Τρίτη 26 Αυγούστου 2008

Για την ιστορια

Θελω να γραψω για την ιστορια. Αλλα κάθε φορα που καθομαι στο computer νοιωθω έναν κατακλυσμο – οι λεξεις σιονονουνται τζαι εν δυσκολο να τες περιορισεις. Ποθεν να ξεκινησεις; Που τα γεγονοτα που λογοκρινουνται; Που τες οπτικες που εν μονιμα μονοδιαστατες σαν μια καταθλιπτικη επαναληψη ενός σεναριου που εκατασκευαστηκεν για να αυτοδικαιολογειται η εξουσια; Οξα που την ιστορια σαν συλλογικη μνημη τζαι σαν τον χωρο που μπορει να μας αποκαλυψει τες υπογειες δυναμικες της κοινωνιας, τζαι την γοητεια της «ιστορικης συνειδησης»;


Που ημουν μιτσης η ιστορια ηταν ο πρωτος χωρος που εκαταλαβα ότι η εξουσια εν ηταν μονο η απειλη της βιας αλλα τζαι η κατασκευη εγκεφαλικων τζαι ψυχολογικων εικονων. Εμεινισκαμεν κοντα στον συλλογο τους αριστερους τζαι αρεσκεν μου να θκιεβαζω. Θκυο γεγονοτα που εν φαινομενικα ασχετα μεταξυ τους – αλλα η ιστορια εν τζαι το σημειο που μπορει διασταυρωθει η κοινωνικη εμπειρια με την βιογραφια. Αφου εν ειχαμεν βιβλια στο σπιτι εκαθουμουν τζαι εθιεβαζα ότι μαλακια μας εδιουσαν στα σχολεια – όπως ας πουμε τα βιβλια της ιστοριας που εστελλεν η χουντα στα κυπριακα σχολεια. Εισιεν έναν που εισιεν τον Ανδρουτσο ποξω- υστερα που χρονια θκιβαζωντας της ιστορια του Ραφαηλιδη ανακαλυψα ότι ηταν «μουσουλμανικης καταγωγης»..Ασιοϊλε..Εν όπως την καταγωγη του Σουλιωτων – ατε να πεις ότι εν συγγενεις με τους αλβανους.. Ετσι γεγονοτα τζαι τεκμηρια εξαφανιζουνταν [τζαι εξαφανιζουνται] φυσικα. Οποτε θκιεβαζωντας εφτανα τζαι στον ελληνικον εμφυλιο. Οι αριστεροι, οι κομμουνιστες όπως τους επαρουσιαζεν τον βιβλιο, ηταν φοβερα τερατα..

« Τα εγκληματα των συμμοριτων [επιδρομαι, λεηλασιαι, διωξεις, ατιμωσεις] απεβλεπον και εις την ερημωσιν της υπαιθρου και εξαρθρωσιν της οικονομιας της χωρας. Πραγατι δε κατωρθωσαν να καταστρεψουν την πατριδα των….Το φρικιαστικωτερον εγκλημα του συμμοριτισμου ηταν το παιδομαζωμα…Από αυτους θα εδημιουργουντο οι νεοι Γενιτσαροι του κομμουνισμου.»

Η ιστορια αρεσκεν μου γιατι έμοιαζεν με μυθιστορημα [εισιεν πλοκη τζαι εξελιξη] αλλα εμιλαν τζαι για πραματα που υπηρχαν [η υπηρξαν] στην πραγματικοτητα. Ηταν σαν την περιπετεια της πραγματικοτητας, σαν την ποιηση της ανθρωπινης πραξης. Όμως σε τζηνην την φαση η εικονα τζαι η πραγματικοτητα εν εκολλαν με τιποτε. Αμα εθωρουν τον δειλις, υστερα που την δουλειαν, τους αριστερους να πηαινουν στον συλλογο τους ηταν πολλα δυσκολο να φανταστω τζηνους τους χωρκανους μου να καμνουν ετσι πραματα. Ασε δηλαδη που εν οι αλλοι που ειχαν τζαι τες φωτογραφιες με τα μουστατζια του Ανδρουτσου στον συλλογο τους, που εκρατουσαν οπλα τζαι εβαλαν πομπες. Υστερα που το 74, που εκαταρρευσεν η χουντα τζαι το καθεστως της ιστοριογραφιας που επιβαλαν οι νικητες του εμφυλιου που την δεκαετια του 40, ανακαλυψα με ηδονη ότι η πραγματικοτητα ηταν πιο αληθινη που τα βιβλια του σχολειου. Που ετσι τζαι αλλοιως εμιλουσαν σε μιαν άλλη γλωσσα: στην γλωσσα του δασκαλου, των επισημων - καλαμαριστικα Σημερα η ιστορικη αληθκια στην Ελλαδα εν ότι οι αριστεροι ανταρτες του δημοκρατικου στρατου ηταν τζηνοι που αντισταθηκαν στην κατοχη την περιοδο 41-44 τζαι που μετα οδηγηθηκαν που τους εγγλεζους στον εμφυλιο για να συντριβει η ελληνικη αριστερα τζαι να επιβαλει την θεση της η αγγλια [τζαι υστερα οι αμερικανοι] σαν κηδεμονας των ελληνων ιθαγενων..Τζαι τουτον εν τεκμηριωμενο τζαι στην συλλογικη εμπειρια της ελληνικης αντιστασης τοτε, τζαι σε εγγραφα που καταγραφουν την σταση των βρετανων…Ο Τσωρτσιλ εγραφεν λ.χ. έναν μηνα πριν τα Δεκεμβριανα στον υπουργο εξωτερικων του:

«Κατά τη γνωμη μου αφου εχουμε πληρωσει στη Ρωσσια το τιμημα για να επιτυχουμε ελευθερια δρασης στην Ελλαδα, δεν πρεπει να διστασουμε να χρησιμοποιησουμε βρεττανικες δυναμεις…Περιμενω ανοιχτη συγκρουση με το ΕΑΜ…»

Οσο για τον «συμμοριτοπολεμο» [που τωρα εγινεν «εμφυλιος»] σημερα εν παραπανω αποδεκτο ότι την «μαζεμα των παιδιων» [τζαι από τες θκυο παραταξεις] εξεκινησεν το η Φρειδερικη που επιανεν τα κοπελλουθκια των αριστερων ανταρτων η φυλακισμενων τζαι εβαλεν τα σε στρατοπεδα επανεκπαιδευσης – τζαι οι αριστεροι αρκεψαν να στελλουν τα κοπελλουθκια τους στες ανατολικες χωρες..


Ακουσα στο ραδιο εχτες [25/8] ότι ετσι μερα το 1949 εξεκιναν η τελικη επιθεση του εθνικου στρατου εναντιον του δημοκρατικου στρατου στον Γραμμο. Καπου στην ροη ακουσα τον τυπο στα ραδιο να λαλει ότι ετσι μερες το 1975 ανακοινωθηκαν τζαι οι ποινες των ηγετων της χουντας. Στην μαχη του Γραμμου το 1949 ουλλοι οι χουντικοι ηταν με τον εθνικο στρατο φυσικα – ενώ τζηνοι που αντισταθηκαν στην χουντα την περιοδο 67-74 εμπνεονται σε διαφορους βαθμους που την αντισταση των αριστερων την δεκαετια του 40. Η ποιηση του Ριτσου που την εκαμε καθημερινο ηχο η μουσικη του Θεοδωρακη εν στους αριστερους ανταρτες που αναφερεται αμα λαλει για το «χελιδονι [που] βγαινει μεσα από τα αγρια γενια τους», τζαι εν τζηνοι, οι νεκροι ανταρτες, που ηταν σηκωστουν να φατσισουν την καμπανα στο «σωπα οπου ναναι θα σημανουν οι καμπανες»…

Οποτε η ιστορια ενεν μονον τεκμηρια, εν τζαι θεμα εξουσιας…Ποιοι κατασκευαζουν την κυριαρχη αφηγηση…Τζαι αν οι συλλογικοι μυθοι κατασκευαζονται που τα πανω προς τα κατω - η αναποδα


Στην Κυπρο εν ειχαμε έναν ρηγμα μετα το 74. Στην ε/κ κοινοτητα ειχαμε έναν ειδος μεταρρυθμιστικης προσαρμογης – οι τ/κ λ.χ. εσταματησαν να εν αορατοι τζαι εμπηκαν καποιες αναφορες για τζηνους στα βιβλια της ιστοριας [«επερνουσαμεν καλα»]. Εμπηκαν τζαι λλιες γραμμες για το εργατικο κινημα – ουτε κουβεντα εννοειται για τις συγκρουσεις, τες διαδηλωσεις τζαι τες απεργιες της δεκαετιας του 40. Τζηνα, θωρειτε, εν ηταν αντι-αποικιακος αγωνας. Οι εγγλεζοι εσυλαμβαναν τζαι επυροβολουσαν τους για το χαζιν φαινεται. Αλλα ατε να μιλησεις για τες συγκρουσεις του 48 τζαι να πεις ποιοι ηταν τοτε οι συνεργατες των εγγλεζων [που τους υποστηριζαν με ενθουσιασμο όταν εκαμναν εισβολη στην Αθηνα το Δετζεβρη του 44] που ελαλουσαν «παρα εκλογες καλλιτερα αποικιακη δοικηση με διαταγματα». Ηταν η παραταξη που εκαμεν την ΕΟΚΑ 7 χρονια μετα, τζαι υστερα εκαλοδεχτηκεν [«νενικηκαμεν»] την ανεξαρτησια [με την ενωση/ελληνισμο σαν την ιδεολογια γιατι επρεπε να εχουν τζηνοι την εξουσια] - η αυτοκυβερνηση εν τους εκαθετουν τον 47 διοτι εφουνταν αμπα τζαι χασουν την εξουσια.. Ενώ το 60, όπως ελαλεν τζαι ο Γιωρκατζης, ειχαν τα οπλα…

Στες αλλαγες μετα το 74 αλλαξεν τσας τζαι η εστιαση στην ΕΟΚΑ – εγινηκεν, συμφωνα με την νεα εκδοχη «αγωνας για την ελευθερια» [που ισως να εν τζαι πιο λογικο]. Τζαι στο κουφο μπορει να σου πουν ότι ο αγωνας εγινεν για την ανεξαρτησια. Αλλα η ιστορια του αντι-αποικιακου κινηματος εμεινεν ελλειπτικη τζαι μονοδιαστατη χωρις να αναφερεται στους αγωνες που το 1945, διοτι ο κρατικος μηχανισμος ενομιμοποιητουν με βαση την ΕΟΚΑ. Η μεγαλη μεταμορφωση της κυπριακης ιστοριογραφιας [τζαι σαν μαθημα στα σχολεια αλλα τζαι σαν πλαισιο ερμηνειας του παρελθοντος] εγινεν στα τελη του 19ου-αρχες του 20ου αιωνα. Τοτες επερασαμεν που την θρησκευτικη ταυτοτητα του ρωμιου [που προγονος τους ηταν ο Χεττιμ ο αγγονας του Νωε] στην εθνικη ταυτοτητα του ελληνα [που προγονος τους ηταν ο Τευκρος]. Τζαι οι θκυο [ ο Χεττιμ τζαι ο Τευκρος] εν μυθικα προσωπα βεβαια – αλλα στην μια περιπτωση η αφηγηση ηταν θρησκευτικη τζαι εβασιζετουν στην Βιβλο ενώ στην άλλη ηταν μυθολογικη τζαι εβασιζετουν στην νεωτερικη θρησκεια των κρατων, τα εθνη. Οι τ/κ επερασαν μιαν αναλογη φαση στον μεσοπολεμο.


Σημερα εν σαν να ζιουμεν σε μια [αναλογη;] μεταβατικη περιοδο. Εξακολουθει να υπαρχει βεβαια μια επισημη ιστοριογραφια που βασιζεται σε επιλογες που βολευκουν την εξουσια τζαι την ιδεολογια της εθνικης ενοτητας. Που σημαινει ότι κάθε τι που αμφισβητα καποιον μυθο του παρελθοντος δαιμονοποιειται γιατι ταχα μου εν συνομωσια. Όπως τοτε, στες αρκες του 90, που ηταν να ανοιξει το πανεπιστημιο – το πανεπιστημιο το οποιον η ελληνικη πρεσβεια εκαμεν ότι εμπορεν να μεν ανοιξει όπως ειπεν τζαι ο μακαριτης ο Χριστοφιδης – αλλα τουτον εν φυσικα λογοκρινομενο. Τζαι αμα ανοιξεν τελικα εδωκαν πανω του να το ευνουχισουν – η τελος παντων να του/της κοψουν την κλειρτοριδα. Εγραψεν λ.χ. σε μιαν φαση ενας μιτσης/φοιτητης έναν κειμενο σε μια φοιτητικη εφημεριδα ότι με βαση τα ιστορικα τεκμηρια η Κυπρος εν μπορει να θεωρηθει μονο ελληνικη, τζαι ηταν να τον λυντσαρουν. Εφκαλαν τζαι τον παππου του στην εφημεριδα να πει ότι πρεπει να τον «κτισουν στα τειχη» όπως εκαμναν στην αρχαιοτητα με του προδοτες. Το συνδρομο των μασκοφορων της ΕΟΚΑ…


Πισω όμως που τουτην την ιδεολογια που λειτουργα σαν συγκολιτικη πασπαρτου βασισμενη στον φοο τζαι την αγνοια, αναδυεται μια νεα πραγματικοτα. Ακομα τζαι στο στενο επιστημονικο πλαισιο σημερα υπαρχουν διαθεσιμες πηγες, βιβλια τζαι τεκμηρια για τον ρολο, λ.χ. της εκκλησιας σαν φοροεισπρακτορα [σαν μηχανισμος καθορισμος φορων] την οθωμανικη περιοδο - τζαι για το γεγονος ότι πολλοι κυπραιοι επροτιμουσαν/εθκιαλεοαν να γινουν μουσουλμανοι η λινοπαμπακοι για να γλυτωσουν που την εκκλησια. Η για το γεγονος ότι η περιφημη ομιλια για την ενωση του αρχιεπισκοπου όταν ηρταν οι εγγλεζοι το 1878, εν εισιεν αναφορα στην ενωση – τζαι η αναφορα μαλλον εφευρεθηκεν σαν γεγονιδιο/factoid καμιαν 20χρονια μετα. Υπαρχουν σημερα βιβλια με καταγραφη των δολοφονιων των αριστερων που την ΕΟΚΑ αλλα τζαι των εσωτερικων της καπετανατων τζαι προδοτων. Όπως υπαρχουν μεταφρασμενα συναμενα τα αρχαια κειμενα για την κυπριακη ιστορια οπου μπορει καποιος να ανακαλυψει ότι ο Κιμωνας μπορει να ηρτεν μαλλον για να λεηλατησει τους «εχθρους του» παρα για να απελευθερωσει κανεναν..


Τα γεγονοτα που μονα τους μπορουν ευκολα να λογοκριθουν [ακομα τζαι να κατασκευαστει η αντιθετη εικονα που τζηνη που δειχνουν τα παραπανω τεκμηρια] γιατι τζηνον που κρατει στην ιστορια σαν λογο της εξουσιας αλλα τζαι σαν πλαισιο δημοσιας συζητησης, εν η δομη της αφηγησης – πως οργανωνουνται τα γεγονοτα που θκιαλεουνται για να καμνουν μιαν πλοκη που να εξελισεται στον χρονο…Τζαι δαμαι, κατω που την επιφανεια της επισημης ιστοριας, υπαρχει έναν ρευστο παιχνιδι συγκρουσεων. Όταν λ.χ. ο Θεμιστοκλεους, ο βουλευτης με τες εθνικες ανησυχιες, εφκαλεν ανακοινωση εναντια στην κυβερνηση για το ανοιγμα της συζητησης για την ιστορια ηταν σαφες ότι αλλου τον ετρωεν τζαι αλλου εκνιθετουν. Η ατακα που επροσπαθεν να πουλησει ηταν ότι αν ξανασκεφτουμε την ιστορια τζαι την σχεση με τους τ/κ τοτε εν να καταργηθει η ορολογια της «εισβολης». Το σκιαχτρο για να φοητζιαζουνται οι ιθαγενεις τζαι να μεν ρωτουν - πριν λλιον τζαιρον ηταν ο «αφελληνισμος», αλλα φαινεται ότι εν πουλα τωρα τζηνη η κουφετα. Οποτε σημερα ο κατασκευμασμενος πανικος παει στο ότι εν να μας «πιασουν» [εν να μας κλεψουν] παλε κατι [πριν ηταν την ελληνικοτητα, τωρα μαλλον εν τον πονο μας, το βιωμα μας σαν θυματα του 74]. Ο φοος για την «εποχη της ωριμοτητας»; Ενας φοος μπροστα στην πραγματικοτητα – πριν καν να δουν, να ντζισουν το σωμα της πραγματικοτητας, της εμπειριας του αλλου, κλαιουνται για την «απωλεια»..Εν όπως την αλλην ατακαν του ερωτικου απωθημενου – ότι κάθε προσπαθεια για λυση εν «ξεβρακωμα». Αμα καποιος μετατρεπει έναν πολιτικο προβλημα σε μια σαφως παραλογη φαντασιωση/φοβο πρωκτικου ερωτα, τι να ενι αραγε κυριε Φρουδ; Αστο αλλην φορα. Πισω στον Θεμιστοκλεους. Πισω που τον φοβο για την μισσιμου απωλεια του ορου «εισβολη» βρισκεται ουσιαστικα μια συγκεκριμενη εννοια τζαι ρολος της «εισβολης» στον δημοσιο λογο – διοτι ο διχασμος που φοαται ο κουμπαρος εν η ευθυνη της 15ης ιουλιου [τζαι ότι την εφερεν]..Η 20η ιουλιου που αρεσκει στον Θεμιστοκλεους εν μια αφηγηση που λαλει ότι ετσι τζαι αλλοιως ηταν να γινει η εισβολη, οι τουρτσιοι εν βαρβαροι, ο αγωνας εν εθνικος, αρα οι «εθνικα σκεπτομενοι» πρεπει να εχουν τον πρωτον λοον..

Οξα να ξεχασουμε ότι ενώ η εκκλησια υποτιθεται αγωνιζετουν εναντια στις παρεμβασεις των εγγλεζων στο εκπαιδευτικο συστημα, η ιδια εκαλουσε τους πιστους της να χαφιεδιζουν στους εγγλεζους για κομμουνιστες δασκαλους το 1930, ενώ το 1948 η εθναρχια «ανελαβεν εργον» με αποβολες «μη εθνικα σκεπτομενων» δασκαλων τζαι μαθητων;..Φυσικα ο Θεμιστοκλεους τουτα θεωρει τα αυτονοητα τζαι διχαστικα να τα αναφερει καποιος..


Κατω που την επιφανει κονταροκτυπιουνται οι ερμηνειες τζαι για το ιντα που εγινεν τον 74 τζαι για το ιντα που εγινεν που το 1945..Εθκιεβασα την περασμενη εφτομαδα στην εφημεριδα την επιστολη του μουκταρη του Κατω Πυρκου. Ενταξι, εγραψεν την για να μας πει ότι εκαμεν οδυνηρη υποχωρηση γιατι του το εζητησεν ο Νικηφορος [ο «πνευματικος ηγετης»], αλλα το ουσιαστικο εν ο κωδικας της ερμηνειας/αφηγησης του. Ξεκινα με ότι υπηρχε μια «τουρκικη συνομωσια» που εισιεν σαν στοχο την εισβολη, ότι η πρωτη αποπειρα εγινεν το 64 στην Τυλληρκα [ με την προσπαθεια για «προγεφυρωμα»] τζαι η δευτερη το 74 που οδηγησεν στον εγκλωβισμο της περιοχης. Καμνει σαφη αναφορα στην ΕΟΚΑ β, οποτε [ο ιδιος η ο λογος που αρθρωνει] φαινεται να ανηκει στον χωρο του απορριτικου κεντρου. Γενικα οσα λαλει παιζουν με την κυριαρχη αποψη στην ε/κ κοινοτητα – το εντυπωσιακο εν ο τροπος που αγνοα [μαλλον φαινεται να αδυνατα να καταλαβει] ότι για τους τ/κ η αντισταση των τυλληρκωτων μουσουλαμανων στην επιθεση των ε/κ-χριστιανων τοτε, ηταν μια μαχη ζωης τζαι θανατου – για τους ιδιους τζαι τες οικογενειες τους. Ο μουκταρης φαινεται να αδυνατει να καταλαβει ότι στες 2 πλευρες της μαχης της Τυλληρκας υπηρχαν ενδεχομενως καλοπροαιρετοι αθρωποι που επκιαστηκαν στα πλοκαμια δομων τζαι δυναμικων που ουτε εκαταλαβαιναν τζαι ουτε ελεγχαν. Όπως τζαι πολλοι στον ελληνικο εμφυλιο…

Η θεωρια της τουρτσικης «συνομωσιας» τζαι του «προγεφυρματος» μασκιεται τζαι ξαναμασκιεται για δεκαετιες τωρα χωρις να τολμα να μιλησει για την ολοτητα – ότι οι ε/κ εξεκινησαν την συγκρουση - τζαι με τα 13 σημεια τζαι με την δολοφονια της Τζεμαλιε [εν εσιει αραγες σου μιαν ποιητικην γοητειαν εστω, το ότι στο «νησι της αφροδιτης» εξεκινησαμεν τον εμφυλιο μας με την δολοφονια μια πορνης/πουτανας/γυναικας συμβολου του ερωτισμου;].. Οτι οι ε/κ ειχαν ουσιαστικα επικρατησει στις μαχες, ότι μερικοι εσκεφτουνταν τζαι την σφαγη των τ/κ [ εν να μιλησουμε λ.χ. ποττε ειλικρινα για το «σχεδιο ακριτας»;], ότι ειχαν ηδη γινει σφαγες …Καποτε τουτοι οι ουλλοι οι εθνοπληκτοι [ειτε του ελληνισμου, ειτε της ε/κ ηγεμονιας] πρεπει νομιζω να καταλαβουν ότι ο Αχιλλεας στην Ιλιαδα εν έναν κομπλεξικο πελλοκοπελλουιν όταν φκαλει τα απωθημενα του στο πτωμα του Εκτορα [ενώ αντιθετα ο συγγραφεας/εις της Ιλιαδας δειχνουν ουλλην την ανθρωπινη εμπειρια αμα εστιαζει στον διαλογο Εκτορα-Ανδρομαχης]..Οτι όταν ο Ιμπραημ [συμφωνα τζαι με την επισημη αφηγηση] εζητησεν να εβρουν τον πτωμα του Παπαφλεσσα τζαι να το στησουν για να τον φιλησει σε ενδειξη σεβασμου, εσυμπεριφερετουν οϊ μονο σαν αθρωπος με αξιοπρεπεια αλλα τζαι αντρας – για να ξαναφερουμεν τουτην την ταλαιπωρη εννοια στην συζητηση…Εσιει τζαι η μαγκια τον κωδικα της….


Ο μουκταρης του Πυρκου εκφραζει μια αφηγηση…Στην Τυλληρκα αλλα τζαι στην ευρυτερη περιοχη όμως υπαρχουν τζαι άλλες αφηγησεις…Τουτη ηταν μια περιοχη οπου εζιουσαν λινοπαμπακοι τζαι υπαρχει τζαι η πιθανοτητα να ειχαν δικο τους γλωσσικο κωδικα..Η Τυλληρκωτισσα σαν μνημη ενός χαμενου ηχου...Εν αξιζει να μαθουμεν για τζηνην την πολιτιστικη εμπειρια; Οξα τζηνους να τους «σφαξουμε» [μεταφορικα] στα δικα τους «Κοτσινα» γιατι εν επρεπεν να υπαρχουν τζιαμαι συμφωνα με τον επισημο λογο/κυριαρχη αφηγηση; Η περιοχη ηταν επισης τζαι ένας χωρος ταξικων συγκρουσεων που την δεκαετια του 40 – στην Πολη Χρυσοχους λ.χ. εισιεν εμφανιστει αριστερο ψηφοδελτιο με βαση τες συντεχνιες που τες δημοτικες του 1943. Εν μπορει μια ερμηνεια να μονοπωλει την ιστορικη εμπειρια …Το 63-64 εγιναν πολλα πραματα..Υπηρχεν τζαι συνομωσια [τζαι στες 2 κοινοτητες], υπηρχεν τζαι αγωνας για την ανεξαρτησια [καλυμενος με αερολογιες για την ενωση], υπηρχε τζαι προσπαθεια επιβολης πανω στους τ/κ…κλπ..Ο καθενας δικαιουται το φκιολιν του, την ερμηνεια του..Το επιστημονικον ζητημα ενι αν μπορουμεν να ενταξουμεν τες διαφορες ερμηνειες σε διαφορα επιπεδα αναλυσης…Τζαι να δουμε τες δυναμικες της κυπριακης εμπειριας στον γεωγραφικο της χωρο. Οι ιστορικοι λ.χ. μαχουνται να τραβησουν τα στοιχεια για να συνδεσουν την κυπριακη εξεγερση/επανασταση του 1833 με την ελληνικη επανασταση του 1821 – τζαι όμως η συνδεση με τες εξελιξεις στην Αιγυπτο τοτε θα εδιουσαν ένα καλλιτερο [ η εστω επιπροσθετο] αναλυτικο πλαισιο. Όμως η ιστορια εν εν μονον [ουτε κατά κυριο λογο ακομα] επιστημονικο ζητημα - ηταν τζαι ενι πολιτικο ζητημα…Μπορουμεν λ.χ. να μετατρεψουμεν την δικια μας εμπειρια σε μοναδικο κριτηριο τζαι να απαγορευκομεν στους αλλους το βιωμα τους; Όταν ο μουκταρης αποφασισε να κλεισει τους δρομους στους τ/κ για να μεν παν στα Κοτσινα επαιρνεν μιαν αποφαση που εκουβαλαν μεσα της έναν αυταρχισμο που κοντεφκει του ρατσισμου – διοτι αν ευθυνουνταν οι συγκεκριμενοι τ/κ γιατι εν αννοιει ο Λιμνιτης, τοτε ηταν να εσιει νοημα η απαγορευση σαν αντιποινα. Αλλα να απαγορευσεις σε ατομα μιας κοινοτητας/οπτικης/βιωματος κατι διοτι φταιουν σου καποιοι που τζηνην την κοινοτητα – η ακομα τζαι ο τουρτσικος στρατος στην συγκεκριμενη περιπτωση - ιντα που ενι; Τζαι εν εν καν πολεμος..Αν η πρωτοβουλια για ανοιγμα του Λιμνιτη εκφραζει την λογοκριμενη ακομα, πλουραλιστικη παραδοση της Τυλληρκας, προφανως ο μουκταρης [που ειμαι διατεθειμενος να τον πιστωσω με ουλλη την καλη προθεση ενός δυσπιρκασμενου αθρωπου] εκφραζει την παραδοση της εθνικης συγκρουσης…Η οπτικη του όμως εν μονη της, ουτε στον γεωγραφικο- ιστορικο χωρο της περιοχης, ουτε στην ε/κ κοινοτητα…

Τζαι φυσικα τουτα εν συγκρουσεις οπτικων..Κατω που την επιφανεια υπαρχει τζαι η υλικη πραγματικοτητα…Όπως μπορει καποιος να δεχτει το δυσπιρκασμα των κατοικων τζαι του μουκτατρη για την καθυστερηση, εν αφτονοητο επισης ότι η λυση τζαι το ανοιγμα της περιοχης εν να καμει την εμπορικη ανταλλακτικη αξια της γης να εκτοξευτει. Οποτε το ζητουμενο δαμαι ενεν καν το αξαμωμα του γιναθκιου – αλλα η δομικη πραγματικοτητα ότι οι κατοικοι της ευρυτερης περιοχης χρειαζουνται οι μεν τους δε. Τζαι την καλη αμοιβαια θεληση..


Στο δασος της Παφου, χαμενο μεσα στα δεντρα τζαι καμενο πκιον που τους ε/κ εθνικιστες το 64, εν το χωρκον Βροϊσια…Λαλουν ότι το ονομα του ερκεται που την αρχαιοτητα – πρεπει να εισιεν καποιον ναο η τελετουργικο της Αφροδιτης τζιαμαι..Πως εγιναν μουσουλμανοι η λινοπαμπακοι οι κατοικοι του χωρκου, τζαι ποιοι το εκαψαν; Ετην μιαν γραμμη που μπορει να ακολουθησει η ιστορια σαν φωνη που τα κατω, που την καθημερινοτητα..Οϊ για να εβρει ενοχους/κακους – αλλα για να αποκωδικοποιησει τες μεταμορφωσεις της τοπικης κοινωνιας σαν το πραγματικο εργο/πολιτισμο που εφτιαξαμεν..Το ιστορικο μας βιωμα…Διοτι καποτε πρεπει να παμεν τζαι πιο βαθκια – εν καλον τουριστικον ατραξιον, λ.χ. το αγαλμα της Αφροδιτης, αλλα αραγες σου εν πρεπει καποτε να δουμε ινταλως εκωδικοποιηθηκεν ο γυναικειος ερωτισμος στο περασμα που την Αφροδιτη στην Παναγια, που την ερωτικη θεα στην αγια παρθενα; Μπορει το σωμα [τζαι η φαντασιωση που το κατασκευαζει σαν βιωμα] να γινει μερος της ιστοριας;


Η γοητεια της ιστοριας εν ότι σε μαθαινει [«αννοιει τα μαθκια» σου κοινωνιολογικα] ότι μερικες φορες τζηνα που θελεις εν γινουνται με το να φωναζεις ότι μονο εσου εσιεις δικαιο – στους εθνικους πολεμους τουτες οι φωνες συνηθως λειτουργουν για να αλληλοσυμπληρωνουνται τζαι να αλληλοστηριζονται οι εθνικοι εχθροι. Εν τζαι ενεν αναγκη να υπαρχει συνειδητη συνομωσια – υπαρχει ισορροπια υστεριας…

Το θεμα ενεν απλα/μονον να φτιαχτει μια νεα ιστορια….Το θεμα ενι να ανοιξει ο δημοσιος χωρος για την συζητηση της ιστοριας…Να αξιολογηθουν τα στοιχεια/τεκμηρια που υπαρχουν για να εχουμε έναν πλαισιο που να τζυλα με ότι ξερουμε τζαι ότι μπορει να ονομαστει «επιστημονικα εγκυρο», αλλα πρεπει επισης να αφησουμε τζαι το παραθυρο ανοιχτο στες πολλαπλες ερμηνειες, οπτικες, αφηγησεις…Αμα μου πει κανενας αν ηξερω την οδο «Γριβα-διγενη» στην Λεμεσο ξινιζουν τα μουτρα μου γιατι αθθυμουμαι ότι τζηνος ο αθλιος εσιει οδους στο ονομα του..Αμα εν αναγκη να περιγραψω σε καποιον την περιοχη του κρησφυγετου του, υιοθετησα που έναν φιλο μου τον ορο, «το κρησφυγετο του προδοτη»..Τζαι ετσι εκτονωνουμαι..Τζαι αμα σκεφτω ότι εσιει κοσμο που εν κολλημενος καπως με τον Γριβα, ενταξι μπορω τζαι να ζησω οδηγωντας σε δρομους με το ονομα ενός τυπου που απεχθανομαι…Οι οπαδοι του Γιωργακη που το Τρικωμο μπορουν να σεβαστουν την εμπειρια των αλλων ομως;


Μπορουμε να δουμε την ιστορια σαν χωρο αφηγησεων τζαι γεγονοτων που θα μας οδηγα στο να ανακαλυψουμε την πραγματικοτητα μεσα που την αυρα του παρελθοντος – αλλα τζαι του απροσμενου; Γιατι ο χρονος πανω σε τουτον τον ροτσο/χωρο που εβρεθηκαμεν αφησεν ετεροκλητα σημαθκια..Οι αφηγησεις τζαι οι συνθεσεις εν αναγκαιες, αλλα δαμαι, όπως συμβαινει συνηθως στα συνορα, μπορει να εν εν καταδικασμενες να εν μονιμα μερικες/αποσπασματικες…Τζαι τουτον μπορει, όπως λαλουν τζαι οι μεταμοντερνοι, να εν μια ελευθεριακη αμυνα απεναντι στην εξουσια..Η μπορει να εν η προκληση της ιστορικης συνειδησης του παροντος μας;

Εχουμεν, σαν ιθαγενεις, την αξιοπρεπεια να φτιαξουμε κατι δικο μας; Τουτοι ειμαστεν τζαι ότι εσιει τουτος ο τοπος [τζαι τωρα τζαι σαν μνημες] εν ουλλα δικα μας…Ο φιλαθλος της ανορθωσης που επερπαταν, υστερα που την νικη της ομαδας του, μπροστα που την κερκιδα του ολυμπιακου [που ηταν επισης κυπραιοι] τζαι εμουρμουραν «πουστοκαλαμαραες» τυλιμενος την ελληνικη σημαια, εν έναν ιστορικο σημειο που αξιζει αποκωδικοποιηση οϊ ειρωνεια…Ετσι ειμαστεν..Λλιον νεκατωμενοι, λλιον πασανακατοι – με ένα υπογειο, τζαι συχνα αορατο, σημειο ισορροπιας..Γιατι ετσι εν ο χωρος μας..Μπορουμε να φτιαξουμε νοημα που να μας φορει ουλλους τζαι να αναγνωριζει τα ατομικα τζαι ομαδικα βιτσια [ατε να το πουμε «διαφορετικοτητα» αμπα τζαι θιχτει το ευρωπαικον υπερεγω];

Την πρωτη του σετεβρη εν να εσιει πορειαν ειρηνης στην Λευκωσια

18 σχόλια:

  1. πε μας τίποτες για τη πορειά ειρήνης.

    Ο οπαδός της Ανόρθωσης που εσυνάφερες στο ποστ, εν ο Κυπραίος που τάχατε ''πιστέφκει'' στην ''ιδεολογία'' της ''Ανορθώσεως/ελληνισμού'' τζαι άρα πρέπει ναν ΕΛΛΗΝΑΣ. Απλά τούτη η ιδέα που το ονομάσαν ''Ελληνισμός'' εν έσιει καμιά σχέση με την Ελλάδα εμπορούσαν να τη λαλούσιν ''Εγγλεζισμός'',''Ακιπεττισμός'', ''Μουττότσιελλα Κρασάτα''.

    Παρόλο που ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του Ελληνα, βασικά εν ένας brainwashed ττοππουζοκυπραίος που πιστεύκει στην ιδέα που κάπιοι ονόμασαν ''Ελληνισμός'', έσιει τταττού πάστη ράσιη του το σύμβολο της ιδέας, που εν η ελληνική σημαία, τζαι ξιτιμάζει τους ''ππουστοκαλαμαράες'' επειδή μπορεί ναν γεννημένοι στην Ελλάδα αλλά εν ενι τζιύνο που εμάθασι του ίδιου πως εν ''Ελληνας''.

    Επειδή εσαντάνωσα τα καμπόσο τζαι ξέρω πως κανένας εμμε ρώτησε αλλά τσιύκκια μου, ο Ελληνισμός που πιππιλλούσιν οι πλείστοι κυπραίοι δεξιοί εν ιδέα, έννεν έθνος ούτε καταγωγή. ΠΧ πριν ανάμισι ώρα έδειχνε Knightrider πάστο ΡΙΚ τζαι επορώθηκε ο πεντάχρονος ανιψιός μου, με τούντον τύπο που κάμνει-θκιάζει για το καλό, βοηθά τους κακομάζαλους τζαι τους κακορίζικους etc. Αν πω του μιτσή τωρά πως ''τούτος εν Ελληνισμός''(τζαι που το δημοτικό ως το γυμνάσιο έτσι μας κάμνουσιν) τότε ο μιτσής εννα γινεί τζαι τζιύνος ΕΛΛΗΝΑΣ

    ΥΓ. Το ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν κυπραίοι στη κερκίδα του Ολυμπιακού εν άσχετο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η επίσημη ιστορία είναι η οπτική των πάνω, είναι η αφήγηση κατά πως συμφέρει στους πάνω. Πέρα από την ιστορία των ηγετών, των ηρώων,των γεγονότων που εξελίσσονται γραμμικά και πολλές φορές χωρίς καμιά λογική, υπάρχει και η κοινωνία που παραγνωρίζεται και η ιστορία της δε γράφεται.Οι αγώνες των ανθρώπων για να βελτιώσουν την ατομική , κοινωνική και πολιτική τους θέση δεν είναι ιστορία;
    Αν στο παρόντα χρόνο η επίσημη ιστορία θα συμπληρωθεί και από τους νεόυς φορείς εξουσίας, πάλι θα είναι η επίσημη ιστορία.
    Στις μέρες μας υπάρχει πρόβλημα με τις συλλογικές ταυτότητες σε όλες τις χώρες. Δεν είναι πρόβλημα μόνο στην Κύπρο. Και είναι συνυφασμένο με τις γενικότερες εξελίξεις στον κόσμο. Θεωρώ ότι αυτοί που εμεταλλεύτηκαν την έννοια του έθνους είναι οι φορείς της εξουσίας του κράτους για δικούς τους σκοπούς. Από την άλλη ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να έπιλέγει όποια συλλογική ταυτότητα επιθυμεί, να εντάσσει τον εαυτό του σε όποια κοινότητα θέλει.
    Αν κάποιος ονομάζει τον εαυτό του Κύπριο ή Ελληνοκύπριο ή Τουρκοκύπριο ή Μαρωνίτη εμένα γιατί πρέπει να με ενοχλεί;
    Σε μια κοινωνία το σημαντικό είναι ο πολιτικός δεσμός και όχι ο εθνοτικός, όπως τον όρισε η νεοτερικότητα (έθνος-κράτος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οι πληροφοριες/ανακοινωση για την πορεια:
    "Την 1η Σεπτεμβρίου όλοι στον αγώνα για την ειρήνη

    Άναψε ένα κερί για την ειρήνη

    Κοινός αγώνας για την ενωμένη Κύπρο

    Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι
    Περπατάμε για την Ενωμένη Κύπρο
    Και συναντιόμαστε στο Λήδρα Πάλας

    Ώρα: 19.00

    Τόποι εκκίνησης:

    Βόρεια Λευκωσία: Kugulu Park
    Νότια Λευκωσία: Πλατεία Ελευθερίας"

    αγαπητε μαππατζιη,αρεσκει μου πολλα η ροη στην κουβεντα/παρλα σου..τζυλα οπως την εκρηξη που αποκαλυφκει την υπογεια ροη..

    σε ενα μεγαλο βαθμο εν ετσι οπως τα γραφεις..τζηνον που σκεφτομαι ωρες ωρες τζαιπροσπαθω να καταλαβω εν ιντα κουφεττες ταυτισης [στο knightrider αν εκαταλαβα καλα ο μιτσης ταυτιζεται με τον καλο-προστατη] προσφερει η ιδεολογια/brainwash που λαλεις, στον τυπο που νομιζει οτι πε τζαι καλα εν ελληνας..νομιζει εν πολιτισμενος; ανωτερος; σε σχεση με τους αλλους - οξα εν ενας τροπος να γεμωνει κενα ανασφαλειας;..καπου τζιαμαι εν το κομπλεξ [ενδεχομενως βιτσιο] νομιζω..αλλα αν το κολλημα μπορει να κοψει νακκον που τον αυταρχισμο,εν τζαι τουτον μερος του πασανακατου..
    φυσικα εν ασχετον [για το κολλημα] οτι ηταν κυπραιοι στην κερκιδα του ολυμπιακου..ιντα τουτη η λογικη οδηγαν καποιους αλλους πιο παλια [δεκαετια του 50,60, 70] να θελουν να σκοτωσουν τους γειτονες τους γιατι εμαθαν στο σχολειο τζαι το κατηχητικο οτι ανηκουν "αλλου", στο μεγα εθνος κλπ, τζαι στην γειτονια τοπον που αναγιωθηκαν..απλα το οτι ηταν κυπραιοι τζαι ο αλλος εβριζεν τους σαν καλαμαραες δειχνει ποσην στραβαρα απεναντι στην πραγματικοτητα παραγει το κολλημα...

    αντρεα σταυρου..προσυπογραφω αγαπητε μου...τζαι για την αναγκη ιστοριας που τα κατω τζαι για το ανοιμαν στην πολλαπλη δηλωση/διεκδικηση ταυτοτητων [παλε που τα κατω]...αννοιουν ετσι μονοπατουθκια ελευθεριας νομιζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η θεωρια της τουρτσικης «συνομωσιας» τζαι του «προγεφυρματος» μασκιεται τζαι ξαναμασκιεται για δεκαετιες τωρα χωρις να τολμα να μιλησει για την ολοτητα – ότι οι ε/κ εξεκινησαν την συγκρουση - τζαι με τα 13 σημεια τζαι με την δολοφονια της Τζεμαλιε

    Διαφωνώ. Αν θέλεις να μιλήσουμε για ολότητα πρέπει να πας πίσω στο 1957 όταν οι Τ/Κ μίλησαν για διχοτόμηση, στο 1958 όταν είχαν ξεκινήσει τους θύλακες, όταν μοίρασαν στην Λευκωσία στα δύο, όταν έκαιγαν Ε/Κ περιουσίες υπό την ανοχή των Βρετανών. Και τούτα είναι κατεγραμμένα. Το 1964 η Τουρκία απείλησε την Κύπρο με εισβολή τέσσερις φορές.

    Αυτό με τα 13 σημεία έχει γίνει πλέον κουραστικό. Αν και ήταν λάθος του Μακαρίου, να λέμε τώρα ότι τα 13 σημεία ήταν ο λόγος που έγιναν οι δικοινοτικές συγκρουσείς είναι λάθος. Ήταν μία απλή πρόφαση και τίποτε άλλο. Το αίμα έβραζε και στις δύο πλευρές πολύ πιο πριν.

    Ότι υπήρχε το σχέδιο Ακρίτας συμφωνούμε, ότι υπήρχε αντίστοιχο Τ/Κ σχέδιο το γνωρίζεις; Ότι οι Τ/Κ εξοπλίζονταν από το 1959 το γνωρίζεις; Το περιστατικό με το Ντενίζ σου λέει τίποτε;

    Άρα μη μου λες με ελαφρία την καρδία ότι οι Ε/Κ ξεκίνησαν την σύγκρουση. Πολύ πιο περίπλοκο το θέμα από το να λες οι Ε/Κ φταίνε για όλα και οι Τ/Κ είναι τα θύματα. Στην ουσία δεν διαφέρει και πολύ από αυτούς που κρίνεις που παρουσιάζουν τους Ε/Κ συνεχώς ως θύματα. Απλώς εσύ αντιστρέφεις το παραδοσιακό μοντέλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κανονικά εν πίσω στο 1955 που πρέπει να πάμεν για να δούμεν πως εξεκίνησαν οι συγκρούσεις, όταν έχουμεν τες πρώτες μετακινήσεις πληθυσμού, τες πρώτες εκτελέσεις τζιαι τες πρώτες διαμάχες μεταξύ τ/κ επικουρικών αστυνομικών τζιαι ενόπλων ε/κ εθνικιστών.
    το 1963 η κύπρος ήταν καζάνι που έβραζε. ένοπλοι επροετοιμάζονταν τζιαι που τες 2 μερκές. αλλά τελικά το πρώτο ντου εν οι ε/κ που το εκάμαν τζιαι τούτον εν τεκμηριωμένον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Το αίμα έβραζε και στις δύο πλευρές πολύ πιο πριν."

    αγαπητε sceptic,
    η ολοτητα εν αποκλειει την μερικη αληθκια του αποσπασματος..το οτι τζαι οι τ/κ εθνικιστες ηταν κουρτισμενοι ξερουμεν το, τζαι εν αναιρει οτι λαλω..εν η θεωρια της συνομωσιας που μασκιεται ποδα [κατα κυριο λογο αλλα οϊ αποκλειστικα πκιον]..το θεμα ενι οτι, οπως αναγνωριζεις τζαι εσυ με την πιο πανω φραση, ηταν μανικωμενοι τζαι που τες θκυο πλευρες [εν συμφωνω ομως οτι εβραζαν τα γαιματα γενικως - οπως επερασεν τζαι στην καθημερινη γλωσσα [φασαριες], τα γεγονοτα του 63-64 εβιωθηκαν τραυματικα/σαν προβλημα παρα σαν καποιος συνειδητος στοχος]...

    αλλα εσυ, εν να μου πεις, εστιαζεις την διαφωνια σου στο οτι εγραψα οτι οι ε/κ εν καλα να δουν τζαι τες αλλες οπτικες/αφηγησεις αφου στο κατω κατω τα "ξερα" [ασ πουμε] γεγονοτα δειχνουν οτι εν τζηνοι που εξεκινησαν το 63 [τζαι στην αφορμη αν θελεις, τζαι στο ποιος επυροβολησεν πρωτος]...αλλα εσυ αννοιεις το θεμα..να σε ακολουθησω..αν θα παμεν πισω, οπως σωστα λαλει ο γρηγορης πρεπει να παμεν στο 55..ας μεν ανοιξουμεν τωρα ινταλως εβρεθηκαν οι ε/κ με το "ενωσις τζαι μονο ενωσις" υστερα που το 47-48 που ειχαν μιαν καλλιτερη ευκαιρια [νομιζω τζαι λεγεται/γραφεται] για πιο "ομαλη" [δικοινοτικα αλλα τζαι χωρις ελληνοτουρκικες εγγυησεις] πορεια στην απο-αποικιοποιηση...ας δουμε πως πρεπει να εβιωθηκεν που τους τ/κ..

    διοτι το θεμα της ιστοριας εν διπλο - τζαι πως παιζει με βαση τα επιστημονικα τεκμηρια,αλλα τζαι πως καποιες εικονες κατασκευαζουν την πρακτικη..
    ας παμεν λοιπον που το δευτερο..τι εσημαινε η ενωση για τους τ/κ..εσημαινεν οτι ηταν να παθουν ειτε οπως οι τουρκοκρητικοι [μαζικη εξωση] ειτε οπως οι μουσουλμανοι που εκοψαν στο ελληνικο κρατος - εναν ειδος πολιτη β κατηγοριας..ε τελος παντων εν τζαι εν τζαι η καλλιτερη λυση να αναγιωνεις τα κοπελλουθκια σου σε μιαν χωρα [οπως ηταν ελλαδα στην οποια θα ανηκαν οι τ/κ αν εγινετουν η ενωση] που εφτιαχνεν τον εθνικο της μυθο με απολυτον αλλο τον "βαρβαρο τουρκο"..αν θελεις βαλλω σου τζαι αποσπασματα ιντα που εγραφαν τα βιβλια που εγινουνταν εισαγωγη που την ελλαδα - οϊ μονο για τους τουρκους γενικα αλλα ακομα τζαι για τους τ/κ ειδικα..εσιει εναν χαρακτηριστικο δειγμα ρατσισμου ο ι.μ παναγιωτοπουλος...ατε να αναγιωνεις κοπελλουιν σε μιαν κοινωνια που λαλει οτι εισαι που τζηνους που σουβλιζουν αθρωπους οπως τον αθανασιο διακο..
    το οτι οι /τκ θα αντιδρουσαν ηταν αυτονοητο..οπως οι ε/κ αγνοησαν τις διαμαρτυριες των τ/κ προηγουμενως..ενταξι οι αριστεροι ειχαν ευαισθησια στο θεμα που το 1920 τζαι που το 50 αρκεψαν να τονιζουν παραπανω το ζητημα των τ/κ..αλλα αφου τζαι τζηνους που ηταν οι μισοι ε/κ [τους αριστερους] εγραφεν τους η εθναρχια, ιντα που ηταν να νοιωσεις σαν τ/κ;..ενταξι η εοκα αποκαλεσεν τους "αδελφους" στο πρωτο φυλλαδιο [του εμακ]...αλλα τζηνον το γερημο το φυλλαδιο εκτος του οτι ελαλεν τους τ/κ απλα να εμπιστευτουντες τες καλες προθεσεις της ε/κ δεξιας/εκκλησιας, εβρεθηκεν μαζι με τον αγιο γεωργιο..το πλοιο που εφερνε οπλα που την ελλαδα..οποτε ιδου το πρωτο ντενις..τουλαχιστον για το φαντασιακο των τ/κ η εισαγωγη οπλων εξεκινησεν που το 55 με πλοια που την ελλαδα...
    τζαι μονον λλιες μερες πριν, τον δετζεβρη του 54 οταν εγιναν οι πιο μαζικες αντι-αποιακες εκδηλωσεις των ε/κ, της περιοδου [μερικοι λαλουν που το 31], υπηρχαν τζαι αντιτουρκικα συνθηματα..το ακελ εδιαμαρτυρηθηκεν..η εθναρχια [που εν οι μαθητες του κατηχητικου της τζαι της εοκα που τα εφωναζαν] ουτε ειδεν ουτε ακουσεν...αλλα οι τ/κ ακουαν...

    ας το δουμε με βαση τα τεκμηρια...θα πρεπει να βαλουμεν κατω ουλλα τα στοιχεια...ακομα τζαι υστερα που το 60..ο υπουργος εσωτερικων εισιεν δικην του ενοπλη οργανωση με στοχο σαφως του τ/κ - τζαι τους αριστερους στην αναγκη..που τες αρχες του 63 φαινεται να υπηρχεν κινητοποιηση των στρατιωτικων επιτελειων τουρκιας ελλαδας για ενδεχομενη συγκρουση στην κυπρο -ετσι καταγραφεται αλλα η εγκυροτητα θελει συγκριτικη αναλυση..ο καθενας/καθε πλευρα λαλει τα δικα της..καμια που τες θκυο χωρες λογικα [ η τουλαχιστον μια μεριδα της ελιτ τζαι αρχουσας ταξης της] εν εθελεν την συγκρουση [ηταν στο νατο τζαι οι θκυο αλλα υπηρχαν τζαι στες θκυο χωρες αρκετες περιπλοκες εσωτερικες δυναμικες - τζαι συχνα οι κυπριαιοι ετραβουσαν δικα τους μονοπαθκια - ιδου τζαι το γνωστον "αλλα αποφασιζωμεν και αλλα καμνετε"], αλλα σαφως τζαι οι θκυο χωρες/κρατη [τζαι καποιοι μηχανισμοι στο εσωτερικο τους πιο πολλα] εθελαν να εγινετουν δικο τους το νησι ["μας δινουν πολυκατοικια..."] η τουλχιστον να εχουν το πανω σιερι [στελλεις ας πουμε μιαν μεραρχια μυστικα]..

    ας δουμε το σχεδιο ακριτας για το οποιο συμφωνουμε..για τον ιωαννιδη ισως να ηταν μηχανισμος προσαρτησης της κυπρου, ενω για τον γιωρκατζη να ηταν μηχανισμος επιβολης της ε/κ ηγεμονιας..υπηρχαν διαφορες [τζαι αντικρουομενες δυναμικες] τζαι στον τοπικο τζαι τον διεθνη χωρο..εν υπηρχε μια απλη ξεκαθαρη "τουρτσικη συνομωσια"..υπηρχαν διαφορες συνομωσιες - μεσα τζαι εξω..

    συμφωνουμε οτι ηταν περιπλοκα τα ζητηματα - τζαι λαλω οτι το πραγματικα επιστημονικο ζητουμενο ενι να αξιολογησουμε τα τεκμηρια για να δουμεν το βαρος/επιπεδο αναλυσης καθε οπτικης..εσυ ομως ενω λαλεις θεωρητικα οτι εν περιπλοκο το σκηνικο, υστερα στο πρακτικο φαινεσαι να μεν δεχεσαι οτι οντως εν περιπλοκο το σκηνικο αφου αρνεισαι να δεκτεις οτι ο βασικος ηγεμονικος μυθος της ε/κ ιδεολογιας, εν μονοδιαστατος..τουτος ο μυθος [που εν εκφραζει καν ουλλους τους ε/κ [οπως τζαι ο αντιστοιχος τ/κ εν εκφραζει ουλλους τους τ/κ] θεωρει τα ουλλα αποτελεσμα "συνομωσιας των τουρκων" τζαι οϊ σαν αποτελεσμα μιας διαπλοκης παραγοντων αναμεσα στους οποιους ηταν τζαι το οτι υπηρχεν τζαι το στοιχειο της συνειδητης ε/κ ηγεμονιας [που μερικους] προσπαθειας επιβολης [τζαι αρα εκδιωξης των τ/κ, τουλαχιστον, που το κρατος] ...

    το οτι εχασαν οι τ/κ το 63-64 ηταν αναμενομενο αμα δεις τες πληθυσμιακες αναλογιες..μερικοι οπως ο ντεκτας σαφως επροτιμουσαν να συναχτουνν οι τ/κ σε θυλακες -τζαι εν τουτοι που ηταν προθυμοι να συενργαστουν με τους εγγλεζους για το "διαιρει τζαι βασιλευε"..αλλοι τ/κ ηταν εναντια - τζαι επληρωσαν με την ζωην τους μιαν συνειδητη πολιτκην αντισταση που το 56 ως το 65..αλλα η ταση του γιωρκατζη σαφως ενισχυε τον ντεκτας εν ενι [συνειδητα η μη];..
    το οτι η τουρκια απειλαν να επεμβει ηταν επισης αυτονοητο μ εβαση την γεωπολιτικη..αφου το ερεισμα της ηταν οι τ/κ που εκινδυνευαν να χασουν τα παντα τζαι η συνθηκη εγγυησης που της εδιαν το δικαιωμα να το παιζει "παρεμβαση"..

    αλλα πρεπει επισης να γινει κατανοητο [τζαι τουτον λειτουργει τζαι στο φαντασιακο τζαι το επιστημονικο-με-βαση-τα τεκμηρια επιπεδο] οτι το 63-64 εβιωθηκεν τραυματικα που την τ/κ κοινοτητα..εν η περιοδος των δικων τους νεκρων, προσφυγων, αγνουμενων...στο φαντασιακο τζηνοι εφτιαξαν πρωτοι την εικονα του τραυματος/θυματος 10 χρονια πριν το 74..εμεις μπορει να την επενδυσαμε με το χριστιανικο πεπλο της σταυρωσης, αλλα ο υπογειος πονος ηταν αναλογος..γιατι τοτε τζηνοι ηταν τα θυματα αφου εχασαν στον πολεμο [τζαι συγκρινε νεκρους αν θελεις με βαση τα πληθυσμιακα ποσοστα, η το εδαφος στο οποιο εστριμωχτηκαν- 4% λεγεται]...

    οποτε το θεμα εν εν να αντιστρεψω την εικονα τζαι να πω φταιουν οι ποδα αντι οι ποτζιει..με ουλλον το σεβασμο νομιζω εν εκαταλαβες ιντα που λαλω τζαι αναπαραγεις εναν κλισε..το να φερεις καποιον αντιμετωπο με την εμπειρια [η τον μυθο που εφτιαχτηκεν γυρω που τζηνη την εμπειρια] στην αλλη πλευρα, εν καλη πρωτη προσπαθεια γνωριμιας με την πραγματικοτητα..αλλα το ζητουμενο ενι να παμεν παρακατω - τουτον μασιεται να πει το ποστ..να δουμεν τες αφηγησεις τζαι σαν τεκμηρια τζαι σαν βιωματικες συλλογικες ταυτισεις...τζαι να δουμε πως οι μερικες τους αληθκιες μπορουν να εν κομμαθκια μιας ολοτητας - με ανοικτα παραθυρα...

    γιατι πρεπει επισης να δουμε τζαι κατι που υπαρχει τζαι στο φαντασιακο αλλα εν τζαι η ιστορικη πραγματικοτητα..στην κυπρο οι 2 κοινοτητες αναπτυξαν αντιστασεις στον διαχωρισμο...ειτε μεσα που την παραδοσιακη εμπειρια της συμβιωσης ειτε μεσα απα νεωτερικα κινηματα..τζαι τουτες οι αφηγησεις εν καλα να φανουν παραπανω...τζαι γιατι τεκμηριωνουν την πολυπλοκοτητα της ιδιας της κοινωνιας

    λινοπαμπακος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι λόγοι που μπορώ να σκεφτώ εγιώ εν παραπάνω που θκυο-τρεις αλλά αν θα αρκέψουμε τούντη κουβέντα προτιμώ να έσιει παραπάνω απόψεις γιατί τζαι γω τωρά εν θεωρίες που γράφω. Εξάλλου ε πολλό γιουτά τούτη η συζήτηση σε τούντο πποστ(εσιέστην η Φανού όμως οπόταν εννά γράψω άλεστα)

    1) Στο πρώτο μάθημα του δημοτικού που εκάμαμε για την ΕΟΚΑ, είπεν μας η δασκάλα να της πούμε γιατί ήταν ο πρώτος που επσόφησεν της ΕΟΚΑ ήρωας. Επηα τζαι ερώτησα το τζιύρη μου τζαι απάντησε μου '' ήταν ένας βλάκας, τόσον αμπάλατος, που τον έπκιασε το ρεύμα''. Ο γείτος μου έφερε το τζιύρη του που μας έφκαλε λόγο μέστη τάξη. Η κουφέττα ταύτισης εν ο τζιύρης σου, ύστερα που πάεις γυμνάσιο μπορεί ναν ο αρφός σου ή ο αρφός του παρέα σου που με στους οργανομένους της ομάδας τζαι πάει λέγοντας το πράμα.

    2) Η εξουσία των κλαπ τζαι των κκαφέ που με τες ίδιες μεθόδους φκάλλει ΕΛΛΗΝΕΣ που τη πάντα. Νομίζω πως λλίο πολλά καταλαβέννεις τι εννοώ γιατί ξέρω πως εθκιέβαζες το πλοκ του Μάγου που άμα το εθκιέβασα εγιώ έκαμα χαρά πως έσιει τζιαλλους που λλίο πολλά ''κόφκει ο νους τους''(σκέφτουντε όπως εγω). Εννα πάω να ππέσω, μπορεί την άλλην εφτομάδα να έρτω να γράψω για το ρόλο της εξουσίας τον κλαπ τζαι το κκαφε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μάστρε μου όπως βλέπεις οι σχολιαστές σου και εσύ απαντώντας τους,επιβεβαιώνετε τις θεωρίες του ποστ σου. Μπουάααχαχα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ατε κορη dokisisofi,
    Κοφκεις με παντα πριν να φυω για το περβολουιν. Ατε να δουμεν ιντα που εννα φκει τωρα…

    Χανεις τα subtleties -τζαι οϊ μονον νομιζω. Ο καημενος ο μπλοκατζης [εγω, αλλα ετσι για να πολλυνουμεν-τζαι για το χαζιν- εν να γραφω σαν το alter ego μου] εν να υπερασπιστει το φκιολιν του αυτονοητα. Κατά τα αλλα εσιεις 4 σχολια - μιαν διαφωνια για τα εμπειρικα δεδομενα του 63-64 που δειχνει το προβλημα της δυσκολιας να δουμε την πολλαπλοτητα οπτικων [λαλει ο μπλοκατζης], μιαν διαφωνια με την εμπειρικη διαφωνια, τζαι 2 εστιασεις που πασιν παρακατω [που μαλλον εν πιανεις τα subtleties τους]. Στα σχολια [γενικα] ο μπλοκατζης ανακαλυφκει αναποδα [σαν feedback που λαλουν τζαι οι εγγλεζοι] τζηνο που λαλει ο μαππατζιης για την εμπειρια του με το μπλογκ του μαγου: εν σαν να ανακαλυφκεις ότι εν εισαι μονος σου..Οτι εσιει τζαι αλλους που επερασαν/σκεφτουνται αναλογα. Τζαι τουτον εν μορφη αυτοοργανωσης [εστω] λογου που τα κατω, διοτι η απομονωση που παραγει η εξουσια εν βασικος μηχανισμος υποταγης: το επιχειρημα της εξουσιας, οπως το βαλλει ο τσομσκυ για τα μιντια], εν οτι "η αληθκια τουτη ενι" τζαι ειτε εν εσιει αλλες αποψεις [αρα αν διαφωνεις εισαι παραλογος] ειτε αν εσιει αλλες αποψεις εν "περιθωριακες" [ οποτε με τους πιστεφκεις].
    Τζαι μαθαινεις τζαι πραματα- εν εσιεις περιεργεια για την αναλυση/εξηγηση του ρολου που παιζει η "εξουσία των κλαπ τζαι των κκαφέ"; Εγω [προσωπικη παρεμβολη] ειλικρινα ειμαι πολλα περιεργος. Τζαι αρεσκει μου τζαι το υφος/στυλ του λογου οπως εγραψα..
    Εναν μπλογκ εν λεξεις που αμα διασταυρωθουν [λογικα, βιωματικα, η αισθητικα] με άλλες λεξεις [γραφτες η στο μυαλο του αναγνωστη που εν γραφει σχολια] παραγουν εργον. Μπορει τζαι ηδονη.

    Αλλα τουτα εν γενικα τζαι εν νομιζω να εσιει νοημα να σου τα λαλω. Αμα εν πιανεις τις διαφοροποιησεις, μαλλον εν σου μιλα το ποστ. Εν παιζει διασταυρωση, τζαι μπορει να μεν θελεις να μπεις στο θεμα.
    Όμως κυρια μου υπαρχει πουκατω που την επιφανεια [υποψιαζομαι εστω] μια γραμμη που θα μπορουσε να εν ενδιαφερουσα στην κουβεντα με τον φαντασιακο μαστρο..Λαλεις [στην απαντηση σου για την μεθοδολογια στο προηγουμενο ποστ]
    «…η ηδονή της ύπαρξης δεν έγκειται στο να εξακριβώσει αν μια θέση είναι σωστή ή όχι αλλά πως προέκυψε και γενικότερα να ερμηνεύσει τα γεγονότα και τις τακτικές μέσα από θεωηρητικά σχήματα που να αποδεικνύει το ένα το άλλο. Και να αισθάνεται ότι τα έβαλε σε μια αιτιοκρατική τάξη.»
    Εσκεφτηκα το όπως σου ειπα [οκ προσωπικη παρεμβολη για να βαλουμε σειρα στα γεγονοτα]. Τζαι δαμαι υπαρχει κατω που την επιφανεια μια εμμεση απαντηση. Ας αντικαταστησουμε την εννοια «ηδονη της υπαρξης» με την «ερμηνεια» [ η οποια μπορει βεβαια να παραγει ηδονη,αλλα μπορει να παραγει τζαι ουλλους τους εγκλωβισμους της εσωτερικευσης της εξουσιας]. Η ερμηνεια/οπτικη/αφηγηση μπορει οντως να βασιζεται σε μιαν δομη οπου τα θεωρητικα σχηματα να αποδεικνυουν το ένα το άλλο [λαλει το α. σταυρου τουτον – τζαι αν προσεξεις το επιχειρημα του μαλλον αμφιβαλει για την πιθανοτητα ενός ενιαιου πλαισιου αφου οι αφηγησεις παραγονται συγκρουσιακα ]. Η αισθηση ότι υπαρχει μια «εννοιοκρατικη ταξη» προκαλει οντως ασφαλεια – τωρα το ειδος της ηδονης που φκαλει τουτη η ασφαλεια παιζει όμως. Φαινεσται μου μαλλον μαζοχιστικη. Η ηδονη της υπαρξης εν ερμηνειες που κατασκευαζονται [που τα κατω – για να μεινουμε στην ορολογια τουτου του ποστ] τζαι/η αποκαλυφκουν τα ορια των αφηγησεων της εξουσιας – γυρευκωντας μονιμα αποδρασεις τζαι ανοιχτα παραθυρα. Εν εν γοητεφτικος ο τροπος αντιστασης του γερου του μαππατζη στην σχολικη προπαγανδα;

    Νομιζω ότι σε τουτον το ποστ ο λινοπαμπακος με το περβολουιν, μαλλον θελει να πει ότι τουτη η συγκροτηση θεωρητικων σχηματων που αλληλοαποδεικνυουνται εν βασιζεται [στην πραγματικοτητα – ιδου η καιρια εννοια] μονο στην «εννοικρατικη ταξη» τζαι την ασφαλεια. Δαμαι [στο συγκεκριμενο αντικειμενο τουλαχιστον – την ιστορια – αλλα υποψιαζομαι τζαι ευρυτερα] η δομη [ ο καθορισμος των κριτηριων επιλογης, λογοκρισιας γεγονοτων τζαι επιλογης καλων τζαι κακων κλπ] βασιζεται τζαι σε δυο αλλα πραματα
    1. στις δομες εξουσιας που υπαρχουν στην πραγματικοτητα
    2. στην υλικη πραγματικοτητα [που περιλαμβανει τζαι τα οικονομικα συμφεροντα της ανταλλακτικης αξιας της γης, αλλα τζαι το γεγονος ότι καποια γεγονοτα εγιναν, ότι υπαρχουν καποια εγγραφα [ η εν υπαρχουν τζαι εν γεγονιδια οσα λαλει η εξουσια] ότι υπαρχουν καποια πτωματα, καποιος πονος κοκ…
    Θα μπορουσε να πει καποιος οτι μεθοδολογικα ο μπλοκατζης μαλλον εσυνεχιζεν την συζητηση αορατα με το σχολιο σου υποδεικνυοντας ότι εκτος που την δομη του λογου υπαρχει τζαι η πραγματικοτητα – η υπαρξη, η ιστορια. Νομιζω η ηδονη φκαινει που την διασταυρωση της πραγματικτοτητας με την αυτονομη «ερμηνεια»/δημιουργια νοηματος.

    Υπαρχει μαλιστα τζαι η πιθανοτητα καπου να ποφευκεις την ουσια των εμπειρικων δεδομενων, τζαι του πρακτικου ιστορικου γεγονοτος [ η εστω της θεσης του μπλοκατζη ότι υπαρχει τουτον το γεγονος στην σημερινη πραγματικοτητα] ότι υπαρχει έναν ειδος κρισης [όπως λαλουν στην ακαδημαικη παρλα «paradigm crisis”] μια αυξανομενη ενταση αναμεσα στον ηγεμονικο λογο τζαι αντιπαλες αφηγησεις τζαι στα «νεα τεκμηρια» που εν μπορει να ενταξει στην «αιτιοκρατικη του ταξη» ο κυριαρχος λογος –χωρις να μεταλλαγει τουλαχιστον. Οποτε το ερωτημα για την συλλογικη μας εμπειρια ενι – ποιες εν οι πιθανοτητες στο μελλον; Ο μπλοκατζης εθεσε έναν ζητημα [ετσι λαλει τουλαχιστον] που εν υλικα υπαρκτο στην πραγματικοτητα. Τζαι σκεφτεται σαν λυση την πιθανοτητα αμπα τζαι/ μηπως θα μπορουσαν να εχουν τζαι οι οπαδοι των μονοδιαστατων αφηγησεων την ιωβεια υπομονη του με τες «οδους γριβα». Αν κρινω που τους τυπους που επιασαν τα σιερα να δερουν κοσμο στην λευκωσια εψες υστερα που την μαππα, μαλλον η κοινωνια χρειαζεται αντι-σωματα γιατι μερικοι θελουν να εν μονον δικοι τους οι δρομοι. Δαμαι μαλλον θελουν τον αντιπελλον τους δηλαδη, αντι της εκκλησης για να βρεθουν νεες συνθετες/ανοικτες αιτιοκρατικες δομες. Ο λογος τζαι η πραγματικοτητα. Τζαι μπροστα στον φασισμο των μασκοφορων εν μπορουν να σταθουν μονον οι λεξεις – πρεπει να ξερουν ότι εν τους παιρνει να το καμνουν γιατι υπαρχουν σιερα τζαι παλλουτζια απεναντι. Για να μαθουν να μιλουν τζαι οϊ να λασσουν - τζαι οτι βεβαια εν θα μιλουν πκιον μονο τζηνοι τζαι οτι τους εμαθεν το εμβατηριο. Υποψιαζομαι.
    Τωρα τουτον κολλα τζαι με την εμφαση στην υλικη πραγματικοτητα, αλλα εσυναχτηκαν οι λεξεις παλε, τζαι αφου γραφω δαμαι να τες αφηκω να πασιν.
    Ε εκαμα ότι εμπορουν να μεν βαλλω αποσιωπητικα…
    Τα σεβη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καταρχήν καταλαμβαίνω το άγχος σου να μην κακοφανίσεις τους πελάτες σου και πραγματικά γέλασα με την προσπάθειά σου να μεταφράσεις τα σχόλια τους με όρους της δικής σου προβληματικής. Δεν είναι τυχαίο που σε αποκαλώ μάστρο (παρότι τα ελληνικά σου είναι άθλια, αλλά ντάξει είναι και η αθλιότητα , όπως όλοι οι χαραχτηρισμοί, ζήτημα ερμηνείας όπως έδειξε και το παράδειγμα της οδού που ανέφερες). Είσαι μάστρος στο πασπαρτού και στο «φαίνεσθαι». Επί της ουσίας είσαι μακράν του ιστορικού προβληματισμού με τον οποίο στόλισες συνθηματολογικά τον λόγο σου.

    Γιατί αν όντως πίστευες ότι η ιστορία είναι αφήγηση, θα ήξερες ότι αυτό ως οντολογική συνθήκη, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την παραδοχή ότι η αντικειμενικότητα είναι κι αυτή ένας μύθος και δε θα μας εκθείαζες την «ιστορία» αφηρημένα και εξιδανικευτικά ως κάτι το λυτρωτικό . Πιστεύεις κι εσύ σε μεγάλες αφηγήσεις, είσαι δέσμιος των πολιτικών σου προκαταλήψεων και η προσέγγιση σου στα «γεγονότα» ελαύνεται από πολιτικά ζητούμενα και κίνητρα της εξουσίας η οποία καθοδηγεί τις συγκεκριμμένες εμμονές και νομιμοποιείται ως αρχή.

    Το να « αποκαλύπτεις» τους «κακούς» και τους «καλούς» και να στήνεις δικαστήρια με το πρόσχημα της διάλυσης των προκαταλήψεων, (και σύ και γώ δλδ τι είμαστε; δεν είμαστε φορείς προκαταλήψεων;), επιτρέπει σε αξιολογικά κριτήρια να παρεισφρύσουν στην πράξη της ερμηνείας κάτι που αποπροσανατολίζει τον «απλό κοινωνιολογικό» χαραχτήρα που λες ότι πρέπει να έχει η ιστορία. Η εμμονή σε ταυτότητες και η αποδόμησή τους με τέτοια ελατήρια είναι ως εκ τούτου ύποπτη. Αν δεν μας πείσεις ότι δεν είσαι κι ο ίδιος δέσμιος μεγάλων αφηγήσεων, δε θα δούμε με άλλο μάτι την ακυρωτική σου κίνηση έναντι άλλων.

    Δεν πρόκειται να σχολιάσω κανένα παράδειγμα απ’όσα φέρεις, παρότι είναι απόλαυση για μένα να επισημαίνω αντιφάσεις (αυτό θεωρώ ηδονή, ο άλλος ορισμός που αριστοτεχνικά σαν μάστρος που είσαι « έκοψες» από άλλο μου σχόλιο και κόλλησες ξεκάρφωτα εδώ, είναι μια ερμηνεία του πως εσύ εκλαμβάνεις την ηδονή και όχι η δική μου άποψη). Ίσως το κάνω όταν έρθει το νερό και πάω κι εγώ να ποτίσω το δικό μου περβολούδι. Όσο κι αν με προκαλούν τα γραπτά σας για προσανάμματα είναι αφόρητη η ζέστη και τα αποτελέσματα θα είναι δυσάρεστα. Αργότερα ίσως, όταν θα έχω και το λάστιχο μου παραμάσχαλα και τον Πάνα να μου «πιθκι-αυλίζει».

    (Πάντως η αλήθεια μάστρε με απογοήτευσες γιατί νόμιζα ότι καταλάβαινες αυτά που λες. Είσαι κι εσύ μεγάλη απάτη τελικά έχω να πω…….).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. υστερα στο πρακτικο φαινεσαι να μεν δεχεσαι οτι οντως εν περιπλοκο το σκηνικο αφου αρνεισαι να δεκτεις οτι ο βασικος ηγεμονικος μυθος της ε/κ ιδεολογιας, εν μονοδιαστατος..τουτος ο μυθος [που εν εκφραζει καν ουλλους τους ε/κ [οπως τζαι ο αντιστοιχος τ/κ εν εκφραζει ουλλους τους τ/κ] θεωρει τα ουλλα αποτελεσμα "συνομωσιας των τουρκων" τζαι οϊ σαν αποτελεσμα μιας διαπλοκης παραγοντων αναμεσα στους οποιους ηταν τζαι το οτι υπηρχεν τζαι το στοιχειο της συνειδητης ε/κ ηγεμονιας [που μερικους] προσπαθειας επιβολης [τζαι αρα εκδιωξης των τ/κ, τουλαχιστον, που το κρατος] ...

    Πότε είπα εγώ έτσι πράγμα; Απλώς είπα ότι το 1963 ήταν τσας πιο περίπλοκο που να λέμε ότι φταίνε οι Ε/Κ. Ο Γρηγόρης εδιόρθωσέ με, καλοσύνη του, και είπε το σωστό είναι να ξεκινήσουμε με το 1955. Μάλλον συμφωνώ με τούτο. Τα υπόλοιπα για συνομωσίες δεν είναι δικά μου, αρά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μου τα καταλογίζεις. Αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. κορη μα γιατι κολλας; δηλαδη κοιτα να δεις ινταλως καμνεις - για να μεν λαλεις οτι εν σε ερμηνευκουμεν εσενα..ντζιζεις της συζητησης τζαι υστερα βουρας να οχυρωθεις/χωστεις πισω που την ανακαλυψη του αρχικου προβληματος - του δεδομενου..σαν να φοασαι τες προεκτασεις της συζητησης, την ιδια την συζητηση, τζαι θελεις να αλλαξεις θεμα..

    που την μιαν τουτον το κειμενο σου εν το πιο καλο, εσιει σαφηνεια τζαι ανεση..τζαι πιανεις τον μεθοδολογικο διχασμο αναμεσα στον μεταμοντερνο σχετικισμο της αποδομησης τζαι στην μεθοδολογια της ολοτητας που πηγαζει που την θεση για το "ημιτελες project της νεωτερικοτητας"...μπραβο ειπες το..τζαι ξερουμεν το που την δεκαετια του 70/80..εν τζαι ειμαστεν τωρασινοι κορη..το ζητουμενο ενι να δουμε αν μπορουμε να παμε παρακατω..να διαμορφωθει ενα πλαισιο που να απλωνεται που τον χαμπερμας τζαι να φτανει στον φουκω [αν τους επιασαν οι αντενες σου]..
    η πιο απλα [σε σχεση με οτι λαλει το ποστ]...αν γινεται να χρησιμοποιησουμε αναλυτικα την λογικη των αφηγησεων [αποδομηση αλλα τζαι πλουραλισμος σαν "ιδεολογιες με υλικη βαση"] ενω ταυτοχρονα να ξερουμεν οτι υπαρχει τζαι η πραγματικοτητα [εν τζιαμαι που σε ενοχλει εν ενι;]με βαση την οποια μπορει να φτιαχτει ενα πλαισιο ανοχης της διαφορετικοτητας...μπορουμε αραγες σου να συνδυασουμε τον παλιο διαλογο για την βαση τζαι το εποικοδομημα [αν εφτασες κομμαθκια που τον μαρξισμο] με την συζητηση για τον μεταμοντερνο σχετικισμο;

    σε τουτα τα ερωτηματα εν υπαρχει απαντηση σημερα..υπαρχουν εισηγησεις...δαμαι εγινεν μια εισηγηση αστιασμενη στην κυπριακη ιστορια..εσυ ομως μεινισκεις περιχαρη στο οτι ανακαλυψες το αρχικο διλλημα [ η μιαν που τες εκδοχες του τελος παντων] τζαι ουτε την πραγματικοτητα ντζιζεις [υπαρχει κριση της κυριαρχης ιστοριογραφιας; αληθκια ποιον μυθο προτιματε - των σουλιωτων η του κειμωνα; η μηπως την ανυπαρκτη ατακα για την ενωση;] ουτε στο πολιτικο-πολιτιστικο ζητημα που τιθεται - "τι καμνουμε;", που ελαλεν τζαι ο συντροφος..

    απλα λαλεις - "α ναι ηβρα οτι προσπαθεις να συνδιασεις θκυο ετεροκλητες παραδοσεις αναλυσης"..ατε κορη..ευχαριστω πολλα που μου το ειπες, αλλα σαν να μου τζαι εξερα το..:)...
    παρακατω ομως εν θωρεις τιποτε; εν θκιεβζεις οξα εν καταλαβεις;

    αφου το παιζεις οξυνια τωρα να σου βαλω τζαι νακκον τζιτρολεμονο;..ατε εν να το καμω τζαι απολογουμαι αν δεν φκει απλα σαν αντιστοιχο πειραγμα..υποψιαζομαι αγαπητη μου κυρια οτι η αποτομη σταση/freezing που εσιεις μπροστα στην πραγματικοτητα πηγαζει απο την αδυναμια σου να μιλησεις για την πραγματικοτητα..εσυ ακομα εισαι κολλημενη στις ανωτερες τζαι κατωτερες γλωσσες/διαλεκτους μεν το ξεχανεις..το οτι ανακαλυψες οτι η κριτικη του μεταμοντερνου, του φουκω [οτι επιασες τελος παντων] διατυπωνεται κριτικα απεναντι στες μεγαλες αφηγησεις [οπως - μεν ξεχανεις- ας πουμε της ελληνικοτητας, της ελληνικης γλωσσας κλπ], εν πολλα καλο..μπορεις να παεις παρακατω;..φαινεσαι να μεν μπορεις ακομα..κολλας.. εν σαφες ποσο προσεκτικα αποφευγεις το εμπειρικο θεμα...

    υποψιαζομαι οτι μπορει να εν τζαι η φαση αλλου σε τρωει τζαι αλλου κνιθεσαι, με το συμπαθκιο..δηλαδη μπορει τζαι να δυσπιρκας για την λογοκρινομενη ιστορια που παρελαβνει σαν αποσπασματα τα οποια χαλουν την εικονα της μεγαλης σου αφηγησης...τζαι αλλασεις θεμα γιατι εν σε βολεφκει, η ταρασσει τα νευρα σου.."Η εμμονή σε ταυτότητες και η αποδόμησή τους με τέτοια ελατήρια είναι ως εκ τούτου ύποπτη."..ναι κορη σιουρα...ειμαι σιουρος οτι εκαρτερας να ερτεις σε τουτο το μπλοκ για να ανακαλυψεις τι υπαρχει συγκρουση ταυτοτητων..οπως υπαρχει [ξερεις το εν ενι;] τζαι ιεραρχια ταυτοτητων..καποιος λαλει "τουτη η ιεραρχια καταπιεζει το βιωμα μου,λ την ταυτοτητα μου - τζαι ιδου ο μυθος της"..
    τζαι η στρατηγικη του "κλωτσω την μαππα εξω" [γιατι εν θελω να συζητησω την εξουσια/ιεραρχια] ενι: - "τουτη η συζητηση εν υποπτη..εν γινεται να καμνεις τουτην την κριτικη διοτι πολλομιλας πρωτα απο ολα για ταυτοτητες [αρα περιοριστε το.. ο κ. τσομσκυ που ελαλουσαμεν] τζαι υστερα η αποδομηση τους εν υποπτη [η αγαπημενη μου λεξη]"..
    αρα απαγορευεται; τζαι αμα αποκλεισουμε/λογκρινουμε την συζητηση ιντα που εν μας μεινει κουμερα; η υπαρχουσα ιεραρχια..
    η ελληνοπληξια..

    μα εν λαλω κατι στο ποστ για μερικους που φοουνται την ιστορια με την δικαιολογια οτι εν να φερει "διχασμο" μισσιμου; γιατι βολευκει τους το υπαρχον στατους..

    παλιο κολπο...

    παντως οσον αφορα την ταυτοτητα τζαι αρκετα αλλα, εχω υποπτους στοχους, εσιεις δικαιο...τζαι ειναι τζαι ιστορικη αναγκαιοτητα νομιζω τζαι ηδονη να εφαρμοζεις το νυστερι της αποδμησης στους κυριαρχους μυθους..ειδες τζαι τουτον ειπαμεν το, αλλα εν το πιανεις...

    παντως το κομματι για τον πανα εν καλο τζαι αν συνδεση του πιθκιαβλιου παει υποσυνειδητα στον λιασιδη, τοτες εν πολλα καλο..κατι εγινε..τζαι αφου παρα την μουρμουρα σου,τελικα επιασες τες σιωπες του κυπριακου ηχου, οπως θωρεις ξαναγραφω σου με απωσιοπητικα..
    οποτε για την απατη μεν λαλεις πελλαρες...αν μεν εν τιποτε αλλον εφκαλες εργον..καπως..αποσπασματα που εδιασταυρωθηκαν καπως..τζαι αν εκορατζησεν τζαι τιποτε που την λογοκρινομενη ιστορια τζαι μεινει σου, εν ψυσιηκο που λαλουμεν στην κυπρο..
    τζαι φυσικα γλυκια μου σε ευχαριστω για το κομπλιμεντο σχετικα με τα ελληνικα..σαν κυπραιος ιθαγενης που πιστεφκει στην αξιοπρεπεια του ηχου του [τζαι εμεις οι ιθαγενεις ξερεις ειμαστεν των low αφηγησεων, αλλα "πολιορκουμε τες πολεις" πολλαπλα], νοιωθω περηφανος που μια φωνη/βλεμα που εν αιχμαλωτη της εξουσιας διαπιστωνει οτι "εν μιλω σωστα"... τουτον [ η γοητεια της αντιστασης στις "σωστες γλωσσικες εκδοχες/κωδικες/αφηγησεις-ειδες ποσο μονοθειστικο προφητη κουβαλας μεσα σου τζαι ποσον εξοριστος εσιεις τον πανα;] μπορει να εν μια γραμμουα/κλωστη που να σε παρει στην ιστορικη συνειδηση που ξεκινα που την ετερογενεια των κατω..γιατι αν παεις νακκον παραπισω που το μεταμοντερνο του 80 εν να δεις οτι εν ενα ειδος "αντεστραμενης" μορφης της κριτικης που εφκαινεν που το 68..

    τζαι για την εννοια της ιστορικης συνειδησης [που τον λουκατς στους σιτουσασιονιστες] σκεφτου την σαν μορφη συνειδησης του ολου [του κοινωνικου συστηματος]το οποιο βρισκεται σημερα σε κριση στο πιο μοριακο/καθημερινο του επιπεδο..το ολο στην κυριαρχη ιδεολογια καταρρεει εννοιλογικα σαν μορφη δομησης με βαση ιεραρχια, ενω σαν συστημα εν σαφως τζιαμαι....

    ατε τζαι μιαν ο υδραβλικος μιαν εσου εκολλησαμεν δακατω...
    nice meeting you

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. αγαπητε sceptic,
    αν δεν σε εκφραζει η αφηγηση της τουρτσικης συνωμοσιας, τοσο το καλυτερο...εφοσον συμφωνεις με την διορθωση του γρηγορη οτι τα πραγματα μαλλον ξεκινησαν το 55...
    οποτε δεν ηταν με "ελαφρη καρδια" που ελεγα για πως ξεκινησαν κλπ...απλα ηταν στο πλασιο που εξηγω στο σχολιο...
    αν θελεις θεωρησε σαν δικια μου προσθηκη το οτι το αγιος γεωργιος μπορει να ηταν το αντιστοιχο ντενιζ για τους τ/κ...
    λινοπαμπακος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. -"κορη μα γιατι κολλας; δηλαδη κοιτα να δεις ινταλως καμνεις - για να μεν λαλεις οτι εν σε ερμηνευκουμεν εσενα..ντζιζεις της συζητησης τζαι υστερα βουρας να οχυρωθεις/χωστεις πισω που την ανακαλυψη του αρχικου προβληματος - του δεδομενου..σαν να φοασαι τες προεκτασεις της συζητησης, την ιδια την συζητηση, τζαι θελεις να αλλαξεις θεμα.."

    -χα! το "κυρία μου" έγινε αμέσως "κόρη μου". Τρέχω να κρυφτώ γιατί αρνούμαι να πάρω θέση και να το παίξω Παπαρηγόπουλος? Αλλά όπως φαίνεται αυτό δε σε πτόησε να μου κολλήσεις απόψεις και αντιλήψεις, παρότι μόνο θεωρητικά μίλησα και μόνο για σένα.

    -"που την μιαν τουτον το κειμενο σου εν το πιο καλο, εσιει σαφηνεια τζαι ανεση..τζαι πιανεις τον μεθοδολογικο διχασμο αναμεσα στον μεταμοντερνο σχετικισμο της αποδομησης τζαι στην μεθοδολογια της ολοτητας που πηγαζει που την θεση για το "ημιτελες project της νεωτερικοτητας"...μπραβο ειπες το..τζαι ξερουμεν το που την δεκαετια του 70/80..εν τζαι ειμαστεν τωρασινοι κορη..το ζητουμενο ενι να δουμε αν μπορουμε να παμε παρακατω..να διαμορφωθει ενα πλαισιο που να απλωνεται που τον χαμπερμας τζαι να φτανει στον φουκω [αν τους επιασαν οι αντενες σου].."

    -Τώρα μπορείς να μου πείς ποιός χώνεται πίσω που ονόματα, απλά συνθηματολογικά χωρίς να επεκτείνετασι για το πως εννοεί αυτόν τον αχταρμά? Και για να καταλάβω.. Ποιοί "να πάμε παρακάτω" και ποιός μας ορίζει το ζητούμενο? Η κίνηση από την επεξήγηση και την ανάλυση στην εξαγωγή αξιολογικών αρχών αλλά κυρίως συνταγολογίων δεν είναι το ζητούμενο του "μεταμοντέρνου σχετικισμού"όπως λές παρακάτω. Όπως και κάθε σχετικισμού.


    -(το ότι
    η πιο απλα [σε σχεση με οτι λαλει το ποστ]...αν γινεται να χρησιμοποιησουμε αναλυτικα την λογικη των αφηγησεων [αποδομηση αλλα τζαι πλουραλισμος σαν "ιδεολογιες με υλικη βαση"] ενω ταυτοχρονα να ξερουμεν οτι υπαρχει τζαι η πραγματικοτητα [εν τζιαμαι που σε ενοχλει εν ενι;]με βαση την οποια μπορει να φτιαχτει ενα πλαισιο ανοχης της διαφορετικοτητας..."

    -Ατε πάλε με τα ατ χόμινεμ σου.. (αποσιωπητικά). Με ενοχλεί η πραγματικότητα ε?Ας μην ρωτήσω από που εξήγαγες αυτό το συμπέρασμα, και ας σου πώ ότι ναι, με φοβίζουν όσοι είναι τόσο σίγουροι ότι υπερασπίζονται την πραγματικότητα έναντι του ψεύδους και παράλληλα μιλούν για ολότητες. Και αυτό ισχύει για όλους τους δέσμιους προκαταλήψεων ανεξαρτήτου χρώματος.

    -"μπορουμε αραγες σου να συνδυασουμε τον παλιο διαλογο για την βαση τζαι το εποικοδομημα [αν εφτασες κομμαθκια που τον μαρξισμο] με την συζητηση για τον μεταμοντερνο σχετικισμο;"

    -τελικά οι παρενθέσεις σου είναι όλα τα λεφτά μάστρε μου. Επί του θέματος όχι. Δεν τα βλέπω να συνδυάζονται. Γιατί ο δεύτερος αμφισβητεί την εγκυρότητα οποιουδήποτε (περι)κειμένου και ως εκ τούτου οι αντιστοιχήσεις και οι οι αιτιοκρατίες παν του κόλου. Και παράλληλα υπάρχει μεγαλύτερη αφήγηση από τη θεωρία της "βάσης και του εποικοδομήματος"?

    -"σε τουτα τα ερωτηματα εν υπαρχει απαντηση σημερα..υπαρχουν εισηγησεις...δαμαι εγινεν μια εισηγηση αστιασμενη στην κυπριακη ιστορια..εσυ ομως μεινισκεις περιχαρη στο οτι ανακαλυψες το αρχικο διλλημα [ η μιαν που τες εκδοχες του τελος παντων] τζαι ουτε την πραγματικοτητα ντζιζεις [υπαρχει κριση της κυριαρχης ιστοριογραφιας; αληθκια ποιον μυθο προτιματε - των σουλιωτων η του κειμωνα; η μηπως την ανυπαρκτη ατακα για την ενωση;] ουτε στο πολιτικο-πολιτιστικο ζητημα που τιθεται - "τι καμνουμε;", που ελαλεν τζαι ο συντροφος.."

    -Τα ερωτήματα που έθεσες δε νομίζω να επιδέχονται επανορθωτικών εισηγήσεων και παράλληλα το "τί κάμνουμεν"το διατυπώνει πάντα η εξουσιαστική αρχή και οι εντολοδόχοι της που η ιστοριογραφία νομιμοποιεί.


    -"απλα λαλεις - "α ναι ηβρα οτι προσπαθεις να συνδιασεις θκυο ετεροκλητες παραδοσεις αναλυσης"..ατε κορη..ευχαριστω πολλα που μου το ειπες, αλλα σαν να μου τζαι εξερα το..:)...
    παρακατω ομως εν θωρεις τιποτε; εν θκιεβζεις οξα εν καταλαβεις;"

    -Καταλάβαμε ότιεμπέδωσες πως οι προσβολές στο ήθος και στη νοημοσύνη του αντιπάλου είναι το ατού σου, αλλά αν είμαι τόσο εξώφθαλμα παλαβή τότε δε χρειάζονται περαιτέρω δικές σου υποδείξεις. Φωνάζει από μόνο του.

    -"αφου το παιζεις οξυνια τωρα να σου βαλω τζαι νακκον τζιτρολεμονο;..ατε εν να το καμω τζαι απολογουμαι αν δεν φκει απλα σαν αντιστοιχο πειραγμα.."

    -ε άτε αφού το παίζω οξύνοια παίξε το τζι εσύ (οξύνους) να δούμε πού θα μας φκάλει:

    -"υποψιαζομαι αγαπητη μου κυρια οτι η αποτομη σταση/freezing που εσιεις μπροστα στην πραγματικοτητα πηγαζει απο την αδυναμια σου να μιλησεις για την πραγματικοτητα..εσυ ακομα εισαι κολλημενη στις ανωτερες τζαι κατωτερες γλωσσες/διαλεκτους μεν το ξεχανεις..το οτι ανακαλυψες οτι η κριτικη του μεταμοντερνου, του φουκω [οτι επιασες τελος παντων] διατυπωνεται κριτικα απεναντι στες μεγαλες αφηγησεις [οπως - μεν ξεχανεις- ας πουμε της ελληνικοτητας, της ελληνικης γλωσσας κλπ], εν πολλα καλο..μπορεις να παεις παρακατω;..φαινεσαι να μεν μπορεις ακομα..κολλας.. εν σαφες ποσο προσεκτικα αποφευγεις το εμπειρικο θεμα..."

    -υποψιάζεσαι. Έχεις και πιστοποιητικά μαντικότητας ή κινήθηκες από κάποιες ενδείξεις. Αν ισχύει το δεύτερο, υπέδειξε μας τις (κόπυ-πέηστ, ξέρεις εσύ) να τις μάθουμε και μείς.

    -"υποψιαζομαι οτι μπορει να εν τζαι η φαση αλλου σε τρωει τζαι αλλου κνιθεσαι, με το συμπαθκιο..δηλαδη μπορει τζαι να δυσπιρκας για την λογοκρινομενη ιστορια που παρελαβνει σαν αποσπασματα τα οποια χαλουν την εικονα της μεγαλης σου αφηγησης...τζαι αλλασεις θεμα γιατι εν σε βολεφκει, η ταρασσει τα νευρα σου.."Η εμμονή σε ταυτότητες και η αποδόμησή τους με τέτοια ελατήρια είναι ως εκ τούτου ύποπτη."..ναι κορη σιουρα...ειμαι σιουρος οτι εκαρτερας να ερτεις σε τουτο το μπλοκ για να ανακαλυψεις τι υπαρχει συγκρουση ταυτοτητων..οπως υπαρχει [ξερεις το εν ενι;] τζαι ιεραρχια ταυτοτητων..καποιος λαλει "τουτη η ιεραρχια καταπιεζει το βιωμα μου,λ την ταυτοτητα μου - τζαι ιδου ο μυθος της".."

    -Μαστρε μου, είπα σου ότι το να ξεκολλάς μέρος από τα λόγια μου και να τα κολλάς όπου σε βολεύει είναι κάτι κοψονούρικο μεν, λάθος δε. Για να σου το κάνω λιανά, αν θες να καταρρίψεις ταυτότητες κάνε το αλλά όχι για να δημιουργήσεις άλλες, αλλά απλά για να αμφισβητήσεις την υπαρκτική τους συνθήκη. Είπα σου, οι προστακτικές ενοχλούν με και οι κυρίαρχες και ισχύουσες μέχρι πρόσφατα, και αυτές που ετοιμάζονται και έρχονται λίαν συντόμως ώς μπόνους με την "λύση".


    -"τζαι η στρατηγικη του "κλωτσω την μαππα εξω" [γιατι εν θελω να συζητησω την εξουσια/ιεραρχια] ενι: - "τουτη η συζητηση εν υποπτη..εν γινεται να καμνεις τουτην την κριτικη διοτι πολλομιλας πρωτα απο ολα για ταυτοτητες [αρα περιοριστε το.. ο κ. τσομσκυ που ελαλουσαμεν] τζαι υστερα η αποδομηση τους εν υποπτη [η αγαπημενη μου λεξη]"..
    αρα απαγορευεται; τζαι αμα αποκλεισουμε/λογκρινουμε την συζητηση ιντα που εν μας μεινει κουμερα; η υπαρχουσα ιεραρχια..
    η ελληνοπληξια.."

    -Κουμπάρε έχασες την μάππα. ¨Εχεις εμμονή με την ελληνοπληξία και μου την κολλάς χωρίς να ξέρω κι εγώ γιατί αλλά συγχωρώ σε. Και ειλικρινά δυσκολεύομαι να καταλάβω τί γράφεις με τόσο ασύνδετο (συντακτικά) τρόπο. Ήρεμα. Υπάρχουν και τελείες και κόμματα. Μη μας δυσκολεύεις. Χείμαρρος είσαι μάστρε! Δεν κρατιέσαι με τίποτα!

    -"μα εν λαλω κατι στο ποστ για μερικους που φοουνται την ιστορια με την δικαιολογια οτι εν να φερει "διχασμο" μισσιμου; γιατι βολευκει τους το υπαρχον στατους.."

    -τώρα τούτον που κολλά?

    -"παλιο κολπο..."

    -ααα, οκ...

    -"παντως οσον αφορα την ταυτοτητα τζαι αρκετα αλλα, εχω υποπτους στοχους, εσιεις δικαιο...τζαι ειναι τζαι ιστορικη αναγκαιοτητα νομιζω τζαι ηδονη να εφαρμοζεις το νυστερι της αποδμησης στους κυριαρχους μυθους..ειδες τζαι τουτον ειπαμεν το, αλλα εν το πιανεις..."

    -είδες ρε παιδί μου παλαβομάρα πάνω μου!

    -"παντως το κομματι για τον πανα εν καλο τζαι αν συνδεση του πιθκιαβλιου παει υποσυνειδητα στον λιασιδη, τοτες εν πολλα καλο..κατι εγινε..τζαι αφου παρα την μουρμουρα σου,τελικα επιασες τες σιωπες του κυπριακου ηχου, οπως θωρεις ξαναγραφω σου με απωσιοπητικα.. "

    -χρυσέ μου σου έφυγε μια παύλα η οποία ήθελε απλά να καταδείξει ότι δεν υπάρχει παρθενογένεση ούτε στο επίπεδο μιας λέξης. Πάντα κάτι θα σέρνει από παλιά.

    -"οποτε για την απατη μεν λαλεις πελλαρες...αν μεν εν τιποτε αλλον εφκαλες εργον..καπως..αποσπασματα που εδιασταυρωθηκαν καπως..τζαι αν εκορατζησεν τζαι τιποτε που την λογοκρινομενη ιστορια τζαι μεινει σου, εν ψυσιηκο που λαλουμεν στην κυπρο.."

    -χα! αποσπάσματα που διασταυρώθηκαν! Μήπως κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια. Εκτός κι αν παραπέμπεις στον αποσπασματικό χαραχτήρα της ιστορίας αλλά και πάλι, "εμπειρικά δεδομένα"σου προσκόμισαν οι υπόλοιποι σχολιαστές, όχι εγώ.

    -"τζαι φυσικα γλυκια μου σε ευχαριστω για το κομπλιμεντο σχετικα με τα ελληνικα."

    -παρακαλώ!

    -"σαν κυπραιος ιθαγενης που πιστεφκει στην αξιοπρεπεια του ηχου του [τζαι εμεις οι ιθαγενεις ξερεις ειμαστεν των low αφηγησεων, αλλα "πολιορκουμε τες πολεις" πολλαπλα], νοιωθω περηφανος που μια φωνη/βλεμα που εν αιχμαλωτη της εξουσιας

    -χα! αρε γιου τόλκιν του μι??? Αχ πολύ το χαίρομαι! Πού είσαι ρε Πίττα που κάποτε με κατέταξες στην μούχλα του περιθωρίου!!!
    Αιχμάλωτη της εξουσίας ε? είμαι ακελικιά και δεν το ξέρω? ( πρόσεξε :τα ερωτηματικά μου είναι αγγλικά όη πελλάρες)


    -διαπιστωνει οτι "εν μιλω σωστα"... τουτον [ η γοητεια της αντιστασης στις "σωστες γλωσσικες εκδοχες/κωδικες/αφηγησεις-ειδες ποσο μονοθειστικο προφητη κουβαλας μεσα σου τζαι ποσον εξοριστος εσιεις τον πανα;]

    -είδα που να μην έβλεπα, εκείνο το σχόλιο μου στο ποστ σου σχετικά με τη γλώσσα και τη διάλεκτ δεν είδα, καθώς ευθύς αμέσως μετά την απάντηση μου, αρχειοθέτησες το ποστ χωρίς να απαντήσεις


    -" μπορει να εν μια γραμμουα/κλωστη που να σε παρει στην ιστορικη συνειδηση που ξεκινα που την ετερογενεια των κατω..γιατι αν παεις νακκον παραπισω που το μεταμοντερνο του 80 εν να δεις οτι εν ενα ειδος "αντεστραμενης" μορφης της κριτικης που εφκαινεν που το 68.."

    -Μάλιστα κυριε Πολίτη.( δεν αναφέρομαι στην εφημερίδα, ξέρεις εσύ..)

    -τζιαι για την εννοια της ιστορικης συνειδησης [που τον λουκατς στους σιτουσασιονιστες] σκεφτου την σαν μορφη συνειδησης του ολου [του κοινωνικου συστηματος]το οποιο βρισκεται σημερα σε κριση στο πιο μοριακο/καθημερινο του επιπεδο..το ολο στην κυριαρχη ιδεολογια καταρρεει εννοιλογικα σαν μορφη δομησης με βαση ιεραρχια, ενω σαν συστημα εν σαφως τζιαμαι....

    -οκ δαμέ πάσο, άρεσεν μου τούτον που είπες.

    -"ατε τζαι μιαν ο υδραβλικος μιαν εσου εκολλησαμεν δακατω...
    nice meeting you"

    -άη λοβ γιου ττου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. σκέπτικ θεωρώ ότι οι ε/κ φέρουν μεγαλύτερη ευθύνη για τις συγκρούσεις. όντας η πλειοψηφία θα έπρεπεν να κοντρολάρουν τους ακραίους τους με τα όπλα. μιας τζιαι μελετάς τζιαι τον μακάριο πε μας λλίον για την πολιτική του φιλοσοφία την δεκαετία του 50. εν λάθος η άποψη ότι έθελεν να καθυποτάξει πολιτικά τους τ/κ έτσι ώστε να επιβάλει την ένωση;
    λινοπάμπακε ποια εν η πηγή σου για την αναφορά της εοκα σε αδελφούς τ/κ? που βρίσκουμεν το συγκεκριμένο φυλλάδιο του εμακ? επειδή επήα στο μουσείο του άγιου γεώργιος/ ξενοδοχείο σαιντ τζιορτζ που ανήκει στην εκκλησία στην χλώρακα τζιαι εν το εσσιάστηκα. μόνον μιαν προτομή του γρίβα είδα, σημαίες, κάτι όπλα, κάτι εθνοκαύλικα λοκάτζιηκα τσιτάτα αλλά τίποτε που θα εμπορούσεν να είναι ανεχτόν που τους πολλούς τ/κ πρόσφυγες που την πάφο αν και όταν το δουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ωχ ρε Γρηγόρη βάλεις μου δύσκολα ρε φίλε. Ειδικά με τους Τ/Κς ανησυχώ πολλά ότι στο viva θα με σφάξουν οι εξεταστές επειδή δεν τους δίνω αρκετή σημασία. Όμως το επιχείρημά μου είναι ότι αυτό αντανακλά τις πεποιθήσεις του Μακαρίου.

    Εγώ όπως το εκατάλαβα (λέμε τώρα προσωπική μου γνώμη) είναι ότι ούτε καν ένοιαζε τον Μακάριο για τους Τ/Κς. Η γραμμή του ήταν ότι οι Τ/Κ είναι μειονότητα και πρέπει να είναι ευχαριστημένοι με το καθεστώς που έχουν οι Μουσουλμάνοι της Θράκης. Και το επιχείρημά του ήταν ότι το 18% του πληθυσμού δεν μπορεί να είναι ισάξιο με το 80%. Σημείωσε ότι και ο Χάρντιγκ είπε κάτι παρόποιο μετά που εξόρισε τον Μακάριο, ότι η Βρετανία σε κάποια φάση πρέπει να πει της Τουρκίας ότι η ένωση πρέπει να γίνει.

    Για μένα αυτή η στάση του Μακάριου εκ των υστέρων ήταν λάθος, αλλά με το κλίμα της εποχής ήταν άκρως φυσιολογική. Οι Ε/Κ έβλεπαν την σταδιακή εξάπλωση της Ελλάδας και νόμιζαν ότι και η Κύπρος θα ακολουθήσει. Και το πιο σημαντικό έβλεπαν άλλες αποικίες να αποκτούν αυτονομία, ή αυτοδιάθεση και ήθελαν και αυτοί. Οι Τ/Κ ήταν μια υποσημείωση της ιστορίας, τίποτε σοβαρό που να αξίζει να ασχοληθεί κανείς μαζί του.

    Η ένωση για τον Μακάριο ήταν δεδομένη, όταν έγινε αρχιεπίσκοπος αυτήν υποσχέθηκε, όπως και το 1954 με τον όρκο της Φανερωμένης. Το θέμα με την δεξιοφρωσύνη και ειδικά με την Εθναρχία ήταν ότι ήταν τυφλή απέναντι στους Τ/Κς. Δεν τους λάμβαναν καν υπόψη. Μετά το 1960 ίσως μπορούμε να πούμε ότι υπήρχε σχέδιο να τους υποτάξουν, όταν είχαν ήδη γίνει συναίτεροι. Πιο πριν οι Τ/Κ ήταν cultural accessory. Εγώ έτσι το κατάλαβα, ότι υπήρχε η απλουστευμένη πέποιθηση ότι οι Τ/κ απλώς έπρεπε να δεκτούν την μοίρα τους. Το οποίο φυσικά εξύπνησε το σύνδρομο της Κρήτης, όπως σωστά είπε ο Λινοβάμβακος, στους Τ/Κ που δεν ήθελαν με καμιά δύναμη η Κύπρος να γίνει μέρος της Ελλάδας.

    Όμως η πιο σημαντική παράβλεψη της Εθναρχίας αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης ήταν το πόσο δυναμικά θα αντιδρούσε η Βρετανία που στην ουσία ανακίνησε το παράγοντα Τουρκία για μπλοκάρει το αίτημα ένωσης και στην συνέχεια τα πράγματα έγιναν περίπλοκα.

    Στο αφηρημένο συμφωνώ ότι κανονικά οι Ε/Κ έπρεπε να δείξουν ανωτερότητα και να συνεργαστούν με τους Τ/Κς. Αλλά δυστυχώς είναι και το αίσθημα κινητήρια δύναμη της ιστορίας. Αρκετοί (για να γίνει η ζημιά) Ε/Κ θεώρησαν το σύνταγμα της Ζυρίχης ήττα και για αυτό προσπάθησαν να το ανατρέψουν. (Τί ρόλο έπαιξε ο Μακάριος σε τούτο το θέμα, δεν ξέρω, σε κάποια φάση θέλω να το μελετήσω διεξοδικά επειδή ειπώθηκαν πολλά και δεν ξέρω τι ακριβώς έγινε.) Αλλά πάντα για να γίνει καβγάς χρειάζονται δύο, που σημαίνει και οι Τ/Κ δεν ήταν άμοιροι ευθυνών. Για αυτό και διαφώνησα με τον Λινοβάμβακο, αλλά όπως το ξεκαθάρισε το θέμα συμφωνήσαμε.

    Για το θέμα ΕΟΚΑ - Τ/Κ ξέρω ότι ο Γρίβας αναφέρει στα απομνημονεύματά του ότι είχε κυκλοφορήσει φυλλάδια στις Τ/Κ συνοικίες που έλεγαν ότι η ΕΟΚΑ δεν πρόκειται να τους πειράξει, ούτε τις περιουσίες τους, ούτε και την τίμη τους. Αλλά φυσικά
    δεν ήταν αρκετό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγαπητη μου κυρια [dokisisofi]

    Εν εβρεξεν τουτην την φορα..μα με ετσι μουρμουρα ινταλως ηταν να βρεξει; Παντως αρκεψαν να φκαινουν χορτουθκια/τσιαηρουιν μεστα χαντατζια, στην ακρα των μονοπαθκιων…
    Να σου πω την αληθκια ενομισα ότι ετελειωσαμεν..τελος παντων..χαρα στην ορεξη σου να τα καμνεις copy paste..εκαμα τζαι εγω το δικο σου τζαι εβαλα σχολια που κατω σε italics..τα αρχικα τα δικα μου εφυα τα…οσο για τα κομματα τζια τες τελειες..καταλαβω σε..εν θεμα κωδικα αναγνωσης..αλλα εν τζαι το «παλιο ζειμπεκικο» που λαλει ο μισσιος στο «χαμογελα ρε τι σου ζητανε;»- προσαρμοσμενο στο τοπικο/ηχητικο πλαισιο..

    "-χα! το "κυρία μου" έγινε αμέσως "κόρη μου". Τρέχω να κρυφτώ γιατί αρνούμαι να πάρω θέση και να το παίξω Παπαρηγόπουλος? Αλλά όπως φαίνεται αυτό δε σε πτόησε να μου κολλήσεις απόψεις και αντιλήψεις, παρότι μόνο θεωρητικά μίλησα και μόνο για σένα."

    Οϊ εν ειπα κορη «μου»..ακαταχνωτα..γιατι να πω ετσι; Ειμαι σαρανταρης εν τζαι ειμαι εξηνταρης.. Ειπα «κορη» όπως τζαι στο πρωτο σχολιο, απλα δαμαι εν εβαλα το ονομα σου «κορη dokisisofi”..εμπηκα πιο αμεσα γιατι οντως εδυσπιρκασα με ότι σου γραφω σαν το «γιατι κολλας»..το κορη γενικα εν affectionate ορος ..
    Ειδες;..παπαρηγοπουλος..μπορει να εν χαρακτηριστικο ποιον θα εθκιαλεεν ο καθενας/καθεμια σαν το ονομα-σημειο αναφορας στην ιστορια/ιστοριογραφια.. καποιος άλλος θα εμπορεν να πει βουρνας η κορδατος…η κυρρης κλπ…
    Ας μεν κρυφκουμαστεν..νομιζω ότι μυριζουμαστεν τον αλλον που τα σημεια..αμα καμνωμεν λαθος διορθωνομεν το τζαι παμεν παρακατω..


    "-Τώρα μπορείς να μου πείς ποιός χώνεται πίσω που ονόματα, απλά συνθηματολογικά χωρίς να επεκτείνετασι για το πως εννοεί αυτόν τον αχταρμά? Και για να καταλάβω.. Ποιοί "να πάμε παρακάτω" και ποιός μας ορίζει το ζητούμενο? Η κίνηση από την επεξήγηση και την ανάλυση στην εξαγωγή αξιολογικών αρχών αλλά κυρίως συνταγολογίων δεν είναι το ζητούμενο του "μεταμοντέρνου σχετικισμού"όπως λές παρακάτω. Όπως και κάθε σχετικισμού."

    εν συνθηματολογω..απλα αναφερτηκα στα πιο γνωστα ατομα/θεωρητικους της συζητησης μοντερνο/μεταμοντερνο με τους ορους που το εβαλα πιο πανω..αν δεν σου μιλουν σαν σημεια αναφορας, οκ...αλλα εσυ επηες να μου ανοιξεις το θεμα για το ζητημα της μεθοδολογιας με αναφορες σε ορους που παραπεμπουν σε τζηνην την συζητηση..τζαι εν εν μονο κοινωνιολογοι…εν ο κλασικος διαλογος στις κοινωνικες επιστημες τζαι τες ανθρωπιστικες σπουδες [ατε στην κριτικη τους διασταση για να ακριβολογουμεν] ευρυτερα πανω στο θεμα..
    το «ζητουμενο» εν για μενα που εγραψα το ποστ – τουτον εν το θεμα που βαλλω, που με απασχολει..ινταλως να αλλαξει η ιστορια αλλα να μεν ππεσουμεν στην παγιδα μιας νεας εξουσιας/μονοθειστικου λογου κλπ - η τουλαχιστον να ενθαρρυνουμε ανιγματα/ανοικτα παραθυρα στο πλαισιο που μπορει να διαμορφωθει....ινταλως το λαλουν στην διαλεκτο σου; :)..τζαι αν πιανω καλα την εικονα, τουτον σαν ζητουμενο, εν κατι που απασχολα τζαι τις κοινωνικες επιστημες ευρυτερα αλλα τζαι την επαναστατικη θεωρια/πρακτικη [που με ενδιαφερει σαφως παραπανω]..
    τουτον που λαλεις ναι, σαφως εν εν η θεση του μεταμοντερνου σχετικισμου –αφου τουτος εν ο ενας πολος της συζητησης..τζαι τουτος ο σχετικισμος μπορει να εσιει τζαι ριζοσπαστικες ριζες/προοπτικες, αλλα αμα γινεται απλα ισοπεδωτικος όπως τα εμπορευματα [«anything goes»] γινεται τζαι απολογια του μετα- το- 80 κοσμου..που τον νεοφιλελευθερισμο μεχρι την σημειολογια [που ριζωνει βαθκια μεσα που τα μιντια] των δυτικων νεοαποικιακων πολεμων..σκεφτου την ρητορικη της στηριξης των ισλαμιστων στο αφχανισταν την δεκαετια του 80 τζαι την ρητορικη της εισβολης το 2003…anything goes indeed.. η σκεφτου τον σαβοπουλο [παρακατω για τουτον]…


    "-Ατε πάλε με τα ατ χόμινεμ σου.. (αποσιωπητικά). Με ενοχλεί η πραγματικότητα ε?Ας μην ρωτήσω από που εξήγαγες αυτό το συμπέρασμα, και ας σου πώ ότι ναι, με φοβίζουν όσοι είναι τόσο σίγουροι ότι υπερασπίζονται την πραγματικότητα έναντι του ψεύδους και παράλληλα μιλούν για ολότητες. Και αυτό ισχύει για όλους τους δέσμιους προκαταλήψεων ανεξαρτήτου χρώματος."

    Προσπαθω να σου εξηγησω..αλλα ειτε εν ακουεις ειτε εν περνα το μυνημα…εσιεις μπροστα σου ένα θεμα..γραφω σχολιο τζαι λαλω σου «ξερεις..τουτον το ποστ εσιει τζαι μιαν συνεχεια/απαντηση σε κατι που εγραψες…ότι μονο ο λογος/ιδεολογια/αφηγηση τζαι οι αιτιοκρατικες τους δομες ενεν αρκετα..υπαρχει τζαι η υλικη πραγματικοτητα»..τζαι εσου κορη/κυρια νομιζεις ότι απλα καμνω το για να σε καλοπιασω η κατι τεθκιο [καλα τουτον τζαι αν εν κολλημα – μα γραφωμεν δαμαι για να καλοπιανωμεν κανενα; Με ξερουμεν ο ενας τον αλλον/η με εννα τον μαθωμεν ποττε μας..σιονουμε λεξεις που διασταυρωνουνται..καπως..ειπαμεν το ..…ασε που εν το σημειο που ειλικρινα εν καταλαβω [σνιφ σνιφ] γιατι εν θωρεις ότι τζηνον το σημειο το γερημον, που το προηγουμενο σχολιο σου [[η μεθοδολογικη αναφορα που εκαμα κοπυ πειστ], ηταν «όλα τα λεφτα» που λαλουν… επροβληματισεν με τζαι εσκεφτηκα την διατυπωση σου – τζαι ειπα σου το τζαι αμα το εθκιεβασα το σχολιο τζαι υστερα που εγραψα το νέο ποστ....ηταν ωραια αλλα [όπως τζαι την πρωτη φορα στα σχολια για την συλλογικοτητα-ατομικοτητα τζαι την ηδονη] παλε εκωδικοποιας το μερικα –στην πρωτη φαση εμεινισκες στην ατομικοτητα-ναρκισισμο, δαμαι επιανες μονο την πολιτιστικο-πολιτικη διασταση των discourse [την ιδεαλιστικη του εποικοδομημαος που θα ελαλουσαν τζαι οι ορθοδοξοι μαρξιστες του τοτε] …τζαι οντως επροσπαθησα σε τουτο το ποστ να σου απαντησω μεθοδολογικα [με το να σου βαλω την εμπειρικη/υλικη πραγματικοτητα ομπρος σου, σαν ιστορια] τζαι εσου χαπαρι..στην αρκην εφταιεν σου ταχα μου η συζητηση, τζαι αμα σου ειπα να δεις πιο βαθκια τα subtleties [ειπα σου το ξικουτσουλα δηλαδη], εσου αρκεψες μου τες πελλαρες [σορρυ] ότι καμνω αριστοτεχνικες μπλα μπλα συγκολησεις…αν επαιζαμεν σε στυλ ανταλαγης ατακας σε κοκτειλ παρτυ [οϊ πως παω- η εσυ- αλλα όπως φανταζομαι] ηταν να σου πω ουλλα εν συρραφες υστερα που τον λωτρεαμον…ασε που εν εσιει παρθενογενεση οντως…αλλα εγιω επαιζα σε εργο συνεχειας που τα προηγουμενα σχολια…τζαι αμα διας του αλλου αγγουρι [αλλα δαμαι εβιωνα το σαν το φκιορο-αλλα η κυπριακη ατακα θωρεις ετσι το εσιει, τζαι ειπαμεν εν εσιει παρθενογενεση] τζαι ο άλλος/η λαλει σου οτι εν ζαβο, ιντα που εν να του πεις;…αρρωνεις τζαι λλιον περκι παιξει τουτος ο κωδικας…
    Γενικα εφανηκεν μου ότι εν εμπαινες στην πραγματικοτητα, τζαι αμα σου την εσυναφερνα ακομα τζαι θεωρητικα η αντιδραση σου ηταν σαν να εφκαλες σπυρκα..μπορει να ηταν τζαι αλλα σημεια που εφκαλαν το οξινο..αλλα τα στοιχεια όπως τα εθωρουν τζιαμαι εδειχναν…
    τζαι εν συφφωνω οτι οπτικη τζαι προκαταληψη εν το ιδιο.. εν νακκον ισοπεδωση..αγνοα σαφως την μεταβλητη της εξουσιας...


    "-τελικά οι παρενθέσεις σου είναι όλα τα λεφτά μάστρε μου. Επί του θέματος όχι. Δεν τα βλέπω να συνδυάζονται. Γιατί ο δεύτερος αμφισβητεί την εγκυρότητα οποιουδήποτε (περι)κειμένου και ως εκ τούτου οι αντιστοιχήσεις και οι οι αιτιοκρατίες παν του κόλου. Και παράλληλα υπάρχει μεγαλύτερη αφήγηση από τη θεωρία της "βάσης και του εποικοδομήματος"?"

    Μπαρδον που λαλουν τζαι οι ευρωπαιστες..μαλλον καμνεις λαθος – τουλαχιστον στο ότι εν εγιναν προσπαθειες η ότι τουτη η προασπαθεια συνδυασμου εξακολουθει να εν ενας βασικος πολος των συζητησεων σημερα..αν εσυ συφφωνας με την μιαν οπτικη/πολο της μεθοδολογικης συζητησης, οκ - αλλα το ευρυτερο πλαισιο εν επισης τζιαμαι..να μεν ανοιξουμεν την συζητηση…ας μεινουμε καπου εστιασμενοι..το «κλασικο» πκιον κειμενο/αναλυση του του jameson [postmodernism and consumer society..η σαν postmodernism, or the cultural logic of late capitalism] καμνει ακριβως τουτην την προσπαθεια – να συνδεσει το μαρξστικο αναλυτικο μοντελο με το μεταμοντερνο σαν φαινομενο..εν ενδιαφερουσα προσπαθεια τζαι γραμμη διερευνησης..δε το αν δεν το ξερεις..για το θεμα μας δαμαι- ο jameson προσπαθει να δει την κουλτουρα του μεταμοντερνου σαν αποτοκο μιας νεας μεταμοτρφωσης του καπιταλισμου – σαν υλικης βασης..τζαι νομιζω αρκετες που τες θεσεις του εν γενικα αποδεκτες σημερα –εστω σαν αφετηρια..τζηνον που με ενδιαφερει εμενα εν η άλλη πλευρα της διαλεκτικης – η απομυθοποιηση..πως το μεταμοντερνο εν τζαι αποτελεσμα κρισης/υπονομευσης..τον μαρκο στην τσιαπας του μεξικου, των ζαπατιστας, ξερεις τον; την ιταλικη αυτονομια;
    Αρα ναι μπορουν [εν δυναμει] να συνδυαστουν..αν θελεις μια κουβεντα[βασισμενη τζαι στην οντολογια τζαι στην εξελιξη/ ιστορια σαν αποτελεσμα κοινωνικης συγκρουσης] πανω στην πιθανοτητα διαλογου, τζαι αναπτυξης καποιου τροπου επικοινωνιας/πλαισιου αναμεσα στην μεταμοντερνα κριτικη τζαι την αναζητηση μιας απελευθερωτικης ολοτητας, δε τον διαλογο του φουκω με τον τσομσκυ στις αρχες τηςε δεκαετιας του 70..εν στο βιβλιο «η μικροφυσικη της εξουσιας» [εκδοση με κειμενα του φουκω]…η εικονα του σκαψιματος του βουνου που θκυο αντιθετες κατευθυνσεις, εκαμεν μου εντυπωσην που τον τζαιρο που το εθκιεβασα..τζαι νομιζω ντζιζει πανω σε πολλες διαστασεις της συζητησης που ακολουθησε ευρυτερα υστερα…σαφως σε πιο επαναστατικο πλαισιο τοτε – στο σιος του 68..
    Η βαση-εποικοδομημα μπορει να εν αναλυτικο πλαισιο στην μαρξιστικη μεγαλη αφηγηση..αλλα εν τζαι βασικον εργαλειο κοινωνικης αναλυσης – εν foundation stone παρα τες κριτικες τζαι τες μεταμορφωσεις της..εν το πλασιο μεσα στο οποιο εγιναν πολλες που τες πιο σημαντικες συζητησεις για την νεωτερικτοητα τον 20ο αιωνα..δε το αν θελεις σαν το αντιστοιχο του ασυνειδητου του φρουντ..σαφως επερασεν που μεταμορφωσεις…αλλα μπορεις να μιλησεις για κοινωνικες επιστημες η τζαι για την μοντερνα/μοντερνιστικη τεχνη η τζαι πιο βασικα για την καθημερινη ζωη, χωρις τζηνον το πλαισιο/εννοια της ψυχαναλυσης; Θωρεις..νοιωθω μερος της μεταμοντερνας εποχης, αλλα ηρταμεν ως δαμαι [στες θετικες διαστασεις της γνωσης, της κριτικης τζαι της αντιστασης/απομυθοποιησης] γιατι επαλεψαμεν με τζηνα τα εργαλεια..τζαι κατι εξαντληθηκεν σιουρα, αλλα οϊ η χρηση, η αναγκαιοτητα εργαλειων, η το προβλημα – η εξουσια..νομιζω ότι αν εγκαταλειψουμε την μεθοδολογια τζαι την μνημη της χρησης τζηνων των εργαλειων κινδυνευκουμεν να γινουμεν μαιτανος της εξουσιας…


    "-Τα ερωτήματα που έθεσες δε νομίζω να επιδέχονται επανορθωτικών εισηγήσεων και παράλληλα το "τί κάμνουμεν"το διατυπώνει πάντα η εξουσιαστική αρχή και οι εντολοδόχοι της που η ιστοριογραφία νομιμοποιεί."

    Οϊ τζαι παλεν οϊ που εγραψεν τζαι ο μακαριτης ο κατσαμπας για την χουντα…το τι καμνουμεν εν βασικο για οσους ενδιαφερονται για την υπονομευση της ιεραρχιας, της καταπιεσης - η απλα στην αρθρωση της αντιστασης…αν δεν καμω, αν δεν πω/μιλησω [εστω τζαι στα αντιφατικα πλαισια που διαμορφωνει το συστημα τζαι οι δομες του κυριαρχου λογου] απλα υποτασομαι η φτανω στες γελοιοτητες του σαβοπουλλου [τοτε] που ελαλεν ότι οι καλοηροι ηταν οι μονοι αμφισβητιες τραλα λα, όταν επουλαν την νέο-ορθοδοξια σαν το εισητηριο του για τες θεαμτικες πελλαρες με τα αεροστατα – τζαι υστερα τα στρατοπεδα!!…αλλα δαμαι [στην κουβεντα μας] ηταν τζαι πιο απλο..υπαρχει ένα ζητημα – μια ιστοριογραφια που εν σε κριση αλλα εν τζαι καταπιεστικη…το να σιωπησει καποιος απλα αφηνει την εξουσια να λαλει, «εν ενταξει ρε παιθκια.» …η τις νεες εξουσιες να φτιαχνουν τον μυθο τους αναλογα…αν δεν καμεις τζαι αν δεν πεις κυρια μου, απλα υποτασσεσαι..ετσι ξερω..ετσι εζησα..τζαι ετσι παω…



    "-Καταλάβαμε ότιεμπέδωσες πως οι προσβολές στο ήθος και στη νοημοσύνη του αντιπάλου είναι το ατού σου, αλλά αν είμαι τόσο εξώφθαλμα παλαβή τότε δε χρειάζονται περαιτέρω δικές σου υποδείξεις. Φωνάζει από μόνο του."

    Συγνωμη..αλλα μεν μου αγκριζεσαι τωρα – απλα σου επεστρεψα οσο πιο ευγενικα εμπορουν, τον δικο σου λογο..ξαναθκιεβασαι τι μαλακιες [σορρυ] «εγραφες» [τζαι το υφος τζαι τα εν δυναμει νοουμενα ετσι μου εφανηκαν] για τον αλλον κοσμο που εσχολιασε..εν σου το ειπα στο προηγουμενο σχολιο για να ηρεμησεις που τζηνον τον φκιολι. Τζαι please/να χαρεις, μεν αρκεψεις παλε..πε ότι εκαμα λαθος αναγνωση τζαι ξιχαστο….
    οϊ εν μου αρεσκει να θιγω κοσμο – τζαι μαλλον επρεπεν να το ξερεις...μπορει να μου ταραξουν τα νευρα, ναι..αλλα δαμαι επροσπαθουν να σου πω καπως ότι εμεινες μισοδοτζη..κοφκει ο νους σου, τουτον εν σαφες..αλλα ενοιωθα ότι κατι εκολλαν τζαι αντι για τουτον εφκαινε μια ταση προσωπικης επιθεσης…οποτε μαλλον εκολλησες μου την οξινια δαμαι τζαι εβαλα το χαμογελουιν περκι περασει ηπια…
    Γενικα εν πιστεφκω/καταλαβω/χρησιμοποιω τον διαχωρισμο σε παλαβους τζαι μη…ουλλοι εχουν έναν εργαλειο – τον νου τους ..αλλοι χρησιμοποιουν τον [κοφκει ο νους/εργαλειο] τζαι αλλοι οϊ – το γιατι εν θεμα που μονο του..αλλα εν εν γιατι εν εξ ορισμου ανικανοι/παλαβοι..εν υπαρχουν ετσι πλασματα - ουλλοι εχουν νουν σαν ανθρωπινα ζωα..

    "-ε άτε αφού το παίζω οξύνοια παίξε το τζι εσύ (οξύνους) να δούμε πού θα μας φκάλει:"

    οκ..καλον τζαι εξυπνο παιχνιδισμα..


    "-υποψιάζεσαι. Έχεις και πιστοποιητικά μαντικότητας ή κινήθηκες από κάποιες ενδείξεις. Αν ισχύει το δεύτερο, υπέδειξε μας τις (κόπυ-πέηστ, ξέρεις εσύ) να τις μάθουμε και μείς."

    Το τεκμηριο αναφερω το [το γλωσσικο]..ετσι τζαι αλλοιως ανταλλαξαμε 7-8 σχολια..το πιο εμπειρικο που εφτασαμεν με την κυπρο ηταν η κουβεντα για την γλωσσα/διαλεκτο…τζαι δαμαι εμπηκες στην κουβεντα αλλα εν εμπαινες στο θεμα – τα γνωστα – replay « εν ενταξι η ιστοριογραφια; Εσιει προβλημα; Μπορουμε να ενταξουμε αντιθετικες αφηγησεις σε ένα πλαισιο; Να καταργησουμε το μαθημα της ιστοριας; Να το διδασκει η εκκλησια;» Ξερω γω..κατι..με το να λαλεις «α η κριτικη μπορει να φερει νεαν εξουσια», εηανηκεν μου οτι αποφευκεις το θεμα…


    "-Μαστρε μου, είπα σου ότι το να ξεκολλάς μέρος από τα λόγια μου και να τα κολλάς όπου σε βολεύει είναι κάτι κοψονούρικο μεν, λάθος δε. Για να σου το κάνω λιανά, αν θες να καταρρίψεις ταυτότητες κάνε το αλλά όχι για να δημιουργήσεις άλλες, αλλά απλά για να αμφισβητήσεις την υπαρκτική τους συνθήκη. Είπα σου, οι προστακτικές ενοχλούν με και οι κυρίαρχες και ισχύουσες μέχρι πρόσφατα, και αυτές που ετοιμάζονται και έρχονται λίαν συντόμως ώς μπόνους με την "λύση"."

    Οι ταυτοτητες εν τζαι εν θεμα επιλογης…οι συλλογικες ταυτοτητες εν ενας τροπος που οι αθρωποι ζουν μορφες συλλογικοτητας…εν τζαι εν τουτες το προβημα..το προβλημα εν η ιεραρχια τους τζαι ενδεχμενως η εσωτερικη τους [οταν εν επισης ιεραρχικη] δομη....η εξουσια μεσα τζαι αναμεσα τους…το θεμα ενι ότι [όπως τζαι η κοινωνια] οι συλλογικες ταυτοτητες μπορουν να δομηθουν τζαι με μη-εξουσιαστικο τροπο..λ.χ. η ταυτοτητα της συλλογικοτητας των καταπιεσμενων [προλεταριων,αποικιοκρατουμενων, γυναικων- δαμαι παιζει ινταλως εν να το παρεις/ερμηνευσεις, αλλα οντως νομιζω ότι ο φεμινισμος των 60ς-70ς εισιεν κατι βαθκια ανατρεπτικο, κλπ] σαφως καταπιεζεται τζαι η εξουσια [αλλα ιδιαιτερα η κυριαρχη ιδεολογια] προσπαθει συνειδητα να αποτρεψει την δημιουργια/αναδυση τους..ταυτοχρονα η αναδυση των συλλογικων ταυτοτητων των καταπιεσμενων μπορει να δομηθει με τροπο που μια απελευθερωση σε μια κοινωνικη σφαιρα να συνοδευτει που την αναδομηση της εξουσιας σε άλλη…το ζητημα ενι αν μπορει να σαστει [που τες συλλογικοτητες μας σαν συνειδητα ιστορικα υποκειμενα - λουκατς adapted τουτος ο τροπος κοινωνικης αλλαγης που εβιωσαμεν ως τωρα στην νεωτερικοτητα..ιδου τζαι η χρηση της ιστοριας σαν χωρου μνημης τζαι αναλυσης…τζαι η αναλυση γινεται τζαι που τα κατω, οϊ μονο που τα πανω…


    "-Κουμπάρε έχασες την μάππα. ¨Εχεις εμμονή με την ελληνοπληξία και μου την κολλάς χωρίς να ξέρω κι εγώ γιατί αλλά συγχωρώ σε. Και ειλικρινά δυσκολεύομαι να καταλάβω τί γράφεις με τόσο ασύνδετο (συντακτικά) τρόπο. Ήρεμα. Υπάρχουν και τελείες και κόμματα. Μη μας δυσκολεύεις. Χείμαρρος είσαι μάστρε! Δεν κρατιέσαι με τίποτα!"

    Απλα μεταφραζω την προταση σου για τες ταυτοτητες στην γλωσσα της εξουσιας – πρωτα λαλουν εν υπαρχει θεμα [εμμονη-προσωπικο προβλημα] τζαι υστερα αρκεφκει ο «ηθικος πανικος» - [θα φτιαχτει νεα εξουσια λαλεις εσυ]…


    "-τώρα τούτον που κολλά?"

    Προφανως στην ρητορικη σου ότι να εγειρεται θεμα ταυτοτητων, η θεμα ιστοριας, εν αξιζει τον κοπο..


    "-ααα, οκ..."

    Οκ επισης


    "-είδες ρε παιδί μου παλαβομάρα πάνω μου!"

    Ελα μεν το παιζεις θιγμενη τωρα…εμενα ειπες με απατη [αν τζαι αρεσεν μου να το καταγραφω ότι ενοιωθες απατη-μενη]… εν το πιανεις ειτε γιατι εν θελεις ειτε γιατι εν άλλος κωδικας, αγνωστος σου..αφου αν αθθυμασαι στην «διεθνη πολιτκη» εκαμαμεν 1-2 σχολια σε στυλ μεταφρασης νοηματος..


    "-χρυσέ μου σου έφυγε μια παύλα η οποία ήθελε απλά να καταδείξει ότι δεν υπάρχει παρθενογένεση ούτε στο επίπεδο μιας λέξης. Πάντα κάτι θα σέρνει από παλιά."

    Καλον..πολλα καλον…φυσικα τζαι το πιθκιαβλι του λιασιδη κουβαλα…λαλει το τζαι στο ποιημα

    "-χα! αποσπάσματα που διασταυρώθηκαν! Μήπως κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια. Εκτός κι αν παραπέμπεις στον αποσπασματικό χαραχτήρα της ιστορίας αλλά και πάλι, "εμπειρικά δεδομένα"σου προσκόμισαν οι υπόλοιποι σχολιαστές, όχι εγώ."

    Για να γραφεις ακομα κατι επαιξεν/παιζει..ο καθενας με τα πορικα του, που λαλουν τζαι στο χωρκο μου…κοιταξε – στο επιπεδο του νοηματος η κουβεντα μας ηταν τζαι διευκρινιστικη, αλλα τζαι δεδομενη..εκαταληξεν τζιαμαι που εξεκινησαμεν αμα ηρτες στο ποστ για την γλωσσα [νομιζω τουλαχιστον]…που κατω που την επιφανεια όμως εισιεν [ για εμενα σαν αναγνωστη] λλιον σασπενς…αθθυμουμαι σε να γραφεις ωραιες ατακες..αλλα καπως ξικαρφωτες..οποτε ημουν περιεργος να δω ινταλως ηταν να αρθρωσεις τον λογο σου σε ένα πιο στρωτο κειμενο..μεχρι το πιο προσφατο η αναλυση εφαινετουν μου σφικτη η καπως σφικτη…οι λεξεις σου εφαινουνταν μου καπως σπιλακωμενες η μια πανω στην άλλη..κατι σαν κολλαζ με too many signs…οποτε αμα ειδα το τελευταιο σου αρεσεν μου γιατι εισειν αερα, «κενους χωρους», ανεση σαν αισθητικο feeling..εστιαση τζαι δομη σαν αναλυση/λογος..οποτε τουτα εφκαλα τα εγω που την συναντηση μας τον αουστο - σαν αναγνωστης σου..αν εσυ εν εφκαλες τιποτε κουμερα, γιατι γραφεις; Η αθκιαση; Περιεργεια; εναλλαγη στασεων;
    Τζαι φυσικα η εννοια του εργου εσιει πολλες διαστασεις/πιθανοτητες βιωματος..ιδου η απελευθερωση του αναγνωστη με το πλαισιο των πολλαπλων νοηματων από αναλογες αναγνωσεις..


    "-παρακαλώ!"
    ….:)


    "-χα! αρε γιου τόλκιν του μι??? Αχ πολύ το χαίρομαι! Πού είσαι ρε Πίττα που κάποτε με κατέταξες στην μούχλα του περιθωρίου!!!
    Αιχμάλωτη της εξουσίας ε? είμαι ακελικιά και δεν το ξέρω? ( πρόσεξε :τα ερωτηματικά μου είναι αγγλικά όη πελλάρες)"

    yes babe..i am really talking to you…με λλιον που την παρενθεση καπου πιο κατω για τον εξοριστο πανα που μασιεται να αναδυθει κατω που τες λεξεις του μπαμπινιωτη – σορρυ του μονοθειστη προφητη δηλαδη…



    "-είδα που να μην έβλεπα, εκείνο το σχόλιο μου στο ποστ σου σχετικά με τη γλώσσα και τη διάλεκτ δεν είδα, καθώς ευθύς αμέσως μετά την απάντηση μου, αρχειοθέτησες το ποστ χωρίς να απαντήσεις"

    Α ναι..απαντησες..τωρα που το εθκιεβασα στο σχολιο σου το ειδα…ε μα κορη τζαι εσου, υστερα που 20 μερες τζαι…εν πειραζει εν να το θκιεβασω με την ησυχια μου τωρα…



    "-Μάλιστα κυριε Πολίτη.( δεν αναφέρομαι στην εφημερίδα, ξέρεις εσύ..)"
    Εξυπνο..

    "-οκ δαμέ πάσο, άρεσεν μου τούτον που είπες."

    Σαιρομαι που σου αρεσεν…τζαι θα ρισκαρω οξυνη απαντηση [ειτε λογω επαναληψης ειτε λογω καποιας απροσμενης διαρροης του νοηματος στην αναγνωση] αλλα αφου ερκεται μου, εν να το γραψω…θωρεις; Αμα το συστημα εν τζιαμαι παρα την κριση των εννοιων αρα η υλικη πραγματικοτητα υπαρχει τζαι περα που τες εννοιες – όπως τζαι η εξουσια [στο εδώ τζαι τωρα] περα που τα ιδεολογηματα που την νομιμοποιουν…σιουρα η πραγματικοτητα σημερα εν μπορει να αναλυθει μονοδιαστατα με την απλη αντιστοιχια οικονομιας – πολιτικο-πολιτιστικων δομων…αναλυτικα εμαθαμεν[σαν συλλογικοτητα που ασχολειται με την γνωση της κοινωνιας ειτε σαν λογος των κοινωνικων επιστημων ειτε της ριζοσπαστικης κριτικης] οτι υπαρχουν διαφορες σφαιρες τζαι επιπεδα αναλυσης..μπορει να μεν τα πεις βαση/εποικοδομημα [ουτε εγω χρησιμοποιω τουτην την ορολογια ετσι τζαι αλλοιως, αλλα εχρησιμοποιησα την στο σχολιο γιατι επροσπαθουν να εβρω σημεια κοινης αναφορας] αλλα μια αναφορα στην υλικη πραγματικοτητα [τζαι οϊ μονο την οικονομικη] εν απαραιτητη – τζαι για να μεν γενεται η συζητηση απλα ιδεαλιστικη [ατε αφου ειπαμεν να αθθυμυθουμαι τον καρολο] ενατενιση που ανεχεται/δικαιολογα την εξουσια…


    "-άη λοβ γιου ττου!"

    Φιλουθκια..αυριο παω δουλεια..τζαι τζιαμαι να δεις υλικη πραγματικοτητα..την διαχυση της εμπορευματικης σχεσης [τζαι την διαπλοκη της με την εξουσια] στην καθημερινοτητα…αλλα εσιει τζαι το εργον την γοητειαν του…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. γεια σου γρηγορη,
    το φυλλαδιο του εμακ μπορεις να το εβρεις [αν θελεις εοκατζιδικη πηγη] στον σπυρο παπαγεωργιου [κυπριακη θυελλα, σελ. 94-95]..αν το θελεις με αναλυση που κεντρωο μακαριακο/αντι-γριβικο [τζαι επηεν ως τους ακελικους προοδεφτικα] δε το στον κατση "απο την εοκα στην ανεξαρτησια" στο κεφαλαιο 1...
    αλλα χαρα στην φλαγκα σου να μπεις τζαι μεσα..

    για τον μακαριο τζαι τους τ/κ..εσιει δικαιον ο sceptic οτι μεχρι τωρα εν εχουμεν στοιχεια οτι το θεμα εμπαινεν στον ρανταρ των προβληματισμων του..παντως [ισως ενδειξη των υπογειων ρευματων της καθημερινοτητας η των μελλοντικων στρατηγικων του μακαριους προς την τ/κ κοινοτητα - βλ. ισχαν αλη?] υπαρχει μια ενδιαφερουσα αναφορα του τασσου στες διαπραγματευσεις του 60
    "θελω να πω οτι ο κουτσουκ, σε οχι μεγαλη διαρκεια μετα απο την επιτευξη της συμφωνιας στο λονδινο, ειχε κερδηθει σε μεγαλο βαθμο απο τον μακαριο. ησαν πολλες οι περιπτωσεις που, αντι να συζητα θεματα εις την μεταβατικην κυβερνηση, που σαν προεδρος ηταν ο τοτε κυβερνητης σερ χιου φουτ, λορδος καρατον σημερα, εβλεπε ιδιωτικα τον μακαριο. και πολλες φορες την αλλην μερα εμεις βρισκομαστε προ τετελεσμενων αποφασεων που ειχαν ληφθει απο τους δυο στις προσωπικες, ιδιωτικες τους συναντησεις."
    σελ. 33, κυπριακη ζωη και κοινωνια, διαλεξεις λαικου πανεπιστημιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή