Η
ελληνικη κριση ηρτεν καπως ξαφνικα.Τζιαμαι που εφαινετουν οτι ο
"Γιωργακης" θα εκαταφερνε ακομα μια φορα να παρει καποιο δανειο, τζαι θα
εγυριζεν πισω μεσα στες ειρωνειες, ξαφνικα εγυρισεν τα ουλλα πουκουπα. Ο
Γιωργακης εγινε Γιωργος τζαι ειτε εμπλοφαρεν ειτε εβαρηθηκεν να εν
σακκος του μποξ: ειπεν "κυριοι να καμουμεν δημοψηφισμα για το τι θελει ο
λαος" με αξονα το αν θα μεινει η Ελλαδα στο ευρω.
Το πιο παραδοξο [για εμενα εστω] ηταν η απροθυμια της ελληνικης αριστερας η του "κινηματος" [στην ευρυτερη πλουραλιστικη του μορφη] να δεχτει την προκληση του δημοψηφισματος. Σαφως ενα δημοψηφισμα που συμπυκνωνει σε ενα "ναι - οχι" μια σειρα περιπλοκων θεματων μπορει να λειτουργησει εκβιαστικα. Αλλα υπαρχει επισης τζαι η δυνατοτητα, αν θελει καποιος να οικοδομησει συμμαχιες τζαι κινησεις, να συγκροτηθουν συζητησεις τζαι κινητοποιησεις με προοπτικη γυρον που ενα τεθκιο "γεγονος". Η πιο απλα: η επιστροφη στην δραχμη ενεν μονο εκβιασμος - ακουσα την αρκετα την προηγουμενη περιοδο σαν "εναλλακτικη λυση", αλλα τζαι υπονοειται που την αναφορα στον μοντελο της Αργεντινης. Αν η Ελλαδα σταματησει να πληρωνει τα χρεη, η επιστροφη στην νομισματικη αυτονομια, ενεν αυτονοητη;
Ηταν σαν να αρκετος κοσμος [στο χωρο των κινηματων τζαι κινητοποιησεων] "εφοηθηκεν" την πραγματικοτητα των ευχων τζαι των συνεπειεων των διεκδικησεων της προηγουμενης περιοδου.
Η ετσι μου εφανηκεν.
Τελικα η κινηση Παπανδρεου απλα εβαλεν στο τραπεζι οτι εσυζητητουν τζαι που τες ευρωπαικες ελιτ ηδη απο οτι εφανηκε: καθως η Ε.Ε. προχωρει πκιον στην αναποφευκτη οπως φαινεται οικονομικη ενοποιηση με κεντρικη οικονομικη πολιτικη, ο καθορισμος κριτηριων "εξοδου"εν μαλλον επισης αναποφευκτος για λογους οργανωσης αλλα τζαι πειθαρχιας. Η θεση του Παπανδρεου τελικα οτι "πρεπει να αποφασιζουν οι λαοι και οχι οι αγορες" εν μονο η μιση αληθκια για την προθεση δημοψηφισματος - η αλλη ενι οτι οι ευρωπαιοι τζαι οι ελληνες βρισκονται αναποφευκτα μπροστα που επιλογες που καθοριζουν οι δυναμικες του συστηματος που εν ελεγχει [πκιον;] η πολιτικη - τζαι εν τζαιρος να τες δουν με "νηφαλιο ματι" που ελαλεν τζαι ο Καρολος 150 χρονια πριν. Γιατι η Ελλαδα στο τελος τελος, εν μονο το 2% του ΑΕΠ της ευρωζωνης, η Ιταλια ομως;
Η Γαλλια;
Τζαι ενεν θεμα μονο του Μπερλουσκονι αν παρουμεν την Ιταλια. Εν θεμα οργανωσης πολιτικα μιας ενιαιας οικονομιας. Διοτι εσιει δικαιον ο κ.Σιλβιο οτι η κριση εν κατασκευη των αγορων - αλλα τζαι τζηνος ιντα που ενι;
Εκτος βεβαια αν εμφανιστουν νεες δυναμικες στο προσκηνιο που θα καθορισουν με διαφορετικο τροπο την ενοποιηση τζαι την οργανωση της ευρωπαικης οικονομιας.
Υπαρχουν αναδυομενα υπογεια ρευματα;
Εστω ροες που δειχνουν μια εναλλακτικη προοπτικη..που τα κατω, η σαν μαοϊκη κινηση δομικης "περικυκλωσης των πολεων";
Αξιζει να δει καποιος γυρον, παγκοσμια, για να τοποθετησει το ευρωπαικο σκηνικο σε πλαισιο -
1. Οντως η Αργεντινη εσιει αναπτυξη , οπως αλλωστε τζαι ο αλλος λατινοαμερικανικος γιγαντας, η Βραζιλια, που δειχνει οτι ο "νοτος" [οπως ελαλουσαν παλια οι οικονομολογοι] εσιει αναπτυξει πκιον μια δικη του δυναμικη τζαι ενδο-νοτιες ροες παραγωγης τζαι εμποριου που εν επηρεαζονται που την κριση στον δυτικο βορρα.
2. Η Φερναντεζ [με τον αντρα της που επεθανε τζαι οντως ο θανατος του εφτιαξε τζαι ενα ρευμα συμπαθειας, αλλα ενεν το κυριαρχο για ετσι εκλογικο θριαμβο] εν συμβολο της αρνησης της Αργεντινης να υποτακτει στις τραπεζες τζαι το διεθνες νομιμασματικο ταμειο το 2001. Τζαι οπως ειχα γραψει τζαι πιο παλια ηταν μια που τες λλιες ηγετιδες χωρων που εβαλαν θεμα "φορολογησης του πλουτου" υστερα που το 2009. Μπορει να μεν τα εκαταφερν αμεσα τοτε, αλλα προφανως εκορατζησεν το "φορολογηστε τον πλουτο". Εθκιβασα οτι ο Ομπαμα ειπεν στους αλλους των G20 που πασιν για εκλογες να την "αντιγραψουν" - εξυπνησε τζαι ο Ομπαμα..Υστερα που οσα εδωκεν στες τραπεζες τζαι υστερα που την αισχροτητα στην Λιβυη. Καλαν..
Το προβλημα βεβαια της Ελλαδας, εκτος που τον περιγυρο [που εν να στηρικτει μια εν δυναμει αποχωρηση που το ευρω;] εν τζαι το μεγεθος...
Κατι πιανουν τελικα που το τι γινεται γυρον μας;
Εν καλα που υπαρχει καποια επιγνωση των δεδομενων. Εστω τζαι σαν αποηχος ηθικης - διοτι η γεωπολιτικη τζαι η ρητορικη των ηθικων στασεων τζαι δικαιωματων, θα διασταυρωθει συντομα τζαι πιεστικα αν δεν λυθει το γνωστον μας φκιολιν, το κυπριακον - φανταστειτε ρητορικη για τα κατεχομενα τζαι τους εποικους με συμμαχο το Ισραηλ..:)
Αλλα τζαι τα δεδομενα της real politic...
Δυσκολη η κατασταση στην συγκρυρια
χωρκανοι
τζαι συντροφοι...
Στην βορεια Αφρικη η νικη των ισλαμιστων στην Τυνησια ηταν σαρωτικη [με 42%] αλλα ευτυχως εν επιασαν 50%. Με ηγετη ενα τυπο που οι αμερικανοι του ειχαν απαγορευσει την εισοδο στην χωρα τους σαν επικινδυνου [τοτε], τζαι το Ισραηλ εφκαλεν σπυρκα για τον κ. "τρομοκρατη". Στην γεωπολιτικη σκακιερα κερδισμενος εν ο Ερτογαν τζαι ο τουρκικος πολος στην περιοχη. Τζαι μπορει να μεν μας αρεσκει σαν "χωρκανους" ο Ερντογαν - αλλα εν η πιο δημοκρατικη εκδοχη του πολιτικου ισλαμ που φαινεται να κυριαρχει στους ανδυομενους πολους περιφεριακης δυναμης στην περιοχη μας. Μπορει να εν αντιδραση στην Δυση αλλα εν τζαιρος να δουμε τζαι τι σημαινει στο εσωτερικο τουτη η μετοπιση - τζαι στο εσωτερικο των χωρων των ιδιων, αλλα τζαι της περιοχης. Εν αλλο πραμαν να υπεραπσιζεσαι το δικαιωμα υπαρξης της Χαμας λ.χ. τζαι αλλον να αποδεχεσαι την θρησκεια σαν ιδεολογια μιας νεας εξουσιας. Η Τυνησια εν μιτσια - αν επαναληφθει τζαι στην Αιγυπτο το ιδιο σεναριο με την Μουσουλμανικη αδελφοτητα, τοτε ο τουρκικος πολος θα εσιει γερες βασεις στην βορεια Αφρικη.
Το καλο στην Τυνησια, για οσους εν "συντροφοι" εν οτι 3 κομματα που τα 6 που εμπηκαν στην βουλη κινουνται στον αριστερο- κεντροαριστερο πολο. Υπαρχουν τζαι 2 κομματα που βασιζονται σε υποστηρικτες του Μπεν Αλι. Μαλιστα αμεσως μετα τες εκλογες εξεσπασαν συγκρουσεις στην πολη απο οπου εξεκινησε η εξεγερση το 2010 γιατι οι ντοπιοι εφκαλαν υποψηφιους που ειχαν σχεση με το "προηγουμενο καθεστως" τζαι ακυρωθηκεν η εκλογη.
Ατε τωρα να φκαλεις αρκη με την "δημοκρατια" των αποκλεισμων.
Στην Λιβυη η αθλιοτητα φαινεται πκιον ακομα πιο καθαρα - τζαι καταγραφει την ως τζαι το euronews. Να ξεκινησουμε με το χαριτωμενο: η πρωτη αποφαση του νεου "καθεστωτος" ηταν καταργηση του νομου του "Κανταφι" [του καθεστωτος της Τζαμαχιριγια] που απαογορευκεν την πολυγαμια των αντρων. Ετσι τωρα καθε αντρας "δημοκρατικα" [με βουλα της αλ καιντα που ανεμιζει τζαι την σημαια της στην βεγγαζη] καθε αντρας μπορει να εσιει μεχρι τζαι 4 γυναικες. Η κ. Χιλαρυ ηταν στην Λιβυη τζηνες τις ημερες. Ποση αθλιοτητα μπορει να εσιει ενα πλασμα; Να το παιζεις ταχα μου "φεμινιστρια" τζαι να επιβλεπεις μιαν επεμβαση που οδηγα στην επιστροφη του πατριαρχικου γαμου..
Για να μεν λαλουν υστερα οτι η επικρατηση του ισλαμισμου εν θεμα μονο των αραβων - εγινε με δυτικες βομβες στην Λιβυη.
Τζαι καλαν, λαλει μου τζαι ενας παρεας μου, ιντα προβλημα εισιεν τουτη η κατινα με τον Κλιντον τζαι την Μονικα; Τουλαχιστον τζιαμαι ηταν μονο 2 γυναικες - τωρα με την χαρουα που εκαμνε θωρωντας το πτωμα του Κανταφι θα εν 4 γυναικες για καθε αντρα...
Γεωπολιτικα το πανω σιερι δαμαι φαινεται να το αναλαβαν οι βασιλιαες τζαι οι εμιρηες της αραβικης χερσονησου - με εκπροσωπο το Καταρ. Οι δυτικοι εν χαμενοι στα δικα τους, τζαι δειχνουν μαλλον αδυναμοι για την ωρα να ελεξουν οτιδηποτε - καρτερουν βεβαια να πιασουν οι εταιρειες τους συμβολαια. Αλλα εν το Καταρ που ηδη ανελαβεν την ηγεσια της διεθνους ομαδας συντονισμου για την Λιβυη. Οσον παραξενο τζαι αν φαινεται, οι δυτικοι φαινεται να ελειτουργησαν για να ευκολυνουν [η σαν ειδος μισθοφορων για] τους μοναρχες της χερσονησου.
Α ναι τωρα εμαθαμεν επισης οτι οι τραμπουκοι που επολεμουσαν σαν οι επιγειεες δυναμεις του Νατο, ειχαν οί απλα εξοπλισμο αλλα τζαι στρατιωτικες δυναμεις που εκμισθωσε το Καταρ μαζι με συμβουλους που την Γαλλια τζαι την Αγγλια.Οι ισλαμιστες ηταν αυτονομοι τζαι διεκδικουν διαφορα - τζαι η διαχυση των οπλων στην βορεια Αφρικη ηδη φαινεται.
Βεβαια εν ευκολο να κατακτας μερικες πολεις υστερα που 6 μηνες βομβαρδισμων τζαι με στρατο μισθοφορων, αλλα η συντηρηση μιας κατοχης εν δυσκολη οπως εφανηκεν σε αναλογες περιπτωσεις.
Στην βορεια Λιβυη φαινεται να επικρατει ενα αναμενομενο χαος αφου οι τραμπουκοι χρησιμοποιουν τα οπλα για λεηλασιες τζαι εκβιασμους - τζαι ηδη αρκεψαν να τσακωνουνται μεταξυ τους [εγιναν ηδη 3 συγκρουσεις στην Τριπολη σε 10 μερες]. Τζαι οι δυτικοι ανακαλυφκουν τον ρατσισμο των "στρατιωτων τους" καθως αρχιζουν οι διαδηλωσεις διαμαρτυριας.
Διαδηλωση μαυρων λιβυων - με αναφορες σε εκτελεσεις, βιασμους κλπ:
http://www.uruknet.info/?p=m82890&hd=&size=1&l=e
Στην Συρτη βρισκονται παντου πτωματα ακομα - ειτε κατω που τα ερειπια των βομβαρδισμων, ειτε που μαζικες εκτελεσεις - εβρεθηκαν σε ενα τοπο 50 πτωματα, αλλου 300 κλπ. Με δεμενα σιερκα. Η "δημοκρατια" των δυτικων αεροπλανων.
Νοτια οργνωνεται η αντισταση. Στην Bani Walid οι κανταφικοι εν εξω που την πολη τζαι βομβαρδιζουν τους φιλο-νατοικους. Πιο κατω, στην ερημο τζαι στα συνορα, οργανωνεται το "Μετωπο για την απελευθερωση της Λιβυης", ενω οι "φυλες" απειλουν με εκδικηση για τον θανατο του Κανταφι.
Εν μακρυς ο δρομος.
Αναφορα στην οργανωση της αντιστασης των κανταφικων που φαινεται να απλωνεται επισης σε ολοκληρο το φασμα της βορειας Αφρικης - αλλα με αμεσο στοχο την Λιβυη: http://www.counterpunch.org/2011/11/04/libya%e2%80%99s-liberation-front-organizing-in-the-sahel/
Παντως στην Αφρικη η εκστρατεια του Νατο αφησεν εναν εντονο αισθημα οτι ζουν μια νεα περιοδο επαναποικισμου της ηπειρου - οποτε αναμενονται διαφορα, σαν η αλλη διασταση της διαλεκτικης, της αντιστασης.
Πισω στην περιοχη μας.
Ο πολος της Σαουδαραβικης χερσονησου [με το Καταρ σαν την φιλελευθερη πτερυγα] φαινεται να εσιει κερδισει σαφως τη ηγεσια μετα που τες κινητοποιησεις του περασμενου σιημονα που απλα εμετατραπηκαν σε ισλαμικες διεκδικησεις εξουσιας. Τα κοσμικα καθεστωτα λιοστευκουν. Ως τζαι οι γαλλοι που επαρακολουθουσαν σαν τους χαννους τα κολπα του Σακροζυ τωρα αρκεψαν να καταλαβουν - τζαι να ειρωνευκουνται την επιστροφη της σαριας σαν νομοθετικο πλαισιο. Καθρεφτη κοπελλια. Τοτε που εβομβαριδιζετουν η Λιβυη που εισαστεν;
Περαστικα.
Το Ιραν εν ο τριτος πολος. Το Καταρ ανοιξεν τζαι ακρες ποτζει - εδωθηκεν αδεια στο Καταρ για λειτουργια αεροπορικης εταιρειας στο εσωτερικο του Ιραν, τζαι φημολογουνται συζητησεις για την Συρια αναμεσα στους πολους της περιοχης με την μεσολαβηση του Καταρ παλε.
Το Ισραηλ [που ειπαμε οτι αγωνια πολλα για την "διεθνη νομιμοτητα"] αυξανει την ενταση για το πυρηνικο προγραμμα του Ιραν. Εν το επομενο επεισοδιο στο σηριαλ.
Τζαι οι παλαιστινιοι [τους οποιους υποστηριζουν τζαι οι 3 πολοι της περιοχης] εκερδισαν κατα κρατος στην Ουνεσκο - παρα τες απειλες των Ηπα.
Συμπτωμα.
Οποτε οπως θωρειτε χωρκανοι - μαλλον τα χαζα του κ. Πολυ για "αναξιοπιστες χωρες" εν κουβεντες του αερα. Δαμαι πρεπει να δουμεν σε ποιον κοσμο θα ειμαστεν - αλλα, τζαι ινταλως διαμορφωνεται..
Σαφως υπαρχει η ελπιδα, τζαι αναποφευκτα θα εμφανιστουν αργα η γληορα οι δυναμικες, οτι θα αναδυθει ενας πολος κοσμικος τζαι ταξικα διεκδικητικος πισω που τουτην την θρησκοληψια που καλυφκει την νομιμοποιηση των νεων ελιτ της περιοχης μας.
Τζαι μπορει καποιος να πει οτι τζαι ο Τομμυς δακατω εν απλα μερος του σκηνικου - για να μεν καμωνονται μερικοι οτι τους φταιουν οι μουλλαες γυρον μας. Τζαι τουτος εν μουλλας, τζαι εμεις ειμαστεν σε τουτην την περιοχη. Εν δικος μας βεβαια, με τα γραφικα του - τζαι ωρες ωρες πιανει νακκον που την γεωπολιτικη του σκηνικου. Αλλα αμα θωρουμεν γυρον εν καλα να θωρουμεν τζαι εσωτερικα. Τζαι να αθθυμουμαστεν οτι η κοσμικοτητα εν κατι που πρεπει να διεκδικειται τζαι οϊ απλα να θεωρειται δεδομενη.
Οποτε μεινισουν οι Ρωσοι στην περιοχη - σαν η εναλλακτικη δυναμη γεωπολιτικα. Αλλα χωρις ιδιαιτερη διαφοροποιηση εσωτερικα. Το παγκοσμιο συστημα των ελιτ περιμενει τον Πουτιν οπως αλλοι καποτε τον Γκοντο. Ηδη ανακυρηξαν τον σε κορυφαιο οσον αφορα την επιρροη παγκοσμια. Τζαι αν τα καταφερει ο Μεντβιετεφ να ενταξει την Ρωσια στην Διεθνη Οργανισμο Εμποριου. τελειωνουν τζαι τα τελευταια κολπα εκβιασμων που εμπορουσαν να ασκηθουν στην Μοσχα.
Τζαι οι Ρωσσοι εχουν επισης αποθεματα για δανεια...:).
Η κυρια του Δντ παει στην Ρωσια, οί για να υποβαλει ορους πκιον, αλλα για ν ασυζητησει βοηθεια.
Κοιτα να δεις.
Οι Ευρωπαιοι, αν το επροσεξετε, εβουρησαν στην Κινα να εκλιπαρησουν επενδυσεις. Ιντα ωραια, ανακουφιστικη, ιστορικα δικαιη εικονα: να ζητουν οι δυτικοι δανεια που τους μη δυτικους. Επιτελους. Υστερα που αιωνες - γιατι πριν εκατακτουσαν τζαι εκαταστρεφαν οπως την Λιβυη.
Εν θλιβερο οτι ο κοσμος παει προς ενα νεα σαφαρι μεγαλων δυναμεων. Εν καλα ομως οτι εν πολυπολικος τζαι οτι σε αρκετους πολους υπαρχουν εν δυναμει ιστορικες προοπτικες.
Το "βημα" εγραφεν πριν 2 εφτομαδες οτι στην αρχη της κρισης οι ρωσοι εισηγηθηκαν να δωκουν δανειο στην Ελλαδα - ο Παπανδρου ειπεν να βαλει τα αυκα του στο καλαθι του ΔΝΤ.
Ενδεχομενως κακως επελεξε [τζαι οϊ μονο σαν ατομο] να βαλει τα αυκα του σε ενα καλαθι.
Σημερα η Ρωσια θα επενδυσει στο ευρωπαικο χρεος.
Τελικα ειμαστεν [σαν κυπραιοι] μαλλον πιο πρακτικοι.
Τζαι, αθθυμιζω οτι οι γερμανοι, τζυλουν προς τες ρωσικες θεσεις για περιπου μια δεκαετια τωρα - που τον τζαιροντ του Ιρακ μεχρι τη Λιβυη.
Σε ετσι κοσμο ιντα που μπορεις να περιμενεις;
Ο πρακτικος η σημειολογικος "ανταρτοπολεμος" θα εκφραστει τζαι εκλογικα βεβαια..καπως..
Ηδη αρκεψεν τζαι η ανοικτη συζητηση για τα ΜΜΕ σαν βραχιονες του κεφαλαιου. Σε συγκριση με τες φουσκες που εκατασκευαζαν τα αμερικανικα ΜΜΕ την εποχη του συντηρητικου Tea party περσι, φετος η δυσφορια για το κινημα "εναντια στο 1%" [τους πλουσιους δηλαδη] εν εκφραστικη του οτι μιλουν οι ιδιοκτητες τζαι οι διαφημιστες μεσα που τις φωνες δημοσιογραφων που απλα λειτουργουν σαν το "ψεμα που επιστεψεν τον εαυτο του" .
Μπορουν χωρες τζαι εμπειριες οπως της Ελλαδας να λειτουργησουν καταλυτικα;
Στο διεθνες πλαισιο η "ελλαδα" εν εικονα κινητοποιησεων.
Το ζητημα ομως ενεν μονο η αντισταση πκιον - το οχι - αλλα τζαι το "ναι" σε κατι.
Ποια εν η προοπτικη;
Τουτον, νομιζω, εν μπορει να εν μονο ελληνικο θεμα.
Αποσπασματα για τα τοπικα των εν Κυπρω ιθαγενων: η διαχειριση του "δημοσιου" σαν πλουτου, σαν αρμοδιοτητας τζαι σαν ευθυνων.
Να κλεισω με 2 τοπικα σχολια τζαι μερικα υστερογραφα. τα σχολια εν αλληλενδετα, σαν μια εμμεση αναφορα στο ευρυτερο θεμα των ημερων: το ζητημα της διαχειρισης του δημοσιου πλουτου τζαι των προσπαθειων μερικων για ιδιωτικη/ιδιοτελη χρηση ειτε του πλουτου ειτε των "αρμοδιοτητων τους" - ασυνδετα αλλα οϊ ασχετα με το πλαισιο.
1. Η μαγκια της Πραξουλας τζαι ο δημοσιος/κοινος πλουτος. Αμα εξεκινησεν η ιστορια με τον Κασινη, ειπα να περιμενω να δω. Εχω ενα παρεα που ανακατωνεται λλιον με τουτα, τζαι εισιεν μου πει σε ανυποπτο χρονο οτι η εισηγηση του Κασινη, ηταν οτι το πιο ρεαλιστικο σεναριο για μεταφορα του φυσικου αεριου ηταν μεσω Τουρκιας. Οποτε επειδη ειχα τζαι αλλα στον νου μου ειπα να μεν ασχοληθω - μπορει να εν διοικητικο θεμα ειπα. Ενταξι ενοιωθα τζαι ενα χαζον παλεμο του boys' club εναντια στην Πραξουλα σαν γυναικα, αλλα ατε, ασε να δουμεν, ειπα - τα κομπλεξ των αρσενικων εν γνωστα δυστυχως ετσι τζαι αλλοιως. Η ντροπη του φυλου μας. Αλλα αμα ειδα τον "φιλελευθερο" να το παιζει προπαγναδα υπερ του Κασινη με επιχειρημα οτι εισηγηθηκε η Πραξουλα οτι η μεταφορα του φυσικου αεριου μεσω Τουρκιας εν η πιο πρακτικη, αρκεψα να νοιωθω οτι ο Κασινης εδουλευκεν μας. Αμα ειδα τζαι την δημοσιευση [σε χαραυγη τζαι πολιτη] της διαρροης στα wilileaks οτι ο Κασινης εμιλαν για τουτον σε αναφορες που επηαιναν τζαι σε διαφορες αμερικανικες πρεσβειες της περιοχης [τζαι εσχολιαζουνταν μεχρι τζαι θεματα σχεσεων με χωρες της περιοχης], αρκεψα να χαμογελω..Ο Κασινης σαν Ματσακης;
Ειπαμεν οτι η γραφειοκρατια εσιει αυτονομια, αλλα σαν να υπαρχει τζαι ενδεχομενη συγκρουση συμφεροντων - ναι, οϊ; Αμα ειδα τζαι την συνεντευξη του Κασινη που εν ειπεν τιποτε για τα wikileaks - να πει εστω, εντιμα, οτι "ξερετε, εισηγηθηκα τζαι εγω την μεταφορα μεσω Τουρκιας, ενεν τουτο το θεμα κλπ", αρκεψα να χανω καθε ελπιδα στον κυριο γραφειοκρατη που "νοιωθει" τηλεπαθητικα [προφανως] ιντα που γινεται στην πλατφορμα [ναι ειπεν το "νοιωθειν" στην βουλη]. Τζιαμαι εφανηκεν λλιος νομιζω. Ε αμα υστερα ειχαμεν το επεισοδιο της βουλης, απολαυσα την Πραξουλα: αμα τους ειπεν "φωναξετε οσον θελετε, φωναζω τζαι εγω παραπανω γιατι ειμαι σοπρανο", λαλω "ετη τζαι με τυπισσα με την μαγκια που αρμοζει, τζαι το χιουμορ που αξιζει σε ετσι υστεριες". Εν ηξερω ιντα που εν να γινει με Κασινη. Νομιζω ο ιδιος εκθεσε τον εαυτον του - τζαι αν νομιζει οτι το ζητημα εν μονο μια υπουργος, καμνει λαθος. Το ζητημα ενι πκιον τι ρολο παιζει ο ιδιος τζιαμαι που θελει να ενι.
Γιατι το φυσικο αεριο εν συλλογικος πλουτος, τζαι η συμπεριφορα του κ. Κασινη αφηκεν [για μενα τουλαχιστον] για πρωτη φορα κενα για τα κινητρα τζαι τες προθεσεις του. Εν τζαι η αυτοεικονα στα ΜΜΕ ενδεχομενο κολλημα.
Αφου αθθυμηθηκα ως τζαι τα κειμενα του Δρουσιωτη υστερα που τοσο τζαιρον - τζηνος επεμενε οτι το συμβολαιο με την Noble εν ηταν καν προς το συμφερον μας.
Εν συλλογικο θεμα - που σημαινει οτι οι αποφασεις εν μπορουν να εν καποιων ειδικων. Τζαι σαφως πρεπει οι συζητησεις να γινουν με ρεαλισμο για την γεωπολιτικη πραγματικοτητα. Δαμαι συζητουμεν με το Ισραηλ τζαι εχουμεν προβλημα με τον εποικισμο - για οποιον εσιει ωρα νασκεφτει τες αντιφασεις "αρχων".
Ας ελπισουμε οτι εν να γινει κατανοητο το "συλλογικο" σαν μερος των συμφεροντων - αλλα τζαι για οσους καταλαβουν τα μηνυματα που τα δυτικα, της Ε.Ε. δηλαδη, για την αναγκη εσωτερικων συνεργασιων - τζαι οϊ μονο εσωτερικων..Εχουμε ιστορικα μιαν αλφα κουλτουρα συναινεσης περα που τα θεαματα - τζαι σαφως εμπειρια γεωπολιτικων συμμαχιων.
Αλλα η εννοια του συλλογικου πλουτου παει βαθυτερα στην κριση της εποχης ...
Ατε η συνεχεια για τουτον αλλην φοραν.
2. Οταν καποιοι θελουν να ιδιωτικοποιησουν το δημοσιο. Η κουβεντα για την Αγγλικη σχολη στην βουλη, ηταν το αλλο σκηνικο οπου καποιοι εφανηκεν παλε να θελουν να ιδιοποιηθουν το δημοσιο [την αγγλικη σχολη η οποια επαραχωρηθηκεν στο δημοσιο με συγκεκριμενη συμφωνια] για δικα τους ιδιοτελη συμφεροντα. Η προσπαθεια μερικων να επιβαλουν την δικη τους εξουσια στο συμβουλιο της σχολης, γιατι εν οι αργοσχολοι ε/κ αστοι της Λευκωσιας που μπορουν να κουβαληθουν στην εκλογικη συνελευση του συνδεσμου γονεων [τζαι απο οτι φαινεται αρκεψαν να τους περνουν χαπαρι τζαι να πηαινει οσον πιο λλιος κοσμος γινεται], φαινεται να ηβρεν τον νομο-συνταγμα μπροστα της. Ειπεν τους ο γ. εισαγγελεας οτι εν γινεται οι εθνοpatriots να διεκδικησουν το σχολειο μονο για τους εαυτους τους - να διοριζονται,δηλαδη, τζηνοι μονο στο συμβουλιο της σχολης - οπως επροσπαθησεν να περασει η γνωστη κλικα στην επιτροπη οικονομικων. Το οτι υπηρχαν τζαι 200 υπογραφες γονιων που διαφωνουν να δωθει τζαι εξουσια στο συμβουλιο στο club γονιων που συνειδητα επροσπαθησεν να αποκλεισει τους διαφωνουντες γονιους, τζαι τους τ/κ εννοειται, εν επισης πολλα καλον. Το δημοσιο πρεπει να το υπερασπιζουμαστεν ιδιαιτερα αμα εσιει να καμει με την συμμετοχη των μειοψηφιων - που αμα τες προσθεσεις μπορει να εν τζαι πλειοψηφια αποσπασματων μπροστα στην προσπαθεια μιας μειοψηφιας να ποζαρει σαν ο κυριαρχος πλειοψηφικος λογος.
Υ.Γ.1.
Θα υποθεσω οτι η κουβεντα για το κειμενο του Πολυβιου ηταν το τελετουργικο τελος ενος επεισοδιου. Διοτι οσοι θκιεβασουν ακομα τζαι την δικηγοριστικα μεροληπτικη εκδοχη του κ. Πολυ, θα δουν εντυπωσιακες αντιφασεις τζαι οϊ μονο.
Αλλα σαν σεβασμο στις διαδικασιες κλεισιματος [ετσι τες ειδα] θα το αφησω. Το επεισοδιο το ιδιο μπορει να αναλυθει σε αλλο πλαισιο.
Υ.Γ. 2
Εγινε μια απεργια πεινας μεταναστων οι οποιοι κρατουνται περα που 6 μηνες - μερικοι μαλιστα εχουν τζαι αιτημα την απελαση τους. Εν εντυπωσιακη ωρες ωρες η γραφειοκρατια. Δαμαι να θελουν οι αλλοι να φυουν τζαι να μεν τους αφηνουν οι "δικοι μας" στο ονομα κανονισμων εναντια στην παρανομη εισοδο κλπ;
Το ζητημα των μεταναστων εν μια υπογεια αναφορα στα δυσκολα σημεια των ανθρωπινων δικαιωματων - της υπερασπισης της αθρωπινης υποστασης του νομαδα. Η αλληλεγγυη ενεν μονο ανθρωπινη υποχρεωση - εν τζαι μερος της υπαρξης μας στον ευρυτερο χωρο. Τζαι του "οτι καμεις θα εβρεις", αλλα τζαι των παραδοξων δομικων δυναμικων αναμεσα στο κεντρο τζαι την περιφερεια μεσα στην Ε.Ε - η δυναμικη των "ευρωπαικων δικαιωματων" που την μιαν, τζαι των τοπικων γραφειοκρατικων δομων γυρον που την κ. Σιακαλη , ας πουμεν.
Τζαι ευρυτερα των ανασφαλειων αλλα τζαι των υποχρεωσεων που προκυπτουν στα συνοριακα σημεια.
Στα θετικα τουτου του θεματος: Στην Ελβετια, την περασμενη κυριακη, εγιναν εκλογες τζαι για πρωτη φορα, εππεσεν το ποσοστο του ακροδεξιου ρατσιστικου κομματος. Ακολουθει αναλογες πτωσεις τζαι σε αλλες ευρωπαικες χωρες. Μπορει να εν ρευμα, μπορει να εν συμπτωμα.
Υ.Γ. 3.
Η συζητηση για τα αμπελοπουλια τζαι η μοναδικη ατακα του βουλευτη που εν ηξερει ακομα οτι ενομιμοποιηθηκεν η ομοφυλοφιλια στην Κυπρο, εν εκφραστικη του ευρυτερου μπερδεματος αναμεσα στο τοπικο [τζαι των συγκροτηματων ιδιωτικων συμφεροντων] τζαι το ευρυτερο ευρωπαικο θεσμικο πλαισιο.
Υ.Γ.4.
Για το κυπριακο τζαι τες συνομιλιες εν θα ανοιξω το θεμα - για το αντιθετο λογο: νομιζω το ζητημα δαμαι εν αποκαλυπτικο της ιστορικης μας πραγματικοτητας. Αλλα εν θεμα που θελει ιστορια που μονο του.
Αλλην φορα.
Υ.Γ.5.
Μετοχοι, δικηγοροι. κλπ κλπ.
Εν ειμαι κακος.
Απλα υπενθυμιζω το αναποφευκτο.
Γιατι εν στες τραπεζες το οικονομικο προβλημα στην Κυπρο. Λαλουν το τζαι οι οικοι αξιολογησης.
Τζαι ακολουθησεν το "χαος" εξω
Εν
νομιζω η επιλογη του δημοψηφισματος να ηταν τυχαια - ειτε αριθμητικα,
ειτε πολιτικα. Αριθμητικα [σε σχεση με τες δημοσκοπησεις τουλαχιστον] οι
αριθμοι στην δημοσκοπηση στο "βημα" το περασμενο σαββατοκυριακο
εδειχναν κατι ενδιαφερον που εκρυφκετουν που τους τιτλους: ενα ποσοστο
49% εδεχετουν την μονιμη παρουσια ομαδας επιτηρησης [ειτε γιατι ηταν
αναγκαιο κακο,ειτε γιατι θα ηταν καλλιτερα οπως εν η κατασταση] σε
αντιθεση με 48% που ηταν "εναντιον" χωρις συζητηση. Προφανως ο
Παπανδρεου
[που εθελεν, φυσικα, να κερδισει το δημοψηφισμα] εμυριστηκεν οτι
υπαρχει υπογεια
προοπτικη. Αλλα τζαι πολιτικα η κινηση του αναγκασε τον Σαμαρα [που
μεχρι τοτε επαιζεν το ηγετης της δεξιας με αριστερη ρητορικη "εναντια
στην τροικα, το μνημονιο" κλπ κλπ] να καμει την αναμενομενη στροφη στην
αποδοχη της συμφωνιας. Φωναζει βεβαια τωρα εναντια στον Παπανδρεου,
παντες τζαι το θεμα εν μια προσωπικη διαφωνια 2 παιδιων της αστικης
ταξης, αλλα
η εποχη της ευκολιας μαλλον εληξε.
τζαι ο μεγαλος "πανικος" μεσα.
Το πιο παραδοξο [για εμενα εστω] ηταν η απροθυμια της ελληνικης αριστερας η του "κινηματος" [στην ευρυτερη πλουραλιστικη του μορφη] να δεχτει την προκληση του δημοψηφισματος. Σαφως ενα δημοψηφισμα που συμπυκνωνει σε ενα "ναι - οχι" μια σειρα περιπλοκων θεματων μπορει να λειτουργησει εκβιαστικα. Αλλα υπαρχει επισης τζαι η δυνατοτητα, αν θελει καποιος να οικοδομησει συμμαχιες τζαι κινησεις, να συγκροτηθουν συζητησεις τζαι κινητοποιησεις με προοπτικη γυρον που ενα τεθκιο "γεγονος". Η πιο απλα: η επιστροφη στην δραχμη ενεν μονο εκβιασμος - ακουσα την αρκετα την προηγουμενη περιοδο σαν "εναλλακτικη λυση", αλλα τζαι υπονοειται που την αναφορα στον μοντελο της Αργεντινης. Αν η Ελλαδα σταματησει να πληρωνει τα χρεη, η επιστροφη στην νομισματικη αυτονομια, ενεν αυτονοητη;
Ηταν σαν να αρκετος κοσμος [στο χωρο των κινηματων τζαι κινητοποιησεων] "εφοηθηκεν" την πραγματικοτητα των ευχων τζαι των συνεπειεων των διεκδικησεων της προηγουμενης περιοδου.
Η ετσι μου εφανηκεν.
Τελικα η κινηση Παπανδρεου απλα εβαλεν στο τραπεζι οτι εσυζητητουν τζαι που τες ευρωπαικες ελιτ ηδη απο οτι εφανηκε: καθως η Ε.Ε. προχωρει πκιον στην αναποφευκτη οπως φαινεται οικονομικη ενοποιηση με κεντρικη οικονομικη πολιτικη, ο καθορισμος κριτηριων "εξοδου"εν μαλλον επισης αναποφευκτος για λογους οργανωσης αλλα τζαι πειθαρχιας. Η θεση του Παπανδρεου τελικα οτι "πρεπει να αποφασιζουν οι λαοι και οχι οι αγορες" εν μονο η μιση αληθκια για την προθεση δημοψηφισματος - η αλλη ενι οτι οι ευρωπαιοι τζαι οι ελληνες βρισκονται αναποφευκτα μπροστα που επιλογες που καθοριζουν οι δυναμικες του συστηματος που εν ελεγχει [πκιον;] η πολιτικη - τζαι εν τζαιρος να τες δουν με "νηφαλιο ματι" που ελαλεν τζαι ο Καρολος 150 χρονια πριν. Γιατι η Ελλαδα στο τελος τελος, εν μονο το 2% του ΑΕΠ της ευρωζωνης, η Ιταλια ομως;
Η Γαλλια;
Τζαι ενεν θεμα μονο του Μπερλουσκονι αν παρουμεν την Ιταλια. Εν θεμα οργανωσης πολιτικα μιας ενιαιας οικονομιας. Διοτι εσιει δικαιον ο κ.Σιλβιο οτι η κριση εν κατασκευη των αγορων - αλλα τζαι τζηνος ιντα που ενι;
Εκτος βεβαια αν εμφανιστουν νεες δυναμικες στο προσκηνιο που θα καθορισουν με διαφορετικο τροπο την ενοποιηση τζαι την οργανωση της ευρωπαικης οικονομιας.
Υπαρχουν αναδυομενα υπογεια ρευματα;
Εστω ροες που δειχνουν μια εναλλακτικη προοπτικη..που τα κατω, η σαν μαοϊκη κινηση δομικης "περικυκλωσης των πολεων";
Αξιζει να δει καποιος γυρον, παγκοσμια, για να τοποθετησει το ευρωπαικο σκηνικο σε πλαισιο -
τζαι των δυναμικων του συστηματος αλλα τζαι των δυναμικων μιας αλλης
εν δυναμει συγκροτησης .
Αποσπασματα:
Στην λατινικη αμερικη η νικη της Χριστινα Φερναντεζ με 54% που τον πρωτο γυρον των προεδρικων εκλογων εν σημαντικη για 2 λογους:1. Οντως η Αργεντινη εσιει αναπτυξη , οπως αλλωστε τζαι ο αλλος λατινοαμερικανικος γιγαντας, η Βραζιλια, που δειχνει οτι ο "νοτος" [οπως ελαλουσαν παλια οι οικονομολογοι] εσιει αναπτυξει πκιον μια δικη του δυναμικη τζαι ενδο-νοτιες ροες παραγωγης τζαι εμποριου που εν επηρεαζονται που την κριση στον δυτικο βορρα.
2. Η Φερναντεζ [με τον αντρα της που επεθανε τζαι οντως ο θανατος του εφτιαξε τζαι ενα ρευμα συμπαθειας, αλλα ενεν το κυριαρχο για ετσι εκλογικο θριαμβο] εν συμβολο της αρνησης της Αργεντινης να υποτακτει στις τραπεζες τζαι το διεθνες νομιμασματικο ταμειο το 2001. Τζαι οπως ειχα γραψει τζαι πιο παλια ηταν μια που τες λλιες ηγετιδες χωρων που εβαλαν θεμα "φορολογησης του πλουτου" υστερα που το 2009. Μπορει να μεν τα εκαταφερν αμεσα τοτε, αλλα προφανως εκορατζησεν το "φορολογηστε τον πλουτο". Εθκιβασα οτι ο Ομπαμα ειπεν στους αλλους των G20 που πασιν για εκλογες να την "αντιγραψουν" - εξυπνησε τζαι ο Ομπαμα..Υστερα που οσα εδωκεν στες τραπεζες τζαι υστερα που την αισχροτητα στην Λιβυη. Καλαν..
Το προβλημα βεβαια της Ελλαδας, εκτος που τον περιγυρο [που εν να στηρικτει μια εν δυναμει αποχωρηση που το ευρω;] εν τζαι το μεγεθος...
Ο περιγυρος της περιοχης μας:
Εν
τζαι πως εχω τιποτε με τον Περεζ [του Ισραηλ - τουλαχιστον τουτος
υπογραψεν τζαι μια συμφωνια ειρηνης σε συγκριση με τον Λιμπερμαν τζαι
τον Νετανιαχου], αλλα ηταν αστειο να ζητα ενας προεδρος του Ισραηλ που
την Τουρκια να σεβαστει στο "διεθνες δικαιο"...
Εν στρουθοι οι παλαιστινιοι ρε κουμπαρε;
Οξα το "δεν ξεχνω" χωρκανοι εν μονο δικο μας;
Ατε..τελος
παντων..Υπηρχε μια λεπτη γραμμη αξιοπρεπειας στην νεα μας συμμαχια για
το φυσικο αεριο: η κυβερνηση ειπεν οτι "εκαταλαβεν ο κ. Περεζ τη θεση
μας στο παλαιστινιακο", ενω τζαι ο Δησυ ειπεν οτι η συσφιξη
σχεσεων με το Ισραηλ "δεν σημαινει οτι θα αποβει εις βαρος των σχεσεων
με αλλες γειτονικες χωρες" κλπ. Αναλογα ειπεν τζαι ενας της Εδεκ, ο Καρογιαν σε αλλο πλαισιο [για το φυσικο αεριο] κλπ..Κατι πιανουν τελικα που το τι γινεται γυρον μας;
Εν καλα που υπαρχει καποια επιγνωση των δεδομενων. Εστω τζαι σαν αποηχος ηθικης - διοτι η γεωπολιτικη τζαι η ρητορικη των ηθικων στασεων τζαι δικαιωματων, θα διασταυρωθει συντομα τζαι πιεστικα αν δεν λυθει το γνωστον μας φκιολιν, το κυπριακον - φανταστειτε ρητορικη για τα κατεχομενα τζαι τους εποικους με συμμαχο το Ισραηλ..:)
Αλλα τζαι τα δεδομενα της real politic...
Δυσκολη η κατασταση στην συγκρυρια
χωρκανοι
τζαι συντροφοι...
Στην βορεια Αφρικη η νικη των ισλαμιστων στην Τυνησια ηταν σαρωτικη [με 42%] αλλα ευτυχως εν επιασαν 50%. Με ηγετη ενα τυπο που οι αμερικανοι του ειχαν απαγορευσει την εισοδο στην χωρα τους σαν επικινδυνου [τοτε], τζαι το Ισραηλ εφκαλεν σπυρκα για τον κ. "τρομοκρατη". Στην γεωπολιτικη σκακιερα κερδισμενος εν ο Ερτογαν τζαι ο τουρκικος πολος στην περιοχη. Τζαι μπορει να μεν μας αρεσκει σαν "χωρκανους" ο Ερντογαν - αλλα εν η πιο δημοκρατικη εκδοχη του πολιτικου ισλαμ που φαινεται να κυριαρχει στους ανδυομενους πολους περιφεριακης δυναμης στην περιοχη μας. Μπορει να εν αντιδραση στην Δυση αλλα εν τζαιρος να δουμε τζαι τι σημαινει στο εσωτερικο τουτη η μετοπιση - τζαι στο εσωτερικο των χωρων των ιδιων, αλλα τζαι της περιοχης. Εν αλλο πραμαν να υπεραπσιζεσαι το δικαιωμα υπαρξης της Χαμας λ.χ. τζαι αλλον να αποδεχεσαι την θρησκεια σαν ιδεολογια μιας νεας εξουσιας. Η Τυνησια εν μιτσια - αν επαναληφθει τζαι στην Αιγυπτο το ιδιο σεναριο με την Μουσουλμανικη αδελφοτητα, τοτε ο τουρκικος πολος θα εσιει γερες βασεις στην βορεια Αφρικη.
Το καλο στην Τυνησια, για οσους εν "συντροφοι" εν οτι 3 κομματα που τα 6 που εμπηκαν στην βουλη κινουνται στον αριστερο- κεντροαριστερο πολο. Υπαρχουν τζαι 2 κομματα που βασιζονται σε υποστηρικτες του Μπεν Αλι. Μαλιστα αμεσως μετα τες εκλογες εξεσπασαν συγκρουσεις στην πολη απο οπου εξεκινησε η εξεγερση το 2010 γιατι οι ντοπιοι εφκαλαν υποψηφιους που ειχαν σχεση με το "προηγουμενο καθεστως" τζαι ακυρωθηκεν η εκλογη.
Ατε τωρα να φκαλεις αρκη με την "δημοκρατια" των αποκλεισμων.
Στην Λιβυη η αθλιοτητα φαινεται πκιον ακομα πιο καθαρα - τζαι καταγραφει την ως τζαι το euronews. Να ξεκινησουμε με το χαριτωμενο: η πρωτη αποφαση του νεου "καθεστωτος" ηταν καταργηση του νομου του "Κανταφι" [του καθεστωτος της Τζαμαχιριγια] που απαογορευκεν την πολυγαμια των αντρων. Ετσι τωρα καθε αντρας "δημοκρατικα" [με βουλα της αλ καιντα που ανεμιζει τζαι την σημαια της στην βεγγαζη] καθε αντρας μπορει να εσιει μεχρι τζαι 4 γυναικες. Η κ. Χιλαρυ ηταν στην Λιβυη τζηνες τις ημερες. Ποση αθλιοτητα μπορει να εσιει ενα πλασμα; Να το παιζεις ταχα μου "φεμινιστρια" τζαι να επιβλεπεις μιαν επεμβαση που οδηγα στην επιστροφη του πατριαρχικου γαμου..
Για να μεν λαλουν υστερα οτι η επικρατηση του ισλαμισμου εν θεμα μονο των αραβων - εγινε με δυτικες βομβες στην Λιβυη.
Τζαι καλαν, λαλει μου τζαι ενας παρεας μου, ιντα προβλημα εισιεν τουτη η κατινα με τον Κλιντον τζαι την Μονικα; Τουλαχιστον τζιαμαι ηταν μονο 2 γυναικες - τωρα με την χαρουα που εκαμνε θωρωντας το πτωμα του Κανταφι θα εν 4 γυναικες για καθε αντρα...
Γεωπολιτικα το πανω σιερι δαμαι φαινεται να το αναλαβαν οι βασιλιαες τζαι οι εμιρηες της αραβικης χερσονησου - με εκπροσωπο το Καταρ. Οι δυτικοι εν χαμενοι στα δικα τους, τζαι δειχνουν μαλλον αδυναμοι για την ωρα να ελεξουν οτιδηποτε - καρτερουν βεβαια να πιασουν οι εταιρειες τους συμβολαια. Αλλα εν το Καταρ που ηδη ανελαβεν την ηγεσια της διεθνους ομαδας συντονισμου για την Λιβυη. Οσον παραξενο τζαι αν φαινεται, οι δυτικοι φαινεται να ελειτουργησαν για να ευκολυνουν [η σαν ειδος μισθοφορων για] τους μοναρχες της χερσονησου.
Α ναι τωρα εμαθαμεν επισης οτι οι τραμπουκοι που επολεμουσαν σαν οι επιγειεες δυναμεις του Νατο, ειχαν οί απλα εξοπλισμο αλλα τζαι στρατιωτικες δυναμεις που εκμισθωσε το Καταρ μαζι με συμβουλους που την Γαλλια τζαι την Αγγλια.Οι ισλαμιστες ηταν αυτονομοι τζαι διεκδικουν διαφορα - τζαι η διαχυση των οπλων στην βορεια Αφρικη ηδη φαινεται.
Βεβαια εν ευκολο να κατακτας μερικες πολεις υστερα που 6 μηνες βομβαρδισμων τζαι με στρατο μισθοφορων, αλλα η συντηρηση μιας κατοχης εν δυσκολη οπως εφανηκεν σε αναλογες περιπτωσεις.
Στην βορεια Λιβυη φαινεται να επικρατει ενα αναμενομενο χαος αφου οι τραμπουκοι χρησιμοποιουν τα οπλα για λεηλασιες τζαι εκβιασμους - τζαι ηδη αρκεψαν να τσακωνουνται μεταξυ τους [εγιναν ηδη 3 συγκρουσεις στην Τριπολη σε 10 μερες]. Τζαι οι δυτικοι ανακαλυφκουν τον ρατσισμο των "στρατιωτων τους" καθως αρχιζουν οι διαδηλωσεις διαμαρτυριας.
Διαδηλωση μαυρων λιβυων - με αναφορες σε εκτελεσεις, βιασμους κλπ:
http://www.uruknet.info/?p=m82890&hd=&size=1&l=e
Στην Συρτη βρισκονται παντου πτωματα ακομα - ειτε κατω που τα ερειπια των βομβαρδισμων, ειτε που μαζικες εκτελεσεις - εβρεθηκαν σε ενα τοπο 50 πτωματα, αλλου 300 κλπ. Με δεμενα σιερκα. Η "δημοκρατια" των δυτικων αεροπλανων.
Νοτια οργνωνεται η αντισταση. Στην Bani Walid οι κανταφικοι εν εξω που την πολη τζαι βομβαρδιζουν τους φιλο-νατοικους. Πιο κατω, στην ερημο τζαι στα συνορα, οργανωνεται το "Μετωπο για την απελευθερωση της Λιβυης", ενω οι "φυλες" απειλουν με εκδικηση για τον θανατο του Κανταφι.
Εν μακρυς ο δρομος.
Αναφορα στην οργανωση της αντιστασης των κανταφικων που φαινεται να απλωνεται επισης σε ολοκληρο το φασμα της βορειας Αφρικης - αλλα με αμεσο στοχο την Λιβυη: http://www.counterpunch.org/2011/11/04/libya%e2%80%99s-liberation-front-organizing-in-the-sahel/
Παντως στην Αφρικη η εκστρατεια του Νατο αφησεν εναν εντονο αισθημα οτι ζουν μια νεα περιοδο επαναποικισμου της ηπειρου - οποτε αναμενονται διαφορα, σαν η αλλη διασταση της διαλεκτικης, της αντιστασης.
Πισω στην περιοχη μας.
Ο πολος της Σαουδαραβικης χερσονησου [με το Καταρ σαν την φιλελευθερη πτερυγα] φαινεται να εσιει κερδισει σαφως τη ηγεσια μετα που τες κινητοποιησεις του περασμενου σιημονα που απλα εμετατραπηκαν σε ισλαμικες διεκδικησεις εξουσιας. Τα κοσμικα καθεστωτα λιοστευκουν. Ως τζαι οι γαλλοι που επαρακολουθουσαν σαν τους χαννους τα κολπα του Σακροζυ τωρα αρκεψαν να καταλαβουν - τζαι να ειρωνευκουνται την επιστροφη της σαριας σαν νομοθετικο πλαισιο. Καθρεφτη κοπελλια. Τοτε που εβομβαριδιζετουν η Λιβυη που εισαστεν;
Περαστικα.
Το Ιραν εν ο τριτος πολος. Το Καταρ ανοιξεν τζαι ακρες ποτζει - εδωθηκεν αδεια στο Καταρ για λειτουργια αεροπορικης εταιρειας στο εσωτερικο του Ιραν, τζαι φημολογουνται συζητησεις για την Συρια αναμεσα στους πολους της περιοχης με την μεσολαβηση του Καταρ παλε.
Το Ισραηλ [που ειπαμε οτι αγωνια πολλα για την "διεθνη νομιμοτητα"] αυξανει την ενταση για το πυρηνικο προγραμμα του Ιραν. Εν το επομενο επεισοδιο στο σηριαλ.
Τζαι οι παλαιστινιοι [τους οποιους υποστηριζουν τζαι οι 3 πολοι της περιοχης] εκερδισαν κατα κρατος στην Ουνεσκο - παρα τες απειλες των Ηπα.
Συμπτωμα.
Οποτε οπως θωρειτε χωρκανοι - μαλλον τα χαζα του κ. Πολυ για "αναξιοπιστες χωρες" εν κουβεντες του αερα. Δαμαι πρεπει να δουμεν σε ποιον κοσμο θα ειμαστεν - αλλα, τζαι ινταλως διαμορφωνεται..
Σαφως υπαρχει η ελπιδα, τζαι αναποφευκτα θα εμφανιστουν αργα η γληορα οι δυναμικες, οτι θα αναδυθει ενας πολος κοσμικος τζαι ταξικα διεκδικητικος πισω που τουτην την θρησκοληψια που καλυφκει την νομιμοποιηση των νεων ελιτ της περιοχης μας.
Τζαι μπορει καποιος να πει οτι τζαι ο Τομμυς δακατω εν απλα μερος του σκηνικου - για να μεν καμωνονται μερικοι οτι τους φταιουν οι μουλλαες γυρον μας. Τζαι τουτος εν μουλλας, τζαι εμεις ειμαστεν σε τουτην την περιοχη. Εν δικος μας βεβαια, με τα γραφικα του - τζαι ωρες ωρες πιανει νακκον που την γεωπολιτικη του σκηνικου. Αλλα αμα θωρουμεν γυρον εν καλα να θωρουμεν τζαι εσωτερικα. Τζαι να αθθυμουμαστεν οτι η κοσμικοτητα εν κατι που πρεπει να διεκδικειται τζαι οϊ απλα να θεωρειται δεδομενη.
Οποτε μεινισουν οι Ρωσοι στην περιοχη - σαν η εναλλακτικη δυναμη γεωπολιτικα. Αλλα χωρις ιδιαιτερη διαφοροποιηση εσωτερικα. Το παγκοσμιο συστημα των ελιτ περιμενει τον Πουτιν οπως αλλοι καποτε τον Γκοντο. Ηδη ανακυρηξαν τον σε κορυφαιο οσον αφορα την επιρροη παγκοσμια. Τζαι αν τα καταφερει ο Μεντβιετεφ να ενταξει την Ρωσια στην Διεθνη Οργανισμο Εμποριου. τελειωνουν τζαι τα τελευταια κολπα εκβιασμων που εμπορουσαν να ασκηθουν στην Μοσχα.
Τζαι οι Ρωσσοι εχουν επισης αποθεματα για δανεια...:).
Η κυρια του Δντ παει στην Ρωσια, οί για να υποβαλει ορους πκιον, αλλα για ν ασυζητησει βοηθεια.
Κοιτα να δεις.
Οι Ευρωπαιοι, αν το επροσεξετε, εβουρησαν στην Κινα να εκλιπαρησουν επενδυσεις. Ιντα ωραια, ανακουφιστικη, ιστορικα δικαιη εικονα: να ζητουν οι δυτικοι δανεια που τους μη δυτικους. Επιτελους. Υστερα που αιωνες - γιατι πριν εκατακτουσαν τζαι εκαταστρεφαν οπως την Λιβυη.
Εν θλιβερο οτι ο κοσμος παει προς ενα νεα σαφαρι μεγαλων δυναμεων. Εν καλα ομως οτι εν πολυπολικος τζαι οτι σε αρκετους πολους υπαρχουν εν δυναμει ιστορικες προοπτικες.
Το "βημα" εγραφεν πριν 2 εφτομαδες οτι στην αρχη της κρισης οι ρωσοι εισηγηθηκαν να δωκουν δανειο στην Ελλαδα - ο Παπανδρου ειπεν να βαλει τα αυκα του στο καλαθι του ΔΝΤ.
Ενδεχομενως κακως επελεξε [τζαι οϊ μονο σαν ατομο] να βαλει τα αυκα του σε ενα καλαθι.
Σημερα η Ρωσια θα επενδυσει στο ευρωπαικο χρεος.
Τελικα ειμαστεν [σαν κυπραιοι] μαλλον πιο πρακτικοι.
Τζαι, αθθυμιζω οτι οι γερμανοι, τζυλουν προς τες ρωσικες θεσεις για περιπου μια δεκαετια τωρα - που τον τζαιροντ του Ιρακ μεχρι τη Λιβυη.
Αλλοι πολεμουν τζαι αλλοι κερδουν.
Παραδοξο;
Μπορει
τζαι οί αμα δει καποιος το πλαισιο - το σταδικο διαχωρισμο του πλουτου
σαν συσσωρευμενου κεφαλαιου τζαι της στρατιωτικης δυναμης.
Σε ετσι κοσμο ιντα που μπορεις να περιμενεις;
Σε
ενα ενδιαφερον σχολιο στο Lenin reloaded που αναδημοσιευσεν η
Disdiamona μπαινει το ζητημα μηπως η Ελλαδα εν ο "αδυνατος κρικος" που
μπορει να εκτροχιασει την κριση προς μια αναπτρεπτικη, τζαι αρα
απελευθερωτικη κατευθυνση.
Υπαρχει οντως τζαι στην Ευρωπη τζαι
στην β. Αμερικη μια δυναμικη των δρομων που αμφισβητα ανοικτα, σαν
συνειδηση τζαι σαν πρακτικη, την δικτατορια των τραπεζων με το
επιχειρημα "too big to fail". Στην αμερικη μαζι [ η παραλληλα] με το
"κινημα καταληψης της Γουωλ στρητ", εξεκινησεν λ.χ. εκστρατεια μεταφορας
χρηματων που τες μεγαλες τραπεζες σε συνεργατικα - κατα το αναλογο
κινημα της εποχης του μποϋκοταρισματος του απαρτχαιντ.Ο πρακτικος η σημειολογικος "ανταρτοπολεμος" θα εκφραστει τζαι εκλογικα βεβαια..καπως..
Ηδη αρκεψεν τζαι η ανοικτη συζητηση για τα ΜΜΕ σαν βραχιονες του κεφαλαιου. Σε συγκριση με τες φουσκες που εκατασκευαζαν τα αμερικανικα ΜΜΕ την εποχη του συντηρητικου Tea party περσι, φετος η δυσφορια για το κινημα "εναντια στο 1%" [τους πλουσιους δηλαδη] εν εκφραστικη του οτι μιλουν οι ιδιοκτητες τζαι οι διαφημιστες μεσα που τις φωνες δημοσιογραφων που απλα λειτουργουν σαν το "ψεμα που επιστεψεν τον εαυτο του" .
Μπορουν χωρες τζαι εμπειριες οπως της Ελλαδας να λειτουργησουν καταλυτικα;
Μπορει ομως η Ελλαδα να καμει βημα περα που τον εγκλωβισμο "στα αρχαια της τα καλλη" τζαι τον εκβιασμο των αγορων;
Τουτον εν το τοπικο ζητημα.Στο διεθνες πλαισιο η "ελλαδα" εν εικονα κινητοποιησεων.
Το ζητημα ομως ενεν μονο η αντισταση πκιον - το οχι - αλλα τζαι το "ναι" σε κατι.
Ποια εν η προοπτικη;
Τουτον, νομιζω, εν μπορει να εν μονο ελληνικο θεμα.
Αποσπασματα για τα τοπικα των εν Κυπρω ιθαγενων: η διαχειριση του "δημοσιου" σαν πλουτου, σαν αρμοδιοτητας τζαι σαν ευθυνων.
Να κλεισω με 2 τοπικα σχολια τζαι μερικα υστερογραφα. τα σχολια εν αλληλενδετα, σαν μια εμμεση αναφορα στο ευρυτερο θεμα των ημερων: το ζητημα της διαχειρισης του δημοσιου πλουτου τζαι των προσπαθειων μερικων για ιδιωτικη/ιδιοτελη χρηση ειτε του πλουτου ειτε των "αρμοδιοτητων τους" - ασυνδετα αλλα οϊ ασχετα με το πλαισιο.
1. Η μαγκια της Πραξουλας τζαι ο δημοσιος/κοινος πλουτος. Αμα εξεκινησεν η ιστορια με τον Κασινη, ειπα να περιμενω να δω. Εχω ενα παρεα που ανακατωνεται λλιον με τουτα, τζαι εισιεν μου πει σε ανυποπτο χρονο οτι η εισηγηση του Κασινη, ηταν οτι το πιο ρεαλιστικο σεναριο για μεταφορα του φυσικου αεριου ηταν μεσω Τουρκιας. Οποτε επειδη ειχα τζαι αλλα στον νου μου ειπα να μεν ασχοληθω - μπορει να εν διοικητικο θεμα ειπα. Ενταξι ενοιωθα τζαι ενα χαζον παλεμο του boys' club εναντια στην Πραξουλα σαν γυναικα, αλλα ατε, ασε να δουμεν, ειπα - τα κομπλεξ των αρσενικων εν γνωστα δυστυχως ετσι τζαι αλλοιως. Η ντροπη του φυλου μας. Αλλα αμα ειδα τον "φιλελευθερο" να το παιζει προπαγναδα υπερ του Κασινη με επιχειρημα οτι εισηγηθηκε η Πραξουλα οτι η μεταφορα του φυσικου αεριου μεσω Τουρκιας εν η πιο πρακτικη, αρκεψα να νοιωθω οτι ο Κασινης εδουλευκεν μας. Αμα ειδα τζαι την δημοσιευση [σε χαραυγη τζαι πολιτη] της διαρροης στα wilileaks οτι ο Κασινης εμιλαν για τουτον σε αναφορες που επηαιναν τζαι σε διαφορες αμερικανικες πρεσβειες της περιοχης [τζαι εσχολιαζουνταν μεχρι τζαι θεματα σχεσεων με χωρες της περιοχης], αρκεψα να χαμογελω..Ο Κασινης σαν Ματσακης;
Ειπαμεν οτι η γραφειοκρατια εσιει αυτονομια, αλλα σαν να υπαρχει τζαι ενδεχομενη συγκρουση συμφεροντων - ναι, οϊ; Αμα ειδα τζαι την συνεντευξη του Κασινη που εν ειπεν τιποτε για τα wikileaks - να πει εστω, εντιμα, οτι "ξερετε, εισηγηθηκα τζαι εγω την μεταφορα μεσω Τουρκιας, ενεν τουτο το θεμα κλπ", αρκεψα να χανω καθε ελπιδα στον κυριο γραφειοκρατη που "νοιωθει" τηλεπαθητικα [προφανως] ιντα που γινεται στην πλατφορμα [ναι ειπεν το "νοιωθειν" στην βουλη]. Τζιαμαι εφανηκεν λλιος νομιζω. Ε αμα υστερα ειχαμεν το επεισοδιο της βουλης, απολαυσα την Πραξουλα: αμα τους ειπεν "φωναξετε οσον θελετε, φωναζω τζαι εγω παραπανω γιατι ειμαι σοπρανο", λαλω "ετη τζαι με τυπισσα με την μαγκια που αρμοζει, τζαι το χιουμορ που αξιζει σε ετσι υστεριες". Εν ηξερω ιντα που εν να γινει με Κασινη. Νομιζω ο ιδιος εκθεσε τον εαυτον του - τζαι αν νομιζει οτι το ζητημα εν μονο μια υπουργος, καμνει λαθος. Το ζητημα ενι πκιον τι ρολο παιζει ο ιδιος τζιαμαι που θελει να ενι.
Γιατι το φυσικο αεριο εν συλλογικος πλουτος, τζαι η συμπεριφορα του κ. Κασινη αφηκεν [για μενα τουλαχιστον] για πρωτη φορα κενα για τα κινητρα τζαι τες προθεσεις του. Εν τζαι η αυτοεικονα στα ΜΜΕ ενδεχομενο κολλημα.
Αφου αθθυμηθηκα ως τζαι τα κειμενα του Δρουσιωτη υστερα που τοσο τζαιρον - τζηνος επεμενε οτι το συμβολαιο με την Noble εν ηταν καν προς το συμφερον μας.
Εν συλλογικο θεμα - που σημαινει οτι οι αποφασεις εν μπορουν να εν καποιων ειδικων. Τζαι σαφως πρεπει οι συζητησεις να γινουν με ρεαλισμο για την γεωπολιτικη πραγματικοτητα. Δαμαι συζητουμεν με το Ισραηλ τζαι εχουμεν προβλημα με τον εποικισμο - για οποιον εσιει ωρα νασκεφτει τες αντιφασεις "αρχων".
Ας ελπισουμε οτι εν να γινει κατανοητο το "συλλογικο" σαν μερος των συμφεροντων - αλλα τζαι για οσους καταλαβουν τα μηνυματα που τα δυτικα, της Ε.Ε. δηλαδη, για την αναγκη εσωτερικων συνεργασιων - τζαι οϊ μονο εσωτερικων..Εχουμε ιστορικα μιαν αλφα κουλτουρα συναινεσης περα που τα θεαματα - τζαι σαφως εμπειρια γεωπολιτικων συμμαχιων.
Αλλα η εννοια του συλλογικου πλουτου παει βαθυτερα στην κριση της εποχης ...
Ατε η συνεχεια για τουτον αλλην φοραν.
2. Οταν καποιοι θελουν να ιδιωτικοποιησουν το δημοσιο. Η κουβεντα για την Αγγλικη σχολη στην βουλη, ηταν το αλλο σκηνικο οπου καποιοι εφανηκεν παλε να θελουν να ιδιοποιηθουν το δημοσιο [την αγγλικη σχολη η οποια επαραχωρηθηκεν στο δημοσιο με συγκεκριμενη συμφωνια] για δικα τους ιδιοτελη συμφεροντα. Η προσπαθεια μερικων να επιβαλουν την δικη τους εξουσια στο συμβουλιο της σχολης, γιατι εν οι αργοσχολοι ε/κ αστοι της Λευκωσιας που μπορουν να κουβαληθουν στην εκλογικη συνελευση του συνδεσμου γονεων [τζαι απο οτι φαινεται αρκεψαν να τους περνουν χαπαρι τζαι να πηαινει οσον πιο λλιος κοσμος γινεται], φαινεται να ηβρεν τον νομο-συνταγμα μπροστα της. Ειπεν τους ο γ. εισαγγελεας οτι εν γινεται οι εθνοpatriots να διεκδικησουν το σχολειο μονο για τους εαυτους τους - να διοριζονται,δηλαδη, τζηνοι μονο στο συμβουλιο της σχολης - οπως επροσπαθησεν να περασει η γνωστη κλικα στην επιτροπη οικονομικων. Το οτι υπηρχαν τζαι 200 υπογραφες γονιων που διαφωνουν να δωθει τζαι εξουσια στο συμβουλιο στο club γονιων που συνειδητα επροσπαθησεν να αποκλεισει τους διαφωνουντες γονιους, τζαι τους τ/κ εννοειται, εν επισης πολλα καλον. Το δημοσιο πρεπει να το υπερασπιζουμαστεν ιδιαιτερα αμα εσιει να καμει με την συμμετοχη των μειοψηφιων - που αμα τες προσθεσεις μπορει να εν τζαι πλειοψηφια αποσπασματων μπροστα στην προσπαθεια μιας μειοψηφιας να ποζαρει σαν ο κυριαρχος πλειοψηφικος λογος.
Υ.Γ.1.
Θα υποθεσω οτι η κουβεντα για το κειμενο του Πολυβιου ηταν το τελετουργικο τελος ενος επεισοδιου. Διοτι οσοι θκιεβασουν ακομα τζαι την δικηγοριστικα μεροληπτικη εκδοχη του κ. Πολυ, θα δουν εντυπωσιακες αντιφασεις τζαι οϊ μονο.
Αλλα σαν σεβασμο στις διαδικασιες κλεισιματος [ετσι τες ειδα] θα το αφησω. Το επεισοδιο το ιδιο μπορει να αναλυθει σε αλλο πλαισιο.
Υ.Γ. 2
Εγινε μια απεργια πεινας μεταναστων οι οποιοι κρατουνται περα που 6 μηνες - μερικοι μαλιστα εχουν τζαι αιτημα την απελαση τους. Εν εντυπωσιακη ωρες ωρες η γραφειοκρατια. Δαμαι να θελουν οι αλλοι να φυουν τζαι να μεν τους αφηνουν οι "δικοι μας" στο ονομα κανονισμων εναντια στην παρανομη εισοδο κλπ;
Το ζητημα των μεταναστων εν μια υπογεια αναφορα στα δυσκολα σημεια των ανθρωπινων δικαιωματων - της υπερασπισης της αθρωπινης υποστασης του νομαδα. Η αλληλεγγυη ενεν μονο ανθρωπινη υποχρεωση - εν τζαι μερος της υπαρξης μας στον ευρυτερο χωρο. Τζαι του "οτι καμεις θα εβρεις", αλλα τζαι των παραδοξων δομικων δυναμικων αναμεσα στο κεντρο τζαι την περιφερεια μεσα στην Ε.Ε - η δυναμικη των "ευρωπαικων δικαιωματων" που την μιαν, τζαι των τοπικων γραφειοκρατικων δομων γυρον που την κ. Σιακαλη , ας πουμεν.
Τζαι ευρυτερα των ανασφαλειων αλλα τζαι των υποχρεωσεων που προκυπτουν στα συνοριακα σημεια.
Στα θετικα τουτου του θεματος: Στην Ελβετια, την περασμενη κυριακη, εγιναν εκλογες τζαι για πρωτη φορα, εππεσεν το ποσοστο του ακροδεξιου ρατσιστικου κομματος. Ακολουθει αναλογες πτωσεις τζαι σε αλλες ευρωπαικες χωρες. Μπορει να εν ρευμα, μπορει να εν συμπτωμα.
Υ.Γ. 3.
Η συζητηση για τα αμπελοπουλια τζαι η μοναδικη ατακα του βουλευτη που εν ηξερει ακομα οτι ενομιμοποιηθηκεν η ομοφυλοφιλια στην Κυπρο, εν εκφραστικη του ευρυτερου μπερδεματος αναμεσα στο τοπικο [τζαι των συγκροτηματων ιδιωτικων συμφεροντων] τζαι το ευρυτερο ευρωπαικο θεσμικο πλαισιο.
Υ.Γ.4.
Για το κυπριακο τζαι τες συνομιλιες εν θα ανοιξω το θεμα - για το αντιθετο λογο: νομιζω το ζητημα δαμαι εν αποκαλυπτικο της ιστορικης μας πραγματικοτητας. Αλλα εν θεμα που θελει ιστορια που μονο του.
Αλλην φορα.
Υ.Γ.5.
Για τις τραπεζες θα γινουν φανταζομαι ακροασεις γιατι αγοραστηκαν μαζικα τα ελληνικα ομολογα το 2010, εν ενι;
Τζαι
θα πρεπει εννοειται να δουμε τζαι ποιοι ενδεχομενως εχουν τζαι
συμφεροντα που τουτην την ιστορια στην οποια θα κληθει το δημοσιο να
παρεμβει.Μετοχοι, δικηγοροι. κλπ κλπ.
Εν ειμαι κακος.
Απλα υπενθυμιζω το αναποφευκτο.
Γιατι εν στες τραπεζες το οικονομικο προβλημα στην Κυπρο. Λαλουν το τζαι οι οικοι αξιολογησης.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροφανώς εν κάμνει κανένας σχόλια γιατί εν ηξέρει τι σχόλια να κάμει μπροστά σε τόση αρτιότητα τζιαι ευρύτητα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Λιβύη όντως έχει ακόμα επεισόδια να παιχτούν, εν να είναι μια συνεχής πληγή.
Ούτε εγώ εν εκατάλαβα τη στάση της ελληνικής αριστεράς στο θέμα του δημοψηφίσματος.
Εν για τη λύση που κρούζουμεν φυσικά αλλά τι άραγε μπορεί να λεχτεί τζιαμαί...
Αγγλική Σχολή: Οκτώ χρόνια φαγούρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΧριστίνα Κυριακίδου - Φιλελεύθερος
ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ χρόνια δεκάδες δημοσιεύματα έχουν γραφτεί για τα προβλήματα της Αγγλικής Σχολής και τουλάχιστον τρεις φορές συζητήθηκαν τα σχετικά ζητήματα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας. Καταρχήν - σε πείσμα όσων προσπαθούν να επιρρίψουν την έστω παραμικρή ευθύνη στα ΜΜΕ για υπόσκαψη του σχολείου - καλό θα ήταν να γνωρίζουν όλοι πως οι όποιες πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας έφτασαν στους δημοσιογράφους από τους εμπλεκόμενους φορείς και, μάλιστα, τις περισσότερες φορές από τους ίδιους τους γονείς, οι οποίοι προέβαιναν σε δημόσιες καταγγελίες.
Όσον αφορά στο ρόλο που επιχειρεί να διαδραματίσει η Επιτροπή Παιδείας, προφανώς διαφοροποιείται αναλόγως των καταστάσεων. Το 2006, για παράδειγμα, συζήτησε για την Αγγλική Σχολή λόγω του ξυλοδαρμού Τουρκοκύπριου μαθητή από Ελληνοκύπριους και τότε το μήνυμα που στάληκε ήταν πως επρόκειτο για μεμονωμένο περιστατικό και πως όλα κυλούν ομαλά στο σχολείο.
Το 2009 η Επιτροπή Παιδείας συζήτησε εκ νέου για την Αγγλική Σχολή με θέμα τις καταγγελίες γονιών και μαθητών για προβλήματα που δημιουργούνται λόγω αποφάσεων της Διεύθυνσης του σχολείου καθώς και λόγω της στάσης μερίδας του διδακτικού προσωπικού της σχολής,για θέματα τα οποία προκύπτουν από την συνύπαρξη Ε/κ και Τ/κ. Από τότε μέχρι σήμερα οι καταγγελίες δεν έχουν διαφοροποιηθεί και πολύ, καθώς περιστρέφονται γύρω από τα ίδια ζητήματα. Εκείνο που έχει αλλάξει είναι πως πλέον στο στόχαστρο όσων διαμαρτύρονται δεν είναι η
Διεύθυνση του σχολείου αλλά το Διαχειριστικό Συμβούλιο. Εκεί, άλλωστε, βρίσκεται και η εξουσία. Έτσι λοιπόν, στη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας την περασμένη Τρίτη, εξαγγέλθηκε η πρόθεση τεσσάρων κομμάτων (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ) να αλλάξουν το νόμο ώστε να μεταβιβάσουν σε εκείνους που θέλουν αυτή την εξουσία: Τα μέλη του Διαχειριστικού Συμβουλίου να μη διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά τα εφτά από τα δέκα να διορίζονται απευθείας από το Σύνδεσμο Γονέων και το Σύνδεσμο
Αποφοίτων (!).
Κατά την έναρξη της όλης συζήτησης, πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας έθεσε δυο στόχους: α) να πέσουν οι μάσκες και να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους και β) αυτή τη φορά να εξευρεθούν ουσιαστικές λύσεις για επίλυση των προβλημάτων. Βεβαίως η επιτροπή απέτυχε ακόμα και να πλησιάσει τον δεύτερο στόχο. Όσο για το εάν έπεσαν οι μάσκες, οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους δεν θέλησαν να τις αποχωριστούν.
Ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους που τόλμησε να πει κάποιες αλήθειες ήταν η πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων. Είπε λοιπόν ότι τα προβλήματα ξεκίνησαν από την πρώτη μέρα που επανεντάχθηκαν οι Τ/κ
μαθητές στην Αγγλική Σχολή. Γιατί η συγκεκριμένη πολιτική απόφαση του 2003 (επί κυβέρνησης Παπαδόπουλου) λήφθηκε χωρίς προηγουμένως να υπάρξει οποιαδήποτε διαβούλευση με το σχολείο, χωρίς αυτό να έχει ερωτηθεί και χωρίς να αποφασιστούν οποιαδήποτε συνοδευτικά μέτρα. Και σαν να μην έφτανε το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε διάλογος, στη συνέχεια το σχολείο αφέθηκε να διαχειριστεί μόνο του ένα τόσο
κρίσιμο ζήτημα. Όλο αυτό το διάστημα, συνέχισε, ίσως να έγιναν και υπερβολές και λάθος χειρισμοί. Συμπλήρωσε όμως ότι αυτό που συμβαίνει τώρα, η διελκυστίνδα μεταξύ των δυο διαφορετικών σχολών σκέψης που έχουν αναπτυχθεί, είναι ποιος θα έχει την εξουσία και ποιος θα επιβληθεί στην άλλη ομάδα. Επομένως, κατέληξε, θα πρέπει να βρεθεί μια μέση λύση και όχι μια λύση που να ικανοποιεί ένα από τα δυο άκρα.
Προς το παρόν οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν δείχνουν να έχουν τέτοια διάθεση.
Μέχρι να καταλάβουν πως είναι από μόνοι τους που δημιουργούν τα περισσότερα προβλήματα, ας μην έχουν την απαίτηση να βρει το σχολείο την παλιά του δόξα και αίγλη.
Στο κάτω-κάτω ολόκληρος ο κόσμος έχει αλλάξει.
Υ.Γ. Οι συγκρούσεις μεταξύ Ε/κ και Τ/κ μαθητών συνεχίζονται οκτώ χρόνια μετά. Το δήλωσαν οι μαθητές κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας.__
νεε,
ΑπάντησηΔιαγραφήγια την λυση ειπαμεν αλλην φορα..:)
εν παραξενο το σκηνικο...ενεν τοσο απαισιοδοξο, αν εν τουτο που εννοας με το "κρουζομεν" [ μια φιλεναδα επαρομοιασεν το με "συννεφκια"], οσο "παραδοξο" [με την εννοια του πως βιωνεται] μειγμα πιθανοτητων σε αναζητηση συγκυριας..
θκιεβαζω τζαι τον φιλελευθερο τζαι τον πολιτη με ενα ιδιορυθμο ισως τροπο για τουτο το θεμα προσφατα - τζαι μερικους γνωστους δημοσιους τυπους που τα παλια...
φαινεται μου ενδιαφερουσα η καταγραφη της διαδικασιας τζαι των προοπτικων..
αλλα ατε να το αφηκουμε ανοικτο [οπως εν το "τοπιο στην συννεφκια" - που εν.μπορει να εν τζαι παροδικο φαινομενο] για αλλη φαση..:)
για την αγλλικη σχολη..
ΑπάντησηΔιαγραφήαξιζει να καταγραφει η θεση της επιτροπου για τα δικαιωματα του παιδιου, για το αρθρο του μαθητη που εκαμε τους εθνοpatriots να φκαλουν σπυρκα..
"η ανοχη της διαφορετικη αποψη ειναι βασικο συστατικο ενος δημοκρατικου πολιτευματος"...
τζαι ο καημενος ο νικολακης ακουσα εμασιετουν στην βουλη, αχαπαρος για την επιτροπο να πασαρει το κειμενο σαν τεκμηριο δικαιολογιας της προσπαθειας του να παρεμβει τζαι ποτζει..
υστερα εμαθεν το φανταζομαι..:)
Παρέμβαση Κουρσουμπά για άρθρο μαθητή
ΑπάντησηΔιαγραφήΧριστίνα Κυριακίδου Φιλελεύθερος
ΤΟ ΑΡΘΡΟ μαθητή της Αγγλικής Σχολής με τίτλο “Patriotism” (Πατριωτισμός) το οποίο δημοσιεύτηκε σε έντυπο που εκδίδεται από το σχολείο προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία του Συνδέσμου Γονέων. Μάλιστα, στην πρόσφατη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σχολή, ο σύνδεσμος επικαλέστηκε το συγκεκριμένο άρθρο για να θέσει θέμα κομματικών παρεμβάσεων και μη ορθής καθοδήγησης των παιδιών από μερίδα καθηγητών.
Ωστόσο, διαφορετική θέση εκφράζει η επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά. Σε παρέμβασή της επικαλείται το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, εξηγώντας ότι η άσκηση του δικαιώματος αυτού δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο περιορισμών παρά μόνο αυτών που ορίζονται από το νόμο και που είναι αναγκαίοι: α) για το σεβασμό των δικαιωμάτων και της υπόληψης των άλλων ή β) για τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας ή της δημόσιας τάξης ή της δημόσιας υγείας και των δημόσιων ηθών.
Στην προκειμένη περίπτωση και σε ότι αφορά στο περιεχόμενο του άρθρου του μαθητή, η επίτροπος επισημαίνει τα εξής: «Ο/η συγγραφέας εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις υιοθετώντας μια ιδιαίτερα κριτική θέση σε σχέση με μια στάση ζωής /κοινωνικό φαινόμενο, τον πατριωτισμό. Έχω την άποψη ότι η συγκεκριμένη κριτική, είτε διαφωνεί είτε συμφωνεί κάποιος μαζί της, παραμένει επικεντρωμένη στο φαινόμενο του πατριωτισμού χωρίς να προσβάλλει οποιοδήποτε συγκεκριμένο πρόσωπο».
Με βάση τα παραπάνω η κ. Κουρσουμπά καταλήγει στη θέση ότι «σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι προσβάλλει ή με οποιοδήποτε τρόπο καταπατεί τα δικαιώματα άλλων ατόμων, ενηλίκων ή ανηλίκων». Με τον ίδιο τρόπο, συνεχίζει, θα ήταν αποδεχτή οποιαδήποτε άλλη αρθρογραφία η οποία θα υποστήριζε την αντίθετη άποψη.
«Η ανοχή στη διαφορετική άποψη είναι βασικό συστατικό ενός δημοκρατικού πολιτεύματος» τονίζει η επίτροπος, υπενθυμίζοντας τα όσα ανέφερε σε ομιλία της με την ευκαιρία της ημέρας του ιδρυτή της Αγγλικής Σχολής στις 17 Οκτωβρίου: «Δημοκρατικό είναι ένα σχολείο το οποίο δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να αναπτύξουν κριτική σκέψη, ένα σχολείο το οποίο βοηθά στη δημιουργία μιας πραγματικά δημοκρατικής κοινωνίας, στην οποία όλες οι απόψεις μπορεί να ακουστούν και να υπάρχει βέβαια αντίλογος».
Τώρα που έγινε κοινώς αποδεχτό ότι μέσα που τες υπερβολές τζαι την παραπληροφόρηση που εδημοσιεύκουνταν στα ΜΜΕ, εδημιουργήθηκε υστερία εναντίων του σχολείου και δαιμονοποίηση του, έχουμε στο πρώτο άρθρο πιό πάνω ένα σημαντικό τεκμήριο από την δημοσιογράφο του Φιλελεύθερου για τους κύριους πρωταγωνιστές τούτης της υπόσκαψης της Αγγλικής Σχολής:
ΑπάντησηΔιαγραφή"καλό θα ήταν να γνωρίζουν όλοι πως οι όποιες πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας έφτασαν στους δημοσιογράφους από τους εμπλεκόμενους φορείς και, μάλιστα, τις περισσότερες φορές από τους ίδιους τους γονείς, οι οποίοι προέβαιναν σε δημόσιες καταγγελίες."
Οπόταν η Δρακούνα είσιεν δίκαιο όταν για τες φασαρίες γύρω που την Αγγλική Σχολή, εστίασε που το 2009 "με κριτικό δειν" πάνω στους "πατριοτ παρεντσ" (όρον τον οποίον η ίδια εισήγαγεν).
Παρεμπιπτόντως ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπεν στην βουλή ότι είναι απαράδεχτον να χρησιμοποιείτε ο όρος τούτος για τους γονείς που αγωνίζουνται για το σχολείο –‘οσον αφορά το άρθρο του μαθητή "are you not a patriot" εκπλήσσεσαι ότι επείραξεν τους πατριοτ γονιούς τζαι πολιτικούς τους patrons?