[γυρευκωντας νηματα τζαι κλωστουες για το μελλον]
Επειδη για να αθθισουν τα φκιορουθκια χρειαζεται τζαι ποτισμα, τζαι το ποτισμα εν η αλληλεγγυη, τουτην την εφτομαδα το μπλογκ αφιερωνεται σε οσους/ες κτιζουν γεφυρες που τα κατω για το αυριο...
Την Κυριακη, 3ο του Νιοβρη, εσιει πορεια κατα της βιας εναντιον των γυναικων..
"τα θυματα βιας εχουν δικαιωματα - δεν χρειαζονται τα φιλανθρωπα αισθηματα μας η τις απανθρωπες πρακτικες στερησης των δικαιωματων τους"..
[που την ανακοινωση για την πορεια]
η πορεια θα ξεκινησει που την πλατεια ελευθεριας η ωρα 10:00..τζαι θα παει στο προεδρικο..
παραπανω πληροφοριες για την πορεια αλλα τζαι την διοργανωση στο blog της rose [υπαρχει στα links διπλα]
Επισης στην Λευκωσια λειτουργει που τες 29/9 καταληψη..η πρωτη καταληψη στην γλυκεια μας χωρα..Η καταληψη εν στον χωρο του πρωην ΕΚΑΤΕ [οδος Διογενους] στην παλια Λευκωσια..
Ο στοχος [που την ανακοινωση της καταληψης] εν η "λειτουργια στεγαστικου τζαι αυτοδιαχειριζομενου χωρου" σαν...
"μια επιλογη που πηγαζει απο την επιθυμια μας για ισοτιμη συνευρεση και επικοινωνια, για εκφραση και δημιουργια, ελευθερη απο ιεραρχιες και μεσολαβησεις. Για μια καθημερινη ζωη βασισμενη στην αλληλεγγυη και τον σεβασμο της προσωπικης διαφορετικοτητας.
Η καταληψη ειναι το εδαφος για αναπτυξη της κριτικης απεναντι στο κυριαρχο συστημα. Ειναι το εδαφος για αμεση αντισταση στα σχεδια των πολιτικων και των καπιταλιστων."
Παραπανω στοιχεια για τους στοχους τζαι την λειτουργια της καταληψης υπαρχουν στον blog "Καταληψη: το φαναρι του Διογενη" [ επισης στα links διπλα]
Γι αυτο στην αρχη ηταν ο Λογος (πραξη) αντι η Σκεψη.
ΑπάντησηΔιαγραφήO χωρος του ΕΚΑΤΕ στην παλια Λευκωσία έχει στα ντουβαρια τις μνημες απο τη ζωη των εικαστικων καλλιτεχνων, του εργαστηριου γυμνου, του μπαρ, της εφημερίδας, των περιπετειων, των αγωνιων των καλλιτεχνων για συνδικαλισμο πυ πεεσασν στο κενο τη μια φορα πισω απο την αλλη, την συναντηση καλλιτεχνω απο άλλες χώρες, την προετοιμασια των Παγκυπριων εκθεσεων, των σκιτσογραφων Τ/κ και Ε/κ... και των "αντιθεσεων" ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζω να διατηρηθει ως σημειο αναφορας ... ως ένα συνδεσμος με το ποιοι είναι οι εικαστικοι καλλιτενχες απο τον Κάνθο και τον Διαμαντή μεχρι σήμερα...
Δυο μικρά σχόλια:
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Διάσπορε,
Τι γίνεσαι; Καιρό να τα πούμε ...
Αλλά για εξήγησε μας πως μπορεί ο λόγος να είναι παράλληλα και πράξη; Η βιβλική ρήση “εν αρχή ην ο λόγος”, είναι καθαρά μεταφυσική, αφού προϋποθέτει ότι κάτι ήταν αυθύπαρκτο ...
2. Λευκωσιάτης δεν είμαι, το ΕΚΑΤΕ δεν ξέρω ακριβώς που είναι, κάποτε χρειάζεται να πάω στην παλιά Λευκωσία για δουλειά (και σχεδόν πάντοτε χάνομαι) και διαπιστώνω ότι όλο και πιο πολύ αυξάνονται οι ξένοι κάτοικοι της ... Διερωτούμαι παράλληλα να θα μπορούσε να αναπαλαιωθεί (στο σύνολο της) και να κατοικηθεί τόσο από τόπακες όσο κι από ξένους ή με τους ξένους (από διάφορες χώρες και κουλτούρες) να κυριαρχούν.
Anef_Oriwn
Σάββατο 29/11/2008 – 9:03 μ.μ.
Οι wannabe νεοκαλλιεργημένοι Κυπραίοι, που τάχατε εν πολλά υψηλού επιπέδου για τα Da Capo, τα Σφηνάκια τζαι εξεπεράσαν το -2 'γοράζουσιν διαμερίσματα στη Παλιά Λευκωσία.Τζαι λαλώ wannabe γιατί τζίυνοι που θέλουν να γίνουν τούτοι(που πκιάννουν τα διαμερίσματα), ή γράφουν μπλογκς ή μεινίσκουν εξωτερικό. Εν ο νέος in τόπος για την τάχατε φιλελευθερη δεξιά νεολαία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤζαι η παραπάνω παλια λευκωσία εν αγορασμένη που θκυο τρεις μυάλους που βαζίσουνται στο πως με λύση του Κυπριακού, η Παλιά Λευκωσία εννά γινεί παναίρι τζαι να σιει μυαλη ζήτηση για σπίθκια/καταστήματα τζιαμέ.
Με λλία τζαι καταλαβίστικα λόγια, μπόρει να γινεί τζιύνο που λαλείς τζαι άρκεψεν τους τελευταίους μήνες.
Εχάρηκα πολλά που έμαθα (από εσένα λινοπάμπακε) για την κατάληψη. Δουλεύκω στην "εντός των τοιχών" κοντά στο round about του Οχι τζιαμέ που κάμνουν πιάτσα οι κινέζες τζε παν με τους γέρους 5 λίρες την βίζιτα. Στο γραφείο ο secretary εν ινδός, η manager του χτιρίου εν σριλανκέζα, ο υδραβλικός φυσικά Πολωνός τζε ο άνθρωπος για ούλλες τες δουλειές που το Μπαγκλατες. 'Εχοντας ζήση σαν φοιτήτρια τζε μετά σαν μετανάστης στο Λονδίνο, η φάση στην Παλιά Λευκωσία, ενεν απλώς οικεία εν πολλά ευχάριστη. Οι αθρώποι τούτοι εφέραν ζωή τζιαμέ που η παλιά πόλη εξεψιχούσε. Ξέρεις τιπάει να πεί παρακολουθάς τουρνουά κρικετ ινδίας / Πακιστάν / Μπαγκλατές / Σριλάνκα μέσα στην τάφρο? Να γοράζεις τα χαλεπιανά σου απευθίας που το Χαλέπι που τον Σύριο, το πασμάτι με τες σακούλες, τζε το Τάρμερικ με το κιλό, που το μπακκάλικο του Μπαγκλατές τζε να τρώεις vegetarian σριλανκέζικο curry. (α τωρά που το θυμήθηκα να σου πω τζε το ανεκδιήγητο που άκουσα την τετάρτη στην Λαική αγορά του Οχι-έναν τουρκοκύπριο να διαλαλίζει την πραμάθκιαν του ως εξείς:- "ΦΡΕΣΚΟ ΠΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ"
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο Δημαρχείο εν επήρεν πρέφα ακόμα για την αλλαγή του τοπίου πόσο μάλλον να είνε σε θέση να την διαχειριστεί- η κύρια ενασχόληση των δημοτικών Σύμβουλων ένι ποιόν δικόν τους εν να κανονίσουν με την Πολεοδομική Άδεια. Ενι ξέρω αν έσι άλλον τόπο που οι δημοτικοί συμβούλλοι ναν ούλλοι που τα κόμματα. Εκάμαν δημόσια συνάντηση με τους δημότες της Παλιάς Πόλης τζε εκαλέσα μας. Πολλά καλή προσπάθεια - αμμά ξέρουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία πλέον των δημοτών στην περιοχή εν μετανάστες οι προσκλήσεις ήταν μόνο στα ελληνικά τζε φυσικά επήαν μόνο Κυπραίοι.
Όμως τα πράμματα εν να αλλάξου πολλά γλήορα. Άμαν αρκέψουν να ψιφίζουν οι ομάδες τούτες, οι κομματάρχες εννα γλύφουν τζιαμέ που εφτύναν. Τζε όπως αλλού έτσι τζε δαμέ οι μετανάστες εν να βκάλουν τζε τους δικούς τους δημοτικούς συμβούλους τζε τους δικούς τους δημάρχους.
Το πρώην κτίριο του ΕΚΑΤΕ (παρεπιμπτόντως στο blog των καταληψίων αναφέρει ότι η γραμματεία του ΕΚΑΤΕ εκάλεσεν την αστυνομία)εν τουρκοκυπριακό. Η κυπριακή νομοθεσία λαλεί ότι άμα κατοικίσεις έναν κτίριο τζε ο ιδιοκτήτης εν σου ζητήση να βκεις έξω σε ένα μήνα τότε απιοκτάς δικαιωμα να συνεχίσεις να μινήσκεις (γίνεσε κάτι σαν θέσμιος). Επειδή ανοίξαν τα σύνορα μπορείς να επικαλεστείς ότι θα μπορούσε ο ιδιοκτήτης να έρτει αν ήθελε τζε να σου πεί να φύεις. Φυσικά η υπόθεση περιπλέκετε τζε λόγω του διαχειριστή Τουρκοκυπριακής περιουσίας, όμως με την γραφειοκρατία που επικρατεί στα δημόσια πατώματα εν νομίζω να κινηθούν στον μήνα. Το ενδιαφέρον ένι ότι 25% των κτισμάτων στην Νότια Λευκωσία εν τουρκοκυπριακά τζε πολλά που τούτα εν διατηρητέα εγκαταλημένα. Η περίπτωση να καταληφθούν που κόσμο εν win win situation - εν να ένυσχιθεί η ενελλαχτική διάσταση της πόλης (μέ ότι αυτό συνεπάγετε - πολιτικά πολιτισμικά και εμπλουτισμός δημόσιου χώρου / δημόσιου λόγου) εν να συντηρούντε τα παραδοσιακά τζε εθθα πέσσουν τζε εννα λύσουν το στεγαστικό τους πρόβλημα κόσμος που δυσκολεύκετε άλλοσπως.
Ματίλτα
Μία διόρθωση μετά από συνμβουλή ενός ειδικούεπί ενοικιοστασίου. Πρέπει να κατοικείς ένα κτήριο για ένα μήνα με την συγκατάθεση του ιδιοκτήτη για να αποκήσης δικαιώματα. Στην προκειμένη περίπτωση μπορεί κάποιος να επικαλεστεί ότι ρώτησε τον ιδιοκτήτη τζε ας εύρουν τον τουρκοκύπριο / ή άλλομ ιδιοκτήτη να τους πεί ότι εν έδωσε την συγκατάθεσή του. Τζε για να σου κάνουν έξωση πρέπει να κάμει αγωγή ο ιδιοκτήτης. Οπόταν αν λείπει αν μεν ενδιαφέρετε κ.λ.π. κανένας εν μπορεί να σε βκάλει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσον αφορά το κατά πόσον ενθεμιτό να μινήσκει κάποιος σε Τουρκοκυπριακό σπίτι, η άποψή μου τζε σαν αρχιτέκτονα, για τα εγκαταλελειμέννα διατηρητέα ένι ότι εν καλλύτεςρα για ούλλους να μινείσκει κάποιος μέσα γιατί το σπίτι έστω τζε λλίον εννα συντηρήτε τζε μειώννουντε οι πιθανότητες να το χάσεις. Φυσικά εγώ αν είμουν καταληψίας τζε έρκετουν ο Τουρκοκύπριος ιδιοκτήτης τζε έθελέν το εννα έβκενα αμέσως. Μιά παρόμια κατάσταση ενμε τα Τουρκοκυπριακά χωρκά ιδιέτερα της περιοχής Πόλης που ήταν εγκαταλειμμένα τζε τα σπίδκια εχάνουνταν (εππέφταεν)π.χ. Τέρα. Επροτείναμε τότε να τα δώσουν τζε σε μη πρόσφυγες τζε επείαν πολλοί τζε εσάσαν τα τζε εχρησιμοποιούνταν σαν εξωχικά. Τζε εσωθήκαν.
Ματίλτα
διασπορε..
ΑπάντησηΔιαγραφήθκιεβαζω την ποιηση σου τζαι οι φωτογραφιες σου, αθθυμιζουν μου τον τζαιρον της βοστωνης..
ναι, αμα το ειδα το σχολιο σου εσκεφτηκα τζαι εγιω οπως τον ανευ..το αποσπασμα εν που τον Φαουστ..στην αρκην που βιωνει την κριση νοηματος..σαν δον κιχωτης που εμαθεν τον κοσμον που τα βιβλια αλλα εν τον εζησεν..αλλα δαμαι εν θα φκει στον κοσμο με την αθωοτητα του αγνου βλεμματος που απλα μεταφραζει [στες λεξεις των βιβλιων] τις εικονες/βιωματα της πραγματικοτητας..η απαντηση στο αδιεξοδο του νοηματος [του signifier χωρις signified]εν ο μεφιστοφελης με την "προσφορα" της ρηξης/αρνησης σαν τροπου βιωματος τζαι αλλαγης της πραγματικοτητας..οποτε η "Πραξη" εν η μετατοπιση, οντως, που την σκεψη/ιδεα/οραμα στην πραγματικοτητα..
ετσι το εσκεφτηκα..
ιντα εσκεφτηκα να συμπληρωσω με την φραση του μαρξ για τους φιλοσοφους που ερμηνεψαν τον κοσμο, τζαι την αναγκη "να τον αλλαξουμε"..
αλλα ξερωντας την ποιηση σου τζαι τις φωτογραφιες που εκωδικοποιησεν το δειν σου, νομιζω οτι ο δικος σου "Λογος" [ο τροπος που εννοας την λεξη] πρεπει εν embodied..Λογος με υλικην μορφη..οι λεξεις που διαμορφωνουν το βλεμμα, οι εικονες που κατασκευαζουν πραγματικοτητα..το γκραφιτι σαν διαδηλωση, σιωπηλη κραυγη..
η συνεχεια στον ανευ πιο κατω..
εν ηξερω ποια εν η δικη σου ερμηνεια αλλα οπως τζαι τοτε με τα 2 σεντ, εν να παιξω να δουμεν ιντα που εν φκει..
rose,
ετσι στα πεταχτα επερασα που τον χωρο, την καταληψη εχτες..εσιεις δικαιο..πλανιεται μια αυρα γλυτζεια..εν τζαι τα παιθκια τζιαμαι αλλα εν τζαι ο χωρος..η εσωτερικη αυλη τζαι ο τοιχος καρτσιην που το "μπαρ", εμιλαν για κοσμον τζαι εικονες/μνημες που επερασαν που τζιαμαι...τζαι τα murals της καταληψης εδεναν με οτι ενοιωθα σαν παρελθον..ηταν τζαι το πλαισιο..που το μπαλκονι θωρεις διπλα που γινουνται/εγινουνταν ανασκαφες..τζαι εν σαν να πλανειται το δειν που το εχτες [τα ανοιγματα στην γη] στο αυριο [τον οριζοντα πανω που τα δεντρα καρτσιην]..
ανευ,
οπως εγραψα στον διασπορο πουπανω, ειχα την ιδια σκεψη μαζι σου..αλλα ξερεις τον τζαι εσυ απο οτι καταλαβω..αραγες σου μπορουμε να ενταξουμε μια μεταμορφωμενη εννοια του "λογου" καπου στο ενδιαμεσο του ιδεαλισμου τζαι του υλισμου; ας πουμεν σαν "discourse" που λαλουμεν στες κοινωνικες επιστημες - οπως ελαλεν τζαι ο αλτουσερ "η ιδεολογια σαν υλικη πραγματικοτητα" που "παραγεται";..αλλα τζαι η δημιουργια [στην μη-αλλοτριωμενη μορφη της εργασιας- κατα τον καρολο] σαν εναν ειδος υλικης παρεμβασης/πραξης..
μπορει να εν μεταμοντερνα εκδοχη αλλα σε μιαν εποχην που η πληροφορια εν εμπορευμα μπορει τζαι τα συνορα του υλικου τζαι του ιδεαλιστικου να ρευστοποιουνται..
οξα να εν "praxis" που λαλει τζαι η επαναστατικη πτερυγα του μαρξισμου, σαν συνδυασμος θεωριας-πρακτικης;
επιαμεν το jargon νομιζω..εμεινεν μας απηπιν που τα εχτες..
αλλα εμπνεει μου να πιανω μονοπατουθκια ο διασπορος..ε αν χαθουμε τζαι λλιον εν ενταξι..
μαππατζιη,
εκαμα παλιαν λευκωσια πριν χρονια..ωστε εν σουξε τωρα α ;
Αν γενει η φαντασιωση του φιλου μας του ανευ τζαι προκυψουν γιαππηες, εν να φκει να νακκον παραξενο..αλλα αν τα καταφερουν να συνυπαρξουν με τους μεταναστες εν να εν καλα..το ασιημο ενι οτι στο εξωτερικο ετσι κινησεις οδηγουν στην γενικη μικροαστικοποιηση των περιοχων..
αλλα σικκιμε..να δουμε..αν οντως υπαρχει μια μετατοπιση στο να εν χιπ το ανακατωμα του παραδοσιακου [χωρου] με το μεταμοντερνο [εστω σαν λαιφσταιλ]..κατι μπορει να φκει..μπορει τζαι το ανακτωμα των κυπριαιων με τους "ξενους"..ιντα στην λεμεσο διατηρηται το ανακατωμα στην πλατεια ηρωων..τζαι στον μωλο..
αν τους εγελασεν ομως το κεφαλαιο τζαι εγορασεν τα ηδη..
ματιλτα,
εσιεις απολυτα δικαιον..εν ομορφες εικονες/βιωματα..σαν το μεταμοντερνο κολλαζ..επιασα κατι κομμαθκια περνωντας..
αλλα ξερεις ιντα που με μαγεφκει καθε φοραν αμα περασω τζαι μεινω ετσι για καφεν στην παλια λευκωσια; ο χοτζιας..αμα ππεσει η φαση τζαι ακουσω την φωνη του, νοιωθω μιαν ηρεμια..εναν απλωμα της ανατολης μεσα μου που μοιαζει με χαδι..ειμαι αθεος αλλα αθθυμιζει μου ηχους που τους ψαλτες της εκκλησιας του χωρκου στα βουνα το πασχα..τζαι εναν ειδος αμανε του καζαντζιδη....τζαι διαπλεκεται με τες μνημες των απογευματων που εμεινισκα παλιαν λευκωσια..τζαι της υλικης πραγματικοτητας μιας πολης με θκυο μαχαλλαες που για χρονια μονο οι στρουθοι εκαταλαβαιναν το οτι εν μια πολη...
παντως οι πληροφοριες σου εν πολλα καλες..τζαι σαφως χρησιμες για τα παιθκια..
α τζαι μια διορθωση που μου ειπασιν στην καταληψη..
τουτη η καταληψη εν η πρωτη που λειτουργα σαν κοινωνικο κεντρο, αλλα ειχαν προηγηθει 2 ακομα προσπαθειες για καταληψη
- μια το 2004 απεναντι που το ΓΣΠ [ηταν που ατομα του "αναρχικου πυρηνα"]
- τζαι μια στην οδο τρικουπη το 2006..τουτη η δευτερη εφανηκεν μου να εισιεν μια ενδιαφερουσα [σουρρεαλστικη τζαι "μεταφυσικη"] ιστορια περαστικων αλλα αλλη φορα..τζαι αμα εχω τζαι εγιω καλλιτερη εικονα γιατι εν στο ποϊ που τα ακουα..
λινοπαμπακος
η δεύτερη κατάληψη έγινεν ως εξής. ήρταν οι cyclown circus στην Λευκωσία τον Νιόβρη του 2005. τούτοι ήταν μια περιπλανόμενη διεθνής ομάδα καλλιτεχνών που εγύριζεν τον κόσμο με τα ποδήλατα τζιαι εκάμναν μουσικές παραστάσεις, ακροβατικά, ζογκλερικά κτλ. ήρταν που την Τουρκία στο βορρά τζιαι επεράσαν στον νότο. εκάτσαν 2-3 μήνες τζιαι εκάμναν παραστάσεις στους δρόμους τζιαι ποδηλατοπορείες τζιαι εδώσαν χρώμα στην Λευκωσία (για όσους ενδιαφέρονται υπάρχει συνέντευξη τους στες φάλιες σε 2 μέρη http://www.falies.org/index.php?iID=12&aID=40 τζιαι
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.falies.org/index.php?iID=14&aID=56
επήρεν τους ο Ρόμπιν (μουσικός του δρόμου) στο εγκαταλελειμμένο κτίριο που εμήνισκεν τζιαι ανοίξαν τζιαινούρκον όροφο, επογιατίσαν τον, εσάσαν το κάπως τζιαι εμεινίσκαν μέσα. ονομάσαν το Μαλακάσα (σπίτι του κακού). εσυνάουνταν διάφοροι τζιαμέ τζιαι μετά που εξισιημωνιάσαν οι τσίρκοι τζιαι εφύαν για την Κίνα, εσυνέχισεν να λειτουργεί η κατάληψη ως χώρος συνέυρεσης διαφόρων μέχρι που εμπήκεν η αστυνομία μέσα τζιαι έκλεισεν το αν θυμούμαι καλά αρχές του 2007. σε αντίθεση με τη σημερινή κατάληψη εν είσιεν ούτε ρεύμα ούτε νερό τζιαι ο χώρος εν ήταν πολιτικός, ούτε είσιεν στόχο να λειτουργήσει ως κοινωνικό κέντρο.
Η μαλακάσα έδωσεν την εκκίνηση σε διάφορα άτομα που σήμερα νιώθουν οικεία τζιαί ξέρουν πάνω κάτω τη σημαίνει κατάληψη. Ήταν ένα προζύμωμα. Ήταν ένα μάθημα σε όλους μας, ότι μια κατάληψη είναι ένα εφικτό πράγμα και πολύ πιο εύκολο να γίνει απότι φανταζόμασταν, ιδικά όταν το αγκαλιάσει αρκετός "υπεύθυνος" κόσμος. Στην μαλακάσα είδαμε πανέμορφα αλλά και άσχημα πράγματα να γίνονται. Ελπίζω και φαντάζομαι ότι μάθαμε από τα λάθη που έγιναν και προχωράμε! Θα μας μείνει αξέχαστος ο χώρος!
ΑπάντησηΔιαγραφήAnef + linopambake
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω
Λόγος
Πραξησκέψη καμωμένη απο εσωτερική ύλη που λάμπει προς τα έξω πρίν να δημιουργηθεί γλωσσικά
Αναπνοή Φωνή Ανεμος Παλμός
Εξωτερικευση, μετουσίωση αμεση
Το embodiment εν καλή λέξη.
Οι εικόνες που γεννούν άλλες στο νού μας όταν βλέπουμε protest, τα graffiti εν γεμάτα Λόγο, μιλούν αυτόματα στο Βαθύ μας μέρος.
Τα παράδειγματα μιας κατάληψης και μιας πορείας δεν νομίζω να έχουν σχέση είτε με το discourse στο οποίο αναφέρεσαι ούτε με την κοινωνία (αφήγηση;) της πληροφορίας [και παρεπιπτόντως τα σύνορα ιδεαλιστικού-υλιστικού δεν ρευστοποιούνται σε καμία περίπτωση, απλά όπως λέει και ο φίλος σου ο Τζέημσον, έχουμε απλά αδυναμία αναπαράστασης της φασματικής υλικότητας αυτής της τεχνολογίας της πληροφορίας-ι διεαλισμός και ο νεοκαντιανισμός δεν έχουν ξεπεραστεί ούτε ακόμα από τους εργαλειακούς ορθολογιστές, ακόμα και ως αντίλογος αν θέλεις).
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ερώτημα του Ανυε ήταν καθαρά μεταφυσικό και η φιλοσοφία του Διάσπορου ιδεαλιστική (έως ρομαντική).
Κοντά στην πράξη που λες είναι παραπάνω οι ανώνυμοι και η Ματίλντα, αν ιδωθούν στο χωνευτήρι του μεταμοντερνισμού όπου αναδεύονται τα πάντα.
Καληνύχτα σου.
γεια σου dokisisofi,
ΑπάντησηΔιαγραφήμπορει τζαι ναι ..μπορει τζαι οϊ..
αμα δουμεν τον "ιδεαλισμο" τζαι τον "υλισμο" σαν εννοιες με τις οποιες ο κλασσικος μαρξισμος εδιαχωριζεν τες πνευματικες παραδοσεις πριν τζαι υστερα που τες "θεσεις για τον φοϋερμπαχ"
[" οι φιλοσοφοι ερμηνευσαν τον κοσμο.. το ζητημα ειναι να τον αλλαξουμε"..]
τοτες νομιζω εν να επιμεινω στην θεση μου οτι εδιαβρωθηκαν τα "συνορα"..ιδιαιτερα υστερα που την δεκαετια του 60..την εποχην που εκαταρρεεν ο κρατικος σοσιαλισμος στην ανατολκη ευρωπη, σε πολλα αμερικανικα πανεπιστημια ο μαρξ ηταν απαραιτητη βαση για μια σειρα μελετων στες κοινωνικες επιστημες τζαι τες ανθρωπιστικες σπουδες - οι οποιες εν ειχαν κατ' αναγκη επναστατικη προοπτικη..τα καστρα του ιδεαλισμου τζαι της αστικης σκεψης ειχαν πια αναγνωρισει τον καρολο...
τζαι αναποδα στην κριτικη σκεψη τζαι τον νεομαρξισμο η αναζητηση της γερημης της σχεσης αναμεσα στην υλικη/υλιστικη βαση τζαι το εποικοδομημα [τζαι της "σχετικης" αυτονομιας της πολιτικης τζαι της κουλτουρας]οδηγησεν σε μιαν διαβρωση επισης του "σκληρου" υλισμου του κλασσικου μαρξισμου..
τουλαχιστον τουτον εννουν..
ε αμα αρκεψαν τζαι τα νεα κοινωνικα κινηματα να παραγουν θεωρια/λογο υστερα που τα 70'ς, τοτες νομιζω οτι τα συνορα εγιναν ευρυτερα ρευστα..το θυληκο σωμα λ.χ. ειναι σαφως υλικη υποσταση στην φεμινιστικη αναλυση - αλλα οργανωνεται, βιωνεται, οικοδομειται κλπ με μια σειρα απο discourses..ετον τζαι τον ενδιαμεσον ορο..
τζαι η χρηση του που τον φουκω [που παιζαι σαν ο αναλυτης της μεταβασης στην μεταμοντερνα κριτικη αναλυση] εν πιο εντονη..το discourse παιζει σαν εναν ειδος λογου με υλικην υποσταση που διαπλεκεται με θεσμους αλλα τζαι με την υλικη πραγματικοτητα..σαν διαπλοκη λογου τζαι εξουσιας πανω σε σωματα, υποσυνειδητα τζαι θεσμικους τροπους οργανωσης της καθημερινοτητας..τζαι της οικονομιας σαν διευρυμενης μορφης παραγωγης τζαι αναπαραγωγης.."η πολιτικη οικονομια του βιωματος".."η κοινωνια σαν γενικευμενο εργοστασιο" κλπ..
οποτε ναι, ισως να εσιεις δικαιον οτι η "πραξη" στην οποιαν αναφερεται το μπλογκ μπορει να μεν ταιρκαζει με την εννοιαν του discourse στην φουκωικη εκδοχη/κριτικη αναλυση της διαπλοκης λογου/εξουσιας..
αλλα παλε γιατι να μεν λειτουργα ο ιδιος ορος τζαι για τες μορφες λογου/αντιστασης/αντι-εξουσιας;
ειχα τζαι εγω την εννοια παντως..για τουτον θωρεις εσιασιαρα να βαλω πουκατω που το discourse την εννοια της praxis σαν ενοτητα θεωριας/πρακτικης...που εν πιο οικεια στην κριτικη σκεψη..
τωρα για το αν αλλαξεν η σημερινη υλικη πραγματικοτητα [τζαι αν εν τουτον που προκαλει τουτην την γενικευμενη εμφαση στην "παραγωγη" μορφων discourse, η στο γλωσσικο συστημα σαν το βασικο πλαισιο τεκμηριωσης..η στην διαβρωση των συνορων οπως το θωρω εγιω] παιζει..
μπορει τζαι ναι ..μπορει τζαι οϊ..
να δουμεν..τζαι εν αναγκη να πραξουμεν για να "δουμεν"..
μπορει να παρπατουμε [τζαι] με καντιανες εννοιες αλλα εν τζαι ειμαι [για να το προσωποποιησω καπως αρχικα] νεοκαντιανος ουτε που μακρυα οπως καταλαβεις..οσο τζαι να μου αρεσκει η χιουμοριστικη αναφορα του woland/μεφιστοφελη [στον "μαιτρ και η μαργαριτα" αντο εθκιεβασες] στο "προγευμα με τον καντ"..σαν το ημιτελες μοντερνο βημα...
με ουλλες μου τες διαφορες μαζι του, νομιζω εν ο καρολος που εν το σημειο ρηξης πανω στο οποιο μπορουμε να κτισουμε..η να το πουμε στρατηγικα - εν το νευραλγικο σημειο σημερα..η αναγνωριση της υλικης πραγματικοτητας τζαι των δυναμικων της ιστοριας..τα οποια κατασκευαζουμε μεν σαν ερμηνειες, αλλα μεσα στην οποια δρουμε..
σε μιαν εποχη [για να το γενικευσουμε λλιον τωρα] που τα παντα ερμηνευκουνται σαν "κοινωνικες κατασκευες", ερκουμαστεν παλε σε τζηνον που νομιζω εν η ρευστοτητα της εποχης..
αναμεσα στες αφηγησεις τζαι την υλικη πραγματικτοητα/δεδομενα...η "κατασκευη" εν η μεσολαβηση αναμεσα στον κοσμο τζαι στην δυνατοτητα προσληψης του - αλλα τζαι κατασκευης του..
πισω στους δικους μας υστερα που την γενικολογη αναφορα..
εν θα αποκαλουν "μεταφυσικη" παντως την θεση/ερωτηση του ανευ..εφανηκεν μου υλιστικη με την μαρξιστικη εννοια..αλλα ενταξι εξαρταται τζαι που τον κωδικα...αλλα η αντιπαραθεση με την οποια εβαλεν την ερωτηση, ηταν με το "εν αρχη ην ο λογος"..
οσο για τον διασπορο... ξεκινα το σχολιο του με το "Για αυτο.." τζαι νομιζω οτι εν σαφες οτι γυρευκει την υλικην μορφοποιηση/ μετουσιωση του λογου/πραξης..οποτε εν θα τον ελαλουν ρομαντικο [ με την εννοια του 19ου αιωνα]..εμενα φαινεσται μου μεταμοντερνος..σαν συνθεση στοιχειων που διαφορες παραδοσεις..αθθυμουμαι τζαι την προηγουμενη κουβεντα με τα 2 σεντ..
τζαι ναι,
η ματιλτα τζαι οι ανωνυμοι
εν πραξη..
δαμαι..
Katarxin thelw na sou pw oti xairomai pou exoume atoma san esena stin kipriaki blogosfaira kai thelw na ksereis oti an exw amfivolies gia ta elatiria sou kai me apothoun oi politikes skopimotites pisw apo tin mia i tin alli anafora sou, (gia tis opoies epifilassomai vevea kai den eimai kai sigouri) entoutois se sevomai vathitata giati o theoritikos sou logos einai artios kai enimeromenos.
ΑπάντησηΔιαγραφήApo tin alli omws, fovamai oti kapoia pragmata ta ipertrofodoteis me asimvates theories kai parermineveis kapoies staseis (as paroume l.x tin periptwsi tou erotimatos tou Anef kai tin poiisi tou Diasporou-an kai gia ton anef exw defteres skepseis afou tora antelifthika oti stekotan antithetos ston Logo ws zwogona kai orizousa kai entelei dimiourgo dinami).
Eksigoumai.Afou les oti exoume discourse prepei na mas peis poios akrives logos ekferetai, ti kaleitai na stoixeiothetisei, kai poia antilipsi exei o idios o logos gia ton eafto tou, to status tou. Afto mporei na anikei vevea sti speiroeidi sfaira tou monternou, alla afti i analisi einai anagkaia. Poios loipon logos einai aftos pou ekferetai me ti dialegetai kai pou entassetai. Kai ase tous metamonternous mirikasmous se parakalw, den petame ena metamonterno kai teleiosame, antitheta o anastoxasmos gia ta oria einai vasikotatos sti sizitisi mas, idiws otan mas proteineis kati pou kineitai ektos oriwn logou, sto epipedo tis praksis.
Gia na onomaseis ton diasporo metamonterno prepei na exeis endeikseis oti katalavainei afto pou kanei kai to kanei ensineidita, an kai mena apla mou fainetai oti ksaneigetai dionisiaka, peiramatika, anasistinontas enan primitive romantismo, enan neopaganismo tha tolmousa na pw. To na pairnei kapoios stoixeia apo diafores paradoseis gia na tis katarripsei san olotites einai diaforetiko apo to na paornei kapoios diasparta stoixeia eiki kai ws etixen, xwris reflection panw sta oria kai xwris o logos tou na exei aftosineidisi.
Simptoma tou metamonternou mporeis na ton peis. Oxi omws metamonterno. Nomizo imoun safis.
Ti eixame to 60 (mallon 68 mallon itheles na peis) sto opoio anaferesai? Mia spasmodiki katargisi twn opriwn tou logou kai tin metavasi stin praksi (opws to xaraxtirisan pali tipoi san esena pou espefsan na sintaksoun egkomia). Pou kai pws arthrothike logos, (an arthrothike)? Eixe sxesi me idealismo me ilismo, me marxismo? Tini tropw? Tonize apla ta adieksoda olwn aftwn kai eixe prokipsei ws anagkaiotita ws meso antidrasis ston politiko amoralismo kai ston koinoniko pouritanismo? Pou katatasseis aftin tin "praksi"? Poios einai o logos tis? Poia i aftosineidisi tis? (oi erotiseis mou eksigoumai DEN einai ritorikes).
dokisisofi
ΑπάντησηΔιαγραφήΕν θα μπορούσα ποτέ μου να συζητήσω τούτα τα θέματα στα ελληνικά, έν έχω το λεξιλόγιο. Εν θέλω να το γυρίσω στα αγγλικά ομως.
Γι αυτο, θα τα πω σύντομα και απλά.
Το μετα-μοντερνο καμνω το συνειδητα στη μουσική, γιατι εχω σπουδες που μου επιτρεψαν να μπω βαθκειά στο Λόγο της μουσικής, τζιαι να τη δω που αποστασην που με αφηννει να παρω αποφάσεις για την φυσην της, βασισμένες στη φιλοσοφία. \
Στο γραπτο λόγο, έν εχω παιδείαν (ιδιαίτερα στα ελληνικά, ας όψεται το εγγλεζολύκειον που επήα)
αρα ότι γράφω, έρκεται μου αισθησιακά, χωρίς σκέψην φιλοσοφικήν.
Τωρα που σε δκιαβάζω, δέ διαφωνώ, άν και πολλά που τουτα που γράφεις δεν τα πιάννει ο νους μου, λόγω γλώσσας.
Ο λόγος αποτελεί την προφορική (λεκτική) έκφραση της σκέψης. Η σκέψη με τη σειρά της (όπως κι ο διαλογισμός) δεν μας έρχονται ουρανοκατέβατα αλλά είναι αποτέλεσμα συσσωρευμένης γνώσης (μικρής ή μεγάλης), και μας προκύπτουν λόγω ερεθισμάτων από το περιβάλλον (συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπινου). Άρα για να υπάρξουν σκέψεις και ιδέες και λόγος και κατ’ επέκταση και δημιουργία πρέπει να προϋπάρχει, (να υφίσταται) μια (υλική) κατάσταση, δηλ. αυτό που ο Λινοπάμπακος αποκαλεί «υλικη υποσταση» ή υλικη πργματικοτητα/δεδομενα» (έστω κι αν τούτα είναι θεωρίες και φιλοσοφίες) πάνω στα οποία θα κτιστεί και το νέο. Κατά συνέπεια “εν αρχή ην η «Πράξη», κι όχι ο «Λόγος»!
ΑπάντησηΔιαγραφή******
Λινοπάμπατζιε,
Εγώ (για να κάμω τζιαι μια αυτο-ενδοσκόπηση), εδκιάβασα 20 πράματα (τζιαι εμείναν μου 5), που τον Μαρξ (μαζί με 1-2 που τον Ένγκελς, 4-5 που τον Λένιν τζιαι κανένα που τον Στάλιν τζιαι ίσως τζιαι κανέναν άλλον), γι’ αυτό μεν μου πολλοσυναφέρνεις τον Αλτούσερ ή τον Φουκώ (ή τον Νίτσε ή κάποιον Τζέημσον – εν τζιαι εσύ όμως που μίλησες γι’ αυτούς), ενώ κάποιες ορολογίες όπως μεταμοντερνισμός, νεωτερικότητα και άλλες τοιούτες συγχύζουν με (κοινωνιολογικές και ψυχαναλυτικές)! (Τζιαι έχουμε και την Dokisisofi που γράφει σε greeklish).
(Ο Μεφιστοφελής, για τον οποίο κάμνεις και συχνές αναφορές και ο Φάουστ έχουν αποτυπωθεί στο μυαλό μου μέσα από μια ταινία που είδα πριν καμπόσα χρόνια, όντας φοιτητής – εν θυμούμαι ποιοι επαίζαν – και που αναφερόταν στη ζωή ενός Γερμανού ηθοποιού που ενσάρκωνε τον Μεφιστοφελή, κατά την περίοδο ανόδου του ναζισμού στην Γερμανία και ο οποίος πίστευε ότι η Τέχνη – ο κινηματογράφος στην προκριμένη περίπτωση - δεν μπορούσε να έχει καμιά σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις, μέχρι που τον μπαγλαρώσανε και τον πήγανε μέσα).
(Λόγω, λοιπόν της σχετικής ασχετοσύνης μου για τα πιο πάνω θα μιλήσω γι’ αλλά (όπως για την παλιά Λευκωσία, τα χαλαμάντουρα της και τη σταδιακή μετατροπή της σε γκέτο).
Κατ’ αρχάς να πω ότι το (σύντομο) post σου blogοδεσπότα Λινοπάμπατζιε, αγγίζει ακροθιγώς δύο σοβαρά κοινωνικά προβλήματα (εκείνο της εξάσκησης βίας σε βάρος των γυναικών και εκείνο της στέγασης) και προβάλλει εναλλακτικές μεθόδους αντίδρασης και αντίστασης αλλά και οργάνωσης (πορείες, καταλήψεις).
Για το θέμα της πορείας τα ‘χούμε ήδη πει (πραγματοποιήθηκε την Κυριακή και πιστεύω μετέφερε τα μηνύματα που στόχευε). Εδώ θα ‘θελα να πω (όπως ανάφερα και πιο πάνω) δυο λόγια για την παλιά Λευκωσία, μέσα από την οποία ενίοτε περνώ (κυρίως με τ’ αυτοκίνητο – δεν είμαι Λευκωσιάτης).
Με την κατάληψη του χώρου του πρώην ΕΚΑΤΕ (γιατί πρώην; - είμαι και άσχετος από τα πολιτιστικά της Λευκωσίας), προκύπτει και το ζήτημα της ζωής και της συντήρησης της παλιάς Λευκωσίας και της μετατροπής της σ’ ένα πολυπολιτισμικό χώρο (μ’ όλα τα θετικά αλλά και τ’ αρνητικά που εμπεριέχει η κοινή συμβίωση ανθρώπων με διαφορετικές κουλτούρες).
Άποψη μου είναι ότι τα πράγματα δεν είναι τόσα ρομαντικά, χαρούμενα και ευχάριστα όπως τα περιγράφει η Ανώνυμη Ματίλτα: “…Οι αθρώποι τούτοι [οι μετανάστες που κατοικούν στην Παλιά Λευκωσία] εφέραν ζωή τζιαμέ που η παλιά πόλη εξεψιχούσε. Ξέρεις τιπάει να πεί παρακολουθάς τουρνουά κρικετ ινδίας / Πακιστάν / Μπαγκλατές / Σριλάνκα μέσα στην τάφρο? Να γοράζεις τα χαλεπιανά σου απευθίας που το Χαλέπι που τον Σύριο, το πασμάτι με τες σακούλες, τζε το Τάρμερικ με το κιλό, που το μπακκάλικο του Μπαγκλατές τζε να τρώεις vegetarian σριλανκέζικο curry …”. Εν μέρει αυτό είναι σωστό. Όμως που είναι τσουβαλιασμένοι αυτοί οι άνθρωποι – ποιες είναι οι σχέσεις τους με τον τοπικό (κυπριακό πληθυσμό); Τα καταστήματα που έχουν ανοιχτεί στην παλιά Λευκωσία (με τις ξένες επιγραφές), τα πιο πολλά μαζεμένα εκεί κοντά στο “ΟΧΙ” ανήκουν σε ξένους ή τα έχουν κύπριοι με μετανάστες υπαλλήλους; Τι γίνεται με τη συντήρηση των εκεί παλιών οικοδομών ή εν να ππέσουν να τσιλλίσουν τζιαι τον κόσμο; Είναι αποκλειστικά ευθύνη του Δήμου (και της Δημαρχίνας) η εκπόνηση κάποιου γενικότερου σχεδίου για αποκατάσταση και συντήρηση της περιοχής της Παλιάς Λευκωσίας και μετατροπής της σε πραγματικό ιστορικό κέντρο της πόλης; Πολλά τα ερωτήματα και οι έννοιες ενός μη Λευκωσιάτη!
Anef_Oriwn
Τετάρτη 3/12/2008 – 7:54 π.μ.
dokisisofi,
ΑπάντησηΔιαγραφήβασικα ναι..θα ηταν οντως πιο σωστο να αποκαλουσα "συμπτωμα του μεταμοντερνου" [ η της μεταμοντερνας καταστασης] τζηνο που λαλω μεταμοντερνο..διοτι βασικα το μεταμοντερνο εν ορος των κριτικων η των αναλυτων..ο μοντερνισμος στην τεχνη ας πουμε ηταν συνειδητα μοντερνος..πρεπει να ειμαστε απολυτα μοντερνοι ειπεν ο ρεμπω τζαι τα μοντερνιστικα κινημτα στην τεχνη [φουτουρισμος, ντανταισμος, σουρρεαλισμος] εγραφαν μανιφεστα για να εξηγησουν την θεση τους..
ενω στο μεταμοντερνο τα κλασικα κειμενα [τελη 70'σ] εν τζαι εν μανιφεστα..εν πιο πολλα αναλυτικα..οποτε μιλουμε για εναν ορο περιγραφικο μιας εποχης..ο οποιος εν διαλεκτικος..η βασικη αναλυση του τζεημεσον λ.χ. εν για τα "ανρνητικα" του μεταμοντερνου σαν η κουλτουρα τους πολυεθνικου καταναλωτικου καπιταλισμου..αλλα ακριβως με τα "αρνητικα" του με την μαρξιστικη διαλεκτικη εννοια..οπως λαλει στο μανιφεστο καρολος η εμπορευματικοποιηση εκτος που να σπρωχνει την αλλοτριωση της ανθρωπινης μας διαστασης [της δημιουργικης εργασιας τζαι της κοινωνικοτητας] στα ακρα, δημιουργα [σαν διαλεκτικη αντιθεση με τις προοπτικες που αννοιει η τεχνολογια - οι παραγωγικες δυναμεις] μιαν αλλη [πιο θετικη] "αλλοτριωση" - την απομυθοποιηση των παραδοσιακων σχεσεων αφεντη-υποτακτικου κλπ..τζαι ετσι οι "αθρωποι μπορουν να δουν με νηφαλιο ματι τις σχεσεις με τον κοσμο και τους συναθρωπους τους"..
για τον διασπορο τζαι τον ανευ..εσχολαισαν ηδη τα πλασματα..εν να γραψω αμεσα σχολια στους ιδιους..
τωρα για την δεκαετια του 60-70..σαφως το 68 εν κομβικο σημειο [οπως τζαι το 77]..αλλα οϊ.. εννοουν την δεκαετια - τζαι τα 70'ς..δηλαδη στην ιταλια η θεωρια της αυτονομιας [εστω τζαι της εργατικης τοτε] εκυοφορητουν στην πρακτικη ομαδων παρεμβασης/praxis που πριν το 68-69..τζαι το ιδιο σαφως στην γαλλια που εβιωνεν τοτε την μεταλλαξη προς το 68 με την διαμορφωση του σιτουασιονισμου αλλα τζαι τες συζητησεις περα που τον τροσκισμο στον χωρο της ακρας αριστερας..τζαι στις ηπα ηδη υπηρχεν το ροκ..ο μαλκομ χ..
τωρα ιντα που θα ελαλουν εν τα προσδιοριστικα χαρακτηριστικα του μεταμοντερνου οσον αφορα τες κοινωνικες επιστημες/ανθρωπσιτικες σπουδες, αλλα τζαι τα κοινωνικα κινηματα..που εν οι παραμετροι που με ενδιαφερουν η ξερω γιατι ασχολουμαι..
νομιζω εν 3..
το εναν εν η μετατοπιση που την απολυτη κυριαρχια του ορθολογισμου σε εναν ειδος σχετικισμου..η κριση των "μεγαλων αφηγησεων" στην πολιτικη τζαι την επιστημη [αλλα τζαι την τεχνη] ανοιξεν τον δρομο [τζαι μεγαλο μερος της κρισης εν αμεσον αποτελεσμα των κινηματων "αυτονομιας" των 70'σ] για ενα ειδος σχετικισμου..ο οποιος μπορει να εν τζαι επικινδυνος διοτι μπορει να τον χρησιμοποιησει σαφως ο κυριαρχος λογος [οπως ο εθνικισμος των 90'ς]..αλλα απελυθερωνει επισης που την ηγεμονια ενος καθεστωτος μοναρχικης αληθκιας τζαι τα καταλοιπα του μονοθεισμου...
τουτος ο σχετικισμος [περα που την εμπορικην τζαι την χειραγωγικη του εν δυναμει χρηση] ανοιξεν, διαλεκτικα, τζαι το δρομον για μια νεα μεταμοντερνα μορφη αμφισβητησης..η οποια απλωνει την εννοια της ισοτητας για να συμεπριλαβει τζαι την διαφορετικοτητα...
οι εντασεις εν τζιαμαι..αλλα η εποχη εν τουτη τζαι τουτες εν οι δυναμικες της..το να μελετας τα συμτπωματα σαν μερος μιας πραξης, σημαινει να γυρευκεις την διαλεκτικη της απελευθρωτικης προοπτικης..
το αλλον χαρακτηιριστικο που μπαινει σε κριση εν η εννοια της προοδου του γραμμικου χρονου..αλλα τουτον αστο..νομιζω τα πιο πανω καλυφκουν οτι νομιζω θα μπορουσεν να ηταν μια δειυκρινιστικη απαντηση/σχολιο..
διασπορε,
αφου σου αρεσκει να παιζω με τες λεξεις ρε φιλε..να δοκιμασω να δουμεν με το ινταλως μου φαινεσαι μεταμοντερνος..τζαι οπου ππεσω εξω..αμα αντεξες την οξαποδω, συρε χαμογελο τζαι εν ενταξι...
στο σχολιο για τα 2 σεντ, εκαμες μου εντπυπωση για την ευαισθησια σαν αντρας σου απεναντι στο θηλυκο..σαν εννοια/βιωμα..ερωτικη αλλα τζαι ευρυτερη..υστερα η ποιηση σου εμοιαζεν σαν ηχο των δεντρων γυρον [τζαι των φυλλων χαμαι] στες φωτογραφιες σου που αθθυμιζαν μου τες βορειοδυτικες ηπα..το βαθος που μπορει να φαινεται τζαι ρομαντικο εμεναν εμοιαζεν μου μαλλον με εναν ειδος αναζητησης του "spirituality" οπως το εννοα , εν μερει εστω, η susan sontag στο the aesthetics of silence
ανευ,
κοιτα να δεις..αμ θελεις σιουρα καταλαβεις τα με βαση τα θκιεβασματα σου..απλα εν αλλος κωδικας..δηλαδη..καποτε στην κοινωνιολογια μερικοι μαρξιστες λαλουν/ελαλουσαν, η κοινωνιολογια εν ενας διαλογος με τον μαρξ..υπερβολικο..εχουμεν 3 πατερες [πολυθειστικο συστημα θωρεις] οϊ εναν :)..αλλα σιουρα η προσπαθεια κατανοησης του κοσμου που αναδηθηκε που την δεκαετια του 60-70 εν αναγκαιο μερος των θκιεβασματων σου..ενας αλλος τροπος ισως πιο οικειος, για την περιγραφη της μεταμοντερνας καταστασης, εν ο "υστερος καπιταλισμος"...σαν η προσπαθεια αναλυσης του κοσμου του παγκοσμιοποιημενου καταναλωτικου καπιταλισμου..αλλα τα εργαλεια [τζαι πολλες φορες τζαι η εμπενευση] ερκεται που τα αριστερα..την αριστερα στα αριστερα των κ.κ. του τοτε στην δυση..τα μεταμοντερνα εργαλεια αναλυσης, σε ενα μεγαλο βαθμο, εν μειγμα εννοιων τζαι μεθοδολογιων που ανεπτυξαν κινηματα που σαφως εν στα αριστερα..κινημα μειονοτητων, γυναικων, ομοφιλοφιλων, οικολογιας, κλπ κλπ...οι ζαπατιστας τζαι ο υποδιοικητης μαρκος..στομη-δυτικο πλαισιο..
αλλα τελος παντων αλλην φορα..πιανουμεν τζαι τους ορους...
για την παλια λευκωσια..εν ειμαι χωραν πκιον..τζαι αμα παω δουλευκω..οποτε εν μπορω να πω..η διαπλοκη τωρασινων κυπραιων με αλλες κουλτουρες εν σαφως βοηθητικη..αμα δουμε τζαι την ιστορια τζαι την γεωπολιτικη..αλλα εν τζαι θεμα ισορροπιων αν καταλαβω το επιχειρημα σου..μειγματων που εν να γινουν τζαι χρειαζονται χωρο...
Φίλτατε εδωκες πάνω τέλλεια με την αναλυσην σου. Αν ονομάζεται τούτον μεταμοντέρνον, δέν έχω την παιδείαν να κρίνω, αλλά τα στοιχεία που αναφέρεις τζιαι τα κίνητρα, εν σωστά ούλλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήIparxei praxi xwris Logo? Na sto thesw alliws. O sxetikismos tou metamonternou me tin katarripsi twn pasis fisews megalwn afigisewn theoreis oti einai ikanos na stoixeiothetisei enan odigitiko mitho stin praxi? I mipos milame gia mia tifli praxi?
ΑπάντησηΔιαγραφήO marxismos den einai ki aftos mia afigisi pou katadinastevei tin praxi ? Mporei na iparksei praxi xoris ti via tou logou?
Apologoumai pou kataxrwmai ton xwro sas kai katantw isws kourastiki alla tha ithela na epairna mia apantisi sta erotimata pou exw thesei, idi apo to proigoumeno sxolio.
(Parepiptontws Linopampake vlepeis oti o diasporos epivevaiwse tin ermineia mou gia tin poiisi tou. :)))))) Den exoume ensineiditi katarripsi paradosewn)
Λινοπάμπατζιε,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίτε λόγου της χρήσης (από μέρους σας – βασικά – εσένα και της Dokisisofis) εξειδικευμένων, δυσνόητων και άγνωστων όρων ή/και λόγω ελλιπών (από μέρους μου) γνώσεων, οφείλω να παραδεχτώ ότι δεν μπορώ να παρακολουθήσω την εξειδικευμένη (περί Κοινωνιολογίας και Τέχνης) συζήτηση που κάνετε μετά της πάλαι ποτέ άσπονδης φίλης κυρίας Dokisisofis.
Ουδέν το μεμπτό! (Απλώς περιορίζομαι σ’ ένα σύντομο σχόλιο). Η απορία μου είναι πως όλ’ αυτά που εσύ (ο Αριστερός) λαλείς (και που ακούγονται και ελιτίστικα γιατί απευθύνονται σε συγκεκριμένους και ολιγάριθμους ανθρώπους) γίνονται Πράξη ... Πως δηλ. φτάνουν στον κόσμο και γίνονται κατανοητά και κτήμα του ...
Ποια είναι η ουσία (στο τέλος της ημέρας) που βγαίνει από μια συζήτηση μεταξύ ειδικών και κατεχόντων ένα θέμα;
Πέραν τούτου θεωρούσα (έχω σχηματίσει την άποψη) ότι ΟΛΟΙ οι κοινωνιολόγοι θα πρέπει (λόγου του περιεχομένου του αντικειμένου τους) να κλείνουν και να τείνουν προς τα Αριστερά (να είναι τουλάχιστον επικριτικοί απέναντι στο καπιταλιστικό σύστημα που γεννά ένα σωρό κοινωνικά προβλήματα, να είναι αναλυτικοί στις εκτιμήσεις τους και να μην χαρακτηρίζονται από εθνικιστικές κι άλλες έμμονες - όπως ππου χχου το πάλαι ποτέ στέλεχος του “Συναγερμού” Πρόδρομος Πρόδρομου).
Καλημέρα σας!
Anef_Oriwn
Παρασκευή 5/12/2008 – 7:46 π.μ.
διασπορος,
ΑπάντησηΔιαγραφήαν πιανω κατι ρε φιλε εν το feeling η την αυρα μιας κουλτουρας που εζησα καμποσο...
dokisisofi,
να ξεκινησω που την διευκρινιστικη ερωτηση για να ερτω πιο υστερα στην αρχικη [πραξη χωρις λογο γινεται;]..
"O sxetikismos tou metamonternou me tin katarripsi twn pasis fisews megalwn afigisewn theoreis oti einai ikanos na stoixeiothetisei enan odigitiko mitho stin praxi?"
νομιζω οϊ..ο σχετικισμος εν δυσκολο να συγκροτησει συλλογικο μυθο "αναλογο" με τις μεγαλες αφηγησεις - αν εν τουτον που εννοας με το "οδηγητικο μυθο"...αναγκαστικα [νομιζω τουλαχιστον] οι "αξονες ταυτισης" [για να μεν χρησιμοποιησω την εννοια του "μυθου" πριν την διευκρινησω νακκον πιο κατω] εν να εν αποσπασματικοι..ινταλως μπορει να εν η συγκροτηση πολλαπλοτητας που αυτονομιες; λεκτικα μπορουμε να πουμε κατι για να τους συμπεριλαβει ουλλους..αλλα σαφως εν να υπαρχουν εντασεις..οποτε νομιζω οτι ο σχετικισμος εν πλαισιο αλλα τζαι ειδος αμυνας [στο πλαισιο του κριτικου λογου]..σε οτι πιανει το δειν μας τωρα τουλαχιστον..
οξα αραγες σου εν ειδος στρατηγικου [αν εν συνειδητο - η δομικου αν δεν ενι] περασματος;
οπως ειπα τζαι στην αρκην ..μπορει τζαι ναι μπορει τζαι οϊ..
οποτε στην ερωτηση σου.. νομιζω η δικια μου απαντηση εν οτι φαινεσται μου πολλα δυσκολο να μεταβληθει ο σχετικισμος σε εναν ειδος συλλογικου καθοδηγητικου μυθου..
αλλα εν να μου πεις..ε καλα ο πολυπολιτισμος ιντα που ενι;
πλαισιο που λειτουργα νακκον σαν συλλογικος μυθος της νεας πραγματικοτητας [ουλλοι ειμαστεν καπως διαφορετικοι] αλλα αμα μιλουμε για κοινωνικα κινηματα [τζηνην την πραξη τελος παντων - η την αναλογη πραξη στην πολιτικη] η διαφορετικοτητα εν αξια ανοχης..εν διασφαλιζει ομως τροπο/μηχανισμο καταληξης σε μιαν αληθκια..σε πολλα πραματα θα κινειται ντε φακτο συγκυριακα..
αληθκιες που συγκροτουνται..
αλλα, παλε η αμφιβολια, ειμαστεν σιουροι οτι εν θα επανελθει ορμητικα σε μιαν φαση ο ορθος λογος να διεκδικησει [σαν μεθοδος] το δικαιωμα καταληξης σε μιαν αληθκια;
ο χαμπερμας εν τζιαμαι τζαι επιμενει σε τουτον [στην δυνατοτητα καταληξης σε μιαν αληθκιαν] απεναντι στην καχυποψια οσων ανησυζουν/με για τον κινδυνο επιστροφης μιας απειλητικα κλειστης ολοτητας..
αλλα εν τζαι ο μυθος εννοια που σηκωνει νερο.. η εννοια του μυθου οπως την εχρησιμοποιησα στον ορο απομυθοποιηση παραπεμπει σαφως στην πιστη της μοντερνας εποχης [του μαρξ, του φρουντ] οτι πισω απο την ιδεολογια, την ψευδη συνειδηση, την "ιδεολογια" [οπως την εννοει ο μαρξ], την ψυχολογικη αντισταση [στην ψυχαναλυτικη ερμηνεια] υπαρχει μια πραγματικοτητα την οποια οφειλουμε να δουμε "με νηφαλιο ματι".. τζαι τουτη η απομυθοποιηση εν πηγη [σαν συνεχης απομυθοποιηση των μεγαλων αφηγησεων] δημιουργιας της μεταμοντρνας καταστασης/σχετικισμου..
ομως ο μυθος [σαν μορφη φαντασιακης συγκροτησης] μπορει τζαι να σημαινει τις αναποφευκτες [εστω για σημερα] διαμεσολαβησεις/φορμες[κοινωνικες κατασκευες] προσληψης του πως εν η υλικη πραγματικτοητα τζαι πως την βιωνουμε..μπορει να ενι δηλαδη τζαι κοινωνιολογικες μορφες βιωματος..που καποιοι να πουν οτι εν τζαι αναποφευκτες..ισως να μεν τες λαλουμεν μυθο..ατε να τες πουμε σημειολογικα πλαισια..αλλα ο μυθος σαν εννοια προσθετει τζαι μιαν ρευστοτητα αμφισβητησης στην καθημερινοτητα που εγκυμονει πιθανοτητες απελευθερωσης [νομιζω]..
οποτε οι αποσπασματικες αληθκιες τζαι τα κινηματα του σχετικιστικου [σημερινου] κοσμου εχουν τους καθημερινους συλλογικους μυθους/συμβολα..αλλα κανενα που τουτα εν γινεται ηγεμονικο σε ενα σχετικιστικο πλαισιο..
αραγε τουτον εν να μας οδηγησει σε νεες μορφες βιωματος; οπου τζαι η δευτερη εννοια του μυθου [της βιωματικης προσληψης της πραγματικοτητας] εννα αλλαξει; στον ερωτικο σαδομαζοχισμο λ.χ. ο μυθος χανει την αυτονομια του αφου γινεται φαντασιωση που βιωνεται σαν συνειδητο παιχνιδι..μπορει [αρα] να εισιεν δικαιον τζαι ο μαρκησιος [ ο ντε σαντ]..
οξα εν να μας φαει το αγχος της "ορφανιας" που τον θανατο του ενος τζαι μοναδικου θεου τζαι εν μας ερτει παλε η συνολικη αληθκια σαν "ιστορικη επιταγη";
παλε ..μπορει ναι, μπορει οϊ ..
τζαι εν να δειξει..αναλογως της πραξης
ε φυσικα ο μαρξισμος σαν μια μεγαλη αφηγηση οϊ μονο εκαταπιεσεν την πραξη [ρωτα ας πουμε αριστερον στα αριστερα των κ.κ. να σου πει ιντα που νομιζει για την πολιτικη των "σταδιων" τζαι της "ενοτητας" στις ιστορικες αφηγησεις των κ.κ.] αλλα τζαι η ιδια η κριση του ανατολικοευρωπαικου κρατικου σοσιαλισμου, επιβεβαιωσε το οτι η ιστορικη αισιδοξια της νεωτερικτητας για το αναποφευκτο της προοδου παιζει..ηδη εισιεν επανελθει τζαι ο θεος που το 79-80 τζαι στο ιραν τζαι στις ηπα..
αλλα περα που την μεγαλη αφηγηση [τζαι την γοητεια της ιστορικης σιουρκας] ο μαρξισμος η [για να ειμαστεν πιο ακριβεις] ο μαρξ τζαι ο διαλογος με το κομβικο σημειο που επροσδιορισεν, εν μια αναλυτικη μεθοδος τζαι εναν μοντελο συστεμικης αναλυσης..που λειτουργα σαφως [τζαι ενδεχομενως - θα ελαλουσαν καποιοι] πιο καλα χωρις την μεγαλη αφηγηση που ηταν καπως μεταλαγμενος χριστιανικος χιλιασμος..
μπορει να υπαρξει πραξη χωρις την βια του λογου;
γοητευτικοτατη ερωτηση..αλλα σαφως λειτουργα τζαι η αντιθετη διατυπωση: μπορει να υπαρξει λογος χωρις την βια της πραξης;
αλλα αν τουτη [ η δευτερη] θα μπορουσε να ηταν η ερωτηση του ανευ, ο διασπορος θα εμπορουσεν να επροσθετεν οτι εκτος που την βια υπαρχουν τζαι αλλοι τροποι εκμαιευσης/παραγωγης/δημιουργιας..
οποτε παμε στο αρχικο..υπαρχει πραξη χωρις λογο; λογικα [στο επιπεδο των εννοιων] πρεπει..αφου εν διακριτες τζαι εν μερει αντιθετες εννοιες, παραπεμπουν σε διαφορετικες εμπειριες εστω τζαι σαν ideal types..mindless action θα μπορουσε να ηταν πραξη χωρις λογο..τωρα ιντα που μπορει να σημαινει τουτο σε ενα κοσμο που αφομειωσεν την ψυχαναλυση σαν τροπο αναλυσης της ψυχολογικης πραξης, αλλον θεμα..ιστορικον, συγκυριακον, της εποχης..τζαι ενας ακραιος ιδεαλισμος [η "σκεψη" που λαλει ο διασπορος, διαχωριζοντας την που τον λογο] το αντιθετο - λογος χωρις πραξη..
τωρα ποσον χρησιμες εν τουτες οι [μεθολογικες] εννοιες στην αναλυση της πραγματικτοητας εν αλλο ζητημα..εγιω, οπως εγραψα πιο πανω, νομιζω ειμαστεν σε εποχην που κατι διαμορφωνεται τζαι αρα τα παλια/προηγουμενα πλαισια ρευστοποιουνται..αννοιουν τα συνορα...χρειαζουμαστεν κατι αλλον..
τζαι σαφως ουλλη η συζητηση δαμαι παζει τζαι με τουτον..νομιζω η θεση του ανευ εν σαφης για το οτι η πραξη παραγει [ιστορικα αλλα τζαι θεωρητικα σαν πλαισιο] τον λογο..αρα ιστορικα [στο επιπεδο της λογικης] πρεπει να υπηρξεν πραξη πριν τον λογο - οϊ mindless αλλα θεμελιακη δαμαι..οπως μια αγρια απεργια η οποια καταγραφει [χωρις αρθρωμενο λογο] την ταξικη παλη τζαι την ιστορικη της φαση.. τζαι απαιτει τον λογο..που θα δωσει λεξεις στην μη-συνηδητη πραξη..
σημερα..
εμενα η θεση μου εν απλωνεται τοσο διαχρονικα..διεκδικω οτι τωρα, σε τουτην την συγκυρια, ο λογος τζαι η πραξη διασταυρωνουνται..πως [discourse, praxis] τζαι γιατι [κριση αναλυτικων πλαισιων, μεταβιομηχανικη εποχη κλπ] εν ανοικτο..
αλλα οπως φαινεται τζαι που την επιλογη του τιτλου του ποστ, οι καταβολες μου ερκουνται που την θεση του ανευ...
οσον για τον διασπορο..κοιτα..αφου ο ιδιος επηρεν θεση για τις επιρροες στο εργο του με σαφηνεια, εν τζαι μπορω να το συζητω..
αλλα..εν τζαι ειμαι τζαι σιουρος γιατι το νομιζεις..δηλαδη το τι επιασα στα λογια του σαν ευαισθησια απεναντι στο θυληκο θα μπορουσα να το ονομασω αντρικη οπτικη [που εγκυμονει πραξη τζαι λογο] στον "μετα-την-επιδραση-του-φεμινισμου-κοσμο"..τζαι τουτα εν τα απορροφας απλα..διαμεσολαβα τα η γλωσσα λογω καθημεριντοητας..τζαι αν τα κωδικοποισησεις,φκαινουν σου..
που τζιαμαι τζαι τζει.ακομα τζαι να μεν καμνει ενσυνειδητη επιλογη, εν εσιει τζαι τοσην σημασια αφου το μεταμοντερνο σαν ορος αναφερεται στο κλιμα μιας εποχης παρα σε συνειδητες δηλωσεις - τζαι αρα επιλογες...
τζαι υστερα..εν γλυτζια εννοια η επιλογη που τον σαρτρ, αλλα στον σημερινο κοσμο του μετα-μεταδομισμου [μετα τον διακυρηγμενο "θανατο" οί μονο του θεου αλλα τζαι του συγγραφεα/δημιουργου, τζαι του ατομου της αστικης κοινωνιας] ιντα που μπορει να σημαινει αραγες σου;
ανευ,
πληγωνεις με ρε φιλε [με τον ελιτισμο] τζαι παεις φυρι φυρι να μου ταραξεις τα νευρα μου - που αθθυμηθηκες το προδρομουιν τωρα; επιασες τους που γυρον..μιαν ο ραδιοφωνικος χαφιες, τωρα η λαφαζανια σαν λαγνεια της καρεκλας..τελος παντων..εν να προσπαθσησω να ειμαι νηφαλιος.:)
επιμενω οτι εν θεμα κωδικα..τωρα που απαντουν πιο πανω στην δοκ. λαλω τωρα εν μου πει πουκατω ο ανευ, ατε ρε κουμπαρε..ιντα φρασεολογια εν τουτη;
πρωτα ο κωδικας..το να θωρεις μπασκετ εν νακκον περιπλοκο αμα εν ηξερεις τους κανονες αλλα με λλιην ωρα παρακολουθησης πιανεις τα βασικα..αμα ακουσεις τους κριτες/διαιτητες να μιλουν κκελιαζεις..αλλη διαλεκτος/γλωσσα..αλλα τζαι τζηνον μαθαινεται..τζαι τελικα εν λεκτικες περιγραφες μιας υλικης εμπειριας που εν τζιαμαι..
η κριτικη θεωρια εν τζαι εν θεολογια ουτε ψυσιηκο οπως ξερεις, που ερκεται πουπανω για να "φωτισει τον κοσμο"..να παρουμεν τον καρολο..ε οπως καταλαβεις το γερημον το κεφαλαιο, αλλα ακομα τζαι το μανιφεστο, εν τζαι εγραφτηκαν για απλην αναγνωση - αλλα οντως εγραφτηκαν για το προλεταριατο..διοτι η κριτικη θεωρια εν τζαι εν κατι το ξενο για την υλικη εμπειρια - αντλει που την πραγματικοτητα τζαι θελει να επιστρεψει [στην πραγματικοτητα, στα ανθρωπινα υποκειμενα που την διαμορφωνουν/αλλασουν/αναπαραγουν με την συνειδητη η ασυνειδητη πραξη τους] λογον που την αναλυσην της πραξης, για να παραχθει νεα πραξη- ιστορικη, με ιστορικη συνειδηση.. ο μαρξ ερμηνευκει το βιωμα της πραγματικτοητας της εργατικης ταξης στον καπιταλισμο..για να το καμει αναλυει τον καπιταλισμο αλλα τζαι την δραση της εργατικης ταξης γυρευκοντας να καταλαβει τζαι να διαμρφωσει εναν πλαισιο κατανοησης του πως λειτουργα τουτη η μηχανη [το καπιταλιστικο συστημα] ..τζαι οτι εφκαλεν εγυρισεν πισω στην υλικη πραγματικτοητα των δημιουργων της ιστοριας [το προλεταριατο], σαν κωδικες τζαι μορφες αναλυσης...
τζαι για να αποκτησει το προλεταριατο ταξικη συνειδηση τζαι ιστορικη συνειδηση, χρειαζεται τζαι την αναλυση τζαι την πραξη που πηγαζει σαν απλη αντιδραση στην εκμεταλευση..
για να καμει την αναλυση ο μαρξ ομως επρεπεν να καμει μιαν συνθεση 3 [οπως λαλει τζαι ο ενγελς] ρευματων..με δικιαν τους ορολογια/κωδικα..διοτι τουτοι οι κωδικες εν εργαλεια ενεν απλα λεξεις..επρεπεν να τα χρησιμοποιησει για να καταλαβει τζαι υστερα να μεταφραστει η κατανοηση σε συλλογικο βιωμα..
παρε το 48 στην κυπρο..γιατι η εργατικη ταξη που εσυμμετειχεν στην ταξικη συγκορυση τοτε τζαι η οποια ηταν επηρεασμενη που τον μαρξισμο, εκαταφερεν να "καταλαβει" τον κοσμο τζαι τες γεωπολιτκες ισορροπιες, σαφως καλλιτερα που τες υστεριες του μεσσιανισμου της δεξιας που εσυμεπριλαμβανεν τζαι τους μορφωμενους;
διοτι οι λεξεις, τα πλαισια, οι κωδικες της μαρξιστικης κομβικης στιγμης αφομειοθηκαν δημιουργικα που το κυπριακο λαικο κινημα..αλλα εν τζαι εισιεν θεωρητικους το κινημα..τζαι τον μαρξ ακουαν,εσυζητουσαν τζαι εθκιεβαζαν τον μεταφρασμενο στον δικον τους κωδικα..τζαι επροσαρμοζαν τον αναλογα..διοτι ως γνωστον η σοφια εν συλλογικο προιον...αν δεν υπηρχεν το θεωρητικο πλαισιο ηταν να υπαρχει παλε αντιδραση βεβαια - εκρηξη χωρις συνειδηση της γεωπολιτικης τζαι ιστορικης δυναμικης.. praxis [σαν η διαστυαρωση θεωριας-πρακτικης] σαν στιγμη συλλογικου βιωματος τζαι αποκαλυψης της ιστορικης δυναμικης, εν θα υπηρχε..θα αντιδρουσαν τα κυπριακα λαικα στρωματα οπως στην περιοδο 1760-1830 οταν εκαμαν μια σειρα δικοινοτικων [να λεγεται για να αθθυμουστεν] κινηματων τζαι εξεγερσεων χωρις ομως ιστορικη συγκροτηση τζαι συνεχεια...χωρις να μεταφρασουν την εμπειρια της υλικης πραγματικοτητας σε λεξεις..λογον να πουμεν;
οποτε σημερα ιντα που πρεπει να καμουμεν που ελαλεν τζαι ο βλαδιμηρος; η μεθοδος εν τζιαμαι..αν η πραγματικτοητα εν πολυπλοκη τζαι ρευστη [μεταλλαεγες καπιταλισμου, κριση κρατικου σοσιαλισμου στην ανατολικη ευρωπη, νεα κοινωνικα κινηματα κλπ] πρεπει να εβρωμεν νεους κωδικες νεες λεξεις,νεους τροπους να δουμεν τζαι να πουμεν..για να πραξουμεν..να μεταφρσουμεν τον φουκω..να διαχυσουμε την σιτουασιονιστικη ανατροπη..κλπ κλπ..εσιεις δικαιον..θελουν μεταφρασεις οι οροι..μαχουμαστεν θωρεις..
ας πουμεν..δαμαι εσιει μιαν καταληψη που διεκδικα την αυτονομια της τζαι μιαν πορεια γυναικων που επισης διεκδκια μιαν αυτονομια..ως την δεκαετια του 60-70 η μαζικη αριστερα θα τα εθεωρεν τζαι τα 2 σαν διασπαση..η εμφαση θα ηταν στο οτι πρεπει να ενταχθουν ουλλα τα ζητηματα σε εναν κινημα [ το εργατικο εννοειται τοτε] τζαι να ενταχθουν τα αιτηματα στο μεγαλο πλαισιο της κοινωνικης αλαλγης που θα...
σημερα σαφως εχουμεν μιαν πληθυντικη αριστερα οπου η προσπαθεια ενοτητας συνυπαγεται την αναγνωριση της αυτονομιας..αθθυμουμαι τες πρωτες συγκεντρωσεις που επηα [μερικες σε εκκλησιες παρακαλω] στις ηπα, για να οργανωθει καποια διαδηλωση..τζαι να υπαρχει ενας κατεβατος αιτηματων [ η καθε ομαδα τα δικα της] που το παλαιστινιακο ως στες φαλαινες..που τες στρατευμενες λεσβιες ως σε ομαδες με τροσκιστες που ηταν υπερ της σοβιετικης ενωσης στο αφχανισταν [αρχες των 80'σ]...
οποτε οπως καταλαβαινεις χρειαζουαμστεν τζαι νεους ορους..
τζαι νεον δειν..τζαι [παιρνοντας το πλαισιο σου αν το εκαταλαβα καλα] αφου η πραξη γεννα τον λογον μεσα μας, τζαι ο λογος που μετατρεπεται σε νεαν πραξην αλλασει την ηδη υπαρχουσα πραγματικτοητα, τοτες το δειν μας αλλασει διπλα..
τζαι στην διαδικασια της πραξης [αφου βιωνουμεν τον εαυτο μας να υιοθετα/κατασκευαζει την ρευστοτητα σαν πραγματικοτητα] αλλα τζαι στην φαση που γυρευκουμεν [φαντασιακα για να τες καμουμεν λογον] νεες μορφες της πραγματικτοητας..
οποτε το θεμα ενεν τοσο να "φτασει κατι στον κοσμο" οσο να δουμεν ιντα ειδους παρεμβασεις μπορουμεν να καμουμεν..τζαι η διαμορφωση νεων λεξεων,νεων πλαισιων, εν μερος της ροης της υλικης πραγματικτοητας..διαφορετικα θα ονομαζει μονο η εξουσια της ιστορια τζαι τον κοσμο..
η συζητηση μεταξυ των ειδικων εν οπως την κουβεντα μεταξυ των κριτων στο μπασκετ..εξειδικευμενη γλωσσα..κουβενταζουμε δαμαι 3-4 πλασματα που εχουμεν ηδη διαφορετικους κωδικες..η διαμροφωση γεφυρων μπορει να εν απαραιτητο βημα αναμεσα στην αναλυση [ με ορους/εργαλεια δυσκολα - ιντα που εκολλησα με το μπασκετ..σκεφτου πως εξηγας τον νομο της σχετικτοητας η εναν επιστημονικο πειραμα σε ενα κοινο που εν ηξερει τον κωδικα των επιστημων] τζαι την διαχυση της σαν πραξη..ξερεις τον γκραμσι; του ιταλικου κ.κ. [μεσοπολεμος]..εδουλεψεν το..εν που τα τοτε που μας τζιυνηα το ζητημα..
για τους κοινωνιολογους..καμνεις λαθος φιλε μου..μια μεγαλη μεριδα/πτερυγα της κοινωνιολογιας εν επιστημονες του υπαρχοντος κοσμου [ να το πω ετσι]..δηλαδη ναι γενικα υπαρχει μια φιλελευθερη αριστερη ευαισθησια..αλλα ως τζιαμαι..η ταση που σου λαλω [παλια που ηταν ηγεμονικη ονομαζετουν λειτουργισμος] τονιζει οτι η κοινωνια οπως ενι εσιει καποιες ισορροπιες τζαι τα προβληματα της εν απλα θεματα "ρυθμισης της ανομιας"..
χα τζαι το προδορομουιν..
τελος παντων..κοιταξε..ο τυπος εξευτελιστικεν καμποσο μονος του οποτε να μεν το πιλατεψουμεν πολλα..αλλα θελεις καλλιτερο παραδειγμα της φασης "ειμαι οτι δηλωσω" που εκυριαρχουσε στα 90ς;..απο οτι εκαταλαβα εσπουδασεν οικονομικα τζαι ετσι πουλα τον εαυτον του επαγγελματικα..ιντα εισιεν τζαι εφηεμριδα στην φαση της φουσκας του χρηματηστηριου [εν αθθυμασαι που αμα εσπασεν η φουσκα εφωναζεν να βαλουν τζαι το ταμειο κοινωνικων ασφαλισεων στο κολπο; ελαλεν τα σαν "οικονομολογος"]..τελος παντων στην φαση των 90'σ επαιζεν το οτι εθελαν τα καναλια της εθνικης αποβαλκωσης - που τον λογο στον αντενα εισιεν παντα εναν μονολογο/καρεκλα να τον καρτερα σαν ο μαιτανος της συντηρησης...μιαν πολιτικος αναλυτης, μιαν κοινωνιολογος, μιαν οικονομολογος ..κλπ κλπ...τζαι επηεν βουρητος στον δησυ για την καρεκλα - ενω υποτιθεται εδιαφωναν με την γραμμη κληριδη..υστερα εχασεν τες εκλογες..επηεν να φυει γιατι ενομισεν ηταν να εβρει αλλην καρεκλα..εχασεν τζαι ποτζει τζαι τωρα επηεν πισω στον δησυ..
παλια τουτον ελαλουσαν το πολιτκαντισμο...τζαι αμα εκοφκεν μεσα εφωναζεν τζαι εν αφηνεν τους αλλους να μιλησουν για να με φανει το οφκιερον των φανταχτερων λεξεων..
ε υστερα που την ξεφτιλαν ας ελπισουμεν οτι εμαθεν τζαι κατι διοτι τα αστουλικα πασιν τζαι ερκουνται γυρευκοντας τζαι τζηνοι λογον υπαρξης..
ουφφου..ατε κανει με τουτον..
πιιι..επηεν εντακμισι..ε ηταν να γραψω εναν επεισοδιο του κεφενε για το μπλογκ ..αλλα παρακατω..
εν καλα τζαι τουτα..οντως εξειδικευμενα ρε φιλε..αλλα λειτουργουν τζαι για να ακονιζουν τες εννοιες αλλα τζαι σαν προσπαθειες ερμηνειας/μεταφρασης κωδικα..
Μόλις εστράφηκα που μια βόλτα με τες κορούες στην περιοχή ΟΧΙ / άνοιγμα του Κολοκάσι. Πρώτα επήαμε στην πολυκατοικία του Νεοπτόλεμου στην Στασίνου. Έσσι έκθεση του Le Corbusier στο ισόγειο, αλλά παραπάνω έθελα να δουν οι κορούες το κτίριο. Όταν εχτίστηκε το 50 που τον "Πατέρα" της κυπριακής Αρχιτεκτονικής, ήταν αξιοθέατο τζε επήενεν ο κόσμος βόλτα να το δει. 58 χρόνια μετά εκυρήχτηκε διατηρητέο ως αναγνώριση της κυπριακής early modernist αρχιτεκτονικής τζε οι μιτσιές είπαμου πόψε "μα εν πολλά μοντέρνο".τζε νομίζω εκάμαν του Νεοπτόλεμου το πιο ωραίο μνημόσυνο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά για άλλα εξεκίνησα να σας γράψω. Κινέζες εν είδαμε σχεδόν καθόλου - τζε επιβεβαιώθηκε η υποψία μου ότι το clientele εν όντως γέροι που έτσι ώρα εν κάτω που το πάπλωμα.
Εκατεβήκαμε την Τρικούπη προς το Ομεριέ τζε εθυμήθηκα το ερώτημα του Anef.
Το πρώτο κατάστημα κάτω που τα γραφεία του Ευρωκό εν κινέζικο παζάρι φτηνών ρούχων - άνοιξεν πρόσφατα τζε δουλεύκουν το 2 κινέζοι τζε μια κινέζα που με εγγλέζικα ξέρουν με ελληνικά τζε συνεννοούμαστε με sign language. Εν ιξέρω αν έχουν άλλον μάστρο.
Οι κορούες εθέλαν να μπουν στο call centre δίπλα για να δουν τον Ατικ που τον ξέρουν που μωρά. Τζε ο Ατικ ετζιέρασεν τους ένα φρουτοποτό με μάνγκο. Το μαχαζί ίσσε το παλιά κυπραίος μετά καλαμαράς με μπαγκλατές υπαλλήλους. Τωρά έχουν το ένας μπακλατές τζε ένας αφρικάνος πομισιάρικα, τζε ο Ατικ που εν πολιτικός πρόσφυγας εν υπάλληλος.
Στο στενό παρακάτω στην οδό Αχιλλέως, έκλεισε το εργαστήριο / εργοστάσιο ρούχων τζε ανοίξαν το μπακάλικο ένας μπακλατές μαζί με ένα νεαρό κυπραίο, οι οποίοι δουλεύκουν το οι ίδιοι. Έρκουνται τζαι οι γονιοί του κυπραίου που ένα χωρκό τζε παρόλο που έχουν τζε οι δκυό προβλήματα υγείας βοηθούν τους. Το μπακάλικο έσσι τζε halal meat τζε ούλλα τα συναφή για τους μετανάστες μπαχαρικά / ρύζια. Εν τρομερό ότι σε ακτίνα 100 μέτρων θα έσσι 5 κασαπιά με halal meat, με τις βιτρίνες να φιγουράρουν επιγραφές στα αράπικα.
Εκάτσαμε σε ένα μαϊρκό να φάμε. Νομίζω πρέπει να το έχουν ή μπακλατες ή πακιστανοί (παραδόξως εν ερώτησα παρόλο που έχω την φήμη του "πόθεν είσαι πιού πιού γιός είσε"Το φαϊ εν φτηνό 5 εωρώ ότι πάρεις. Όπως εκαθούμαστε το μάτι μου ήταν μιάν στις ειδήσεις του CNN μιαν στον δρόμο Εσιερέτησε μας η φιλενάδα του μακαρίτη του Σπαθκιά τζε αναγνωρίσαν την οι μιτσιές τζε ελάλεν η μιά ότι εφοάτουν τον τζε η άλλη ότι λυπάτε που επέθανεν. Τζε εξηγούσεν στην Σεμέλη ότι παρόλον που έκλεφκεν, ήταν κατά βάθος καλός τζε αγαπούσαμεν τον τζε εβοηθούσαμε τον. Άμαν αρρώστησεν, ο γιατρός στο νοσοκομείο είπεν του ότι έσσι πρόβλημα το συκώτι τζε να κόψει το ποτό. Το τσιγάρο γιατρέ? ρωτά τον. Τσιγάρο πίνε , λαλεί του πίνω τζε γώ. Επήεν που καρκίνο των πνευμόνων. Εμείνισκε στο κτίριο δαμέ με την φιλιππινέζα φιλενάδα του τζε οι ιδιοκτήτες εν του επιάναν ενοίκιο. Τζείνη εστάθηκεν του στωικά αμμά αντρέπετουν να μινήσκει στο νοσοκομείο μαζί του γιατί έρκετουν η πρώην γεναίκα του η κυπραία τζε τα παιδκιά του.
Καμμιάν εφτομάδα μετά την κηδεία, τηλεφωνά μου η Μελανι ούλλη νύχτα τζε λαλεί μου "είδαν κάποιοι τον Σπαθκιάν να περπατά μες το κτίριο" "Ρε Μελανι λαλώ της μήπως ΄εν κανένας άλλος κυπραίος τζε όπως σε μας μπορεί δκυό κινέζοι να μας φαίνουνται οι ίδιοι έτσι τζε σας δκυό κυπραίοι". Στην τρίτη φορά που με έπιασε λαλώ της κανεί - εγώ εν πιστεύκω στα φαντάσματα. Την επόμενη οργανώσαν αποχερετηστήρια σύναξυ στο δωμάτιο του. Οργανώσαν το η Μελανι που την Σριλάνκα, η φιλενάδα του που τες Φιλιππίνες, ο Γκάλαν που το Μπακλατές τζε ο Joseph που την Ινδία. (μία βουδίστρια, δκυό χριστιανοί τζε ένας μουσουλμάνος). Ήρταν ο Yiassack, ο Πολωνός υδραυλικός, ο Κυριάκος ο ηλεκτρολόγος, ο Αβράμης ο εργολάβος, ο άλλος Αβράμης που την Γεωργία, ο αρφός μου, εγώ τζε οι κορούες. Εφάμεν τζε ήπιαμεν στην κάμαρη του Σπαθκιά.
Τζε εν τον εξαναείδαν να περπατά στον διάδρομο
Ματίλτα
νασαι καλα ρε ματιλτα..εσιει πολλην τζαιρον να νοιωσω ετσι γλυτζια για την λευκωσια - εστω την παλιαν..η εικονα που μεταφερει το δειν σου αθθυμιζει μου μυθιστορημα/αφηγηση μαγικου ρεαλισμου..
ΑπάντησηΔιαγραφήτο πνευμα του σπαθκια...
τζαι η ιστορια για την καταληψη μαλακασα που μας ειπαν πριν....
Thanks for the auspicious writeup. It if truth be
ΑπάντησηΔιαγραφήtold was a leisure account it. Glance complex to far brought agreeable from you!
By the way, how can we be in contact?
Here is my site ... epl transfer news england