Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Ανιχνευση υπογειων ρευματων: ο ρατσισμος, η αντισταση τζαι τα αορατα κατεστημενα

Η αντιπαραθεση στην Λαρνακα στις 11/5 ελειτουργησε σαν ενα ειδος αποκαλυψης..
Ξαφνικα η κοινωνια εβρεθηκε μπροστα σε μια αντιπαραθεση: που την μια ενας ρατσιστικος λογος που εμετραπηκε σε πρακτικη βιας, τζαι που την αλλη μια μορφη αντιστασης που εδειξε οτι μια μεριδα της κοινωνιας ηταν [τζαι ενι] αποφασισμενη να αντισταθει δυναμικα...ειτε με την παραλληλη παρουσια της σαν εναλλακτικη φωνη, ειτε σαν αντροσιη απεναντι στην προσπαθεια νομιμοποιησης του ρατσισμου..
Τζαι αν πρεπει να αναλυσουμε τες ριζες του φασισμου στην ιστορικη μας εμπειρια, πρεπει ταυτοχρονα να δουμε τζαι τες καταβολες της αντιστασης..Γιατι εν μια συγκρουση στο τωρα - αλλα στον ιστορικο χρονο μοιαζει τζαι σαν μια συγκρουση του παρελθοντος τζαι του μελλοντος..Τζαι επειδη ο φασισμος εν εμφανιζεται απλα σαν υστερια, αλλα σαν χειραγωγηση με στοχο την εξουσια, ισως να εν τζαι καλα να δουμεν τζαι τες αορατες γραμμες πισω που την θολουρα των συζητησεων για διαφορα παρακρατη-κατεστημενα...σιωπες..συγκαλυψεις..
Ψεματα ρητορικων, σιωπες αστυνομικων...

Η ανακυκλωση του παρελθοντος: η προσπαθεια αρθρωσης ενος ρατσιστικου λογου τζαι το ψαρεμα στα θολα...
Η ευρυτερη κοινωνια αμφιλαντευτηκε..Η εικονα της βιας στην επιθεση εναντια στο φεστιβαλ ηταν σαφως αρνητικη..
Αλλα για πρωτη φορα τζαι οι ρατσιστες εδιεκδικουσαν τον ρολο του θυματος: "εν μας αφησαν να περασουμε"..
Η επιθεση εναντιον περαστικων στην Λευκωσια μια εφτομαδα μετα, ενισχυσε σαφως το κλιμα καχυποψιας για την ρατσιστικη βια...τζαι το βιντεο του αξιωματουχου της πολιτικης αμυνας με τα χουντικα συνθηματα ηρτεν να ολοκληρωσει την εικονα..
Η βια στην Λαρνακα εν ηταν απλα προιον της αντιπαραθεσης τζιαμαι..κυοφορειται που ενα ιστορικη παρελθον που αναγιωνει "μωρα" με συνταγες δαιμονοποιησης ["να σκοτωσουμε τους τουρκους, τους κομμουνιστες"..τζαι προφανως τους "ξενους" κλπ], τζαι υστερα στοιβαζει τα στην κερκιδα να γυρευκουν τροπο εκτονωσης της βιας..
Εν τυχαιο που γινονται τα επεισοδια συνηθως εξω που το Αποελ στην Λευκωσια;

Υπαρχει μια νεα ακροδεξια οξα εν απλα ανακατεμα της τραπουλας;...
Εχουμε ηδη ενα κομμα που φλερτραει με την ακροδεξια [το ευρωκο] τζαι που προσπαθει να αντλησει που ενα χωρο [της ευρυτερης δεξιας] που ανεχεται [λογω ιστορικων καταβολων] εν μερει τουτες τες νοοτροπιες...Αλλα ιστορικα, επισης, η ηγεσια της δεξιας [προς τιμην της] εκρατησεν τζαι κρατει αποστασεις..τζαι υστερα που το 2004 η φιλελευθερη πτερυγα ενοιωσεν μιαν αυτονομια που τουτην την σαβουρα του παρελθοντος - για πρωτη ισως φορα...τζαι φαινεται που μια σειρα αρθρογραφους στον δημοσιο λογο..
Το νεο ηταν οτι εγινε μια προσπαθεια νομιμοποιησης της σαβουρας τζαι των μεταλλαγων του παρελθοντος χρησιμοποιωντας τον κουλια σαν συμβολο εξουσιας...
Καποιοι προσπαθουν να αντλησουν ψηφους που το 5-6%;
Το σημειο συγκλισης μιας σειρας ρητορικων υπογειου ρατσισμου, υστεριας, απορριπτισμου...
Νεον εν ενι..τουλαχιστον που την δεκαετια του 90 γινεται μια προσπαθεια σε τουτο το σημειο...
Μερικοι προσπαθουν να οργανωσουν την λογικη της εκτονωσης της βιας στην κερκιδα σε παρελασεις με κουρτισμενα στρατιωτουθκια..τζαι τουτον βεβαια ενεν νεο..αλλα εσιει νεες ταπελλες..
Αμα ομως κατεβασουν την βια στο δρομο σαν πολιτικη πρακτικη, τοτε μαλλον βρισκονται μπροστα στο αδιεξοδο της νομιμοποιησης..ειτε βια ειτε λογος..διοτι εχουν απεναντι τους τες παραδοσεις αντιστασης - ειτε στο δρομο ειτε στο συλλογικο υποσυνειδητο της κοινωνιας..
Τζαι αμα αναγκαζουνται να ζητουν νομιμοποιηση μεσα που την ρητορικη της ανοχης, τοτε υποχωρουν....

Καταλαβουν ομως αραγε τες συνεπειες οσοι ενθαρρυνουν πισω που την επιφανεια, η μπροστα που την πορεια, τουτες τες νοοτροπιες;..
Αμα εχουμε 100,000 ευρωπαιους μεταναστες ιντα νοημα εσιει πκιον ο ρατσισμος; Διοτι το "πιανουν τες δουλειες μας" αναποφευκτα εν στους ασπρους, ευρωπαιους χριστιανους που εν να καταληξει - παρα στες οικιακες βοηθους [που ετσι τζαι αλλοιως εν βουδιστικης καταγωγης] τζαι τους ανειδικευτους εργατες που την ανατολη...
Την δεκαετια του 90 οταν εξεκινησε η υστερια εναντιον των μεταναστων, η αρχικη εμφαση ηταν εναντιον των "μαυρων" αλλα συντομα εστιαστηκεν σε οσους ειχαν προνομιακη [σε σχεση με τους υπολοιπους ξενους] προσβαση στην αγορα εργασιας - στους ποντιους "αδελφους" κλπ..
Εν πολλα μακρυα νομιζουν μερικοι να απλωθει η τυφλη καχυποψια [με την οποια επροσπαθησεν να φλερταρει η ακροδεξια] που τον αοριστο "μαυρο" τζαι τον φαντασιακο "μουσουλμανο", στον συγκεκριμενο ευρωπαιο η πιο συγκεκριμενα στον ελληνα πολιτη που εν μεταναστης στην κυπρο τζαι πιανει την "δουλεια" του ανωνυμου κ. καχυποπτου;
Ο φασισμος ανακυκλωνει το παρελθον αλλα η καχυποψια στην οποια απευθυνεται η υστερια εν καταλαβει ουτε που σημαιες ουτε που ιδεολογιες...
Εν στραβη..οπως τον ηλιθιο νεαρο που χωρις τα γυαλια μυωπιας επτεθηκεν σε κυπραιους γιατι ενομιζεν οτι εν ξενοι...

Αμα μαθει η ακροδεξια να συμπεριφερεται σε ενα πλαισιο δημοσιου λογου που σεβεται τον αλλο, τοτε η κοινωνια θα εσιει καμει ενα βημα μπροστα...Οπως εγινε υστερα που το 74...
Τζαι η ουσια της αντιπαραθεσης ιστορικα ισως να ηταν ακριβως τουτο: ινταλως ηταν να κωδικοποιηθει η εμφανιση της ακροδεξιας στο νεο πλαισιο που εσιει διαμορφωθει υστερα που το 2003-2004..της ντε φακτο επανενωσης, της ενταξης στην ε.ε., στο ανοιγμα των δυτικων συνορων...τζαι της σημειολογικης εστω εμπειριας ενος αριστερου προεδρου..
Εμασησαν τα..το ελαμ επαιξεν το οτι εν εξερε για τους τραμπουκους της παρασκευης...
Τζαι τουτη η μετατοπιση ηταν ιστορικη προοδος..

Αλλα πρεπει να νοιωσουν την αντισταση για να υποχωρησουν..ειτε γιατι εν τραμπουκοι ειτε γιατι θελουν νομιμοποιηση για καρεκλες..

Η αλλη οψη της εικονας: η αναδυση του μελλοντος...
Στην πλευρα της αντιστασης υπηρχαν τουλαχιστον 2 πρακτικες: η πρακτικη του εναλλακτικου φεστιβαλ τζαι η πρακτικη της πολιτικης ανυπακοης...
Η πρωτη πρακτικη σαφως εκφραζει τζαι την ευρυτερη κοινωνια στην καχυποψια της απεναντι στην βια...τζαι εν η συνηθισμενη πρακτικη διαχυσης της ανοχης τζαι της διαφορετικοτητας σαν ντε φακτο τροπου ζωης..
Ομως η αλλη πρακτικη - της προσπαθειας για μπλοκαρισμα της πορειας των ρατσιστων στο δρομο εκφραζει μιαν αλλη ιστορικη παραδοση των αντιστασεων τουτης της κοινωνιας..
Ναι, εν πρεπει να μπορουν καποιοι να καμνουν παρελαση απειλωντας: γιατι το να καμνουν πορεια με το συνθημα "εξω οι ξενοι" ηταν απειλη...τζαι οπως η αστυνομια εν πρεπει να εσιει δικαιωμα να χρησιμοποια βια με την εξουσια της σαν καλυψη, ουτε η ακροδεξια δικαιουται να απειλα χρησιμοποιωντας την καλυψη που εσιει που βουλευτες, τοπικους μπατσους, δημοσιογραφους που ακουουν καμπανες στο υπνο τους, τζαι το κυκλωμα που την χρησιμοποια ...
Τουτη η πρακτικη εν ιστορικη συνεχεια τζαι δικτυα καθημερινης αντιστασης της κοινωνιας...ιδεολογικα αλλα τζαι συναισθηματικα..γιατι ο αντιφασισμος εν ιστορικη εμπειρια τζαι η συνυπαρξη με τους μεταναστες καθημερινο βιωμα...

Υπηρχαν εσωτερικες συζητησεις για το πως θα επρεπε να οργανωθει η αντιπαραθεση..
Αν επρεπε να γινει κοντα στο φεστιβαλ, αν θα επρεπε να οργανωθει καλλιτερα η στηριξη της αντιστασης - παρα λ.χ. να βασιστει στο αυθορμητο στης στιγμης που αφησεν στο τελος μια ομαδα μονη της..
Τουτα εν μερος των επιλογων μιας αναγκαιοτητας που δειχνει το μελλον..

Η κοινωνια εδιχαστηκεν για την δευτερη πρακτικη...
Μπορει να χρησιμοποιηθει ενα ειδος δυναμικης αντιστασης εναντια στην εν δυναμει/απειλη βιας του ρατσισμου-φασισμου;
Στες μερες που ακολουθησαν την αντιπαραθεση ηταν σαφες οτι η πλειοψηφια των φιλελευθερων τζαι τον ακελικων εδιαφωναν με την πρακτικη της αντιπαραθεσης...
Αλλα η προσπαθεια νομιμοποιησης του ρατσισμου εν επερασεν..ο Κουλιας αναγκαστηκε να τα μασα..τζαι οι φασιστες να επικαλουνται την ανοχη τζαι τον πλουραλισμο..
Ναι..ετσι..

Σουρρεαλιστικη αναγνωση του πλαισιου:
που την πολιτικη στην κερκιδα τζαι που την κερκιδα στο απωθημενο για το αορατο κατεστημενο...

Οι αντιπαραθεσεις ομως εν εγιναν σε κενο..ουτε ηταν απομονωμενες..τον προηγουμενο μηνα η ενταση εισιεν περασει που την πολιτικη στην κερκιδα , τζαι που την κερκιδα σε παραλληλες εκδηλωσεις: την πορεια φασιστων τζαι την εκδηλωση αναρχικων στην λευκωσια...σαν σημειολογικες αναφορες στην αντιπαραθεση που κυοφορειται..
Υστερα στην σκια της βιας στην Λαρνακα [τζαι εξω που το αποελ] οι εκδηλωσεις για το ψευδοκρατος κλπ ηταν ηπιες, σχεδον υποτονικες...
Το οτι το πεναλτυ της αελ ακυρωθηκεν την ιδια περιοδο με την εμφανιση του φιλοχουντικου βιντεο ηταν βεβαια σουρρεαλιστικη συμπτωση...σαν αποκαλυψη επισης μιας αορατης εξουσιας..συνειρμικα εστω..

Στο βαθος υπαρχει τζαι αναδυεται μια συζητηση για ενα αορατο "παρακρατος" - ισως να εν η κυπριακη εκδοχη του "βαθεως κρατους"..
Ας πουμε το παρακρατος Κουμα-Κουτσοκουμνη στην κοπ..το κατεστημενο που γινεται επιχειρηση τζαι χειραγωγει προκλητικα ενα θεαμα..τωρα θελει να προσαρτησει τζαι το αγροτικο ποδοσφαιρο..Τουτο το κατεστημενο παει πισω στην δεκαετια του 50 τζαι πολυς κοσμος βιωνει το πιο αμεσα γιατι στην κερκιδα παει για να φκαλει το απωθημενο της προλεταριακης του εφτομαδας..τζαι ως τζαι τζιαμαι - που θα ελαλεν τζαι ο Κοεμτζης...

Η το παρακρατος των δικηγορων της βουλης ..που τα εχουν πλακακια οϊ μονο με τον υποκοσμο [που εβιομηχανοποιησε μια σειρα απο εμπορικες συναλλαγες] αλλα τζαι που ουσιαστικα καμνουν νομους για να βολευκουν τα συφφεροντα των πελατων τους...

Τζαι η διαπλοκη των κατεστημενων: εσιει που την ανοιξη που το κτηματολογιο εν μπορει ταχα μου να υπολογισει ποσα χρωστει η εκκλησια..αλλα για την επενδυση του καταρ εφκαλε αμεσως φιρμανι οτι στοιχιζει τοσα κλπ τζαι εστειλεν την τζαι στες εφημεριδες..
Ενδιαφερον εν ενι;

Η [για να ερτωμεν πισω στο σημειο της αποκαλυψης] ας πουμε η αστυνομικη διευθυνση Λαρνακας..Αφου ειπεν τζαι εξαναειπεν "γιατι να μεταφερθει το φεστιβαλ της κισα στην Λαρνακα;" στο τελος εφκαλεν μιαν εκπληκτικη αποτιμηση των γεγονοτων: εθεωρησε την [νομιμη ετσι τζαι αλλοιως] μετακινηση του φεστιβαλ αιτια της αντιπαραθεσης, αλλα την επιθεση/αποπειρα δολοφονιας με μασιερι εν την εθεωρησεν καν θεμα προς διερευνηση..
Η αστυνομικη διευθυνση που καμνει πλατες στο εμποριο του αρχοντοχωριατισου με τα αμπελοπουλια..Τζαι ο κ. Ιωνας της βουλης που εθιχτηκεν αμα ειπωθηκεν οτι καλυφκουν την παρανομια/παρακρατος καποιοι βουλευτες εκαμνε την παπια αμα οι βουλευτες του κομματος του εκαλυφκαν την βια εναντιον των οικολογων ακτιβιστων [καμια σχεση με το ανεκδοτο περδικη εννοειται]...
Η διαπλοκη των κατεστημενων τζαι των παραλληλων εξουσιων μπορει να μεν εν απλα σουρρεαλσιτικος συνειρμος...

Μπορει η ακροδεξια να παιρνει νεες μορφες η να μεταλλασεται [τζαι ισως να πολυδιασπαται] γιατι υπαρχουν νεα δεδομενα..αλλα τζαι η αποκαλυψη των παραλληλων δομων εξουσιας του κυπριακου παρακρατους που διαπλεκουνται μπορει να εν μερος της αλλης διαδικασιας...
Της απομυθοποιησης των δομων...της αναδυσης του μελλοντος απενταντι στην προσπαθεια οργανωσης του παρελθοντος..
Η ακροδεξια ιστορικα ποτε της εν εμφανιζεται μονη της...Καποιοι την επιχορηγουν τζαι καποιοι την χρησιμοποιουν..

Η πραγματικοτητα τζαι οι αθελητες συνεπειες της υστεριας
Η μεταναστευση εν μια πραγματικοτητα...
Εν ο κοσμος μας..τζαι οποιος επιμενει στους 1000 πολιτικους προσφυγες τζαι καμνει οτι εν θωρει τες 100, 000 ευρωπαιους απλα περιπαιζει τον εαυτο του..η σημερινη τζαι τα πρωτοσελιδα της...
Τζαι η μεταναστευση αλλασει το κοσμο μας..γηροκομα τους γεορυς μας...αναγιωνει τα κοπελλουθκια..10-20% των μωρων στα σχολεια εν αλλογλωσσα...τζαι οι παραπανω εν δυτικοι ασπροι για να προλαβουμε την υστερια με το "σιερετουμεν"...
Ο πλουτος [τζαι ναι ακομα τζαι οι συνταξεις του μελλοντος] εν που την εργασια που παραγονται..τζαι η καθημειρνοτητα μας πκιον εν απλα το βιωμα της γεωγραφιας..ειμαστες συνοριακο σημειο..τζαι εν προκειται να αλλαξει..οσο τζαι να φουσκωνουν τους μυς οι νευρωσεις οσων εν καταλαβουν οτι ενας οργασμος θα τους εχαλαρωνεν πιο ευκολα...

Τζαι επειδη η υστερια μασιεται να συγκολησει τα ανομοια ετο τζαι το κυπριακο σαν αποκαλυψη των απροσμενων συνεπειων....Αμα καποιος εν θελει λ.χ. να λυθει το κυπριακο μπορει να φωναζει οσο θελει για την μεταναστευση που την ανατολη, αλλα ουσιαστικα ευκολυνει την...οσον εν κλειουντα βορεια συνορα με λυση τζαι ενα οριο στην μετανστευση που την τουρκια, η πορεια εν αναποφευκτη..
Τζαι αναποδα..οσοι νομιζουν οτι μπορουν απλα να συρνουν πετρες σε αορατους ξενους, θα διαπιστωσουν οτι η μαππα θα ερτει πισω...οταν εγιναν επεισοδια εναντια στους "ξενους' σε ενα χωρκο της λεμεσου, πριν λλια χρονια ο στοχος ηταν οι λευκοι οϊ οι μελαχρινοι...

Τζαι οι ελληνικες εκλογες ισως να εν επισης εκφραστικες...η ανοδος της ακορδεξιας τζαι η δεξιοστροφη-εθνικισιτικη ρητορικη της νεας δημοκρατιας εδωσεν 2 δημους που θα επρεπε να τους κερδισει ανετα [αθηνα, θεσσαλονικη] στο πασοκ...η ανοδος της "χρυσης αυγης" εσυσπειρωσεν τον αντιρατισστικο ψηφο [εστω τζαι στο πασοκ] στην αθηνα, ενω ο μητροπολιτης της θεσσαλονικης ευκολυνε μιαν σχεδον αδυνατη εκλογη για το πασοκ..
Οπως λαλουν καποτε τζαι οι φιλελευθεροι δεξιοι, η υστερια της ακροδεξιας μπορει να εκτονωνει, αλλα συσπειρωνει τους απεναντι τζαι τους μετριοπαθεις...
Οπως καποτε ενα ακυρωθεν γκολ της ομονοιας εναντιον του αποελ, οϊ μονο εκαμεν το δευτερο γυρο χωρις φιλαθλους, αλλα εφκαλεν τζαι αριστερη δημαρχο..
Διοτι οι ισοροπιες εν λεπτες..τζαι οποιος ψαρευκει στο 5-6% μπορει να χασει που αλλου...

Υ.Γ.
1. Εσιει μιαν εφτομαδα που εσκεφτουμουν να γραψω αλλα καθε φορα που εξεκινουν επηαινα σε πολλαπλες κατευθυνσεις ακριβως γιατι γυρον μου υπηρχαν συνεχεια πολλα επιχειρηματα..η αναγκη υπερασπισης της αντιστασης..το "εν εχουμεν να απολογηθουμε σε κανενα"..υστερα η αναγκη υπερασπισης τζαι του εναλλακτικου σαν πρακτικης..αλλα τζαι η αναγνωση τουτων των διαφορων αλλα τζαι της καχυποψιας των φιλελευθερων τζαι των ακελικων σαν ειδος πλουραλισμου των αντιστασεων στο ευρυτερο κοινωνικο σωμα..τζαι υστερα βεβαια η συζητηση για το ιντα που εν η ακροδεξια..τζαι ινταλως μπορουν να ερμηνευτουν οι κινησεις..τζαι οι υποχωρησεις της.. Το κειμενο εν συνεχεια ενος αλλου που εκυκλοφορησεν αλλου..οποτε εν κειμενο στην ροη...Αρχικα η εμφαση ηταν στην δικαιολογηση της αντιστασης..υστερα η συγκυρια μαλλον εδικαιωσε την αντισταση..τωρα σαν να υπαρχει στην ατμοσφαιρα ενα ειδος καχυποψιας για ενα ειδος παρακρατους..
Οποτε εχω την αισθηση οτι μονο ο σουρρεαλιστικος συνειρμος μπορει να βοηθησει στην συγκυρια...
Εν να δειξει...

2. Ειπα να μεν πω για την οικονοια παλε..Αλλα...Καλα τουτη η αναμενομενη που το καλοτζαιρι [να μεν αρκεψω παλε το "γιατι"] "υποβαθμιση" της κυπριακης οικονομιας κλπ, εγινεν γιατι λαλει ο "διεθνης οικος" οι τραπεζες επεκταθηκαν υπερβολικα κλπ...
Οκ..σεβομαι την προσπαθεια για ενοτητα κλπ κλπ..τζαι την προθυμια για συγκλισεις [εν καλα που μαθαινουμε γενικως να βρισκουμε συγκλισεις] αλλα την αμαρτια μου εν να την πω...ισως γιατι εμεινεν μου που το προηγουμενο ανεκδοτο..ισως να εν τζαι ο γερημος ο συνειρμος...
Ο Ορφανιδης ιντα δουλεια καμνει;
Εν ηταν δικη του δουλεια να προειδοποιησει τες τραπεζες;

Συνειρμικα...
Τζαι βεβαια το πραγματικο θεμα δαμαι εν οι διεθνεις εξελιξεις..το πλαισιο μεσα στο οποιο συμβαινουν οι τοπικες λεπτομερειες...που τους G20 στην Ιρλανδια...οποτε σε τουτο το πλαισιο το σκηνικο στην Λαρνακα φαινεται πιο εντονα σαν αποπειρα μετατοπισης εμφασης..
Οπως, ας πουμε, τζαι η Κοπ εν μερος των σκανδαλων - οπως της Ουεφα...

Ο ροτσος μας ανηκει στο συνολο..
Τζαι επιτελους εν ειμαστεν μονοι μας...
Το θεμα οπως παντα εν το εξης: εχουμεν κατι να πουμεν;..
εκτος που την υστερια για παραποιημενα τσεκκουθκια;

Κατι ιθαγενες με αξιοπρεπεια;
"Εμεις" εχουμε..
Καποιοι αλλοι φοουνται το σσιος τους..

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

εκλογες στο παγκοσμιο συστημα: που την καλιφορνια στην βραζιλια

- Μα εφκηκεν προεδρος της βραζιλιας μια τυπισσα που ηταν ανταρτισσα πολης, ;
- Ναι..ειδες; αλλασει ο νοτος...
- Ετσι που την ειδα στην τηλεοραση ξερεις ιντα που μου αθθυμισεν; την Frida Kahlo..
- Τζαι στην εικονα τζαι σαν ιστορικη καταγωγη...
- Ο Ομπαμα ομως εχασεν...
- Αναλογως, ομως, επηαν ικανοποιητικα οι δημοκρατικοι...στην κριση της παρακμης ο βορρας γυρευκει εκτονωση...τζαι το παιχνιδι μπορει τωρα να εξεκινησεν..

Στες αμερικανικες εκλογες της τριτης υπηρχαν 2-3 σημαντικες διαστασεις..το οτι ηταν να χασουν οι δημοκρατικοι ηταν αναμενομενο..τζαι γιατι ο ελεγχος των δημοκρατικων στην βουλη, την γερουσια τζαι την προεδρια ηταν λογικο να σπασει με βαση την αμερικανικη παραδοση του διαχωρισμου των εξουσιων [που εκφρζεται με ψηφο στο μη-προεδρικο κομμα] αλλα τζαι με βαση την οικονομια..σε τουτο το πλαισιο θα μπορουσε να τες δει καποιος τζαι σαν εκλογες ρουτινας..ιδιαιτερα αφου οι δημοκρατικοι εκρατησαν την γερουσια..
Που την αλλην ομως το μεγεθος της μετατοπισης του αποτελεσματος που το 2008 [σαν wild swing στο αλλο κομμα] σαν να δειχνει μια ταση αναζητησεων σε περιοδους κρισεων...κατω που την επιφανεια φαινεται να υπαρχει μια αναδυομενη αντιπαραθεση με πολλαπλους παικτες...η "ειδηση" των εκλογων λ.χ., το ακροδεξιο Tea party εμφανιστηκε μεν στο ρανταρ της ειδησεογραφιας, αλλα οι επιτυχιες του ηταν περιορισμενες τζαι συγκριτικα εν αμφιβολο ποσον εβοηθησεν τους ρεπουπλικανους [τζαι την ηγεσια του] που εν να πρεπει να φκαλουν ακρη μαζι του τωρα...εφκαλαν μεν 2 γερουσιαστες αλλα στο μεν κεντακυ ηταν ρεπουπλικανικη εδρα ενω στην φλοριδα ουσιαστικα εδιασπασαν το ρεπουπλικανικο κομμα..τζαι η διασπαση ηταν πιο εκδηλη στες 2 εκλογες γερουσιαστων που απετυχαν [απροσμενα με βαση την επενδυση κεφαλαιου που εγινε] οι ρεπουπλικανοι...στην νεβαδα [το πραγματικο sculp που εθελαν οι ρεπουπλικανοι σαν συμβολο νικης - την ηττα του δημοκρατικου προεδρου της γερουσιας] απετυχαν διοτι η υποψηφια του Tea party ενικησεν στες προκριματικες τους μετριοπαθεις του κομματος τζαι ετσι οι δημοκρατικοι επιασαν τους μετριαπαθεις ανεξαρτητους..τα ιδια τζαι στην Delaware...με τζηνες τες2 εδρες εκτος που την συμβολικη νικη, εμπορεν να κερδισουν τζαι την γερουσια οι ρεπουπλικανοι...
Συμπερασμα τζαι με τοπικους αποδεκτες..η κινητοποιηση της ακρας δεξιας μπορει να φερει ψηφους, αλλα θκιωχνει τζαι αλλους..
Η νικη των δημοκρατικων στην νεα υορκη τζαι την καλιφορνια που την αλλην μπορει να εν τζαι ενδειξη για τα ορια αντοχης-αντιδρασης του "αλλου εθνους" της αμερικης - το κεντροαριστερο-φιλελευθερου/liberal..ιδιαιτερα στην καλοφορνια..οπου ο νεοφιλελευθερισμος οδηγησε την τοπικη πολιτεια στην χρεοκοπια..εκλεγηκεν ο jerry brown, συμβολο της εκλογικης στροφης των εναλλακτικων κινηματων στα 70'ς - αλλα τζαι ο τυπος που παρα τις προθεσεις του οδηγησε στις πρωτες περικοπες των εισοδηματων των τοπικων αρχων που οδηγησε στην σημερινη κριση..τζηνος επροσπαθησεν,ας πουμε, να μαλακωσει το χαπι του νεοφιλελευθερισμου που ακρεψεν που τα late 70's...
Το σημαντικο, στην εκλογη του τωρα, εν οτι ηττηθηκε το κεφαλαιο - σαν επιδειξη πλουτου που γοραζει εκλογες τζαι σαν [το ανεπαναληπτο αστικο] ηθος..η ρεπουπλινκανη αντιπαλος εσιονωσεν λεφτα πολλα...αλλα η υποκριτικη της σταση απεναντι στην παρανομη οικιακη της βοηθο [αμα αποκαλυφτηκε ειπεν να την θκιωξουν..τοση ανθρωπινη συνεπεια πκιον..] οδηγησεν τα ριαλια down the tube..
Παντως το οτι δυστυχως εν επερασεν το δημοψηφισμα για την νομιμοποιηση της κανναβης δειχνει την αποχη μιας μεριδας της αριστερας που την ψηφοφορια..που εφαινετουν στα σχολια των αριστερων αμερικανικων σαϊτς αλλα τζαι στην γενικοτερη ειδησεογραφια για οποιον επαρακολουθαν..το ερωτημα που εφκαινεν που τες δημοσκοπησεις ηταν ουσιαστικα το πσοσοτο αποχης των ψηφοφορων του ομπαμα τζαι των δημοκρατικων του 2008..οι ρεπουπλικανοι ειχαν τους δικους τους ετοιμους..ο ομπαμα εβουραν τες τελευταιες εφτομαδες να κινητοποιησει την βαση ..την δικη του [νεολαια βασικα] τζαι των δημοκρατικων...
Η ακροδεξια εσυναξεν οτι εισιεν τζαι εν εισιεν, ενω η αριστερα ουσιαστικα ειτε απειχεν ειτε, αν επηεν-οπου επηεν, επηεν για να μεν φκουν οι ακροδεξιοι..
Ισως η τελικη μαζικη εκδηλωση της αμερικανικης αριστερας να ηταν εκφραστικη...2 κωμικοι εκαμαν συλλαλητηριο λλιον πριν τις εκλογες με συνθημα "για την αποκατασταση της λογικης τζαι/η του φοβου"...με εκπλητικα μαζικη συμμετοχη...
Μπορει να εν η εκφραση του αντιπαλου δεους...που τωρα δισπιρκα...

Υπαρχει ομως τζαι μια ταξικη διασταση που εν πρεπει να περασει απαρατηρητη..την νυχτα των εκλογων ο ηγετης των ρεπουπλικανων ειπεν να πει τζαι ειπεν .. εστιασεν παλε στο νομο [τωρα πκιον] για την ιατροφαρμακευτικη περιθαλψη...
"Εχουμε το καλλιτερο συστημα υγειας στον κοσμο" ειπεν σε μια φαση..
Θρασος..να εσιεις εκατομυρια [στην μεχρι προσφατα ηγεμονικη δυναμη στο παγκοσμιο συστημα] χωρις ασφαλιση..εκατομυρια που εν μπορουν να εχουν ιατρικη φροντιδα που σε αλλες χωρες εν απλη διαδικασια, τζαι να λαλεις εσιεις την καλλιτερη...ε βεβαια..αν το θεμα ενι για οσους εχουν ριαλια τοτε σαφως εν πολλα καλη..τζαι επειδη οι φτωσιοι πκιον εν περιθωριοποιημενοι, εν ψηφιζουν καν [ως ποτε;], τοτε το θεμα γινεται ταξικο..ταξικο μισος για τους φτωχους..
Ετην ριζα της υστεριας για την αναγκη περικοπων...κοψετε τα στους φτωχους..διοτι το Tea party, τζαι οι μαστοροι του, θελει περικοπες αλλα οϊ στην αμυνα..
Οπως δακατω που τα κοπελλια που την μιαν θελουν περικοπες αλλα εκτες εφωναζαν για τους ανεργους της γιουροσυπρια..ε καλα ρε..εν εσεις που εθελετε να γινει τουτο που τον φερβαρη; τωρα ιντα φωναζετε;..οξα "περικοπες" σαν ατακα, αλλα ποθεν εν να γινουν εν θα λαλειτε για να φωναζετε υστερα γιατι εγιναν απολυσεις;
Τουλαχιστον δακατω εν τολμουν [ακομα;] να το παιξουν ταξικο μισος..εν τους παιρνει..αυριο η σεκ πρεπει να τους παρει ψηφους..
Τζηκατω ομως η ακροδεξια που ως τωρα επαιζεν το lifestyle υστερια - για τη εκτρωση τους γκει κλπ τωρα εστρατευτηκεν εναντια στον "μαυρο που την αφρικη"...ενα κινημα της λευκης μεσαιας ταξης που νοιωθει το εδαφος να φευκει κατω που τα ποθκια της για δεκαετιες..αλλα στην υστερια της κρισης γυρευκει ενοχους αλλου..χειραγωγισιμοι..αντι να εστιασει η οργη/rage στες τραπεζες [οπου εν η διαχυτη αισθηση για υπαρξη ενοχων], το κεφαλαιο οργανωσε τους επιχωρηγοντας το μισος εναντια στα επιδοματα, στους φτωχους τζαι την ιατρικη τους ασφαλεια..
Τζαι που γυρον βεβαια..ο μαυρος, οι μουσουλμανοι...
Οπως εγραψεν ο Cockburn στο Counterpunch, οι βορειοαμερικανοι επηαν, εψηφισαν τζαι αφηκαν τα ουλλα ανοικτα..μισοδοτζιην νικη των μεν αλλα με παραδοξα αναποδες προθεσεις..στα exit polls για τις προθεσεις ψηφου αμα ερωτηθηκαν ποιος φταιει για την οικονομικη κατασταση [που ηταν το κυριαρχο θεμα για το 87%] 35% ειπαν η Wall Street, 30% ειπαν ο Bush τζαι 23% ειπαν ο Obama.
Τζαι αν αθθυμουνταν [ η αν επετρεπαν οι ερωτησεις της δημοσκοπησης] θα αθθυμουνταν οτι εξαγονται οι αμερικανικες βιομηχανιες που την πρωτη περιοδο του νεοφιλελυθερισμου του ρηγκαν στα 80'ς..οτι εν ο νεοφιλελευθερισμος [μιαν με τους "μαυρους βιαστες" το 88, υστερα με την εκτρωση, τον γαμο των γκει κλπ σαν κετσαπ κινητοποιησης της αποβαλακωσης, τζαι στο τελος με το salto mortale επι μπους με την στρατιωτικη επιδειξη του 2001-8 που εκατεληξεν σε φιασκο] που οδηγησεν την χωρα στο να κυβερνιεται που τες τραπεζες..
Πκιερωνουν τζαι για τζηνα...αλλα καποιοι θελουν τους να θωρουν αλλου..μπορει ομως να εν τζαι δομικη αδυναμια πκιον...
Σιουρα ο Ομπαμα εδαιμονοποιηθηκεν..αλλα επισης η μεσοβεζικη στρατηγικη του οδηγησεν σε αποστασιοποιηση..διοτι μπορει ο λογος του να παιζει με τες χορδες της αριστερας αλλα εσιει τζαι ακρες στην wall street...

Στην βραζιλια τα πραματα ηταν φαινομενικα διαφορετικα...ο Λουλα, ο προεδρος που εν μπορει να επανεκλεγει λογω οριου θητειων, εσιει επιπεδο αποδοχης 80%...ο εργατης/προλεταριος που εγινεν συντονιστης-ηγετης του κομματος των εργατων [μιας συμμαχιας κοινωνικων κινηματων] τζαι εγινε συμβολο μιας ευρυτερης κοινωνικης διαδικασιας που αλλαξεν, σε 10 χρονια τον πολιτικο χαρτη..τωρα ο δεξιος υποψηφιος εν ο ηγετης του σοσιαλδημοκρατικου κομματος...κατ ονομα ισως...παλια ο Λουλα τζαι η αριστερα ηταν μπλοκαρισμενοι που την εξουσια...η Ντιλμα ηταν ανταρτισσα εναντια στην στρατιωτικη δικατορια μιας δεξιας οϊ απλα αυταρχικης αλλα τζαι ταξικα-φυλετικα ιεραρχικης..για αιωνες..τζαι φυσικα οτι εν γυναικα ενεν τυχαιο.....
Τουτες οι μετατοπισεις εν ενδεικτικες των ευρυτερων μετατοπισεων στην λατινικη αμερικη τα τελευταια χρονια..Τζαι η Ντιλμα Ρουσσεφ, η νεα προεδρος, ενεν η μονη τεως ακροαριστερη ανταρτισσα που εκλεγεται προεδρος..το ιδιον εγινεν τζαι την ουρουγουαη...
Ομως ακριβως γιατι η βραζιλια με την αριστερη/κεντροαριστερη ηγεμονια εμετατοπισαν την εμφαση της χωρας στο παγκοσμιο συστημα, σημερα η βραζιλια ενεν απλα μια χωρα που γεφυρωνει τα ταξικα [τζαι οϊ μονο] χασματα αιωνων, αλλα γινεται τζαι ενας αυτονομος παικτης διεθνως...
Τζαι εν τουτο που εμπηκεν στο τραπεζι που τον Λουλα..εν χρειαζεται να ειμαστεν εξαρτωμενοι...
Διοτι σημερα εν σαφες οτι το παιχνιδι εκτος που εσωτερικο εν τζαι παγκοσμιο...
Οποτε η κινηση του Λουλα λ.χ. να κινηθει με τον Ερντογαν [ετην τζαι την περιοχη του ροτσου μας παλε] για να προτεινουν υπαλλακτικη λυση στο ιρανικο μπορει να εδισπιρκασε τους αμερικανους [διοτι ομπαμα ξι-ομπαμα, οι ηπα εχουν δικα τους συφφεροντα] αλλα στην βραζιλια τζαι παγκοσμια επαιξεν σαν συμβολο της ανοδου της βραζιλιας τζαι της λατινικης αμερικης..η ομαδα BRIC [βραζιλια, ρωσια, ινδια, κινα] εν οι αναδυομενες δυναμεις..τζαι παιζουνται τζαι αλλες..η νοτιος αφρικη ισως;...

Σε τουτο το πλαισιο το μονο προβλημα της Ρουσσεφ ηταν οτι εκτος που συνεργατης του Λουλα εν εισιεν πολιτκη καριερα..τζαι υπηρχεν ηδη μια τεως υπουργος του Λουλα που εκατεβαινεν σαν οικολογα..Αλλα ο Λουλα εσυρεν το βαρος του τζαι η Ντιλμα επηεν που το 8-9% στο 50% πριν τον πρωτο γυρο..
Τζαι τοτε ειπεν η δεξια να το παιξει τζαι κολπα βορειαμερικανικα...σκανδαλα προεκλογικα αλλα εμφαση στο οτι η Ντιλμα ηταν εναντια στην απαγορευση της εκτρωσης..η υστερια για τα αγεννητα την ωρα που τα ζωντανα πεθανισκουν στους δρομους για τις περικοπες που θελει το κεφαλαιο..καποτε η ιστορια εν να εσιει ενα μουσειο βλακειας..
Ετσιμπησεν ενα κομματι των συντηριτικων λαικων στρωματων..
Τοτε η Ρουσσεφ, στην πρωτη της συζητηση με τον υποψηφιο της δεξιας υστερα που τον πρωτον γυρο, εβαλεν κατω την οικονομια τζαι την χρηση της..αθθυμισεν του δεξιου υποψηφιου οτι τοτε στα 90'σ που ηταν το κομμα του στην εξουσια εθελεν να ιδιωτικοποιησει την εταιρεια πετρελαιου...εμασησεν τα ο αλλος...
Τζαι εκοπηκεν η αμφιταλαντευση..
Η τεως ανταρτισσα, τζαι τωρα απλα μεταρυθμιστρια της αριστερας, εφκηκεν ανετα..
Ισως γιατι στον νοτο η κριση βιωνεται διαφορετικα..οϊ σαν κριση "ο σωζων εαυτον σωθητω", μισηστε τον αδυνατο, τον αλλο, αλλα σαν μια κριση του βορρα που οδηγα στην αναδυση πολλαπλων πολων...
Διοτι αλλασει η παγκοσμια κοινωνια...
Τζαι στο παγκοσμιο επιπεδο εν αναποφευκτη η εικονα της αναγκαιοτητας του δημοσιου τομεα που εσωσεν την παγκοσμια οικονομια...τζαι τωρα τζαι πριν..
Ινταλως εκαταφερεν η κινα τζαι εφκαλεν την παγκοσμια οικονομια που την κριση;
Εμπορεν να γινει αλλωςπως η εσωτερικη στροφη κεφαλαιων που ενθαρρυνε την καταναλωση για να συνεχισει η παραγωγη;
Στην δυση αφου τες εσωσαν που τα "τοξικα" τους κολπα [για το κερδος των λλιων βεβαιως] αφηκαν τες τραπεζες να το καμουν..διουν τους ριαλια για να τα διοχετευσουν στην "αγορα" τζαι τζηνοι για να φκαλουν κερδος εχουν ψηλα επιτοκια τζαι μπορει τζαι να προτιμουν να τα δανεισουν για παιχνιθκια συναλλαγματος...
Οποτε το οτι στον βορρα υπαρχει δυσφορια για τες τραπεζες αλλα χωρις να μπορει [ακομα] να εστιαστει, εν μερος του προβληματος..των ιδεολογικων παραμετρων της οικονομικης οργανωσης..
Οι μη- δυτικοι φαινουνται να εν πιο efficient με ενα λειτουργικο δημοσιο τομεα...κοιτα δεις...
Το ξυπνημα οδυνηρο η μη, μαλλον εν αναποφευκτο...

Που την καλιφορνια στην βραζιλια μπορει να εν η μυρωθκια της βρεμενης γης που αθθιζει την ανοιξη..

Να κλεισω με μιαν ευρωπαικη υποσημειωση:
Κατι ειπεν ο Τρισε για το σχεδιο των γαλλο-γερμανων για την ευρωπαικη οικονομικη πολιτικη, τζαι εχεσαν τον κανονικα [τζαι ευγενικα] οι σαρκοζι μερκελ...
Για οσους παιζουν το παρθενες για τον ορφανιδη τζαι την ιδεολογικη παρασταση στην βουλη...