Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Τα σκανδαλα του τραπεζιτικου συστηματος, η διαπλοκη πολιτικων- δικηγορων-MME τζαι η δημοσιογραφια που καμωνεται οτι βλεπει το δακτυλο τζαι εν θωρει το φεγγαρι

 "Ειναι κοινα αποδεκτο πως σε ολες τις οικονομιες που λειτουργουν με τους κανονες της ελευθερης αγορας, ειναι βασικη προυποθεση η υπαρξη ενος υγιους χρηματοπιστωτικου συστηματος...
..Εδω και χρονια υπαρχει αποφαση του ΑΚΕΛ να μην παρουσιαζονται εκπροσωποι του κομματος σε γενικες συνελευσεις χρηματοπιστωτικων ιδρυματων.Δυστυχως, ακομα και σημερα που κυβερνουν, συνεχιζουν να μην παρεβρισκονται στις γενικες συνελευσεις. Με αυτη την εμμονη τους σε παλαιες κομματικες αποφασεις, στελνουν ενα ξεκαθαρο μηνυμα. Οτι ακομα και τωρα που κυβερνουν, στελνουν εμμεσα το μηνυμα πως δεν εμπιστευονται το χρηματοπσιστωτικο μας συτημα...
Δυστυχως..γινεται μια συνεχης, συνειδητη προσπαθεια επιθεσης εναντια στον πυλωνα των χρηματοοικονομικων υπηρεσιων. Παραδειγματα πολλα. Το πιο προσφατο ειναι, πρωτον , η δημοσια τοποθετηση του ΑΚΕΛ για επιπροσθετη φορολογια."
Αβερωφ Νεοφυτου, "Το ΑΚΕΛ και το χρηματοπιστωτικο μας συστημα, Φιλελευθερος, 20/6/2010, σελ 55.

«Δανεια Μαμουθ σε μελη του διοικητικου συμβουλιου της Λαικης χωρις εξασφαλισεις»,
«Διαμαχες πρωην και νυν μελων του Δ.Σ. της Λαικης  για το αν ηξεραν για την αγορα των ελληνικων ομολογων»,
«Τασεις κερδοσκοπιας και τυχοδιωκτισμου στο τραπεζιτικο μας συστημα»,
 «Τελικα φαινεται ότι υπηρχαν και εδώ golden boys»,
«Καποιοι φαινεται ότι εχουν να κρυψουν πολλα στην Λαικη»
Τιτλοι εφημεριδων και δηλωσεων τον Μαιο του 2012, μετα την σχεδον καταρρευση της Λαικης Τραπεζας.

Η Ιδιωτικοποιηση των Κερδων τζαι η Κοινωνικοποιηση των Ζημιων: η κριση στην Λαϊκη σαν συμπτωμα
Όταν εξεσπασε η συνηδητοποιηση της κρισης της Λαικης, υπηρξαν 2 διαστασεις: η μια εισιεν να καμει με την ιστορικη ταση της κυπριακης κοινωνιας να γυρευκει την συναινεση την στιγμη της κρισης – η πλειοψηφια τζαι στην βουλη τζαι στην κοινωνια ενοιωσεν ότι ερκετουν μια μεταφερομενη μεν κριση, που θεσμους [όπως οι τραπεζες] που εφταιξαν, αλλα επρεπε να γινει κατι. Που την αλλην υπηρχε τζαι το θεμα των συνεπειων. Ο τονος του Σιαρλη εκωδικοποιαν την συναινεση. Όμως υπηρχεν τζαι ένα αισθημα οργης μεσα στην κοινωνια γιατι μια διαχυτη ταξικη συνειδηση εκωδικοποιησεν επισης ότι οι Τραπεζες εκαταρρεαν, με δικην τους ευθυνη, τζαι εζητουσαν να τις γλυτωσει το Δημοσιο. Για τουτον αλλαξεν αποτομα τζαι [σχεδον αστεια] ο δημοσιος λογος – ξαφνικα ουλλοι εθελαν ερευνα για τες τραπεζες, οι ευθυνες του τεως διοικητη εφανηκαν αυτονοητες, τζαι οσοι αγωνιζουνταν τα προηγουμενα χρονια, η μηνες, να συγκαλυψουν το σκανδαλο των τραπεζων, με την ανεξελεκτη επενδυση στα ελληνικα ομολογα, ξαφνικα αρκεψαν να γυρευκουν ενοχους – ο Αβερωφ Νεοφυτου λ.χ. ξαφνικα εγινε εχθρος του Βγενοπουλου. Αποστασεις εκρατησεν τζαι ο άλλος εμπλεκομενος στην συγκαλυψη, ο Ν. Παπαδοπουλος.
Ας δουμε λοιπον τι ελαλουσαν διαφοροι για τες τραπεζες - τζαι τον Βγενοπουλο – τοτε που οι τραπεζες εκαμναν κερδη – τζαι αρνουνταν να τα μοιραστουν με το Δημοσιο με ένα εστω μιτσην φορο.

Όταν ο Αβερωφ εγινετουν χαλι για να περπατουν οι τραπεζιτες [τζαι ο Βγενοπουλος] χωρις αμφισβητηση, χωρις φορους
Το πιο πανω χαριτωμενο τζαι αποκαλυπτικο αποσπασμα του Αβερωφ που κειμενο του 2010, εν λαλει, λ.χ. απολυτως τιποτε για τον κ. Βγενοπουλο –  ότι, ας πουμε, εν προβλημα η διαχειριση του στην Λαικη. Αντιθετα, κατηγορει τους ακελικους [με τες συνηθισμενες υπερβολες του Αβερωφ]  γιατι εν επηαιναν στες συνελευσεις του Βγενοπουλου. Γιατι ειχαν καχυποψια για τες τραπεζες. Ποιος εισιεν δικαιον τελικα Αβερωφ;  Οσοι ηταν καχυποπτοι τοτε με τες τραπεζες οξα οσοι εγυρευκαν γλυψιμο που τους μεγαλοπαραγοντες;
Στο κειμενο ο Αβερωφ υμνολογα την πρακτικη να δινονται δημοσια χρηματα για να σωθουν οι τραπεζες [την κοινωνικοποιηση των ζημιων δηλαδη], ενώ στην Κυπρο, όπως παρουσιαζει τα δεδομενα, η κυβερνηση εν εβοηθησεν τες τραπεζες, με «εξαιρεση» το «φθηνο χρημα» για τα οποιο εμεσολαβησε η κυβερνηση [μετα που πιεση δικη του τζαι των περιξ του] για να παρουν οι τραπεζες «2.2 δισεκατομυρια ευρω» που την Ευρωπαικη Κεντρικη Τραπεζα.
Τζαι πως θα τα πληρωσουν τωρα  σενιορ Αβερωφ;
Κατά τα αλλα στο κειμενο ο Αβερωφ εν φαινεται να υποψιαζεται καν το σκανδαλο των ομολογων που ηδη ηταν τοτε σε εξελιξη [η εξερεν το τζαι εκαλυφκε το] τζαι το μονο που φαινεται να τον απασχολουσε ηταν να μεν φορολογηθουν οι τραπεζες – αμπα τζαι χασουν οι μετοχοι [τζαι ο Βγενοπουλος εννοειται] κερδος. Σημερα η νεα ηγεσια της Λαικης λαλει ότι οι αγορες των ομολογων εν εγινουνταν με  τις προβλεπομενες διαδικασιες, ενώ η παλια ηγεσια λαλει ότι εν ψεματα τζαι ότι εξεραν. Αρα οσοι ηταν στες συνελευσεις, εγκριναν το θεαμα, πισω που το οποιο καποιοι επιαναν δανεια χωρις εγγυησεις [εμαθαμεν το τζαι τουτον τωρα], εκαμναν επενδυσεις για μπονους, τζαι καποιοι εν ενδιαφερονταν η εν εξεραν η εν ηταν σιουροι τι εγοραζαν τζαι που εγινονταν οι επενδυσεις που θα οδηγουσαν την τραπεζα στην καταστροφη. Πολλα παραγωγικες τουτες οι συνελευσεις παντως α;..:)
Όταν το «βαρυ πυροβολικο» του χρηματιστικου κεφαλαιου, οι τραπεζες, πασιν να εκλιπαρησουν που το Δημοσιο, εν μια επαναλαμβανομενη μεν, αλλα τζαι μια αποκαλυπτικη στιγμη στην οποια πρεπει να εστιασουμε: Αποκαλυφκει τον μυθο ότι υπαρχει «ελευθερη αγορα» που αυτορυθμιζεται – τζαι λειτουργα σαν στιγμη συνειδητοποιησης των πολιτων ότι τα δημοκρατικα δικαιωματα θελουν επεκταση. Για να καλυφκουν τζαι τους πολιτες εκτος που τες τραπεζες. Μπροστα στα μαθκια μας λοιπον η «ελευθερη αγορα» εγινε ρεζιλι, τζαι η «υγεια» του τραπεζιτικου συστηματος εκαταντησε αστεια σαν εννοια. Προφανως καποιοι ηταν πολλα αγχωμενοι που τα περσι για να συγκαλυψουν τουτο το χαος που ηταν ηδη γνωστο για οσους εθελαν να το δουν. Ετο λοιπον σε δημοσια θεα.
Ιδου λοιπον το ουσιαστικο ερωτημα το οποιο αναποφευκτα διεισδυει στην κοινωνια παρα τες προσπαθειες λογοκρισιας: Ποιοι εκαλυφκαν τζαι εκουκκουλωναν τα σκανδαλα των τραπεζων [τα ομολογα, τα δανεια, την διαπλοκη], τζαι γιατι καποιοι εφωναζαν τοσο εντονα να μεν επιβληθει ο φορος για τες τραπεζες τοτε; Εν θα ηταν βοηθητικο ακομα τζαι για τες τραπεζες αν εδεχουνταν τον Ιουνη του 2010 ένα φορο; Θα εδιουσαν τα χρηματα στο δημοσιο για να εχουν τζαι καποιο λογο να ζητουν τωρα βοηθεια – ενώ τοτε, χαρις στην βοηθεια μερικων στην βουλη, οι τραπεζες εδιατηρησαν τα χρηματα [τζαι τα κερδη τους], τζαι επενδυσαν τα – σε ελληνικα ομολογα. Τζαι ετσι αυξηθηκαν οι ζημιες. Φοβερα ικανη διαχειριση ως γεγονος..:)

Σκιαγραφηση ενός ιστορικου για το σκανδαλο των τραπεζων: η διαπλοκη τραπεζων, ΜΜΕ τζαι δικηγορικων γραφειων
Οι κυπριακες τραπεζες που την δεκαετια του 90 εν ανεξελκτες. Τζαι το οτι το πρωτο τους σκανδαλο, τζηνο του χρηματιστηριου του 1999, εσυγκαλυφτηκε, τζαι εν εστιαστηκεν καθολου στις Τραπεζες,  ηταν μερος της διαδικασιας για να φτασουμε δαμαι.
Τοτε τα ΜΜΕ σε συνεργασια με τες Τραπεζες εκατασκευασαν ενα κλιμα μαζικης υστεριας – τα ΜΜΕ αναπαραγαν τζαι οι Τραπεζες αφηναν να διαρρεουν ψεματα [ότι οι μετοχες τους θα ανεβαιναν, τζαι θα ανεβαιναν, τζαι οτι το χρηματιστηριο «παραγει» χρημα, τζαι ότι πελλαρα εμπορεν να σκεφτει η/ο κάθε μικροαστη/ος κουτσομπολα/ης] για να συνεχιζει η παραλογη ροη χρηματων –ωσπου ξαφνικα οσοι ηταν μεσα στο κολπο επουλησαν γληορα τζαι εμειναν οι υπολοιποι με σιερκα οφκιερα τζαι 2 σιειλη καμενα. Τζαι καθ’οδον εγινε τζαι ξεπλυμα διαφορων «μαυρων» ταμειων τζαι «βρωμικου χρηματος» - που θα τα μαθουμε ενδεχομενως τζαι τζηνα καπως μεσα που το σκανδαλο Τσοχατζοπουλου. Τζηνη η κλοπη του 1999 ηταν η αρχη ενός μικροαστικου μυθου ότι καποιοι εν οι «εξυπνοι» που εγελασαν τους υπολοιπους. Οποτε η σημερινη κριση, εν η εκδικηση της Ιστοριας – οι δηθεν εξυπνοι/ικανοι ερκουνται εκλιπαρωντας σωτηρια. Η φουσκα του «λαικου καπιταλισμου» εδιαρκεσεν λλιους μηνες. Σημερα ακομα τζαι ο economist απορει ιντα που απεγινε τζηνος ο μυθος – τζαι αντιθετα πασιν καλα πκιον οι δημοσιες τζαι οι κρατικες εταιρειες.
Εκαθουμουν τζαι ακουα μιαν συζητηση προχτες. Λαλει ενας: «Μα ακουσετε ποσα εχασεν ο ταδε που τες μετοχες της Λαικης;». Απαντα του ο άλλος: «Καλα να παθει». Οι πλουσιοι ενεν προτυπο πκιον – εν στοχος.
Οποτε ενεν τυχαιο οτι ο ΠΑΣΕΧΑ, ο οργανισμος των μικροεπενδυτων που εδημιουργηθηκεν  υστερα που τζηνη την οργανωμενη κλοπη του 1999, ηταν ο πρωτος που εθεσε θεμα για τα ελληνικα ομολογα των τραπεζων. Οι μικροεπενδυτες εκαταλαβαν το  - αλλα ποιες εφημεριδες εδημοσιευκαν τες ανακοινωσεις τους το 2011; Βολικη η λογοκρισια εν ενι; Το 1999 εφουσκωναν τα παντα, σημερα μασουν τα.
Ένα ακομα τεκμηριο της περιοδου της σιωπης για το σκανδαλο: Στις 16 του Απριλη του 2011 στον «Οικονομικο Φιλελευθερο» υπηρχε στα αριστερη μερκα της σελιδας μια ειδηση,σε στηλη, για ομιλια του Ορφανιδη που επεμενε, στην κοσμαρα του, ότι «Δεν είναι αναποφευκτη η αναδιαρθωση του χρεους». Διπλα η μεγαλη ειδηση, που επιανεν το υπολοιπο πλατος της σελιδας,  ηταν: «Ελληνικο σοκ αλλα διαχειρισιμο – ρισκα για την Κυπρο και κοστος μεχρι 2 δις ευρω από hair cut ελληνικου χρεους». Όταν σε ετσι το κλιμα ο διοικητης της Κεντρικης εσυντηραν αυταπατες ότι εν θα εγενετουν το κουρεμα, ποιες επιστολες να επικαλεστει; Ελαλεν ουσιαστικα στες τραπεζες, ακομα τζαι το 2011, «κερδοσκοπειστε τζαι κατι εν να γινει». Την ιδια ακριβως περιοδο που εκαλιεργαν, παρα τον ρολο του σαν δημοσιος λειτουργος, σκοπιμα κλιμα πανικου για το Δημοσιο, για τα κυπριακα ομολογα κλπ. Τζαι ο κ. Μ. Σαρρης της Λαικης, ενεν ακριβως κουππα απανη – συμφωνα με τον Χ. Σταυρακη ηταν δικη του επιλογη-εισηγηση ο Ορφανιδης, οποτε…Αλλα ενταξει εν σε δυσκολη δουλεια τωρα ο Σαρρης να μεν συμπεριφερτουμεν όπως καποιοι αλλοι περσι. Διοτι στο κατω κατω εν ειμαστε ουτε θελουμεν να ειμαστεν  σαν τζηνους.
Πισω στην Ιστορικη αφηγηση. Ενεν οτι απλα εμεγαλωνεν υπερβολικα ο τραπεζιτικος τομεας [που εσιει που μονος του τασεις για κατασκευη φουσκων] την δεκαετια του 90 – ηταν τζαι τουτον, αλλα ηταν τζαι η κραυγαλεα αδυναμια των εσωτερικων δομων του τραπεζιτικου κατεστημενου να διαχειριστει ετσι επεκταση. Η εσωτερικη του οργανωση εβασιζετουν σε μια δομη διαπλοκης οικογενειων, ρουσφεθκιου τζαι αλληλοεξυπηρετησεων. Το 2006, καθως ετοιμαζουμαστεν να μπουμεν στο ευρω, τζαι αρα υπηρχε τζαι καποια πιεση προσαρμογης, αποκαλυφτηκε λ.χ. οτι ο Π. Πολυβιου επαιζεν σε 2 ταμπλω στην Τραπεζα Κυπρου: το δικηγορικο γραφειο στο οποιο εσυμμετειχε εφκαλεν το 2005 πανω που 400, 000 λιρες που την Τραπεζα, ενω ο ιδιος ηταν τζαι στο Διοικητικο Συμβουλιο της Τραπεζας [τζαι επληρωνετουν τζαι για τζηνο], τζαι εφκαλεν τζαι αλλα λεφτα που τες αγωγες εναντιον οσων εκαθυστερουσαν να πληρωσουν δοσεις στην Τραπεζα . Ενας μεγαλοδικηγορος που τα εισοδηματα του μπορει να εφταναν μεχρι τζαι σε μερικα εκατομυρια που μιαν Τραπεζα. Οι δικηγοροι τζαι τα δικηγορικα γραφεια ενεν απλα τυχαιοι συνεργατες – φκαλουν πολλα λεφτα. Αμα δει καποιος λ.χ. τες αμοιβες των στελεχων της Λαικης που εδημοσειυσεν ο Πολιτης τζαι επροκαλεσαν την κοινη γνωμη, εν λλια μπροστα στα οσα φαινεται να επιανεν ο Πολυβιου το 2005 – τζαι, κατ΄αναλογιαν, τζαι το άλλο δικηγορικο γραφειο Μεγαλοδικηγορου, τζηνο του Παπαδοπουλου. Τζαι αμα σκεφτει καποιος ότι οι δικηγοροι λειτουργουν τζαι σαν νομικοι προστατες αλλα τζαι «συλλεκτες χρηματων» [όπως οι φοροσυλλεκτες τον 18ο αιωνα] για τες Τραπεζες, τζαι προσφατα τζαι σαν λομπι στην Βουλη υπερ των Τραπεζων, τοτε προφανως εν «οι βραχιονες» του τραπεζιτικου συστηματος. Τζαι εν μπορουν να εν εκτος διερευνησης. Ιδιαιτερα σε μιαν χωρα όπως η Κυπρος.
Ως τζαι ο Χριστοδουλου, που ηταν τοτε διοικητης της Κεντρικης, εθεσεν θεμα για τον Πολυβιου τζαι την διαπλοκη.
Σε τουτο το πλαισιο, τζηνη την περιοδο ανοιχτηκεν για πρωτη φορα καπως το θεμα της «οικογενειακοκρατιας» τζαι της «νομης της εξουσιας» στες τραπεζες. Το αλλο γραφειο των μεγαλοδικηγορων, του Τασσου Παπαδοπουλου, εποζαρεν σαν ο βασικος νομικος συμβουλος της Λαικης στο Annual Report του 2006 – κατω που το Δ.Σ. του Βγενοπουλου. Εσιει μιαν μεγαλη ιστορια διασυνδεσης του δικηγορικο γραφειο Παπαδοπουλου με την Λαικη. Με ιστοριες παραδοξων διαπλοκων μεταφορας κεφαλαιων «υπογεια τζαι εναρεια», [λαλουν διαφοροι] που την τεως Γιουγκοσλαβια λ.χ. – όπως τζαι σε διαφορες εταιρειες που διακινουν/εδιακινουσαν «παραξενα» χρηματα. Δυο που τες εμπλεκομενες εταιρειες στην υποθεση με το Βατοπαιδι, λ.χ. «οι offshore Rassadel και Madeus» αγοραστηκαν «από το δικηγορικό γραφείο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τασσου Παπαδοπουλου» [Wikipedia, σκανδαλο Βατοπαιδιου, μαρτυριες].

Σε μια χωρα με καπως υποτυπωδη ερευνητικη δημοσιογραφια,  η καπως υπαρκτη δεοντολογια των δημοσιων λειτουργων θα ετιθετουν ανοικτα τζαι δημοσια το ζητημα του σκανδαλου της συμμετοχης του Ν. Παπαδοπουλου στην επιτροπη οικονομικων σε θεματα που αφορουν την Λαικη Τραπεζα. Γινεται εναν ατομο με οικονομικα συμφεροντα, στην τραπεζα που επαττισεν να εν ταυτοχρονα μελος της επιτροπης που συζητα για να την βοηθησει με δημοσιο χρημα; Τιθεται το απλο ερωτημα για ποιους δουλευκει τουτο το ατομο – για την τραπεζα με την οποια εσιει ιστορικους οικονομικους δεσμους – οξα για το Δημοσιο για το οποιο εκλεγεται;  Ενεν το ιδιο ατομο που σε μια ολοκληρη σειρα παραδειγματων απεδειξε δημοσια την ταση του για ιδιοτελη συμπεριφορα: στο θεμα του τερματικου καυσιμων το 2007, τζαι σε μιαν σειρα ζητηματων αποκοπης κονδυλιων [Ρικ, αγγλικη σχολη, αρχη ραδιοτηλεορασης] για να ικανοποιησει την προσωπικη του ματαιοδοξια. Μακαρι να ωριμασει καποτε – αλλα τα προσωπικα ψυχολογικα συνδρομα του καθενος εν μπορει να γινονται θεατρικες παραστασεις σε επιτροπες της βουλης. Στην Ελβετια τζαι την Γερμανια επαραιτηθηκαν αξιωματουχοι γιατι επιασαν δανεια τζαι εν τα εδηλωσαν – εγινε δηλαδη ερευνα για τα οικονομικα τους συμφεροντα. Δαμαι ακομα τζαι ο Χασικος εθεωρησεν ότι επρεπε να αποσχει που μια ψηφοφορια για την ψηφιακη πλατφορμα γιατι ηταν εμπλεκομενος. Η Στρακκα εν καταλαβει την εννοια Διαπλοκη; Εν να ερτει να την εβρει.
Σε τουτο το πλαισιο η λογοκρισια εν εντυπωσιακη ακομα – που δειχνει τζαι το επιπεδο της διαπλοκης. Αλλα αναποφευκτα, θα ερτει τζαι δακατω η διαδικασια θεσμικου ελεγχου – εν τουτο που εν καταλαβουν μερικοι: οι απροσμενες συνεπειες της ευρωπαικης ενταξης θα ερτουν να ξηλωσουν αργα η γληορα τα κυκλωματα που εφτιαξεν το κυπριακο «βαθυ κρατος» - γιατι ακομα τζαι οι θεσμοι να μεν απλωθουν δακατω θα εμφανιστουν αναποφευκτα κινηματα πολιτων εναντια στην διαπλοκη που θα αξιοποιησει τους θεσμους της Ε.Ε.. προς τουτην την κατευθυνση. Οσο για τα καθεστωτικα ΜΜΕ ας απολαυσουν τουτο το υπεροχο θεαμα της αυτολογοκρισιας τους. Κανενα Μεσο εν ετολμησεν να ρωτησει το [εστω ευρυτερο] αυτονοητο - ποιοι δικηγοροι πολιτικοι εχουν συμφεροντα με τις τραπεζες. Δαμαι οι αλλαγες εν θα εν μονο αποτελεσμα των θεσμικων αλλαγων αλλα τζαι των τεχνολογικων που ηδη γινονται – με την αναδυση νεων μορφων επικοινωνιας που δημιουργουν ένα διευρυμενο πλαισιο μεταμοντερνας Δημοσιας Σφαιρας που θα προσπερνα τα υπαρχοντα ΜΜΕ. Όπως παλια την δεκαετια του 1960 ο προφορικος λογος εδιατηραν μιαν άλλη αληθκεια μπροστα στην λογοκρινομενη επισημη Δημοσια Σφαιρα.

Όταν τα ΜΜΕ προσπαθουν να αλλαξουν θεμα τζαι να μετατοπισουν την εμφαση: κατά το «αλλου τους τρωει και αλλου κνιθονται»
Στα μεσα της εφτομαδας, ενώ στην βουλη εγινουνταν οι συζητησεις για τον διορισμο νεου συμβουλιου της Λαικης [τζαι αρκεψεν να φαινεται η απροθυμια των εσωτερικων δομων να αφησουν την εξουσια τζαι τα προνομια που ειχαν], ειχαμεν ενα χαρακτηριστικο παραδειγμα της λειτουργιας των ΜΜΕ σαν μηχανισμων που προσπαθουν να μετατοπισουν την εμφαση για να αλλαξουν εστιαση στο θεμα -των τραπεζων στην συγκεκριμενη πειρτπωση. Ειδεν, ειπαν οι συνεργαζομενοι στην διαδικασια μετατοπισης, ο Αβερωφ, στο βιογραφικο καποιου Χατζηγιαννακη, ο οποιος ηταν υπο συζητηση για διορισμο στο Δ.Σ της Λαικης, το σημειωμα, "andros and his people"  τζαι αμεσως εβουρησεν να θεσει θεμα – «Αντρος» αρα «Αντρος Κυπριανου» αρα Ακελ..αρα..γενικα δηλαδη εν κακο το Ακελ, παντες τζαι εν το Ακελ που αγοραζεν τα ελληνικα ομολογα - για να αθθυμισουμε τζαι το λογο του αγχους του Αβερωφ, που εφακκαν πισκαλακια στες γενικες συνελευσεις όταν αγοραζονταν τα ομολογα τζαι εμοιραζονταν μπονους τζαι δανεια. Επιασεν τον η ευθιξια τον Αβερωφ τωρα;  Μανα μου ρε. Μακαρι να ηταν αληθκεια δηλαδη, αλλα..Μαλλον ειτε ο Αβερωφ στην απογνωση του εν λαφαζανης [αλλωστε εν γνωστο , ειδαμεν το τζαι τηλεοπτικα τον Δετζεβρη που εκαμωνετουν οτι εθωρεν, ταχα μου, την ΠΕΟ, οταν τον εβριζαν τα μελη της ΣΕΚ], ειτε ..
Ετσιμπησεν αρχικα η Καθημερινη [ενας Περσιανης που υποτιθεται εν τζαι νακκον πιο σοβαρος αλλα…], τζαι το πρωι της Πεμπτης ο Α. Μιχαηλιδης, ο διευθυντης συνταξης του Φιλελευθερους που μαλλον εβραζεν για μερες που εν εβρισκεν θεμα για αντιπολιτευση, αρπαχτηκε όπως ο πνιγμενος που τα μαλια: εγραψε τζαι κειμενο στην στηλη του τζαι αν κρινει κανενας που την αντιφαση αναμεσα στον τιτλο τζαι το κειμενο στο πρωτοσελιδο, μαλλον εβαλεν τζαι δικο του τιτλο στο πρωτοσελιδο. Τζαι ετσι εχουμε ένα τελειο τεκμηριο "δημοσιογραφιας της πλακας": το πρωτοσελιδο του Φιλελευθερου εισιεν υποτιτλο "χειρογραφο σημειωμα του Αντρου..».  Εκτος του ότι [όπως φαινεται στες φωτοτυπιες που διερρευσαν] ηταν δακτυλογραφημενο το γερημο το σημειωμα, ηταν τζαι προφανες ότι εγραψεν το καποιος άλλος οϊ ο οποιοδηποτε «Αντρος». Πασιν τζαι τα νοηματα των λεξεων τωρα  στον Φιλελευθερο. Λεξικο εναντια στον αγχος. Την επομενη η εφημεριδα, ο Διευθυντης συνταξης λογικα [ο Μιχαηλιδης], στα παραπολιτικα απολογηθηκε για «ασυγχωρητη αβλεψια» κλπ. Αμεσως αλλαξεν θεμα το κυκλωμα.
Το πιο αποκαλυπτικο σημειο όμως ηταν η αντιθεση αναμεσα στον τιτλο τζαι στο κειμενο: Διοτι συμφωνα με το κειμενο η πραγματικη διαμαχη εν ηταν για τον κ. Χατζηγιαννακη αλλα για καποιον κ. Φιλιππου:
"Κατα την πολυωρη συνεδρια στην βουλη η διαμαχη επικεντρωθηκε στο ονομα του κ. Φιλιππου, πρωη αξιωματουχου της Κεντρικης τραπεζας, με το Δημοκρατικο Κομμα να τον επιβαλει ανκαι ηταν εκτος λιστας του υπουργειου οικονομικων και το ΑΚΕΛ να αντιτιθεται σφορδρα."

Δηλαδη εγινε καφκας για τον Φιλιππου, τον οποιον υποστηριζεν το Δηκο, ο Ν. Παπαδοπουλος δηλαδη, ο δικηγορος της Λαικης, τζαι αντι να εχουμεν θεμα για τα συμφεροντα του δικηγορου της Στρακκας, ξαφνικα καποιοι εμετατοπισαν τον θεμα στον Χατζηγιαννακη. Τζαι ο Περσιανης, τζαι οσοι τον αντιγραψαν εκαμναν ότι θωρουν το  δακτυλο [μα ποιος εν ο Αντρος, γιατι εσιει το ιδιο ονομα με τον Κυπριανου, κλπ] για να αποφυγουν να δουν «το φεγγαρι» – την ουσια της κρισης των Τραπεζων, αλλα τζαι την διαπλοκη που ηταν μπροστα τους - ποιος εν ο Φιλιππου, γιατι επεμενουν μερικοι, τζαι ο δικηγορος της Λαικης, να μπει στο Συμβουλιο κοκ .
Το πραμα τελικα εγινε κωμικο - ο Ν. Παπαδοπουλος εφκηκεν τζαι ειπεν ηταν «καλες» οι επιλογες. Δηλαδη ο Α.Μιχαηλιδης, ο επικεφαλης του κυκλωματος εξυπηρετησης της Στρακκας [με αρθρα, παραπολιτικα τζαι καρτουνς] στον Φιλελευθερο ηταν εναντια στην επιλογη του γιου της Φαμιλιας; Συγχιση στο Μετωπο οξα στρατηγικη διασπορας ψεματων για να μεν ανοιχτει το θεμα του δικηγορου επικεφαλης της επιτροπης οικονομικων;  Αλλα η ρηξη ηταν ακομα πιο ενδιαφερουσα στην δεξια. Ενώ ηταν ο Αβερωφ που ανοιξε το θεμα, η «Αληθεια», η ημι-επισημη εφημεριδα του Δησυ, εφκαλεν νοκ αουτ την στρατηγικη του Αβερωφ. Την επομενη εγραφε τζαι πρωτοσελιδα:  " Ο διορισμος του κ. Μ. Χατζηγιαννακη στο συμβουλιο της Λαικης ειναι μια 100% σωστη επιλογη. Οχι μονο γιατι προκειταια για μια διακεκριμενη προσωπικοτητα με εμπειρια και τεχνογνωσια του αντικειμενου.."
Αδειασμα κανονικο που λαλουν στην πολιτικη. Ιντα ξερω Αβερωφακη – την μια εξευτελιζεσαι ο Αναστασιαδης με την ατακα για «αναλγησια», τωρα  φκαλουν σε νοκ αουτ ετσι… Η αληθκεια ενι ότι στο χωρο της δεξιας υπαρχουν τζαι ρευματα που εν πολλα διαφορετικα που το επιπεδο της ρουσφετολογιας του Αβερωφ – η ανακοινωση της Σεκ λ.χ. ηταν μια σαφης εκφραση της λαικης οργης για τες τραπεζες. Τζιαι η ηγεσια του ΠΑΣΕΧΑ, παλε εν στον Δησυ που προσκειται.

Τζαι τωρα; 
Η Πολιτεια οφειλει να προστατευσει τζαι τους Πολιτες, αλλα τζαι οι Πολιτες να διεκδικησουν την διευρυνση των δικαιωματων του Δημοσιου
Το πιο πρακτικο ηταν να αφησουν την Λαικη να χρεοκοπησει – η να την αγορασουν καποιοι οσα οσα. Τζαι η δευτερη επιλογη πρεπει να εν βασικη προτεραιοτητα στα πλαισια του σχεδιου για «διασωση» με την Πολιτεια να εν εγγυητης για να εβρει η Τραπεζα κεφαλαια. Οποτε ας πουλησουν κτιρια τζαι sporting clubs να φκουν πουπανω – η να συνηθισουνστην ιδεα ότι θα εχουν ξενους μεσα στα ποθκια τους.
Υπηρχαν 2 λογοι για να παρεμβει η Πολιτεια: οι καταθετες τζαι οι εργαζομενοι. Τζαι, υστερα, εν το ευρυτερο θεμα της κρισης - που μεταφερεται που την Ελλαδα..Διοτι εν πρεπει να υποτιμα καποιος το πλαισιο - η οξυνση της κρισης τζαι το φθινοπωρο τζαι τωρα εν αποτελεσμα της εισαγωγης της κρισης στην Κυπρο μεσω των τραπεζων. Το φθινοπωρο ηταν συγκαλυμενο – τωρα η συνδεση εν ξεκαθαρη, διοτι κοντευκουμεν το τελος του Ιουνη οπου θα πρεπει να γινει η ανακεφαλαιοποιηση.
Οποτε εχρειαζετουν σε τουτο το σταδιο μια παρεμβαση για να σταματησει η ταση για πανικο. Αλλα να ειμαστε ρεαλιστες: τα δανεια της Λαικης στην Ελλαδα εν εκτος συζητησης ακομα. Οποτε το ότι η μεγαλη [ισως τζαι η μονη] ελπιδα ενι να πουληθουν κομμαθκια της τραπεζας τζαι αναμενονται κινεζοι, ρωσσοι κλπ σαν σωτηρες, εσιει επισης την γραφικοτητα της για το μικροαστικο κομπλεξ. Αλλα αποκαλυφκει τζαι μια ιστορικη αληθκεια που μια μεριδα της αστικης ταξης εν εκαταλαβεν ακομα: ο τζαιρος που εγλυφαν στη Δυση ετελειωσεν, αλλασει ο κοσμος γυρον τζαι θα το διαπιστωσουν ακομα πιο οδυνηρα που τους μεγαλομετοχους της Λαικης αν επιμενουν να εθελοτυφλουν.
Αλλα που τζιαμαι τζαι τζει υπαρχει τζαι ενα ανοικτο ζητημα για τους πολιτες: Αμα η Πολιτεια παει τζαι βοηθα ατομα η οργανισμους οι οποιοι εκερδοσκοπησαν, αποτυχαν, τζαι  οδηγησαν την κοινωνια σε κριση,  τοτε το Δημοσιο εσιει ευθυνη τζαι για τους πολιτες επισης, τους οποιους βουρα ποπισω το γραφειο του κάθε Πολυβιου τζαι του κάθε Παπαδοπουλου για χρεη τζαι υποθηκες των Τραπεζων.
Το Δημοσιο εν υπευθυνο, στο ονομα της ισοπολιτειας, τζαι για τον καθε πολιτη, αφου προσπαθει να βοηθησει τες Τραπεζες. Διοτι προφανως πλεον οσοι ηταν καχυποπτοι με τες Τραπεζες αποδειχτηκεν ότι ειχαν. Σε τουτο το πλαισιο εν αναγκαιο να αρχισουν να δημιουργουνται ομαδες πολιτων που θα διεκδικησουν την ισοπολιτεια αλλα τζαι την νομικη αμφισβητηση του να εχουν οι τραπεζες προνομιακη μεταχειριση σαν οργανισμοι – με δικηγορους μεσα στην βουλη που συμμετεχουν σε αποφασεις που καλυφκουν τα συμφεροντα τους.
Λαλει ένα γκραφιτι που ειδα στο μπλοκ του Gregori  «Ξυπνα ηρθε η ωρα να ταϊσεις τις τραπεζες».      Ιστορικα κάθε φορα που καποια μορφη του χρηματιστικου κεφαλαιου στην Κυπρο επηαινεν να μεγαλοπιαστει [διοτι για να ειμαστεν ειλικρινεις αν ταιρκαζει σε καποιους ο ορος “αρχοντοχωρκατες”, τουτοι ενι], η αντιδραση της κοινωνιας οδηγαν σε κοινωνικη μεταμορφωση – τζαι στην αλλαγη του 18ου προς 19ο αιωνα [με τους φοροσυλλεκτες], τζαι που την δεκαετια του 1920 [με τους τοκογλυφους]. Εν θεμα χρονου, αλλα η αλλαγη εν δομικη τζαι αναποφευκτη. Τζαι στην Κυπρο τζαι ευρυτερα: όταν το κεφαλαιο το  Τραπεζων διευρυνει το πεδιο του [όπως στην Κυπρο μετα το 1990] τοτε η οικονομια μπαινει στην περιοδο της φουσκας – οπου το «χρημα» προσπαθει να επιβιωσει σαν βρυκολακας σε βαρος της «πραγματικης οικονομιας» – εκτος αν διαχειριζεται ξενα κεφαλαια όπως οι ελβετοι. Τουτο το σταδιο [της φουσκας των τραπεζιτικων επεκτασεων στο εσωτερικο] σηματοδοτα το ότι η κοινωνια περνα σε άλλο σταδιο. Παγκοσμια, σημερα λ.χ., σηματοδοτα το ότι οι μη-δυτικοι ειναι οι παραγωγοι του πλουτου πκιον, ενώ τοπικα καταγραφει πιεστικα πκιον ότι χρειαζουμαστεν ένα ελεγχο πανω σε ένα ανεξελεκτο φαινομενο – διοτι οι τοπικες Τραπεζες ενεν τοπικες πκιον, παιζουν με διεθνη κεφαλαια τζαι απλα χρησιμοποιουν την χωρα μας σαν βαση.  Αρα πρεπει να τες δουμε ετσι ανθα συνεχισουν με τουτο το πλαισιο: μισο-δικες μας μισο-ξενες τζαι να περιοριστει ο ρολος τζαι η εμπλοκη-διαπλοκη τους.

Τζαι το αιτημα για ελεγχο των τραπεζων τζαι του χρηματιστικου κεφαλαιου ενεν μονο κυπριακο θεμα πκιον – όπως φαινεται τζαι που την Ευρωπη αλλα τζαι που τες μετατοπισεις τζαι διεκδικησεις παγκοσμια για φορολογηση τζαι ελεγχο. Η καχυποψια για τες τραπεζες εν υγιης αμιφισβητηση. Τζηνοι που εχουν χρηματα σημερα για να επενδυουν στρατηγικα [τζαι με φοντο επενδυσεις σε ένα χρονικο οριζοντα αντι το γληορο κερδος] εν οι Πολιτειες που ελεγχουν τους πλουτοπαραγωγικους τους πορους.

Τα τελευταια 4 χρονια η Κυπρος, όπως μας ειπεν τζαι ο Σουλτς του Ευρωκοινοβουλιου [τζαι ιντα πραμα α; καταλαβει τα αγγλικα του Χριστοφια..μαλλον εν αλλοι, δακατω, που εχουν προβλημα αλλου..αλλη φορα τουτο..:)] στην Κυπρο ειχαμε ένα διαφορετικο μοντελο αμυνας στην κριση που αντεξε τουτα τα δυσκολα χρονια που ολοκληρες κοινωνιες  δυτικα μας εβρεθηκαν σε ένα φαυλο κυκλο αποσυνθεσης: ένα μοντελο «κοινωνικης συνοχης τζαι δικαιοσυνης». Τωρα εχουμεν μπροστα μας σε λλια χρονια, 3-5-7, τα εσοδα τζαι τες οικονομιες που το φυσικο αεριο.  Τζαι αναποφευκτα, όπως θα φανει, τζαι με την λυση – αλλα αλλην φορα τζηνη η διασταση.  Αρα η κοινωνικη συνοχη, η αλληλεγγυη μπροστα στην κριση, μπορει να μας φκαλει άλλο λλια χρονια για να ολοκληρωσουμεν την «πολιτεια της ευημερειας» – οποτε τες τραπεζες εν καλα πκιον να τες δουμε τζαι σε άλλο πλαισιο. Σαν μια ακομα βιομηχανια [σε μεγαλο βαθμο εξωστρεφη] που πρεπει να εξεταστει τζαι για τες «περιβαλλοντολογικες της επιπτωσεις» - όπως, εννοειται, θα καμωμεν τζαι για το φυσικο αεριο. Τζαι η εσωτερικη τους δομη τζαι οι διαπλοκες τους, εν τζαιρος να γινουν θεμα. Δημοσιο.
Εχτες ακουσα τζαι μια νεα ατακα – «ευτυχως που εν ο Χριστοφιας προεδρος» ειπεν ενας τυπος σε μια συζητηση όπως εκαρτερουσαμεν να ψηθουν τα σουβλακια. Τζαι οι αλλοι γυρον εμουρμουρμουρουσαν για πολιτικους, στην βουλη, που καλυφκουν τραπεζιτες, για την επιδειξη πλουτου των τραπεζων, για τα "μπονους" [εμπηκεν τζαι τουτη η λεξη στην καθημερινοτητα]. 
Κοιτα να δεις, λαλω, που απλωνεται η καχυποψια.
«Τουλαχιστον εν να μας πει την αληθκεια για ότι εγινε τζαι εν να σκεφτει τζαι τον κοσμο» εσυμπληρωσε ο τυπος με την ατακα.

Η ευρυτερη συζητηση ηταν για το αν εν καλα να δανειστουμε λεφτα που τον Μηχανισμο Στηριξης η να πιασουμε διακρατικο δανειο. Το ότι τζαι ο Αναστασιαδης εθεσεν εχτες θεμα να μεν μπουν οροι αν θα πιασουμε χρηματα που τον Μηχανισμο εν πολλα θετικο – τζαι μπορει να εν το πλαισιο για την συναινεση. Τζαι αν θα εν ο Κεραυνος [η οποιος άλλος] τελικα ο  υποψηφιος τους ενδιαμεσους εν καλα να εστιασει επισης στην «διασπορα κινδυνων» [όπως ειπαν προχτες ότι εκαμαν] στο εξωτερικο - τζαι να ξεκαθαρισει ότι εν υποστηριζει να φορτωθει η κοινωνια την ζημια. Γιατι το να ευκολυνουμεν [σαν Δημοσιο] τες τραπεζες να πιασουν βοηθεια –  εν μπορει να γινει με ένα τροπο που εν να χρησιμοποιηθει αυριο που τους δικηγορους του κεφαλαιου τζαι των τραπεζων για να ζητουν περικοπες που το κοινωνικο κρατος. Αν θα αυξηθει το Δημοσιο χρεος πρεπει να υπαρχει συναινεση για το ότι εν θα εμπλακουμε σε ένα φαυλο κυκλο λιτοτητας. Αν το διακρατικο δανειο εν πιο ξεκαθαρη επιλογη, όπως ηταν το ρωσικο δανειο, τζαι όπως εν τα δανεια των κινεζων γενικοτερα, τοτε να κινηθει η Πολιτεια προς ότι εν βολικο για το «κοινο καλο». Τζαι αν μερικοι φοουνται τους φορους που την Ευρωπη σε τραπεζες τζαι εταιρειες – καλημερα σας. Όλα εδώ πληρωνονται – ειπαμεν το τζαι εν να το αθθυμηθειτε. Αν ετηρουσαν τες δεσμευσεις στο Δημοσιο οι τραπεζες τζαι εδιοχετευκαν το «φτηνο χρημα» του 2009, στην κυπριακη αγορα, εν θα ηταν γονατιστοι να εκλιπαρουν τωρα.

 Η Ελλαδα, στην μεταμορφωση της στιγμης της απελπισιας, αποκαλυφκει διαφορα ενδιαφεροντα: εχτες εκυκλοφορησε ένα εγγραφο στο οποιο ενας ατζεντης δημοσιογραφος εισηγειται στο Τσοχατζοπουλο να του καμουν προβολη σε διαφορα ΜΜΕ με ανταλλαγμα ένα συμβολαιο 270,000 ευρω. Ο τυπος, με το ψευδωνυμο «Νικος» υποσχεται προβολη, με σχολια σε παραπολιτικες στηλες, αρθρα, δημοσκοπησεις κλπ. Μπορει λοιπον ο καθενας να δει τις συγκριτικες αναλογιες με την Κυπρο – ποσοι μικροι και μεγαλοι «Νικοι» υπαρχουν στα κυκλωματα προβολης των ΜΜΕ που μπορει να υποσχεθουν τα πιο πανω αλλα τζαι επιπροσθετα μπονους όπως πρωτοσελιδους τιτλους, καρτουνς κλπ.  
Η πληρης σχεδον λογοκρισια της διαπλοκης τραπεζων-βουλης εν κραυγαλεα που μονη της. Ηδη ο Κ. Λαζαριδης εισιεν θεσει το ζητημα της εξαγορας δημοσιογραφων όταν εκδιωχθηκε από την Λαικη το 2006. Τζαι όταν ο Βγενοπουλος εκαμεν τες καταγγελιες του πριν λλιες εφτομαδες, εφαινετουν να αφηνει μιαν απειλη αποκαλυψεων να αιωρειται. 

Θα δειξει – τζαι σε ετσι πλαισιο ο εκδημοκρατισμος της Δημοσιας Σφαιρας εν μερος της διαδικασιας διεκδικησης τζαι διευρυνσης των δημοκρατικων δικαιωματων που τους πολιτες.

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Οι ελληνικες εκλογες σαν ενα βημα ελπιδας

Ξερω ξερω..εν να μου πειτε ειμαι αθεραπευτα αισιοδοξος..:)Αλλα να δουμεν τα δεδομενα. Αθθυμουμαι οτι την ανοιξη του 2009 ενω αρκεψεν η κριση να απλωνεται στην ευρωπη, εγιναν μια σειρα που εκλογες που εδειξαν οτι τα "εκλογικα σωματα", οι ψηφοφοροι, τρομοκρατημενοι που τα ΜΜΕ αλλα τζαι τες απειλες των "αγορων" αρκεψαν να ψηφιζουν κυβερνησεις που τους επεβαλαν λιτοτητες - σαν μια ταχα μου συντομη σοκ θεραπεια. 2-3 χρονια μετα που τζηνη την φαση, καμια χωρα εν εφκηκεν που την κριση λογω της λιτοτητας - απλα τα πραματα εγιναν σιηροτερα λογω της ελλειψης τζαι ρευστου στην αγορα.
Μονο η Ισλανδια [που εν εκτος Ε.Ε.] εκαταφερεν να ανατρεψει τα δεδομενα - με μια πολιτικη ελεγχου των τραπεζων. Αλλα φυσικα ελεγχουν οι ιδιοι την οικονομια τους τζαι εν ελεγχεται που τες Βρυξελλες.

Τουτην την περιοδο ζουμεν μια εντονη αντιδραση των ψηφοφορων εναντια στην λιτοτητα. Που την Αγγλια , στην Γαλλια, στην Ελλαδα, την Ιταλια, την Ρουμανια κλπ εν σαφες οτι ο κοσμος εν μπορει πκιον. Το σιηροτερο βασικα ενι οτι εν υπαρχει καν ελπιδα στον οριζοντα. Αμα το μηνυμα ενι οτι οι ευρωπαικες χωρες, πλήν Γερμανιας, πρεπει να μαθουν να ζιουν με πιο λλια, τζαι οτι η αναπτυξη τους εν να βασιζεται σε δανεια που αγορες οι οποιες εν ασταθεις συχνα βασιζονται σε παιχνιθκια κερδοσκοπιας, τζαι εν μπορεις να βασιστεις πανω τους, ποια ελπιδα μπορει να υπαρχει;

Επομενη λογικη ερωτηση: καλα δηλαδη εν να σαστει ο καπιταλισμος με ενα πιο σοσιαλδημοκρατικο προγραμμα; Ο καπιταλισμος εν σε κριση, τζαι η κριση του εν θα λυθει ουτε με ανοητες πρακτικες οπως η μονομερης λιτοτητα, ουτε με [πιο λογικες εστω] κευνσιανες/σοσιαλδημοκρατικες πρακτικες κρατικων παρεμβασεων. Αλλα ναι , η δευτερη επιλογη εν καλλιτερη για τον κοσμο. Οπως ηταν καλλιτερη η περιοδος 1945-75 στην Δυση παρα η επομενη νεοφιλελευθερη περιοδος. Τζαι σοσιαλδημκρατικη περιοδος ενεν απλα πιο υποφερτη, εν τζαι μια περιοδος οπου δημιουργειται τζαι ο χωρος για διευρυνση των διεκδικησεων σε αλλους τομεις - οπως ηταν η αναδυση των κινηματων της δεκαετιας του 60 στην Δυση. Μπορει να εν εκσυγχρονιστικα, μπορει να αννοιουν μακροχρονιες προοπτικες, αλλα η ουσια ενι οτι διευρυνουν τους χωρους της ελυθεριας τζαι δημιουργουν αμυνες εναντια στην εξαθλιωση.
Ενεν το αλμα στον ουρανο - αλλα εν βηματα..αλλα στρατηγικα τζαι αλλα ιστορικα αναγκαια.

Το βασικοτερο προβλημα, της σημερινης εποχης, εν οτι η Δυση εσιει παψει να εν ηγεμονας τζαι, κατα συνεπεια, πρεπει να μαθει να ζει οπως τζαι οι υπολοιποι στον πλανητη - εν μπορει δηλαδη το δυτικο κεφαλαιο να εξαγορασει τα λαικα στρωματα, τους πολιτες, με τα κερδη που τον υπολοιπο κοσμο. Εχουν τζαι τζηνοι ποιτες τωρα που θελουν μεριδιο που την πιττα της παγκοσμιας παραγωγης.

Αν δεν μπορει [λογω των ανταγωνισμων του κεφαλαιου αλλα τζαι της θεσμικης εμφασης στες χρηματιστηριακες αγορες που ενθαρρυνουν την κερδοσκοπια] να εφαρμοστει μια καποια ορθολογικη οικονομικη πολιτικη η οποια να προστευκει την κοινωνια, τοτε προφανως η Δυση θα αντιμετωπισει μια βαθυτερη κοινωνικη κριση. Ενεν ευκολο να πεισεις του αθρωπους να μαθουν να ζιουν οπως στο παρελθον για μεγαλο χρονικο διαστημα.
Οι αγορες, ομως, μπορουν να ελεγχθουν. Γιατι ενα μεγαλο μερος του δυτικου κεφαλαιου μπροστα στον περιορισμο της επεκτασης του, αλλα τζαι στην τωρασινη φαση του κυκλου της συσσωρευσης, εγινεν καθαρα κερδοσκοπικο. Εν κουφο αμα δει καποιος την περιφρονηση του Ρουσβελτ απεναντι σε τουτο το κεφαλαιο την δεκαετια του 30 τζαι την δουλοπρεπεια μερικων σημερα. Εν απλα τζαιρος η πραξη να κουντησει τον κυκλο της οικονομιας.
Οπως παντα εν τζαι θεμα των δυνατοτητων της οικονομιας με βαση την υπαρχουσα τεχνολογια τζαι του τροπου διαχειρισης.


Σε τουτο το πλαισιο οι ελληνικες εκλογες ειχαν αρκετα θετικα.
Ναι οκ..εφκηκεν η χρυση αυγη. Αλλα ενταξει..ελεος με το ηθικο σοκ.."αμαν η ελλαδα που εφκαλε φασιστες στην βουλη". Δηλαδη εν εκαταλαβα - οι ψηφοι του Καρατζαφερη πριν ιντα που ηταν; Οξα οι χιτες στον εμφυλιο, τζαι οι ταγματασφαλιτες πριν, εππεσαν που κανενα αλλο πλανητη; Η χουντα;

Νομιζω ειπεν τα καλα η Δυσδαιμονα σε ενα σχολιον της για τουτον. Τζαι το διευκρινιστικο σχολιο του Αντωνη για το καθεστως του εμφυλιου.

Εν ενα προβλημα της ελληνικης κοινωνιας σε κριση οτι τουτη η αθλιοτητα εκφραζεται δημοσια τζαι με ετσι τροπο [χωρις αντροπην],
αλλα ενεν μοναδικο.
Ομως εν μπορει καποιος να παραγνωριζει 3 ουσιωδη θετικα στοιχεια των εκλογων:
1. Για πρωτη φορα την τελευταια περιοδο μια χωρα που υποβαλεται σε σοκ θεραπειες, ειπεν οϊ. Τζαι να μου επιτραπει να πω, ειπεν το εξυπνα σαν συλλογικοτητα. Χωρις συντονισμο - ετσι σαν κοινωνιολογικο ντε φακτο γεγονος: οδηγησε τα 2 μεγαλα κομματα στην καταρρευση καμνωντας αδυνατη την εγκριση νεων μετρων τζαι βαλλωντας κατω επιτακτικα το θεμα της επαναδιαπραγματευσης - η τζαι της αναζητησης αλλων επιλογων.
2. Για πρωτην φορα η ελληνικη αριστερα μετα τον εμφυλιο [σαν κομβικο σημειο] φτανει σε ποσοστα 35-40%. Τουτο βεβαια αννοιει ενα δυσκολο δρομο επαναδιαπραγματευσης της σχεσης της αριστερας με την εξουσια τζαι την διαχειριση της στην Ελλαδα. Η ελληνικη αριστερα εσιει τζαι ενα ειδος κουλτουρας των μαρτυρων - μπορει τουτη η εκδοχη της κομμουνιστικης παραδοσης να εσιει να καμει τζαι με την ιδιομορφια της ορθοδοξης ρωμεικης παραδοσης. Στην κομμουνιστικη παραδοση σαφως υπαρχει προηγουμενο [στην πλουραλιστικη συνεργασια] με την παραδοση του λαικου μετωπου, η των αντι-αποικιακων κινηματων. Τζαι σημερα το πιο εκδηλο παραδειγμα εν τα μετωπα-συμμαχιες της αριστερας στην λατινικη αμερικη. Στην ουσια η αριστερα εν εσιει [ας πουμεν - αν τζαι εν μου αρεσκει η λεξη αλλα εν μεσα στην παραδοση του χωρου της ελληνικης αριστερας] "υποχρεωση" απλα να δωκει ελπιδα στην Ελλαδα, αλλα τζαι στα Βαλκανια.  Τζαι ευρυτερα. Τζαι εν καλη η συγκυρια. Οι νεοελληνες μπορει να δημιουργησουν κατι το νεο. Εκαμαν ενα μετεωρο βημα. Μπορει να μεν φκει αλλα να το καταγραψουμε γιατι εν πρεπει να κρινεται το σκηνικο των εκλογων μονο με τα εσωτερικα ελληνικα δεδομενα. Η Ε.Ε., σαν δομη, εν να πιεσει για την συγκροτηση ενος ομοσπονδιακου κρατους - η Ελλαδα βρισκεται σε ενα σημειο που μπορει τζαι να την φκαλουν εξω ετσι τζαι αλλοιως, αλλα εσιει επισης που το 2008 που πολλοι καρτερουν εν δειγμα ελπιδας που την χερσονησο των Βαλκανιων. Η ακυβερνησια βεβαια εν απλα καθυστερηση - χρειαζεται ελπιδα για να προχωρησει κατι. Μπορει η χερσονησος να φανταστει τον εαυτον της σαν κατι μεσα-εξω στην Ευρωπη;
3. Η αλλαγη του εκλογικου χαρτη, εν επισης ελπιδοφορα - μπορει να αναγκασει την κοινωνια να δει τον ευατο της ρεαλιστικα. Ας πουμεν το οτι ο Καμενος, της εθνικολαικης δεξιας, λαλει οτι μπορει να στηριξει το οικονομικο προγραμμα του Συριζα, εν καλο -παρα τες αλλες διαφωνιες. Η εποχη των συγκολησεων σε 2 μεγαλα σχηματα, φαινεται να υποχωρει τζαι να αναδυονται νεα δεδομενα - που εν εγεννηθηκαν που το πουποτε. Αναδυθηκαν. Η ελληνικη κοινωνια [σε σχεση με αλλες] εσιει μια πιο εντονη συγκρουσιακη διασταση, αλλα η πιθανοτητα τουτος πλουραλισμος να ανοιξει νεους δρομους συνεργασιων, στην βαση του αναποφευκτου της αναγνωρισης των Αλλων σαν οριων, εν επισης μια ενδιαφερουσα προοπτικη. Το να αναγκαστει μια κοινωνια που τες εσωτερικες της δυναμικες να εβρει ισορροπιες εν μεσα στην διαδικασια της ελπιδας.

Οκ το λογικο ερωτημα ενι τι μπορει να καμει η Ελλαδα.
Εν ειμαι τζηκατω εν μπορω να ξερω. Αν οντως ετσι τζαι αλλοιως λοαρκαζουν να την φκαλουν που το ευρω, τοτε αν αρχισει η ιδια μια σχετικη διαδικασια οπου θα διασφαλιστει οτι εν θα καταρρευσει το ευρωπαικο σχημα αλλα θα γινει πιο ομαλη διαδικασια εν ισως προς το κοινο συμφερον ολων.
Αν που την αλλην μεσα στην γενικοτερη συγκυρια κερδισει κατι καλλιτερο η ελληνικη κοινωνια αντι υποσχεσεις δεκαετιας εξαθλιωσης, εστω κατι ενι.
Φυσικα υπαρχει τζαι η πιθανοτητα ενος εκβιασμου για ψηφισουν διαφορετικα - αλλα με σεναρια μιζεριας για χρονια μπροστα τους, ποια κυβερνηση εν να σταθει;


Γενικοτερα νομιζω η υποψιαζομαι οτι η Ελλαδα θα πρεπει επιτελους να ανακαλυψει την γεωπολιτικη.
Μπορει να γινει γεωστρατηγικος συμμαχος αλλων περαν της Δυσης.
Ηταν στρατηγικο λαθος να παραδωθει τοσο απλα στην καλη προαιρεση των αγορων τζαι των δυτικων μηχανισμων. Οϊ γιατι τουτοι εν κακοι τζαι εσιει αλλους καλους. Απλα γιατι η οικονομια τζαι το διεθνες συστημα εν βασιζουνται μονο στες "αγορες".

Τζαι μπορει να την χρειαστει τζαι η Τουρκια, την ελληνικη συνειδηση της γεωπολιτικης, τωρα που οι κερδοσκοποι των αγορων αρκεψαν να κολλουν τζαι του Ερτογαν.

Εν να δειξει.
Ξερω ξερω..τζαι αν η Ελλαδα αποχωρησει κλπ ιντα που εν να γινουν οι τραπεζες "μας";..Να στειλουμεν τον ορφανιδη να συρνει βετο μεσα στες καλπες;..:)..
Οφειλουμεν, οπως ουλλοι, να διαχειριστουμεν μια κριση που μας εφορτωσεν ο τραπεζιτικος τομεας.
Χωρις να εν αυτονοητη η στηριξη του αν δεν ...
Αλλα μια ορθολογικη διαχειριση της ελληνικης κρισης, μπορει οντως να εξασφαλισει ενα πλαισιο διαχειρισης τζαι της ελληνικης οικονομιας [που τους ελληνες] τζαι των υπολοιπων που εμπλεκονται - ειτε λογω ευρω, ειτε λογω τραπεζων.


Επιστροφη στον πρωταγωνιστη των ημερων - την ελληνικη αριστερα: εχω ενα φιλο ανθρωπολογο τζαι αμα χαλαρωνουμε καμνουμε τζαι σουρρεαλιστικες αναλυσεις για την διαπλοκη των "πολιτισμων" με τες ιδεολογιες - ας πουμεν οπως ο προτεσταντισμος, λαλει ο Βεμπερ, εβοηθησεν στην αναδυση του καπιταλισμου, επροσεξαμεν οτι η ορθοδοξια "επαρηγαγε" υπερβολικα συχνα κομμουνιστικα κινηματα τον 20ο αιωνα...
Οποτε εψες καθως εθωρουν τα blog των ελληνων αριστερων να εν γεματα θυμον για την χρυση αυγη, τζαι ακουα κυπραιους αριστερους να εν δυσπιρκασμενοι με το κκε που "εν καταλαβει την αναγκη συνεργασιας" με τον Συριζα, εστειλα του τουτο το μηνυμα:
"Το ελληνικο σκηνικο που μια ρωμεικη-ορθοδοξη οπτικη: το ΚΚΕ εν σαν το μοναστηρι [το αγιον ορος ας πουμε] που προφυλασει την ιερη/ιστορικη αληθεια. Ο Συριζα εν σαν την εκκλησια στον κοσμος της αμαρτιας/εξουσιας. Η Δημ.Αρ εν σαν τες θρησκευτικες οργανωσεις που ανακατωνουνται τζαι με τους κοσμικους. Η ακρα αριστερα εν σαν τους ιεροκυρηκες [σε στυλ κοσμας ο αιτωλός] που συντηρουν/διεγειρουν την πιστη. Παρπατα σαν σεναριο;"
Απαντηση:
"Ναι. Αμα το συνδυασεις με την εννοια του "βαλκανικου ηρωισμου" καμνει απολυτο νοημα. Τζαι ενα επιπροσθετο σχολιο: η εκκλησια αναπτυσσεται την εποχη της δυσκολιας τζαι της αναποθκιας. Ο δρομος του Γολγοθα εν ακομα μακρυς."
Αρεσεν μου.
Αν τζαι που την αναλυση λειπει ακομα ενας παικτης τζαι πρωταγωνιστης των δρομων - το αναρχικο-αντιεξουσιαστικο κινημα.


Εν να δειξει το μελλον.

Υ.Γ.
Η εμπειρια του Σαμαρα πρεπει να εν μαλλον διδακτικη για την εμπειρια του μπουμεραγκ των απροσμενων συνεπειων. Επροσπαθησεν να εκμεταλευτει τα λαθη του Πασοκ, υιοθετωντας μια αντι-μνημονιακη ταυτιση, υστερα αμα εξεφτελισεν τον Γιωργακη, αλλαξε θεση τζαι εστελλεν υπογραφες δεξια τζαι αριστερα,  τζαι εφανηκεν οτι ο μονος στοχος του ηταν η καρεκλα. Τελικα οι συνεπειες της ρητορικης οδηγησαν στην ηττα της προσωπικης φαντασιωσης. Ατε τωρα να παρακαλει την Μπακογιαννη για 2%. Ολα εδω πληρωνονται.