στην "καλη προσπαθεια"..:)

    αμα εν να μιλησουμε για την δημοσια υπηρεσια, εν πουμε τζαι το τι εγινε το 60, τζαι την εξελιξη..τζαι τους αποκλεισμους, τζαι τα συμβολα, τζαι την στελεχωση, τζαι τες βολικες υστεριες για την μειοψηφια του αλλου χρωματος, τζαι αρα για τες πλειοψηφιες που αλλες εποχες, ..κοκ..

    αλλα δαμαι εν οι τραπεζες τζαι η επεκταση τους στο δημοσιο, το θεμα τζαι το ζητημα..
    η διαπλοκη οργανισμων του ιδιωτικου χωρου στον δημοσιο..
    οπως τζαι η διαπλοκη των δικηγορικων γραφειων..
    τζαι των μμε..
    ....:)
    τζαι απο οτι φαινεται για τουτα εν εσιεις να πεις κατι..
    αν συμφωνας ..οκ..
    αν θελεις να αλλαξεις θεμα, μοιαζει με τουτο που ελαλουν μετατοπιση μεσα στο κειμενο..:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Tassos Papadopoulos & Co

    This is a firm described by a competitor as being “deeply involved in banking issues”. Its client list includes the Cyprus Popular Bank, The Commercial Bank of Greece and HSBC Republic Bank (Cyprus). Tassos Papadopoulos & Co is also the official appointed legal advisor to the Cyprus
    Stock Exchange, and regularly advises it on both international
    and domestic securities matters."


    http://www.iflr1000.com/pdfs/Directories/5/Cyprus%20(238-241)%20i.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @linopampakos

    Ευχαριστω που συμφωνεις μαζι μου οτι το Ακελ δεν πολεμησε τη διαφθορα. Και δεν ειμαι εκτος θεματος απλως σου αρεσει να παιζεις με τις λεπτομερειες. Εν καλη η εσωτερικη καταναλωση αλλα καποτε πρεπει να δουμε και το καλο ολοκληρου του κυπριακου λαου. Το μονο που με ενοχλει ειναι οτι οποιο κομμα και να αναλαβει παλι τα ιδια εχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΤΕΩΣ ΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ MARFIN POPULAR BANK

    28/05/2012

    «Ποιοι φοβούνται την BLACKROCK;»

    Ποιοι άραγε φοβούνται τόσο πολύ να έλθει η BLACKROCK στην Κύπρο για να αποτυπώσει την πραγματική κατάσταση του τραπεζικού συστήματος; Γιατί σχεδόν κανένας πολιτικός και κανένα μέσο μαζικής ενημέρωσης δεν το βρίσκουν καλή ιδέα; Γιατί οι Διοικήσεις των Κυπριακών Τραπεζών αρνούνται να αποκτήσουν ένα πιστοποιητικό διεθνούς αξιοπιστίας που θα διευκολύνει την ανακεφαλαιοποίησή τους; Ποιοι φοβούνται ότι το πρόβλημα στην «κακιά» Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί μικρότερο και στην «καλή» Κύπρο μεγαλύτερο; Γιατί διάφοροι μιλάνε για ελέγχους, κοινοβουλευτικές επιτροπές, «ανεξάρτητους» οίκους κ.λ.π. και δεν προτείνουν την BLACKROCK που ακολουθεί την μεθοδολογία που είναι αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εφαρμόζεται ήδη από όλες τις χώρες που θέλουν μια αξιόπιστη εικόνα των τραπεζών τους;
    Η BLACKROCK λοιπόν πρέπει να προσκληθεί επιτέλους και στην Κύπρο ώστε:

    1. Να εξετάσει τα δανειακά χαρτοφυλάκια όλων των Κυπριακών Τραπεζών στην Κύπρο, στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιούνται.

    2. Να εξετάσει ειδικά τα δάνεια προς μεγαλοεπιχειρηματίες στην Κύπρο και την Ελλάδα, πως, πότε και γιατί εδόθηκαν, αν μπορούν να αποπληρωθούν και αν έχουν εγγραφεί οι σχετικές προβλέψεις.

    3. Να εξετάσει τις αγορές ομολόγων, πως, πότε και γιατί έγιναν και να διαπιστώσει αν οι τοποθετήσεις αυτές ήταν λάθος και αν κάποιοι ευθύνονται.
    Ποιοι επιτέλους δεν θέλουν την πλήρη διαφάνεια την ώρα που οι Κύπριοι πολίτες θα επιβαρυνθούν τεράστια ποσά για την διάσωση των Τραπεζών;

    Όσοι πάντως αρνούνται την έλευση της BLACKROCK και την πλήρη διαφάνεια και επιμένουν με συκοφαντίες και λάσπη κατά μίας μόνο Τράπεζας να μιλάνε για ευθύνες για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος (που δεν γνωρίζουν ποια είναι) καλόν θα είναι να κοιτάζουν στον καθρέφτη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Από Άρθρο του Παράσχου στην Καθημερινή:

    "Ήταν fit and proper η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών να αποφασίσει για τη διάσωση της Λαϊκής ή να έχει λόγο σε αυτούς που θα διορίσει η κυβέρνηση στο νέο Δ.Σ. της τράπεζας; Μήπως ο πρόεδρος της Επιτροπής θα έπρεπε εξαρχής να δηλώσει σύγκρουση συμφερόντων ως ένας εκ των δικηγόρων της Λαϊκής; Μήπως και άλλοι βουλευτές θα έπρεπε να κάνουν το ίδιο, είτε διότι έχουν επαγγελματική σχέση με την τράπεζα, είτε διότι είναι μέτοχοι, είτε επειδή έχουν μεγάλα δάνεια ή έστω συγγενείς πρώτου βαθμού να δουλεύουν στην τράπεζα; "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ολόκληρο το άρθρο με τίτλο

    "Η σύγκρουση συμφερόντων και η έρευνα στις τράπεζες."

    Ημερομηνία: 27.05.2012
    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&&modid=1&artid=91381

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εν ενα ανοιγμα..ισως τζαι ιστορικο σαν αρχη..
    Ακομα τζαι στα συμβατικα ΜΜΕ, υστερα που μιαν εφτομαδα λογοκρισιας που αθθυμιζεν σκηνικα ολοκληρωτικου ελεγχου της πληροφοριας, επιτελους τζαι ενας διευθυντης εφημεριδας που θετει το ζητημα της διαπλοκης στην βουλη..
    τζαι ιδιαιτερα στην επιτροπη οικονομικων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τα e-mails, ο Άραβας, τα TOR-M1 και οι μίζες εκατομμυρίων στον Άκη
    28/05/2012

    Στην οδό Κομνά Τράκα, μεταξύ άλλων, κατασχέθηκε από τις Αρχές και αντίγραφο εμβάσματος ύψους 21.081.757 δολαρίων ΗΠΑ, με εντολέα την εταιρεία Antey, που προμήθευσε τα TOR-M1, και δικαιούχο την Drumilan International.

    Επίσης, κατασχέθηκε αντίγραφο αλληλογραφίας της ΛΑΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Κύπρου προς την Τράπεζα Εξωτερικών Υποθέσεων Μόσχας, που επιβεβαιώνει τη μεταφορά ποσού 21.081.757 δολαρίων ΗΠΑ με δικαιούχο την Drumilan.

    http://news.princeoliver.com/2012/05/28/greece/544691/ta-e-mails-o-aravas-ta-tor-m1-kai-oi-mizes-ekkatommiriwn-ston-aki/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Νομίζω θα σ'ενδιαφέρει
    (δεν έβρισκα το mail σου)
    http://sofroniou.wordpress.com/2012/06/03/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BF%CE%BC%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BB%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AE-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B1-%CE%BC%CE%B9/
    Γιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point.

    You obviously know what youre talking about, why throw away
    your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving
    us something informative to read?
    My homepage :: soccer transfer news and rumors

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. whoah this blog is excellent i like reading your posts. Stay up the good
    work! You understand, lots of individuals are hunting around
    for this information, you could help them greatly.
    My website ; pizza games to play

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Have you ever considered about adding a little bit more than
    just your articles? I mean, what you say is important and all.

    Nevertheless just imagine if you added some great photos or video clips to give your posts more, "pop"!
    Your content is excellent but with images and clips, this blog
    could certainly be one of the very best in its field.
    Amazing blog!

    Here is my web site Vegas bailbondsman

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γνωρίζετε ότι, σε ΑΕΙ, με πλαστές προϋπηρεσίες έγιναν παράνομα υπάλληλοι αορίστου χρόνου εργολάβοι στα 60 τους; Γνωρίζετε ότι, σε ΑΕΙ, απασχολούν σε διοικητικά δημοσιογράφους πτυχιούχους, την ώρα που έμπειρους δημοσιογράφους τους απολύουν από την ΕΡΤ κ.λπ.; Γνωρίζετε ότι, αυτοί είναι ομάδες της οικογενειοκρατίας και εμπροσθοφυλακή της διαφθοράς; Γνωρίζετε ότι, το Υπουργείο έχει κάνει απογραφή, αλλά αυτά δεν τα βλέπει; Τα θεωρεί φυσιολογικά; Γνωρίζετε ότι, αυτοί και οι επίορκοι καλύπτονται από την οικογενειοκρατία, την συνδικαλιστική αλητεία, τις διοικήσεις που τους προσέλαβαν παράνομα, την διαπλοκή, το κράτος της διαφθοράς; Γνωρίζετε ότι, τους έντιμους και ικανούς υπαλλήλους, που δεν έχουν πλάτες και στηρίξεις, τους έχουν στο «ψυγείο», τους κακομεταχειρίζονται, σκηνοθετούν κατηγορίες, τους χαρακτηρίζουν δήθεν ακατάλληλους κ.λπ., με σκοπό να τους απολύσουν με άθλια τεχνάσματα, ώστε να σώσουν τους παράνομα προσληφθέντες με πλαστές προϋπηρεσίες αορίστου χρόνου, την οικογενειοκρατία, την διαπλοκή κ.λπ.; Γνωρίζετε ότι, γι’αυτό τα μαγειρεύουν οι επίορκες διοικήσεις με την ανοχή του τριτοκοσμικού διεφθαρμένου κράτους;
    Φυσικά και τα γνωρίζετε, αλλά δεν βγάζετε άκρη με την διαπλοκή που μας κατέστρεψε. Ο ίδιος ο κλέφτης ποτέ δεν θα βρει τον κλέφτη. Θα την πληρώσουν οι έντιμοι που χαλούν την πιάτσα της διαπλοκής, διότι γι’αυτούς είναι επικίνδυνοι! Έχουν αντιστρέψει την πυραμίδα της ηθικής και της λογικής. Το θέμα είναι απλό: Να απολύσουν τους αορίστου χρόνου που προσλήφθηκαν παράνομα τα 13 τελευταία χρόνια, με πλαστές προϋπηρεσίες, τους επίορκους αρμόδιους που τους προσέλαβαν, την οικογενειοκρατία!! Ας αφήσουν επιτέλους τα μαγειρέματα ετών και την εκδούλευση!
    Τώρα επινόησαν να φύγουν οι πάνω από 50 ετών. Χαρακτηρίζοντάς τους «γερασμένους», ανθρώπους νέους, πτυχιούχους, με εμπειρία και μετά από επιτυχία τους σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό. Εμετικές επινοήσεις, ώστε να σώσουν τους παράνομα προσληφθέντες τα τελευταία 13 χρόνια, με πλαστές προϋπηρεσίες αορίστου χρόνου, την οικογενειοκρατία, την διαπλοκή, τους κομματικούς στρατούς κ.λπ. Αθλιότητες του τριτοκοσμικού, κουτοπόνηρου και διεφθαρμένου κράτους, με υποβολείς τις επίορκες διοικήσεις, που έκαναν τις παράνομες προσλήψεις, με πλαστές προϋπηρεσίες και την συνδικαλιστή αλητεία. Αυτοί κατέστρεψαν την Χώρα μας και συνεχίζουν τα ίδια. Μέχρι σήμερα, και τι δεν έχουν επινοήσει για να σώσουν την στρατιά των παράνομων και τους υψηλά ιστάμενους-επίορκους, που έκαναν αυτές τις άθλιες προσλήψεις. Μιλιά δεν βγάζουν για το βρώμικο καθεστώς της οικογενειοκρατίας, που έχει κατακλύσει ΑΕΙ τα 13 τελευταία έτη. Συνεχίζουν απτόητοι «το έργο τους» πάνω από το πτώμα της Χώρας μας. Κανένας εισαγγελέας δεν ακούει;






    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σε ΑΕΙ που εδρεύει στην Αθήνα, έχουν γίνει τα τελευταία 13 χρόνια παράνομες προσλήψεις, με πλαστές προϋπηρεσίες, πλήθος συγγενών καθηγητών, υπάλληλων κ.λπ. Αυτές έγιναν από προϊστάμενους, διοικήσεις, κ.λπ. Πρόσφατα ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι, το συγκεκριμένο ΑΕΙ θα μπει στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας υπαλλήλων!! Τα μέλη της οικογενειοκρατίας αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία. Εκλέγουν υπηρεσιακά συμβούλια, διοικήσεις, συνδικαλιστές κ.λπ. Τελευταία η συνδικαλιστική αλητεία κ.λπ., υπεύθυνοι για παράνομες προσλήψεις, ακόμη και τέκνων τους, με περίσσευμα θράσους κάνουν προτάσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για την διαθεσιμότητα και την αξιολόγηση υπαλλήλων. Επομένως έχουν πλήρη κάλυψη. Όλους αυτούς πρέπει να τους στείλουν αμέσως στον Κορυδαλλό. Με την διαθεσιμότητα θα «την πληρώσουν» οι έξω από τις "φαμίλιες". Σε ένα τέτοιο εργασιακό περιβάλλον, είναι δυνατόν να ζητά το Υπουργείο εσωτερική αξιολόγηση; Δεν χρειάζεται διαθεσιμότητα, να σταλούν στον Κορυδαλλό για εγκλήματα κατά του Δημοσίου συμφέροντος. Αν το κάνουν, θα αδειάσει το ΑΕΙ και ως εκ τούτου δεν θα χρειαστεί διαθεσιμότητα. Η διαθεσιμότητα θα τους σώσει από τις ποινικές ευθύνες ή ακόμη χειρότερα να παραμείνουν στην θέση τους και θα τεθούν σε διαθεσιμότητα οι εκτός οικογενειοκρατίας. Μπορείτε να δείτε στην απογραφή υπαλλήλων που έκανε το υπουργείο, να έχουν τα ίδια επώνυμα -αν και θα δείτε μέρος μόνο των ημετέρων- ή από τον τηλεφωνικό κατάλογο του ΑΕΙ. Θα δείτε να γίνονται υπάλληλοι στα 60 τους, πρώην συναλλασσόμενοι εργολάβοι με το ΑΕΙ κ.λπ. Εκτός, εάν η κυβέρνηση με προκάλυμμα την διαθεσιμότητα υπάλληλων στο συγκεκριμένο ΑΕΙ, διασώσει τους παράνομους. Ε, όχι και έτσι, «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει»!. Η κοροϊδία και κουτοπονηριά σε τέτοιο σημείο, είναι πλέον εμετική. Επιβάλλεται να σταλούν εισαγγελείς και επιθεωρητές τάχιστα. Τέλος πια στα τεχνάσματα και τις μεθοδεύσεις. Ας αφήσουν την άθλια προπαγάνδα για «κοπανατζήδες» (άλλο και αυτό), που αποβλέπει στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης για να μην πουν για τις παράνομες προσλήψεις με πλαστές προϋπηρεσίες, αορίστου χρόνου, την οικογενειοκρατία, τις «φαμίλιες», τους κομματικούς στρατούς, τους μεγαλοεπίορκους που έκαναν τις παράνομες προσλήψεις, τα παρεπόμενα αυτών, όπως η διαφθορά, τα εγκλήματα κατά του Δημοσίου συμφέροντος, ο παράνομος πλουτισμός, τα εικονικά ή κατατμήσεις για έργα, συντηρήσεις, προμήθειες κ.λπ.

    ΠΕΤΡΟΣ








    ΑπάντησηΔιαγραφή