Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Τα ρευματα της εποχης τζαι οι μετατοπισεις της γεωπολιτικης: οι τραπεζες, τα ΜΜΕ τζαι η ιστορικη συνειδηση

Επειδη η εποχη εσιει ενα οριζοντα που φαινεται ανοικτος τοσο στο οραμα της απελευθερωσης οσο τζαι στον εφιαλτη της [οικολογικης] καταστροφης,
εσκεφτηκα να καμω ενα θκιανεμα στα ρευματα της εποχης
τζαι μιαν εστιαση σε ενα τοπικο θεαματικο επεισοδιο, που μαλλον δειχνει οτι εκτος που τα φιλτρα απεναντι στα μιντια, χρειαζουμαστε τζαι εναλλακτικες αφηγησεις που να μετατρεπουν το οικειο σε ξενο τζαι το ξενο σε οικειο..
Παλια ο κοσμος αντιστεκετουν στα μιντια φιλτραρωντας σχεδον αυτονοητα - ο Φιλελευθερος ηταν ταδε εφημεριδα, οποτε θκιεβαζωντας τον επιανες την οπτικη του ταδε..
Υστερα επερασαμεν που το "συγκεντρωτικο θεαματικο" στο "διαχυτο" την δεκαετια του 90, οπου η δηθεν "αντικειμενικοτητα" [τυλιμενη στα καταναλωτικα ειδη διεγερσης του ερωτικο-εμπορικου lifestyle], επροσπαθησεν να διεισδυσει στο υποσυνειδητο σαν η αυτονοητη φωνη περιγραφης/καταγραφης της πραγματικοτητας..
Τα μιντια σαν "μηχανισμοι πληροφορησης" ταχα μου..Που κρυφκουν την ιδιοκτησια τους τζαι τες προκαταληψεις τους πισω που τον μυθο της αδιαμεσολαβητης πληροφορησης..
Οποτε σημερα εν καλα να ξανα-αθθυμηθουμεν οτι εν υπαρχει πληροφορηση -
υπαρχουν "πληροφοριακα πακετα" που προσπαθουν να διεισδυσουν στον υποσυνειδητο - οπως τα εμπορικα προιοντα των διαφημισεων..
Η αντισταση εκτος που τα φιλτρα χρειαζεται τζαι τες αντιστασεις των απομυθοποιησεων,
της ιστορικης πλαισιωσης,
τζαι της διαχυσης των εναλλακτικων οπτικων..
Τζαι οι στιγμες που τα Μιντια επανερχονται στο συγκεντρωτικο θεαματικο σαν "ομοβροντιες" πληροφοριακης επιθεσης [ειτε για να νομιμοποιησουν βομβαρδισμους, ειτε για να δαιμονοποιησουν καποιους, ειτε για για να κατασκευασουν μονοδιαστατες εικονες] εν καλες στιγμες εστιασης για την απομυθοποιηση..
Σε μια εποχη που αλλασουν διαφορα..
Αναμεσα τους τζαι τα Μεσα επικοινωνιας...

Η εποχη σαν πλαισιο: Ανταν τζαι αρκεψαν οι κρυφοι ανεμοι τζαι εφυσουσαν..
[ενα detourment στο στιχο, σαν μια αναγνωση που την οπτικη του συνορου]

Ειμαστεν σε μιαν εποχη που η συνοριακη μας θεση [αναμεσα στην ανατολη τζαι την δυση, τον βορρα τζαι τον νοτο] μπορει να μας καμνει να παραβλεπουμε τους "κρυφους αερηες" που φυσουν.. Αλλα αναποφευκτα ζιουμεν κατω που το περασμα τζαι τo σσιος τους..Τζαι ειτε το θελουμεν ειτε οϊ οι "αερηες" θα καθορισουν τα ορια των επιλογων μας, τζαι τες προοπτικες των αποφασεων μας.
Οι βορειοι αερηες, τουτης της εποχης, εξεκινησαν που το 2007 τζαι εν λαλουν να ποκατσουν..Η κριση με τες φουσκες/"τοξικα δανεια" των δυτικων τραπεζων απλωθηκε παγκοσμια φκαλλωντας στην επιφανεια υπογειες πραγματικοτητες τζαι νεες μορφες συγκρουσης τζαι πανικου..

Που την αλλην μερκα τουτον τον μηνα ειχαμε την συναντηση του BRICS [Κινα, Ινδια, Ρωσια, Βραζιλια τζαι Νοτιος Αφρικη] που εκφραζει τες αναδυομενες δυναμεις του μη-δυτικου κοσμου. Τζαι τωρα ενεν απλα ενας συνασπισμος αμυντικος αλλα ενα νεο οικονομικο-πολιτικο μπλοκ που εκπροσωπει την πλειοψηφια του πλανητη, αλλα τζαι τες οικονομικες του προοπτικες - οπως αναγνωριζουν τζαι τα δυτικα μιντια. Οι ευρωπαιοι εκλιπαρουν κινεζικες επενδυσεις, ενω ουλλοι ξερουν οτι χωρις τους ρυθμους αναπτυξης τζαι τις διασυνδεσεις στο εμποριο τουτων των χωρων του "νοτου" η παγκοσμια οικονομια θα εισιεν κατερρευσει..
Η "παγκοσμια οικονομια" πκιον εν σημαινει "δυτικη οικονομια"..Μια ανακουφιστικη μετατοπιση - τοσο για το νοημα των λεξεων οσο τζαι για την εννοια της "ανθρωπινης κοινωνιας".
Τουτες οι κοινωνιες ενεν ιδανικες αλλα η ανεξαρτητη υπαρξη τους, τζαι η συγκριτικη τους ανοδος εν εναν ειδος ιστορικης προοδου...
μια διευρυνυνση τουλαχιστον του τι θα μπορουσαμε να ονομασουμε "δημοκρατια" στο παγκοσμιο συστημα - ενα πολυκεντρικο συστημα τουλαχιστον..

Στην Δυση αντιθετα ο πανικος αποκτα πολλαπλες μορφες. Η αδυναμια της "δημοκρατιας" των μιντια τζαι των τραπεζων να αντιμετωπισει την κριση, σημαινει οτι οι τραπεζιτες συνεχιζουν να παιζουν την τυχη εκατομυριων ανθρωπων σε κερδοσκοπικα παιχνιθκια..

Στις Ηπα τωρα που ποκαθεται η εκλογικη φουσκα του Tea party μια δημοσκοπηση εδειξε οτι για πρωτη φορα η αποδοχη της κωδικοποιημενης αναφορας στην κυριαρχη ιδεολογια της "ελευθερης αγορας" εν κατω που το 60%..Οϊ πως αναδυεται καποια εναλλακτικη λυση στην συνειδηση μιας κοινωνιας σε παρακμη - αλλα σε ενα καθεστως που, οπως λαλει ο Τσομσκυ, η ελιτ αποφασιζει τζαι υστερα κατασκευαζει την "αποδοχη" των επιλογων της μεσα που τα μιντια τζαι τις πανακριβες πκιον προεκλογικες εκστρατειες [μεσω των μιντια παλε] που απλα αλλασουν φατσες για την ιδια πολιτικη,
η αρνηση αποδοχης του μεχρι προσφατα "φυσικα" αυτονοητου εν κριση..εστω ανομιας..

Τζαι η κριση ερκεται τζαι στην ποδα μερκα του ατλαντικου..οι κερδοσκοποι των τραπεζων τζαι των οικων αξιολογησης [που μεχρι νακκον πριν την καταρρευση του 2008 ηταν "σιουροι" για τες τραπεζες των "τοξικων δανειων"], τωρα ριφκουν πουκατω τις οικονομιες της νοτιας ευρωπης για φτηνο κερδος..
Ο πανικος στην Σκανδιναβια παραγει εσωστρεφεια εναντια στους νοτιους ευρωπαιους, ενω αντιθετα στην Ισλανδια το κοινο αρνηθηκε παλε να πληρωσει τα χρεουμενα των τραπεζων..
Αν η Φουκοσιμα αποκαλυψε τα ορια της ανθρωπινης κατακτησης της φυσης, η ταλαιπωρια της τεραστιας πλειοψηφιας των ανθρωπων της Δυσης που μια φουχτα κερδοσκοπων, εν το οριο το οποιο αθθυμιζει οτι ο καπιταλισμος εν θα εν πκιον ενας μηχανισμος κατακτησης τζαι καταπιεσης των μη-δυτικων, αλλα τζαι ενας μηχανισμος εκμεταλλευσης τζαι αποβαλκωσης των ιδιων των δυτικων..
Η Γερμανια προσπαθει να φτιαξει οικονομικους θεσμους για ενα ευρωπαικο κρατος με ενοποιημενη οικονομια... πανω κατω με βαση το μεικτο μοντελο κρατους τζαι αγορας..
τζαι μεσα που τουτον αναδυεται ταυτοχρονα τζαι η νεα αρχιτεκτονικη στο εσωτερικο της Δυσης.
Υπαρχει εναλλακτικη προταση στην Δυση εκτος που τον πανικο,
το κεντρικο κρατος των γερμανων
τζαι την αντισταση που απλα αρνειται [οσον εντιμο, αξιοπρεπες τζαι ανυποταχτο τζαι αν ενι] - που την Αθηνα στην Ισλανδια;
Μπορει να μεν εσιει απαντησεις η Ευρωπη πκιον;
Οξα κυφορουνται;

Οι τραπεζιτες βεβαια, σαν τους εθισμενους της ηρωινης, συνεχιζουν μεχρι τελικης πτωσεως να πονταρουν.
Τζαι τουτος ο αερα ερκεται να μας εβρει, δακατω στο συνορο, καθως οι εμπορικοι ακολουθοι των τραπεζων στην βουλη προσπαθουν να ευκολυνουν τους πελατες τους - τζαι τα μιντια του κεφαλαιου "αγωνιζονται" να στρεψουν τα βλεμματα αλλου..
Εν πρεπει αραγε να θεσουμε τζαι εμεις ορια ποσα ειμαστε διατεθειμενοι να πκιερωσουμε για την κερδοσκοπια των τραπεζων;

Τζαι στην νοτια Μεσογειο η δυσφορια μπροστα στα αδιεξοδα γεννα τζαι ελπιδες..
Σε ενα προσφατο κειμενο ο Τσομσκυ επαρατηρησε οτι ενω στην Αιγυπτο γινεται προσπαθεια να κερδηθουν συνδικαλιστικα δικαιωματα, στις Ηπα χανονται..
Αναποδες πορειες;
Λαλει τζαι η Layla Anwar, μια που τες πιο ενδιαφερουσες μπλογκερς που το Ιρακ..μιλωντας στους δυτικους..
"Εχουμε τα προβληματα μας..αλλα ενεν τοσο διαφορετικα που τα δικα σας..αλλα εσεις εσιετε εμμονες.."

Τζαι βουρουν παλε τα βαμπιρ της Δυσης με την ελπιδα να φκαλουν υπεραξια που τον πονο των αλλων..βομβαρδιζοντας για να ξαναθεσουν τες παραμετρους της εξουσιας τους...Μυριζοντας οπως παντα πετρελαιο..
Εγραψα καμποσα για την αραβικη εξεγερση τζαι για την προσπαθεια χειραγωγησης της που την δυση τζαι τα καταποιπα της φεουδαρχιας στην αραβικη χερσονησο - με τα μιντια σαν το μηχανισμο πολεμου των εμιρηδων- οποτε εν θα συνεχισω δαμαι
[εν να συνεχιζω στα σχολια οπως τζαι στο προηγουμενο ποστ]...

Εν ενδιαφερον οτι σε τουτη την συγκυρια
το τριγωνο της περιοχης μας [ η Τουρκια, η Ελλαδα τζαι η Κυπρος] αναδυεται σαν ενας "ουδετερος χωρος"..
Το συνορο..
Καθως αναδιοργανωνεται η αρχιτεκτονικη, οι αερηες που φυσουν
φερνουν στην επιφανεια τες υπογειες γεωπολιτικες πλακες...
Μπορει το συνορο να αρθρωσει δικο του λογο;
Εν να δειξει η επομενη περιοδος...
Γιατι η Ιστορια καταθετει τα δεδομενα..Τζαι οπως εγινε στην προηγουμενη περιοδο της αναδιαρθρωσης των αρχιτεκτονικων της περιοχης [την περιοδο του τελους της αποικιοκρατιας] , η ανεξαρτησια ηρτεν τζαι ηβρεν μας, αφου η κυριαρχη ιδεολογια της δουλοπρεπειας [ο ενωτισμος] εν αφηκεν τους ιθαγενεις να διαμορφωσουν την τυχη τους που το 48..
Για να πολεμησουν υστερα, το 72-74, για οσα θα επρεπε να βαλουν σαν θεμελιο που την δεκαετια του 40..
Καποιοι φυσικα ελαλουσαν το που τα τοτε..
Τζαι καποιοι ελογοκριναν τζηνους του αγωνες..Καποιοι θελουν να αθθυμουνται την μιση ιστορια..
Αλλα η ιστορικη συνειδηση, σαν η προεκταση της συλλογικης εμπειριας, εν οπως το υποσυνειδητο, που παντα επανερχεται...
Οπως το 74...

Με τουτους του αερηες, τουτες τες μνημες, τζαι τουτα τα πλαισια, λαλω να εστιασω [τωρα που εκατσεν το ττοζιν] στην συνεντευξη Χριστοφια για 2 λογους:
1. ηταν μια στιγμη που τα μιντια, σαν οργανα/εκπροσωποι των του κεφαλαιου, εκαμαν μιαν μαλλον συνειδητη προσπαθεια να χειραγωγησουν την εικονα για την οικονομια - λογοκρινωντας οί απλα τον Χριστοφια σαν προεδρο, αλλα ιδιαιτερα τες ευθυνες των τραπεζων τζαι του "πλουτου"...
2. ηταν, επισης, μια στιγμη που η πολιτικη ελιτ [μπροστα στην τελετη νομιμοποιησης της -τες εκλογες] αντεδρασε με εναν ενδιαφερον πανικο, μπροστα σε ενα slip of tongue του προεδρου για ενα μελος της..Μια λεπτομερεια που θα μπορουσε να περασει στα παραπολιτικα κους κους εγινε κυριο θεμα - τζαι για μετατοπιστει η εμφαση που την οικονομια, αλλα τζαι που την ευθυνη οσων καλυφκουν του κερδοσκοπους -στες τραπεζες οπως τζαι σε επιτροπες της βουλης..
3. ηταν, ομως, τζαι μια αντιδραση των μιντια σαν δομων που στηριζουν την εξουσια τους στον μυθο της "πληροφορησης" - ενω ουσιαστικα θκιαλεουν τα ιδια τι να μεταδωσουν, που να εστιασουν, τζαι τι να λογοκρινουν κατασκευαζοντας εικονες για την πραγματικοτητα..Τζαι ο Χριστοφιας ειπεν τους το καταμουτρα με την αναφορα του στον δημοσιογραφο τζαι τον μαστρο του..Οποτε η επιθεση ηταν τζαι εναν ειδος αμυνας..

Τουτα βεβαια, μπορει να πει καποιος, εν τζαι προεκλογικα..
Οι εκλογες εν παναϋριν..οπου τα κομματα μαχουνται να συναξουν τους οπαδους, τζαι οι υποψηφιοι να πιασουν ψηφους..
Αλλα επειδη οι τελετες παιζουν σαν μορφες νομιμοποιησης
τζαι επειδη οι τραπεζες παιζουν το παιχνιδι τους τζαι δακατω
εν καλα να αθθυμουμαστεν...

Τζαι για τα μιντια..
τζαι για τους δικηγορους που μεχρι το τελος αγωνιζουνταν να μεν πληρωσουν ουτε σεντ φορο οι τραπεζες ..

Τοπικο δειγμα λογοκρισιας που τα Μιντια:
τι δεν εθελαν να συζητηθει

Οταν ο Χριστοφια εδωκεν την πρωτη διασκεψη τυπου αιωρουνταν 2 ζητηματα:
το ενα ηταν μια αξιολογηση που ελαλεν οτι υπηρχε κινδυνος για τες κυπριακες τραπεζες λογω του ελληνικου χρεους,
τζαι το αλλο ηταν η πορεια της οικονομιας.
Το αντικειμενο βεβαια ηταν το δευτερο - τζαι η παρουσιαση του Χριστοφια εστιασεν σε τουτο.
Επαραθεσεν τα στοιχεια τα οποια εν γνωστα τζαι εξωφθαλμα. Η κυπριακη οικονομια συμφωνα με τα δεδομενα εφκηκεν που την υφεση, τζαι οι βασικοι δεικτες [αναπτυξης, δημοσιου χρεους] εν θετικοι.
Τζαι εβαλεν, προς τιμην του, ξανα το θεμα των κοινοτικων μεταναστων στην σωστη του βαση - αν ερκουνται τα πλασματα τοτε προφανως εχουμεν αναγκες..
τζαι αν εχουμε αναγκες τοτε προφανως η οικονομια παραγει - το ιδιο τζαι οι μεταναστες ...

Ο Χριστοφιας εν το επαιξεν κατζιαρης - να πει ιντα προγνωστικα εκαμνε ο Ορφανιδης τζαι ο Αβερωφ περσι τζαι ινταλως ερεζιλευτηκαν..
αμα λαλεις οτι το "ελλειμα" εν να εν πανω που 7% τζαι ππεφτει στο 5.3% πρεπει αν εισαι σαν τον Αβερωφ για να το παιζεις "μα εγω εν τζαι.."

Ο Χριστοφιας εδιεκδικησε το οτι οντως μεσα στο ευρυτερο πλαισιο της κρισης [παγκοσμια τζαι ευρωπαικα], η κυβερνηση του εκαταφερε χωρις να καμει περικοπες στα εργατικα κεκτημενα, να φκει η οικονομια που την υφεση.. Η Κυπρος εκαταφερεν να αντιμετωπισει την κριση με διοχετευση χρηματων στην οικονομια - οπως με τα "τσεκκουθκια" των γερων που αγκρισαν τον Αβερωφ, που η μονη του εννοια ηταν οι ευκολιες στις τραπεζες ...
Τζαι εθεσεν ξανα το ζητημα της φορολογησης του πλουτου σαν μερος της προσπαθειας αντιμετωπισης της κρισης..Εστιασεν στην συνεισφορα των τραπεζων - τζηνης της μεριδας του κεφαλαιου που εν τζαι η πιο υπευθυνη διεθνως για την κριση..
Εν ηταν καμια επαναστατικη αναλυση - ηταν μια μετριοπαθης αριστερη-κεϋνσιανη οπτικη..
Δοσμενη απλα τζαι κατανοητα..
Τζαι σε τουτον το πλαισιο εξαναεθεσε το θεμα των ευθυνων οσων εν καταλαβουν την ατακα του Ρουζβελτ για το "φοβο" στες αγορες..
Εν θεμα "ιστορικης ευθυνης" ειπεν για οσους παιζουν με τουτο - εστω τζαι προεκλογικα..

Αναποφευκτα, στην φαση των ερωτησεων τζαι των απαντησεων, το θεμα ηρτεν στον Ορφανιδη της κεντρικης τραπεζας..Ο Χριστοφιας ηταν μεν ευγενικος αλλα ηταν επισης σαφης..Εξηγησεν οτι η κυβερνηση ευκολυνε τες τραπεζες στον βαθμο που εμπορεν να πιασουν φτηνο χρημα, αλλα αντι ο Ορφανιδης τζαι η κεντρικη Τραπεζα να πιεσουν τζαι να ενθαρρυνουν τες τραπεζες να χαμηλωσουν τα επιτοκια για να μπορουν οι κυπραιοι να δανειστουν, ο Ορφανιδης εν εκαμε τιποτε, οποτε οι τραπεζες επενδυσαν τα λεφτα που ειχαν στο ελληνικο χρεος για να πιασουν πιο ψηλα κερδη.. Τζαι αναφερεν σαν παραδειγμα οτι τα κυπριακα επιτοκια εν που τα πιο ψηλα στην ευρωπη..
Την αλλη ημερα ο Φιλελευθερος εκαμεν το τουτο κυριο θεμα [ αναγνωρισε, δηλαδη, ποιον ηταν το ζητημα] αλλα φυσικα επαρουσιασεν το σαν κριση αναμεσα στην κυβερνηση τζαι την κεντρικη τραπεζα.
Εν φταιει ομως ουτε η κυβερνηση ουτε ο Χριστοφιας για την αποτυχια του Ορφανιδη.
Τζαι αν εψαχναν τζαι λλιον την ιστορια του Ορφανιδη στην Αμερικη οι εφημεριδες θα εβλεπαν οτι ανηκε σε τζηνους που εκαμναν τα στραβα μαθκια για τες φουσκες τζαι τα τοξικα που εδημιουργησαν την κριση..Εσιει τζαι τζηκατω ευθυνες..
Αλλα η διερευνητικη δημοσιογραφια για το αυτονοητο εν τζαι εν το μεγαλο ατου των εφημεριδων μας - καλα τα καναλια, εν εκτος θεματος ετσι τζαι αλλοιως..
Προφανως το κεφαλαιο που αποφασιζει τα ορια του δημοσιου λογου των μιντια, θελει να τον καλυψει.

Ετσι ο Πολιτης επροτιμησε να αλλαξει θεμα - αναλογα εκαμε τζαι η Σημερινη αλλα χωρις ονοματα. Αντι να εστιασει στην ουσια, επιασε μιαν λεπτομερεια τζαι εκαμεν την πρωτοσελιδο. Η στρατηγικη δαμαι ηταν η Μετατοπιση σαν ειδος λογοκρισιας.
Στην στηλη των οικονομικων λ.χ. υπηρχε εναν ειδος απαντησης στον Χριστοφια που εν εκαμνε, ομως, για πρωτοσελιδο αφου ηταν εκδηλο που τα στοιχεια οτι εισιεν δικαιο ο Χριστοφιας: παρα το οτι εγραψεν το ενας υστερικος αντι-αριστερος [ ο Δ. Γεωργιαδης που νομιζει οτι η πολιτικη του Χριστοφια εν οπως του Σταλιν!..πρεπει να εν παρεας της κορης του Κασουλιδη με νοοτροπια κερκιδας], τα στοιχεια του κειμενου εδειχναν οτι ο Χριστοφιας εισιεν δικαιο για τα επιτοκια. Τζαι απλα ο συγγραφεας του εμασιετουν να αποφυγει να πει ποιες εν οι ευθυνες του Ορφανιδη....
Τζαι εκατεληξεν στο ανεκδοτο - οτι οι τραπεζες εν εμπορουσαν να χαμηλωσουν τα επιτοκια διοτι θα ερισκαραν -
ενω τωρα που επενδυσαν στην Ελλαδα λεβεντη μου;

Ιντα που να πει τζαι τουτος ο καημενος. Αφου εν υποτακτικος των αγορων πρεπει να πιστευκει τους "οικους αξιολογησης". Αν ομως οι οικοι εχουν δικαιο, η ευθυνη του Ορφανιδη εν αυτονοητα τεραστια. Διοτι η υποβαθμιση εν εγινε για κατι που αφορα την κυβερνηση αλλα ακριβως για το μεγεθος του τραπεζιτικου τομεα.
Τουτον επρεπε να λογοκριθει - να μεν φκει σαν κεντρο εστιασης της δημοσιογραφικης διασκεψης.


Για να γινει ακομα πιο κατανοητη αναγκη λογοκρισιας:
Για οσους παρακολουθουν την συζητηση για τους φορους στον πλουτο [που φυσικα λογοκρινεται τζαι στελεται στες μεσα σελιδες οποτε εν "αναγκη" να γινει αναφορα] εν εκδηλο οτι που το τελος του περασμενου χρονου ο Ορφανιδης εν τρομοκρατημενος που τες συνεπειες της απραξιας του - δηλαδη με την ενθαρρυνση των τραπεζων να κερδοσκοπησουν με το ελληνικο χρεος.
Οποτε φετος αποδεχτηκε τζαι ο Ορφανιδης τζαι οι τραπεζες τον φορο που εισηγητουν η κυβερνηση που τα περσι. Αλλα τωρα εθελαν να συνεχισει ο φορος τζαι περα που τη περιορισμενη περιοδο που ελαλεν ο Σταυρακης - τζαι να μπαινουντα χρηματα σε ενα "ταμειο σταθεροτητας" αμπα τζαι χρειαστουν τα οι τραπεζες.
Διοτι φυσικα επιασεν τους το τρεμουσιο τους λεβεντες της αγορας τζαι σκεφτουνται οτι εν να θελουν να τους ξηλασπωσουμε [ οι πολιτες-φορολογουμενοι] αυριο αν χασουν ριαλια στες επενδυσεις τους..
Φυσικα οι εμπορικοι ακολουθοι των τραπεζων στην βουλη [ ο Αβερωφ τζαι ο Ν. Παπαδοπουλος] σαν "βασιλικοτεροι του βασιελως", αμπα τζαι εν δειξουν παραπανω δουλοπρεπεια στους μαστορους τους των τραπεζων, αρκεψαν να εισηγουνται να πασιν ουλλα τα χρηματα στο "ταμειο" .
Αμπα τζαι πκιερωσει κανενα σεντ ο πλουτος.
Η στροφη στο να αποδεκτουν τον φορο εισιεν να καμει τζαι με την συνηδητοποιηση του φοβου του τι θα προκυψει αν η ελληνικη οικονομια εκαμνε [καμει;] μερικη διαγραφη του χρεους. Ειπεν μας το ο Νικολακης τελικα.
Σε μιαν φαση που επεμενε να προσπαθει να συνδεσει την υποβαθμιση με τα δημοσιοοικονομικα, τζαι εδιορθωσεν τον για ακομα μιαν φορα ο Σταυρακης, εξιφουρνησεν μας το: η κυβερνηση πρεπει να εσιει αποθεμα διοτι μπορει να χρειαστει να βοηθησει τις τραπεζες.
Μαλιστα ..
τα κερδη δικα των τραπεζων, των μεγαλομετοχων κλπ,
οι μιζες στο δικηγορικο γραφειο
τζαι στο "αυτοκινητο" του Αβερωφ,
τζαι εμεις το κοστος της ζημιας.

Το καλο τζηνης ουλλης της ιστοριας εν οτι τελικα αναγκαστηκαν τζαι εγκριναν τον φορο...
Αλλα επρεπε να φωναξουν/κραξουν τζηνου που εφκαλεν στην επιφανεια το υπογειο σκανδαλο..

Ο Χριστοφιας ειπεν, σε εντονο μαλιστα υφος, οτι η Ευρωπη εν θα αφησει την Ελλαδα να χρεωκοπησει.
Αλλα τουτες εν επιλογες που δυσκολα συζηθκιουνται...
Τζαι για το κεφαλαιο το θεμα του πλουτου εν ηταν θεμα για να συζητηθει δημοσια.
Οποτε επρεπε να παει αλλου η συζητηση.
Αμα αποκαλυφτηκε η γκαφα του Ν. Παπαδοπουλου με τον Πετριδη [εκατακρατεν την χρηματοδοτηση υπηρεσιας με λαθος πληροφοριες- ψεματα]
η αμα αποκαλυφτηκε η γκαφα του Αναστασιαδη για την [μισιη μου] μη-συμμετοχη υπουργων σε προεκλογικη εκστρατεια [εφκηκεν ο Κασουλιδης να τα μασησει υστερα] επερασαν ουλλα στες μεσα σελιδες..
Λογικο;
Ενω ο ανωνυμος υπουργος ηταν μεγα θεμα..
Γιατι ηταν το δεντρο για να κρυφτει το δασος..
Τζαι μεν εσιετε αυταπατες..
Αν δεν ηταν τζηνο, θα ηταν αλλο..
η μπηχτη στον αντενα..
το ενα το αλλο..

Τα Μιντια, η προεκλογικη εκστρατεια τζαι το δισπιρκασμα με την αρνηση του Χριστοφια να συμπεριφερθει σαν μελος του club
"Κανενας δεν βοσκει ατιμωρητος στα λιβαδια της ανωτερης ταξης..."

Το οτι υπηρχε μετατοπιση θεματος εν ενα.
Υπηρχε ομως τζαι μια επικοινωνιακη επιθεση, μια ομοβροντια της πλειοψηφιας των μιντια - που εν ηταν ακριβως κατι το νεο, εξαναεζησε το ο Χριστοφιας περσι- αλλα τωρα υπηρχεν τζαι εναν ειδος μισους που μερικους...Που εμοιαζεν να εσιει τζαι αλλες ριζες...

Υπηρχε ενα προεκλογικο πλαισιο που εν μερει επεξηγηματικο - αλλα παλε μονο απσπασματικα...
Να δουμε πρωτα το προεκλογικο πλαισιο..
Ο Αναστασιαδης, νομιζω, επαρασυρτηκε που τουτο το κλιμα τζαι εκαμεν ζημια στην εικονα του σαν σοβαρου πολιτικου.
Εμφανιστηκε ξαφνικα σαν ενας πολιτικαντης της ατακας.

Για τους αριστερους ομως ηταν χρησιμη εμπειρια - το οτι τουτη η υστερια της επιθεσης επροκαλεσε στο τελος ενα αισθημα θυμου επρεπε να ηταν αναμενομενο.
Τζαι ηταν καλο.
Εν καλα να αθθυμουνται οι αριστεροι γιατι εν αριστεροι τζαι να μεν πιστευκουν τα λοουθκια των Μιντια. Διοτι τουτοι [οι αριστεροι] εν η ιστορικη μεριδα της κοινωνιας που εφιλτραρεν τα μιντια τζαι τον κυριαρχο λογο για δεκαετιες..εν καλα τα κοινωνικα στρωματα που εχουν ενσωματωσει μορφες αντιστασης στην καθημερινοτητα τους, να συντηρουν εστω τες ρουτινες καχυποψιας..
Οι φιλελευθεροι ηρταν υστερα..αλλα τουτοι ακομα εν πιο δεσμιοι του μυθου της δηθεν αντικειμενικης, αδιαμεσολαβητης πληροφορησης...εν μερει γιατι εν καταλαβουν το οικονομικο υποστρωμα..

Το οτι αναποφευκτα η θεσμικη αριστερα εντασσεται στο συστημα εν γεγονος.
Αλλα το οτι κλωτσα ο Χριστοφιας στην υποταγη στον ρολο [εστω της εξουσιας/ηγεσιας οπως τον φανταζεται η αστικη ταξη]
εν ενα κερδος
τζαι για την αμφισβητηση στο επικοινωνιακο συστημα των Μιντια,
αλλα τζαι για τες ευρυτερες αντιστασεις της κοινωνιας.

Που την αλλην πλευρα ο Αναστασιαδης επροσπαθησε υστερα που τες ατακες να εμφανιστει φιλικος προς τους αριστερους αλλα νομιζω ηταν αργα.
Τζαι αν αυριο κ. Νικο μου εσιεις αναγκη τουτους τους ψηφους απεναντι σε ενα κεντρωο υποψηφιο της κεντοραριστερας, τι θα τους πεις;
Οπως ειδες οι φτηνες ατακες, μεινισκουν τζαι το μπουμεραγκ εν πανω σου που ερκεται.
Δημιουργας συνθηκες "καμενης γης" τζαι εν ειμαι σιουρος αν βοηθα σε τιποτε..εσενα η ευρυτερα τον χωρο/παραταξη σου..

Αν τωρα δουμε τα μιντια στο προεκλογικο σκηνικο, σαν να φαινεται οτι μια μεριδα των μιντια προσπαθει να καμει προεκλογικη εκστρατεια για τον Αναστασιαδη.
Αλλα για το 2013 που τα τωρα;
Τελικα ειχαν δικαιο οι ακελικοι περσι την ανοιξη;
Εν δυνατον να εξεκινησαν μερικοι προεκλογικη εκστρατεια που τα τωρα;
Καμια σκεψη για την τριβη, την φθορα τζαι το peak too soon;
Οξα η εκστρατεια εν για τον εσωτερικο χωρο της δεξιας;
Αθθυμηθηκα το 1998 για να ειμαι ειλικρινης. Τοτε που τα ηλεκτρονικα μιντια εκαμαν την πρωτη συντονισμενη εκστρατεια χειραγωγησης - ενα "συγκεντρωτικο θεαματικο" στα ξαφνικα στην μεση της τρελλης χαρας του διαχυτου lifestyle] για εκλογη του Κληριδη. Εσκεφτηκα, τοτε, οτι το οριακο αποτελεσμα ηταν τζαι εναν ειδος ξηφουσκωματος που εδειχνε οτι ο Δησυ εισιεν εξανλησει τα αποθεματα του. Η πολιτικη της καμενης γης αφηνει παντα ενα κενο.
Τζαι οι φουσκες των μιντια εχουν περιρισμενο βεληνεκες..

Παντως ο κ. Νικος του 2004 [η αποπειρα δηλαδη ενος ηγετη της δεξιας να εκμοντερνισει την παραταξη του] χανει την γοητεια του στο βαθος του οριζοντα.
Τωρα φαινεται σαν ενας τυπος που θελει μιαν καρεκλα.
Δυστυχως.
Τζαι σε βαθμο αστειο συγκριτικα - ιδιαιτερα οταν εσιει απεναντι του εναν τυπο που λαλει οτι η πιο σημαντικη τιμη στην ζωη του ενεν τζηνη η γερημη η καρεκλα, αλλα το οτι ηταν μελος του κινηματος στο οποιο αναγιωθηκε.

Ελπιζω οτι καμνω λαθος τζαι οτι κατι βαθυτερο εμεινε που την ιστορικοτητα του 2004.
Αλλα, για να διευρυνουμε το ζητημα περα που το ατομο [με το οποιο εμοιραστηκαμε ενα δυσκολο Απριλη], εν πιο λογικο να σκεφτει καποιος τα δομικα συμφεροντα/τασεις των δυτικων, παρα να προσπαθησει να φκαλει κατανοηση τζαι γεωπολιτικη αναλυση που την παρουσα [προεκλογικη] ρητορικη της κυπριακης δεξιας.
Φαινεται δεσμια της ατακας παρα δειχνει να καταλαβει.
Ουτε καν γιατι ηρτεν η Μερκελ τζαι γιατι επηρεν την θεση που επηρεν εν φαινεται να καταλαβουν μερικοι.
Τζαι αν κρινει κανενας που τους φτηνους πολιτικαντισμους για το "συναιτερισμο" του Νατο πριν λλιες εφτομαδες, εν διπλα αμφιβολη η κατανοηση που υπαρχει, αν υπαρχει.

Ομως η προεκλογικη για του Δησυ σαφως εν καλυφκει ουλλα των Μιντια. Η πλειοψηφια των ιδιοκτητων εν δεξιοι, αλλα παιζουν σε διαφορα ταμπλω σε σχεση με την εσωτερικη πολιτικη.
Νομιζω οτι η αντιδραση των μιντια εισιεν κατι εντονο τζαι γιατι εβρεθηκαν μπροστα σε μια στιγμη απομυθοποιησης.
Οταν ο Χριστοφιας ειπεν του δημοσιογραφου του Αντενα
"Λαλω σου τα εσενα για να τα ακουσει ο Μαστρος σου"
ουσιαστικα, μισοχιουμοριστικα, μισοσοβαρα, αφαιρεσε ενα πεπλο που τους δημοσιογραφους τζαι τα μιντια σαν συνολο.
Οτι εν μεταδιδουν, αλλα κοφκουν τζαι ραφκουν για να βολευκουν τα συμφεροντα των ιδιοκτητων.
Τουτον ηταν η πραγματικα επιμαχη φραση.

Οποτε τα μιντια [σαν ιδιοκτητες, αλλα τζαι σαν δημοσιογραφοι - συνειδητα η υποσυνειδητα] επρεπε να προστατευσουν τον εαυτο τους που την ξεκαθαρη αμφισβητηση που αφηκεν ο Χριστοφιας να τζυλησει σε μια τελετη στην οποια τα ιδια θα εθελαν να το παιξουν
ουδετεροι τζαι αορατοι κριτες.

Η προκληση απομυθοποιησης που τον Χριστοφια εφερεν στην επιφανεια μια βαθυτερη αντιπαραθεση.
Η σταση των παραπανω ιδιοκτητων απεναντι στον Χριστοφια ηταν που την αρχη μαλλον ενα ειδος ανοχης παρα συμπαθειας - εξεραν τον σαν γ.γ. του ακελ, αλλα σαν αριστερο εθωρουσαν τον με το μισον τους.
Εμεγαλωσαν σε μια κοινωνια οπου το "αριστερος" εσημαινε πολιτικα να υποστηριζει καποιον αλλο για προεδρο - δαμαι ως τζαι στην Ζυριχη υπηρχε εισηγηση να αποκλειστουν οι αριστεροι που την πολιτικη.
Οποτε το "αριστερος" εκτος που ιδεολογικη διασταση εσιει τζαι μια ταξικη.
Να το πουμε πιο απλα ισως: υπηρχε τζαι υπαρχει σε μερικους ενα ειδος ταξικου ρατσισμου. Το "αριστερος" εν γινεται κατανοητο μονο ιδεολογικα αλλα τζαι σαν παραπομπη στην ταξικη του καταγωγη. Ο Χριστοφιας εν ο πρωτος προεδρος που εν ερκεται που οικογενεια-πλαισιο προυχοντων η που θεσμο οπως η εκκλησια. Ο Βασιλειου εισιεν μια πολιτικη καταγωγη τζαι τα εκατομυρια του ηταν εισητηριο αποδοχης για τους αστους. Οποτε η εκλογη του Χριστοφια αντιμετωπιστηκε τζαι νακκον συγκαταβατικα που μερικους. Παντες τζαι εκαμαν του χαρη - τζηνου, του χωρου που εκφραζει, η της ταξης που την οποια ερκεται.
Για τουτον φκαινουν τους τζαι διαφορα χαζα/κουτοπονηρα κατα περιοδους -οϊ η προφορα του στα αγλλικα [θελουν να πουν - εν εσπουδασεν αγγλια ας πουμε], οϊ ο συνασθηματισμος του, οϊ το οτι εν αριστερος τζαι λαλει το κλπ κλπ...
Το πιο ενοχλητικο με τον Χριστοφια για τουτους τους τυπους εν ακριβως οτι εν δειχνει να προσαρμοζεται στα "νεα δεδομενα" - στην "προεδρια" οπως την καταλαβουν οι αστοι.
Να ταυτιστει με την ταξη που "πρεπει" - ανεξαρτητα με την καταγωγη του. Να το παιξει αστος. Να παενει στες συνεστιασεις των τραπεζων οπως ειπεν με παραπονο ο αβερωφακης. Οταν περσι εφανηκε οτι θα εσυνεχιζεν οπως ηταν, σαν αριστερος - τζαι αρα εθεσε το θεμα της φορολογιας του πλουτου τζαι αντι να καμνει συμφωνιες πισω που την ρασιη μας, εβαλεν μπροστα στην κοινωνια τα δεδομενα του κυπριακου- εταραξεν τα νευρα μερικων προφανως.
Η συζητηση λ.χ. για το θεμα του στυλ του "ηγετη" εν εκφραστικη:
μερικοι φανταζονται τους ηγετες σαν τον Κληριδη λ.χ. [τζαι αναφερω τον κατα τα αλλα συμπαθεστατο κυριο Γλαυκο διοτι ειχαμε το ανεκδοτο του Τσαγκαρη της Καθημερινης να μας λαλει οτι οι "ηγετες" βρισκουν λυσεις τζαι οτι 3 χρονια υστερα που την εκλογη Χριστοφια, επρεπε να εισιεν εβρει λυση κλπ - ο φανατικος οπαδος του κ. Γλαυκου τωρα που εφαεν 10 χρονια τζαι εθελεν τζαι αλλα..:)]
Η εννοια του "ηγετη" στην αστικη λογικη εν ενας τυπος που λαλει αλλα στον κοσμο που τζηνα που καμνει ,
που κλειει συμφωνιες πισω που την ρασιη του κοσμου [διοτι ο ηγετης ξερει παραπανω],
τζαι στο τελος φερνει τες συμφωνιες που τα πανω [για λυση η οτιδηποτε] με ευλογιες αλλων "μεγαλων τζαι τρανων"
τζαι ο κοσμος πρεπει να τα δεχτει.
Υπαρχει δαμαι εναν ειδος ψυχαναλυτικης νοσταλγιας για μια πατρικη φιγουρα.
Τζαι η αδυναμια να κατανοηθει οτι μεγαλο μερος του να γινει κατανοητη η λυση το 2004 οφειλετουν στην δεκαετια Κληριδη τζαι στο πλαισιο μιας λυσης που εφαινετουν να επιβαλλεται - που τα πανω τζαι που τα εξω.
Προφανως μερικοι ακομα εν εκαταλαβαν γιατι μια υποφερτη λυση οπως η Ζυριχη εμπλεξε - ακριβως γιατι ηρτεν που πανω, που τα εξω - αντι να διαμορφωθει που τα κατω τζαι που τα μεσα οπως στην προσπαθεια του 1948..
Να την νοιωσουν οι ιθαγενεις σαν δικη τους...
Ισως να εν τζαι αδυναμια μερικων να καταλαβουν την διαδικασια συζητησης..

Ο Χριστοφιας εκφραζει εναν αλλο ειδος προεδρου - διοτι τζαι τουτη εν η ιδεολογια του.
Οι διασκεψεις του λ.χ. εν προσπαθειες να μιλησει "στον κοσμο" - σαν να δια λοαρκασμο στους ισους του, αντι να προσπαθει να γελασει τους υπηκοους του.
Σαν πολιτικος εκαμε συμβιβασμους [τζαι οδυνηρους συμβιβασμους αν κρινει κανενας που την προσφατη ιστορια με την Γαζα], αλλα εσιει μιαν διασταση που τον κρατα σε εναν ειδος ισοροπιας με τον εαυτο του τζαι τα πιστευω του.
Εναν ειδος ιστορικης συνειδησης.
Τζαι αν κρινουμε που τες δηλωσεις του μαλλον εν συνειδητος στις προσπαθειες του να ανοιξει μορφες συζητησης στην κοινωνια, παρα τον αυθορμητισμο του τζαι την μαλλον αθωοτητα του να νομιζει οτι οι δημοσιογραφοι εχουν δικες τους αποψεις.
Στο τελος του 2009 [στην ομιλια στο γηροκομειο που εν η μανα του] εισιεν προβλεψει τις επιθεσεις που θα εδεχετουν ακριβως γιατι θα εβαλεν μπροστα στην κοινωνια τις επιλογες της - τζαι στο κυπριακο τζαι στην οικονομια.
Τζαι η αναφορα του στην αποφαση να εκλεγει προεδρος σαν μια επιλογη "ρισκου" τζαι σαν "περιπετεια" [στην δευτερη διασκεψη τυπου φετος] μαλλον δειχνει οτι εσιει επιγνωση μιας πορειας που πρεπει να διανυθει τζαι το οτι ο ιδιος οφειλει να αναλαβει ενα κοστος σαν ατομο.
Διοτι οποιος εν καταλαβει την δηλωση του οτι η προεδρια εν απλα μια υποχρεωση
ενω η "υψιστη τιμη" ηταν η θεση του γ.γ. του ακελ, εν καταλαβει τον Χριστοφια..
Με τα καλα τζαι τα κακα του.
Τζαι σαν προεδρος ωρες ωρες εν ανακουφιστικα απομυθοποιητικος.
Αλλασει την προεδρια.
Τα υγρα του μαθκια λ.χ. στο μνημοσυνο του Καβαζογλου εν ηταν απλα μια στιγμη συγκινησης,
ηταν τζαι εναν ειδος εκδημοκρατισμου της προεδριας.


Οπως τζαι η απολογια - για την εστω ανωνυμη αναφορα..

Το επεισοδιο τζαι τα παραδοξα του:
ενας μικρος πανικος της πολιτικης ελιτ;


Η επιθεση εναντιον του Χριστοφια εστιασεν στην αναφορα του [σαν εξτρα σχολιο σε μια απαντηση] σε καποιον ανωνυμο υπουργο, που ενω σημερα συμπεριφερεται σαν νεοφιλελευθερος διαμαρτυρομενος εναντια στους δημοσιους υπαλληλους,
οταν ηταν υπουργος επιασεν "ανεργιακο"..
Εν αναφερεν ονομα ακομα τζαι υστερα που τον αχταρμα που ακολουθησε.
Που την οπτικη γωνια του μεσου πολιτη το αυτονοητο ερωτημα εν αν οντως καποιος υπουργος που σημερα κινειται σε χωρους που φωναζουν εναντια στους δημοσιους υπαλληλους, εχρησιμοποιησεν τες παροχες που δια το κρατος [ειτε ανεργιακο ειτε αλλο] - τζαι χωρις να το εσιει αναγκη..
Ο Χριστοφιας την αλλην ημερα, ειπεν οτι υπηρχε υπουργος, αλλα θωρωντας οτι το κλιμα των μιντια εστιαζεν σε ατομα που μπορει να μεν τα επιανεν η αναφορα του, επροτιμησεν να κλεισει τα θεμα με απολογια σε τζηνα τα ατομα.

Το αλλο ερωτημα που προκυπτει ηταν η διαδικασια κατασκευης της θεματος - τζαι κατι αψιμαχιες που σαν να αφεθηκαν να περασουν κατω που την επιφανεια.

Την επομενη της συνεντευξης ο Πολιτης εκαμεν την αναφορα κυριο θεμα [τζαι εβαλεν την οικονομια τζαι τον Ορφανιδη στες μεσα σελιδες] γραφωντας στον κυριο τιτλο οτι ο Αβερωφ [που εθεωρησαν προφανως οτι ηταν ο κυριος υποπτος..γιατι αραγε;] ειπεν οτι εν στον Χασικο που αναφερετουν ο Χριστοφιας.
Τζαι στις μεσα σελιδες αναφερετουν οτι ενας αλλος υπουργος που επιασεν ανεργιακο ηταν ο Θεμιστοκλεους.
Ο Χασικος αναγκαστηκεν να ζητησει τζαι να καταθεσει χαρτι οτι εν επιασεν "ανεργιακο"...
Τζαι υπηρξε μια κοντρα, για οποιον επαρακολουθαν, αναμεσα στον Πολιτη τζαι την Αληθεια [την εφημεριδα του Χασικου - διοτι παραδοξως; δαμαι υπηρχε τζαι μια αντιπαραθεση μεσων τζαι συγκροτηματων επικοινωνιας].
Την επομενη η Αληθεια εφκηκεν με τιτλο "Ιστοριες του Χωρκου" για το ειδος της δημοσιογραφιας του Πολιτη. Ο Πολιτης υστερα αντεδρασε γιατι τους εστειλεν email ο αρφος του Χασικου που εν δικηγορος - ηταν αντιδεοντολογικο λαλει γιατι εν τους ειπεν οτι εν δικηγορος..
Τωρα γελας οξα εν γελας;
Δηλαδη η δημοσιευση στην πρωτη σελιδα της ονομαστικης κατινιας του Αβερωφ ηταν δεοντολογικη;
Ετσι που περιεργεια λ.χ. ερωτησα ενα γνωστο μου στην δουλεια για τα σκανδαλα στα οποια ενδεχεται να εμπλεκεται ο Χασικος [η τζαι αλλοι] που τον τζαιρον της προ-προηγουμενης κυβερνησης - τοτε με την hellas jet του Αβερωφ, το χρηματιστηριο, την αγορα των πυραυλων τζαι διαφορων αξεσουαρ της "αμυνας"..
Εν θα καταγραψω δαμαι τι μου ειπεν..
Αλλα προφανως αμα θελει καποιος να ανοιξει τζηνη την εποχη, βρισκει πολλα τζαι διαφορα..
Ετσι τζαι αλλοιως ο Χασικος αναγνωρισεν οτι εσιει τζαιρον που ο ιδιος σαν βουλευτης τζαι σαν επιχειρηματιας των μιντια εσιει ουσιαστικα διαπλεκομενα συμφεροντα τζαι εν θα ξαναβαλει υποψηφιοτητα.
Ενω ο Αβερωφ θελει να τρωει.
Τζαι επηρεν τζαι το αυτοκινητο που θελει πανω που 75 ευρω για να γεμωσει, για να μας καμει επιδειξη οτι νοιαζεται για τον "λαο"..Εν τζαι μαννος ο γερημος..Αλλα επονταρεν οτι τα καναλια που εκαλεσεν ηταν να κρυψουν την εικονα του αυτοκινητου - τζαι να εστιασουν αλλου.

Η πολιτικη ελιτ, εφανηκεν σαν να εθελεν να μετατοπισει το θεμα, τζαι τελικα ελογοκρινε την αναδυομενη/ενδεχομενη εσωτερικη υπογεια αντιπαραθεση.
Ας μεινουμε με τες ερωτησεις...σαν δειγμα οτι πισω που το ττοζιν μπορει να υπαρχει ενα δασος που καποιοι θελουν να μεν φανει..
Τι εννοαν ο Αβερωφ οταν εκαρφωνε ονομαστικα τον Χασικο;
Τι εφοατουν ο Αβερωφ;

Γιατι ο Πολιτης εσυμπεριφερτηκε ετσι, να το αφησουμε..
Εκαμε ανοιγμα της δημοσιογραφικης θεματολογιας τα τελευταια χρονια - τζαι αξιζει να του το αποδοσει καποιος..
Φυσικα πριν τες προεκλογικες περιοδους..
Εσιει τζαι ο ιδιοκτητης τες προτιμησεις του ...

Περιμενωντας τον Μελλον...

Υστερα που τες εκλογες [τες δικες μας τζαι τες τουρτσικες] μαλλον εν να ξαναερτει το κυπριακο στο τραπεζι..
Τζαι εν να δουμε ινταλως εν εμφανιστει η συλλογικη συνειδηση - περα που τα προεκλογικα παναϋρκα, τζαι περα που τον αγχος των αστων γιατι εν τους ακουει ο Χριστοφιας για να συμπεριφερεται οπως θελουν τζηνοι..
Διοτι το κυπριακο εν ιστορικο θεμα...

Αξιζει δαμαι μια αναφορα σε εναν που τους μυθους που κατασκευαζουν τα μιντια για να δικαιολογουν τις δικες τους [ των ιδιοκτητων η των υπηκοων τους] επιθεσεις εναντιον του Χριστοφια..
Τον μυθο οτι εν "μονος" του - ενας ακομα κολπο των επιθεσεων..
Υστερα που τον Μακαριο, οπως δειχνουν ξεκαθαρα οι πρωτοι γυροι των προεδρικων εκλογων που το 1988, ουλλοι οι προεδροι βασιζουνται πανω κατω στο ενα τριτο του πληθυσμου - στην καλιτερη περιπτωση...
τζαι συγκυβερνουν μαζι με καποιο αλλο κομμα..οπως λ.χ. ο Κληριδης στην πρωτη του πενταετια με το Δηκο..
η μονοι τους...
Το μονο κομμα που στηριζει με συνεπεια [δηλαδη εν εφκαλεν αντιπολιτευση ενω ηταν δεσμευμενο με μια κυβερνητικη συνεργασια] ηταν το ακελ...
Αλλα εν η αυταπατη που εδημιουργαν η δεσμευση του ακελ για 4 1/2 χρονια που εκαμνε τον Τασσο λ.χ. να νομιζει οτι εισιεν παντοδυναμια..
Τζαι τους δημοσιογραφους λ.χ. να καμνουν τες παρθενες για το ινταλως λειτουργα το προεδρικο μας συστημα..
6 μηνες χωρις το ακελ, τζαι παρα την υποστηριξη που τα παραπανω μιντια, τελικα εμεινεν στο 32%..

Αμα εστιασουμε στο κυπριακο η κατασταση [με βαση τις θεσεις των πολιτικων] εν αποκαλυπτικη: οι θεσεις του Χριστοφια εν ουσιαστικα το κεντρο αναμεσα στις θεσεις του Δησυ που θελει εναν ειδος Μπουρκενστοκ [ η φαντασιωση της λυσης που εν να μας ερτει που τα εξω;], με τους απορριπτικους [στην αλλην μερκα] να μεν θελουν καν συζητηση..
Αμα πεις ο Χριστοφιας εν μονος του στο να προσπαθει να ισορροπησει τις δυο θεσεις [δησυ τζαι απορριπτικων] τοτε απλα λαλεις οτι το ενα τριτο προσπαθει να γεφυρωσει τα κενα αναμεσα στα αλλα δυο τριτα..
Η μπορει να δει καποιος τουτη την κατασταση του γεφυρωματος των αλλων 2 τριτων τζαι στους προηγουμενους προεδρους - ο Χριστοφιας ενα αναμεσα στον Κληριδη τζαι τον Τασσο. Τουτη ηταν τζιαι η θεση του [στην δευτερη διασκεψη] οτι τζηνος εν σταθερος στην γραμμη του - τζαι αλλοι αλλασουν ρητορικη αναλογως συγκυριων/εκλογων κλπ.
Αν καμωμεν κατανομη των ορων η θεση για "ευελιξια τζαι συμβιβασμο" εν του Κληριδη,
ενω η θεση για ισχυρη ομοσπονδιακη δομη τζαι "κυπριακη ιδιοκτησια" εν του Τασσου.
Τζαι αν υπαρχει ελπιδα δικαιωσης των προηγουμενων σαν προεδρων που εβαλαν βασεις, τοτε τουτος εν η ελπιδα τους.
Σαν γεφυρα.
Τζαι μπορει να πει καποιος με επιτυχια στο να διαχεει μια οπτικη για την λυση - τοσο βορεια οσο τζαι νοτια..
Τζαι οσοι εν καταλαβουν ινταλως κτιζεται τουτη η βαση εν θα μπορεσουν αυριο να κουμπησουν πανω της..

Οι συμβιβασμοι του Χριστοφια σαν προεδρου εν επισης χαρακτηριστικοι της στασης του που λογοκρινεται - παντες τζαι εν αυτονοητα..
Το οτι λ.χ. απογορευσεν τοτε στα πλοια που επηαιναν Γαζα να ερτουν Κυπρο, ηταν αναποφευκτη αποφαση για προεδρο, αλλα πρεπει να ηταν οδυνηρη για τον Χριστοφια σαν ατομο τζαι σαν αριστερο..
Τζαι στους δημοσιους υπαλληλους εν ενδιαφερουσα η θεση του αμα την δεις στο πλαισιο της..
Ο Χριστοφιας ερκεται που μιαν παραδοση που ξερει [τζαι εν αληθκια] οτι αμα ξεκινησει η δαιμονοποιηση μιας μεριδας εργαζομενων, τοτε η επιθεση του κεφαλαιου γενικευκεται εναντια στα εργατικα δικαιωματα..
Τζαι σε τουτον φαινεται ανυποχωρητος..τζαι καλα καμνει για το γενικο συμφερον..Ξερει ιστορια...
Ξερει ομως, επισης, οτι η τεραστια πλειοψηφια των δημοσιων υπαλληλων εν τζιαμαι με το ρουσφετι της δεξιας τζαι του κεντρου,
τζαι ενεν δικοι του ψηφοφοροι..
Αλλα υπερασπιζεται τους..
Ξερει επισης οτι υπαρχουν πολλα προνομια που πρεπει να καταργηθουν γιατι ερκεται που την εργατικη ταξη του ιδιωτικου τομεα..
Τι εκαμε;
Εκοψεν τον δικο του μισθο περσι για να δωκει το μηνυμα..
Τζαι φετος εφτασαμεν στο νομοσχεδιο για τες συνταξεις - με την βοηθεια του "Πολιτη"..
Τζαι τι εισιεν να αντιμετωπισει τελικα τζηνες τες ημερες της επικοινωνιακης ομοβροντιας των ιδιοκτητων των Μιντια;
Την επιθεση οτι καταθετει μερος του μισθου του στο ακελ..
Φοβερον..
Δηλαδη το οτι εχουμε ενα μελος της πολιτικης ελιτ που εμπρακτα δειχνει οτι μπορει να ζησει με λλιοτερο μισθο απο οτι πιανει, τζαι δια το περισσευμα [ας πουμε] στον χωρο που τον ανεδειξε [τονιζωντας δηλαδη οτι εν απλα μερος μιας συλλογικοτητας τζαι οϊ κατι το μοναδικο που αξιζει σουπερ μισθους κλπ] εγινεν αντικειμενο επιθεσης..
Η μπορει να αθθυμηθει κανενας την μικροτητα των επιθεσεων εναντιον του για τα εξοδα του σαν προεδρος..
Τα γερημα..εν εσιει κοτερο τουτος, ουτε δικηγορικο γραφειο..
Τζαι τουτο ενεν κατζια για τους αλλους - απλη ταξικη συγκριση..
Γιατι το θεμα στο τελος της ιστοριας ενεν ο Χριστοφιας αλλα ιντα εικονα εχουν μερικοι για την εξουσια..τζαι ινταλως πρεπει να την διαχειριζουνται..

Τουτος τεκμηριωμενα πιανει πιο λλια που την θητεια του στες καρεκλες..
Οποτε μερικοι φωναζουν για να μεν παει η μαππα που την αλλη μερκα τζαι να τεθει το θεμα - ποσα πιανουν πραγματικα οι πολιτικοι τζαι τι τα καμνουν;
Σε τουτα η πολιτικη ελιτ, εν συμπαθα τον προεδρο, γιατι η παρουσια του εσιει κατι σαν υπολοιπο που την [καποτε] προλεταριακη του συνειδηση...
Τζαι προβαλει την πιθανοτητα μιας δημοσιογραφιας που θα καμει εναν ποθεν εσχες για τα εισοδηματα [τζαι ιδιαιτερα τες μιζες] των πολιτικων - τζαι τες επενδυσεις τους..

Το "η ιστορια θα μας δικαιωσει" μπορει να εν τζαι μια προκληση ευρυτερη...

Αλλα η ιστορια θα ερτει ενδεχομενως να μας εβρει οί μονο στην εσωτερικη ταξικη μας διασταση αλλα τζαι στην γεωπολιτικη μας συνοριακη υπαρξη...
Ο P. Loizos εσυμπερανε που την αναλυση του για την Κυπρο της μεταβατικης περιοδου του εκμοντερνισμου οτι σε στιγμες κρισης επικρατουσεν εναν ειδος "αλληλεγγυης του χωρκου"..που εν ηταν αρκετο για να αποτρεψει το 74..
Αλλα υπαρχει ενα ειδος συνεκτικης διαθεσης...που μας εκαμεν να υπαρχουμε [βορεια τζαι νοτια]...
Εν να βρεθει το συλλογικο οραμα την ωρα που η ιστορια μπορει να απαιτησει την συνειδηση για το ιστορικο περασμα;

Τζαι η ιστορια παντα εσιει μας σε τουτο το συνορο - το 74, εν οι αραβες που μας εστηριξαν..εν τζηνοι που επιχορηγησαν με το εμποριο το οικονομικο μας θαυμα σε μια εποχη κρισης στην Δυση..που μπορει να το ξηχανουμε, αλλα εν η γεωγραφικη μας πραγματικοτητα που καταγραφεται σαν ιστορικη συνειδηση..τζαι απλα επανερχεται...

Τζαι σημερα πρεπει μαλλον να εβρουμε την θεση μας στους αερηες τζαι στις μετατοπισεις..
Οϊ για το μικροαστικο αππωμα..
Αλλα γιατι εκτος που κυπραιοι ειμαστε τζαι μεσογειακοι...
Τζαι η μεταμορφωση της εποχης μπορει να επιβαλλει την αναγνωριση της συνοριακης μας θεσης, ρολου..
Τζαι, οπως τζαι να το καμουμε η ιστορικη καταγραφη εν αμειλικτη: οι προλεταριοι εκαταλαβαν το καλλιτερα που το 48 τουτο...
οι αλλοι ηρταν αγκομαχωντας υστερα..

Η ιστορικη συνειδηση εν η κατανοηση του πλαισιου - τζαι της συγκυριας, τζαι των δεδομενων της γεωπολιτικης..Σαν τροπος κατανοησης τζαι εναλλακτικος τροπος αφηγησης..
Εναντια στους μυθους της εξουσιας - που καποτε ηταν εκκλησιαστικοι, τζαι σημερα εν των μιντια..

Υ.Γ.1. Επανασυσκευασια της πληροφορησης...
Στην αμερικη εν φυλακισμενος για μηνες τωρα σε απομονωση, ενας στρατιωτης [ ο B. Manning] που εν υποπτος οτι εδωκεν τα στοιχεια στο wikileaks..
Αν δεν ηταν αμερικανος, ιντα ανακοινωση ηταν να φκαλει το αμερικανικο υποργειο εξωτερικων για την "ελευθερια της εκφρασης";

Υ.Γ. 2. χιουμορ για προεκλογικες τσακρες
εστειλαν μου το τουτο το λινκ τζαι εσιει χαζιν..ελεος κ. Συλουρη μου..Δηλαδη καθε φορα που καφκουν αυτοκινητο [γραφωντας τζαι ακροδεξια συνθηματα] στο Μοναγρουλι να σου ζητουμεν τον λοαρκασμο;
Τζαι φυσικα εισιεν δημοσιογραφους που το εβουρησαν σαν "ειδηση"..Οπως λαλουμεν "αλλου τους τρωει τζαι αλλου κνιθουνται"..
http://www.gate9.com.cy/site/index.php?option=com_content&view=article&id=228:2011-04-24-16-28-56&catid=46:2010-11-07-17-27-48&Itemid=87

Υ.Γ. 3...Εναλλακτικη πρωτομαγια
Φετος εν να ξαναγινει προσπαθεια για "ανεξαρτητη ταξικη πρωτομαγια"
στην Πλατεια Ελευθεριας..το Σαββατο 30/4 η ωρα 10 το πρωι...
Για την προσκληση - προκυρηξη υπαρχουν κειμενα στις Φαλιες τζαι στο Εκτος Αμπουστας...

Υ.Γ. Παραξενο ονειρο [ λαλουσιν οτι τα ονειρα μπορει τζαι να φκουν αληθινα αλλα σιουρα κατι λαλουν για την βιωμενη πραγματικοτητα..:)]
Καθως εμισοτζημουμουν θωρωντας τα νεα, ειδα ενα ονειρο με εκρηξεις..
τζαι εναν ανταποκριτη να λαλει..
"Αεροπλανα της Αφρικανικης Ενωσης εβομβαρδισαν τζαι σημερα τα βασιλικα ανακτορα στο Λονδινο τζαι το προεδρικο γραφειο στο Παρισι. Εκπροσωπος της Ενωσης δηλωσε οτι ο βομβαρδισμος στο Λονδινο εγινε σαν προειδοποιηση στην βασιλικη οικογενεια για την σπαταλη δημοσιου χρηματος που προγραμματιζει λογω των γαμων καποιων αχαιρευτων κοπελλουθκιων της που εν εδουελψαν ποττε τους,την στιγμη που σιλιαες βρετανοι δυσκολευκονται να επιβιωσουν μετα τις νεες περικοπες. Οι βομβαριδμοι στο Παρισι εγιναν μεχρι να παραιτηθει ο Σαρκοζυ ο οποιος θεωρειται υπεθυνος για εγκληματα κατα της ανθρωποτητας - για τον θανατο μεταναστων τζαι για καταπιεση κατα των γαλλων εργαζομενων."