Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Ταξικη αλληλεγγυη

Υπαρχει μια εκκληση για μπουκοταζ της εταιρειας που διαχειριζεται το cafe la Monde στην Λεωφορο Ακροπολης στην Λευκωσια σαν πραξη αλληλεγγυης στην απεργια των εργαζομενων για το δικαιωμα σε συντεχνια...
Μια πολυεθνικη απεργια για το ιστορικα κατοχυρωμενο κυπριακο δικαιωμα στην απεργια τζαι την συντεχνια..

Εν μια κινηση βεβαια καταναλωτων, αλλα στα πλαισια της διαχυσης του κεφαλαιου η πολυσυνθετη συγκροτηση των απεργων, αποτελει τζαι σημαδι μιας ταξικης αλληλεγγυης που αναδυεται που το μελλον...

Απο την ανακοινωση της "Συντακτικης ομαδας Φαλιες":

"Ως μια απεργιακη κινητοποιηση που διεξαγεται απο μια μιχτη ομαδα εργαζομενων, ειδικευμενων και ανειδικευτων, κυπριων και μεταναστων, αντρων και γυναικων εχει την ιδιαιτερη της σημασια. Αποτελει παραδειγμα υπερβασης των εσωτερικων διαχωρισμων της εργατικης ταξης μεσα απο τις διαδικασιες της οργανωμενης παλης.

Η αδιαλλακτη σταση της εργοδιασιας μεσα απο την αρνηση της να διαπραγματευτει με τους εργαζομενους και μεσα απο την προσπαθεια της να ποικινοποιησει την απεργια συνιστα προκληση, που δεν πρεπει να περασει απαρατηρητη. Δεν προκειται για καποια μικρη οικογενειακη επιχειριση, αλλα για τον ομιλο εταιρειων Voici la monde [6 καταστηματα Marks and Spencer, 3 καταστηματα CELIO στην Λευκωσια και 2 στην Λεμεσο, 4 Cafe la monde και αλλες μικρες επιχειρησεις] που εργοδοτει συνολικα 300 ανθρωπους. Και εχοντας επιγνωση της οικονομικης της εξουσιας η εργοδοσια συμπεριφερεται με αυταρχισμο. Η μονη γλωσσα που καταλαβαινει ειναι η γλωσσα του κερδους. Ας μιλησουμε με αυτη τη γλωσσα αφου δεν σεβεται αυτους που παραγουν τα κερδη της.
Καμια ενισχυση στις επιχειρησεις του ομιλου Voici la monde."

Υ.Γ. Λαλει μου ενας μιτσης [για την επετειο]..
"Την ωρα που μας ειπαν να φωναζουμε "ζητω η ελλαδα" στην γιορτη, εγω ειπα μιαν φορα σιγανα "ζητω η Κυπρος"
Δικαιωμα σε συντεχνιες εχουμεν που την δεκαετια του 30....Τζαι τουτον το δικαιωμα ηταν η αφορμη για την επικη ταξικη στιγμη του 48...

Υ.Γ. Πληροφορηση για την απεργια υπαργχει στο μπολγκ του gregori

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

..οι φιλοι μου ειναι μαυρα πουλια..συρματα τεντωμενα

"... οι φιλοι μου ειναι μαυρα πουλια..
... οι φιλες μου ειναι συρματα τεντωμενα..
Ολοι οι φιλοι μου ζωγραφιζουνε με μαυρο χρωμα...
γραφουνε σε συνθηματικη γλωσσα.."
Κ. Γωγου, 3 κλικ αριστερα.

Ο χωρος της παλιας Λευκωσιας εκτος που χωρος κατοικιας μεταναστων, εν τζαι ενας χωρος που αρκεψεν να γινεται σημειο αναφορας για μια νεολαια που ζει στο συνορο..η νακκον παρατζιει που τα εσωτερικα συνορα - τα υλικα αλλα τζαι τα εγκεφαλικα, φαντασιακα..
Tα γκραφιτι εν απλα το σημαδι της νυχτερινης αυρας..

Το σαββατο το νυχτα, υστερα που ενα ανοιχτο παρτυ, η αστυνομια, προσπαθωντας προφανως να "δειξει την παρουσια της", να επανατονισει το αγχος της ταξης, εσυλλαβεν μερικους νεαρους προκαλωντας μιαν αντιπαραθεση....
Η αστυνομια λαλει οτι τους ετηλεφωνησαν οτι "γινεται φασαρια"- ηταν δυνατη η μουσικη ας πουμε..τζαι καλα ινταλως εβρεθηκαν τζιαμαι που πριν αστυνομικοι με πολιτικα που εσυλλαβαν καποιον, νακκον παρατζει, γιατι, λαλουν, εκαμνε "χρηση ναρκωτικων";..δηλαδη επηαν για την μουσικη, εφορησαν πολιτικα, εφακκουσαν γυρον των γωνιων, ηβραν εναν τυπο που ενομισαν οτι εκαπνιζεν χορτο τζαι επλακωσαν τον στο ξυλο;..
Καλαν αμα κοψουν εναν τυπο να πηαινει μονοδρομο πλακωνουν τον στο ξυλο;

Παραδοξη πρακτικη..αλλα ατε..εν η λογικη της αστυνομιας που αγκριζεται αμα τους λαλουν μπατσους..
Η αποψη τους μιτσιους εν σαφως πιο λογικη..Εγινετουν εναν παρτυ που εκτος που την χαρα της εκτονωσης εισιεν τζαι την διασταση της υπερασπισης της περιοχης που την εισβολη της αστυνομικης [τζαι οϊ μονο] βιας..θωρουν καποιους να δερνουν καποιον σε μιαν γωνια..Ηταν αθρωπινη αλληλεγγυη να αντισταθουν..

Ναι εν θεμα ατομικων δικαιωματων αμα η αστυνομια δερνει..
Αλλα τουτη η "σκηνη στον χωρο", των νεαρων γυρον που τον Μανωλη [το συμβολικο δεντρο/φυση-στην-πολη που λειτουργα σαν σημειο αναφορας του νεανικου χωρου των μεταμοντερνων "παιδιων με τα μαλλια τζαι με τα μαυρα ρουχα"] μπορει να εν τζαι κατι παραπανω..σαν αναδυση μια αλλης πραγματικοτητας στην οποια η επιθυμια διασταυρωνεται με το εφικτο της ιστορικης στιγμης..
Διοτι περα που την συγκεκριμενη αιτια, η συγκρουση εντασεται σε ενα ιστορικο πλαισιο..Τουτη εν η περιοχη στην οποια η αστυνομια εκαμεν, πριν λλιες εφτομαδες, μιαν επιχειρηση δημοσιου/τηλεοπτικου ελεγχου των μεταναστων σαν θεαμα για ενα κοινο που εψηθηκεν προηγουμενα να θελει επιδειξη "πυγμης για ταξη" εναντια στους "ξενους"..τοτε που επηαν να πιασουν 20-30 ατομα που εξεραν που ηταν [αφου ηταν πε τζαι καλα στοχευμενη επιχειρηση] τζαι επιασαν 150 πλασματα..οι αλλοι 120 ηταν για τες καμερες προφανως..
Οι μεταναστες σαν αποξενωμενες ατομικοτητες εμειναν αφωνοι..απρακτοι..σαν παγωμενη φωτογραφια στην κινηματογραφικη ροη..ακομα τζαι στην εκδηλωση διαμαρτυριας που εγινεν υστερα εν επηαν μαζικα..
Τουτην την φορα υπηρχε αντισταση στην παλια Λευκωσια..Ηταν κυπραιοι..αλλα κυπραιοι που ηταν τζιαμαι σαν πραξη συμβολικης αλληλεγγυης στους "Αλλους"..γιατι εν τζαι τουτοι νακκον "Αλλοι" εσωτερικα..Οποτε το οτι η εξεγερση της φανερωμενης εξεκινησεν που την υπερασπιση νου πλασματου [του Αλλου, του αγνωστου] που τον εδερναν μυστικοι αστυνομικοι σε μιαν γωνια, ηταν μια ιστορικα αποκαλυπτικη πραξη συλλογικοτητας που βιωνει τζαι εκφραζει την αλληλεγγυη σαν ηδονη τζαι σαν αξια..ανυποχωρητα...
Ηταν μια μορφη ιστορικης απαντησης στην επιθεση/σκουπα εναντια στους μεταναστες..σαν κοινωνικη αυτοαμυνα..

Η χαρα του αυτοδιαχειριζομενου παρτυ τζαι η αντισταση στην περιοχη της φανερωμενης μπορει να εν τζαι σημειο αναφορας για μιαν ευρυτερη ελπιδα..

Υ.Γ. Ακουσα οτι ενας αστυνομικος επροκαλεν τους νεαρους με το: "εισαστεν πουττοι"..το οτι οι κορουες τζιαμαι ηταν επισης εντονες στην αντισταση, μαλλον δειχνει οτι αλλασουν οι τζαιροι...